Hiyalüronik asit: Özellikleri ve Oftalmik Kullanımları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hiyalüronik asit: Özellikleri ve Oftalmik Kullanımları"

Transkript

1 Hiyalüronik asit: Özellikleri ve Oftalmik Kullanımları Marjorie J. Rah, OD, PhD Massachusetts Eye and Ear Infirmary Contact Lens Service 243 Charles Street Boston, MA GİRİŞ Vücut, zorunlu fonksiyonları gerçekleştirmek üzere gelişmiş olan sistemlerin oluşturduğu kompleks bir sistemdir. Kendini koruyan ve kendi kendine yeten bir organ olan göz bunun en uygun örneğidir. Göz, kendisini korurken, kendi ürettiği birçok unsura dayanmaktadır. Örneğin, gözyaşı filmi bazıları oküler ortamı dezenfekte etmeye yardımcı antibakteriyel enzimler olan 490 ın üzerinde protein içermektedir. 1 Hiyalüronik asit (HA) gözün ürettiği ve temel fonksiyonu gözü kaygan tutmak olan bir başka öğedir. Bazı kontakt lens ve kontakt lens bakım solüsyonu üreticileri hiyalüronik asidin faydalarını görmüş ve bunu göz kuruluğunun tedavisi olarak ve kontakt lensleri daha rahat hale getirmek için ürünlerine katmıştır. HİYALÜRONİK ASİT NEDİR? HA, cildin bağ dokusu, göbek bağı ve eklemlerdeki sinovi yal sıvıda olmak üzere vücudun genelinde doğal olarak bulunan bir glikozaminoglikandır. 2,3 Ayrıca, normal gözyaşı, 4 lakrimal doku 5 ve kornea epiteli de dâhil olmak üzere gözün farklı yerlerinde de bulunabilir. 6 HA, kayganlaştırıcı etkisinin yanı sıra, serbest radikallerin yol açtığı oksidatif hasara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. 7,8 Yaraların iyileşmesi üzerindeki potansiyel etkisinin yanı sıra, antienflamatuar özelliklere de sahiptir. 2 HA, oküler cerrahi (vitreus replasmanı olarak), katarakt cerrahisi (kornea endoteli için koruma olarak) ve kornea nakli cerrahisi (daha iyi greft saydamlığı sağlamak için) gibi çeşitli cerrahi prosedürler esnasında halen kullanılmaktadır. 2,9

2 HİYALÜRONİK ASİDİN KAYGANLAŞTIRICI ÖZELLİKLERİ Hiyalüronik asit, her HA molekülünün kendi ağırlığının 1000 katı kadar su tutmasına olanak veren sarmal yapısı sayesinde eşsiz su tutma özelliklerine ve viskoelastisiteye sahiptir. 10 Bununla birlikte, sıcaklık, ph ve kayma hızında meydana gelen değişiklikler bu becerisi üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. 2,8,11 HA, biri göz açıkken ve diğeri göz kırpıldığında olmak üzere iki belirgin role sahiptir. Göz açıkken, daha viskoz olup, gözün yüzeyini kurutmadan kaplayarak, gözyaşı filmi kırılma zamanının uzamasına yol açar. 8,12 Göz kırpma esnasında ise, viskozitesi azalarak göz kapakları başlangıçtaki konumlarına geri döndüğünden HA'nın gözün her yerine yayılması ile sonuçlanır. 8 HİYALÜRONİK ASİDİN SUNİ GÖZYAŞI ÇALIŞMALARINDAKİ ETKİNLİĞİ Hiyalüronik asidin suyu bağlama özelliği, onu suni gözyaşları için ideal bir öğe haline getirir ve HA halihazırda piyasada mevcut bulunan bazı gözyaşı damlalarında yer almaktadır (örn., Aquify Long Lasting Comfort Drops [CibaVision, Duluth GA], Blink Contacts Lubricating Eye Drops [Abbott Medical Optics, Santa Ana CA]). HA içeren suni gözyaşları ve göz kuruluğu ve ilişkili semptomlardaki etkilerinin araştırıldığı çeşitli çalışmalar Tablo 1 de liste halinde verilmektedir. Bu çalışmalara, hafif ila şiddetli göz kuruluğu olan ve kornea hastalıkları (örn. epitel kornea distrofisi, kontakt lens kaynaklı irritasyon, oküler pemfigoid, filamenter keratit, nörotrofik keratit) yaşamış olabilecek hastalar dahil edilmiştir. 3,12-15 Bu çalışmaların çoğu ilk sonuçlarında, öznel anketlerde elde edilen sonuçlara ve gözyaşı filmi kırılma zamanının objektif ölçümlerine odaklanılırken, diğer göz kuruluğu test sonuçları da incelenmiştir (örn. fenol kırmızısı iplik testi, gözyaşı menisküs yüksekliği, noninvaziv gözyaşı kırılma zamanı, bulber hiperemi). 3,12-15 Bu çalışmaların sonuçları Tablo 1 de gösterilmekle birlikte, söz konusu çalışmalar paralel yürütülmediğinden karşılaştırma yapılması uygun olmaz.

3 Tablo 1: Hyaluronik asidin kuru gözdeki etkileri üzerine yapılmış çalışmaların özetleri Çalışma % sodium hyaluronate Sonuçlar: Hastalar gözyaşı semptomlarında rahatlama bildirmişlerdir. Korneal boyanmada objektif iyileşme mevcuttu. Çalışma % sodium hyaluronate vs 0.1% sodium hyaluronate vs placebo Sonuçlar: %0.1 lt A versus plasebo olarak Schirmer Testi nde; gözyaşı kırılma zamanında ve Bengal Pembesi ile boyanmada anlamlı bir farklılık mevcut değildi. %0.2 H.A. İle farklar anlamlı idi. Hastalar H.A. tedavisinin yapılmasını tercih ettiler. Çalışma % sodium hyaluronate vs 0.1% sodium hyaluronate/0.3% sodium hyaluronate vs vehicle Sonuçlar: Taşıyıcı ve %0.05 H.A. ile gözyaşı kırılma zamanında anlamlı bir değişikli olmadı. %0.1 lik ve %0.3 lük H.A. İle üç saat sonraya kadar gözyaşı kırılma zamanında anlamlı bir değişiklik oldu. Çalışma % sodium hyaluronate vs 0.3% sodium hyaluronate vs 0.9% saline Sonuçlar: %0.1 lik ve %0.3 lük H.A. ile 6 saate kadar gözyaşı kırılma zamanında anlamlı artış. %0.3 lük H.A. İle 6 saatin tümü boyunca semptomlarda iyileşme etkisi. Çalışma % sodium hyaluronate vs 0.3% hydroxypropylmethylcellulose/0.1% dextran Sonuçlar: %0.18 lik H.A. ile 30. ve 60. dakikadaki gözyaşı kırılma zamanında anlamlı derecede artış. HİYALÜRONİK ASİDİN KONTAKT LENS ÇALIŞMALARINDAKİ ETKİNLİĞİ Hiyalüronik asidin kontakt lensler üzerindeki etkilerine ilişkin az miktarda literatür verisi mevcuttur. Bununla beraber, Itoi ve meslektaşları (1995) tarafından gerçekleştirilen önemli bir çalışmada, hiyalüronik asidin o dönemde sert gaz geçirgen kontakt lens kullanan hastalarda saat 3 ve 9 yönlerindeki boyanma üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. 16 Bu çalışmada, hastalar HA veya suni gözyaşlarına randomize edilmiş ve öznel semptomlarda anlamlı farklara rastlanmamakla birlikte, HA damlalarını kullanan grupta anlamlı derecede daha az objektif belirti (korneal boyanma ve konjonktival hiperemi) gözlenmiştir.

4 Hidrojel ve silikon hidrojel lens malzemelerinde nemlendirici ajan olarak kullanıldığında HA nın protein absorpsiyonu üzerindeki etkisinin incelendiği başka önemli çalışmalar da mevcuttur. 17,18 Hiyalüronik asidin hidrojel lenslere eklenmesi ile lizozim, albumin ve daha büyük protein IgG nin absorpsiyonu anlamlı derecede azalmış, 17 silikon hidrojel lenslerde yer alması ise lizozim tutulumunun azalmasıyla sonuçlanmıştır. 18 VARILAN SONUÇLAR Vücut tarafından üretilen HA suni gözyaşları ile kontakt lensler için nemlendirici ajanları geliştirmek için ve kontakt lens bakım ürünleri veya kontakt lens malzemelerine katılan nemlendirici ajan olarak bir esin kaynağı olabilir. Bunların tümü, göz kuruluğu ve rahatsızlığı ile mücadele etmeye yardımcıdır. Kontakt lens bakım ve tasarımında ilerlemeler devam ettikçe, göz doktorları kontakt lens kullanan hastalarına geliştirilmiş bir rahatlık sunabilecektir. Bunun, kontakt lens kullanmayı bırakan hasta sayısında bir azalmaya ve lens kullanma zamanlarında bir artışa yol açması beklenmektedir. REFERANSLAR 1. de Souza GA et al. Identification of 491 proteins in the tear fluid proteome reveals a large number of proteases and protease inhibitors. Genome Biol. 2006;7:R Lapcik L Jr, Lapcik L, De Smedt S et al. Hyaluronan: preparation, structure, properties, and applications. Chemical Reviews. 1998;98: Stuart JC, Linn JG. Dilute sodium hyaluronate (Healon) in the treatment of ocular surface disorders. Ann Ophthalmol. 1985;17: Frescura M, Berry M, Corfield A et al. Evidence of hyaluronan in human tears and secretions of conjunctival cultures. Biochem Soc Trans. 1994;22:228S. 5. Yoshida K, Nitatori Y, Uchiyama Y. Localization of glycosaminoglycans and CD44 in the human lacrimal gland. Arch Histol Cytol. 1996;59: Lerner L, Schwartz D, Hwang D et al. Hyaluronan and CD44 in the human cornea and limbal conjunctiva: letter to the editor. Exp Eye Res. 1998;67: Scott JE. Extracellular matrix, supramolecular organisation and shape. J Anat. 1995;187 ( Pt 2): Szczotka-Flynn LB. Chemical properties of contact lens rewetter. Contact Lens Spectrum. 2006(4). 9. Polack FM. Healon (Na Hyaluronate): A review of the literature. Cornea. 1986;5: Rosenbaum D, Peric S, Holecek M et al. Hyaluronan in radiation-induced lung disease in rat. Radiat Res. 1997;147:

5 11. Scott JE, Cummings C, Brass A et al. Secondary and tertiary structures of hyaluronan in aqueous solution, investigated by rotary shadowing-electron microscopy and computer simulation. Biochem J. 1991;274: Johnson ME, Murphy PJ, Boulton M. Effectiveness of sodium hyaluronate eyedrops in the treatment of dry eye. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2006;244: Sand BB, Marner K, Norn MS. Sodium hyaluronate in the treatment of keratoconjunctivitis sicca. A double masked clinical trial. Acta Ophthalmol (Copenh). 1989;67: Hamano T, Horimoto K, Lee M et al. Sodium hyaluronate eyedrops enhance tear film stability. Jpn J Ophthalmol. 1996;40: Prabhasawat P, Tesavibul N, Kasetsuwan N. Performance profile of sodium hyaluronate in patients with lipid tear deficiency: randomised, double-blind, controlled, exploratory study. Br J Ophthalmol. 2007;91: Itoi M, Kim O, Kimura T et al. Effect of sodium hyaluronate ophthalmic solution on peripheral staining of rigid contact lens wearers. CLAO J. 1995;21: Van Beek M, Jones L, Sheardown H. Hyaluronic acid containing hydrogels for the reduction of protein adsorption. Biomaterials. 2008;29: van Beek M, Weeks A, Jones L et al. Immobilized hyaluronic acid containing model silicone hydrogels reduce protein adsorption. J Biomater Sci Polym Ed. 2008;19:

KURU GÖZDE OKÜLER YÜZEY HASTALIĞI SEMPTOMLARI İNDEKSİ (OYHİ) İLE TANI YÖNTEMLERİNİN UYUMU

KURU GÖZDE OKÜLER YÜZEY HASTALIĞI SEMPTOMLARI İNDEKSİ (OYHİ) İLE TANI YÖNTEMLERİNİN UYUMU Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 2014; 54 (2) Klinik Çalışma KURU GÖZDE OKÜLER YÜZEY HASTALIĞI SEMPTOMLARI İNDEKSİ (OYHİ) İLE TANI YÖNTEMLERİNİN UYUMU Hatice TEKCAN 1, Ayşe BURCU

Detaylı

Silikon Hidrojel Kontakt Lenslerin Oküler Yüzeye ve Gözyaşı Fonksiyon Testlerine Uzun Dönem Etkileri

Silikon Hidrojel Kontakt Lenslerin Oküler Yüzeye ve Gözyaşı Fonksiyon Testlerine Uzun Dönem Etkileri DOI: 10.4274/tjo.37268 Özgün Araflt rma / Original Article Silikon Hidrojel Kontakt Lenslerin Oküler Yüzeye ve Gözyaşı Fonksiyon Testlerine Uzun Dönem Etkileri The Long-Term Effects of Silicone Hydrogel

Detaylı

Geleneksel Hidrojel ve Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanıcılarında Kuru Göz Gelişiminin Karşılaştırılması

Geleneksel Hidrojel ve Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanıcılarında Kuru Göz Gelişiminin Karşılaştırılması DOI: 10.4274/tjo.43.87049 Özgün Araflt rma / Original Article Geleneksel Hidrojel ve Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanıcılarında Kuru Göz Gelişiminin Karşılaştırılması Comparison of Development of Dry

Detaylı

KURU GÖZ TEDAVİSİNDE %0.05 LİK TOPİKAL SİKLOSPORİN A NIN ETKİNLİĞİ

KURU GÖZ TEDAVİSİNDE %0.05 LİK TOPİKAL SİKLOSPORİN A NIN ETKİNLİĞİ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 2014; 54 (3) Klinik Çalışma KURU GÖZ TEDAVİSİNDE %0.05 LİK TOPİKAL SİKLOSPORİN A NIN ETKİNLİĞİ Hatice TEKCAN 1, Nilay AKAGÜN 2, Ayşe BURCU 3,

Detaylı

Özgün Araflt rma / Original Article

Özgün Araflt rma / Original Article DOI: 10.4274/tjo.76376 Özgün Araflt rma / Original Article Sık Değişim Hidrojel ve Sık Değişim Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanan Hastalarda Konjonktival Değişikliklerin İmpresyon Sitolojisi Yöntemi

Detaylı

American Journal of Ophthalmology 150(2) Archives of Ophthalmology 128(7) British Journal of Ophthalmology 94(7)

American Journal of Ophthalmology 150(2) Archives of Ophthalmology 128(7) British Journal of Ophthalmology 94(7) Bausch and Lomb'un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa anterior göz üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanımının Kornea Morfolojisi Üzerindeki Uzun Dönem Etkileri

Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanımının Kornea Morfolojisi Üzerindeki Uzun Dönem Etkileri DO I: 10.4274/tjo.42.70894 Özgün Araflt rma / Original Article Silikon Hidrojel Kontakt Lens Kullanımının Kornea Morfolojisi Üzerindeki Uzun Dönem Etkileri The Long-Term Effects of Silicone Hydrogel Contact

Detaylı

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN %98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN SPF30 Mineral güneş koruyucu Temel olarak cildin tüm dokularına oksijen geçirgenliği sağlayan üçlü silika retiküler taşıyıcı sistem. FDA nın cilt iyileştirici

Detaylı

Bausch & Lomb Incorporated., Rochester, New York, ABD

Bausch & Lomb Incorporated., Rochester, New York, ABD Torik Lens Performansı: Rotasyonal Düzelmenin Anlaşılması Gerard Cairns, PhD, MCOptom, FAAO Paul China, OD, BS, FAAO Tim Green, MS Bill T Reindel, OD, MS Bausch & Lomb Incorporated., Rochester, New York,

Detaylı

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ SUNUM AKIŞI Giriş ve Amaç Materyal Metod Bulgular Tartışma Sonuç GİRİŞ ve AMAÇ Ramazan ayı Müslümanların güneşin doğuşu ve batışı arasında geçen sürede

Detaylı

Kuru Göz Tedavisinde Yeni Bir Alternatif: İntranazal Lakrimal Nörostimülasyon

Kuru Göz Tedavisinde Yeni Bir Alternatif: İntranazal Lakrimal Nörostimülasyon MN OFTALMOLOJİ KURU GÖZ ÖZEL SAYISI Özet Kuru Göz Tedavisinde Yeni Bir Alternatif: İntranazal Lakrimal Nörostimülasyon Doç.Dr. Koray GÜMÜŞ*, **, Prof.Dr. Stephen C. PFLUGFELDER** Son yıllarda yapılan çalışmalar,

Detaylı

İnaktif Graves Oftalmopatili Çocuklarda Bazal Gözyaşı Salınımı ve Gözyaşı Filmi Stabilitesi

İnaktif Graves Oftalmopatili Çocuklarda Bazal Gözyaşı Salınımı ve Gözyaşı Filmi Stabilitesi - ORĐJĐNAL ARAŞTIRMA İnaktif Graves Oftalmopatili Çocuklarda Bazal Gözyaşı Salınımı ve Gözyaşı Filmi Stabilitesi Dr. Arsen AKINCI, a Dr. Ergun ÇETĐNKAYA, b Dr. Zehra AYCAN b a Pediatrik Oftalmoloji Bölümü,

Detaylı

Kuru Göz Tanı Yöntemleri

Kuru Göz Tanı Yöntemleri MN Oftalmoloji Kuru Göz Özel Sayısı Özet Kuru Göz Tanı Yöntemleri Prof.Dr. Banu COŞAR* Kuru göz tanı prensipleri 2007 de Kuru Göz Atölyesi (Dry Eye Workshop) tarafından yayınlanmıştır. Tanı testlerinin

Detaylı

Kuru Göz 1. Bölüm Güncel Klinik Değerlendirme Jennifer P. Craig

Kuru Göz 1. Bölüm Güncel Klinik Değerlendirme Jennifer P. Craig Kuru Göz 1. Bölüm Güncel Klinik Değerlendirme Jennifer P. Craig Giriş Yakınlarda yayınlanmış olan Uluslararası Kuru Göz Atölyesinin (DEWS) raporunda, kuru göz, "gözyaşı ve oküler yüzeyde, rahatsızlık,

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI EYESTIL 10 ml göz damlası 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde : 100 ml de : 0.150 g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler : Yardımcı

Detaylı

VivaSens. Hassasiyet giderici lak. Aşırı duyarlı dişler için çok yönlü koruma

VivaSens. Hassasiyet giderici lak. Aşırı duyarlı dişler için çok yönlü koruma Hassasiyet giderici lak Aşırı duyarlı dişler için çok yönlü koruma Hassas bir konu Yetişkinlerin yaklaşık % 25 i hayatlarının bir döneminde hassas diş sıkıntısı çekmektedir. Birçok insan doğal dişlerini

Detaylı

Kuru Göz Tanısında Yenilikler

Kuru Göz Tanısında Yenilikler MN Oftalmoloji Kuru Göz Özel Sayısı Özet Kuru Göz Tanısında Yenilikler Doç.Dr. Murat DOĞRU* Kuru göz alanında en önemli değişikliklerden biri; tanıma, semptomların ve görme bozukluğunun eklenmesi olmuştur.

Detaylı

Penetran Göz Yaralanmaları

Penetran Göz Yaralanmaları Penetran Göz Yaralanmaları Pelin Özyol Oküler yaralanmalar özellikle düşük sosyoekonomik düzeydeki bireylerde ve az gelişmiş ülkelerde olmak üzere genel olarak tüm dünyada önemli morbidite nedenidir. Yaralanmaların

Detaylı

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik İMDİ YENİLENME ZAMANI! IT'S TIME TO SLOW DOWN! EXCLUSIVE Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik ŞİMDİ YENİLENME ZAMANI! Ultra Enerji Kremi Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Cildi yenilemek için olağanüstü

Detaylı

Mulders et. al. Eur Urol 2014, 65(5)

Mulders et. al. Eur Urol 2014, 65(5) Zytiga Etkililik Fizazi K et al. Abiraterone acetate for treatment of metastatic castration-resistant prostate cancer treatment : final overall survival analysis of the COU-AA-301 randomised, double-blind,

Detaylı

Kornea Laser Cerrahisi

Kornea Laser Cerrahisi Kornea Laser Cerrahisi Doç.Dr.Dr.. Akif Özdamar Refraktif Cerrahi / Kategori Lameller Keratomileusis Lasik İntrakorneal Ring Segment Refraktif Cerrahi / Kategori İnsizyonel Radyal keratotomi Astigmatik

Detaylı

Çeşitli Nedenlere Bağlı Göz Yüzeyi Sorunlarında Topikal Otolog Serum Damla Uygulamasının Epitelizasyona Etkisi ve Güvenilirliği

Çeşitli Nedenlere Bağlı Göz Yüzeyi Sorunlarında Topikal Otolog Serum Damla Uygulamasının Epitelizasyona Etkisi ve Güvenilirliği DO I: 10.4274/tjo.42.58076 Özgün Araflt rma / Original Article Çeşitli Nedenlere Bağlı Göz Yüzeyi Sorunlarında Topikal Otolog Serum Damla Uygulamasının Epitelizasyona Etkisi ve Güvenilirliği The Effect

Detaylı

Sayı 4. Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir:

Sayı 4. Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir: Bausch and Lomb'un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa ön segment üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerime dayanarak, Bausch and Lomb, benden, her ay araştırma

Detaylı

Sayı 9 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir:

Sayı 9 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir: Bausch and Lomb'un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa anterior göz üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

GİRİŞ-AMAÇ YÖNTEM-GEREÇLER

GİRİŞ-AMAÇ YÖNTEM-GEREÇLER PS1018 Retinal Ven Tıkanıklığı Bulunan Hastalarda Tedavi Başarısını Etkileyen Özellikler Ufuk Adıgüzel, Nurgül Kuş Mersin Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin GİRİŞ-AMAÇ Retina ven tıkanıklıkları

Detaylı

Kuru Göz 2. Bölüm Geçerli terapötik ve yönetme seçenekleri Jennifer P. Craig

Kuru Göz 2. Bölüm Geçerli terapötik ve yönetme seçenekleri Jennifer P. Craig Kuru Göz 2. Bölüm Geçerli terapötik ve yönetme seçenekleri Jennifer P. Craig Giriş Bu makalenin 1. bölümünde, klinisyenin kuru gözü değerlendirmek üzere kullanabileceği mevcut teknikler incelenmiştir.

Detaylı

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP)

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP) Göz Preparatları Göz preparatları : Göz küresi üzerine ve/veya konjonktivaya veya konjonktiva kesesine yerleştirmek için tasarlanan steril sıvı, yarı katı veya katı preparatlardır. İlaçlar, göze başlıca

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Yanık örtüleri Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Neden yanık pansumanı? Hızlı ve kozmetik açıdan kabul edilebilir bir iyileşme sağlamak, Ağrıyı azaltmak, Enfeksiyondan koruma veya mücadele,

Detaylı

Sayı 8 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir:

Sayı 8 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir: Bausch and Lomb'un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa ön segment üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

Topikal Anesteziklerin Neden Olduğu Toksik Keratopati ve Tedavisi

Topikal Anesteziklerin Neden Olduğu Toksik Keratopati ve Tedavisi J Kartal TR 2012;23(3):113-118 doi: 10.5505/jkartaltr.2012.16013 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Topikal Anesteziklerin Neden Olduğu Toksik Keratopati ve Tedavisi Toxic Keratopathy Secondary to Topical

Detaylı

Tip-1 Diabetes Mellitus lu Çocuklarda Kuru Göz

Tip-1 Diabetes Mellitus lu Çocuklarda Kuru Göz ORİJİNAL ARAŞTIRMA Tip-1 Diabetes Mellitus lu Çocuklarda Kuru Göz Pınar YÜKSEKKAYA, a Emine ŞEN, b Veysel Nijat BAŞ, c Semra ÇETİNKAYA, c Sebahat YILMAZ AĞLADIOĞLU, c Gökçe TAŞDEMİR, a Zehra AYCAN c a

Detaylı

Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Geleneksel Kuru Göz Testleri ile İlişkisinin İncelenmesi

Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Geleneksel Kuru Göz Testleri ile İlişkisinin İncelenmesi DOI: 10.4274/tjo.65487 Özgün Araflt rma / Original Article Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Geleneksel Kuru Göz Testleri ile İlişkisinin İncelenmesi Evaluation of the Correlation Between Tear Meniscus

Detaylı

OKÜLER YÜZEY HASTALIKLARINDA OTOLOG SERUM TEDAVİSİNİN ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİĞİ

OKÜLER YÜZEY HASTALIKLARINDA OTOLOG SERUM TEDAVİSİNİN ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİĞİ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 2014; 54 (2) Klinik Çalışma OKÜLER YÜZEY HASTALIKLARINDA OTOLOG SERUM TEDAVİSİNİN ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİĞİ Nilay AKAGÜN 1, Hatice TEKCAN 2 Özet

Detaylı

Patentli Resilient Hyaluronic Acid Teknolojisi

Patentli Resilient Hyaluronic Acid Teknolojisi Patentli Resilient Hyaluronic Acid Teknolojisi François Bourdon, Emeline Charton, Stéphane Meunier PhD* Teoxane SA, Les Charmilles, Rue de Lyon 105, CH-1203 CENEVRE Teknoloji Tüm çapraz bağlı Teosyal hyalüronik

Detaylı

FUCITHALMIC VISKOZ GÖZ DAMLASI %1

FUCITHALMIC VISKOZ GÖZ DAMLASI %1 KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI FUCİTHALMİC viskoz göz damlası % 1 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde : %1 anhidr maddeye ekivalan fusidik asit hemihidrat içerir. Yardımcı maddeler

Detaylı

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Doğu Asya Cerrahi D2 sonrası oral floropirimidin bazlı adjuvan tedavi Avrupa Perioperatif kemoterapi (neoadjuvan ve adjuvan) Amerika Adjuvan kemoradyoterapi Surg Oncol

Detaylı

EKONOMİK GENEL BAKIŞ. Maliyet etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi

EKONOMİK GENEL BAKIŞ. Maliyet etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi EKONOMİK GENEL BAKIŞ Maliyet etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi V.A.C. Teravipi kanıtlanmış daha hızlı ve daha etkin yara iyileştirme yöntemidir. 1-4 Yara yönetimi daha maliyet etkin

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI THILO-TEARS JEL

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI THILO-TEARS JEL KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI THILO-TEARS JEL 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Jelin her gramı 3 mg karbomer içerir. Yardımcı madde: Benzalkonyum klorür 0.05 mg/g Yardımcı

Detaylı

BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm;

BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm; PROSTAT BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm; İyi huylu prostat büyümesi prostat bezinin iyi huylu büyümesi sonucu ortaya çıkan şikayetlerdir. Prostat bezi mesane

Detaylı

SCHWIND AMARIS ile SmartPulse Teknolojisi kullanılarak TransPRK tedavisinin çok-merkezli olarak Sonuçlarının Değerlendirilmesi

SCHWIND AMARIS ile SmartPulse Teknolojisi kullanılarak TransPRK tedavisinin çok-merkezli olarak Sonuçlarının Değerlendirilmesi klinik çalışma 2015 SCHWIND AMARIS ile SmartPulse Teknolojisi kullanılarak TransPRK tedavisinin çok-merkezli olarak Sonuçlarının Değerlendirilmesi David T. Lin, MD, Canada, Paolo Vinciguerra, MD, Italy,

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Göz Hastalıkları (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz Merhaba İnsan Genom Projesi tüm çağların en özel günü ifadesi ile 26 Haziran 2000 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya ilan edildi. Aradan geçen 18

Detaylı

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği M E T I N S A R I K A Y A, F U N D A S A R I, J I N I G Ü N E Ş, M U S T A F A E R E N, A H M E T E D I P K O R K M A

Detaylı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI Selim TURHANOĞLU Mustafa Kemal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yanık tipleri Volüm Replasmanı Hesaplanması Uygulanması Takibi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. 1. CILOXAN Steril Oftalmik Pomad nedir ve ne için kullanılır?

KULLANMA TALİMATI. 1. CILOXAN Steril Oftalmik Pomad nedir ve ne için kullanılır? KULLANMA TALİMATI CILOXAN Steril Oftalmik Pomad, 3.5 gr Göze sürülerek uygulanır. Etkin madde: 3.5 mg siprofloksasin hidroklorür (3.0 mg siprofloksasin bazına eş değer) Yardımcı maddeler: 20.0 mg mineral

Detaylı

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Dr. Cenker EKEN AÜTF Acil Tıp AnabilimDalı Cochrane Veritabanı MEDLINE Tarama Yöntemi thrombosis thrombosism Amaç: DVT de thrombolizisin etkinliğini

Detaylı

Acil servis başvurularının. %50-60 ını oluşturur. ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ. Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin. ağrı tanımlaması şöyledir:

Acil servis başvurularının. %50-60 ını oluşturur. ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ. Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin. ağrı tanımlaması şöyledir: Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ ağrı tanımlaması şöyledir: Var olan veya olası doku hasarına eşlik eden veya bu hasar ile tanımlanabilen, Dr. Selcan ENVER DİNÇ AÜTF ACİL

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM

DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM HEDEF Ciltteki pigment lekelerinin karmaşıklığına yönelim ; - Çeşitli cilt tipleri ve fototipler -Orijin çeşitlilikleri -Pigment

Detaylı

Kuru Göz Olgularında Gözyaşı Fonksiyonunun Klinik ve Laboratuar Testlerle Değerlendirilmesi

Kuru Göz Olgularında Gözyaşı Fonksiyonunun Klinik ve Laboratuar Testlerle Değerlendirilmesi Kuru Göz Olgularında Gözyaşı Fonksiyonunun Klinik ve Laboratuar Testlerle Değerlendirilmesi Kemal NAS*, Meltem YAĞMUR*, T.Reha ERSÖZ", Nihal DEMİRCAN*** ÖZET Kuru göz olgularında gözyaşı testlerinin değerlendirilmesi

Detaylı

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz.

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz. Kasları çalıştırmak ve sırt bölgesindeki ağrıları engellemek için Walkmaxx Yürüyüş ve Fitness Ayakkabıları Günümüzün büyük kısmında ayakkabı kullanırız. Peki, kullandığımız ayakkabıların kaslarımızı güçlendirmesi,

Detaylı

GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ

GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ Her bünye kendine has özellikleriyle tek, kendine özel ve eşsizdir. Tedavilerin de kişiye özel olması kaçınılamaz bir gerekliliktir. ONDAMED, rezonans terapisinin kişiye

Detaylı

Sayı 13 AYLIK ARAŞTIRMA GÜNCELLEMESİ YAYIN

Sayı 13 AYLIK ARAŞTIRMA GÜNCELLEMESİ YAYIN Bausch and Lomb un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa ön segment üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

KULLANIM VE KONTAK LENS BAKIM KILAVUZU EN ÇOK RENK EN ÇOK SEN. 27 Farklı Renkli Lens Seçeneği ile Göz Alıcı ve Doğal Bausch + Lomb Etkisini Keşfet.

KULLANIM VE KONTAK LENS BAKIM KILAVUZU EN ÇOK RENK EN ÇOK SEN. 27 Farklı Renkli Lens Seçeneği ile Göz Alıcı ve Doğal Bausch + Lomb Etkisini Keşfet. KONTAK LENS KULLANIM VE EN ÇOK RENK EN ÇOK SEN BAKIM KILAVUZU 27 Farklı Renkli Lens Seçeneği ile Göz Alıcı ve Doğal Etkisini Keşfet. 27 farklı renk seçeneğini kolayca denemek için hemen Renkli Lens uygulamamızı

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI SLEZOL FORTE 1 mg/ml + 3 mg/ml Göz Damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her 1 ml de; Etkin maddeler: Dekstran 70 Hipromelloz (hidroksipropil metil selüloz

Detaylı

Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri

Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri Prof. Dr. Haluk ERAKSOY İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yeni Antimikrobik Sayısı Azalmaktadır

Detaylı

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi Orijinal araştırma-original research Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi The effect of tear function on central corneal thickness values in patient

Detaylı

HUMAN ALBÜMİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finansal Analiz Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

HUMAN ALBÜMİN  Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finansal Analiz Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı HUMAN ALBÜMİN 2013 yılında Stok Takip ve Analiz Daire Başkanlığınca ilaç tasarrufuna teşvik etmek ve maliyetini azaltmak amacıyla Human Albümin çalışması yapılmıştır. ALBUMİN NEDİR? Albumin karaciğerde

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

LASIK ONAM FORMU. LASIK alternatifleri

LASIK ONAM FORMU. LASIK alternatifleri LASIK ONAM FORMU LASIK olarak bilinen operasyonun gerçekleşmesini sağlayan excimer laser ve mikrokeratom cihazları hakkında bilgilendirme formunu okumaktasınız. LASIK myopiyi düzeltmenin yöntemlerinden

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi Pulmoner ven izolasyonu Pulmoner ven izolasyonu AF ablasyonunun temel taşıdır. Hedef PV ile

Detaylı

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD KV olay riski (%) Statin çalışmaları: Primer koruma 10 8 6 4 2 0 1 Statin Placebo WOSCOPS WOSCOPS

Detaylı

Benzalkonyum klorür Sodyum Fosfat Monobazik H2O Disodyum fosfat dodekahidrat. 0.265 g

Benzalkonyum klorür Sodyum Fosfat Monobazik H2O Disodyum fosfat dodekahidrat. 0.265 g 1- Tıbbi farmasötik ürünün adı : KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) LACRİSİFİ GÖZ DAMLASI 2- Kalitatif ve kantitatif terkibi : Hipromeloz Benzalkonyum klorür Sodyum Fosfat Monobazik H2O Disodyum fosfat dodekahidrat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TEARS NATURALE II Göz Damlası, 15mL Göze damlatılarak uygulanır. Etkin maddeler: 1 mg/ml dekstran 70 ve 3 mg/ml hipromelloz (hidroksipropilmetilselüloz, E464) Yardımcı maddeler: poliquaternium-1

Detaylı

Hücre Transfeksiyonu

Hücre Transfeksiyonu 1 Hücre Transfeksiyonu Tanımlar Transformasyon: Bakteri ve bitkilere gene/k materyal aktarılması işlemidir. Transdüksiyon: Ökaryo/k hücrelere gene/k materyallerin viral yöntemlerle aktarılması işlemidir.

Detaylı

Kuru Göz Hastalarında Gözyaşı Osmolarite Ölçümünün Gün İçi Değişiklikleri

Kuru Göz Hastalarında Gözyaşı Osmolarite Ölçümünün Gün İçi Değişiklikleri DOI: 10.4274/tjo.20092 Özgün Araflt rma / Original Article Kuru Göz Hastalarında Gözyaşı Osmolarite Ölçümünün Gün İçi Değişiklikleri Daytime Variations of Tear Osmolarity Measurement in Dry Eye Patients

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de;

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % 0.005 Göz Damlası 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; Latanoprost 0.05 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR LATASOPT, açık açılı glokom ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2 Yttrium-90 mikroküre tedavisinde radyasyon kaynaklı karaciğer hastalığı (RILD) analizi ve terapötik aktivite miktarı ile karaciğer fonksiyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi Handan Tanyıldızı 1, Nami

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

SleepOne Ürün Platformu

SleepOne Ürün Platformu Kare Medikal 2003 yılında üretim,satış ve ihracat faaliyetlerini birleştirmek üzere kurulmuştur. PAP cihazları, ventilasyon, oksijen tedavisi, aerosol tedavisi ve aspirasyon ürün gruplarında ar-ge ve üretim

Detaylı

Kuru Göz Hastalarında Optik Koherans Tomografi ile Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Değerlendirilmesi

Kuru Göz Hastalarında Optik Koherans Tomografi ile Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Değerlendirilmesi DOI: 10.4274/tjo.43.48303 Özgün Araflt rma / Original Article Kuru Göz Hastalarında Optik Koherans Tomografi ile Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Değerlendirilmesi Evaluating of Tear Meniscus Parameters

Detaylı

Göz Kuruluğu BULGU VE BELİRTİLER

Göz Kuruluğu BULGU VE BELİRTİLER Sağlıklı gözler sürekli olarak, göz kırpmaları arasında sağlam kalmak üzere tasarlanmış, kalıcı bir tabaka olan bir zar ile kaplıdır. Sağlam bir gözyaşı tabakası gözünüzün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın

Detaylı

Hipertansiyon Tedavisinde Kan Basıncı Ölçümü: Evde mi? Ofiste mi? Ambulatuar mı?

Hipertansiyon Tedavisinde Kan Basıncı Ölçümü: Evde mi? Ofiste mi? Ambulatuar mı? Hipertansiyon Tedavisinde Kan Basıncı Ölçümü: Evde mi? Ofiste mi? Ambulatuar mı? Dr. Hasan Micozkadıoğlu Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Logan et al. J Hypertens 2008;26:446-452

Detaylı

Omega-3 terimi ("n-3", "ω-3" olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3.

Omega-3 terimi (n-3, ω-3 olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3. Omega-3 terimi ("n-3", "ω-3" olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3. karbon-karbon bağı olduğu anlamına gelir. 3 Esansiyel Yağ Asidi 9 Hücre

Detaylı

Sayı 10 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir:

Sayı 10 Aşağıdaki klinik meslektaş denetimine tabi tutulmuş temel yayınlar incelenecektir: Bausch and Lomb un aylık araştırma güncelleme yazısına hoş geldiniz. Bilhassa ön segment üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım Adjuvan Kemoterapi Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Rudolph Carl Virchow 13/10/1821-5/9/1902 Adjuvan Tedaviye İhtiyacı Olan Mide Kanserleri D1 veya D2, ama mutlaka

Detaylı

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Prof.Dr.Oktay Demirkıran İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Acil Yoğun Bakım Ünitesi Avrupa da yaklaşık 700,000/yıl

Detaylı

mediven mediven Mastektomi sonrası oluşan ödem tedavisinde seçilebilecek en doğru ürün. CCL 1 (15 21 mmhg) CCL 2 (23 32 mmhg) Endikasyonlar Koldaki birincil ve ikincil lenf ödemlerin bilekten ba layarak

Detaylı

Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik

Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği,Yara Bakım Merkezi İstanbul Tanım Diabetik

Detaylı

Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri

Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD 22 Mart 2016 zekeriya.akturk@sifa.edu.tr, http:aile.sifa.edu.tr 1 Sunum planı Akupunktur nedir? Akupunkturun

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. OCULOTECT FLUID steril göz damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: 1 ml çözeltide;

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. OCULOTECT FLUID steril göz damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: 1 ml çözeltide; KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI OCULOTECT FLUID steril göz damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 ml çözeltide; Polividon Yardımcı maddeler: 1 ml çözeltide; Benzalkonyum

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI 2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI Göze uygulanan başlıca dozaj şekilleri; -Göz damlaları -Çözeltiler -Jel oluşturan çözeltiler -Süspansiyonlar -Kullanılacağı zaman sulandırılan tozlar -Yarı-katı dozaj

Detaylı

Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Çocuklarda Kuru Göz

Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Çocuklarda Kuru Göz DOI: 10.4274/tjo.42275 Özgün Araflt rma / Original Article Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Çocuklarda Kuru Göz Dry Eye in Children with Chronic Renal Failure Pınar Yüksekkaya*, Emine Şen**, Bengi Ece Kurtul*

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 TANISAL VE GİRİŞİMSEL DİZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat Yöntem: Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik kesi deliklerinden artroskopinin

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

Ulviye Yiğit, Furkan Kırık, Yusuf Evcimen, Ahmet Ağaçhan. SB Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Ulviye Yiğit, Furkan Kırık, Yusuf Evcimen, Ahmet Ağaçhan. SB Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, İstanbul Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201309207 Kuru Göz Sendromlu Hastalarda Gözyaşı Osmolarite Ölçümünün Schirmer Testi ve Gözyaşı Kırılma Zamanı ile İlişkisi Ulviye Yiğit, Furkan Kırık, Yusuf

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL

GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL THE ULTIMATE HYALURONIC ACID FILLER GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL S t r o n g e r - S a f e r - F a s t e r - L o n g e r THE ULTIMATE HYALURONIC ACID FILLER Cosmoscience Laboratuvarları Cenevre de kurulmuş

Detaylı

KURU GÖZ TEDAVİSİNDE TOPİKAL SİKLOSPORİNİN ETKİNLİĞİ

KURU GÖZ TEDAVİSİNDE TOPİKAL SİKLOSPORİNİN ETKİNLİĞİ T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KURU GÖZ TEDAVİSİNDE TOPİKAL SİKLOSPORİNİN ETKİNLİĞİ Dr. Dilek ÖZKAYA GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI UZMANLIK TEZİ TEZ DANIŞMANI Prof. Dr. Yavuz BARDAK

Detaylı

İçindekiler. 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6.

İçindekiler. 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6. İçindekiler 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6. Kullanım Alanları 1 Belladerm, Musculoskeletal Transplant Foundation (MTF) tarafından

Detaylı

Ruken Çinik 1, Nurşen Yüksel 2, Dilara Pirhan 2 ABSTRACT ÖZET

Ruken Çinik 1, Nurşen Yüksel 2, Dilara Pirhan 2 ABSTRACT ÖZET Araştırma Makalesi/Research Article Glokom Hastalarında Oküler Yüzey Hastalık Prevalansı Prevalence of Ocular Surface Disease in Glaucoma Patients Ruken Çinik 1, Nurşen Yüksel 2, Dilara Pirhan 2 1Özel

Detaylı

Ciddi vernal keratokonjonktivitli çocuklarda topikal %0.05 siklosporin A tedavisi

Ciddi vernal keratokonjonktivitli çocuklarda topikal %0.05 siklosporin A tedavisi doi:10.5222/buchd.2013.033 Klinik Araştırma Ciddi vernal keratokonjonktivitli çocuklarda topikal %0.05 siklosporin A tedavisi Topical 0.05% cyclosporin A therapy in children with severe vernal keratoconjunctivitis

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı