Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra"

Transkript

1 Türkçe isim Sinameki Rezene Isırgan Limon otu Limon otu Şahtere Melisa Anason Stevya Zencefil Gül Papatya Sinameki Kişniş Meyan Kantaron Şerbetçi otu Çörek otu Yasemin Lavanta Latince isim Cassia acutifolia Foeniculum vulgare Urtica sp. Lippia citriodora Cymbopogon citratus Fumaria sp. Melissa oficinalis Pimpinella anisum Stevia rebaudiana Zingiber officinale Rosa sp. Matricaria chamomilla Cassia acutifolia Coriandrum sativum Glycyrrhiza glabra Hypericum perforatum Humulus lupulus Nigella sativa Jasminum sp. Lavandula stoechas

2 Arifoğlu Relax Tea Melisa Kantaron Şerbetçiotu Kediotu kökü Gül Yasemin Lavanta Papatya Meyan Tilaks Anason Rezene Sinameki Kişniş Meyan Doğadan Plus Algenol Isırgan Limon otu Çörek otu Şahtere Melisa Zencefil Stevya

3 İncelen Preparat - Rapor Rapor Preparatın adı: Üretici/İthalatçı firma: Kullanım amacı: İçindekiler listesi: İçeriğinde tespit edilenler: Yorumlar: Sonuç:

4 Fumaria sp. (Şahtere) Cassia acutifolia (Sinameki)

5 Foeniculum vulgare (Rezene) Pimpinella anisum (Anason)

6 Coriandrum sativum Urtica sp. (Isırgan)

7 Lippia citriodora (Limon otu) Cymbopogon citratus (Limon otu)

8 Jasminum sp. (Yasemin) Melissa oficinalis (Melisa) Stevia rebaudiana (Stevya)

9 Zingiber officinale (Zencefil) Hypericum perforatum (Kantaron)

10 Lavandula stoechas (Lavanta)

11 SAKINLEŞTIRICI OLARAK KULLANILAN BAZI BİTKİLER Melissa officinalis Hypericum perforatum Humulus lupulus Valeriana officinalis Lippia citriodora Jasminum officinale Lavandula stoechas Matricaria chamomilla

12 MELISSA OFFICINALIS Melissa officinalis (Oğulotu, Melisa) Familya: Labiatae Akdeniz bitkisi olup ülkemizdede yetişen limon kokulu çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları ovat, kenarları krenat, çiçekleri beyaz renkte olup korolla tübü eğiktir. Yaprakları Melissae folium adı altında midevi ve yatıştırıcı, sakinleştirici olarak kullanılır. Uçucu yağı sitronellol içerir.

13 HYPERICUM PERFORATUM Hypericum perforatum (Binbirdelikotu, Kantaron, sarı kantaron) Familya: Hypericaceae, Guttiferae Yapraklarındaki şeffaf noktacıklardan dolayı halk arasında binbirdelikotu ismi verilmiştir. Anadolu da çok yaygındır cm boyunda olup, erdişi çiçekleri sarı renkte ve petaller siyah noktacıklı ve stamenler 3 demet halindedir. Meyvesi kapsula şeklindedir Üzerinde salgı ceplidir.

14 Çiçekli dalları bir müddet zeytin yağı içinde bırakıldıktan sonra halk arasında yara iyi edici olarak kullanılır. Etken madde olarak hiperisin ve hiperforin isimli flavonoit bileşiklerini içerir. Hafif ve orta derecedeki depresyon tedavilerinde kullanılır.

15 HUMULUS LUPULUS Humulus lupulus (Şerbetçiotu, Mayaotu) Familya: Cannabinaceae Dişi çiçekler strobil halinde toplanmıştır. Brakteler otsu, geniş ovat ve imbrikat dizilişlidir. Her braktenin koltuğunda 2 brakteol ve her brakteolün koltuğunda bir dişi çiçek bulunur. Kullanılan kısımları bu dişi durumlar ve bu durumlardaki çiçek ve brakteoller üzerinde bulunan salgı tüyleridir. Reçine, uçucu yağ ve acı madde taşırlar. Dişi durumların teşkil ettiği droga Lupuli strobili denir. Bira yapımında kullanılır. Bu nedenle kültürü yapılır. Sakinleştirici, yatıştırıcıdır.

16 VALERIANA OFFICINALIS Valeriana officinalis (kediotu), Familya: Valerianaceae Avrupa ve Asya'nın çeşitli bölgelerinde ve ülkemizde doğal olarak yetişir; tıbbi değeri nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde kültürü de yapılır. Bitkinin kök ve rizomları Valerianae radix T.K. (Kediotu kökü) droğunu verir. Taze drogda valepotriat'lar bulunur. Beklemiş drogda ise izovaleriyanik asit vardır. Ayrıca uçucu yağ ve bol nişasta içerir. Drog tentür ve ekstre halinde iyi bir sedatıf ve antispazmodiktir; asabi uykusuzluklarda ve sinir zaafıyetlerinde kullanılır. Ayrıca trankilizan etikisi de vardır. Kökten elde edilen uçucu yağ Valerianae oleum (Kediotu esansı) adı ile aynı amaçlarla kullanılır.

17 LIPPIA CITRIODORA Lippia citriodora Familya: Verbenaceae Vatanı Şili olan, yurdumuzda sıcak yörelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, küçük bir ağaçtır. Çiçekleri küçük ve beyazdır. Yapraklan kuvvetli limon kokuludur. Bu koku uçucu yağında bulunan sitral'den (%25 kadar) ileri gelir. Bu yapraklar stomaşik ve sakinleştirici etkilidir. Ayrıca çay ve içki hazırlamada da yararlanılır.

18 JASMINUM OFFICINALE Jasminum officinale (Yasemin) Familya: Oleaceae Vatanı Himalaya dağları ve Hindistan olan, Akdeniz çevresi ülkelerinde kültürü yapılan güzel kokulu, beyaz çiçekli, tırmanıcı, çok yıllık bir bitkidir. Çiçeklerinden elde edilen Jasmini oleum (yasemin esansı) hoş kokulu olup başlıca parfümeride kullanılır, göğüs yumuşatıcı, sinirleri yatıştırıcıdır.

19 LAVANDULA STOECHAS Lavandula stoechas (Karabaş) Familya: Labiatae (Lamiaceae) Batı ve Güney Anadolu yanında Trakya' da da yetişen cm boyunda bir çalıdır. % kadar uçucu yağ içerir; türün uçucu yağı %23-29 kadar kafur içerir. Hazımsızlık, iştah kaybı, sinirsel kaynaklı mide ve barsak rahatsızlıklarında kullanılır.

20 MATRICARIA CHAMOMILLA Matricaria chamomilla (mayıs papatyası) Familya: Compositae (Asteraceae) Yurdumuzda yetişenler, Mayıs ayında çiçek açtığı için bu isimle anılan cm boyunda, tek yıllık bir bitkidir. Yaprakları ince pennatisekt, çiçekler terminal kapitulumlarda; dıştakiler dilsi, beyaz renkli ve dişi, içtekiler tüpsü, sarı renkli ve hermafrodittir. Kapitulum koni şeklinde ve içi boştur. Chamomillae florest.k. (Adi papatya] kapitulumlardan oluşan drogdur, uçucu yağ taşır, bu yağ taze distillendiği zaman mavi renklidir, bu renk içerdiği kamazulen isimli bileşikten ileri gelir. Drog antispazmodik, stomaşik, sakinleştirici ve yara iyi edicidir, karın ağrılarında, gargara halinde boğaz ağrılarında kullanılır.

21 SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINDA KULLANILAN BİTKİLER Cassia acutifolia Zingiber officinale Frangula alnus Rosmarinus officinalis Coriandrum sativum Foeniculum vulgare Pimpinella anisum Gentiana lutea Cuminum cyminum Glycyrrhiza glabra

22 CASSIA ACUTIFOLIA Cassia acutifolia (Sinameki) Familya: Caesalpiniaceaea (Fabaceae) Cassia türleri tropiklerde yetişen ağaçlardır. Yaprakları pennattır. Stamenlerin 7 si verimlidir, 3 ü körelmiş olup kısa kalmıştır. C. acutifolia tropiklerde Afrika' da, C.angustifolia ise Ortadoğu' da Hindistan ve Arabistan' da yetişen türlerdir. Her iki bitkinin pennat yaprakları Sennae folia T.K. (Sinameki yaprağı) adı ile bilinen, bütün dünyaca tanınan ve yaygın bir kullanılışı olan droğu oluşturur. Aslında foliollerden oluşan drog antrasen türevi bileşiklerden sennozitleri içerir, bu nedenle pürgatif etkilidir. Kalın bağırsağa etki eder.

23 druz Parasitik stoma Stoma komşu hücresi

24 Prizmatik kristal

25 ZINGIBER OFFICINALE Zingiber officinale (Zencefil) Familya:Zingiberaceae Zingiberis rhizoma isimli droğu verir. Oleorezin, uçucu yağ, karbonhidratlar içerir. Toz edilmiş haldeki drog araç tutmasına karşı, bulantı önleyici, safra arttırıcı etkisi nedeniyle yağlı besinlerin sindirimine yardımcıdır.

26 FRANGULA ALNUS Frangula alnus (Akdiken, Barutağacı) Familya: Rhamnaceae Kuzey Afrika, Avrupa, Türkiye ve Kafkaslarda yetişen dikensiz, 4-5 m boyunda küçük bir ağaçtır. Bitkinin gövde ve dal kabukları mayıs-haziran aylarında toplanır. Frangulae cortex T.K. koyu gri renklidir, dış yüzeyinde beyaz renkli ve elips şeklinde pek çok sayıda lentisel bulunur. Bir çok farmakope ve kodekste kayıtlı olan bu droğun, elde edildikten 1 yıl sonra kullanılması istenir, aksi halde sancı yapar. %2 kadar antrasen türevi bileşikler taşır. Düşük dozlarda laksatif, doz arttırıldığında ise pürgatif etki gösterir.

27 CORIANDRUM SATIVUM Coriandrum sativum (kişniş), Familya: Umbelliferae (Apiaceae) Vatanı Akdeniz ülkeleri olan ve 3000 yıldan beri kültürü yapılan tek yıllık, otsu bir bitkidir. Anadolu'da doğal olarak yetiştiği gibi Konya, Burdur civarında kültürü de yapılır. Coriandri fructus T.K. (Kişniş meyvası) 3-6 mm çapında küre biçimindedir, her merikarpta dalgalı 5 kosta görülür; salgı kanalı merikarpların birbirine bakan yüzünde ve 2 tanedir. Meyvalar % uçucu yağ taşır, karminatif ve stomaşik etkilidir; şekercilikte ve baharat olarak kullanılır.

28 FOENICULUM VULGARE Foeniculum vulgare (Rezene) Familya: Umbelliferae (Apiaceae) Kuzey Anadolu' da doğal olarak yetişir ve değişik bölgelerde kültürü yapılır. Meyvalar 6-10 mm boyunda açık veya kirli sarı renkli, kostaları belirgin, kısa saplı tüysüz ve silindir şeklinde olup genellikle kıvrıktır. Foeniculi fructus T.K. (Rezene meyvası), %3-6 oranında uçucu yağ taşır, Foeniculi oleumt.k.(rezene esansı) de anetol yönünden zengindir, özellikle çocuklara karminatif olarak verilir, sindirim sorunlarında, spazm giderici olarak kullanılır.

29 Meyve enine kesit (Foeniculum vulgare)

30

31 PIMPINELLA ANISUM Pimpinella anisum (anason) Familya: Umbelliferae (Apiaceae) Anisi fructust.k. (Anason meyvası), 3-5 mm boyunda, tabana doğru şişkin armut biçiminde, belirgin 5 kostalı, koyu yeşil renkli ve tüylüdür, genellikle sapıyla beraber bulunur. Uçucu yağ miktarı %1.5-3 kadardır. Baharat, karminatif, koku ve tat düzenleyici olarak kullanılır. Anisi oleum T.F. (Anason esansı), anason meyvalarından su buharı distilasyonu yoluyla elde edilir. Uçucu yağın %70-85' ini anetol oluşturur, bu nedenle anetol kaynağı olarak değerlendirilir.

32 Meyve enine kesit (Pimpinella anisum)

33 İletim demeti valekulum kosta Salgı kanalı

34 CUMINUM CYMINUM Cuminum cyminum (Kimyon, acem kimyonu) Familya: Umbelliferae (Apiaceae) Cumini fructus (kimyon meyvası) 5-6 mm boyunda uçlara doğru sivrilen, seyrek tüylü, olgunlukta genellikle iki merikarpa ayrılan şizokarp bir meyvedir, %1.5-4 kadar uçucu yağ taşır, bu uçucu yağ %25 kadar kumin aldehit içerir. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz şikayetlerinde kullanılır.

35 GLYCYRRHIZA GLABRA Glycyrrhiza glabra (Meyan) Familya: Papilionaceae (Fabaceae) Anadolu' da yaygın olarak yetişen, m boyunda çok yıllık, otsu bir bitkidir. Meyan, piyan, buyan gibi isimlerle tanınan Glycyrrhiza türlerinin toprak altında parmak kalınlığında, silindir şeklinde uzun iç yüzü sarı renkli ve lifli kök ve rizomları vardır. Meyan kökü adıyla bilinen bu toprakaltı kısımları kodeks ve farmakopelerde kayıtlı Liquiritiae radix T.K. (Meyan Kökü) oluşturur. Drog saponozit ve flavonozit içerir, triterpenik saponozitlerden olan glisirizik asit sakkarozdan 60 kez daha tatlı olan bir bileşiktir, bu nedenle meyan kökü tatlı lezzetli bir drogdur. Meyan kökünden göğüs yumuşatıcı olarak; mide ülserinde ve antibakteriyel (Staphylococcus aureus'a karşı) etkisinden dolayı yararlanılır. Toz edilmiş kökler pilül (hap) hazırlamada, hacim verici olarak kullanılır. Yukarıdaki etkilerine ek olarak, tat verici olarak da, fıtoterapi ürünleri arasında da yer alır.

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

FRUCTUS CORIANDRI Kişniş

FRUCTUS CORIANDRI Kişniş FRUCTUS CORIANDRI Kişniş Coriandrum sativum (Umbelliferae) nin kurutulmuş meyvalarıdır Akdeniz bitkisi, Türkiye'de yetişir Meyvaj subuhan distilasyonuyla % 0.3-1 uçucu yağ verir. Bu yağın % 60-70 i linaloldur.

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER Doç.Dr. Özlem BAHADIR ACIKARA Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı SSS ETKİLİ İLAÇ/BİTKİLER 1. SSS depressanları

Detaylı

Verbenaceae Familyası

Verbenaceae Familyası Verbenaceae Familyası Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen otlar, çalılar veya ağaçlar, Dallar 4 köşeli veya yuvarlak, Yapraklar karşılıklı veya vertisillat, çoğunlukla basit, bazen palmat veya pennat,

Detaylı

ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) FAMİLYASI

ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) FAMİLYASI ASTERACEAE Asteraceae (COMPOSITAE) (Compositae) FAMİLYASI Familyası Takım : Campanulales Familya: Asteraceae (Compositae) Çoğu otsu, az kısmı çalı veya ağaçlardır. Yapraklar alternan (almaşık) veya karşılıklı

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

Farmasötik Botanik Son Ders Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik Son Ders Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 Asteraceae (Compositae) Familyası Takım : Campanulales Familya: Asteraceae (Compositae) Çoğu otsu, az kısmı çalı veya ağaçlardır. Yapraklar alternan (almaşık) veya karşılıklı dizilmiş veya hepsi tabandadır.

Detaylı

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ A) İnfüzyon: Parçalanmış drog (2 g) üzerine sıcak su (80 C) ilave edilir. Karıştırılıp kapağı kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 5 dakika tutulur. Dekante edilir ya da süzülüp

Detaylı

Farmasötik Botanik 10. Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik 10. Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 FARMASÖTİK BOTANİK 10. Hafta: Dicotyledonae Dialypetalae; Umbelliferae Sympetalae; Ericaeae, Oleaceae, Apocynaceae, Solanaceae Doç. Dr. Nilüfer ORHAN Farmakognozi Anabilim Dalı, Oda No:304 nsendogdu@gazi.edu.tr

Detaylı

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller)

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) 1 Bir veya çok yıllık, otsu, tırmanıcı, çalı veya ağaç şeklinde bitkileri içerir, Daha çok Avustralya, Orta ve Güney Amerika'da yayılış gösterir. Yapraklar boyut ve

Detaylı

Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L.

Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L. Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller 4. Galega officinalis L. 5. Matricaria chamomilla L. 6. Mentha piperita L. 7. Melissa officinalis

Detaylı

BİTKİSEL ÇAY. Prof. Dr. G.SALTAN 1

BİTKİSEL ÇAY. Prof. Dr. G.SALTAN 1 BİTKİSEL ÇAY Her bitkinin meyve, çiçek, yaprak, kök gibi farklı organlarının fitokimyasal içeriği farklı olduğundan, her organın etkisi de farklı olabilir. Çay olarak orta veya zayıf etki şiddetinde bitkiler

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir.

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Sağlıklı bitki çayları Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Bir bitki çayından tıbbi fayda sağlamak istiyorsanız onu doğru yerden satın almanız ve doğru

Detaylı

Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia

Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia (Leguminosae) türlerinin kurutulmuş yaprakçıklarıdır. Drog iki türden elde edilir. Bunlar: Cassia acutifolia (Sudan da): Yaprakçıkları

Detaylı

Farmasötik Botanik 11 Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1

Farmasötik Botanik 11 Hafta Doç. Dr. Nilüfer ORHAN 1 Akdeniz havzasında yaygın olan bitkiler Otsu bitki veya çalı formunda Lamiaceae (Labiatae) Familyası Salgı tüyleri taşır ve uçucu yağ içerir. Familya için karakteristik özellik; gövde 4 köşeli, Gövde 4

Detaylı

Lavandula officinalis (L.angustifolia, Lavanta)

Lavandula officinalis (L.angustifolia, Lavanta) Lavandula officinalis (L.angustifolia, Lavanta) Yurdumuzda yetişmeyen, yaprakları dar, korollanın üst dudağı 2 loblu ve düz olan çalı formunda bir kültür bitkisidir. Çiçekleri Flores Lavandulae T.K. (Lavanta

Detaylı

Nigella sativa (Çörekotu)

Nigella sativa (Çörekotu) Nigella sativa (Çörekotu) Orta ve Batı Anadolu' da kültürü yapılan, çiçekleri açık mavi renkli ve aktinomorf olan tek yıllık bir türdür. Stiluslar foliküllerin tepesinde, kalıcıdır. Tohumlar çok sayıda,

Detaylı

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu.

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. 6) Konstipasyon Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. Defekasyon sıklığı 2-3 gün ise konstipasyon (kabızlık) durumu düşünülür. Prof. Dr. G.SALTAN 1 Tedavi Lifli

Detaylı

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ Sema LEBLEBİCİ 1*, Sema Demet BAHTİYAR 2, M. Sabri ÖZYURT 1 1 Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 29 Eylül, 06, 13 Ekim 2015 Prof. Dr. Emine Akalın 20 Ekim 2015 Yard.Doç.Dr. Gülay Ecevit Genç 27 Ekim 2015 03-16 Kasım Vize

Detaylı

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı ve meyve sınıflandırması, Kuru meyvelerin sınıflandırılması ve tanımları, Etli meyve, bakka ve druppa tanımı, Agregat meyve tanımı, Bileşik

Detaylı

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng)

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Çin, Japonya ve Kore de doğal olarak yetişmekte olan kökü şekil olarak insana benzeyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Kimyasal içeriğinde dammaran yapısında triterpen

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Balmumu Tarihçesi Yapısı ve Kimyasal içerikleri Genel kullanım alanları Eczacılıktaki önemi Arıların en çok ziyaret ettiği kır çiçekleri:

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ S.NO ÜRÜN ADI BİRİM DİZİ ADETİ 1 ACIBADEM YAĞI 20CC 12 2 ADAÇAYI YAĞI 20CC 12 3 AHUDUDU AROMASI 20CC 12 4 ALABALIK YAĞI

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

Ordu Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler

Ordu Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi / Ordu University Journal of Science and Technology Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., 2017; 7(2): 378-383 Ordu Univ. J. Sci. Tech., 2017; 7(2): 378-383 e-issn: 2146-6459

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae

Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae Farmasötik Botanik 7. Hafta Dicotyledonae-Apetalae Doç. Dr. Nilüfer ORHAN Farmakognozi Anabilim Dalı Oda:316 E-posta:nsendogdu@gazi.edu.tr Dicotyledonae, Apetalae Salicaceae, Juglandaceae, Fagaceae, Cannabinaceae,

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR Prof. Dr. GÜLÇİN SALTAN İŞCAN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Soğuk algınlığı Virüslerin neden olduğu rinit,

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi

Bitki Morfolojisi Dersi Bitki Morfolojisi Dersi 12.12.2017 MEYVA Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı Meyve sınıflandırması Agregat ve Bileşik Meyve tanımı Basit meyve sınıflandırması Kuru meyve sınıflandırması Açılamayan kuru meyve

Detaylı

Fam: Urticaceae. Epiderma hücrelerinde sistolit ve yakıcı tüy bulunur, süt taşımazlar. Yurdumuzda ise çok yaygın olan 2 cins vardır.

Fam: Urticaceae. Epiderma hücrelerinde sistolit ve yakıcı tüy bulunur, süt taşımazlar. Yurdumuzda ise çok yaygın olan 2 cins vardır. Fam: Urticaceae Tropik ve subtropik bölgelerde yetişen, monoik veya dioik, çoğunlukla otsu bitkilerin bulunduğu bu familyada bazen çalı veya küçük ağaçlara da rastlanır. Epiderma hücrelerinde sistolit

Detaylı

OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong,

OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong, OTU 1 Çok yıllık otsular. Gövdeler dik, 20-60 cm, salgı tüysüz, bütün kısımlar pubessent tüylü. Yapraklar gövde üzerinde, basit, linear-oblong, 5-8x0,9-1 cm, krenat kenarlı, eglandular-pilos tüylü; petiol

Detaylı

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Çaylar Sindirim Sistemi Bozuklukları

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Çaylar Sindirim Sistemi Bozuklukları Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Çaylar Sindirim Sistemi Bozuklukları A) Anoreksiya ve dispepsi B) Şişkinlik ve gaz C) Gastrit ve ülser D) İrritabl kolon sendromu E) Diyare F) Konstipasyon G)

Detaylı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar Eczacılar İçin El Kitabı 1 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ Willy Brandt Sokak No: 9 06690 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 409 81 00 Fax : 0312 409 81 32

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılan kısımları; yaprak, çiçek, tohum, kök, kabuk vb. gibi organlardır ve bunların içlerindeki etkili bileşikler nedeniyle hastalıkları tedavi

Detaylı

Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar. Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini

Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar. Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini 1 Oleum Rosae (Gül Yağı) Rosa damascena (Isparta Gülü) (Rosaceae) nın taze çiçeklerinden

Detaylı

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI Proje Koordinatörü Proje Sorumlusu Danışman Proje No :Vet.Hek. Ahu KAYALARLI ACARTÜRK : Zir. Müh. Adem BÜYÜKHAN

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir.

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir. İLAÇ Satmak, satışa çıkarılmak veya kullanılması için önerilmek üzere imal edilen, insan ve hayvanları tedavi, yatıştırma, tanı, tespit veya onarmak, fiziksel durumları düzeltmek veya organik (fonksiyonların)

Detaylı

BAHARAT BİTKİLERİ. Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

BAHARAT BİTKİLERİ. Prof.Dr. Fatmagül GEVEN BAHARAT BİTKİLERİ Prof.Dr. Fatmagül GEVEN III- BAHARAT BİTKİLERİ Besin maddesinden ziyade lezzet verici olarak yemeklere ve içkilere ilave edilen bitkisel ürünlere baharat denir. Kullanılışı ve kültivasyonu

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Üretim Türkiye de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gülyağı oluşturmaktadır.

Detaylı

Şekil 1: C.scolymus un Doğadaki Görünümü 19 2.1.2. Cynara L. Cinsi C. scolymus L., Sp. Pl. 827(1723) Syn: C. cardunculus L. var. sativa Moris, Fl. Sard. 2:460 (1840-3). Ic: reichb., Ic.Fl. Germ. 15:t.

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s.

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitabın Kaynak Gösterimi ile İlgili Örnekler: Kitap Geneli İçin Atıf Örneği: Akkemik, Ü. (Editör). 2014. Türkiye nin -Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitap

Detaylı

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Neden Çay? İlaçların yan etkileri Maliyetin yüksek oluşu İlaç için reçete gerekliliği/bitkisel çaya erişim kolaylığı Bitkilerin güvenli olduğuna dair inanç Son

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal Bozukluklar Antidiyareikler 1 Gastrointestinal Bozukluklar Günlük yaşantıda, gastrointestinal problemler de sıklıkla şikayetlere yol açar. Pek çok durumda, alınan yiyecek ve içeceklerle, karşılaşılan problemler düzeltilmeye

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

Farmasötik Botanik 9. Hafta Takım : FABALES (LEGUMINOSAE) Otlar, çalılar, küçük, büyük ağaçlar. Çok geniş yayılışı var

Farmasötik Botanik 9. Hafta Takım : FABALES (LEGUMINOSAE) Otlar, çalılar, küçük, büyük ağaçlar. Çok geniş yayılışı var Farmasötik Botanik Takım : FABALES (LEGUMINOSAE) Çiçekler genellikle erdişi, zigomorf, nadiren aktinomorf 9. Hafta: Dicotyledonae, Dialypetalae Fabales, Hypericaceae, Theaceae, Passifloraceae, Malvaceae,

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü FONKSİYONEL BİLEŞENLER İÇEREN BAHARAT VE TIBBİ-AROMATİK BİTKİLER Doğal antioksidan kaynağı olan birçok bitki ve baharat bulunmaktadır. Çeşitli baharatlar, kakao

Detaylı

Fam: Cruciferae (Brassicaceae,Hardalgiller)

Fam: Cruciferae (Brassicaceae,Hardalgiller) Fam: Cruciferae (Brassicaceae,Hardalgiller) Kuzey Yarıkürenin ılıman ve serin bölgelerinde yetişen, çoğu otsu bazıları da küçük çalı tipinde olan bitkilerin toplandığı, zengin bir familyadır. Yaprakları

Detaylı

DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ

DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ DM TEDAVİSİNDE KULLANILAN FİTOTERAPİ ÜRÜNLERİ Çemen otu Trigonella foenum-graecum Fenugreek Fabaceae, Tohumlar Fenugreek Çemen Otu Terapotik endikasyonları

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır.

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır. Hamilelikte bitki çayları ve şifalı otlar Bitki çayları son zamanlarda giderek popülerite kazanan içecekleridir. Eskiden sadece aktarlarda satılan bitkiler ve bunlardan elde edilen çaylar günümüzde hemen

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ ve CİLT...9 Yaşlanma Süreci...10 Kırışıklıklar... 11 Cildin Başlıca Düşmanları...12 Kozmetik Çözümler...14 Ameliyat...14 Cilt Tipleri...16 Cilt Tipinizi Belirlemek...17

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr.

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr. TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI Ali Kaya (Orman Mühendisi) Barbaros Yaman (Bartın Ü. Orman Fak.) Bilge Tunçkol (Bartın Ü. Meslek Y.okulu) Dilek Oral (İstanbul Ü.Orman Fakültesi) Emrah Yüksel

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Arı zehiri Arılarda zehir torbasına bir kanal ile bağlanan asit ve alkali salgı bezlerinde üretilerek zehir torbasında depolanır. Bir batırmada

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

Antibiyotik Antifungal Antimikrobiyel Antioksidatif Antiseptik Şifalı Bitkiler

Antibiyotik Antifungal Antimikrobiyel Antioksidatif Antiseptik Şifalı Bitkiler Antibiyotik Antifungal Antimikrobiyel Antioksidatif Antiseptik Şifalı Bitkiler Antibiyotik Antifungal Antimikrobiyel Antioksidatif Antiseptik Şifalı Bitkiler Antibiyotik Antifungal Antimikrobiyel Antioksidatif

Detaylı

Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN

Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN 2018 1 Virüslerin neden olduğu Soğuk algınlığı ve grip te antibiyotik kullanımı akılcı değildir. 2018 2 Viral enfeksiyonun

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.80 0.7280 1,056,815.00 KG 769,336.35 26 ARPA YEMLİK TTS 0.76 0.90 0.8554 41,650.00 KG 35,628.00 4 ARPA YEMLİK ı: 804,964.35 30 ARPA ı 804,964.35

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ 2 Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ Bu katalogdaki ürünler canlı bitki örneklerinden suluboya tekniği ile el yapımı

Detaylı

Rhizoma Rhei (RAVENT)

Rhizoma Rhei (RAVENT) Ravent ekstresi halinde kull. Rheum palmatum R.officinale (Polygonaceae) bitkilerinin veya bu türlerin hibritlerinin ya da karışımlarının rizomlarıdır. Rizomlar; yassı, silindir veya koni biçiminde, 7-10

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Ağrılı Adet Ezan Çiçeği Kullanımı: Tohum yağı genç kızlara 4 gr günde yetişkinlere

Detaylı

Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2

Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2 Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2 Bitki teşhisi Bitkilerin Teşhis Edilmesi -bilimsel olarak tanımlanması- Bilinmeyen bir bitki, teşhis/tayin anahtarları kullanılarak ve herbaryum materyali ile karşılaştırılarak

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

2) Öksürük kesici çaylar

2) Öksürük kesici çaylar 2) Öksürük kesici çaylar a) Müsilaj taşıyanlar Mukoza ve deri üzerinde yumuşatıcı etki yaparlar 1 Flos Althae, Radix Althae, Marshmallow, HATMİ, Althae officinalis çiçek ve kök infüzyon Müsilaj (35%),

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

FİTOTERAPÖTİKLER-II JİNEKOLOJİDE KULLANILAN DROGLAR PROF.DR. M. LEVENT ALTUN

FİTOTERAPÖTİKLER-II JİNEKOLOJİDE KULLANILAN DROGLAR PROF.DR. M. LEVENT ALTUN FİTOTERAPÖTİKLER-II JİNEKOLOJİDE KULLANILAN DROGLAR PROF.DR. M. LEVENT ALTUN KADIN ÜREME ORGANLARI Ovaryum: Pelvis duvarlarında bulunan fossa ovarica denilen çukurluk içinde bulunur. Tuba uterina: Uterusun

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit

Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız. Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit Arı Ürünleri, Bitkiler ve Sağlığımız Yard.Doç.Dr. Mine Koçyiğit Bal Kristallenmesi ve fermantasyonu Yapısı ve Kimyasal içerikleri Genel kullanım alanları Sağlığımızdaki önemi Arıların en çok ziyaret ettiği

Detaylı

HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii

HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii HOODIA GORDONII Apocynaceae familyasının bir üyesi olan Hoodia gordonii kaktüs benzeri, dikenli, sukkulent, 75 cm e kadar uzayan, konvansiyonel yaprakları olmayan bir bitkidir çiçekleri 10 cm çapa ulaşabilir,

Detaylı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ Seval Aknil MERALER YIL: 2010 Sayfa: 56 Bu çalışmada, Mahlep (Prunus mahaleb L.) bitkisinin yaprak, çiçek, meyve, meyve

Detaylı

Frangula alnus Barut Ağacı

Frangula alnus Barut Ağacı ÇALILAR Frangula alnus Frangula alnus Barut Ağacı Genellikle çalı, bazen de 6 7 m ye ulaşan küçük bir ağaçtır. Yaprak oval, ters yumurta-eliptik yapıda, 3 7 cm, almaçlı Yapraklar tam kenarlı, kısa saplıdır.

Detaylı

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Md Rashedul Islam TÜBİTAK PhD Fellow Biyoteknoloji Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Çukurova Üniversitesi NAR DÖLLENME BİYOLOJİSİ 2 NARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı