Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı"

Transkript

1 20 Ağustos 2014 Tarihli ve Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Başbakanlık Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2015 Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Şube Müdürü Hukuk Müşaviri Araştırmacı Şef Bilgisayar İşletmeni Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Memur

2 Komisyon Başbakanlık Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN Kitapta içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan. Hizm. Tic. Ltd. Şti ye aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan kitabın tümü ya da bölümleri, kapak tasarımı, mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik, kayıt ya da başka yöntemlerle çoğaltılamaz, basılamaz, dağıtılamaz. Bu kitap T.C. Kültür Bakanlığı bandrolü ile satılmaktadır. Okuyucularımızın bandrolü olmayan kitaplar hakkında yayınevimize bilgi vermesini ve bandrolsüz yayınları satın almamasını diliyoruz. 1. Baskı: Şubat 2015, Ankara Yayın - Proje Yönetmeni: Ayşegül Eroğlu Dizgi-Grafik Tasarım: Selda Tunç Kapak Tasarımı: Gürsel Avcı Baskı: Sonçağ Yayıncılık Matbaacılık Reklam San Tic. Ltd.Şti. İstanbul Cad. İstanbul Çarşısı 48/48 İskitler - ANKARA ( ) ( ) Yayıncı Sertifika No: Matbaa Sertifika No: İletişim Karanfil 2 Sokak No: 45 Kızılay / ANKARA Yayınevi: Yayınevi Belgeç: Dağıtım: Dağıtım Belgeç: Hazırlık Kursları: İnternet: E-ileti:

3 SUNU Başbakanlık Merkez Teşkilatı ve Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünde boş bulunan toplam 51 adet kadro için, 20/8/2014 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerine göre ÖSYM tarafından 4 Nisan 2015 tarihinde görevde yükselme sınavı yapılacaktır. 4 Nisan 2015 tarihinde yapılacak sınavda aşağıdaki konulara yer verilecektir: a) T.C. Anayasası b) Türkçe Dil Bilgisi c) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu d) 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun e) 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun f) 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu g) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu h) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik ı) Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik ile Başbakanlık Merkez Teşkilatı ve Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik Sınav soruları; 1. Grup: Şube Müdürü, Hukuk Müşaviri, Araştırmacı, 2. Grup: Şef, 3. Grup: Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Memur, kadroları için farklı olmak üzere 3 ayrı kitapçık halinde farklı düzeylerde hazırlanacaktır. Uzman bir kadro tarafından hazırlanan kitabımıza ilişkin görüş ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmanızı diliyor, katılacağınız sınavlarınızdaki başarılarınıza katkı getirmesini diliyoruz.

4

5 İÇİNDEKİLER Sunu... iii İçindekiler...v 1. BÖLÜM: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası BÖLÜM: Türk Dil Bilgisi ve Yazışma Kuralları BÖLÜM: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi BÖLÜM: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu BÖLÜM: 3056 Sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun BÖLÜM: 3046 Sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkındaki Kanun BÖLÜM: 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu BÖLÜM: 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu BÖLÜM: 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu BÖLÜM: 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun BÖLÜM: 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu BÖLÜM: Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul Esaslar Hakkında Yönetmelik BÖLÜM: Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik BÖLÜM: Başbakanlık Merkez Teşkilatı ve Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik

6

7 1. bölüm TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Kanun Numarası : 2709 Kabul Tarihi : 18/10/1982 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 9/11/1982 Sayı:17863 (Mükerrer) Bu Anayasa; Kurucu Meclis tarafından 18/10/1982 de Halkoylamasına sunulmak üzere kabul edilmiş ve 20/10/1982 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış; 7/11/1982 de Halkoylamasına sunulduktan sonra 9/11/1982 tarihli ve Mükerrer sayılı Resmi Gazete de yeniden yayımlanmıştır. 7/5/2010 tarihli ve 5982 sayılı Kanun ile yapılan Anayasa değişiklikleri 12/9/2010 tarihinde Halkoyuna sunularak kabul edilmiş, buna ilişkin 22/9/2010 tarihli ve 846 sayılı Yüksek Seçim Kurulu Kararı 23/9/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. 18/10/1982 de Halkoylaması ile 1982 Anayasası, red (yüzde 8.63) oyuna karşılık, kabul (yüzde 91.37) oyuyla kabul edildi. Bu oran 1961 Anayasasının %61.5 olan evet oylarına göre çok yüksek bir kabul düzeyini yansıtmaktadır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Kanun No. TBMM de Kabul Tarihi Halkoylaması Tarihi Değiştirilen Maddeler Resmî Gazete Tarih - Sayı /5/ , 75, 175, Geçici 4 18/5/ Mükerrer 6/9/1987 Geçici 4 Halkoylaması Sonucu: 12/9/ /7/ /7/ /7/ Başlangıç, 33, 52, 53, 67, 68, 69, 75, 84, 85, 93, 127, 135, 149, /7/ /6/ /6/ Mükerrer /8/ , 125, /8/

8 4709 3/10/ Başlangıç, 13, 14, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 28, 31, 33, 34, 36, 38, 40, 41, 46, 49, 51, 55, 65, 66, 67, 69, 74, 87, 89, 94, 100, 118, 149, Geçici 15 17/10/ Mükerrer /11/ /12/ /12/ , 78 31/12/ Mükerrer /5/ , 15, 17, 30, 38, 87, 90, 131, 143, /5/ /6/ /6/ /10/ , 160, 161, 162, 163 9/11/ /10/ /10/ /5/ Yeni Geçici 17 18/5/ /5/ /10/ , 79, 96, 101, /6/ Halkoylaması Sonucu: 31/10/ /2/ , 42 23/2/ /5/ /9/ madde; Kanun önünde eşitlik 20.madde; Özel hayatın gizliliği 23.madde; Yerleşme ve seyahat hürriyeti 41.madde; Ailenin korunması ve çocuk hakları 51.madde; Sendika kurma hakkı 53.madde; Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı 54.madde; Grev hakkı ve lokavt 74.madde; Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı 84.madde; Milletvekilliğinin düşmesi 94.madde; Başkanlık Divanı 125.madde; Yargı yolu 128.madde; Genel ilkeler 129.madde; Görev ve sorumlulukları, disiplin kovuşturulmasında güvence 144.madde; Adalet hizmetlerinin denetimi 145.madde; Askeri yargı 146.madde; A. Anayasa Mahkemesi 1. Kuruluşu 147.madde; 2. Üyelerin görev süresi ve üyeliğin sona ermesi 148.madde; 3. Görev ve yetkileri 149.madde; 4. Çalışma ve yargılama usulü 156.madde; Askeri Yargıtay 157.madde; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 159.madde; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 166, Geçici 15, Yeni Geçici 18 ve 19 Bazı hükümleri Anayasa Mahkemesinin tarih ve E.2010/49, K.2010/87 sayılı kararıyla iptal edilmiştir (RG, , Sayı Mükerrer) sayılı Kanun 12 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen halkoylamasıyla onaylanmıştır. Halkoylamasının kesin sonuçları, YSK nın 22 Eylül 2010 tarih ve 846 sayılı kararıyla yayınlanmıştır (RG, 23 Eylül 2007, Sayı 27708). Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi kısımdan oluşur. 2

9 MADDE DİZİNİ BAŞLANGIÇ Birinci Kısım GENEL ESASLAR MADDE 1: Devletin Şekli MADDE 2: Cumhuriyetin Nitelikleri MADDE 3: Devletin Bütünlüğü, Resmî Dili Bayrağı, Millî Marşı ve Başkenti MADDE 4: Değiştirilmeyecek Hükümler MADDE 5: Devletin Temel Amaç ve Görevleri MADDE 6: Egemenlik MADDE 7: Yasama Yetkisi MADDE 8: Yürütme Yetkisi ve Görevi MADDE 9: Yargı Yetkisi MADDE 10: Kanun Önünde Eşitlik MADDE 11: Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü İkinci Kısım TEMEL HAKLAR ve ÖDEVLER Birinci Bölüm GENEL HÜKÜMLER MADDE 12: Temel Hak ve Hürriyetlerin Özelliği MADDE 13: Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması MADDE 14: Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılmaması MADDE 15: Temel Hak ve Hürriyetlerin Kullanılmasının Durdurulması MADDE 16: Yabancıların Durumu İkinci Bölüm KİŞİNİN HAKLARI ve ÖDEVLERİ MADDE 17: Kişinin Dokunulmazlığı, Maddî ve Manevî Varlığı MADDE 18: Zorla Çalıştırma Yasağı MADDE 19: Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması MADDE 20: Özel Hayatın Gizliliği MADDE 21: Konut Dokunulmazlığı MADDE 22: Haberleşme Hürriyeti MADDE 23: Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti MADDE 24: Din ve Vicdan Hürriyeti MADDE 25: Düşünce ve Kanaat Hürriyeti MADDE 26: Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti MADDE 27: Bilim ve Sanat Hürriyeti Basın ve Yayımla İlgili Hükümler MADDE 28: Basın Hürriyeti MADDE 29: Süreli ve Süresiz Yayın Hakkı MADDE 30: Basın Araçlarının Korunması MADDE 31: Kamu Tüzel Kişilerinin Elindeki Basın Dışı Kitle Haberleşme Araçlarından Yararlanma Hakkı MADDE 32: Düzeltme ve Cevap Hakkı Toplantı Hak ve Hürriyetleri MADDE 33: Dernek Kurma Hürriyeti MADDE 34: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı MADDE 35: Mülkiyet Hakkı Hakların Korunmasıyla İlgili Hükümler MADDE 36: Hak Arama Hürriyeti MADDE 37: Kanunî Hâkim Güvencesi MADDE 38: Suç ve Cezalara İlişkin Esaslar MADDE 39: İspat Hakkı MADDE 40: Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması Üçüncü Bölüm SOSYAL ve EKONOMİK HAKLAR ve ÖDEVLER MADDE 41: Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları MADDE 42: Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi Kamu Yararı MADDE 43: Kıyılardan Yararlanma MADDE 44: Toprak Mülkiyeti MADDE 45: Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması MADDE 46: Kamulaştırma MADDE 47: Devletleştirme ve Özelleştirme MADDE 48: Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti Çalışma İle İlgili Hükümler MADDE 49: Çalışma Hakkı ve Ödevi MADDE 50: Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı MADDE 51: Sendika Kurma Hakkı MADDE 52: (Mülga) MADDE 53: Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme Hakkı MADDE 54: Grev Hakkı ve Lokavt MADDE 55: Ücrette Adalet Sağlanması Sağlık, Çevre ve Konut MADDE 56: Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması MADDE 57: Konut Hakkı Gençlik ve Spor MADDE 58: Gençliğin Korunması MADDE 59: Sporun Geliştirilmesi Sosyal Güvenlik Hakları MADDE 60: Sosyal Güvenlik Hakkı MADDE 61: Sosyal Güvenlik Bakımından Özel Olarak Korunması Gerekenler MADDE 62: Yabancı Ülkelerde Çalışan Türk Vatandaşları MADDE 63: Tarih, Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması MADDE 64: Sanatın ve Sanatçının Korunması MADDE 65: Devletin İktisadî Ve Sosyal Ödevlerinin Sınırları Dördüncü Bölüm SİYASÎ HAKLAR ve ÖDEVLER MADDE 66: Türk Vatandaşlığı MADDE 67: Seçme, Seçilme ve Siyasî Faaliyette Bulunma Hakları Siyasî Partilerle İlgili Hükümler MADDE 68: Parti Kurma, Partilere Girme ve Partilerden Ayrılma MADDE 69: Siyasî Partilerin Uyacakları Esaslar Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı MADDE 70: Hizmete Girme MADDE 71: Mal Bildirimi MADDE 72: Vatan Hizmeti MADDE 73: Vergi Ödevi MADDE 74: Dilekçe, Bilgi Edinme ve Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı Üçüncü Kısım CUMHURİYETİN TEMEL ORGANLARI Birinci Bölüm YASAMA Türkiye Büyük Millet Meclisi MADDE 75: Kuruluşu MADDE 76: Milletvekili Seçilme Yeterliliği 3

10 MADDE 77: Türkiye Büyük Millet Meclisinin Seçim Dönemi MADDE 78: Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimlerinin Geriye Bırakılması ve Ara Seçimleri MADDE 79: Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi Üyelikle İlgili Hükümler MADDE 80: Milletin Temsili MADDE 81: Andiçme MADDE 82: Üyelikle Bağdaşmayan İşler MADDE 83: Yasama Dokunulmazlığı MADDE 84: Milletvekilliğinin Düşmesi MADDE 85: İptal İstemi MADDE 86: Ödenek ve Yolluklar Türkiye Büyük Millet Meclisinin Görev ve Yetkileri MADDE 87: Genel Olarak MADDE 88: Kanunların Teklif Edilmesi ve Görüşülmesi MADDE 89: Kanunların Cumhurbaşkanınca Yayımlanması MADDE 90: Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma MADDE 91: Kanun Hükmünde Kararname Çıkarma Yetkisi MADDE 92: Savaş Hali İlanı ve Silahlı Kuvvet Kullanılmasına İzin Verme Türkiye Büyük Millet Meclisinin Faaliyetleri ile İlgili Hükümler MADDE 93: Toplanma ve Tatil MADDE 94: Başkanlık Divanı MADDE 95: İçtüzük, Siyasî Parti Grupları ve Kolluk İşleri MADDE 96: Toplantı ve Karar Yeter Sayısı MADDE 97: Görüşmelerin Açıklığı ve Yayımlanması Türkiye Büyük Millet Meclisinin Bilgi Edinme ve Denetim Yolları MADDE 98: Genel Olarak MADDE 99: Gensoru MADDE 100: Meclis Soruşturması İkinci Bölüm YÜRÜTME Cumhurbaşkanı MADDE 101: Nitelikleri ve Tarafsızlığı MADDE 102: Seçimi MADDE 103: Andiçmesi MADDE 104: Görevleri ve Yetkileri MADDE 105: Sorumluluk ve Sorumsuzluk Hali MADDE 106: Cumhurbaşkanına Vekillik Etmek MADDE 107: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği MADDE 108: Devlet Denetleme Kurulu Bakanlar Kurulu MADDE 109: Kuruluş MADDE 110: Göreve Başlama ve Güvenoyu MADDE 111: Görev Sırasında Güvenoyu MADDE 112: Görev ve Siyasî Sorumluluk MADDE 113: Bakanlıkların Kurulması ve Bakanlar PEGEM AKADEMİ MADDE 114: Seçimlerde Geçici Bakanlar Kurulu MADDE 115: Tüzükler MADDE 116: Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimlerinin Cumhurbaşkanınca Yenilenmesi Millî Savunma MADDE 117: Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı MADDE 118: Millî Güvenlik Kurulu Olağanüstü Yönetim Halleri MADDE 119: Tâbi Afet ve Ağır Ekonomik Bunalım Sebebiyle Olağanüstü Hal İlanı MADDE 120: Şiddet Olaylarının Yaygınlaşması ve Kamu Düzeninin Ciddi Şekilde Bozulması Sebebiyle Olağanüstü Hal İlanı MADDE 121: Olağanüstü Hallerle İlgili Düzenleme MADDE 122: Sıkıyönetim, Seferberlik ve Savaş İlanı İdare / İdarenin Esasları MADDE 123: İdarenin Bütünlüğü ve Kamu Tüzel Kişiliği MADDE 124: Yönetmelikler MADDE 125: Yargı Yolu İdarenin Kuruluşu MADDE 126: Merkezi İdare MADDE 127: Mahalli İdareler Kamu Hizmeti Göreviyle İlgili Hükümler MADDE 128: Genel İlkeler MADDE 129: Görev ve Sorumlulukları, Disiplin Kovuşturmasında Güvence Yükseköğretim Kurumları ve Üst Kuruluşları MADDE 130: Yükseköğretim Kurumları MADDE 131: Yükseköğretim Üst Kuruluşları MADDE 132: Yükseköğretim Kurumlarından Özel Hükümlere Tâbi Olanlar MADDE 133: Radyo ve Televizyon Kuruluşları ve Kamuyla İlişkili Haber Ajansları MADDE 134: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu MADDE 135: Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu MADDE 136: Diyanet İşleri Başkanlığı MADDE 137: Kanunsuz Emir Üçüncü Bölüm YARGI Genel Hükümler MADDE 138: Mahkemelerin Bağımsızlığı MADDE 139: Hâkimlik ve Savcılık Teminatı MADDE 140: Hâkimlik ve Savcılık Mesleği MADDE 141: Duruşmaların Açık ve Kararların Gerekçeli Olması MADDE 142: Mahkemelerin Kuruluşu MADDE 143: Devlet Güvenlik Mahkemeleri (Mülga) MADDE 144: Adalet Hizmetlerinin Denetimi MADDE 145: Askerî Yargı Yüksek Mahkemeler /Anayasa Mahkemesi MADDE 146: Kuruluşu MADDE 147: Üyeliğin Sona Ermesi 4

11 MADDE 148: Görev ve Yetkileri MADDE 149: Çalışma ve Yargılama Usulü MADDE 150: İptal Davası MADDE 151: Dava Açma Süresi MADDE 152: Anayasaya Aykırılığın Diğer Mahkemelerde İleri Sürülmesi MADDE 153: Anayasa Mahkemesinin Kararı MADDE 154: Yargıtay MADDE 155: Danıştay MADDE 156: Askerî Yargıtay MADDE 157: Askerî Yüksek İdare Mahkemesi MADDE 158: Uyuşmazlık Mahkemesi MADDE 159: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu MADDE 160: Sayıştay Dördüncü Kısım MALÎ ve EKONOMİK HÜKÜMLER Birinci Bölüm MALÎ HÜKÜMLER Bütçe MADDE 161: Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanması MADDE 162: Bütçenin Görüşülmesi MADDE 163: Bütçelerde Değişiklik Yapılabilme Esasları MADDE 164: Kesinhesap MADDE 165: Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Denetimi İkinci Bölüm EKONOMİK HÜKÜMLER MADDE 166: Planlama; Ekonomik ve Sosyal Konsey MADDE 167: Piyasaların Denetimi ve Dış Ticaretin Düzenlenmesi MADDE 168: Tabiî Servetlerin ve Kaynakların Aranması ve İşletilmesi Ormanlar ve Orman Köylüsü MADDE 169: Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi MADDE 170: Orman Köylüsünün Korunması MADDE 171: Kooperatifçiliğin Geliştirilmesi Tüketiciler İle Esnaf ve Sanatkarın Korunması MADDE 172: Tüketicinin Korunması MADDE 173: Esnaf ve Sanatkarın Korunması Beşinci Kısım ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER MADDE 174: İnkılap Kanunlarının Korunması Altıncı Kısım GEÇİCİ HÜKÜMLER GEÇİCİ MADDE 1- GEÇİCİ MADDE 16 Yedinci Kısım SON HÜKÜMLER MADDE 175: Anayasanın Değiştirilmesi MADDE 176: Başlangıç ve Kenar Başlıklar MADDE 177: Anayasanın Yürürlüğe Girmesi BİRİNCİ KISIM GENEL ESASLAR Genel Esaslar 11 başlıktan oluşmaktadır: I. Devletin şekli II. Cumhuriyetin nitelikleri III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti IV. Değiştirilemeyecek hükümler V. Devletin temel amaç ve görevleri VI. Egemenlik GENEL ESASLAR I. Devletin şekli (Madde 1) Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. VII. Yasama yetkisi VIII. Yürütme yetkisi ve görevi IX. Yargı yetkisi X. Kanun önünde eşitlik XI. Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü II. Cumhuriyetin nitelikleri (Madde 2) Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti (Madde 3) Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı dır. Başkenti Ankara dır. 5

12 IV. Değiştirilemeyecek hükümler Madde 4 Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.! Değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif edilemeyecek hükümler: 1. Devletin şekli 2. Cumhuriyetin nitelikleri 3. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti NOT Anayasamızın birinci maddesine göre Türkiye Devleti Bir Cumhuriyettir. Bu ifade devletin rejiminin cumhuriyet olduğunu göstermektedir. Cumhuriyetin nitelikleri ise ilk kez 1961 Anayasası nda geçmektedir. Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümlerinin değiştirilmesi teklif edilemeyeceği Anayasanın 4. Maddesi ile hüküm altına alınmıştır. Anayasamızın 2. maddesinde belirtilen ifadelerden Türkiye Cumhuriyeti nin Toplumun huzuru, Milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, İnsan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiligine bağlı bir devlet olduğu ve baslangıçta belirtilen temel ilkelere dayandığı ifade edilmektedir. Ancak bu tanımlar Türkiye Cumhuriyetinin niteliklerini belirtmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti nin temel niteliklerini belirten ifadeler Demokratik devlet, Laik devlet, Sosyal devlet Hukuk devleti ilkeleridir. V. Devletin temel amaç ve görevleri (Madde 5) Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır. VI. Egemenlik (Madde 6) Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz. 6

13 VII. Yasama yetkisi (Madde 7) Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez. VIII. Yürütme yetkisi ve görevi (Madde 8) Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. IX. Yargı yetkisi (Madde 9) Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. X. Kanun önünde eşitlik (Madde 10) Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Dikkat 2010 yılında yapılan değişiklikler! (Ek fıkra: 7/5/ /1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/ /1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. (Ek fıkra: 7/5/ /1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ( )(1) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. XI. Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü (Madde 11) Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. Bu maddenin ikinci fıkrasında yer verilen Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. hükmü ile Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğüne vurgu yapılmıştır. Kanun önünde eşitlik ilkesini hayata geçirmede devletin negatif ve pozitif yükümlülükleri vardır.! 7

14 ÇIKMIŞ SORULAR 1. I. Yürütme II. İdare makamlar III. Diğer kuruluş ve kişiler T.C. Anayasası hükümleri yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerini bağlar? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III 5. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz. ifadesi T.C. Anayasası nın Genel Esaslar kısmının aşağıdaki hangi maddesinde yer almaktadır? A) Devletin temel amaç ve görevleri B) Cumhuriyetin nitelikleri C) Egemenlik D) Değiştirilemeyecek hükümler 2. T.C. Anayasası na göre Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde öncelikle aşağıdakilerden hangisine uygun olarak hareket etmek zorundadır? A) Cumhuriyetin niteliklerine B) Herkesin kanunlar karşısında eşit olduğuna C) Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasına D) Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığına 6. Aşağıdakilerden hangisi, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarını ifade eder? A) Hukuk normu B) İnsan hakları C) Anayasa hükümleri D) Yargı bağımsızlığı 3. Aşağıdakilerden hangisi T.C. Anayasasında belirtilen Türkiye Cumhuriyeti nin niteliklerinden biri değildir? A) Laik Devlet B) Liberal devlet C) Sosyal Devlet D) Demokratik Devlet 7. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. hükmü T.C. Anayasası nın hangi kısım/bölümünde yer almaktadır? A) Siyasi Haklar ve Ödevler B) Cumhuriyetin Temel Organları C) Genel Hükümler D) Genel Esaslar 4. Aşağıdakilerden hangisi T.C. Anayasası na göre hükümleri değiştirilemeyen ve değiştirilmesi teklif edilemeyen maddelerden değildir? A) Yasama yetkisi B) Cumhuriyetin nitelikleri C) Devletin şekli D) Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti 8. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan T.C. Anayasası nda düzenlenmemiştir? A) Başkentin Ankara olması B) Millî marşın İstiklâl Marşı olması C) Bayrağın ay yıldızlı al bayrak olması D) Bakanlıkların görev yetkileri 8

15 9. T.C. Anayasası na göre, aşağıdakilerden hangisi, değiştirilmesi ve değiştirilmesinin teklif edilmesi yasaklanmış hükümlerden biri değildir? A) Başkentin Ankara olduğu B) Latin harflerinden oluşturulan Türk alfabesinin kullanılacağı C) Devletin dilinin Türkçe olduğu D) Bayrağın şeklinin kanunda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayrak olduğu 12. I. İnsan haklarına saygılı olması II. Atatürk milliyetçiliğine bağlı olması III. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devle ti olması Yukarıdakilerden hangileri Türkiye Cumhuriyeti nin niteliklerindendir? A) I - II B) I - III C) II - III D) I - II - III PEGEM AKADEMİ 10. I. TBMM II. Cumhurbaşkanı III. Başbakan IV. Bakanlar Kurulu T.C. Anayasası na göre yukarıdakilerden hangileri, yürütme yetkisi ve görevini Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirir? A) II ve IV B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV 13. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Yukarıdaki hüküm T.C. Anayasası nın hangi kısım / bölümünde yer almaktadır? A) Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler B) Kişinin Hakları ve Ödevleri C) Genel Esaslar D) Genel Hükümler 11. T.C. Anayasası na göre Türk milleti adına yasama yetkisi, aşağıdaki organlardan hangisi tarafından kullanılır? A) Cumhurbaşkanı B) Bakanlar Kurulu C) Anayasa mahkemesi D) Türkiye Büyük Millet Meclisi 14. T.C. Anayasasına göre kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz.. cümlesinde noktalı yere, aşağıdaki sözcüklerden hangisinin getirilmesi uygun olur? A) Demokrasinin B) yürütmenin C) Dokunulmazlığın D) Egemenliğin 9

16 15. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. T.C. Anayasası nın yukarıdaki bu hükmü, aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır? A) Anayasa nın bağlayıcılığını ve üstünlüğünü B) Cumhuriyet in niteliklerini C) Devletin temel amaç ve görevlerini D) Devletin bütünlüğünü 18. T.C. Anayasasına göre, yasama, yürütme ve yargı yetkileri ile ilgili hangisi söylenemez? A) Yasama yetkisi devredilebilir. B) 1982 Anayasası nda yürütme yetki ve görev olarak düzenlenmiştir. C) Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mah kemelerce kullanılır. D) Yürütme organı, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulundan oluşur. 16. I. İnsan haklarına saygılı olması II. Atatürk milliyetçiliğine bağlı olması III. Başkentinin Ankara olması 19. I. Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. II. Yasama yetkisi, Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. IV. Sosyal bir hukuk devleti olması T.C. Anayasası na göre yukarıdakilerden han gileri değiştirilemeyecek hükümlerdendir? A) I - II - III - IV B) I - III - IV C) II - III - IV D) I - II - III III. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır. T. C. Anayasası na göre yasama, yürütme ve yargı yetkisi ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur? A) I - II B) I - III C) II - III D) I - II III 17. I. Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak II. III. İnsanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak Kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya çalışmak T.C. Anayasası na göre yukarıdakilerden hangileri Devletin temel amaç ve görevlerindendir? A) I - II B) I - III C) II - III D) I - II - III 20. T.C. Anayasası na göre aşağıdakilerden han gisi kanun önünde eşitlik ilkesi ile ilgili hü kümlerden değildir? A) Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imti yaz tanınamaz. B) Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. C) Devlet organları ve idare makamları bütün iş lemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. D) Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebepler le ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. 1. D 2. B 3. B 4. A 5. C 6. C 7. D 8. D 9. B 10. A 11. D 12. D 13. C 14. D 15. B 16. A 17. D 18. A 19. D 20. B 10

17 DOĞRU YANLIŞ TESTLERİ Aşağıda verilen cümle doğru ise D, yanlış ise Y harfini yuvarlak içine alınız. 1) Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir (D) 2) Bayrağı, şekli yönetmelikte belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. (D) (Y) 3) Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili (D) (Y) organları eliyle kullanır. 4) Hiçbir kimse veya organ kaynağını yasadan almayan bir Devlet yetkisi (D) (Y) kullanamaz. 5) Yasama yetkisi Türk Milleti adına Bakanlar Kurulunundur. (D) (Y) 6) Yürütme yetkisi ve görevi, TBMM tarafından, Anayasaya ve kanunlara (D) (Y) uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. 7) Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. (D) (Y) 8) Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. (D) (Y) (Y) YANIT ANAHTARI 1.D 2.Y 3.D 4.Y 5.Y 6.Y 7.D 8.D YANLIŞ TESTLERİN ÇÖZÜMLERİ 2) Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. (D) 4) Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz. (D) 5) Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. (D) 6) Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. (D) 11

18 İKİNCİ KISIM TEMEL HAKLAR VE ÖDEVLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Genel Hükümler 5 başlıkta toplanmıştır: I. Temel Hak ve Hürriyetlerin Niteliği V. Yabancıların Durumu TEMEL HAKLAR VE ÖDEVLER II. Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması IV. Temel Hak ve Hürriyetlerin Kullanılmasının Durdurulması III. Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılamaması 12

19 I) KİŞİNİN HAKLARI VE ÖDEVLERİ (Negatif Statü Hakları-Koruyucu Haklar) I. Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı II. Zorla çalıştırma yasağı III. Kişi hürriyeti ve güvenliği IV. Özel hayatın gizliliği ve korunması A. Özel hayatın gizliliği B. Konut dokunulmazlığı C.Haberleşme hürriyeti V. Yerleşme ve seyahat hürriyeti VI. Din ve vicdan hürriyeti VII. Düşünce ve kanaat hürriyeti VIII. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti IX. Bilim ve sanat hürriyeti X. Basın ve yayımla ilgili hükümler A. Basın hürriyeti B. Süreli ve süresiz yayın hakkı C. Basın araçlarının korunması D. Kamu tüzel kişilerinin elindeki basın dışı kitle haberleşme araçlarından yararlanma hakkı E. Düzeltme ve cevap hakkı XI. Toplantı hak ve hürriyetleri A. Dernek kurma hürriyeti B. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı XII. Mülkiyet hakkı XIII. Hakların korunması ile ilgili hükümler A. Hak arama hürriyeti B. Kanuni hakim güvencesi C. Suç ve cezalara ilişkin esaslar XIV. İspat hakkı XV. Temel hak ve hürriyetlerin korunması Koruyucu haklar. - Negatif statü hakları, kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetlerdir. Bu kapsamdaki haklar, kişiyi topluma ve devlete karşı koruyan haklardır. Bu kümedeki haklar için devlete düşen görev, bu hak ve özgürlükleri tanımak ve bunlara dokunmamaktır. TEMEL HAKLAR VE ÖDEVLER II) SOSYAL VE EKONOMİK HAKLAR VE ÖDEVLER (Pozitif Statü Hakları-İsteme Hakları) I. Ailenin korunması ve çocuk hakları II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi III. Kamu yararı A. Kıyılardan yararlanma B. Toprak mülkiyeti C. Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması D. Kamulaştırma E. Devletleştirme ve Özelleştirme IV. Çalışma ve sözleşme hürriyeti V. Çalışma ile ilgili hükümler A. Çalışma hakkı ve ödevi B. Çalışma şartları ve dinlenme hakkı C. Sendika kurma hakkı D. Sendikal faaliyet VI. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt A. Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı B. Grev hakkı ve lokavt VII. Ücrette adalet sağlanması VIII. Sağlık, çevre ve konut A. Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması B. Konut hakkı IX. Gençlik ve spor A.Gençliğin korunması B. Sporun geliştirilmesi ve tahkim X. Sosyal güvenlik hakları A. Sosyal güvenlik hakkı B. Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler C. Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları XI. Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması XII. Sanatın ve sanatçının korunması XIII. Devletin iktisadi ve sosyal ödevlerinin sınırları III) SİYASİ HAKLAR VE ÖDEVLER (Aktif Statü Hakları-Katılma hakları) I. Türk vatandaşlığı II. Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları III. Siyasi partilerle ilgili hükümler A. Parti kurma, partilere girme ve partilerden ayrılma B. Siyasi partilerin uyacakları esaslar IV. Kamu hizmetlerine girme hakkı A. Hizmete girme B. Mal bildirimi V. Vatan hizmeti VI. Vergi ödevi VII. Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı Katılma Hakları: Aktif statü hakları kişinin devlet yönetimine katılmasını sağlayan haklardır. Devlet bu kapsama giren hakları yalnız tanımakla yetinmeli, bunların gerçekleştirilmesini de sağlamalıdır. Bu haklar seçme ve seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı, siyasi faaliyette bulunma hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, dilekçe hakkı gibi haklardır. İsteme Hakları: Pozitif statü hakları, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkanını tanıyan haklardır. Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır. Bu tür haklar, devlete sosyal alanda birtakım ödevler yükler. Pozitif statü haklarına, kişiye devletten bir şey istemesi hakkını verdiği için buna isteme hakları da denmektedir. Sosyal devlet anlayışının sonuçları olduğundan bu haklara kısaca sosyal haklar da denir. 13

20 ÇIKMIŞ SORULAR 1. T.C. Anayasası na göre aşağıdakilerden hangisi siyasî haklar ve ödevler bölümünde yer alır? A) Partilere girme B) Din ve vicdan hürriyeti C) Sosyal güvenlik hakkı D) Düzeltme ve cevap hakkı 4. I. Din ve vicdan hürriyeti II. Konut dokunulmazlığı III. Haberleşme hürriyeti IV. Düşünce ve kanaat hürriyeti V. Yerleşme ve seyahat hürriyeti VI. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti T.C. Anayasası na göre yukarıdakilerden hangileri özel hayatın gizliliği ve korunması kapsamında yer alır? A) I - II B) II - III C) I - IV - VI D) III - V - VI 2. T.C. Anayasası na göre, aşağıdakilerden hangisi siyasal hak ve ödevlerden birisidir? A) Sendika kurma hakkı B) Kamu hizmetine girme hakkı C) Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti D) Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı 5. I. Ailenin korunması II. Dernek kurma hürriyeti III. Sendika kurma hakkı IV. Kamu hizmetlerine girme hakkı V. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi T.C. Anayasası na göre yukarıdaki temel haklar ve ödevlerden hangileri sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlerdendir? A) I - II - IV B) II - III - V C) I - III - V D) II - IV - V 3. I. Ailenin korunması II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi III. Toprak mülkiyeti IV. Çalışma hakkı ve ödevi V. Konut hakkı Yukarıdakilerden hangileri sosyal ve ekonomik hak ve ödevler arasındadır? A) I - II B) I - II - III C) I - III - IV - V D) I - II - III - IV - V 6. T.C. Anayasası na göre Türk vatandaşlığı hakkı aşağıdaki hangi hak ve ödevler bölümünde yer almaktadır? A) Siyasi haklar ve ödevler B) Kişi hakları ve ödevleri C) Sosyal haklar ve ödevler D) Ekonomik haklar ve ödevler 1. A 2. B 3. D 4. B 5. C 6. A 14

21 İKİNCİ KISIM TEMEL HAKLAR VE ÖDEVLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER I. Temel hak ve hürriyetlerin niteliği (Madde 12) Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, insan haklarının pozitif hukuk tarafından tanınmış ve düzenlenmiş kısmıdır. -Anayasası nın 12. maddesinde temel hak ve hürriyetleri Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. şeklinde düzenlemiştir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva eder. II. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması (Madde 13) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasında esas alınacak ölçütler: Anayasanın sözü ve ruhu Demokratik toplum düzeni Lâik Cumhuriyetin gerekleri ölçülülük!! III. Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması (Madde 14) Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir. IV. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması (Madde 15) Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir. Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. V. Yabancıların durumu (Madde 16) Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir.! 15

22 NOT 1982 Anayasası temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasını olağan ve olağanüstü dönemlerde olmak üzere iki kısımda düzenlemiştir. Olağan dönemde temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması için, sınırlamanın aşağıda belirtilen şartlara uygun olması gerekir. Bunlar : - Sınırlama hakların özlerine dokunulmaksızın yapılmalı - Sınırlama yalnızca Anayasada sınırlamaya izin verilen maddelerde ve bu maddelerde belirtilen sebeplere bağlı olarak yapılmalı - Sınırlama kanunla yapılmalı - Sınırlama Anayasanın sözüne ve ruhuna uygun olmalı - Sınırlama demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmalı - Sınırlama laik Cumhuriyetin gereklerine uygun olmalı - Sınırlama ölçülülük ilkesine uygun olmalıdır Olağanüstü dönemlerde (savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde) temel hak ve hürriyetlerin normal dönemlere göre daha çok sınırlandırılması, hatta bu hürriyetlerin askıya alınmasına izin verilmektedir. Bu dönemlerde temel hak ve hürriyetlere, daha üstün değerleri korumak için müdahale edilmektedir. Örneğin kişilerin yaşamlarını korumak için sokağa çıkma hürriyetleri askıya alınmaktadır. Olağanüstü dönemlerde temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması da belli şartlara bağlıdır. Bunlar : - Sınırlandırmanın savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde yapılması - Sınırlama yapılırken milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemeli - Sınırlama durumun gerektirdiği ölçüde yapılmalıdır. Bu şartlara ek olarak olağanüstü dönemlerde temel hak ve hürriyetler üzerinde aşağıda belirtilen alanlar üzerinde düzenleme yapılamaz ve hiçbir surette bu haklara dokunulamaz. Bu alanlar : - Kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz. - Kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz. - Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez. - Suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz 16

23 ÇIKMIŞ SORULAR 1. I. Savaş II. Seferberlik III. Olağanüstü hâller IV. Sıkıyönetim T.C. Anayasası na göre yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen ya da tamamen durdurulabilir? A) I ve III B) I ve II C) I, III ve IV D) I, II, III ve IV 5. T.C. Anayasası na göre, aşağıdakilerden hangisi temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasında esas alınacak ölçütlerden biri değildir? A) Demokratik toplum düzeni B) Kanunla sınırlama C) Anayasa nın sözü ve ruhu D) Kuvvetler ayrılığı ilkesi 2. T.C. Anayasası na göre, aşağıdakilerden hangisi temel hak ve hürriyetlerin özelliklerinden biri değildir? A) Sınırsız B) Kişiliğine bağlı C) Vazgeçilmez D) Devredilmez 3. T.C. Anayasası na göre temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulmasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dahil, kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz B) Kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz C) Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez D) Suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz 4. T.C. Anayasası na göre, temel hak ve hürriyetler yabancılar için aşağıdakilerden hangisine göre sınırlanabilir? A) Avrupa Adalet Divanı Kararına B) Avrupa Konseyi kararına C) İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi hükümlerine D) Milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla 6. T.C. Anayasası na göre, temel hak ve hürriyetler aşağıdakilerden hangisi ile sınırlandırılabilir? A) Bakanlar Kurulu kararı B) Kanun C) Anayasa Mahkemesi kararı D) Yönetmelik 7. T.C. Anayasası na göre, temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Temel hak ve hürriyetler, sadece ülkenin tümünde veya bir kısmında savaş hâli varken sınırlandırılabilir. B) Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için kanunla sınırlanabilir. C) Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında Bakanlar Kurulu yetkilidir D) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. 17

24 8. T.C. Anayasası na göre aşağıdakilerden hangisi, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının kısmen veya tamamen durdurulması nedenlerinden değildir? A) Olağanüstü hal B) Seferberlik C) Tabii afetler D) Sıkıyönetim 9. T.C. Anayasası na göre temel hak ve hürriyetlerin durdurulması, aşağıdaki durumların hangisinde söz konusu olamaz? A) Savaş B) Ekonomik kriz C) Seferberlik D) Sıkıyönetim 11. T.C. Anayasası na göre temel hak ve hürriyetler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Temel hak ve hürriyetlerle ilgili sınırlamalar, Anayasa nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gerek lerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. B) Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, aile sine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumlu luklarını da ihtiva eder. C) Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. D) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmak sızın yalnızca yönetmeliklerle sınırlanabilir. 10. T.C. Anayasası na göre aşağıdakilerden han gisi temel hak ve hürriyetlerin niteliği ile il gilidir? A) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak ka nunla sınırlanabilir. B) Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin toplu ma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve so rumluluklarını da ihtiva eder. C) Anayasa da yer alan hak ve hürriyetlerden hiç biri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bü tünlüğünü bozmayı ve insan haklarına daya nan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kul lanılamaz. D) Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasa yla tanınan temel hak ve hür riyetlerin yok edilmesini veya Anayasa da be lirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılması nı amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. 12. T.C. Anayasası na göre temel hak ve hürriyet lerin kullanılmasının durdurulmasıyla ilgili ola rak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüs tü hâllerde, milletlerarası hukuktan doğan yü kümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla da olsa, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hür riyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulamaz. B) Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüs tü hâllerde, savaş hukukuna uygun fiiller so nucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz. C) Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. D) Kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz. 1. D 2. A 3. A 4. D 5. D 6. B 7. D 8. C 9. B 10. B 11. D 12. A 18

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 20 Ağustos 2014 Tarihli ve 29094 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016 Başbakanlık Personeli

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016

Detaylı

Tüm Kamu Personeli İçin GYS. Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Konu Anlatımı + Soru Bankası

Tüm Kamu Personeli İçin GYS. Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Konu Anlatımı + Soru Bankası Tüm Kamu Personeli İçin GYS Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımı + Soru Bankası Memurluk, Şeflik, Uzmanlık, Şube Müdürlüğü ve Diğer Unvanlar Adalet Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı GYS 2017 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Komisyon Millî Savunma Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN 978-605-318-071-5

Detaylı

Komisyon. Maliye Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN???-???-???-???-?

Komisyon. Maliye Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN???-???-???-???-? Komisyon Maliye Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN???-???-???-???-? Kitapta içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu

Detaylı

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık en son değişikliklerle Maliye Bakanlığı Görevde Yükselme Sınav Kılavuzunda duyurulan 19.10.2014 tarihli sınava uygun olarak hazırlanmıştır. maliye 2014 Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımı

Detaylı

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği GYS 2017 Ekonomi Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Soru Bankası Komisyon EKONOMİ BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVLARINA

Detaylı

Görevde Yükselme. Konu Anlatımı Soru Bankası GYS. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Sosyal Güvenlik Kurumu. Şef ve Memur Unvanlar İçin

Görevde Yükselme. Konu Anlatımı Soru Bankası GYS. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Sosyal Güvenlik Kurumu. Şef ve Memur Unvanlar İçin SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN 2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME (ŞEF-MEMUR) SINAVINA YÖNELİK 21/01/2016 TARİHİNDE YAPILAN DUYURUYA UYGUN OLARAK HAZIRLANMIŞTIR GYS 2016 Sosyal Güvenlik Kurumu Görevde Yükselme

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2015

Detaylı

2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME; - MÜDÜRLÜK

2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME; - MÜDÜRLÜK AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI TARAFINDAN 2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME; - MÜDÜRLÜK - MÜDÜR YARDIMCILIĞI - ŞEFLİK - İDARİ HİZMETLER SINAVINA YÖNELİK 05.02.2016 TARİHİNDE YAPILAN DUYURUYA UYGUN OLARAK

Detaylı

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016 Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına

Detaylı

Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı Soru Bankası. Sosyal Güvenlik Kurumu. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı Soru Bankası. Sosyal Güvenlik Kurumu. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı GYS 2017 Sosyal Güvenlik Kurumu Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Soru Bankası Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Sosyal Güvenlik

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI 6 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Kavramlar Türk Bayrağı Kanunu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11. Protokol ile Düzenlenen Metin) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11.

Detaylı

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT 6 8 T.C. ANAYASASI TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT Kavramlar Türk Ceza Kanunu TCK nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kabahatler Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu CMK nın Yürürlük ve Uygulama

Detaylı

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT 6 8 T.C. ANAYASASI TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT Kavramlar Türk Ceza Kanunu TCK nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kabahatler Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu CMK nın Yürürlük ve Uygulama

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

Lex specialis derogat legi generali

Lex specialis derogat legi generali 1 Lex specialis derogat legi generali Madde 91 devamı: Yetki kanunu, çıkarılacak kanun hükmünde kararnamenin, amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz

Detaylı

Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN-978-605-364-144-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık 20 Ağustos 2014 Tarihli ve 29094 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Başbakanlık Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2015 Başbakanlık Personeli

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

ÖSYM. kpss. yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK DENEME. Gerçek Sınav Tadında...

ÖSYM. kpss. yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK DENEME. Gerçek Sınav Tadında... kpss 2014 ÖSYM yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK 30 DENEME Gerçek Sınav Tadında... Komisyon VATANDAŞLIK 30 DENEME ISBN 978-605-364-707-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANAYASASI

TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANAYASASI TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANAYASASI Bandrol Uygulanmasına Đlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bandrol taşıması zorunlu değildir. Ekin Basın Yayın Dağıtım,

Detaylı

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN 978-605-364-600-6 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme 29 Nisan 2015 yayımlanan Yüksek Öğretim Üst Kuruluşları ile Yüksek Öğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca görevde yükselme merkezi yazılı sınav duyurusuna

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI 1. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) 1921 Anayasası yla kuvvetler birliği ilkesi benimsenmiştir. b) 1924 Anayasası yla fonksiyonlar ayrılığı ile biraz yumuşatılmışsa

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme GYS 2015 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-070-8

Detaylı

Tüm Kamu Personeli İçin

Tüm Kamu Personeli İçin Tüm Kamu Personeli İçin Adalet Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avrupa Birliği Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

CUMHURİYET ANAYASALARI

CUMHURİYET ANAYASALARI CUMHURİYET ANAYASALARI 1921-1924-1961-1982 (Hazırlanışları, Özellikleri, Orijinal Metinler Ve Yapılan Tüm Değişiklikler) Engin Şahin Yay n No : 2621 Hukuk Dizisi : 1273 1. Baskı Ocak 2012 İSTANBUL ISBN

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

GÖREVDE YÜKSELME ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ Milli Eğitim Bakanlığı GYS 2013 GÖREVDE YÜKSELME ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Şube Müdürlüğü Şeflik ve Diğer Unvanlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Devlet Teşkilatı 657 Sayılı Devlet

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

MEB YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI. Millî Eğitim Bakanlığı

MEB YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI. Millî Eğitim Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı MEB 2013 YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI Türkçe Sosyal Bilimler Mesleki Bilgi Genel Kültür EN SON YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE

Detaylı

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2015 Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık GYS 2017 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-070-8

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS ANAYASA HUKUKU İÇINDEKILER Birinci Bölüm ANAYASA HUKUKUNA GIRIŞ I. ANAYASA HUKUKU... 1 II. ANAYASA KAVRAMI... 1 III. ANAYASACILIK DÜŞÜNCESİ VE DOĞUŞU...

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2017

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2017 Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına

Detaylı

kpss ezberbozan serisi VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde

kpss ezberbozan serisi VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde ezberbozan kpss serisi 2016 VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN VATANDAŞLIK SORU BANKASI ISBN 978-605-318-362-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

TEMEL HUKUK. Hukuk ve Kaynakları

TEMEL HUKUK. Hukuk ve Kaynakları TEMEL HUKUK Hukuk ve Kaynakları HUKUK NEDİR Hukuk, toplumsal yaşam içinde kişilerin birbirleriyle ve toplumu temsil eden güçle ilişkilerini düzenleyen ve uyulması, toplumu temsil eden güç tarafından yaptırıma

Detaylı

GYS. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık. Soru Bankası

GYS. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık. Soru Bankası GYS 2015 Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı TÜRK ANAYASA DÜZENİ 2016 Bahar dönemi Ara sınavı 1. Divan-ı Hümayun hangi Osmanlı padişahı döneminde kurulmuştur? A) I. Osman B) Orhan C) II. Murat D) III. Selim E) II. Mahmut 2. Divan-ı Hümayunun kaldırılmasıyla

Detaylı

İçindekiler. BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ

İçindekiler. BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 17 BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU I. ANAYASA KAVRAMI VE ANAYASANIN FONKSİYONU 23 A. Anayasa Kavramı ve Anayasa Hukuku Öğretisi 23 B. Anayasanın Fonksiyonları

Detaylı

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi M. Gözde ATASAYAN Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 A. «KAMU HİZMETİ» KAVRAMI...1 1. Kamu Hizmetinin Klasik Tanımı...1

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ Ayrıntılı Bilgi ve On-line Satış İçin www.hukukmarket.com İSMAİL KÖKÜSARI Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI Soru 1 : "Anayasa" deyince ne anlaşılır, ne anlamak gerekir? 7 Soru 2 : Türk tarihindeki anayasa hareketlerinin başlıca aşamaları ve özellikleri nelerdir? 15 İkinci

Detaylı

ÖABT LİSE MATEMATİK SORU BANKASI ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ. Tamamı Çözümlü. Kerem Köker

ÖABT LİSE MATEMATİK SORU BANKASI ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ. Tamamı Çözümlü. Kerem Köker ÖABT Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT LİSE MATEMATİK SORU BANKASI Kerem Köker Tamamı Çözümlü Kerem Köker ÖABT LİSE MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ SORU

Detaylı

Hayır. Evet. tercih. tercih

Hayır. Evet. tercih. tercih tercih Evet Hayır tercih ÜCRETSİZDİR DERNEK YAPILANMASINDA BİR STK DIR. www.hukukakademisi.org.tr Ankara, 28.02.2017... - Olageldiği gibi ve asıl sorunumuz; atanmış aday adaylarını seçmemiz sonucunda,...

Detaylı

Olağanüstü Hal ve Temel Hak ve Hürriyetler

Olağanüstü Hal ve Temel Hak ve Hürriyetler Olağanüstü Hal ve Temel Hak ve Hürriyetler Cemil Çelik OLAĞANÜSTÜ HAL VE TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Olağanüstü Hal Olağanüstü Hal İlanı şartları İdarenin Olağanüstü Hal yetkileri Olağanüstü Hal kanun Hükmünde

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

Türkiye'de "Decentralization" Süreci

Türkiye'de Decentralization Süreci Türkiye'de "Decentralization" Süreci 30 Nisan 2013 Bahçeşehir Üniversitesi İlker Girit Ahmet Ketancı Türkiye'de "Decentralization" Süreci Decentralization Prensipleri Türkiye deki Tarihi Süreç Türkiye

Detaylı

DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ

DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ Anayasa, sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi değil, Avrupa Sosyal Şartı, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde 30. yıl Editör Zozan Köse Yazar Komisyon KPSS Vatandaşlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-503-1

Detaylı

matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme

matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme çöz kazan matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü geometri 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Kenan Osmanoğlu, Kerem Köker KPSS

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? İdare nedir? Organik anlamda idare-fonksiyonel Anlamda İdare Hukuk devleti İdare teşkilatı İdari davalar İDARE HUKUKU Devletin 3 fonksiyonu vardır:

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları Normlar hiyerarşisi Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE 5000 SORU BANKASI Eğitimde 30. yıl Komisyon KPSS GYGK EFSANE 5000 SORU BANKASI ISBN 978-605-364-492-8 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 82 soru ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 82 soru ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 82 soru ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde 30. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN MATEMATİK - GEOMETRİ SORU BANKASI ISBN 978-605-318-360-0 Kitapta yer alan

Detaylı

Sivil Savunma Uzmanı. Sıra No

Sivil Savunma Uzmanı. Sıra No MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI AKARYAKIT İKMAL VE NATOPOL TESİSLERİ İŞLETME BAŞKANLIĞI PERSONELİ 2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI SINAV KONULARI VE SORU DAĞILIMI ÇİZELGESİ Şube Müdürü 1 T.C. Anayasası 6 2 Atatürk

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti T.C. ANAYASASI MADDE DİZİNİ. Madde metinleri madde dizininden sonradır. Kavram dizini metnin sonundadır.

Türkiye Cumhuriyeti T.C. ANAYASASI MADDE DİZİNİ. Madde metinleri madde dizininden sonradır. Kavram dizini metnin sonundadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (En son 12 Eylül 2010 tarihli halkoylamasıyla onaylanan 7 Mayıs 2010 tarih ve 5982 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler metne işlenmiştir). T.C. ANAYASASI MADDE DİZİNİ Madde

Detaylı

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet ANAYASAL ÖZELLİKLER Ulus devlet, belirli bir toprak parçası üzerinde belirli bir nüfus ve egemenliğe sahip bir örgütlenmedir. Ulus-devlet üç unsura sahiptir: 1) Ülke (toprak), 2) Nüfus, 3) Egemenlik (Siyasal-Yönetsel

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

İDARİ YARGI ( ADL104U )

İDARİ YARGI ( ADL104U ) İDARİ YARGI ( ADL104U ) KISA ÖZET kolayaof.com İDARİ YARGI - ADL104U İÇİNDEKİLER Ünite Ünite Adı Sayfa Ünite 1 : İdarenin Denetlenmesi 1 Ünite 2 : İdari Yargı Yetkisi Ve Yargı Düzenleri 4 Ünite 3 : İdari

Detaylı

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN 978-605-318-010-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2015, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ 2011 2012 BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Anlatım soruları: 1- Osmanlı ve Türkiye de bugüne kadar yürürlükte bulunmuş anayasaların nasıl

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ. gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program geliştirme

KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ. gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program geliştirme kpss 2015 Yeni sorularla son sınav sistemine göre hazırlanmıştır. ezberbozan ezberletmezöğretir! KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ SORU BANKASI gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program

Detaylı

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 ANAYASA 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Mevcut seçim barajı hakkındaki görüşünüzü yazınız.

Detaylı

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI T.C ANAYASASI'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ (*) Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982 Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları 1. Yükseköğretim kurumları MADDE 130- Çağdaş eğitim-öğretim

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür VATANDAŞLIK DENEME

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür VATANDAŞLIK DENEME Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür 30 VATANDAŞLIK DENEME Komisyon VATANDAŞLIK 30 DENEME ISBN-978-605-318-970-1 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

ANAYASA HUKUKU L I B E R T U S ÖZGÜR ÖZKINIK. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı TEK KİTAP. Vergi Müfettişliği

ANAYASA HUKUKU L I B E R T U S ÖZGÜR ÖZKINIK. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı TEK KİTAP. Vergi Müfettişliği L I B E R T U S ANAYASA HUKUKU Konu Anlatımlı Örnekler Yorumlar Uyarılar Pratik Bilgiler Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular ve Açıklamaları KPSS ve kurum sınavları için özgün soru ve konu anlatımından

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ANAYASASI

Türkiye Cumhuriyeti ANAYASASI TÜRK ANAYASA HUKUKU SİTESİ [anayasa.gen.tr] Türkiye Cumhuriyeti ANAYASASI (En Son 9 Şubat 2008 Tarih ve 5735 Sayılı Kanunla Yapılan Anayasa Değişikliği Metne İşlenmiştir) Hazırlayan: Prof. Dr. Kemal Gözler

Detaylı

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında...

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında... kpss 2014 GENEL KÜLTÜR ÖSYM yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. TARİH Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 30 DENEME Serkan Aksoy Gerçek Sınav Tadında... Serkan AKSOY KPSS TARİH 30 DENEME

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İdarenin Denetlenmesi I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

Doç. Dr. Nusret İlker ÇOLAK Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KİTLE İLETİŞİM HUKUKU

Doç. Dr. Nusret İlker ÇOLAK Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KİTLE İLETİŞİM HUKUKU Doç. Dr. Nusret İlker ÇOLAK Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KİTLE İLETİŞİM HUKUKU İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...

Detaylı

Demokratik Yönetişimde Vatandaş Şikayetinin Rolü. Fikret Toksöz May 12, 2015

Demokratik Yönetişimde Vatandaş Şikayetinin Rolü. Fikret Toksöz May 12, 2015 Demokratik Yönetişimde Vatandaş Şikayetinin Rolü Fikret Toksöz May 12, 2015 Demokratik Yönetişimde Vatandaş Şikayetinin Rolü İçin Taslak Yasal Temeller Merkez Düzey Yerel Düzey Müdahale Mekanizmaları Geleneksel

Detaylı

V. Devletin temel amaç ve görevleri

V. Devletin temel amaç ve görevleri YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ KAPSAMINDA ENGELLİRE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ. Türkiye Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği ve Şubeleri işbirliği ile tasarlanmıştır.

Detaylı

VATANDAŞLIK DENEME KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde

VATANDAŞLIK DENEME KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür VATANDAŞLIK 30 DENEME KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı.

Detaylı

Komisyon ALES ÇIKMIŞ SINAV SORULARI 9 FASİKÜL ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon ALES ÇIKMIŞ SINAV SORULARI 9 FASİKÜL ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon ALES ÇIKMIŞ SINAV SORULARI 9 FASİKÜL ISBN 978-605-64-508-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ŞEFFAF DEVLETTE BİLGİ EDİNME HAKKI VE SINIRLARI

ŞEFFAF DEVLETTE BİLGİ EDİNME HAKKI VE SINIRLARI Yrd. Doç. Dr. Ayhan DÖNER Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ŞEFFAF DEVLETTE BİLGİ EDİNME HAKKI VE SINIRLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR...xv

Detaylı