ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011"

Transkript

1 ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011

2 TÜRKİYE VE DÜNYA

3 ÜLKELERE GÖRE ÇELİK ÜRETİMİ ARTIŞLARI

4 BÖLGELERE GÖRE ÇELİK TALEBİ

5 DÜNYA ÜRETİM AKTİVİTESİ

6 TEKELLEŞME

7 TEMEL SEKTÖRLERDE TEKELLEŞME

8 HAMMADDENİN MALİYET VE KARLILIKTAKİ ETKİLERİ

9 ÇELİK ÜRETİMİNDE KARLILIK ÖRNEKLERİ

10 ÜLKELERİN CEVHER İTHALATINA BAĞIMLILIĞI

11 HURDA TİCARETİNDE KUZEYİN AZALAN ROLÜ TÜRKİYE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

12 HAMMADDE İHRACATI ENGELLEMESİ

13 ÇELİK ÜRETİM DEĞER ZİNCİRİNDE HAMMADDECİLER ÖNE Mİ GEÇİYOR? IRON ORE 9 % IRON ORE COAL 9 % 41% STEEL 82% 31% COAL 28% STEEL HISTORICAL PRICE HIKES OF IRON ORE AND COKING COAL BOOSTED RAW MATERIAL S PRODUCERS SHARE IN STEEL VALUE CHAIN ALLOCATION TO OVER 70 %

14 GÜCÜN ÇELİKÇİLERDEN CEVHER ÜRETİCİLERİNE KAYIŞI 4 NAFTA REGIONAL SOURCING ~ 95% 2 EU REGIONAL SOURCING < 10% 4 CIS REGIONAL SOURCING > 95% 2 JAPAN/SOUTH KOREA REGIONAL SOURCING 0% 1 CHINA REGIONAL SOURCING ~ 30% 3 STH AMERICA REGIONAL SOURCING ~ 100% EXPORTS 71% REGIONAL SOURCING AND STEELMAKERS' SELF-SUFFICIENCY LEVEL; PERCENT OF EXPORT GLOBAL GROUP OF ARCELORMITTAL SHOWS A HIGH RATE OF SELF- SUFFICIENCY 3 AUSTRALIA REGIONAL SOURCING 100% EXPORTS 97%

15 ORTA DOĞU ve KUZEY AFRİKA İHTİYACINI NASIL KARŞILIYOR.?

16 KÖRFEZE UZUN MAMUL SATIŞI ARTIK TARİH Mİ OLUYOR?

17 TÜRKİYE HAMMADDE VE ÜRÜN İTHALAT VE İHRACAT DENGESİ

18 KÖRFEZ DE REKABETÇİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

19 EAF METALLIC BALANCE

20 TEMEL HURDA İHRACATÇILARI

21 ANA HURDA İTHALATÇISI ÜLKELER

22 EU HURDA İHRACATI

23 ABD HURDA İHRACATI

24 HURDA İHRACATI

25 HURDA İTHALATÇILARI ŞAMPİYONU TÜRKİYE

26 TÜRKİYE HURDA İTHALAT KAYNAKLARI

27 ÇELİK ÜRETİM MALİYET PROFİLİ Ç E L İ K H A N E MALİYET PROFİLİ MASRAF ÇEŞİDİ TÜKETİM / Kg/Ton FiYAT USD /Ton Maliyet Usd/Ton) % HMS-1-2 İTHAL 884,44 420,00 371,28 YERLİ HURDA 271,00 400,00 108,4 HAMMADDE TOP. 1155,78 479,68 80 YARD.MAD.SARF.TOP. 22,91 4 ELEKT+REF 14,99 2 ENERJİ 480,00 0,11 52,80 9 YAKITLAR VEGAZLAR TOP. 8,71 1 DEGIS. MAS. TOPLAMI 579,09 97 SABIT MASRAFLAR TOP. 20,76 3 CELİKHANE MALİYETİ 599,85 100

28 DRI VE RHF Çelik yapım dünyasının en temel çalışma alanlarından biri enerji tüketimini düşürmek ve daha düşük ilk yatırım maliyetli ve esnek kapasiteli tesislerin kurulmasıdır. Demir cevherinin Direk indirgeme prosesleri bu çalışmaların önemli örneklerindendir. Yüksek fırınların gerektirdiği koklaştırılmış kömüre gereksinim duymadan gerçekleştirilen sıcak metal üretimi klasik demir çelik üretim rotasında bir devrim anlamına gelmektedir. Bir çok DRI üretim tesisi özellikle doğal gazı olan, ancak yeterli hurda ve cevher işleme tesislerine sahip olmayan ülkelerde kurulmuştur. Son yıllarda bu tür DRI tesislerine talep son derece artmıştır. Bu artış DRI ın yüksek kaliteli hurda yerine kullanılması, göreceli düşük üretim maliyeti, esnek kapasiteli yatırım yapılabilmesi ve özellikle doğal gaza sahip ülkelerde enerji kaynakları açısından avantajlara sahip olması, çelik üreticilerinin alternatif hammadde kaynakları yaratma arzuları gibi nedenlere bağlanmaktadır.

29 DRI ÜRETİMİ Bu artışta özellikle doğal gaz esaslı prosesler etkin olmuştur. Takip eden slaytlarda üretim teknolojilerinin payları görülmektedir. Midrex ve HYL bu gelişimde öncü rolü oynamıştır. EAF esaslı çelik üretim tesislerinin alternatif hammadde ihtiyaçları DRI talebini körüklemektedir. Ancak doğal gaz esaslı proseslerin ; her ülkede yeterince ve uygun fiyatlarda bulunmayan doğal gaza bağımlılığı, tesislerin kapasitelerinin ortalama tonlardan aşağı olmaması gibi nedenler Kömür esaslı DRI üretim teknolojileri üzerinde yapılan çalışmaları arttırmıştır itibarı ile dünya DRI üretiminin % 25,7 si Kömür esaslı prosesler ile yapılmaktadır. Bu proseslerden en önemlileri SL/ RN ve Rotary Hearth Furnace teknolojisidir.

30 DÜNYA DRI ÜRETİMİ 2010

31 DRI VE HURDA FİYAT DEĞİŞİMİ

32 DRI ÜRETİM PROSESLERİ PAZAR PAYLARI

33 BÖLGELERE GÖRE DRI ÜRETİMİ

34 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ Rotary Hearth Furnace ( RHF ) larda Kömür esaslı direk redükleme prosesi başlangıçta çelik yapım ocaklarının baca sistemi tozlarındaki metalik Fe nin ve Zn, Pb gibi elementlerin geri kazanımı için geliştirilmiştir. INMETCO bu prosese örnektir. RHF lerde Kömür esaslı direkt redükleme prosesi her ne kadar başlangıçta sadece atık tozların değerlendirilmesi amacı ile geliştirilmiş olsa da, cevher zenginleştirme ürünü Demir cevheri konsantresinin çok değişik kalitede koklaştırılmamış kömür kaynakları ile beraber işleme sokulabilmesi ve yine çok değişik yakıt türlerinin bu proseste proses ısısı kaynağı olarak kullanılabilmesi, DRI üretiminde ve düşük enerjili demir çelik üretiminde önemli fırsatlar yaratmıştır. Ar Ge çalışmaları sonucu RHF ler ile başlayan ve iron nugget olarak tanımlanan proses ile çelik yapımında enerji tüketimini klasik Cevher, Pellet, Yüksek fırın rotası ile harcanılan 18 GJ/Ton sıcak metal değerinden GJ/ Ton Sıcak metal değerine kadar indirmiştir.

35 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ RHF genel proses akışı takip eden slaytlarda verilmektedir. Konsantre demir cevheri ve/veya tufal malzeme stoklama silolarında stoklanır. Proses için belirlenmiş kompozisyona uygun bir reçete ile indirgenecekler, indirgeyecekler, bağlayıcılar ve diğerleri bilyeli değirmene boyutlandırma için beslenirler veya tüm proses unsurları istenilen boyutta ise direkt karıştırma mikserine yüklenirler. Bilyeli değirmen ürünü ince taneli karışım önce karıştırıcıya beslenir ardından ya peletleme, yada briketleme makinesine beslenirler. Yaklaşık % 8-13 arasında nemlilik içeren pelet veya briket kurutma fırınına beslenir. Şekillendirme kullanılacak malzeme cinsine göre değişkenlik gösterir. Kurutma sıcaklığı yaklaşık Celcius aralığındadır.

36 RHF PROSES AKIŞI

37 DEMİR BRİKET VE DRI

38 RHF PROSESİ Bu proseste Demir cevheri ; gaz esaslı proseslerde olduğu gibi pelet veya parça cevher formunda veya diğer kömür esaslı üretim tipi olan SL/ RN prosesinde olduğu gibi parça cevher formunda değil, mikron boyutundaki demir cevheri konsantresi ile indirgeyici kömürün yine çok ince boyutlarda karıştırılması ve pelet veya ufak briket formunda işlem görmektedir. Bu tür pelete kendiliğinden redükleyen pelet «self reducing pellet» denilmektedir. Diğer parça cevher proseslerinde fırın atmosferindeki CO gazı indirgeme işlevini görür iken RHF da pelet içindeki C ve oluşan CO indirgeme işlevi görmektedir. Bir diğer deyiş ile SL/ RN de indirgeyici cevhere dışarıdan gelmekte, RHF ise indirgeyici bizatihi peletin içinde oluşmaktadır. Ekli slayt şematik olarak farkı açıklamaktadır.

39 Gas (Reductant & Heat) Gas (Reductant & Heat) RHF VE DİĞER İNDİRGEME FIRINLARI ARASINDAKİ FARK Process Blast Furnace Hearth Furnace Iron Ore Pellet Size of Iron Ore (mm) 9~ Reducing Agent: CO in the Gas Carbon inside the pellets Rate Limiting Step: Mass transfer Heat transfer

40 FEnOm İNDİRGEME REAKSİYONU

41 REDUCING GAS AND REDUCTION

42 DEMİR CEVHERİ İNDİRGEME REAKSİYONLARI 3Fe2O3 + C 2 Fe3O4 + CO ; ΔH1 = Kcal. --- (1) 11 Fe3O4 + 4C 3 Fe + 4CO ; ΔH2 = Kcal. --- (2) Fe + C Fe + CO ; ΔH3 = Kcal --- (3) 3Fe2O3 + CO 2Fe3O4 + CO2 ; ΔH4 = Kcal --- (4) Fe3O4 + CO 3FeO + CO2 ; ΔH5 = 8.76 Kcal (5) FeO + CO Fe + CO2 ; ΔH6 = Kcal (6) C + CO2 2CO ; ΔH7 = K cal ---- (7) CO ile Demir cevherinin indirgenme reaksiyonları ise aşağıdaki gibidir. 3Fe2O3 +CO = 2Fe3O4+CO2 Fe3O4+CO =3FeO +CO2 FeO+C = Fe+CO ΔH=12636 Cal (Exothermic) ΔH=-8664 Cal (Endothermic) ΔH= Cal (Endothermic)

43 RHF DRI ÜRETİM PROSESİ Kurutma fırınından çıkan peletler özel bir düzenekle fırına gaz akışına ters yönde olmak üzere homojen bir tabaka oluşturacak bir şekilde vibratörlü bir düzenekle beslenir. Proses süresi dakika arasında optimize edilmektedir. Diğer örnekler ile kıyaslanamayacak kısalıkta bir süre önemli bir farktır. Fırın değişik ısıtma, indirgeme ve soğutma bölgelerine ayrılır. Proses süresine göre ayarlanış dönme hızı sonunda peletler boşaltma bölgesinde su soğutmalı özel bir düzenekle fırından deşarj edilirler. Fırın en yüksek sıcaklığı Celcius civarındadır. Deşarj edilen DRI istenir ise bir ergitme ünitesine ergitilmek ve dökülmek üzere sıcak olarak şarj edilir veya sıcak halde briketlenir ve stoklanır veya DRI formunda soğutularak stoklanır.

44 RHF DRI ÜRETİM PROSESİ RHF prosesinde metalizasyon oranı kullanılan demir cevheri metalik demir içeriğine, sıcaklığa, reaksiyon aktivitesine, reaksiyon süresine, cevherin tipine ve cevherin porozitesine bağlıdır. Konsantre demir cevheri kullanımında % nin üstündeki Metalizasyon oranı RHF prosesini diğer gaz ve kömür esaslı Direkt redükleme prosesleri ile rekabet edebilir bir proses haline getirmiştir. Doğal gaz esaslı proseslerin metalizasyon oranları % olarak tanımlanmaktadır. Proses ısısını vermek için kullanılan yakıt türleri ; doğal gaz, fuel oil, kömür gazı, yüksek fırın gazı, pulverize karbon gibi koşulların gerektirdiği en optimum kullanıma izin veren esnekliktedir.

45 RHF DRI ÜRETİM PROSESİ ,40 Ton Demir cevheri / Ton DRI cevher tüketimi söz konusudur. DRI nihai karbon içeriği ise DRI kullanım prosesinin gereklerine göre ayarlanabilmektedir. İndirgeyici karbon olarak değişik özelliklerde kömür, antrasit, pet coke gibi karbon taşıyıcılar kullanılabilmektedir. Ürünün karbon oranına bağlı olarak tüketim değişmektedir, örneğin % 65 C içerikli kömür kullanımında kg kömür / DRI ton tüketim söz konusudur. Reaksiyon ısısı kaynağı olarak doğal gaz kullanımında Nm3 / Ton DRI tüketim değeri tipik bir orandır. Sistem unsurları için gerekli elektrik tüketim değeri ise 80 Kwh/ Ton civarındadır. Sistem 0,96 ton/ ton DRI buhar üretimine imkan vermektedir. Exhaust gas içindeki ısının % 60 tan fazlası boiler ve reküperatör vasıtası ile geri kazanılabilmektedir.

46 RHF larda KÖMÜR ESASLI DİREKT REDÜKLEME REAKSİYONLARI

47 RHF PROSES AŞAMALARI

48 RHF ŞEMATİK GÖRÜNÜM

49 RHF DRI BOŞALTMA MEKANİZMASI

50 RHF DRI BOŞALTMA MEKANİZMASI

51 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ Fırın tabanındaki malzeme yüksekliği bir iki sıra briket yüksekliğinde yani yaklaşık 40 mm kalınlığındadır. Malzeme akışı ile sıcak gaz akışı birbirine ters yöndedir. İndirgenecek malzeme yüklü fırın tabanı gaz akışına ters yönde belirli bir hızda döner. Fırın atmosfer sıcaklığı ve kompozisyonunu kontrol etmek ve indirgeyici bir atmosfer oluşturmak için hava ve yakıt oranları optimize edilir. Fırında CO tümü ile yakılır, bu nedenle enerji verimliliği diğer proseslere göre daha yüksektir. Yanma havası olarak ısı geri kazanım ünitesinde baca gazı ile ısıtılan sıcak hava kullanılır.

52 RHF & DRI ÜRETİMİNİN AVANTAJLARI Düşük yatırım maliyeti, esnek kapasiteler, düşük operasyon maliyeti prosesin çekiciliğini arttırmaktadır. Tesis kompakt bir yapıya sahiptir, işçilik gereksinimi düşüktür, proses kontrol kolaydır, istenilen kapasitede kurulum mümkündür, en büyük tesis ton / yıl kapasite ile MCC tarafından kurulmuştur.. RHF prosesinin bir ileri aşaması Iron Nugget olarak tanımlanan pik demir üretimidir. RHF proses aşamalarını veren resimlerden görüleceği gibi prosesin son aşamasında gang oksitler ile % 97 Fe içeren metalin ayrıştırılmakta ve Nuget formunda fırından boşaltılmaktadır. ABD de Hoyt Lakes de ilk ticari uygulaması çalışmakta olan bu RHF temelli prosesi Demir Çelik üretiminin geleceği olarak tanımlamak hiçte abartı olmayacaktır. Takip eden slaytlarda verilen melting zone Iron Nugget üretiminin ayırt edici unsurudur, Demir çelik dünyası merakla bu prosesin ticari olarak yaygınlaşmasını beklemektedir.

53 RHF PROSES AŞAMALARI

54 RHF ile DRI ÜRETİMİNİN AVANTAJLARI RHF ile DRI üretimi her ne kadar toz atıkların değerlendirilmesi için geliştirilmiş olsa da, özellikle ince demir cevheri konsantre ürünlerinin değerlendirilmesine izin veren proses mantığı nedeni ile Demir çelik üretimi için son derece önemli bir gelişmeye yol açmıştır. Bilindiği gibi yüksek kaliteli cevherin bulunabilirliği giderek azalmaktadır, ağırlıklı olarak kaliteli cevher kullanımına dayanan Demir çelik üretimi için bir olumsuzluk anlamına gelen bu durum, dünyada son derece yüksek miktarlarda bulunabilen düşük kaliteli cevherin konsantre edilmesinden sonra kullanılabileceği bir proses olarak RHF ların çekiciliğini arttırmıştır. Konsantre cevher yüksek yatırım maliyeti gerektiren peletleme işlemi sonucunda yüksek fırınlarda kullanılabilmektedir. RHF prosesinde ise, aynı konsantre cevher, pelet tesisine, yüksek fırına, koklaştırma tesisine ihtiyaç göstermeden, toplam enerji tüketiminde çok ciddi bir tasarruf sağlayarak demir çelik üretimini gerçekleştirebilmektedir.

55 RHF LARDA ISI DENGESİ

56 RHF ATIK ISI GERİ KAZANIMI

57 RHF VE ÇEVRE RHF prosesinde sistem minimum çevre etkisi ile çalışabilmek için tüm olası tozlaşma noktalarında toz tutma üniteleri ile donatılmıştır. Ayrıca atık ısının geri kazanımı son derece önemli bir parametre olarak kabul edilmiştir. Fırına beslenen sıcak yanma havası reküperatörden geçirilen baca gazından elde edilen enerji ile ısıtılmaktadır. Ayrıca istenir ise sistem atık ısıdan buhar elde etme devresi ile donatılmakta, elde edilen buhar ister elektrik üretimi için ister ise diğer buhar ihtiyaçları için kullanılabilmektedir. Toz tutma sistemi değerleri yönetmeliklere uygun çalışma ortamı sağlamaktadır.

58 RHF LARDA DAĞILIMI SICAKLIK

59 CDF &RHF

60 CFD & RHF

61 RHF

62 RHF

63 RHF & JFE

64 RHF

65 RHF PROCESS FLOW

66 MCC TİPİK RHF LAYOUT

67 Ton/ yıl RHF LAYOUT 324 x182 m

68 RHF DRI ve KULLANIMI

69 SL/RN TİPİ KÖMÜR ESASLI DRI ÜRETİMİ

70 SL/ RN & RHF DRI üretiminde gaz esaslı prosesler dışında en yaygın proses SL/ RN prosesidir ve özellikle Hindistan da son derece yaygındır. SL/ RN Celcius degree operasyon sıcaklığı olan, hemen hemen tüm örneklerinde parça cevherin kullanıldığı bir prosestir. Teknolojik olarak Çimento döner fırınlarına benzer bir yapısı vardır. İndirgeyici kömür ve parça cevher bir uçtan beraberce yüklenir, 12 saatlik bir süreçte eğimli fırının dönme hareketi ile döne döne hareket eden cevher fırın çıkış noktasına gelinceye kadar indirgenir. Genel kapasite değerleri ton ile ton / yıl arasında değişmektedir. İndirgeme prosesinin göreceli verimsizliği, çevre sorunları, yüksek enerji tüketimi, parça cevher ile çalışması ve düşük metalizasyon değerleri prosesin Hindistan dışındaki ülkelerde yaygınlaşmasını önlemiştir.

71 SL/RN & RHF SL / RN prosesinde indirgeme reaksiyonunun cevhere dışarıdan gaz difuzyonu yolu ile nüfuz eden karbon monoksit yardımı ile oluşması, RHF de ise reaksiyonun kendi kendine indirgenen pelet içinde oluşması iki proses arasındaki temel farktır. Pelet ısındığında içinde Karbon monoksit oluşur ve indirgeme başlar. İndirgeme reaksiyonu bu tür proseste diğerine göre çok daha hızlı gerçekleşir. Endothermik olan bu reaksiyon için gerekli enerji fırın atmosferinden radyasyon veya kondüksiyon yolu ile peletlere iletilir. RHF prosesi dünyada son derece bol bulunan ve görece daha düşük fiyatlı konsantre cevher ile çalışabilmesi nedeni ile Demir çelik üretiminde ekonomik bir alternatif oluşturmaktadır. Takip eden slaytlarda konsantre «fine» cevherin bulunabilirliği ile ilgili projeksiyonlar verilmektedir. Düşük kaliteli cevherler zenginleştirilerek ancak pelet tesislerinin girdi malzemesi olarak kullanılabilmekte idi, ancak RHF ile direkt olarak kullanılabilme imkanı bulması Demir çelik üreticileri için büyük bir avantaj olmuştur.

72 TİPİK DEMİR CEVHERİ KONSANTRESİ

73 ULTRAFINE DEMİR CEVHERİ

74 FINE DEMİR CEVHERİ

75 DÜNYA DEMİR CEVHERİ KAPASİTE İLAVELERİ

76 DRI ÜRETİMİNDE GAZ ESASLI VE RHF PROSES MALİYETLERİ DRI PROCESSES COST COMPARISON CONSUMPTIONS UNIT CONSUMPTIONS UNIT COSTS ITEMS UNIT PRICE Usd ENERGIRON FASTMET ENERGIRON FASTMET IRON ORE Ton/ Ton DRI 170 / 140 1,38 1,38 234,6 193,20 NATURAL GAS Nm3/Ton DRI 0,33 260,00 80,00 85,8 26,4 ELECTRICITY Kwh/ Ton DRI 0,11 65,00 85,00 7,15 9,35 OXYGEN Nm3/Ton DRI 0,13 50,00 0,00 6,5 NITROGEN Nm3/Ton DRI 12,00 0,00 LIME STONE Kg/Ton DRI 0,005 6,00 6,00 0,03 0,03 INDUSTRIAL WATER Nm3/Ton DRI 1,20 2,00 COAL& COKE Kg/Ton DRI 0,2 300,00 60 MAN POWER Manhour /Ton DRI 7 0,20 0,3 1,4 2,1 HOT LINK YES YES BINDER Kg/Ton DRI 0,009 50,00 TYPE OF ORE PELLET/ LUMP FINE OPER.TEMP Celcius 900, ,00 PROCESS TIME min/ hour 6 hours Min OP&MAINT. COST Usd/Ton DRI 2,00 3,00 2,00 3,00 FIXED COST Usd/Ton DRI 1,00 1,00 LAND m2 100x50 100x50 OTHERS Usd/Ton 1,00 2,00 1,00 2,00 INVESTMENT COST USD / TON 300,00 175,00 OPERATIONAL COST USD/TON DRI 338,48 295,90 Notes; Iron ore imported / coal imported / mill scale usage is not considered.

77 RHF DRI KOMPOZİSYONU TFe FeO SiO 2 CaO MgO Al 2 O 3 S P C MFe %

78 GAZ ESASLI DRI ÜRETİMİ MALİYET PARAMETRELERİ

79 DRI & HBI SPEKLERİ

80 DÜNYA DEMİR CEVHERİ KAYNAKLARI

81 DRI SICAKLIĞININ EAF ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ SICAK DRI ENERJİ TASARRUF

82 TÜNEL FIRIN PROSESİ

83 TÜNEL FIRIN DRI ÜRETİMİ

84 TÜNEL FIRIN DRI ÜRÜNLERİ

85 TÜNEL FIRIN PROSESİ GİRDİ VE ÜRÜNLERİ Demir cevheri tipik analizi Toplam Fe 67 % SiO2 3 % S 0,02 % P 0,05 % İndirgeyici Kömür türevi; Kül 15 % Uçucu 10 % Sabit karbon 75 % Sünger Demir tipik analizi Toplam Fe 90 % Metalik Fe 85 % Metalizasyon 94% Karbon 0,04 % Kükürt < 0,01 % Fosfor < 0,02 SiO2 < 3 %

86 LİNEER TÜNEL FIRIN PROSESİ TÜKETİM DEĞERLERİ; Konsantre cevher ; kg /ton sünger demir Doğal gaz ; Nm3/ Ton sünger demir İndirgeyici karbon ; kg/ Ton sünger demir Kireç taşı ; 50 kg /Ton sünger demir Elektrik tüketimi 30 kwh/ Ton sünger demir Çalışan sayısı ( mavi yakalı ) 35 kişi ( cevherin ve kömürün dışarıdan hazır alındığı durumda )

87 İlginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd, Kasım 2011

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin,

Detaylı

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin,

Detaylı

ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ

ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ Dünya ham çelik üretimi ve E.A.F. nın payı. ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Muhlis Nezihi SARIDEDE Türkiye ham çelik üretiminin yıllara göre değişimi ve E.A.F. nın payı. Türkiye nin 2004

Detaylı

ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER

ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER Yük. Müh. A. Erçin ERSUNDU, Dr. Nuri SOLAK, Prof. Dr. Süheyla AYDIN İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF

TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF DEMİR& KARBON TUĞLA ÜRETİMİ VE EAO LARDA KULLANIMI ECOSID Ltd. muammer.bilgic@ecosid.com.tr 00 90 544 89 89 489 1

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler Özeti Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: 1. Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) 2. Elektrikli Ark Fırın (EAF)

Detaylı

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014) KĐREÇ Kireç taşlarının 900 o C-1200 o C de kalsinasyonu ile kireç (CaO) elde edilir.

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI Abdulkadir ÖZDABAK kadir.ozdabak@evd.com.tr -1- EVD ENERJİ YÖNETİMİ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ Adres: Göksu Evleri Şakayık Sok. B71-B Kavacık

Detaylı

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ 1. Metal Eritme İşleminde Enerji Tasarrufu 2. Fırınlarda Enerji Etüdü İçin Örnek Çalışma 2.1. Ölçme yönetimi ve ölçme cihazları

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ 43. YIL TÜRKİYE DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ DR. VEYSEL YAYAN GENEL SEKRETER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KONGRE MERKEZİ SIHHİYE / ANKARA 10 NİSAN 2013 Bölgeler İtibariyle Ham

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

Kimyasal Metalürji (II) (MET312)

Kimyasal Metalürji (II) (MET312) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Kimyasal Metalürji (II) (MET312) Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Saeid Pournaderi 2016 2017 Eğitim Yılı Bahar Dönemi Flaş-Fırın Mat

Detaylı

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI PERVİN DAĞ 03 04 2009 İçerik Türkiye de enerji tüketimi Enerji esaslı CO 2 emisyonu Türkiye

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI Demir oksitler hematit (Fe 2 O 3 ), magnetit (Fe 3 O 4 ) ve wüstit (FeO) olmak üzere 3 çeşittir. Bu oksitler fırın içerisinde kısımlar halinde indirgenirler. Yüksek fırın ters

Detaylı

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi 1 *Nedim SÖZBİR, 2 Mustafa AKÇİL and 3 Hasan OKUYUCU 1 *Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Müh. Bölümü, 54187 Esentepe, Sakarya 2

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Ders Adı Demir-Çelik Üretim Teknolojileri Ders Kodu MATE 305 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Patentli alufer teknolojisi ile yüksek verim, düşük emisyon 1 CompactGas ın (1000-2800) avantajları Hoval CompactGas; konfor,ekonomi, güvenilirlik ve teknik

Detaylı

ÜRETİM METALURJİSİ ANABİLİM DALI Metalurji Proses Laboratuarı Deney Föyü. Peletleme ve Redüksiyon

ÜRETİM METALURJİSİ ANABİLİM DALI Metalurji Proses Laboratuarı Deney Föyü. Peletleme ve Redüksiyon 1- AMAÇ Pirometalurjik öntemle metalik ürünlerin üretiminin gerçekleştirilmesi; termodinamik şartların, katıgaz reaksionları kinetiğinin, curuf oluşumunun, çözünme ve rafinason işlemlerinin belirtilerek

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Fırın Tasarımı Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır. Toz yoğunlaştırması (densifikasyon) aşağıda

Detaylı

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Metalurji ve Malzeme Laboratuarı ve Uygulamaları Dersi Deney Föyü PİROMETALURJİK YÖNTEMLERLE METAL TOZ ÜRETİMİ 1- AMAÇ

Detaylı

Temiz hava ile enerji geri kazanımı!

Temiz hava ile enerji geri kazanımı! Temiz hava ile enerji geri kazanımı! KBA-CleanAir Modern Hava Temizleme Teknolojileri Surface Treatment EURASIA İstanbul, 11 14 Şubat 2016 www.kba-cleanair.de KBA-MetalPrint Konum KBA-MetalPrint: Ürün

Detaylı

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ Demir üretiminde, yaklaşık olarak bir ton demir üretmek için yedi ton hammadde gerekmektedir: 2.0 ton demir cevheri 1.0 ton kok 0.5 ton kireç taşı 3.5 ton gaz Temel olarak çelik

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

YENĐ TEKNOLOJĐLER. Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ.

YENĐ TEKNOLOJĐLER. Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ. DEMĐR ÇELĐK ÜRETĐMĐNDE YENĐ TEKNOLOJĐLER Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ. DEMİR ÇELİK ÜRETİMİNDE YENİ TEKNOLOJİLER DERSİ

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI MV Çok katlı, çok amaçlı, yüksek verimli, siklotermik ısıtma sistemli fırınlar MV-50 MATADOR Çok Katlı Ekmek Fırını MV-100 MATADOR Çok

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011.

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011. SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Sultan ÖRENAY ENDÜSTRİYEL ISIL İŞLEM PROSESLERİNDE ENERJİ KAYIPLARI Endüstriyel

Detaylı

Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği

Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği 1 Murat ODABAŞ, 2 Yusuf ÇAY, 3 Enes KILINÇ 1 Karabük Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 78050, KARABÜK 2 Sakarya Üniversitesi, Teknoloji

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Özellikler Geri Yanma Kontrolü: Gelişmiş Yanma Sistemi: Çok Yönlü Kontrol Sistemi: Dijital Kontrol Paneli: Kompakt Brülör Ünitesi: Manuel Türbülatör

Detaylı

SANAYİ FIRINLARINDA ENERJİ PERFORMANSI, YENİ YAKICI TEKNOLOJİSİ İLE ENERJİ TASARRUFU

SANAYİ FIRINLARINDA ENERJİ PERFORMANSI, YENİ YAKICI TEKNOLOJİSİ İLE ENERJİ TASARRUFU SANAYİ FIRINLARINDA ENERJİ PERFORMANSI, YENİ YAKICI TEKNOLOJİSİ İLE ENERJİ TASARRUFU 161 Duran ÖNDER ÖZET Sanayi fırınlarında ısıtma enerjisi taban, yan duvarlar, tavan ve kapak izolasyonundan kaybolur.

Detaylı

YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI MADENCİLİK, Cilt 44, Sayı 2, Sayfa 37-43, Haziran 2005 Vol.44, No. 2, pp 37-43, June 2005 YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI A Comparison

Detaylı

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başlıca Demir Dışı Sektörler Önemli KOK Kaynakları İki il Cu, Al, P BAT/BEP ted irleri alı Alaşı lar; etalleri

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YERLİ DEMİR CEVHERLERİNİN SÜNGER DEMİR ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Metalurji Müh. Ali Erçin ERSUNDU Anabilim Dalı: İLERİ

Detaylı

KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Burak BİROL 1 ve Muhlis Nezihi SARIDEDE 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Beşiktaş/İstanbul. Tel: (0212)

Detaylı

DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ

DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Demirli hammaddelerin katı indirgeyici yardımıyla katı halde direk indirgenmesinin görülmesi ve reaksiyonlarıyla birlikte indirgenme davranışının

Detaylı

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için 1 REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için Mod.CS5000-3E Peyniraltısuyu Konsantrasyonu için REDA Evaporatör ( 5.000l/h su uçurma

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI BÖLÜM 16 ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI Svl.Müh. Serkan KAPTAN 1nci HİBM K.lığı Jet Revizyon Müdürlüğü Şubat 2004, ESKİŞEHİR ÖZET Isıl işlem

Detaylı

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ERDEMİR 4 NOLU SLAB ISITMA FIRINI: SEVİYE 2 ISI OPTİMİZASYON SİSTEMLİ YÜRÜYEN TABANLI DİJİTAL FIRIN Vedat BEKTAŞ 1, Ercan ARI 2, 1 Ereğli

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ Onursal Yakaboylu Aslı İşler Filiz Karaosmanoğlu 1 Onursal Yakaboylu - Atık Sempozyumu / Antalya 19/04/2011 İÇERİK Lastik Atık lastik Atık

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron)

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) BİRİM: LAB.: DENEY FİYAT LİSTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMY Kimya DENEY KODU DENEY ADI BİRİM FİYAT MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) 0,00 MDN.KMY.0002 Kimyasal analiz

Detaylı

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ Demir çelik sektörü: Nursan Çelik A.Ş. de alevsiz yakma sistemi. 32m 3 /ton gaz tüketimi ve %0.67 tufal 2, 2, x Endüstriyel yakma sistemlerinde tecrübeli teknik servis ekibimiz sisteminizi revize eder,

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 25/3 PELLETIZATION OF PYRITE ASH WASTES FOR UTILIZATION IN IRON PRODUCTION INDUSTRY Nurcan TUĞRUL *, Emek MÖRÖYDOR

Detaylı

DİREKT İNDİRGEME PROSESLERİ (Sünger Demir Üretim Prosesleri)

DİREKT İNDİRGEME PROSESLERİ (Sünger Demir Üretim Prosesleri) DİREKT İNDİRGEME PROSESLERİ (Sünger Demir Üretim Prosesleri) Sedat YÖRÜK 1, Nesibe ORT 2 1,2 Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü 25240 ERZURUM. 1 Tel: (0442) 231 4536

Detaylı

DÜŞÜK KALİTELİ KÖMÜR KATKILI TUĞLA ÜRETEN BİR TÜNEL FIRINDA KULLANILAN YAKITLARIN OPTİMİZASYONU

DÜŞÜK KALİTELİ KÖMÜR KATKILI TUĞLA ÜRETEN BİR TÜNEL FIRINDA KULLANILAN YAKITLARIN OPTİMİZASYONU DÜŞÜK KALİTELİ KÖMÜR KATKILI TUĞLA ÜRETEN BİR TÜNEL FIRINDA KULLANILAN YAKITLARIN OPTİMİZASYONU KURTUL KÜÇÜKADA 1, EBRU MANÇUHAN 2 ÖZET Tünel fırınların tasarımına göre gereken enerji, kömür, akaryakıt,

Detaylı

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How Sunum Planı Teknoloji ve Ürün Nedir? Teknoloji ve Ürün Geliştirme Süreçleri Enerji Sistemlerinde Teknoloji Geliştirme Dünya da Termik Santral Teknolojilerindeki Durum Türkiye deki Mevcut Durum ve Gelişimi

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 Enerji Tasarrufunda Kombine Çevrim ve Kojenerasyon Yaşadığımız dünyada elektrik üretiminin % 80 i fosil yakıtlardan

Detaylı

Halka açık seminer Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Organizasyonu 22 Nisan 2000, saat 18:00 Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi - Trabzon

Halka açık seminer Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Organizasyonu 22 Nisan 2000, saat 18:00 Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi - Trabzon ÜLKEMİZİN ENERJİ DURUMU, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Halka açık seminer Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Organizasyonu 22 Nisan 2, saat 18: Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi - Trabzon Doç.

Detaylı

SODA KATI ATIĞININ ÇİMENTODA KULLANILABİLİRLİĞİ

SODA KATI ATIĞININ ÇİMENTODA KULLANILABİLİRLİĞİ SODA KATI ATIĞININ ÇİMENTODA KULLANILABİLİRLİĞİ Nadiye Gür Soda Sanayi A.Ş. Geliştirme Uzmanı 11 Nisan 2013 Adana Sanayi Odası Seyhan/Adana GİRİŞ- SOLVAY PROSESİ HAMMADDELER ÜRÜNLER AMONYAK HAFİF SODA

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Yarı Otomatik Pelet Kazanı. Yeni Nesil Eco Mini Serisi Bütçenize Uygun Bir Pellet Kazanı Eco-Mini serisi kazanlar, dikey tasarlanan borulari ve verim

Detaylı

Dünya Üretimi. Tablo Yılı Başlıca Dünya Çelik Üreticileri. Milyon ton 1 ArcelorMittal 93,6. Rank Firma Adı

Dünya Üretimi. Tablo Yılı Başlıca Dünya Çelik Üreticileri. Milyon ton 1 ArcelorMittal 93,6. Rank Firma Adı Dünya Üretimi Dünya ham çelik üretimi 2012 yılında 1,54 milyar ton olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %0,7 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz ile birlikte, 2009 yılında talep, üretim ve

Detaylı

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ ÖZET Yükselen enerji maliyetleri ve artan çevre bilinci sayesinde çoğu kompresör kullanıcısı, kompresörlerde potansiyel olarak bulunan ve kullanılmadan dışarıya

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 800 kwh Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,4

Detaylı

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ İlyas CAN*, İbrahim BÜYÜKÇAYIR* *Durer Refrakter Malzemeleri San. Ve

Detaylı

ECO Eriyik Filtresi. Polimer filtrelemenin bir adım ötesi. high tech for plastics extrusion

ECO Eriyik Filtresi. Polimer filtrelemenin bir adım ötesi. high tech for plastics extrusion ECO Eriyik Filtresi Polimer filtrelemenin bir adım ötesi high tech for plastics extrusion ECO Eriyik Filtresi Azaltın. İyileştirin. Artırın. Her turda %100 temiz filtre yüzeyi Optik Kalite Kontrol Sistemine

Detaylı

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ n Kurutma Biyokütle Biyogaz tesisi çıktısı Yonga Arıtma Çamuru Tavuk Gübresi Gıda atıkları vs. n Kompakt ve esnek n Peletleme tesisi n Sanitasyon n Çuvallama

Detaylı

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRSEN BAKIR ELEKTRİK MÜH. ENERJİ YÖNETİCİSİ EVD ENERJİ YÖNETİMİ -1- Kazanlar Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı

Detaylı

ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI

ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, 44280 MALATYA GİRİŞ Dünya petrol rezervlerinin birkaç

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Erhan ÜNAL 10.03.2010 1 4. ENDÜSTRİYEL PROSESLER 4.1. Genel Çimento Üretimi Kireç Üretimi Kireçtaşı ve Dolomit Kullanımı Soda Külü Üretimi ve Kullanımı

Detaylı

Krom ve Ferrokrom Sektörünün Dünya da ve Türkiye de 2016 yılı Görünümü. Levent Yener - TMD Temmuz 2017 Krom Çalıştayı - İstanbul

Krom ve Ferrokrom Sektörünün Dünya da ve Türkiye de 2016 yılı Görünümü. Levent Yener - TMD Temmuz 2017 Krom Çalıştayı - İstanbul Krom ve Ferrokrom Sektörünün Dünya da ve Türkiye de 2016 yılı Görünümü Levent Yener - TMD Temmuz 2017 Krom Çalıştayı - İstanbul 1 Dünya Krom Rezerv/Kaynaklarının Ülkelere göre Dağılımı 2 Dünya da Krom

Detaylı

TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ KROM ÇALIŞTAYI / İstanbul

TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ KROM ÇALIŞTAYI / İstanbul TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ KROM ÇALIŞTAYI 217 / İstanbul İÇERİK Dünya da Yüksek Karbonlu Ferrokrom ve Paslanmaz Çelik Üretimi Çin in Krom Cevheri İthalatı ve G. Afrika nın Krom Üretimi Çin in Yüksek Karbonlu

Detaylı

3 Fe 2 O 3 + H 2 2 Fe 3 O 4 + H 2 O Fe 3 O 4 + H 2 3 FeO + H 2 O FeO + H 2 Fe + H 2 O + 5,7 O 2

3 Fe 2 O 3 + H 2 2 Fe 3 O 4 + H 2 O Fe 3 O 4 + H 2 3 FeO + H 2 O FeO + H 2 Fe + H 2 O + 5,7 O 2 Makale www.madencilik-turkiye.com Necati Yıldız Maden Yük. Müh. yildizn53@gmail.com Sünger Demir Üretimi Giriş Özellikleri uygun parça cevher, pelet ya da konsantrenin içerdiği demir oksitler indirgenerek

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması:

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması: PUZOLAN MALZEMELER: Puzolanmaddelerin kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Eski Romalılar, Pozzuolikasabasının civarında volkanik kül ile söndürülmüş kirecin suyla birlikte karıştırılmasıyla

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ

ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ Şinasi GÜLEN/Maden Mühendisi, Türkiye Kömür İşletmeleri Haluk YALAP/Maden Mühendisi, Türkiye Kömür İşletmeleri IGiriş üretiminde kullanılan ana hammaddeler ülkemizde kireçtaşı

Detaylı

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ Levent Ş. Kulaç, Murat Ayman, Mehmet Ali Akoy Zeynep Sirel* * Yeni Projeler Şefi

Detaylı

KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU. M.Hayri ERTEN. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU. M.Hayri ERTEN. Orta Doğu Teknik Üniversitesi KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU M.Hayri ERTEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi ÖZET. Flotasyondan elde edilen kolemanit konsantrelerinin kurutma veya kalsinasyon gibi

Detaylı

3.Oturum / 3rd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Prof. Dr. Altan Türkeli (Marmara Üniversitesi) Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık)

3.Oturum / 3rd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Prof. Dr. Altan Türkeli (Marmara Üniversitesi) Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık) «Alçak Basınçlı Döküm Tezgahları İçin Doğalgaz Isıtmalı Sızdırmaz Bekletme Fırını» «Natural Gas Heated Airtight Holding Furnace For Low Pressure Die Casting Machines» Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık) 3.Oturum

Detaylı

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ RT HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ Özköseoğlu Döner Arabalı Ekmek Fırınları endirekt ısıtmalı, cebri hava sirkülasyon sistemiyle çalışan ve buhar sistemi ile donatılmış, unlu mamul için en iyi pişirme şartlarını

Detaylı

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ Ürün Broşürü Enerjinin kullanıldığı her alanda istenmeyen yan ürün olarak ısı alınabilmektedir. Ekobox, işletmelerdeki vidalı hava kompresörlerinin kullanımları sırasında

Detaylı

ALÜMİNYUM ŞEKİLLENDİRİLMESİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SERA GAZLARI

ALÜMİNYUM ŞEKİLLENDİRİLMESİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SERA GAZLARI ALÜMİNYUM ŞEKİLLENDİRİLMESİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SERA GAZLARI Met. ve Malz. Müh. Yaşar AKÇA Yrd. Doç. Dr. Ebubekir KOÇ Prof. Dr. Fevzi YILMAZ Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Alüminyum Test Eğitim

Detaylı

PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations

PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations Ömer Serhat DİKE Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Oktay BAYAT

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 300 kw Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,2 mw

Detaylı

2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu

2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu 2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu 25.10.2018 Yasal Uyarı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi, beklenti,

Detaylı

İSDEMİR DE ENERJİ YÖNETİMİ VE YAPILAN TASARRUF ÇALIŞMALARI

İSDEMİR DE ENERJİ YÖNETİMİ VE YAPILAN TASARRUF ÇALIŞMALARI İSDEMİR DE ENERJİ YÖNETİMİ VE YAPILAN TASARRUF ÇALIŞMALARI Selver SAKALLI İSDEMİR A.Ş İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı, Yardımcı İşletmeler Baş Müdürlüğü, Enerji Yöneticiliği 31319 Hatay Tel : 0 326

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

SODA SANAYİ A.Ş. NİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞMALARI

SODA SANAYİ A.Ş. NİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞMALARI SODA SANAYİ A.Ş. NİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞMALARI Nadiye Gür Soda Sanayi A.Ş. Geliştirme Müdürü Endüstriyel Simbiyoz Konferansı 20 Şubat 2014 Ankara İÇERİK Soda Sanayi A.Ş.- Genel Tanıtım Simbiyoz

Detaylı

Pelet Biyoyakıt Üretiminin Ekonomik Analizi. Serkan ÖZDEMİR ODTÜ İşletme Bölümü

Pelet Biyoyakıt Üretiminin Ekonomik Analizi. Serkan ÖZDEMİR ODTÜ İşletme Bölümü Pelet Biyoyakıt Üretiminin Ekonomik Analizi Serkan ÖZDEMİR ODTÜ İşletme Bölümü Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, küresel ısınmaya neden olan sera gazı etkili gazların emisyonlarını azaltmak ve doğal

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

Bazik Oksijen Fırını (BOF)

Bazik Oksijen Fırını (BOF) ÇELİK ÜRETİMİ Bazik Oksijen Fırını (BOF) Çelik üretimindeki ilk modern anlamdaki uygulamalar 1850 lerdeki Bessemer uygulamaları ile başlamıştır. İlk başta bu uygulamalarda kullanılan konvertörlerin iç

Detaylı

Company LOGO. Yüksek neşreden kaplama

Company LOGO. Yüksek neşreden kaplama Company LOGO Yüksek neşreden kaplama Energy Efficiency Opportunities 1. Complete combustion with minimum excess air 2. Proper heat distribution 3. Operation at the optimum furnace temperature 4. Reducing

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı