ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER."

Transkript

1 ORGANİK KİMYA Dr. Serkan SAYINER

2 Hidrokarbonlar Hidrokarbonlar, yapısında sadece C ve H elementlerini içeren organik bileşiklerdir. Alkanlar, yapısında sadece C C tek bağları içeren ve fonksiyonel grubu olmayan bileşiklerdir. Ör. Etan (CH 3 CH 3 ). Alkenler, yapısında fonksiyonel grup olarak C=C çift bağı içeren bileşiklerdir. Ör. Etilen (CH 2 =CH 2 ). Alkinler, yapısında fonksiyonel grup olarak C C üçlü bağı içeren bileşiklerdir. Ör. Asetilen (HC CH). Aromatik hidrokarbonlar, yapısında 3 çift bağlı 6 karbonlu benzen halkası içeren bileşiklerdir.

3

4 Alkanlar Asiklik Alkanlar, Sikloalkanlar, İsimlendirme, Fosil Yakıtlar, Fiziksel Özellikleri, Yanma Dr. Serkan SAYINER

5 Alkanlar Alkanlar, sadece C-C ve C-H tekli bağlara sahip olan hidrokarbonlardır. Bir alkanın karbonları zincirler veya atom halkaları oluşturmak üzere bir araya gelebilirler. Alkanlar, en basit organik moleküllerdir.

6 Alkanlar Karbon atomları zinciri içeren, ancak halka içermeyen alkanlara asiklik alkanlar denir. Bir asiklik alkan, C n H 2n+2 molekül formülüne sahiptir, burada «n» alkan yapısında bulunan karbon sayısını ifade eder. Asiklik alkanlar, doymuş hidrokarbonlar olarak da adlandırılır çünkü karbon başına azami hidrojen atomuna sahiptirler. Sikloalkanlar, bir veya daha fazla halkaya katılan karbonları içerir. Bir sikloalkan, aynı sayıda karbon ihtiva eden bir asiklik alkandan iki tane daha az H atomuna sahip olduğundan, genel formülü C n H 2n 'dir.

7 Undekan ve sikloheksan, doğal olarak bulunan iki alkana örnektirler. Undekan, C 11 H 24 molekül formülüne sahip bir asiklik alkandır. Böcek popülasyonunda yaygın olarak bulunan bir feromendir (hayvanlar arası iletişiminde kullanılan bir çeşit kimyasal madde). Bir hamamböceği tarafından undekanın salgılanması, türün diğer üyelerinin bir araya toplanmasına neden olur. Siklohekzan, C 6 H 12 molekül formülüne sahip bir sikloalkan olup, dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan mangonun bir bileşenidir.

8 5 Karbondan küçük Asiklik Alkanlar Metan, CH 4, dört bağ vermek üzere dört hidrojenle çevrili tek bir karbon atomuna sahiptir. Etan, CH 3 CH 3, tek bir bağ ile birbirine bağlanan iki karbon atomuna sahiptir. Her karbon aynı zamanda toplam dört bağ vermek üzere üç hidrojene bağlanır. Organik moleküllerdeki atomların etrafındaki şekil sayım grupları tarafından belirlenir. Bir alkan içindeki her karbon dört atomla çevrelendiğinden, her karbon tetrahedraldir ve tüm bağların açısı 'dur.

9

10 5 Karbondan küçük Asiklik Alkanlar C 4 H 10 molekül formülüne sahip iki farklı bileşik verecek şekilde dört karbon atomunu yerleştirmek için iki farklı yol vardır. Bütan, CH 3 CH 2 CH 2 CH 3, bir sıra halinde dört karbon atomuna sahiptir. Bütan, düz zincirli bir alkan olup, tüm karbonları bir sürekli zincir halinde içeren bir alkandır. İzobütan, (CH 3 ) 3 CH, bir sıra halinde üç karbon atomuna ve orta karbona bağlı bir karbon atomuna sahiptir. İzobütan, dallanmış zincirli bir alkandır. Bir karbon zincirine bağlı bir veya daha fazla karbon yan dalları (substitüentler) içeren bir alkandır.

11 Bütan ve izobütan, aynı moleküler formüle sahip iki farklı bileşik olan izomerlerdir. Bunlar, yapı izomerleri olarak adlandırılan iki büyük izomer sınıfından birine aittir.

12 5 Karbondan oluşan Asiklik Alkanlar Bir alkan içindeki karbon atomlarının sayısı arttıkça, izomerlerin sayısı da artar. Beş karbonlu alkan için her biri moleküler formülü C 5 H 12 olan üç yapı izomeri vardır: Pentan, İzopentan (veya 2-metilbütan) ve Neopentan (veya 2,2-dimetilpropan).

13

14 5 Karbondan oluşan Asiklik Alkanlar Beş veya daha fazla karbona sahip alkanlarla, düz zincirli izomerlerin isimleri, Yunan köklerinden türemiştir: beş karbon için pentan, altı için hekzan ve benzeri gibi. Sonek (suffix) an; bir molekülü bir alkan olarak tanımlar. İsmin geri kalan kısmı met-, et-, prop- ve benzeri- uzun zincirdeki karbonların sayısını belirtir.

15

16 Alkanların İsimlendirilmesi Bu organik moleküllerin isimleri üç kısma ayrılır. Kök adı (parent): Molekül içindeki en uzun karbon zincirindeki karbon sayısını belirtir. Sonek (suffix): Hangi fonksiyonel grubunun mevcut olduğunu gösterir. Önek (prefix): Karbon zincirine bağlı yan zincirin (sübstitüent) kimliğini, yerini ve sayısını belirtir.

17 önek kök adı sonek Düz zincirli alkanların isimleri iki kısımdan oluşur. Sonek -an, bileşiklerin alkanlar olduğunu belirtir. İsmin geri kalan kısmı, en uzun karbon zincirindeki karbon atomlarının sayısını belirten üst isimdir. Bir karbon var ise met-, iki karbon var ise et-,... şeklinde devam eder.

18 ALKANLAR Uzun bir karbon zincirine bağlı karbon yan dallarına (substitüent) alkil grupları denir. Bir alkil grubu, bir alkandan bir hidrojen çıkarılarak oluşturulur. Bir alkil grubu, bir molekülün, başka bir atoma veya fonksiyonel bir gruba bağlanabildiği bir parçasıdır. Bir alkil grubunu isimlendirmek için an soneki il olarak değiştirilir.

19 ALKANLAR Herhangi bir düz zincirli alkan içindeki bir uç karbondan bir hidrojenin çıkarılması, benzer bir biçimde adlandırılan alkil gruplarını oluşturur. Böylece, Metan (CH 4 ) metil (CH 3 ), Etan (CH 3 CH 3 ) etil (CH 3 CH 2 ) Propan (CH 3 CH 2 CH 3 ) propil (CH 3 CH 2 CH 2 ), Bütan (CH 3 CH 2 CH 2 CH 3 ) bütil (CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 ) olur.

20

21 Yan Dalların İsimlendirilmesi Alkanlardaki karbon atomları ve diğer organik bileşikler, kendilerine doğrudan bağlı diğer karbonların sayısına göre sınıflandırılır. Primer karbon (1 karbon) bir başka C atomuna bağlanır. Sekunder karbon (2 karbon) iki C atomuna bağlıdır. Tersiyer karbon (3 karbon) üç diğer C atomuna bağlanır. Kuvaterner karbon (4 karbon) dört diğer C atomuna bağlanır.

22 Yan Dalların İsimlendirilmesi Hidrojen atomları, bağlandıkları karbon atomunun türüne bağlı olarak primer (1 ), sekunder (2 ) veya tersiyer (3 ) olarak sınıflandırılır. Primer hidrojen (1 H) bir C atomuna bağlı bir C üzerine bağlıdır. Sekunder hidrojen (2 H) iki diğer C atomuna bağlı bir C üzerine bağlıdır. Tersiyer hidrojen (3 H) üç diğer C atomuna bağlı bir C üzerine bağlıdır.

23 "Sek" veya "s" öneki fonksiyonel grup ikincil bir karbona bağlandığında kullanılır. Bu önek sadece dört karbonlu bir zincir için kullanılır. Daha kısa bir zincirle uygulanabilir değildir ve zincirin beş veya daha fazla karbonu olduğunda genelde belirsizdir. "Tert" veya "t" öneki, fonksiyonel grup bir tersiyer karbona bağlandığında kullanılır.

24

25 Asiklik Alkanların İsimlendirilmesi Bir alkana isim vermek için dört adım gereklidir. 1. Ana karbon zincirini bulunur ve sonek eklenir. En uzun karbon zinciri bulunur. Kök adına, bir alkan için -an soneki eklenir. 2. Karbon zincirindeki C atomları numaralandırılır. Uzun zincire bağlı olan grupların yerleri mümkün olduğu kadar küçük sayılarla belirtilebilecek şekilde numara verilir. 3. Yan dallar (sübstitüent) isimlendirilir ve numaralandırılır. 4. Yan dal isimleri ve numaraları + kök adı + soneki birleştirir.

26 1

27 2

28 3 En uzun zincire iki veya daha fazla özdeş substitüent bağlandıysa, kaç tane bağlandığını önek kullanarak belirtilmelidir. Örneğin iki grup ise di-, üç ise tri-, dört ise tetra- gibi.

29 4

30 Yeni İlaçların Adlandırılması Organik bileşiklerin isimlendirilmesi ilaç firmaları için büyük bir iş haline gelmiştir. Organik bir bileşiğin IUPAC adı uzun ve karmaşık olabilir. Sonuç olarak, çoğu ilacın üç ismi vardır: Sistematik: Sistematik ad, kabul edilen isimlendirme kurallarını izler; Bu IUPAC ismidir. Genel: Genel ismi ilaç için uluslararası olarak onaylanmış resmi adıdır. Ticaret: Bir ilacın ticari adı, onu üreten şirket tarafından verilir. Ticari isimler genellikle "akılda kalan" ve hatırlanması kolay adlardır.

31

32 Sikloalkanlar Sikloalkanlar bir halka şeklinde düzenlenmiş karbon atomları içerir. Bir sikloalkan, bir zincirin son karbonlarından iki H atomunun çıkması ve ardından iki karbonun birbirine bağlanması ile oluşur. Basit sikloalkanlar, aynı karbon sayısına sahip asiklik alkan adına siklo- önek eklenerek isimlendirilir.

33 Sikloalkanlar Üç ile altı karbon atomuna sahip olan sikloalkanlar iskelet görünümlerinde poligonlar kullanılarak çizilirler. Poligonun her köşesinde, dört bağ oluşturacak şekilde iki hidrojen atomuna sahip bir karbon atomu bulunur.

34 Sikloalkanların İsimlendirilmesi Sikloalkanlar, asiklik alkanlardaki kuralları kullanarak adlandırılır, ancak önek siklo- hemen ana adın önüne gelir.

35 Halkanın adı verilir. Halkanın 6 C'si var, böylece molekül bir siklohekzan olarak adlandırılır.

36 Yan dalların ismi ve sayısı verilir, yeri belirtilir. Tek bir yan dalın konumunu belirtmek için herhangi bir numaralandırma gerekli değildir.

37 Sikloalkanların İsimlendirilmesi Birden fazla substitüente sahip halkalar için birtanesinde numaralandırmaya başlanır ve sonra ikinci yan dala en yakın sayı verilir. İki farklı sübstitüent var ise, alfabetik sıra da göz önünde bulundurulur. Önce gelen ilk sayı verilir, diğeri de en düşük ikinci sayı olacak şekilde numaralandırılır.

38

39 siklopentan etil propil 1-etil-2-propilsiklopentan

40 Fosil Yakıtları Birçok alkan doğada, başta doğal gaz ve petrol olmak üzere oluşur. Bu fosil yakıtların her ikisi de, uzun zaman önce organik materyalin bozulmasıyla oluşan enerji kaynakları olarak kullanılır. Doğal gaz, metanla (kaynağına bağlı olarak% 60-80), daha az miktarda etan, propan ve bütandan oluşmaktadır. Bu organik bileşikler oksijen varlığında yanar, pişirme ve ısıtma için enerji bırakırlar.

41 Fosil Yakıtları Petrol, çoğu 1-40 karbon atomu içeren hidrokarbon olan karmaşık bir bileşik karışımıdır. Petrol rafinasyon adı verilen bir işlemle (ham petrolün damıtılması), kaynama noktaları farklı olan kullanılabilir fraksiyonlarına ayrılır. Petrol arıtımının pek çok ürünü evler ısıtılması, otomobiller, dizel motorlar ve uçaklar için yakıt sağlar. Her yakıt türü farklı hidrokarbon bileşimine sahiptir.

42 Fosil Yakıtları Benzin: C 5 H 12 C12H 26 Öncelikle içten yanmalı motorlarda yakıt olarak. Kerosene: C 12 H 26 C16H 34 Parafin, gaz yağı, lamba yağı ve kömür yağı olarak da bilinir. Endüstride, evlerde, uçak jet motorlarında (jet yakıtı) ve bazı roket motorlarında yakıt olarak kullanılır. Dizel yakıt: C 15 H 32 C 18 H 38 Dizel motorlarda kullanılan sıvı yakıttır.

43 Fosil Yakıtları Petrol yakıttan fazlasını sağlar. Ham petrolün yaklaşık % 3 ü plastikler ve ilaçlar, kumaşlar, boyalar ve pestisitler dahil olmak üzere diğer sentetik bileşikleri yapmak için kullanılır. İyi gelişmiş sanayiye sahip ülkelerin yaşam kalitesi ile bu ürünler arasında ilişki bulunmaktadır. Petrol endüstrisinin tüm ürünlerinden sadece birkaçı olan klima, buzdolabı, anestezik ajanlar ve ağrı kesicilerin olmadığı bir dünyada yaşamak daha zor olacaktır.

44

45

46 Fosil Yakıtlar Petrol enerjisi yenilenebilir bir kaynak değildir ve geri kalan bilinen petrol rezervleri sınırlıdır. Sadece yakıt için değil, aynı zamanda modern toplumun pek çok ihtiyacı için petrole bağımlılığımız göz önüne alındığında, sahip olduklarımızı korumamız ve alternatif enerji kaynakları bulmamız gerektiği açık bir durumdur.

47 Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkanlar yalnızca non-polar C C ve C H bağları içerirler, bu yüzden moleküller arası kuvvetler zayıflarlar. Sonuç olarak, alkanlar düşük erime noktaları ve kaynama noktalarına sahiptirler. Düşük molekül ağırlıklı alkanlar oda sıcaklığında gazdırlar ve benzinde bulunan alkanlar sıvı halindedir. Alkanların erime noktaları ve kaynama noktaları, karbon sayısı arttıkça artar.

48 Alkanların Fiziksel Özellikleri Artan yüzey alanı, moleküller arasındaki çekim kuvvetini arttırır, böylece kaynama noktasını ve erime noktasını yükseltir. Bu, üç düz zincirli alkanın kaynama noktalarının karşılaştırılmasında görülür.

49 Alkanların Fiziksel Özellikleri Polar olmayan alkanlar suda çözünmez ve sudan daha az yoğun olduğundan, rüptüre bir petrol tankerinden denize dökülecek ham petrol, yüzeyde çözünür olmayan bir petrol kayganlığı oluşturur. Çözünmeyen hidrokarbon petrolü, tüyleri yalıtım için doğal polar olmayan yağlarla kaplı kuşlar için özel bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yağlar ham petrolün içinde eritildiği için kuşlar doğal koruma katmanlarını kaybederler ve birçoğu ölürler.

50 Yanma Alkanlar, fonksiyonel grubu olmayan organik moleküllerdir, bu yüzden alkanlar sadece birkaç reaksiyona girerler. Bir reaksiyon olarak düşünülür; YANMA Alkanlar, oksijen varlığında yanarak karbondioksit (CO 2 ) ve su oluştururlar. Yanma, bir oksidasyon-redüksiyon reaksiyonudur.

51 Yanma Yanma ile, başlangıç materyalindeki her C H ve C C bağı, üründe yer alan bir C O bağı haline dönüştürülür.

52 Yanma Başlangıç malzemesinin kimliğinden bağımsız olarak, CO 2 + H 2 O ürünlerinin aynı olduğu unutulmamalıdır. Doğal gaz, benzin veya ısıtma yağı şeklindeki alkanların yakılması, evlerin ısıtılması, araçlara güç verilmesi ve yiyecek pişirilmesi için enerji açığa çıkarır. Tamamen bir hidrokarbon yakmak için yeterli oksijen bulunmadığında, tamamlanmamış yakma meydana gelebilir ve karbon dioksit (CO 2 ) yerine karbon monoksit (CO) oluşur.

53 Yanma Karbon monoksit, kandaki hemoglobine bağlanan zehirli bir gazdır, böylece kan dolaşımı yoluyla hücrelere taşınabilen oksijen miktarını azaltır.

54 Yanma CO, hidrokarbonlar yanarken oluşabilir. Bir otomobil motoru benzini yaktığında, istenmeyen karbon monoksit üretilebilir. Yıllık araba muayeneleri ile CO ve diğer kirletici seviyeleri ölçülerek, otomobillerin çevre havasına potansiyel olarak tehlikeli madde salması önlenir. Karbon monoksit, sigaranın yanmasıyla da oluşur, bu nedenle çok sigara içenler kan dolaşımında sağlıksız bir CO konsantrasyonuna sahiptir.

55 Lipidler Lipidler, alkan ve diğer hidrokarbonların özelliklerine benzer nitelikteki biyomoleküllerdir. Bununla birlikte, biyomoleküllerin herhangi bir sınıfından farklıdır, çünkü belirli bir fonksiyonel grubun varlığı değil, fiziksel bir özellik ile tanımlanırlar. Lipitler birçok polar olmayan C H ve C C bağlarından oluşur ve birkaç polar fonksiyonek-l gruplara sahiptir.

56 Lipidler Lipidlerin yüksek enerjili bir içeriği vardır, bu da metabolize edildiklerinde çok fazla enerjinin serbest bırakıldığı anlamına gelir. Lipidler ağırlıklı olarak C C ve C H bağlarından oluştuğu için alkanlar gibi enerjinin serbest bırakılmasıyla oksitlenirler. Lipidler enerji depolaması için en etkili biyomoleküllerdir. Alkanların yanması evlerimize ısı kazandırır; lipidlerin metabolizması ise vücudumuz için enerji sağlar.

57 Alkenler ve Alkinler İsimlendirme, Cis-Trans İzomerleri, Yağ Asitleri, Oral Kontraseptifler, Reaksiyonları Dr. Serkan SAYINER

58 Alkenler ve Alkinler Alkenler ve alkinler, çoklu bağ içeren iki organik molekül ailesidir. Alkenler, bir karbon-karbon çift bağ (C=C) ihtiva eden bileşiklerdir. Bir alkenin genel moleküler formülü C n H 2n 'dir, bu nedenle bir alken, asiklik bir alkana göre iki tane daha az hidrojene sahiptir Etilen (C 2 H 4 ) en basit alkendir.

59 Etilenin her karbonu üç atomla çevrelendiğinden, her karbon trigonal düzlemdedir. Etilenin altı atomunun tümü aynı düzlemde bulunur ve tüm bağ açıları 120 'dir.

60 Alkenler ve Alkinler Alkinler, bir karbon-karbon üçlü bağı (C C) içeren bileşiklerdir. Bir alkin için genel molekül formülü C n H 2n-2 dir, bu nedenle bir alkin bir asiklik alkana göre dört tane daha az hidrojene sahiptir.

61 Alkenler ve Alkinler Asetilen (C 2 H 2 ) en basit alkindir. Asetilenin her karbonu iki atomla çevrilidir ve her bir karbon 180 'lik bağ açılarıyla doğrusal hale gelir. Alkenler ve alkinler polar olmayan karbon-karbon ve karbon-hidrojen bağlarından oluştuğu için, fiziksel özellikleri diğer hidrokarbonlara benzerdir. Alkanlar gibi: Alkenler ve alkinlerin, erime ve kaynama noktaları düşüktür ve suda çözünmezler.

62 Alkenler ve Alkinler Asiklik alkanlara doymuş hidrokarbonlar denir, çünkü karbon başına azami hidrojen atomu içerirler. Buna karşın, alkenler ve alkinler doymamış hidrokarbonlar olarak adlandırılır. Doymamış hidrokarbonlar, karbon başına maksimum sayıda hidrojen atomundan daha azını içeren bileşiklerdir. Bir alken veya alkinin çoklu bağları daima kondens yapıda çizilir.

63 Alkenler ve Alkinler Bu tip bileşiklere halojenlerle reaksiyona girdiği zaman yağ görünüşlü ürünler oluşturduğundan, yağ oluşturucu anlamına gelen olefin ismi de verilir. Çift bağın reaksiyon verme yeteneği olduğu için bir fonksiyonel gruptur.

64 Çifte bağdaki her bir karbonun etrafında üç atom bulunduğundan ve üçlü bağın her karbonunun etrafında iki atom olduğundan emin olun.

65

66

67 Alkenler ve Alkinler IUPAC sistemine göre: Bir alken, -en sonekiyle tanımlanır. Bir alkin, -in sonekiyle tanımlanır. Molekülde iki çift bağ varsa -dien, üç tane çift bağ varsa -trien son ekiyle adlandırılır

68 1 Bileşik bir alken ise, alkan kökünün soneki an, -en olarak değiştirilir. Bileşik bir alkin ise, alkan kökünün soneki an, -in olarak değiştirilir.

69 2 Çoklu bağına en düşük numarasını verecek şekilde karbon zinciri numaralandırılır. Her bir bileşik için, zinciri numaralandır ve bileşiği buna göre isimlendir. Birden fazla bağa atanan ilk numarayı kullanarak isim verilir. Zincir soldan sağa numaralandırmak, çift bağı C1'e (C3 değil) sokar. Alken, çift bağa atanan ilk numarayı kullanarak isimlendirilir; 1-büten

70 3 Zinciri sağdan sola numaralandırmak üçlü bağı C2 ye (C4 değil) sokar. Alkin, üçlü bağa atanan ilk numarayı kullanarak isimlendirilir; 2-heksin.

71 Substitüentlerin numaralandırılması ve isimlendirilmesi, bileşiğin tam isimlendirilmesi 4 3-metil-1-büten 4-etil-2-hekzin

72 Çoklu bağın her iki karbon atomunu içeren en uzun zinciri bulunur.

73 Çifte bağa en düşük sayıyı verecek şekilde zincir numaralandırılır. Çift bağ C2 den başlar (C3 değil), sağdan sola numaralandırma yapılır. Bu molekül 2-penten olarak adlandırılır.

74 Substitüentlerin numaralandırılması ve isimlendirilmesi, bileşiğin tam isimlendirilmesi Alken, C2 ve C3 te bulunan iki metil grubuna sahiptir. Metil den önce di- önekini kullanılır 2,3-dimetil. Cevap: 2,3-dimetil-2-penten

75 Cis-Trans İzomerleri Alkenlerin, yapı izomerleri olabilir. Örneğin, moleküler formülü C 4 H 8 olan bir alkenin üç yapı izomeri vardır; 1-büten, 2-büten ve 2-metilpropendir.

76 Cis-Trans İzomerleri 2-Büten, alkenler hakkında bir başka önemli hususu göstermektedir. Çift bağın karbon atomları çevresinde sınırlı rotasyon vardır. 2-bütende atomların çift bağ üzerinde düzenlenmesinin iki yolu vardır. İki CH 3 grubu çift bağın aynı tarafında olabilir veya çift bağın zıt taraflarında olabilirler. Bu moleküller aynı molekül formülüne sahip farklı bileşiklerdir; yani izomerlerdir.

77 İki CH 3 grubu çifte bağın aynı tarafında olduğunda, bileşik cis-izomer olarak adlandırılır. İki CH 3 grubu çifte bağın karşı taraflarında olduğunda, bileşiğe transizomeri denir. 2-bütenin bir izomeri cis-2-buten, diğer izomeri ise trans-2-büten olarak adlandırılır.

78 Yağ Asitleri; Doymuş ve Doymamış Doğal olarak oluşan hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar yağ asitlerden oluşur. Yağ asitleri, çoğunlukla karbon atomuna sahip uzun zincirleri olan karboksilik asitlerdir (R-COOH). Bir yağ asidi birçok polar olmayan C C ve C H bağına ve az sayıda polar bağa sahip olduğundan, suda çözünmezler. İki tür yağ asidi vardır. Doymuş yağ asitleri: Uzun hidrokarbon zincirlerinde çift bağ içermezler. Doymamış yağ asitleri: Uzun hidrokarbon zincirlerinde bir veya daha fazla çift bağ bulunur.

79

80 Yağ Asitleri; Doymuş ve Doymamış Genellikle, doğal olarak oluşan yağ asitlerinde çift bağlar cisdir. Cis- çift bağlarının varlığı, bu yağ asitlerinin erime noktasını büyük ölçüde etkiler. Yağ asidindeki çift bağların sayısı arttıkça erime noktası düşer. Cis çift bağları, uzun hidrokarbon zincirinde kıvrımları ortaya çıkarmaktadır. Cis çift bağların sayısı ne kadar çok olursa, hidrokarbon zincirinde o kadar kıvrımlaşma olur (katlanma) ve erime noktası düşer.

81

82 Yağ Asitleri; Doymuş ve Doymamış Hayvansal (Fats) ve bitkisel (Oils) yağlar, hayvan ve bitki hücrelerinde yağ asitlerinden sentezlenen organik moleküllerdir ve fiziksel özellikleri farklıdır. Hayvansal yağlar oda sıcaklığında katılardır. Genellikle birkaç çift bağa sahip olan yağlı asitlerden oluşurlar. Bitkisel yağlar oda sıcaklığında sıvı maddelerdir. Genellikle daha fazla sayıda çift bağa sahip olan yağ asitlerinden oluşurlar.

83 Oral Kontraseptifler 1960'lı yıllarda sentetik oral kontraseptiflerin geliştirilmesi doğurganlığı kontrol etme kabiliyetinde devrim yarattı. Sentetik doğum kontrol haplarının yapısı dişi üreme hormonlarından olan estradiol ve progesterona benzer, ancak farklı olarak bir karbon-karbon üçlü bağı içerir. Çoğu oral kontraseptif, bu doğal hormonlardan daha güçlü iki sentetik hormon içerir, bu nedenle daha düşük dozlarda uygulanabilir.

84

85 Alkenlerin Reaksiyonları Alkenler, additisyon (ekleme) reaksiyonuna girer. Bu reaksiyon ile yeni bir grup X ve Y başlangıç malzemesine ilave edilir. Çift bağın bir bağı kırılır ve iki yeni tek bağ oluşturulur.

86 Alkenlerin Reaksiyonları Hidrojen Eklenmesi (Hidrojenasyon) Hidrojenasyon, bir alkene hidrojen (H 2 ) eklenmesidir. Karbon-karbon çift bağının (C=C) bir bağı ile hidrojen-hidrojen bağı kırılır. İki yeni C-H bağ oluşur.

87 Alkenlerin Reaksiyonları H 2 ilavesi sadece paladyum (Pd) gibi bir metal katalizör varlığında gerçekleşir. Metal, hem alken hem de H 2 ' i bağlayan bir yüzey sağlar ve bu, reaksiyon oranını hızlandırır. Bir alkenin hidrojenasyonu neticesinde elde edilen ürünün sadece C-C tekli bağlarına sahip olması nedeniyle bir alkan elde edilir.

88 Alkenlerin Reaksiyonları Su Katılması (Hidrasyon) Hidrasyon, bir alkene su ilavesi demektir. İki bağ, karbon-karbon çift bağı (C=C) ve H OH bağı kırılır ve yeni C H ve C OH bağları oluşur.

89 Alkenlerin Reaksiyonları Hidrasyon, ancak H 2 SO 4 gibi kuvvetli bir asidin reaksiyon karışımına ilave edilmesiyle gerçekleşir. Hidrasyonun ürünü alkoldür. Örneğin, etilenin hidrasyonu ile etanol oluşur.

90 Alkenlerin Reaksiyonları Etanol laboratuvardaki birçok reaksiyonda bir çözücü olarak kullanılır. Etanol aynı zamanda benzin katkısı olarak da kullanılır, çünkü alkanlar gibi oksijen varlığında çok miktarda enerji açığa çıkararak CO 2 ve H 2 O oluşturur. Bir simetrik olmayan alkene H 2 O ilavesinde, H atomu daha az sübstitüe edilmiş karbon atomuna, yani başlamak için daha fazla H'e sahip olan karbona bağlanır.

91 Margarin mi Tereyağı mı? Alkenlerin bir additisyon reaksiyonu, ki bu hidrojenasyondur, gıda endüstrisinde özellikle önemlidir. Tereyağı mı veya margarin mi tüketici için daha iyidir? sorusundan çıkan tartışma devam etmektedir. Tereyağı, stearik asit [CH 3 (CH 2 ) 16 COOH] gibi doymuş yağ asitlerinden zengindir ve oda sıcaklığında katıdır.

92 Margarin mi Tereyağı mı? Margarin, diğer taraftan tereyağının tadını ve dokusunu taklit eden sentetik bir üründür. Linoleik asit [CH 3 (CH 2 ) 4CHCHCH 2 CHCH(CH 2 ) 7 COOH] gibi doymamış yağ asitlerinden türetilen bitkisel yağlardan hazırlanır. Margarin, ağırlıklı olarak, doymamış yağ asitleri kaynaklı karbon zincirindeki çift bağlara hidrojen eklenerek oluşan kısmen hidrojenlenmiş bitkisel yağlardan oluşur.

93

94 Aromatik Bileşikler Benzen, İsimlendirme, Güneş Koruyucuları, Antioksidan olarak Fenoller Dr. Serkan SAYINER

95 Aromatik Bileşikler Aromatik bileşikler, doymamış hidrokarbonların bir başka örneğini temsil etmektedir. Aromatik, bir benzen halkası içeren bileşikler veya benzene benzer şekilde reaksiyona giren halkalar anlamına gelir. Benzen, en basit ve en yaygın olarak bilinen aromatik bileşiktir. Altı-elemanlı bir halka ve üç çift bağ içerir.

96 Halkanın her karbonu ayrıca bir hidrojen atomuna bağlı olduğundan, benzen için moleküler formül C 6 H 6 'dır. Her karbon, üç grupla çevrilidir ve trigonal düzleme sahiptir. Böylece, benzen düzlemsel bir moleküldür ve tüm bağ açıları 120 'dir.

97 Benzen altı-elemanlı bir halka ve üç çift bağ ile çizilmiş olmasına rağmen, çift bağları düzenlemek için iki farklı yol vardır. Böylece halka etrafındaki tekli bağlarla çiftli bağlar birbirilerinin alternatifi olur. Bu temsillerin her biri eşdeğerdir. Aromatik hidrokarbonların fiziksel özellikleri diğer hidrokarbonlara benzer. Erime ve kaynama noktaları düşüktür. Suda çözünmezdir.

98 Benzen Türevlerinin İsimlendirilmesi Monosubstitüe Benzenler Bir benzen halkasını bir substitüent ile isimlendirmek için substitüentin adı belirlenir ve benzen kelimesi eklenir. Karbon sübstitüentleri, alkil grupları olarak adlandırılır. Substitüent bir halojen ise, halojen adının sonundaki ine, -o soneki ile değiştirilir. Örneğin, Chlorine Chloro (Klor kloro) Iodine Iodo (İyot İyodo)

99 Birçok mono-substitüentli benzenin ortak isimler vardır (örneğin metil (CH 3 -), hidroksil (-OH) ve amino (-NH 2 ) grupları gibi).

100 Benzen Türevlerinin İsimlendirilmesi Disübstitüe Benzenler İki grubun bir benzen halkasına tutturulabileceği üç farklı yol vardır. Bu nedenle, iki sübstitüentin göreli konumunu belirlemek için bir önek ortho-, meta- veya para- kullanılır. Orto, meta ve para genellikle sırasıyla o, m ve p olarak kısaltılır.

101

102 Benzen Türevlerinin İsimlendirilmesi Benzen halkasındaki iki grup farklıysa, benzen kelimesinden önceki substituentlerin adı alfabetik olarak sıralanır. Eğer sübstitüentlerden biri ortak bir kök parçasıysa, molekülü bu monosubstitüentli benzenin bir türevi olarak adlandırılır.

103 Benzen Türevlerinin İsimlendirilmesi Polisübstitüe Benzenler Bir benzen halkasında üç veya daha fazla substitüent için: 1. Halkanın etrafında mümkün olan en düşük sayılar verilecek şekilde numaralandırılır. 2. Substitüent adları alfabetik olarak sıralanır. 3. Sübstitüenler ortak köklerin bir parçası olduğunda, molekül bir monosubstitüe benzen türevi olarak adlandırılır. Ortak kökü içeren substitüen C1'de bulunur, ancak "1" isimde göz ardı edilir.

104 Aynı düşük sayılara sahip olacak şekilde numaralandırılır. Substituent isimlendirilir ve alfabetik olarak sıralanır. 4-kloro-1-etil-2-propilbenzen Molekül ortak kökü bir monosubstitüe benzen türevidir; Anilin. NH 2 grubunun pozisyonu "1" olarak belirlenir ve daha sonra mümkün olan en düşük sayı seti diğer substitüentlere atanır. 2,5-dikloroanilin

105 Güneş Koruyucuları Piyasada bulunan bütün güneş koruyucuları bir benzen halkası içerir. Bir güneş koruyucusu ultraviyole ışınımı emer ve böylece bir süre cildi zararlı etkilerinden korur. Bu amaçla kullanılan iki güneş koruyucusu Padimate O ve p-aminobenzoik asittir (PABA).

106 Antioksidan olarak Fenoller Bir benzen halkasına bağlı bir hidroksil grubu içeren çeşitli fenoller doğada bulunur. Vanila fasülyesinden elde edilen vanilin/vanilya, zerdeçaldan izole edilen ve sarı bir pigment maddesi olan kurkumin (köri içeriğinde var) fenol bileşiklere örnek olarak verilebilir. Kurkumin uzun süredir geleneksel doğu tıbbında antiinflamatuvar bir ajan olarak kullanılmaktadır.

107

108 Antioksidan olarak Fenoller Birçok fenol antioksidan yani istenmeyen oksidasyon reaksiyonlarının oluşmasını önleyen bileşiklerdir. İki örnek olarak doğada bulunan E vitamini ve sentetik BHT (bütil-hidroksi-toluen) verilebilir. Benzen halkasındaki OH grubu, oksidasyon reaksiyonlarının oluşmasını önleyen temel fonksiyonel gruptur.

109 Antioksidan olarak Fenoller E Vitamini, balık yağı, yer fıstığı yağı, buğday tohumu ve yeşillikler arasında bulunan doğal bir antioksidandır. Fonksiyonunun moleküler detayları aydınlığa kavuşturulmamasına rağmen, E vitamininin hücre membranlarındaki doymamış yağ asiti kalıntılarının istenmeyen oksidasyonunu önlediği bilinmektedir. BHT (bütil hidroksi toluen) gibi sentetik antioksidanlar, oksitlenmeyi ve bozulmayı önlemek için paketlenmiş ve hazır gıdalara eklenir. BHT, kahvaltılık tahıllarda yaygın bir katkı maddesidir.

110

111 Soru Alkenlere su katılması (hidrasyon) ile hangi bileşikler elde edilir? a. Eterler b. Alkoller c. Esterler d. Alkanlar e. Aldehitler Cevap : b

112 SORULARINIZ?

113 Kaynaklar Eren, M Organik Kimya Ders Notları Prof. Dr. Meryem EREN e teşekkürlerimle... Serpek, B Organik Kimya. Nobel Akademik Yayıncılık Smith JG (2010). Organic Chemistry, 3rd Edition, McGraw-Hill. Smith JG (2012). General, Organic, & Biological Chemistry 2nd Edition, McGraw-Hill.

114 Bir sonraki konu; BİR HETEROATOMA TEK BAĞ İÇEREN BİLEŞİKLER Alkil halojenürler, Alkoller, Eterler, Aminler, Tiyoller, Sülfürler

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR ALKANLAR Hidrokarbon zincirinde C atomları birbirine tek bağ ile bağlanmışlardır ve tüm bağları sigma bağıdır. Moleküllerindeki C atomları

Detaylı

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1 İDROKARBONLAR Yalnızca karbon (C) ve hidrojen () elementlerinden oluşan bileşiklere hidrokarbon denir. Karbon elementinin atom numarası 6 dır. Elektron dizilişi, 1s 2 2s 2 2p 2 olup değerlik elektron say

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

KİMYA-IV. Alkanlar (2. Konu)

KİMYA-IV. Alkanlar (2. Konu) KİMYA-IV Alkanlar (2. Konu) Hidrokarbonlar Sadece karbon ve hidrojen içeren bileşiklere hidrokarbon denir. 2 Hidrokarbonlar Alifatik Hidrokarbonlar Aromatik Hidrokarbonlar Alkanlar Alkenler Alkinler 3

Detaylı

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar HİDROKARBONLAR C ve H elementlerinden oluşan bileşiklere denir. Temel element karbondur. KARBON ELEMENTİNİN BAĞ YAPMA ÖZELLİKLERİ Karbon atomları

Detaylı

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK HİDROKARBONLAR DOYMUŞ HİDROKARBONLAR DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) BİTİŞİK İKİ HALKALI (NAFTALİN)

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Karbon atomları arası en az bir çift bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır,. Çift bağdan biri sigma, diğeri pi bağıdır. Çift bağlı

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

³DQ ³HQ (WDQ (WHQ 3URSDQ 3URSHQ % WDQ % WHQ

³DQ ³HQ (WDQ (WHQ 3URSDQ 3URSHQ % WDQ % WHQ En az ndan bir adet karbon-karbon çift ba içeren hidrokarbonlara denir. Bu bile iklerin di er bir ismi ise dir.alkenlerin genel formülleri Alkenlerde çift ba bir adet kuvvetli sigma ba ile sigma ba na

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI Soru Puan BAŞARILAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 TOPLAM 100 1. Açık formülü olan bileşiğin genel

Detaylı

HİDROKARBONLAR II ÖRNEK 2. ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, C n H C = C C = CH CH

HİDROKARBONLAR II ÖRNEK 2. ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, C n H C = C C = CH CH İDROKARBONLAR ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, n 2n dir. Çift bağlı atomları sp 2 hibritleşmesi yapmıştır. Alkenler aynı sayıda atomu içeren

Detaylı

Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir.

Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir. HİDROKARBONLAR Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir. Alifatik Hidrokarbonlar Düz zincirli veya dallanmış olabilir. Doymuş hidrokarbonlar : Alifatik hidrokarbonlar

Detaylı

Dallanmış Alkil Gruplarının Adlandırılması

Dallanmış Alkil Gruplarının Adlandırılması Dallanmış Alkil Gruplarının Adlandırılması İki karbon atomundan fazla atom içeren alkanlar için birden fazla grup türetilebilir. Örneğin propandan iki grup türetilebilir. Uç hidrojen uzaklaştırılmasıyla

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKiNLER Karbon atomları arasında en az bir üçlü bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır. Üçlü bağdan biri sigma, diğerleri pi bağıdır.

Detaylı

Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati : 8 Ders saati

Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati : 8 Ders saati HĐDROKARBONLAR SÜRE Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati Toplam süre s : 8 Ders saati Hedef ve Davranış ışlar HEDEF 1: Hidrokarbonları tanıyabilme DAVRANIŞLAR Hidrokarbonları sınıflandırır. r. Hidrokarbonları

Detaylı

4. Bölüm Alkanlar. Sınıflandırma. Bileşik Türü. Grup. Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice Hall CH 3 -CH 2 -CH 3. Alkanlar

4. Bölüm Alkanlar. Sınıflandırma. Bileşik Türü. Grup. Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice Hall CH 3 -CH 2 -CH 3. Alkanlar 4. Bölüm Alkanlar Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice all Bileşik Türü Alkanlar Alkenler Sınıflandırma Fonksiyonel Grup Yok (Đkili veya Üçlü bağ bulunmaz) Đkili Bağ Örnek 3-2 - 3 Propan 2 =- 3 Propen

Detaylı

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I FNKSİYNLU GANİK BİLEŞİKLE rganik bileşiklerde, bileşiğin temel kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirleyen ve formülleri yazıldığında tanınmalarını sağlayan atom gruplarına fonksiyonel gruplar denir.

Detaylı

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu)

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu) KİMYA-IV Alkinler (4. Konu) Alkinler (Asetilenler) En az bir tane karbon-karbon üçlü bağı içeren hidrokarbonlara alkinler veya asetilenler denir. C C 2 Alkinler Yalnızca bir tane karbon-karbon üçlü bağı

Detaylı

lması *Bisiklik -Alkenler -Alkinlerin -Alkil halojenürlerin -Aminlerin adlandırılmas -Esterlerin adlandırılmas *Benzen ve türevlerinin t kuralı

lması *Bisiklik -Alkenler -Alkinlerin -Alkil halojenürlerin -Aminlerin adlandırılmas -Esterlerin adlandırılmas *Benzen ve türevlerinin t kuralı 16.05.2010 1 16.05.2010 2 -Alkanların ve sikloalkanların adlandırılmas lması *Bisiklik bileşiklerin iklerin adlandırılmas lması -Alkenler ve sikloalkenlerin adlandırılmas lması -Alkinlerin adlandırılmas

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI SORU 1.) 1 büten ve 2 büten için cis ve trans izomeri yazmak mümkün müdür? SORU 2.) Aşağıda verilen bileşikleri IUPAC metoduna göre adlandırınız. A) CH2 = C = CH CH3 B) CH3 CH

Detaylı

ALKENLER. Genel formülleri: C n H 2n

ALKENLER. Genel formülleri: C n H 2n ALKENLER Genel formülleri: C n H 2n İsimlendirme kuralı: İkili bağ taşıyan en uzun karbon zinciri saptanır, aynı sayıda karbon taşıyan alkanın isminin sonundaki -an eki yerine -en son eki getirilir. H

Detaylı

Alkinler (Asetilenler)

Alkinler (Asetilenler) Organik-İnorganik Kimya Alkinler (Asetilenler) ALKİNLER (ASETİLENLER) Genel formülleri C n H 2n-2 şeklinde olan ve yapılarında en az bir üçlü bağ içeren bileşiklerdir. Bu bileşiklere, moleküllerindeki

Detaylı

Doymuş Hidrokarbonlar (ALKANLAR)

Doymuş Hidrokarbonlar (ALKANLAR) Doymuş Hidrokarbonlar (ALKANLAR) Organik bileşikler Alifatik Bileşikler Aromatik bileşikler Halkalı bileşikler Karbosiklik (C, H) Heterosiklik (C, H...N, O) Karbosiklik (C, H) Heterosiklik (C, H...N, O)

Detaylı

4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar. Bazı Önemli Fonksiyonel Gruplar

4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar. Bazı Önemli Fonksiyonel Gruplar 4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar Bileşikleri reaktivitelerine göre sınıflandırmaya imkan veren yapısal özelliklere fonksiyonel grup denir. Fonksiyonel grup büyük bir molekülün bir parçasıdır; kendine

Detaylı

Alkoller, Eterler ve Tiyoller

Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller (R- OH) Alkoller, OH (hidroksil) fonksiyonel grubu taşıyan organik bileşiklerdir (alkil veya aril grubuna bağlı hidroksil) Metanol (CH 3 OH) en basit alkoldür Chemistry,

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

ALKANLAR-ALKENLER-ALKİNLER

ALKANLAR-ALKENLER-ALKİNLER ALKANLA-ALKENLE-ALKİNLE ADLANDIMA ELDE EDİLİŞLEİ KİMYASAL TEPKİMELEİ Yapısal formüllerin gösterimi 1. Top ve çubuk 2. Çizgi O 3. Kondanse formül 3 2 O 4. Ampirik formül 2 6 O 5. Siklik moleküller 2 2 2

Detaylı

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ ALKENLERİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkenler sahip oldukları pi bağları sayesinde pek çok farklı kimyasal tepkimeyi gerçekleştirebilirler. Buna göre alkenlerin

Detaylı

Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması idrokarbonlar yapılarında ve bulunduran bileşiklerdir. Genel olarak 2 grupta incelenebilir:

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ

POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ İki halkaya ortak bir karbon atomunun bulunduğu organik moleküller spirosiklikbileşikler olarak adlandırılırlar. Laboratuvarda sentezlenen en basit spirosiklik hidrokarbon spiropentandır.

Detaylı

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ A- FOSİL YAKITLAR 1) KÖMÜR Halk arasında kara elmas olarak bilinir. İlk defa Çinliler tarafından kullanılmıştır. Büyük kısmı elektrik üretiminde ve evlerde yakıt olarak

Detaylı

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu)

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) KİMYA-IV Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) Alkoller Bir alkil grubuna (R-) bir hidroksil (-OH) grubunun bağlanmasıyla oluşan yapılardır. Genel formülleri R-OH şeklindedir. Alkollerin

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı ORGANİK KİMYA Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Ders sunumlarına erişim için : http://aves.istanbul.edu.tr/oguzel/dokumanlar 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI

Detaylı

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından)

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından) 1 SPEKTROSKOPİ PROBLEMLERİ Ref. e_makaleleri, Enstrümantal Analiz, Kütle Spektrometre Uygulamaları Molekül yapısı bilinmeyen bir organik molekülün yapısal formülünün tayin edilmesi istendiğinde, başlangıç

Detaylı

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL SINIF : 10 DERS SAATĐ : 6 KONU : KARBONUN BAĞ YAPMA ÖZELLĐĞĐ Organik bileşikler ve yaşam Karbonun çok bileşik yapmasının sebebi Karbon bağlarının çeşitliliği Organik

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLERDE İZOMERLİK

ORGANİK BİLEŞİKLERDE İZOMERLİK ORGANİK BİLEŞİKLERDE İZOMERLİK İZOMERLİK : Kapalı formülleri aynı, açık (yapı) formülleri birbirinden farklı olan, aynı cins ve sayıda atom bulunduran; ancak atomların bağlanma şekilleri farklı olan ve

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

ORGANİK BİLEŞİKLER. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ ORGANİK BİLEŞİKLER Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ ORGANİK KİMYA-ORGANİK BİLEŞİK ORGANİK KİMYA NEDİR? Organik kimya temel olarak karbon ve hidrojen elementi içeren bileşikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Saç,

Detaylı

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri Lipidler Suda çözünmeyen ve organik çözücülerde iyi çözünen bileşiklere verilen genel isimdir Çoğunlukla hidrokarbon yapısındadırlar Canlılarda depo maddesi olarak yaygın bulunurlar Metabolize edilmeleriyle

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Bölüm 7 Alkenlerin Yapısı ve Sentezi

Bölüm 7 Alkenlerin Yapısı ve Sentezi Bölüm 7 Alkenlerin Yapısı ve Sentezi Burak Esat Fatih Üniversitesi 2006, Prentice all Giriş Karbon-karbon ikili bağı içeren hidrokarbonlardır Bazen olefinler olarak da adlandırılırlar, olefin= oil-forming

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu)

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) KİMYA-IV Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) Aromatiklik Kavramı Aromatik sözcüğü kokulu anlamına gelir. Kimyanın ilk gelişme evresinde, bilinen hidrokarbonların çoğu kokulu olduğu için, bu bileşikler

Detaylı

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. =>

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. => Bölüm 11 Alkoller ve Eterler Alkollerin Yapısı idroksil (-) fonksiyonel grubu ksijen sp 3 melezleşmiştir. 2 Sınıflandırma Primer(Birincil): ın bağlandığı karbon sadece bir adet karbona bağlı. Sekonder(Đkincil):

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu)

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) KİMYA-IV Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) Aromatiklik Kavramı Aromatik sözcüğü kokulu anlamına gelir. Kimyanın ilk gelişme evresinde, bilinen hidrokarbonların çoğu kokulu olduğu için, bu bileşikler

Detaylı

ORGANİK KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1

ORGANİK KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 RGANİK KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 1. Alkanlar, parafinler olarakta adlandırılırlar. lefinler ise alkenlerdir. 5. ( ) 2 C( ) 2 bileşiğinin UPAC adı: 1 C 2 3 4 5 6 2.5 dimetil 2 hekzen dir. 2. Siklo alkenlerin

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 3.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 YAKITLAR -YANMA Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle ülkemiz

Detaylı

Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler

Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler Uluslararası Patent Sınıflandırması C Sınıfı2 Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler (kolesterol veya türevlerinin irradyasyon ürünleri 401/00; irradyasyonsuz

Detaylı

SİKLOALİFATİK HİDROKARBONLAR (Alisiklik hidrokarbonlar)

SİKLOALİFATİK HİDROKARBONLAR (Alisiklik hidrokarbonlar) SİKLOALİFATİK İDROKARBONLAR (Alisiklik hidrokarbonlar) Monosiklik bileşikler Basit yapılı sikloalifatik hidrokarbonların, özel, geleneksel ve sistematik isimleri arasında fark yoktur. Bu gruba dahil bileşiklerden

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 ELDE EDİLME TEPKİMELERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KULLANIM ALANLARI ELDE EDİLME TEPKİMELERİ 1. Birincil (primer) alkollerin ya da aldehitlerin yükseltgenmesiyle elde edilir. Örnek: İzobütil

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar ve Stereokimya. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar ve Stereokimya. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması - Alkanlar ve Stereokimya Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Organik Bileşiklerin Sınıflandırılması idrokarbonlar yapılarında C ve bulunduran bileşiklerdir. Genel olarak 2 grupta

Detaylı

Bu bilgiler ışığında yukarıdaki C atomlarının yükseltgenme basamaklarını söyleyelim:

Bu bilgiler ışığında yukarıdaki C atomlarının yükseltgenme basamaklarını söyleyelim: Organik Bileşiklerde C atomunun Yükseltgenme Basamağının Bulunması Yükseltgenme basamağı, C'a bağlı atomların elektronegatifliğine göre değişmektedir. C'un başlangıçta yükseltgenme basamağını 0 gibi düşünelim.

Detaylı

BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ HALKALAR

BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ HALKALAR BİRBİRİE BAĞLAMIŞ ALKALAR İki veya daha fazla sayıda halka, birbirleri ile doğrudan doğruya-arada herhangi bir köprü olmaksızın- tek veya ikili bağlarla bağlanabilirler. Aynı cins halkalar Tek bağla bağlanmış,

Detaylı

ADI VE SOYADI GÜZ YARIYILI MBG ORGANİK KİMYA FİNAL SINAVI

ADI VE SOYADI GÜZ YARIYILI MBG ORGANİK KİMYA FİNAL SINAVI 1 ADI VE SYADI : 2013-2014 GÜZ YAIYILI MBG GAİK KİMYA İAL SIAVI 20.01.2014 SIAV AKKKIDA BİLGİ: 40 TAE TEST SUSU (50 PUA), 5 TAE KLASİK SU (50 PUA) VADI. SULA ve ÇÖZÜMLE 1.Aşağıdaki yapılardan hangisinde

Detaylı

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER ALKOL, ETER VE EPOKSİTLER: YAPILARI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Alkoller, doymuş bir karbon atomuna bağlı bir hidroksil (-OH)

Detaylı

Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI

Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI Prof.Dr. Mustafa ODABAŞI Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35160 Buca/İzmir E-mail : mustafa.odabasi@deu.edu.tr Ders İçeriği Organik kimyaya giriş Temel fonksiyonel

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

LİPİDLER VE METABOLİZMASI

LİPİDLER VE METABOLİZMASI LİPİDLER VE METABOLİZMASI Lipidler bitki ve hayvan dokusunda bulunup, suda çözünmeyen, fakat eter, aseton, kloroform ve benzen gibi polar olmayan çözücülerde çözünen organik bileşiklerdir. Lipidler Weende

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

FOSİL YAKITLARIN YANMASI

FOSİL YAKITLARIN YANMASI Kömür, sıvı yakıtlar ve doğal gazın yakılması sırasında açığa çıkan bazı gazların zehirleyici etkileri ve çevre için zararları vardır. Kükürtdioksit (SO 2 ) ve (NO x ) ler bu zararlı gazların miktar ve

Detaylı

6. Deney Hidrokarbonların Belirlenmesi

6. Deney Hidrokarbonların Belirlenmesi 6. Deney Hidrokarbonların Belirlenmesi Genel Prensipler Yapıları ve kimyasal davranışları esas alındığında, hidrokarbonlar üç kategoriye ayrılabilir. Doymuş Alifatik Hidrokarbonlar: Tüm karbon atomlarının

Detaylı

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları 1.1.1. Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları 1.1.1.1. Oksidasyon Reaksiyonları Bir organik molekülün oksidasyonu, oksijen miktarının artışı veya hidrojen miktarının azalması olarak tanımlanabilir. Başka

Detaylı

1.) Aşağıda isimleri verilen bileşiklerin yapı formüllerini yazınız.

1.) Aşağıda isimleri verilen bileşiklerin yapı formüllerini yazınız. 4. BÖLÜM ÖDEV SORULARI 1.) Aşağıda isimleri verilen bileşiklerin yapı formüllerini yazınız. (a) 2-metil-1-buten (b) 3-izopropil-2-heksen (c) cis-2-penten (d) cis-1,2-dikloro eten (e)trans-1,2-difenileten

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 12. SINIF OKULA YARDIMCI SORU BANKASI KİMYA ORGANİK KİMYA SORU BANKASI

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 12. SINIF OKULA YARDIMCI SORU BANKASI KİMYA ORGANİK KİMYA SORU BANKASI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 2. SINIF KULA YARDIMCI SRU BANKASI RGANİK KİMYA SRU BANKASI KİMYA ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 2. SINIF KULA YARDIMCI SRU BANKASI SUNU Sevgili Öğrenciler, ISBN 978 605 2273 84 5 Dizgi ÇAP

Detaylı

Yanma Kaynaklı Kirleticiler

Yanma Kaynaklı Kirleticiler Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Kaynaklı Kirleticiler Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113-3017080 Faks: 0232 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı

Mustafa Atalay mustafaatalay.wordpress.com Sayfa 1

Mustafa Atalay mustafaatalay.wordpress.com Sayfa 1 1. Aşağıdaki organik bileşiklerden hangisi Wurtz yöntemiyle saf olarak elde edilemez? 4. A) C 2H 6 B) C 3H 8 C) C 4H 10 D) C 6H 14 E) C 8H 18 Yukarıda verilen hidrokarbon bileşiği için, I. Sikloalkandır.

Detaylı

5-AROMATİK BİLEŞİKLER.

5-AROMATİK BİLEŞİKLER. 5-AROMATİK BİLEŞİKLER. Organik kimyada çok geç tanınan, yapısı ve reaktifliği çok geç anlaşılan bileşiklerdir. İlk önce kimyacıların karşısına çıkan C6H5- temel yapısını içeren moleküller anlaşılmakta

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır!

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! KONU Yağ Asidi Profillerinin Hayvan Beslemedeki Önemi ve Analizleri İLGİ ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini,

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

ÜNİTE 14 Organik Kimya - I Hidrokarbonlar

ÜNİTE 14 Organik Kimya - I Hidrokarbonlar ÜNİTE 14 Organik Kimya - I idrokarbonlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Anorganik ve organik kimya arasındaki farkı, Organik kimya'da fonksiyonel grup kavramını, idrokarbonların temel özelliklerini,

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi.

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi. DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER Resim 1. Ciriş bitkisi. 1 4. ÇÖZÜCÜLER Çözücüler normal sıcaklık ve basınçta sıvı halde bulunan organik maddelerdir. Organik olmayan fakat herkes tarafından bilinen su da bir çözücüdür.

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BUADA ÖZET BİLGİ VEİLMİŞTİ. DAHA AYINTILI BİLGİ İÇİN VEİLEN KAYNAK KİTAPLAA BAKINIZ. KAYNAKLA 1) P. Volhardt, N. Schore; rganic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E. Craine,

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIMIZ: Günümüz kimya endüstrisinde ideal katalizörler ekonomik olan, bol bulunan, geri kazanılan ve tepkime mekanizmasında

Detaylı

clkrmz35.wordpress.com FOSİL YAKITLAR

clkrmz35.wordpress.com FOSİL YAKITLAR FOSİL YAKITLAR Organik ve Anorganik Bileşikler Organik bileşiklerin temelinde karbon elementi bulunur. Karbon elementinin yanısıra hidrojen, oksijen, azot gibi elementler de organik bileşiklerin yapılarında

Detaylı

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER PR20160926-1_P-Hidrokarbon PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ Prosense "P" serisi gaz dedektörleri havada bulunan Parlayıcı gaz buharlarının ve Patlayıcı gazların

Detaylı

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -2 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Polimerize Olabilirlik Nedir? Bir monomerin polimerize olabilirliği termodinamik ve kinetik düşüncelere bağlıdır. Termodinamikçe uygun olan her monomer,

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir.

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir. Monosakkaritler Monosakkaritler renksiz, tatlı, katı, kristal yapıda, suda kolayca çözünebilen fakat polar olmayan çözeltilerde çözünmeyen özelliklere sahiptirler. Küçük molekül ağırlığında olan monosakkaritler

Detaylı

1-Tanım: Canlı yapısındaki önemli elementler ve kimyasal bağların öğretilmesi.

1-Tanım: Canlı yapısındaki önemli elementler ve kimyasal bağların öğretilmesi. ORGANİK KİMYA 1-Tanım: Canlı yapısındaki önemli elementler ve kimyasal bağların öğretilmesi. 2- b. Amaç: Canlı yapısındaki önemli elementler ve kimyasal bağlar ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı