ANKARA VAKIF ESERLERİ MÜZESİNDE SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKARA VAKIF ESERLERİ MÜZESİNDE SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR"

Transkript

1 ANKARA VAKIF ESERLERİ MÜZESİNDE SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Öz Eyüp NEFES * Yılmaz CAN ** Recep GÜN *** Bayram ÇELİK **** Yakın tarihlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü, Camilerde korunamayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelen halıları bir genelgeyle toplayarak Ankara ya getirtmiştir. Bu itibarla Samsun daki çeşitli camilerden toplanan ve çoğunluğu seccade tipi halılardan oluşan yaklaşık 150 el dokuması tarihi halı Ankara ya gönderilmiştir. Bu çalışmada sözü edilen halılardan onarımı yapılarak Ankara Vakıf Eserleri Müzesi deposuna kaldırılan 27 halının incelenmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Samsun, Halı, Cami. Abstract The Historical Carpets Collected from Samsun Mosques İn Ankara the Museum of Foundational Works The carpets which can t be protected and facing extinction in mosques have been moved to Ankara by the Directorate General of Foundations in line with a circular letter recently. In this context 150 hand-woven historical carpets in various mosques in Samsun many of them consist of seccade form have been sent to Ankara. This study aims to be examined the 27 carpets of them which were restored and moved to store of Ankara Museum of Foundational Works. Keywords: Samsun, carpet, mosque. * Doç. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı, eyupnefes@hotmail.com. ** Prof. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı, ycan@omu.edu.tr. *** Doç. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı, rgun@omu.edu.tr. **** Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi Cilt 16, Sayı 3, 2016 ss db 16/3

2 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 92 db Giriş Türk sanatının köklü bir geçmişe sahip alanlarından biri, kuşkusuz halı dokumacılığıdır. Günümüze kadar ulaşan veriler dikkate alındığında Türkler, dünya mirasına, eşsiz süslemeleriyle kuşaktan kuşağa aktarılan zengin bir halı koleksiyonu armağan etmiş gözükmektedir 1. Etimolojik tahliline göre halı kelimesi, kalı 2 kelimesinden gelmektedir. Eski Türklerde bu kelime ile geline verilen çeyizin anlatılmak istendiği ifade edilmektedir. Halı Tarihine Kısa Bir Bakış Günümüze ulaşabilen en eski halı, ülkemizde Pazırık Halısı olarak bilinen halıdır. Pazırık halısı, Rus Arkeloğu C.İ. Rudenko tarafından yılları arasında sürdürdüğü kazılarda bulunmuştur. Sibirya da Altay Dağları eteklerinde 5. Pazırık kurganında bulunan halı, kurganın içindeki suyun donması sonucu sağlam olarak kalabilmiştir. Buzul haline gelmiş kurganda halı ile birlikte mumyalanmış bir at, dört tekerlekli bir at arabası ve çeşitli günlük eşyalar da bulunmuştur. Pazırık halısı ilk kez 1953 tarihinde tanıtılmış, daha sonra üzerinde geniş çalışmalar yapılarak halının özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır 3. Pazırık halısı ile daha sonraki halılar arasında çok uzun bir zaman boşluğu bulunmaktadır. Söz konusu zaman boşluğunda halı 1 H. Ö. Barışta, Yüzyıl İç Anadolu ve Orta Akdeniz Bölgesi Türk Kirkitli Dokumaları Üzerine, Türk Soylu Halkların Halı, Kilim ve Cicim Sanatı Uluslar Arası Bilgi Şöleni, Ankara, 1998, s Aynı kelime Çağatayca da kalın, Kırım da kilem, Türkmenlerde kalı, İran da kaliçe, Kırgızlar da kilam, Bulgarlarda haliya, Çek ve Sırplarda halina olarak kullanılmakta ve bütün bu kelimelerle halı ifade edilmektedir 2. Kaşgarlı Mahmut un Divan-ü Lügati t- Türk adlı eserinde halı, kilim, keçe gibi eşyalara kıviz, kiwizi küvüz, tülüğ yazım denildiği belirtilmektedir. Bir müddet sonra tülüğ yazım kelimesinin bırakılarak halı kelimesinin kullanılmış olmalıdır. Eski Mısır Türkleri ile Kıpçak ve Orta Avrupa Kuman Türkleri arasında halı kelimesi yaygındı. Selçuklular dönemine ait kayıtlarda halı yerine bast-bastı kelimesi geçmektedir. 14.yy Dede Korkut hikayelerinde kalı, kalıça, ve halıça kelimeleri kullanılmıştır. Osmanlılarda ise kalın, kalı, kaliçe, kalıça, haliçe ve seccade kelimeleri tercih edilmiş, büyük ebatlı olanlarına kaliçe-i kebir, küçük ebatlı olanlarına namazlık denilmiştir. Günümüzde ise düz yaygılar içinde, havlı dokumalara halı denmektedir. Halı kelimesinin geniş etimolojik tahlili ile ilgili bkz. M. Yıldırım, Konya da Bulunan XIX. Asır Azerbaycan Halılarından Örnekler (Basılmamış Y. L. T.), Konya, 1994, s İ. H. Güngör, Türk Halıları, İstanbul, 1984, s. 17; O. Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı İstanbul, 1987, s. 9; Ş. Yetkin, Türk Halı Sanatı, Ankara, 1991, s. 2.

3 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR bulunamaması, o dönemlerde halı dokunmadığı anlamına gelmez 4. Kanaatimizce geleneksel yollarla devam eden dokumaların eskiyince sık sık yenileriyle değiştirilmesi nedeniyle eski dokumaların ortadan kaldırılması, bu konudaki bilinmezliğe neden olmuş gözükmektedir. Macar asıllı Aurel Stein, yılları arasında Doğu Türkistan da M.S. 3-6.yy. lara ait düğümlü halı parçaları bulmuştur. Bu halılar, Pazırık halısı bulunana kadar bilinen en eski halılar olarak tanınmaktaydı yılında Turfan bölgesindeki Koço yakınlarındaki bir tapınakta bulunan halı parçaları ise M.S. 5-6 yy. lara tarihlendirilmektedir 5. Abbasiler dönemine ait bazı halı parçaları Samarra ve Fustat ta bulunmuştur. Bordürlerinde kufi yazı yer alan bu halı parçaları yine Gördes düğümlü olarak dokunmuştur. Muhtemelen İslamiyet e giren Türkler vasıtasıyla bu halılar İslam dünyasıyla tanışmış olmalıdır 6. Büyük Selçuklulardan günümüze halı ulaşamamıştır. Bunda Moğol istilasının ve Çarlık Rusya politikalarının etkisi büyüktür. Fakat bu dönemi anlatan minyatürlerdeki halılarda görülen kufi bordürler, Anadolu Selçuklularına ait halılardaki bordürleri andırmaktadır 7. Çoğu sağlam şekilde günümüze ulaşmış yaklaşık 20 civarında Anadolu Selçuklu halısı bulunmaktadır. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi nde sergilenen sağlam sayılabilecek sekiz halı bunlardan en bilinenidir 8. Sonraki devirlerde Arap seyyahlar tarafından verilen bilgilerde Anadolu da çok güzel halıların dokunduğu ifade edilmiştir. İbni Said ve İbni Batuta nın verdiği bilgilere göre Anadolu da imal edilen halılar muhtelif ülkelere gönderiliyordu. Marko Polo ya göre dünyanın en güzel halıları Anadolu da dokunmaktaydı. db 93 4 N. G. Kırzıoğlu, Türk Cumhuriyetleri İle Anadolu daki Mimari Eserler Ve Dokumalarımızda Bulunan Milli Motiflerimizden Örnekler, X. Vakıf Haftası Kitabı, Ankara, 1993, s Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı, s. 10; Yetkin, Türk Halı Sanatı, s. 2; B. Deniz, Türk Dünyasında Halı ve Düz Dokuma Yaygıları, Ankara, 2000, s Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı, s ; Yetkin, Türk Halı Sanatı, s. 3, 4; Deniz, Türk Dünyasında, s 22, Yetkin, Türk Halı Sanatı, s. 4; N. Türkmen, Erken Osmanlı Dönemi Halıları İle XVIII. Ve XIX. Yüzyıl Orta Asya Türkmen Halıları Arasındaki İlişkiler (Basılmamış Dr. T.), İstanbul, 1995, s. 66; Deniz, Türk Dünyasında, s Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı, s. 14; Deniz, Türk Dünyasında, s. 25.

4 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 94 db Söz konusu kaynaklarda, halı dokunan merkezler için, günümüzde de halı merkezleri arasında yer alan, Denizli, Konya, Kayseri, Kırşehir, Aksaray, Lâdik şehirlerinin isimleri öne çıkmaktadır 9. Özellikle Türk halılarının Batı dünyasındaki haklı şöhretinden sonra koleksiyonerler tarafından halılar toplanmaya başlanmıştır. Bilinen ilk halı koleksiyonları 16.yy dan sonrasına aittir. Önemli halı koleksiyonları Victoria and Albert Museum, Londra; Museum für Kunst Und Gewerbe, Viyana; Staatliche Museen, Berlin; Musee des Arts Docaratifs, Paris; Metropolitan Museum of Art, New York; Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul 10 müzelerinde bulunmaktadır. Bunlardan başka Ankara, Münih, Liyon, Milona, Krakow, Budapeşte gibi şehirlerdeki müzelerde de önemli halılar yer almaktadır 11. Bugün dünyanın birçok ülkesinde halı dokunmakta ve pazarlanmaktadır. Halı sanatının bütün evrelerinde söz sahibi olan Türkler ve Türkiye, son yıllardaki başarılı çalışmaları neticesinde sonuç almaya başlamış gözüküyor. Zira 2006 yılına ait istatistiklere göre dünya halı ihracatında %25 payla İran ilk sıradadır. İran ı %24 oranla Hindistan, %14 oranla Pakistan, %12 oranla Çin ve %6 oranla Türkiye izlemektedir verilerine göre ise Türkiye nin payı giderek artmış ve %16 lık paya sahip olan Çin in ardından %14 lük bir seviye yakalamıştır. Türkiye nin ardından %13 Belçika, %11 Hindistan, %8 Hollanda ve %38 diğerleri şeklinde sıralama oluşmuştur. 13 Samsun Yöresindeki Halılar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü, bir genelgeyle, camilerimizde kaderlerine terk edilen halıların toplanıp Ankara ya getirilmesini talep etmiştir 14. Bu itibarla Anadolu nun birçok yerindeki kullanılmayan halılar toplanarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ne ait Ostim deki depolara kaldırılmıştır. Bu şekilde gittikçe kaybolan tarihi halıların kayıt altına alınması hedeflenmiş olmalıdır. 9 Deniz, Türk Dünyasında, s Aslanapa ya göre İstanbul Türk ve İslam Eserleri müzesi dünyanın en zengin halı koleksiyonuna sahiptir. Aslanapa, Türk Halı Sanatının Bin Yılı, s R. Ettinghausen, Halı, İslam Ansiklopedisi MEB, C. 5/1, İstanbul, 1993, s M. H. Bilgin-E. Demir, Türkiye El Halıcılığı Sektörü: Eski Halı Tamir Sektörü ve İhtisas Gümrüğü Uygulamaları, İstanbul, 2010, s Erişim S. Bayraktaroğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü Halı-Kilim Koleksiyonu, Arış, Y. 1, S. 3, Aralık, 1997, s. 92.

5 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR İşte bu amaç doğrultusunda Samsun daki camilerden de eski halılar toplanarak Ankara ya gönderilmiştir. Söz konusu halılarla ilgili 2011 yılında bir araştırma yapmış ve bu halılardan 27 adetinin onarılarak Ankara daki Vakıf Eserleri Müzesi nde muhafaza altına alındığını tespit etmiştik halının ise Ostim deki depolarda olduğu ifade edilmişti 16. İncelediğimiz halıların Samsun yöresinde dokunup dokunmadığı net olarak belli değildir. Yöredeki camilerde bulunan ve korunma amacıyla toplanarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ne yollanan söz konusu halılar, Samsun halkının beğendiği, sevdiği ve teberrükât eşyası olarak camilere bağışladığı halılardır. Dolayısıyla Samsun halkının, bir nevi mirasçısı olduğu bu halıları kendi ilinde görebilmesi ve ziyaret edebilmesi, en tabi haklarıdır, diye düşünüyoruz. Samsun daki camilere ait halıları konu edinen bir katalog olarak planladığımız bu çalışma sözünü ettiğimiz ihtiyacın giderilmesine dönük mütevâzi bir çabadır 17. Sözü edilen halıların Ankara daki depodan getirilerek Samsun daki müzelerde sergilenmesi, bu halıların gerçek sahipleriyle buluşacağı anlamına geleceği kuşkusuzdur. db Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü nden geldiği belirtilen 18.yy a ait Madalyonlu Uşak halısı görülememiştir. Söz konusu halının dört parça olduğu ve müzenin deposunda 922 sicil numarası ile depo 1 raf 45 adlı yerde korunduğu bilgisi alınmıştır. 16 O yıllarda biz göremediğimiz halıların Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü ndeki kayıtlarından da yola çıkarak, Samsun yöresindeki halılarla ilgili bir kitap çalışması yapmış ve Samsun daki yerel yöneticilerin bir kısmıyla konuyu mütalaa etmiştik. Fakat aradan yıllar geçmesine rağmen kitabın basılmasıyla ilgili herhangi bir adımın atılmadığını tespit edince hiç olmazsa Ankara da bulunan halıları bir makale konusu ederek kamuoyunun dikkatine sunmak istedik. 17 Elinizdeki katalog çalışmasının ortaya çıkmasında yüksek lisans öğrencim ve Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü Sanat Tarihi Uzmanı Bayram ÇELİK in katkısı büyüktür. Ayrıca Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanlarına, halıların tanıtılmasına dönük izinlerini esirgemeyen dönemin Vakıflar Bölge Müdürü Sayın Hüseyin CEHRİ ye teşekkürü bir borç bilirim.

6 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK KATALOG 96 db Katalog No: 1 Kaynağı: Samsun Vakıflar B. M. Fotoğraf No:1 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 2006 İnceleme trh: Teberrükât no: Dokunma trh: yy Cinsi: Taban halısı Boyutları: 195x185 cm Müzedeki yeri: Teşhirde Kullanılan renkler: Kahverengi, sarı, beyaz, siyah, koyu mor, turuncu Bezeme Konuları: Yıldızlar, baklava dilimi, eli belinde, ejder ayağı, geometrik süsleme Kompozisyon: Oldukça yıprandığı gözlenen halıda, zemini, biri dar diğeri geniş iki bordürün kuşattığı görülmektedir. Dar bordürdeki süslemeler rozet şeklindeki yıldızlardan ve baklava dilimi dizilerinden meydana gelmektedir. Geniş bordürde ise ters-düz eli belinde motifine benzer süslemeler yer almaktadır. Dar cephe boyunca üç, geniş cephe boyunca dört eşit sekizgen, zemini kaplamaktadır. Sekizgenler iç içe geçen süslemeye sahiptir. Bu süslemeler simetrik olup, ejder ayağı ve serbest geometrik dizilerle oluşturulmuştur. Fotoğraf 1

7 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 2 Kaynağı: Alaçam Şadibey Camii Fotoğraf No:2 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1083 İnceleme trh: Teberrükât no: Dokunma trh: 19.yy Boyutları: 200x140 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 53 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Sarı, kırmızı, mavi, yeşil, beyaz, kahverengi Bezeme Konuları: Osmanlı arması, lale, karanfil, gül, kıvrık dal, stilize çiçek Kompozisyon: Halıda kırmızı zemin üzerine sarı, mavi, yeşil, beyaz ve kahverengi renkler tercih edilmiştir. Bitişik vaziyette, ortadaki geniş yanlardaki dar, üç bordür, halıyı çepeçevre kuşatmaktadır. Dar bordürler, kıvrık dallar üzerine konan stilize çiçeklerle bezelidir. Geniş bordür ise klasik Osmanlı süslemelerinden aşina olduğumuz lale, karanfil ve güllerle süslenmiştir. Halının aynalık ve ayaklığında simetrik stilize çiçekler görülmektedir. Kırmızı zeminin göbeğine, yukarıdan boncuklu askıyla asılı büyükçe bir Osmanlı arması yerleştirilmiştir. Köşelerdeki kartujlu bölümlerde ise, stilize çiçekli dallar görülmektedir. db 97 Fotoğraf 2

8 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 98 db Katalog No: 3 Kaynağı: Terme Pazar Camii Fotoğraf No:3 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1354 İnceleme trh: Teberrükât no: Dokunma trh: 19.yy Cinsi: Taban halısı Boyutları: 327x223 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 68 Dokuması (dm²): 76x76 Kullanılan renkler: Lacivert, kırmızı, turuncu, beyaz, yeşil Bezeme Konuları: Baklava dilimi, eli belinde, rozet, geometrik süsleme Kompozisyon: Halı, genel görüntü itibarıyla kırmızı ve kahverengi tonların ağırlığında, lacivert, turuncu, beyaz ve yeşil renklerle dokunmuştur. Halının kenarları iki geniş bordürle çevrilidir. İlk bordürdeki süslemeler, kenarları tırtıklı ikişer baklava dizisi ile tezyinatlıdır. Zemine bitişik bordür ise, içleri haçvari şekilde eli belinde motifleriyle dolgulu elips şeklindeki rozetlerle tezyinlidir. Rozetlerin dışında ışın halesi şeklinde süslemeler görülür. Rozetlerin boş bıraktığı köşeler, tırtıklı baklava dilimleriyle süslenmiştir. Zemin 17x6 adet simetrik rozetlerle doldurulmuştur. Rozetlerin arasındaki boşluklar yine simetrik şekilde uçları ev biçiminde haçvari motiflerle kaplanmıştır. Aynı motifin yarım şekilleri köşeleri dolanmaktadır. Fotoğraf 3

9 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 4 Kaynağı: Terme Pazar Camii Fotoğraf No Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1094 İnceleme trh: Teberrükât no: Dokunma trh: 19.yy Cinsi: Taban halısı Boyutları: 348x220 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 54 Dokuması (dm²): 76x76 Kullanılan renkler: Lacivert, kırmızı, turuncu, beyaz, yeşil Bezeme Konuları: Baklava dilimi, eli belinde, rozet, geometrik süsleme Kompozisyon: Halı, genel görüntü itibarıyla kırmızı ve kahverengi tonların ağırlığında, lacivert, turuncu, beyaz ve yeşil renklerle dokunmuştur. Halının zemini iki geniş bordürle çevrilidir. İlk bordürdeki süslemeler, kenarları tırtıklı ikişer baklava dizisi ile tezyinatlıdır. Zemine bitişik bordür ise, içleri haçvari şekilde eli belinde motifleriyle dolgulu elips şeklindeki rozetlerle süslenmiştir. Rozetlerin dışında ışın halesi şeklinde süslemeler görülür. Rozetlerin boş bıraktığı köşeler, tırtıklı baklava dilimleriyle tezyinlidir. Zemin 17x6 adet simetrik rozetlerle doldurulmuştur. Rozetlerin arasındaki boşluklar yine simetrik şekilde uçları ev biçiminde haçvari motiflerle kaplanmıştır. Aynı motifin yarım şekilleri köşeleri dolanmaktadır. db 99 Fotoğraf 4

10 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 100 db Katalog No: 5 Kaynağı: Merkez Çiftlik Camii Fotoğraf No:5 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1059 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 200x175 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 52 Dokuması (dm²): 50x55 Kullanılan renkler: Siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu, beyaz Bezeme Konuları: Kuş, geyik, keçi, yılan, çarkıfelek, çadır, ejder, geometrik süsleme, rozet, baklava dilimi, stilize yaprak Kompozisyon: Halıda genel olarak yeşil zemin üzerine siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu ve beyaz renkler kullanılmıştır. Zemin, bitişik iki dar bir geniş bordürle çevrilidir. Bordürler arasında ince konturlar fark edilmektedir. Ortadaki geniş bordürü iki yandan kuşatan dar bordürlerde baklava dizileri görülmektedir. Geniş bordür stilize yapraklarla tezyinatlıdır. Zemin bitişik üç iri baklava dizisinden oluşturulmuştur. Baklavaların içleri iki kademe halindedir. Birinci kademede haçvari süsleme dizisi hâkimdir. İnce konturlarla çevrelenen ikinci kademede ise geniş bir ejder motifi görülmektedir. Karelerin dışındaki alanlar, kuş, geyik, keçi, yılan, çarkıfelek, çadır, ejder, diyagonal kareler ve çeşitli rozetlerden oluşan zengin bir süslemeye sahiptir. Süslemeler ilk bakışta simetrik görünmektedir. Fakat detaylarda bir takım farklılıklar dikkati çeker. Fotoğraf 5

11 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 6 Kaynağı: Kılıç Dede Camii Fotoğraf No:6 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1267 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 157x102 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 45x45 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, ejder ayağı Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, kahverengi, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Oldukça geniş tek bir bordür, halı zeminini kuşatmaktadır. Bordürü kaplayan stilize çiçekten oluşan süsleme dizisi, üçlü bir örüntü görüntüsü vermektedir. Genel hatlarıyla sade tutulan mihrap formunun ortasında, bordürde yer alan tek bir süsleme öğesi görülmektedir. Mihrap kenarlarında ejder ayakları, alınlığında ise stilize çiçekler yer almaktadır. db 101 Fotoğraf 6

12 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 102 db Katalog No: 7 Kaynağı: Alaçam Çarşı Camii Fotoğraf No:7 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1267 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 155x100 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 63 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Sarı, Kırmızı, Kahverengi, Mavi ve Beyaz Bezeme Konuları: Mihrap, stilize çiçek, baklava dilimi, geometrik süsleme, stilize yaprak, hayat ağacı Kompozisyon: Halı genel olarak kırmızı zemin üzerine, sarı, kahverengi, mavi ve beyaz renkler ile dokunmuştur. Bitişik vaziyette üçü dar üçü geniş toplam altı bordür ile çevrilidir. Dıştan içe bir geniş, bir dar bordür şeklinde devam eden bordürlerin geniş olan ilk ve son bordürü, simetrik stilize edilmiş yapraklarla dolguludur. Dar bordürlerin ilkinde sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu baklava dilimleri sıralanmıştır. Diğerlerine göre daha geniş tutulan ortadaki bordür ise kahverengi zemin üzerine kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz renkli çiçeklerle bezelidir. Ortadaki geniş bordüre iç kısımda birleşen dar bordürdeki baklava dilimleri beyaz konturlarla oluşturulmuştur. Halının mihrap, ayetlik ve ayaklık kısımları bir sıra kırmızı ve bir sıra mavi eğri çizgilerle çevrilidir. Ayetlik ve ayaklık kısımdaki süslemeler simetrik olup hayat ağacı benzeri bitkisel süslemelere sahiptir. Uç kısmında çengel görülen mihrap nişi renkli ve zikzaklı konturlarla kademelendirilmiştir. Fotoğraf 7

13 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 8 Kaynağı: Alaçam Çarşı Camii Fotoğraf No:8 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1259 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 165x96 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Sarı, Kırmızı, Kahverengi, Mavi ve Beyaz Bezeme Konuları: Mihrap, stilize çiçek, baklava dilimi, geometrik süsleme, stilize yaprak, hayat ağacı Kompozisyon: Halı genel olarak kırmızı zemin üzerine, sarı, kahverengi, mavi ve beyaz renkler ile dokunmuştur. Zemin, bitişik vaziyette üçü dar üçü geniş toplam altı bordür ile çevrilidir. Dıştan içe bir geniş, bir dar bordür şeklinde devam eden bordürlerin geniş olan ilk ve son bordürü, simetrik stilize yapraklarla dolguludur. Dar bordürlerin ilkinde sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu baklava dilimleri sıralanmıştır. Diğerlerine göre daha geniş tutulan ortadaki bordür ise kahverengi zemin üzerine kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz renkli çiçeklerle bezelidir. Ortadaki geniş bordüre iç kısımda birleşen dar bordürdeki baklava dilimleri beyaz konturlarla oluşturulmuştur. Halının mihrap, ayetlik ve ayaklık kısımları bir sıra kırmızı ve bir sıra mavi eğri çizgilerle çevrilidir. Ayetlik ve ayaklık kısımdaki süslemeler simetrik olup hayat ağacı benzeri bitkisel süslemelere sahiptir. Uç kısmında çengel görülen mihrap nişi renkli ve zikzaklı konturlarla kademelendirilmiştir. db 103 Fotoğraf 8

14 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 104 db Katalog No: 9 Kaynağı: Bafra Nuri İbrahim C. Fotoğraf No:9 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1083 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları:150x105 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 61 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, beyaz, sarı, kahverengi, mavi Bezeme Konuları: Stilize yaprak, stilize çiçek, baklava dilimi, geometrik süsleme Kompozisyon: Genel olarak halıda, kırmızı zemin üzerine yeşil, beyaz, sarı, kahverengi ve mavi renkler kullanılmıştır. Birbirine bitişik üçü geniş, üçü dar olmak üzere toplam altı bordür halıyı kuşatmaktadır. Dıştan birinci ve ikinci dar bordürler mavi ve kahverengi olup sadedir. Aradaki sarı zeminli birinci geniş bordürde, stilize yapraklar görülmektedir. Beyaz zeminli en içteki dar bordürde oldukça stilize çiçek dizisi göze çarpar. İkinci geniş bordürdeki süslemeler bitkisel karakter gösterirken zemine bitişik son bordürde renkli eğriler görülmektedir. Zeminde, yukardan aşağıya üç sıra şeklinde sıralanan taraklı geometrik süsleme öğesi hâkimdir. Yanlarda kalan boşluklarda ise baklava dilimlerine benzer geometrik süslemeler görülmektedir. Fotoğraf 9

15 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 10 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:10 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1212 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 170x113 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 62 Dokuması (dm²): 45x45 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, mavi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Baklava dilimi, stilize çiçek, stilize yaprak, mihrap Kompozisyon: Halıda, kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve siyah renkler hâkimdir. Halıda esas itibarıyla iki geniş, altı dar bordür, zemindeki mihrabı çevrelemektedir. Dıştaki birinci bordür üzerinde, kırmızı zemin üzerine beyaz çizgilerle oluşturulmuş baklava dizisi hâkimdir. Bitişiğindeki geniş bordürde ise oldukça stilize edilmiş kıvrımlı bitki dizisi görülmektedir. İki ve dördüncü bordürler üzerinde küçük bitkisel süsleme öğeleri fark edilmektedir. Bunlara bitişik bordürlerde ise yine kıvrımlı bitkisel karakterli süsleme dizisi yerleştirilmiştir. Zemine yakın geniş bordür ise stilize çiçek dizisiyle süslenmiştir. Ayetlik ve ayaklıklarda görülen süslemeler iri yapraklardan oluşturulmuştur. Zemini kaplayan mihrap motifine ise içe dönük yönelen stilize çiçekler kondurulmuştur. Mihrap aynalığındaki boşluklar, iri stilize çiçeklerle bezelidir. db 105 Fotoğraf 10

16 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 106 db Katalog No: 11 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:11 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1262 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları:170x103 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, geometrik süsleme, baklava dilimi Kompozisyon: Halı genel olarak kırmızı zemin üzerine, sarı, yeşil, kahverengi, siyah ve beyaz renkler ile dokunmuştur. Halı zemini, biri geniş dördü dar, beş bordür ile çepeçevre kuşatılmıştır. Dar bordürler genel itibarla sade tutulmuşken geniş bordürde stilize çiçek dizisi görülür. Yalnız zemine bitişik dar bordürde stilize çiçek frizi görülmektedir. Zeminde asıl süslemeyi oluşturan mihrap motifinin iç kısmı, boşluk bırakılmayacak biçimde, bitkisel ve geometrik karakterli stilize öğelerle süslenmiştir. Dış kısmındaki boşluklar ise, yanda ve alt kısımda, bordür şeklinde düzenlenmiştir. Mihrabın dışında kalan yüzeyler baklava dizileriyle süslüdür. Yalnız solda kalan kısımdaki süslemeler simetriğini kaybetmiş gözükmektedir. Fotoğraf 11

17 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 12 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:12 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1182 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 150x110 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 61 Dokuması (dm²): 45x45 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi, mor Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, sütunce, kandil, çengel Kompozisyon: Halı, kırmızı zemin üzerine yeşil, sarı, kahverengi ve mor renkli ipliklerle dokunmuştur. Bitişik vaziyetteki beş bordür halıyı kuşatmaktadır. Dıştaki birinci dar bordür, stilize çiçeklerle bezelidir. İkinci ve beşinci dar bordür, ters-düz S şeklindeki çengellerle bezeli olup süsleme bakımından simetriktir. Dıştan birinci geniş bordür, kareler içinde ve farklı renklerde, yıldız gülü benzeri stilize çiçeklerle doldurulmuştur. İkinci geniş bordür ise stilize kıvrım dallı çiçek dizisiyle süslenmiştir. Halının zeminine, nişi iki kademeli mihrap motifi hâkimdir. Yanlarda görülen sütunceler, mihrap nişi ve kaideden bağımsızdır. Mihrap nişinden zincirle aşağıya sarkıtılmış stilize kandil motifi ise zemindeki boşluğu doldurmaktadır. db 107 Fotoğraf 12

18 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 108 db Katalog No: 13 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:13 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1236 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 165x100 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 63 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, sarı, mavi, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Baklava dilimi, stilize çiçek, mihrap, stilize yaprak, ejder ayağı Kompozisyon: Halı, kırmızı zemin üzerine yeşil, sarı, mavi, kahverengi siyah ve renkli ipliklerle dokunmuştur. İkisi geniş toplam yedi bordür halıyı çepeçevre kuşatmaktadır. Dıştan ilk dar bordür, baklava dizisi dolguludur. Bitişiğindeki ile zemine yakın geniş bordür biri birine benzeyen ama farklı renklerdeki stilize çiçeklerle süslenmiştir. Diğer dar bordürler daha sade tutulmuştur. Zemindeki asıl süsleme, çengelli çift yönlü mihrap ile oluşturulmuştur. Kenarlarında ejder ayağı motifleri görülen mihrabın içi ve dışı, iri yapraklar ve stilize çiçeklerle, boşluk hissi uyandırmayacak biçimde, süslüdür. Fotoğraf 13 Katalog No: 14 Kaynağı: Bafra Ulu Camii

19 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Fotoğraf No:14 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1264 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 152x97 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 45x45 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, mavi, sarı, mor, turuncu, siyah Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap Kompozisyon: Halıda genel olarak kırmızı, yeşil, mavi, sarı, mor, turuncu ve siyah renkli iplikler kullanılmıştır. Bitişik vaziyetteki üçü geniş, üçü dar, altı bordür halıyı kuşatmaktadır. Geniş bordürlerde stilize çiçek dalları görülürken dar bordürler sade tutulmuştur. Halının ayaklık kısmındaki papatya benzeri altı stilize çiçek, renkli bir harmoni oluşturacak biçimde düzenlenmiştir. Zemindeki asıl süslemeyi oluşturan mihrabın kavsara kısmı zikzaklarla kademelendirilmiştir. Mihrap içindeki stilize çiçek süslemeleri, söz konusu kademelendirmeye uygun olarak zemine yerleştirilmiştir. Mihrap alınlığı ise aynı kademelendirmeye uygun olarak baklava dizileri ve stilize çiçeklerle tezyinatlandırılmıştır. db 109 Fotoğraf 14

20 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK Katalog No: 15 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:15 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1186 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 150x105 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 61 Dokuması (dm²): 52x52 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi Bezeme Konuları: Stilize çiçek, eli belinde, mihrap Kompozisyon: İncelemiş olduğumuz halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, yeşil ve kahverengi tonlarınki renkler kullanılmıştır. Esas itibarla, biri biraz daha dar iki bordür halıyı kuşatmaktadır. Bordürler arasındaki kalın konturlar kırmızı renklidir. Mihrabı kuşatan her iki bordürdeki süslemelerde stilize çiçekler görülmektedir. Geniş bordürde stilize çiçeklerin çevresi eli belindeler ile kuşatılmıştır. Kırmızı zeminli mihrap nişi üç kademelidir. Mihrap nişinin dışındaki alan ise mavi renk zeminli olup stilize çiçeklerle süslenmiştir. 110 db Fotoğraf 15

21 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 16 Kaynağı: Bafra Ulu Camii Fotoğraf No:16 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1245 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 140x95 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 63 Dokuması (dm²): 48x48 Kullanılan renkler: Sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi, turuncu Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, sütunce, geometrik süsleme, ok ucu, kandil, baklava dilimi Kompozisyon: Halı, açık yeşil zemin üzerine yeşil, kırmızı, kahverengi ve turuncu renkli ipliklerle dokunmuştur. Zeminin çevresini kuşatan, stilize çiçek frizi dolgulu tek bir bordür görülmektedir. Zemindeki asıl süsleme, çift yönlü mihrapla oluşturulmuştur. Mihrap sütuncelerinin içi, aşağıya dönük E motifleriyle, dışı ise kancalı stilize çiçeklerle tezyin edilmiştir. Mihrabın tepesi, testere ağzına benzer geometrik bir desenle birleştirilmiştir. Tepede ise birbirine dönük iki ok ucu dikkati çeker. Mihrap tepeliğinden zincirlerle asılı üç kademeli kandil motifi, geometrik ve stilize çiçeklerle süslenmiştir. Halının alt ve üst kenarlarına konan iri birer baklava dilimi ile süsleme tamamlanmıştır. db 111 Fotoğraf 16

22 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 112 db Katalog No: 17 Kaynağı: Çarşamba Naimiye C. Fotoğraf No:17 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1260 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları:171x99 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, turuncu, mavi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Geometrik süsleme, stilize çiçek, mihrap, terazi, kuş Kompozisyon: Halı genel olarak kırmızı zemin üzerine, yeşil, turuncu, mavi, siyah ve beyaz renkler ile dokunmuştur. Zemin, bitişik vaziyetteki ikisi geniş biri dar üç bordürle çevrilidir. Dıştan birinci bordür ile zemine bitişik bordür geometrik desenlerle süslenmiştir. Ortadaki bordürde ise stilize edilmiş çiçek dalı, kıvrımlarla bordürü dolanmaktadır. Mihrap nişinden aşağıya sarkıtılan beş kademeli terazi motifi yüzeyi kaplamıştır. Mihrap kenarlarında ve üstende ise stilize kuş ve geometrik süslemeler görülmektedir. Fotoğraf 17

23 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 18 Kaynağı: Çarşamba Keten C. Fotoğraf No:18 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1289 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 116x80 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 65 Dokuması (dm²): 47x47 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Kurdele, stilize çiçek, baklava dilimi, eli belinde, mihrap, çengel, ok ucu Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine yeşil, sarı, kahverengi, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Bitişik vaziyetteki ikisi geniş dört bordür halı zeminini kuşatmaktadır. Dar bordürlerde sarmal şekilde kurdele dizisi görülmektedir. Dıştaki geniş bordürde stilize çiçekler kıvrımlı hareketlerle dolanmaktadır. İçteki geniş bordürde ise içleri baklava dizisi dolgulu eğri bölümler yer almaktadır. Zemine bitişik olan dar bordür ayrıca halının aynalık ve ayaklık kısımlarını da çerçeve içine almıştır. Simetrik oluşturulan ayaklık ve ayetlik kısımlarındaki süslemeler, farklı renklerde haçvari düzenlenmiş eli belindelerden oluşturulmuştur. Ortasında madalyonvari stilize bir çiçeğin yer aldığı çift yönlü mihrap kavsarası çengellerle düzenlenmişken beden kısmında baklava dizileriyle süslenmiştir. Mihrap alınlıklarında kalan boşluklar ise papatya benzeri stilize çiçek ve ok ucu motifleriyle doldurulmuştur. db 113 Fotoğraf 18

24 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK Katalog No: 19 Kaynağı: Çrş. Rıdvanbey C. Fotoğraf No:19 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1263 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 160x100 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 48x48 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Stilize yaprak, stilize çiçek, mihrap Kompozisyon: Halı genel olarak kırmızı zemin üzerine, sarı, yeşil, kahverengi, siyah ve beyaz renkler ile dokunmuştur. Bitişik vaziyette ikisi geniş, üçü dar, toplam beş bordür halı zeminini kuşatmaktadır. Geniş bordürlerdeki süslemeler simetrik olup stilize yapraklardan oluşturulmuştur. Dar bordürler ise daha seyrek stilize çiçeklerle süslüdür. Halının zeminini oluşturan mihrap formunun tepesinde ve ayaklık kısmında yine stilize edilmiş çiçekler görülmektedir. 114 db Fotoğraf 19

25 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 20 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Tacettin Paşa Camii Fotoğraf No:20 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1266 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 156x98 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 48x48 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Mihrap, stilize çiçek, çintemani Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Zemindeki mihrap motifini çevreleyen bordür, beyaz konturlarla çevrilidir. Bordürün içi, kıvrımlı stilize edilmiş çiçeklerle bezelidir. Siyah-beyaz dalgalı kalın çizgilerle oluşturulmuş mihrabın tepesine, stilize bir çiçek kondurulmuştur. Yüzeyde kalan boşluklar ise çintemani motifleriyle doldurulmuştur. db 115 Fotoğraf 20

26 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 116 db Katalog No: 21 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Tacettin Paşa Camii Fotoğraf No:21 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1235 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 173x98 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 63 Dokuması (dm²): 48x48 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, mavi, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, sütunce, baklava dilimi, kandil Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, yeşil, mavi, kahverengi, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Zemin, bordür benzeri oldukça stilize edilmiş bir çiçek dizisi ile çevrilidir. Zemini kaplayan mihrabın sütunceleri, baklava dizileriyle dolgulu olup iç ve dış yöne dönük kancalara dayanak vazifesi görmektedir. Kancaların uçlarına ise stilize çiçekler yerleştirilmiştir. Düğümlü şeritlerle oluşturulmuş mihrap alınlığından aşağıya zincirlerle kademeli biçimde sarkıtılan üç kandil motifi mihrap nişini doldurmaktadır. Benzer iki kandil motifi ise mihrabın üstündeki boşluklara simetrik olarak yerleştirilmiştir. Fotoğraf 21

27 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 22 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Abdülganioğlu Camii Fotoğraf No:22 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1194 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 162x107 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 61 Dokuması (dm²): 47x47 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, turuncu, kahverengi Bezeme Konuları: Stilize çiçek, şerit, mihrap, kandil Kompozisyon: İncelemiş olduğumuz halı, kırmızı zemin üzerine sarı, yeşil, turuncu ve kahverengi renklerle oluşturulmuştur. Bordür benzeri oldukça stilize edilmiş bir çiçek dizisi, halı kenarlarını dolanmaktadır. Zemindeki asıl süslemeyi oluşturan mihrabın sütunceleri E motifleriyle dolguludur. Bordürün kenarlarındaki geometrik süslemelerin uçlarına çiçekler kondurulmuştur. Mihrap nişi, tepede düğümlenen şeritlerden oluşturulmuştur. Halı ortasında görülen kandil, mihrap tepeliğinden zincirle sarkıtılmıştır. Kandil altına ise üç baklava dilimi yerleştirilmiştir. db 117 Fotoğraf 22

28 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK Katalog No: 23 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Tacettin Paşa Camii Fotoğraf No:23 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1222 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 152x98 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 63 Dokuması (dm²): 48x48 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Mihrap, stilize çiçek, çintemani Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Zemindeki mihrap motifini çevreleyen bordür, beyaz konturlarla çevrilidir. Bordürün içi, kıvrımlı stilize edilmiş çiçeklerle bezelidir. Siyah-beyaz dalgalı kalın çizgilerle oluşturulmuş mihrabın tepesine, stilize bir çiçek kondurulmuştur. Yüzeyde kalan boşluklar ise çintemani motifleriyle doldurulmuştur. 118 db Fotoğraf 23

29 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 24 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Tacettin Paşa Camii Fotoğraf No:24 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1258 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 168x98 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 64 Dokuması (dm²): 46x46 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, mavi, kahverengi, siyah, beyaz Bezeme Konuları: Stilize çiçek, mihrap, sütunce, baklava dilimi, kandil Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine sarı, yeşil, mavi, kahverengi, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. Zemin, bordür benzeri oldukça stilize edilmiş bir çiçek dizisi ile çevrilidir. Zemini kaplayan mihrabın sütunceleri, baklava dizileriyle dolgulu olup iç ve dış yöne dönük kancalara dayanak vazifesi görmektedir. Kancaların uçlarına ise stilize çiçekler yerleştirilmiştir. Düğümlü şeritlerle oluşturulmuş mihrap alınlığından aşağıya zincirlerle kademeli biçimde sarkıtılan üç kandil motifi mihrap nişini doldurmaktadır. Benzer iki kandil motifi ise mihrabın üstündeki boşluklara simetrik olarak yerleştirilmiştir. db 119 Fotoğraf 24

30 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK 120 db Katalog No: 25 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Toprakkale Camii Fotoğraf No:25 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1192 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 150x102 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 61 Dokuması (dm²): 40x40 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi, mor Bezeme Konuları: Stilize çiçek, stilize yaprak, mihrap, eli belinde, çengel Kompozisyon: Halı, kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi ve mor renklerden oluşan ipliklerle dokunmuştur. Halı zeminini oluşturan mihrap, biri dar diğeri geniş bitişik iki bordür ile kuşatılmıştır. Bordürlerle zemin arasındaki kalın konturlar kırmızı ve kahverengi renklerle oluşturulmuştur. Bordürlerdeki süslemeler stilize çiçeklerden oluşturulmuştur. Zeminde asıl süslemeyi oluşturan mihrap ise, kavsarada baklava dizisi oluşturacak şekilde boğumlanarak devam etmekte ve tepede biri birine dönük iki eli belinde motifiyle nihayetlenmektedir. Mihrabı oluşturan konturun içinde yatık S şeklinde çengeller görülmektedir. Yüzeyde kalan boşluklar değişik düzenlemelere sahip stilize yaprak ve stilize çiçeklerle süslenmiştir. Fotoğraf 25

31 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Katalog No: 26 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Tacettin Paşa Camii Fotoğraf No:26 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1198 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 156x100 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 62 Dokuması (dm²): 45x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, yeşil, sarı, beyaz, siyah, mavi Bezeme Konuları: Stilize çiçek, baklava dilimi, mihrap, geometrik süsleme, kuş Kompozisyon: Halıda, kırmızı zemin üzerine yeşil, sarı, siyah, beyaz ve mavi renkler kullanılmıştır. Birbirine yakın ölçülerdeki üç bordür halı zeminini kuşatmaktadır. Bordür aralarındaki kalın konturlarda baklava dizileri görülmektedir. Dıştaki bordüre stilize çiçek dizisi yerleştirilmiştir. Orta bordürdeki stilize çiçekler oldukça seyrek tutulmuştur. Zemine bitişik bordür ise papatya benzeri çiçek dizisi ile süslenmiştir. Zemindeki çift yönlü mihrap ile ayaklık ve ayetlik kısımları çevreleyen kalın konturun içinde, renkli küçük kare dizileri fark edilmektedir. Ayetlik, ayaklık ve mihrap içlerinde oldukça stilize geometrik desenler görülmektedir. Göbekteki geometrik süslemelerin içlerine ise kuş motifleri yerleştirilmiştir. db 121

32 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK Fotoğraf db Katalog No: 27 Kaynağı: Vezirköprü Merkez Abdülganioğlu Camii Fotoğraf No:27 Müzeye geliş trh: 17/03/2008 Envanter sicil no: 1169 İnceleme trh: Teberrükât no: Boyutları: 163x107 cm Müzedeki yeri: Depo 1 raf 60 Dokuması (dm²): 50x50 Kullanılan renkler: Kırmızı, sarı, siyah, beyaz, kahverengi, mor Bezeme Konuları: Stilize çiçek, geometrik süsleme, mihrap, gemi, cami, bina Kompozisyon: Halı, kırmızı zemin üzerine kahverengi, mor, sarı, siyah ve beyaz renklerle dokunmuştur. Bitişik vaziyette ikisi geniş toplam beş bordür halıyı kuşatmaktadır. Dar bordürler sade sayılabilir. Dıştaki birinci bordür stilize çiçeklerle, ikinci bordür, aralarında çiçek kondurulmuş S kıvrımlı geometrik desenlerle, üçüncü geniş bordür ise oldukça stilize kıvrımdallı çiçeklerle süslenmiştir. Zemindeki asıl süslemeyi oluşturan mihrap, iki bordürle oluşturulmuştur. Her iki bordürdeki süslemeler stilize çiçeklerle oluşturulmuştur. Yalnız içteki bordür, ayaklık kısmında içe bükülerek sonlanmaktadır. Mihrap alınlığında gemi benzeri nesneli süsleme gözükmektedir. Hemen altta ise binalar arasında iki sıra iki kubbeli ve bir minareli birer cami dikkati çeker. Alt kısımları yıpranmış olan halının kalan boşlukları stilize çiçeklerle doldurulmuştur.

33 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR Değerlendirme Fotoğraf 27 Samsun yöresindeki incelediğimiz halılara genel olarak baktığımızda daha çok kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi ve beyaz renklerin tercih edildiğini görmekteyiz 18. Söz konusu renklerin ardından ikincil tercih gören renkler ise siyah, mavi, turuncu ve yeşildir 19. Az sayıdaki halıda ise mor ve pembe renklerin kullanıldığı anlaşılmıştır 20. İncelediğimiz halılar çoğunlukla seccade halısı olarak dokunduğundan ebatları da seccade halısı olacak şekilde nispeten daha küçük belirlenmiştir. Samsun yöresi seccade halılarında görülen en kısa dar kenar 80 cm, en uzun geniş kenar ise 170 cm şeklindedir. Söz konusu halıların çoğunlukla 100x160 cm ebatları civarında dokunduğunu söyleyebiliriz. Taban halısı olan üç halıda ise ebatlar kullanıma uygun olarak, biraz daha geniş tutulmuştur. Samsun yöresindeki halılar genellikle yakın tarihlidir. Katalog 1 de incelediğimiz halı yy lara ait olmalıdır. İncelediğimiz halılardan üç 21 tanesini 19. yüzyıl a tarihlendirdik. Diğerleri ise yy larda dokunmuş olmalıdır. Samsun dan Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü ne gönderilen halılar incelendiğinde birçok önemli halı merkezine ait halıların bulunduğu görülmektedir 22. İncelediğimiz halılardan tanesinin Kırşehir 24, dört 25 halının Konya, dört 26 halının Manisa 27, iki 28 halının Buhara 29, iki 30 halının db Toplam 26 halıda kırmızı renk, 23 halıda sarı renk, 19 halıda yeşil ve kahverengi ve 21 halıda beyaz renk görülmüştür halıda siyah, 11 halıda mavi ve 8 halıda turuncu renk tespit edilmiştir. 20 Yalnızca üç halıda lacivert ve dört halıda mor renk kullanıldığı anlaşılmıştır. 21 Katalog 2, 3, 4 numaralı halılar. 22 Halıların yöre tespitinde, çalışmamızda kullandığımız kaynaklardan istifade ettiğimiz gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan GESİM (Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü) Türk El Halıcılığı Projesi nin internet sitesinden de istifade edilmiştir. Söz konusu sitedeki 305 sayfa tarafımızdan tek tek taranmıştır. Bkz Katalog 7, 8, 9, 11, 12, 21, 22, 24, 26, 27 numaralı halılar Kırşehir yöresine aittir http: // http: // rkelhalilari.gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod=000868; / halidetay.php?language=tur&kod=001295;

34 EYÜP NEFES / YILMAZ CAN / RECEP GÜN / BAYRAM ÇELİK ise Anadolu 31 halısı olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca Katalog 2 İran, 6 Hereke, 10 Ortaköy, 15 Milas ve 25 Azerbaycan halısı olmalıdır. Görüldüğü gibi Samsun daki camilerden toplanarak Ankara ya onarılmak üzere götürülen halılar, oldukça kıymetli ve yöresel zevkin ürünüdürler. Dolayısıyla söz konusu halıların en kısa zamanda Ankara dan getirilerek Samsun da uygun bir müze ortamında teşhir edilmesini temenni ediyoruz. Kaynakça 124 db Aslanapa, O., Türk Halı Sanatının Bin Yılı İstanbul, Barışta, H. Ö., Yüzyıl İç Anadolu ve Orta Akdeniz Bölgesi Türk Kirkitli Dokumaları Üzerine, Türk Soylu Halkların Halı, Kilim ve Cicim Sanatı Uluslar Arası Bilgi Şöleni, Ankara, 1998, ss Bayraktaroğlu, S., Vakıflar Genel Müdürlüğü Halı-Kilim Koleksiyonu, Arış, Y. 1, S. 3, Aralık, 1997, ss Bilgin, M. H. Demir, E., Türkiye El Halıcılığı Sektörü: Eski Halı Tamir Sektörü ve İhtisas Gümrüğü Uygulamaları, İstanbul, Deniz, B., Türk Dünyasında Halı ve Düz Dokuma Yaygıları, Ankara, Ettinghausen, R., Halı, İslam Ansiklopedisi MEB, C. 5/1, İstanbul, 1993, ss Güngör, İ. H., Türk Halıları, İstanbul, Kırzıoğlu, N. G., Türk Cumhuriyetleri İle Anadolu daki Mimari Eserler Ve Dokumalarımızda Bulunan Milli Motiflerimizden Örnekler, X. Vakıf Haftası Kitabı, Ankara, 1993, ss Sertkaya, O. F., Eski Türk Metinlerinde Keçe ve Halı, Türk Soylu Halkların Halı, Kilim ve Cicim Sanatı Uluslar Arası Bilgi Şöleni, Ankara, 1998, ss Türkmen, N., Erken Osmanlı Dönemi Halıları İle XVIII. Ve XIX. Yüzyıl Orta Asya Türkmen Halıları Arasındaki İlişkiler (Basılmamış Dr. T.), İstanbul, Yarmacı, H., Ağrı İli Doğu Beyazıt İlçesi El Dokuması Halı Geleneği (Yayınlanmamış Y. L. T.), Ankara, Yazıcıoğlu, Y., El Dokusu Halıcılık, Ankara, Yetkin, Ş., Türk Halı Sanatı, Ankara, Yıldırım, M., Konya da Bulunan XIX. Asır Azerbaycan Halılarından Örnekler (Basılmamış Y. L. T.), Konya, gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod =002345; gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod=002399; Turk elhalilari. gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod = Katalog 3, 4, 5, Katalog 20, 23 Manisa, 14, 17 numaralı halılar Kula halılarıdır language=tur&kod= Katalog 18 ve Katalog 1, Yöre tespitini tam olarak yapamadığımız halılara kısaca Anadolu halıları diyebiliriz.

35 SAMSUN CAMİLERİNDEN DERLENMİŞ TARİHİ HALILAR İnternet Kaynakları Turk elhalila-ri.gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod = Erişim Erişim gov.tr/halidetay.php?language=tur&kod= Erişim langua-ge=tur&kod= Erişim = Erişim = Erişim Erişim Erişim Erişim Erişim Erişim =tur Erişim db 125

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015,

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, 182-195 NAHCIVAN DEVLET HALI MÜZESİ NDE SERGİLENEN KİLİM, CİCİM VE SUMAK TEKNİĞİ

Detaylı

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Prof. Dr. Şerare Yetkin 18. yüzyıl sonu -19. yüzyıl başına tarihlenen bir Yörük halisidir... Düğümler her sırada bir atlamalı olarak değişen argaçlara bağlanmıştır.

Detaylı

İstanbul Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi

İstanbul Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi İstanbul Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi Serpil Özçelik* Öz Düz dokuma yaygı deyimi düğümlü havlı halı dışında kalan havsız, düz satıhlı bütün el dokuma yer yaygılarını kapsamaktadır. Bu yaygılar diğer

Detaylı

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti Takvimi Minber: Yükseklik manasına gelmektedir. İlk defa Hz. Peygamber in ayakta yorulmaması ve dayanması için Mescid i Saadet te hurma ağacından bir direk konmuş

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

BURSA'DA DÜNDEN BUGÜNE TASAVVUF KÜLTÜRÜ. Vakfı. İslAm Ara~tırrnalan Merkezi KiHüphanesi. 81)_5J;f. Dem. No: Tas. No: ' ' "-==~~="" -~~..,_.

BURSA'DA DÜNDEN BUGÜNE TASAVVUF KÜLTÜRÜ. Vakfı. İslAm Ara~tırrnalan Merkezi KiHüphanesi. 81)_5J;f. Dem. No: Tas. No: ' ' -==~~= -~~..,_. BURSA'DA DÜNDEN BUGÜNE TASAVVUF KÜLTÜRÜ Vakfı İslAm Ara~tırrnalan Merkezi KiHüphanesi Dem. No: Tas. No: 81)_5J;f ' ' "-==~~="" -~~..,_.J 3 BURSA KÜLTÜR SANAT VE TURİZM V AKFI YA YINLARI BURSA KİTAPLIGI:

Detaylı

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number:XIII/1 Nisan/April2004, 169-180 İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Kadriye Figen VARDAR Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıldan

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER G.Ü. SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER 1 Yrd.Doç.Nursel BAYKASOĞLU **Yrd.Doç.Dr. Tomris YALÇINKAYA Türk kültüründe temizliğe verilen önem, temizlik

Detaylı

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi Topkapı Sarayı Harem Dairesi Çinileri Topkapı Sarayının inşaatına 1465 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından başlanmış ve 1478 yılında tamamlanmıştır. Saray 18. yüzyıl dek pek çok onarımlar ve ek yapılara

Detaylı

Osman Hamdi Bey in Tablolarındaki Bazı Halı Tasvirleri ve Bu Halılardaki Motifin İrdelenmesi *

Osman Hamdi Bey in Tablolarındaki Bazı Halı Tasvirleri ve Bu Halılardaki Motifin İrdelenmesi * Osman Hamdi Bey in Tablolarındaki Bazı Halı Tasvirleri ve Bu Halılardaki Motifin İrdelenmesi * Suzan Bayraktaroğlu ** Özet Yerel ve yabancı ressamlar tarafından ilgi gören ve eserlerinde kullanılan Türk

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KONYA HALISI DESENLERİ Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

KONYA-EREĞLİ İLÇESİNDEKİ EL DOKUMASI HALILARIN DESEN ÖZELLİKLERİ

KONYA-EREĞLİ İLÇESİNDEKİ EL DOKUMASI HALILARIN DESEN ÖZELLİKLERİ 241 KONYA-EREĞLİ İLÇESİNDEKİ EL DOKUMASI HALILARIN DESEN ÖZELLİKLERİ * BAŞARAN, Fatma Nur ** KAYABAŞI, Nuran TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Anadolu toprakları yüzyıllardır, çok farklı dil, din, ırk, kültür ve medeniyet

Detaylı

2.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

2.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities) Doç. Dr. Eyüp NEFES 1969 yılında Giresun'da doğdu. İlköğrenimini 1980, ortaöğrenimini 1987 yılında tamamladı. 1988 yılında O.M.Ü. İlahiyat Fakültesine kaydoldu. 1993 yılında bu fakülteden mezun oldu. 1994

Detaylı

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER Prof.Dr. Taciser ONUK Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI Çeşitli medeniyet ve kültürlerin beşiği olan, bünyesinde eşsiz tarihi eserleri saklayan ülkemiz

Detaylı

TUNCELİ SARIBALTA(KOMER) KÖYÜ CAMİSİNDE BULUNAN ŞAVAK AŞİRETİ HALILARI ÖZET

TUNCELİ SARIBALTA(KOMER) KÖYÜ CAMİSİNDE BULUNAN ŞAVAK AŞİRETİ HALILARI ÖZET TUNCELİ SARIBALTA(KOMER) KÖYÜ CAMİSİNDE BULUNAN ŞAVAK AŞİRETİ HALILARI Elif Aksoy 1, Latif Taraşlı 2 1 Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler MYO, Elazığ. 2 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi,Güzel Sanatlar

Detaylı

İSTANBUL VE YENİ KEŞFEDİLEN SELÇUKLU HALILARI. Selman KARDEŞLİK /Arkeolog. Vakıflar İstanbul I.Bölge Müdürlüğü Halı ve Kilim Müzeleri

İSTANBUL VE YENİ KEŞFEDİLEN SELÇUKLU HALILARI. Selman KARDEŞLİK /Arkeolog. Vakıflar İstanbul I.Bölge Müdürlüğü Halı ve Kilim Müzeleri İSTANBUL VAKIFLAR HALI MÜZESİNDE KONSERVASYON ÇALIŞMALARI VE YENİ KEŞFEDİLEN SELÇUKLU HALILARI Selman KARDEŞLİK /Arkeolog Vakıflar İstanbul I.Bölge Müdürlüğü Halı ve Kilim Müzeleri İnsanoğlunun yerleşik

Detaylı

İstanbul Halı Müzesi -Geçmişten Bugüne Halı ile Tarihi Bir Yolculuk- Carpet Museum of İstanbul -A Historical Journey With Carpet From Past To Present-

İstanbul Halı Müzesi -Geçmişten Bugüne Halı ile Tarihi Bir Yolculuk- Carpet Museum of İstanbul -A Historical Journey With Carpet From Past To Present- İstanbul Halı Müzesi -Geçmişten Bugüne Halı ile Tarihi Bir Yolculuk- Öz Halı sanatı, ilk kez Orta Asya da Türk lerin yaşadığı bölgelerde ortaya çıkan, gelişimini Türk lerle sürdüren ve tüm İslam dünyasına

Detaylı

HALI HAZİNELERİ SÜLEYMANİYE CAMİSİNİN. Carpet Treasures of Süleymaniye Mosque. restorasy n 49

HALI HAZİNELERİ SÜLEYMANİYE CAMİSİNİN. Carpet Treasures of Süleymaniye Mosque. restorasy n 49 SÜLEYMANİYE CAMİSİNİN HALI HAZİNELERİ Carpet Treasures of Süleymaniye Mosque Serpil Özçelik Sanat Tarihçi / Halı Müzesi Müdürü Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü restorasy n 49 Vakıf Restorasyon Yıllığı

Detaylı

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ İçindekiler 1 İçindekiler ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ 1.1. Seramiğin Tanımı... 1.2. Çininin Tanımı... 1.3.

Detaylı

MİLAS HALI DESENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE YAYINLANMAMIŞ MADALYONLU MİLAS HALILARININ TANITILMASI

MİLAS HALI DESENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE YAYINLANMAMIŞ MADALYONLU MİLAS HALILARININ TANITILMASI 635 MİLAS HALI DESENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE YAYINLANMAMIŞ MADALYONLU MİLAS HALILARININ TANITILMASI GÜNGÖR, İ. Hulusi SEVİNÇ, Berna TÜRKİYE/ ТУРЦИЯ ÖZET Milas sadece ince ve geniş suları (bordürleri)

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

UŞAK YÖRESİNDE DOKUNMUŞ ASİMETRİK HALILAR VE BİR ÖRNEK HALI ( 19.YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞI) Harun ÜRER

UŞAK YÖRESİNDE DOKUNMUŞ ASİMETRİK HALILAR VE BİR ÖRNEK HALI ( 19.YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞI) Harun ÜRER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/ Number: XIV-1 Nisan/ April 2005, 375-385 UŞAK YÖRESİNDE DOKUNMUŞ ASİMETRİK HALILAR VE BİR ÖRNEK HALI ( 19.YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞI) Harun ÜRER XIX. yüzyıldan itibaren, özellikle

Detaylı

MİLAS HALILARI ARASINDA FARKLI BİR DESEN: KABUKSUZ HALILARI*

MİLAS HALILARI ARASINDA FARKLI BİR DESEN: KABUKSUZ HALILARI* / Cilt: 11 Sayı: 59 Ekim 2018 Volume: 11 Issue: 59 October 2018 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2660 Öz MİLAS HALILARI ARASINDA FARKLI BİR DESEN: KABUKSUZ

Detaylı

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 519 Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri The Samples Of Cicims From Karapınar Region At The Alaeddin Mosque In Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 297 Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler The Samples of Zili at the Alaeddin Mosque in Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET Çalışma; Giriş, Dokuma Türleri,

Detaylı

KIRIM HANSARAY DA SERGİLENEN EL DOKUMASI HALI ve KİLİMLER

KIRIM HANSARAY DA SERGİLENEN EL DOKUMASI HALI ve KİLİMLER KALEMİŞİ, 2013, Cilt 1, Sayı 1 KIRIM HANSARAY DA SERGİLENEN EL DOKUMASI HALI ve KİLİMLER Ahmet AYTAÇ M. Ali EROĞLU ÖZET Milletlerin kültürel değerlerini en iyi gösteren öğeler el sanatlarıdır. Orta Asya

Detaylı

Ahlat Arkeoloji Kazı. Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU

Ahlat Arkeoloji Kazı. Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU Ahlat Arkeoloji Kazı Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU Ahlat Arkeoloji Kazı Çini Örnekleri AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

ZfWT Vol 10, No. 2 (2018)83-98

ZfWT Vol 10, No. 2 (2018)83-98 ZfWT Vol 10, No. 2 (2018)83-98 AKŞEHİR MÜZELERİ NDE ÖRNEK BİR HALI RESTORASYON (YENİLEME)/KONSERVASYON UYGULAMASINA DAİR (ON A MODEL PRACTICE OF CARPET RESTORATION (RENOVATION)/CONSERVATION IN AKSEHIR

Detaylı

BURDUR- KAPAKLI KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ * BURDUR- KAPAKLI VILLAGE CARPET TECHNICAL AND DESIGN FEATURES

BURDUR- KAPAKLI KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ * BURDUR- KAPAKLI VILLAGE CARPET TECHNICAL AND DESIGN FEATURES BURDUR- KAPAKLI KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ * BURDUR- KAPAKLI VILLAGE CARPET TECHNICAL AND DESIGN FEATURES Aysen SOYSALDI 1 Songül ARAL 2 ÖZ Türkiye nin Kültür mirası içinde önemli yeri

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ UŞAK HALISI DESENLERİ 215ESB569 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 66, Mart 2018, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 66, Mart 2018, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 66, Mart 2018, s. 121-133 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 22.01.2018 15.03.2018 Yrd. Doç. Bahadır

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

ÇAKMAK KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ

ÇAKMAK KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ ÇAKMAK KÖYÜ HALILARININ TEKNİK VE DESEN ÖZELLİKLERİ İbrahim ERDEK 1 ÖZ Anadolu nun her bölgesinde farklı desen ve renk karakterleriyle karşımıza çıkan geleneksel el dokuma halıları Türk kültür mirası içinde

Detaylı

Çikolata Butik Koleksiyonu

Çikolata Butik Koleksiyonu Çikolata Butik Koleksiyonu Mutluluk İksiri; Çikolata Butik... Mutluluğa giden en leziz yol çikolatadan geçer. Gerçek bir çikolata tutkununun en mutlu olabileceği yerlerden biri de kuşkusuz çikolata butikleridir.

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EL EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DOKUMA VE ÖRGÜ EĞİTİMİ BİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EL EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DOKUMA VE ÖRGÜ EĞİTİMİ BİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EL EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DOKUMA VE ÖRGÜ EĞİTİMİ BİLİM DALI ANTALYA İLİ TURİZM SEKTÖRÜNDE TÜRK EL HALISI PAZARLAYAN İŞ YERLERİNDE ÇALIŞANLARIN

Detaylı

ALTINYAYLA (TONUS) İLÇESİ HALI ÖRNEKLERİNİN MOTİF YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

ALTINYAYLA (TONUS) İLÇESİ HALI ÖRNEKLERİNİN MOTİF YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Kaynar, H / Tonus, E.. Altınyayla (Tonus) İlçesi Halı Örneklerinin Motif Yönünden İncelenmesi Motif Akademi Halkbilimi Dergisi / Cilt:9, Sayı:18 / 2016 (Temmuz Aralık), s. 249-282 ALTINYAYLA (TONUS) İLÇESİ

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s. 491-508 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 25.10.2017 20.11.2017 Öğr. Gör. Begül ÖZKOCA

Detaylı

Türk Halıcılığının Tarihçesi. The History of the Turkish Carpet

Türk Halıcılığının Tarihçesi. The History of the Turkish Carpet Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 8, No: 1, 2014 (52-61) Electronic Journal of Textile Technologies Vol: 8, No: 1, 2014 (52-61) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3991

Detaylı

KONYA MÜZELERİNDE BULUNAN KEÇE ÜRÜN ÖRNEKLERİ

KONYA MÜZELERİNDE BULUNAN KEÇE ÜRÜN ÖRNEKLERİ DOI: 10.7816/idil-04-15-08 idil, 2015, Cilt 4, Sayı 15, Volume 4, Issue 15 KONYA MÜZELERİNDE BULUNAN KEÇE ÜRÜN ÖRNEKLERİ H. Nurgül BEGİÇ 1 ÖZET Yünün çeşitli yollarla sıkıştırılmasıyla yapılmış, çok kalın,

Detaylı

Simetrik biçimde, merkezi kompozisyon düzeninde,

Simetrik biçimde, merkezi kompozisyon düzeninde, Deniz AYDA i»lijli ngiliz Sanat Tarihçisi, Eleştirmen ve Şair 5 jiliii olan Herber READ "Bir milletin sanatılljijijj nı ve du\;arlık derecesirii seramiği ile liül ölçün" demektedir. Çünkü seramiği yaratan

Detaylı

1 Nolu Örnek: Fotoğraf1

1 Nolu Örnek: Fotoğraf1 GAZİLER (BARDIZ) CAMİİ'NDEN Üç KİLİM Okl. Burisel HATİPOGLU Eski adı Bardız veya Barduz olarak yazılıp söylenen bu yer, Erzurum'un kuzeydoğusundaki ilçelerinden biri olan ve merkezden i 80 km. uzakta bulunan

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERİ BİLİM DALI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERİ BİLİM DALI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERİ BİLİM DALI NEVŞEHİR İLİ VE BAZI İLÇELERİNDE SATIŞA SUNULAN, KORUNAN VE SERGİLENEN DOKUMALARIN

Detaylı

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ ÜRÜNÜN TANIMI Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 4 ana

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 15.10.2018 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 22.10.2018 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 05.11.2018 Yaprak çizimleri,

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 88, Şubat 2019, s ISSN: Doi Number:

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 88, Şubat 2019, s ISSN: Doi Number: Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 88, Şubat 2019, s. 546-563 ISSN: 2148-2489 Doi Number: http://dx.doi.org/10.16992/asos.14722 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 12 Ekim 2015 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 19 Ekim 2015 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 26 Ekim 2015 Yaprak çizimleri,

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 09.10.2017 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 16.10.2017 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 23.10.2017 Yaprak çizimleri,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 10.10.2016 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 17.10.2016 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 24.10.2016 Yaprak çizimleri,

Detaylı

Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3

Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3 GÖRDES HALILARINDA GÖRÜLEN DEĞİŞİM VE NEDENLERİ 1 COMMON CAUSES OF CHANGE OF THE GORDES CARPETS Tuğçe Suvacı 2 Sema Etikan 3 ÖZ Manisa İline bağlı Gördes İlçesi Türk dokuma kültürünün şekillendiği ve devam

Detaylı

BİLDİRİLER I (SALON-A/B)

BİLDİRİLER I (SALON-A/B) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN DA DİNÎ VE KÜLTÜREL HAYAT SEMPOZYUMU-I (25-27 Ekim 2013) BİLDİRİLER I (SALON-A/B) EDİTÖR MEHMET FATSA GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ KÜLTÜR SERİSİ-2 Eyüp NEFES * GİRESUN DA DOLMA GÖZLÜ

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF (A) GÜZ DÖNEMİ 13 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 20 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Hatai çizimleri,

Detaylı

Anahtar kelimeler: Havlı dokumalar (halı), Tebriz halıları,

Anahtar kelimeler: Havlı dokumalar (halı), Tebriz halıları, 38 GSED 32 Haldun ÖZKAN Asırlık Çınar Ağacı: Prof.Dr. Atatürk Oktay Üniversitesi ASLANAPA nın Güzel Sanatlar Hayatı ve Enstitüsü Eserleri Dergisi 32 GSED 39 Journal of the Fine Arts Institute [GSED], Sayı/Number

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KONYA DA HALICILIK. Ahmet AYTAÇ

OSMANLI DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KONYA DA HALICILIK. Ahmet AYTAÇ TARİHİN PEŞİNDE ULUSLARARASI TARİH ve SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ Yıl: 2016, Sayı: 16 Sayfa: 17 24 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY AND SOCIAL RESEARCH Year: 2016, Issue: 16

Detaylı

GEDĐZ GELENEKSEL KADIN CEPKENLERĐNĐN MOTĐF, DESEN VE KOMPOZĐSYON ÖZELLĐKLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ

GEDĐZ GELENEKSEL KADIN CEPKENLERĐNĐN MOTĐF, DESEN VE KOMPOZĐSYON ÖZELLĐKLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE GEDĐZ GELENEKSEL KADIN CEPKENLERĐNĐN MOTĐF, DESEN VE KOMPOZĐSYON ÖZELLĐKLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ Büşra UYSAL 1 Müzeyyen AYGÜN

Detaylı

YAGCIBEDiR HALILARıNDAKi MOTiFLERiN YÖRESEL isimleri VE ANLAMLARı

YAGCIBEDiR HALILARıNDAKi MOTiFLERiN YÖRESEL isimleri VE ANLAMLARı YAGCIBEDiR HALILARıNDAKi MOTiFLERiN YÖRESEL isimleri VE ANLAMLARı Didem ATiş ÇUKUROVA* Anadolu'da dokumacılık tarihi çok eskilere gitmekte ve arkeolojik kazılar sonucunda M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayandırılmaktadır.

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000. Doktora Eğitim Bilimleri Ahmet Yesevi Üniversitesi 2008

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000. Doktora Eğitim Bilimleri Ahmet Yesevi Üniversitesi 2008 ÖZ GEÇMiŞ 1. Adı Soyadı : Ömer Zaimoğlu 2. Doğum Tarihi : 22 Ocak 1977 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000 Sanatları

Detaylı

Muhammed ERKUŞ. Sefer Ekrem ÇELİKBİLEK

Muhammed ERKUŞ. Sefer Ekrem ÇELİKBİLEK Hazırlayan: Sunan: Muhammed ERKUŞ Sefer Ekrem ÇELİKBİLEK 20047095 20043193 FİBONACCİ SAYILARI ve ALTIN ORAN Fibonacci Kimdir? Leonardo Fibonacci (1175-1250) Pisalı Leonardo Fibonacci Rönesans öncesi Avrupa'nın

Detaylı

Prof. Dr., Ahi Evran Üniversitesi, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü-e-posta:

Prof. Dr., Ahi Evran Üniversitesi, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü-e-posta: Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 10 Sayı: 48 Volume: 10 Issue: 48 Şubat 2017 February 2017 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MİLAS SECCADELERİNİN

Detaylı

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT 6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiş-tirebilmelidir. Bu yüzden eski Türkler

Detaylı

KIRGIZ HALICILIĞININ BUGÜNKÜ DURUMU

KIRGIZ HALICILIĞININ BUGÜNKÜ DURUMU 3355 KIRGIZ HALICILIĞININ BUGÜNKÜ DURUMU YILMAZ, Anıl * KIRGIZİSTAN/KYRGYZSTAN/КЫРГЫЗСТАН ÖZET Makale, Kırgızistan ın maddi kültür verileri ile ilgili önemli bir koleksiyon oluşturmuş Fikret Özdin in sahip

Detaylı

Halı ve Kilim Yıllık Ortalama Sanayi Üretim Endeksi (2010 = 100) Yıllar 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Endeks Değeri Kaynak: TUİK

Halı ve Kilim Yıllık Ortalama Sanayi Üretim Endeksi (2010 = 100) Yıllar 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Endeks Değeri Kaynak: TUİK HALI SEKTÖRÜ HALI ÜRÜNÜNÜN TANIMI Çözgü (arış) iplikleri üstüne ayrı bir desen ipliği ile değişik şekillerde düğüm atılarak, aralarından bir kaç sıra atkı (argaç) ipliği geçirilip sıkıştırılarak aynı yükseklikte

Detaylı

AĞRI İLİ DOĞUBAYAZIT İLÇESİ EL DOKUMASI HALILARIN RENK, MOTİF VE KOMPOZİSYON ÖZELLİKLERİ*

AĞRI İLİ DOĞUBAYAZIT İLÇESİ EL DOKUMASI HALILARIN RENK, MOTİF VE KOMPOZİSYON ÖZELLİKLERİ* AKDENİZ SANAT DERGİSİ, 2013, Cilt 6, Sayı 12 AĞRI İLİ DOĞUBAYAZIT İLÇESİ EL DOKUMASI HALILARIN RENK, MOTİF VE KOMPOZİSYON ÖZELLİKLERİ* Hanife YARMACI 1 Fatma Nur BAŞARAN 2 Özet Tarihin derinliklerinden

Detaylı

TAŞPINAR HALILARINDA KULLANILAN MOTİFLER VE ANLAMLARI. MOTIVATIONS USED and MEANINGS IN TAŞPINAR

TAŞPINAR HALILARINDA KULLANILAN MOTİFLER VE ANLAMLARI. MOTIVATIONS USED and MEANINGS IN TAŞPINAR TAŞPINAR HALILARINDA KULLANILAN MOTİFLER VE ANLAMLARI Anahtar kelimeler: Aksaray, Taşpınar, Dokuma, El Sanatı Keywords: Aksaray, Taşpınar, Weaving, Handicraft Semra KILIÇ KARATAY Öğretim Görevlisi, Aksaray

Detaylı

Çağlayancerit Kezban Hatun Camiindeki Cicim, Zili Ve Sumak Dokumaları

Çağlayancerit Kezban Hatun Camiindeki Cicim, Zili Ve Sumak Dokumaları Çağlayancerit Kezban Hatun Camiindeki Cicim, Zili Ve Sumak Dokumaları Suzan Bayraktaroğlu* Öz Kahramanmaraş a bağlı Çağlayancerit İlçesi coğrafi olarak dağlarla çevrili bir vâdide kurulmuştur. İlçenin

Detaylı

AĞRI YÖRESİ HALI YASTIKLARI Yusuf ÇETİN *

AĞRI YÖRESİ HALI YASTIKLARI Yusuf ÇETİN * AĞRI YÖRESİ HALI YASTIKLARI Yusuf ÇETİN * ÖZET Doğu Anadolu nun İran sınırında bulunan Ağrı, tarihi ipek yolu kavşağında bulunduğu için çeşitli kültürlerden etkilenmiştir. Bu etkileşime ait izlerin görüldüğü

Detaylı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAZI İŞLENMİŞ TÜRK HALILARINA DAİR. (PAST PRESENT WRITING ON PROCESSED the TURKISH CARPETS) 1

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAZI İŞLENMİŞ TÜRK HALILARINA DAİR. (PAST PRESENT WRITING ON PROCESSED the TURKISH CARPETS) 1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAZI İŞLENMİŞ TÜRK HALILARINA DAİR (PAST PRESENT WRITING ON PROCESSED the TURKISH CARPETS) 1 Ahmet AYTAÇ* Özet Yazı, söylenen sözcüklerin ya da düşüncenin bir takım imgelerle kayda geçirilmesi

Detaylı

Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri

Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 457 Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri The Samples of Cicims at the Alaeddin Mosque in Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET Bu çalışmada, Konya Alaeddin Camii ne çeşitli

Detaylı

KULA HALILARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 1 KULA RUGS AND THEIR CURRENT SITUATION. Bilge Aygar 2 Sema Etikan 3

KULA HALILARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 1 KULA RUGS AND THEIR CURRENT SITUATION. Bilge Aygar 2 Sema Etikan 3 KULA HALILARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 1 KULA RUGS AND THEIR CURRENT SITUATION Bilge Aygar 2 Sema Etikan 3 ÖZ Manisa İli Anadolu nun, dokuma kültürünün yüzyıllar öncesinden gelen geleneklerle devam ettirildiği

Detaylı

ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE DE BULUNAN 19. YÜZYILA ÂİT KUR AN-I KERİMLERDE SERLEVHA BEZEME ÖRNEKLERİ

ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE DE BULUNAN 19. YÜZYILA ÂİT KUR AN-I KERİMLERDE SERLEVHA BEZEME ÖRNEKLERİ HATİPOĞLU, Oktay, Ankara Milli Kütüphane de Bulunan 19. Yüzyıla Ait Kur an-ı Kerimlerde Serlevha Bezeme Örnekleri ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE DE BULUNAN 19. YÜZYILA ÂİT KUR AN-I KERİMLERDE SERLEVHA BEZEME ÖRNEKLERİ

Detaylı

BURDUR- DENGERE KÖYÜ CAMİSİ NİN AHŞAP ÜZERİNE KALEMİŞİ BEZEMELERİ THE ORNAMENTS ON THE WOOD OF THE DENGERE MOSQUE AT BURDUR

BURDUR- DENGERE KÖYÜ CAMİSİ NİN AHŞAP ÜZERİNE KALEMİŞİ BEZEMELERİ THE ORNAMENTS ON THE WOOD OF THE DENGERE MOSQUE AT BURDUR Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 6 Sayı: 25 Volume: 6 Issue: 25 -Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU Armağanıwww.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 BURDUR-

Detaylı

DİYARBAKIR DAKİ BAZI OSMANLI DÖNEMİ ÇİNİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME AN ASSESMENT ON SOME TILES FROM OTTOMAN PERIOD IN DİYARBAKIR

DİYARBAKIR DAKİ BAZI OSMANLI DÖNEMİ ÇİNİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME AN ASSESMENT ON SOME TILES FROM OTTOMAN PERIOD IN DİYARBAKIR ISSN: 2147 3390 DOI: Year: 2014 Fall Issue:8 DİYARBAKIR DAKİ BAZI OSMANLI DÖNEMİ ÇİNİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME ÖZET Araş. Gör. Cemal ÇIĞ 1 Osmanlı döneminde çini üretim merkezlerinden biri olarak

Detaylı

KÜTAHYA GEDİZ İLÇESİ İĞNE OYALARI 1

KÜTAHYA GEDİZ İLÇESİ İĞNE OYALARI 1 AKDENİZ SANAT DERGİSİ, 2013, Cilt 6, Sayı, 11 KÜTAHYA GEDİZ İLÇESİ İĞNE OYALARI 1 Fatma Seçil KARAYEL* Müzeyyen AYGÜN** Özet Süslenme ve süsleme arzusu insanoğlunun yaradılışı ile başlar. İnsanda var olan

Detaylı

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları TİLLO İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 43 3.2. TİLLO İLÇESİ 3.2.1. İBRAHİM HAKKI (İSMAİL FAKİRULLAH) TÜRBESİ Tillo merkezde İsmail Fakirullah mezarlığının içerisindedir. Üzerinde kim tarafından ve ne

Detaylı

KONSERVASYON UYGULAMALARI

KONSERVASYON UYGULAMALARI KONSERVASYON UYGULAMALARI Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi -Yazma Bağışlar 720/4 EKİM 2013 OCAK 2014 Uygulama: Birgül EFE KOLEKSİYON HAKKINDA Yazma Bağışlar

Detaylı

MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ

MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ Sanat Tarihi Dergisi Cilt/Volume: XXI, Sayı/Number:1 Nisan/ April 2012, 87-96 MANİSA MURADİYE CAMİİ NİN KAYIP ÇİNİLERİ Sevinç Gök ÖZET Manisa Muradiye Camii, gerek mimari kuruluşu, gerekse süslemeleriyle

Detaylı

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI)

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) 3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) İstanbul da Bâb-ı Hümâyun ile Ayasofya arasında XVIII. yüzyıla ait büyük meydan çeşmesi ve sebil. Osmanlı dönemi Türk sanatının çeşme mimarisinde meydana

Detaylı

6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi .D RGİSİ. .ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR \ I: .,,,_ :;... >.

6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi .D RGİSİ. .ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR \ I: .,,,_ :;... >. 6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi.D RGİSİ..ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR ' \ I: j /.,,,_ :;... >. 1953 X. ANK-ARA I 9 5 3 TÜRK KİTAP KApLARİ KEMAL ÇIG RESIM xxın XVIII

Detaylı

2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU.

2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU. 2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU www.atlantikhali.com.tr PAZARLAMA atlantikhali.com.tr Bu ihtişamı hak ediyorsunuz. Nakış nakış, ilmek ilmek dokunan kıymetli halılar demektir Atlantik. Yüzyıllardır süregelen

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ ZfWT Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ THE PALMETTE MOTIF IN MEDIEVAL STONE ORNAMENTATION: KAYSERİ REFERENCE Lokman TAY

Detaylı

ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1. Özet

ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1. Özet AKDENİZ SANAT DERGİSİ, 2013, Cilt 6, Sayı 12 ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1 Mehmet Ali EROĞLU* Özet Araştırma kapsamında Antalya Kaleiçi Döşemealtı, Serik, Manavgat ve Akseki bölgesine

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ Öğr.Gör.Handan Çelebi* Öğr.Gör.Gülden Abanoz" Arş.Gör.Tıığba Şener*" 1. Giriş Giyim; doğa şartlarından korunma ve örtünme amacıyla ortaya

Detaylı

SİVAS İLİ DİVRİĞİ İLÇESİ AVŞARCIK KÖYÜ HALILARININ İNCELENMESİ. Zeliha DOĞAN YEŞİL YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL TÜRK SANATLARI ANASANAT DALI

SİVAS İLİ DİVRİĞİ İLÇESİ AVŞARCIK KÖYÜ HALILARININ İNCELENMESİ. Zeliha DOĞAN YEŞİL YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL TÜRK SANATLARI ANASANAT DALI SİVAS İLİ DİVRİĞİ İLÇESİ AVŞARCIK KÖYÜ HALILARININ İNCELENMESİ Zeliha DOĞAN YEŞİL YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL TÜRK SANATLARI ANASANAT DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ OCAK 2016 Zeliha

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE ZfWT Vol. 6, No. 2 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE Funda NALDAN Özet: Bu çalışmada, Akçakoca evlerindeki

Detaylı

El sanatları bir milletin kültürel kimliğinin en canlı belgelerinden sayılır. Asırlar boyu insanoğlunun

El sanatları bir milletin kültürel kimliğinin en canlı belgelerinden sayılır. Asırlar boyu insanoğlunun KOCAELİ PEŞKİR İŞLEMELERİNDEN ÖRNEKLER Mine CAN* Giriş El sanatları bir milletin kültürel kimliğinin en canlı belgelerinden sayılır. Asırlar boyu insanoğlunun yaşam zevki, hayata bakışı ve sanat anlayışı,

Detaylı

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HALI GALERİSİ

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HALI GALERİSİ VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HALI GALERİSİ ÖNSÖZ Vakıfların Türk medeniyet tarihine kazandırmış olduğu abide ve sanat eserlerini - orijinal zenginliğine ve sanat değerlerine zarar vermeden gelecek nesillere

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GÜZ 2004

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GÜZ 2004 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 18 GÜZ 2004 Mehmet Bayyiğit 2 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ D Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (SÜİFD), hakemli bir dergi olup,

Detaylı

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron )

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron ) Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): BAKIR KELEBEKLERİ - Tüm bölgelerde yaygındır. Benzerlerinden ayrımı kolaydır. - Kanat üstünde arka kanatta kenar altı turuncu bandı bahar neslinde ön kanat kalın

Detaylı

LALE BAHÇELİ SOKAKLAR

LALE BAHÇELİ SOKAKLAR GÜLEN KESOVA ve ÖĞRENCİLERİ ÇİNİ SERGİSİ 7-30 NİSAN 2016 / İBB TAKSİM CUMHURİYET SANAT GALERİSİ / MAKSEM Başkan dan Sanatın bir ilham kaynağı olduğunu hatırlatacak ve sanatla insanları buluşturacak imkânlar,

Detaylı

KAYA KÖY HALILARI. Kaya Village Carpets. Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN*

KAYA KÖY HALILARI. Kaya Village Carpets. Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN* KAYA KÖY HALILARI Kaya Village Carpets Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN* ÖZET Türk halıcılığı içinde kendine özgü renk, motif ve desen özelliği ile bir yere sahip olan Kaya köy halıları sadece Fethiye nin Kaya

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

Anadolu Türk-İslam mimarisi bezemesinde önemli yeri olan çini yalnız Selçuklu ve Osmanlı

Anadolu Türk-İslam mimarisi bezemesinde önemli yeri olan çini yalnız Selçuklu ve Osmanlı İZMİT TE ÇİNİLİ YAPILAR Şennur KAYA* Giriş Anadolu Türk-İslam mimarisi bezemesinde önemli yeri olan çini yalnız Selçuklu ve Osmanlı mimarlığı değil, Cumhuriyet dönemi mimarisinin belli evrelerinde de önem

Detaylı

2015 SONBAHAR KIŞ KOLEKSİYONU. www.festivalhali.com

2015 SONBAHAR KIŞ KOLEKSİYONU. www.festivalhali.com 2015 SONBAHAR KIŞ KOLEKSİYONU www.festivalhali.com İÇERİDE FESTİVAL VAR. İçeride neler var neler! Rengarenk desenler, modern çizgiler, klasik motifler, şahane tasarımlar... Hayatınıza renk katacak, kendinizi

Detaylı

MALATYA İLİ DARENDE İLÇESİ GÖKDEREN KÖYÜNDE KULLANILAN YASTIK HALI DOKUMALAR

MALATYA İLİ DARENDE İLÇESİ GÖKDEREN KÖYÜNDE KULLANILAN YASTIK HALI DOKUMALAR MALATYA İLİ DARENDE İLÇESİ GÖKDEREN KÖYÜNDE KULLANILAN YASTIK HALI DOKUMALAR Hande KILIÇARSLAN 1 ÖZ Hayatı kolaylaştırmak, yaşanılan ortamı süslemek, dış etkenlerden korunmak gibi nedenlerle ortaya çıkan

Detaylı