SÖZCÜKTE ANLAM. Türkçe Ders Notu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÖZCÜKTE ANLAM. Türkçe Ders Notu"

Transkript

1 SÖZCÜKTE ANLAM Türkçe Ders Notu

2 SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da cümle kuruluşunda görev alarak, anlamı sezilen ses birliklerine sözcük denir. Örneğin; "Sahildeki kasaba cennet kadar güzeldi. cümlesindeki "sahildeki, kasaba, cennet, güzel" sözcükleri belirli kavramları karşıladığı için anlamlıdır. "kadar" sözcüğü ise tek başına bir anlam taşımadığı halde diğer sözcükler arasında "benzerlik ve eşitlik" ilgisi kurarak belirli bir görevi üstlenmiştir. Sonuç olarak, belirli bir anlamı ya da görevi üstlenmiş, ses birliklerinin her birine sözcük diyoruz. Bütün sözcükler başlangıçta tek anlamlı kullanılmıştır; fakat daha sonraki dönemlerde, yeni nesneler ve kavramlar için kullanılmaya başlanmıştır.

3 Tek Anlamlı Sözcükler Başlangıçtan beri gerçek anlamıyla var olan, bir tek kavramı karşılayan sözcüklerdir. Oksijen, tebeşir, kireç, amaç, makale... Çok Anlamlı Sözcükler Başlangıçta tek anlamlıyken, zamanla gerçek anlamının dışında yan ve mecaz anlam kazanarak birden çok kavramı anlatır duruma gelmiş sözcüklerdir: ÖRNEK l. Dilinde kabarcıklar oluşmuştu. (Tat alma organı) Onun dili çok etkileyici ve anlaşılır. (Edebiyatta üslup) Kapının dili çalışmıyor. (Bir nesneye ait parça) ll. Çocuğu okula yazdılar. (Kaydetmek) Günlük gazetelerde yazıyor. (Yazar olarak görev yapmak)

4 ÖRNEK Aşağıdakilerden hangisinde "barınmak" sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?

5 ÇÖZÜM A'daki kullanım; yapılan açıklamaya uymuyor. "Yaşamak, yaşamını sürdürmek" canlılar, özellikle insan ve hayvanlar için söz konusudur. Geminin yaşaması söz konusu olamaz. "Geminin barınması", D'deki açıklamaya daha uygundur. Gemi için limana ihtiyaç duyulmasının nedeni doğal etkilerden onu koruma düşüncesidir. Doğru Seçenek A

6 ÇOK ANLAMLI SÖZCÜKLERDE ANLAM DEĞİŞMELERİ 1. GERÇEK ANLAM Bir sözcüğün, tek başına, aklımıza getirdiği ilk anlamına gerçek anlam denir. Kimi zaman ilk anlam, temel anlam, konuluş anlamı da denir. ÖRNEK Çocuk, ağzını bir peçeteyle sildi. Bütün gücüyle sırtına vurdu. Bu iki cümledeki ağız ve sırt sözcükleti gerçek anlamda kullanılmıştır.

7 2. YAN ANLAM Bir varlığın adı, o varlığa benzeyenlere de verilir. Bu anlamlara yan anlamlar denir. Dilimizdeki pek çok sözcüğün birden çok yan anlamı vardır. Mağaranın ağzını kayalarla kapattı. Kitabın sırtını iyice tutkalladı. Dikkat edilirse ağız ve sırt sözcükleri, diğer varlıkların benzer tarafları için kullanılmış; yani yan anlamı kapsamaktadırlar. "Kalabalığın içinde, önce amcamı tanıdım:" cümlesinde "o olduğunu anlamak" temel anlamıyla kullanılan "tanımak" sözcüğünün, aşağıdaki cümlelerde değişik yan anlamlarda kullanıldığına dikkat ediniz. Kardeşini uzun süredir tanıyorum. (görmüş olmak, ilişkisi olmak) Artık insanları iyi tanıyordu. (doğru ve tam bilgisi bulunmak)

8 Hayvan kendisine zarar verecek otları tanır. (seçmek, ayırt etmek) Hakim, gösterilen şahitleri tanımadı. (hukuki varlığını kabul etmek) İşi bitirmen için sana on gün tanıyorum. (süre vermek) Alacaklarım için sadece seni tanırım. (sorumlu tutmak)

9 ÖRNEK Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır? A) Ayağında burnu aşınmış eski bir kundura vardır. B) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi çeviriyordu. C) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu. D) İri, hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi. E) Ninem, yorganımıza kırmızı çiçekli, basma bir yüz geçirdi. (1984)

10 ÇÖZÜM Altı çizili sözcükler, A, B, C, E seçeneklerinde yan anlamlarında, D seçeneğinde ise gerçek anlamda kullanılmıştır. Doğru Seçenek D

11 3. MECAZ ANLAM (Değişmece Anlam) Bir sözcüğün, gerçek ve yan anlamı dışında çok farklı bir anlamda kullanılmasıdır. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler, genellikle soyut bir anlam kazanır. Evine bağlı bir adamdı. (Ev:Aile) Dünya yeni bir ekonomik bunalımın eşiğindeydi. (Eşik: Başlangıç noktası, yakını) Güzel hayatımız da bir göz açıp kapayışta eridi. (Erimek: Yok olmak, bitmek, tükenmek) Kardeşimin eliyle arkadaşıma mektup yolladım. (El: Aracı, vasıta)

12 Mecazlı anlatım sadece sözcük düzeyinde değil tamlama, deyim, argo ve cümle düzeyinde de görülebilir. Ölçülü davranışları severdi. (Sözcük düzeyinde mecaz anlam) Ham beyinleri aydınlatmalıyız. (Tamlama düzeyinde mecaz anlam) Her işte kılı kırk yarardı. (Deyim düzeyinde mecaz anlam)

13 ÖRNEK I. Onun bu pişkinliğine bir anlam veremedik. II. Çoğunluk sağlanamadığı için toplantı ertelendi. III. Cesaretinin kırılmasına sen sebep oldun. IV. Çevre temizliğine önem vermek gerekir. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler gerçek anlamı dışında (mecaz anlamıyla) kullanılmıştır? A) l. ve ll. B) l. ve lll. C) ll. ve lll. D) ll. ve lv. E) lll. ve lv. (1991)

14 ÇÖZÜM pişkinlik:olgunluk ( mecaz anlam) kırılmak: azalmak, kaybokmak ( mecaz anlam) çoğunluk:sayı üstünlüğü (gerçek anlam) temizlik:kirli olmama (gerçek anlam) Doğru Seçenek B

15 SÖZCÜĞE MECAZ ANLAM KAZANDIRMA YOLLARI A - TEŞBİH (Benzetme) Anlatıma canlılık ve hayal değeri katmak için aralarında benzerlik bulunan iki varlıktan zayıfını kuvvetlisi gibi göstermeye teşbih (benzetme) denir. "Kartal gibi yırtıcı bir kuş" sözünde iki varlık arasında benzerlik ilgisi kurulmuştur. Teşbihte dört öğe bulunur: Benzeyen, güçsüz olan: kuş Kendisine benzetilen, ortak özellikte güçlü olan: kartal Benzetme yönü, ortak özellik: yırtıcılık Benzetme edatı: gibi Yukarıdaki maddelerde verilen ilk ikisine teşbihin temel öğeleri, son ikisine de teşbihin yardımcı öğeleri denir.

16 ÖRNEK (I) Toroslar, Çukurova'nın bereketli topraklarını İç Anadolu'nun bozkırından ayırır. (II) Çukurova yı at nalı biçiminde kuşatmış bir duvardır sanki. (III) Ovadan bakılınca çelikten dev bir testere ağzını andıran tepeler, yaz kış ışıl ışıldır. Toroslar öylesine sarp ve yüksektir ki kolay kolay geçilmez. (V)Tren bile Toroslar'ı geçerken tünelin birinden çıkıp ötekine girer. Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde benzetme yapılmıştır. A) I. ve II B) l. ve lll. C) ll. ve lll. D) II. ve IV E) lv. ve V. (2000)

17 ÇÖZÜM ll numaralı cümlede "Toroslar", "Çukurova'yı at nalı biçiminde kuşatmış bir duvardı sanki" benzetmesiyle "duvar"a; lll numaralı cümlede ise "tepeler", "çelikten dev bir testere ağzı"na benzetilmiştir. Doğru Seçenek C

18 Teşbih Çeşitleri a) Ayrıntılı (Tam) Benzetme Benzetmenin dört oğesinin de söylenmiş olduğu benzetmedir. Evimiz kutu gibi küçüktü. Benzeyen kendisine benzetme benzetme benzetilen edatı yönü Beli kurt beli gibi ince ve kıvrak. Benzeyen kendisine benzetme benzetme benzetilen edatı yönü

19 b) Teşbih-i Beliğ (Güzel Benzetme) Benzetmenin ana öğeleriyle (benzeyen ve kendisine benzetilen) kurulan benzetmedir. kalem kaş, elma yanak ay yüz, sırma saç Bu dil, ağzımda annemin sütüdür. Bir benzetmede benzetme yönü kullanılmayıp diğer üç öğe kıllanılmışsa buna kısaltılmış benzetme, benzetme edatı kullanılmayıp diğer üç öğe kullanılmışsa bunda da pekiştirilmiş benzetme denir. Tilki gibi adam (Kısaltılmış benzetme) Saçların siyahlıkta gecedir. (Pekiştirilmiş benzetme)

20 KURAL : Sanki, benzemek, dönmek, andırmak, örnek, kadar sözleri ve -den eki de benzetme edatı olarak kullanılabilir: Türkiye, güzellikleriyle bir cenneti andırıyor.

21 B. İSTİARE (Eğretileme) Teşbihin (benzetmenin) asıl öğelerinden yalnız biriyle yapılan benzetmeye istiare denir. Bir başka deyişle istiare, benzetme amacıyla, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıdır. İstiarenin Çeşitleri a) Açık İstiare Teşbihin asıl öğelerinden sadece kendisine kendisine benzetilenle yapılır. Burada bir şey kendi adıyla değil, benzetildiği başka bir şeyin adıyla anılır. İki kapılı handa Gidiyorum gündüz gece Kendisine benzetilen: İki kapılı han Benzeyen : dünya (Söylenmemiş.) Milli takım teknik direktörü, on bir aslanına güveniyor. Kendisine benzetilen: aslan Benzeyen: futbolcular (Söylenmemiş.)

22 b) Kapalı İstiare Teşbihin asıl öğelerinden sadece benzeyenle yapılan istiaredir. Mor menevşe boynun eğmiş Gül kızarmış hicabından Benzeyen: Mor menevşe Kendisine benzetilen: İnsan (Söylenmemiş.)

23 c) Temsili (Yaygın) İstiare Bir şiirin ya da öykünün bütününe yayılmış istiaredir. Genellikle açık istiare biçimindedir. Okurken, ilk bakışta karşılaştığımız varlıkların bir simge olduğunu sezer, belirtileri değerlendirerek asıl anlatılmak istenen varlıkları çıkartırız. Bazı masallarda ve fablların hemen hepsinde uygulanır. "Karga ile Tilki" öyküsünde "alık" ve "kurnaz" insanların temsil edilmesi gibi. Eğretileme (Deyim Aktarması) Yapılış Yolları I. İnsana Özgü Kavramların Doğaya Aktarılması Ovadaki bütün çiçekler el ele tutuşmuş hep bir ağızdan şarkı söylüyorlardı.

24 KURAL: Bu tür aktarmalarda; aynı zamanda kişileştirme (Teşhis) sanatı vardır. Nereye böyle bulut abla? Az bekle beraber gideriz. Ben de buralı değilimdir.

25 II. Doğaya Özgü Kavramların İnsana Aktarılması Kalbim yırtılıyor her nefesimde Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi. Dalgalanır deli gönül şafakta. III. Doğayla İlgili Kavramların Doğaya Aktarılması Karlar uçuşurdu camlarda. Rüzgârlar ulurdu sabaha kadar. IV. Bir Duyunun Diğer Duyuya Aktarılması Hâlâ aklımda onun sıcak gülüşü tatlı bakışı. Nasıl unutabilirim o yumuşak konuşmayı?

26 ÖRNEK (I) Sonbahar, kendisinden sonra gelecek kış mevsiminin gizli telaşını yaşatıyor doğaya. (II)Amasra da bir Roma yapıtı olan Kuşkayası Yol Anıtı sarı bir örtüyle kaplanıyor. (III) Hasankeyf'teki Artukoğulları zamanından kalma cami, minaresindeki son leyleği yolcu ediyor. (IV.) Kaçkarlarda yağmur fazla mesai yapmaya başlıyor. (V)Bolu Dağları'nda, lstrancalarda gezinirken yerlerde ağaç gövdelerinin hüzünlü yüzlerini, acılı bakışlarını görüyoruz. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde insana özgü bir nitelik doğaya aktarılmamıştır? A) I B) ll. C) lll. D) lv. E) V. (2001)

27 ÇÖZÜM l. cümlede "kış; lll. cümlede Hasankeyf'teki cami, lv. cümlede yağmur, V. cümlede ağaç gövdeleri kişileştirilmiş; insana mahsus özellikler bu varlıklara aktarılmıştır. ll. cümlede Kuşkayası Yol Anıtı" sarı bir örtüyle kaplanıyor" ifadesiyle, sonbahar yapraklarının anıtı örtmesi anlatılıyor. İnsandan özellik aktarması (kişileştirme) yoktur. Doğru Seçenek B

28 C. TEŞHİS (Kişileştirme) İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları, düşünen, duyan ve hareket eden bir insan kişiliğinde gösterme sanatıdır. Kaldırımlar, ıstırap çekenlerin annesi. Kaldırımlar, ıstırap çeken anneye benzetilerek bir teşhis sanatı yapılmıştır. Atakule boynunu uzatmış, Ankara'nın trafiğini izliyordu. Atakule, boynunu uzatıp Ankara trafiğini izleyen bir insana benzetilerek kişileştirme yapılmıştır. KURAL: Kişileştirme, genellikle kapalı eğretileme biçiminde uygulanır.

29 D. İNTAK (Konuşturma) İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları insan gibi konuşturma sanatıdır. Demişler kurda: "Boynun neden kalın" Demiş ki: "Kendi işimi kendim yapanm da ondan." Burada şair, kurdu insan gibi konuşturduğu için intak sanatı yapmıştır. KURAL: İntak sanatının bulunduğu her sözde teşhis sanatı vardır.

30 E. MECAZ-I MÜRSEL (Ad Aktarımı, Düz Değişmece) Bir sözün benzetme amacı olmaksızın, çeşitli anlam ilgileriyle başka bir sözün yerine Kullanılmasıdır. Günlük konuşmalarda da sıkça kullandığımız söz sanatının en çok görülen biçimleri şunlardır: İç - dış ilişkisi: Bir varlığın dışı söylenerek içi ya da içi söylenerek dışı kastedilir. Evi gelecek hafta taşıyoruz. (evdeki eşyalar) Çayı ocağa koyuver. (çaydanlık) Bütün - parça ilişkisi: Bir varlığın bütünü söylenerek parçası, parçası söylenerek bütünü kastediıir. Sokağın girişindeki ilk apartmanda oturuyorum. (apartmanın bir dairesi) Herkes, başının üstünde bir çatı, olmasını ister, (ev)

31 Soyut-Somut İlişkisi: Soyut bir kavram söylenerek somut bir varlık kastedilir. Düşük bir maaşla beş canı besliyor. (insan) Sanatçı - Eser İlişkisi: Sanatçının adı söylenerek eseri ya da eserleri kastedilir. Mozart'ı kendisinden geçerek dinleyenler var. (Mozart'ın bestelediği parçalar) Yer (şehir, kasaba, köy vb.): İnsan ilişkisi: Yer adı söylenerek orada yaşayanlar kastedilir. Takımı şampiyon olunca tüm Trabzon bayram etti. (Trabzon'da yaşayan insanlar) Şehir (Başkent) - Yönetim İlişkisi: Bir ülkenin başkentinin ismi söylenerek, yöneticiler kastedilir. Ankara; Bosna ve Çeçenistan olaylarında çok duyarsızdı. (Ankara'daki yöneticiler, hükümet) Yön - yer, bölge, insan ilişkisi: Yön adı soylenerek o yöndeki bir yer, madde ya da insanlar kastedilir. Komşu apartmana yandan giriliyor. (yandaki kapı) Buradan güneye inildikçe hava ısınıyor. (güneydeki bölge, yer) Batı, bize ne zaman dost oldu ki? (batıda yaşayan insanlar, Avrupalılar)

32 Sayı - para ilişkisi: Sayı söylenerek, onun karşılığı olan para kastedilir. Evi iki yüz milyondan aşağı kiraya vermiyor. (ikiyüz milyon Türk lirası) Sonuç - neden ilişkisi: Bir olayın sonucu söylenerek, o sonucu hazırlayan neden kastedilir. Çocukların gözyaşlarına dayanamam. (ağlama) Rahmet yağmazsa ürün bol olmaz.

33 ÖRNEK Marmara'da her yelken Uçar gibi neşeli Yukarıdaki dizelerde olduğu gibi, kimi sözler benzetme amacı gütmeden kendi anlamları dışında kullanılır. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu örnektekine benzer bir kullanım vardır? A) Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl B) Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım C) Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda D) Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı E) Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda (1995)

34 ÇÖZÜM Dizelerde "yelken" sözcüğü, "yelkenli kayık, gemi anlamında kullanılmıştır. Parça söylenmiş, bütün anlatılmıştır. O halde mecaz-ı mürsele bir örnektir. Aynı kullanım A seçeneğinde de vardır: "Hilâl" sözcüğüyle bayrak anlatılmıştır. Doğru Seçenek A

35 F. TÂRİZ (İğneleme, Dokundurma) Alay etmek ya da eleştirmek amacıyla bir sözü karşıt anlamını kastederek söylemektir. Sekreterimiz ne kadar becerikli, hiçbir işe elini sürmemiş. (beceriksiz) Bu ne kudret ki elifbayı okur ezberden. (yeteneksizlik, cehâlet) Öyle dürüsttür ki yalana hile katmaz. (hilekârdır) G. KİNAYE (Değinmece) Bir sözü aynı yerde hem gerçek, hem de mecaz anlamını taşıyacak biçimde kullanmadır. Asıl anlatılmak istenen mecaz anlamdır. Kinayeli söyleyişe atasözlerinde sıkça rastlanır. "Zavallı kadının hiç yüzü gülmedi." sözünde kadının yüzünün gerçekten hiç gülmediği; ama daha çok mutsuz olduğu vurgulanmıştır. Dağ başından duman eksik olmaz. (Büyük işlerle uğraşanların sıkıntısı bitmez.) Kesilen baş yerine konmaz. (Kesin sonuca bağlanan iş, eski haline getirilemez.) Tek kanatla kuş uçmaz. (Bazı işler, ancak başkalarının yardımıyla yapılabilir)

36 H. MÜBALAĞA (Abartma) Duyguların, düşüncelerin abartılarak anlatılmasıdır. Daha çok övgüde ve yergide başvurulur. Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde Şiirde gurbet benim içimde dizesiyle abartma yapılmıştır. İlk sevgiye benzeyen ilk acı, ilk ayrılık Yüreğimin yaktığı ateşle hava ılık Şühedafışkıracak, toprağı sıksan, şüheda Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.

37 I. GÜZEL ADLANDIRMA İnsanları rahatsız edecek bazı kavramların yerine daha güzel sözlerin kullanılmasıdır. sağır : işitme engelli gömmek: toprağa vermek cin,peri: iyi saatte olsunlar I. DOLAYLAMA Bir sözcükte anlatılabilecek yer, kişi, ülke, nesne vb. şeyleri özel bir isimlendirmeyle birden fazla sözcükle anlatma yoludur. Dolaylamanın kökeninde, isimlendirilen şeyi daha üstün, sevimli ve çarpıcı gösterme arzusu vardır. Bu da, mecazın değişik bir biçimidir. kara elmas (kömür) beyaz altın (pamuk) beyaz perde (sinema) yavru vatan (Kıbns) Türkiye'nin kalbi (Ankara)

38 J. TERİM Sözcüklerin bir bilim, sanat ya da meslek dalıyla ilgili kazandığı özel anlamdır. Sözcüğün terim anlamı kazanıp kazanmaması kullandığı cümleye bağlıdır. Doğru haber veren gazeteler de var. (gerçek anlam) İki noktadan tek doğru geçer. (terim - matematik) Yere düşen kalemin ucu kırıldı. (gerçek anlam) lşık sudan geçerken kırılır. (terim - fizik) Olaya bir de şu açıdan bakalım. (mecaz anlam) İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. (terim - matematik) uyak, hece; açı, küme, eleman; ekvator, nota, solfej, ülser, miyop...

39 İLİŞKİLERİNE GÖRE SÖZCÜKLER I. EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER Cümledeki kullanımıyla anlamları birbirinin yerini tutan sözcüklerdir. Eş anlamlılık, çoğunlukla, Türkçe sözcüklerle yabancı dillerden dilimize girmiş sözcükler arasında görülen bir ilişkidir. Türkçe Sözcükler pay kavram bencil yöntem Yabancı Sözcükler hisse mefhum egoist metot

40 II. YAKIN ANLAMLI SÖZCÜKLER Anlamları birbiriyle tam olarak örtüşmese de birbirine yakın olan sözcüklerdir. Eş anlamlı sözcükler, bir cümlede birbirinin yerine kullanılabilirken yakın anlamlı sözcükler sadece birbirine yakın anlamda kullanılabilirler. Tabii, bir sözcüğün yakın anlamlısı kullanıldığı cümleye göre değişebilir. Çocuk ailesinden ayrıldı. Çocuk ai esinden uzaklaştı. Bu cümlelerde altı çizili sözcükler birbirine yakın anlamlıdır, fakat eş anlamlı değildir; çünkü 'ayrılmak' ve 'uzaklaşmak" sözcükleri farklı anlamları karşılamaktadır.

41 ÖRNEK Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altıçiziii sözcükler anlamca birbirine en yakındır? A) Bir süre sonra kendisi de bu akımın, bu tartışmanın içinde yer almıştı. B) Bi kitapları, belirlediğiniz ölçütlere göre seçin ayırın. C) Kendisine yapılan bu haksızlığı, bu saygısızlığı içine sindiremiyordu. D) Bütün bunları, kendisinin yerine, önüne geçmek isteyenler düzenliyordu. E) Bu makineler ötekilere göre daha kullanışlı daha pahalıdır. (2001)

42 ÇÖZÜM B'deki, "seçin" ve "ayırım" sözcükleri birbirinin yerini tutabilecek kadar yakın anlamlıdır. Örneğin: "kitaplardan istediğiniz seçin." de denebilir "... ayırın da D'deki "yerine geçmek", "önüne geçmek" sözleri de, cümledeki konu dolayısıyla, birbirine yakın görünüyor. Ancak, "yerine geçmek" "söz konusu kişiyi devre dışı bırakıp hedeflenen yere, " makama geçmek" antamındadır. Önüne geçmek ise "devre dışı bırakmaksızın, ondan önce tercih edilecek konuma yükselmek" anlamını taşımaktadır. Doğru Seçenek B

43 ÖRNEK

44 ÇÖZÜM Örnek cümlede altı çizili sözcüklerden "eksik, noksan" sözcükleriyle eş ya da yakın anlamlılık ilişkisi içinde bulunan sözcük "kusur" sözcüğüdür. Bu sözcüğün yerine "eksik" veya "noksan" sözcüğü getirilebilmektedir. Doğru Seçenek B

45 ÖRNEK

46 ÇÖZÜM Sözcükleri, kullanıldıkları cümlelerde kazandıkları anlama göre değerlendirirsek "iyice" ve "çok" sözcüklerinin cümleye "normalin üstünde" anlamı kattıklarını görürüz. Bu sözcükler birbirlerinin yerinde de kullanılabilmektedir. Doğru Seçenek A

47 III. KARŞIT ANLAMLI SÖZCÜKLER Anlamları birbirinin karşıtı (zıddı) olan sözcüklerdir. Bunlar varlıklarını birbirine borçlu olan sözcüklerdir. İsmi var, cismi yok. Ağlama ölü için ağla diri için. Alçak uçan yüce konar. KURAL: Bir sözcüğün karşıt anlamlısı, kullandığı cümleye göre değişebilir. Sakin bir kent X kalabalık bir kent Sakin bir çocuk X yaramaz bir çocuk KURAL: Şiirde sözcüklerin oluşturdukları anlamlar birbirine ters düşerse tezat sanatı meydana gelir. İçimde bir çığlıktır dudaklarımdaki sükut.

48 IV. EŞ SESLİ (sesteş) SÖZCÜKLER Yazılışları ve söylenişleri aynı olan, fakat aralarında hiçbir anlam bağıntısı bulunmayan sözcüklerdir. Sesteş sözcükler arasındaki ses özelliği tamamen rastlantıdır, anlamla ilgili değildir. Böyle bağlar Yâr başın böyle bağlar Kuş uçmaz kervan geçmez Yıkılsın böyle bağlar Bu dörtlükte geçen I ve ll numaralı sözcükler lll numaralı sözcükle sesteştir.

49 KURAL: Eş sesli sözcüklerle çok anlamlı sözcükler karıştırılmamalıdır. Çünkü çok anlamlı sözcükler arasında anlam bağıntısı söz konusudur: Ayağı masanın ayağına çarptı. ( Çok anlamlılık) Kırılan dal sulara daldı. (Sesteşlik) KURAL: Dilimizde düzeltme işareti (^) almış söcüklerin sesteşi yoktur. Bu sözcükler arasındaki okunuş farkı sesteşliği ortadan kaldırır: âlem alem kâr kar âşık aşık

50 GENEL VE ÖZEL ANLAMLI SÖZCÜKLER Ortak nitelikli sözcükler, anlam içeriklerine göre karşılaştırıldığında, bunlardan anlam içeriği geniş olanına "genel anlamlı"; anlam içeriği dar olanına ise "özel anlamlı" sözcük denir. Bu özellikteki sözcükler anlam içeriklerine göre sıralandığında ortaya genelden özele ya da özelden genele bir sıralama çıkar Önce harfleri, sonra heceleri, daha sonra da sözcükleri tanımıştık. Bu cümledeki kavramların sıralanışında özelden genele doğru bir anlatım gözetilmiştir.

51 ÖRNEK Düşüncenin sıralanışı bakımından; "Annesini, babasını, kardeşini, herkesi sürekli özlüyordu. " cümlesi ile aşağıdakilerden hangisi arasında bir benzerlik yoktur? A) Yaşlıları, hastaları, çocukları, yardıma ihtiyacı olan herkesi arabalara bindirdiler. B) Masaları, sandalyeleri, koltukları, evdeki bütün eşyayı onardılar. C) İlk öğretmenini, bütün arkadaşlarını, yazları yaylada ailece geçirdikleri güzel günleri unutamıyordu. D) Saz çalmayı, şarkı söylemeyi, konser vermeyi, her türlü müzik çalışmasını çok severdi. E) Çimleri, çiçekleri, ağaçları, bahçedeki her şeyi sulamalısın.

52 ÇÖZÜM "Annesini, babasını, kardeşini, herkesi sürekli izliyordu." cümlesinde düşüncenin sıralanışında önce özel anlamlı benzerler sıralanmış, sonra da bunları bütün olarak anlatan genel bir kavram kullanılmıştır. Bu özellik, C seçeneğindeki cümlede yoktur. Fakat A, B, D, E seçeneklerinde vardır. Örneğin; "Çimenleri, çiçekleri, ağaçları, bahçedeki her şeyi sulamalısın." cümlesinde "bahçedeki her şey" sözü kendinden önce sıralanmış olan "çimen", "çiçek" ve "ağaç" kavramlarını içeren genel bir ifadedir. Doğru Seçenek C

53 NİCELİK ve NİTELİK ANLAMLI SÖZCÜKLER Sayılabilen, ölçülebilen ya da azalıp çoğalabilen durumları belirten sözcükler nicelik anlamlıdır. Dar sokaklardan geçtik. Yüzlerce görevli vardı. Yüksek dağlar karlıydı. Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özelliklerini bildiren sözcükler nitelik anlamlıdır. Güzel bir filmdi. İçli bir çocuktu. Kötü alışkanlıkları yoktu. KURAL: Sözcük kullanımına göre nicelik ya da nitelik anlamı bildirebilr: Merkeze yakın bir semtti. (Nicelik) Yakın arkadaşımdan biriydi. (Nitelik)

54 SOMUT ve SOYUT ANLAMLI SÖZCÜKLER 'Çocuk, kuş, yaprak, esinti, şırıltı, ekşi, soğuk" gibi beş duyumuzdan biri ya da birkaçıyla algılayabildiğimiz kavramları karşılayan sözcükler somut anlamlı sözcüklerdir. "Çocuktuk, güzellik, iyilik, sevgi, özgürlük, ruh'gibi, duyularımızla değil de düşünce yoluyla algılayabildiğimiz kavramları anlatan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir. KURAL: Bir sözcük gerçek anlamıyla somutken, anlam genişlemesi yoluyla soyut anlam kazanabilir. Sorunu bu yolla çözemezsin. (yöntem) Böyle yaşamak yürek ister. (cesaret)

55 KURAL: Gerçek anlamıyla soyut olan bir sözcük, aktarma yoluyla somut anlam kazanabilir. Kötülerle konup geçici olma. (Kötü insanlar) Somut Soyut İyilerde ham süt olmaz. (İyi insanlar) Somut Soyut

56 SOMUTLAŞTIRMA Soyut bir kavramın ya da durumun, duyularımızla algılayabildiğimiz kavramlar aracılığıyla örneklendirilerek anlatılmasıdır. Somutlaştırmanın arka planında çoğunlukla soyut kavramın somut kavramlara benzetilmesi söz konusudur. Amaç anlatılmak isteneni belirgin hale getirmektir. Savaşla solan umutlarımız,barışla yeniden yeşerdi. Bu örnekte "umut'gibi soyut bir kavram solan ve yeşeren bir ağaca benzetilerek somutlaştırılmıştır. Sabır acıdır, ama meyesi tatlıdır. Sabır, meyveli bir ağaca benzetilmiştir. Kültürümüz bu topraklara kök salmıştır. Kültür, kök salan bitkiye benzetilmiştir. Adam bizim cesaretimizi ölçmek istedi. Cesaret ölçülebilen somut bir varlığa benzetilmiştir. Benim yaptığım iş uçak kullanmaya benzer. Birçok iş yaparsınız; ama başarısız olduğunuz tek bir iş, sonunuz olur. Son cümlede başarısızlık kabul etmeyen bir iş türünden söz edilmektedir. Ne olduğu tam olarak anlaşılmayan bu iş türü, uçak kullanmak gibi asla başarısızlık kabul etmeyen bir işe benzetilerek somutlaştırılmıştır.

Sözcükler Arası Anlam İlişkileri

Sözcükler Arası Anlam İlişkileri Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler Yakın Anlamlı Kelimeler Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Sözcükler Arası Anlam İlişkileri Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Anlam (Deyim) Aktarması Nitel ve Nicel Anlamlı Kelimeler

Detaylı

Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir.

Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. SÖZCÜKTE ANLAM Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. ağaç, termometre, kiremit Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında yeni kavramları da karşılayacak

Detaylı

*Edebi Sanatlar ve Örnekleri Mecaz. Teşbih

*Edebi Sanatlar ve Örnekleri Mecaz. Teşbih Edebi Sanatlar ve leri *Edebi Sanatlar ve leri Mecaz Kelime veya kelime gruplarını bilinen ilk manalarından başka bir manada kullanmaya mecaz denir. Mecaz edebî eserlerde kullanıldığı gibi zaman zaman

Detaylı

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1. Konuşma kurallarını uygulama 6. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. 4.Söz varlığını zenginleştirme 2.

Detaylı

gösteren gösterilen biçim anlam

gösteren gösterilen biçim anlam Anlam ve Kavram Her kelime bir göstergedir. Bir gösterge gösteren ve gösterilen olmak üzere iki ögeden oluşur. Gösteren, kelimenin kulakla işitilen sesi, yani kelimenin dış yapısıdır. Gösterilen ise kelimenin

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT)

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) HAZIRLAYAN: MERYEM KAYA İlköğretim 6.sınıf öğrencilerine yönelik bir çalışma. NURAY GEDİK BİLGİSAYAR 1 DERSİ 07.12.2012 İÇİNDEKİLER KONU SAYFA NUMARASI Sözcükte Anlam

Detaylı

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz.

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz. KELİME ANLAMI GENEL BİLGİLER Sözcük, çoğu zaman, dilin kendi başına anlamı olan en küçük parçası, diye tanımlanır. Ağaç, hayal, dost gibi sözcükler buna örnektir. Bazı sözcükler ise tek başına anlam taşımayıp

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır.

Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır. SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ 1) GERÇEK (TEMEL) ANLAM: Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır. 2) YAN ANLAM: Bir sözcüğün

Detaylı

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir?

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1) O, bu işin Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1. A. üstüne gider. 2. B. sonunu bilmiyor. 3. C. altından kalkar. 4. D. zor olduğunu anladı.

Detaylı

Eyup AKŞİT. arapcadersi.com

Eyup AKŞİT. arapcadersi.com Sözlük Anlamı: Birinden bir şeyi ödünç isteyip almaktır. Terim Anlamı: Temel öğelerden (benzeyen, kendisine benzetilen) sadece biri söylenerek yapılan benzetmeye istiare denir. Eyup AKŞİT arapcadersi.com

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

A) Eş anlamlı B) Eş sesli C) Deyim anlamlı D) Mecaz anlamlı. A) Kapıcı,yağmurun dinmesini bekliyordu. B) Uyandığında karşısında babasını gördü.

A) Eş anlamlı B) Eş sesli C) Deyim anlamlı D) Mecaz anlamlı. A) Kapıcı,yağmurun dinmesini bekliyordu. B) Uyandığında karşısında babasını gördü. Niçin kondun a bülbül. Kapımdaki asmaya. en yarimden ayrılmam. Götürseler asmaya. 1) Yukarıdaki altı çizili sözcükler anlam yönünden hangi çeşide girer? A) Eş anlamlı ) Eş sesli C) eyim anlamlı ) Mecaz

Detaylı

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır.

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. 1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. Cümlesinde altı çizili kelimenin zıt anlamlısı hangi cümlede vardır? 1. A. Bugün çok çalıştım. 2. B. Akşamları az yemek yemeliyiz. 3.

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18

Detaylı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Ana Başlık Alt Başlık Sayfa Soru Düzeltme Olayları Ad Aktarması 6 - Ad Aktarması (Mecazı Mürsel) Kinaye 8 - Kinaye

Detaylı

ISBN :

ISBN : ISBN : 978-605 - 9920-23 - 0 BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR İÇİNDEKİLER Türkçe: Matematik: Fen Bilimleri: Sosyal Bilgiler: 5-46 47-114 115-170 171-240 İngilizce: 241-294 Kelimede Anlam TEST 1 4. Yan Anlam:

Detaylı

Buse Akbulut. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Buse Akbulut. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 10.11.2010 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız. OKULUMUZ Her yerden daha güzel, Bizim için burası. Okul, sevgili okul, Neşe, bilgi yuvası. Güzel kitaplar burda, Birçok arkadaş burda, İnsan nasıl sevinmez,

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

A. BENZETİŞİM. Benzetişim, nesne ya da kavramlar arasındaki benzerliği veya zıtlığı görmek için yapılan zihinsel işlemdir. Örnek 3.

A. BENZETİŞİM. Benzetişim, nesne ya da kavramlar arasındaki benzerliği veya zıtlığı görmek için yapılan zihinsel işlemdir. Örnek 3. A. BENZETİŞİM Benzetişim, nesne ya da kavramlar arasındaki benzerliği veya zıtlığı görmek için yapılan zihinsel işlemdir. Örnek 1 Aşağıdaki sözcük çiftlerinin hangisinde EL - ELDİVEN arasındaki ilişkiye

Detaylı

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA Türkçe 01 Ünite Konular Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA 1. Bu

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

SİMETRİ 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. Akif ile annesi, köyün kıyısında ufacık bir evde yaşıyorlardı. Evleri bir bahçenin içindeydi. Akif'in annesi bahçeye mevsimine göre

Detaylı

En güzel 'Anneler Günü' şiirleri

En güzel 'Anneler Günü' şiirleri On5yirmi5.com En güzel 'Anneler Günü' şiirleri En güzel 'Anneler Günü' şiirlerini sizler için listeledik... Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2013 Cuma (oluşturma : 1/17/2017) 12 Mayıs Anneler Günü... Sizin için

Detaylı

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok)

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok) CÜMLE BİLGİSİ Bir duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi anlatan sözcük yada sözcük grubuna cümle denir. Bir söz gurubunun cümle olabilmesi için anlamlı olabilmesi gerekir. Haberi tam olarak anlatamayan

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI DİL BECERİLERİM VE BEN AYLIK EĞİTİM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Tümevarım tekniği ile "Arabam" ve "Trafik" tekerlemelerini öğreniyorum.

Detaylı

3. Sınıf Türemiş Kelimeler ( Sözcükler ) 1. Barış Manço,nerede doğmuştur?

3. Sınıf Türemiş Kelimeler ( Sözcükler ) 1. Barış Manço,nerede doğmuştur? 3. Sınıf Türemiş Kelimeler ( Sözcükler ) Barış Manço Barış Manço, İstanbul da dünyaya gelmiştir. Aileden gelen yeteneğiyle, özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başlamıştır.

Detaylı

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 27.03.2017 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "soğuk" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soğuk sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "soğuk" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Bulaşıkları soğuk suyla yıkadı. B) Bu olaydan sonra Ayşe'den soğudum. C) İhtiyarlıktan sonra soğuğa direncim kalmadı.

Detaylı

ezberbozan Sözel Man k KPSS Ders Notları serisi KPSS özetlenmiş içerik pra k bilgiler kri k notlar ilgi çekici görseller en güncel veriler Eğitimde

ezberbozan Sözel Man k KPSS Ders Notları serisi KPSS özetlenmiş içerik pra k bilgiler kri k notlar ilgi çekici görseller en güncel veriler Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Eğitimde 30. yıl ezberbozan serisi Sözel Man k özetlenmiş içerik pra k bilgiler kri k notlar ilgi çekici görseller en güncel veriler YAZAR: Savaş Doğan TÜRKÇE & SÖZEL MANTIK

Detaylı

5. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ-1

5. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ-1 5. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ-1 Bu bölüm tamamlandıktan sonra; Bir birim olarak kelimenin niteliği, Kelimenin cümle ve metin içindeki anlamsal boyutu, Kelimeler arası anlam ilişkileri, Kelimelerin geçirdikleri

Detaylı

MEB. Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik Sınavlarına ve Temsil Yeteneği Mülâkatına Hazırlık El Kitabı

MEB. Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik Sınavlarına ve Temsil Yeteneği Mülâkatına Hazırlık El Kitabı MEB 2016 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik Sınavlarına ve Temsil Yeteneği Mülâkatına Hazırlık El

Detaylı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi devrik cümledir? A) Bunu sen mi getirdin bana? B) Bütün olayların sorumlusu kim? C) Dersten önce öğretmeni görecekmişsin. D) Bu çocukların hangisi sizin öğrenciniz? 2. Aşağıdaki

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM . İKİLEMELER Bir sözün etkisini artır ak a a ıyla iki söz üğü kalıplaş ası yoluyla oluşa sözlerdir. İlk akışta güçlü kuvvetli iri gözüküyor. Yaptığı ı ya lış olduğu

Detaylı

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA 1. HAFTA TARİH : 01 MART 2016 04 MART 2016 KONU : YEŞİLAY 1- Yeşilay nedir? Ne işe yara? Faaliyetleri nelerdir? Nefes akciğer yapalım. Vücudumuzu 2- Sigara ve alkolün zararlarını hep birlikte öğrenelim

Detaylı

A) servis B) seyis C) başarı. 7. k,u,k,a,l Yukarıdaki harflerin hepsi kullanılarak aşağıdaki sözcüklerden. Al Semender

A) servis B) seyis C) başarı. 7. k,u,k,a,l Yukarıdaki harflerin hepsi kullanılarak aşağıdaki sözcüklerden. Al Semender TÜRKÇE 1. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde üç tane sesli harf yoktur? A) maymun B) selam C) çiçeklik 5. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sözlükte dğerlerinden önce gelir? A) servis B) seyis C) başarı Al

Detaylı

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat )

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) 3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) Denizatı Denizatı, yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlıdan sadece bir tanesidir. Diğer balık türlerinden çok farklı özelliklere sahip

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM. Türkçe konularını ilk başta iki gruba ayırabiliriz. Anlam soruları ve dil bilgisi diye. 2015 yılı

SÖZCÜKTE ANLAM. Türkçe konularını ilk başta iki gruba ayırabiliriz. Anlam soruları ve dil bilgisi diye. 2015 yılı SÖZCÜKTE ANLAM Türkçe konularını ilk başta iki gruba ayırabiliriz. Anlam soruları ve dil bilgisi diye. 2015 yılı itibariyle YGS de kırk soru çıkmaktadır. Ortalama konuşacak olursak otuz anlam sorusu on

Detaylı

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır.

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. .com Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. ilkok 2/... Sınıfı Türkçe Dersi Değerlendirme Sınavı Adı-Soyadı:... Yaşayabilmek için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen sayesinde karadaki

Detaylı

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur?

Bu dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? 7. Sınıf Tarama Testi 3 1 1. Aşağıda kil erden hangisi eş sesli (sesteş) bir kelime değildir? A) An B) Büyük C) Boz D) Dil 2. Başarılı bir konuşma, her şeyden önce dinleyicilerin seviyesine, ilgi ve beğenilerine

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser Sözcükte Anlam a- Gerçek (Temel) Anlamlı Sözcükler: Sözcüklerin herkes tarafından bilinen ortak anlamıdır. Bir sözcüğün söylendiği anda ilk akla gelen anlamı o sözcüğün gerçek (temel) anlamıdır. Örnek:

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU GÜNESLER SINIFI MAYIS AYLIK EGITIM PROGRAMI. Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam Geliyor, El El Emek

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU GÜNESLER SINIFI MAYIS AYLIK EGITIM PROGRAMI. Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam Geliyor, El El Emek FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU GÜNESLER SINIFI MAYIS DIL BECERILERIM VE BEN AYLIK EGITIM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini ögreniyorum.

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi UĞUR BÖCEKLERİ ARALIK YENİ YIL Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Bizlere kutlu olsun Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Sizlere kutlu olsun Eski yıl sona erdi Bu

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ilkokul1.com YAPANIN YANINA KALMAZ Padişah, sarayının bahçesindeki ağacı çok seviyordu. Bahçıvana; Bu gül ağacına iyi bak! emrini verdi. Günün birinde bir bülbül bu ağaca musallat olup, gülleri yerlere

Detaylı

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri Yazı Menu - Sıfat Tamlaması Nedir - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri - Sıfat Tamlaması Örnekleri SIFAT TAMLAMASI: İsimlerin sıfatlarla oluşturdukları tamlamalara SIFAT TAMLAMASI denir. Bir sıfat tamlamasında

Detaylı

KTS SAYISAL BÖLÜM KONU TARAMA SINAVI - 1 ÇÖZÜM. 12 y y=1 için x= 4 olamaz. y=2 için x=2 y=3 için x=4 y=4 için x=5. 2t = s + r

KTS SAYISAL BÖLÜM KONU TARAMA SINAVI - 1 ÇÖZÜM. 12 y y=1 için x= 4 olamaz. y=2 için x=2 y=3 için x=4 y=4 için x=5. 2t = s + r KONU TARAMA SINAVI -. 8 y y için olamaz. y için y için y için. t s r t s r t t t : t t s r Toplam 'ün katı olmalıdır. Seçenekler incelenirse cevap C bulunur. y için y için k k. 8 M 0. 0 m. n. p 0 ^8 khk

Detaylı

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar.

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar. Edatlar (ilgeçler) Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar

Detaylı

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur?

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? A) Misafirlerimizi bahçe kapısına kadar uğurladık. B) Bu kümenin elemanları sembollerden oluşuyor. C) Komutan, taburu toplayıp

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Şiir Resimleyen: Burcu Yılmaz 2. basım Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI Resimleyen: Burcu Yılmaz Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı bitkilerin bakımını üstlendik.

Detaylı

SÖZCÜĞÜN ANLAMINI DEĞİŞTİREN EKLER TESTİ

SÖZCÜĞÜN ANLAMINI DEĞİŞTİREN EKLER TESTİ 1. Aşağıdakilerden hangisinin aldığı ek, kelimenin anlamını değiştirmiştir? A) eve B) evli C) evler 2. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi, aldığı ekle anlamı değişmemiştir? A) kitapta B) kitaplık C) kitapçı

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

5. ) Yıkmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

5. ) Yıkmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? SEBEP-SONUÇ İLİŞKİLERİ 1.) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme söz konusudur? A) Öğrenci dediğin çalışkan ve terbiyeli olur. B) Vadi dediğin yemyeşil olur. C) İşte, çalışma dediğin böyle olur. D) Armut

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Şehirde yaşıyanlar bazı kurallara uymak zorunda. 2. B. Suriye, Türkiye nin güney komşusudur. 3. C. Kırlarda benbeyaz papatyalar vardı.

Detaylı

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU NEŞELİLER SINIFI MAYIS AYLIK EGITIM PROGRAMI. Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam, Anne Karnım Acıktı

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU NEŞELİLER SINIFI MAYIS AYLIK EGITIM PROGRAMI. Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam, Anne Karnım Acıktı FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU NEŞELİLER SINIFI MAYIS DIL BECERILERIM VE BEN AYLIK EGITIM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Tümden gelim yöntemi ile Arabam, Anne Karnım Acıktı tekerlemelerini ögreniyorum.

Detaylı

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur? 7. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur? A) Adana ya gidip üç beş gün kalacağım. B) Toplantı saatini dün Pınar dan öğrendim. C) Eşyalarımızı toplayıp hemen

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B.

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B. Ad :... Değerlendirme 1 Harf Bilgisi 1. 5. Selin Süt içmeyi seviyorum. Selin in cümlesindeki hangi sözcüğün harf sayısı en azdır? Seviyorum Süt Anne Dede Baba Yukarıda verilen sözcüklerin hangisi sözlükte

Detaylı

DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ 2015

DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ 2015 DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ 2015 NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Çiçekleri tanıdık. Çiçekleri gözlemledik. Çiçek türlerini isimlendirdik. Çiçeklerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı çiçeklerin

Detaylı

BİZE KATILIR MISINIZ?

BİZE KATILIR MISINIZ? BİZE KATILIR MISINIZ? ŞARKILAR FARECİK Bizim mutfakta bir yuvası var. Ben bilemem ki kaç yavrusu var. Her şeyi kemirdi. Her şeyi dağıttı. Annemi babamı çıldırttı. Farecik farecik, Döktün saçtın farecik,

Detaylı

LİSE ÖN LİSANS. Konu Anlatımlı TEK KİTAP. Genel Yetenek Genel Kültür KPSS 2018 ÖNCE BİZ SORDUK. 120 Soruda 85 Soru

LİSE ÖN LİSANS. Konu Anlatımlı TEK KİTAP. Genel Yetenek Genel Kültür KPSS 2018 ÖNCE BİZ SORDUK. 120 Soruda 85 Soru ÖNCE BİZ SORDUK 120 Soruda 85 Soru KPSS 2018 Genel Yetenek Genel Kültür LİSE ÖN LİSANS Konu Anlatımlı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamalarından Oluşan TEK KİTAP Komisyon GYGK

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi ARILAR GRUBU

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi ARILAR GRUBU Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi ARILAR GRUBU YENİ YIL Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Bizlere kutlu olsun Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl Sizlere kutlu olsun Eski yıl sona erdi Bu yıl olsun

Detaylı

UĞURBÖCEĞİ GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ

UĞURBÖCEĞİ GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ UĞURBÖCEĞİ GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? İlkbahar mevsimini tanıdık. İlkbahar mevsimi ile bitkilerdeki, Hayvanlardaki ve çevremizdeki değişimi fark edeceğimiz etkinlikler gerçekleştirdik.

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI. Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum.

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI. Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum. FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI DİL BECERİLERİM VE BEN AYLIK EĞİTİM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum. Bilmeceler:

Detaylı

Mecazlar. mecaz vardır? 1. Benzetme (Teşbih)

Mecazlar. mecaz vardır? 1. Benzetme (Teşbih) Mecazlar Mecaz, yol, geçecek yer, gerçeğin zıddı gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise sözün, sözcüğün asıl anlamıyla değil, benzerlikler kurma yoluyla başka anlamlarda kullanılmasıdır. Kaç tür mecaz

Detaylı

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? 2017-2018 EKİM AYI 5-6 YAŞ PLANI EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?.HAFTA: EVİMİZ VE AİLEMİZ Evi izi Evi izi eşyaları ı ta ıyalı. Ailemizde kimler var. Çekirdek aile ve ge iş aileyi ta ıyalı. ölü leri i ta

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 2014-2015 DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı

Yüreğimize Dokunan Şarkılar

Yüreğimize Dokunan Şarkılar On5yirmi5.com Yüreğimize Dokunan Şarkılar Gelmiş geçmiş en güzel Türkçe slow şarkılar kime ait? Bakalım bizlerin ve sizlerin gönlünde yatan sanatçılar kimler? Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ 1- Bir gün Nasreddin Hoca şehre gelip bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış ( ) Gece yarısı arkadaşı sormuş ( ) ( ) Hocam ( ) uyudunuz mu ( ) ( ) Buyurun bir şey mi var ( ) ( ) Biraz borç para isteyecektim

Detaylı

ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı. Etkinlik Havuzu ARALIK AYI +4 YAŞ

ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı. Etkinlik Havuzu ARALIK AYI +4 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı Etkinlik Havuzu ARALIK AYI +4 YAŞ AYIN TEMASI İnsan Hakları Haftası (10 Aralık) Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası (12-19 Aralık) Kış Mevsimi

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ 2012 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi ARILAR GRUBU KASIM 2018 EĞİTİM BÜLTENİ 10 KASIM 10 kasım 10 kasım 10 kasım benim en büyük yasım Sen yüreğimde sen damarımda Sonsuzluğa akan kansın Yurdumu

Detaylı

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 2. Onun...... sana ders olsun. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) başına gelen B) baş

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... Konuşma Kuralları, Hece Bilgisi, Okuduğunu Anlama, Öykü Oluşturma 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Ne emeli?... / 6 Puan 1. Konuşmalarımızda

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz.

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. MEVSİM İLKBAHAR İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde meydana gelen değişiklikleri öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde hayvanların yaşayışlarında meydana gelen değişiklikleri

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ HAYVANLAR TEMASI BALIK DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Balıkları tanıdık. Balıkları gözlemledik. Balık türlerini isimlendirdik. Balıkların

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri DİKKUYRUKLAR Nesli tükenen hayvanlar, daha önce yaşadığı, görüldüğü ya da gözlemlendiği alanlarda artık yaşamsal faaliyet göstermeyen hayvanlardır. Bunların en bilinenleri tarih öncesi çağlarda yaşamış

Detaylı