ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 16. 16.1.1. Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes)"

Transkript

1 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 92 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI Zeytin Hastalıkları Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes) Tanımı ve Yaşayışı : Hastalık etmeni fungus (mantar) olup, yıl boyu ağaç üzerinde canlı kalabilmektedir. Fungus kışı, yere dökülen yapraklarda veya ağaç üzerindeki hastalıklı yapraklarda geçirmektedir. Bulaşmalar ise sporlar yardımıyla daha ziyade, Mart-Nisan aylarında meydana gelmektedir.

2 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 93 Sulanan, nemli ve ağır topraklarda, sahil şeridine yakın yerde kurulu zeytinliklerde hastalık sık olarak görülmektedir. Özellikle ilkbaharı yağışlı ve serin geçen yıllarda, hastalığın epidemi yaptığı belirlenmiştir. Hastalık etmeni optimum ºC sıcaklıkta gelişmektedir. Hastalık, 9 ºC nin altında ve 30 ºC nin üzerinde gelişme gösterememektedir. Bilhassa kuytu, havasız ve güneş almayan, sık dikilmiş ve budanmamış zeytinlikler, hastalığın gelişmesine uygundur. Fazla azotlu ve çiftlik gübresi kullanımı, hastalığın artmasında etkili olabilmektedir. Hastalığın ilk belirtisi yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı-gri renkte, yuvarlak noktalar oluşmasıdır. Zamanla noktacıklar yuvarlak lekeler halini almaktadır. Lekeler daha da gelişerek yeşilden sarıya, kahverengi nden gümüşî renge kadar değişen renklerde ve aynı merkezli, daireler şeklinde görülmektedir. Bu görünüm nedeniyle hastalığa Halkalı Leke adı verilmiştir. Tek bir yaprakta 2-10 mm çapında, 2 ilâ 30 adet leke bulunabilmektedir. Zarar Şekli : En belirgin zararı lekeli yaprakların Nisan-Mayıs aylarından îtibaren dökülmeye başlamasıdır. Haziran-Temmuz ayları arasında da yaprak dökümü devam etmektedir. Yapraklar, normal fonksiyonlarını tam olarak yapamadıkları için, az meyve tutumuna ve meyvenin erken dökülmesine neden olmaktadır. Hastalığın salgın olduğu dönemlerde ağaçlar yapraklarını tamamen kaybedip, çıplak kalabilmektedir. Bunun neticesinde zayıf düşen ağaçlarda, sürgün ve ince dallar kurumaktadır. Hastalığın yaygın olduğu hallerde, ürün verimi nin % oranında azaldığı ve meyve dallarının % nin kuruduğu belirlenmiştir. (i) (ii) Mücadelesi : A. Kültürel Mücadele : Ağaçlar ışık alacak şekilde budanmalı ve kuru dallar mutlaka temizlenmelidir. Ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemesi ne dikkat edilmelidir. Şayet su tutan arazide zeytinlik kurulu ise; bahçe kenarlarına drenaj kanalları açılarak fazla suyun akıtılması sağlanmalıdır.

3 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 94 (iii) Gübreleme ve sulama, tekniği ne uygun olarak yapılmalıdır. Fazla azot ve çiftlik gübresi kullanımından kaçınılmalıdır. (iv) Hastalıklı yapraklar toplanıp yakılmalı veya toprağa derin gömülmeli dir. (v) Yeni zeytinlik tesislerinde sağlıklı fidan kullanılması sağlanmalıdır. B. Kimyasal Mücadele : Doğu Akdeniz Bölgesi için tavsiye edilen ilaçlama zamanı aşağıda belirtilmiştir. 1. İlaçlama: Kasım veya Aralık aylarında, hasattan hemen sonra, 2. İlaçlama: Mart ayının ilk yarısında, ilkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce, 3. İlaçlama: Nisan ayının ilk yarısı, çiçek somakları belirginleştikten hemen sonra, çiçekler açmadan önce, ilaçlanmalıdır. ETKİLİ MADDE ADI VE ORANI Bakır Sülfat, % Sönmemiş Kireç Bakır Sülfat, % Sönmemiş Kireç FORMÜLASYONU DOZU AÇIKLAMA Bordo Bulamacı Bordo Bulamacı 1500 g g 1000 g g Hasat Sonrası, Hastalık Görülmeden Önce Koruyucu İlaçlama Yapılmalıdır. 2. ve 3. İlaçlama Zamanında Kulanılmalıdır. Bakır Oksit, % 50 WP 400 g - Bakır Oksiklorür, % 50 WP 400 g - Bitertanol, % 25 WP 100 g -

4 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 95 EN İZ Bİ R Lİ K Zeytin solgunluk hastalığı (Verticillium dahliae Kleb.) AK D İlk defa Ruggieri adlı İtalyan araştırıcı tarafından, 1946 yılında Sicilya da tespit edilen ve diğer ülkelere buradan yayılmış olduğu öne sürülen Solgunluk hastalığı; 1952 yılında, ABD nin Florida ile Kaliforniya eyaletlerinde ve Yunanistan da, 1975 yılında ise Fransa ve İspanya da kısa sürede yeni tesis edilen tüm fidanlara sirayet etmiştir. Bu hastalık, Kıbrıs, İsrail, Portekiz, Fas, Suriye ve Tunus gibi bir çok Akdeniz ülkeler nin yanı sıra, Arjantin de de kaydedilmiştir. Hastalığın verdiği zarar çok önemlidir. Ağaçlarda, hastalığa yakalanma oranı % 2-3 olup, hastalığın şiddetine göre değişmekle beraber, ortalama % 1 oranında da ölüm meydana geldiği saptanmıştır. Sözkonusu hastalığa neden olan patojenlerden Verticillium albo-atrum un alkali topraklarda, Verticillium dahliae nin ise asidik ve nötr topraklarda etkili olduğu belirlenmiştir. Komşumuz Yunanistan da Verticillium dahliae nin daha yaygın olduğu bilinmektedir.

5 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 96 Türkiye de ilk defa 1970 yılında Milas ta kayıtlara geçen bu hastalığın Ayvalık çeşiti zeytinlerde de etkili olduğu ve giderek son 10 (on) yıl içerisinde özellikle Ege Bölgesi nin taban arazilerinde kurulmuş, sulama olanağına sahip, genç zeytinlik tesislerinde üreticileri oldukça kaygılandıracak boyuta ulaşmıştır. Batı Anadolu da bilhassa Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla da yaygın olduğu tespit edilmiştir. Zeytin Solgunluk hastalığı nın en şiddetli olarak 0-10 yaşlı ağaçlarda zarar verdiği açıklanmaktadır. Daha önceden pamuk, domates, patlıcan gibi duyarlı bitkilerin yetiştirildiği topraklarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucunda yüksek oranda Solgunluk meydana geldiği gözlenmiştir. Ayrıca, toprakta Kalsiyum ve Potasyum yetersizliği de zeytin ağaçlarının hastalıklara karşı dayanıksız hale gelmesine sebep olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Belirtiler : Genellikle ilkbahar sonunda ağaçta kısmen alt yapraklardan üst yapraklara doğru artarak devam eden solgunluk şeklindedir. Yaz boyunca yapraklar uzunlamasına ve geriye doğru kıvrılıp donuk gri renkli bir tüp şeklini alır. Hastalık etmeni yayıldıkça yapraklar önce sarı sonra açık kahverengi ne dönüşmektedir. Bu dönemde yapraklar sür atle kurumakta ve çabucak kırılmaktadırlar. Küçük meyveler ve çiçekler de hızla kuruyarak uzun süre ağacın üzerinde asılı kalmaktadır. Bazı dallarda normal yaprak olabileceği gibi damar arasında hastalık teşhis edilebilmektedir. Bu belirtilerin görüldüğü ağaçların dallarından boyuna kesitler alındığında ksilem in koyu kahverengi ne dönüştüğü gözlenmiştir. Hastalık belirtileri ağaçta tek veya çok yönlü de olabilmektedir. Zeytin ağaçlarında, hastalık etmeni nin mikrosklerot adı verilen dayanıklı yapılar oluşturarak, toprakta 15 (on beş) yıl süre ile canlılığını sürdürebildiği belirtilmektedir. Mikrosklerotlar gün içinde, optimum ºC sıcaklıkta üremekte fakat 30 ºC ve üzerinde ise gelişememektedir. Badem, Kayısı, Kiraz, Erik, Şeftali, Asma, Berberis, Akçaağaç, Atkestanesi, Karağaç, Böğürtlen, Karpuz, Çilek, Pamuk, Bamya, Şerbetçiotu, Domates, Biber, Patlıcan, Ayçiçeği, Begonya ve Gül ün konukçu bitkiler olduğu tespit edilmiştir.

6 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 97 Mücadelesi : Bazı zeytin çeşitlerinin dayanıklı olduğu belirlenmiştir. Verticillium bulaşmalarına karşı bol miktarda yeşil gübreleme, toprağın Antogonist florasını artırdığı için uygun görülmektedir. Yine, Taloromyces flavus adlı fungusun toprağa karıştırılması, bazı bitkilerdeki Solgunluk etmenlerine karşı kullanılmaktadır. Yunanistan ve İspanya da yapılan Solarizasyon çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Kimyasal mücadele nin ise bu etmenlere uygun olmadığı gözlenmiştir. Kültürel önlemler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Solanum nigrum ve Xanthium spp. gibi konukçu bitkilerden, toprağın derin sürülmesinden ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Asidik topraklara kg/da., ziraî kireç uygulanmalı, topraklar tahlil edilerek, Potasyum eksikliği varsa giderilmeli, aşırı Azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır. Yeni zeytinlik tesisinde sağlıklı fidan kullanılmalıdır. Ara ziraatı yapılmamalı, ağaçların kök boğazı ve çevresine su verilmemeli, kurumuş yaprak ve dallar bekletilmeden bahçeden çıkarılıp imha edilmelidir. Budama ile güneş ışığının daha fazla girmesine dikkat edilmelidir. Su, rüzgâr, toprak, budama ve tarım aletleri ile bulaşma önlenmelidir. Sonuç : Bölgemizde zeytinlik tesisi öncesinde karşılaşılan iki önemli unsur bulunmaktadır. (i) Sağlıklı üretim materyali ve (ii) Etmenle bulaşık olmayan toprak tır. Yaşlı ağaçları fazla etkilemeyen ancak yeni tesis edilen genç zeytinliklerde önlem alınmadığı takdirde muhtemelen 500 bin adet ağacı tehdit ettiği ileri sürülen hastalık etmeninin ülke genelinde yayılmasına engel olunmalıdır. Bu amaçla, Doğu Akdeniz Bölgesi dahilinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı na bağlı kuruluşlar ile Birlik arasında sıkı bir işbirliği yapılması sağlanmalıdır. Bilhassa Aydın, Muğla ve Manisa da ağır Solgunluk belirtileri göz önünde tutularak, acilen hem üreticilere hem de teknik personele yönelik bilgilendirme toplantıları yapılması önerilmektedir.

7 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ Zeytin gal hastalığı (Pseudomonos savastanoi pv. Savastanoi (Smith.Gardan et.al)) Tanımı ve Yaşayışı : Hastalığın oluşmasına neden olan etmen, bir bakteri dir. Bakterinin, en uygun gelişme sıcaklığı ºC olup, maksimum dayanacağı sıcaklık ise ºC dir. Bakterinin dayanabileceği en düşük sıcaklık 12 ºC olup, termal ölüm noktası da ºC olmaktadır. Bakteri, krem-yeşil renkte, canlı ur ve siğil lerde bulunmaktadır. Bunlar taze dallar üzerinde, herhangi bir nedenle açılan yara ve haşerelerin açtığı emgi ve ısırma yerlerinden içeriye girerek, önce yeşil ve yumuşak, fakat sonradan sertleşip çatlayan ve mantarlaşan yumrular ı oluştururlar. Bu yumru, ur ve siğillerde, yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Yüksek sıcaklık ve ışığın etkisiyle, ur ve siğiller koyu kahverengi, çatlamış ve tepesi çökmüş bir görünüm almaktadır. Hastalık etmeni bakteri, güneş ve kuru hava ya karşı dayanıklı değildir.

8 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 99 Bu şekildeki yumrularda bakteri gelişemeyerek yok olmaktadır. Bakteri uygun sıcaklık, nemli ve yağışlı havalar da enfeksiyon yapabilmektedir. Zarar Şekli : Hastalık, zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde, değişik büyüklükte yumru, ur ve siğiller şeklinde kendisini göstermektedir. Toprağın nemli, havanın yağışlı ve sisli olduğu, kışın şiddetli dolu zararı na maruz kalan bölgelerde önemli zarara neden olmaktadır. Hastalığın bulaşıp yayılmasında yağmur, dolu, kuşlar, budama, sırık ile hasat, aşı ve emici böcekler rol oynar. Krem-yeşil renkteki canlı ur ve siğillerin içerisindeki bakteri, uygun sıcaklık, nem ve yağışı bulduğu anda taze ur ve siğillerin yüzeyine çıkmaktadır. Buradan da yağmur suyu, rüzgâr ve böcekler le kolaylıkla yayılmaktadır. Hastalık, zeytin ağacında oluşan çeşitli yaralardan meydana geldiğinden zarar şeklide buna bağlı olmaktadır. Oluşan ur ve siğillerin büyüklüğü, hastalığın bulaştığı yara büyüklüğü ile ilgilidir. Tek yıllık sürgünlerde, yaprak, çiçek ve meyve dökümü sonucu oluşan siğiller küçük ve yuvarlaktır. Oluşan ur ve siğiller muhtelif büyüklüktedir. Özellikle dolu yarası neticesinde oluşan ur ve siğiller, dalı çatlak boyunca sarmış olarak görülebilmektedir. Genç sürgünlerdeki zararı dalların çıplaklaşması şeklindedir. Hastalık etmeni 1-2 yıllık dalları kurutmakta ve yaprakları dökmektedir. Yaşlı ağaçlarda ise iri gal şeklinde oluşumlara, şişkinliklere neden olmaktadır. Mücadelesi : A. Kültürel önlemler : (i) Don olayının sık yaşandığı yerlere zeytin fidanı dikilmemeli veya kuytu yerlere dikilmelidir. (ii) Suyu fazla tutan, tabanı killi topraklarda zeytinlik kurulmamalıdır. (iii) Gerektiğinde, bahçe etrafında drenaj kanalları ve çukurlar açılmalıdır. (iv) Sertifikalı, sağlıklı fidanlar dan bahçe tesis edilmelidir. (v) Aşı kalemleri temiz ve sağlıklı ağaçlardan alınmalıdır.

9 (vi) (vii) (viii) ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 100 Hastalığın bulaşmasını engellemek için budama işlemi, havanın ve dalların kuru olduğu zamanlarda yapılmalı ve budama aletleri sık sık % 10 luk Sodyum Hipoklorit (çamaşır suyu) çözeltisine bandırılmalıdır. Özellikle nemli ve yağışlı havalarda budama yapılmamalıdır. Ağaçlara gereğinden fazla azotlu gübre vermekten kaçınılmalı, ağaçları güçlendirecek kompoze gübre kullanılmalıdır. B. Kimyasal Mücadele : Doğu Akdeniz Bölgesi nde, tesis edilmiş olan zeytinlikler sözkonusu hastalık etmeni ile bulaşık ise % 1-2 lik Bordo Bulamacı ile yılda 4 defa aşağıdaki şekilde ilaçlama yapılmalıdır. 1. ilaçlama : Aralık sonunda hasattan hemen sonra, 2. ilaçlama : Şubat sonunda dolu, don zararından sonra, 3. ilaçlama : İlkbahar yağmurları başlamadan önce, 4. ilaçlama : Sonbahar yağmurları başlamadan önce, ETKİLİ MADDE ADI VE ORANI Bakır Sülfat, % Sönmemiş Kireç Bakır Sülfat, % Sönmemiş Kireç FORMÜLASYONU Bordo Bulamacı Bordo Bulamacı DOZU (100 l. Su) 2000 g g 1000g g. AÇIKLAMA 1., 2. ve 4. İlaçlamada Uygulanır. 3. İlaçlamada Uygulanır.

10 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 101 EN İZ Bİ R Lİ K Armillaria çürüklüğü (Armillaria mellea (Vall.) Quel) D Tanımı ve Yaşayışı : AK Hastalık etmeni şapkalı bir fungustur. Şapkalarını sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşturmaktadır. Hastalıklı ağaçların kütüklerinde oluşan, sarımsı-kahverengi ve dibe doğru siyahlaşan şapkalar, 5-15 cm. çapındadır. Şapkalar, misellerden oluşan rizomorfların ucunda meydana gelmektedir. Rizomorflar, kalın ve koyu renkli misel uzantısıdır. Rizomorfların uç kısımları, renksiz, akışkan madde ile çevrili, dış kısımları koyu, içi ise beyazdır. Hastalık etmeni, hem canlılığını yitirmiş ağaçlarda ve hem de toprakta kalan kök parçalarında uzun süre canlılığını sürdürebilmektedir. Rutubetli yerlerde ise daha iyi gelişmektedir.

11 Zarar Şekli : ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 102 Fungus, zeytin ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak, zarar vermektedir. Hastalığa yakalanmış ağaçlar ilk yıl çok az sürgün vermektedir. İkinci yıl yapraklar sararıp, dökülmektedir. Üçüncü yıl dal ve dalcıklar ölmeye, kurumaya başlamaktadır. Dördüncü yıl ise tamamen kurumaktadır. Enfeksiyonun şiddetli olduğu yıllarda bu belirtilerin süresi, 1-2 yıla kadar düşebilmektedir. Hastalıklı ağaçların kökleri incelendiğinde, ikinci köklerden başlayarak, kök boğazına, kadar kabukla odun dokusu arasında beyaz bir küf tabakasının varlığı görülmektedir. Başlangıçta, odun dokusu açık kahverengidir, sonraları sarımtırak veya beyaz süngerimsi dokuya dönüşmektedir. Hastalık, ağaçların yaşamlarının kısalmasına ve ağacın verim yaşında ölmesine neden olmasından dolayı, ekonomik açıdan önemlidir. Ancak, bu hastalığa, modern tarım yapılan bahçelerde çok daha az rastlanırken, taban suyu yüksek, dere kenarlarına tesis edilmiş zeytinliklerde önemli zararlara neden olduğu tespit edilmiştir. (i) (ii) (iii) (iv) (v) Konukçuları : Meyve ve Orman arazileridir. Mücadelesi : A. Kültürel önlemler : Hastalık sonucu kurumuş olan ağaçlar, bahçeden sökülerek imha edilmeli ve söküm yerinde kireç söndürülmelidir. Ağacın kökleri tamamen hastalık etmeni ile bulaşık ise ince kökler dahil sökülerek, kendi çukurunda yakılmalı ve yerine sönmemiş kireç serpilerek, çukur kapatılmalıdır. Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra, oluşan fungusun şapkaları ve oluştukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir. Hastalığın bulaştığı bahçelerde ise hastalığın yayılmasını sağlayan rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için, hasta ağacın etrafına 60 cm. derinlik ve 30 cm. genişlikte hendekler açılarak bulaşma engellenmelidir. Şayet çevre bahçelerde hastalık mevcut ise sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini engellemek için bahçenin dış çevresine cm. derinlikte çukurlar açılmalıdır.

12 (vi) (vii) (i) (ii) ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 103 Fidanlar derin dikilmemeli ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Ayrıca köklerin yara almamasına dikkat edilmelidir. Zeytinlikteki ağaçlar sağlıklı büyütülmeli, tekniğine uygun bakılmalıdır. B. Kimyasal Mücadele : Hastalık yeni başlamışsa, hasta kökler kesilip, hastalıklı kısımlar kazındıktan sonra, buralar 750 g. Ardıç Katranı g. Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır. Hasta bahçedeki sağlamları korumak için, Sonbaharda veya İlkbahara girerken ağaçların taç iz düşümlerinin her 1 m 2 si % 5 lik Karaboya veya % 2 lik Göztaşı ile m² ye 10 ar litre su verilerek toprak sulanmalıdır.

13 16.2. Zeytin Zararlıları Zeytin sineği (Bactrocera oleae Gmel.) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 104 Erginleri 4-6 mm. boyunda, vücut parlak kahve ve siyah, baş koyu, antenleri sarı renkte, göğüs üzeri koyu renkli parlak ince tüylü bir sinektir. Larvaları meyve eti içinde beyaz renkte 1-6 mm. ayaksız, silindir biçimindedir. Pupa, kahverenkli ve fıçı şeklindedir. Zeytin sineği, kışı toprağın 2-5 cm. derinliğinde pupa olarak veya fundalıklarda ergin halde geçirir. Toprak sıcaklığının 10ºC yi bulmasıyla erginler çıkarlar. Dişi yumurtasını yeni yağlanmaya başlayan meyvenin mm. derinliğine, yumurta koyma borusu ile açtığı oyuğa bırakmaktadır. Bir dişi, her zeytin danesine ancak bir yumurta koyar. Meyvede yumurtanın konduğu yer, ertesi gün kahverengiye dönüşür, buna vuruk denir. Zeytin meyvesi içerisine konulan yumurtanın açılma süresi yazın 18ºC de 2 gün dür. Bir dişi, yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, meyve etinde galeriler açarak beslenir. Olgunlaşan larva, kendine bir oda hazırlar ve meyve zarını kemirip, incelterek kendine çıkış deliği açar.

14 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 105 Sonra, 2-3 mm. geride pupa olur. Son dönem larva ise toprakta pupa olur. Bir nesil günde tamamlanır. Zarar Şekli: Larva gelişme süresi boyunca, çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Bunun sonucunda, meyvenin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına, yağ asitliğinin yükselmesine sebep olmaktadırlar. Bilhassa, Haziran sonu-temmuz başından îtibaren yaz boyu önemli zarara neden olmaktadır. Normal mücadelenin yapılmadığı yıllarda % 15-30, salgın yıllarında ise % 70 e varan ürün kaybına neden olmaktadır. Kültürel Tedbirler : Yerdeki pupaların yok edilmesi için, toprağın derin olarak sürülmesi gerekmektedir. vuruk yemiş kurtlu zeytinler 3-4 günde bir yerden toplanarak, bahçeden uzak bir yerde imha edilmelidir. Sineğin sonbahardaki zararını önlemek için, erken hasat yapılmalıdır. Biyoteknolojik Mücadele : Kitlesel tuzaklar kullanılarak zeytin sineği ile mücadelede başarı sağlanır. Zeytin sineği erginlerine karşı vertikal sarı yapışkan feromon tuzak veya McPhail besi tuzağı kullanılabilir. Kitlesel tuzaklar yardımıyla, ilaçlama sayısının azaltılması mümkündür. Kimyasal Mücadele : Ergin çıkışı iklim, toprak karakteri, çeşit vb. etkenlerden dolayı değişme gösterebilir. Meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk saptandığında ve tuzaklarda ergin artışlarının belirlenmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir. Yapılan sayımlar sonucu, salamuralık çeşitlerde % 1 vuruk, yağlık çeşitlerde ise % 6-8 vuruk tespit edilmesi halinde, ilk ilaçlama yapılmalıdır. İkinci ilaçlama ise gerekiyorsa birkaç ay sonra gerçekleştirilmelidir. Kaplama ilaçlamada, yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler ile sıfır numaralı meme kullanmak en uygunudur. Ağaç içten-dışa, dıştan-içe olmak üzere iyice ilaçla yıkanmalıdır.

15 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 106 Özellikle ilaçlama safhasında, meyvelerin tamamen ıslanmış olmasına dikkat edilmelidir. Zehirli yem ilaçlamasında ise amaç; erginleri bir noktada toplayarak öldürmektir. Zehirli yem uygulaması doğal dengenin ve faydalı türlerin zarar görmemesi için tercih edilmelidir. Uygulamada ilaç+cezbedici karışımı, ağaçların güneydoğu yönlerindeki 1 m² lik alana ml zehirli yem karışımı düşecek şekilde atılmalıdır. Bu işlem, her on gün de bir defa tekrarlanmalıdır. Dış bulaşmaların olmadığı bahçelerde bu işlem oldukça etkilidir. ETKİLİ MADDE ADI VE ORANI FORMÜLASYONU DOZU AÇIKLAMA Feromon,%0.01+ İki ağaca bir Tuzak - Deltamethrin,% tuzak. Hidrolize Protein, lt + Zehirli Yem, EC + EC g/l +Fenthion, 525 g/l 500 ml Kısmî İlaçlama Beta cyfluthrin, 25 g/l EC 30 ml Kaplama İlaçlama Formothion, 336 g/l EC 150 ml Kaplama İlaçlama Cyfluthrin, 50 g/l EC 30 ml Kaplama İlaçlama Deltamethrin, 25 g/l EC 25 ml Kaplama İlaçlama Fenthion, 525 g/l EC 100 ml Kaplama İlaçlama Trichlorfon, % 80 SP 125 g Kaplama İlaçlama Methidathion 400 g/l EC 100 ml Kaplama İlaçlama Chlorpyrifos-Ethyl 480 g/l Sonuç : Türkiye de ortalama yılda % 30 dolayında verim kaybına yol açtığı bilinen Zeytin Sineği ile etkili ve kapsamlı bir mücadele gerekmektedir. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı na bağlı kuruluşlar ile Doğu Akdeniz Zeytin Birliği arasında işbirliği yapılması halinde, sözkonusu zararlı nın zeytinliklerdeki tahribatı en aza indirilebilir. Bölgemizde, uçakla ilaçlamanın oldukça güç ve pahalı olduğu göz önüne alınarak, üreticilere traktör çeki gücü ile hareket edebilen Pulverizator desteği sağlanması büyük önem arzetmektedir. Bu konuda üreticilere yönelik sürekli bilgilendirme toplantıları yapılması önerilmektedir.

16 Zeytin güvesi (Prays oleae Bern.) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 107 Ergin kelebek, 7-8 mm. boyunda, mm. kanat açıklığındadır. Ön kanatları üzerinde siyah lekeler ile kenar uçlarında gümüşî saçaklar bulunmaktadır. Genel görüntüsü gümüşî renkte olup, dişiler daha tombuldur. Zeytin güvesi larvaları, kirli beyaz ve sarımtırak renkte, bol tüylüdürler. Pupa, şeffaf beyaz bir kokon içerisinde meydana gelmektedir. Zeytin güvesi yılda üç nesil vermektedir. Bunlar, aşağıda sırasıyla açıklanmıştır. (i) Yaprak Nesli : Erginler, Eylül-Aralık ayları arasında yaprağın üst yüzeyine yumurtalarını bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan genç larva (kurtçuk)' lar, yaprağın etli kısımlarında beslenerek 2-3 mm boyunda bir oyuk açmakta ve kışı burada geçirmektedirler. Şubat ayında kışladıkları odacıklardan çıkan larvalar, taze sürgün ve yapraklarla beslenerek zarar yapmaktadır. Olgun larva iki yaprağı birbirine yapıştırmakta, sürgünleri bükerek veya uç sürgünlerde bir kokon içerisinde koza örerek, pupa olmaktadır. Mart-Nisan aylarında ise ergin çıkışları başlamaktadır.

17 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 108 (ii) Çiçek Nesli : Yaprak neslinden oluşan erginler, Nisan-Mayıs aylarında yumurtalarını çiçek tomurcuklarına ve tomurcuk saplarına bırakmaktadır gün içinde yumurtadan çıkan larvalar, çiçek tomurcuklarının içine girerek beslenirler. Bir larva nın gelişmesi boyunca adet tomurcukta zarar yaptığı tespit edilmiştir. Olgun larva, salgıladığı iplikçikle tomurcuğu birbirine bir ağ şeklinde bağlayarak içerisinde pupa olmaktadır günde pupa içerisinden kelebekler çıkar. (iii) Meyve Nesli : Çiçek neslinde oluşan erginler, Mayıs-Haziran ayları arasında, karabiber iriliği ne gelmiş meyvelerin çanak yaprakları üzerine yumurtalarını bırakmaktadırlar. 7 gün içerisinde yumurtadan çıkan larvalar, meyve sapı dibinden meyveye girerek çekirdeğe doğru ilerlemektedir. Larvalar meyveye girerken meyve ile sapın bağlantısını bozmakta, meyvelerin buruşup sararmasına ve dökülmesine neden olmaktadır. Buna Karabiber Dökümü denir. Larva önce meyve içerisindeki çekirdek evinde ve daha sonra tohumla beslenerek gelişmesini sürdürmektedir. 10 ilâ 14 hafta arasında olgunlaşan larvalar, pupa olmak üzere meyve içinden veya sapa yakın yerden çıkış yaparlar. Bu çıkış deliği, meyve ile sapı birbirinden ayırarak, dökülmelere neden olmaktadır. Zarar Şekli : Zeytin güvesinin esas zararı larva lar tarafından meydana gelmektedir. Yaprak neslindeki larvalar, yaprağın iki epidermisi arasında açtıkları galerilerle ve taze-uç sürgünlerde beslenerek zarar yapmaktadır. Çiçek nesli larvaları, çiçek salkımlarında beslenmekte, salkımlardaki çiçek ve tomurcukları tahrip ederek meyve tutumunu engellemektedirler. Meyve nesli larvaları, meyve sapı dibinden giriş yaptığından, meyve ile sapın bağlantısını kopararak meyvelerin dökülmesine neden olmaktadır. Olgunlaşan larvalar, pupa olmak için meyvenin sap kısmından çıkış yaparlar. Bu esnada meyve sapı ile meyve etinin bağlantısı tamamen koptuğundan meyveler olgunlaşmadan dökülmektedir. Bu zeytinler henüz olgunlaşmadıklarından yağ olarak da değerlendirilememektedir.

18 Mücadelesi : ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 109 A. Biyoteknolojik Mücadele : Erken ilkbaharda, tomurcukların kabarmaya başladığı Mart-Nisan ayları arasında, çıkışları kontrol etmek amacıyla her 3 (üç) zeytin ağacına 1 (bir) eşeysel tuzak asılarak mücadele yapılabilir. B. Kimyasal Mücadele : Yaprak nesline karşı ilaçlama ekonomik değildir. Zararlının sadece meyve nesline karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zeytinler karabiber büyüklüğü ne geldiğinde, kontroller yapılmaya başlanmalıdır. Kontroller sonucu zeytin danelerinin % 10 unda canlı, yumurta+larva tespit edilmiş ise ilaçlama yapılmalıdır. Ancak erken ilkbaharda yaprak ve sürgünlerde % 10 un üzerinde zarar yaptığı hallerde çiçek neslinde; ilk kelebeklerin yakalanmasından 7-10 gün sonra böcek gelişmesini engelleyici preparatlarla ilaçlama yapılmalıdır. ETKİLİ MADDE ADI VE ORANI FORMÜLASYONU DOZU AÇIKLAMA Diflubenzuron, % 25 WP 40 g Çiçek Nesline Karşı Triflimuron, % 25 WP 40 g Çiçek Nesline Karşı Beta Cyfluthrin 25 g/l EC 25 ml Çiçek ve Meyve Nesline Karşı Cyfluthrin, 50 g/l EC 25 ml Çiçek ve Meyve Nesline Karşı Deltamethrin, 25 g/l EC 25 ml Çiçek ve Meyve Nesline Karşı Diazinon, 185 g/l EC 150 ml Meyve Nesline Karşı Fenthion, 525 g/l EC 150 ml Çiçek ve Meyve Nesline Karşı Omethoate, 565 g/l SL 75 cc Zararlı Görülünce Dimethoate, 400 g/l EC 100 cc Zararlı Görülünce Monocrotophos,400 g/l EC 100 cc Çiçek Nesline Karşı

19 Zeytin pamuklubiti (Euphyllura olivina Costa.) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 110 Erginleri 2-3 mm. uzunluğundadır. Dış görünüşü küçük bir ağustos böceğini andırmakta, baş büyük, gözler kırmızı renkte ve gelişmiş hortumları bulunmaktadır. Kanatlar kirli sarı, karın ise yeşil renklidir. Nimfler olgunlaştığında 2 mm. büyüklüğünde ve renkleri hafif yeşilimsidir. Genç nimfler sarı veya açık yeşil renklidir. Çok ince iplikçiklerden meydana gelmiş, yapışkan bir madde çıkarmaktadırlar. İplikçikler, bir pamuk yığını gibi kümelenirler. Zeytin pamuklubiti erginleri, kışı ağaçların çatlaklarında, kabuk altlarında, yarıklarda ve sürgün koltuklarında geçirmektedir. Mart ayı başından îtibaren, erginler aktif duruma geçerek, önceleri sürgün uçlarına ve yaprak uçlarına, çiçek tomurcuklarının oluşmasıyla da tomurcuk saplarına yumurta bırakmaktadırlar. Yumurtaların açılma süresi 4-6 gündür. Yumurtadan çıkan nimfler yassı görünümde olup, çıkardıkları pamuk gibi ballı bir madde ile vücutlarını örtmektedir. Zeytin pamuklubiti yılda 3-4 döl vermektedir.

20 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 111 Zarar Şekli : Genellikle ilkbaharın yağışlı geçtiği, nemli ve budama yapılmamış zeytinliklerde, zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olmaktadır. Zeytin pamuklubiti nin nimfleri, zeytin somaklarında, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitki özsuyunu emerek, ağaçların-sürgünlerin zayıflamasına neden olmaktadır. Ayrıca çiçek ve tomurcukların dökülme nedenleri olarak bilinmektedir. Zararlının yoğunluğu arttıkça, zarar oranı da artmaktadır. Mücadelesi : A. Kültürel Önlemler : Pamuklubit zayıf ağaçlarda daha çok zarar yaptığından, ağaçlara iyi bakılmalı, bol güneş ve hava alması sağlayan uygun bir budama yapılmalıdır. B. Kimyasal Mücadele : Pamuklubit, genelde ilkbaharın yağışlı geçtiği, nemli, budama yapılmamış zeytinliklerde, çiçeklenme döneminde zarar yapmaktadır. Bu dönem zeytin güvesinin çiçek nesline rastladığından, ayrı bir ilaçlama gerekmemektedir. Zeytin güvesi zararının fazla olmadığı zeytinliklerde, sadece yoğun zarar gören somaklar ilaçlanmalıdır. İlaçlamanın zorunlu olduğu hallerde ise; Pamuklubit ile mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanma görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere, çiçeklenme zamanına kadar olan zamandır. ETKİLİ MADDE ADI VE ORANI FORMÜLASYONU DOZU (100 l. Su) Cyfluthrin, 50 g/l EC 30 ml Fenthion, 525 g/l EC 150 ml Diazinon, 185 g/l EC 200 ml Dimethoate, 400 g/l EC 150 ml AÇIKLAMA -Zeytin güvesinin çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmışsa, bu zararlı için ayrı bir ilaçlama gerekmemektedir. -Mücadelenin zorunlu olduğu hallerde, ağaçların sadece zarar gören çiçek somakları ilaçlanmalıdır.

21 Zeytin kızılkurdu (Lasioptera berlesiana) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 112 Yumurtalarını, zeytin danelerinin kabuk altına, zeytin sineği nin yumurta bıraktığı yere bırakmaktadır. Kurtların rengi portakal kırmızısı olduğu için Kızılkurt adını almıştır. Yumurtadan çıkan larvalar, kabuk altında açmış oldukları oyuklarda larva dönemini tamamlarlar. Larva döneminin bitmesiyle, meyveyi terk ederek, toprakta pupa olmaktadır. Zarar Şekli : Esas zararı meyvede meydana gelmektedir. Ağustos ayında meyvelerin bazıları erken kararıp buruşmaktadır. Kızılkurt un zarar yaptığı meyvenin belli yerinde, yuvarlak, içe doğru çökük, kahverengi lekeler oluşmaktadır. Lekeler, buruşuk ve kabuk bağlamış görünümdedir. Çökmüş ve kabuk bağlamış kısmın altında Kızılkurt lar bulunmaktadır. Bu kısım daha koyu renkte ve mantarlaşmış haldedir. Bulaşma sonucu, erken kararan zeytin daneleri, dökülürek ürün miktarında azalmaya neden olmaktadır. Ayrıca bu zeytinlerden elde edilecek yağın kalitesi de oldukça düşüktür. Zarar verdiği zeytinler, salamuralık olarak da kullanılamamaktadır. Mücadelesi : Kızılkurt ekonomik önemde bir zararlı değildir. Zarar verme dönemi, zeytin sineği ile aynı döneme geldiğinden, ayrı bir mücadele gerektirmemektedir. Zeytin sineği mücadelesinde kullanılan ilaçlar bu zararlıya da etkili olmaktadır. Pupalardan sinek çıkışı Eylül ayına rast geldiği için hastalık etmeni ile bulaşık ve yere dökülmüş zeytinler toplanıp yağ lık olarak kullanılabilmektedir.

22 Zeytin fidan tırtılı (Margaronia unlonalis) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 113 Esas zararı yapan tırtıllardır. Zarara neden olduğu dönemde, olgun bir tırtılın boyu cm uzunluğundadır. Özellikle genç ağaç ve fidanlarda zararlı olan bu tırtıl, bir yıl içerisinde beş nesil verebilmektedir. Tırtıllar kışı, ağaç altlarındaki yabancı otlarda, kuru yapraklarda ve toprakta geçirmektedir. Kelebekleri beyaz renkte ve pırıl pırıl bir görünüm sergilerler. Kelebeğin kanatları arası mesafesi 30 mm dir. Bu kelebeklerin, üst kanatlarının ön kenarları, toprak kahverengisi renktedir. Kelebekler, gündüzleri yapraklar arasında gizlenmekte ve geceleri ise uçmakta dırlar. Zarar Şekli : Zeytin fidan tırtılı, esas zararı nı yapraklar da beslenerek yapmaktadır. Tırtıl, yaprakların etli kısımlarda beslenerek, yaprağın zar şeklinde damarlı bir görünüm almasına neden olmaktadır. Ağaçların yeni çıkmış sürgünlerinde ve yan dallarında önemli zarar yapmaktadırlar. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde, meyveler dahi zarar görebilmektedir. Zeytinliklerde, önemli ölçüde yaprak kaybı na ve tomurcuk kuruması na neden olmaktadır. Özellikle yaşlı zeytinliklerde, komple bir budama yapıldığında, oluşan taze sürgünlerde çok önemli zararlar yaptığı tespit edilmiştir.

23 (i) (ii) (iii) (iv) Mücadelesi : ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 114 Zeytinliklerde, taze sürgünler sık aralıklarla kontrol edilmelidir. İlk zarar belirtisi görüldüğünde mücadele yapılmalıdır. Zeytin güvesi için kullanılan ilaçlar bu zararlıyı öldürdüğü için, ayrı bir mücadele gerektirmemektedir. Zeytin fidan tırtılı ile mücadele, kontak ve mide etkili preparatlar etkilidir.

24 Zeytin karakoşnili (Saissetia oleae Olivier) Tanımı ve Yaşayışı : ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 115 Yumurta, uzunca oval, önce parlak krem renkli, sonra turuncu renkte ve yumurtalı dişinin kabuğu altında bulunur. Aktif larva, turuncuya yakın sarı renkte ve hareketlidir. Birinci dönem larva, yassı ve hareketsizdir. Renk önce sarı iken, sonra koyulaşarak, sırtta boydan boya omurilik gibi bir çıkıntı meydana gelmektedir. İkinci dönem larva, sarımsı-bej renkte, sırtta H harfi belirmekte ve çevresinde koyu kahverengi leke oluşmaktadır. Vücut yüksekliği artmaktadır. Üçüncü dönem larva, kremsi-bej renktedir. H harfi iyice belirginleşir. Yumurtasız ergin dişi önce mat-gri, olgunlaştıkça kirli gri renk almaktadır. Yüksekliğin artması ile H harfi çevresi çukurlaşmakta ve mum tabakası belirmektedir. Yumurtalı ergin dişi, mat siyahımsı koyu kahverengi, parlak görünüşlü ve mum tabakası sertleşmektedir. Zeytin karakoşnili, kışı genellikle yapraklarda ikinci ve üçüncü dönem larva olarak geçirmektedir.

25 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 116 Kış mevsiminin bitmesi ve havaların ısınmasıyla larvalar, sürgünlere hücum ederek buralarda gelişerek yumurtasız dişi dönemini de geçirmektedirler. Nisan ayı sonuna doğru, yumurtalı dişi dönemine geçmektedirler. Mayıs ayı başında yumurtadan ilk larva çıkmaktadır. Yumurtadan larvaların çıkış periyodu 1-3 ay sürmektedir. Yumurta ana kabuk altında açılmakta ve çıkan aktif larvalar, yaprak, sürgün gibi yeşil aksamlara dağılmaktadır. 1-7 gün buralarda gezdikten sonra, uygun bir yerde birinci dönem larva haline geçmektedir. Yaz sonunda ise ikinci ve üçüncü dönem larva olarak kışa girerler. Zeytin karakoşnili ana kabuk altında bir batında civarında yumurta bırakmaktadır. Kışın sıcaklık 0 ºC altına düştüğünde, yazında kuru sıcakların etkisiyle doğal ölümler gerçekleşmektedir. Zarar Şekli : Zeytin karakoşnili, larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslenmekte ve salgıladıkları tatlı maddelerle bütün ağacı sarmaktadırlar. Salgılanan bu tatlı madde üzerinde, saprofit funguslar üremekte ve Karaballık hastalığı (Fumajin) meydana gelmektedir. Ağacın özsuyunun emilmesi ve Fumajin in fotosenteze engel olması ağaçları zayıflatmakta ve ürün miktarında azalmalara neden olmaktadır. Yoğunluk arttıkça, yaprak ve meyve dökümleri ile dallarda kurumalar başlamaktadır. Bu gibi durumlarda ürün kaybı % kadardır. Mücadelesi : A. Kültürel önlemler : Zeytin karakoşnili, zayıf düşmüş ağaçlarda daha çok zarar yaptığı için, ağaçlar kuvvetli tutulmalıdır. Kuru dallar kesilmeli, ağaçların iç kısmına hava ve ışık girecek şekilde budama ve aralama yapılmalıdır. Gübreleme tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. B. Biyolojik Mücadele : Doğada bulunan faydalılar, koşnili % 50 nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa, kimyasal mücadele uygulanmamalıdır.

26 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 117 C. Kimyasal Mücadele : Kış mücadelesi, ergin oranının % 10 dan az olduğu bahçelerde, hasat sonrası, Aralık-Şubat aylarında don tehlikesinin olmadığı günlerde tek uygulama yapılmaktadır. İlaçlama esnasında ağacın uyanmamış olması, sıcaklığın 4-14 ºC olması gerekmektedir. Yaz mücadelesi iki dönem olup, aktif larva çıkışına göre saptanmaktadır. Sürgünler üzerinde o yılın yumurtalı dişileri kontrol edilmelidir. Yumurtalı dişilerin % 50 sinin boş olduğu devrede birinci, % 90 nın boş olduğu devrede ikinci ilaçlama yapılmalıdır. Mevsim başında % parazitlenme tespit edilen bahçelerde ilaçlama yapılmamalıdır. ETKİLİ MADDE ADI DOZU FORMÜLASYONU VE ORANI (100 l.su) AÇIKLAMA Yazlık mineral yağ, %70 EC 1500 ml -Parazitoitlenmenin %50 nin üzerinde Yazlık mineral yağ, %85 Beta cyfluthrin, 25 g/l EC EC 1250 ml 50 ml olduğu bahçelerde ilaçlanır. Cyfluthrin, 50 g/l EC 50 ml Deltamethrin, 25 g/l EC 25 ml Deltamethrin, 120 g/l EC 5.5 ml Methidathion, 400 g/l EC 100 ml Omethoate, 565 g/l EC 150 ml -Doğal düşmanların zararlıyı baskı alamadığı ve parazitoitlenmenin % 50 nin altında bulunduğu yerlerde, ilaçlaması yapılmalıdır.

27 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 118 EN İZ Bİ R Lİ K Zeytin yazıcı böceği (Scolytus rugulosus) Tanımı ve Yaşayışı : AK D Genel görüntüsü silindir şeklinde olan, koyu renkli, dolgun vücutlu, küçük böceklerdir. Erginleri mm. boyunda, koyu esmer veya siyah renktedir. Antenler, bacakları sarı kırmızıdan kahverengiye kadar değişen renktedir. Bulundukları ağaç üzerinde galeri açmak suretiyle zarar yapmaktadır. Ergin böcek kışı, ince dalların koltuklarında veya kuru dalların içerisinde açmış olduğu odacık içerisinde saklanarak geçirmektedir. İlkbaharda sıcaklarla birlikte ortaya çıkmaktadır. Böcek, zayıf ve bakımsız ağaçları tercih etmektedir. Zeytin ağaçlarının gövdesinde, kabuk altındaki kısımda, galeriler oluşturmaktadırlar. Zarara neden olduğu bir ağaçta, gövde veya dallarda oyduğu deliklerden, ana yol açmaktadır. Yani kabuk ile odun kısmı arasında galeri meydana getirmektedirler. Bu galerinin uzunluğu, 2-3 cm. dir. Ana galeriye dikey olarak açılmış, içi odun talaşı ile dolu, cm. uzunluğunda çok sayıda eğri galeri mevcuttur.

28 Zarar Şekli : ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 119 Ağaçların gövde ve dallarında, kabuk alt kısımlarında açmış olduğu galeriler ve çıkardıkları yapışık talaşlardan tanınmaktadır. Erginler, ilkbaharda sıcaklıkla birlikte çıkmaktadır. Ağaçların özellikle zayıf, bakımsız olanlarını tercih etmektedir. Yaralı ve zayıf düşmüş dallar zararlının cazibesini çekmektedir. Dalın içine giren böcek, yalancı odun tabakasını yedikçe gelişmekte ve geliştikçe daha fazla beslenerek ilerlemektedir. Beslenme devam ettikçe dışarıya yapışık vaziyetde talaş artıkları bırakmaktadır. Beslenme düzeni bozulan dallar kurmaktadır. Zayıf düşen bu dallar, hafif bir rüzgârda kırılabilmektedir. Şayet, zayıf dal bulamazsa, zararlı sağlam dallarda da zarar yapabilmektedir. Bu ağaçlarda meyve verimi düşmekte ve 1-2 yıl içerisinde kurumaktadır. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (vii) Mücadelesi : A. Kültürel önlemler : Yazıcı böceklerle mücadelede kültürel önlemler önemli bir yer tutmaktadır. Zararlı, zayıf ve bakımsız ağaçları tercih ettiğinden, hastalık etmeni ile bulaşık ağaçların bakımına özen gösterilmelidir. Budama sırasında, bakımsız ağaçlardaki kuru ve zayıf sürgünler kesilmelidir. Budama artığı dallar, odunlar toplanarak, bahçe dışında bir yerde mutlaka imha edilmelidir. Zayıf, bakımsız ağaçlara uygun bir gübreleme, sulama ile birlikte, toprak işleme de usulüne uygun olarak yapılmalıdır. Hasat işlemi mutlak elle yapılmalıdır. Çünkü, sırıkla yapılan hasat sırasında, oluşan yaralardan böceğin giriş yapması mümkündür. Her yıl düzgün olarak zeytinliklerde, aralama, kuru, zayıf dalların alınması işlemi gerçekleştirilmelidir. Mart, Haziran ve Eylül aylarında; kuru zeytin dalları, ağaçların üzerine tuzak olarak konularak sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Ergin leri kontrol edebilmek için, birbirine yapışık ve ağzı talaş la dolu oyuklar görüldüğünde bu kuru dallar toplanarak, bahçe dışında bir yerde mutlaka yakılmalıdır.

29 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 120 (viii) Üzerinde talaş birikintisi görülen dallar, budanmalı ve yakılmalıdır. (ix) Yeni kurulmuş fidanlıklarda, yerde kuru dal bırakılmamalıdır. B. Kimyasal Mücadele : (i) İlkbaharda, Nisan, Mayıs aylarında ilk ergin çıkışları başladığında birinci, gün sonrada ikinci ilaçlama yapılmalıdır. (ii) İkinci nesil için Temmuz-Ağustos aylarında ergin çıkışı görüldüğünde ilk, bundan gün sonra, ikinci ilaçlama olmak üzere toplam dört ilaçlama yapılmalıdır. ETKİLİ MADDE ADI FORMÜLASYONU DOZU VE ORANI (100 l. Su) AÇIKLAMA Methiocarb, % 50 WP 150 gr

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ARMİLLARİA

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 01 Haziran 2011 ADANA COPYRIGHT Bu kitabın her hakkı mahfuzdur. Mahreç gösterilerek dahi iktibas edilemez. İmtiyaz Sahibi : T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Editörler : Mehmet

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır?

Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır? Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır? Badem bahçelerinde genel olarak ikaçlama programını 5 farklı ketagoride ele alabiliriz. 1:İLKBAHARDA İlk baharda genel koruma için

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ

S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ O C A K Gübre uygulamalarını analize göre yapınız. Yaprak örneği alınma şekli Toprak

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae)

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) ZEYTİN ZARARLILARI ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) Tanımı ve Yaşayışı Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverengi bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılıdır ve sonunda yumurta

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2011 * Bu kitapçık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina

Detaylı

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) Suda çözünen kristal. Suda çözünen kristal

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) Suda çözünen kristal. Suda çözünen kristal Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) 2-ZEYTİN DAL KANSERİ(Pseudomona ssavastanoipv. Savastanoi) Bakır sülfat%25 Safa Göztaşı Cuprenax Flow

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI. 23.05.2013 zeytinist mucahit@zeytin.org.tr

ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI. 23.05.2013 zeytinist mucahit@zeytin.org.tr ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI ZEYTİN AĞACININ ZARAR GÖREN KISIMLARI VE ZARARI YAPAN BÖCEKLER SÜRGÜNDE : Zeytin güvesi Prays oleae Bern. Zeytin fidan tırtılı Margaronia

Detaylı

ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2010 1 2 ZEYTİN HASTALIK ve ZARARLILARI Ö N S Ö Z Ülkemizde yetiştirilen kültür

Detaylı

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası ELMA İÇ KURDU Kışı ağaç gövdelerinin çatlamış kabukları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva olarak geçiren iç kurdu larvaları, Nisan sonu-mayıs başlarında

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Üreticiler tarafından Çelikmarazı Kömür gibi isimler verilen Ölükol Hastalığı Ege Bölgesi bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Hastalık

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP

ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP Zeytin, ülkemiz ekonomisi ve halkımızın beslenmesi için önemli bir kültür bitkisidir. Zeytinyağı, sofralık (siyah, yeşil ve pembe olum) ve sabun olarak tüketilmektedir. Zeytin

Detaylı

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 46 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Meyve Ağaçlarında Programları Mesut İŞÇİ, Suat KAYMAK, Yusuf ÖZTÜRK, Hamza ŞENYURT Lütfen Dikkat!.. da temel esas minimum

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola BAĞ MİLDİYÖSÜ İbrahim DEMRAN Köksal AKSU Didem SAYMAN MANİSA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİ KORUMA ŞB. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar

Detaylı

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008-2009 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008 2009 Türkiye zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespit çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

ZEYTİN ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı

ZEYTİN ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ÖNSÖZ Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurların başında kuşkusuz zararlı organizma olarak adlandırılan hastalık, zararlı ve yabancı otlar gelmektedir. Ülkemizde yetiştirilen kültür

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı e-mail: svlgn@yahoo.com Özet Zeytingiller (Oleaceae) familyasından

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI 1- Bağ Küllemesi (Uncinula necator) BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI Etmeni: Fungal bir hastalık olup kışı, bitki üzerinde geçirir. Belirtileri: Sürgünlerin uzamaya başladığı ilk andan itibaren

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları Sayfa No: ZEYTİN ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 ZEYTİN FİDANTIRTILI [Palpita unionalis (Hübn.) (Lep.: Pyralidae) ] STANDART

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint.

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE HASTALIKLARI ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Elma karalekesi (Venturia inaequalis (Cke) Wint.) nin saprofitik ve parazitik

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Ergin dişilerin vücut şekli oval olup, üzeri pürüzlü ve ortasında H şeklinde bir kabartı mevcuttur. Siyahımsı kahverengidir. Nimfleri daha

Detaylı

NERGİS ZARARLILARI

NERGİS ZARARLILARI MORDOĞANDA NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAKLAŞIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ VE KIRSAL KALKINMAYA KATKISI PROJESİ NERGİS ZARARLILARI Büyük nergis soğan sineği (Merodon equestris) Ergin sineklerin

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

ELMA KARALEKE HASTALIĞI

ELMA KARALEKE HASTALIĞI ELMA KARALEKE HASTALIĞI Tanımı ve Zarar Şekli Hastalık elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapar. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

Sert çekirdekli meyvelerde görülen depo hastalıkları

Sert çekirdekli meyvelerde görülen depo hastalıkları Sert çekirdekli meyvelerde görülen depo hastalıkları Diğer meyvelerde olduğu gibi sert çekirdekli meyvelerde hasattan sonraki dönemde yaralanmalara ve patojen efeksiyonlarına oldukça hassas olup meyve

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Gübreleme Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Zeytin ağaçlarının gereksinimi olan gübre miktarını

Gübreleme Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Zeytin ağaçlarının gereksinimi olan gübre miktarını Gübreleme Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Zeytin ağaçlarının gereksinimi olan gübre miktarını belirlemenin en iyi yolu yaprak-toprak analizleridir.

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 KALSİYUM

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI 27 ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI PİSİLLİDİ (Agonoscena spp.) Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri 1.2-1.8 mm boyunda kirli-açık sarı renklidir. Kışı

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları Dr. Özlem Doğan İncir Zararlıları Eşref Tutmuş Ziraat Mühendisi Ziraat Mühendisi A. İNCİR HASTALIKLARI 1- Çelik Marazı; a-) Hastalık Belirtileri; Sürgünlerde büyüme duraksar

Detaylı

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir?

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir? 1) Aşağıdaki hastalıklardan hangisi bağlardaki ana hastalıktır? a) Kav b) Kurşuni küf c) Ölü kol d)külleme 2) Aşağıdakilerden hangisi bitkisel hormon değildir? a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ & HASTALIKLARI

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ & HASTALIKLARI Zeytinyağı Kalitesini Belirleyen Faktörler Hasat zamanı (zeytin olgunluğu) Hasat şekli Zeytinyağı Çıkarma İşlemleri İyi Kalite Zeytin İklim Bölge, Yöre Yetiştirme Toprak Hastalik ve Zararlılar Zeytin Çeşiti

Detaylı

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir.

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke (Venturia İnaegualis (Cke) Wint ): Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke hastalığının emareleri bütün elma üreticileri

Detaylı

BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER. Doç. Dr. Murat AKKURT

BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER. Doç. Dr. Murat AKKURT BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER Doç. Dr. Murat AKKURT BAĞLARDA TOPRAK İŞLEME Amaçlar : Yabancı ot kontrolü Havalandırma ve sıcaklığın düzenlenmesi - mikroorganizma faaliyeti Kaymak tabakasının kırılması Besin

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. BAĞ MİLDİYÖSÜ MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar (Epidemiler) için yağmur önemli bir

Detaylı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı Anadolu (Kasaba tipi kavunlar) Kantalop kavunları: Van

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 Aylara

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ Dünya kabuklu meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan bademin yetiştiriciliği ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Geçmişte sadece Ege bölgesi, Akdeniz ve G. Doğu Anadolu

Detaylı