İçerik. 1. Şifrelemede Amaç 2. Steganografi 3. Klasik Şifreleme Sistemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İçerik. 1. Şifrelemede Amaç 2. Steganografi 3. Klasik Şifreleme Sistemleri"

Transkript

1 Bilgi Güvenliği

2 İçerik 1. Şifrelemede Amaç 2. Steganografi 3. Klasik Şifreleme Sistemleri

3 Şifrelemede Amaç Bilgi toplumu olma gerekliliği, Son yıllarda internet ve ağ teknolojilerinin hızlı gelişim göstermesi, Güncel bilgiye olan ihtiyacın artması, İnternetin iletişim amacı ile kullanılması sonucu; Birçok insanın dikkatini çeken alanlardan biri de internet üzerindeki bilgi güvenliğidir. Bu konuların arasında günümüzde, gizli iletişim kurma daha çok dikkat çeken sıcak bir konudur: Kriptografi, Watermarking, Steganografi,

4 Amaca en uygun teknik hangisi? Watermarking? Kriptoloji? 0C68FBC7168AA31D21548E259FB14EE795E0D A46EB107A2F6C3 C520F96 Steganografi? Dear collegues; You can find extra information for figes in the given link: Best regards

5 Watermarking Türkçe karşılığı filigran olan ama ağırlıklı olarak Watermark veya Digital Watermak olarak kullanılan bu terim, görsellerin üzerine yerleştirilmiş özel işaret veya simgeleri ifade eder. Genellikle internet üzerinde yayınlanan bir görselin başka sitelerde yayınlanmasını engellemek veya yayınlansa bile ilk yayını yapan sitenin hangisi olduğunu göstermek amacıyla, sitenin logosunun görsel üzerine yerleştirilmesi şeklinde kullanılır.

6 Örnek Watermarking Mevcut resmin üstüne bir örüntü eklenmiştir. Bu örüntünün kendisi, esas resmi bozan bir resim, logo vb. olabilir. Burada, örüntü görülebilirdir ve hatta orijinal filigran olmasa bile örüntüyü biraz bilgi ve çabayla damgalanmış (watermarked) görüntüden ayırmak mümkündür.

7 Watermarking Türçe literatürde damgalama olarak geçip görünür ve görünmez çeşitleri vardır. Gizli olan çeşidinde yaygın amaç; ses, resim ve video gibi çoklu ortam verilerinin içine görünmez veriler koyarak ileride hak sahipliği iddia etmektir. En basitinden imgeler için piksellerin en değersiz bitlerine veri gömülerek yapılabilir. Böylece piksel değeri en fazla 1 değişeceği için kullanıcı bunu algılamaz. Ancak böyle bir damgalama sıkıştırma gibi basit bir saldırıya karşı bile açıktır.

8 Steganografi Steganografi- Veri içerisinde veri saklama Yunanca gizli yazı İletişimin varlığını saklayan yöntem Kriptografi Gizli mesajın anlaşılamaz hale getirilmesi Mesajın varlığı bilinir ancak, içeriği anlaşılamaz Kriptografi mesajın içeriğini anlaşılamaz hale getirirken, steganografi mesajı görülemeyecek şekilde saklar.

9 Steganografi Steganografi, veriyi başka bir veri içerisine saklama metodudur öyleki, ilgili alıcıdan başka hiç kimse mesajın varlığını bilmez. Dilbilim Steganografi; taşıyıcı verinin metin (text) olduğu steganografi koludur. Teknik Steganografi ise; görünmez mürekkep, gizli yerler ve bilgisayar tabanlı yöntemler gibi başlıklar altında toplanabilmektedir. Bilgisayar tabanlı yöntemler steganografi yöntemleri: Metin (text) steganografi Görüntü (image) steganografi Ses (audio) steganografi.

10 Steganografi Örten Ortam: Dikkat çekmeyen taşıyıcı. Gizli Mesaj: Şifrelenmemiş metin veya görüntü olabilmektedir. Stego Ortam: Örten Ortam + Gizli Mesaj Stegoanahtar: Parolaya benzer, stego ortamdan veriyi çıkarmaya yardımcı olabilecek unsurdur. Bu yaklaşımda içine bilgi gizlenen ortama örtü verisi (cover-data), oluşan ortama da stego-metin (stego-text) veya stego-nesnesi (stegoobject) denmektedir.

11 Steganografide Temel İhtiyaçlar Algılanamazlık; gizli mesajın saklanması sonucu örten ortamdan elde edilen stego ortamın insan gözü tarafından mümkün olduğunca az fark edilebilecek hata gürültü vb. ögeler içermesidir. Kapasite; örten ortama saklanabilen bit miktarını ifade etmektedir. Sağlamlık ise, görünmeyen veriyi modifiye etme ya da yok etme ihtimaline karşı direnme ile alakalıdır. Güvenlik, bir izleyicinin saklı bilgiyi bulabilme yeteneğiyle alakalıdır. Saklama sonucu oluşan stego ortamdaki verinin fark edilememesi.

12 Kriptografi VS Steganografi Şifrelemeye göre en büyük üstünlüğü bilgiyi gören bir kimsenin gördüğü şeyin içinde önemli bir bilgi olduğunu fark edemiyor olmasıdır. Şifreli bir mesaj, çözmesi zor olsa bile dikkat çekmektedir, bilginin gizlendiği bellidir. Kriptografi teknikleri bilgiyi belirli algoritmalara dayanarak şifreleyip güvenli bir örtü yaratmayı amaçlarken, steganografi ise kriptografiden farklı olarak veriyi örterek gizlemeyi sağlar. Steganografi veriyi gizleme süreci üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kriptografi ise veriyi şifreleme ve şifrelenmiş veriyi çözme süreci üzerinde yoğunlaşmaktadır.

13 Watermarking VS Steganografi Watermarking görüntünün kimliklendirilmesiyle (telif hakkı vb.) uğraşırken steganografi, veriyi gizleme ile uğraşmaktadır. Watermarking, sağlamlık üzerine odaklanan bir steganografi türüdür. Watermarking tekniğinde gömülü bilgi, taşıyıcının herhangi bir niteliği ile alakalı olabilmektedir ve taşıyıcıya ilişkin ekstra bilgi ya da özellik de iletir. İletişim kanalının başlıca nesnesi, taşıyıcının kendisidir. Steganografide genellikle gömülü mesajın taşıyıcıyla gerçekleştireceği herhangi bir işlem yoktur. Burada iletişim kanalının başlıca nesnesi gizli mesajdır.

14 Görüntü Steganografi Şekil 1: Stegosystem

15 Görüntü Steganografi Görüntü steganografide, bilgilerin görüntü dosyaları içerisine saklanmasının çeşitli yöntemleri vardır. Şekil 1 de Gizleme Fonksiyonu olarak adlandırılan ve bilgi gizlemede en çok kullanılan yöntemler aşağıda gösterilmiştir: En önemsiz bite ekleme Maskeleme ve filtreleme Algoritmalar ve dönüşümler

16 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ Günümüzde, analog bir imaj dosyasını dijital formata çevirdiğimiz zaman, renkleri sunmak için genelde üç farklı yol seçebiliriz: 24 bit color: Her piksel 2 24 renkten birine sahip olabilir ve bunlar her 8 bit (256 değer) tarafından verilen, üç temel rengin ( R (red), gren (G), blue (B) ) farklı miktarları olarak sunulur. 8 bit color: Her piksel 2 8 (256) renkten birine sahip olabilir ve renklerin bir tablosundan veya bir paletten seçilirler. 8 bit gray scale ( 8 bit gri seviye ): Her piksel 2 8 (256) gri noktanın birine sahip olmalıdır.

17 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ Resim dosyasında renkleri temsil eden değerler üzerinde çalışılmaktadır. Renk değerinin en düşük anlamlı biti ile gizli verinin bitleri değiştirilir. Sonuçta ortaya çıkacak resim dosyasındaki renk değerleri ya olduğu gibi kalır ya bir artar ya da bir azalır. Ancak, her üç durumda da söz konusu olan, bu durumun insan gözü tarafından algılanamamasıdır. Avantajlar: Kolay programlama Yüksek kapasite Dezavantajlar: Resim dosyaların Internet trafiğinde yaratmış oldukları yükü azaltmak için sıkıştırılmaları Bu yöntemlerin sıkıştırma başta olmak üzere en hafif resim işleme yöntemlerine karşı oldukça zayıf olmaları. Gizli veri bitleri taşıyıcı resme gürültü olarak eklenmesi ve dolayısıyla parlaklığın bile değiştirilmesi durumunda bu bilgilerin tamamen yok olması.

18 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ SAYISAL RESMİN YAPISI Sayısal (dijital) resim N satır ve M sütunluk bir dizi ile temsil edilir. Genellikle satır ve sütun indeksleri y ve x veya r ve c olarak gösterilebilir. Bir resim dizisinin elemanlarına piksel denir. En basit durumda pikseller 0 veya 1 değerini alırlar. Bu piksellerden oluşan resimlere ikili (binary) resim denir. 1 ve 0 değerleri sırasıyla aydınlık ve karanlık bölgeleri veya nesne ve zemini (nesnenin önünde veya üzerinde bulunduğu çevre zemini) temsil ederler.

19 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ SAYISAL RESMİN YAPISI Şekil 2: Sayısal Resmin Temel Yapısı

20 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ Bütün renk değişimleri üç temel rengin birleştirilmesiyle elde edilir. Basit dijital resim dosyasını ele alırsak, her temel renk 1 byte ile gösterilir ve 24 bitlik bir resimde her piksel için renk değerini taşıyan 3 byte kullanılır.

21 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ ÖRNEK Bu yöntemde, gizlenecek verinin her biti, resim verisinin bir baytının son bitine yazılır. Örnek olarak bir 24 bit resim dosyasının, üç pikselinin ilk sekiz baytına A harfinin nasıl gömüleceğini gösterelim:

22 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ ÖRNEK Pikseller: ( ) ( ) ( ) A: Sonuç: ( ) ( ) ( ) Altı çizili üç bit değiştirilmiştir. Yani bilginin gömülmesinden sonra bitlerin eklendiği sekiz baytın sadece üçünde değişiklik meydana gelmiştir.

23 Görüntü Steganografi LEAST SIGNIFICANT BIT (LSB) YÖNTEMİ ÖRNEK-2 RGB birleşimi Piksel başına 3 BYTE Orijinal görüntü bitleri verilen 3 piksel şu şekilde olsun: (149,13,201) (150,15,202) (159,16,234) Bu 3 piksel içine bilgisi gizlendiğinde oluşan yeni piksel değerleri: (149,12,201) (151,14,203) (159,16,234) Yukarıdaki örnekte sadece 4 bitte değişiklik yaparak bilgi gizlenmektedir.

24 Metin Steganografi After The Theater, All Clients Keep A Tab Down At Wesley s Nook. A T T A C K A T D A W N

25 Steganografi Örnekleri Heredotus un yazdığına göre M.Ö-400 yılında Yunanlılar ve Persler arasındaki savaşta kullanılmıştır. İran da bulunan bir Yunanlı, Yunanlılara karşı düzenlenmesi planlanan Pers istilasını kölesinin saçını kazıtarak, kafa derisinin üzerine dövme ile yazmış ve kölesini saçları uzadıktan sonra Atina ya göndermiştir. İranlılar tarafından yakalanmadan Atina ya giden köle, saçını tekrar kazıtıp mesajı iletmiştir. Bu sayede Yunanlılar Pers istilasına hazırlanmış ve savaşı kazanmışlardır.

26 Steganografi Örnekleri Yumurta üzerine civa ile yazı yazma, Yazılan mesajın bulunduğu kağıdı buruşturup ufaltıp balmumu ile kaplayarak yutma, Kurtuluş Savaş ını sona erdiren Büyük Taaruz emrinin verildiği Afyonkarahisar daki Türk istihbarat timleri çok basit bir steganografi örneği kullanarak halk ile haberleşiyordu. Sinanpaşa ilçesi ve çevre köylerindeki düşman askerlerinden edinilen bilgiler Sandıklı da bulunan Fahrettin Altay Paşa ya istihbarat görevlileri ulaştırıyordu. Toplanan istihbarat bilgileri limon suyuyla kağıt üzerine yazılıyor ve mektubun düşman eline geçmesi durumunda boş sanılarak dikkat çekmemesi sağlanıyordu.

27 Teşekkür Ederim!

Stenografi ve Steganaliz. Hamza Duman / F.Ü. Yazılım Mühendisliği

Stenografi ve Steganaliz. Hamza Duman / F.Ü. Yazılım Mühendisliği Stenografi ve Steganaliz STEGANOGRAFİ NEDİR? Steganografi, mesajı gömme yoluyla bilgiyi saklama sanatı ve bilimidir. Yunanca «steganos» kelimesinden gelmektedir. Bir nesnenin içerisine bir verinin gizlenmesi

Detaylı

Konu Başlıkları. Metin Steganografi Resim Steganografi Ses Steganografi 1/ 43

Konu Başlıkları. Metin Steganografi Resim Steganografi Ses Steganografi 1/ 43 Konu Başlıkları Metin Steganografi Resim Steganografi Ses Steganografi 1/ 43 Bilgi Gizleme Bilgi gizleme bir mesajın yada bilginin, herhangi bir masum görünüşlü ortam içine saklanarak bir diğer kişiye

Detaylı

Radyografik Görüntülere Veri Gizleme Uygulaması

Radyografik Görüntülere Veri Gizleme Uygulaması Radyografik Görüntülere Veri Gizleme Uygulaması Sema Öksüzoğlu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Erciyes Üniversitesi, Kayseri e-posta: sema@erciyes.edu.tr Özetçe Tıbbi görüntüleme sistemleri çok çeşitli uygulamalarda

Detaylı

VERİ GİZLEME I Ders Notları:

VERİ GİZLEME I Ders Notları: Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr Oda No: 303 VERİ GİZLEME I Ders Notları: 1) Veri Gizleme [Yıldıray Yalman, Özdemir Çetin, İsmail Ertürk, Feyzi Akar] Beta Yayıncılık 2) Digital Watermarking and Steganography

Detaylı

UMAS 2017 INTERNATIONAL ENGINEERING RESEARCH SYMPOSIUM ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU

UMAS 2017 INTERNATIONAL ENGINEERING RESEARCH SYMPOSIUM ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU STEGANOGRAFİ İÇİN EN UYGUN RESMİ BELİRLEYEN UYGULAMA ARAYÜZ TASARIMI Nazlıcan Çelik, Mehmet Zeki Konyar *, Sümeyya İlkin, Adnan Sondaş Kocaeli Üniversitesi, Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü, 41340,

Detaylı

STEGANOGRAFİ VE LSB YÖNTEMİ Mustafa DEMİR Ömer YALVAÇ Volkan BİCEN

STEGANOGRAFİ VE LSB YÖNTEMİ Mustafa DEMİR Ömer YALVAÇ Volkan BİCEN STEGANOGRAFİ VE LSB YÖNTEMİ 13542520 Mustafa DEMİR 14545554 Ömer YALVAÇ 14545512 Volkan BİCEN STEGANOGRAFİ NEDİR? Steganografi, mesajı gömme yoluyla bilgiyi saklama sanatı ve bilimidir. Yunanca «steganos»

Detaylı

Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme

Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme Andaç Mesut 1, Bora Aslan 2, M. Tolga Sakallı 1, Füsun Yavuzer Aslan 1 1 Trakya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Edirne 2

Detaylı

RESİM İÇERİSİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN RQP STEGANALİZ YÖNTEMİYLE SEZİLMESİ

RESİM İÇERİSİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN RQP STEGANALİZ YÖNTEMİYLE SEZİLMESİ Akademik Bilişim 2007 Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya 31 Ocak 2 Şubat 2007 RESİM İÇERİSİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN RQP STEGANALİZ YÖNTEMİYLE SEZİLMESİ Andaç ŞAHİN*, Ercan BULUŞ*, M. Tolga SAKALLI* ve H. Nusret

Detaylı

RS STEGANALİZDE MASKELEME YÖNÜNÜN GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİLERİ

RS STEGANALİZDE MASKELEME YÖNÜNÜN GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİLERİ RS STEGANALİZDE MASKELEME YÖNÜNÜN GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİLERİ Andaç ŞAHİN MESUT 1, Ercan BULUŞ 2, M. Tolga SAKALLI 1, H.Nusret BULUŞ 1 1 Trakya Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Bilgisayar

Detaylı

İMGE KARELERİ KULLANAN YENİ BİR STEGANOGRAFİ YÖNTEMİ

İMGE KARELERİ KULLANAN YENİ BİR STEGANOGRAFİ YÖNTEMİ Journal of Naval Science and Engineering 2009, Vol. 5, No.1, pp. 107-118 İMGE KARELERİ KULLANAN YENİ BİR STEGANOGRAFİ YÖNTEMİ Dz.Kd.Ütğm.Ömer KURTULDU, Yrd.Doç.Y.Müh.Kd.Bnb. Nafiz ARICA Deniz Harp Okulu,

Detaylı

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta,

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta, Çift Anahtarlı (Asimetrik Şifreleme) Bilgi Güvenliği: Elektronik iletişim, günümüzde kağıt üzerinde yazı yazarak yapılan her türlü iletişimin yerine geçmeye adaydır. Çok uzak olmayan bir gelecekte kişi/kuruluş/toplumların,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Grafik Programlama Bilgisayar kullanılırken monitörlerde iki tür ekran moduyla karşılaşılır. Bu ekran modları Text modu ve Grafik modu dur. Text modunda ekran 25 satır ve 80 sütundan

Detaylı

S. N ala l n n T OP OP A B Ğ Fatih i h A BL B AK K

S. N ala l n n T OP OP A B Ğ Fatih i h A BL B AK K DİJİTAL GÜVENLİK SİSTEMLERİ VE PGP S. Nalan TOPBAĞ nalan@turksis.com Fatih ABLAK fatih@turksis.com ŞİFRELEME VE ALGORİTMALARI Şifreleme : Bir bilginin içeriğini başkalarının anlayamayacağı hale getirilmesidir.

Detaylı

İMGE HİSTOGRAMI KULLANILARAK GEOMETRİK ATAKLARA DAYANIKLI YENİ BİR VERİ GİZLEME TEKNİĞİ TASARIMI VE UYGULAMASI

İMGE HİSTOGRAMI KULLANILARAK GEOMETRİK ATAKLARA DAYANIKLI YENİ BİR VERİ GİZLEME TEKNİĞİ TASARIMI VE UYGULAMASI İMGE HİSTOGRAMI KULLANILARAK GEOMETRİK ATAKLARA DAYANIKLI YENİ BİR VERİ GİZLEME TEKNİĞİ TASARIMI VE UYGULAMASI Yıldıray YALMAN İsmail ERTÜRK Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü

Detaylı

İmge Histogramı Kullanılarak Geometrik Ataklara Dayanıklı Yeni Bir Veri Gizleme Tekniği Tasarımı ve Uygulaması

İmge Histogramı Kullanılarak Geometrik Ataklara Dayanıklı Yeni Bir Veri Gizleme Tekniği Tasarımı ve Uygulaması Akademik Bilişim 09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 11-13 Şubat 2009 Harran Üniversitesi, Şanlıurfa İmge Histogramı Kullanılarak Geometrik Ataklara Dayanıklı Yeni Bir Veri Gizleme Tekniği

Detaylı

4. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu LSB Ekleme Yönteminde Bilgi Gizleme İçin Tek Renk Kanal Kullanımının Güvenliğe Etkileri

4. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu LSB Ekleme Yönteminde Bilgi Gizleme İçin Tek Renk Kanal Kullanımının Güvenliğe Etkileri 4. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu LSB Ekleme Yönteminde Bilgi Gizleme İçin Tek Renk Kanal Kullanımının Güvenliğe Etkileri Emir ÖZTÜRK 1 Andaç ŞAHİN MESUT 2 Altan MESUT 3 1,2,3 Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

Görüntü İşleme. Dijital Görüntü Tanımları. Dijital görüntü ise sayısal değerlerden oluşur.

Görüntü İşleme. Dijital Görüntü Tanımları. Dijital görüntü ise sayısal değerlerden oluşur. Görüntü İşleme Görüntü işleme, dijital bir resim haline getirilmiş olan gerçek yaşamdaki görüntülerin bir girdi resim olarak işlenerek, o resmin özelliklerinin ve görüntüsünün değiştirilmesidir. Resimler

Detaylı

Stenografi Görüntü (Image) Steganaliz

Stenografi Görüntü (Image) Steganaliz Stenografi Görüntü (Image) Steganaliz Steganaliz Bir steganografik algoritma değerlendirilirken 3 temel özelliği dikkate alınır. Bunlar; Taşıyıcıdaki Değişim Kapasite Dayanıklılık Steganaliz Ancak burada

Detaylı

Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme

Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme Akademik Bilişim 11 - XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 2-4 Şubat 2011 İnönü Üniversitesi, Malatya Genlik Modülasyonu Algoritması ile Görüntü İçerisine Veri Gizleme Andaç Mesut 1, Bora Aslan

Detaylı

STEGANOGRAFİK KÜTÜPHANE

STEGANOGRAFİK KÜTÜPHANE STEGANOGRAFİK KÜTÜPHANE Zekeriya ERKİN 1 Bülent ÖRENCİK 2 1,2 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Fakültesi İstanbul Teknik Üniversitesi, 34469, Maslak, İstanbul 1 e-posta: erkin@ce.itu.edu.tr

Detaylı

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Hakan Kutucu 1, Ahmet Disli 2, Mustafa Akca 3 1 Karabük Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Karabük 2 Karabük

Detaylı

Resim İçerisindeki Gizli Bilginin RQP Steganaliz Yöntemiyle Sezilmesi

Resim İçerisindeki Gizli Bilginin RQP Steganaliz Yöntemiyle Sezilmesi Resim İçerisindeki Gizli Bilginin RQP Steganaliz Yöntemiyle Sezilmesi Trakya Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 22030, Edirne andacs@trakya.edu.tr, ercanb@trakya.edu.tr,

Detaylı

ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ

ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ GİRİŞ Şifreleme bir mesajın gizliliğini sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Şifreleme çeşitlerinden biri olan simetrik şifrelemede ise amaç gönderici ile alıcının ortak bir anahtar

Detaylı

Renkli İmgelerde Gizlenen Verilerin Görsel Ataklara Karşı Dayanıklılığının Tespiti İçin Bir Steganografi Uygulaması

Renkli İmgelerde Gizlenen Verilerin Görsel Ataklara Karşı Dayanıklılığının Tespiti İçin Bir Steganografi Uygulaması 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey Renkli lerde Gizlenen Verilerin Görsel Ataklara Karşı Dayanıklılığının Tespiti İçin Bir Steganografi Uygulaması

Detaylı

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Hakan Kutucu1, Ahmet Disli2, Mustafa Akca3 1 Karabük Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Karabük 2 Karabük

Detaylı

Görüntü İşleme. K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003

Görüntü İşleme. K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003 Görüntü İşleme K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003 İçerik Görüntü İşleme Nedir? Görüntü Tanımlamaları Görüntü Operasyonları Görüntü İşleme

Detaylı

M.Ö lü yıllarda Mısırlı bir katip yazdığı kitabelerde standart dışı hiyeroglif işaretleri kullandı.

M.Ö lü yıllarda Mısırlı bir katip yazdığı kitabelerde standart dışı hiyeroglif işaretleri kullandı. Kriptoloji, Matematik ve Siber Güvenlik M.Ö. 1900 lü yıllarda Mısırlı bir katip yazdığı kitabelerde standart dışı hiyeroglif işaretleri kullandı. MÖ.60-50 Julius Caesar (MÖ 100-44 ) normal alfabedeki harflerin

Detaylı

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği Neler Var? Sayısal Kodlar BCD Kodu (Binary Coded Decimal Code) - 8421 Kodu Gray Kodu Artı 3 (Excess 3) Kodu 5 de 2 Kodu Eşitlik (Parity)

Detaylı

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması

Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Çok Katmanlı Steganografi Tekniği Kullanılarak Mobil Cihazlara Haberleşme Uygulaması Hakan Kutucu 1, Ahmet Disli 2,Mustafa Akca 3 1 Karabük Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Karabük 2 Karabük

Detaylı

RQP STEGANALİZDE RENK ÇİFTLERİ ARASINDAKİ YAKINLIK DERECESİ SEÇİMİNİN RESMİN İÇİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİSİ

RQP STEGANALİZDE RENK ÇİFTLERİ ARASINDAKİ YAKINLIK DERECESİ SEÇİMİNİN RESMİN İÇİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİSİ RQP STEGANALİZDE RENK ÇİFTLERİ ARASINDAKİ YAKINLIK DERECESİ SEÇİMİNİN RESMİN İÇİNDEKİ GİZLİ BİLGİNİN SEZİLMESİNE ETKİSİ Andaç ŞAHİN MESUT 1, Ercan BULUŞ 2, M. Tolga SAKALLI 1, H.Nusret BULUŞ 1 1 Trakya

Detaylı

KRİPTOLOJİYE GİRİŞ Ders 1. Yrd. Doç. Dr. Barış Koçer

KRİPTOLOJİYE GİRİŞ Ders 1. Yrd. Doç. Dr. Barış Koçer KRİPTOLOJİYE GİRİŞ Ders 1 Yrd. Doç. Dr. Barış Koçer 1.1. Giriş Kriptolojinin uzun ve etkileyici bir geçmişi vardır. İlk olarak Mısırlılar tarafından 4000 yıl önce kısmen kullanılmıştır. 20. yüzyılda ise

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

ŞİFRELEME BİLİMİ. Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Maltepe/Ankara

ŞİFRELEME BİLİMİ. Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Maltepe/Ankara ŞİFRELEME BİLİMİ Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Maltepe/Ankara SS@gazi.edu.tr http://w3.gazi.edu.tr/~ss 1/31 Kriptoloji? Kryptos logos,

Detaylı

BMP RESİMLER İÇİN VERİ GİZLEME TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

BMP RESİMLER İÇİN VERİ GİZLEME TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI BMP RESİMLER İÇİN VERİ GİZLEME TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Feyzi AKAR Deniz Harp Okulu, Elk./Eln. Müh. 34940 İstanbul TR feyziakar@dho.edu.tr ABSTRACT In this study, we propose two distinct data

Detaylı

Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması

Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması Akademik Bilişim 09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 11-13 Şubat 2009 Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması Kocaeli Üniversitesi Elektronik

Detaylı

MOD419 Görüntü İşleme

MOD419 Görüntü İşleme MOD419 Görüntü İşleme Ders Kitabı: Digital Image Processing by Gonzalez and Woods Puanlama: %30 Lab. %20 Vize %10 Quizes %40 Final %60 devam mecburiyeti Görüntü İşleme ye Giriş Görüntü İşleme Nedir? Özellikle

Detaylı

Kriptoloji Kavramları ve Kripto Analiz Merkezi Gökçen Arslan

Kriptoloji Kavramları ve Kripto Analiz Merkezi Gökçen Arslan Kriptoloji Kavramları ve Kripto Analiz Merkezi Gökçen Arslan 9 Nisan 2009 İçerik Kriptolojinin Tanımı Bilgi Güvenliği Tehditleri & Saldırılar Kriptografik Servisler Kripto Analiz Merkezi Devam Eden Projeler

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

Video Formatına Veri Gizleme Amacıyla Gömülmüş Bir Steganografi Uygulamasının Geliştirilmesi

Video Formatına Veri Gizleme Amacıyla Gömülmüş Bir Steganografi Uygulamasının Geliştirilmesi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(2),2011 1 KSU. Journal of Engineering Sciences, 14(2),2011 Video Formatına Veri Gizleme Amacıyla Gömülmüş Bir Steganografi Uygulamasının Geliştirilmesi Hasan BADEM

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

Sayısal İmgeler için Ayrık Kosinüs Dönüşümü Esaslı Veri Gizlemenin Ataklara Dayanıklılığı

Sayısal İmgeler için Ayrık Kosinüs Dönüşümü Esaslı Veri Gizlemenin Ataklara Dayanıklılığı Akademik Bilişim 12 - XIV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 1-3 Şubat 2012 Uşak Üniversitesi Sayısal İmgeler için Ayrık Kosinüs Dönüşümü Esaslı Veri Gizlemenin Ataklara Dayanıklılığı Murat Yeşilyurt

Detaylı

GERÇEK ZAMANLI VİDEO KAYITLARINA VERİ GİZLEME UYGULAMASI

GERÇEK ZAMANLI VİDEO KAYITLARINA VERİ GİZLEME UYGULAMASI GERÇEK ZAMANLI VİDEO KAYITLARINA VERİ GİZLEME UYGULAMASI Yıldıray YALMAN İsmail ERTÜRK Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü yildirayyalman1@kocaeliedutr erturk@kocaeliedutr ÖZET

Detaylı

ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ

ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ ŞİFRELEME YÖNTEMLERİ Kriptoloji, şifre bilimidir. Çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir ortamda alıcıya iletilmesi ve iletilmiş mesajın deşifre

Detaylı

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ GÜVENLİ KURUMSAL MESAJLAŞMA UYGULAMASI Ulusal Elektronik İmza Sempozyumu, 7-8 Aralık 2006 İsmail GÜNEŞ E-posta:ismail@uekae.tubitak.gov.tr

Detaylı

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ Gizliyazı Nedir? Steganography iki parçadan oluşan Yunanca bir kelimedir. Bu kelimeyi oluşturan Steganos

Detaylı

III. Gizli Anahtar Kriptografi

III. Gizli Anahtar Kriptografi III. Gizli Anahtar Kriptografi http://akademikguvenlik.wordpress.com/ III.I Simetrik Şifreleme Kriptografi kullanıcılarının alet çantalarında şu altı araç bulunur: Simetrik şifreleme Hash fonksiyonları

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 MANTIK DEVRELERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Digital Electronics

Detaylı

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Dijital Görüntü ve Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa DİHKAN 1 Dijital görüntü ve özellikleri Siyah-beyaz resimler için değer elemanları 0-255 arasındadır. 256 farklı durum

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

AES (Advanced Encryption Standard)

AES (Advanced Encryption Standard) ŞİFRELEME ÇEŞİTLERİ AES (Advanced Encryption Standard) AES (Rijndael) algoritması 128 bit veri bloklarını 128, 192, 256 bit anahtar seçenekleri ile şifreleyen bir algoritmadır. 128 bit anahtar için 10

Detaylı

Simetrik (Gizli) Kriptografik Sistemler Blok Şifreler Standartlaştırma. DES-Data Encryption Standard (Bilgi Şifreleme Standardı)

Simetrik (Gizli) Kriptografik Sistemler Blok Şifreler Standartlaştırma. DES-Data Encryption Standard (Bilgi Şifreleme Standardı) Bilgi Güvenliği Simetrik (Gizli) Kriptografik Sistemler Blok Şifreler Standartlaştırma DES-Data Encryption Standard (Bilgi Şifreleme Standardı) Düzmetin (64 bit) Başlangıç Permütasyonu 58 50 42 34 26 18

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUVARI LİNEER KRİPTANALİZ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUVARI LİNEER KRİPTANALİZ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUVARI LİNEER KRİPTANALİZ 1. DENEYİN AMACI Bu deney, simetrik şifreleme algoritması kullanılarak şifrelenmiş bir

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI DİJİTAL ORTAMDAKİ RESİM DOSYALARINA VERİLERİN KRİPTOLOJİ YÖNTEMİ İLE GİZLENMESİ YAZILIMININ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI

Detaylı

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I HAFTA 3 : ŞİFRELEMENİN TEMELLERİ

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I HAFTA 3 : ŞİFRELEMENİN TEMELLERİ Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr Oda No: 303 VERİ GİZLEME I HAFTA 3 : ŞİFRELEMENİN TEMELLERİ ŞİFRELEME Şifreleme terminolojisinde mesaj; düz metin (plaintext) veya temiz/açık metin (cleartext), Mesajın

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

12 Photocopiable for classroom use only. 2005 Computer Science Unplugged (www.csunplugged.org)

12 Photocopiable for classroom use only. 2005 Computer Science Unplugged (www.csunplugged.org) Aktivite 2 Rakamlarla Renk Resim Temsil Etmek Özet Bilgisayarlar çizimleri, fotoğrafları ve diğer resimleri yalnızca rakamlar kullanarak kaydeder. Bu aktivitede bilgisayarların bunu nasıl yaptığını göreceğiz.

Detaylı

KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ

KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir. Diğer

Detaylı

Yeni Nesil Ağ Güvenliği

Yeni Nesil Ağ Güvenliği Yeni Nesil Ağ Güvenliği Ders 6 Mehmet Demirci 1 Bugün Taşıma katmanı güvenliği (TLS, SSL) İnternet katmanı güvenliği (IPSec) Kablosuz bağlantı güvenliği Güvenlik duvarları 2 SSL/TLS SSL ilk olarak Netscape

Detaylı

GELİŞMİŞ ŞİFRELEME STANDARDI - AES

GELİŞMİŞ ŞİFRELEME STANDARDI - AES GELİŞMİŞ ŞİFRELEME STANDARDI - AES Şifreleme algoritmalarına yapılan saldırılarda kullanılan yöntemin dayanıklı olması o algoritmanın gücünü gösterir. Aes in ortaya çıkışının temelinde Des şifreleme algoritmasının

Detaylı

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Işık 3B yüzeye ulaşır. Yüzey yansıtır. Sensör elemanı ışık enerjisini alır. Yoğunluk (Intensity) önemlidir. Açılar önemlidir. Materyal (yüzey) önemlidir. 25 Ekim

Detaylı

SAYISAL İMGELER İÇİN AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜMÜ ESASLI VERİ GİZLEMENİN ATAKLARA DAYANIKLILIĞI

SAYISAL İMGELER İÇİN AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜMÜ ESASLI VERİ GİZLEMENİN ATAKLARA DAYANIKLILIĞI SAYISAL İMGELER İÇİN AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜMÜ ESASLI VERİ GİZLEMENİN ATAKLARA DAYANIKLILIĞI Murat YEŞİLYURT *, Ahmet Turan ÖZCERİT **, Yıldıray YALMAN * ve İsmail ERTÜRK * (*) Turgut Özal Üniversitesi, Bilgisayar

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY C# Form Uygulamaları C# da yeni bir uygulama açmak için File>New>Project seçilir. Daha sonra açılan pencerede

Detaylı

24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen sırörtme yöntemi

24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen sırörtme yöntemi SAÜ Fen Bil Der 19. Cilt, 1. Sayı, s. 1-6, 2015 24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen Yasemin Yıldız 1*, Ahmet T. Özcerit 2 ÖZ 08.01.2014 Geliş/Received, 18.04.2014 Kabul/Accepted

Detaylı

Medikal Dicom Görüntüler için Steganografi Uygulaması

Medikal Dicom Görüntüler için Steganografi Uygulaması Medikal Dicom Görüntüler için Steganografi Uygulaması R. Karakış, İ. Güler Özet Dicom (Digital Imaging and Communications in Medicine) medikal görüntülerin arşivlenmesi ve paylaşılması için geliştirilen

Detaylı

İKİLİ VE RENKLİ LOGO İLE SAYISAL DAMGALAMA DIGITAL WATERMARKING WITH BINARY AND COLORED WATERMARK

İKİLİ VE RENKLİ LOGO İLE SAYISAL DAMGALAMA DIGITAL WATERMARKING WITH BINARY AND COLORED WATERMARK İKİLİ VE RENKLİ LOGO İLE SAYISAL DAMGALAMA DIGITAL WATERMARKING WITH BINARY AND COLORED WATERMARK Selçuk KİZİR 1 H.Metin ERTUNÇ 2 Hasan OCAK 3 1,2,3 Kocaeli Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Grafik Dosya Formatları Grafik dosya formatları, grafik boyutlarını düşürmek amacıyla geliştirilen matematiksel algoritmalardır. Çeşitli amaçlara yönelik olarak kullanılan birçok grafik dosya formatı vardır.

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME Hafta Hafta 1 Hafta 2 Hafta 3 Hafta 4 Hafta 5 Hafta 6 Hafta 7 Hafta 8 Hafta 9 Hafta 10 Hafta 11 Hafta 12 Hafta 13 Hafta 14 Konu Giriş Digital Görüntü Temelleri-1

Detaylı

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem 3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem A + B = 2 0 2 1 (Elde) A * B = Sonuç A B = 2 0 2 1 (Borç) A / B = Sonuç 0 + 0 = 0 0 0 * 0 = 0 0 0 = 0 0 0 / 0 = 0 0 + 1 = 1 0 0 * 1 = 0 0 1 = 1 1 0 / 1 = 0 1

Detaylı

Güncel Kriptografik Sistemler

Güncel Kriptografik Sistemler Bilgi Güvenliği Güncel Kriptografik Sistemler KRİPTOLOJİ KRİPTOGRAFİ KRİPTOANALİZ Simetrik Şifreleme Asimetrik Şifreleme MAC / Özet Fonksiyonları Günümüzde Kriptografik Sistemler Bugün, kriptografi çok

Detaylı

Kümeler arası. Küme içi. uzaklıklar. maksimize edilir. minimize edilir

Kümeler arası. Küme içi. uzaklıklar. maksimize edilir. minimize edilir Kümeleme Analizi: Temel Kavramlar ve Algoritmalar Kümeleme Analizi Nedir? Her biri bir dizi öznitelik ile, veri noktalarının bir kümesi ve noktalar arasındaki benzerliği ölçen bir benzerlik ölçümü verilmiş

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları.   TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI 11 2007 ve üsü versiyonlarında Word *.docx uzantısı alır. Bu uzantı 2007,2010,2013 versiyonlarında açılır. Ancak 2003 ve daha eski versiyonlarında açılmayabilir. Bunun nedeni eski versiyonlar docx uzantısını

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 18 (2018) 015101 (888-894) AKU J. Sci. Eng. 18 (2018) 015101 (888-894)

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Işık 3B yüzeye ulaşır. Yüzey yansıtır. Sensör elemanı ışık enerjisini alır. Yoğunluk (Intensity) önemlidir. Açılar önemlidir. Materyal (yüzey) önemlidir. 06 Kasım

Detaylı

İmge İçine Bilgi Gizlemede Kullanılan LSB

İmge İçine Bilgi Gizlemede Kullanılan LSB Çankaya University Journal of Science and Engineering Volume 0 (203), No., 7 32 İmge İçine Bilgi Gizlemede Kullanılan LSB Yöntemlerinin Karşılaştırması Cem Olcay ve Nurdan Saran 2, Fen Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri II testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Verileri organize eden, işleyen

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ Sayı sistemleri Veri sıkıştırma Şifreleme terimleri Giriş Her bilgisayarın ikili durum makinası olması, burada kullanılan

Detaylı

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme:

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Elektronik ve Hab. Müh. Giriş Dersi Görüntü İşleme Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Uygulama Alanları Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Uygulama Alanları Mor ötesi bandı görüntüleme: Görünür ve

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

KRİPTOLOJİ SÖZLÜGÜ. authentication, authorization and accounting ( AAA ) : Kaynaklara güvenli erişimi sağlayıcı güvenlik unsurlarıdır.

KRİPTOLOJİ SÖZLÜGÜ. authentication, authorization and accounting ( AAA ) : Kaynaklara güvenli erişimi sağlayıcı güvenlik unsurlarıdır. açık anahtar (public key) : Açık anahtarlı bir kriptografik yöntem (algoritma) kullanan bir kullanıcının kendisine ait olan iki anahtarından kamuya açık olanı. açık anahtar altyapısı-aaa (public key infrastructure-pki

Detaylı

Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar;

Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar; I. SAYI SİSTEMLERİ Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar; i) İkili(Binary) Sayı Sistemi ii) Onlu(Decimal) Sayı Sistemi iii) Onaltılı(Heksadecimal) Sayı Sistemi iv) Sekizli(Oktal)

Detaylı

SAYISAL DEVRELER. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki donanım derslerinin bağlantıları

SAYISAL DEVRELER. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki donanım derslerinin bağlantıları SAYISAL DEVRELER Doç.Dr. Feza BUZLUCA İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Sayısal Devreler Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları Veri yapısı, bilginin anlamlı sırada bellekte veya disk, çubuk bellek gibi saklama birimlerinde tutulması veya saklanması şeklini gösterir. Bilgisayar

Detaylı

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir.

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir. 2. Sayı Sistemleri Bilgisayar elektronik bir cihaz olduğu için elektrik akımının geçirilmesi (1) yada geçirilmemesi (0) durumlarını işleyebilir. Bu nedenle ikili sayı sistemini temel alarak veri işler

Detaylı

T.C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı

T.C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı T.C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı BİLGİSAYAR AĞLARINDA GÜVENLİK Prof. Dr. Bülent ÖRENCİK Steganografi Dönem Raporu Yük. Müh. Zekeriya Erkin

Detaylı

Dalgacık Dönüşümü ile Damgalama

Dalgacık Dönüşümü ile Damgalama Dalgacık Dönüşümü ile Damgalama Mustafa UÇAK Kocaeli Üniversitesi Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü İmge İşleme Laboratuarı İzmit/Kocaeli mustafa.ucak@emo.org.tr ÖZETÇE Sıkıştırma teknolojilerinin

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS-2 22.02.2016 Binary Numbers The Computer Number System İkili sayı Sistemi Bilgisayar Sayı Sistemi Sayı sistemleri nesneleri

Detaylı

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ FOTOĞRAF/GÖRÜNTÜ KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF345 TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/ İÇERİK

Detaylı

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BİLGİ TOPLUMU DAİRESİ BAŞKANLIĞI. e-yazışma Projesi. Paket Yapısı

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BİLGİ TOPLUMU DAİRESİ BAŞKANLIĞI. e-yazışma Projesi. Paket Yapısı DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BİLGİ TOPLUMU DAİRESİ BAŞKANLIĞI e-yazışma Projesi Paket Yapısı 11/04/2011 İçindekiler 1. Giriş... 2 2. Paket Yapısı... 2 2.1. Paket Bileşenleri... 2 2.2. Senaryo... 6 1 1. Giriş

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 Sayı Sistemleri İkilik, Onaltılık ve İKO Sayılar İkilik Sayı Sistemi 3 Çoğu dijital sistemler 8, 16, 32, ve 64 bit gibi, 2 nin çift kuvvetleri

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 4 DÖNÜŞÜMLER UZAYSAL FİLTRELEME

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 4 DÖNÜŞÜMLER UZAYSAL FİLTRELEME GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 4 DÖNÜŞÜMLER UZAYSAL FİLTRELEME DERS İÇERİĞİ Histogram İşleme Filtreleme Temelleri HİSTOGRAM Histogram bir resimdeki renk değerlerinin sayısını gösteren grafiktir. Histogram dengeleme

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI

10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI 10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI Sayısal Sistemler Sayısal sistem, sayıları temsil eden simgeler için bir yazma sistemi yani matematiksel bir gösterim sistemidir.

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Grafik ve Animasyon-I Ders No : 0690130054 Teorik : 2 Pratik : 1 Kredi : 2.5 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Temel Şifreleme Yöntemleri. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği

Temel Şifreleme Yöntemleri. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Temel Şifreleme Yöntemleri Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Kriptoloji (Şifreleme) Kriptoloji: Haberleşen iki veya daha fazla tarafın bilgi alışverişini emniyetli olarak yapmasını sağlayan,

Detaylı