Dural Sinüs Anatomisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dural Sinüs Anatomisi"

Transkript

1 Dural Sinüs Anatomisi Prof. Dr. Işıl Saatci Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Hastaneleri Ankara Eylül 2014 İstanbul

2 Kraniyal dura materin dış periosteal ve iç meningiyal tabakaları tarafından oluşturulur. Endotel ile çevrili trabeküle / fenestre venöz kanallardır ve valvleri yoktur. Skalpın yüzeyel venleri kafatasından geçen küçük emisser venler yoluyla dural sinüzlerle ilişkilidir. Subaraknoid mesafelerdeki BOS u boşaltan araknoid granülasyonlar venöz lakünlerin ve dural sinüslerin lümenine uzanırlar.

3 Osborn s Brain 2013

4 Dural sinüsler Posterosuperior Grup: SSS ISS Straight Sinus (Sinüs Rektus) Konfluens sinuum (torkula) Transvers Sinüs Sigmoid Sinüs Juguler bulbus Anteroinferior Grup Kavernöz Sinüs Superior petrozal (SPS) İnferior petrozal (IPS) Klival venöz pleksus Sfenoparietal sinüs

5 Dural venöz sinüsler internal oksipital protuberens yakınlarında birleşerek confluens sinuum ya da torkular Herophili yi oluştururlar Torkula : Oksipital, straight and sup. Sagital sinüslerin drenajı ile tentoriyal ve serebellar venleri alır.

6 Süperior Sagital Sinüs Falks serebrinin superior kenarı boyunca uzanır. Crista Galli düzeyinde başlar; anteriorda Caecumdan post.da torkulaya kadar orta hatta uzanır. Posteriora ve kaudale ilerlerken giderek genişler. Anteriorda ekstrakraniyal fasial venlerle ve kafatasını perfore eden emisser venler yoluyla da nazal venlerle ilişkilidir.

7 Superior Sagital Sinüs En büyük anastomotik ven: Trolard Veni

8 İnferior Sagital Sinüs Falks serebrinin inferior serbest kenarı boyunca posteriora uzanır. Kaudalde Galen veni (vena serebri magna) ile birleşerek birlikte straight sinüse drene olurlar.

9 Falks serebri ile tentoryum serebellinin birleşkesinde yer alır. Galen veni ve İnferior sagital snüsün drenajını alır. Falks serebri, tentoryum serebelli ve yakın parankimin drenajını alır. Superior sagital sinüsle birlikte confluens sinuumu oluşturur. Straight Sinüs

10 Transvers (Lateral) Sinüsler İki transvers sinüs Torkular Herofili den çıkar; kafatasının iç tabulası boyunca laterale, öne ve aşağıya uzanırlar. Kalvaryuma yapıştığı yerde Tentoryum serebelli yaprakları arasında uzanır. Herbiri temporal kemiğin petröz kısmı seviyesinde oksipiral kemikteki bir oluk/ sulkusta uzanır; Sigmoid sinüse drene olur. %25 Rt Transvers sinüs > Lt Torcular Herophili den ve serebellum, temporal loblar, oksipital loblardan drenaj alır. Superficial orta serebral ven ile anastomoz yapan Labbe Venini ( inferior anastomotik ven) alır. Araknoid granülasyonlar trombüs oluşumunu taklit edebilir.

11 Sigmoid Sinüs ve Juguler bulbus Sigmoid sinüs transverse sinüsün oksipitopetrozal birleşkedeki devamıdır. İnternal juguler vene drene olmak üzere juguler foramene infereomediale doğru kıvrılır. Juguler bulbus sigmoid sinüs ile internal juguler ven arasındaki geçiş (transizyon) kısmıdır.

12 Oksipital venöz sinüs: Sık görülen ancak sabit olmayan bir venöz sinüs olup kadavraların %65 nde vardır. Falks serebelli tek ise tek bir orta hat sinüsü şeklindedir; falks serebelli duplike ise bir çift paramedian yerleşimli sinüsler şeklindedir.

13 Foramen Magnumun kenarından başlar. Orta hatta yer alır; posteriora ve superiora ileleyerek Torcular herophiliye drene olur. Ayrıca inferiordan direk olarak ekstrakraniyal IJV veya kafatasını perfore eden emisser venler aracılığı ile vertebral venöz pleksusla ilişkili olablir.

14 Persistan Falsin Sinüs Popülasyonun %2sinde mevcut. İnferior sagital sinüs veya VoG i direk Superior sagital sinüse drene eder. Falsin sinüsü olanların 2/3 ünde Straight sinüs yoktur veya rudimanterdir.

15 Persistan Falsin sinüs: ISS veya VoG ile SSS in post kısmı arasındaki orta hatta yerleşimli kanaldır. Normalde embriyonik hayatta vardır ancak doğumdan sonra kapanır. Bazen erişkin hayatta da normal varyasyon olarak veya konjenital malf. lar ile birlikte devam eder. İnsidans: %2.1

16 Kavernöz Sinüsler Sellanın her iki yanında posteriora klivusa ve petröz apekse uzanan çift, irregüler şekilli birbiriyle ilişkili venöz kanallardır. ICA, CN-III, CN-IV, CN-VI ve CN-V1 ile CN-V2 yi kapsar. Orta hattın karşısındaki diğeri ile klivusun posterior yüzünde uzanan bazal venöz plx ile ve hipofizin ant ve post. ndaki küçük venöz kanallar ile (interkavernöz venöz sinüsler) ilişkilidir.

17 Kavernöz Sinüsler Ant.da sup & inf oftalmik v.ler ve sfenopariyetal sinusler Kavernöz sinüslere drene olur. Kısmen inferior petrozal sinüsler aracılığı ile inf.a IJV e drene olur. Superior Petrozal sinüs ile posteriora Transvers sinüse drene olur. Kavernöz sinüsler, For Ovale ve diğer kafa kaidesi foraminalarındaki ince emisser venöz kanallar aracılığı ile ekstrakraniyal pterigoid venöz pleksusla ilişkilidir.

18 Kavernöz sinüs bölgesindeki venöz anatomi En önemli katılanları sup. oftalmik v, Sylvian v. ve sfenoparietal sinüstür. Unkal ven sıklıkla gözden kaçar ancak yaklaşık anjiyogramların 2/3 ünde aslında vardır. Kavenöz sinüsün en önemli venöz drenajı inferior petrozal sinüs ve pterigoid pleksusadır.

19 Superior Petrozal Sinüs Kavernöz sinüsten transvers sinüse uzanır. Temporal kemiğin petröz parçasının dorsal kenarı boyunca, tentoryum serebelli nin dural yapışma yerinde, uzanır. Pons, üst medulla oblangata, serebellum ve iç kulak venlerini drene eder.

20 İnferior Petrozal Sinüs Her iki tarafta kavernöz sinüslerden çıkar. Kafatasını penetre eder ve proksimal IJV e drene olur. İki IPS rostralde klival venöz plx ve interkavernöz venöz sinüsler aracılığı ile birbiriyle ilişkilidir.

21 Klival Venöz Pleksus (CVP) Foramen magnumdan klivus boyunca yukarı dorsum sella ya kadar uzanan venöz kanallardır. Foramen magnum çevresinde kavernöz sinüsleri, petrozal sinüsleri ve suboksipital venleri birbirine bağlar.

22 Pterigoid Venöz Pleksus (PVP) Lateral pterigoid kasın çevresinde ve kısmen içinde uzanır. Katılımcıları maksiller arterin üç kısmının dallarına tekabül eder. -Derin fasial ven ile fasial venle -Foramen ovaledeki emisser venler yoluyla kavernöz sinüsle -İnferior orbital fissürden inferior oftalmik venle İLİŞKİLİDİR. Maksiller venden drene olur.

23 Sfenopariyetal Sinüs (SphPS) (Sinus of Breschet) Orta kraniyal fossada sfenoid kemiğin küçük kanadı boyunca yer alır Superfisiyal medial serebral v.in mediale uzanımıdır. Anterior temporal lob venlerini kavernöz sinüslere veya inferior petrozal sinüslere drene eder.

24 Klinik Önemi Normal / anormal ayrımı Venöz patolojilerin tanısı: Dural venöz tromboz Dural AVF Vasküler malformasyonların venöz tarafını değerlendirmek için (AVM, AVF)

25 Klinik Önemi Normal / anormal ayrımı Venöz patolojilerin tanısı: Dural venöz tromboz Dural AVF Vasküler malformasyonların venöz tarafını değerlendirmek için (AVM, AVF)

26 Dural AVF

27 İntrakranial dural AVF Dural arterler ile dural venöz sinüsler veya kortikal venler arasındaki patolojik şantlardır. Pial AVM lerden ayrımı: Dural arteriyel beslenmenin baskın olması + parankimal nidusun olmaması

28 Etyopatogenez için hipotezler : i-meningeal arterler ve dural sinüsler arasındaki fizyolojik arteriyovenöz şantların lokal venöz basınçtaki artışa cevaben genişlemesi İi-Drenaj obstrüksiyonuna bağlı venöz hipertansiyona sekonder serebral perfüzyonun azalması ile neoanjiyogenezin aktive olması

29 DAVF: Çoğunlukla idiyopatik Hikayede : Geçirilmiş travma Dural sinüs trombozu Kraniyotomi olabilir.

30 Tanı: İlk radyolojik değerlendirme: BT ve MR Görüntüleme Herhangi bir vasküler anormallik düşünülüyorsa ek olarak MRA, dinamik BTA veya DSA ile ileri inceleme yapılmalıdır. ör. Sadece sigmoid sinüse lokalize lezyonlar BT ve MRG de sıklıkla yalancı negatif olabilir. Pulsatil tinnitusla başvuran ve dural AVF şüphe edilen hastalarda MRA incelemesi çok önemlidir. MRA, BTA ya göre daha güvenilirdir; ANCAK, MRA nın negatif prediktif değeri davf yi ekarte etmek için henüz yeterli değildir.

31 Konvansiyonel anjiyografi hala davf lerin tanısı ve kalsifikasyonu için en doğru metoddur. Subaraknoid kanamada anevrizma veya başka bir kaynak tespit edilemedi ise -davf yi ekarte etmek için- selektif ECA enjeksiyonlarının yapıldığından emin olmak gerekir.

32 İntrakraniyal dural AVF Transvers-sigmoid sinüsler: %30-50 (en sık) Kavernöz sinüs: %19-40 (2. en sık) Tentoryum: %10-15 Superior sagital sinüs: %6-8 Ant. Kraniyal fossa: %2-5 Foramen magnum: %1-2 Derin venöz sistem: %1 Multipl diffüz lezyonlar: %10-15

33 İntrakraniyal dural AVF Venöz drenaj paterni ve/veya lokalizasyonuna göre sınıflandırılır. Risk değerlendirilmesinin daha doğru olması için kortikal venöz reflüsü olan lezyonlar ayrıca semptomatik veya asemptomatik olmasına göre alt gruplara ayrılır.

34 Borden Sınıflaması: Tip* Venöz drenaj I Venöz drenaj direk olarak dural venöz sinüs veya meningeal venleredir; kortikal venöz reflü YOK II Venöz drenaj dural venöz sinüsleredir. Kortikal venöz reflü VAR III Venöz drenaj direk olarak subaraknoid venleredir (Sadece Kortikal venöz reflü) Alt gruplama: a- tek delik; b- multipl delik

35 Cognard Sınıflaması: Tip I IIa IIb IIa+b III IV V Venöz drenaj ve akım şekli Venöz drenaj dural venöz sinüslere; antegrad akım Venöz drenaj dural venöz sinüslere; retrograd akım Venöz drenaj dural venöz sinüslere; antegrad akım ve kortikal venöz reflü Venöz drenaj dural venöz sinüslere: retrograd akım ve kortikal venöz reflü Venöz drenaj direk olarak subaraknoid venlere ( SADECE kortikal venöz reflü) Type III + drene eden subaraknoid venlerde venöz ektazi (Kortikal venöz reflü) Venöz drenaj direk olarak subaraknoid venlere + spinal perimedüller drenaj (Kortikal venöz reflü)

36 İntrakraniyal dural AVF Doğal seyir: Dural AVFler asemptomatik olabilir. En sık semptom Tinnitus ve başağrısı Agresiv klinikal prezentasyonları da olabilir; İntrakraniyal hemoraji, nöbet, demans, bilinç değişiklikleri, venöz konjesyona bağlı fokal hemorajik semptomlar. Kortikal venöz reflünün olması agresiv olduğuna işaret eder; riski daha yüksektir; yıllık intrakraniyal hemoraji oranı: %8,1 Semptomati hastalarda risk daha fazladır. Multipl lezyonlarda KVR riski 2 kat fazladır. Etmoidal (Ant kr. Fossa), tentoriyal, falsin, V.Galen ve spinal venöz reflüsü olan lezyonlar daha agresiftir.

37 İntrakraniyal dural AVF Doğal seyir: Bu lezyonların dinamik bir seyiri vardır; interval değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla düşük riskten yüksek risk durumuna dönüş olabilir. İpsilateral antegrad drenaj gösteren ve kortikal venöz reflüsü olmayanlar, kanamamış ve agresif semptomları olmayanlar müdahelede bulunulmadan takip edilebilir. Ancak dikkatli bir yakın takip gerektirir; semptomlardaki değişiklik yeniden incelem gerektirir.

38 İntrakraniyal dural AVF Tedavi ENDOVASKÜLER TEDAVİ ESASTIR! Tedavi riskleri ile doğal seyir ve beklenilen klinik gidiş karşılaştırılarak karar verilir. Lezyon yüksek evreli ise (Borden ll-lll veya Cognard llb den itibaren) hemoraji riskini önlemek, semptomların düzelmesi, azaltılması ya da en azından ilerlemesinin önlenmesi için ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ EDİLMELİDİR.

39 İntrakraniyal dural AVF Tedavi: Ana hedef: Fistül noktasının(bölgesinin) venöz boşaltıcının proksimali ile birlikte kapatılmasıdır. Besleyicilerin kapatılması yeterli değildir ve genellikle şant sürer. Endovasküler tedavide çoğunlukla (kavernöz dural AVF ler haricinde) transarteriyel tedavi esastır.

Dural AVF lerde Tedavi. Prof.Dr.Saruhan Çekirge Bayındır Hastanesi Koru Hastaneleri Ankara

Dural AVF lerde Tedavi. Prof.Dr.Saruhan Çekirge Bayındır Hastanesi Koru Hastaneleri Ankara Dural AVF lerde Tedavi Prof.Dr.Saruhan Çekirge Bayındır Hastanesi Koru Hastaneleri Ankara İntrakraniyal dural AVF Dural arterler ile dural venöz sinüsler veya kortikal venler arası patolojik şantlardır.

Detaylı

Dural Sinüs ve Kortikal Venöz Tromboz Anatomiden Görüntülemeye

Dural Sinüs ve Kortikal Venöz Tromboz Anatomiden Görüntülemeye Dural Sinüs ve Kortikal Venöz Tromboz Anatomiden Görüntülemeye Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD 26-28 Eylül 2014 İstanbul Bu sunumda kullanılan

Detaylı

SEREBRAL ARTERİYOVENÖZ MALFORMASYONLAR VE SINIFLAMALARI. Prof. Dr. Işıl Saatci

SEREBRAL ARTERİYOVENÖZ MALFORMASYONLAR VE SINIFLAMALARI. Prof. Dr. Işıl Saatci SEREBRAL ARTERİYOVENÖZ MALFORMASYONLAR VE SINIFLAMALARI Prof. Dr. Işıl Saatci Vasküler Malformasyonlar: 1.AVM 2.Kavernöz malformasyonlar (kavernomlar) 3.Gelişimsel venöz anomaliler (DVA) 4.Kapiller telenjiektaziler

Detaylı

Girişimsel Nöroradyolojik Uygulamalar

Girişimsel Nöroradyolojik Uygulamalar Girişimsel Nöroradyolojik Uygulamalar Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD Anevrizmalarda Tedavi Seçenekleri Ayrılabilir balon-nbca Koil (sarmal

Detaylı

Tedavi endikasyonlarının saptanmasında serebral AVM değerlendirilmesi

Tedavi endikasyonlarının saptanmasında serebral AVM değerlendirilmesi Tedavi endikasyonlarının saptanmasında serebral AVM değerlendirilmesi Prof. Dr. Işıl Saatci, Prof Dr. Saruhan Çekirge YİÜ Koru Hastanesi, Bayındır Hastaneleri Ankara Vasküler Malformasyonlar: 1.AVM 2.Kavernöz

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HASEKİ EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ KLİNİĞİ. ŞEF V. : Dr. Yıldıray SAVAŞ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HASEKİ EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ KLİNİĞİ. ŞEF V. : Dr. Yıldıray SAVAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HASEKİ EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ KLİNİĞİ ŞEF V. : Dr. Yıldıray SAVAŞ DURAL SİNÜS İNVAZYONU DÜŞÜNÜLEN MENENJİOM ÖN TANILI OLGULARDA PREOPERATİF BT, BT VENOGRAFİ, MR,

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Genel Bilgiler Çoğu intrakranyal lezyon kolayca ayırt edilebilen BT bulguları ortaya koyar. Temel bir yaklaşım olarak BT yorumlama simetriye odaklı olarak sol ve sağ yarıların karşılaştırılmasına

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Genel Bilgiler Çoğu intrakranyal lezyon kolayca ayırt edilebilen BT bulguları ortaya koyar. Temel bir yaklaşım olarak BT yorumlama simetriye odaklı olarak sol ve sağ yarıların karşılaştırılmasına

Detaylı

ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ

ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ Prof. Isil Saatci *, Prof. Saruhan Cekirge **, Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Hastaneleri, Bayındır Hastaneleri, Ankara * Proctoring agreement

Detaylı

Temel Nöroşirürji Kursları Dönem 4, 3. Kurs Mart 2018, Altınyunus Hotel, Çeşme, İzmir

Temel Nöroşirürji Kursları Dönem 4, 3. Kurs Mart 2018, Altınyunus Hotel, Çeşme, İzmir Türk Nöroşirürji Derneği Temel Nöroşirürji Kursları Dönem 4, 3. Kurs 14-18 Mart 2018, Altınyunus Hotel, Çeşme, İzmir 14 Mart 2018 Çarşamba PROGRAM OTELE GİRİŞ 16:00 18:00 OTURUM 1 AÇILIŞ ve KONUŞMALAR

Detaylı

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD.

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Giriş-Amaç Travma 40 yaş altındaki populasyonda ölüm sebepleri arasında üst sıralardadır. Genel vücut travması olan hastalarda, kranial yaralanma

Detaylı

KAROTİD VE SEREBRAL BT ANJİOGRAFİ

KAROTİD VE SEREBRAL BT ANJİOGRAFİ KAROTİD VE SEREBRAL BT ANJİOGRAFİ Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD ÇKBT ÇKBT Uzaysal rezolüsyon Temporal rezolüsyon Hedefler Nörovasküler

Detaylı

Bu sunum kapsamında baş ve boyun bölgesine yönelik MR Anjiyografi tekniklerinden söz edilmekte,

Bu sunum kapsamında baş ve boyun bölgesine yönelik MR Anjiyografi tekniklerinden söz edilmekte, BOYUN VE BEYİN MR ANJİYOGRAFİ Dr. Hasan YİĞİT Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bu sunum kapsamında baş ve boyun bölgesine yönelik MR Anjiyografi tekniklerinden söz edilmekte, temel anjiyografik anatomi

Detaylı

VENÖZ İSKEMİLER YİNE BEN

VENÖZ İSKEMİLER YİNE BEN VENÖZ İSKEMİLER YİNE BEN Serebral venöz iskemi (tromboz) arterial tromboembolik olaylara göre g nadir görülen g (yıll llık insidens 7/1.000.000) ciddi nörolojik n bir patolojidir Zamanında nda tanı ve

Detaylı

Acil Serviste Kafa BT (Bilgisayarlı Tomografi) Değerlendirmesi. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR Acil Tıp Uzmanı KIZILTEPE DEVET HASTANESİ

Acil Serviste Kafa BT (Bilgisayarlı Tomografi) Değerlendirmesi. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR Acil Tıp Uzmanı KIZILTEPE DEVET HASTANESİ Acil Serviste Kafa BT (Bilgisayarlı Tomografi) Değerlendirmesi Uzm. Dr. Alpay TUNCAR Acil Tıp Uzmanı KIZILTEPE DEVET HASTANESİ Kafa Travmasında Bt Hızlı ve etkin Kolay ulaşılabilir Acil Serviste Kafa Bt

Detaylı

RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR

RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR NÖRORADYOLOJİ NÖRORADYOLOJİDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR Dr. Faysal EKİCİ İNCELEME YÖNTEMLERİ DİREKT GRAFİLER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ MANYETİK

Detaylı

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ Hangi hastalara görüntüleme

Detaylı

Trombozda Radyolojik Tanı. Dr. Öznur Boyunağa GÜTF Pediatrik Radyoloji

Trombozda Radyolojik Tanı. Dr. Öznur Boyunağa GÜTF Pediatrik Radyoloji Trombozda Radyolojik Tanı Dr. Öznur Boyunağa GÜTF Pediatrik Radyoloji Serebral venöz tromboz Baş ağrısı, nöbetler, koma olb YD da venöz trombozun en sık nedeni şok ve dehidrasyon Daha büyük çocuklarda

Detaylı

Dr. A. YÜKSEL BARUT 1

Dr. A. YÜKSEL BARUT 1 1 1 Santral Sinir sistemi (SSS): Beyin (Encephalon) ve Omurilik (Medulla Spinalis), 2 Periferik Sinir Sistemi (PSS) : Beyin sapı ve omurilikten çıkan bütün sinirler, 3 Otonom sinir sistemi (OSS) : Hem

Detaylı

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Acil Tıp Anabilim Dalı Olgu 1 25 yaşında inşaat işçisi Yüksekten düşme E2M3V2

Detaylı

Türk Nöroşirürji Derneği Temel Nöroşirürji Kursları Dönem 4, 3. Kurs Mart 2018, Altınyunus Hotel, Çeşme, İzmir

Türk Nöroşirürji Derneği Temel Nöroşirürji Kursları Dönem 4, 3. Kurs Mart 2018, Altınyunus Hotel, Çeşme, İzmir 14 Mart 2018 Çarşamba OTELE GİRİŞ 16:00 18:00 OTURUM 1 16:00 AÇILIŞ ve KONUŞMALAR 16:05 Olgu sunumu: Olgu sunumu ile ilgili interaktif soru ve salondan yanıt alınması 16:10 Vasküler Nöroşirürji tarihçesi

Detaylı

Karotis ve vertebrobaziler dolaş mlar aras nda fetal dönemde

Karotis ve vertebrobaziler dolaş mlar aras nda fetal dönemde Tan sal ve Giriflimsel Radyoloji (2003) 9:382-387 KARD YOVASKÜLER RADYOLOJ RES MLERLE B R KONU Persistan fetal karotid-vertebrobaziler anastomozlar Özgür Oktay, Ömer Kitifl, smail Oran, Ahmet Memifl Ö.

Detaylı

KRANİAL BT YORUMLAMA. Uzm. Dr. Mehtap KAYNAKCI BAYRAM

KRANİAL BT YORUMLAMA. Uzm. Dr. Mehtap KAYNAKCI BAYRAM KRANİAL BT YORUMLAMA Uzm. Dr. Mehtap KAYNAKCI BAYRAM 15.12.2017 SUNUM PLANI BBT temelleri BBT de normal anatomi Acil hekimi BBT de neleri değerlendirmelidir? Blood Can Be Very Bad Patolojik BBT ornekleri

Detaylı

TEKNİK TEKNİK TEKNİK TEKNİK TEKNİK BOS AKIM GÖRÜNTÜLEME 01.03.2015. Dr. Yusuf Öner PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ

TEKNİK TEKNİK TEKNİK TEKNİK TEKNİK BOS AKIM GÖRÜNTÜLEME 01.03.2015. Dr. Yusuf Öner PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ PC SİSTERNOGRAFİ TEKNİK PC BOS AKIM GÖRÜNTÜLEME Dr. Yusuf Öner GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ A.D. ANKARA TEKNİK PC SİSTERNOGRAFİ TEKNİK PC SİSTERNOGRAFİ T2 FSE TEKNİK PC SİSTERNOGRAFİ TEKNİK PC SİSTERNOGRAFİ

Detaylı

HEMORAJİK İNME. Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD

HEMORAJİK İNME. Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD HEMORAJİK İNME Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD İntraserebral kanamalar inmelerin %10-15 ini oluşturmaktadır. İntraparenkimal, subaraknoid, subdural ve

Detaylı

TÜRK NÖRORADYOLOJİ DERNEĞİ 25. YIL YILLIK TOPLANTISI

TÜRK NÖRORADYOLOJİ DERNEĞİ 25. YIL YILLIK TOPLANTISI www.tnrd2016.org 19.02.2016 08:30-10:00 1. Oturum : Pediatrik Nöroradyoloji 08:30-08:55 Gelişme geriliği gösteren çocuklarda görüntüleme, James Barkovich 08:55-09:20 Metabolik hastalıklarda görüntüleme,

Detaylı

Pediatrik İnme. Epidemiyoloji. Klinik özellikler. Sınıflandırma. İnme 4/12/2019. Dr. Anıl Özgür. İnme: Çocuklarda inme 3 13/100.

Pediatrik İnme. Epidemiyoloji. Klinik özellikler. Sınıflandırma. İnme 4/12/2019. Dr. Anıl Özgür. İnme: Çocuklarda inme 3 13/100. Erişkinde inme iskemik hemorajik Çocuklarda inme iskemik hemorajik Pediatrik İnme 20% Dr. Anıl Özgür 45% 55% Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD 80% Epidemiyoloji Klinik özellikler İnme: serebrovasküler

Detaylı

SEREBRAL VENÖZ SİNÜS TROMBOZU

SEREBRAL VENÖZ SİNÜS TROMBOZU SEREBRAL VENÖZ SİNÜS TROMBOZU Prof Dr Derya Uludüz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji AnaBilim Dalı Vasküler Nöroloji Bilim Dalı Algoloji Bilim Dalı 1825 Dr John Abercrombie SEREBRAL

Detaylı

Doppler Ultrasonografi ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Doppler Ultrasonografi ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Doppler Ultrasonografi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Ekstrakraniyal Doppler Ultrasonografi Endikasyonları GİA veya inme geçiren hastalar Boyunda üfürüm duyulan hastalar Subklaviyan

Detaylı

Sunum planı. Kranyal ve spinal vasküler hastalıklarda radyocerrahi. Radyasyonun damarlar üzerindeki etkileri. Radyasyonun damarlar üzerindeki etkileri

Sunum planı. Kranyal ve spinal vasküler hastalıklarda radyocerrahi. Radyasyonun damarlar üzerindeki etkileri. Radyasyonun damarlar üzerindeki etkileri Kranyal ve spinal vasküler hastalıklarda radyocerrahi Dr. Ömer Uzel Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Sunum planı Radyasyonun damarlar üzerindeki etkisi Radyocerrahi İntrakranyal

Detaylı

Kafa Kaidesi ve Kubbesinin Prenatal ve Postnatal büyüme - gelişimi. Prof. Dr. M. Okan Akçam

Kafa Kaidesi ve Kubbesinin Prenatal ve Postnatal büyüme - gelişimi. Prof. Dr. M. Okan Akçam Kafa Kaidesi ve Kubbesinin Prenatal ve Postnatal büyüme - gelişimi Prof. Dr. M. Okan Akçam Kondrokranium nedir? kıkırdak halindeki embriyonik kafatası kafa kemikleri sınırlarının henüz belli omadığı, kemiklerin

Detaylı

Kafatası Fraktürleri Dikkat Edilecekler. Eve Gönderme Kriterleri

Kafatası Fraktürleri Dikkat Edilecekler. Eve Gönderme Kriterleri PEDİATRİK KAFA TRAVMALARI VE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ SADIK GİRİŞGİN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Çocuklarda mortalite ve morbidite sebepleri arasında üçüncü sırada yer

Detaylı

SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Bursa, Türkiye 2

SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Bursa, Türkiye 2 Geliş Tarihi: 23.12.2018 / Kabul Tarihi: 30.12.2018 Türk Nöroşir Derg 29(1):69-75, 2019 Derleme İnfratentoriyal Arteriovenöz Fistüllerde Endovasküler Tedavi Endovascular Treatment of Infratentorial Arteriovenous

Detaylı

OTOPSĠ OLGULARINDA SĠLĠKON BOYAMA TEKNĠĞĠ KULLANILARAK CONFLUENS SĠNUUM VE ĠLĠġKĠLĠ VENÖZ YAPILARIN MORFOMETRĠ VE VARYASYONLARI

OTOPSĠ OLGULARINDA SĠLĠKON BOYAMA TEKNĠĞĠ KULLANILARAK CONFLUENS SĠNUUM VE ĠLĠġKĠLĠ VENÖZ YAPILARIN MORFOMETRĠ VE VARYASYONLARI i TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ OTOPSĠ OLGULARINDA SĠLĠKON BOYAMA TEKNĠĞĠ KULLANILARAK CONFLUENS SĠNUUM VE ĠLĠġKĠLĠ VENÖZ YAPILARIN MORFOMETRĠ VE VARYASYONLARI

Detaylı

TOMOGRAFİLER DEĞERLEND

TOMOGRAFİLER DEĞERLEND BİLGİSAYARLI BEYİN TOMOGRAFİLER LERİNİN N ACİL DEĞERLEND ERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç.. Dr. Bülent B ERDUR PAÜTF Acil Tıp T p AD Antalya - Mayıs s 2008 Sunum Hedefleri BBT temelleri BBT de normal anatomi Acil

Detaylı

NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Özlem ALKAN

NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Özlem ALKAN NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Özlem ALKAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Radyoloji Anabilim Dalı 29 EYLÜL 2017 ADANA NF-1 İskelet

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5 Sorular Soru 1 T1 ve T2 ağırlıklı spin eko sekanslarda hiperintens görülen hematom kavitesinin evresini belirtiniz? a) Akut dönem b) Hiperakut dönem c) Subakut erken dönem d)

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 8 Sinir Sisteminin Organizasyonu Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Beyin Omurilik Periferik Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Oluşturan Hücreler Ara nöronlar ve motor

Detaylı

Subaraknoid Kanama. Akut İnme. SSS İnfeksiyonları. Travmatik Beyin Yaralanmaları

Subaraknoid Kanama. Akut İnme. SSS İnfeksiyonları. Travmatik Beyin Yaralanmaları Akut İnme Subaraknoid Kanama SSS İnfeksiyonları Travmatik Beyin Yaralanmaları İnme İnme belirli bir vasküler alanda, iskemi veya kanamaya ikincil gelişen fokal nörolojik kayıp. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

BAŞ-BOYUN LENF NODLARI

BAŞ-BOYUN LENF NODLARI BAŞ-BOYUN LENF NODLARI Dr. Yusuf Öner GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ A.D. ANKARA LENFATİK SİSTEM Lenfatik sistem farklı bölgelerdeki lenf nodlarından geçerek, lenf sıvısını venöz sisteme taşıyan

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Karotis Arter Hastalığı İskemik İnmelerin yaklaşık %20-25 inde karotis arter darlığı Populasyonda yaklaşık %2-8 oranında

Detaylı

Serebral Vasküler Alanlar Anatomi, Varyasyon, Kollateral Dolaşım

Serebral Vasküler Alanlar Anatomi, Varyasyon, Kollateral Dolaşım Öğrenim hedefleri Arterial sulama alanları ve varyasyonlarını öğrenmek Serebral Vasküler Alanlar,, Kollateral Dolaşım Kollateral dolaşımı öğrenmek Arterial sulama bölgelerindeki infarktları tanımak Sınır

Detaylı

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon Granülom / Granülomatoz reaksiyon Non-enfektif granülomatozlar: Sinir sistemi tutulumu ve görüntüleme Küçük nodül Bağışıklık sisteminin, elimine edemediği yabancı patojenlere karşı geliştirdiği ve izole

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 4. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 4. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 4 Sorular Soru 1 Resimde ok ile gösterilen oluşum hangisidir? A) Optik sinir B) Trigeminal sinir C) Ant. komunikan arter D) Okülomotor sinir E) Posterior serebral arter Soru 1

Detaylı

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi 1 Öğrenme hedefleri Metastazların genel özellikleri Görüntüleme Teknikleri Tedavi sonrası metastaz takibi Ayırıcı tanı 2 Metastatik Hastalık Total

Detaylı

İntradural Spinal Tümörler. Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara

İntradural Spinal Tümörler. Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara İntradural Spinal Tümörler Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara Intraspinal tümörler spinal kord, filum terminale, sinir kökleri, meninksler, intraspinal damarlar,

Detaylı

4/13/2019. İNTRASEREBRAL KANAMA Mekanizma, Görüntüleme, Tedavi. Spontan ISH: ISH: BT bulguları. Spontan ISH: Risk Faktörleri

4/13/2019. İNTRASEREBRAL KANAMA Mekanizma, Görüntüleme, Tedavi. Spontan ISH: ISH: BT bulguları. Spontan ISH: Risk Faktörleri AHA/ASA Guideline (2015) ISH yaklaşım rehberi İNTRASEREBRAL KANAMA Mekanizma, Görüntüleme, Tedavi Dr. Cenk Eraslan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı ISH: Nörogörüntüleme için öneriler

Detaylı

MEMENĐN LENFATĐK ANATOMĐSĐ

MEMENĐN LENFATĐK ANATOMĐSĐ MEMENĐN LENFATĐK ANATOMĐSĐ Dr. N. Zafer Utkan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Meme Kanseri Sempozyumu Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 10 Mart 2010 Lenfatik Sistemin Genel

Detaylı

GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI

GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI Geçici İskemik Atak (GİA): Kan akımının azalmasına bağlı Geçici nörolojik defisit atağı Semptomlar 24 saatten az Semptom süresi genellikle

Detaylı

Dural arteriovenöz fistül saptanan iki olguda öncü belirti olarak pulsatil tinnitus

Dural arteriovenöz fistül saptanan iki olguda öncü belirti olarak pulsatil tinnitus Kulak Burun Bogaz Ihtis Derg 2005;15(5-6):130-135 OLGU SUNUMU Dural arteriovenöz fistül saptanan iki olguda öncü belirti olarak pulsatil tinnitus Pulsatile tinnitus as the presenting symptom of dural arteriovenous

Detaylı

OTİTİS MEDİA KOMPLİKASYONLARI

OTİTİS MEDİA KOMPLİKASYONLARI OTİTİS MEDİA KOMPLİKASYONLARI Otitis media komplikasyonları, enfeksiyonun temporal kemiğin havalı boşlukları dışına yayılması sonucunda ortaya çıkarlar. Otitis mediaya bağlı komplikasyonlar intratemporal

Detaylı

Beynin Venöz Anatomisi Venous Anatomy of the Brain

Beynin Venöz Anatomisi Venous Anatomy of the Brain Geliş Tarihi: 27.05.2015 / Kabul Tarihi: 10.11.2015 Derleme Beynin Venöz Anatomisi Venous Anatomy of the Brain Ali İhsan ÖKTEN 1, Yurdal GEZERCAN 1, Önder OKAY 2 1 Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

KAFA TABANI TÜMÖRLERİ

KAFA TABANI TÜMÖRLERİ KAFA TABANI TÜMÖRLERİ Dr. Yusuf Öner GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ A.D. ANKARA GİRİŞ Kafa tabanı tm nadir olmaları, derin ve önemli nörovasküler yapılara yakın yerleşimleri, alışılagelmiş anatomik

Detaylı

ÇOCUK KAFA TRAVMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

ÇOCUK KAFA TRAVMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 ÇOCUK KAFA TRAVMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 ANATOMİK ve FİZYOLOJİK FARKLILIKLAR KRANİUM Bebek ve yürüme çağındaki çocukların erişkinlere oranla

Detaylı

BİLDİRİ. 3 (Bildiri ID: 60)/Travmatik orbital leptomeningeal kist Poster Bildiri

BİLDİRİ. 3 (Bildiri ID: 60)/Travmatik orbital leptomeningeal kist Poster Bildiri BAŞ-BOYUN RADYOLOJİSİ DEĞERLENDİRME Kabul Şekli 1 ( ID: 30)/İnfantil Subglottik Hemanjioma: Tedavi Öncesi Ve Sonrası Bilgisayarlı Tomografi Bulguları 3 ( ID: 60)/Travmatik orbital leptomeningeal kist Poster

Detaylı

SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı. Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji

SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı. Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji Nöroradyoloji de;doku kontrast mekanizmaları T1/T2/PD; T1-T2 relaksasyon zamanları

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Vertebrobaziler Sistem Anevrizmaları Mikrocerrahi Anatomisi Microsurgical Anatomy of Vertebrobasilar System Aneurysms

Vertebrobaziler Sistem Anevrizmaları Mikrocerrahi Anatomisi Microsurgical Anatomy of Vertebrobasilar System Aneurysms Geliş Tarihi: 14.11.2017 / Kabul Tarihi: 13.12.2017 Türk Nöroşir Derg 28(1):22-29, 2018 Derleme Vertebrobaziler Sistem Anevrizmaları Mikrocerrahi Anatomisi Microsurgical Anatomy of Vertebrobasilar System

Detaylı

BEYİN CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 YILI EĞİTİM PLANI

BEYİN CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 YILI EĞİTİM PLANI Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan Klinik İdari ve Eğitim Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi TARİH SAAT EĞİTİMCİ KONU 17.09.2013 24.09.2013 Duello LG astrositom 24.09. 2013 24.09. 2013

Detaylı

HİZMET KAPSAMI. 3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER 3.1 Hastalıklar ve Prosedürler

HİZMET KAPSAMI. 3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER 3.1 Hastalıklar ve Prosedürler Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. Nöroşirürji Anabilim Dalı tüm yaş grubundan ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24 saat sunulur.

Detaylı

İNMEDE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Cem CALLI. Chief of Neuroradiology Section Ege University Hospital Dept. Of Radiology Izmir, Turkey

İNMEDE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Cem CALLI. Chief of Neuroradiology Section Ege University Hospital Dept. Of Radiology Izmir, Turkey İNMEDE GÖRÜNTÜLEME Dr. Cem CALLI Chief of Neuroradiology Section Ege University Hospital Dept. Of Radiology Izmir, Turkey İNME nedir? Beyin kan akımının bozulması sonucu beyin fonksiyonlarının hızlı ilerleyici

Detaylı

Dr. Melda Apaydın İKÇU Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir. TNRD 1. Dönem, 4. Kursu, 26-28 Haziran, İstanbul, 2015

Dr. Melda Apaydın İKÇU Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir. TNRD 1. Dönem, 4. Kursu, 26-28 Haziran, İstanbul, 2015 Dr. Melda Apaydın İKÇU Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir TNRD 1. Dönem, 4. Kursu, 26-28 Haziran, İstanbul, 2015 Kranial Sinir İntra-aksiyal segment Sisternal segment Kraniyal segment Ekstrakraniyal

Detaylı

EPİSTAKSİS. Dr. Selçuk SEVİNÇ

EPİSTAKSİS. Dr. Selçuk SEVİNÇ EPİSTAKSİS Dr. Selçuk SEVİNÇ 1 Epistaksis ( burun kanaması ) genellikle kendiliğinden veya müdahale ile duran bir kanama olmasına rağmen bazen de hayatı tehdit edici boyutlara erişebilir. 2 Hayat boyu

Detaylı

ĐNTRAKRANĐAL ANEVRĐZMALARIN SAPTANMASINDA VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐNDE 64 KANALLI BT ĐLE DSA NIN KARŞILAŞTIRILMASI

ĐNTRAKRANĐAL ANEVRĐZMALARIN SAPTANMASINDA VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐNDE 64 KANALLI BT ĐLE DSA NIN KARŞILAŞTIRILMASI TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ ĐNTRAKRANĐAL ANEVRĐZMALARIN SAPTANMASINDA VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐNDE 64 KANALLI BT ĐLE DSA NIN KARŞILAŞTIRILMASI DR. AHMET PEKER RADYOLOJĐ ANABĐLĐM DALI

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

Çeviri Editörü Önsözü

Çeviri Editörü Önsözü Önsöz Sonralar Yale Üniversitesinde Fizyoloji Sterling Profesörü olan John F. Fulton, M.D. nin, Mart 1953 de The Netter Collection of Medical Illustrations Cilt I in ilk bask s na önsöz yazarken bu önsözün

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ

Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ Doç. Dr. Tuncay Göksel Ege Ü.T.F. Göğüs Hast. A.D. SONUÇ Konuşması Yöntemi Toraks Derneği Akciğer ve Plevra Maligniteleri Rehberi 2006 + Kurs Konuşmaları Prognozu

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

Pediatrik Hastalarda Baş ve Boyun Blokları

Pediatrik Hastalarda Baş ve Boyun Blokları Pediatrik Hastalarda Baş ve Boyun Blokları Baş ve boyun blokları genel anestezi altındaki çocuklara postoperatif ağrı kontrolü amacıyla yapılabilir. Bu bloklar başağrısı gibi kronik ağrılı durumları olan

Detaylı

SİNÜS VEN TROMBOZU GEÇİREN HASTALARDA RİSK FAKTÖRLERİ, KLİNİK ÖZELLİKLER VE PROGNOZUN DEĞERLENDİRİLMESİ

SİNÜS VEN TROMBOZU GEÇİREN HASTALARDA RİSK FAKTÖRLERİ, KLİNİK ÖZELLİKLER VE PROGNOZUN DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÖROLOJİ ANABİLİM DALI SİNÜS VEN TROMBOZU GEÇİREN HASTALARDA RİSK FAKTÖRLERİ, KLİNİK ÖZELLİKLER VE PROGNOZUN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ DR. HAVVA MELTEM MUTLUCAN

Detaylı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Meme kanserli hastalarda ana prognostik faktörler: Primer tümörün büyüklüğü

Detaylı

Portal Hipertansiyonda Doppler USG. Dr.S.Süreyya Özbek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Portal Hipertansiyonda Doppler USG. Dr.S.Süreyya Özbek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Portal Hipertansiyonda Doppler USG Dr.S.Süreyya Özbek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenim Hedefleri Portal hipertansiyon Portal Doppler tekniği Gri-skala komponent İntrahepatik Doppler analiz Ekstrahepatik

Detaylı

Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve

Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Nöroşirürji Kliniği Başkent Üniversitesi

Detaylı

NÖROLOJİDE GÖRÜNTÜLEME. Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL DÜTF Nöroloji AD

NÖROLOJİDE GÖRÜNTÜLEME. Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL DÜTF Nöroloji AD NÖROLOJİDE GÖRÜNTÜLEME Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL DÜTF Nöroloji AD TARİHSEL GELİŞİM 1895 X-ışını (Wilhelm Conrad Röntgen-1901 Nobel) 1900 Kraniografi 1918 Pnömoensefalografi (Dandy) 1923 Miyelografi (Sicard)

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. RADYOLOJİ STAJINDA ANLATILAN DERS KONULARI 1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. -Hangi organ incelemesinde

Detaylı

Kardiyovasküler Güncel Görüntüleme Yöntemleri. Doç. Dr.İbrahim Özsöyler Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği

Kardiyovasküler Güncel Görüntüleme Yöntemleri. Doç. Dr.İbrahim Özsöyler Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Kardiyovasküler Güncel Görüntüleme Yöntemleri Doç. Dr.İbrahim Özsöyler Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Kardiyovaskuler hastalıklarda görüntüleme gerektiren kalp

Detaylı

Beyin Sapı Lezyonlarına Yaklaşım Approach to Brainstem Lesions

Beyin Sapı Lezyonlarına Yaklaşım Approach to Brainstem Lesions Geliş Tarihi: 20.12.2018 / Kabul Tarihi: 30.12.2018 Türk Nöroşir Derg 29(1):105-109, 2019 Derleme Beyin Sapı Lezyonlarına Yaklaşım Approach to Brainstem Lesions Baran BOZKURT 1, İlhan ELMACI 2 1 Afşin

Detaylı

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ 1 Bu ana eksenler şunlardır: Sagittal eksen, Vertical eksen, Transvers eksen. 2 Sagittal Eksen Anatomik durumda bulunan bir vücut düşünüldüğünde, önden arkaya doğru uzanan

Detaylı

GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7(5) Pulmoner Arteriovenöz Komünikasyonlar (PAVK)

GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7(5) Pulmoner Arteriovenöz Komünikasyonlar (PAVK) GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7(5) Pulmoner Arteriovenöz Komünikasyonlar (PAVK) Prof.Dr. Ali Nihat ANNAKKAYA Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Tanım Pulmoner arter ve pulmoner

Detaylı

Derleme. Yunus AYDIN 1, İsmail YÜCE 2, Halit ÇAVUŞOĞLU 1. GİRİŞ İnternal karotid arterin (İKA) anterior klinoid çıkıntı sonrasındaki ABSTRACT

Derleme. Yunus AYDIN 1, İsmail YÜCE 2, Halit ÇAVUŞOĞLU 1. GİRİŞ İnternal karotid arterin (İKA) anterior klinoid çıkıntı sonrasındaki ABSTRACT Geliş Tarihi: 01.11.2017 / Kabul Tarihi: 18.12.2017 Türk Nöroşir Derg 28(1):42-49, 2018 Derleme İnternal Karotid Arter Anevrizmalarında Tedavi Parametreleri: Supraklinoid Anevrizmalarda Cerrahi Tedavi

Detaylı

GİRİŞ MULTİPL SKLEROZDA GÖRÜNTÜLEME. MS ve MRG. 2010 McDonald Kriterleri. 2010 McDonald Kriterleri 01.03.2015. Dr. A.Yusuf Öner

GİRİŞ MULTİPL SKLEROZDA GÖRÜNTÜLEME. MS ve MRG. 2010 McDonald Kriterleri. 2010 McDonald Kriterleri 01.03.2015. Dr. A.Yusuf Öner GİRİŞ MULTİPL SKLEROZDA GÖRÜNTÜLEME Dr. A.Yusuf Öner GAZI ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ A.D. MS Batılı ülkelerde genç erişkinlerde SSS de en sık görülen kronik enflamatuar demiyelinizan hastalıktır.

Detaylı

Bezi Ultrasonografisi

Bezi Ultrasonografisi Tiroid Bezi Ultrasonografisi Munci ORAN* Nuvit ŞENER** Fahrettin HASIRCIOĞLU** Ömer BEYKAL** Salih GÜRAN** TahsinR. EDGÜER** Tiroid bezi hastalıklarının toplumda sık görülmesi diğer hastalıklarda olduğu

Detaylı

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ABD. Dr.Rashad Rzazade

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ABD. Dr.Rashad Rzazade MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ABD. Dr.Rashad Rzazade Vaka sunumu (İA) 43 yaş erkek hasta 2/2016 da göğüs ağrısı PAAC: Sol akciğerde kitle Toraks BT (25.02.2016) Sol akciğer üst lob apikoposterior

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

VENA EMISSARIA LARIN GEÇTİĞİ DELİKLERİN CERRAHİ GİRİŞİMLER AÇISINDAN MORFOLOJİK VE MORFOMETRİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

VENA EMISSARIA LARIN GEÇTİĞİ DELİKLERİN CERRAHİ GİRİŞİMLER AÇISINDAN MORFOLOJİK VE MORFOMETRİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ VENA EMISSARIA LARIN GEÇTİĞİ DELİKLERİN CERRAHİ GİRİŞİMLER AÇISINDAN MORFOLOJİK VE MORFOMETRİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK

Detaylı

Posterior Fossa anomalileri. Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji

Posterior Fossa anomalileri. Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji Posterior Fossa anomalileri Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji Posterior fossa anomalileri US Bulgusu A)Posterior fossada kistik genişleme B)Küçük biyometrik ölçü

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_2AS_08_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_2AS_08_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_2AS_08_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle

Detaylı

Kafa travması. Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi

Kafa travması. Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi Kafa travması Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi Kafa travması Özellikle genç erişkin ve çocuklarda önemli bir ölüm ve sakat kalma nedeni 15-24 yaşlarda en sık Erkeklerde 2-3 kat daha fazla Kafa

Detaylı

Medulla SpinalisÆin Arterleri

Medulla SpinalisÆin Arterleri Santral Sinir Sisteminin Damarlar Prof. Dr. M³rvet Tuncel Medulla SpinalisÆin Arterleri ò A. vertebralis û A. spinalis anterior û A. spinalis posterior ò Rr. radiculares ò A. vertebralis Rr. radiculares

Detaylı

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Mahmut Şahin Düzenleme, Gözden

Detaylı

Olgu sunumu. Dr. Fatma Şen İstanbul Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim dalı

Olgu sunumu. Dr. Fatma Şen İstanbul Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim dalı Olgu sunumu Dr. Fatma Şen İstanbul Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim dalı F.B.K 61 yaşında K, Ardahan lı, uzun yıllardır İstanbul da yaşıyor, evli, ev hanımı Şikayet ve Hikaye: Beş

Detaylı

MSS anomalilerinde fetal mrg ne kadar katkı sağlıyor?

MSS anomalilerinde fetal mrg ne kadar katkı sağlıyor? MSS anomalilerinde fetal mrg ne kadar katkı sağlıyor? dr. nahit özcan sonomed görüntüleme merkezi Fetal MRG Fetal MRG, USG den sonra daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda kullanılan alternatif tanı yöntemidir.

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 3 DERSLERİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 3 DERSLERİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 3 DERSLERİ Konu: Nörolojik bilimlere giriş Amaç: Merkezi ve Periferik Sinir Sistemi nin çalışma prensiplerini ve ilgili klinik durumları anlamak. Serebrum,serebellum,

Detaylı

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Pulmoner Vasküler Hastalıklar AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AKCİĞER HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM GÜNLERİ TANI VE TEDAVİDE

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 2 Sorular Soru 1 Hangisi renal arter stenozunun Doppler bulguları arasında değildir? a) İntrarenal rezistif indeks artışı b) intrarenal sistolik akselerasyon kaybı c) ana renal

Detaylı