ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI"

Transkript

1 ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

2 PROJE NO: 1 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : EROZYON NASIL OLUŞUR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ALPEREN DORUK IŞIK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ZİŞAN EKŞİOĞLU PROJE ÖZETİ : Yapmış olduğumuz model ve uygulamalarda gördüğümüz gibi arazinin eğimi ne kadar artarsa toprağın yüzeye tutunması ve toprak kalınlığı o kadar azalmaktadır. Yağmurun miktarı arttıkça toprak kaybının daha fazla olduğu,rüzgarın şiddeti yoğunlaştıkça toprağın daha fazla olduğu ve daha hızlı sürüklendiği gözlenmiştir. Oysa bitki örtüsünün yoğun olduğu arazide yağmur suyunun toprak zeminin iç kısımlarına daha kolaylıkla sızdığı bitkilerin toprağı tutması sebebiyle suyun toprağı alıp götürmesi zorlaşıyor. Yapılan dört uygulama sonucunda toplanan su ve toprak miktarları karşılaştırılarak erozyonun hangi alanlarda neden daha fazla görülebildiği,alınacak önlemlerin neler olabileceği gösterilmiştir. PROJE NO: 2 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : MÜZİKLE YAZI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: BAŞAK BERUMENT/ÖYKÜ DOĞA ŞEN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: YASEMİN ERYİĞİT PROJE ÖZETİ: Bu projedeki amacımız farklı müzik türlerinin yazma hızına etkisini araştırmak.öğrencilerin yazı yazarken, arka fondan çalan müziğin onları nasıl etkilediğini araştırdık.pek çok projede bitkiler ve hayvanlar üzerinde müziğin etkisi araştırılmış ve test edilmiştir. Müziğin insanların başarısına, zekasına etkisi konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Biz de farklı tip müziklerin insanların yazı yazma hızı üzerinde etkili olup olmadığını test etmek amacıyla bir çalışma yaptık. Anketimizin sonucunda, sınıfımızdaki öğrencilerin yazı yazarken müzik dinlediği ve genellikle hareketli müziklerin onları olumlu yönde etkilediği sonucu cıktı.

3 PROJE NO: 3 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : DAHA BÜYÜK BİTKİLER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GÖKHAN YÜKSELER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: AYÇA DAYIOĞLU/NEDİM ULAŞ BİLİCİ PROJE ÖZETİ: Projedeki amacımız farklı yerlerden alınan topraklardaki ph değerini ölçmek, farklı ph değerlerine sahip topraklarda bitki yetiştirmek ve ph değeri yüksek olan toprağın ph değerini yaklaşık 7 ye düşürmek.kontrollü deneyler sonucunda toprağın ph değerinin 6,5 ile 8,5 arasında olması bitkilerin gelişiminin daha sağlıklı olmasını sağlamıştır. Yapılan gözlemler ve elde edilen veriler ışığında ph ı yüksek olan toprağın ph ı düşürüldükten sonra toprakta sağlıklı bitkilerin yetiştirilmesi sağlanmıştır. Toprağın ph ının düşürülmesi için kükürt kullanılabilir. Ayrıca topraktaki ph değerini asit yağmurları etkilemektedir, bu durumun önüne geçmek için de özellikle termik enerji santralleri mutlaka denetlenmeli ve santrallerin bacasında filtre olmalıdır.

4 PROJE NO: 4 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : ÖZEL KIYAFET DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESRA UYSAL BİLGİN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: MELİS GÖKŞEN /KAAN BÜYÜKKALAYCI PROJE ÖZETİ: Okulumuzda yaptığımız çadır kamplarında, üşümemizi engelleyen bir kıyafet yapmayı istememizle projemize başladık. Hangi materyali seçmeliydik? Bu materyal kolayca dikilebilen, çevreci hem de ısıyı iyi iletmeyen bir materyal olmalıydı. Isı,yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğru akar.isı yalıtımı ile ısının bu akışı yavaşlatılmaya çalışılır. Biz de bu yüzden kontrollü deney tasarladık ve en uygun materyali seçtik. Ne kadar işe yarayacağını kontrollü deneyler ile test ettik. Isı yalıtımı için bu malzemeyi kullanabileceğimizi öğrendik. Malzemenin üst yüzeyinde hava kabarcıkları bulunuyor, hava iyi ısı yalıtımı yapıyor. İleride ısı yalıtımlı kıyafetlerde hava baloncuklu naylonlar ve atık kâğıt parçaları kullanılabilir.

5 PROJE NO: 5 SINIF: 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: KÖPÜRMEYEN SABUN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NURHAN MUMAY HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ALİSALTUK BAYAR / BERKAY TATOĞLU PROJE ÖZETİ: Sahip olduğumuz çeşme sularında farklı miktarlarda kireç olabilir. Kirece neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonları suda sertlik oluşturur. Literatür taramamız sonucunda sert sularda sabunun köpürmesinin etkisini araştırdık. Bunun için iki deney düzeneği kurduk. Bu deney düzeneklerinden birine kireçli su (su+alçı); diğerine normal su ekledik. Deney sonucunda köpürme miktarını yükselen baloncukların cm cinsinden yüksekliğini ölçerek kaydettik ve bununla ilgili bilgilerimizi tablo, grafik, raporda sunduk. Deneyimizde alçı konan musluk suyunda daha az köpürme meydana gelirken alçı konmayan musluk suyunda ise daha çok köpürme meydana geldi PROJE NO: 6 SINIF:6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: MAYANIN EN SEVDİĞİ MEYVE SUYU DANIŞMAN ÖĞRETMEN:NURHAN MUMAY HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER : ZEYNEP KÜÇÜKKEMAH / AŞKIN SEVVAL KULKULOĞLU PROJE ÖZETİ: Deneyimizde önce üç farklı meyve suyunu ele aldık. Bu üç meyve suyunu seçmememizin nedeni literatür taramamızda en çok şekere sahip olan maddeler olmasıdır. Biz de bu üç meyve suyundan hangisinin daha çok şekere sahip olduğunu bulmak için bu üç meyve suyundan 200 er ml alarak birer beherde aynı ortamda 144 saat (6 gün) beklettik. 6. günün sonunda en çok küf (küf mantarı) portakal suyunda oluştu. Bu sonuca küf mantarlarının büyüklüklerini karşılaştırarak ulaştık. Nasıl küf mantarı şekerli ortamda en çok ürerse; maya da (maya mantarlar grubuna dâhildir)en çok şekerli ortamda ürer.

6 PROJE NO: 7 SINIF: 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: HER TADA MAYA ÇALINIR MI? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ELİF FEYZAN ÇEVİK DANIŞMAN ÖĞRETMEN : ASLI BENZER PROJE ÖZETİ: Elma, limon ve ıspanak gibi doğal besinlerin sularından canlılık ortamı oluşturup mayalanma olayının nasıl gerçekleştiğini gözlemlemeyi amaçladık. Mayalanma belli koşulların sağlanması dışında her ortamda farklı tepki göstermekte ve farklı yapı oluşturmaktadır. Elma suyunda yaptığımız mayalanma işleminde en fazla ve hızlı mayalanma gözlemlenmiştir. Bu hızın yapısında bulunan meyve şekeri oranından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Temel besin maddemiz ekmek yapımında deneyimizde en verimli sonucu veren elma suyunu kullanarak yaptığımız mayalanma olayında yenilebilir doğal ekmek oluştuğu gözlemlenilmiş ve tadılmıştır.

7 PROJE NO: 8 SINIF:6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: MİKRODALGA IŞINLARLA TOHUM BÜYÜTME DANIŞMAN ÖĞRETMEN: SELDA ÜNLÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: MELİSA KARAKULLUKÇU/BİLLUR ARIKAN PROJE ÖZETİ: Mikrodalga ışınlarının çimlenmeye etkisini anlamak amacıyla çimlenmesi hızlı olan, yaygın olarak kullanılan fasulye tohumları ile 8 düzenekli iki deney hazırladık. 1. deneyde fasulye tohumlarına her gün 10, 20, 30, 40 saniye mikrodalgada tutarak çimlenmelerini karşılaştırdık. Değişkenlerimizde farklı süreler seçmemizin nedeni mikrodalganın yarattığı ısıtma etkisine tohumun dayanıklılığını anlamaktı. İlk denememizde tohumu dakika mikrodalgada bıraktık ve hiçbir düzenekte çimlenme gözlemleyemedik. Mikrodalga ışınlarının tohumun canlılığını etkilediğini, ışıma miktarının uygun olmadığını düşünerek uygulama sürelerini kısaltıp tekrar başladık.

8 PROJE NO: 9 SINIF: 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: PEYNİR ÇEŞİTLERİ VE KÜFLENME İLİŞKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: MELİS VURAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Bu projedeki hedefim; 6 farklı peynir çeşidinde küf gelişim hızını gözlemleyip sonuçları karşılaştırmak, hangi tür peynirin küf gelişimine ne kadar dirençli -duyarlı olduğu bilgisine ulaşmaktır. Bu bilgiler günlük alış verişlerimizi yaparken alacağımız peynir miktarı ve tüketim süremizi belirlemek açısından yararlı olacaktır. Ayrıca gıda alış verişlerini toptan yapan okul, restoran, hastane gibi kuruluşlara, gıda toptancıları ve dağıtıcılarına peynir saklama koşullarıyla ilgili yeni bilgiler sağlanmış olacaktır. Benzer şekilde tıbbi ve estetik nedenlerle düşük yağ ve tuz içeren peynirleri tüketen insanlar için de faydalı bilgiler elde edilecektir. Bu hedefe ulaşabilmek için aynı peynir markasının farklı tür peynirlerini aldım bir peynir çeşidi dışında. Bir ay öncesinden beyaz peynir üzerinde üretmeye başladığım küfü kullandım ve test edilecek peynirler üzerindeki gelişim hızını karşılaştırdım.

9 PROJE NO: 10 SINIF: 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI:AMAN SOĞUMASIN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:HALİL BERK AKGÖZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:KUDRET ÖZKAL PROJE ÖZETİ: Şeker miktarı sabit tutularak aynı sıvıya eklenen yüzey alanı farklı şeker türlerinin farklı sıvıların soğumasına etkisini gözlemlemek hedeflendi.öncelikle dört adet özdeş plastik beherlere 100mL, aynı özellikte sıcak su koyarak termometrelerle suların sıcaklığını 80 C olarak ölçtüm. Bir behere şeker eklemedim, diğer beherlerde bulunan sıcak sulara 5 er gram pudra şekeri, toz şeker ve küp şeker ekledim ve karıştırdım. 5dk aralıklarla her beherdeki sıcaklığı termometreler ile ölçüp yarım saat boyunca tabloya not aldım. Daha sonra aynı beherglasları boşaltıp içlerine 20 Ml çay demi, 80 ml su ve 5 er gram pudra şekeri, toz şeker ve küp şeker ekleyerek aynı ölçümleri yarım saat boyunca tekrarladım ve tabloya not aldım. Ölçümlerin hepsini 24 o C sıcaklıktaki mutfakta yaptım. Sonuçta, çözünen maddenin yüzey alanı arttıkça çözünen ve çözücü arasındaki ısı alışverişinin süresi azalmakta bu da çözeltinin sıcaklığının daha uzun süre yüksek kalmasına sebep olmaktadır.

10 PROJE NO: 11 SINIF: 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ÇİMLENME VE IŞIK YOĞUNLUĞU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ARDA KASIM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: KUDRET ÖZKAL PROJE ÖZETİ : Projemde ışık yoğunluğunun tohumun çimlenmesini hızlandırıp hızlandırmayacağını kanıtlamak istedim. Bunun için iki eş fasulye tohumunu biri 100Wattlık bir ampüllü diğeri 40Wattlık bir ampullü iki farklı ortama koydum. Fasulye tohumu koymamın sebebi ise daha çabuk çimlenmesidir. Bu tohumları her gün suladım. Daha sonra bu iki tohumun çimlenme hızını gözlemlemeye başladım. Bu tohumlardan 100 Wattlık ampülün olduğu ortamdaki tohum 1. günün sonunda çimlenmeye başladı. 40 Wattlık ampülün olduğu ortamdaki tohum ise 3. günün başında çimlenmeye başladı. Buna göre daha yoğun ışık gören tohum daha önce çimlendi. PROJE NO: 12 SINIF: 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: KÜFES HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ELİF BAYRAK / ÇAĞLA ERGEÇ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:ESRA CİNBİŞ PROJE ÖZETİ : Mutfağımızdaki en önemli sorunlardan biri olan temel gıda maddelerimizin küflenmesini önlemek için bir proje geliştirmeyi amaçladık. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanan led ışıklarının ekmek ve portakal gibi kolay küflenebilen besin maddelerinin küflenme süreleri üzerine etkilerini araştırdık. Dört bölmeli olarak hazırladığımız iki kutunun her bölmesine farklı renklerde led ışıklar yerleştirdik. Kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz renklerde bölmelere ekmek ve portakal yerleştirdik. Ayrıca kontrol gurubu olarak ekmek ve portakaldan birer örnek normal oda şartlarında beklettik. Besinler günde 24 saat süreyle led ışık altında bırakılmıştır. 1 ay süreyle beklettiğimiz besin maddelerinde led ışıkta küflenmenin daha geç olduğunu gözlemledik.

11 PROJE NO: 13 SINIF: 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: PLASSÜT HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: GAMZE UYMAZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESRA CİNBİŞ PROJE ÖZETİ: Bu projedeki amacım petrol türevi olan ve çevre kirliliği, insan sağlığı açısından büyük tehlikeler içeren plastik maddeleri farklı ve doğal bir malzemeden elde etmek. Ben de günümüzde çok geniş kullanım alanına sahip olan fakat çevre insan sağlığına da bir o kadar zararlı olan plastiği süt ve sirke kullanarak doğal olarak elde ettim. Bu şekilde elde ettiğim plastiğin en azından çocukların oyuncakları gibi insan cildiyle direk temas edecek ürünlerde kullanılabileceğini kanısına vardım. Ayrıca elde ettiğim plastiği toprağa gömdüğümde onun kısa sürede toprak tarafından yok edildiğini gördüm. PROJE NO: 14 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: BİTKİLER VE BESİN İÇERİKLERİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:ZİŞAN EKŞİOĞLU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:AYŞEGÜL BARLAS PROJE ÖZETİ: Bu projedeki amacım Sitrik asidin bitkiler üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini gözlemlemek. Zaman ve mekan kısıtlamaları dikkate alınarak basit bir yöntem izlenmiştir. Başlangıçta birbiriyle aynı gelişmişlik düzeyinde ve özdeş saksılarda bulunan iki guzmania minör bitkisi, düzenli olarak biri su diğeri ise sitrik asit bakımından zengin bir sıvı ile sulanmıştır. İki bitki de aynı ortamda tutulmuştur. Zaman içinde bitkilerin gelişimleri gözlenmiştir. Üç haftalık bir sürenin sonunda suyla beslenen bitkinin boyu 17 cm e ulaşmış, sitrik asit bakımından zengin sıvıyla beslenen bitkinin boyu ise sadece 1 cm uzayarak 10 cm e ulaşmıştır.

12 PROJE NO: 15 SINIF: 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: MOR ÖTESİ IŞINLARIN ALTINDAKİ MAYALAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: SİBEL KAÇAR / ECE NAZ GÖKÇAY DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Bu projedeki hedefimiz; elde etiğimiz bilgilerden yola çıkarak UV nin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerini ve suyu / meyve suyunu içerebileceği mikrobiyal yükten temizleme başarısını incelemek, böylelikle özellikle meyve suyu üreticileri için ısı ve kimyasal madde kullanmadan uygulanabilecek bir dezenfeksiyon yöntemi ortaya koymaktır. UV etkisini gözlemlemek üzere seçtiğimiz model organizma; ökaryotik bir mikroorganizma olan mayadır. Maya fermantasyonu sonucu açığa çıkan CO 2 miktarı deneyde yol gösterici olarak alınmıştır. UV etkisinin anlaşılırlığını görmek üzere üretilen mayayı kontrol ve deney grubu olarak tasarlanmış iki deney düzeneğine aktardık. Deney grubunu 312nm dalga boyu 9000 µw/cm3 şiddetindeki UV ye tabi tutarken, aynı şartlarda ürettiğimiz kontrol grubu mayaları UV ye tabi tutmadık. İki grup arasında oluşan CO 2 miktarlarını belirli zaman aralıkları ile karşılaştırarak UV nin maya fermantasyonu üstündeki etkilerini gözlemledik ve oluşan CO 2 miktarındaki değişime bakarak UV ışınlarının fermantasyon hızını azalttığı ama tamamen durdurmadığı sonucuna ulaştık. Çalışmalarımız sırasında Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü nden destek aldık.

13 PROJE NO: 16 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: DİKENSİZ KAKTÜS DANIŞMAN ÖĞRETMEN: TÜLAY AKAOĞLU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ZEYNEP SELEN KÖPRÜ PROJE ÖZETİ : Kaktüsler dikensiz yaşayamazlar.bu projedeki amacım kaktüs dikenlerinin suyu hapsetmesi sonucundaki uzun süreli dayanıklılığını göstermekti. Aldığım iki kaktüsü yaklaşık bir hafta gözlemledim ve sorunsuz oldukları kanısına vardım. Daha sonra bir kaktüsün dikenlerini cımbız yardımıyla çıkardım. Elimde bir dikenli yani normal ve dikensiz olan iki kaktüs vardı. İkisini de bir hafta aynı şartlar altında tuttum. Birkaç kere suladıktan sonra sulamayı kestim ve dikenli kaktüsün sağlıklı ve dinç olduğunu, dikensiz kaktüsün ise eğrilip dış yapısının buruşup sarardığını gözlemledim. Sonuç olarak kaktüslerin dikensiz bir şekilde uzun süre yaşayamayacağını anlamış oldum. PROJE NO: 17 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ELEKTRİK KABLOSUNUN DİRENCİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:TÜLAY AKAOĞLU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ESİN ERK PROJE ÖZETİ: Bu projenin amacı, elektrik iletiminde kullanılan kabloların uzunluğu arttıkça direncinin nasıl değiştiğini deney yoluyla gözlemlemektir.deney yoluyla sonuca ulaşılan bu projede çeşitli uzunluklarda kabloların dirençlerinin kabloların uzunluğuna bağlı olarak nasıl değiştiği gözlemlenmiştir. Bu gözlemlemede 6V luk doğru akım güç kaynağı (pil,) elektrik ampulü, ölçü aleti ve farklı uzunlukta kablolar kullanılmıştır. Elektrik kablolarının uzunluğu arttıkça dirençlerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

14 PROJE NO: 18 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: HAVADAN ELEKTRİK ÜRETİMİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN :AHMET COŞKUN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: TUNAHAN KOÇAK PROJE ÖZETİ: Bu projedeki amacım en az seviyede güç kullanarak havadan yüksek düzeyde enerji üretmek. Ben bir dizi elektrik devresi kullanarak havadan elektrik üretmeye çalıştım. Öncelikle bu fikri babam ile tartıştıktan sonra nasıl bir devre kuracağımı araştırdım. Hipotezim Elektromanyetik alanlarda havadan daha fazla enerji elde edilir oldu. Manyetik alanın yoğun olduğu ortamda %90 verim ile 100 mv, manyetik alanın az olduğu ortamda %40 verim ile 20 mv elektrik üretilmiştir. Yapılan kontrollü deneyler sonucunda elektromanyetizmanın yoğun olduğu ortamda daha fazla elektrik üretilmiştir. PROJE NO: 19 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: SÜTTEKİ YAĞ MİKTARI SÜTÜN BOZUNMASINI ETKİLER Mİ? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ZEYNEP BİRTÜRK / HAZAL MARAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN:ZİŞAN EKŞİOĞLU PROJE ÖZETİ: Projedeki amacımız ;besinlerdeki yağ miktarınının bozulma zamanını değiştirip değiştirmeyeceğini deneysel biçimde gözlemlemekti.merak ettiğim bu konuyu öğretmenimizle paylaştık ve çalışmaya başladık. Alışverişe gittik ve aynı marka az yağlı,orta yağlı ve tam yağlı üç kutu süt aldık.ayrı ayrı bardaklara koyduğumuz sütlerin üstlerini havayla temas etmemeleri için streç filmle kapattık ve kapalı balkona koyduk. Her bir bardaktaki değişimi hergün gözlemledik; kaç günde bozulduğunu not aldık. Hipotezimizin aksine sütteki yağ oranının bozulma süresini etkilediğini gözlemledik. Besinlerdeki yağın bozulmayı hızlandırdığı sonucuna vardık.

15 PROJE NO: 20 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ÜRETİCİYE DESTEK HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: EGE YÜCESOY / BURAK GÜR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: AHMET COŞKUN PROJE ÖZETİ: Bu projedeki amacımız tavuk çiftliklerindeki elektriği yenilenebilir bir enerji ile üretmek. Bu proje sayesinde enerji ihtiyacından dolayı doğayı çok kirlettiği halde çalıştırılan kömür madenleri kapanacak ve bu sayede doğa kirliliği büyük ölçüde azalacaktır. Bu projenin bir başka deney düzeneği ise çiftlik modelidir. Bu modelde ise piezo elektrik icadını tavukların yem kaplarına koyduk, çünkü tavuklar gagalarıyla her vuruşta yaklaşık 3N luk bir kuvvet uygulamaktadır. Böylece, elde edilen bu kuvveti piezo elektrik malzemesi kullanarak elektriğe çevirmeyi planladık. Tavuk çiftliklerinde tavukların yem yedikleri yemliklerine bu malzemeden döşeyerek, tavukların yem yerken gagalarını vurduklarında ortaya çıkan kuvveti elektriğe dönüştürmeyi planlamış olduk.

16 PROJE NO: 21 SINIF: 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: VİTAMİNLERİN BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: CEYDA ELÇİN KAYA DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ZİŞAN EKŞİOĞLU PROJE ÖZETİ: A,B ve E vitaminlerinin insanlar üzerinde gösterdiği etkiyi menekşe türü bitkiler üzerinde de gösterip göstermediğini gözlemleme. 30 Kasım 2011 günü çiçekleri satın aldık. Menekşe bitkisinin daha uzun yaşadığını öğrendiğimiz için menekşe tercih ettim. Ev ortamına uyum sağlamaları için menekşelere 5 gün hiç bir vitamin vermeden sadece su vererek beklettim. Gözlemime 5 Aralık 2011 tarihinde ve aynı yaşam koşullarını ele alarak 3 günde bir yapmaya karar verdim.her üç menekşenin büyüklüğü, saksıları toprak miktarlarnın aynı olmasına özen gösterdim. Gözlem süresince yaşam ortamlarında alacakları gün ışığını aynı miktarda alacak şekilde cam kenarına yerleştirdim. E vitamini verilen bitki çok canlı ve sağlıklı kaldı. A vitamini verilen bitki solarken, B vitamini verilen bitki tamamen kurudu ve öldü. PROJE NO: 22 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: DOĞAL PİLLER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EYLEM EROĞLU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ARMAN YAĞCI / EGE CABILAR PROJE ÖZETİ: Doğal piller projesiyle, pil atıklarının çevreye verdiği zararlar ve pil yerine geçebilecek başka maddelerin varlığını araştırmak istedik.meyvelerden oluşturulan pillerden elde edilen gerilimi multımetre yardımıyla ölçtük. Hangi meyvede yada meyve atığında daha çok enerji olduğunu tesbit ettik. MP3 çalıştırmak için hangi meyve ya da meyve atığından ne kadar kullanmamız gerektiğini araştırdık.

17 PROJE NO: 23 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: EKMEK NİÇİN ORTASINDAN KABARIR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:SİNEM DEMİRKAN / İNCİ AKTAŞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESRA UYSAL BİLGİN PROJE ÖZETİ: Neden acaba ekmeğin orta kısmı kabarır? Sorumuza yanıt alabilmek için başladığımız yolculukta mayalanmaya mikro organizmaların neden olduğunu keşfettik.maya mikroskobik bir mantar ailesine ait bir canlıdır. Paketin içinde uzun süre aktif olmadan yaşayan maya ılık ve nemli bir ortam bulduğunda canlanır. Maya unda bulunan nişasta ile beslenir. Karbondioksit ve alkol oluşturur. Alkol buharlaşır ve havaya karışır. Karbondioksit gazı ise hamurda bulunan glüten(una su eklendiğinde oluşan protein ağı) sayesinde karbondioksit gazını içinde tutar. Böylece hamur kabarır. Kızgın fırına sürülen hamur çok ısınır ve belli bir sıcaklıktan sonra maya ölür ve hamurun kabarmasını sağlayan karbondioksit üretimi durur. Gördük ki fırına konulan tepsinin kenarlarında sıcaklık artışı daha hızlı gerçekleştiği için ekmeğin orta kısmı diğer kısımlarına göre daha kabarıktır.

18 PROJE NO: 24 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ENERJİ TASARRUFU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EYLEM EROĞLU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: İREM VARMA / İZEM ZEYBEKOĞLU PROJE ÖZETİ: Elektrik devresinde sadece ortamın değiştirilmesiyle; bağımlı, bağımsız değişkeni ve kontrol edilen değişkenleri belirlemek. Bu projemizde, pilin bilinçli bir şekilde kullanımı için sıcaklık etkenini araştırdık. Oda sıcaklığında(22 C), soğuk ortamda (0 C)ve çok sıcak ortamda(55 C) pillerin ürettiği elektrik akımını multimetre ile ölçtük.oda sıcaklığında, çok soğuk ortamda ve çok sıcak ortamda pillerin ürettiği elektrik akımının sürelerini karşılaştırdık.pillerin farklı ortam sıcaklıklarında yer aldığı devrelerdeki ampulün parlaklık derecesini gözlemledik.verilerden elde ettiğimiz sonuçlara göre; pillerin aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda kullanılması verimliliğini ve kullanım süresini düşürür PROJE NO: 25 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI:BİTKİLERE KAHVALTI SAATİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:EBRU KARAKULLUKÇU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:ÇAĞATAY ÇETİNTAŞ PROJE ÖZETİ: Proje için ilk başta iki tane aynı boyutta aynı çiçek sayısına sahip bitki alındı.aynı yerde tutuldu, aynı tip saksılara konuldu, aynı güneş ışığı verildi, aynı miktarda toprak konuldu. Tabi ki birde verilen normal su ile haşlanmış yumurta suyunun miktarı eşitti.bu işlem iki hafta boyunca sürdü. Günde iki kez kontrol edildi; iki günde bir fotoğrafları çekildi. Ayrıca her gün boyları ve çiçek sayıları not edildi.iki haftanın sonunda haşlanmış yumurta suyu verilen bitkiye yanında bir de demlenen çayın posası verildi.fotoğrafları çekildi, boyları ve çiçek sayıları ölçüldü.bu işlemde iki hafta sürdü ve proje tamamlandı.sonuç olarak, haşlanmış su ve demli çayın posasının bitkiyi daha çabuk uzattığı gözlemlendi

19 PROJE NO:26 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ATIKLARI TOPLA DOĞALLIĞI İKİYE KATLA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: BERK ÇİÇEK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: FULYA SEPETOĞLU PROJE ÖZETİ: Tarımda kimyasal maddelerin kullanılması birçok olumsuz durumu beraberinde getirmektedir. Sağlıksız, hormonlu gıdalar insan ve hayvan sağlığını tehlikeye düşürmektedir. Aynı zamanda bu maddeler doğal tahribata da neden olmaktadır. Bu duruma bir çare olarak atık sebze ve meyveleri değerlendirerek organik gübre oluşturup organik bitki yetiştirmeye karar verdik. Organik gübreler sayesinde ürünün kalitesi ve miktarı artacak,toprak verimliliğinde devamlılık,sağlıklı,doğal ürünlerin yetiştirilip tüketilmesi sağlanacak. Yapılan deneysel projede sebze ve meyve atıklarından meydana getirdiğimiz doğal gübre ile bitki yetiştirilmesi sağlanmıştır. PROJE NO:27 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: KÖK KALEM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: YAĞIZ DİNÇ / IRMAK KÜLÜK DANIŞMAN ÖĞRETMEN:ASLI BENZER PROJE ÖZETİ: Beyaz tahta kalemlerinde kullanılan kimyasalların temas ve nefes yoluyla vücudumuza ve doğaya verdiği olumsuz etkilerden kurtulmak, maliyeti en aza indirmek ve temizlenmesi daha kolay olan bir kalem elde etmek bu projenin amacıdır.beyaz tahtalarda kullandığımız kalemlerin içeriğindeki kimyasal boyalar doğaya ve insanlara zarar vermektedir. Projemizde bu zararı en aza indirmek için doğal renkler sağlayabileceğimiz kök boyaları kullanmanın verim sağladığını düşünmekteyiz. Beyaz tahta kalemi içeriğinde yaptığımız değişikliklerle doğal, zararsız, düşük maliyetli yeni bir kalem elde edilmiştir.

20 PROJE NO: 28 SINIF: 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI:NE KADAR ASİT İÇİYORUZ? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:BÜŞRA DİNAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Hepimiz sıklıkla gazlı içecekler tüketiyoruz, bu maddelerin sağlığımız için yararlı olmadıklarını da biliyoruz. Projede hedefimiz; gazlı içecekler olarak bilinen içeceklerin ph değerlerini ölçerek karşılaştırmak, bu içeceklerden hangilerinin diş minesi ve kemik gelişimi üzerinde en olumsuz etkiye yol açtığını belirlemektir. Bu bilginin gazlı içecekler tüketirken daha bilinçli olmamızı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu hedef doğrultusunda en çok tükettiğimiz içeceklerin ph değerlerini bir ph metre yardımıyla ölçtük ve kolalı içeceklerin ph değerinin diğerlerinden daha düşük yani asitliğinin daha fazla olduğunu bulduk. Dolayısıyla kolalı içeceklerin kemik sağlığımızı en olumsuz etkileyen içecekler olduğu sonucuna ulaştık. İnternette yaptığımız araştırmalarda diş çürümesinin, ph değeri 5.5 in altına düştüğü zaman gerçekleştiğini ve hemen hemen bütün gazlı içeceklerin ve çoğu meyveli içeceklerin ph değerinin 5.5 in altında olduğu bilgisine ulaştık. Ayrıca gazlı içecekler tüketmenin kemik yoğunluğu ölçümlerini düşürdüğü için osteoporoza yakalanma riskini arttırdığını öğrendik

21 PROJE NO:29 SINIF: 77 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI:TOHUMLAR İÇİN ASPİRİN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER:SİNEM ÇİÇEK / SILA SEVİNMİŞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:SELDA TÜRKASLAN PROJE ÖZETİ: Bu çalışmada çimlenme öncesinde yapılması kolay olan çeşitli aspirin uygulamaları ile kuraklıktan kaynaklanan zararların azaltılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada öncelikle farklı konsantrasyonlardaki aspirinin farklı tohumlar üzerine etkisi incelenerek deney için en uygun tohum ve en uygun aspirin konsantrasyonu belirlenmiştir. Bunun için fasulye, mısır, nohut tohumları aspirinin ana maddesi olan salisilik asitle (10-3 ve 10-6 M) çimlendirilmiştir. Çimlenme sonucunda nohut bitkisinin 10-6 konsantrasyonundaki salisilik asitte en hızlı çimlendiği gözlemlenmiştir. Deneyin ikinci bölümünde kuraklık etmenine maruz kalmış tohumların çimlenmesi üzerinde aspirinin etkisi araştırılmıştır. Bunun için nohut bitkisi 10-6 konsantrasyonlardaki salisilik asit içerisinde bir gün boyunca bekletilmiştir. Daha sonra tohumlar bir hafta boyunca sulanmayarak kuraklık etmenine maruz bırakılmıştır. Bir hafta sonunda saf su ve salisilik asitle ile sulanarak çimlenmeleri arasındaki fark gözlemlenmiştir.

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER:

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ÖZEL EGE LİSESİ GLEDİTSCHİA GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Osman Emre Yıldırım 7A Frederick Can Troster 7B DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti...3 Projenin amacı

Detaylı

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ ÖZEL EGE LİSESİ POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ Ömer Deniz Halıcıoğlu 7-C DANIŞMAN ÖĞRETMEN Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti.....3 Projenin amacı Projenin hedefleri

Detaylı

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER Semra Ece AKAT (7-F) Ece TEMİZ (7-F) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ Hazırlayan Öğrenciler Fulya MORDOĞAN 7-B Pırıl ALP 7-B Danışman Öğretmen Demet EROL İZMİR, 2012 1 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...3 2. Projenin amacı...3

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Kimyasal Gübreler Yararlı mı, Zararlı mı? Kimya Konusu ile Đlgisi Çevre Kirliliği Su Kirliliği Gübrelerin Yararları ve Zararları GÜNLÜK HAYATLA ĐLĐŞKĐSĐ Çiftçilerin verimi artırmak için kullandıkları bitkilere

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ

ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ Zea Mays(mısır) deney için seçilen bitki tohumu.. Kontrollü deneyimizde değişken faktör vitamin C (Ascorbic acid),bilindiği gibi insan sağlığı üzerinde

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir.

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir. 1. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. V 3. Ali bir cismi aynı

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. Hüseyin SOYLU. Fen ve Teknoloji

ISI VE SICAKLIK. Hüseyin SOYLU. Fen ve Teknoloji Isı ve Sıcaklık Farklıdır Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler kendinden daha soğuk olan maddelere temas ettiklerinde

Detaylı

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek,

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek, Bilimsel Projeler PROJENİN ADI: Mikroorganizmaları Işınlayalım Öğrenciler: Rumeysa ŞAHİN Okul: Amasya Bilim ve Sanat Merkezi - 2012 Danışman: Hidayet TERECİ www.fencebilim.com Projenin amacı: Öğrencileri

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TEOG DENEME SINAVI Adı Soyadı : Sınıf : No : 1. 3.

TEOG DENEME SINAVI Adı Soyadı : Sınıf : No : 1. 3. TEOG DENEME SINAVI Adı Soyadı : Sınıf : No : 1. 3. Bir ekosistemde beslenme ilişkisini gösteren besin zinciri yukarıdaki gibidir. Buna göre 1 ve 2 numaralı canlılar aşağıdakilerden hangileri olabilir?

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması Resimde fotosentezin basit bir anlatımı görülmektedir. Fotosenteze katılan karbondioksit, su gibi elemanların ışık enerjisi ile birleşmesi sonucunda açığa oksijen, glikoz gibi yan ürünler çıkar. Organik

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI

BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * CAM MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI PROJE EKİBİ Emine BALTACI ġefika TEKĠN PROJE DANIġMANLARI Prof.Dr. Adem KILIÇ Prof.Dr.Esma

Detaylı

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-D SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA DAĞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.3 2. PET ŞİŞELER

Detaylı

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE Hazırlayan Öğrenciler Arzum KARAHAN (6B) İpek AKYOL (6B) Danışman Öğretmen Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 )

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) FİZİK GRUP GIRGIR PROJE ADI SIVI İLETKENLİĞİNDEN YARARLANARAK SU SEVİYESİNİN

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ.

KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ. KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Proje Sorumlusu: ALPER ERDEM Mail: alper1erdem@hotmail.com Danışman Öğretmen: Murat AYDIN Mail:muray74@hotmail.com

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR

ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Zeynep CANLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2017 İÇİNDEKİLER Sayfa 1.ÖZET. 2. GİRİŞ.. 2.1 PPNedir?... 3 2.2 Kullanım Alanları

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) 013-01 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: Songül DUMAN Sınıfı: 6-B Tanı: Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Oksijen Olmasın Tamam, Solunuma Devam!

Oksijen Olmasın Tamam, Solunuma Devam! Oksijen Olmasın Tamam, Solunuma Devam! Uzun süredir futbol oynamamış olan Mehmet, arkadaşlarının ısrarlarına dayanamayıp maç yapmaya gitti. Alelacele yetiştiği için ısınmadan maça başladı ama daha birkaç

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Sınav Süresi 85 Dakikadır

Sınav Süresi 85 Dakikadır Sınav Süresi 85 Dakikadır ŞEFKAT İMFO 5. SINIF SORU KİTAPÇIĞI ORTAOKUL 5. SINIF SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-2014 5.SINIF FEN SORULARI 1. "Eğrelti otu ve...,... bitkilerdir. Bu bitkilerin kalıntıları

Detaylı

YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR

YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER BATIHAN TAŞOVA (7-A) LİDYA İSLAMOĞLU (7-A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Meral BEŞİRACI İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA)

ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA) -YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA) GRUP KEREM-US Hüseyin

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI

SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER SARP BARIŞ ORHON (7-E) ARDA KÖROĞLU (7-E) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Meral BEŞİRACI İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3. Giriş...2-3

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur.

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN

KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN Hazırlayan Öğrenciler Didenaz Gündoğdu 6-A Oğuzhan Yıldırım 6-C Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2012 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...3 3. Giriş...3 4.

Detaylı

ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönemdir.

ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönemdir. Sağlıklı Bir Beslenme Çantası İçin... Sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden doğrudan olumsuz etkileniyor. İSTANBUL - İlkokul çağı, çocuğun ailesinden ilk kez

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki. 7.ÜNİTE BİFEN YAYNC BİRİTE ÇÖZEİM Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki boşluklara yazınız. Cam bardak Altın yüzük Gümüş kolye Porselen tabak

Detaylı

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Janset GÜNEY Su Hazal ÇALLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. RADYASYON

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır. a. Hücrenin temel kısımları için sadece hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

TAŞITLAR İÇİN EKONOMİK VE ÇEVRECİ YAKIT ELDE EDELİM

TAŞITLAR İÇİN EKONOMİK VE ÇEVRECİ YAKIT ELDE EDELİM TAŞITLAR İÇİN EKONOMİK VE ÇEVRECİ YAKIT ELDE EDELİM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E İnci TÜTÜNCÜ Simay GÜLGÜN DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Projenin amacı...2 2.Karpuzun Özellikleri

Detaylı

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X AD-SOYAD: SINIF-NO:8/ 1. 201..-201.. EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTA OKULU 8. SINIM 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAV TARİHİ:...05.201.. 5. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap, L musluğu açılarak su ile dolduruluyor.

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür.

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. Besinler ve Sindirim Konu Testi Besin içeriği FEN ve TEKNOLOJİ 4. Sindirim Besinin kimyasal sonunda oluşan olarak sindirildiği yapıtaşları yer Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. B ve K vitaminleri

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

HAYALİMO8 LGS DENEME 2

HAYALİMO8 LGS DENEME 2 ADSOYAD: SINIF: ŞUBE: HAYALİMO8 Doğru: Yanlış : Net : 1 3 Yukarıda mitoz bölünmenin bazı evrelerinde gerçekleşen olaylar verilmiştir. Buna göre aşağıdaki evre şekillerinden hangisinin açıklaması yukarıda

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-20 8.SINIF FEN SORULARI.. Aşağıdaki şema bazı canlılarda gözlenen döl almasını göstermektedir. Sporofit (2n) M P A T G 2 G S Replikasyon Sitokinez 6 0 0 0 0 spor (n) İnterfaz Yukarıdaki

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ ARES EĞĠTĠM [Metni yazın] MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ 1-ASİTLER Suda çözündüklerinde ortama H + iyonu verebilen bileşiklere asit denir. ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

DENEY-12 : Polimerlerin tanınması

DENEY-12 : Polimerlerin tanınması 1 Konu : Polimerler Süre : 45 dakika Açıklama : Öğrenciler polimerleri tanımak için yoğunluğu bilinen çözeltilerin içine plastik örnekler koyarlar. Araç ve gereçler (bir grup için) Tüplük Baget 7 farklı

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 7.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 7.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır 7.SAYI

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir ISI VE SICAKLIK 1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler

Detaylı

KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK

KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı (2010-2) KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK

Detaylı

Soft Bowl un mutfaktaki yardımcılarınızdan biri olmaya aday yepyeni ürünü Silikon Fırça!

Soft Bowl un mutfaktaki yardımcılarınızdan biri olmaya aday yepyeni ürünü Silikon Fırça! SOFTBOWL MUTFAK GEREÇLERİ Silikon Fırça Soft Bowl un mutfaktaki yardımcılarınızdan biri olmaya aday yepyeni ürünü Silikon Fırça! %100 sıvı silikon kullanılarak üretilen fırçanızın kılları şeklini uzun

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Prof. Dr. ŞAKİR ERKOÇ Doç. Dr. MAHMUT BÖYÜKATA

Prof. Dr. ŞAKİR ERKOÇ Doç. Dr. MAHMUT BÖYÜKATA TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014]) GRUP ADI: FENER PROJE ADI NEODYUM MIKNATISLARLA ELEKTRİK ÜRETME Proje Ekibi

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5.1. TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Yürütücü Kuruluş (lar) : Çeşitli Tarımsal Ürünlerin Vakumla Kurutulmasında Kurutma Parametrelerinin Belirlenmesi İşbirliği Yapan Kuruluş

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Farklı Buğday Tiplerinin Yaş Gluten Miktarları Bakımından Kalitelerinin Belirlenmesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Farklı Buğday Tiplerinin Yaş Gluten Miktarları Bakımından Kalitelerinin Belirlenmesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Farklı Buğday Tiplerinin Yaş Gluten Miktarları Bakımından Kalitelerinin Belirlenmesi doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/26.41-46 Hayrettin KANIT 1* Murat

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI 5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI 5.1. VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM / CANLILAR VE HAYAT Bu ünitede öğrencilerin; besin çeşitleri, sağlıklı ve dengeli beslenme, sigara ve alkol kullanımının zararları,

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ 1923 Ankara da bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor BOYAMA KİTABI İdris GÜLLÜCE Çevre ve Şehircilik Bakanı Çevreye yapılan yatırımın aslında

Detaylı

Sınav Süresi 85 Dakikadır

Sınav Süresi 85 Dakikadır Sınav Süresi 85 Dakikadır ŞEFKAT İMFO 6. SINIF SORU KİTAPÇIĞI ORTAOKUL 6. SINIF SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-2014 6.SINIF FEN SORULARI 1. Bir devredeki ampul parlaklığının iletkenin kesit alanına bağlılığını

Detaylı

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bahri Yılmaz SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece tuz maddesi

Detaylı

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI T.C. 8. SINIF II. DÖNE ORT SINVI F 1. şağıda çeşitli canlıların üreme şekilleri gösterilmiştir. Bu canlı türlerinin hangisinde, elde edilen yavruların genetik yapısı ana canlıdan farklıdır? 2. Üç öğrenci,

Detaylı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Işıl Barutçu, Serpil Şahin *, Gülüm Şumnu ODTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara * serp@metu.edu.tr Ö zet Yüzeyden

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI

ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI Cihazınızı kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyun ve ileride yararlanmak üzere saklayın. ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI Cihazınızı çalıştırmadan önce tüm talimatları okuyun. Bu talimatları ileride yararlanmak

Detaylı

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI 1 31 MART TEMA ÇALIŞMALARIMIZ Merakla ve sabırsızlıkla ilkbaharı bekliyoruz..gelir umuduyla.. Bu ay temamız İlkbahar.. Kışı gördük, iliklerimize kadar yaşadık aylardır..

Detaylı

SERA TASARIMI (Seraların Planlanması)

SERA TASARIMI (Seraların Planlanması) Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERA TASARIMI (Seraların Planlanması) Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin TEZCAN SERA PLANLAMASINDA ETKİLİ İKLİM FAKTÖRLERİ Bitkilerden ekonomik

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

Maarif Günlüğü FEN BİLİMLERİ ISI VE SICAKLIK-1. Eğitim ve Kültür Yayıncılığı. Öz Isı (Cal /gr C) Su 4,18 Cam 0,45 Buz 2,09 Yağ 1,96

Maarif Günlüğü FEN BİLİMLERİ ISI VE SICAKLIK-1. Eğitim ve Kültür Yayıncılığı. Öz Isı (Cal /gr C) Su 4,18 Cam 0,45 Buz 2,09 Yağ 1,96 Madde Öz Isı (Cal gr/ C) K 0,96 L 0,63 M 0,78 N 0,81 1. Tabloda öz ısıları verilen ilk sıcaklıkları eşit olan K,L,M ve N sıvılarına özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısı verildiğinde hangi maddenin son sıcaklığı

Detaylı

TAŞINIR ÖZET. Birim Adı. Kalan

TAŞINIR ÖZET. Birim Adı. Kalan Muh. : 9 Gümüşhane Sağlık Yüksekokulu Yazı Araçları Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile Cihazı ve Fotokopi Kağıt Tutturucular, Tutkallar ve Bantlar Yazı Düzelticiler Küçük Kırtasiye Gereç ve İlaçlar ve Farmakolojik

Detaylı