Havayolu. Uzm. Dr. Emin Gökhan Gençer Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğiti ve Araştır a Hasta esi A il Tıp Kli iği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Havayolu. Uzm. Dr. Emin Gökhan Gençer Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğiti ve Araştır a Hasta esi A il Tıp Kli iği"

Transkript

1 Havayolu Uzm. Dr. Emin Gökhan Gençer Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğiti ve Araştır a Hasta esi A il Tıp Kli iği

2 Patofizyoloji: E tü asyo kararı: Havayolu ütü lüğü ü sağla ası veya koru Ventilasyon ve/veya oksijenasyonun sağla ası, ası, üstteki iki maddede yetersizlik ve/veya Hasta ı kli ik duru u da kötüleş e ola ile eği i öngörülmesi

3 Havayolu u sağla ası ve koru aşarısızlık: ası da Hasta havayolu açıklığı ı sağlaya ıyorsa: Pozisyon ver, Çe eyi kaldır, Çeneyi it, Oral veya azal havayolu yerleştir.

4

5 Hasta ı gastrik içeriği i aspire etmeyi önleme yete eği ol alı. Gele eksel olarak öğür e refleksi aspirasyondan koru a ı ölçütü olarak kabul edilir

6 Öğür e refleksi or al erişki leri % - i de yoktur. Ayrı a öğür e refleksinin havayolu koruyucu reflekslerin varlığı yada yokluğu a la ı a geldiği ile ilgili ir ka ıt yoktur.

7 Bili ç ozukluğu ola supin pozisyondaki bir hastada gag refleksi i varlığı yada yokluğu e tü asyo kararı ı etkileye ek ir ilgi ver ez ve kus ayı tetikleye ilir. Hasta ı sekresyo ları ı ağzı da tuta il e veya yut a yete eği havayolu u koruya ildiği i daha güve li ir göstergesidir.

8 Ö erile yaklaşı hasta ı ses çıkara il e ve ko ut ile yut ada sekresyo ları ı ağzı da tuta il e yete eği i sorgula asıdır.

9 Opioid aşırı dozu ve hipoglise i gi i hızlı a geri döndürülebilir nedenler haricinde genel ka ı havayolu açıklığı ı sağla ası içi a evra ihtiya ı ola veya oral airway i kolay a tolere ede ile hastaları havayolu koru ası içi e tü asyo a gereksi i i olduğudur.

10 Ventilasyon ve oksijenasyonun sağla a a ası Klinik çabayla geri döndürülemeyen! Oksije tedavisi e gerekli ya ıtı ver eye! Solu u yet ezliği e tü asyo u te el endikasyonudur.

11 Hasta ı ge el duru u, Pulse oksimetri ile akıla oksijenizasyon, Solunum paternindeki değişiklikler, değerle dirilerek kli ik olarak karar verilir.

12 Sürekli kap ografi yardı ı ola ilir a a pulse oksi etre değerleri güve ilir ise elze değildir. Hasta ı e tü asyo ihtiya ı ı değerle dirirke ge ellikle arteriyel ka gazı gerekmez.

13 Ö görüle kli ik gidiş: Hasta ı havayolu açıklığı ı tehdit ede ile ek ya da ili ç duru u u kötüleştire ile ek ir ta ısı ola hastalar a il servis dışı a çıkarıl ası gerekiyorsa entübe edilmelidir.

14 )or havayolu u ta ı ası: Büyük a il servis çalış aları da, medikal hastalarda e tü asyo aşarısızlık ora ı % i trav a hastaları da % ü altı dadır. Elektif ge el a estezi vakaları da ile de ir arası dadır.

15 )or havayolu u ve ola ile ek aşarısızlığı öngörmek ekstraglottik cihaz kullanma ve olası krikotiroto i ihtiya ı ı ö gör eyi sağlar.

16

17 Klasik olarak a di ulası üst da ağı a göre daha geride ola ir hasta ı zor e tü asyo olduğu ka ul edilir.

18 Evaluate:,, Kuralı Kesi i dişler arası a parmak Ma di ula ı mentumu ile hiyoid ke ik arası a parmak Hiyoid kemik ile krikoid kartilaj arası a par ak.

19 M Mallampati Skoru Sı ıf I: Yu uşak damak, uvula ve pilikalar görülebilir Sı ıf II: Yu uşak damak ve uvula görülebilir. Sı ıf III: Yu uşak damak ve uvula ı ta a ı görülebilir. Sı ıf IV: Yu uşak damak görülemez. *Mallampati sı ıf IV te zor ventilasyon ve zor entübasyon beklenmelidir.

20

21 O Obstrüksiyon veya Obezite. Üst havayolu(supraglottik) obstrüksiyonu Glottisin gözlenmesini yada entübasyonun ke disi i i ka sızlaştıra ilir. Epiglottit, laringeal tümör, Ludwig anjini, boyun hematomu ya da glottik polipler laringoskopiyi, endotrakeal tüpü geçişi i ve balon maske ventilasyonu askılaya ilir.

22 N Neck Mobility, boyu hareketliliği Boyu hareketi üst havayolu u köşeli yapısı ı ye ide şekille esi ve öyle e glottisin gözlemlenmesi için elzemdir. Boyu hareketliliği oy u so dere esi e kadar fleksiyon ve ekstansiyona hareket ettirilmesi ile değerle dirilir. Boyun ekstansiyonu temel harekettir. Koklama pozisyonuna getirecek kadar bir extansiyon glottisi görüntülemek için yeterlidir.

23

24 Ankilozan spondilit ve romatoid artrit gibi iddi hareket kay ı yarata duru lar e tü asyo u i ka sızlaştıra ilir. Servikal oyu luk takılı ir trav a hastası da e sık e tü asyo güçlüğü yarata durumlardan biridir.

25 Zor Balon-maske Ventilasyon: MOANS

26 E tü asyo güçlüğü ü ölçül esi: I. Derece: Glottisin ta a ı görünüyor; II. Derece: Glottis kıs e görünüyor; III. Derece: Sadece epiglot görünüyor; IV. Derece: Epiglot da görünmüyor

27 Endotrakeal tüp yerinin doğrula ası: Endotrakeal entübasyonun en ciddi komplikasyonu hipoksik eyi hasarı ile so uçla a a laşıl a ış özefageal entübasyondur. Entübasyondan he e so ra ETCO ihazı ağla arak kez alo aske ile havala dırıl alıdır.

28 CO2 tek kulla ı lık kolorimetrik ETCo2 dedektörleri bir hayli güvenilir, elverişli ve kolay uygula ırdır.

29 Spontan dolaşı ı ola hastalarda kalitatif ya da kantitatif olarak ETco2 ölçümü trakeal ve özefagial entübasyon ayırı ı yap ada oldukça güvenilirdir.

30 Nadiren entübasyon öncesi balon maske yapıl ası veya kar o atlı içe ekleri tüketil esi idede salı a kar o dioksiti yala ı aşarılı e tü asyo kararı a ede olabilir. Bu fe o e i arı a za a ı altı soluktur kar o dioksit değeri i altı soluk so ra deva etmesi trakeal entübasyonu gösterir.

31 Kardiyo pulmoner arrest hastalarda gaz değişi i yeterli ol adığı da trakeal entübasyonda bile karbondioksit yeterli seviyelerde ölçülemeyebilir. Bu durum entübe edilen kardiyak arrest hastaları % - ı da ortaya çıka ilir.

32 Diğer tü hastalarda Co değerle dir esi i ol a ası trakeal e tü asyo u ol adığı ı gösterir ve ivedilikle entübasyon yenilenmelidir. Mümkün ise sürekli kantitatif kapnografi daha düzgün bilgi verir.

33 Balo ya da şırı ga aspirasyon ihazları kardiyak arrest hastalarda sensitiftir.(%95)

34 ETCO ölç e i ka ı yok ise ya da destekleyi i bir yöntem olarak mutlaka her iki hemitoraks ve epigastriyum dinlenmeli. Midede gurultu duyul ası ya da ak iğer sesleri i duyul a ası özefageal entübasyona delalet eder.

35 P ö otoraksı ol aya ir hastada tek taraflı solu u sesleri i azlığı özelllikle solda) ya da duyul a ası a a ro ş entübasyonunu bulgusudur. Bu duru da tüp deri liği ko trol edil elidir.

36 ak iğer grafisinde krikoid kartilajı altı da ve kari a ı üzeri de tüpü görül esi evre sel olarak tavsiye edilmektedir. Şüphe deva ederse fiberoptik laringoskopi ile trakeal kartilajları görül esi altı sta darttır.

37

38

39

40 E tü asyo etotları: Entübasyon için bir çok yöntem olsa da arrest olmayan hastada seçilmesi gereken yöntem hızlı ardışık entübasyondur.

41 Hızlı ardışık e tü asyo : Endotrakeal e tü asyo a a ı ile potent bir sedatif (indüksiyon) aja ı ve bir NMBA,sıklıkla suksinilkolin, eşza a lı uygula asıdır. Ayrı ayrı asa akları ardışık olarak uygula asıdır ve her faz tek tek pla la alıdır.

42

43 Preparation: Başla gıç fazı da, hasta e tü asyo güçlüğü açısı da değerle diril eli. Ha gi ilaçları kulla ıla ağı ilaçları dozu e sıra ile yapıla ağı tüp ve laringoskop üyüklüğü ve blade tipi.

44 İlaçlar çekil eli ve hazırla alı. Tüm gerekli ekipman tek tek kontrol edilmeli. Bu şekildeki ütü hastalar sürekli kardiyak monitorize edilmeli ve pulse oksimetri aşla alı. E az ir ter ihe iki iyi çalışa da ar yolu ol alı. Çalış a a ihti ali e karşı her ekip a da ve da ar yolları da ola ile eği kadar fazla ol ası istenir.

45 Preoksijenasyon: Nor al soluk alıp vere ile sağlıklı ir erişki için maske ile %100 oksijenin 3 dakika solutul ası oksije satürasyonu %90 ı altı a düş ede ö e 8 dakikalık süre sağlar. Bu süre obez hastalarda, son dönem gebeliklerde ve kritik komorbiditesi olan hastalarda daha azdır.

46 Ta üç dakikalık oksijenasyon için zaman yeterli değil ise BMV ile yüksek volü lü soluk entübasyon için tolere edilebilen apne za a ı ı arttırır. Obez hastaları preoksijenayonunun aş yukarı pozisyo da yapıl ası desatürasyona kadar süreyi 45 saniye kadar uzatır.

47 Pretreatment: Ön tedavi Bu basamakta süksinil kolin ve sedatizan ajan verilmesinden üç dakika öncesinde entübasyonun ede ola ağı refleks ya ıtları azalta ak ilaçlar uygula ır. Entübasyon yoğu ir se patik salı ı a (laringoskopiye se patik ya ıt) ve sonuçta Kafa içi ası ı ı art ası a ve reaktif bronkospazma neden olur

48 Özellikle küçük çocuklarda tam olarak bilinmeyen bir nedenle bradikardi ortaya çık aktadır. Şu a a kadar olası görüle ede ler aşırı parase patik ya ıt ve süksinilkolinin etkisidir.

49 grup hasta özellikle ö tedavi içi adaydır: Reaktif havayolu olanlar, İ trakra iyal ası ç artışı ola lar, Akut ka ası ı ve kalp hızı değişiklikleri i iddi zarar vere ile eği kardiyovasküler ve/veya nörovasküler hastalar.

50 eaktif havayolu ola hastaları entübasyon so rası ro kospaz ları artar. Entübasyona ağlı refleks ro kospaz ı önlemede B2 agonistlerin veya beraberinde lidokainin etkili olup ol adığı hala tartış alıdır.

51 Acil serviste bronkospazm nedeni ile entübe edile astı hastaları zate albuterol al ış ola aktır. Hastalara lidokain veril esi i gerekliliği daha üyük çalış alara uhtaçtır. Astı hastaları, şı da bir nedenle (travma gibi) entübe edildiği de ö esi de inhaler albuterol ve intravenöz lidokain verilmelidir.

52 Acil serviste entübe edile iddi kalp hastalığı olan hastalar(örn.: iskemik kalp hastalığı) havayolu girişi i de dolayı katekolamin salı ı ı ı ö le ek a a ı ile μg/kg fentanil uygula ası da fayda görürler.

53 Art ış kafa içi ası ı ve ariz hiperta siyo u olan intrakaraniyal ka a alı hastalar da fentanyl uygula ası da fayda görüler. Lidokain (1.5 mg/kg) ile ö tedavi yapıla kafa içi ası ı yüksek hastaları entütübasyona ağlı kafa içi ası ç artışı ı daha az olduğu ile ilgili ka ıt ev uttur. Ayrı a u hastalar eğer hipotansif değillerse fentanyl (3 μg/kg) al alıdır.

54 İdeal ola ü kü se ö tedavi ilaçları verildikten NMBA uygulanana kadar üç dakika beklenmesidir. )a a yeterli değilse daha kısa süre de faydalı olabilir.

55 Paralizi ve indüksiyon: Bu fazda hatalara hızlı ir şekilde ili çsizlik sağlaya ak dozda sedatif ir aja ve taki i de NMBA hızlı puşe şekli de uygula ır. Ge el olarak NMBA uygula ası da so ra entübasyona kadar 45 dakika beklenir..

56 Pozisyon verilmesi: Hastsa ı bilinci kaybolur kaybolmaz entübasyon için pozisyon verilmeli. Pozisyon genellikle boyun vüvuda göre fleksiyonda ike aşı extansiyonda ol asıdır. He aşı haemde boynun extansiyonda ol ası ı e zer so uçlar verdiği ile ilgili ka ıt da mevcuttur.

57 Sellick a evrası ı regürjitastonu ö lediği ile ilgili ge el ir i a ış olasa da so çalış alar u u doğru ola dığı ı göster iştir. Ayrı a laringoskopi es ası da görüşü ozduğu yö ü de ka ıt mevcuttur.

58 İ düksiyo aja ı ve NMBA, uygula ası so rası fazda hasta bilinçsiz ve apneik olacak ve havayolu rafleksleri ola aya aktır Hasta ı satürasyonu %90 ı altı a düş edikçe BMV ile havala dır ada kaçı ıl alıdır..

59 Placement of Tube: Tüpü yerleştiril esi Süksinilkolin uygula ası da yaklaşık dakika sonra hasta laringoskopiye izin verecek kadar gevşeye ektir. Değerle dir e i e kolaya yolu çe e i pasif harekete dire i e ak aktır ETT glottisin direk görü tüle esi altı da yerleştirilir. İlk de e e aşarısız olur ise fakat satürasyon hala % ı üzeri de ise hastayı ye ide BMV ile havala dır aya gerek yoktur.

60 Eğer satürasyonu % a ulaşırsa oksijen rezervuarı sağla ak içi hastayı kısa ir süre havala dır ak gerekir. BMV uygula ırke gastrik şiş eyi e gelle ek içi Sellick a evrası yapıla ilir. Klinisyenin kararı a ve görü tü ü duru u a ağlı olarak Sellick a evrası a entübasyon es ası da deva edile ilir yada ırakıla ilir ETT yerleştirilir yerleştiril ez kaf şişiril eli ve pozisyon kontrol edilmeli.

61 Postintubation Management A a ro ş entübasyonu ol adığı ı doğrula ak ve ak iğerleri değerle dir ek içi ak iğer grafisi çeklmektedir. Entübasyon so rası uzetdaviye uzun etkili ajnlarla devam etmek ve beraberinde uzun etkili sedatif ve opioid vermek gibi bir alışka lık oluş a ıştır.

62 Uygun dozda benzodiazepin (e.g., midazolam mg/kg, IV) ve bir opioid analgesic (e.g., fentanyl,3 5 μg/kg, IV, or morphine, mg/kg, IV) veril esi hasta ı ko foru u arttıra ak ve ETT ye ola se patik ya ıtı azalta aktır. Uygu sedasyo ve a aljezi sıklıkla tekrarlaya NMBA uygula ası a ola ihtiya ı ortada kaldırır.

63

64 Kör nazotrakeal entübasyon:

65

66 Uya ık Oral Entübasyon Hastaya prosedüral sedasyon ve analjezi altı da epiglottisin topikal anestazi ile duyarsızlaştırıl ası so rası videolaringoskop eşliği de ETT uygula asıdır.

67 Sadece Sedasyonal Entübasyon: So yıllarda oda ol aya aşlaya ıll adviced (resulting from or showing lack of wise and sufficient counsel or deliberation ir yaklaşı dır. A il servis içi uygula ası uygu değildir. Yapıla çalış alarda geç dö e ora ı ı arttırdığı gösteril iştir. ko plikasyo

68 Farmakolojik ajan kullanmadan oral entübasyon: Ya ıtsız ili çsiz ve ölü e yakı ir hastada rsı ça ası entübasyonu gereksiz yere geciktirecektir. Bilinçsiz fakat glottis açıklığı ol aya ir hastada tek doz süksinilkolin kulla ıla ilir.

69 Ders Arası

70 Farmakolojik ajanlar: Nöromusküler blokörler:

71 Farmakolojik ajanlar:

72 Süksinilkolin: Hızlı etkilidir.tipik olarak s. içi de sağlar. intravenöz uygula a so rası entübasyon şartları ı Spontan solunum 6-10 dakikada geri döner. 15 dakika içinde nöromüsküler aktivite tam olarak geri döner. Kontrendike olduğu duru larda o depolarizan ajanlar tercih edilebilir.

73 Kardiyovasküler etkileri Süksinilkolin nözellikle çocuklarda negatif kronotrop etki göstererek bradikardiye neden olabilir. Sins bradikardisi atropin ile tedavi edilmelidir ama çoğu lukla ke di i sı ırlar. Bazı pediatrik uygulayı ılar yaş altı ça ukları atropin ile ö tedavi edil esi gerektiği i söylese de ka ıtla a ıştır. Ventriküler fibrilasyon ve asisitol ile sonuçlanan kardiyak ritm ozuklukları ildirilse de u etkiyi entübasyona ağlıse patik deşarj da ayırt et ek ü kü değildir.

74 Fasikülasyonlar: Hastaları % ı da süksinilkolin ile paralizi so rası tü vü utta düze siz kas ko traksiyo ları görülür. Hastaları % si de şiddetli kas ağrısı a rastla ır, kas ağrıları ı defasikülan kas gevşeti i uygula ası ile ö le e ile eği e i a ılsa da ka ıtla ış değildir. Süksinilkolin dozu u. g kg uygula ası ile mg kg a gör daha az fasikülasyon ve miyalji oluş aktadır.

75 Hiperkalemi:

76 Art ış göz içi ası ı: Süksinilkolin hafif derecede intraoküler ası ç artışı a ede olur. Penetran göz küresi yarala aları da kulla ıl a ası gerektiği ka ısı haki olsa da u ko uda yapıla vaka serileri güve li olduğu u göster iştir.

77 Masseter Spazmı: Özellikle ço uklarda adire oluşa ilir. Non depolarizan bir NMBA ile birlikte kulla ıl ası spaz ı çözer.

78 Malign Hipertermi: A i vü ut ısısı artışı ve şiddetli rabdomiyoliz ile seyreder..ge etik yatkı lığı ola hastalarda süksinikolin ve volatil aja lara ağlı ortaya çıkar.. So dere e adirdir ve şu a a kadar a il servis e tü asyo ları ile ilgili olarak ildiril e iştir.. Tedavi ede ola aja ı he e kesil esi ve intravenöz da trole uygula asıdır.(2 mg/kg IV every 5 min to a maximum dose of 10 mg/kg) Eş za a lı olarak dış yö te lerle vü ut ısısı düşürül eye çalışıl alıdır.

79 Refrigeration: İla ı uzdola ı da skla ası a il ara ası içi de ulu ası ı e gelle ektedir. Süksinilkolin üretildikden sonra etkisini zamanla yitirir. Buz dola ı da sakla dığı da u etki azal ası daha yavaş olur. Oda ısısı da ışıkta koru ursa ay raf ö rü vardır

80 Ma tıklı ola uzdola ı da sakla a yeri e ra ömrünü takip etmektir.

81 Kompetitif Ajanlar: Kompetitif NMBA lar ki yasal yapıları a göre sı ıfla dırılırlar. Aminosteroid ajanlar pancuronium, vecuronium ve rocuronium dur. Vecuronium hem histamin salgıla az nor exhibitshem de kardiyak muskarinik blokaja neden olmaz. Ayrı a ihtiyaç hali de üke el nöromuskuler lokaj sağlar. Rocuronium suksinilkolin kontrendike ise yerine konabilecek en iyi seçenektir..

82 Ko petitif ir aja la hızlı ardışık entübasyon: Veküronium SI de kulla ıla ilk competitif NMBA dır, Opti u etkisi i ö esi de kıs i doz uygula ası ile gösterir mg/kg aşla gıç dozu da dk. sonra 0.15 mg/kg uygula ası sa iye so ra ta paralizi sağlar.. Roküronium bromide (1 mg/kg IV) entübasyon şartları ı süksinilkolinle e zer za a la ada sağar Etkisi dakika sürer ve a il serviste aşarı ile kulla ıl aktadır.

83

84 i düksiyo aja ları: Ağrılı uyara a herhang ibir düzeyde ya ıtı ola hasta NMBA uygula ası ile irlikte sedasyona ihtiyaç duyar. Alkol yada ilaç etkisi altı da ya ıtsız ir hastaya sedatif ajan uygulanmayabilir. Sa tral si ir siste i hastalığı ede i ile bilinçsiz olan hastalar entübasyonun sempatik etkileri i ö le ek a a ı ile i düksiyo aja ı al alıdır.

85 Etomidate. de eri kulla ıla ir ikmidazol derivesidir. Hızlı etkisi hızlı pik aktivitesi ve etkisüresi tiyopentale benzer fakat hemodinamik olarak çok daha stabildir. A il serviste SI uygula aları da etkisi ve güve liği irçok kez yayı la ıştır. İ düksiyo dozu0.3 mg/kg IV. intrakraniyal a sı ı ve serebral ka akı ı ı hemodinamiyi etkile ede düşürür. Bu ede le üke el i düksiyo aja ı olarak ta ı la ır..uzun süreli infüzyonunun endojen kortizol salı ı ı ı askoladığ gösteril iştir.

86 Daha ö eleri septik şok hastaları da kulla ı ı ile ilgili tartış alar ol uştur. Bir iri ile çelişkili ir çok çalış a vardır.

87 Barbitüratlar: Propofol ve etomidat gibi yeni ajanlardan so ra kulla ı ları iddi dere ede azl ıştır. 3 mgkg tiopental s.de ili ç kay ı a neden olur Pik etkisini 1 dakikada gösterir. Etkisi 5-8 dakika sürer..

88 Tiyopental güçlü negatif inotrop ve venodilatör etkisi de dolayı kardiyak hastalarda dikkatli kulla ıl alıdır. Ay ı ede de dolayı hipotansif hastalarda kaçı ıl alıdır. Histamin salı ı ı a neden olur bu nedenle astı hastaları da kaçı ıl alıdır

89 Benzodiyazepinler: Midazola i düksiyo aja ı olarak kulla ıla ile ek tek benzodiyazepindir. Normal indüksiyon dozu 0.2 to 0.3 mg/kg IV. 0.3 mg/kg IV, dozunda midazolam 30 sn. içinde bilinç kay ı a ede olur. Etki süresi dakikadır. Tiyopental ile karşılaştırıla ile ek kadar egatif inotroptur. Hemodinamik olarak stabil olamyan hastalarda dozu mg kg a kadar düşürül elidir. Düşük dozda daha geç etki gösterir.

90 Ketamin: Fensiklidin derivesidir. İ düksiyo dozu1-2 mg/kg, Etkisi 30 snde aşlar Pik etkisini 1 dakikada gösterir Etki süresi dakikadır. Dissosiatif ir aja dır. Gerçek bilinçsizlikten çok kataleptik bir durum ortaya çıkarır. Deri ir a aljezi sağlar Hasta gözlerini açabilir

91 Havayolu refleksleri dahil bir çok koruyucu refleks korunur. Te el kulla ı ala ı akut şiddetli astı ve hemodinamisi ozuk trav a hastalarıdır. Hemodinamiyi korumada etomidattan bile üstündür. Ketamin doğruda bronkodilatör ol ası ve katekolamin salı ı a ede ol ası ede i ile şiddetli astı hataları içi e iyi ter ihtir.

92 Kafa içi ası ı art ış hastalarda kulla ı ı tartış alıdır. Katekolamin salı ı a ede ol ası ede i ile or al veya yüksek ka ası ı ola kafa trav alı hastalarda kulla ıl a alıdır. Bununla birlikte hipotansif kafa trav alı hastalarda kulla ı ı fayda sağlar.

93 Özellikle uya a ı ilk saati de hasta ı korkunç rüyalar görmesine neden olabilir. Bu duru erişki lerde ve kadı hastalarda daha sık görülür. Yüksek dozlarda ve ciddi karakterli insanlarda daha sıktır Benzodiyazepin uygula ası ile ö le e ilir. Ketamin ile RSI uygulanan hastalara entübasyon so rası benzodiyazepin türevi verilmelidir.

94 Özel klinik durumlar: status astmatikus:

95 İ trakra iyal ası ı art ış hasta:

96 Servikal yarala a şüphesi: ı line cervical stabilisation

97

98 Pediatrik entübasyon: Larinks yüksek oludğu içi havayolu açıla ası fazladır Oksiput üyük olduğu içi oyu fleksiyonda. Havayolu kısa olduğu içi a a ro ş entübasyon riski fazla. yaş altı da kör nazotrakeal entübasyon kontrendikedir. Süksinilkolin dozu g/kg dır. yaş altı ço uklara i düksiyo ö esi. g /kg atropi uygula alı.

99 Çocuklarda larinks huni şekli dedir ve en dar yeri vokal kordları hemen altı da krikoid kıkırdak hizası dadır (subglottik bölge). Bu nedenle düz blade kulla ılarak Miller epiglot kaldırıl alıdır. Endotrakeal tüp çapı yaş/ + for ülü ile hesaplanabilir. yaş altı ço uklarda kafsız havayolu kulla ıl alıdır.

100 Diğer havayolu tek ikleri: Laringeal maske havayolu:

101 ILMA En küçük boyu 5 numara. yaş altı uygu değil.

102 CTrach

103 Video Laryngoscopes

104 Fiberoptic Intubating Stylets

105 Retrograde Intubation.

106

107 Işıklı stile:

108

Pediatrik Havayolu Yönetimi

Pediatrik Havayolu Yönetimi Plan Giriş Pediatrik Havayolu Yönetimi Anatomik farklılıklar Anormal pediatrik havayolu Pediatrik havayolunun değerlendirilmesi Havayolu ekipmanları Akdeniz Üni. Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Dr. Murat BERBEROĞLU

Detaylı

Orotrakeal entübasyon KİMLERİ ENTÜBE EDİYORUZ? Hızlı ardışık entübasyon. Hızlı Ardışık Entübasyon Evre 1 Hazırlık Evresi (-10 dk)

Orotrakeal entübasyon KİMLERİ ENTÜBE EDİYORUZ? Hızlı ardışık entübasyon. Hızlı Ardışık Entübasyon Evre 1 Hazırlık Evresi (-10 dk) Orotrakeal entübasyon Dr.Mehmet Demirbağ AÜTF Acil Tıp AD 14.09.2010 Havayolu yönetiminin temel amacı havayolu bütünlüğünü, oksijenizasyonu ve ventilasyonu sağlamak ve hastayı aspirasyondan korumaktır

Detaylı

Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği

Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği HAVA YOLU YÖNETİMİ Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği 2 3 4 Önce Sonra 5 Genel bakış HY yönetiminde, acil hekimi primer sorumludur; HY yönetiminin tüm teknikleri, acil tıbbın

Detaylı

Acil Havayolu Yönetimi. Dr. Murat Sarıtemur AÜTF Acil Tıp AD Erzurum 2016

Acil Havayolu Yönetimi. Dr. Murat Sarıtemur AÜTF Acil Tıp AD Erzurum 2016 Acil Havayolu Yönetimi Dr. Murat Sarıtemur AÜTF Acil Tıp AD Erzurum 2016 Başlangıç basamakları Maksillofasyal anatominin değerlendirilmesi Ağız içinin kontrol edilmesi ve temizlenmesi Aspirasyon, Yabancı

Detaylı

Endotrakeal Entübasyon

Endotrakeal Entübasyon Endotrakeal Entübasyon Hazırlayan Doç. Dr. Erkan GÖKSU Yönetiminin amacı Primer amaçlar: bütünlüğünü korumak Oksijenizasyonu sağlamak Ventilasyonu sağlamak Aspirasyonu engellemek Sekonder Resüsitasyon

Detaylı

Hızlı Seri Entübasyon Protokolü HSE nedir? HSE acil hava yolu yönetiminin en önemli kısmıdır. Bu teknik hastalara hemen hemen aynı anda verilen güçlü sedatifler (indüksiyon) ve nöromusküler bloker ajanlar

Detaylı

ENTÜBASYON METODLARI. The Six Ps of RSI Pretreatment Agents for Rapid Sequence Intubation (LOAD)

ENTÜBASYON METODLARI. The Six Ps of RSI Pretreatment Agents for Rapid Sequence Intubation (LOAD) ENTÜBASYON METODLARI Acil hastaların entübasyonunda sıkça kullanılan 4 yöntem vardır Bunlar içerisinde ise arrest olmamış hastalarda en çok kullanılan RSI dır [1,13,14,39] Dr.Bengü Mutlu Rapid Sequence

Detaylı

ERİŞKİNDE HAVA YOLU YÖNETİMİ

ERİŞKİNDE HAVA YOLU YÖNETİMİ Plan ERİŞKİNDE HAVA YOLU YÖNETİMİ HSE amacı HSE protokolunun basamakları HSE de kullanılan malzemeler HSE de kullanılan ilaçların tanıtımı Dr. Deniz Dedeoğlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp

Detaylı

HIZLI SERİ ENTÜBASYON. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

HIZLI SERİ ENTÜBASYON. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı HIZLI SERİ ENTÜBASYON Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı GİRİŞ Tanım Metod Araçlar İlaçlar Protokol Öneriler Öğrenim Hedefleri 1. Hava yolu girişimi gereksiniminin

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

Havayolu & RSI. Dr.Yasin YILDIZ. Ümraniye 2012

Havayolu & RSI. Dr.Yasin YILDIZ. Ümraniye 2012 Havayolu & RSI Dr.Yasin YILDIZ Ümraniye 2012 Havayolu yönetiminin bütün teknikleri, acil tıbbın alanında. Havayolu yönetiminde, Acil Hekiminin primer sorumluluğu vardır. 2 Acil entübasyon için en sık kullanılan

Detaylı

Pediatrik Temel ve İleri Havayolu Uygulamaları

Pediatrik Temel ve İleri Havayolu Uygulamaları Pediatrik Temel ve İleri Havayolu Uygulamaları Prof. Dr. Murat Duman Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Acil Bilim Dalı Dr.E.Ulaş Saz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Sunum Planı PEDİATRİK HAVA YOLU YÖNETİMİ VE ERİŞKİNDEN FARKLARI. Fizyolojik Farklılıklar. Anatomik Farklılıklar 7/15/2012

Sunum Planı PEDİATRİK HAVA YOLU YÖNETİMİ VE ERİŞKİNDEN FARKLARI. Fizyolojik Farklılıklar. Anatomik Farklılıklar 7/15/2012 Sunum Planı PEDİATRİK HAVA YOLU YÖNETİMİ VE ERİŞKİNDEN FARKLARI M.Murat Özgenç 20.09.2011 Anatomik ve fizyolojik farklılıklar Malzeme kullanım farklılıkları RSI uygulama farklılıkları Ilaç kullanım farklılıkları

Detaylı

HAVAYOLU HAVAYOLU PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ 07.10.2010. Dr. Vedat DAĞ F.Ü. Hastanesi Acil ABD

HAVAYOLU HAVAYOLU PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ 07.10.2010. Dr. Vedat DAĞ F.Ü. Hastanesi Acil ABD HAVAYOLU HAVAYOLU Dr. Vedat DAĞ F.Ü. Hastanesi Acil ABD Havayolu yönetimi resüstasyonun temel taşlarından biridir ve acil tıp uzmanının becerisini tanımlar. Direkt laringoskopi ilehızlı seri entübasyon

Detaylı

Yetişkinden Farkları. Anatomi. Havayolu. Larinks. Vokal kord kısa ve konkav. şeklindedir. Dr. Alp Giray AYDIN. C 3 hizasındad

Yetişkinden Farkları. Anatomi. Havayolu. Larinks. Vokal kord kısa ve konkav. şeklindedir. Dr. Alp Giray AYDIN. C 3 hizasındad D Alp Giray AYDIN Anatomi Yetişkinden Farkları Dil büyüktb ktü Oksiput genişti Larinks C 3 hizasındad ndadı(erişkinde C4-C5) C5) Önde yerleşmi mişti Huni şeklinde ve en dar bölge b subglottik alan Children

Detaylı

33. İKYD: Hava Yolu Yönetimi. 17-02-2012 İzmir

33. İKYD: Hava Yolu Yönetimi. 17-02-2012 İzmir 33. İKYD: Hava Yolu Yönetimi 17-02-2012 İzmir Havayolu girişimleri Ambu-valf-maske Endotrakeal entubasyon [Yardımcı cihazlar] Transtrakeal iğne ile oksijenasyon Krikotirotomi (travmasız, bilinçsiz hastalar

Detaylı

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri)

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) GS hakkında genel bilgiler GS ilaçları Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) Cerrahi anestezinin gelişimi tıp tarihindeki en önemli olaylardan biridir. İnhaler anestezikler; W. Long ve William

Detaylı

HAVA YOLU KONTROLÜ. Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD, Diyarbakır

HAVA YOLU KONTROLÜ. Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD, Diyarbakır HAVA YOLU KONTROLÜ Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD, Diyarbakır 2 SUNU PLANI Amaç Öğrenim hedefleri Oksijen o Nazal kanül, o Rezervuarlı maske Hava yolu açma teknikleri

Detaylı

Acil Tıpta Temel ve İleri Havayolu. Doç. Dr. Selahattin KIYAN 2015

Acil Tıpta Temel ve İleri Havayolu. Doç. Dr. Selahattin KIYAN 2015 Acil Tıpta Temel ve İleri Havayolu Doç. Dr. Selahattin KIYAN 2015 Kaynaklar Havayolu anatomisi Airway Bag valve mask BVM uygulama tek çift kişi Hava Yolu Değerlendirilmesi LOOK EVALUATE NECK MOBILITY

Detaylı

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU 2015 Dr.Alparslan Mutlu HAZIRLIK Temel amaç plasenta tarafı da yapıla işi ak iğer tarafı da üstlenmesine yardı etmektir Geçiş es ası da bazen solunum desteği Nadiren dolaşı desteği

Detaylı

İleri Havayolu Desteği ve Hızlı Seri Entübasyon

İleri Havayolu Desteği ve Hızlı Seri Entübasyon İleri Havayolu Desteği ve Hızlı Seri Entübasyon Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Havayolu yönetimi acil serviste resüsitasyon için yapılacak en önemli adımdır. Hastanın solunumsal

Detaylı

Doç. Dr. Yücel YAVUZ OMÜ Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D.

Doç. Dr. Yücel YAVUZ OMÜ Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Doç. Dr. Yücel YAVUZ OMÜ Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Bilinç değişikliğinde yada kalp akciğer durmasında; hava yolunda ne olur? Salgı ve sıvılar, Yabancı cisimler, Kas gevşemesi: Dil kökü geriye kaçar, Epiglot

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) HAVA YOLU KONTROLÜ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) HAVA YOLU KONTROLÜ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) HAVA YOLU KONTROLÜ AMAÇ Oksijenasyon ve ventilasyon sağlamak Havayolu açıklığını sürdürmek Havayolunu aspirasyondan korumak OKSİJEN Solunum distresi: Hafif 2

Detaylı

Acil Havayolu Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Acil Havayolu Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Havayolu Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenim Hedefleri Teorik Kısım Zor Havayolunu Tahmin Ettiren Klinik ve Anatomik Faktörlerin Belirlenmesi Alternatif

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Anatomi. Acil Havayolu Yönetimi. Anatomi. Mallampati skoru. Acil havayolu yönetimi. Thyromental mesafe

Anatomi. Acil Havayolu Yönetimi. Anatomi. Mallampati skoru. Acil havayolu yönetimi. Thyromental mesafe Anatomi Acil Havayolu Yönetimi Dr. Erkan GÖKSU Burun Ağız Çene Tonsil ve uvula Larinks ve trakea Anatomi Anatomiyi önceden kontrol etmek, hekimi olası sorunlara karşı hazırlıklı kılar Uygun malzeme seçimini

Detaylı

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi İLERİ HAVAYOLU AÇMA. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi İLERİ HAVAYOLU AÇMA. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İLERİ HAVAYOLU AÇMA SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu Acıbadem Üniversitesi

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

SEDATİF/PARALİZAN İLAÇ SEÇİMİ

SEDATİF/PARALİZAN İLAÇ SEÇİMİ Türkiye Acil Tıp Derneği SEDATİF/PARALİZAN İLAÇ SEÇİMİ Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Başak Bayram Acilde entübasyon gereken hasta %30 hastada komplikasyon En sık desatürasyon %3 hastada EXİTUS Kritik kararlar

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir.

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. PARAGRAF TAMAMLAMA GİRİŞ CÜMLESİ Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. Paragrafı konusu u ü lede ortaya atılır. Tü de geli ge elde özele yö te i i uygula dığı paragraflarda

Detaylı

Acil oksijen kullanımı ve Alternatif hava yolu araçları

Acil oksijen kullanımı ve Alternatif hava yolu araçları Acil oksijen kullanımı ve Alternatif hava yolu araçları CANAN BALCI www.umke.org OKSİJEN ACİL SERVİSİN EN ÖNEMLİ İLACIDIR. Temel yaşam desteğinin (ABCD) ilk safhasında ki esas amacımız O 2 vermektir KPR

Detaylı

Acilde Hızlı Ardışık Entübasyon Protokolü

Acilde Hızlı Ardışık Entübasyon Protokolü Kitap Bölümü DERMAN Acilde Hızlı Ardışık Entübasyon Protokolü Atakan Yılmaz, Bülent Erdur Giriş Yeterli bir havayolu güvenliğinin sağlanamaması hızlıca ölüme ya da sakatlığa yol açabileceğinden, havayolu

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

İntravenöz Anestezikler. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr.Gör.Ahmet Emre AZAKLI / İKBÜ Anestezi Programı Ders Notları

İntravenöz Anestezikler. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr.Gör.Ahmet Emre AZAKLI / İKBÜ Anestezi Programı Ders Notları Genel Anestezi Farmakolojisi - İntravenöz Anestezikler - Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. İntravenöz Anestezikler 1 İdeal Bir IV Anestezik Hızlı, yumuşak bir indüksiyon ve ayılma

Detaylı

Hava Yolu ve Solunum Sistemi İnvaziv Girişimler. Doç Dr Evvah Karakılıç MD, PhD Ankara Numune E&A Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Hava Yolu ve Solunum Sistemi İnvaziv Girişimler. Doç Dr Evvah Karakılıç MD, PhD Ankara Numune E&A Hastanesi Acil Tıp Kliniği Hava Yolu ve Solunum Sistemi İnvaziv Girişimler Doç Dr Evvah Karakılıç MD, PhD Ankara Numune E&A Hastanesi Acil Tıp Kliniği Zor entübasyon Birçok başarısız entübasyon denemesi olarak tanımlanabilir. (ASA)

Detaylı

1. Bölüm. Acil Hava Yolu Yönetimi. Hastanın oksijenizasyonu yeterince sağlanamazsa, ölür... Oksijen, yaşamsal organlar için en önemli kaynaktır.

1. Bölüm. Acil Hava Yolu Yönetimi. Hastanın oksijenizasyonu yeterince sağlanamazsa, ölür... Oksijen, yaşamsal organlar için en önemli kaynaktır. Acil Hava olu önetimi Hedefler Havayolunun önemi Hangi hasta için? Neler hazırda bulundurlmalı? Dr. Mutlu Kartal Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 2007 Hızlı ardışık entübasyon

Detaylı

AFETLERDE HAVAYOLU YÖNETİMİ 2013 ÖZGÜR CANBAY

AFETLERDE HAVAYOLU YÖNETİMİ 2013 ÖZGÜR CANBAY AFETLERDE HAVAYOLU YÖNETİMİ 2013 ÖZGÜR CANBAY HAVAYOLU Yaşamsal fonksiyonların devamlılığı havayolu açıklığının korunması ve sürdürülmesine bağlıdır. havayolu açıklığını korumak ve sürdürmek SENARYO Kardiyak

Detaylı

TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ. Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD

TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ. Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD SUNU PLANI Giriş Tanımlar ve Endikasyonlar Güncel literatür bilgileri 2014 kılavuz önerileri GİRİŞ Acil serviste

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Cerrahi Hava Yolu. Dr.Ferudun Koyuncu Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Cerrahi Hava Yolu. Dr.Ferudun Koyuncu Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Cerrahi Hava Yolu Dr.Ferudun Koyuncu Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Plan Giriş Endikasyon Kontrendikasyon Anatomi Uygulama Komplikasyon Giriş Entübasyonların yaklaşık %3 ü zor entübasyon

Detaylı

Myastenia Gravis Olgularında Deksmedetomidin-Propofol ile Kas Gevşetici Kullanılmaksızın Anestezik Yaklaşım (Olgu Serisi)

Myastenia Gravis Olgularında Deksmedetomidin-Propofol ile Kas Gevşetici Kullanılmaksızın Anestezik Yaklaşım (Olgu Serisi) Myastenia Gravis Olgularında Deksmedetomidin-Propofol ile Kas Gevşetici Kullanılmaksızın Anestezik Yaklaşım (Olgu Serisi) Volkan Hancı*, Serhat Bilir**, Serhan Yurtlu**, Mertol Gökçe***, Özkan Saydam***,

Detaylı

Öğrenim Hedefleri; Havayolu tıkanıklığının nedenleri ve ne şekilde havayolunun açılabileceğini. Havayolunu açma manevralarını

Öğrenim Hedefleri; Havayolu tıkanıklığının nedenleri ve ne şekilde havayolunun açılabileceğini. Havayolunu açma manevralarını Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Havayolu Tıkanıklığı Havayolu Tıkanıklığının Tanınması Havayolu Açma Yöntemleri İleri Havayolu Sağlama Yöntemleri Laringeal Maske (LM) Kombitüp Trakeal Entübasyon anlatılacaktır.

Detaylı

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ ANAFLAKSİ Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Hayatı tehdit eden birçok hastalığın ilk tanı ve tedavisi Acil Servis te yapılıyor Anafilaksi gibi, bu hastalıkları içeren kılavuzlar diğer kliniklerce

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

ACİL HAVA YOLU YÖNETİMİ. İnt. Dr. NUMAN TALHA GÜRDAL

ACİL HAVA YOLU YÖNETİMİ. İnt. Dr. NUMAN TALHA GÜRDAL ACİL HAVA YOLU YÖNETİMİ İnt. Dr. NUMAN TALHA GÜRDAL ACİL HAVAYOLU YÖNETİMİ Acil Hastaya Yaklaşım Havayolu Solunum Dolaşım-Kalp (Airway) (Breathing)(Circulation) A B C OKSİJEN Üst Havayolu Anatomisi Nazofarenks

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Uzm. Dr.Süha Türkmen Karadeniz

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Süha Türkmen Karadeniz Teknik Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Son Güncellenme Tarihi: Mart 2011 Olgu 1 55 yaşında

Detaylı

İLERİ HAVA YOLU UYGULAMALARI

İLERİ HAVA YOLU UYGULAMALARI İLERİ HAVA YOLU UYGULAMALARI Maske ile solutma ve/veya endotrakeal entübasyon ile ilgili tanımlar (ASA, 1993) Maske ile zor ventilasyon: % 100 O 2 ile Sa O 2 < %90 Zor laringoskopi: konvansiyonel direkt

Detaylı

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016 Oto atik Katılı İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem Ekim 2016 1 Ülkemizde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik 1. Neden Otomatik Katılım? Sektörü Aralık 2015 2 Yaşla a Nüfus 85+ 80-84

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersi Adı Öğreti Dili Anatomi TÜRKÇE Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer Dersin Türü Dersin Alan Kodu Ders

Detaylı

İNMEDE HAVAYOLU YÖNETİMİ. Uzm. Dr. Şükrü GÜRBÜZ Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

İNMEDE HAVAYOLU YÖNETİMİ. Uzm. Dr. Şükrü GÜRBÜZ Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İNMEDE HAVAYOLU YÖNETİMİ Uzm. Dr. Şükrü GÜRBÜZ Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İnme Dünya sağlık örgütüne göre inme, vasküler nedenlere bağlı fokal serebral fonksiyon kaybına ait

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

Havayolu Hızlı Ardışık Entübasyon. Doç Dr Murat ERSEL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2011

Havayolu Hızlı Ardışık Entübasyon. Doç Dr Murat ERSEL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2011 Havayolu Hızlı Ardışık Entübasyon Doç Dr Murat ERSEL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2011 Sunu Planı Havayolu Yönetimi Havayolu Değerlendirme Havayolu Ekipmanları Zor Havayolu Yönetimi Hızlı

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI

UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ UFUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU FOTOGRAF Öğrencinin Adı

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE A a düşü eyi destekleye, u görüşü okuru kafası da etleş esi i sağlaya yardı ı yargılara yardı ı düşü e de ektedir. Yardı ı düşü eyi ul aya yö elik

Detaylı

NOROMUSKÜLER BLOKÖRLER

NOROMUSKÜLER BLOKÖRLER NOROMUSKÜLER BLOKÖRLER Nöromusküler blokörler miyonöral kavşakta sinir impulslarının iletimini bloke ederek iskelet kaslarını paralize ederler. Strok, guillian barre gibi alt ve üst motor noron hastalıkları

Detaylı

Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016

Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016 Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016 Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Ağrı: Vücudun belirli bölgelerinden

Detaylı

Başlangıç Düzeyindeki Anestezi Stajyerlerine Yönelik. Hazırlık Protokolleri ve Öneriler

Başlangıç Düzeyindeki Anestezi Stajyerlerine Yönelik. Hazırlık Protokolleri ve Öneriler Başlangıç Düzeyindeki Anestezi Stajyerlerine Yönelik Hazırlık Protokolleri ve Öneriler [ Anestezi Teknikeri Ahmet Emre AZAKLI / ] Kaliteli bir anestezi öğrenimi, öncelikle anestezide kullanılan araç ve

Detaylı

Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Anestezi Nedir?

Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Anestezi Nedir? Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Anestezi Nedir? Dilimize Yunanca dan yerleşmiş olan anestezi kelimesi an olumsuzluk eki ve duyu, his manasındaki estezi sözcüklerinin

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Kimyasallar ve Tehlikeleri Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X Uzakta Öğreti Ders

Detaylı

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Kritik Hasta Kim? Hastalık veya travma sonucu hayati fonksiyonları ileri derecede bozulmuş veya her an bozulma riski

Detaylı

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan KODU: SYB.PR.76 YAYIN TA: 10.10.2017 REVİZYON TA:-- REVİZYON NO:00 Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ: Yoğun Bakım da hastaların güvenli bir şekilde kabul edilmesinden, Yoğun Bakım da hastanın çıkışına kadar olan sürede

Detaylı

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları YBÜ TTD Kongresi 2008 GÜNÜMÜZÜN MODERN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Solunum terapisti ventilatöre, hemşire

Detaylı

Katır, Eşek, Sığır, Koyun ve Keçilerde Genel Anestezi

Katır, Eşek, Sığır, Koyun ve Keçilerde Genel Anestezi Katır, Eşek, Sığır, Koyun ve Keçilerde Genel Anestezi Öğr.Gör.Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Katır ve Eşeklerde Genel Anestezi Katırlar ve eşekler, atlara oranla Ksilazin in sedatif etkisine

Detaylı

YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON

YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON Sedasyon Hastanın korku ve endişe kaynaklı rahatsızlığını azaltmak için santral sinir sistemi ve reflekslerinin farmakolojik ve nonfarmakolojik (psikolojik) yollarla

Detaylı

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ NOTE: To change the image on this slide, select the picture and delete it. Then click the Pictures icon in the placeholder to insert your own image. DR. ABDULKADİR

Detaylı

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Pediatrik hasta grubu, yaygın kanının aksine erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Bu nedenle daha

Detaylı

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER

SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER MİDAZOLAMIN ÖNERİLEN DOZLARI ORAL 0.5-0.7 mgr/kg Max dox 20 mgr REKTAL 1.0 mgr/kg Max doz 20 mgr NAZAL 0.2-0.4 mgr/kg Max doz 10 mgr SUBLİNGUAL 0.2 mgr/kg * Max doz 2

Detaylı

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler Öğrenim Hedefleri Temel yaşam desteğinde farklılıklar Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler İlaç kullanım esasları Ritim bozukluklarında ana tedavi şeması Resüsitasyon sonu

Detaylı

Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kas Gevşeticiler N ö r o m u s k u l e r b l o k e r l e r diye de isimlendirilirler. Analjezik, anestezik

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 28 Mart 2018 Çarşamba. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 28 Mart 2018 Çarşamba. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 28 Mart 2018 Çarşamba Dr. İnci Tahsin Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR . Sağlık Güve esi Yolu da Sosyal Güvenlik Kavra ı Sosyal güve lik teri i, sosyal risk olarak adla dırıla ki i

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu İki yaş, erkek hasta

Detaylı

MAVİ KOD UYGULAMA TALİMATI

MAVİ KOD UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Hastanemizde kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın veya sağlık personelinin hızlı ve güvenli biçimde,eğitimli ve deneyimli personel tarafından,kalp ve solunum sistemine müdahale ile

Detaylı

Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi

Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi 2014-2015 EĞİTİM YILI S.H.M.Y.O ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM ANESTEZİ CİHAZI VE EKİPMANLARI DERS PROGRAMI Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi 19/09/2014 Anestezi Cihazı ve Bölümleri 26/09/2014

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba İnt. Dr. Deniz Bahar Ülger Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

α 2 agonistler Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER

α 2 agonistler Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD α 2 agonistler Apraklonidin Klonidin Deksmedetomidin α-metilnoradrenalin

Detaylı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012 Dr. Merve Gü eş Öza dı 03.11.2015 Ta ı Sepsis; keli e olarak Yu a lıları kulla dığı putrid kokuş a de türetil iştir. The

Detaylı

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr Ayhan ÖZHASENEKLER

Detaylı

AKUT BEYİN HASARLI HASTANIN SEDASYONU

AKUT BEYİN HASARLI HASTANIN SEDASYONU AKUT BEYİN HASARLI HASTANIN SEDASYONU Travmatik ya da nontravmatik beyin hasarı ve intraserebral basınç artışı olan hastanın acil serviste yönetimi sırasında birkaç sorunla karşılaşırsınız? Hastayı entübe

Detaylı

PEDİATRİK RESÜSİTASYON.

PEDİATRİK RESÜSİTASYON. PEDİATRİK RESÜSİTASYON Arrest nedeni: Genellikle HİPOKSİ Hatırlatma: Klas I: Mükemmel; Kesinlikle önerilmektedir. Çok iyi çalışma sonuçlarıyla desteklenmektedir. Etkisi ve yeterliliği ispatlanmıştır. Klas

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

du a sız bir hayat LİSE

du a sız bir hayat LİSE du a sız bir hayat LİSE Bağı lılık edir? Kişi i ir şeye aşırı ağla asıdır. Kulla a ı zararı açıkça görülse ve ili se ile ağı lı olu a ürü ü ırakıla a asıdır. Bağı lılık özetle, kişi i kulla dığı ir es

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ:Kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından, kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamak

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından, kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamak

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı