ISITMA, SOĞUTMA, HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ISITMA, SOĞUTMA, HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ"

Transkript

1 ISITMA, SOĞUTMA, HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi

2 TEMEL SOĞUTMA

3 Sıcak ve Soğuk Kavramı Sıcak ve soğuk kavramı tamamen görecelidir ve tanımlanan nesnenin referans nesnesine göre ne kadar ısı içerdiğine göre değerlendirilir. Dolayısıyla referans noktalarının doğru belirlenmesi enerji ekonomisi için ilk adımdır.

4 Isı Transferi Isı enerjisi, farklı sıcaklıklardaki iki cisim arasında yüksek sıcaklıktaki cisimden alçak sıcaklıktaki cisime doğru taşınım, iletim ve ışınım yollarıyla aktarılır. Cisimlerin sıcaklıkları arasındaki fark ne kadar fazlaysa akış da o kadar fazla olacaktır. Kondüksiyon Konveksiyon Radyasyon

5 Isı Transferi Oda sıcaklığını 1 C arttırmak için yaklaşık % 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir. Oda sıcaklığı 23 C iken ısı kaybı 100 ise; Oda sıcaklığı 22 C olursa % 6 tasarruf Oda sıcaklığı 21 C olursa % 12 tasarruf Oda sıcaklığı 20 C olursa % 18 tasarruf sağlanabilir.

6 Konfor Sıcaklık/Nem Aralığı

7 Hal Değişimi ve Basıncın Etkisi Maddenin hal değiştirebilmesi için üzerindeki ısıyı atması ya da ısı alması gerekir. Kaynama sıcaklığı 92C Buharlaşmanın hızı ise cisme verilen ısıyla doğru ve üzerindeki basınçla ters orantılıdır. Rakım : 2400m Kaynama sıcaklığı 100C Rakım : 0m

8 Kaynama Noktası 1 atm basınçta farklı kimyasal özelliklere sahip soğutucu akışkanların kaynama noktaları da farklıdır. Su 100 o C R-134a -26,0 o C R-22-41,0 o C R-407c -44,0 o C R-410A -51,5 o C Aynı soğutucu akışkanın farklı basınçlar altında kaynama noktasının da değiştiğini görmüştük. Bu mekanik soğutmanın temelini oluşturur.

9 Mekanik Soğutma EVAPORATÖR KOMPRESÖR KONDENSER Q Alçak basınç BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ Yüksek basınç

10 Isı Pompası Soğutma Operasyonu LP HP İç Ünite Bataryası 4 yollu vana Yüksek basınç anah. Dış Ünite Bataryası

11 Isı Pompası Isıtma Operasyonu LP HP İç Ünite Bataryası 4 yollu vana Yüksek basınç anah. Dış Ünite Bataryası

12 Mekanik Soğutma Elemanları Elektrik Tüketimi! Elektrik Tüketimi!

13 Mekanik Soğutma Enerji Verimliliği Atmosfere atılan ısı Pe2: Fan motoru için harcanan elektrik enerjisi Pe1: Kompresör için harcanan elektrik enerjisi COP= Q s (Watt) P e (Watt) Pe3: Fan motoru için harcanan elektrik enerjisi Qs: Ortamdan çekilen ısı COP : Coefficient Of Performance) P e = P e1 + P e2 + P e3 EER : Energy Efficiency Ratio

14 İç Yüklerin Değişimi Soğutma ve ısıtma yükleri

15 Mevsimsel Enerji Verim Oranı Yılın aylarına göre dış hava sıcaklığı değişimi Tasarım Şartı

16 Mevsimsel Enerji Verim Oranı Günün saatlerine göre dış hava sıcaklığı değişimi 24 Tasarım Şartı Outdoor temp (C) Time (C)

17 Mevsimsel Enerji Verim Oranı Bina konumuna Göre Oda Yüklerinin Değişimi

18 Mevsimsel Enerji Verim Oranı İnsan Davranışlarına göre oda yüklerinin değişimi

19 Mevsimsel Enerji Verim Oranı MEVSİMSEL ENERJİ VERİM ORANI FORMÜLÜ

20 İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

21 Seçilecek Sistemden Beklentiler KONFOR o Sıcaklık Kontrolü o Nem Kontrolü İÇ HAVA KALİTESİ o Gerekli olan taze havanın sağlanması o Zararlı gazların uzaklaştırılması o Zararlı partiküllerin uzaklaştırılması KESİNTİSİZ ÇALIŞMA o İklimsel Uyum o Arızasız çalışma BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI o Cihaz ile ilgili o Yan ekipmanlar ile ilgili ÇEVRESEL ETKİ

22 Sistem Seçim Kriterleri 1. YAPININ KONUMU VE ŞEKLİ 2. YAPININ KULLANIM AMACI 3. ENERJİ MALİYETLERİ 4. İLK YATIRIM MALİYETİ o Cihaz yatırımı o Yapıya etkisi 5. İŞLETME MALİYETİ o Cihazın ve yan ekipmanlar için 6. KURULACAK TOPLAM KAPASİTE 7. KONFOR İHTİYACI o Sıcaklık, nem, hava hızı, ses 8. ÖZEL İHTİYAÇLAR o Hijyen, güvenlik 9. KESİNTİSİZ ÇALIŞMA o İklimsel uyum, arızasız çalışma 10. BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI 11. ÇEVRESEL ETKİ 12. YER İHTİYACI 13. ÇEVRESEL KAYNAK KULLANIMI

23 Konutlarda Kullanım Küçük konutlarda temel amaç ısıtmak ve soğutmaktır, havalandırma doğal yollarla yapılabileceğinden yatırımı ve işletmesi ek maliyet getirecektir. Özellikle ısıtmada kesintisiz çalışma temel beklentidir, bu yatırımcıyı ısıtma öncelikli konvansiyonel sistemlere yönlendirir.

24 Ticari Alanlarda Kullanım KONFOR TAZE HAVA İHTİYACI İŞLETME MALİYETİ KESİNTİSİZ ÇALIŞMA BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI DEĞİŞKEN YÜKLERE HIZLI TEPKİ

25 Yüksek Binalarda Kullanım İLK YATIRIM MALİYETİ o Cihaz yatırımı o Yapıya etkisi YER İHTİYACI KONFOR KESİNTİSİZ ÇALIŞMA BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI HIZLI TEPKİ

26 Hastanelerde Kullanım HİJYEN KONFOR KESİNTİSİZ ÇALIŞMA BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI

27 Otellerde Kullanım KONFOR YATIRIM VE İŞLETME MALİYETİ KURULACAK TOPLAM KAPASİTE KESİNTİSİZ ÇALIŞMA BAKIM VE İŞLETME KOLAYLIĞI ÇEVRESEL ETKİ ÇEVRESEL KAYNAKLARIN KULLANIMI

28 Kullanım Şekline Göre Kullanım Şekline Göre Merkezi Bağımsız Konutlar Alışveriş Merkezleri İmalat Ofisler Havaalanları Konutlar Küçük İşyerleri Tek noktadan birden fazla zonun soğutulma ya da ısıtılmasının yapıldığı sistemleridir. Tek bir zonun soğutulması ya da ısıtılması için tasarlanan sistemlerdir.

29 Transfer Medyasına Göre Soğutma sistemleri her zaman soğutmanın yapıldığı mekana konulamazlar, dolayısıyla soğutma prosesinin yapıldığı merkezle soğutma ihtiyacı olan mekan arasında soğuk (ya da sıcak) bir medyanın transfer edilmesi gerekir.

30 TAM HAVALI SİSTEMLER

31 Tam Havalı Sistemler Soğutulan ya da ısıtılan hava klima santralında bir fan vasıtasıyla basınçlandırılarak hava kanalları içerisinden soğutma (ya da ısıtma) yapmak üzere ilgili zonlara gönderilir. Enerji tasarrufu için, kanal kaçaklarının minimize edilmesi, kanalların temiz tutulması ve kanal izolasyonunun iyi yapılması gereklidir.

32 VAV ve CAV Sistemler Zon sıcaklık kontrolü için sabit sıcaklıktaki hava debisinin değiştirildiği VAV(Değişken Hava Debili) ve sabit debide hava sıcaklığının değiştirildiği CAV(Sabit Hava Debili) sistemler mevcuttur.

33 Avantaj ve Dezavantajları Avantajları: 1. Kirlenmiş iç havanın rahat atılarak, taze, kokusuz ve partiküllerden arındırılmış dış havanın zonlara verilebilmesi. 2. Bina içerisinden elektrik ve drenaj (su) boru bağlantıları geçmediği için hasar bölgelerinin bulunması. 3. Zonlarda pozitif basınç sağlayarak kirletici partikül ve koku girişini engeller. 4. Dış hava sıcaklığının uygun olduğu dönemlerde dış hava ile soğutma ve ısıtma imkanı vardır. Dezavantajları: 1. Havanın özgül ısısının düşük olması nedeniyle yeterli soğutma için gerekli olan hava miktarı fazladır. Yeterli boyuttaki hava kanalları bina yapısına uygun olmayabilir. 2. Kanallarda hava balansının yapılması zordur. 3. Ana sistem arıza yaptığında yapının tamamında iklimlendirme durur.

34 Klima Santralleri Aldığı havayı şartlandırarak kanallar vasıtasıyla ilgili mekanlara yollayan sistemlerdir. Klima santralleri tamamen ortam havası şartlandırabilecekleri gibi bu havayı taze dış havayla karıştırabilir hatta %100 taze dış hava ile çalışabilirler. Klima santrallerinde havanın sıcaklığı, nemi, kalitesi ve basıncı rahatlıkla ayarlanabilir.

35 Klima Santralleri Karışımsız Klima Santralı Enerji Ekonomisi: Doğru fan Doğru serpantin Doğru su rejimi Sızdırmazlık Termal izolasyon

36 Klima Santralleri Karışımlı Klima Santralı Enerji Ekonomisi: Buna ek olarak doğru taze hava oranı

37 Santrallerde Isıtma ve Soğutma Klima santralının havayı ısıtabilmesi için gerekli olan enerji bir sıcak su kazanından gelen sudan, buhar kazanından gelen buhardan ya da elektrikli ısıtıcılardan alınabilir. Aynı şekilde soğutma için gerekli ısı transferi soğuk suya ya da bir soğutucu akışkana yapılır, bunun için bir soğuk su üreticisi (chiller) ya da DX kondenser gereklidir.

38 Karışım Havası

39 Q=m a (h ç h g ) m k h k = m o h o + m d h d h=c p t m k t k = m o t o + m d t d Karışım Etkisi t d t k t o t ç

40 Karışım Etkisi t ç t o t k t d

41 Filtreler Amaç ortam dönüş ve dış hava içerisinde bulunan zararlı partiküllerin ortama üflenmesinin engellenmesidir. Filtre malzemesi olarak isteğe göre sentetik, cam elyaf, metal ve karbon filtre gibi seçenekler vardır. Filtrelenmesi istenen partiküllerin boyutuna göre çeşitli klasları vardır (G3, G4, F6, F7, F8, F9, H10, H11, H12, H13 ve H14 gibi) Filtrenin tutabileceği partiküllerin çapı küçüldükçe, filtre dokusu sıklaşır, dolayısıyla içinden hava geçmesi zorlaşır, ve bu ek enerji tüketimi demektir. Panel, torba, kaset ve hepa tipleri vardır. Minimum enerji tüketimi için kullanım amacına özel doğru tipin seçilmesi ve işletme esnasında sürekli temiz tutulması önemlidir.

42 Serpantinler Isıtma ve soğutma için kullanılan serpantinler genel olarak bakır boru, alüminyum kanatlı tipte üretilirler. Buharlı sistemlerde çelik boru, çelik kanatlı bataryalar kullanılmaktadır. Serpantinler, servis kolaylığı için kızaklar üzerine monte edilirler. Serpantin içinden uygun rejimde sıcak ve soğuk su geçirildiği gibi doğrudan genleşmeli sistemlerde soğutucu akışkanlarda kullanılmaktadır. Yoğuşan suyun ilerlemesini engellemek için hava atış tarafında damla tutucular kullanılır. Hem hava tem su tarafının doğru dizayn edilmesi, serpantin kanat temizliği enerji ekonomisi için şarttır. Isıtma serpantin yüzeylerinde hava geçiş hızı: 3~8 m/s, Su tarafı basınç kaybı 2,5 mss Soğutma Serpantinlerinde serpantin yüzeylerinde hava geçiş hızı: 2~6 m/s, su tarafı basınç kaybı 4 mss alınarak; ısıl verimi maksimum seviyeye çıkması sağlanır.

43 Elektrikli Isıtıcılar Ekonomik olmasa bile aşırı soğuk taze havanın filtre ve serpantinlerde zarar vermesini engellemek üzere ön ısıtılmada ya da geleneksel ısıtma sistemlerinin kullanılma zorluğu olduğu yerlerde düşük kapasiteli ısıtma yapmak gibi farklı nedenlerle elektrikli ısıtıcı kullanılabilir. Elektrikli ısıtıcılar koruma sistemleri ile beraber monte edilirler.

44 Nemlendirme Elemanları Amaç özellikle kış ısıtma periyodunda üfleme havası bağıl neminin istenilen seviyeye (%40-60 RH) ulaştırmaktır. Farklı tiplerde buharlı nemlendiriciler vardır. Adyabatik buharlaştırmalı pedli tip. Elektronik buharlı tip. Elektronik ultrasonik tip. Adiyabetik yıkayıcılı tip. Kullanım ve buhar ihtiyacına doğru karar vermek gerekir. Ucuz olmalarına rağmen bakteri oluşma riskinden dolayı sulu tipler tercih edilmemektedir.

45 Emiş ve Üfleme Fanları Klima Santrallerinde kullanılan fanlar, çift emişli radyal fanlardır. Ana seçim kriteri yenilmesi gereken; emiş ve üfleme tarafı dış statik basınçları ile santral iç elemanlarının oluşturduğu iç statik basınçlardır. Doğru seçilmemiş bir fan yüksek enerji tüketimine ve ses oluşumuna neden olur. Santrallerde, alçak basınçlı cihazlarda ileri eğik sık kanatlı fanlar, yüksek basınçlı cihazlarda geriye eğik seyrek kanatlar fanlar kullanılır. Fanlar servis kolaylığı açısından kızaklar üzerinde monte edilir. Kıvılcım çıkartmayan ya da yüksek sıcaklığa dayanıklı tipleri de mevcuttur. Fan motoru bir kayış kasnak sistemi ya da direkt olarak fana bağlanabilir. Değişken devirli fan motorları yaygınlaşmaktadır.

46 Susturucular Yüksek hızlı havanın çıkardığı sesin zonlara taşınmasını engeller, bunun bedeli ise klima santralı fanlarına ek yük getirmesidir. Bu nedenle izin verilen ses sınırlarının iyi belirlenmesi ve buna uygun susturucu seçilmesi esas olmalıdır. Üfleme fanından sonra konulan susturucular ile fan arasında havanın jet yapmasını önlemek için susturucudan önce için difüzör plakası konulmalıdır. Susturucu malzemesi cam yünü olmalıdır ve hava ile birlikte sürüklenmesini önlemek için üzerleri tül ile kaplanmalıdır..

47 Isı Geri Kazanım Üniteleri Amaç atık ısının kullanılmasıdır. Özellikle ısıtma sistemlerinde amortisman süreleri düşüktür. İlk yatırım maliyetlerinin yüksek olması, santral fanlarına ek yük getirmesi ve işletme zorlukları seçim yapılmasında azami dikkat gerektirir. Diğer yandan da soğutma (chiller) ve ısıtma (kazan) kurulu kapasitesi ile pompa boyutunu düşürür. Kazanılan enerjinin getirisi ile ilk yatırım ve işletme gider dengesine iyi bakılmalıdır. Unutulmaması gereken bir kere kuruldukları ve iyi işletildikleri sürece sürekli enerji ekonomisi sağlayacağıdır. Plakalı, bataryalı ve tamburlu temel tiplerinde ısı geri kazanım üniteleri yaygın olarak kullanılır.

48 Serpantinli Isı Geri Kazanım Üniteleri Serpantinli ısı geri kazanımında mahalden emilen hava bir batarya üzerinden geçirilir ve batarya içinde yer alan glikollü su ısıtılarak üfleme sistemi üzerinde yer alan diğer bataryaya gönderilir, batarya içerisinde yer alan ısınmış su taze havayı ısıtarak ısıtma serpantin kapasitesini azaltır. Bu yöntem en ucuz maliyeti olan yöntem olup verimi %30-%50 arasındadır. Bu sistemin amortismanı hesaplanırken bataryaların yaratacağı ilave basınç ve iki batarya arasında yer alan pompanın çekeceği güç de hesaba katılmalıdır. Kontrol 3 yollu vana ile yapılır. üfleme Pompa Emiş

49 Plakalı Isı Geri Kazanım Üniteleri Plakalı ısı geri kazanımında dönüş havası plakalı ısı eşanjörünün bir tarafından, taze hava da diğer tarafından geçirilerek taze hava dönüş havasından alacağı enerji ile ısıtılır. Maliyeti bataryalıya göre daha yüksek olup verimi %50 ile %70 arasında olabilir. Amortisman hesabında getireceği ilave basınç hesaba katılmalıdır. Kontrol taze hava by-passı ile yapılır.

50 Tamburlu Isı Geri Kazanım Üniteleri Tamburlu sistem en yüksek verime sahip olup %60 ile %80 arasında verime ulaşılabilir. İlk yatırımı en pahalı sistemdir. Dönen bir tamburun öncelikle dönüş havasının önüne gelerek ısınması, ardından da ısınan yüzeyin taze havanın önüne gelerek taze havayı ısıtması prensibi ile çalışır. Amortisman hesabında ilave basınç kaybı ve tamburu döndürmek için harcanan elektrik enerjisi hesaba katılmalıdır. Kontrol tambur hızı ile yapılır.

51 SULU SİSTEMLER

52 Sulu Sistemler Soğutulan ya da ısıtılan su chiller/kazan dan bir pompa vasıtasıyla basınçlandırılarak su boruları içerisinden soğutma (ya da ısıtma) yapmak üzere ilgili mekanlara gönderilir. Su borularının uygulanması kanallara göre daha basit ve daha düşük maliyetlidir. Dezavantajı ise su kaçaklarında bina konstrüksiyonuna zarar verilebilmesidir. Enerji tasarrufu için boru izolasyonlarının iyi yapılması, pompaların doğru seçilmesi gereklidir.

53 Sulu Sistemler Fan coil seçiminde, öncelikle seçilen fan coil cihazının mahallin duyulur soğutma kapasitesini, ardından toplam soğutma kapasitesini karşılaması sağlanır, sonuç olarak da ısıtma kapasitesini karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir. Bütün bu değerleri karşılayan fan coil cihazının ses seviyesi kontrol edilmelidir. Fan coil cihazları mahallin içerisinde bulunduklarından dolayı ses seviyeleri çok önemlidir. İnsanların konfor şartlarını bozmayacak düzeyde bir ses seviyesine haiz cihaz seçilmelidir.

54 Fan Coil Yapısı kontrol serpantin Fan

55 2 Borulu FCU Cihazları FAN COİL CİHAZLARI SİRKÜLASYON POMPASI SOĞUK SU ÜRETİCİSİ SICAK SU KAZANI

56 4 Borulu FCU Cihazları SİRKÜLASYON POMPASI SOĞUK SU ÜRETİCİSİ SİRKÜLASYON POMPASI SICAK SU KAZANI

57 SU SOĞUTMA GRUPLARI

58 Su Soğutma Grupları Klima sistemlerinde soğutma yapabilmek için gerekli olan soğuk suyu üreten cihazlara su soğutma grupları denir. Su soğutma grupları kompresör, evaporatör, kondenser ve genleşme vanası adı verilen dört ana ekipmandan oluşur. Su soğutma grupları kondenser yapısına, kompresör motor yapısına ve kompresör tipine göre ayrılırlar.

59 Su Soğutma Grupları Hava soğutmalı kondenserli gruplar soğutucu akışkanın hava ile yoğuşturulduğu gruplardır. Bu tip grupların kondenserleri hava ile soğutulduğu için cihazlar bina dışarısına konulmalıdır. Soğutma kapasiteleri kcal/h den kcal/h e kadar olabilir. Su soğutmalı kondenserli gruplar soğutucu akışkanın su ile yoğuşturulduğu gruplardır. Bu tip grupların kondenserleri su ile soğutulduğu için cihazlar bina içerisine konulmalı ve bir su soğutma kulesi ile birlikte çalışmalıdırlar. Soğutma kapasiteleri kcal/h den kcal/h e kadar olabilir.

60 Chiller Kompresör Tipleri Pistonlu (1.000 kw a kadar) Vidalı ( kw arası) Santrifüj ( kw a kadar) Scroll (100 kw a kadar)

61 Free Cooling

62 Soğutucu Akışkanlar Soğutma gruplarında içlerinde klor atomu bulundurmayan HFC bazlı (içerisinde hidrojen, flor ve karbon bulunan akışkanlar) R134a, R407c ve R410a olarak bilinen akışkanlar kullanılır. CFC bazlı (içerisinde klor, flor ve karbon bulunan akışkanlar) R11 ve R12 olarak bilinen akışkanlar bütün gelişmiş dünya ülkeleri ile birlikte ülkemizde de 1996 yılından itibaren yasaklanmıştır. Küçük kapasiteli gruplarda scroll ve pistonlu kompresörlü gruplarda R407c, orta ve büyük kapasiteli vidalı ve santrifüj kompresörlü gruplarda ise R134a akışkanı kullanımı en iyi çözümü vermektedir. R410a akışkanı ise yüksek basınçlı olduğu için şimdilik split ve paket klima sistemleri ile çok küçük kapasiteli gruplarda tercih edilmektedir.

63 Soğutucu Akışkanlar R134a Klorsuz, yanıcı olmayan, zehirsiz Mevcut, (Santrifujlerde,Otomotivde,evsel uygulamalarda) Kullanımı kolay : azeotrope Verimi R22 ye yakın Soğutma Kapasitesi -35% / R22 (Yüksek Maliyet) EN GÜVENİLİR SOĞUTUCU AKIŞKAN

64 Soğutucu Akışkanlar R407c 3 element :R32,R125,R134a Zeotrope (+/- 6K) Ayarlaması hassas Yükleme, kaçak problemi var Soğutma kapasitesi ve verimi R22 ye yakın ORTA DÜZEYLİ SOĞUTUCU AKIŞKAN

65 Soğutucu Akışkanlar R134a Klorsuz, yanıcı olmayan, zehirsiz Mevcut, (Santrifujlerde,Otomotivde,evsel uygulamalarda) Kullanımı kolay : azeotrope Verimi R22 ye yakın Soğutma Kapasitesi -35% / R22 (Yüksek Maliyet) EN GÜVENİLİR SOĞUTUCU AKIŞKAN

66 Soğutucu Akışkanlar R410a 2 element R32+R125 Düşük zeotrope (<1K) Yüksek Basinc (+50%) Çok iyi performans GELECEĞİN SOĞUTUCU AKIŞKANI

67 Doğrudan Genleşmeli Sistemler Soğutma ünitesinde şartlandırılan soğutucu akışkan (R22, R134a, R407c, R410a vb) bakır borulardan soğutma yapılacak mekana transfer edilir. Sulu sistemlere göre çok daha ince borular kullanıldığından daha az yer kaplarlar ve ısıtma soğutma tepki süreleri daha hızlıdır. Enerji ekonomisi için borulama güzergahının ve borulama izolasyonlarına dikkat edilmelidir.

68 TEŞEKKÜR EDERİZ

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Her geçen gün enerji verimliliğinin öneminin arttığı çağımızda,

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI Klima santralleri, kullanım alanları olarak oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Bu alanlardan bazıları oteller,hastaneler,alışveriş merkezleri, büyük spor salonları, iş merkezleri

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİSİ VARIABLE REFRIGERANT FLOW Sistemin Temel Elemanları 1. İÇ ÜNİTELER

Detaylı

KLİMA VE HAVALANDIRMA

KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNDE SİSTEM S STEM ÇÖZÜMÜ ÜRÜN N VE SİSTEM S STEM ÇÖZÜMLER MLERİ Yükselen Enerji Maliyetleri Enerji Tasarrufu Enerjinin Verimli Kullanımı İnsanların n Konfor Beklentileri Çevrenin ve Yaşad adığımız

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller)

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller) SOĞUTMA GRUPLARI Binalarda kullanılacak soğutma suyunu hazırlayıp kullanıcılarına (klima, FCU, vs.) gönderen sistemlere soğutma sistemleri denilmektedir. Soğutma sistemleri en genel anlamda mahaldeki ısınan

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ Gelişen yaşam şartlarının doğurduğu özel ortamlardan biride kapalı yüzme havuzlarıdır. Bu havuzlar yüzme sporun yaz kış aralıksız devam etmesini sağlamaktadır. Buna

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar...

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... ç a t ı t i p i k l i m a c i h a z l a r ı bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Akdeniz, iklimi, denizi ve insanıyla sıcak bir bölgedir.

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

AirMaxi Serisi Isı Pompaları

AirMaxi Serisi Isı Pompaları AirMaxi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman ve siteler gibi toplu konut projeleri için 100-1000

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

AirMini Serisi Isı Pompaları

AirMini Serisi Isı Pompaları AirMini Serisi Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 70 kw'a kadar performans aralığında Isı geri kazanımı özellikli

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089/1 göre % 40 - % 64 değerleri arasında olması gerekmektedir. Nem oranının % 64 değerinin üzerine çıkması ortamda mikrop, bakteri

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları 1 İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Teknopool... 1 Otomasyon... 2 Projelendirme... 3 Bileşenler... 4 BY ISITMA SOĞUTMA KLİMA HAVALANDIRMA SAN TİC. A.Ş. tescilli

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 20 kw'a kadar performans aralığında Tesisat ekipmanları

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2014 FİYAT LİSTESİ MC - HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUBU CİHAZ SOĞUTMA KAPASİTESİ NET LİSTE MODELİ KCAL/H KW FİYAT ( ) FİYATI ( ) MC 251 47.400 55,2 12.250 15.250 MC 301 56.200

Detaylı

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AIRPLUS AP-FC-GDT merkezi sistemlerin kurulu olduğu yapılarda bireysel kullanımlı mahallerin iklimlendirme

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR

ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR ROOF TOP - ÇATI TİPİ PAKET KLİMALAR GPH Serisi Roof Top Paket Klima Cihazları modern binaların özel gereksinimlerini karşılamak amacıyla dizayn edilmiştir. GPH serisi ozon tabakasına zarar vermeyen R407C

Detaylı

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI Hava kaynaklı ısı pompalar, en kolay bulunabilen ısı kaynağı olan çevre havasındaki enerjiyi kullanarak, mahalde ısıtma veya soğutma yapabilen cihazlardır. Kay-nak tarafında

Detaylı

Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak

Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak Daikin klima santralleri tasarımı ve eşsiz esnekliğiyle birlikte ne amaçla kullanılırsa kullansın her türlü binanın tüm gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde yapılandırılabilir ve birleştirilebilir.

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

AKSİYAL ISITMA APAREYLERİ

AKSİYAL ISITMA APAREYLERİ Yüksekten Uçuyoruz! Ekonomik ısıtma çözümlerinin vazgeçilmez argümanı olan hava apareyleri radyal ve aksiyal olarak iki değişin yapıda imal edilir. Uzun mesafelere hava atışı gerçekleştirmek için radyal

Detaylı

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5 1 / 5 Variable Refrigerant Flow (VRF) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş olan VRF; değişken debili soğutucu akışkan sistemi klima sistemi olarak Türkçe ye çevrilebilir.vrv; Variable Refrigerant Volume

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOCAL 200-S Tip AWB 201.B/AWB 201.C Dış ve iç mekan üniteli split

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ. Nurettin KÜÇÜKÇALI

MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ. Nurettin KÜÇÜKÇALI MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 ±0.1 Bar ±0.2 Bar BASINCA BAĞLI SUYUN KAYNAMA NOKTASI p (bar) Su sıcaklığı C 0,08 bar 40,31 C 0,10 bar 45,83 C 0,20 bar 60,08 C 0,32 bar 70,65

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 (HAZIRLAYAN : OKAN ÖNAL)

2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 (HAZIRLAYAN : OKAN ÖNAL) 2012 FİYAT LİSTESİ YAYINLANMA TARİHİ : 15 MART 2012 () CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV 4000 AHRV 5000 HAVA DEBİSİ (M3/H) 500 750 1000 1500 2000 2500

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Fonksiyonu İç ortamlarda nem, koku ve partikül içeren düşük kaliteli havayı tahliye ederken koşullandırılmış taze havayı ortama transfer eder. Egzost havasının ısısını

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

RADYAL TİP ISITMA APAREYİ

RADYAL TİP ISITMA APAREYİ Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

Nominal soğutma kapasitesi

Nominal soğutma kapasitesi intherma 9 17 17.2 Nominal ısıtma kapasitesi 8.6 Isıtma kapasitesi aralığı 1.50~10.50 2.60~19.80 Isıtma giriş gücü W 500~2450 1000~4400 COP W/W 2.9~4.5 2.9~4.5 Nominal soğutma kapasitesi 7.5 14.5 Soğutma

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ (HAZIRLAYAN : S.DAĞOĞLU) AHRV - ISI GERİ KAZANIM CİHAZI FİYAT LİSTESİ ( ) CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar...

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... s u s o ğ u t m a g r u p l a r ı bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Geleceğimizi korumak, çocuklarımıza karşı sorumluluğumuzdur.

Detaylı

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Villa ve Konutlar SPA Merkezleri Otel ve Pansiyonlar Isıtmalı Yüzme Havuzları Diğer ısınma sistemlerine göre %75 e varan tasarruf 1202/1 Sok. No:81-N Yenişehir, İzmir

Detaylı

AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ OPSİYONEL AKSESUARLAR

AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ OPSİYONEL AKSESUARLAR AFC - YÜKSEK BASINÇLI FANCOIL FİYAT LİSTESİ CİHAZ TİPİ AFC 10 AFC 20 AFC 30 AFC 40 AFC 50 AFC 55 AFC 60 TOPLAM SOĞUTMA KAPASİTESİ (KW) 4,25 6,75 8,75 11,06 13,20 18,00 24,40 DUYULUR SOĞUTMA KAPASİTESİ

Detaylı

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI FANCOIL TİPİ SOĞUTMA ISITMA **0 **1 **2 **4 AE 100 1960 6730 275 275 253 253 AE 200 2690 7965 297 297 270 270 AE 300 3275 9685 308 308 281

Detaylı

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI

AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI AE SERİSİ FANCOIL FİYAT LİSTESİ 2 BORULU FANCOIL LİSTE FİYATI FANCOIL TİPİ SOĞUTMA ISITMA **0 **1 **2 **4 AE 100 1960 6730 275 275 253 253 AE 200 2690 7965 297 297 270 270 AE 300 3275 9685 308 308 281

Detaylı

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Nedir? Normalde Isı; diğer tüm enerji çeşitlerinde de olduğu gibi yüksek yoğunluklu kısımdan düşük yoğunluklu kısma doğru ilerleme

Detaylı

TEKNİK BÜLTEN. VERİ MERKEZİ Alabushevo/Rusya. 14 MW Toplam Kurulu Soğutma Kapasitesi

TEKNİK BÜLTEN. VERİ MERKEZİ Alabushevo/Rusya. 14 MW Toplam Kurulu Soğutma Kapasitesi Hava Koşullandırma Haber Bülteni / Sayı 91 Ocak 2015 / Sayı 72 TEKNİK BÜLTEN VERİ MERKEZİ Alabushevo/Rusya Yüksek Enerji Tasarrufu Yüksek Güvenilirlik Yeşil Bir Veri Merkezi İçin Modern Çözüm 14 MW Toplam

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daire Isıtma Üniteleri Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daha İyi Bir Gelecek İçin: Techem Çevre dostu ve ekonomik Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde, enerjiye olan ihtiyaç

Detaylı

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Havalandırma sistemleri binadaki ısıtmavesoğuma ihtiyacını, bina kullanıcılarının ihtiyacını göz önünde bulundurarak sağlayan sistemlerdir. Bir anlamda ısıtma, soğutma ve nemlendirme

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

TİCARİ TİP SU ISITICILAR

TİCARİ TİP SU ISITICILAR TİCARİ TİP SU ISITICILAR 21 Ağustos tan beri cepten yiyoruz! Dünyadan Uyarı: Limit Aşımı Dünya Nüfusundaki Artış Kaynak: www.timeforchange.org Nerede Olmak İstiyoruz? YIL: 1980 Ozon Tabakasında Delinme

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Isıtma Tesisatı Isıtma tesisatı

Detaylı

KLİMA SUNUM - 4 PSİKROMETRİK

KLİMA SUNUM - 4 PSİKROMETRİK KLİMA SUNUM - 4 PSİKROMETRİK Hesaplamalar için ÖN HESAPLAR : ( Bulunulan ŞEHİR 'e göre ) ) KIŞ AYI İÇİN Bilinenler : Kış - Dış Ortam Sıcaklığı ( KT ) : 0 C Kış - Dış Ortam Bağıl Nemi ( RH ) : 90% Kış -

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

II. Mekanik Tesisat Günleri

II. Mekanik Tesisat Günleri II. Mekanik Tesisat Günleri Mekanik Tesisat Tasarımlarında İnovatif Yaklaşımlar Değerli Misafirlerimiz, 1 / 219 HVAC Sistemlerinde Verimlilik ve Yönetim Akıllı Binalar Tasarımcı Kullanıcı Binalar Akıllı

Detaylı

Sulu Split Tip Isı Pompaları

Sulu Split Tip Isı Pompaları Sulu Split Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Boyler ve tesisat ekipmanlarını içeren estetik iç ünitesiyle Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi

Detaylı

KLİMA SİSTEMLERİ. Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler;

KLİMA SİSTEMLERİ. Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler; KLİMA SİSTEMLERİ Klima sistemlerini öncelikle merkezi ve bireysel olarak 2 ye ayrılır: 1-Merkezi sistemler; Tam havalı, tam sulu, havalı sulu olarak 3 e ayrılır. Tam sulu sistemler, iki ve dört borulu

Detaylı

AP-FC-GTT-O. Orta Statik Basınçlı Gizli Tavan Tipi Fan Coil Üniteleri

AP-FC-GTT-O. Orta Statik Basınçlı Gizli Tavan Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GTT-O Orta Statik Basınçlı Gizli Tavan Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GTT-O Orta Statik Basınçlı Gizli Tavan Tipi Fan Coil Üniteleri AIRPLUS AP-FC-GTT-O Merkezi sistemlerin kurulu olduğu yapılarda

Detaylı

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ ÖZET Yükselen enerji maliyetleri ve artan çevre bilinci sayesinde çoğu kompresör kullanıcısı, kompresörlerde potansiyel olarak bulunan ve kullanılmadan dışarıya

Detaylı

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA ISI POMPALARI Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA İçerik Isı Pompası Çalışma Prensibi Isı Pompası Elemanları Kompresör Konderser Evaporatör Kısılma Vanası Isı Pompası Türleri Hava Kaynaklı Isı Pompası Su

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

FOUR HPGK. Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı. is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S

FOUR HPGK. Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı. is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S FOUR HPGK Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı is a registered trademark of Dogu Iklimlendirme A.S Yurtiçi ve yurtdısında mekânlar, Dogu Iklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında Izmir de havalandırma

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2017 FİYAT LİSTESİ (HAZIRLAYAN : S.DAĞOĞLU) AHRV - ISI GERİ KAZANIM CİHAZI FİYAT LİSTESİ CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV 4000

Detaylı

Hava Terminal Üniteleri UNAT SERİSİ

Hava Terminal Üniteleri UNAT SERİSİ UNAT SERİSİ UNAT Serisi Yüksek Basınçlı Hava Terminal Ünitesi 8,4 kw - 31,5 kw 26,5 kw 88 kw 150 Pa a kadar geniş aralıkta cihaz dışı statik basınçta çalışma imkânı Cihaz gövdesi ses ve ısıya karşı izole

Detaylı

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENEL ÜRÜN KATALOĞU ... HAKKIMIZDA MBS Klima Isıtma Soğutma Havalandırma Ekipmanları 2008 yılında Dudullu / Ümraniye İstanbul da Faaliyete

Detaylı

EVER AC. Tavan Tipi Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Selülozik Eşanjörlü)

EVER AC. Tavan Tipi Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Selülozik Eşanjörlü) EVER AC Tavan Tipi Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Selülozik Eşanjörlü) İçindekiler EVER AC Tavan Tipi Isı Pompalı Enerji Geri Kazanım Cihazı (Selülozik Eşanjörlü) - Cihaz Bileşenleri - Performans

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Free Joint DC Inverter Viessmann İle tek dış üniteye 5 adede kadar iç ünite kombinasyonu yapabilir, değişken debili soğutucu akışkan teknolojisi ile bireysel iklimlendirmenin

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis Sanayide Enerji Verimliliği Hizmetleri Soğutmanın Temelleri Doğalgazlı Soğutma Otomotiv Fabrikası İçin Örnek Çalışma Örnek Çalışma Sonuçları Enervis Sanayide

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com. www.itechchillers.com

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ. www.ayteksogutma.com. www.itechchillers.com AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com www.itechchillers.com MASTER SERİSİ Master serisi merkezi soğutma üniteleri; tüm gaz hattı, hidrolik hattı ve elektrik

Detaylı

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri TETA & TEDA Sıcak Hava Apareyleri İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Genel Özellikler... 1 Teknik Özellikler... 1 Bileşenler... 2 Montaj ve Bakım... 3 Elektrik Bağlantı Şeması... 3 Ölçüler... 4

Detaylı

ÇALIŞMA PRENSİBİ SICAK SU EVAPORATÖR KONDENSER SOĞUK SU (KONDENSER) 2 GENLEŞME VANASI FAN (EVAPORATÖR) RECIEVER FAN KOMPRESÖR

ÇALIŞMA PRENSİBİ SICAK SU EVAPORATÖR KONDENSER SOĞUK SU (KONDENSER) 2 GENLEŞME VANASI FAN (EVAPORATÖR) RECIEVER FAN KOMPRESÖR Heat Pump Kazan ÇALIŞMA PRENSİBİ SICAK SU GENLEŞME VANASI FAN EVAPORATÖR (KONDENSER) 2 5 6 (EVAPORATÖR) KONDENSER 3 RECIEVER 7 1 1 2 4 5 FAN SOĞUK SU KOMPRESÖR TEKNİK ÖZELLİKLER MODEL CAHV-P500YA-HPB Güç

Detaylı

ORGANİZE SERİNLİK TEAM

ORGANİZE SERİNLİK TEAM ORGANİZE SERİNLİK TEAM CSH Serisi 360 Hava Üfleme Teknolojisi Standart kaset tipi klimalardan farklı olarak, Diamond Electric kaset tipi split klimalar özel dizaynı ile 8 noktadan 360 derece kesintisiz

Detaylı

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR?

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? İhtiyaca ve amaca göre bulunduğu ortamı konfor şartlarına getiren veya konfor şartlarında tutan cihazlara klima denir. Klima cihazları genel olarak, her hangi bir

Detaylı

Geliştirilmiş Inverter Teknolojisi ile Hızlı Isıtma ve Soğutma. Arçelik VRS4 Klima Sistemleri Enerji Verimliliği İle Fark Yaratıyor

Geliştirilmiş Inverter Teknolojisi ile Hızlı Isıtma ve Soğutma. Arçelik VRS4 Klima Sistemleri Enerji Verimliliği İle Fark Yaratıyor Geliştirilmiş Inverter Teknolojisi ile Hızlı Isıtma ve Soğutma Arçelik VRS4 Klima Sistemleri Enerji Verimliliği İle Fark Yaratıyor Enerji Tasarrufu Ve Çevre VRS4 (4. Nesil) V-Scroll Inverter Kompresör

Detaylı

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri Home Station Isı İstasyonu Çözümleri Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ALNA HOME STATION su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler

Detaylı

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek verimli araçlardır. Bu üniteler hem konutlarda hem de ticari

Detaylı

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST )

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) MODELLER : - IST-30 ( 30 Kw ) - IST-45 ( 45 Kw ) - IST-60 ( 60 Kw ) - IST-80 ( 85 Kw ) Atlas Sayaç ve Ölçü Aletleri AŞ. 2012 yılında IST model numaralı kat istasyonları üretimine

Detaylı

EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI

EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI 185 EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI Atıf İMARET ÖZET Bu çalışma konfor kliması alanında konvensiyonel düşünce tarzının dışındaki yeni bazı yöntemleri tanıtmayı amaçlamaktadır. Soğutma

Detaylı