ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ"

Transkript

1

2 ÜRETİM VE PAZARLAMA ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Üretim/İmalat Sistemlerinin genel sınıflandırılmasını bilecek ve Üretim/İmalat Sistemlerinin sürece göre sınıflandırmasını öğreneceksiniz.

3 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 3 İçindekiler ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ Üretim/İmalat Sistemlerinde Genel Sınıflama Kesikli İmalat Sürekli İmalat Üretim/İmalat Sistemlerinde Üretim Süreçlerine göre Sınıflama Akış tipi imalat Atölye tipi imalat Yığın tipi imalat Proje tipi imalat

4 ÜRETİM VE PAZARLAMA Üretim/İmalat Sistemleri Üretimi; fiziksel mal üretimi ve hizmet üretimi şeklinde iki sınıfa ayırmıştık. Fiziksel üretimin aynı zamanda imalat olarak da adlandırıldığına değinmiştik. Bu bölümde de üretim/imalat sistemlerinin sınıflandırılmasını ele alacağız. Üretim/İmalat sistemlerinin sınıflandırılmasında; üretim miktarları veya üretim süreçleri/akışları önemlidir. Bu bölümde üretim yerine imalat kavramını kullanacağız. En temelde imalat sistemleri; kesikli ve sürekli olarak ikiye ayrılmaktadır. İmalat sistemlerinin sınıflanmasında genellikle; süreçten/akıştan hareketle sınıflama kullanılmaktadır fakat bazı kaynaklarda bu sınıfların birbiri içinde ifade edildiği de görülebilir. İmalat sistemleri (en genel anlamda) kesikli imalat sürekli imalat Kesikli imalat; Bir ürünün, bir defa veya tekrarlı olarak belirli aralıklarla üretilmesine dayalıdır. Talebin belirsiz olması durumunda belirsiz aralıklarla, belirli olması durumunda ise belirli aralıklarla üretim gerçekleşir. Talep karşılandıktan sonra üretim durdurulur. Başka bir ürün üretilir veya aynı ürünün tekrar farklı bir parti olarak üretimi gerçekleştirilir.

5 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 5 Kesikli İmalatın Özellikleri Ürüne olan talep Düşük hacimde üretim Geniş ürün yelpazesi Genel amaçlı tezgah ve donanım, buna bağlı düşük hız ve verimlilik Tezgahlarda iş yükü dengesizliği Büyük miktarlarda hammadde stoğu ve yüksek imalat içi envanter Yüksek yetenekli iş gücü gereksinimi Genellikle bakım planlama yok Sürekli İmalat; tek bir çeşit malın büyük miktarlarda üretimidir. Seri imalat, kesiksiz veya akış tipi imalat olarak da adlandırılır. Bu sistemdeki ürünler stoğa üretilirler yani özel bir siparişe göre üretilmezler. Bu sistemin girdileri standarttır ve standart süreç setleri ve aşamalarına sahiptir. Sürekli imalat sistemleri kendi aralarında kullanılan üretim araçları ve ürün özelliğine göre miktar (quantity) ve akış (flow) üretimi olmak üzere iki gruba ayrılır. Miktar üretimi genellikle bağımsız parçaların oldukça standart donanımlar kullanılarak üretilirler. Bu ürünler yüksek talep hızına sahip (otomobil, ev gereçleri, ampul, vb.) montaj ürünleri için donanım parçaları (vida, civata, vb.) ve birçok plastik döküm parçalarını içermektedir. Bu tür üretime bağlantısız kitle üretimi adı da verilmektedir. Akış üretimine, petrol rafinerileri, kimyasal tesisler, çimento ve gıda ürünleri örnek olarak verilebilir. Sürekli imalat sistemine sahip olan bir işletmede kesikli imalat sisteminde görülen ve sözünü ettiğimiz özelliklerin çoğu zaman tam tersi söz konusudur.

6 ÜRETİM VE PAZARLAMA Sürekli İmalatın Özellikleri Stoğa yönelik imalat Yüksek hacimde üretim Özel amaçlı tezgah ve donanım, buna bağlı yüksek hız ve verimlilik Dar ürün yelpazesi Tezgahlarda dengeli iş yükü Yüksek yetenekli ve düşük yetenekli iş gücü gereksinimi Düşük miktarlarda stok ve düşük imalat içi envanter Düzenli bakım planlama Standart ürünler Kesikli ve sürekli imalat sistemleri planlama ve kontrol açısından da önemli farklılıklara sahiptir. En belirgin farklılık ise kesikli imalatın siparişe göre, sürekli imalatında stoğa göre çalışması prensibidir. İmalatın Sürece Göre Sınıflandırılması İmalat ortamları sürece göre dört farklı sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar; Akış tipi imalat, Atölye tipi imalat, Yığın tipi imalat, Proje tipi/sabit yerleşimli imalat şeklindedir. imalatın sürece göre sınıflandırılması akış tipi imalat atölye tipi imalat yığın tipi imalat proje tipi imalat

7 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 7 Akış Tipi İmalat; Bu tip imalat ortamlarında ürün her zaman aynı işlem noktalarını izlemektedir. Bu nedenle akış tipi atölyelerde ürüne göre tesis yerleşimi gerçekleştirilmektedir. Yüksek derecede otomatize edilmiş tezgah ve donanıma gereksinim duyulur bu nedenle de yüksek yatırım maliyetine ihtiyaç vardır. Büyük üretim miktarları ve düşük ya da neredeyse hiç ürün çeşitliliği söz konusudur. Bu tip üretimde, üretim teknolojisinin gerektirdiği sürekli akış vardır. Mesela, petrol rafinerileri, fasılalı üretim yapamazlar. Burada ham petrol, çeşitli nihai mallara dönüşür ve bu dönüşüm süreci nadiren durur. Bu üretim çeşidinde, özel üretim yoktur ve girdiler yavaş, yavaş çıktılara dönüşür. Bu karakterlerinden dolayı, bu üretim şeklinde tasarım ve planlama ayrı bir önem arz eder. Proses bir defa başladıktan sonra, tekrar planlama çok nadiren mümkün olabilir. Böylece süreç, orijinal plana uyum göstermesi açısından dikkatle takip ve kontrol edilir. Üretilen mallar yüksek standartlara sahiptir; çok miktarda mal, sermaye yoğun teknolojisiyle ve özel otomasyon sistemine göre üretilir. Üretim süresi uzundur; hem vasıflı, hem de vasıfsız işçi istihdam edilebilir. Üretim çeşitlerinin (süreç teknolojileri) ömrü, ürün ömrüne bağlıdır. Piyasada yerleşmiş malların birim maliyetleri zaman içinde düşer. Atölye Tipi İmalat; En önemli özelliği ürün hacminin düşük ve ürün çeşitliliğinin yüksek olmasıdır. Atölye tipi imalatta genel amaçlı makineler kullanılmaktadır. Bu üretim tipinin başlıca problemlerinden biri, belirli büyüklükteki işlerin programlanması ve işlerin bekleme maliyetiyle, boş zaman maliyetlerinin dengelenmesi için, sıralanmasıdır. Bu üretim çeşidinde tezgahlar dengeli yüklenemediği için, bir taraftan makineler iş beklerken, diğer taraftan işler, makine beklemektedir.

8 ÜRETİM VE PAZARLAMA Bu tip üretimde ürünün cinsi, modeli, şekli, vb. gibi özellikleri müşteri ve tüketici arzuları gözetilerek sık sık değiştirilebilir. Bu nedenle de üretimde kullanılan makinelerin bu değişikliklere kolaylıkla uyum sağlayacak özellikte yani çok amaçlı makineler olması gerekir. Yine, bu değişiklilerin bir başka etkisini işgücü üzerinde de görebiliriz. Üründe ve üretim şekillerinde sık sık yapılan bu değişiklikler, bu sistemde kullanılan işgücünün de kalifiye, özellikli ve değişimlere çabuk uyum sağlayabilen, yetenekli elemanlar olması gerekir. Ayrıca, işgücü en az makine kadar üretime katılır ve sayıca fazla işgücü ihtiyacı olabilir. Ürün akışı düzensizdir. Yani, ürün çeşidi fazla olduğunda, bu farklı ürünler hammadde halinden ürün haline gelinceye kadar farklı iş rotaları izlerler. Bu yüzdende iş sıralaması ve programlanması zor ve karmaşıktır. Üretim esnasında ve herhangi bir anda bir ürün akışında problem çıkarsa, (belli bir ürün imal eden bir makine arızası gibi.) başka bir ürün veya parça imaline bir başka makinede devam edilebilir. Veya buna benzer bir sıkıntıyı, o ürünün üretimini benzer bir başka makineye kaydırarak devam edebiliriz. Fabrika içindeki iş akışı bazen çok yoğunlaşabilir. Ancak bu yoğunluk planlama ve iş dağıtımı veya bazı işlerin dışarıda taşeron firmalara yaptırılması ile aşılabilir. Bu iş akışı bazı zamanlarda durma noktasına gelebilir. Yani, iş akışı dalgalıdır. Kesikli üretim daha çok sipariş üzerine üretim yapan işletmelerde görüldüğü için düşük mamul stokları ve yüksek ara malı stokları durumu dikkate alınarak fabrika düzenlemesi yapılır. Parça (atölye) tipi (job shop) üretimin belirleyici özelliği üretim miktarının düşük olmasıdır. Üretim partileri küçük birimlerden ve genellikle tek tip üründen oluşur. Parça tipi üretim sistemlerinde ürün çeşitliliği oldukça yüksek olmakla birlikte, ürünler bazında talep, kafile veya kitle tipi üretim için yeterli değildir.

9 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 9 Parça tipi üretim, özel müşteri siparişlerini karşılamak veya bir üretim hattında özel bir tip parça üretimi için yapılmaktadır. İş değişikliklerinin çok fazla olmasından dolayı üretim ekipmanları genel amaçlı ve esnek olmalıdır. Bu nedenle değişik tezgahlarda çalışabilecek kalifiye işçilerin kullanılması kaçınılmazdır. Büyük makine, uçak, özel alet ve ekipmanlar ve gelecekteki ürünün prototipleri gibi ürünler parça tipi üretime örnek olarak verilebilmektedir. Bina ve gemi inşası, üretim miktarları uygun düzeyde olsa bile işlemlerin bir fabrikada gerçekleştirilmemesi nedeniyle parça tipi üretim sınıfında tanımlanmazlar. Bu tip üretim sistemlerine proje tipi üretim adı verilmektedir. Atölye Tipi İmalatın Özellikleri Yüksek ürün çeşitliliği ve düşük hacim, Yüksek vasıflı çalışan ihtiyacı, Büyük miktarda malzeme envanteri, araçlar, parçalar, Yüksek sermaye yatırımı, Her üretim birimi için yüksek maliyet, Her bir ürün için detaylı planlama ihtiyacı. Atölye Tipi İmalatın Avantajları Genel amaçlı tezgahlar nedeniyle çeşitli ürünler üretilebilir, Her bir iş çalışanlara öğrenme fırsatı verdiği için, çalışanlar daha da vasıflı olur, Yaratıcı metotlar yenilikçi fikirler için fırsatlar mevcuttur. Atölye tipi İmalatın Dezavantajları Her seviyedeki envanter yüksek miktarda olduğundan envanter maliyetleri çoktur, Üretim planlama çoktur, Büyük alan ihtiyacı.

10 ÜRETİM VE PAZARLAMA Yığın Tipi İmalat; Bazen kesikli imalat veya bazen de sürekli imalat yığın tipi olarak adlandırılabilir. Bu imalatın gerçeği çok büyük oranlarda ki üretim hacmidir. Bu imalat tipinde tezgahlar bir hat şeklinde veya ürüne göre yerleştirilmiştir. Ürün ve süreçlerde standardizasyon söz konusudur ve çıktılar aynı yolu izler. Yığın tipi imalat aynı ürünlerin üretildiği ve uzmanlaşmanın gerektirdiği imalat sistemlerinde görülür. Yığın tipi imalat sistemlerinin başlıca özelliği ürüne olan talebin çok yüksek olması ve kullanılan tesis ve ekipmanların belirli bir mamule göre tasarlanmasıdır. Bu sistemde ürün çeşitliliği çok az veya hiç yoktur. Çeşitlilik ürünlerin kendi aralarındaki farklılıklarından ziyade model değişimi gibi bazı küçük değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu üretim sisteminde üretim hızı çok yüksektir, üretilen ürünlerin miktarları genellikle çok fazladır, bu sebeple de uzun dönem taleplerine cevap verebilecek miktarda imalat yapılır. Bu ürünlerin stoklaması önem kazanmaktadır. Bu sebeple bu tür imalat yapılan sistemlerde büyük mamul ambarları vardır. Bu tip üretimde ürünün cinsi, modeli, şekli, vb. çok sık değiştirilemez, değiştirmelerde bunun maliyeti yüksek olur, çoğu zamanda bu değişiklik imkansızdır. Bu nedenle de imalatta kullanılan makineler tek amaçlı veya çok az esnek, ama üretim hızları yüksek, bilgisayar kontrollü, otomatik, ve satın alma maliyetleri yüksek makinelerdir. Bu derecede makineye bağlı olan bu sistemde, işgücünün önemi azalmaktadır. Değişimlere kolay uyum sağlayan, esnek becerili işgücü yerine, daha az kalifiye ve belli makinelerin kullanımında uzmanlaşmış işgücü kullanılması yeterli olmaktadır.

11 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 11 Ayrıca, işgücü sayısı bakımından kesikli imalat sistemine nazaran daha az sayıda işgücü ihtiyacı olmaktadır. Yığın tipi üretimde, üretim planlaması ve kontrolü ürün çeşitliliğinin az olması nedeniyle diğer üretim sistemlerine göre fazla karmaşık değildir. Yığın üretiminde karşılaşılabilecek ana sorunlar; Sürekli üretim için iyi dengelenmiş bir üretim hattı tasarımı yapmak, Hat üzerindeki tezgahların güvenilirliğini ve bakım-onarım sorunlarına cevap bulmak, Hammadde ve yarı ihtiyaçlarını zamanında karşılamak, Ürün tasarımı çalışmalarını etkin bir düzeyde sürdürmek, Üretim hattının düzgün işleyişini sağlayacak şekilde ara stok düzeylerini tespit etmek, şeklinde sıralanabilir. Yığın tipi imalatın özellikleri Standartlaşmış ürün ve süreçler, Yüksek ürün miktarları, Kısa üretim döngü zamanı, Düşük süreç içi envanter, Üretim hatlarında mükemmel denge, Malzeme akışları, bileşenler ve parçalarda süreklilik, Kolay üretim planlama ve kontrol. Yığın tipi imalatın avantajları Yüksek üretim hızı, Düşük üretim döngü zamanı, Hatlardaki denge yüksek kapasiteye öncülük eder, Düşük yetenekli iş gücü ihtiyacı, Düşük süreç içi envanter, Her birim için düşük imalat maliyeti.

12 ÜRETİM VE PAZARLAMA Yığın tipi imalatı dezavantajları Tezgahlardan herhangi birinin durması halinde tüm üretim hattı durur, Ürün tasarımındaki herhangi bir değişiklik hat yerleşiminde büyük değişikliklere gereksinim duyar, Tesisin yüksek yatırım maliyeti gereksinimi, Üretim döngü zamanı en yavaş operasyon tarafından belirlenir. Proje Tipi İmalat; Çeşitli ve değişik boyutlarda projeleri olan bir inşaat şirketi, gemi yapımı, füze imalat programları, AR&GE faaliyetleri vb., bu üretim şeklinin tipik örnekleridir. En önemli özelliği ürünlerin karmaşık olmasıdır. Üretim süresi; haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir; değişik firmalar, bir proje müdürüne bağlı olarak çalışabilirler. Genel olarak, tek ve büyük bir mal üretilir. Mamüller standart olmadığından dolayı, değişim süreci; teçhizat kapasitesi, insan becerisi ve prosedürler yönünde esnek olmalıdır. Tüketicinin veya müşteri firmanın zaman, miktar ve kalite bakımından özel olarak belirlediği bir mamul veya hizmetin üretilmesidir. Aynı hedefe yönelmiş ve birbirleri ile ilişkileri olan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sonucu oluşur. Ürünün yapısı genelde büyük ve karmaşıktır. Bu üretim tipinin önemli özellikleri; mamulün sabit konumda bulunması, makine ve insanların mamul çevresinde veya içinde hareket etmesi ve aynı anda pek çok faaliyetin bir arada yürütülür olmasıdır. Bu üretim sistemine bina, baraj, gemi ve uçak yapımı örnek verilebilir. Parça tipi üretim talebin gerçekleşmesine bağlı olarak aşağıdaki gibi gerçekleşebilir.

13 ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ 13 o Az sayıda ürünün bir defada üretilmesi, o Az sayıda ürünün talep geldikçe belirsiz aralıklarla üretilmesi, o Az sayıda ürünün talep geldikçe belirli aralıklarla üretilmesi. Bu tip üretimde ürünlerin daha önceden yapılmış olması tanınmalarını ve üretim sırasında karşılaşılabilecek zorlukların önceden görülmesini sağlar. Özellikle ürün siparişleri önceden tespit edilebilen belirli aralıklarla gelebiliyorsa, üretim planlama ve kontrolü kolaylaşır. Geleneksel İmalat Sistemlerini Karşılaştırma Atölye tipi imalat Akış/yığın tipi imalat Proje tipi imalat Sürekli imalat Tezgah tipleri Esnek ve genel amaçlı Özel amaçlı Genel amaçlı Özel amaçlı Yerleşim Fonksiyonel yerleşim Ürüne göre yerleşim Sabit yerleşim Ürüne göre yerleşim Hazırlık zamanı Uzun, değişken Uzun Değişken Uzun Stok Büyük miktarda stok Büyük miktarda stok Hammadde stoğu Düşük stok Parti büyüklüğü Küçük, orta Büyük Küçük İşgücü yeteneği Yüksek Düşük Yüksek Düşük Her birim için imalat zamanı Her birim başına maliyet Uzun, değişken Kısa, sabit Uzun, değişken Kısa, sabit Yüksek Yüksek Yüksek Düşük Endüstriyel Otomobil İnşaat Kimyasal uygulamalar Şeker fab. Köprü Petrol Rafineriler Gemi Süt üretimi

14 ÜRETİM VE PAZARLAMA İmalat sistemlerinin sınıflandırılmasında modern metot ve yaklaşımlar da söz konusudur. Ama biz onlara ayrıntılı olarak değil sadece kavram olarak değineceğiz. İmalatta modern yaklaşımlar Hücresel imalat Bilgisayar bütünleşik imalat Tam zamanında imalat Esnek imalat Kaynaklar 1. Çeviri: Kula, U., Torkul, O., Taşkın, H., Endüstri ve Sistem Mühendisliğine Giriş, İstanbul, Üreten, S., Üretim/İşlemler Yönetimi, Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri, 5. Baskı, Gazi Kitabevi, Prof. Dr. Sevinç ÜRETEN, Üretim/İşlemler Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara, Prof. Dr. Mete DOĞRUER, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları, Prof. Dr. Bülent KOBU, Üretim Yönetimi, Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU, Öğr. Gör. Dr. E. Asuman ATİLLA, Öğr. Gör. Meral BEKTAŞ, İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, Prof. Dr. Ömer DİNÇER, Doç. Dr. Yahya FİDAN, İşletme Yönetimine Giriş, Alfa Yayınları, 2009

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ İmalat/Üretim Sistemleri ve Temel Kavramlar Üretim: İşgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda

Detaylı

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş-

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü İşletme: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İLERİ İMALAT SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 1: İleri İmalat Sistemlerine Giriş Üretim Sistemlerinin Nitelikleri

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI İşletme yönetiminin temel fonksiyonlarından biri, işletmede var olan kaynakların önceden saptanmış amaçlar doğrultusunda en verimli

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin Ürün ve hizmet üretme sistemine ve nasıl organize olacağına karar verilmesi Yeni ürün ve hizmet planlamasının bir aşamasıdır Kapasite planlamasını, ekipman seçimini ve yerleşke tasarımını etkiler. Süreç

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

MONTAJ HATLARI 1. GİRİŞ 2. ÜRETİM SİSTEMLERİ. Arş.Gör.Murat Kansu KARACA

MONTAJ HATLARI 1. GİRİŞ 2. ÜRETİM SİSTEMLERİ. Arş.Gör.Murat Kansu KARACA MONTAJ HATLARI Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. GİRİŞ Bu çalışmada, montaj hatlarının üretim sistemleri içerisindeki yeri belirtildikten sonra montaj hattı teknolojisinin

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu ÜRETİM FONKSİYONU KAVRAMI Genel anlamda üretim insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve /veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir. Başka ifadeyle belirli girdilerin

Detaylı

ENM 312 ÜRETİM PLANLAMASI VE STOK KONTROL

ENM 312 ÜRETİM PLANLAMASI VE STOK KONTROL ENM 312 ÜRETİM PLANLAMASI VE STOK KONTROL GİRİŞ Üretim sistemleri bir ülkenin ekonomik gücünün geliştirilmesi ve oluşturulmasında temel oluştururlar. Ürünler, prosesler, yönetim teknolojilerinde kavramlar

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

1 Teknolojideki hızlı değişme ve gelişmeler üretim metot ve sistemlerini de hızla değiştirmektedir. Bu değişime ve gelişime bağlı olarak üretimde yeni teknolojiler ve üretim sistemleri kullanılmaktadır.

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU DERSİN KODU VE ADI: 234 ÜRETİM YÖNETİMİ Eğitim-Öğretim Yılı:2017-2018 BÖLÜM/PROGRAM Yönetim ve Organizasyon Bölümü İşletme Yönetimi Programı

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş Eme 3105 Giriş Sistem simülasyonu Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Sistem Simülasyonuna Giriş Ders 1 Simülasyon, gerçek bir dünya sureci yada sistemindeki

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Ders 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Simülasyon, gerçek

Detaylı

Genel Müdür Ref (GM-01)

Genel Müdür Ref (GM-01) Genel Müdür Ref (GM-01) İş tanımı Genel Müdür, tesisin düzgün yürütülmesini sağlamak, birinci sınıf imalat hizmetleri sunmak, Ortak Kullanım Tesisinin sunacağı hizmetlerin pazarlanmasını sağlamak, personel

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören

IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören Pamukkale Üniversitesi ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ IENG 337 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve

Detaylı

PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI

PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI Ahşap malzeme, sahip olduğu özellikler nedeni ile yapı malzemesi olarak önemli bir yere sahiptir. Günümüz teknolojik olanakları çerçevesinde yapay ahşap

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.). TANIM Üretimin girdileri olan hammadde, yardımcı malzeme, enerji, makine ve işgücü gibi kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük ürün elde edilebilmesi için planlama

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ TANIM Ahşap veya ahşap kökenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen sürede, en düşük maliyetle üretilebilmesi için üretim sistemini tasarlayan, projelendiren, üretim sürecini denetleyen

Detaylı

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV...

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA... 1 2 - REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... 2 3 4 5 3 - İZMİR KALIP FABRİKA A - KALIP İŞLETMESİ... B - PRES

Detaylı

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr.

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr. EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Hafta 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Giriş Simülasyon, gerçek bir dünya süreci yada sistemindeki işlemlerin zamana bağlı değişimlerinin taklit edilmesidir.

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI AMAÇ MADDE 1 Bu staj kurallarının amacı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd.

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd. SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE SİSTEM Kontrol Ltd. Şti. 5 EKİM 1991 SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU, PLANXAMA VE

Detaylı

EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU

EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU FABRİKA / ATÖLYE STAJI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK STAJ RAPORU (Rapor yazım tarihi) ÖĞRENCİ ADI SOYADI : NUMARASI : STAJ YAPILAN KURUM ADI

Detaylı

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ HAKKIMIZDA ANKARA PROFESYONEL MAKİNA ; yenilikçi, istihdam ve gelir arttırıcı projeleri ile kuruluşların rekabet güçlerini

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu 1. Faaliyet alanlarına göre 2. Tüketici türlerine göre 3. Üretilen mal veya hizmet çeşitlerine göre 4. Üretim araçlarının mülkiyet biçimine göre

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI

İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ A. İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI ve ESASLARI Genel Hususlar, T.C. İstanbul AREL Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi. Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ

ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi. Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ YAZ STAJLARI Staj Süreleri: Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (Pratik Çalışma) süresi 60 (altmış)

Detaylı

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk AHZIRLAYANLAR 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk Bu araştırmamızda size kurumsal ve geleneksel olarak yönetilen iki firmanın ücret, ücret belirleme ve ücretin

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için robotik otomasyon sistemleri üreten bir teknoloji şirketidir. Türkiye deki ve dünyadaki

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROĞLU YAYIN NO: 121

tmmob makina mühendisleri odası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROĞLU YAYIN NO: 121 tmmob makina mühendisleri odası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROĞLU YAYIN NO: 121 TMMOB KAKINA MÜHENDiSLERi ODASİ ı Ni; OCAK 1987 YAYIN NO: 121?* BASKI: Yaran BM»

Detaylı

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumları açısından bir bütün

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

Kapasite Belirleme Yöntemleri

Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite kararlarında karar ağaçlarının kullanımı Belirsiz talep için başarılı kapasite planlama kararları vermek için kullanılan bir teknik karar teorisidir ve karar ağaçlarının

Detaylı

İşletmeye Giriş. İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu. Üretim Kavramı. larını karşı. Üretim; insanların n ihtiyaçlar. Finansman İnsan Kaynakları

İşletmeye Giriş. İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu. Üretim Kavramı. larını karşı. Üretim; insanların n ihtiyaçlar. Finansman İnsan Kaynakları İşletme BölümüB Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 11 İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu Öğr. Grv. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr www.volkanturker.com.tr

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

MODELLEME VE BENZETİM

MODELLEME VE BENZETİM MODELLEME VE BENZETİM Hazırlayan: Özlem AYDIN Not: Bu sunumda Yrd. Doç. Dr. Yılmaz YÜCEL in Modelleme ve Benzetim dersi notlarından faydalanılmıştır. DERSE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Dersi veren: Özlem AYDIN

Detaylı

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR 2 İşletme Yöne+minin Ana Fonksiyonları Planlama Organizasyon/Örgütlenme Sevk ve İdare Koordinasyon Dene;m 3 İşletme Yönetimi - Planlama İşletmenin

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Makinelerin sınıflandırılması MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Enerji çevirici olarak makineler, motorlar ve iş makineleri olmak üzere iki büyük gruba ayrılabilir. Motorlar elektrik, termik, hidrolik,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ. 1. HAFTA 27.09.2012 Öğr. Gör. Serkan ÖREN

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ. 1. HAFTA 27.09.2012 Öğr. Gör. Serkan ÖREN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ 1. HAFTA 1 AutoCAD, tüm dünyada başta mühendisler ve mimarlar tarafından kullanılan, dünyaca tanınan yazılım firması Autodesktarafından hazırlanan, bilgisayar

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU I. AMAÇ ve KAPSAM Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin dört yıllık lisans eğitimleri sırasında yapmakla yükümlü

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac.

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac. GİRİŞ Mehmet Sait Andaç İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi e-posta: mandac@meliksah.edu.tr www.meliksah.edu.tr/mandac Oda No: 417 Giriş Bölüm I:Teorik Kısım (1.-6. Haftalar) (Proje, Proje Yönetimi,

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU EK-4 Dersin Kodu ve Adı: Örgütsel Psikoloji ve Endüstriyel İlişkiler Bölüm / Anabilim Dalı : İşletme Tezsiz YL 3 Yarıyıl Teorik Uygulama

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Haluk ERCEBER İSO Meclis Üyesi KİMYASAL ÜRÜNLER İLE PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİN İMALATI 17. Grup Temel Kimya Sanayii 18. Grup Boya, Vernik, Reçine ve Çeşitli

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

27.02.2015. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür.

27.02.2015. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür. Ekonomistlere göre üretim, fayda yaratmak şeklinde tanımlanmaktadır. Öğr. Gör. Volkan Yavaş İşletme

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi 2016 enerjik yatırımlar yenilenebilir verimli kazandıran çözümler Müşterilerimizin Güveni Çalışanlarımızın Emeği Kalitemiz Onurumuzdur. Bizi Geleceğe Taşıyan. GEO TARİHÇE ( 5 ) PROJE TAAHHÜT ( 6-7 ) KALİTE

Detaylı

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ TANIM Üretilen doğal kaynakların değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi, hammadde haline getirilmesini sağlamak amacıyla, gerekli zenginleştirme, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI / MAKİNE RESSAMI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI / MAKİNE RESSAMI TANIM Yeni veya mevcut bir makinenin veya makine parçasının bilgisayar destekli katı modellemesini yapan montaj resmini ve detay resimlerini istenilen ölçekte ve belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İŞ ETÜDÜ & ERGONOMİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz İşçi-Makine Şeması Diğer adı İnsan-Makine Şeması veya Çoklu Faaliyet Şeması

Detaylı

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2010-2011

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ GİRİŞ... 5 1.1. GENEL KAVRAMLAR... 6 1.1.1. Gelir ve Kâr Kavramları... 6 1.1.2. Maliyet, Gider, Harcama ve

Detaylı

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD)

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) -2015- (7) TEKNİK ETÜDÜN AMAÇLARI Teknik etüdün yapılmasındaki amaç, projenin toplam yatırım tutarının, bir başka deyişle

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Mühendislik Ekonomisi Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Bilgileri Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Amacı Ön Yeterlilikler Dersin Amacı Dersin Öğrenme Çıktıları Ders Akışı Değerlendirme Sistemi Ders

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

6. BÖLÜM Üretim Yönetimi

6. BÖLÜM Üretim Yönetimi 6. BÖLÜM Üretim Yönetimi Üretim: Tanımı ve Önemi Geniş anlamda üretim, mal ve hizmet yaratma demektir. Mal ve hizmetler insan ihtiyaç ve isteklerini tatmin etmek için üretilir. Üretim sürecinde imâl edilen

Detaylı