Yönetimde Stratejik Yaklaşımlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yönetimde Stratejik Yaklaşımlar"

Transkript

1 Oyun 3 Şilahşör; X, Y ve Z üç yönlü düello yapmaya karar verirler. Düello 2 turdan oluşmaktadır. İlk turda, her silahşöre bir atış hakkı verilmektedir, atışlar sırasıyla X,Y ve son olarak Z tarafından yapılacaktır. İlk turun sonucunda, hayatta kalanlara tekrar aynı sıra ile atış hakkı verilecektir. Her silahşör için en iyi sonuç tek kurtulan olmak, ikinci en iyi sonuç ikinci tura kalan iki silahşörden biri olmak, üçüncü en iyi sonuç kimsenin ölmemesi ve son ve ölümcül olan en kötü sonuç öldürülmektir. X zayıf bir atıcı ve hedeflediği silahşörü vurması ihtimali %30. Y daha iyi bir atıcı ve hedeflediği silahşörü %80 ihtimalle vuruyor. Z ise çok iyi bir atıcı, hedefini %100 kesinlikle vuruyor. Soru: X in ilk turdaki optimal stratejisi ne olmalı? Problemde kurtulma ihtimali en yüksek olan kimdir?

2 Yönetimde Stratejik Yaklaşımlar İlkay GÜLTAŞ Managing Partner Double Wings International

3 Geleceği Şekillendirmek... İNSANLAR KURUMLAR ÜLKELER

4 Strateji ne yapılacağı kadar, neyin yapılmayacağına karar vermektir. Başarı sürekli olarak değer yaratabilmektir. Değer yaratmada sürekliliği sağlayabilmek; Doğru işin yapılması (Strateji), İşin doğru yapılması (Toplam Kalite Yönetimi), Sürekliliği sağlayacak yapılanma (Kurumsallaşma) ile sağlanabilir. Vizyonunu tanımlayan ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu ve uyguladığı net stratejik hedeflerle yönetilen kurumlar; Başarı şanslarını artırır, Rakiplerinden farklılaşarak, rekabette öne geçer. Operasyonel anlamda etkin olan bir firma, rakiplerinin yaptıklarını rakiplerden daha iyi yapıyordur. Stratejik yönelim ve konumlama ise rakiplerden farklı aktiviteler yapmak veya benzeri aktiviteleri rakiplerden farklı şekilde gerçekleştirmeyi önerir. Operasyonel etkinlik gerekli fakat yeterli değildir. Gereken organizasyonun hedeflenen geleceğini somut ve rakamsal olarak öngören bir stratejik model oluşturmaktır.

5 İş dünyasında strateji kavramının hazırlanması ve yayılımı başarı için kritik faktördür. Birçok şirkette strateji, stratejik planlama departmanları ile gerçekleştirmeye çalışılıyor ancak stratejik planlama kurmay birimlere delege edilmeden, bizzat en üst yöneticiler tarafından üstlenilirse kuruma daha faydalı oluyor. Stratejik plan değil, katılanların zihni hazırlığı Farklı alternatifler, daha iyi fikri hazırlık Sorgulama değil, karşılıklı fikir alış verişi Stratejinin sınırlı sayıda yöneticinin işi olduğu çıkarımı da yapılmamalıdır. Strateji oluşturma sürecine girdi sağlamak, stratejinin benimsenip her aşamada uygulanmasını sağlamak için stratejiler kurum içerisinde paylaşılmalıdır. Çalışanlar genellikle stratejiyi üst yönetimin ilgilendiği bir konu olarak algılar ve çalışmalarını günlük işlere odaklamayı tercih ederler. Oysa, şirket stratejisini iyi anlamak, günlük işlerle ilişkisini kurabilmek, bir çalışanın kariyeri için büyük önem taşımaktadır. Şirketler açısından da, en önemli konunun stratejinin uygulanması olması, çalışanların stratejiyi iyi anlamaları ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmeleri şirketin katma değer yaratabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Yönetim kademesinde olan çalışanlar ise strateji konusundaki anlayışı kendisine bağlı çalışanlarla paylaşıp, onların stratejik anlayışlarını ve dolayısıyla strateji doğrultusundaki katkılarını artırmaya yardımcı olabilirler.

6 O halde, kurum için asıl sorun hangi kararlar için hangi yaklaşımın belirleneceğidir.

7 Bir kurumu ileriye taşıyan ve onu rakiplerinden farklı kılan vizyonu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu ve uyguladığı stratejidir. NEREDEYİZ? NE OLMAK İSTİYORUZ? NASIL ULAŞACAĞIZ? KİM, NE YAPACAK? NE DURUMDAYIZ? MEVCUT DURUM ANALİZİ MİSYON ve VİZYON KURUM KARNESİ YAKLAŞIMI ile STRATEJİLERİN TANIMLANMASI

8 DURUM NEREDEYİZ? MEVCUT DURUM ANALİZİ

9 Dış ve iç çevre analizi. DIŞ ÇEVRE ANALİZİ Pazarlar / Müşteriler Rekabet Ekonomi Teknoloji Sosyodemografi Hükümet / Politika Üretim Faktörleri İÇ ÇEVRE ANALİZİ Organizasyon yapısı Sistemler Çalışanlar Yönetim alışkanlıkları Kalite Hizmet Verimlilik Teknoloji Maliyetler Finansal yapı Pazar segmentleri Yeni ürünler Kültür Çevre Organizasyon Fırsatlar Tehditler Kuvvetli Yönler Zayıf Yönler Portföy fırsatları ( Ürün, kanal, pazar ) Organizasyonel beceri geliştirme fırsatları (Marka imajı, İnsan Kaynakları, Bilgi, Proses, Kültür, Ün vb. )

10 Kuvvetli Yönler ve Zayıf Yönler neler olabilir. KUVVETLİ YÖNLER ZAYIF YÖNLER Marka özellikleri? Marka ünü ve avantajı? İyi pazarlama kabiliyeti? İnsan kaynaklarının yeterliliği? İmalatın yeterliliği ve uzmanlığı? Ar-Ge kabiliyetleri ve yeterlilik durumu? Hammadde yönetim sisteminin etkinliği? Bilgi ve haberleşme sisteminin etkinliği? Mal ve hizmet üretimhattı sayısında artış? Yeni riskleri üstlenme cesareti ve uzmanlığı? Stratejik değişiklikleri yönetme kabiliyeti? Maliyet ve çeşitlendirme üstünlüğü? Kontrol sistemlerinin uygunluğu? İyi şirket stratejisi geliştirebilme? Yönetim tarzının uygunluğu? Örgüt yapısının uygunluğu? Portföy yönetim kabiliyeti? Etkili mali yönetim? Kötü mali yönetim? Duyulmamış marka? Gelişi güzel büyüme? İmalat maliyetlerindeki artış? Zayıf pazarlama planlaması? Kötü hammadde yönetim sistemi? Yetersiz bilgi ve haberleşme sistemi? Mal ve hizmet üretim hatlarında daralma? Yetersiz, uygun olmayan insan kaynakları? Şirketin kontrol sistemlerinin yetersizliği? Tüketicilerin iyi niyetlerinde azalma? Şirket kontrolünde zayıflama? Şirket yapısının yetersizliği? Şiddetli çatışma ve politika? Şirket istikametinde sapma? Ar-Ge yeniliklerinde düşüş? Kötü portföy yönetimi? Bölümler arası çatışma?

11 Fırsatlar ve Tehditler neler olabilir. FIRSATLAR Yabancı Pazarlara girme? Mamül Alanını genişletme? Nüve işlerin genişleme imkanı? Genel maliyetlerin düşük olması? Yeni alanlarda Ar-Ge kabiliyeti? Yeni pazar bölümünden yararlanabilme? Mevcut işe yakın yeni iş alanına girme? Yeni alanlarda tanınmış marka kullanma? Yeni büyüyen iş alanlarında çeşitlendirme? Yeni satın alınan işleri karlı kılma? Pazar büyüme oranında süreklilik? İleriye doğru dikey bütünleşme? Geriye doğru dikey bütünleşme? Şirket portföyünü genişletme? Piyasaya giriş engelini aşma? Rakiplerin azalması? TEHDİTLER İç rekabette artış? Dış rekabette artış? Tüketici tercihlerinde düşme? Yeni veya ikame mallarda artış? Sanayi rekabetinde yeni bir tarz? Piyasada rekabetin yoğunlaşması? Nüve işlere yönelik yeni rekabet? Piyasaya giriş engellerini aşamama? Mahkum olma ve ele geçirilme ihtimali? Demografik faktörlerde değişmeler? Ekonomik faktörlerdeki değişmeler? Pazar büyüme oranında yavaşlama? İşgücü maliyetlerindeki artış? Kilit yöneticileri kaybetme? Bölgesel rekabetin artması? Ekonomide gerileme?

12 Daha gelişmiş bir çevre analizi ile rekabeti belirleyen unsurları tespit etmek. Porter ın 5 güç modeli Yeni Girenlerden Gelen Tehditler Giriş Engelleri Tedarikçiler Rakipler ve Rekabetin Yoğunluğu Müşterilerin Gücü Müşteriler Tedarikçilerin Gücü + Düzenleyici Denetleyici Kurullar İkame Mallar İkame Malların Tehdidi

13 Rekabeti belirleyen unsurlar Müşteriler Müşteri Gücünün Belirleyicileri Pazarlık Kaldıracı Müşteri Konsantrasyonu Müşteri Hacmi Müşterinin Değiştirme Maliyeti Müşteri Bilgisi Geriye Bütünleşme İkame Mallar Fiyat Duyarlılığı Fiyat / Toplam Alımlar Alımlar Ürün Farklılıkları Marka Kimliği Kalite/Performans Üzerindeki Etki Müşteri Karlılığı Karar Alıcının Nedenleri Tedarikçiler + Düzenleyici Denetleyici Kurullar Tedarikçilerin Gücü Yeni Girenlerden Gelen Tehditler Giriş Engelleri Rakipler ve Rekabetin Yoğunluğu İkame Mallar İkame Malların Tehdidi Müşterilerin Gücü Müşteriler Araba üreticisinin parça üreticileri üzerinde pazarlık gücü vardır. Demir Çelik üreticilerinin, demir cevheri üreticileri üzerinde pazarlık gücü yoktur.

14 Müşterileri seçerken (eğer mümkünse) dikkat edilmesi gereken konular. Firmanın yetkinlikleri ve büyüme potansiyeline bağlı olarak satın alma ihtiyaçları: Ürün farklılaştırması, özel hizmet, sektörün büyüme hızı, pazar kesitlerinin büyüme hızı, pazar payının büyüme hızı Doğal pazarlık gücü: Satınalma miktarı, alternatif kaynakların bulunabilirliği, alternatif kaynakları satınalma, pazarlık ve işlem masrafları, geriye bütünleşme tehdidi, tedarikçi değiştirmede sabit maliyetler Müşterilerin fiyata duyarlılığı: Müşteri için ürün maliyeti/satınalma bütçesi oranının düşük olması, ürün hata maliyetinin ile fiyatından göreceli olarak yüksek olması, Ürün etkinliği ve buna bağlı masraflardan tasarruf nedeni ile performansın artması, Özel tasarlanmış-farklılaştırılmış ürün, Karlı alıcı, Müşterinin bilgi eksikliği, Satınalma kararı veren kişinin davranış tarzı Müşterilere hizmetin maliyeti: Sipariş büyüklüğü, direk satış endirek satış, bekleme süreci, planlama ve lojistik, nakliye maliyeti, satış maliyeti, özel hizmet ihtiyacı Müşteri seçiminin stratejik etkileri: Düşük maliyet pozisyonu (fiyata duyarlı müşterilerde başarı), maliyetten bağımsız farklılaşma pozisyonu (seçici müşterilerde başarı), stratejiler ile iyi müşteri yaratmak, müşterilerin karar alma perspektifini genişletmek, yüksek maliyetli müşterilerden kurtulmak, müşterilerdeki değişiklikleri izlemek, değiştirme maliyeti

15 Rekabeti belirleyen unsurlar Tedarikçiler Tedarikçi Gücünün Belirleyicileri Girdilerde Farklılılaşma Tedarikçi Değiştirme Maliyeti Firma Değiştirme Maliyeti İkame Girdilerin Bulunabilirliği Tedarikçi Konsatrasyonu Hacimin Tedarikçi İçin Önemi Maliyetin Toplam Satınalmalara Göreceli Konumu Girdilerin Maliyet ve Farklılaşmaya Etkisi Geriye Bütünleşme Tehdidi Alıcıların Bilgi Yetkinliği Tedarikçiler + Düzenleyici Denetleyici Kurullar Tedarikçilerin Gücü Yeni Girenlerden Gelen Tehditler Giriş Engelleri Rakipler ve Rekabetin Yoğunluğu İkame Mallar İkame Malların Tehdidi Müşterilerin Gücü Müşteriler TV Tüpü üreticilerinin TV üreticileri üzerinde pazarlık gücü vardır. Demir cevheri üreticilerinin, demir çelik üreticileri üzerinde pazarlık gücü vardır.

16 Rekabeti belirleyen unsurlar İkame Mallar İkame Etkisinin Belirleyicileri İkame Malların Göreceli Fiyat ve Performansı Değiştirme Maliyeti Tedarikçiler Yeni Girenlerden Gelen Tehditler Giriş Engelleri Rakipler ve Rekabetin Yoğunluğu Müşterilerin Gücü Müşteriler Müşterilerin İkame Mallara Karşı Tutumu Tedarikçilerin Gücü Endüstri Fiyat Elastikiyeti Teknolojik Gelişmeler Çevre Duyarlılığı + Düzenleyici Denetleyici Kurullar İkame Mallar İkame Malların Tehdidi Güvenlik görevlileri - Güvenlik sistemleri Toz deterjan - Konsantre deterjan Filmli fotoğraf makinaları - Dijital fotoğraf makinaları Basılı gazete Online gazete

17 Rekabeti belirleyen unsurlar Giriş Engelleri Giriş Engelleri Ölçek Ekonomisi Tescilli Ürün Farklılıkları Marka Kimliği Değiştirme Maliyeti Sermaye İhtiyacı Dağıtım Kanalına Erişim Maliyet Avantajları Öğrenme eğrisi Gerekli Girdilere Erişim Fiziksel Konum Devlet Yan Kuruluşları Düşük Maliyetli Tasarım Hükümet Politikası Rakiplerin Beklenen Tepkileri Tedarikçiler + Düzenleyici Denetleyici Kurullar Tedarikçilerin Gücü Yeni Girenlerden Gelen Tehditler Giriş Engelleri Rakipler ve Rekabetin Yoğunluğu İkame Mallar İkame Malların Tehdidi Müşterilerin Gücü Müşteriler

18 Rekabeti belirleyen unsurlar Rakipler Mevcut Durum Gelecek Hedefleri: Tüm yönetim kademelerinde ve çapraz boyutlarda Mevcut Strateji: Mevcutta işin nasıl rekabet ettiği Varsayımlar: Firmanın kendi ve sektör hakkında beklentileri Yetkinlikler: Kuvvetli ve zayıf yönler Pazar Sinyalleri Hedeflerin önceden açıklanması Hedef ya da sonuçların gerçekleştikten sonra açıklanmaları Sektördeki gelişmeler ve kendi hareketleri ile ilgili, rakipler tarafından yapılan tartışmalar Rakiplerin neler yapılabileceğine yönelik taktikleri Geçmiş hedeflerden ayrılmak Sektördeki örneklerden ayrılmak Farklı alanda karşılık vermek Rekabet için ayrı marka oluşturmak Rekabet Kurulu ve Rekabet Hukukunu kullanmak Rakiplerin Tepki Verme Profili Rakip durumundan memnun mu? Rakibin stratejik hareketleri ne olabilir? Rakibin zaafiyeti neler? Rakibin en etkin karşılık verme hareketi ne olabilir? Yapıcı ve Tehdit Etmeyen Taktikler Firmanın taktiği sonucu rakibi karşılık vermediği halde hem firmanın ve hem de rakibinin konumunu iyileşmesi Firmanın uyguladığı taktiğe rakibinin de karşılık vermesi ile hem firmanın ve hem de rakibinin konumunu iyileştiren Firmanın uyguladığı taktiğe rakibin karşılık verememesi ile firmanın pozisyonunu iyileştiren hareketler (Küçük firmanın fiyat, indirimi ile piyasaya girmesi)

19 Şirket performanslarının incelenmesi Ürün Hayat Eğrisi Büyüme Oranı Yüksek Yüksek Düşük Düşük Pazar Payı Düşük Yüksek Yüksek Düşük Nakit İhtiyacı Yüksek Düşük Düşük Yüksek Karlılık Düşük Yüksek Yüksek Düşük Üretim Düşük Yüksek Yüksek Düşük Maliyet Yüksek Düşük Düşük Yüksek

20 Düşüş Ürün Hayat Safhaları Olgunluk Gelişme Giriş Şirket performanslarının incelenmesi Ürün Hayat Eğrisi ve Stratejik Alternatifler Göreceli Rekabet Durumu Zayıf Ortalama Güçlü Pazar payı artmıyorsa, geri çekil Pazarlama ya da birleşme yoluyla pazar payını artır Pazar payını artırarak büyü Pazar payını koruyarak, geri çekil Pazar payını dikkatli olarak artır Pazar payını koru veya artırarak büyü Yatırımı geri çek, tasfiyeye hazırlan Pazar payını artırmaya çalış, seçici stratejiler uygula Pazar payını koruyarak artırmaya çalış Tasfiye et Seçici geri çekilme stratejilerini uygula Pazar payını korumaya çalış, seçici stratejileri uygula

21 Şirket performanslarının incelenmesi BCG Matrisi Göreceli Rekabet Durumu Göreceli Rekabet Durumu Düşük Yüksek Düşük Yüksek Problemliler Yıldızlar Pazarın Büyüme Hızı Yüksek Düşük PROBLEMLİ BİRİMLER? TASFİYE BİRİMLERİ YILDIZ BİRİMLER NAKİT BİRİMLERİ Pazarın Büyüme Hızı Yüksek Düşük B A D Tasfiye Birimleri F C H E J I Nakit Birimleri Ürünler her iki boyutta ve portföy içindeki göreceli konumlarına göre değerlendirilmelidir

22 Düşük Pazarın Çekiciliği Orta Yüksek Şirket performanslarının incelenmesi GE işletme portföyü ve yönlendirici politika matrisi Göreceli pazar payı Fiyat pozisyonu Ürün kalitesi Pazar/müşteri bilgisi Satış etkinliği Zayıf Göreceli Rekabet Durumu Ortalama Güçlü İhtisaslaş ve yatırımları hızla artırarak büyü Duruma göre yatırıma son ver Liderlik ihtimallerini gözönünde bulundur Zayıf yönlerini tanımla Üstün özelliklerini kullanarak büyü Yatırım yap ve büyü Mevcut yatırımları maksimize et Rekabet üstünlüklerini koru Büyüklük Büyüme hızı Kar marjları Rekabetin yoğunluğu Mevsimsellik Ölçek ekonomisi Dikkatli ol Yatırımlara birer birer son ver İhtisaslaş Büyüme kısmını tamamla İhtisaslaş Seçici yatırımlar yap Dikkatli ol Büyüme kısmını tamamla Daha çok gayret göster Diğer alanlardaki yerini koru Liderlerin kararlarını izle Rakiplerin nakit sağlayıcılarına hücum et Çıkış zamanla Tasfiye et, kapat Yatırımları azalt Yavaş yavaş geri çekil Tasfiye vaziyeti al Bütün durumlarını koru Nakit artışı sağla Koruma alanları için harcama yap

23 Şirket performanslarının incelenmesi Büyüme yöntemleri Mevcut Pazarlar Yeni Pazarlar Mevcut Ürün ve Hizmetler PAZARA NÜFUZ ETME PAZAR GELİŞTİRME Yeni Ürün ve Hizmetler ÜRÜN GELİŞTİRME ÇEŞİTLENDİRME

24 Oyun Teorisi 3 Şilahşör; X, Y ve Z üç yönlü düello yapmaya karar verirler. Düello 2 turdan oluşmaktadır. İlk turda, her silahşöre bir atış hakkı verilmektedir, atışlar sırasıyla X,Y ve son olarak Z tarafından yapılacaktır. İlk turun sonucunda, hayatta kalanlara tekrar aynı sıra ile atış hakkı verilecektir. Her silahşör için en iyi sonuç tek kurtulan olmak, ikinci en iyi sonuç ikinci tura kalan iki silahşörden biri olmak, üçüncü en iyi sonuç kimsenin ölmemesi ve son ve ölümcül olan en kötü sonuç öldürülmektir. X zayıf bir atıcı ve hedeflediği silahşörü vurması ihtimali %30. Y daha iyi bir atıcı ve hedeflediği silahşörü %80 ihtimalle vuruyor. Z ise çok iyi bir atıcı, hedefini %100 kesinlikle vuruyor. Soru: X in ilk turdaki optimal stratejisi ne olmalı? Problemde kurtulma ihtimali en yüksek olan kimdir?

25 Oyun Teorisi 1. X, Y ye ateş edip vurursa ne olur? Ölüm fermanını imzalamış olur, çünkü sıra Z ye geldiğinde, X i kesinlikle öldürecektir. Bu durumda Y yi vurmak mantıklı bir strateji değil. 2. X, Z ye ateş edip vurursa ne olur? Y de sağ kalan X i vurmak isteyecektir ve Y %80 ihtimal ile vurduğu için X in kurtulma ihtimali %20 den çok olmayacaktır. Yukarıdaki ihtimallerin hiçbiri kabul edilebilir değil, aslında X için en iyi çözüm havaya ateş etmektir. Bu durumda Y, Z ye ateş edecektir ve eğer ıskalarsa Z, Y yi vuracaktır. İkinci tura gelindiğinde, sadece bir kişi kaldığı için X in kurtulmak için %30 ihtimali olacaktır. (Rakibini vurma olasılığı) Hayatta kalma şansınız sadece yeteneklerinize değil, kimi tehdit ettiğinize de bağlıdır. Küçük balık olarak, önce büyük balıkların birbirlerini yemelerini beklemek daha mantıklı olacaktır.

26 Oyun Teorisi X Y X X Y Z Y % 24 X Y Z % 44,8 X Y Z % 11,2 X Y Z % 6 Z Y yi vurur X Z X i vurur X Y Z % 14

27 Özetle Strateji Oyunları Oyun, stratejik etkileşim durumudur. Tercihlerinizin (stratejilerinizin) sonuçları, karşı tarafın tercihine (stratejisine) dayanmaktadır. Oyunlarda hareketler sıralı veya eş zamanlı olabilir. Sıralı oyunlarda lineer düşünce vardır,..eğer böyle yaparsam, rakibim şöyle yapabilir ve ben böyle karşılık veririm... Bu tür oyunlar, oyun ağaçları ile çözülür. En iyi çözüm bugün yapılacak hamlelerin sebeplerini, ileride olacaklara dayandırmaktır. Eş zamanlı oyunlarda, mantıksal sebep döngüsü vardır,...düşünüyorum ki, o düşünüyor ki, ben düşünüyorum ki,.. Bu tür oyunlar tablolar kurularak çözülür ve olası tüm ihtimallerin sonuçları yazılır. Taraflardan dominat stratejiye sahip olan bunu uygular, diğeri bu duruma karşılık gelen en iyi stratejisini uygular. Bazı oyunlarda aleyhinize gelişebilecek sonuçları önceden tahmin etmeniz, stratejik hamleler yapmanızı ve durumu lehinize çevirmenizi sağlayabilir.

28 Örnek 1: Satışlarda yurtdışı/yurtiçi (55/45) dengesi kriz dönemi hariç korunmuştur, yakın dönemde dengenin yurtdışı lehine artması beklenebilir. Satış Miktarı (mio ton) 22,5 19,2 Yurtdışı Yurtiçi 13,4 9,4 11,2 9,7 11,5 8, (4,5 Ay) Satışların Dağılımı (satış miktarına göre) Yurtiçi %41 %46 %57 %46 %44 Yurtdış ı %59 %54 %43 %54 %56

29 Örnek 2: Müşteri sayısındaki azalış planlı bir şekilde gerçekleştirilmiş, her yıl sayısal olarak %20 düzeyinde yeni müşteri bulunmuştur. 121 %18 %19 % % Ucuz Malzeme Tercihi 3 Dönemsel 1 Tekbaşer e Devir 1 Problemli Firma 2 Ucuz Malzeme Tercihi 1 Dönemsel 1 Kapanan 1 Elenen Tüccar 13 Tekbaşer e Devir 8 Problemli Firma 7 Ucuz Malzeme Tercihi 7 Kapanan 4 Dönemsel 3 Parça Müşterisi

30 Yeni Pazarlar Ekonomik Büyüme Uluslararası Ticaret Hareket Artışı Değişen Trafikler Önem Kazanan Noktalar Devlet Tarafından Belirlenen Kurallar Birleşme ve Satınalmala r ile Hizmet Yayılımı Havaalanı Liberalleşm esi Nüfus Artışı Orta Sınıfın Büyümesi Ucuz Seyahat Talebi LCC Modelleri İş Hacminin (Uçuşların) Artması Politik Risk Kuralların Değişmesi Lobi İhtiyacı Havayolu Şirketleri ile Toplu Pazarlık Finansman Yönetimi Odaklı Havaalanı İşletmecileri Artan Hizmet Üretim Maliyeti (Yakıt, vb.) Varlığı Sürdürmek için Giderleri Azaltmak Pazarlık Gücünü Artırmak için Birleşmek Maliyet Baskısı Daha Güçlü Pazarlık XYZ Havacılık Havaalanı içi Rekabet Ortamının Artırılması Yeni Bölgelerd e Hizmet İhtiyaçları Gelişen Ekonomiler in Büyümesi Örnek 3 Değişmeyen (Standart) Hizmet Beklentileri Pazarlığın Fiyat ile Sınırlı Kalması İş Hacminin (Uçuşların) Azalması Ekonomik Krizler Dış Çevre Havayolu Şirketleri Yer Hizmetleri Şirketleri Havaalanları

31 HEDEFLER NE OLMAK İSTİYORUZ? MİSYON ve VİZYON

32 Nereye gittiğini bilmiyorsan, hangi yoldan yürüdüğün de önemli değildir. Lewis Carrol Misyon: Varlık Nedenimiz Vizyon: Ne Olmak İstediğimiz Misyon ve Vizyonun netleşmesi, kişilerin doğru yönde ve ortak olarak hareket edebilmelerinde birleştirici ve yol gösterici rol oynar, ortak paydada buluşma yolu ile katma değer yaramayan aktivitelere kaynak ayırmayı azaltır Misyon ve Vizyon geleceğe yönelik hedef ve beklentileri ortaya koyarak, kısadönemli kişisel beklenti ve çıkarların uzun dönemde elde edilecek değerlere engel olmasını önler Misyon ve Vizyon koordinasyon, motivasyon ve doğru yönlendirme sağlayarak kaynakları etkin ve verimli kullanımını sağlar.

33 Her şey iki kez ortaya çıkar: İlki, zihinsel; ikincisi, fiziksel.. Stephen Covey Etkili bir Misyonun; Kurumun varlık nedenini tanımlaması ve genel felsefesini ortaya koyması Zamana bağlı olmaması Verilen hizmetin en belirgin özelliğini tanımlayıp, yarattığı değeri belirleyerek, kurumu rakiplerinden ayıran noktaları açıkça ortaya koyması Değerleri, inançları ve kurum felsefesini yansıtması Çalışanları heyecanlandırması Etkili bir Vizyonun; Hayal edilebilir olması, geleceğin nasıl olacağını ortaya koyabilmesi Arzulanır olması, tüm paydaşların uzun dönemli beklentilerine hitap edebilmesi Ulaşılabilir, gerçekçi ve yapılabilir hedeflerden oluşması Odaklı, karar almaya yön verecek netlik ve açıklıkta olması Potansiyel müşterileri için değer yaratıyor olması, beklenmelidir Etkili bir Misyon ve Vizyonun; Basit, sade, açık ve anlaşılır olması Esnek ve değişen koşullara adapte edilebilir olması Liderlerin söylenenleri yapma yönünde model oluşturması letişimin çift yönlü olması, geri bildirimler alınması, gereklidir

34 Misyon Örnekleri Timex: ABD deki düşük sosyal sınıf için düşük fiyatlı saatler. Holiday Inn: ABD deki, B ve C sosyal sınıfındaki seyahatedenlerin gecelik konaklamaları için moteller. Rolex: Tüm dünyada A+ sosyal sınıfı için, mücevher niteliği taşıyan ve statü sembolü olan saatler. 3M: "Çözülmemiş problemleri yaratıcı şekilde çözmek Avon: "Dünyada kadınların kişisel ihtiyaçlarını en iyi anlayan ve karşılayan şirket olmak Wal-Mart: "Sıradan insanlara zengin insanlar gibi alışveriş yapma fırsatını sağlamak Walt Disney: "İnsanları mutlu etmek Merck: İnsan sağlığını korumak ve geliştirmek Beko: Elektronikteki gelişimleri hızlı bir şekilde kullanışlı, güvenilir ürünlere ve hizmetlere dönüştürerek ve müşterilerimizin beklentilerini aşarak sunmak

35 Vizyon Örnekleri Misyon Değerler Vizyon SONY 1950 Toplumun yararı ve eğlencesine dönük teknolojik yenilik ve uygulamaların hazzını yaşamak Japon kültürünü ve milli konumunu yüceltmek, Lider olmak, Bireysel yetenek ve yaratıcılığı teşvik etmek Amerikan pazarına giren ilk Japon firma biz olacağız. Ürünlerimizi bütün dünyada pazarlayacağız. Yeniliklerimizde Amerikan firmalarını geçeceğiz. 50 yıl sonra markamız tüm dünyada bilinecek. Japon Yapımı sözü insanlara Kalite çağırışımı yapacak. PFIZER İnsanlığın daha uzun, daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürmesi için kendimizi ilaç sanayi, tüketici ve hayvan sağlığı ürünlerinde yaptığımız yeniliklere adıyoruz. Doğruluk, Liderlik, Yenilik, Performans, Takım Çalışması, Müşteri Odaklı, İnsanlara ve Topluluklara Saygı Hastalar, müşteriler, meslektaşlar, yatırımcılar, iş ortakları,topluluklar nezdinde dünyanın en değerli şirketi olacağız.

36 3 temel karar boyutu Faaliyet Alanı Hizmet Verilen Sektör / Müşteri Grubu Tüm müşterilere aynı hizmet Hizmette çeşitlenme Hedeflenen özel müşteri grupları Stratejik olarak dışarıda bırakılacak müşteri grupları... Coğrafi Yayılım Ek hizmetler Farklı hizmetler Farklı outsource hizmetleri Farklı hizmetlerin gerektirdiği yetkinliklere hakim miyiz?... Portföyde farklı yetkinlikler gerektiren ülkeler mi olacak Bölgesel yoğunlaşma (density) stratejisi mi izlenmeli Zor bölgeler (rakiplerin gelmek istemeyeceği) daha mı cazip Network etkisi için en iyi müşterilerimizin oldukları yerlere mi gitmeliyiz...

37 Amaç misyon ve vizyonun strateji haritasına dönüştürülerek, odak alanlarının tanımlanmasıdır. Planlama, bütçe ve talep tahminlerine dönüştürülmesi Mevcut Durum Analizi Misyon ve Vizyon Stratejiler ve Hedefler Organizasyonun farklı seviyeleri için stratejik raporlamaya yönelik KPI lara dönüştürülmesi

38 Strateji, Vizyon ile Hedeflerin bağlantısıdır; stratejinin ve önceliklerinin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Değerler:İnandıklarımız Misyon:Varlık Nedenimiz Vizyon:Ne Olmak İstediğimiz Stratejiler:Oyun Hedefimiz Stratejik Hedefler:Odaklanma Kişisel Hedefler: Ne Yapmalıyım? Tatmin Olmuş Hissedarlar Memnun Çalışanlar Sadık Müşteriler

39 YÖNTEM NASIL ULAŞACAĞIZ?

40 Başarılı bir strateji hem strateji geliştirme sürecinin etkinliğinden, hem de liderliğin tutarlılığından etkilenir. Vizyonu hayat geçirmek için strateji oluşturmak analitik yönü güçlü bir sanattır. Bu sanat aslında bir düşünme yöntemi, kararları yönlendirici bir yaklaşımdır. İyi bir strateji şirkette her seviyede alınacak kararlar için bir pusula görevi görür. İyi bir stratejinin bazı ilkelere uyması başarı şansını artırır; Hemen uygulanan iyi Amaç-araç uyumunun gözetilmesi bir plan, gelecek hafta Odaklanmanın netliği uygulanacak Dinamiklik mükemmel bir Bütünsellik plandan daha iyidir. Stratejinin kurumsallaşması için; Vizyonu paydaşlara iletilmek - George S. Patton Organizasyon yapılarını vizyonla uyumlu hale getirmek Eğitim vermek İnsan kaynakları ve bilgi teknolojisi sistemlerini vizyonla uyumlu hale getirmek, gerekir.

41 Ürün ve hizmetlerin talep (pazar) yönünü rekabet stratejileri, arz (kaynak) yönünü kurumsal strateji yönetir. Kurum Stratejisi Rekabet Stratejisi Maliyet Liderli? i Odaklanma Maliyet Liderli? i Farkl? la? ma Odaklanma Farkl? la? ma MALİYET LİDERLİĞİ Rakiplere karşı özel bir koruma sağlar, çünkü düşük maliyet demek rakiplerin karlarından feragat ederek rekabet etmelerinden sonra da kazanç sağlamak demektir. Maliyet Liderli? i Odaklanma Maliyet Liderli? i Maliyet Liderli? i Farkl? la? ma Odaklanma Odaklanma Farkl? la? ma Farkl? la? ma FARKLILAŞMA Müşterilerde marka bağlılığı yaratılması ve fiyata karşı duyarlılığın azalmasına sebep olarak, rekabetten en az seviyede etkilenmeyi sağlar. ODAKLANMA Dar/küçük bir pazar segmentinde farklılaşma ve/veya maliyet liderliği yapma. Kurumsal strateji şirket değerini artırma amacı ile sunuların performansını sürekli izleyerek sunuların eklenmesi, sürdürülmesi ve çıkartılması ile ilgili kararları verir. Bu çerçevede; Satınalma ve satışlar, Organik büyüme için yatırım projeleri, Seçilen sunuların sona erdirilmesi veya satılması kararları verilir. Kaynakların etkin kullanımı, ekonomik büyüklere ulaşım ve maliyetlerin düşürülmesini sağlar. Temel karar parametresi sermaye maliyetinden fazla değer üretmektir. Rekabet stratejileri bireysel karlı sunu (ürün veya hizmet) tasarımını ve oluşumunu gerçekleştirir. Temelde üç rekabet stratejisi seçeneği bulunmaktadır.

42 Temelde 3 Jenerik Rekabet Stratejisi vardır. Gerekli beceri ve kaynaklar MALİYET LİDERLİĞİ Organizasyonel gereklilikler Gerekli beceri ve kaynaklar FARKLILAŞMA Organizasyonel gereklilikler Sermaye yatırımı, sermayeye erişilebilirlik Süreç yeniden yapılandırma becerisi Çalışanların kuvvetli yönetimi Üretimi kolaylaştıran ürünler Düşük maliyetli dağıtım sistemi Sıkı maliyet kontrolü Sık, detaylı kontrol raporları Kurumsallaşmış organizasyon ve sorumluluklar Kantitatif, kesin hedeflere yönelik primler Güçlü pazarlama aktiviteleri Ürün mühendisliği Yaratıcılık Gelişmiş temel araştırma yeteneği Kalite ve teknolojik liderlikte kurumsal isim yapma Sektörde gelenekselleşmiş olmak ya da diğer sektörlerden özel becerileri ilgili sektöre aktarabilmek Güçlü kanal desteği Ar-ge, ürün geliştirme ve pazarlama arasında kuvvetli koordinasyon Kantitatif ölçümler yerine konuya göre değişken ölçüm ve primler Yaratıcı çalışanları, bilim adamlarını, kaliteli işgücünü çekmek için sunulan özel imkanlar ODAKLANMA Yukarıda belirtilen politikaların özel bir stratejik hedefe dönük olarak kombinasyonu

43 Kurumsal strateji kapsamı sunu portföyünün yapılandırılması kadar iç yapılanmayı da içerir. Kurumsal strateji bireysel sunuları biraraya getirerek karlı bir sunu topluluğu oluşturur. Bununla birlikte, sürdürülebilinir değer yaratımı sunuların portföy yönetiminden değil, rekabetçi sunuların kendilerinden kaynaklanır. Dolayısı ile seçime iki yönden yaklaşmak mümkündür; Şirketin kaynaklarını belirlemek ve bu kaynakları en etkin kullanabilecek sunuları belirlemek Çekici bir rekabetçi sunuyu belirlemek, daha sonra şirketin bu sununun gerektirdiği kaynaklara sahip olup olmadığını araştırmak, belki satın almak Sunu portföyü yönetilirken yeni bir sunuyu ekleme kararı Daha iyilik, Outsourcing, En iyi sahip ve Sağlamlık testleri sonucunda verilmelidir. Hangi Yöntemlerle Hedefe Ulaşabiliriz (Sunu Portföyünün Yapılandırılması) İç Yapıda Neler Yapılmalı... Büyüme Küçülme İnsanlar Yetkinlikler Bilgi Sistemleri Üretim Yeni Ürün Teknolojileri Geliştirme... Yabancı Ortaklık Şirket Alımı Birleşme Mevcut Yapı ile

44 Organizasyon yapısı stratejiyi takip eder. Yetkinlikler Bizim gerçekten iyi olduğumuz konular neler? Bizim rakiplerimizden üstün olan becerilerimiz hangileri? Müşterilerimiz bize hangi konularda iyileşmemiz gerektiğini söylüyor? Bugünkü yetkinliklerimiz ile bize rekabet avantajı sağlayacak yetkinlikler arasındaki farklar neler? Bu yetkinlikleri elde etmek veya oluşturmak ne kadar kolay / zor? Becerileri kazanmak için ne kadar para ve zamana ihtiyaç var? Rakiplerimiz bizi hangi alanlarda geçiyor? Yetkinlikleri oluşturan beceri setleri nelerdir? Şirketin yetkinliklerini geliştirmek için plan ve projeleri neler? Organizasyon Yapısı Organizasyon yapısının oluşturulmasındaki öncelikler stratejik önceliklerle uyumlu olmalıdır. Organizasyon bilgi akışını ve her kademede alınan kararların uyumunu kolaylaştıracak anlayışta tasarlanmalıdır. Özellikle organizayonun uç noktalarından ve farklı bakış açılarına sahip olanlardan gelen bilgilerin filtre edilme sistemleri engelleyici olmamalıdır. Her kademedeki teşvik sistemlerinin stratejiyle uyumlu olarak tasarlanması uygulama etkinliğini artır

45 UYGULAMA DENETLEME KİM, NE YAPACAK? NE DURUMDAYIZ? KURUM KARNESİ YAKLAŞIMI ile STRATEJİLERİN TANIMLANMASI

46 Ancak Doğru olarak geliştirilmiş stratejilerin %10 undan azı tam olarak uygulanabilmektedir. Fortune Vizyon Engeli Stratejileri uygulayacak çalışanların çok küçük bir kısmı stratejiyi anlamaktadır. Stratejiler ve hedeflere dönüşmemiştir. Sorun stratejik hedeflerin yokluğu değil, hedeflere yönelik uygulamaların yokluğudur. Şirketler dört engel nedeniyle stratejilerini uygulamakta güçlük çekmektedirler. Stratejiler çalışanların günlük işlerine yansıtabilecekleri ölçümlere dönüştürülemediği sürece uygulamalara dönüştürülememektedir. İnsan Engeli Kişisel hedefler, eğitim ve yetkinlikler stratejinin uygulanması ile ilişkilendirilmemiştir Yöneticilerin küçük bir kısmının gelir paketleri stratejiler ile bağlantılıdır. Her 10 şirketin 9 u stratejilerini uygulamakta başarısız olmaktadır. Yönetim Engeli Yönetim sistemleri stratejiye yönelik değil, operasyonel kontrole ve bütçeye bağlıdırlar. Yönetim takımları stratejiyi tartışmak için çok az zaman ayırmaktadır. Kaynak Engeli Bütçe ile stratejiler arasında bağlantı yoktur. Ana iş süreçleri stratejiyi destekleyen unsurlardan yararlanmamaktadır.

47 Önemli olan sadece hedeflerin ve stratejilerin varlığı değil, aynı zamanda etkin bir uygulamanın gerçekleştirilebilmesidir. Strateji Strateji Oluştururken Strateji Uygularken Uzakta olabilecekleri yakından görebilmek, yakındakilere ise uzaktan bakabilmektir Ne yapılacağı kadar, neyin yapılmayacağına karar vermektir Gelecekte başarılı olmak için geleceği hazırlamaktır Etkin bir süreç (strateji sınırlı sayıda yöneticinin işi değildir) Farklı fonksiyonları biraraya getirmek Farklı bakış açılarına elde etmek Tüm bu birikimi üst yönetime iletmek Kararlarda uzlaşım sağlamak Bilgi dayalı karar vermek (Mevcut durumu detaylı analiz etmek) Liderin tutarlılığı Yaratıcılık Hız Organizasyonun tamamına yayılması ve çalışanların sahiplenmesi Sistematik olarak takip edilip, ölçülmesi Değişen şartlara göre güncellenmesi (Sadece kötü planlarda düzeltme ve değişikliklere ihtiyaç yoktur)

48 Mevcut stratejilerin birbirleri ile ilişkilileri uygulanabilirlik açısından dört boyutta incelenir. Finansal Müşteriler Operasyonel / Süreçler Çalışanlar / Gelişim Satışları artırmak Operasyonel giderleri azaltmak Müşteri / ürün /servis başına karlılığı artırmak Hedeflenen pazarlarda büyüme sağlamak Müşteri memnuniyetini artırmak Hedeflenen müşterilerin bağlılığını artırmak Süreklilik gösteren işlerin oranını yükseltmek Şikayetleri / problemleri azaltmak Maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için ana süreçleri iyileştirmek Ürün / servis kalitesini geliştirmek Tedarikçilerle işbirliği seviyesini artırmak Ürünlerde / servislerde yeniden işleme ve hataları azaltmak Yeni ürün / servis geliştirme sürecini geliştirmek Yüksek performans ve üretkenlik için sürekli yeni teknoloji kullanmak Sürekli olarak rakiplerden önce yeni ürün çıkartmak Sektörde çalışanların en çok tercih ettiği şirket olmak Çalışan emniyetini yükseltmek Sürekli olarak çalışanların temel yetkinliklerini geliştirmek Kritik personelin işten ayrılma oranını düşürmek Çalışanların yönetime katılımını ve verimliliğini artırmak Sürekli öğrenmeye ve tüm alanlarda gelişmeye odaklanmak

49 Kurumlarda yüksek performans; ODAKLANMA (stratejik hedefi belirlemek) ve UYUM (birlikte hareket) ile sağlanır. Yüksek Yön Eksikliği UYUM Düşük Yerinde Saymak ODAKLANMA Bireysel Çaba Yüksek

50 Balanced Scorecard Stratejiyi Operasyonel Hale Getirmektir. Sebep Sonuç İlişkileriyle Ana Stratejiye Yönelme Balanced Scorecard uygulamasında hedef ve ölçütler asıl amacı gerçekleştirmek için araç olarak görülmelidir. Öngörülen hedef ve ölçütler arasında olası sebep sonuç ilişkileri, gecikme, geribesleme ve kuvvetlendirme etkileri de gözönüne alınarak gerçeğe yakın bir ilişkilendirmeyle ana stratejiye yönelme gerçekleştirilir. VİZYON Finansal Boyut Finansal açıdan başarılı olmak için hissedarlarımıza nasıl görünmeliyiz? Müşteri Boyutu Vizyonumuza ulaşmak için müşterilerimize nasıl görünmeliyiz? İç Boyut Hissedar ve müşterilerimizi memnun etmek için hangi süreçlerde mükemmelleşmeliyiz? Öğrenme ve Gelişme Boyutu Vizyonumuza ulaşmak için değişme ve gelişme yeteneneğimizi nasıl sürekli kılabiliriz? Amaç Ölçüm Hedef Faaliyet

51 Balanced Scorecard Stratejiyi Operasyonel Hale Getirmektir. Satış Artışı Karlılık Marj Artışı Amaç Ölçüm Hedef Faaliyet Pazardan hızlı büyüme Karlı büyüme Satış Artışı Marj Artışı Pazar+ % 2 3 yılda +% 5ı Değer İlişki Algılanan değer Çeşitli seviyelerde ilişkiler Müşteri Anketi Kontakt sayısı %75 İlk Tercih 100 Odak Grup Müşteri Erişim Win/Loss Oranı Yeni Müşteri Pazarlama Becerileri Satış Cirosu Sürpriz Müşteri Müşteri Veritabanı Maximumunu koru Bölgesel Pazarlar Geliştirmek Karlı Yeni Pazarlar Belirlemek Pazarlama Becerileri geliştir Müşteri Veritabanı geliştir Win/Loss Oranı Satış sürecinde potansiyel ciro Yeni Müşteri sayısı Sürpriz Müşteri sayısı Sahip olunan becerilerin % si Temel verileri olan müşteri % si %60+ %30 arttır 2 yılda 2 ye katla 2 yılda yarıya düşür 2 yılda %100 2 yılda %80 Kritik Fırsat Satış Destek Referans Satışı Pazarlama ve İmaj Hedef Pazarlama Satış Becerileri Eğitimi Müşteri Veritabanı

52 Örnek 4: Otel Zinciri Strateji Haritası Gelir Artırma Stratejisi Verimlilik Stratejisi Zinciri Büyütmek Yeni gelir kaynakları Birim Misafir Gelirini Artırmak Misafir karlılığı Birim Misafir Maliyetini Düşürmek Misafir başı gider Tesis Doluluk Oranlarını Artırmak Tesis dolulukları Müşterileri memnun etmek Temel Unsurlar Uygun fiyat Temiz Güvenli Hizmet Hizmet İlişki İlişki Hizmete Ulaşma Süresini Kısaltmak Hizmette Farklılaşmak Sadakati Ödüllendirmek Yakın İlgi (Çalışanlar) İnovasyon Süreci Müşteri Yönetim Süreci Operasyonlar Süreci Toplum ve Düzenleyiciler Süreci Yeni Tesisler Sunmak Tesisler Arası Hizmet Standardı Oluşturmak Ekstra Hizmetler Sunmak Müşterileri / Müşteri Kanallarını Çeşitlendirmek Misafirleri Tanımak ve Takip Etmek Misafir Segmentlerine Yönelik Hizmetler Hizmette Mükemmellik Sıfır Hata ile Çalışmak Altyapı Performansını Artırmak Verimlilik Çalışmaları Gerçekleştirmek Stok Yönetim Performansını Artırmak Çevreye Duyarlılığı Artırmak Motive ve Hazırlanmış İş Gücü Zincir Otel Yetkinliklerini Geliştirmek İnsan Kaynağını Yetiştirmek ve Doğru Yerde Konumlandırmak İnsan Kaynakları Uygulamaları Çalışan Memnuniyeti ni Artırmak

53 Müşteri boyutu: Üç jenerik strateji vardır, bunlardan birine odaklanmak, diğerlerinde yeter şartları yerine getirmek tercih edilir. Operasyonel Mükemmellik Kalite, fiyat ve satınalma kolaylığı açısından rakiplerin ulaşamayacağı seviyeye gelmek McDonalds Toyota Dell Ürün / Hizmet Özellikleri Müşteri İlişkisi İmaj Fiyat Kalite Sunum Süresi Alternatif Yenilikçilik İşlevsellik Hizmet İlişki Marka Akıllı Müşteri Ürün Liderliği Denenmemiş, bilinmeyen, yüksek düzeyde arzulanan ürünler/hizmetler üretmek Mercedes Apple Ürün / Hizmet Özellikleri Müşteri İlişkisi İmaj Fiyat Kalite Sunum Süresi Alternatif Yenilikçilik İşlevsellik Hizmet İlişki Marka En İyi Ürün Müşteri Yakınlığı Müşteri ile bağ kurmak, müşterileri tanımak ve onların ihtiyacı olan ürün ve hizmetleri sunmak Hedef Alliance Saturn Ürün / Hizmet Özellikleri Müşteri İlişkisi İmaj Fiyat Kalite Sunum Süresi Alternatif Yenilikçilik İşlevsellik Hizmet İlişki Marka Güvenilir Marka xx Farklılaşmak Gereken Boyutlar

54 Süreçler boyutu: Stratejik aktiviteler çoğunlukla dört süreç grubu ile şekillenmektedir. Finansal Boyut Müşteri Boyutu Ürün Liderliği Müşteri Yakınlığı Operasyonel Mükemmellik Yenilikçilik Süreci Müşteri Yönetimi Süreci Operasyon Süreci Düzenleyici Kurullar ve Toplum Süreci Süreç Boyutu Pazarlama Pazara Sunma Hızı AR-GE Buluş Ürün Geliştirme İşbirlikleri Satış Çözüm Üretimi Servis İlişkiler İlişki Yönetimi Tedarik Tedarik Zinciri Yön. Üretim Kapasite Yönetimi Kalite Maliyet Düşürme Çevrim Zamanı Sevkıyat Tedarikçi İlişkileri Sağlık Güvenlik Çevre Sosyal Sorumluluk

55 Örnek 5: Farklı firmaların kurum karnelerinde yer alan jenerik örnekler Finansal Müşteriler Operasyonel / Süreçler Çalışanlar / Gelişim Geçmiş Ölçütleri Kar ROI Toplam masraflar Nakit akışı Hisse değeri Bütçe performansı Yeni işler Kaybedilen müşteriler İlişkinin uzunluğu Müşteri anketi Şikayetler / İadeler Saatlik üretim Hata / Hurda oranı Süreçlerden elde edilen tasarruf Zamanında teslimat oranı Turnover Kazalar Devamsızlık Memnuniyet anketi Gelecek Ölçütleri Alınmış siparişlerin değeri AR-GE yatırımları Sermaye yatırımları Gelir Miksi Bağlılık (loyalty) Müşteri referansları Ürün geliştirme süresi Müşteriler ile geçirilen süre İşe alım başarısı Güvenlik Audit Değeri Mevcut Çalışanların referansları Entellektüel Sermaye Amaç: Her ana hedefin en iyi nasıl ölçüleceğini belirlemek

56 Çalışanlar Boyutu: Başarılı bir organizasyon için beş temel organizasyon faktörünün uyumu gereklidir. STRATEJİ Belirgin mi? Yaygın mı? Ölçülüyor mu? Geliştirilmeli mi? Yeterli mi? Gelişmiş mi? İK Sistemleri? Aidiyet-Memnuniyet? Çalışma Koşulları? İNSAN YAPI Organizasyon? Eksik Fonksiyonlar? Prosedürler? Yetki-Sorumluluk? Görev Tanımları? SÜREÇLER KÜLTÜR Tanımlı mı? İşliyor mu? İşlemeyenler? Eksikler? İletişim? Değişim?.

57 Teşekkürler

Stratejik Çevre Analizi

Stratejik Çevre Analizi Oyun 3 Şilahşör; X, Y ve Z üç yönlü düello yapmaya karar verirler. Düello 2 turdan oluşmaktadır. İlk turda, her silahşöre bir atış hakkı verilmektedir, atışlar sırasıyla X,Y ve son olarak Z tarafından

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Bu Bölümde Stratejik Planlamanın Aşamaları Şirket seviyesinde Bölüm, ürün ve pazar seviyesinde Şirket Misyonunun belirlenmesi Şirket amaç ve hedeflerinin belirlenmesi

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Statejik Yönetim Çalıştayı

Statejik Yönetim Çalıştayı AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Statejik Yönetim Çalıştayı Dr. Ahmet TUNÇAY Atılım Üniversitesi Kurumsal Gelişim ve Planlama Koordinatörü 15 Aralık 2017 Stratejik Düşünce Şu an neredeyiz? Nereye varmak istiyoruz?

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Bölüm 5 Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Çevresel Unsurun Olasılık Derecesi, Çevresel Unsurun İşletmeye Etki Derecesi, Çevresel Unsurun İşletme

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

Kurumsal Eğitimlerimiz

Kurumsal Eğitimlerimiz 2017 Kurumsal Eğitimlerimiz İçindekiler YÖNETİCİLİK ve YÖNETİM BECERİLERİ EĞİTİMLERİ... 11 Yöneticilik ve Liderlik Eğitimi... 11 Finansçı Olmayanlar için Finans Yönetimi Eğitimi... 12 Yönetimde Temel Yaklaşımlar

Detaylı

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü Evren Sezer, Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı İstanbul, 11 Kasım 2013 Gündem Giriş İç Denetim Anlayışı ve Değer Katmak İç Denetimin Yarattığı Katma Değer ve

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

STRATEJİ FORMÜLASYONU

STRATEJİ FORMÜLASYONU STRATEJİ FORMÜLASYONU ULUSLARARASI STRATEJİLER Uluslararası Strateji Uluslararası düzeydeki dağınık iştiraklere ait faaliyetlerin birbirlerinden bağımsız biçimde ve aynı zamanda ana şirket ile min koordinasyon

Detaylı

TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli. Mayıs 2015

TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli. Mayıs 2015 TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli Mayıs 2015 Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir kılmak için firmalarının yeterli

Detaylı

İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi. Dr. Merih Pasin

İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi. Dr. Merih Pasin İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi Dr. Merih Pasin 8.11.2018 ORTAK Dil ve Algı Eksikliği BÜTÜNSEL Yaklaşım Eksikliği STRATEJİK Yaklaşım Eksikliği ODAKLANMA Eksikliği ÜST YÖNETİM Sahiplenme Yetersizliği

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ. Mustafa Çetinkaya

BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ. Mustafa Çetinkaya BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ Mustafa Çetinkaya Örgütsel Dönüşüm Bilgi sistemleri örgüt yapılarını dönüştürür. Moleküler Matris Örgütlenme Hiyerarşinin Azalması Örgüt Kültüründeki Değişme Demokratik

Detaylı

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018 Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu OHSAD Kurultayı Nisan 018 Sermaye ve Finansmana Erişim Place image here with reference to guidelines EY Kurumsal Finansman Danışmanlık AŞ Sayfa 1 Şirketlerin

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

BÖLÜM 3. Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 3. Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 3 Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri nin Örgütlere Etkisi Örgüt çevre tarafından sağlanan sermaye ve işgücü (ve bilişim teknolojileri) gibi temel üretim

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bölüm 1: YÖNETİM STRATEJİSİ -----------------------------------------------------------------

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR Stratejik Yönetimi Öne Çıkartan Gelişmeler İşletmenin Temel Yetenekleri Stratejik Yönetimin Gelişimi Stratejik Düşünme

Detaylı

BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI. Büyüyen Pazarların Özellikleri. XI. Bölüm

BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI. Büyüyen Pazarların Özellikleri. XI. Bölüm XI. Bölüm BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ Akdeniz University, Pazarlama Bölümü 17.10.2016 1 BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI 17.10.2016 Pazarlama Bölümü 2 Büyüyen pazarlar yeni rakiplerin piyasaya

Detaylı

Bölüm 8. Üst Yönetim Stratejileri : Kurumsal Stratejiler

Bölüm 8. Üst Yönetim Stratejileri : Kurumsal Stratejiler Bölüm 8 Üst Yönetim Stratejileri : Kurumsal Stratejiler Temel stratejiler, işletmelerin her yönetim düzeyinde uygulanır. Ama değişik yönetim düzeylerinde uygulanan temel stratejilerde amaç, alan ve bakış

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004 İşletme Analizi Baraz, 2010 İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu

Detaylı

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM KURUMSAL CHECK UP PAZARLAMA FİNANS ÜRETİM KURUMSAL CHECK UP İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM Kurumsal Check-Up uygulaması ile firmanızın güçlü ve geliştirilmesi gerekli alanlarını, yeteneklerini analiz ederek,

Detaylı

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyonumuz Müşterilerin ürünlerini ve çevrelerini korumak ve güzelleştirmek için güvendikleri, yüksek kalitede, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri tutarlı şekilde

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin!

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin! YAKLAŞIMIMIZ Kuter, yıllardır dünyanın her tarafında şirketlere, özellikle yeni iş kurulumu, iş geliştirme, kurumsallaşma ve aile anayasaları alanlarında güç veren ve her aşamalarında onlara gerekli tüm

Detaylı

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI Bay Samu Seitsalo, Direktör Yardımcısı CIMO, Finlandiya Uluslararası Hareketlilik

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 1: Giriş ve Temel Kavramlar 1/29 NİÇİN STRATEJİK YÖNETİM? İşletmeler olarak hangi koşullarda strateji geliştirmeye ihtiyaç duymayız?

Detaylı

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ Ünite 11 KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ Bu ünitede, sponsorluk konusu işlenecektir. Uzun dönemde, kurum imajını etkileyen en önemli unsurlardan bir ürün kalitesi dir. Kalite, bir

Detaylı

Dış Çevre Analizi. Doç. Dr. Barış BARAZ

Dış Çevre Analizi. Doç. Dr. Barış BARAZ Dış Çevre Analizi Doç. Dr. Barış BARAZ PESTE ANALİZİ NEDİR? Ricardo Peste, 1983, Connecticut PESTE ANALİZİ Politik ve Yasal Güçler Ekonomik Güçler Sosyal, Kültürel ve Demografik Faktörler Teknolojik Güçler

Detaylı

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI

KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI Amacı Bu seminer, katılımcılara kurumsal performansı yönetmek ve iyileştirmek için kullanılan teknikler hakkında

Detaylı

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Günümüzün giderek zorlaşan rekabet ortamında artan müşteri sayıları nedeniyle müşteri ilişkileri yönetimi her geçen gün boyut değiştirmektedir. Müşterilerine

Detaylı

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin Stratejik Pazarlama 2. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin Bölüm 2 Jenerik Pazarlama Stratejileri ve Rekabet Avantajının Sürdürülebilirliği Strateji Kavramı Strateji kavramı, belirli hedeflere belirli bir

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN I- Stratejik Yönetime Genel Bakış Tanım, Kapsam, Süreç Stratejik ve Stratejik Yönetim Tanımları Strateji, bir örgütün uzun vadeli hedeflerini tayin etmesi, bunlara ulaşmak

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ 2017 HEDEF KİTLE: Yöneticilik görevine yeni başlayanlar Yönetim pozisyonunda bulunanlar Şirket içi potansiyel yönetici adayları YÖNETİM DAVRANIŞI

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

Avrupa ve Asyanın kesişim noktasında, Türkiye OECD ülkeleri arasındaki en yüksek GSMH ye sahiptir.

Avrupa ve Asyanın kesişim noktasında, Türkiye OECD ülkeleri arasındaki en yüksek GSMH ye sahiptir. 2012 Avrupa ve Asyanın kesişim noktasında, Türkiye OECD ülkeleri arasındaki en yüksek GSMH ye sahiptir. Türkiye aynı zamanda Orta Doğu ve Orta Asya ile bağları dolayısıyla önemli bir durumdadır. Sonuç

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler www.faktorgrup.com İşlerinizde Profesyonel Çözümler Değerli yöneticiler, Bildiğiniz gibi, içinde yaşadığımız yüzyılda modern işletmecilik kavramı beraberinde

Detaylı

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında büyük işletmeler uyum sorunu yaşarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler

Detaylı

4. İşletmelerde Büyüme

4. İşletmelerde Büyüme 4. İşletmelerde Büyüme Fırsatlar Büyüme işletmelerin rekabet ortamında varlığını sürdürebilmesi için gerekli temel unsurdur. Uygun bir büyüme hızı işletme sahiplerinin varlığının hızlı bir şekilde artmasını

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Bölüm 5 Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Çevresel Unsurun Olasılık Derecesi, Çevresel Unsurun İşletmeye Etki Derecesi, Çevresel Unsurun İşletme

Detaylı

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi SATIŞ YÖNETİMİ Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi fiyattan ve hangi dağıtım kanalları ile ve nasıl

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK NİYET HİYERARŞİSİ VİZYON-MİSYON AMAÇLAR-HEDEFLER STRATEJİLER, POLİTİKALAR, TAKTİKLER PLANLAR, PROGRAMLAR, BÜTÇELER VİZYON ve MİSYON VİZYON

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti.

Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti. Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti. 2017 EVRENSEL LTD. Evrensel Ltd., müşterilerinin gayrimenkul yatırımlarında yenilikçi, yaratıcı ve güvenilir çözüm ortağıdır. 2009 yılında kurulmuş olan

Detaylı

DENGELİ KURUMSAL KARNE

DENGELİ KURUMSAL KARNE DENGELİ KURUMSAL KARNE M. Görkem Erdoğan 13 Mayıs 2016 Bu sunuya ve konunun pdf dosyasına, adresinden erişilebilir. İÇİNDEKİLER Dengeli Kurumsal Karne Nedir? Dengeli Kurumsal Karnenin Tarihi BSC Dörtlüsü

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları. 19 Mart 2014, ESİAD

T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları. 19 Mart 2014, ESİAD T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları 19 Mart 2014, ESİAD kimiz? ne yaparız? A. Stratejik YöneMm Danışmanlığı (Kobi den Çok- Uluslu ya) Strateji ve Performans YöneMmi, İnovasyon YöneMmi

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015)

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) NELER GETIRDI www.sigmacenter.com.tr www.sigmaakademi.com Kalite Yönetim Sistemi; o bütün dünyada kalitenin ortak dilidir o diğer yönetim sistemlerinin temelini oluşturur

Detaylı

Kurumsallaşma Eğitimi

Kurumsallaşma Eğitimi Eğitimler Kurumsallaşma Eğitimi İÇERİK Aile şirketlerinde kurumsallaşma ihtiyacı Kurumsallaşmanın gerektirdikleri İhtiyaç analizleri Kurumsallaşmanın önündeki engeller Aile firmalarında iletişim Problemler

Detaylı

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli HOŞGELDİNİZ Erdal Kılıç SOFT Gökhan Akça KoçSistem Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet

Detaylı

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ Dr. Korcan Demircioğlu T. Garanti Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Operasyonel Risk Yönetiminin Önemi Amaçları ve Hedefleri Nelerdir? Hedefler Amaçlar Daha

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

Bizim Toptan Özden DÜNDAR CFO

Bizim Toptan Özden DÜNDAR CFO Bizim Toptan Özden DÜNDAR CFO 1 Bir bakışta Bizim Toptan Türkiye nin mağaza sayısı ve coğrafi yaygınlık açısından EN BÜYÜK Cash & Carry Şirketi Güçlü ortaklık yapısı ile Borsa İstanbul da işlem gören TEK

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

1 2.ADIM. Profesyonel, Etik, Pozitif Değişim Sağlayan KOÇLUK! BİZİ DAHA YAKINDAN TANIYIN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN 3.ADIM .ADIM

1 2.ADIM. Profesyonel, Etik, Pozitif Değişim Sağlayan KOÇLUK! BİZİ DAHA YAKINDAN TANIYIN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN 3.ADIM .ADIM BİZİ DAHA YAKINDAN TANIYIN 212 Derece Koçluk Akademisine hoş geldiniz! Profesyonel, Etik, Pozitif Değişim Sağlayan KOÇLUK! Binlerce kilometrelik seyahatler, küçük bir adımla başlar. -Lao Tzu 1 2.ADIM.ADIM

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi

İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi Tülay Akarsoy Altay, TTGV Baş Uzman 22 Eylül 2011, Başkent OSB İhtiyaç Analizi Uygulama Yöntemi Firmanın teknolojik yeteneklerinin, yenileşim süreç ve bileşenlerinin

Detaylı

BALANCED SCORECARD PROJESİ

BALANCED SCORECARD PROJESİ BALANCED SCORECARD PROJESİ HAZIRLAYAN YÖNLENDİRME KOMİTESİ 2013 KATILIMCI İÇİN NOT: BU KİTAPÇIK SADECE BSC NİN ANLAŞILMASINA YÖNELİK OLARAK HAZIRLANMIŞTIR. ŞİRKETİN ORGANİZASYONU, ÜRETİM KONUSU SEKTÖRÜ,

Detaylı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Misyon: Evrensel Etik İlkelerin Türkiye de toplumun her kesiminde benimsenmesi ve uygulanmasına önderlik etmek

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Analist Günü

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Analist Günü Cam Ev Düzcam Eşyası Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Analist Günü 5 Nisan 2018 1 05 NİSAN 2018 ANALİST GÜNÜ PROGRAM AKIŞI 09:30-09:35 09:35-09:45 09:45-10:15

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN PH Bağımsız Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN İşletmelerin devamı ve gelişmeleri için, diğer işletmelerle rekabet edebilme güç ve yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. İşletme kültürünün

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları Stratejik Yönetim Süreci Stratejik Yönetim Süreci, İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik

Detaylı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Şirin Soysal KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı 1 Kurumsal Raporlama Yolculuğu Şirin Soysal, Şirket Ortağı, KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Hakan Aytekin,

Detaylı

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*:

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*: Stres Yönetimi Etkili Zaman Yönetimi İkna Teknikleri Sunum Teknikleri Kriz Yönetimi İletişim Becerileri Sosyal Davranış ve Protokol Müzakere Teknikleri EĞİTİMLER Müşteri Odaklılık İş Süreçlerini İyileştirme

Detaylı

Girişimciliğin Fonksiyonları

Girişimciliğin Fonksiyonları Girişimciliğin Fonksiyonları 1-Yeni üretim yöntemleri geliştirmek ve uygulamak, üretimi organize etme fonksiyonu: Girişimciler mevcut ürün ve hizmetler ile yetinmeyip, sürekli olarak farklı ve tüketici

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM İnsan Kaynakları Yönetimi Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM Giriş Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş, İletişim ve bilgi işleme teknolojisindeki

Detaylı

Stratejik Pazarlama 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

Stratejik Pazarlama 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin Stratejik Pazarlama 4. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin İşletme Analizi İşletme Analizi Nedir? İşletme Analizi Neleri Kapsar? Değer Nedir? Değer Yaratma ve Organizasyonel Yetenekler Porter organizasyonel

Detaylı

Markalaşma ve Sürdürülebilirlik Projesi KAGÜM

Markalaşma ve Sürdürülebilirlik Projesi KAGÜM Markalaşma ve Sürdürülebilirlik Projesi KAGÜM YOL HARİTAMIZ MARKALAŞMA İşletme bazında Faaliyetler Bölgesel Faaliyetler SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Neden MARKALAŞMA? Markalaşma sürecinde, yerli ve yabancı turistin

Detaylı

Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri

Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri Toplam Faktör Verimliliği Politika Çerçevesi Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri 29 Mart 2018, İstanbul Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı