D.Ü TIP FAKÜLTESİ DERS YILIDÖNEM II ÜROGENİTAL SİSTEM VE HASTALIKLARIN BİOLOJİK TEMELLERİ DERS KURULU. Doç.Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "D.Ü TIP FAKÜLTESİ DERS YILIDÖNEM II ÜROGENİTAL SİSTEM VE HASTALIKLARIN BİOLOJİK TEMELLERİ DERS KURULU. Doç.Dr."

Transkript

1 D.Ü TIP FAKÜLTESİ DERS YILIDÖNEM II ÜROGENİTAL SİSTEM VE HASTALIKLARIN BİOLOJİK TEMELLERİ DERS KURULU Doç.Dr.Engin DEVECİ Ovaryum Tuba uterina Uterus Vajina Dış genital organlar DİŞİ GENİTAL SİSTEM Dişi üreme sisteminin fonksiyonları - Oogenezis : Oosit üretimi - Hormon üretimi - Oosit transportu - Fertilizasyon alanı olması - İmplantasyon alanı - Fetus gelişimi için uygun ortam - Doğum - Spermatozoanın kabulü - Yeni doğanın beslenmesi Bu fonksiyonlar hormonal ve sinirsel mekanizmalarla kontrol edilir. Over Kız bebekte İntra-uterin dönemin 3.-4.ayından itibaren primer oositler profazın diploten evresine girdikten sonra metafaza devam etmek yerine ovulasyon öncesine kadar mayozu tamamlamadan bu evrede duraklarlar. Ancak puberteden itibaren her ovulasyon döneminde tanesi birinci mayoz bölünmenin metafaz evresine devam ederek olgunlaşmayı sürdürürler. Bu duraklama folliküler hücrelerin salgıladığı oosit maturasyon inhibitörü (OMI) denilen bir peptid aracılığı ile gerçekleştirilir.antimüllerian hormonda etkili olmaktadır.doğum anındaki primer oosit sayısı kadardır. Çocukluk döneminde çoğu atreziye uğrar, yok olur, puberteye kadar sayıları giderek azalır. En fazla 500 tanesi de ovule edilir.

2 Folliküllerin Gelişmesi : 1.Primordial follikül, 2.Erken primer follikül, 3.Primer follikül, 4.-5.Sekonder (Antral) follikül, 6.Tersier follikül (Graaf follikülü) 7.Ovulasyon anındaki follikül, 8.Korpus Luteum 9. Korpus albikans Primordial Folliküller : 40 mikrometre çapında olup immatür, primer oosit (yuvarlak, büyük veziküler çekirdekli, nukleolusu belirgin bir hücre), çevresinde bazal lamina ve dışta tek sıralı, yassı şekilli folliküler hücreleri içerir. Yeni doğanda, 600,000 primordial follikül vardır. Puberte döneminde %10 kadarı kalır. Folliküller gelişirken : - Oosit, mayoz bölünmelerini sürdürür, farklılaşır ve büyür. - Folliküler hücrelerin şekli değişir, prolifere olurlar ve granuloza hücreleri adını alırlar. (Önce yassı, sonra kübik daha sonra prizmatik şekilli çok katlı hücreler: granuloza hücreleri) - Oosit ile folliküler hücreler arasında Zona Pellusida şekillenir. - Granuloza hücrelerinin çevresinde Teka Folliküli gelişir. Teka folliküli kapsamında yer alan ve, granuloza hücrelerine yakın olan tabaka, teka interna hücre tabakasıdır. bol damarlı, hormon salgılama fonksiyonu olan hücreler içerir. Dışta, follikül çevresinde fibröz kılıf oluşturan hormon salgılama fonksiyonu bulunmayan teka eksterna hücre tabakası bulunur.

3 Ovulasyon anında follikül kapsamındaki oosit II etrafındaki korona radiata ve kumulus hücreleri ile birlikte overin incelmiş yüzeyinden (stigma) dışarı atılır. 28 günde bir gerçekleşen ovulasyon anında oosit I, 1.mayoz bölünmesini tamamlar ve oosit II halindeyken 2.mayoz bölünmenin metafaz evresinde duraklamış durumda bulunur.2.mayozun tamamlanması fertilizasyon anında gerçekleşir. Oosit II, fertilizasyon alanında 24 saat canlı kalabilir. Fertilize olmazsa fallop tüpü ya da uterus kavitesinde enzimatik etki ile dejenere olur Korpus Luteum : Ovulasyon sonrasında follikül duvarı kollabe olur, kıvrıntılı hal alır ve bol progesteron, az östrojen hormonu salgılayan geçici glandular bir yapı olan korpusu luteum gelişir. Ovulasyon sırasında kumulus ooforusun atılması ile geride kalan follikülün merkezindeki kavite, kanla dolar, sonra kan pıhtısı bağ dokusu tarafından işgal edilir. Follikülün granuloza hücrelerinde lipid birikir ve büyük, soluk sitoplazmalı lipofuksin pigmenti içeren bu hücreler artık steroid salgılayan, korpus luteumun % 80 ini oluşturan granuloza lutein hücreleri halini alır. Follikülde teka folliküliyi oluşturan granuloza hücrelerine yakın yerleşimli teka interna hücrelerinde de lipid birikir ve bu hücreler de küçük,koyu çekirdekli progesteron hormonu salgılayan teka lutein hücreleri haline gelirler. Ovulasyondan 9 gün sonra en geniş boyutuna ulaşan korpus luteum granuloza lutein ve teka lutein hücrelerinden oluşur. Fertilizasyon olursa plasental hücrelerden salgılanan hcg etkisinde gebelik korpus luteumu gelişir; fertilizasyon olmazsa, gonadotropinlerin etkisi ortadan kalkar ve korpus luteum gerilemeye başlar. Ovarian döngünün sonunda önce menstruasyon korpus luteumu gelişir (bol ekstravaze eritrosite sahip), daha sonra bu yapı skar dokusu niteliğindeki, hormon salgılama fonksiyonu bulunmayan korpus albikans halini alır ve bu yapılar menopoz sonrasinda da over korteksinde varlığını sürdürür. Follikül sıvısı Boşluğu (antrum) dolduran follikül sıvısı, kan plazmasının sızmasıyla oluşur.içerdiği proteinler ve yapısı, osmalalitesi ve elektrolit içeriği plazma ile aynıdır.ayrıca yüksek miktarda proteoglikanlar, GAGlar, kandaki oranla çok yüksek miktarda büyüme faktörleri, progesteron,estradiol, inhibin, folliostatin ve aktivin içerir.follikül sıvısında bulunan bütün bu faktörler follikülün işlevinin düzenlenmesinde otokrin veya parakrin yolla etkilidir. Primer oositin salgıladığı bir sinyal molekülü olan aktivin etkisi ile mitoz bölünme ile çoğalarak, primer oositin etrafında üst üste sıralanırlar.bu yapıya çok tabakalı primer follikül denir.

4 Östrojen Ovaryum folliküllerinde üretilen en önemli steroid hormon östrojendir.granüloza ve teka hücrelerinin birlikte çalışması ile üretilir.her iki hücrede kolesterolü pregnenolon a çevirir.granüloza hücrelerinde üretilen pregnenolon teka hücrelerine geçer ve burada özellikle androstenedione olmak üzere androjenlere dönüştürülür.bu androjenler de bazal laminadan tekrar granüloza hücrelerine geçerek, aromataz enziminin etkisi ile başlıcası estradiol olmak üzere östrojenlere çevrilir. Olgun follikül Folliküler fazın ikinci yarısında, gelişmeye başlayan folliküller ovulasyona gidecek olan biri dışında gerileyip, atreziye uğramaya başlarlar.büyümeye devam eden tek follikül ovulasyon sırasında mm çapına ulaşır.çevresindeki granüloza hücrelerinin sayısı artar.ancak oositin çapında değişiklik olmaz.sekonder folliküle benzer fakat çapı ondan daha büyüktür.ovulasyondan kısa bir süre önce, oosit profaz evresinde duraklamış olan ı. mayoz bölünmeyi tamamlar. Sekonder oosit ve birinci kutup cisimciği oluşur.oosit ikinci mayoz bölünmeye başlar, fakat bu bölünme de metafaz aşamasında durur. Ovulasyonla atılan, ikinci mayozun metafaz aşamasındaki sekonder oosittir.ikinci mayoz ovulasyondan sonra döllenme gerçekleşirse tamamlanır, olgun ovum ve ikinci kutup cisimciği oluşur. Ovulasyon Folliküler fazın sonunda, siklusun ortasında olaylanan ani LH salınımı ovulasyonu başlatır.pg ler, lökotrienler ve plazmin durağan haldeki kollagenazı aktif hale getirirler.follikül ve duvarı eritilerek ovulasyon sağlanır. Fallop Tüpü (Tuba Uterina)

5 İnfundibulum Ampulla İstmus intramural bölge - Mukoza : Müköz membran: Tek sıralı prizmatik epitel ve epitel altındaki lamina propriaya ait bağ dokusundan oluşur. Epitel hücrelerinin bir kısmı silyalı (infidubumda yoğun) bir kısmı ise salgılayıcı (uterusa doğru artar) niteliktedir. Östrojen,silyanın gelişiminde ve devamlılığında; progesteron ise süpürme hareketinin hızında etkilidir. Silya hareketi uterusa doğrudur ve ovumun ampulladan ampullo istmik bölgeye doğru aktarılmasında önemli rol oynarlar. Bu 2 farklı hücre tipi muhtemelen tek tip hücrenin farklı fonkksiyonel durumlarını simgeler. Overleler çıkartılırsa hormonal yetersizlik sonucu tüp epitelinde atrofi ve silya kaybı olur. Epitel altındaki lamina propria hücreden ve retiküler liflerden zengin bağ dokusu niteliğindedir. Muskuler tabaka : İçte sirküler dışta longitudinal liflerden oluşur. Uterusa doğru kalınlığı artar. Adale kılıfının peristaltik dalgalanmalar oluşturan kontraksiyonları ovumun tüpten uterus kavitesine doğru hareketine yardım eder. - Seroza : Periton mezoteli ile örtülü, epitel altında bağ dokusu bulunur. Mukoza ve seroza katları içinde venlerin oluşturduğu büyük damarlar----ovulasyon sırasında kanla dolar, kanın dönüşü engellenir Tunika muskularisteki kasların da kasılmasıyla fimbriyalar ovaryum yüzeyini örterler ve ovulasyonda atılan oositin yakalanıp lümene atılmasını sağlar. Uterus Dişi genital duktusların (fallop tüpü, uterus, vajen) en kalın duvarlı bölümü. Fallop tüpleri ile vajen arasında uzanır. Fetal gelişimin gerçekleştiği bölge. 7cm boyunda, 5 cm eninde, 2-3 cm kalınlığındadır. Genişlemiş gövde kısmı, korpus uteri, üstte fallop tüpleri ile devamlılığı bulunan geniş fundus bölgesi ve devamındaki dar kısım : istmustan ibarettir. İstmus altta dar, silindirik boyun kısmı olan servikse, uzanır. Serviksin merkezinde, uterus kavitesinin devamındaki servikal kanal bulunur. Serviks, vajen ile devam eder. Uterus kavitesinin servikal kanal ile birleştiği nokta internal ostium, servikal kanalın vajen ile devam ettiği nokta eksternal ostium olarak bilinir. Östrojen ve progesteron dişi üreme sistemi organlarının yapı ve fonksiyonlarını kontrol eder. Uterus duvarında histolojik yapı: Uterus duvarı 3 Tabakalıdır. Dıştan uterus kavitesine (lumen) doğru : Perimetrium : Adventisya veya seroza niteliğinde; mezotel ve altında ince bağ dokusu.

6 Miyometrium : mm. Düz kas ve arada bağ doku. Düz kas lifleri, dışta longitudinal ( stratum supravaskülare), ortada sirküler (stratum vaskülare) ve içte longitudinal (stratum subvaskülare) uzanır. Endometrium (uterus mukozası): Myometriuma sıkıca yapışıktır. Üreme dönemi boyunca overin salgılama aktivitesine yanıt olarak döngüsel değişiklikler gösterir. Bu değişiklikler mukozanın bir kısmının harabiyeti, dokunun nekrozu ve kanama ile sonlanır; bu olaya menstruasyon denilir. Menstruasyon tipik olarak 28 günlük aralıklarla meydana gelir ve 3 ila 5 gün sürer. Mentruasyonun ilk günü mentrüel siklusun birinci günü kabul edilir. Endometrium (uterus mukozası): Uterus kavitesini döşeyen tek sıralı bir kısmı silyalı bir kısmı salgılayacı prizmatik epitel hücreleri ile epitel altında yer alan lamina propriaya ait bağ dokusundan (bol fibroblast,ara madde ve kollajen lifler) oluşan endometrial stromaya sahiptir. Epitel, bağ dokusuna doğru derin invajinasyonlar yaparak adeta yüzey alanını arttırır ve böylece endometrial bezler şekillenir. Bezlerin derininde silyalı hücreler daha azdır. Endometrial tabaka 2 bölgeye ayrılır: 1) Fonksiyonel Tabaka : Uterus kavitesine yakın yerleşimli, lumeni döşeyen epitel ile bağ dokusu zeminine uzanan bezlerin yüzeyel kısımlarını içerir. 2) Bazal Tabaka : Myometriuma yakın yerleşimli. Bağ dokusu içinde endometrial bezlerin taban kısımlarını içerir. Menstruel sikluslarda fonksiyonel tabakada belirgin değişiklikler olurken bazal tabaka nispeten değişmeden kalır. Endometriumu besleyen damarların, bu tabakadaki döngüsel değişikliklerde önemli rolü vardır. Uterin arter dalları olan Arkuat arterler miyometriumun orta tabakasında dairesel seyrederler. Buradan uzanan 2 arter setinden düz arterler bazal tabakayı beslerken; spiral arterler fonksiyonel tabakaya kan taşırlar. Endometriumdaki döngüsel değişiklikler: Menstruel Siklus Puberteden başlayarak menapoza kadar devam eden 28 günlük döngü. 4 Ayrı evrede tanımlanır : i) Menstruel evre: Eksternal deşarj, menstruasyon dönemi, ortalama 4 gün,

7 ii) iii) iv) Proliferatif (folliküler) evre: Östrojenik faz, ortalama 10 gün sürer. Sekretuar (salgılayıcı, progestasyonel, luteal) evre : 14 gün sürer. İskemik (premenstruel) evre: Spiral arterlerin kan akımında duraksama, hipoksi ile belirlenir. 1-2 gün sürer. - MENSTRUEL EVRE: Fertilizasyon sonrası implantasyonun gerçekleşmemesi halinde hormon salgılama fonksiyonunu yitiren korpus lutemun gerilemesi sonucu kanda östrojen ve progesteron düzeylerinin en aza indiği evre. Endometrium fonksiyonel tabakasının damarlarının daralması ile gelişen iskemi ve nekroz sonucu atılması ile karakterize evredir. Damarların daralmasını izleyerek kıvrıntılı arterler açılır, gevşer, yüzeye yakın olanlar yırtılır, bezler parçalanır. Bezlerin salgısı+kan+nekrotik endometrium dokusu parçalanarak mentsruel deşarj halinde atılır. Neticede endometrium fonksiyonel tabakası tamamen atılır; geriye pürüzlü yüzey halindeki bazal tabaka kalır. Menstruel deşarj sonunda bazal tabakadaki yırtılmış bezlerin taban kısımları ovaryan folliküllerden sentezlenen östrojen etkisi ile proliferasyon döneminde tamir edilmeye başlanır. 1.Erken Proliferatif evre, 2. Salgılayıcı evre (kompakt ve spongioz tabakalar), 3. Spongioz ve bazal tabakalar 4. Menstruel evre PROLİFERATİF EVRE (faz): Overdeki primer folliküllerin önce sekonder ve en sonunda tersiyer follikül haline geldiği ve bol östrojen salgıladıkları folliküler evreye paralel olarak endometriumda ortaya çıkan yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize, östrojen etkisindeki evre. Mentsruasyonun sonunda başlar. Endometrium, menstruel deşarjdan sonra proliferatif evrenin başlangıcında 0,5 mm ye kadar incelir. Yırtılan bezlerden kopan epitel hücrelerinden arta kalan ince, zedelenlmiş mukoza tabakası hızla rejenere (tamir) olur ve bu evrenin sonunda endometrium 2 mm veya daha fazla kalılnlığa ulaşır.. Endometrial bez ve stroma hücrelerinde yeniden yapılanmayı gösteren bol mitoz vardır. Bazal tabakada kalmış olan bezlerin taban kısımlarından gelişen hızlı proliferasyonla bezler biraraya gelir, lamina propia yeniden yapılır. Proliferatif evrenin sonunua doğru; bezlerin lumeni genişler, kıvrıntılı hal alır. Epitel hücrelerinin bazalinde glikojen birikir, az miktarda mukoid madde salgılanmaya başlar. SALGILAMA EVRESİ : Ovaryan siklusun ortalama 14. günündeki ovulasyondan sonra overde gelişmeye başlayan korpus luteumun salgıladığı progesteronun etkisi ile endometriumda salgılama evresi başlar. Endometrium 4 mm veya daha fazla kalınlığa ulaşır. Bezlerde hipertrofi olur, bezler

8 şişer, lumenleri genişler, kıvrıntılı hal alır, ödem sıvısı artar, artan salgı önce hücrelerin bazalinde birikir ve sonra apikalinden salgılanır. Salgı, koyu kıvamlı, glikoprotein ve glikojenden zengindir. SALGILAMA EVRESİ (devam), Spiral arterler endometrium yüzeyine doğru ilerlerler. Bu evrenin sonuna doğru stromal hücreler genişler, desidual hücreler adını alır. Bu evreye has yapısal değişiklikler belirginleştikten sonra enometriumda 2 ayrı bölge belirgin olarak seçilir : 1)Fonksiyonel tabaka: menstruasyon ve/veya gebiliğin sonunda menstruel deşarj ile atılan, kaybolan tabakadır. 2 bölgesi vardır: i)kompakt tabaka : Uterus kavitesini döşeyen dar alan, bezlerin düz tepe kısımlarını içerir. ii) Spongioz (Süngerimsi) tabaka: kalın, bezlerin katlantılı kısımları ile arada ödemli lamina hpropriayı içerir. 2)Bazal tabaka: Miyometriuma yakın yerleşimli, bezlerin kör uçlarını içerir. Siklik değişikliklerden az etkilenir. Menstruasyonda dökülmez. İSKEMİK (premenstruel evre): Ovulasyondan gün sonra başlayan, korpus luteum involusyonu ve progesteron seviyesinde azalma ile meydana gelen, ileri derecede vasküler değişiklikler ile karakterize, kıvrıntılı arterleri etkileyen prostaglandinlerin, sitokinlerin etkili olduğu, fonksiyonel tabakada anemi, anoksi ve nekroz ile sonuçlanan evre. Stroma yoğunluğu artar. Anoksi sonucu fonksiyonel tabaka menstruel deşarj olarak vucud dışına atılır. Overdeki döngüsel değişiklikler uterus değişiklikleri ile paraleldir: Overde folliküler evre : Endometriumda proliferatif evre Overde luteal evre : Endometriumda salgılama evresi Overde korp.luteum involusyonu: Endometriumda iskemik ve menstruel evre SERVİKS Uterusun en alt, silindirik segmenti. Uterus kavitesinin devamı olarak merkezinde servikal kanal bulunur. Serviksin, vajene uzanan alt ucu porsiyo varjinalis olarak bilinir. Serviks vajen ile devam

9 eder. Uterus kavitesinin servikal kanal ile devam ettiği nokta internal ostium, servikal kanalın vajen ile devam ettiği nokta eksternal ostium olarak bilinir. Servikal kanal mukoza ile döşelidir. Epiteli tek sıralı, bazıları silyalı, yüksek prizmatik, mukus salgılar, lamina propria bağ dokusuna uzanan derin invajinasyonları bez niteliğindeki plika palmataları oluşturur. Plikaların ağzı tıkanırsa Nabothi kistleri oluşur. Lamina propria,sellüler ve vasküler bağ dokusudur. Servikal kanal mukozası menstruasyonda dökülmez ;ancak, servikal mukusun miktarı ve özellikleri hormonal etki ile değişir. Proliferatif evrede mukus akışkandır. Böylece sperm hareketi kolaylaşır. Salgılama fazında mukus miktarı artar ve kıvamı koyulaşır. Gebelikte servikal kanalda mukus tıkacı oluşur. Gebeliğin sonunda relaksin hormonunun etkisi ile serviks yumuşar (kollajenolizis). Mukoza derininde bulunan miyometrium tabakası, % 85 i yoğun bağ dokusu niteliğinde olup düzensiz düz kas liflerinden oluşur. Dış, ince longitudinal kas tabakası vajende de devam eder. VAGİNA Vajen duvarında 3 tabaka bulunur : i) Mukoza, ii) Muskularis, iii)adventisya Mukozanın transvers katlantıları rugae olarak bilinir. Vajen mukozası, non-keratinize çok katlı yassı epitel ile döşelidir Epitel hücreleri glikojen yüklüdür. Ayrıca epidermiste olduğu gibi bazal ve intermediat tabakalarda immünolojik önemi bulunan Largerhans hücreleri vardır.bezler yoktur. Kayganlığı servikal mukus ile sağlanır. Vajinal muayene sırasında yüzeyel epitel hücrelerinden lam üzerine alınan sürüntüler kanser tanısında önemlidir. Bu hücreler devamlı deskuame olur (dökülür). Özellikle östrojen etkisi deskuamasyona ve hücrelerdeki glikojenin ortama yayılmasına neden olur. Bölgesel endojen bakteriler, glikojeni metabolize ederken, laktik asid açığa çıkarak asidik ph ile antibakterial etki yaratılmış olur.vaginal infeksiyonların tedavisinde kullanılan östrojen de deskuamasyonu arttırarak glikojen birikimi ve asidik ph sayesinde patojen bakterilerin yok edilmesini sağlar. Lamina Propriada bağ dokusu ve bol elastik lifler bulunur. Muskularis:Farklı yönlerde tertiplenmiş düz kas yer alır. Adventisya:İnce, yoğun bağ doku. DIŞ GENİTALLER (VULVA) :

10 -Labia majora : Labia minorayı dıştan çeviren deri katlantıları. Dış ve iç yüzlerinde bol yağ ve ter bezleri, deri altında bol yağ dokusu ile ince düz kaslar vardır. -Labia minora : Vestibülün yan duvarlarını yapan müköz membran katlantıları. Mukozada çok katlı yassı epitel altında süngerimsi bağ dokuda elastik lifler ile sebase ve ter bezleri bulunur. -Klitoris : Penisin rudimenter karşıtı. Mukoza kapsamında yer alan ince çok katlı yassı epitel ile örtülü. Epitel altındaki lamina propria bağ dokusunda his sinir sonlanmaları bulunur. - Vestibül : Labia minora ile çevrili boşluk. Üretra ile mukus salgılayan major vestibüler bezler olan Bartholin bezleri ile minor vestibüler bezler buraya açılır. MEME BEZİ Pektoral bölgede, subkutan dokuda yerleşmiş modifiye apokrin ter bezi. Her 2 sekste de çocuklukta hafif büyür. Puberteden itibaren, dişide özellikle yağ ve bağ dokusunun gelişimi ile hızla büyürken erkekte duraklar. Ancak dişide de gebeliğe kadar tam olarak gelişmez lobludur. Herbir lob, fibroadipoz doku içine gömülü, meme başı apeksine açılan lobar duktus ile (laktiferöz duktus), bağımsız bez niteliğindedir. Laktiferöz duktus meme başına yakın laktiferöz sinüs halinde dilate olur. Her lob, bol yağ hücreleri içeren interlobar bağ dokusu ile çevrilidir. Lob içerisindeki lobuller de interlobuler duktuslar ile drene edilir. Lobulleri çeviren intralobuler bağ dokuları gevşek, ince ve bol hücrelidir. Süt drenajı: İntralobuler D İnterlobuler D. Lobar (laktiferöz) D.: dilate olur: Laktiferöz sinüs meme ucu Meme Başı (Nipple) ve Areola Meme başı pigmentli keratinize çok katlı yassı epitel ile örtülüdür, laktiferöz duktuslara paralel seyreden düz adale bantlarına sahiptir. Areola, meme başı etrafındaki pigmentli alan. Burada bulunan hem ter bezi hem de yağ bezlerinin özelliklerini taşıyan özel Montgomery bezleri apokrin salgılama yaparlar. Ayrıca areolada ter bezleri, yağ bezleri ve birkaç kıl bulunur. Gebelikte meme başı ve areolada melanin pigmenti birikir. Meme Histolojisi:

11 Yaş, cins ve fonksiyonel (hormonal) durumuna göre farklı yapısal değişiklikler gösterir: İnaktif meme bezi (prepubertal): Başlıca epitelial doku : küçük duktuslar. Küçük duktuslardan ana duktusa doğru epitel önce tek sıra kübik sonra iki sıralı ve laktiferöz duktus epiteli çok katlı yassı epitel özelliğinde. Kız çocuklarında puberteden sonra östrojen etkisiyle duktuslardan tomurcuklanma ile küçük alveoller gelişmeye başlar. Epitel ile bazal lamina arasında miyoepitelial hücreler belirir. İnterlobuler bağ doku artar, yoğunlaşır, arada adipoz doku gelişir. Alveoller menstruel siklusun 2. yarısında genişler, damarlar çoğalır. Menstruasyon öncesinde kan akımı artar, ödem gelişir, intralobuler bağ dokusu da artar. Gebelikte meme bezi: Laktasyona hazırlanırken östrojen, progesteron, prolaktin, hpl hormanlarının etkisinde ileri değişiklikler gelişir. Gebeliğin ilk yarısında, intralobuler duktuslar hızla prolifere olur, tomurcuklanma ile alveoller gelişir. Lobuller genişler, interlobuler yağ ve bağ doku azalır, alveoler (glandular) yapılar artar lob belirgin hale gelir. Gebeliğin 2. yarısında: Glandular hiperplazi yavaşlar. Genişlemiş olan alveollerden salgılama başlar. Sonunda bulanık sıvı niteliğindeki kolostrum salgılanır. Kolostrum yağdan yoksun, protein ve laktozdan zengindir, bebekte pasif immüniteyi sağlayan antikorlar içerir. Laktasyonda meme bezi: Doğumdan sonra aktif olarak süt salgılanmaya başlar. Süt, yağ, laktoz ve proteinden zengindir. Sütü salgılayan alveoller genişler ve sakkül (kese) halini alır. Süt dolan alveollerde epitel yassılaşır, sitoplazma içindeki yağ amlacıkları hücrenin apikalinde yağ globulleri şeklinde birikir. Salgılama sırasında proteinler merokrin, yağ apokrin mekanizma ile salgılanır. Alveoler epitel ile bazal lamina arasında kontraktil özellikli miyoepitelial hücreler bulunur ki bebeğin emme hareketi ile meme başındaki taktil reseptörler uyarılır ve oksitosin hormonu salınmasını sağlarlar. Bu hormon da miyoepitel hücrelerde kasılma yaratır.böylece süt salgılanır. Süt dolu olmayan alveollerde lumen dar, epitel silindiriktir. İntralobuler duktuslar histolojik olarak alveollere benzer, fonksiyon olarak da gerçek salgılayıcı duktuslardır. Laktasyon sonrası meme bezinin regresyonu: Laktasyonun durmasından sonra bez istirahat dönemine girer. Alveoller küçülür, dejenere olur, bağ ve yağ dokuları tekrar genişler. Fakat bezler tamamen inaktif hale gelmez. Belirli bir süre alveol lumenlerinde salgı maddesi görülür. Meme bezinin senil involusyonu : Menapozdan sonra salgı epitelinde atrofi gelişir. Birkaç tane kistik hal almış duktus kalır. Bağ dokusu hızla artar ve homojen bir yapı ortaya çıkar.

12 Meme bezinin her dokusu patolojik durumların kaynağı olabilir.meme kanseri kadınlarda en sık görülen kötü huylu tümördür.fibrokistik değişimler, yaş arası kadınlarda, en sık rastlanan iyi huylu meme bezi durumudur. Hormonal düzensizlikler fibrokistik değişimlerle beraber görülürler. Bu durumda bağ doku stromasında ve kanal kistlerinin oluşumunda bir çoğalma gözlenir. İyi huylu meme hastalıkları arasında ikinci derecede en yaygın olarak gözüken fibroadenom, yaş arasındaki genç kadınlarda görülür.fibroadenomlar yavaş büyüyen epitel ve bd kitlesidir. Ve ağrı yapmazlar. Meme Kanseri Yaklaşık %80 i laktifer kanalların epitelyal tabakalarından köken alır. Laktifer kanallardaki epitelyal hücre tabakaları östrojen reseptörüne sahiptirler ve meme tümörlerinin yaklaşık % i östrojen reseptörü içerir.alfa ve beta olmak üzere iki tiptir. Alfanın östrojene ilgisi daha fazladır.invaziv tümörlerde alfa reseptörünün ekspresyonu, betanınkinden daha fazladır. KAYNAK Türkiyedeki üniversitelerin tıp fakültesinde okutulan histoloji ve embriyoloji ders notları ve çeşitli web sitelerinde, histoloji ve embriyoloji kitap ve dergilerindeki bilgilerden yararlanılmıştır.

Ovaryum Tuba uterina Uterus Vajina Dış genital organlar

Ovaryum Tuba uterina Uterus Vajina Dış genital organlar Ovaryum Tuba uterina Uterus Vajina Dış genital organlar Dişi üreme sisteminin fonksiyonları - Oogenezis : Oosit üretimi - Hormon üretimi - Oosit transportu - Fertilizasyon alanı olması - İmplantasyon alanı

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ Prof. Dr. Bülent AHISHALI İstanbul Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Ovaryum X 2 Over, yumurtalık Tuba uterina X 2 Ovidukt, Fallop tüpü Uterus Vajina Dış

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ DİŞİ ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ Prof. Dr. Bülent AHISHALI İstanbul Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Ovaryum Over, yumurtalık Tuba uterina Ovidukt, Fallop tüpü Uterus Vajina Dış genital

Detaylı

KADIN HAYATININ EVRELERİ I

KADIN HAYATININ EVRELERİ I ÜNİTE 5 KADIN HAYATININ EVRELERİ I Serap TOPATAN 5.1. PUBERTE DÖNEMİ Şekil 1: Kadın hayatının evreleri Puberte bireyin cinsel olgunluğa ve üreme yeteneğine sahip olduğu bir dönemdir. Bu dönemde vücutta

Detaylı

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir.

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Ovaryumda meydana gelen değişiklikler ovogenezis ve ovulasyon

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Histoloji-Embriyoloji ABD Embriyoloji (Gelişim Bilimi) [embriyo=cenin, logos=bilim] Tanımsal (deskriptif embriyoloji) Gelişim mekanizmaları İnsanın

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

Örtü Epiteli Tipleri:

Örtü Epiteli Tipleri: Tek Katlı: Tek Katlı Yassı Epitel Tek Katlı Kübik Epitel Tek Katlı Prizmatik Örtü Epiteli Tipleri: Basit Kinosilyalı Çizgili Kenarlı Yalancı Çok Katlı( Psödostratifiye) Prizmatik Epitel Çok Katlı: Çok

Detaylı

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI (Fertilizasyon, Segmentasyon, İmplantasyon ve Bilaminar disk) PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN FERTİLİZASYON A ) Germ hücrelerinin fertilizasyon bölgesine taşınması Oositin ampullaya

Detaylı

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır.

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır. OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma evreleri vardır. Dişi üreme sistemi; ovumun üretilmesi, erkek ve dişi eşey

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME

ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME Adolesans ; çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir * Fiziksel Büyüme * Cinsel Gelişme * Psikososyal Gelişme Büyüme ve gelişme, adolesansta belirgin bir

Detaylı

07.11.2014. Kadın Genital Organlarının Anatomi ve Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Kadın Genital Organlarının Anatomi ve Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı Kadın üreme organları (organa genitalia feminina), erkek üreme organlarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Kadın üreme organları da erkek üreme organları

Detaylı

Kalın Barsak Mukoza. Villi yoktur Kıvrımlar yoktur. Distal bölümde (Rectal) vardır DR. OKTAY ARDA

Kalın Barsak Mukoza. Villi yoktur Kıvrımlar yoktur. Distal bölümde (Rectal) vardır DR. OKTAY ARDA Dr. Oktay Arda 2 Kalın Barsak Mukoza Villi yoktur Kıvrımlar yoktur Distal bölümde (Rectal) vardır 3 Kalın BarsakGuddelri Uzundur Çok sayıda: Goblet Hücresi Absorbsiyon Hücresi Silindirik Kısa, düzensiz

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ OVUM VE SPERM Bireysel genetik özellikler her vücut hücresinde vardır Genetik özelliklerin nesilden nesile geçişi ovum ve spermium tarafından olur. Oogonia ve spermatogonia

Detaylı

DERİ VE EKLERİ. Doç. Dr. Belgin CAN

DERİ VE EKLERİ. Doç. Dr. Belgin CAN DERİ VE EKLERİ Doç. Dr. Belgin CAN DERİ İki tabakadan oluşur Epidermis Gövdenin dış yüzünü örten boynuzlaşan çok katlı yassı epitel dokusudur. Dermis Gevşek ve sıkı bağ dokusundan oluşan kalın bağ dokusudur.

Detaylı

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 3 4 2 Hipotalamus ve hipofiz Metabolizma, gelişme ve üreme gibi vücut

Detaylı

GEBELİKTE ANNENİN FİZYOLOJİSİ

GEBELİKTE ANNENİN FİZYOLOJİSİ GEBELİKTE ANNENİN FİZYOLOJİSİ GEBELİKTE SİSTEMİK DEĞİŞİKLİKLER Son menstruasyonun ilk gününden itibaren 280 gün veya 10 gebelik ayı (28 günlük lunar ay) veya 40 hafta. Gerçek gebelik süresi fertilizasyondan

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Ergenlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Nelerden konuşacağız? Ergenlik nedir? Ergenlik sürecinde vücutta nasıl değişiklikler olur? Üreme organları nelerdir ve nasıl

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 8.Hafta ( 03-07 / 11 / 2014 ) FETUS FİZYOLOJİSİ 1.Embriyonun Gelişmesi 1.) Plasenta 2.) Amnion Kesesi ve Amnion Sıvısı Slayt No: 9 1.) EMBRİYONUN GELİŞMESİ

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE İç genital organlar (Organa genitalia feminina interna) Ovarium Tuba uterina Uterus Vagina Tuba Uterina Ovarium Uterus Vagina Ovarium Dişi germ hücrelerini barındırır Östrojen ve

Detaylı

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Siklus: Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan dönem; hormonların etkisiyle üreme organlarının belirli dönemlerde gösterdigi degişim, döngü. Siklik

Detaylı

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine EPİTEL DOKU EPİTEL DOKU Birbirine bitişik hücrelerden yapılmıştır. Hücreler arası madde çok azdır. Ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere her üç embriyon yaprağından köken alır. Epitel dokusu mitoz

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN TANIMLAR: Hormon: Yunanca = uyarma, canlandırma, harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve sinir yoluyla vücudun

Detaylı

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon GONAD HORMONLAR Uyarı Hipotalamus GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi camp Protein fosforilasyon camp Protein fosforilasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Testosteron sentez ve salınım

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 Lenfoid Sistem Lenfositlerin, mononükleer fagositlerin ve diğer yardımcı rol oynayan hücrelerin bulunduğu, yabancı antijenlerin taşınıp yoğunlaştırıldığı, Antijenin

Detaylı

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS I ÖZ Bu çalışmada Kepez/AYDIN dan Haziran 2005 tarihinde toplanan 10 yetişkin L. stellio nun (5, 5 ) sindirim kanalının bir bölümünü oluşturan ince barsak ve kalın barsağının genel histolojik yapısı ortaya

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 1. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 1.HAFTA (AMAÇ, KAPSAM VE TERMİNOLOJİ) Üreme nedir? Üreme çeşitleri Prokoryot ve ökaryot canlılarda üreme Hücre düzeyinde üreme Üreme

Detaylı

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU EMBRİYOLOJİ VE GENETİK 1 DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 2/16 EMBRİYOLOJİ NEDİR? Embriyoloji; zigottan, hücreler, dokular, organlar ile tüm vücudun oluşmasına kadar geçen ve doğuma kadar devam

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN HORMON Kelime: Yun. Uyarma, Canlandırma, Harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve ya sinir yoluyla vücudun

Detaylı

Genital Sistem Fizyolojisi

Genital Sistem Fizyolojisi Genital Sistem Fizyolojisi Erkek Genital Sistemi Penis Skrotum (Testis kesesi) Testisler Epididim ve Vas deferens Prostat ve ilişkili organlar Testisler Skrotum (testis kesesi) içinde sağlı sollu yer alan

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN Endokrin Sistem Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez Dr.Murat TOSUN TİROİD VE PARATİROİD BEZLER Embriyolojik dönemde Tiroid bezi 4. hafta civarında farenks tabanında tuberculum impar ve copula arasındaki

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU PLASENTANIN OLUŞMASI Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Plasentanın tanımı Chorion ile uterus mukozasının birbirine kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

MEME KANSERİ. Öğr.Gör.Dr.Aylin ERDİM M.Ü. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI

MEME KANSERİ. Öğr.Gör.Dr.Aylin ERDİM M.Ü. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI MEME KANSERİ Öğr.Gör.Dr.Aylin ERDİM M.Ü. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI KANSER Cancer İngilizce yengeç YENGEÇ düşmanını kıstırdıktan sonra sıkıca tutuyor, yavaş

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri DSÖ(2006) sınıflaması Yassı Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Bazoskuamoz Karsinom Melanositik Dermal Nevus Melanom DSÖ DERİ TÜMÖRLERİ SINIFLAMASI

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN GÖREV YAPI ve İŞLEYİŞİ 11. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 11.1.7. Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim Anahtar Kavramlar; büyüme, embriyonik gelişim, gelişme, hamilelik, invitro

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

KADIN ÜREME SISTEMI. Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir.

KADIN ÜREME SISTEMI. Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir. KADIN ÜREME SISTEMI Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir. KADIN ÜREME SISTEMI Dış üreme organları perinede (vulvada) yerleşmiştir. Dış üreme

Detaylı

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire İnsanların, nesillerini devam ettirebilmeleri için, kadın ve erkek cinsine ihtiyaç vardır. İnsanların üreme sistemi, ergenlik dönemiyle

Detaylı

Farklı fenotipte yavrularla, patojenler veya diğer çevresel koşullar hızla değiştiğinde ebeveynlerin üreme başarısı artabilir.

Farklı fenotipte yavrularla, patojenler veya diğer çevresel koşullar hızla değiştiğinde ebeveynlerin üreme başarısı artabilir. HAYVANLARDA ÜREME ØEşeysiz üremede yeni bireyin genlerinin tümü tek ebeveynden gelir. ØEşeyli üremede haploit gametler diplioit zigotu oluşturur. Gametler mayoz bölünmeyle oluşur. Ovum görece büyük ve

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

Embriyolojiye Giriş ve Tarihçe. Prof.Dr.Murat AKKUŞ

Embriyolojiye Giriş ve Tarihçe. Prof.Dr.Murat AKKUŞ Embriyolojiye Giriş ve Tarihçe Prof.Dr.Murat AKKUŞ Embriyolojinin Tanımı Embriyoloji, tüm canlıların türe özgü şekillerini alıncaya kadar geçirdikleri gelişme evrelerini inceleyen bilim dalıdır Embriyoloji

Detaylı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı 10.Sınıf Biyoloji 4 Üreme ve Gelişme cevap anahtarı 4 EŞEYLİ ÜREME. **Eşeyli üreme: Erkek ve dişi gametlerin birleşerek, yeni bir canlı meydana getirmesine eşeyli üreme denir. (1) bölünme ve (2) esasına

Detaylı

Dişi Genital Sistem Anomalileri

Dişi Genital Sistem Anomalileri Dişi Genital Sistem Anomalileri KLEİNEFELTER SENDROMU 47,XXY karyotipine sahip (XXXY gibi diğer varyasyonlar da olabilir) 1:500 erkek insidanla cinsiyet farklanmasıyla ilgili anomaliler içinde en sık görülenidir.

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

FERTİLİZASYON-Döllenme

FERTİLİZASYON-Döllenme FERTİLİZASYON-Döllenme Tanım Spermatozoon ile Oosit II nin birleşerek yeni bir canlı olan ZİGOT u şekillendirmesi Ovulasyonla yumurta yoluna atılan Oosit korona radiata hücreleri ile sarılıdır. - Oosit

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN GÖREV YAPI ve İŞLEYİŞİ 11. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 11.1.7. Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim Anahtar Kavramlar; büyüme, embriyonik gelişim, gelişme, hamilelik, invitro

Detaylı

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA Dr.Müjdat ŞİMŞEK EPİDEMİYOLOİ Üreme çağındaki kadınların vajinal kanama nedeniyle acil servise başvurmaları sıktır. Menoraji sağlıklı kadında %9 14 oranında görülür.

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ Plasental kompartman Hipotalamik hormonlar GnRH CRH TRH Somotostatin GHRH Hipofizer hormonlar hcg hpl hch hct ACTH Oksitosin 2 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 2. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 2.Hafta (Uterus-Dokusal Özellikleri ) Uterus bölümleri a) Boynuzlar(Horns): -Ovidukt ve uterus gövdesi arasındaki bağlantıyı sağlar

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca ENDOKRİN SİSTEM Selin Hoca HORMON NEDİR? Endokrin sistemi oluşturan iç salgı bezlerinin (endokrin bez) salgıladığı özel sinyal taşıyan salgılardır. Organik maddelerdir. Hormonların etki ettikleri doku

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme LYS ANAHTAR SORULAR #6 Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme 1) 2n = 40 kromozomlu memeli türünde, Dişinin ovaryumlarında yumurta hücresi oluşurken anafaz I evresinde gonozomların

Detaylı

Deri 05.10.2015. Deri nedir? Derinin Fonksiyonları. Derinin Tabakaları

Deri 05.10.2015. Deri nedir? Derinin Fonksiyonları. Derinin Tabakaları Deri nedir? Deri Bir yetişkinin vücut ağırlığının %15-20 sini oluştururn (4-5 kg). Süreklidir ve mukoz membran olarak vücut yüzeyinin tamamında yer alır (1.8-2.0 m 2 ). Kalınlığı 0.5-2.0 mm arasında değişir.

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN Fertilizasyonda 46 kromozom Her bir kromozom çift kromadit-(92) Hücre bölündükten sonra her hücre de 46 kromozom bulunur Mitoz bölünme G1

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

Giriş Fertilizasyon Pre-Embriyogenez

Giriş Fertilizasyon Pre-Embriyogenez Giriş Fertilizasyon Pre-Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı Embriyoloji (Gelişim Bilimi) [embriyo=cenin, logos=bilim] İnsanın gelişimindeki yapı-işlev ilişkisi Tanımsal (deskriptif

Detaylı

Dişi üreme sistemi bilateral yerleşimli ovaryum, tuba uterina (ovidukt), uterus, serviks ve vaginayı içeren iç genital organlar ile vulvadan oluşan

Dişi üreme sistemi bilateral yerleşimli ovaryum, tuba uterina (ovidukt), uterus, serviks ve vaginayı içeren iç genital organlar ile vulvadan oluşan DİŞİ GENİTAL SİSTEM Dişi üreme sistemi bilateral yerleşimli ovaryum, tuba uterina (ovidukt), uterus, serviks ve vaginayı içeren iç genital organlar ile vulvadan oluşan dış genital organlardan ibarettir.

Detaylı

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Kas Fizyolojisi İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Vücudun yaklaşık,%40 ı çizgili kas, %10 u düz kas kastan oluşmaktadır. Kas hücreleri kasılma (kontraksiyon) yeteneğine

Detaylı

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Polylecithal tip olan kanatlı yumurtasında vitellus membranı ile sarılmış bulunan yumurta hücresi, yumurta sarısı, sitoplazma ve nükleustan ibarettir. Ovulasyonda,

Detaylı

İmplantasyon. Plasenta

İmplantasyon. Plasenta İmplantasyon Plasenta İMPLANTASYON Blastosist evresindeki embriyonun uterus mukozasına sıkı veya gevşek bir biçimde bağlanması ( Bu bağlanma plasentayı oluşturur) İmplantasyon Tipleri 1.Central (superficial)

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR ADIM ADIM YGS LYS 174. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR Dolaşım Sisteminde görev alan damarlar şunlardır; 1) Atardamarlar (arterler) 2) Kılcal damarlar (kapiller) 3) Toplardamarlar (venler) 1) Atardamar

Detaylı

Sperm sıvısı ve sperm sıvısının bileşimi

Sperm sıvısı ve sperm sıvısının bileşimi Sperm sıvısı ve sperm sıvısının bileşimi Çiftlik Hayvanlarında Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof Dr Fatin CEDDEN Giriş Sperm sıvısı (semen) spermatozoa ve seminal plazmadan meydana gelir Seminal

Detaylı

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve erkek cinsiyet hücreleridir. Gametogenezis: Dişi ve

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi :

2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi : 2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi : Deri (cutis): Epidermis ve dermis olmak üzere iki tabakadan yapılmıştır. Bu tabakalardan Epidermis, ektodermden yapılmış olup dışta bulunur; Dermis ise

Detaylı

ÜNİTE 7 FERTİLİZASYON VE ZİGOTUN OLUŞUMU

ÜNİTE 7 FERTİLİZASYON VE ZİGOTUN OLUŞUMU ÜNİTE 7 FERTİLİZASYON VE ZİGOTUN OLUŞUMU Prof. Dr. Süleyman KAPLAN 7.1. Fertilizasyondan Hemen Önce Gametlerin Durumu Erkek cinsiyet hücresi olan sperm fertilizasyondan önce sitoplâzmasının çoğunu kaybederek

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ Üreme sistemi Organizmanın yaşamını sürdürmesi Diğer sistemlerle birlikte homeostazisin korunmasında rol alır ve böylece farklı çevresel koşullarda organizmanın canlı kalabilmesi

Detaylı

ANTİ MÜLLERİAN HORMON UN SIÇANLARDA FOLLİKÜL GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOBİK DÜZEYDE DEĞERLENDİRİLMESİ

ANTİ MÜLLERİAN HORMON UN SIÇANLARDA FOLLİKÜL GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOBİK DÜZEYDE DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HİSTOLOJİ ve EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI ANTİ MÜLLERİAN HORMON UN SIÇANLARDA FOLLİKÜL GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOBİK DÜZEYDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji. Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye

Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji. Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye Sunum Akış Planı Tanım Gelişimi Makro ve Mikroanatomi Histoloji Plasentayı

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı