AİLE DANIŞMANLIĞI TEMEL KAVRAMLAR AİLE DANIŞMA KURAMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AİLE DANIŞMANLIĞI TEMEL KAVRAMLAR AİLE DANIŞMA KURAMLARI"

Transkript

1 Yrd.Doç. AİLE DANIŞMANLIĞI TEMEL KAVRAMLAR AİLE DANIŞMA KURAMLARI

2 Aile Danışmanlığı Nedir? Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulu bir psikolojik danışmanlık hizmetidir. Aile danışmanlığının bireysel terapilerden en önemli farkı, bireyi tek başına ele almak yerine ailenin tümüne bir bütün olarak yaklaşmasıdır.

3 Aile Danışmanlığının İşlevi Ailenin de, her canlı gibi farklı işlevleri yerine getiren farklı organları, duyuları ve kendi ruhu vardır. Bu işlevsellikler arasında bütünlüğü korumak, günümüzde giderek güçleşmiştir.

4 Aile Danışmanlığında Hedefler Ailenin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi, işlevselliğini sağlaması, gerçekçi hedefler edinmesi, açık iletişim kurması, empati yeteneklerini geliştirmesi ve kendi yaratıcı çözümlerini ortaya koymasını sağlamaya yardımcı olmaktır.

5 Aile Danışmanlığının Amacı Nedir? Aile danışmanlığının amacı, aile içinde yaşanan kişiler arası sorunlara çözüm üretmek ve tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması gibi konularda aile bireylerine destek vermektir.

6 Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorun tüm aileyi etkiler. Çözüm sürecinde de ailenin tümü belirleyici rol oynar.

7 Aile Danışmanının Aile Danışmanlığı Sürecindeki Rolü Aile danışmanı, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin sorunları görmelerini sağlamaya çalışır.

8 Aile danışmanlığında aile danışmanı bireylerden her birinin; Diğerlerini saygı ile dinlemesine, Diğerlerinin bakış açısını görmesine ve anlamasına, Diğerlerine karşı duygu ve düşüncelerini daha açık bir dil ile ifade etmesine, Diğerlerine karşı incitici davranışlarda bulunmamasına, Soruna yönelik olarak konuşmasına, Diğerlerini olduğu gibi kabul etmesine, Diğerlerinden beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur.

9 Aile Danışmanlığının Önemi Aile içinde üyelerin yaşadıkları sorunlar, bireylerin huzursuz olmasına, birbirleriyle olan ilişkilerinin zayıflamasına, iletişim yollarının tıkanmasına ve sorunların üst üste yığılarak bireylerin farklı çözüm yolları (evden uzaklaşma, boşanma, aldatma, şiddet..) aramalarına sebep olabilmektedir.

10 Bilindiği gibi, aile toplumsal yapının en küçük parçasıdır. Aile üyeleri hem bireysel olarak varlıklarını sürdürmekte hem de toplumsal yapının bir parçası olarak rollerini yerine getirmektedirler.

11 Aile ve evlilik kurumu toplumsal düzeni sağlamaya hizmet etmektedir. Aile kurumu boyutları ve içeriği değişime uğramakla birlikte, insanlık tarihi boyunca evrenselliğini ve toplumun temel birimi olma özelliğini korumuştur.

12 Aile ve evlilik kurumunun özellikleri, içinde bulunduğu toplumun sosyal yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Ancak ailenin tüm toplumlarda büyük benzerlik gösteren yedi temel işlevi vardır:

13 Bunlar: Üremek, Ekonomik gereksinimleri karşılamak, Statü sağlamak, Çocukların eğitimini planlamak, Aile üyelerinin birbirlerini korumaları, karşılıklı sevgi ortamı yaratmak, Cinsel doyum sağlamak ve Boş zaman etkinliklerini gerçekleştirmektir.

14 Ailenin işlevleri: Biyolojik, Sosyal, Psikolojik ve Ekonomik olmak üzere dört genel başlıkta toplanabilir. Ailenin kurulması için evlilik kurumuna ihtiyaç vardır.

15 EVLİLİK Evlilik, iki karşı cinsin toplumca onaylanan birlikteliğidir. Evlilik yasalar önünde bir ortaklık sözleşmesidir. Evlilik için bireylerin belli bir olgunluk düzeyine erişmeleri gerekir. Bu olgunluk, kültüre ve zamana göre değişmektedir.

16 Evlenmeye karar verildiğinde evi geçindirmek, çocuk sahibi olmak, cinsellik, hobiler, diğer eşe destek olmak, düş kırıklıklarını hazmetmek, kazanılan zaferleri kutlamak kısacası yaşamın müziğini birlikte bestelemek konusunda bir güç birliği oluşturmak için eşler birbirine söz vermiş demektir.

17 İki birey bir çift oluşturduklarında daha önce tek tek ellerinde bulundurdukları toplumsal güçleri iki katına çıkar. İki kişi evlilik yoluyla bir bütün oldukları zaman, bu birleşme aşk, şefkat, destek ve zevk sağlayarak, eşlerin gücüne kaynak oluşturur.

18 Bazen de bunun tam tersi olur. Çift anlaşamadığı zaman, çok büyük bir enerji açığa çıkar ve bu enerjiyi birbirlerini incitmek için kullanabilirler. İletişimsizliğin yarattığı enerji, yaşamı kısıtlayabilir ve nefrete neden olabilir.

19 Aile hayatı, zorlukları sayesinde gerçek doyumu sağlayan ve geliştirici bir ortamdır. İş ve aile hayatı arasında bir paralellik vardır. Kişinin hayatını sağlıklı ve anlamlı kılan temel ilke ve değerler, aile hayatını sağlıklı kılan temel ilke ve değerlerden farklı değildir. Aile hayatında başarılı olan kişilerin iş hayatında da başarılı olmaları beklenir.

20 AİLE Sistem perspektifine göre aile, bir geçmişi paylaşan, duygusal bağı olan, üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için stratejiler planlayan bireylerden oluşmuş kompleks bir yapı olarak tanımlanır.

21 Aile sistemi çeşitli öğelerden oluşmuş bir takımdır. Öğeler arasında etkileşim vardır. Etkileşim, sistemdeki öğelerin özelliklerinden etkilenir.

22 SAĞLIKLI AİLE Henüz sağlıklı ailenin tanımı ve özellikleri hakkında tam bir anlaşma olmamasına rağmen, fonksiyonlarını yerine getiren ve üyelerine doyum sağlayan ailelere sağlıklı aile denir. Sağlıklı ailenin fonksiyonları şöyle sıralanmaktadır:

23 Sağlıklı Ailenin Özellikleri Duyguları paylaşma, Bireysel farklılıkları kabullenme, İlgi ve sevgi duygularının gelişimi, İşbirliği, Mizah duygusu, Yaşamı sürdürmek için temel ihtiyaçların karşılanması Problem çözme, Takdir duygularını ifade etme, İletişim, Birlikte zaman geçirme, Ortak değerler ve Etkin başa çıkma becerileri.

24 Sağlıksız Aile Aile fonksiyonlarının birkaç farklı bölümünün yeterince yerine getirilememesi nedeniyle sağlıksız aileler oluşur.

25 EVLİLİK VE AİLE DANIŞMANLIĞI TARİHİ Aile danışmanlığı 2. Dünya Savaşından sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Aile dinamikleri hakkında ilk çalışan kişi Freud, ilk kez ayrıntılı inceleyen ise Alfred Adler'dir.

26 yılları arasında aile danışmanlığı alanında etkili olan liderlerden bazıları Nathan Ackerman, Murray Bowen ve Carl Whitaker'dir.

27 yılları arasında aile danışmanlığında çok hızlı bir gelişme görülmüş, birçok teori ve kavram ortaya çıkmıştır. Bu on yılda özellikle Jay Haley, Salvador Minuchin, Virginia Satir, Carl Whitaker, Murray Bowen ve Nathan Ackerman etkili olmuştur.

28 yılları arasında iki büyük dernek (The American Association For Marriage And Family Therapy ve American Family Therapy Association) kurulmuştur 'de ilk dergi çıkarılmaya başlanmıştır.

29 1970 lerin başında Avrupa 'da da özellikle İngiltere ve İtalya'da aile danışmanlığı ile ilgili çalışmalar hız kazanmaya başlamıştır. 1980'li yıllarda özellikle kadın araştırmacılar çalışmalarını yoğunlaştırırken, 1990'larda birçok yeni teori ortaya çıkmıştır.

30 Aile Danışmanlığı gerektiren konular: Aile üyeleri arasındaki iletişim sorunları Anne-baba ile çocuklar arasındaki sorunlar Evlilikte iletişim sorunları Eşler arası cinsel, duygusal, zihinsel uyumsuzluk ve çatışmalar Evlilikte aldatma, sadakat sorunu Eşlerin aileleri ile ilgili sorunlar vb.

31 AİLE DANIŞMA KURAMLARI Aile danışmanlığı kuramları, psikolojik danışma kuramlarına benzerlik gösterir ve onların tekniklerinden faydalanır. Ancak, bu, aile danışma kuramlarının, psikolojik danışma kuramlarının tamamen aynısı olduğu anlamına gelmemektedir.

32 Bireysel danışma kuramları bireyi merkez alır. Aile danışmanlığı ise aile sistemine önem vermektedir.

33 Günümüzde, aile danışmanlığında kullanılan kuramlar çeşitlilik göstermektedir. Geleneksel danışma kuramlarının uyarlamasının yanında, alanda yepyeni yaklaşımlar ortaya atılmakta ve uygulamaya konulmaktadır.

34 Burada sözü edilecek olan danışma kuramları günümüzde yaygın bir kullanım alanı bulan, denenmiş ve başarıları kanıtlanmış olan yaklaşımlardır.

35 AİLE DANIŞMA KURAMLARI Bowen Aile danışmanlığı Yapısal Aile Danışmanlığı Yaşantısal/İnsancıl Aile Danışmanlığı Gestalt Aile Danışmanlığı Psikanalitik Aile Danışmanlığı Bilişsel Davranışçı Aile Danışmanlığı

36 BOWEN AİLE TERAPİSİ Psikanalitik kuramın ilkelerini aile danışmanlığına başarıyla uyarlayan Bowen ve Framo dur. Bowen 'e göre, aile birbiriyle etkileşim içinde olan bir bütündür. Sistemdeki parçalardan birinin değişmesi sistemin temelini etkilemektedir. Amaç, hem aile sistemini ve hem de her bir aile üyesinin kimliğini dengede tutmayı başarmaktır.

37 Bowen aile danışmasının dört temel işlevi olduğuna inanır. 1.Eşler arasındaki etkileşimi belirleme ve açıklama 2.Orijin ailenin duygusal sisteminden kendini çekme 3.Duygusal sistemin fonksiyonlarını öğrenme 4.Danışma oturumlarında ben konumunu kullanarak farklılaşmayı gösterme (Fenel ve Weinhold, 1989).

38 Danışma Süreci ve Teknikleri Genogram: Aile geçmişini anlamada ve bugüne etkileri farketmede önemli bir tekniktir. Üçgenler: Örn. karı-koca arasındaki problemler, çocukları ve anneyi birbirine yakınlaştırırken (diffuse-fused relationship), baba-çocuklar ve anne arasında emosyonel üçgen yaratabilir. Üçgenleri bozma: Sorun kimlerin arasında ise o kişiler tarafından çözülür. Soruna dahil edilen ve üçgenleşmeye neden olan aile üyesi (genellikle çocuklar)uzak tutulur.

39 Bu modelde Bowen ın eve geri dönme adını verdiği bir yöntem önerilir. Bu yöntem eşlerin yeni kazandıkları bakış açıları ile kendi orijin ailelerine ziyarette bulunarak, onları yeniden değerlendirmelerini amaçlar.

40 Bowen ın kuramından bazı kavramlar: Bireysel farklılaşma, Üçgen, Çekirdek ailenin duygusal sistemi, Orijin aile, Duygusal yoksunluk, Kuşaklararası aktarma süreci.

41 Genel olarak danışma sürecinin iki amacı vardır: 1. Anksiyeteyi azaltma ve semptomları hafifletmek 2. Uyumu sağlayabilmek için her aile üyesinin farklılaşma düzeyini artırmak

42 Güçlü ve Sınırlı Yanları Güçlü yanları Probleme bir sistem perspektifinden bakılır, bireyler akıl hastası olarak teşhis edilmez veya nitelendirilmez. Duygusal rahatsızlıklar kuşaklar boyu aktarılan bir süreç olarak kavramsallaştırıldığı için danışanın kendi orijin ailesinden farklılaşmasına önem verilir. Danışma evrelerinde çiftlerde birlikte ilerlemeye ve tarafsızlığa çok önem verilir.

43 Sınırlı yanları Aile sisteminde çocukların etkisi dikkate alınmamıştır. Çünkü danışma sürecinin merkezinde evli çiftler vardır. Şimdi yerine geçmiş üzerinde daha fazla durulmaktadır. Duyguya yeterince önem verilmemektedir. Çok fazla zaman gerektirir.

44 James Framo Çiftler ve ailelerle 1958'de çalışmaya başlamıştır. Bireylerin gelişim dönemlerinde aileleriyle yaşadıkları sorunları inceleyerek, ailenin önemini vurgulayan bir kuram geliştirmiştir. Nesne ilişkileri kuramıyla benzer olarak Framo da, çözülememiş kişilerarası çatışmaların şimdiki eş ve çocuklara yansıdığına inanır. Framo, ailedeki bu fenomenleri açıklarken hem dinamik hem de sistemik kavramları kullanır.

45 Framo nun kuramının temel ilkeleri: 1. İnsanı asıl güdüleyen şey başarılı iletişim kurabilmesidir. 2. Çocuğun ebeveynle geçirdiği hüsran ve gerilim çocuğun kişiliği ile birleşir. 3. Orijin ailede çözülmemiş çatışmalar ruhsal probleme neden olur.

46 4. Bireyler kendi orijin ailelerinde çözülmemiş çatışmaları yeniden yaşamalarına fırsat sağlayacak kişilerle evlenir. 5. Geçmişte çözülmemiş sorunlar genellikle çocuklara yansır. 6. Danışmalarda problem kaynakları ele alınarak çözüme kavuşturulur. 7. Çözüm için aile kökeni incelenirse olaylar daha iyi algılanır. 8. Birey orijin ailesindeki ilişki dinamiklerini inceleyerek kendi eş ve çocukları arasındaki ilişkiyi kavrayabilir (Fenell ve Weinhold, 1989).

47 Framo nun aile danışma yöntemine göre danışma sürecinin 3 evresi vardır: 1. Eşlerle danışma, 2. Eşlerle grup danışması 3. Orijin aile danışması.

48 Orijin aile oturumlarının iki amacı vardır: 1- Orijin ailelerin şuandaki aileye yansıyan problemlerinin neler olduğunu belirlemek, 2- Danışanların orijin aileler ile daha uygun yaşantı geçirmelerini sağlamak.

49 Orijin aile danışmasının özel amaçları şunlardır: 1-Danışan orijin aile ile ilişki kurar. Bunu çocukluk yılları ile değil de şimdiki yetişkin hayatı ile yapar. 2-Danışan orijin ailesinin eş ve çocuklarına nasıl yansıdığını keşfetmelidir. 3-Danışanın orijin aile ile farlılaşması artırılmalıdır. 4-Seanslarda ebeveynler hakkında önemli duygu ve düşünceler paylaşılır. 5-Bu seanslar danışana kendi ebeveynlerinin hatalarından dolayı onları affetme, onları gerçekçi olarak algılama ve ebeveynlerine onları sevdiklerini söyleme fırsatı verir.

50 Güçlü ve Sınırlı Yanları Güçlü yanları Danışanın orijin aile ile ilgili problemlerini doğrudan ele alan tek danışma biçimidir. Bu kuram şu an ailedeki problemin orijin ailedeki bitirilmemiş işlerin sonucu olarak var olduğunu kabul eder. Eşlerin etkileşimini geliştirmek için bu deneyimleri kullanır.

51 Zayıf yanları Bu yaklaşım şimdiki problemlerin geçmişteki orijin aileden kaynaklandığı hipotezine dayanır, ancak orijin aile ile çalışma yapılması her zaman mümkün değildir. Çünkü bazı danışanlar ebeveynlerinin hayatta olmaması veya başka sebeplerden dolayı kendi ailelerine yakınlaşamayabilirler.

52 YAPISAL AİLE DANIŞMANLIĞI Kuramsal Görüş Aile danışmanlığı alanında 1970'lerde Salvador Minuchin tarafından geliştirilen yapısal aile danışmanlığı oldukça popüler olmuştur. Yapısal aile danışmanlığı bir sistemin parçalarının nasıl etkileşime girdiği, dengesini nasıl sağladığı, nasıl işlevsiz iletişim kalıplarını geliştirdiği üzerinde durmaktadır.

53 Özellikle transaksiyonel kalıplara çok fazla önem verilir. Çünkü bu kalıplar ailenin yapısı, sınırlarının geçirgenliği, gruplaşma ve koalisyonların varlığı hakkında bilgi verir.

54 Aile Patolojisi İşlevsiz bir aile, üyelerinin gelişimi için gerekli fonksiyonları yerine getiremez. Beş işlevsiz aile yapısı belirlenmiştir. 1. İç içe aileler 2. Kopuk aileler 3. Evine bağlı olmayan kocanın olduğu aileler 4. Olgunlaşmamış ebeveynli aileler 5. İlgisiz ebeveynli aileler Minuchin bu beş tip aileyi patolojik olarak adlandırır.

55 Bu aileler stresli bir durumla karşılaşırlarsa sınırlarını ve transaksiyonel kalıplarını daha çok katılaştırırlar. Normal aileler yaşamın stresleriyle ailenin devamını sağlayacak şekilde başederler. Çünkü sağlıklı aileler, aile yapısını yeniden yapılandırabilecek esnekliğe sahiptirler. (Goldenberg ve Goldenberg,1996).

56 Danışma Süreci ve Teknikler Aile danışmanlığı alanına çok önemli kavramlar kazandırmıştır. Yapısal aile danışması, geçmişten çok şimdiki durumla ilgilenir. Belirlenmiş hedeflere yönelik kısa süreli bir tedavi biçimidir. Bu yaklaşımda, danışman oldukça aktiftir. Ailede değişiklik yaratabilmek için yönetici gibi davranabilir.

57 Yapısal aile danışmasında danışma süreci birkaç adımda gerçekleşir: 1- Problem: Danışman ailenin problemlerini tespit etmeye çalışır. 2 - Hipotez kurma: Danışman topladığı bilgilere dayanarak problemin çözümü için hipotez kurar. 3 - Amaçlar: Hipotez kurulduktan sora amaçlar belirlenir.

58 4 - Müdahale: Danışman, aile üyelerinin birbirleri ile ve kendi benlikleri ile olan etkileşim kalıplarını değiştirme amacına yönelik müdahale planlar. 5 - Dönüt: Danışman müdahalelerde aile üyelerinin tepkilerini alır.

59 Yapısal aile danışmasına göre, aile, sistemin yapısı bozulduğu için sağlıksız hale gelir. Ailede değişiklik sağlayabilmek için genel olarak üç müdahale tekniği kullanılır: 1.Dahil olma, Dahil olmanın üç spesifik biçimi vardır. İzleme Benzeme Bağdaştırma 2.Aile işlem kalıplarını harekete geçirme 3.Aile işlem hareketlerini yeniden yapılandırma

60 Değişim için kullanılan diğer teknikler: Sistemi yeniden kompoze etme Semptoma odaklanma Yapısal değişiklik Aile içindeki roller ve hiyerarşiler yeniden tanımlanır. Yeniden düzenleme geleneksel cinsiyet rolleri esas alınarak yapılır.

61 Güçlü ve Sınırlı Yanları Güçlü Yanları Düşük sosyoekonomik düzeydeki aileler için geliştirilmiş ve oldukça pragmatiktir. Yalnızca aileler için geliştirilmiş ilk kuramdır. Alt sistemler ve sınırlar gibi özel kavramlar kazandırmıştır. Etkili, hareketli müdahaleler kullanılır. Danışma süreci iyi araştırılmış ve sistemlidir. Kısa sürelidir, danışman ve aileler aktiftir.

62 Sınırlı yanları Şuan üzerinde odaklandığı için oldukça yalındır. Bazı feminist teorisyenler geleneksel cinsiyet rollerine fazla vurgu yapıldığını savunur. Aile yapısındaki problemleri araştırırken bireysel sıkıntıyı göz ardı edebilir. Aile dinamiklerini ve gelişimini açıklamakta güçsüz kalır. Kullanılan tekniklerden bazıları samimi görülmeyebilir.

63 YAŞANTISAL / İNSANCIL AİLE DANIŞMASI Kuramsal Görüş Yaşantısal / insancıl aile danışmasının kuramsal kaynağı insancıl / varoluşçu danışma yaklaşımıdır. Bireysel danışan-merkezli danışma, aile danışmasına uyarlanmıştır. Danışan merkezli yaklaşım etkili samimi ilişkilerin gelişmesine önem verdiği için aile danışması alanına uygundur. Danışman uygun ortamı yaratırsa, aile üyelerinin birbirlerine daha fazla güveneceğine inanılır.

64 Rogers uygun ortamın temel koşullarını şöyle sıralamıştır: Samimiyet, Saydamlık, Kabul, Saygı, İlgilenme, Empati, Katılımlı dinleme.

65 Danışan merkezli aile danışmasına göre, insanlar başkaları hakkındaki duygu ve düşüncelerini iletemedikleri için duygusal problemler geliştirirler. Çünkü bu kişiler genellikle cezalandırılmaktan korkarlar. Bu korku, çocuklukta tehdit edilme sonucu oluşur. Tehdit edilen çocuklar insanlardan ve dünyadan uzak dururlar. Danışmanın rolü duyguların ifade edilebilmesi için uygun koşulları yaratmaktır. Rogers'a göre, danışman model olarak aile üyelerini eğitir. Böylece aile üyeleri potansiyellerini geliştirirler.

66 Virginia Satir Sosyal hizmet uzmanı olan Virginia Satir, bu yaklaşımda en çok tanınan liderlerden birisi olmuştur. Ailenin duygusal sisteminin, ailenin iletişiminde ifade edildiğine inanır. Duyguları ortaya çıkartmak için önemli teknikler geliştirmiştir.

67 Danışma Süreci ve Teknikleri Beş aşaması vardır. 1. Aile ile güven oluşturma 2. Yaşantılara karşı farkındalık geliştirme 3. Aile dinamiklerine karşı farkındalıklar ve anlayışlar geliştirme 4. Danışma oturumlarında farklı durumlara karşı yeni anlayışlar geliştirme 5. Aile üyelerinin kazandıkları yeni davranışları terapötik ortamın dışında da kullanmalarını sağlama

68 Aileyi yeniden kurma Bu tekniğin üç amacı vardır. 1. Aile üyelerine eski öğrenmelerinin kaynağını gösterme 2. Kendi ebeveynlerinin kişiliklerine daha gerçekçi bakmalarına yardımcı olma 3. Aile üyelerinin kendi kişiliklerini tanımalarına yardımcı olma

69 Aile haritaları Aile genogramına benzeyen bu teknikte, üç kuşağın aile yapısına bakılır. Satir 3 aile haritası çizer. Bunlar: kadının orijin ailesi, erkeğin orijin ailesi ve şimdiki aile.

70 Yeniden Biçim Verme Danışman, ailedeki iyi niyetleri vurgulayarak, suçlama tehdidini azaltmaya çalışır. Böylece, aile üyelerinin algılarında değişiklik yaratır.

71 Carl Whitaker Renkli kişiliği ile yaşantısal aile danışmasının en önemli liderlerinden olan Carl Whitaker da duygulara önem vermektedir. Whitaker'in amacı, bireylere hem ait olma hem de özgürlük duygularını yaşatmaktır. Sosyal uyuma önem vermeyen Whitaker, ailenin ve bireysel aile üyelerinin yaratıcılıklarını artırmaya önem verir. Ayrıca Whitaker, danışma sürecinde teknikten ziyade yaratıcılık ve spontanlığa önem vermektedir.

72 Whitaker, bireylerle ve ailelerle çalışırken danışmanın canlı, neşeli, hayat dolu olması gerektiğini vurgular. Danışman, ailenin inanç sistemini ve sembolik kelimelerini ortaya çıkartmalı ve spesifik terapötik teknikler yerine bunları kullanmalıdır. Danışman ailenin dili ile konuşmalıdır. Danışman, bir koç, vekil ya da büyük ebeveyn gibidir.

73 Danışma Süreci ve Teknikler Yaşantısal insancıl aile danışması, bireyleri değiştirme yoluyla aileyi değiştirmeye çalışır. Danışma sürecinde içsel değişime de odaklanır. Danışmanlar teknik kullanımında iki ayrı görüşü benimsemektedirler. Bazı danışmanlar (Satir gibi) oldukça yapılandırılmış teknikler kullanır. Bazıları da (örneğin Whitaker) kendi kişiliklerine, yaratıcılıklarına ve spontanlıklarına göre teknikleri kullanmayı tercih ederler. Şu an, yaşantısal / insancıl aile danışmanları bu iki görüşün ortasını benimsemektedirler.

74 Yaşantısal aile danışmasında, danışma sürecini kısaca şöyle özetleyebiliriz: Etrafında dolaşma: Başlangıçta, aile üyelerinin danışma oturumlarının amacı hakkında bilgileri yoktur ve üyelerin kafası karışıktır. Danışmaya direnç: Aile üyeleri, duygu ve davranışlarını paylaşmada direnç gösterirler. Geçmiş hakkında konuşma: Aile üyeleri, geçmişteki olaylar ve bu olaylar hakkındaki duygu ve düşüncelerini açıklarlar.

75 Olumsuz duygular: Aile üyeleri birbirlerine veya danışmana şimdiki olumsuz duygularını paylaşmaya başlarlar. Kişisel konuları ifade etme ve açıklama: Güven gelişmiştir, aile olumlu yönde değişmek için hazırdır. Şimdi ve buradaki duygularını tamamen ifade etme: O andaki duygularını açıklarlar.

76 Aile üyelerinin iyileştirici yetenekleri: Güven ve özgürlük atmosferi, kabul ve anlayışın ortaya çıkmasına izin verir. Kendini kabul etme ve değişme: Aile üyeleri kendilerini oldukları gibi kabul ederler. Kendi sorumluluklarını üstlenirler ve davranışlarının değişimini kontrol ederler.

77 Dönüt verme: Aile üyeleri birbirlerinden dönüt alır ve verirler. Ailede dönüte ihtiyaç vardır ve bu şekilde gelişebilirler. Yüzleştirmenin oluşması: Aile üyeleri nezaket, incelik ve korumacılıklarını bırakır önemli meselelerle yüz yüze gelirler. Aile gelişimine yardım etme: Üyeler birbirlerine daha istikrarlı şekilde yardım ederler. Aile etkileşimi: Aile kendisini bir birim veya bağımsız üyelerden oluşmuş bir grup olarak görmeye başlar.

78 Samimiyetin tamamen ifade edilmesi: Aile üyeleri birbirlerinin duygularını dinlemeyi ve kabul etmeyi öğrenmişlerdir. Bundan sonra ailede çıkacak anlaşmazlıklar kolay çözülür. Değişmiş aile: Aile üyeleri bu süreçte değerlerini keşfetmeyi, kararlarını gözden geçirmeyi, sorunlarını kabul etmeyi ve çözmeyi öğrenmişlerdir.

79 Yaşantısal aile danışmanlığında, yaygın olarak kullanılan yapılandırılmış teknikler şunlardır: 1.Aile portresi, 2.Aile resmi, 3.Aile kuklası, 4. Gestalt teknikleri

80 Aile portresi 4 adımda gerçekleştirilir: Tabloyu oluşturma Rol oynayanları seçme Bir portre yaratma Portre süreci (Gladding, 1998).

81 Aile Resimleri Katılımlı aile resmi Ailenin yaşam alanını sembolik olarak resmetme

82 Aile kuklası tekniğinde bir aile üyesinin kuklaları kullanarak bir hikaye anlatması istenir. Bu tekniğin orijinali, çocuklarla yapılan oyun terapisinde kullanılır. Bu teknik ile (role playing) geçmiş olaylar, istekler ve gelecekteki olaylara karşı duyulan korkular canlandırılır.

83 GESTALT TERAPİ FREDERİCK PERLS; Varoluşçulardan, hümanist yaklaşımdan, fenomenolojik yaklaşımdan, Zen-budizmden etkilenmiştir. Bireylerin algılarında eksiği tamamlamak eğilimi vardır. Kelimelerdeki harf eksiklikleri tamamlanarak okunur. Önce bütün algılanır, daha sonra parçalar algılanır. Bir odaya girdiğimizde önce odanın tamamı göze çarpar. Daha sonra tek tek eşyalarla ilgilenmeye başlarız.

84 İnsan Görüşü ; Gestalt, parça bütün kavramını ele alır. Bütün parçadan oluşur. parçayı iyi tanımak istiyorsanız, bütün içinde incelemeniz gerekir. Dolayısıyla bireyi iyi tanımak için onu yaşadığı çevresi ile birlikte incelemek gerekir. Birey birbirinden bağımsız fakat birbirini etkileyen parçalardan oluşur. Bireyi anlamak için o parçaları anlamak gerekir. İnsan ne iyidir ne de kötüdür. Birey olaylara nasıl tepki vereceğini kendisi seçer. Bireyler sorumluluklarını çeşitli nedenlerle yüklenemezler. Bunun nedeni de bireyin şimdi ve buradayı yaşayamamalarıdır. Bunu öğretmek gerekir.

85 Ruh Sağlığı: Ruh sağlığı, organizmanın bütün halinde faaliyet göstermesine bağlıdır. Bir arıza varsa ruh sağlığı bozuktur. Bireyin davranış, düşünce ve duygularıyla bütünlük kazanması ve üçü arasında uyumun olması ruh sağlığını gösterir.

86 Amaç ; Bireyi dıştan destekli bir birey olmaktan kurtarıp, desteği içten almasını sağlamak, Duygu, düşünce ve davranışlarında bütünlük sağlamak ve Farkındalık kazandırmaktır. Duygu, düşünce ve beden dili hakkında farkındalık kazandırmak temel amaçtır.

87 Danışanın duyguları, şimdi ve burada kavramı önemlidir. Danışanı şu ana ve buradaya çekmek için ; Şu an neler hissediyorsun, Neler olup bitiyor soruları yöneltilir. Geçmişte yaşanan duygular için ; Şu an neler hissediyorsun, Şu an o duygu aynı yoğunlukta mı? soruları yöneltilir. Geçmişte yaşanan olay; Şu an seni nasıl etkiliyor, Şimdi olsa tepkin nasıl olurdu. diye sorulur. Neden sorusu sorulmamalıdır. Bunun yerine kendini nasıl hissediyorsun? sorusu sorulmalıdır.

88 Bir diğer amaçsa bireyin topluma uymasını sağlamak değil, bireye iç denetim kazandırmaktır. Teknik olarak bireyden bedenini konuşturması istenebilir. Örn. Şimdi ellerin konuşsaydı ne derlerdi? Burada amaç bireye bedeninde neler olduğunu hissettirmektir.

89 Önemli Kavramlar 1. Şimdi ve Burada ; Geçmiş geçmişte kalmıştır. Önemli olan şu andır. Geçmişi tekrar getiremeyiz, gelecekse gelmemiştir. Birey hayallerle yaşamamalıdır. Şimdi ve gelecek arasındaki boşluk kaygı yaratır.

90 2. Bütünlük ; Bireyin kendisini ve çevresini tanıması, gizil güçlerini fark edip kullanabilmesi ve sorumluluk alabilmesidir.

91 3. Bitirilmemiş İşler ; geçmişte bireyin sözel olarak ifade edemediği olumsuz duygularıdır. Kırgınlık, kızgınlık, güceniklik, nefret vb. En kötüsü gücenikliktir. Bu beraberinde suçluluk duygusu getirir.

92 GESTALT TEKNİKLERİ Boş Sandalye Tekniği: Danışanın çatışmalarını ortaya koymasına yönelik bir tekniktir. Terapist, danışandan bir sandalyeye oturup Top Dog olmasını ve sandalyeyi değiştirerek Under Dog olmasını ister. Bu yolla danışanın içselleştirdiği çatışmaları yüzeye çıkar ve danışan çatışmalarını bütünüyle yaşar.

93 Top Dog: Kişinin, dürüst, ahlaklı, duygularının farkında olan ve davranışlarının sorumluluğunu alan yönüdür. Under Dog: Kişinin sorumluluk almamak için sebepler bularak işleyen pasif yönüdür. Kurban rolü oynayarak, savunuculukla, zayıflıkla ve sahte güçsüzlükle davranışını devam ettirir.

94 Boş sandalye tekniğinde kişinin karşısında boş bir sandalye vardır ve orada sorun yaşadığı kişinin oturduğunu varsayar Güçsüz, çaresiz, zavallı (under dog) olarak onunla konuşur Daha sonra güçlü, yeterli, sorumluluk alan (top dog) olarak konuşur Amaç under dog dan uzaklaşmayı ve sorumluluk almayı sağlamaktır

95 Örneğin ebeveynleriyle sorunu olan bir bireyin sorumluluk alan ve almayan yönleriyle onlarla konuşması için boş sandalye tekniği kullanılabilir.

96 Daire Yapma: Bu uygulamada, aile üyelerinden birinin ayağa kalkarak diğerleri ile konuşması veya beraber bir şey yapmaları istenir. Amaç, yüzleştirmek, risk almak, kendini açmak, yeni davranışlar denemek, gelişmek ve değişmektir.

97 Örneğin; diğer üyelere güvenmediğini ve bu yüzden kendini açmadığını söyleyen bir üyeden, diğer üyelerin her birinin karşısına giderek Sana güvenmiyorum çünkü... cümlesini tamamlaması istenebilir.

98 Sorumluluk Alırım: Terapist, danışandan cümleler kurmasını ve sonuna... için sorumluluğu alırım cümlesini eklemesini ister. Kendimi dışlanmış hissediyorum ve bunun sorumluluğunu alıyorum. Bu teknik, farkındalığı arttırmak için danışanın, duygularını başkalarına yansıtmak yerine kabul etmesi ve tanıması temeline dayanır.

99 Yansıtma Oyunu: Yansıtmanın dinamiğini, kişinin kendinde görmek istemediği birçok şeyi başkalarında açıkça görmesi oluşturur. Yansıtma oyununda terapist, Size güvenemiyorum diyen bir danışandan güvenilmeyen insanı oynamasını ister. Güvenmediğini söyleyen danışan, belki de kendisini güvenilmez buluyor ve yansıtıyordur.

100 Abartma Egzersizi: Gestalt Terapinin bir amacı, danışanların beden diliyle gösterdikleri işaret ve simgelerin farkına varabilir hale gelmeleridir. Hareketler, duruşlar, mimikler anlamlı iletişim sağlayabilirler. Danışandan, duygularının şiddetini arttırarak, hareket ve mimikleri abartarak tekrar etmesi istenir.

101 Abartma tekniğinde kullanılan bazı davranış örnekleri: Olumsuz ve acı veren şeyleri ifade ederken görülen gülme alışkanlığı, titreme (eller, ayaklar), bükülen omuzlar, sıkılmış yumruklar, çatık kaşlar, yüz buruşturma vb. gibi. Eğer danışan ayaklarının titrediğini söylerse, terapist danışandan ayağa kalkarak bu titremeyi abartmasını isteyebilir.

102 Sözlü davranışlar da abartma egzersizinde kullanılabilir. Terapist danışanın gizlediği anlamları içeren cümlelerini her defasında daha yüksek bir sesle tekrar etmesini ister. (Ona çok kızgınım vb.)

103 Hisleriyle Kalma: Danışanın kaçmak için ısrar ettiği, hoş olmayan hislerine gelindiği zaman terapist bu hisleri sürdürmesi için danışanı cesaretlendirir. Bir çok danışan, hoş olmayan hislerinden sakınma ve korktuğu bir uyarcıdan kaçma eğilimi gösterir. Terapist danışanların sakınmak istedikleri ne olursa olsun, sürdürmeleri ve şu anda hislerin daha derinine inmeleri ve yaşamaları için cesaretlendirir.

104 Güçlü ve Sınırlı Yanları Güçlü Yönleri Danışmanın kişiliğine önem verir. Danışman iyi eğitilmiş teknisyendir. Sıcak, kibar ve empatiktir. Bireylerin duygularının belirlenmesi ve açıklanması ile ilgilenir. İletişim becerilerini önemser. Sınırlı Yönleri Danışmanın olumlu kişilik özellikleri çok işe yarar, ancak bu şekilde danışman yetiştirmek çok zordur. Yaklaşımın diğer danışmanlar tarafından uygulama zorluğu vardır.

105 Bitirirken Hiçbir kuram tek başına tüm aile sorunları için yeterli değildir. Teknik eklektik yaklaşım benimsenmelidir. Çeşitli kuramların teknikleri birlikte kullanılabilir.

106 Teşekkürler

S U N A L P T A R A K Ç I U Z M. P S İ K O L O J İ K D A N I Ş M A N

S U N A L P T A R A K Ç I U Z M. P S İ K O L O J İ K D A N I Ş M A N S U N A L P T A R A K Ç I U Z M. P S İ K O L O J İ K D A N I Ş M A N AİLE DANİŞMA KURAMLARİ Aile danışmanlığı kuramları, psikolojik danışma kuramlarına benzerlik gösterir ve onların tekniklerinden faydalanır.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

EKSTRA ANLATILAN DERSLER

EKSTRA ANLATILAN DERSLER MESLEK ELEMANI DERS İÇERİĞİ AİLE EĞİTİMİ ZÜMRESİ AİLEDE DİN EĞİTİMİ (4 SAAT) Dini Açıdan Ailenin Önemi 4 saat Aile Bireylerin Eğitimi Hz Muhammed in Aile Hayatı Ailede Din Kaynaklı Sorunların Çözümü İnanç

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

AMERİKAN ULUSLAR ARASI NEWPORT ÜNİVERSİTESİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ BÖLÜMÜ AİLE TERAPİSİ DÖNEM ÖDEVİ HAZIRLAYAN: NUR MERİÇ

AMERİKAN ULUSLAR ARASI NEWPORT ÜNİVERSİTESİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ BÖLÜMÜ AİLE TERAPİSİ DÖNEM ÖDEVİ HAZIRLAYAN: NUR MERİÇ AMERİKAN ULUSLAR ARASI NEWPORT ÜNİVERSİTESİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ BÖLÜMÜ AİLE TERAPİSİ DÖNEM ÖDEVİ HAZIRLAYAN: NUR MERİÇ EVLİLİK VE AİLE DANIŞMANLIĞI KURAMLARI EVLİLİK VE AİLE DANIŞMANLIĞI KURAMLARI 1 İnsanın

Detaylı

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI Salvador MINUCHIN Aile Yapısı Bireylerin birbirleriyle nasıl ilişkiye gireceklerini düzenleyen kurallardır. Bu kuralların oluşumunda iki faktör belirleyicidir: 1. Aile üyeleri

Detaylı

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler 2013 İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler -Lokomotor Olmayan Hareketler -Manipulatif Hareketler

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Çağdaş Eğitim *Toplumların ihtiyaç ve beklentileri durmadan değişmiş, eğitim de değişen bu

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Prof. Dr. Serap NAZLI

PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Prof. Dr. Serap NAZLI PSİKOLOJİK DANIŞMAN Prof. Dr. Serap NAZLI Okul Psikolojik Danışmanı Geleneksel 3 rolü vardır: Psikolojik danışma, konsültasyon ve koordinasyon. Gelişimsel rehberlikte 6 rolü vardır: Bireysel- grupla psikolojik

Detaylı

İÇİNDEKİLER AİLE TERAPİSİNDE KULLANILAN TEKNİKLER... 1 1: ADLER AİLE TERAPİSİ TEKNİKLERİ...

İÇİNDEKİLER AİLE TERAPİSİNDE KULLANILAN TEKNİKLER... 1 1: ADLER AİLE TERAPİSİ TEKNİKLERİ... İÇİNDEKİLER AİLE TERAPİSİNDE KULLANILAN TEKNİKLER... 1 Bölüm 1: ADLER AİLE TERAPİSİ TEKNİKLERİ... 7 1. Aile Konseyi (Family Council)... 7 2. Erken Hatırlamalar (Early Recollections)... 12 3. Tipik Gün...

Detaylı

PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI

PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI Mesleki Rehberlik & Kariyer Gelişimi Meslek seçiminden Kariyer Gelişimi 1909 Parsons ın tanımı: Gençlerin çeşitli meslekleri tanımaları ve

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz.

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz. 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Özel Ümraniye Gökkuşağı İlkokulu Sorgulama Programı Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI VELİ BÜLTENİ DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, Dünya giderek çeşitli kültürlerin, ırk ve etnik kökenden insanların, farklı diller konuşarak

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM EĞİTİM REHBERLİK ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK NİN YERİ ve ÖNEMİ Eğitim? İnsana en iyi olgunluğu vermektir (Eflatun). İnsana tabiatında bulunan gizli bütün kabiliyetlerin geliştirilmesidir (Kant). Bireyin

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 KONU 1 Psikolojik Danışmanın Tarihçesi ve Eğilimleri 2 Psikolojik Danışmayı Tanımlama 4 Rehberlik 5 Psikoterapi 6 Psikolojik Danışma

Detaylı

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ Erken çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve iletişimsel temel becerilerin ve

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER Temel varsayımlar Danışanlar hem kişisel hem de üyesi oldukları sosyal ağlar temelinde, kaynaklar

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ Çağdaş kuramlar kişiliğin kalıtımla getirilen bir takım özellikler ve çevreyle kurulan etkileşimler sonucu oluştuğunu ileri sürmektedir. Aile, hem kalıtımla aktarılan özellikler

Detaylı

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ 2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ Psikolojik Danışma ve Rehberlik 1. Hizmet alanlarına göre 2. Temel işlevlerine göre 3. Birey Sayısına göre 4. Öğretim basamaklarına göre 5. Problem alanlarına

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA Doç. Dr. İlhan YALÇIN İçerik Grubun Başlangıç evresi GRUBUN EVRELERİ Her canlıda olduğu gibi tüm psikolojik danışma gruplarının da bir başlangıcı, tıpkı ergenlik gibi fırtınalı

Detaylı

İş Yerinde Ruh Sağlığı

İş Yerinde Ruh Sağlığı İş Yerinde Ruh Sağlığı Yeni bir Yaklaşım Freud a göre, bir insan sevebiliyor ve çalışabiliyorsa ruh sağlığı yerindedir. Dünya Sağlık Örgütü nün tanımına göre de ruh sağlığı, yalnızca ruhsal bir rahatsızlık

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ İÇİNDEKİLER KISIM 1 KARİYER DANIŞMANLIĞINA GİRİŞ Bölüm 1: KARİYER DANIŞMANLIĞI: TEMEL KAVRAMLAR, BİLGİLER VE SÜREÇLER...3 KARİYER DANIŞMANLIĞI... 5 KARİYER DANIŞMANLIĞI İLE KARİYER REHBERLİĞİ ARASINDAKİ

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı.

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı. ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE KÜLTÜR Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan Örgütün amaçlarına uygun olarak görevlerini yerine getirebilmesi, yaşamını sürdürmesi, karşılaştığı sorunları çözmesi ve gelişimini

Detaylı

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI Hayat Boyu Aile Danışma Merkezi; Toplumun çekirdeği olan ailenin doğru temeller üzerine inşası konusunda danışmanlık hizmeti vermek, ailenin önemiyle ilgili

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA...

EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA... İÇİNDEKİLER EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA... 1 Aile Yaşam Döngüsü... 1 Ebeveynliğe Geçiş Süreci... 3 Ebeveynliğe Geçiş Döneminde Meydana Gelen Değişimler... 6 Cinsiyet Rolleri ve Görev Paylaşımı... 7 Çift

Detaylı

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr.

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr. I. Hafta 1. Gün / Pedagojiden Psikolojik Danışmaya: Rehberlik ve psikolojik danışmanın gelişimi, yeri ve önemi İrfan Erdoğan 1 Ekim 2016 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR 1.1. Psikanalitik Yaklaşım

Detaylı

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM...

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 Bölüm 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... 13 İletişim Sürecinin Ögeleri... 13 İletişim Sürecinin İşleme Süreci... 14 Kod ve Kodlama... 14 Etkili İletişimde Kodlama ve Kod Açımlama... 15

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Ünite 13 BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI Kendini Anlatma Teknikleri Şunlardır: 1) Görüşme 2) Anket 3) Envanter 4) Problem tarama listeleri 5) Otobiyografi

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

KİŞİLİK GELİŞİMİ. Carl Rogers & Abraham Maslow

KİŞİLİK GELİŞİMİ. Carl Rogers & Abraham Maslow KİŞİLİK GELİŞİMİ Carl Rogers & Abraham Maslow 1 CARL R. ROGERS(1902 1987) 2 CARL ROGERS IN YAŞAMI Illinois de 8 Ocak 1902 de katı dini görüşleri olan çiftçi bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi.

Detaylı

ÇİFT PSİKOTERAPİSİNDE KADINLAR 16 19 Haziran 2010 Anadolu Psikiyatri Günleri Uz.Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir İlişki Psikoterapileri Enstitüsü İstanbul Çift ilişkilerinde, özellikle evliliklerde, cinsiyet

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi / Logopedi Alanındaki Standartların ve Eğitim Programlarının Niteliklerinin

Detaylı

8. MODÜL AİLE DANIŞMANLIĞINDA TERAPÖTİK SÜREÇ VE ÖNCÜ YAKLAŞIMLAR KODU

8. MODÜL AİLE DANIŞMANLIĞINDA TERAPÖTİK SÜREÇ VE ÖNCÜ YAKLAŞIMLAR KODU 8. MODÜL AİLE DANIŞMANLIĞINDA TERAPÖTİK SÜREÇ VE ÖNCÜ YAKLAŞIMLAR KODU 1 1. AİLE DANIŞMANLIĞI KURAMLARI... 3 2. AİLE DANIŞMASI KURAMLARI... 6 2.1 JAMES FRAMO YAKLAŞIMI... 6 2.1.1 Güçlü ve Sınırlı Yanları...

Detaylı

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız Disiplinlerüstü Temalar Kim Olduğumuz Bulunduğumuz mekan ve zaman Kendimizi ifade etme Kendimizi Gezegeni paylaşmak Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel,

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Pedagojik Formasyon Eitimi SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Fatih CAMADAN PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ 1. EĞİTSEL REHBERLİK 2. MESLEKİ REHBERLİK 3. KİŞİSEL SOSYAL

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

KRİMİNOLOJİ Mayıs 2015 Gelişimsel Teoriler. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

KRİMİNOLOJİ Mayıs 2015 Gelişimsel Teoriler. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KRİMİNOLOJİ -2- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU tuba.topcuoglu@gmail.com 21 Mayıs 2015 Gelişimsel Teoriler İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ GELİŞİMSEL YAŞAM BOYU TEORİLERİ Geleneksel olarak kriminolojideki

Detaylı

5. MESLEKİ REHBERLİK. Abdullah ATLİ

5. MESLEKİ REHBERLİK. Abdullah ATLİ 5. MESLEKİ REHBERLİK Abdullah ATLİ Meslek seçimi neden önemlidir? İnsan, yaşamı boyunca çeşitli seçimler yapar. Mesleğini, yiyeceğini, giyeceğini, evini, eşini, arkadaşlarını vb. seçer. Meslek seçimi,

Detaylı

Dünyanın İşleyişi. Ana Fikir. Oyun aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi ifade eder, yeni anlayışlar ediniriz.

Dünyanın İşleyişi. Ana Fikir. Oyun aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi ifade eder, yeni anlayışlar ediniriz. fırsatlara erişmek, barış ve Aile ilişkileri kimliğimizin oluşmasına katkıda bulunur. Binaların içindeki ve çevresindeki alanlar ve tesisler, insanlarin bu binaları nasıl kullanacağını belirler. Oyun aracılığıyla

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları:

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları: OYUN VE ÇOCUK Çocuklar oyunla dünyayı keşfederler, diğer kişilerle kuracakları ilişkileri öğrenirler, kendi yeteneklerini ve güçlerini test ederler, yeni fikirleri denerler ve farklı aktiviteleri deneyecek

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ Psikodrama... 4 Yaratıcı Drama... 4 Eğitici Drama... 4 Drama Oyunu... 5 Drama... 5 EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI... 6 ÇOCUKLARLA

Detaylı

KARİYER DANIŞMALNLIĞI. Doç. Dr. Mustafa KOÇ

KARİYER DANIŞMALNLIĞI. Doç. Dr. Mustafa KOÇ KARİYER DANIŞMALNLIĞI B Doç. Dr. Mustafa KOÇ Günümüzde danışanın mesleki kaygılarına eşlik eden psikolojik sorunlara yönelik müdahale teknikleri daha çok kullanılmaktadır. Danışanın hem kendi özelliklerini

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

Geleneksel PDR Modeli ( ) Prof. Dr. Serap NAZLI

Geleneksel PDR Modeli ( ) Prof. Dr. Serap NAZLI Geleneksel PDR Modeli (1920-1960) Prof. Dr. Serap NAZLI Sanayi Çağında PDR Hizmetleri Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur.

Detaylı

AFETLERDE ERGOTERAPİ. Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü

AFETLERDE ERGOTERAPİ. Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü AFETLERDE ERGOTERAPİ Prof.Dr. Esra AKI H.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Ergoterapi Nedir? Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir.

Detaylı

Gelişim Psikolojisi Ders Notları

Gelişim Psikolojisi Ders Notları Gelişim Psikolojisi Ders Notları Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL www.gunescocuk.com Tanımlar Büyüme: Organizmada meydana gelen sayısal (hacimsel) değişiklikler Olgunlaşma: Potansiyel olarak var olan işlevin

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ Özgüven Nedir? Özgüven en basit tanımıyla kişinin kendisine güvenmesidir. Daha geniş anlatımla, kişinin yapabildikleri ve yapamadıklarıyla, olumlu

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler...

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler... İçindekiler İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI...7 1. İlişkiler hakkında...9 2. İlişkileri anlama: Teoriler...31 3. Seks, cinsiyet ve çiftler...49 İKİNCİ KISIM: NE YAPMALI?...73

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? Rahile Yeni, 14.03.2012

KOÇLUK NEDİR? Rahile Yeni, 14.03.2012 KOÇLUK NEDİR? Rahile Yeni, 14.03.2012 Beklentileriniz.. Birey olarak, ne gibi ihtiyaçlar için koçluk alınabilir Bir alışkanlığınızı değiştirmek istiyorsanız Kişisel gelişiminizde bir davranış / yetkinliğinizi

Detaylı

İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi

İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi İLETİŞİMLETİŞİİŞİM İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi amaçlarla iletişim kurmaya devam

Detaylı

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Sözsüz İletişim Sözlü olmayan (sözsüz) iletişim, bireyin gerçek duygu ve düşüncelerine ilişkin mesajlar veren bazı mimik ve jestlerden

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 A. FREUD VE PSİKANALİZ...1 GİRİŞ...1 FREUD UN KISA YAŞAM HİKÂYESİ...1 KURAMIN ANAHATLARI...3 Topoğrafik Kuram...3 Yapısal Kişilik Kuramı...4 Cinsellik...6

Detaylı

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA Doç. Dr. İlhan YALÇIN Kişilerarası ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen, üyelerin duygu, değer ve tutumlarının üzerinde durulduğu, ayrıca her bir üyenin davranışsal amacının

Detaylı

CARL ROGERS IN KİŞİLİK KURAMINDAN POTANSİYELİNİ TAM KULLANAN KİŞİ VE KOŞULLU-KOŞULSUZ OLUMLU KABUL

CARL ROGERS IN KİŞİLİK KURAMINDAN POTANSİYELİNİ TAM KULLANAN KİŞİ VE KOŞULLU-KOŞULSUZ OLUMLU KABUL CARL ROGERS IN KİŞİLİK KURAMINDAN POTANSİYELİNİ TAM KULLANAN KİŞİ VE KOŞULLU-KOŞULSUZ OLUMLU KABUL Kabul ve Kendini Kabul Rogers a göre kabul, sevgi, şevkat, yetiştirme bakma gibi durumların anlamını da

Detaylı

Eğitim Kataloğumuz 2017

Eğitim Kataloğumuz 2017 Eğitim Kataloğumuz 2017 Etkili İletişim Teknikleri Üst ve orta kademe yöneticiler, işyeri sahipleri, hekimler, memurlar, iletişim sektöründe çalışanlar, şirket sunumlarını yapan görevliler, öğrenciler,

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı