Saç Boyası ve Metabolitleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Saç Boyası ve Metabolitleri"

Transkript

1 2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya Saç Boyası ve Metabolitleri Mehmet AKYÜZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 67100, Zonguldak

2 Saç boyaları; saçlara istenilen rengi vermek amacı ile kullanılır ve bunlar geçici, yarı kalıcı ve kalıcı olarak üç gruba ayrılırlar.

3 Saç boyalarının kullanımı en az 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Örneğin Mısırlı mumyaların saçları kına ile boyanmış olarak bulunmuştur. Roma imparatorluğu zamanlarında sirkeye batırılmış kurşun taraklar rutin olarak beyaz saçları siyahlaştırmak için kullanılıyordu. Son zamanlarda kullanılan 3000 in üzerinde azo boyası mevcuttur ve bunlar ticari boya piyasasının %65 ini oluşturmaktadır. Eski Roma'da aristokrasiye mensup bayanlar saçlarını arsenik ve safranı birbirine karıştırarak boyuyorlardı. Đlk sentetik saç boyasını Fransız kimyacı Eugene Schueller 1907 de bulmuştur. Bulduğu bu ürüne Aureole adını vermiştir.

4 Üç ana kimyasal boya vardır: Direkt boyalar saçı değiştirmez. Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler. Boya negatif, saç pozitif yüklü olduğundan birbirlerine mıknatıs gibi yapışarak saça bağlanırlar. Kalıcı boyalar olarak bilinen oksidasyon bazlı boyalar saç teline nüfuz eder. Bunlar, saçın ve özellikle saça rengini veren melaninin yapısını değiştirir. Bu boyalar iki bileşik ile iş birliği halinde etkilerini gösterir: hidrojen peroksit çözeltisi (oksidan) ve amonyak (alkalin). Amonyak, saç teline kimyasal boyanın girmesine izin verecek şekilde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak uçar. Hidrojen peroksit ise saç telinin içindeki doğal renk hücrelerini değiştirerek boyaların birleşip görünebilir olmasına izin verir. Ton sür ton olarak adlandırılan boyalar ise, yukarıda anlatılan direkt boyalar ve oksidasyon bazlı boyaların ortalarında bir yerde bulunur. Amonyak içermezler ama oksijenli su içerirler. Saç kabuğunun açılıp boyanın tutunması için amonyak yerine aynı işlevi gören farklı bir molekül kullanılmaktadır. Yani bu tür boyalarda da saç teli kabuğunun hemen altı boyayı tutar.

5 Toluendiamin, o-toluidin, 4-aminobifenil, 2- naftilamin, anisidin, o-fenilendiamin, diaminoanisol, aminofenoller ve anilin türevleri gibi bileşiklerin insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle bazılarının saç boyaları bileşiminde kullanımı kısıtlanmış veya tamamen yasaklanmıştır.

6 Bileşikler Kullanım alanı Kullanım limiti Zararları m- ve p-fenilendiamin, bunların türevleri ve tuzları. O-fenilendiamin ve türevleri.(1) saç boyalarında oksitleyici boyar madde olarak %6 Alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kaş ve kirpikle etkileşimesi engellenmelidir Aminofenoller N-metilanilin 2,5-toluendiamin saç boyalarında oksitleyici boyar madde olarak saç boyalarında oksitleyici boyar madde olarak saç boyalarında oksitleyici boyar madde olarak %10 Alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kanda methemoglobinin fazlasını oluşturduğundan dolayı zehirlenmelere sebep olmaktadır 0,5 ppm Kanda methemoglobinin fazlasını oluşturduğundan dolayı zehirlenmelere sebep olmaktadır. %10 Alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kaş ve kirpikle etkileşimesi engellenmelidir 2,6-toluendiamin saç boyalarında oksitleyici boyar madde olarak yasaklı Kanserojenik ve mutajenik etkiye sahiptir.

7 ABD de sağlık hizmeti veren ve bir devlet kurumu olan Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü, kozmetiklerde kullanılan kimyasallar üzerinde yaptığı araştırma sonucunda bir çoğunda zehirli maddelerin olduğunu ve bunların yüksek derecede zehirlenmelere, çeşitli tümör oluşumlarına, üreme bozukluklarına, biyolojik mutasyonlara, deri ve göz rahatsızlıklarına sebep olduklarını tespit etmiştir.

8 Birçok kadın yılda ortalama 2 kilograma yakın kozmetik ürünü kullanmaktadır. Bu kimyasal maddeler vücuda saç spreyleri, parfümler ve pudralarla nefes alıp verirken, yutarak ya da hassas ince deriler tarafından emilerek alınmaktadır. Saç boyaları, saç derisine çok yakın saç diplerine uygulanmakta ve böylece boya içersindeki çeşitli kimyasallar deri tarafından emilerek kan damarlarına geçip vücudun her yerine yayılmaktadır. Emilen kimyasalların çoğu mesanede toplanmaktadır.

9 Güney Kaliforniya Üniversitesinde 2001 de yapılan bir araştırmaya göre; en az 15 yıl süre ile ayda bir saçını boyamış bir insanın, diğer insanlara göre 3 misli daha fazla mesane kanserine yakalanma riski taşıdığı ortaya çıkmıştır. Yılda bir ila dört defa saçını boyayan bayanlar, hiç boya kullanmayan bayanlara oranla %70 daha fazla yumurtalık ve meme kanseri riski taşımaktadırlar. Aynı araştırmaya göre, kuaförde saç boyama işini yapan insanların, boya kullanmayan insanlara göre 5 misli mesane kanseri riski taşıdığı ortaya çıkmıştır.

10 Aromatik aminler ve aromatik nitro bileşiklerinin metabolik döngüleri birbiriyle oldukça yakın ilişkilidir. R 1 R 1 R 1 R 1 NO 2 A N O A NHOH B NH 2 R 2 R 2 R 2 R 2 R 1 : H, CH 3 R 2 : H, NH 2, Cl, X Nitrozo türevi Hidroksilamin türevi Amin Hemoglobin DNA Şekil 1. Aromatik amin ve aromatik nitro bileşiklerinin basitleştirilmiş metabolik yolu, A: Nitro indirgeyici enzim, B: Bağırsak bakterileri

11 Bazı saç boyası metabolitlerinin kimyasal yapıları

12 Bu bileşiklerin kanserojen etkileri, 19. yüzyılın sonlarına doğru boya endüstrisinde çalışan kişilerde mesane kanseri oranın yükselmesi ile keşfedilmiştir. Saç boyası içeriklerinde boya hammaddesi olarak kullanılan 2-naftilamin H 2 N 2-nitro-p-fenilendiamin, 4-aminobifenil gibi bazı aromatik aminler çok düşük konsantrasyonlarda mesane kanseri riskini artırdığı belirlenmiştir.

13 Saç boyalarında kullanılan bazı aromatik aminlerin göz kapakları, alın ve kafa derisinde, kulak memesinde, boyun bölgesinde cilt alerjilerine sebep oldukları bilinmektedir. Özellikle saç boyasında kullanılan p-fenilendiamin ve türevleri kuaförlerde meslek alerjisinin olmasının önemli nedenidir.

14 Positive patch test to p-phenylenediamine Dermatitis around lips due to contact with p-phenylenediamine Negative patch test to p-phenylenediamine

15 Saç boyasında bulunan aromatik aminlerden 4- kloro-o-fenilendiamin ile ilgili fareler üzerinde yapılan bir çalışmada iyi ve kötü huylu karaciğer tümörüne, idrar kesesi tümörüne, midede iyi ve kötü huylu tümöre neden olduğu belirlenmiştir.

16 Yapılan çalışmalarda saç boyası içeriklerinde bulunan aminler arasında 2,4-toluendiamin o-toluidin anilin H 2 N NH 2 kanserojenik etki gösterdiği belirlenmiştir. 2-naftilamin ise solunum yoluyla veya deriden vücuda girişi ile methemoglobinin oluşmasından dolayı zehirlenmeye sebep olabilmektedir.

17 Dolayısıyla, boyanmış saç örneklerinde, plazma ve idrar örneklerindeki saç boyası metabolitlerinin belirlenmesi için analitik metotların geliştirilmesi insan sağlığı ve güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır ki söz konusu bileşiklerin analizlerine; kaynakları hakkında bilgi verecek şekilde imkân tanıyan bir metot önerilmektedir.

18 DENEYSEL ÇALIŞMALAR Boyanmış saç örneklerinde, plazma ve idrar örneklerindeki saç boyası metabolitlerinin belirlenmesinde kullanılan analiz metodu Şekil 1 de şematik olarak verilmiştir.

19

20 Aromatik amin standartlarının izobütoksikarbonil türevlerinin GC-MS kromatogramı Şekil 2 de gösterilmiştir. Ayrıca bazı aromatik aminlere ait örnek kütle spektrumları Şekil 4 ve 5 de verilmiştir.

21 Şekil 2. Standart aromatik aminlerin izo(boc) türevlerinin GC-MS kromatogramı. (1) N-methylaniline; (2) aniline; (3) diphenylamine; (4) o-toluidine; (5) m-toluidine; (6) p- toluidine; (7) o-anisidine; (8) 4-chloroaniline; (9) 2-aminophenol; (10) 1-naphthylamine; (11) 4-nitroaniline; (12) 2-naphthylamine; (13) 1,3-phenylenediamine; (14) 3-aminophenol; (15) 4-aminophenol; (16) 3,4-toluenediamine; (17) 4-aminobiphenyl; (18) 4-chloro-ophenylenediamine; (19) 2,4-toluenediamine; (20) 1,2-phenylenediamine; (21) 2,6- toluenediamine; (22) 1,4-phenylenediamine; (23) 2-nitro-p-phenylenediamine.

22 Şekil 3. 2,4-Toluendiaminin izobutilkloroformat (IBCF) ile reaksiyonu.

23 Relative Abundance O HN O NH (3-Isobutoxycarbonylamino-phenyl)- carbamic acid isobutyl ester O O m/z Şekil 4. 1,4-Fenilendiamin-izo(BOC) türevinin kütle spektrumu

24 Şekil 5. 4-kloro-o-fenilendiamin-izo(BOC) türevinin kütle spektrumu

25 Çizelge 1. Standart aminlerin verim, optimum ve seçilen ph lar, R 2 ve QI değerleri.

26 The obtained recoveries of aliphatic and aromatic amines from acidic solution ranged from % with relative standard deviations (RSDs) between 0,9-4,5 % and the detection limit obtained from calculations by using GC-MS results based on S/N:3 was lower than 10-3 pbb. The quantitative analyses of compounds were performed using their peak areas.

27 SONUÇLAR Boyanmış saç örneklerinde, plazma ve idrar örneklerindeki saç boyası metabolitlerinin önerilen metot ile analizlerinden elde edilen GC-MS kromatogramı aşağıdaki şekillerde gösterilmiştir. Belirlenen aminlerin GC-MS kromatogramlarından ve kütle spektrumlarından faydalanılarak yapıları aydınlatılmış ve söz konusu aminlerin çeşitliliği ve konsantrasyonları arasındaki farklar belirlenmiştir.

28 Saç Boyalarındaki Amin Bilesikleri

29 Şekil 6. Bir saç boyası örneğinde belirlenen saç boyası bileşiklerine ait GC-MS kromatogramı. (1) N-methylaniline (NMA); (2) aniline (ANI); (3) diphenylamine (DPA); (4) o-toluidine (OT); (6) p-toluidine (PT); (7) o-anisidine (2MOA); (8) 4-chloroaniline (PCA); (10) 1-naphthylamine (1-NPA); (12) 2- naphthylamine (2-NPA); (13) 1,3-phenylenediamine (1,3-PDA); (14) 3-aminophenol (3-AP); (15) 4- aminophenol (4-AP); (17) 4-aminobiphenyl (4-ABP); (18) 4-chloro-o-phenylenediamine (4-C-o-PDA); (20) 1,2-phenylenediamine (1,2-PDA); (21) 2,6-toluenediamine (2,6-TDA); (22) 1,4-phenylenediamine (1,4- PDA); Ø-diaminoanisol (DAAS); Ø-aminomethyl-Ø-aminophenol (AMAP); Ø-methoxymethyl-Øaminophenol (MMAP); Ø-chloro-Ø-aminophenol (CAP).

30 Çizelge 1. Saç boyası örneklerinde bulunan başlıca aromatik aminler Dark black (µg/g) Black(µg/g) Dark brown (µg/g) NMA 1,15 0,27 0,25 58, , , ANI 1, , , ,47 8, ,7 14, ,24 52,46 DPA 1,1 2, ,88 9,88 5,63 0,1 3,46 7,82 13,11 3,55 1, ,14 OT 9,12 0, , ,56 0, , MT 0,23 3,75 0,48 1,24 3, , , , PT 4,12 0, ,35 1, , ,27 60, , ,15 2MOA 7,8 4, ,4 0,08 0,2 1,2 1 0,3 PCA 1, , ,04 5,88 3, AP 0, ,2 0,53 1,66 3,56 3,55 0, , NPA 0,22 0,78 1,85 0,58 0,04 0,05 5,21 0,02 0,24 0,45 1,66 0,13 22,14 1, NA 0,15 5,55 1,65 13, ,36 2, ,2 8, ,45 56, ,51 2-NPA 0,1 5,4 0,5 0 0,1 0 0,6 0 1,3-PDA , AP ,4 4-AP ,4-TDA 0, , ,15 3,77 3, , ABP 8,1 3,2 0 0, ,8 0 4-C-o-PDA 0,21 0,14 0,14 0,04 0,04 5,21 0,04 1,77 0,53 0,25 2,14 0,33 0,02 2,4-TDA 0,35 2, ,03 2,14 0,02 1,22 2,15 56,19 1,25 4,45 0,09 1,2-PDA 33 87, , , ,1 5, ,1 2,6-TDA , ,1 16, ,14 12,03 1,12 1,4-PDA NPPD 0,3 0 0,1 3, ,3 0 0 DADA , ,4 0 MMAP 0, ,1 0,2 CAP 0 0 0,1 0 1, ,5 0 0 DAAS 5 1,1 2, ,4 0 DAAS ,3 0,1 DAP 0,1 1, ,5 ANP 0 1,1 0 2,5 AMAP 0 0 1,2 1, ,3 0,8 0,1 AMAP ,5-TDA 8,23 5,75 19,42 93,88 96, EA , ,55 54,12 2,11 8,45 17, ABP 122 0,51 1,13 4,58 1,16 1,26 3,27 2,14 1,09 2,01 0,13 0,18 1,72 1,06 2,04 1,05 1,67 1,87 Brown (µg/g) 3 ABP 13,21 0,16 0,42 2,05 0,25 1,18 1,86 0,42 0,88 0,93 1,64 1,43 0,44 0,09 Total concentration 109,15 75,27 74,31 46,62 79,79 68,21 70,79 49,19 49,76 43,72 56,38 68,25 43,32 47,54 30,63 71,03 46,25 45,05 49,84 28,36

31 Çizelge 1. Saç boyası örneklerinde bulunan başlıca aromatik aminler(devamı) Chestnut (µg/g) Red (µg/g) Wine red (µg/g) Dark yellow (µg/g) NMA 74,12 1,07 1,54 2,22 24, ,52 20,84 0,23 7,87 8,14 2,16 11,08 1, ,26 ANI 88,45 0, ,25 15,44 2, ,4 83,02 21, ,15 11,7 2,78 DPA 22,32 1,04 2,1 3,58 1,82 2,12 2,2 19,08 1,58 5,1 0,4 13,41 2,12 14,23 22,1 OT 0,18 0,83 1,12 1,02 13, ,34 1, ,23 1,16 MT 3,89 1,72 1,28 1,23 40,19 24, , ,08 81,2 235 PT 0,33 0,12 57,16 5, ,27 23, , ,27 68, MOA 3,8 0,1 1,1 0 18,1 1,5 1,2 12,4 0,3 88 0,1 1 0,2 0,2 0 PCA 73,71 3,54 50,16 1,25 77,21 80,85 73, , ,08 3,15 0, AP ,25 83,45 16, , ,53 14, , NPA 2,84 0,12 4, ,61 0,18 0,04 7,24 1,45 12,12 3,45 2,87 4-NA 3,27 2,51 8, ,2 6, ,87 23,5 1,32 14, , NPA 1 0 1,4 0,1 1,2 2 1,3-PDA AP AP ,58 19, ,06 32, ,4-TDA 3, ,12 78, ,15 0,71 4, ABP 0 0 0,2 1,5 0,1 1,2 0 2,1 1,3 4-C-o-PDA 0,5 0,22 1, ,23 2,12 22,4 1,22 2,3 0,07 3,53 0,05 2,4-TDA 14,24 0, ,23 1,16 1,74 3,03 2,22 1,62 0,93 1,15 1,2-PDA 14 57, , , ,1 11 4,2 2,6-TDA 117 0, , ,15 29,1 6,21 1,25 22, ,74 0,21 9,1 1,22 0,54 1,4-PDA NPPD 1,1 1 3,1 83,7 1 0,1 4,1 2,1 10 1,1 DADA 0,1 1,2 2,8 30, ,8 0 MMAP 0 1,8 1 2, ,1 0,07 CAP 0,1 0,1 2 0,2 0,1 0 0,2 1 1,5 DAAS 3,1 0 0, ,1 DAAS ,3 DAP 0 0,1 0 1,1 0 ANP 0,1 0 1,1 0,5 AMAP 1,2 0,4 0,1 0,5 0 0, ,1 0,3 AMAP ,5-TDA , ,18 EA ,52 88,55 34, ,11 4,12 2,55 2-ABP 1,17 12,08 2,42 1,14 0,57 2,19 0,23 3,84 2,13 3-ABP 0,18 1,26 1,53 0,18 0,45 1,45 1,78 1,62 Total Concentration (mg/g) 35,92 33,64 39,94 48,71 41,33 33,07 26,98 27,25 35,47 33,51 28,72 28,74 23,93 32,83 27,32 29,22 34,77 20,24

32 Çizelge 1. Saç boyası örneklerinde bulunan başlıca aromatik aminler(devamı) Compounds Hair dyes Light Golden blonde (µg/g) Yellow (µg/g) yellow (µg/g) NMA 12,22 4,57 42,14 5,03 34,5 1,34 36,25 4,12 2,81 28,74 1,23 16,52 10,86 9,15 ANI 7,12 15,2 11,4 5,2 2,48 28, ,45 15,9 51, , DPA 18,3 1,48 2,12 6,1 1,04 12,32 2,18 6,14 3,56 1,82 3,12 2,11 OT 13, ,72 0,03 76,54 1,02 3,65 3,5 3,28 MT ,13 25, ,14 1,66 18,69 13,09 4,1 8,24 19,25 34,56 44,18 89, PT , ,15 17,82 90,12 72, ,55 11,03 23,12 31,62 14,7 3,2 1,14 2MOA 4 0 1,1 1,87 1,5 1,2 PCA 23,2 17,62 31,62 10,12 4,13 4,2 1,54 20,16 3,72 84, ,54 10,81 2,55 14,14 15,62 2-AP , ,45 6, , NPA 1,12 0,12 2,84 1,32 1,62 4-NA ,36 43,2 16,01 2,08 0,45 2-NPA 0 0, ,1 0,5 1,3-PDA 74, AP , , AP , ,42 13, ,4-TDA ,15 23, ,15 17,08 23, ,27 2,55 48, ABP 1, ,2 1,5 1,2 0,3 0,1 4-C-o-PDA 0,3 3,14 2,58 1,13 0,16 0,11 0,25 2,4-TDA 4,4 0,75 2,25 4,24 0,15 0,23 14,25 0,58 0,16 2,12 5,1 1,2-PDA 5,4 18, ,1 1,5 87,4 1,5 96,2 74,2 14,7 0,7 12, ,5 86,1 2,6-TDA 11,18 2,65 8,14 1,03 1,18 7,12 0,83 44,04 12,17 1,02 1,15 14,21 2,21 3,54 1,4-PDA NPPD 2, ,1 0,08 DADA 0,4 0 0,2 0 MMAP 0,1 1,1 0,2 0,1 0,1 0 0,2 0 CAP 0 0 0,1 0,1 0 0 DAAS 5, ,3 1,3 0,2 0 0 DAAS ,1 DAP 0,5 0,1 0,3 0,1 0 ANP 2,5 0,4 0 0,1 1,1 AMAP 0,8 1,5 0,1 0,2 0,1 0,2 0,1 0 0,3 AMAP ,5-TDA , ,25 17,13 EA ,52 18,05 2-ABP 4,61 3,12 0,89 0,52 2,43 3,55 0,87 3-ABP 1,24 2,18 0,55 0,38 1,64 2,93 0,41 Total concentration (mg/g) 22,49 23,41 20,05 31,88 28,68 22,51 22,74 23,56 29,43 19,78 21,62 29,51 18,06 17,84 14,9 23,28

33 1,4-fenilendiamin bütün saç boyası örneklerinde en yüksek amin konsantrasyonunda belirlenmiştir.(90301 µg/g ) 4-AP(56210 µg/g), 1,3-PDA(40624 µg/g), 1,2-PDA(8010 µg/g), 2,5-TDA(8209 µg/g), 4-C-o-PDA(321 µg/g),2- ABP(135,39 µg/g),1-npa(5421 µg/g) hemen hemen çoğu saç boyası formülasyonunda yüksek konsantrasyonda bulunmuştur. Yasaklı bileşiklerden olan 2,6-toluendiamin 54 saç boyasının 46 sının içeriğinde belirlenmiştir.

34 Boyanmış Saç Örnekleri İçin Elde Edilen Sonuçlar

35 Çizelge 2. Boyanmış saç örneklerindeki saç boyası metabolitleri Dark black ((µg/g) Dark black ((µg/g) Dark black ((µg/g) Black (µg/g) ) Black (µg/g) Black (µg/g) Dark brown (µg/g) Dark brown (µg/g) Brown (µg/g) Chestnut (µg/g) Red (µg/g) Wine red (µg/g) Wine red (µg/g) Dark yellow (µg/g) NMA 14,14 70, ,42 71,1 54,21 32,1 80,16 58,25 63,24 77,24 93, ANI 9,4 31, ,15 42,33 38, ,25 41, ,69 DPA 0,2 2,83 83,46 3,18 0,11 0,08 0,23 1,42 1,04 2,14 12,75 10,16 OT 0,18 1,19 73,14 17, ,67 0,15 1,23 0,66 30,05 71,35 98,66 MT 0,07 1,21 0,05 7,16 90, ,16 1,98 10,57 2,2 18,1 9, PT 9,43 0,19 0,88 8,64 12,45 87, ,4 98,18 7,1 2,55 1,27 13,29 2MOA 0,4 1,1 0 0,1 0 1,5 0,2 1,1 18 9,1 27,1 0,2 0 PCA 1,78 0,87 1,75 1,02 15,97 4,16 89,79 11,1 75,21 3,55 42,13 2-AP 85, , ,98 18,94 92,54 123, ,2 62,98 73,46 72,18 1-NPA 0,04 0,06 0,12 0,06 1,12 18,14 12,77 0,04 4,27 4-NA 0,55 0,46 1,24 1,49 71,04 2,48 70,51 5,98 59,4 16,98 18,11 5, NPA ,2 0,4 1 0,1 1,3-PDA , AP , AP , ,4-TDA 2,14 98, ,16 0,87 0, ,32 1,18 36,18 29,1 4-ABP 1,1 0,8 0,1 0 0,1 12, ,8 4-C-o-PDA 0,02 0,1 0,02 0,07 0,83 13,57 2,2 2,4-TDA 0,45 85,88 7,43 0,12 12,45 1,34 1,16 0,07 0,16 0,08 1,2-PDA ,7 11,7 10,1 8,4 40, ,5 2,6-TDA 58,99 84, , ,8 46,03 84,12 28,13 4,82 19,13 6,21 1,4-PDA NPPD 1,4 0, ,1 1,1 7,1 0,1 0 5 DADA 0 0, ,1 0,2 0 0 MMAP 0,1 0,1 0 0, ,1 CAP DAAS ,1 0,1 0 DAAS DAP 0,1 0, ,1 0 ANP 0 0 1,5 AMAP 0, ,1 0 2,5-TDA 98,45 0, ,41 2,82 11,74 4,67 10,13 84,26 86, ,56 8, EA 76,43 54, ,14 2,17 82,14 26,23 26,5 61,43 50,88 56,18 78,58 89,78 19,12 2-ABP 13,68 0,73 0,06 0,03 0,1 0,07 1,08 0,09 1,26 3-ABP 1,28 0,04 0,11 0,03 0,47

36 Boyanmış saç örneklerine belirlenen metot uygulanarak saç boyası metabolitleri belirlenmiştir. 1,4-fenilendiamin bütün saç örneklerinde yüksek konsantrasyonda (20171 µg /g) bulunmuştur. 1,3-FDA,ANI, 4- AP, 3-AP, EA, 2,5-TDA, 2-AP ve 4-NA hemen hemen bütün saç örneklerinde 11012, 9681, 5100, 4340, 1780, 1130,868 ve 714 µg/g yüksek konsantrasyonlarda bulunmuştur. 2,6-TDA, 3,4-TDA,2-ABP saç boyası formülasyonunda bulunmadığı halde saç örneklerinde belirlenmiştir.

37 DAAS, DADA,AMAP, MMAP, DAP, ANP, 4-ABP, 2-NPA, 3,4-TDA ve 4-C-o-PDA gibi aromatik aminlerin boyanmış saçlarda belirlenmesi özellikle koyu renk saç boyalarında bulunan aromatik aminler doğrudan ortamda bulunmamalarına rağmen kanserojenik ve toksik etkiye sahip metabolitlere dönüşmektedir.

38 Önerilen tekniğin değişik boyanmış saç örneklerindeki söz konusu amin bileşiklerinin belirlenmesi için hızlı, spesifik, hassas bir şekilde uygulanabileceğini göstermiştir. Teknik, araştırma aralığında elde edilen mükemmel doğrusallık ve aralığındaki korelasyon katsayıları ile iyi bir tekrarlanabilirlik göstermiştir. Tekniğin minimum algılama limiti, GC-MS sonuçlarından S/N:3 e göre ng/g. seviyesinde hesaplanmıştır.

39 Plazma Örnekleri İçin Elde Edilen Sonuçlar

40 Şekil 6. Bir plazma örneğinde belirlenen saç boyası metabolitlerine ait GC-MS kromatogramı. (1) N-methylaniline (NMA); (2) aniline (ANI); (3) diphenylamine (DPA); (4) o-toluidine (OT); (6) p- toluidine (PT); (7) o-anisidine (2MOA); (8) 4-chloroaniline (PCA); (10) 1-naphthylamine (1-NPA); (12) 2-naphthylamine (2-NPA); (13) 1,3-phenylenediamine (1,3-PDA); (14) 3-aminophenol (3-AP); (15) 4- aminophenol (4-AP); (17) 4-aminobiphenyl (4-ABP); (18) 4-chloro-o-phenylenediamine (4-C-o-PDA); (20) 1,2-phenylenediamine (1,2-PDA); (21) 2,6-toluenediamine (2,6-TDA); (22) 1,4-phenylenediamine (1,4-PDA); Ø-diaminoanisol (DAAS); Ø-aminomethyl-Ø-aminophenol (AMAP); Ø-methoxymethyl-Øaminophenol (MMAP); Ø-chloro-Ø-aminophenol (CAP).

41 Tüm örnekler içerisinde sırasıyla en fazla tespit edilen aminler; NMA (29), ANI (28) 3-AP (28), EA (27), OT (27) ve 1,4-PDA (26) dır. Plazma örneklerinde en yüksek amin konsantrasyonunun (4,91 ng/ml) 1,4-PDA ya ve en düşük amin konsantrasyonunun ise (0,01 ng/ml) 2- MOA, MMAP ve AMAP a ait olduğu tespit edilmiştir. Saç boyası kullananların plazma örnekleri içerisinde; en yüksek toplam amin konsantrasyonunun; 29,97 ng/ml (dark black saç boyası - sigara kullanan) ve en düşük toplam amin konsantrasyonunun ise 3,15 ng/ml (saç boyası ve sigara kullanmayan) olduğu görülmüştür.

42 Saç boyası kullanmayanların kan plazmalarındaki toplam aromatik amin konsantrasyonunun ve çeşitliliğinin saç boyası kullananlarınkine göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Saç boyası kullanmayanların plazma örnekleri içerisinde; en yüksek toplam amin konsantrasyonunun; 3,83 ng/ml ve en düşük toplam amin konsantrasyonunun ise 2,61 ng/ml olduğu görülmüştür. Özellikle 1- NPA, 2-NPA, 4-C-o-PDA, 4-ABP, DADA, MMAP, CAP, DAP ve AMAP gibi aromatik aminlerin saç boyası kullanmayanların kan plazmalarında olmamaları söz konusu aminlerin saç boyası kaynaklı olabileceklerini göstermektedir.

43 Genellikle koyu renk boya kullananlarda toplam amin konsantrasyonunun açık renk boya kullananlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Saç boylarının renkleri koyulaştıkça içeriklerindeki toplam aromatik amin konsantrasyonunun arttığı daha önceki çalışmalarımızda görülmüştür.

44 Sigara kullanan ve kullanmayan örneklerdeki aromatik amin konsantrasyonları arasındaki farklılıklar incelendiğinde; 1,4-PDA (4,91 ng/ml), anilin (4,14 ng/ml) o-toluidin (4,02 ng/ml), DPA (2,44 ng/ml), p- toluidin (1,82 ng/ml), 2-MOA (0,48 ng/ml), 1-NPA (2,54 ng/ml), 2-NPA (1,06 ng/ml), 3-AP (2,34 ng/ml), 4-ABP (4,54 ng/ml), 4-C-o-PDA (0,83 ng/ml), 2,4-TDA (2,52 ng/ml), MMAP (0,14 ng/ml), EA (2,57 ng/ml) ve 2-ABP nin (1,20 ng/ml) konsantrasyonlarının sigara kullanan örneklerde en yüksek oldukları belirlenmiştir. Mann-Whitney U testi sonucunda sigara kullanan ve kullanmayan örneklerdeki DPA, EA ve toplam amin konsantrasyonları arasında anlamlı farklılıklar (p<0,05) görülmüştür. Toplam amin konsantrasyonu en yüksek olan örnek içerisinde 1,4-PDA nın en yüksek konsantrasyona (4,91 ng/ml) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu örnek içerisinde tespit edilen o-t, 1-NPA, 2-NPA, 4-ABP, 1,4-PDA ve MMAP konsantrasyonlarının diğer örneklere göre daha yüksek değerlerde olduğu görülmüştür. Söz konusu aminlerin insanlar için kanserojen maddeler sınıflandırması içerisinde yer aldığı IARC tarafından bildirilmiştir.

45 Kan plazmasındaki aromatik aminler ile saç boyası arasındaki ilişkiler Sırasıyla saç boyası ile NMA, 1,2-PDA, 1,4-PDA, CAP, DAAS, 2-ABP ve toplam aromatik amin konsantrasyonu arasında P<0,01 düzeyinde ve OT, PT, 1-NPA, 2,NPA ve 4-Met-1,2-PDA arasında P<0,05 düzeyinde anlamlı ilişkiler görülmüştür. Bu sonuç; kan plazmasında tespit edilen bazı aromatik aminlerin çeşitliliğinin ve konsantrasyonlarının kullanılan saç boyası ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

46 İdrar Örnekleri İçin Elde Edilen Sonuçlar

47 Şekil 6. Bir idrar örneğinde belirlenen saç boyası metabolitlerine ait GC-MS kromatogramı. (1) N-methylaniline (NMA); (2) aniline (ANI); (3) diphenylamine (DPA); (4) o-toluidine (OT); (5) m- toluidine (MT) (EA); (6) p-toluidine (PT); (8) 4-chloroaniline (PCA); (9) 2-aminophenol (2-AP); (10) 1- naphthylamine (1-NPA); (12) 2-naphthylamine (2-NPA); (13) 1,3-phenylenediamine (1,3-PDA); (14) 3- aminophenol (3-AP); (15) 4-aminophenol (4-AP); (17) 4-aminobiphenyl (4-ABP); (18) 4-chloro-ophenylenediamine (4-C-o-PDA); (19) 2,4-toluenediamine (2,4-TDA); (20) 1,2-phenylenediamine (1,2- PDA); (21) 2,6-toluenediamine (2,6-TDA); (22) 1,4-phenylenediamine (1,4-PDA); Ø-chloro-Øaminophenol (CAP); Ø-diaminoanisol (DAAS); Ø-aminomethyl-Ø-aminophenol (AMAP).

48 Tüm örnekler içerisinde sırasıyla en fazla tespit edilen aminler; 4- AP (34), ANI (33), o-t (33), EA (32), 1,2-PDA (31), 3-AP (30), 1,3-PDA (30), 1,4-PDA (29), NMA (29) ve 2-AP (27) dir. Đdrar örneklerinde en yüksek amin konsantrasyonunun (7,23 ng/ml) 4- AP ye ve en düşük amin konsantrasyonunun ise (0,01 ng/ml) DADA a (Ø- Diaminodiphenylamine) ait olduğu tespit edilmiştir. Saç boyası kullananların idrar örnekleri içerisinde; en yüksek toplam amin konsantrasyonunun; 55,19 ng/ml (dark black saç boyası - sigara kullanan) ve en düşük toplam amin konsantrasyonunun ise 3,50 ng/ml (saç boyası ve sigara kullanmayan) olduğu görülmüştür.

49 Saç boyası kullanmayanların idrar örneklerindeki toplam aromatik amin konsantrasyonunun ve çeşitliliğinin saç boyası kullananlarınkine göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Saç boyası kullanmayanların idrar örnekleri içerisinde; en yüksek toplam amin konsantrasyonunun; 10,10 ng/ml ve en düşük toplam amin konsantrasyonunun ise 3,50 ng/ml olduğu görülmüştür. Özellikle 4-ABP, 4-C-o-PDA, 2-N-p-PDA,, DADA, MMAP, CAP, DAAS, DAP gibi aromatik aminlerin saç boyası kullanmayanların idrar örneklerinde olmamaları söz konusu aminlerin saç boyası kaynaklı olabileceklerini göstermektedir.

50 Sigara kullanan ve kullanmayan örneklerdeki aromatik amin konsantrasyonları arasındaki farklılıklar incelendiğinde; DPA (5,49 ng/ml), o-toluidin (6,12 ng/ml), p-toluidin (1,09 ng/ml), 2-MOA (2,88 ng/ml), PCA (2,56 ng/ml) 2-PA (5,56 ng/ml), 1-NPA (3,68 ng/ml), 4-metil-1,2-PDA (2,72 ng/ml), 4-ABP (6,09 ng/ml), 4-C-o-PDA (1,17 ng/ml), 2,4-TDA (4,52 ng/ml), 2,6-TDA (4,37 ng/ml), 1,4-PDA (6,48 ng/ml), MMAP (0,29 ng/ml), EA (4,25 ng/ml) ve 2-ABP nin (2,27 ng/ml) konsantrasyonlarının sigara kullanan örneklerde en yüksek oldukları belirlenmiştir. Mann-Whitney U testi sonucunda sigara kullanan ve kullanmayan örneklerdeki ANI, DPA, 2-MOA, 2-AP, 2,4-TDA, EA, 2-ABP ve toplam amin konsantrasyonları arasında anlamlı farklılıklar (p<0,05) görülmüştür.

51 Toplam amin konsantrasyonu en yüksek olan örnek içerisinde 1,4-PDA nın en yüksek konsantrasyona (6,48 ng/ml) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu örnek içerisinde tespit edilen o-t, p-t, 2-AP, 1-NPA, 4-ABP, 1,4-PDA ve MMAP konsantrasyonlarının diğer örneklere göre daha yüksek değerlerde olduğu görülmüştür. Söz konusu aminlerin insanlar için kanserojen maddeler sınıflandırması içerisinde yer aldığı IARC tarafından bildirilmiştir.

52 İdrar örneklerindeki aromatik aminler ile saç boyası arasındaki ilişkiler Sırasıyla saç boyası ile NMA, o-t, 1,2-PDA, 1,4-PDA, DAAS, 2-ABP ve toplam aromatik amin konsantrasyonu arasında P<0,01 düzeyinde ve, p-t, 4-NA, 1-NPA, 2-NPA, 4-Met-1,2-PDA, 2-N-p-PDA ve CAP arasında P<0,05 düzeyinde anlamlı ilişkiler görülmüştür. Bu sonuç; idrar örneklerinde tespit edilen bazı aromatik aminlerin çeşitliliğinin ve konsantrasyonlarının kullanılan saç boyası ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

53 Saç boyası kullananlarda tespit edilen aromatik aminlerin derişimlerinin idrar/kan oranları incelendiğinde; PT (0,70), 1-NPA (0,97) ve 2-NPA (0,45) dışındaki aromatik aminlerin oranlarının 1 den büyük olduğu görülmektedir. Buna göre saç boyası metabolitlerinin derişimlerinin idrar örneklerinde fazla olması, söz konusu maddelerin idrardan vücut dışına atıldıklarını göstermektedir. Saç boyası kullanmayanlarda tespit edilen aromatik aminlerin derişimlerinin idrar/kan oranları incelendiğinde; NMA (0,54), 4-Met-1,2- FDA (0,44), 1,2-PDA (0,93), 1,4- PDA (0,33) ve EA (0,76) dışındaki aromatik aminlerin oranlarının 1 den büyük olduğu tespit edilmiştir.

54 Anilin ve benzer türdeki aromatik aminler genellikle vücuttan 4- aminofenol ve türevleri şeklinde idrar yoluyla atılırlar. Bu sebepten dolayı 4-aminofenol bu tür bileşiklerin vücuttta izlenmesi için bir biyolojik marker görevi görür. 4-aminofenol ve türevleri saç boyaları, tekstil boyaları, antioksidanlar ve fotoğrafçılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca 4-aminofenol parasetamol türü ağrı kesicilerin başlangıç maddesidir. Bu tür ilaçlar vücut dışına atılırken 4-aminofenole parçalanırlar.

55 Saç boyalarında aynı rengi sağlayan bir çok aromatik amin mevcut olup bu maddelerin ucuz oluşu, kolay elde edilebilmesi ve ülke içerisinde saç boyalarında kullanılması ile ilgili yasal bir uyarının olmaması sebebiyle, ülkelere göre saç boyalarında kullanılan aromatik aminlerin çeşitliliği değişmektedir. Özellikle ucuz boyalarda rengi koyulaştırmak için yüksek konsantrasyonlarda aromatik aminler kullanılmaktadır.

56 Bazı anastezik ilaçların metabolitleri olan aromatik aminler idrar ve kandaki toplam amin konsantrasyonunun artmasına sebep olmaktadır. Örneğin, Prilocaine etken maddeli anasteziklerin metaboliti olan o-toluidin. Lidocaine metaboliti metilfenilendiamin. (Lidocaine) (Prilocaine)

57 Önerilen metot, biyoaktif aminler ve saç boyası metabolitlerinin saç örneklerindeki, kan plazmasındaki ve idrar örneklerindeki analizlerinin hassas ve spesifik bir şekilde yapılmasını sağlamakta, aynı zamanda bu maddelerin kaynakları hakkında bilgi vermektedir. Bu özelliklerinden dolayı, biyolojik sıvılardaki bazı ilaç metabolitlerinin izlenmesi için de uygulanabilecek bir metot olarak önerilmektedir.

58 Sonuç olarak; uzmanlarında tavsiyeleri göz önüne alındığında mümkün olduğu kadar saç boyasından uzak durulması tavsiyesinde bulunulmakta ve güzelliğe büyük önem verenlere de yılda en fazla iki kez saçlarını boyatmaları saç boyasının getirebileceği zararlardan kaçınmak için tansiyon, kalp ve astım hastalarını, anne ve baba adaylarını, hamile ve emziren kadınları saç boyasından uzak durmaları önerilmektedir.

59

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE EKOTEKS TEST REPORT

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-7/01 EKOTEKS TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE

Detaylı

TEST RAPORU Sayfa 1 / 11

TEST RAPORU Sayfa 1 / 11 TEST RAPORU Sayfa 1 / 11 RAPOR NUMARASI : BAŞVURAN FİRMA ADRES NUMUNE TANIMI : TURT170145626 Demirtepe Teks.İnş.ıda Med.Elek.Elekt.Tur.San.Tic.Ltd.Şti. Etlik Mah.Ayvalı Cad.No:90/B-13 Keçiören/Ankara Fax

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-7/01 Gen.f136-7/01 EKOTEKS TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar Ġstanbul/

Detaylı

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü TEST RAPORU Sayfa 1 of 6 RAPOR NUMARASI : TURA140124587 MÜŞTERİ İSMİ NUMUNE TANIMI : MÜŞTERİ : Ak-Sel Kırtasiye İth. Tic. ve San. Ltd. Şti. Köroğlu Caddesi Keban Sokak No:3 A-B Kartal / İSTANBUL FAX NO

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE EKOTEKS TEST REPORT

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE TEST REORT

Detaylı

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü TEST RAPORU Sayfa 1 of 7 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERİ İSMİ TURA140124734 Ak-Sel Kırtasiye İth. Tic. ve San. Ltd. Şti. Köroğlu Caddesi Keban Sokak No:3 A-B Kartal / İSTANBUL FAX NO : 0216 488 00 68 İlgili Kişi:

Detaylı

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir:

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Referans No Kimyasal Adı/ INN/ XAN Madde Tanımlaması Koşullar Etiket üzerinde belirtilmesi Kullanıma hazır gereken

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE EKOTEKS TEST REPORT

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

SAÇ BOYALARI Saçın beyazını kapatmak ve renk vermek amacı ile kullanılan kimyasal maddelerdir.

SAÇ BOYALARI Saçın beyazını kapatmak ve renk vermek amacı ile kullanılan kimyasal maddelerdir. Kozmetikler, deri, tırnak, saç gibi organların görünüşünü düzelterek bir kimseyi güzelleştirmek için kullanılan maddeler, preparatlar, tedavi biçimleri ve araçlarıdır. SAÇ BOYALARI Saçın beyazını kapatmak

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-1/01 TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Ne yazık ki bugün piyasada bulunan ve büyük beğeni toplayan kozmetiklerin çoğunda sentetik ve toksik maddeler bulunmaktadır.

Ne yazık ki bugün piyasada bulunan ve büyük beğeni toplayan kozmetiklerin çoğunda sentetik ve toksik maddeler bulunmaktadır. DOĞAL ÜRÜNLER KOZMETİK Ne yazık ki bugün piyasada bulunan ve büyük beğeni toplayan kozmetiklerin çoğunda sentetik ve toksik maddeler bulunmaktadır. Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Kullandığınız

Detaylı

TEBLİĞ. DışTicaret Müsteşarlığından:

TEBLİĞ. DışTicaret Müsteşarlığından: 31 Aralık 2007 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı: 26743 (Mükerrer) DışTicaret Müsteşarlığından: TEBLİĞ BAZI BOYAR MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT: (2008/15) MADDE 1- (1) İnsan sağlığına zararlıetkilerinin

Detaylı

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ GRUP İNDİGO GAMZE ÖZEN İHSANİYE YURTTAŞ Danışman: YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN ÖZET: Bu çalışmada piyasada satılan kumaş boyalarının

Detaylı

SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş.

SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş. TEST RAPORU Sayfa 1 / 21 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ : NUMUNE TANIMI : MÜŞTERĐ : TURA110103794 SÜDOR Boyaları San. Tic. A.Ş. Birlik San. Sit. 4. Cad. No: 28 Beylikdüzü / Đstanbul Faks No : 0212

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-1/01 TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE

Detaylı

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir?

1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? 1) Katı ve sıvı maddelerin ısıyı iletme yeteneklerini kullanarak diğer katı veya sıvı cisimlere teması ile ısıyı iletmesine ne ad verilir? a) Kondüksüyon b) Konveksiyon c) Radyasyon d) Yanma e) Perstüksüyon

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ AMONYAK KAÇAĞI TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 09.04.2013 TEHLİKELERİN TANIMI İnsan Sağlığı Amonyak, solunması durumunda zehirleyici, vücuda temas halinde

Detaylı

YÖNETMELİK. N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan

YÖNETMELİK. N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan 1 Nisan 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28605 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı

Detaylı

TEST RAPORU. Smart Ofis Kırtasiye A.Ş. Sayfa 1 / 11 MÜŞTERİ İSMİ : ADRESİ

TEST RAPORU. Smart Ofis Kırtasiye A.Ş. Sayfa 1 / 11 MÜŞTERİ İSMİ : ADRESİ TEST RAPORU Sayfa 1 / 11 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERİ İSMİ : ADRESİ TURA170144515 Smart Ofis Kırtasiye A.Ş. Mahmutbey Mh. Taşocağı Yolu Cd.My Office No:3/47 Bağcılar - İstanbul TEL: 0212 494 44 02/05 FAX NO

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Tümör (kanser), Vücudumuzun herhangi bir hücre veya hücre topluluğunun kontrolsüz bir şekilde çoğalması, büyümesi,

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-1/01 TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE EKOTEKS TEST REPORT DENEY RAPORU Müşterinin

Detaylı

Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri. Prof. Dr. Hulusi Barlas

Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri. Prof. Dr. Hulusi Barlas Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri Prof. Dr. Hulusi Barlas INCI Sistemi International Nomenclatura Cosmetic Ingredients (Kozmetik Ürün Bileşenleri Uluslar arası İsim Listesi) INCI sistemi, kimyasal

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE TEST REPORT

Detaylı

CEP TELEFONUNUN ZARARLARI VE ALINABİLECEK TEDBİRLER

CEP TELEFONUNUN ZARARLARI VE ALINABİLECEK TEDBİRLER CEP TELEFONUNUN ZARARLARI VE ALINABİLECEK TEDBİRLER Nobel ödül sahibi Onkolog Devra Davis: Cep telefonunun zararları konusunda Küresel bir alarm durumu ilan edilmeli. Bir bilim adamı olarak, 6 yıl öncesine

Detaylı

*120002110 120002110* TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA120002110. Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 16

*120002110 120002110* TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA120002110. Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 16 TEST RAPORU Sayfa 1 / 16 RAPOR NUMARASI : TURA120002110 MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. Đltaş Binası Ömerliköyü Hadımköy Büyükçekmece Đstanbul

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş Gen.f136-7/01 Gen.f136-7/01 EKOTEKS TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar Ġstanbul/

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 (1) 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin Ek II si aşağıdaki

Detaylı

ATLET (SPORCU) BİYOLOJİK PASAPORTU (ABP)

ATLET (SPORCU) BİYOLOJİK PASAPORTU (ABP) ATLET (SPORCU) BİYOLOJİK PASAPORTU (ABP) Sporcu Biyolojik Pasaportu nun temel prensibi, yasaklı madde ve metotların etkilerinin, seçilen parametrelerde (değişkenlerde) zaman içinde oluşturduğu değişikliklerin

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M027 LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Sudan Boyaları (SudanI,

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR BİYOKİMYA LABORATUVARI Laboratuvarın çoğunlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının kimyasal bileşiminin belirlendiği bölümdür. Testlerin çoğunluğu,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Umut ŞAHAR Ege Üniversitesi EgeMikal Çevre Sağlığı Birimi 19.03.2014 Ulusal Biyosidal Kongresi

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI Serüveni 1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYA ALT BİLİM DALLARI ORGANİK KİMYA: Karbon kimyasıda denir.h,o,n,p,s elementlerinin

Detaylı

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ Biyokimya, analitik kimya, organik kimya, anorganik kimya, fizikokimya, polimer kimyası ve endüstriyel kimya disiplinlerini kısaca tanıyacak, İlaç, gübre, petrokimya,

Detaylı

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan

N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan 1 Nisan 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28605 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunn: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı

Detaylı

Bildirilen Elyaf kompozisyonu:

Bildirilen Elyaf kompozisyonu: Page : 1 of 10 Başvuran: DOĞA KOLEJİ Test Tarihi: Dec.23-25,2013 Addres : / Kontak kişi : CENK GÜLGÖKEN/INFO Numune tanımı: / Alıcı: Artikel No.: MY DOGA STORE attn of CENK GÜLGÖKEN DK.A.1014.EMA.14 Bildirilen

Detaylı

Kimyasal Risk Etmenleri

Kimyasal Risk Etmenleri Kimyasal Risk Etmenleri 26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayım tarihinde yürürlüğe girmiş Son değişiklik tarihi 20/03/2008 tarihli ve 26822 s.r.g. "İşyerinde Kimyasal Maddelerle

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-201 7.SINIF FEN SORULARI 1. Kimyanın temel kanunları ile ilgili olarak etkinlikte verilen kişiler ve düşünceleri arasındaki eşleştirme çizgileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak

Detaylı

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya. Prof.Dr. Mustafa BĐRĐNCĐOĞLU

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya. Prof.Dr. Mustafa BĐRĐNCĐOĞLU 2. Kozmetik Kongresi, 17-19 Subat 2012, Antalya Prof.Dr. Mustafa BĐRĐNCĐOĞLU Kozmetik, bir kimseyi daha çekici hale getirmek ya da görünüm sorunlarını gidermek için kullanılan ürünleri, bakımları ve tedavileri

Detaylı

T E S T R A P O R N O : TK Apr.18,2014

T E S T R A P O R N O : TK Apr.18,2014 Sayfa 1-6 Başvuran DOĞA KOLEJİ Test Tarihi : Apr.16-18,2014 Adres : / İlgili Kişi: CENK GÜLGÖKEN/INFO Numune Tanımı : Alıcı : Artikel no: Renk: Bakım Talimatı: BAYAN LYCRA MY DOGA STORE CENK GÜLGÖKEN adına

Detaylı

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOKİNETİK Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN 2 İlaç Vücuda giriş Oral Deri İnhalasyon Absorbsiyon ve Doku ve organlara Dağılım Toksisite İtrah Depolanma Metabolizma 3 4 İlaçların etkili olabilmesi için, uygulandıkları

Detaylı

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No Ek VI Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi nin 19 numaralı satırı silinmiştir. EK II Kozmetik Ürünlerde

Detaylı

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu nun 17 Haziran 2014 tarihinde yapılan

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

* * TEST RAPORU. Karslıoğlu Kırt. San. ve Tic. A.Ş. Sayfa 1 / 12 MÜŞTERĐ :

* * TEST RAPORU. Karslıoğlu Kırt. San. ve Tic. A.Ş. Sayfa 1 / 12 MÜŞTERĐ : TEST RAPORU Sayfa 1 / 12 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERĐ ADI : ADRESĐ : TURA120020858 Karslıoğlu Kırt. San. ve Tic. A.Ş. Davutpaşa Cad. Yılanlı Ayazma Yolu Uğur Plaza No:4/B Davutpaşa Đstanbul TURKEY Faks No

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ. Çeşitli Pirimidin Türevlerinin Sentezi. Doç.Dr. Esvet AKBAŞ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ. Çeşitli Pirimidin Türevlerinin Sentezi. Doç.Dr. Esvet AKBAŞ YÜZÜCÜ YIL ÜİVERSİTESİ FE FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ Çeşitli Pirimidin Türevlerinin Sentezi Doç.Dr. Esvet AKBAŞ SUUM İÇERİĞİ: Pirimidin ve Pirimidin Türevleri Genel Özellikleri Kullanım Alanları Reaksiyonları

Detaylı

Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim?

Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim? Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Nuray Uğur tarafından Prof.

Detaylı

MSS ni Uyaran İlaçlar

MSS ni Uyaran İlaçlar MSS ni Uyaran İlaçlar Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MSS ve solunum uyarıcıları Baskı altına alınmış solunum merkezini uyarırlar Nefes

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL

PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL PROSPEKTÜS BECOVİTAL YUMUŞAK KAPSÜL FORMÜLÜ : Bir Yumuşak Kapsül ; B 1 vitamini 15 mg B 2 vitamini 15 mg B 6 vitamini 10 mg B 12 vitamini 10 mcg Nikotinamid 50 mg Kalsiyum Pantotenat 25 mg D-Biotin 0.15

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Staphylococcus Gram pozitif koklardır.

Staphylococcus Gram pozitif koklardır. Staphylococcus Gram pozitif koklardır. 0.8-1µm çapında küçük, yuvarlak veya oval bakterilerdir. Hareketsizdirler. Spor oluşturmazlar ve katalaz enzimi üretirler. Gram boyama Koagülaz, alfatoksin, lökosidin,

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin Ek II

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir.

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin

Detaylı

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOLOJİYE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Farmakoloji : İlaç Bilimi demektir. Farmakoloji ilaçların ve ilaç olabilme potansiyeli olan maddelerin kaynakları, aktiviteleri, etki mekanizmaları, yararları

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde kullanımı sonucunda gelişen belirli bir hastalık

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

Diyabet nedir? Ensülin nedir?

Diyabet nedir? Ensülin nedir? Was ist Diabetes? Was ist Insulin? (Türkisch) Diyabet nedir? Ensülin nedir? Diyabet melitusun temelleri Diyabet melitus Diyabet, kronik bir özümleme bozukluğudur. Diyabetli olmak demek, ya vücudunuzun

Detaylı

* * TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 27

* * TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 27 TEST RAPORU Sayfa 1 / 27 RAPOR NUMARASI : TURA110081206 MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. Đltaş Binası Ömerliköyü Hadımköy Büyükçekmece Đstanbul

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

İÇME SULARINDA YÜKSEK HASSASİYETTE SİYANOTOKSİN ANALİZİ

İÇME SULARINDA YÜKSEK HASSASİYETTE SİYANOTOKSİN ANALİZİ İÇME SULARINDA YÜKSEK HASSASİYETTE SİYANOTOKSİN ANALİZİ Cevdet Demir, Habibe Ajderoğlu Uludağ Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 16059 BURSA BUSKİ Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi, İçme

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NIZORAL 400 mg Ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir ovül etkin madde olarak 400 mg ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler: Bütil hidroksianizol

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı