6552 SAYILI İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6552 SAYILI İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN"

Transkript

1 6552 SAYILI İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN (Resmi Gazete Yayım Tarihi ) SOSYAL GÜVENLİK VE İSTİHDAM ALANINDA GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER Dr. Eren ÖĞÜTOĞULLARI

2

3 Prim Borçlarının Yapılandırılması/ Affı İle İlgili Düzenlemeler 6552 Sayılı Kanunun 81.Maddesi İle Getirilen Düzenlemeler

4 Yapılandırmanın Kapsamı 2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi borçları, İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi borçları, Bağ-Kur luların durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim borçları, Asgari işçilikten kaynaklanan sigorta primi borçları, İdari para cezası borçları, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçları, Kişilerin genel sağlık sigortası primi borçları, Emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışmaya başlayanlara yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin borçlar,

5 Ödenecek Tutarlar/Silinecek Tutarlar Ödenecek Tutarlar Prim Asılları İdari Para Cezalarının %50 si Silinecek Tutarlar İdari Para Cezalarının %50 si Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Yİ-ÜFE Aylık Değişim Oranlarına Göre Hesaplanan Tutar (10 Eylül 2014 tarihine kadar)

6 Yapılandırmanın Sağladığı Diğer Avantajlar Borçlarını yapılandıran işverenler, Borcu yoktur yazısı alabilecek, Bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacak, Teşviklerden yararlanabilecektir. Prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanmayanlar, borçlarını yapılandırmaları halinde, 60 günden fazla prim borcu bulunmamak kaydıyla, borçlarının ilk taksitini ödemelerinden sonra, eş ve çocukları ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaklardır. Bağ-Kur a tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulanların 31 Aralık 2014 tarihine kadar SGK ya başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödemeleri halinde durdurulmuş bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

7 Alacak Tutarının Tespiti Yöntem Tahakkuk etmiş gecikme cezası/gecikme zammı yerine, Yİ//ÜFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanmak suretiyle, faiz hesaplanacaktır. Borç aslı+yi/üfe oranlarına göre hesaplanmış faiz toplamından oluşan borç yapılandırılacaktır. 30/04/2014 tarihinden önceki fiillere ait idari para cezası asıllarının %50 si silinecek, kalan borç aslına aslı + Yİ/ÜFE oranlarına göre faiz hesaplanacaktır.

8 Başvuru Süreleri Bakanlar Kurulu son başvuru tarihini GSS prim borcuna ait süreler hariç 1 ay uzatmıştır. (Resmi Gazete ). Borcun Türü Son Başvuru Tarihi İşverenler Prim ve İlgili Borçlar Sigortalılar (SSK-4/a) Prim Sigortalılar (BK-4/b) Prim Genel Sağlık Sigortalısı GSS Primi Kamu İdareleri Kesenek,İPC,Ek Karşılık Yapılandırılacak prim borcu SGK internet sayfasında yer alan e-hizmetler menüsünden sorgulanabilir.

9 Ödeme ve Taksitlendirme Seçenekleri Yapılandırılan borçlar 2 şer aylık dönemlerde en fazla 18 eşit taksitte ödenebilecektir. İlk taksit ödemeleri ise; GSS prim borcu 01/10/2014 tarihinden itibaren 8 ay içinde ( ), Diğer borçlular ise, 01/10/2014 tarihinden itibaren 4 ay içinde ( ), Bakanlar Kurulu ilk taksit ödeme tarihini GSS prim borcuna ait süreler hariç 1 ay uzatmıştır. (Resmi Gazete ). Taksitlendirme Halinde Vade Farkı Uygulanacaktır 6 eşit taksit için 1,05 9 eşit taksit için 1,07 12 eşit taksit için 1,10 18 eşit taksit için 1,15 İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar kapsama giren borçlarını ikişer aylık dönemler hâlinde azami otuz altı eşit taksitte ödeyebileceklerdir.

10 Yapılandırma Hangi Hallerde Bozulur Bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması, Bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi, Taksitlendirme süresi içinde cari ay borçlarının bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi, Daha önce uygulanmış olan hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, söz konusu ödemelere isabet eden tutardaki teminatlar ise iade edilecektir.

11 Ortağını Bildirmeyen Şirketlerin İdari Para Cezaları Affedilebilecek Anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortaklar ve/veya limited şirket ortakları için 15 gün içinde işe giriş bildirgesinin verilmemesi, Anonim şirket yönetim kurulundan ayrılan ortaklar ile hissesinin tamamını bir başkasına devreden limited şirket ortakları için 10 gün içinde işten çıkış bildirgesinin verilmemesi, halinde, verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliğine bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Sigortalılığın başlangıcı ve sonlandırılmasına ilişkin bu bildirim yükümlülüğünü, 11/12/2014 (dahil) tarihine kadar yerine getirmeleri halinde bildirim yükümlülükleri kanuni süresinde yerine getirilmiş sayılarak, idari para cezası uygulanmayacaktır (6552/61.m ve 5510/Geçici 57.m).

12 Kapanan İşyerlerinin 100 TL nin Altındaki Borçlarının Silinmesi İle İlgili Düzenleme Faaliyetlerine son veren (kapanan) işyerlerinin 31/12/2013 tarihinden önce (bu tarih dahil) sigortaya ilişkin borç asıllarının toplamının 100 TL nin altında olması halinde bu alacakların tahsilinden vazgeçilecektir (6552/m. 59).

13 YURT DIŞINDA İKAMET EDEN VERGİ MÜKELLEFİ VE ŞİRKET ORTAKLARINA YÖNELIK DÜZENLEME Türkiye'de ticari faaliyette bulunduğu için (vergi mükellefi-şirket ortağı) Bağ-Kur (4/b) sigortalısı olması gerekenler yurt dışında ikamet etmeleri ve ikamet ettikleri ülkede prim ödemeleri koşuluyla Bağ-Kur (4/b) sigortasından muaf olacaklar (6552/m.40 ve 5510/m.6).

14 GSS Gelir Testi Yaptırmayanlarla İlgili Düzenleme Gelir Testine Göre Ödenecek Prim Tutarları Kişi başı aylık geliri, asgari ücretin 1/3 ü ile asgari ücret arasında olanlar için 45,36 TL Kişi başı aylık geliri, asgari ücret ile asgari ücretin 2 katı arasında olanlar için 136,08 TL Kişi başı aylık geliri, asgari ücretin 2 katından fazla olanlar için 272,16 TL Torba Kanun un 57. Maddesi ile, genel sağlık sigortası gelir testi başvurusu süresi ve GSS borçlarının yeniden hesaplanması konusunda düzenleme yapılmaktadır. Gelir testi yaptırmayanlara 6 ay süre verilerek gelir testi yaptırmalarına imkan verilmektedir. Bu test sonucuna göre gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkanların prim borçları silinecek, prim borcu çıkanlar ise bu borçlarını bu kanunun yapılandırma hükümleri gereğince taksitlendirerek ödeyebileceklerdir. Bakanlar Kurulu gelir testi başvuru süresini 6 aya kadar da uzatabilecektir. SGK verilerine göre 5,3 Milyon kişi gelir testine girmeden re sen tescil edilmiştir.

15 Sosyal Güvenlik ve İstihdama Yönelik Diğer Düzenlemeler

16 Yer Altı İşlerinde (Maden, Tünel vb.) Çalışanların Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma) Uygulamasının Kapsamı Genişletilmiştir. Bu durumda bir madencinin 20 yılda yaklaşık 2,4 yıl çalışma süresine ilave olacaktır. Yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların bu işlerde fiilen çalışmadıkları *ücretli izin, *sıhhi izin, *yıllık izin, *hafta tatili, *ulusal bayram ve genel tatil günleri *eğitim, *kurs, *iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri, fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilecektir (6552/m.41).

17 Maden İşyerlerinin Yeraltı İşlerinde Çalışanların Emeklilik 55 den 50 ye Düşürülmüştür Maden işyerlerinin yeraltı işlerinde en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için 55 olan emeklilik yaşı 50 olarak uygulanacaktır (6552/m.41).

18 Soma Maden Kazasında Vefat Edenlerin SGK ya Olan Borçlarının Silinmesi ve Yakınlarına Ölüm Aylığı Bağlanması Soma da meydana gelen maden kazası sonucunda hayatını kaybedenlerin; SGK ya olan her türlü borçları terkin edilecek, Hak sahiplerine 1800 gün veya 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 prim gün sayısı, şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacaktır (6552/m.63). Ayrıca, ölen sigortalının anne ve babasına gelir ve aylık bağlanmasında; Artan hisse olup olmaması, Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması, Diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması, şeklindeki şartlar aranmayacaktır. Ölen işçinin yakınlarından bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilmiştir.

19 İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelere Çalıştırılmak Üzere Götürülen Türk İşçilerinin Sigorta Primine Esas Kazanç Üst Sınırı Düşürülmüştür Türk firmalarının işçilik maliyetlerinin düşürülerek yurt dışındaki rekabet güçlerinin arttırılması amacıyla düzenleme yapılmıştır. Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçiler için günlük prime esas kazanç üst sınırı, günlük asgari ücretin 6,5 katından, 3 katına indirilmektedir (6552/m.50 ve 5510/m.82). Bu düzenleme sonucunda prim maliyetleri işçi başına 575 TL düşecektir. Brüt Ücret İşveren Payı İşçi Payı Asgari Ücretin 6,5 katı TL 700,25 TL 368,55 TL Asgari Ücretin 3 Katı TL 323,19 TL 170,1 TL

20 Yabancı Çalışanların Sosyal Güvenlik Muafiyeti Yeniden Düzenlenmiştir. Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden; Ülkemize geçici görevle çalışmaya gelen, O ülkenin sosyal güvenlik sistemine tabi olduğunu belgeleyenler, En fazla üç ay süreyle Türk sosyal güvenlik sisteminden muaf olacaklar, Üçüncü ayın bitiminden itibaren ise, SGK işe giriş bildirgeleri verilip, sigorta primleri ödenecektir (6552/ m.40).

21 YURT DIŞI BORÇLANMA İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin (Mavi Kartlılar) yurt dışında çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı verilmiştir. İkili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerdeki sigortalılık süresini borçlananların bu ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih Türkiye de ilk sigortalı işe giriş tarihi olarak kabul edilecek ve bu tarihe göre emeklilik yaşı/prim ödeme süreleri belirlenecektir (3201/m.5). Bu konuda SGK aleyhine açılan ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edilmesi halinde davacı aleyhine yargılama giderleri hükmedilmeyecektir.

22 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı Yeniden Düzenlenmiştir Aynı kişi yanında ayda 10 gün ve daha fazla çalışanların sigortalılığı Bu kişiler SSK (4/a) statüsünde zorunlu sigortalı olacaklardır. Ancak bu yasayla sigortalılık işlemleri kolaylaştırılmaktadır. Bu sigortalılar için sadece bir bildirim formu doldurularak en geç çalışmanın geçtiği ayına sonuna kadar SGK ya verilecek, ayrıca işe giriş bildirgesi, aylık prim hizmet belgesi düzenlenmeyecektir. Aynı kişi yanında ayda 10 günden daha az çalışanların sigortalılığı Ev sahipleri çalıştıkları süreyle orantılı olarak asgari ücret üzerinden %2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primini kuponla ödeyeceklerdir. Bu kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az 10 gün önce tescil edilmeleri gerekiyor. Bu kişileri çalıştıranlar işveren sayılmayacak ve iş kazası ve meslek hastalığı olaylarından sorumlu tutulmayacaklardır. SGK iş kazası sonucu sigortalıya ödediği sürekli iş göremezlik geliri ve geride kalanlara bağladığı aylık için iş kazasında sorumluluğu bulunan işverene sorumluluğu oranında rücu ediyor. Gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinden SGK bu şekilde para talep etmeyecek.

23 Doğum Borçlanması İle İlgili Düzenleme Halen 2 doğuma kadar olan borçlanma sayısı 3 e çıkarılmıştır. Her doğumdan sonraki çalışılmayan/ primi ödenilmemiş iki yıllık süre (720 gün) çocuğun yaşamış olması şartıyla borçlanılabilecektir. Sigortalılar 3 çocuk için toplam gün daha az çalışarak emekli olabilecektir (6552/m.43). Yapılan düzenleme ile, SSK (4/a) statüsünde çalışan kadınların yanı sıra Bağ-Kur (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) statüsünde çalışan kadın sigortalılar da doğum borçlanması yapabileceklerdir. İlk sigortalılık başlangıcından önce yapılmış olan doğumlar önceden olduğu gibi yine borçlanılamayacaktır. Mevcut asgari ücret üzerinden borçlanma tutarı 720 gün için TL, 3 çocuk için TL) Bu kanunla çocuk sahibi olamayan ailelerin SGK tarafından masrafları karşılanan tüp bebek deneme sayısı 2 den 3 e çıkarılmıştır.

24 SGK nın Hatasından Kaynaklanan İşlemlerde Geriye Dönük Gecikme Zammı ve Cezası Alınmaması Düzenlenmiştir. Sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata veya yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, sigortalılarca ödenen prim ve prime ilişkin borcun noksan tahakkuk ettirildiğinin SGK ca sonradan tespit edilmesi halinde tespit edilen fark prime ilişkin borç aslına geçmişe yönelik gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır (6552/m.52).

25 Esnaf ve Sanatkarlar ile Ziraat Odası Kayıtlarındaki Eksik Nedeniyle Bağ-Kur Sigortalılığı İptal Edilenler ile İlgili Düzenleme Esnaf ve sanatkarlar ile ziraat odalarının kayıtlarında yönetim kurulu kararı ve benzeri usul ve esasların eksikliği, üye kayıt defterlerinin noter tasdikli olmaması veya defterlerdeki yıpranmalar nedeniyle tamamen üyenin iradesi dışında oluşan eksik nedeniyle Bağ-Kur sigortalılığı iptal edilenlerin sigortalılığının geçerli kabul edilmesi hususunda düzenleme yapılmıştır (6552/m.58). Ayrıca, bundan sonraki sürede de bu gerekçelerle sigortalılık iptali yapılmayacaktır.

26 SGK ya Açılacak Davalarla İle İlgili Düzenleme SGK ya karşı dava açılabilmesi için, önce Kuruma müracaat edilmiş olması ve Kurumca talebin (itirazın) reddedilmiş veya 60 gün içinde cevap verilmemiş olması şartı aranacaktır (6552/m.64). Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Sigortalılık sürelerinin tespiti (sigortasız çalıştırılma) ile ilgili davalar bu kapsamda olmayıp, eskiden olduğu gibi, doğrudan İş Mahkemesinde dava açılabilecektir. Ayrıca, bundan sonra hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava SGK ya resen ihbar edilecektir.

27 İşe İade Halinde İşsizlik Sigortası İle İlgili Düzenleme İş akdi sonlandırılan işçinin işe iade davasını kazanması halinde işveren tarafından verilen 4 aylık bildirgenin son günü dikkate alınarak hak sahipliği belirlenecektir (6552/25.m ve 4447/m.50/III). İşsiz kaldığı dönemde işsizlik ödeneğinden yararlanıp, işe iade davası sonucunda da tekrar ücretleri ve primleri ödenenlerden, söz konusu ödemeler mahsup edilecektir. İşveren işçiyi işe başlatmaz ise işsizlik maaşı kendisi adına prim yatırılmış son günden sonra başlatılacaktır.

28 Çalışma Hayatına Yönelik Düzenlemeler

29 ALT İŞVERENLİK UYGULAMASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER Yardımcı İşlerin Belirlenmesi Kamu idarelerinde yeterli sayıda ve nitelikte personeli olmayan ve yardımcı iş olarak belirlenecek olan işlerde hizmet alımı suretiyle personel istihdam edilebilecektir (6552/m.10,11). Asıl işin bir bölümünde hizmet alımı suretiyle personel istihdam edilebilmesi işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirme koşulu varsa mümkün olabilecektir. Kamu kuruluşlarının asıl ve yardımcı işlerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler (6 aydan az süren işler hariç) için ihaleye çıkılmadan önce ilgisine göre Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığından «uygun görüş» alma zorunluluğu getirilmektedir. Uygun görüş alınmadan ihaleye çıkılması veya bu personelin ihale veya sözleşme konusu dışında başka bir işte çalıştırılması veya görevlendirilmesi nedeniyle idare aleyhine oluşacak zararlardan kamu görevlisi sorumlu tutulmaktadır.

30 ALT İŞVERENLİK UYGULAMASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER Kıdeme Bağlı Hakların ve Ücretlerin Ödenmesi Kıdem Tazminatı: Alt işveren işçilerinin hak kazandığı kıdem tazminatı tutarının son çalıştığı kamu kurumu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacağı hükmü getirilmiştir. İşçi kıdem tazminatını taşeron şirketten değil devletten alacaktır(4857/m.12). Yıllık Ücretli İzin: Aynı işyerinde farklı işverenler yanında geçen tüm çalışmaların dikkate alınması sağlanmış, ayrıca alt işveren işçisinin bu izni kullanıp kullanmadığını kontrol etme, kullanmadıysa kullandırılmasını sağlama yükümlülüğü asıl işverene verilmiştir (4857/m.56). Böylece taşeron işçilerinin yıllık izin haklarını kullanmaları kolaylaşacaktır. Ücretlerin Ödenmesi: İşverenlere, alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini aylık olarak kontrol etmek ve ödenmediği tespit edilen ücretleri ihale hak edişlerinden keserek işçinin banka hesabına yatırmak yükümlülüğü getirilmiştir. (4857/m.36) Böylece taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin ücretleri garanti altına alınmıştır İtiraz Hükümleri: İş Kanununun 3.maddesinde yapılan değişiklikle alt işverenlik ilişkisinin muvazaalı olduğuna dair müfettiş raporuna karşı itiraz süresi 6 günden 30 güne çıkarılmış ve iş mahkemesinin itiraz üzerine verdiği karara karşı temyiz yolu açılmıştır.

31 ALT İŞVERENLİK UYGULAMASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER Kıdeme Bağlı Hakların ve Ücretlerin Ödenmesi İhalelerin 3 Yıllık Yapılması: Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda (5018/m.28) yapılan değişikle kamu kurum ve kuruluşlarında yemek, koruma ve güvenlik, temizlik gibi süreklilik arz eden işlerde ihalelerin kural olarak 3 yıllık yapılacağı hükme bağlanmıştır. Bu düzenleme ile çalışanların kıdem tazminatı sorunlarının ve çalışanların sürekli işsizlik endişesi yaşamalarının giderilmesi amaçlanmıştır. Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Farklarının Ödenmesi: Kamu kurumlarınca alt işverene verilen işlerde çalıştırılan alt işveren işçilerinin örgütlendiği işçi sendikası ile alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla «kamu işveren sendikalarından birisi tarafından» yapılacak olan toplu iş sözleşmelerinde ihale bedelinde oluşacak ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödeneceği düzenlenmiştir.

32 YERALTI İŞLERİ VE YERALTI MADEN İŞLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER İş Güvencesi: Yer altı işlerinde çalışan işçiler için 6 aylık kıdem koşulu kaldırılmış, bu işçiler iş güvencesi kapsamına alınmış, iş sözleşmelerinin geçerli bir neden olmadan sona erdirilmesinin önlenmesi amaçlanmıştır (4857/m.18). Yıllık İzin Süreleri: Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4 er gün arttırılarak, 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanlar için 14 günden 18 güne, 5 yıldan fazla 15 yıldan az kıdemi olanlar için 20 günden 24 güne, 15 yıl ve daha fazla kıdemi olan için ise 26 günden 30 güne çıkarılmıştır. Fazla Çalışma Yasağı: Yer altı maden işlerinde çalışan işçilere zorunlu nedenler ve olağanüstü haller dışında fazla çalışma yaptırılması yasaklanmış, zorunlu nedenler ve olağanüstü hallerde yaptırılan fazla çalışmalar için %100 fazla çalışma ücreti ödeneceği düzenlenmiştir (4857/m.41). Çalışma Süresi: Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süreleri günlük 6 saat, haftalık en fazla 36 saat olarak belirlenmiştir (4857/m.63). Ücret Düzeyi: Linyit ve taşkömürü madenlerinin çıkarıldığı işyerlerinde yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret asgari ücretin 2 katına çıkarılmıştır (Maden Kanunu 3213/Ek Madde 9). Net 891 TL den TL ye çıkarılmıştır.

33 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER Çıraklar ve stajyerler işyerindeki işçi sayısına dahil edilmeyecek.. İşyerlerinde çalışmakta olan çırakların ve stajyerlerin, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde hesaplanan işyerindeki işçi sayısına dâhil edilmemesi ve işyeri hekimi haricinde çalıştırılması gereken diğer sağlık personelinin yalnızca on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalıştırılması hükme bağlanmıştır (6552/m.16). Sağlık raporlarının nasıl düzenleneceği yeniden belirlenmiştir.. Çalışanların sağlık raporlarını çalışan sayısına bakılmaksızın hizmet alınan veya görevlendirilen işyeri hekiminden alabilmesi ve 10 dan az çalışan bulunan ve az tehlikeli işyerleri çalışanlarının sağlık raporlarını kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilmesine imkân tanınmıştır (6552/m.17). İşverenler ve vekillerine iş sağlığı ve uzmanının yetkileri verilebilecek.. 10 dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işverenlerin veya vekillerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitimlerine ilişkin hususların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenmesi esası getirilmiştir (6552/m.18).

34 Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda Yapılan Düzenlemeler İşkolu Barajı İşveren Yardım Fonu Ekonomik ve Sosyal Konsey e üye konfederasyonlara bağlı sendikalar için işkolu barajı %3 den %1 e indirilmiştir (6356/m.41,m.43, Ek Madde 1). İşveren sendikalarına; İşçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak, Nakit mevcudunun yüzde yirmi beşini aşmamak, Koşullarıyla dayanışma fonu oluşturmaları ve oluşturulacak bu fondan üyelerine karşılıksız yardımda bulunabilmelerine imkan tanınmıştır (6356/m.26).

35 Teşekkürler.

SGK DA YENİDEN YAPILANDIRMA

SGK DA YENİDEN YAPILANDIRMA SGK DA YENİDEN YAPILANDIRMA Bilindiği üzere 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27 Mayıs 2017 tarihli

Detaylı

6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI. www.pakis.com.tr

6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI. www.pakis.com.tr 6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI www.pakis.com.tr 1) AF UYGULAMASI 2) TAKSİTLENDİRME 3) İŞ KANUNU DÜZENLEMELERİ 4) DİĞER ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER AF UYGULAMASI A- Aslına bağlı olmayan vergi cezalarının ve SGK

Detaylı

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ 7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ Sunum Planı Yapılandırma Kapsamı Yapılandırmanın Getirdikleri Taksit ve Ödemeye İlişkin Bilgiler Borçlarını Yapılandıranlara Sağlanan Diğer Avantajlar

Detaylı

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ MEVZUAT BÖLÜMÜ 6552 SAYILI KANUNLA 4857, 4734, 4735, 6331 VE 6356 SAYILI KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6552 sayılı "İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle

Detaylı

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ 7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ Sunum Planı Yapılandırma Kapsamı Yapılandırmanın Getirdikleri Taksit ve Ödemeye İlişkin Bilgiler Eski Yapılandırmalara İlişkin Düzenlemeler Borçlarını

Detaylı

6552 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER ve TEŞVİK UYGULAMALARI Selim EROL Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü

6552 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER ve TEŞVİK UYGULAMALARI Selim EROL Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6552 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER ve TEŞVİK UYGULAMALARI Selim EROL Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü 4817 SAYILI YABANCILARIN

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/97

Mali Bülten No: 2014/97 ` Mali Bülten No: 2014/97 Vergi/ 15 Eylül 2014 SGK ve İş Kanunu Açısından Torba Yasa kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 11/09/2014 tarih ve 29116 sayılı Mük11/09/2014 tarih ve 29116 sayılı Mükerrer Resmi

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI 2016 Yapılandırma Hangi Alacakları/Borçları Kapsıyor? 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde

Detaylı

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ 7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ Sunum Planı Yapılandırma Kapsamı Yapılandırmanın Getirdikleri Taksit ve Ödemeye İlişkin Bilgiler Eski Yapılandırmalara İlişkin Düzenlemeler Borçlarını

Detaylı

SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun

SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun PwC Türkiye Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih: 21.05.2018 Sayı: 2018/18 www.pwc.com.tr SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun Özet 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların

Detaylı

Yapılandırmaya İlişkin Kanun Tasarısındaki SGK İle İlgili Düzenlemeler

Yapılandırmaya İlişkin Kanun Tasarısındaki SGK İle İlgili Düzenlemeler PwC Türkiye Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih: 07.05.2018 Sayı: 2018/17 Yapılandırmaya İlişkin Kanun Tasarısındaki SGK İle İlgili Düzenlemeler www.pwc.com.tr Özet 30 Nisan 2018 tarihinde TBMM ye sunulan Vergi

Detaylı

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6645 SAYILI KANUNLA 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Kurumdan aylık alanlardan 4/b kapsamında çalışanların SGDP Primi oranı düşürüldü Kurumdan aylık ve gelir almakta iken 4/ b kapsamında çalışmağa

Detaylı

6552 SAYILI (TORBA) KANUNUN ÇALIŞMA HAYATINA GETİRDİKLERİ

6552 SAYILI (TORBA) KANUNUN ÇALIŞMA HAYATINA GETİRDİKLERİ 6552 SAYILI (TORBA) KANUNUN ÇALIŞMA HAYATINA GETİRDİKLERİ Mahmut ÇOLAK SGK Başmüfettişi C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı mahmutcolak44@gmail.com www.mahmutcolak.net Bu çalışmada, 11 Eylül 2014 tarih ve 291116

Detaylı

5510 sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler -Doğum Borçlanması-

5510 sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler -Doğum Borçlanması- -Doğum Borçlanması- Madde-43: SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortalısı olarak tescil yapıldıktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuğa kadar, her çocuk için 2 yıllık süreyi borçlanabilecek. Sigortalı

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 24.08.2016 Sirküler No : 2016/21 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 6736 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE SSK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI Bilindiği üzere 6736 Sayılı Bazı Alacakların

Detaylı

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16)

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) YOUR GLOBAL NETWORK OF LEADING TAX ADVISORS 01.03.2011 Vergi Gazetesi 2011-21 6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) www.taxand.com SOSYAL GÜVENLĠK KURUMUNA BAĞLI TAHSĠL DAĠRELERĠNCE

Detaylı

SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER

SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER 16/09/2014 SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması

Detaylı

SİRKÜLER 2015/29. İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir.

SİRKÜLER 2015/29. İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir. SİRKÜLER 2015/29 07/05/2015 Sayın Yetkili; Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ 6385 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna Sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması başlığını taşıyan Geçici

Detaylı

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler SİRKÜLER 2008/19 SİRKÜLERİN Tarihi : 28.05.2008 Konusu : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler Mevzuat : 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (R.G: 08.09.1999/ 23810) 4857 Sayılı İş Kanunu (R.G:10.06.2003/

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ Sirküler Tarihi : 31.05.2017 Sirküler No : 2017/069 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA VE BİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

6552 SAYILI KANUN İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI MEVZUATINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

6552 SAYILI KANUN İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI MEVZUATINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 6552 SAYILI KANUN İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI MEVZUATINDA YAPILAN DÜZENLEMELER ÖZET : 11.9.2014 tarihli ve Mükerrer 29116 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı

Detaylı

Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri

Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri Tarih : 16.09.2014 No : 2014/24 Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri Özet : 6552 Sayılı

Detaylı

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12 SİRKÜLER Sayı:2017/12 Tarih:01.02.2017 6770 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte İşmerkezi

Detaylı

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI KAPSAMA GİREN İDARELER Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri ve Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri

Detaylı

Yapılandırılan kamu borçlarının 1. Taksidini ödeyemeyerek hakkını kaybedenlere yeniden ödeme hakkı getirildi.

Yapılandırılan kamu borçlarının 1. Taksidini ödeyemeyerek hakkını kaybedenlere yeniden ödeme hakkı getirildi. O R K U N O R K U N duyuru 207 TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6770 SAYILI KANUNLA 550, 633 VE 6356 SAYILI KANUNLARDA

Detaylı

7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler

7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler 29 Mart 2018 7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak. Sirküler Tarihi : 23.08.2016 Sirküler No : 2016-36 Konu : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak. (Diğer Borçlar) Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR. 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından,

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR. 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından, SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR 1. Yeniden yapılandırma kapsamında bulunan borçlar hangileridir? 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından, a)

Detaylı

6736 Sayılı Kanun Kapsamında SGK Borç Yapılandırma Sunumu Sirküler

6736 Sayılı Kanun Kapsamında SGK Borç Yapılandırma Sunumu Sirküler 6736 Sayılı Kanun Kapsamında SGK Borç Yapılandırma Sunumu Sirküler 2016-046 02.09.2016 PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. 6736 sayılı Kanun Sirküleri-SGK Borç Yapılandırma 6736 Sayılı Kanun un Sosyal Güvenlik

Detaylı

"Torba Kanun Tasarısı" kabul edildi

Torba Kanun Tasarısı kabul edildi On5yirmi5.com "Torba Kanun Tasarısı" kabul edildi Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile düzenlemeleri de içeren "torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yayın

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR 1. Hangi işler ev hizmeti sayılır? Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş

Detaylı

girmektedir.

girmektedir. 30.05.2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/49 KONU: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Yayımlandı.

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü 19/9/2016 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (c) Bendi Kapsamında Sigortalılık Statüsünden Kaynaklanan Emekli

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor? 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor? 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde

Detaylı

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI 1 Nisan 2015 Tarih ve 29313 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SGK tebliği ile ev hizmetlerinde çalışanların

Detaylı

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor.

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor. Bordro Parametrelerine Dikkat Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları

Detaylı

KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017

KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017 KHK/687-4447 SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017 SGK PRİMİNDE UYGULANACAK OLAN DESTEĞİN KAPSAMI GELİR VERGİSİ DESTEĞİ DAMGA VERGİSİ DESTEĞİ SİGORTA PRİMİNE İLİŞKİN SİGORTA

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için yürürlüğe girmeyen ancak, TBMM tarafından kabul edilen ve Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı

Detaylı

Sayı : Yaz.İşl/2014/360 24/09/2014 Konu : Borç Yapılandırması Hk. ODALARA 58 NOLU GENELGE

Sayı : Yaz.İşl/2014/360 24/09/2014 Konu : Borç Yapılandırması Hk. ODALARA 58 NOLU GENELGE Sayı : Yaz.İşl/2014/360 24/09/2014 Konu : Borç Yapılandırması Hk. ODALARA 58 NOLU GENELGE İLGİ : TESK Genel Başkanlığı nın 15.09.2014 tarih ve 2246 sayılı (64 nolu genelge) yazısı. Haziran ayında TBMM

Detaylı

27.01.2015/3-1 ÖZET :

27.01.2015/3-1 ÖZET : 27.01.2015/3-1 2015 YILINDA UYGULANACAK PRİME ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI İLE BAZI İŞLEMLERE ESAS TUTARLARA İLİŞKİN 2015/4 SAYILI GENELGE YAYIMLANDI ÖZET : 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

Vergi ve prim borcu affı TBMM'de

Vergi ve prim borcu affı TBMM'de On5yirmi5.com Vergi ve prim borcu affı TBMM'de Maliye Bakanlığı'nın takibindeki vergi alacakları ile SGK'nın prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Detaylı

İSMMMO YÜCEL AKDEMİR 6770 SAYILI KANUN SGK PRİM ERTELEMESİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI

İSMMMO YÜCEL AKDEMİR 6770 SAYILI KANUN SGK PRİM ERTELEMESİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF ISTANBUL 6770 SAYILI KANUN SGK PRİM ERTELEMESİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ ÖZETİ YÜCEL AKDEMİR BAŞKANI SGK PRİM ERTELEMESİNE

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com I. GİRİŞ Ev hizmeti: Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından

Detaylı

Torba yasada neler var?

Torba yasada neler var? On5yirmi5.com Torba yasada neler var? eni yasada milyonlarca kişinin merakla beklediği gecikmiş ya da... içeren Torba Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Peki bu torba yasada neler var?

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (7020 SAYILI KANUN)

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (7020 SAYILI KANUN) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (7020 SAYILI KANUN) 2017 Yapılandırma Hangi Alacakları / Borçları Kapsıyor? 31/03/2017 tarihinden önceki aylara ait

Detaylı

- 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları,

- 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, VERGİ SİRKÜLERİ Tarih :31.05.2017 Sayı : 2017/39 Konu : Soru-Cevaplarla 7020 sayılı Yapılandırma Kanunu 27 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğegiren 7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

Sayı : 2013/46 25/05/2013 SİRKÜLER

Sayı : 2013/46 25/05/2013 SİRKÜLER Sayı : 2013/46 25/05/2013 Konu : Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (Sgdp) Borçlarının Yapılandırılması Hk. SİRKÜLER SGDP borcu bulunan kişilerin bu borçlarını yapılandırabilmeleri için son başvurunun 31

Detaylı

Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu önceden öngörmek mümkün olabiliyor. İşverenler için önemi.

Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu önceden öngörmek mümkün olabiliyor. İşverenler için önemi. Pazartesi, 22 Ağustos 206 4:00 Klasik hale gelmiş yapılandırma kanunlarımızdan biri daha geliyor. Gerçekten ekonominin sıkıntılı günler Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ ve 7143 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ Haziran 2018 İSTİHDAM TEŞVİKLERİ MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SİGORTA

Detaylı

Uğur SÖKMEN Maliye Bakanlığı Daire Başkanı {yootooltip title=[ ]}İstanbul {/yootooltip} Merhaba arkadaşlar

Uğur SÖKMEN Maliye Bakanlığı Daire Başkanı {yootooltip title=[ ]}İstanbul {/yootooltip} Merhaba arkadaşlar Uğur SÖKMEN Maliye Bakanlığı Daire Başkanı {yootooltip title=[ ]}İstanbul - 1981{/yootooltip} Merhaba arkadaşlar Bildiğiniz gibi önceleri sadece şehit olan madenci kardeşlerimizin aileleri ve çalışan madenciler

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER 13/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI 29.05.2017/70-1 SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÖZET : 27 Mayıs 2017 tarihli 30078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7020 sayılı yasa ile, 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin olup ödenmemiş

Detaylı

Sirküler No: 2017 / 38 Tarih:

Sirküler No: 2017 / 38 Tarih: Sirküler No: 2017 / 38 Tarih: 02.06.2017 Konu: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Yayımlandı. 2 27 Mayıs 2017 tarihli ve 30078 sayılı

Detaylı

SĐRKÜLER : 2010-30 01.07.2010 KONU : Đsteğe Bağlı Sigorta Đşlemleri Hk. Tebliğ

SĐRKÜLER : 2010-30 01.07.2010 KONU : Đsteğe Bağlı Sigorta Đşlemleri Hk. Tebliğ SĐRKÜLER : 2010-30 01.07.2010 KONU : Đsteğe Bağlı Sigorta Đşlemleri Hk. Tebliğ 01.07.2010 tarih ve 27628 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Đsteğe Bağlı Sigorta Đşlemleri Hakkında Tebliğ aşağıda sunulmuştur.

Detaylı

SİRKÜLER 2014/25. : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81)

SİRKÜLER 2014/25. : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81) SİRKÜLER 2014/25 15.09.2014 KONU : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81) Bilindiği üzere Torba Kanun olarak gündemde bulunan 6552 Sayılı

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI 2016 Yapılandırma Hangi Alacakları/Borçları Kapsıyor? 2016 yılı Sigorta primi, Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

2. Yapılandırma kapsamına giren borçlar için başvuru süresi hangi tarihte sona ermektedir?

2. Yapılandırma kapsamına giren borçlar için başvuru süresi hangi tarihte sona ermektedir? 6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YAPILANDIRMA İÇİN SORU VE CEVAPLAR 1. Yapılandırma kapsamına giren borç türleri ve dönemleri nelerdir? 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10/9/2014 ve öncesinde

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Muğla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü sayılı Kanun Değişiklikleri ve Yeni Teşvikler

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Muğla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü sayılı Kanun Değişiklikleri ve Yeni Teşvikler SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Muğla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 5510 sayılı Kanun Değişiklikleri ve Yeni Teşvikler Yasal Dayanak 7103 Sayılı «Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde

Detaylı

Gündelikçi kadına kupon YASA ya eksik girdi

Gündelikçi kadına kupon YASA ya eksik girdi Gündelikçi kadına kupon YASA ya eksik girdi Tıpkı taksi şoförleri ve sanatçılar gibi gündelikçi kadınlara da haksızlık Torba dan çıktı. Yasa ile ev hizmetlileri iki kategoriye ayrılıyor ayda 10 günden

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI

5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI 19.08.2008/132 5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI ÖZET : 5797 sayılı Yasa ile 5510 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamına

Detaylı

YÜCEL AKDEMİR KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI

YÜCEL AKDEMİR KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF ISTANBUL KHK/687-4447 SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ YÜCEL AKDEMİR İSMMMO BAŞKANI

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2006/23 İstanbul, 10 Mart 2006 KONU : Sosyal Güvenlik Prim Borçlarının

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/37

Mali Bülten No: 2015/37 ` Mali Bülten No: 2015/7 Vergi/ 6 Nisan 2015 Ev Hizmetlerinde Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ Yayımlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 1 Nisan 2015 tarih ve 291 sayılı Resmi Gazete de ev hizmetlerinde

Detaylı

-2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı ile

-2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı ile 2008/071 27.05.2008 Konu: Sigorta Prim Affı Yasalaştı! Kamuoyunda prim affı olarak gündeme gelen sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırması düzenlemesi yasalaştı. Söz konusu düzenleme Sosyal

Detaylı

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI SİRKÜLER NO: YORDAM 2016/S 12 İST. 16.02.2016 ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI Asgari ücrete; işveren desteğine ilişkin 6661 sayılı kanun 27.01.2016 tarih ve 29606

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 9719 SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5458 Kabul Tarihi : 22/2/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 4/3/2006

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YAPILANDIRMA (6552 SAYILI KANUN) SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor? 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI Yapılandırma Hangi Alacakları/Borçları Kapsıyor? 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 tarihinden önce

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 31 /1/2017 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2017-5

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ Sirküler Tarihi : 27.01.2017 Sirküler No : 2017/017 TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YAPILANDIRMA KONUSUNDA SORULAR VE CEVAPLAR

6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YAPILANDIRMA KONUSUNDA SORULAR VE CEVAPLAR 6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YAPILANDIRMA KONUSUNDA SORULAR VE CEVAPLAR 1. Yapılandırma kapsamına giren borç türleri ve dönemleri nelerdir? 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10/9/2014 ve

Detaylı

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR Sirküler Rapor 30.06.2011/ 88-1 2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR ÖZET : 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/13 TARİH: 01.01.2010

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/13 TARİH: 01.01.2010 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/13 TARİH: 01.01.2010 KONU Prime Esas Kazançların Alt ve Üst Sınırları ile İdari Para Cezalarına, Geçici İş Göremezlik Ödeneklerine ve Borçlanmaya Esas Tutarlar Bilindiği üzere,

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ ve 7143 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ Temmuz 2018 İSTİHDAM TEŞVİKLERİ MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SİGORTA

Detaylı

6552 SAYILI TORBAY YASA İLE İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

6552 SAYILI TORBAY YASA İLE İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6552 SAYILI TORBAY YASA İLE İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Dr. Resul KURT SGK E. BAŞMÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ info@resulkurt.com Twitter/resulkurt34 25.09.2014 www.resulkurt.com

Detaylı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz;

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 28.06.2018 Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz; 2016 ve 2017 yıllarında işverenlere verilen ve 2018 yılında da devam ettirilen asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları;

Detaylı

ALFA GENELGE 2011 / 18. Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

ALFA GENELGE 2011 / 18. Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Ġstanbul, 18.02.2011 ALFA GENELGE 2011 / 18 Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması 2011/17 sayılı Alfa Genelgemizde genel hatları ile açıklamış olduğumuz ve henüz Resmi Gazetede

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Yapılandırma Hangi Alacakları/Borçları Kapsıyor? 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

Detaylı

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

Sirküler : İstanbul,

Sirküler : İstanbul, Sirküler : 18-33 İstanbul, 16.07.2018 2018 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Destek Tutarı 20 Haziran 2018 tarihli ve 30454 sayılı Resmi Gazete de 2018 yılında uygulanacak asgari ücret desteğine ilişkin

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 17 /1/2018 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2018-2

Detaylı

BELEDİYE ALACAKLARI AÇISINDAN 6552 SAYILI ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 (Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete

BELEDİYE ALACAKLARI AÇISINDAN 6552 SAYILI ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 (Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete BELEDİYE ALACAKLARI AÇISINDAN 6552 SAYILI ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 (Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete Dr. Ahmet OZANSOY BOSTON, 18 Ekim 2014 1 KANUN KAPSAMINDAKİ

Detaylı

ÖZET BAŞLIKLAR. Çemberlitaş, Binbirdirek Mh. Piyerloti Cd. Dostlukyurdu Sk. Yeşil Ap. No : 1 Kat : 2 D : 6 Fatih / İstanbul

ÖZET BAŞLIKLAR. Çemberlitaş, Binbirdirek Mh. Piyerloti Cd. Dostlukyurdu Sk. Yeşil Ap. No : 1 Kat : 2 D : 6 Fatih / İstanbul 13/09/2014 Değerli Mükelleflerimiz, Uzun zamandır çoğu mükellef tarafından beklenen, 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW.ONERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 01 2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA

GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA Ahmet ARAS 40 I- GİRİŞ Geçersiz sigortalılık statüsünde yatan primlerin geçerli sigortalılık

Detaylı

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 6645 1 SİGORTALI YÖNÜNDEN ŞARTLAR 31.12.2017 Tarihine kadar İş-Kur İşbaşı Eğitim programını tamamlamış olması İşbaşı

Detaylı

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır I- GİRİŞ : 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan

Detaylı

Bu kapsamda 5510 sayılı yasanın 81. Maddesine (j) fıkrası eklendi. Buna göre;

Bu kapsamda 5510 sayılı yasanın 81. Maddesine (j) fıkrası eklendi. Buna göre; Bağ-Kur Kapsamındaki Sigortalılar İçin Yüzde 5 Prim İndirimi Başladı Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 5510/4 (b) (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlar için 07.09.2016

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı