ÇÖL MÜ? GÖL MÜ? damlaya... damlaya. Mavi Altınımız: SU. Acı Gerçek: Çölleşiyoruz! Su Ayak İzinizi Biliyor musunuz?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇÖL MÜ? GÖL MÜ? damlaya... damlaya. Mavi Altınımız: SU. Acı Gerçek: Çölleşiyoruz! Su Ayak İzinizi Biliyor musunuz?"

Transkript

1 05 YAZ 2014 ÜCRETSİZ Doğa Dostlarının Dergisi damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ? Mavi Altınımız: SU Acı Gerçek: Çölleşiyoruz! Su Ayak İzinizi Biliyor musunuz? Çevre Elçilerimiz: 4 Şehir - 4 Portre Suyun Hafızası Var mı?

2 Yeşil Çember in Aktiviteleri: Yeşil Takvim Mayıs/Haziran Sebze Bahçesinin Açılışı, Berlin-Rudow Yeşil Çember-Greenpeace Buluşması, Berlin Tabiat projesinin konferansı, Bonn Mersin den Gelen Çevrecilerin Yeşil Çember i Ziyareti, Berlin Stuttgart 3. Çevre Günü, Stuttgart-Wangen Yeşil Çember Eko-Gala, Berlin Orman da Yenebilecek Bitki Ve Baharatları Toplama Turu, Berlin Brandenburger Tor da Çevre Festivali, Berlin Partizipation & Umweltwahrnehmung konferansında sunum, Bremen Lange Nacht der Stadtnatur, Berlin Erlangerstraße Şenliği, Berlin-Neukölln Duisburg Çevre Şenliği, Duisburg Eylül/Ekim Hamburg 1. Çevre Günü, Hamburg-Wilhelmsburg Mannheim 2. Çevre Günü, Mannheim-Jungbusch Yeşil Çember in Ücretsiz Yayınları Bu Derginin Basılmasını Destekleyen:

3 B Bu Dünya herkesin ihtiyacını karşılar, ama bazılarının ihtirasına yetmez! (M. Gandhi) Weissblick - Fotolia.com İçİndekİler 4 Yeşil Çember Nerede Neler Yaptı? 6 Çevre Elçilerimiz: 4 Şehir 4 Portre 7 Yeşil Çember e Konuşan Doğa Dostları 8 Mavi Altınımız: SU 10 Su Ayak İzinizi Biliyor musunuz? 11 Acı Gerçek: Çölleşiyoruz! Hidroelektrik Santraller Doğa Dostu Enerji mi? 12 Suyun Hafızası Var mı? 13 Atık Sudan İçme Suyu 14 Suyu, İlkokul Öğrencilerine Sorduk 15 Doğa Dostu Bir Hayata Geçerken Şiir: Balıklar Ağlar mı? 16 Yeşil Çember e Gönül Verenler Değerli Yeşil Çember Okuyucuları ve Destekcileri, sevgili Doğa Dostları, son dergimizin ardından üç sene geçmiş... SU gibi akıveren koca üç yıl... Dergimizin baskısını ücretsiz olarak üstlenen dieumweltdruckerei sayesinde sizlerle tekrar buluşmanın mutluluğu ve heyecanı içindeyiz. Damlaya damlaya... diyerek bu sayıyı sizin için hazırladık ve paha biçilmez kıt bir varlık olan SUyumuzun değerini yazılara ve resimlere dökmeye çalıştık. SU, mutluluk kaynağımız. SU, kutsal bir beslenme, arınma ve dinlenme aracımız. SU, Dünyadaki yaşamın temeli ve toprağın bereketi. SUda, insan kadar tüm canlıların hakkı var. Denizde yaşam temiz tuzlu SUya, karada yaşam temiz tatlı SUya bağlı. Fakat insan, hava ve toprağı olduğu gibi SUyunu da vurdumduymazca kullanıp kirletmekte. Dünya daki SU israfı ve kirliliği her geçen gün inanılmaz bir hızla artmaktadır. Bir zamanların verimli topraklarını çöle çeviren biziz! Anlayacağınız; durum gerçekten kritik! Artık farkındalık yaratma çizgisini çoktan geçip, acilen önlem alma durumuna geldik... Hepimizin gözleri önünde olan senaryo gerçekten içler acısı... Yapabileceğimiz neredeyse tek şey; SUyumuzun her damlasını akıllı kullanmak ve bunu tekrar dönüştürmek! Sözü fazla uzatmadan; Didem arkadaşımızın Akdeniz SUlarını dinlerken tasarladığı dergimizin renkli sayfalarıyla sizi baş başa bırakıyorum... Okurken Yeşil Çember in bir halkası da SİZ oluyorsunuz... Lütfen fikir ve sorularınızı bizimle paylaşın! Bu derginin oluşması için onca değerli zaman ve enerjisini veren tüm gönüllü arkadaşlarıma candan teşekkür ediyorum! Doğa ve SU dostu bir yaz geçirmeniz dileğiyle, SU gibi aziz olun... Gülcan Nitsch Yeşil Çember Kurucusu ve Yönetici Ortağı Yayın Ekibi: Ahmet Tütüncü (öğretmen), Afife Çetintaş (eğitmen), Gülcan Nitsch (biyolog), Güliz Avcı (kimyager, şifalı bitkiler uzmanı), Mehmet Yücel (öğretmen), Onur Kütük (gıda mühendisi) Grafik Tasarım: Didem Şentürk de Jonge, Resimler: Clipdealer, Fotolia, Yeşil Çember ggmbh İletişim adresi: Yeşil Çember ökologisch. interkulturell. ggmbh, c/o BUND Berlin, Crellestr. 35, Berlin Web: info@yesilcember.eu Baskı: Adet İklim nötr olan bu dergi, bitkisel bazlı boyalarla %100 geri dönüşümlü kağıda basılmıştır. Kaynaklar: Kapak fotoğrafı: clipdealer

4 Nerede Neler Yaptı? Stuttgart Belediye Başk. F. Kuhn, Yeşil Çember e Trophee de Femmes Çevre Ödülü nü verirken Brandenburger Tor daki Çevre Festivali nde Federal Çevre Bakanı P. Altmaier, Yeşil Çember i ziyaretinde Yeşil Çember, Berlin de TD- IHK üyelerine sürdürülebilir ekonomi üzerine seminer verirken Almanya Çevre Bakanlığı, Yeşil Çember, Yeşilist & Öko-Institut un İstanbul da Konferansı (Ediz Hun ile) Köln de İyi Yaşam Günü etkinliğinde Bisikletin faydaları afişimiz büyük ilgi gördü Yeşil Çember ve Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Tüketici Merkezi basın toplantısında bilgi verirken Çevre Günleri Baden-Württemberg Çevre Bakanı Franz Untersteller in himayesinde gerçekleşen Stuttgart 1. Çevre Günü nde Stuttgart Başkonsolosu, Cem Özdemir, STK temsilcileri ve Yeşil Çember Gönüllüleri birarada NRW 2. Çevre Günü nde Düsseldorf Başkonsolosu, NRW Çevre Bakanı ve Arif Ünal Mannheim da Karlsruhe Başkonsolosu ve Belediye Başkanı Çevre Elçilerine sertifikalarını verirken 4 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

5 Cumhurbaşkanlığı Sarayı nda yapılan Çevre Haftası nda Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier Yeşil Çember Gönüllüleri ile sohbet ederken Berlin Kreuzberg de Yeşil Çember Gönüllüleri piknikte sohbet ederken Berlin de Yeşil Çember Sebze Bahçesinde Gönüllüler domates fidelerini dikerken Hamburg da ilk Çevre Elçileri Eğitimi Dortmund Yüksek Okulu nun yaptığı araştırmada, Yeşil Çember in interaktif ve yenilikçi eğitim metotlarının etkisi ispatlanmıştır Çocuklar, veliler ve öğretmenler ile beraber Aziz Nesin Okulu nda Berlin 7. Çevre Günü nde sürdürülebilir yaşam ve tüketim hakkında stantlarda bilgi verilip, okul bahçesinde elma ağacı dikilirken Berlin 6. Çevre Günü nde değişik çevre konuları hakkında interaktif bilgi alışverişi ve Türkiye den gelen Yeşil Çember in onur üyesi change.org Direktörü Dr. Uygar Özesmi, Yeşil Çember Gönüllüleri ile beraber Yeşil Çember 05 YAZ

6 Çevre Elçilerimiz 4 Şehir 4 Portre Berlin den Aysel, 38 Çevre elçisi olduktan sonra hayatım alt üstüne geldi diyebilirim, ör. alış-veriş alışkanlıklarım tamamen değişti, çöp ayrımına çok dikkat ediyorum, klor ve fosfat gibi zararlı maddelere veda ettim. Ama hiç bir değişiklikte zorlanmadım, çünkü hiç bir değişim imkansız değil! En kolayından başlamak işleri daha da kolay hale getiriyor. Şimdiki çevre dostu hayatımızdan ailece çok memnunuz. Stuttgart tan Ayşin, 40 Yeşil Çember eğitimine katıldıktan sonra hayatımda çok şey değişti, ama her şeyden önce vicdanım değişti... Örneğin enerjiyi daha tasarruflu kullanıyorum, organik ürünler alıyorum, çevre dostu elektrik kullanıyorum. Benim sayemde 50 den fazla insan artık doğayla dost bir yaşam sürüyor. Fakat ben çok daha fazla insana ulaşıp, onlara bu yeni bilgilerimi ve hayat felsefemi aktarmak istiyorum. Hamburg dan Belma, 47 Bu kadar kısa zamanda tahmin edemeyeceğiniz kadar çok bilgi, değer ve yeni renkler kattınız hayatıma... Bildiğimi sandığım, ama aslında bilmediğim ne kadar çok şey varmış, meğer bilmeden doğaya ne kadar zarar veriyormuşum... Yeşil Çember e doğayı kucaklayan katkılardan dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır, iyi ki Çevre Elçisi eğitimine katılmışım! Mannheim dan Melis, 21 Alışverişten yemek alışkanlığıma kadar çok şey değişti hayatımda, mesela (ne kadar zor olsa da) haftanın bir günü et yememeye başladım. Artık aldığım kıyafetlerin nerede ve hangi koşullarda üretildiğine dikkat ediyorum. Değişimde fazla zorluk çekmedim, ama bazı insanların beni anlamaması biraz üzücü oluyor. Bireylerin bilinçli tüketiminin büyük değişiklerin başlangıcı olacağına tüm yüreğimle inanıyorum! 6 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

7 Yeşil Çember e Konuşan Doğa Dostları E. Hun C. Özdemir U. Özesmi M. Topal Doğa, bize dedelerimizden kalan bir miras değil, TORUNLARIMIZA bırakacağımız bir emanettir. (Kızılderili Duwanish Aşiret Reisi Seattle) Ediz Hun Biyolog, Çevre Uzmanı, Yazar ve Sanatçı Doğaya sevgiyle yaklaşmak lazım. Sevginin olmadığı hiçbir koruma yöntemi işlevini yapamaz. Doğayı korumak isteyen herkes gönlündeki sevgi pınarından doğaya bir pencere açmalıdır! Birey olarak yapabileceğimiz çok şey var, hepimizin üstüne çok görev düşüyor. Cem Özdemir Yeşiller Partisi Başkanı Toplum standartlarımıza çevre dostu bir yaşam da girmeli. Vazifelerimizden biri de, sırf kendi yaşamımızı düşünmek değil, gelecek yaşamları da düşünmek! Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek annebabanın görevidir, bunun için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Dr. Uygar Özesmi change.org Türkiye Direktörü Dünyayı cehenneme çevirdik. Gelecek kuşaklar için onurlu bir yaşam ve yeşil bir gezegen bırakmak istiyorsak, şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Toplumun her alanında ve her kesiminde toplumsal dönüşüm yaratmak için hepimizin bir lider olması gerekiyor! Murat Topal Komedyen ve Sanatçı Doğamızı bir aile gibi görmeliyiz. Ailemizi nasıl koruyup, zarar gelmesini istemiyorsak, işte doğamızı da bu titizlikle korumalıyız. Yoksa hesabını gelecek nesillere nasıl vereceğiz. Doğayı kirletmeye ve bozmaya hakkımız yok! Çocuklarımızın temiz bir çevrede büyümesi en önemli önceliğimiz olmalı. Dr. Yekta Arman Berlin Türk Tiyatrosu Tiyatrom un Genel Müdürü Sadece çocuklarımıza değil, bizden sonraki nesillere de örnek olmamız gerekiyor. Hepimiz bu mavi gezegende misafiriz! Bir misafir gibi davranıp, yine bir misafir gibi bu dünyayı terk etmemiz gerekiyor. Sadece bunun bilincinde olsak ve böyle davransak, yeterli olur. Nihat Sorgeç Bildungswerk in Kreuzberg in (BWK) yöneticisi Dünyamıza en çok zarar veren canlı yaratık biz insanlarız! Hepimizin kendi imkanları çerçevesinde yapabileceği çok şey var, yalnız söylemekle olmaz, bütün davranışlarımızla gelecek nesillere iyi örnek olmalıyız. Çocuklarımızı seviyorsak tabiatımıza, çevremize son derece saygı göstermeliyiz. Remzi Kaplan Berlin Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı Köyde yaşarsan köyünü korumak zorundasın, şehirde yaşarsan şehrini korumak zorundasın. Çevreciliğin insanlıkla alakası var ister köyde olsun ister şehirde. Bir insan varlıklı olabilir, fakat insanlara ve doğaya zarar veriyorsa, bu insanlık değildir! Kaynak: Bu sayfadaki bütün röportajlar, Yeşil Çember Dergisi nin eski sayılarda çıkan yazılardan alınmıştır. Yeşil Çember 05 YAZ

8 niyazz - Fotolia.com Mavİ Altınımız SU Onur KÜTÜK S usuz bir hayat düşünebiliyor musunuz? Bu soruya herkesin HAYIR diyerek cevap verdiğini duyar gibiyim. Yeryüzündeki canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereken SU, en büyük besin kaynağımızdır. Dolaşım ve sindirim sistemimiz için temel unsur olup aynı zamanda vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da önemli bir görev alır. Su sadece canlılar için mi gereklidir? Tabii ki hayır. Aklınıza gelebilecek her noktada su olmazsa olmaz. Gerek tarımda, gerekse gıda üretiminde, gerekse çamaşır veya bulaşık yıkanmasında. Dünyamızın dörtte üçünü, vücudumuzun ise %60 nı su oluşturmaktadır. Sizce, dünyadaki suların yüzde kaçı tatlı sudur? Sadece %2.5 i tatlı sudur! Bunun da %70 i kullanılamaz durumda olup buzullarda, toprakta, atmosferde ve yeraltı sularında bulunur. SU KAYNAKLARIMIZ YETERLİ DEĞİL Su kaynaklarının kirletilmesi ve buna karşı önlem alınmaması, su kıtlığını geleceğin en büyük sorunu olarak karşımıza çıkarmaktadır. Zaten mevcut su kaynağının azlığına bir de dikkatsiz su tüketimi eklenince suyun eksikliği kendini şimdiden iyice göstermektedir. RAKAMLARIN DİLİYLE Almanya da her kişi günde ortalama 130 litre su harcıyor, bu rakam Amerika da 300 litre ve Afrika da 5 litredir de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun % 40 ının su sıkıntısı çekeceği söz konusudur. Her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan kirli sular neticesinde ortaya çıkan enfeksiyonlardan hayatını yitirmektedir. Eğer tuvalet sifonunuz su akıtıyorsa, bu yılda litre su kaybı demektir. 3 dak. diş fırçalama sırasında, eğer musluk kapatılmazsa, 15 litre su boşa akar. Geri dönüşümlü kağıt (Recylingpapier) üretiminde %90 daha az su harcanıyor. Dünya üzerindeki yaşamın %80 i sularda yaşar İÇME SUYUNUN KALİTESİ VE SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ İçme sularında, çözünmüş oksijen konsantrasyonu yüksek ve ph değerinin arasında olmalıdır. Düşük oksijen miktarı, göl ve akarsulardaki canlıların yaşamı için iyi bir ortam oluşturmaz ve bu değer suyun kirli olduğunu gösterir. Suda amonyak olması suyun organik maddelerle kirlendiğini gösterir. Kalsiyum ve magnezyum iyonları suyun sertlik derecesini belirler. Almanya da musluklardan akan su genelde sert olduğu için kireç oluşmasına neden olur. Suyun sertlik derecesi arttıkça midede şişkinlik hissi ve gastrite yol açabilir. Sert suların, yemeklerin geç pişmesine, sabunun zor köpürmesine, boru ve kazanlarda tıkanmalara yol açabildiği bilinmektedir. 8 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

9 EVLERİMİZDE NASIL SU TASARRUFU YAPABİLİRİZ? Mutfakta Banyoda niyazz - Fotolia.com Sebze ve meyveleri bir kabın içinde yıkayalım. Sonra da bu suyu çiçekleri sulamada kullanabiliriz. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerin yıkama sularına sirke konulduğunda yıkama işlemi kolaylaşır. Elde bulaşık yıkarken, mümkün olduğunca en az miktarda deterjan kullanalım. Musluğun altına yıkadığınız tabakları üst üste koyalım ki, daha az suyla durulama yapmış olalım. Ayrıca bulaşık durulama suyunu tuvaletlere dökebiliriz. İhtiyacımız olduğu kadar su ısıtalım. Bu hem suda hem de elektrik ve gaz masrafından tasarruf sağlayacaktır. Bulaşık makinesini tam dolduğunda çalıştıralım, böylelikle su ve enerji tasarrufunu aynı anda yapmış oluruz. Haşlama sularını dökmeyip, çorbalarımızda kullanırsak daha besleyici ve su tasarruflu yemek pişirmiş oluruz. Donmuş yiyeceklerin buzunu çözdürürken, akar suyun altına değil de, bir gece önceden buzdolabında çözülmeye bırakalım. Tasarruflu duş başlığı ve sifon kullanarak %50 ye kadar su tasarrufu yapabiliriz. Banyo suyunun ısınmasını beklerken, boşa akan suyu bir kovaya dolduralım. Küveti doldurmadan duş yapmayı tercih edelim ve daha kısa duş alalım. Tuvaleti çöp kutusu gibi kullanarak, gereksiz yere sifonu çekmeyelim. Damlayan musluklar günde litre suyun boşa gitmesine neden olur. Musluğun altına kap koyarak, suyu biriktirebiliriz.en iyisi musluğu bir an önce tamir ettirelim. Çamaşır makinesini tam dolduğunda çalıştırırsak her yıkamada 10 litreye kadar su tasarrufu sağlamış oluruz. Mümkünse, en son durulama suyu ile yerleri silebilir veya tuvaletimizi temizlemek için kullanabiliriz. Su tasarrufu etmekle aynı zamanda; hem ENERJİ hem ATIK SU hem de PARA TASARRUFU ederiz! 1 damla petrol, 1 milyon damla suyu kirletiyor Hergün 3 Bin çocuk kirli su nedeniyle ishalden ölüyor Dünyada 800 Milyon insanın temiz içme suyu yok Yeşil Çember 05 YAZ

10 SU AYAK İZİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ? Doğrudan harcadığımız su, içme suyu ve hijyen için kullanılan su miktarıdır. Dolaylı olarak kullandığımız su ise, satın aldığımız her ürün ve hizmetin imalatında ve üretiminde harcanan sudur. Dolaylı kullanım aynı zamanda sanal su olarak da tanımlanır. Bu hesaba göre bazı ürünlerin su maliyeti şöyledir: Örneğin sabah içtiğiniz bir fincan kahve ile bir fincan su tükettiğinizi düşünseniz de, aslında tükettiğiniz miktar 140 litre (sanal) sudur. Bu miktar, kahvenin yetiştirilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi için harcanmıştır. Yani tüketimimiz arttıkça, harcanan su miktarı da artmaktadır. 1 kilo sığır eti: 16 Bin litre 1 kilo buğday: litre 1 kilo pirinç: litre 1 kot pantolon: 8 Bin litre 1 paket çikolata: litre Mavİ Su: Yüzeysel ve yer altı suyu (ör. nehirler, göller) Yeşİl Su: Tekrar buharlaşan yağmur suyu Grİ Su: Duştan, küvetten, lavabolardan gelen evsel atık su SU AYAK İZİMİZ Su Ayak İzi, hem doğrudan hem de dolaylı su kullanımını hesaplamak için kullanılan bir göstergedir. Asıl harcadığımız suya (kişi başına günde ortalama 130 litre) sanal su miktarını da ekleyince, Su Ayak İzimiz hemen binlerce litreye ulaşıveriyor. Almanya da günde her bireyin Su Ayak İzi ortalama 5 Bin litre olarak hesaplanmıştır. Bunu düşünerek tüketimimize çok dikkat etmeliyiz! Su Ayak İzi bir ülkenin geneli için de hesaplanabilir ve o ülke içerisinde tüketilen tüm ürün ve hizmetlerin üretimi için kullanılan toplam su miktarını gösterir. Bu hesaplamaya o ülkenin tüketiminin Su Ayak İzi denir. Örneğin Almanya nın yıllık Su Ayak İzi 159,5 Milyar metreküptür. Küresel ölçekte üretimin Su Ayak İzinin %92 si tarım kaynaklı olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca Su Ayak İzi hesaplamasında mavi, yeşil ve gri su ayırt edilir. Siz de Su Ayak İzinizi hesaplayın ve bu miktarı azaltmaya çalışın! Bireysel olarak yapacağımız su tasarrufunu çocuklarımıza da öğretebiliriz. Bakın bu konuda Yeşil Çember gönüllüsü Afife Aydın ÇETİNTAŞ ne diyor: Merhaba sevgili okurlar, sizlerle çocuklarımla su tasarrufu hakkında yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum. Ben çalışan bir anneydim ve su ile oynamasını çok seven çocuklarımı kontrol etme şansım yoktu. Fakat elimden geldiğince her fırsatta çocuklarımı bu konuda bilinçlendirmek için elimden geleni yaptım. Örneğin bir gün evde çiçeklerimiz solmuştu, bunu f ark eden kızım Anne, çiçeklerimize bir şeyler olmuş! diyerek ağladı. Çocuklarıma Çiçekler susuz kaldığı için hastalanmışlar, susuz kalan her canlı hastalanır. dedim. Çiçeklerimizi suladık ve çiçekler tekrar canlandı. Böylelikle çocuklarım suyun bütün canlılar için önemini fark etmiş oldular. Sağlıklı ve bol rahmetli bir gelecek için, sevgilerimle. RFsole - Fotolia.com, clipdealer 10 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

11 Visions-AD - Fotolia.com Acı Gerçek: ÇÖLLEŞİYORUZ! Mehmet YÜCEL T arımda yapılan birçok yanlışlıklar, topraklarımızı erozyon ile kaybetmemize neden olurken, küresel ısınmanın etkisiyle de çölleşme çoktan başlamıştır. Gün gelecek, maydanoz bile yetişmeyecek! TEMA Vakfı üyesi Profesör Kenan Demirkol a göre, son 40 yılda Anadolu da Van Gölü nün üç katı büyüklüğünde 1 milyon 250 bin hektarlık bir alan çölleşti. Türkiye nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir in 25 katı büyüklüğünde sulak alan ise yok oldu. Böyle devam ederse 2055 te Anadolu da bırakın tarım yapmayı, bir sap maydanoz bile yetiştiremeyeceğiz. Toprağın 1 cm oluşması 500 yıl sürüyor! Tarım yapabilmek için en az 40 cm kalınlığında toprağa ihtiyaç var. Bu toprak 20 bin yılda oluşuyor. Karbondioksit miktarını çoktan aşmış durumdayız! Atmosferdeki karbondioksit eşik değeri milyonda 350 parçacıktır. Şu anda 400 ppm düzeyindeyiz. Durum kritik! Kuraklık açlık da getiriyor! Şu anda dünyada 500 milyon insan açlık sınırının altında yaşamak zorunda. Küresel ısınmadan dolayı 2050 de açlık sınırı altındaki kişi sayısı 2,5 milyar olacak de Türkiye nin durumu Sıcaklık en az 3-4 derece artacak ve ortalama düşen yağış azalacak. Kıyılarda deniz seviyesi 1 m kadar yükselecek, birçok bölge su altında kalacak. Yeraltı suları tuzlanacak. Kuraklığa bağlı olarak tarım üretimi azalacak ve ciddi şekilde su kıtlığı yaşanacak. Hiç birimiz ülkemizin ve dünyamızın çölleşmesini istemeyiz. Bu nedenle bireysel ve toplumsal yaşamımızda ekolojik değerleri tüketen değil, yeniden üreten olmalıyız. Doğadaki diğer türlerle uyumlu ilişkiler içinde yasamayı öğrenmeliyiz Dünya mızın çölleşmesini istemiyorsak; çocuklarımızı öyle yetiştirelim ki, onlarda gelecek kuşaklara yaşanabilir bir TÜRKİYE ve DÜNYA bıraksınlar. Sevgi ve Dostlukla Hidroelektrik Santraller Doğa Dostu Enerji mi? Güliz AVCI Hidroelektrik Santraller (HES), değirmen taşı yerine bir türbini döndüren modern zaman değirmenleridir. Elektrik üretimi amacıyla akarsuyun bir miktarını nehir yatağından alarak borular içinde yüksekçe bir yere ulaştırmak ve buradan aşağıya su türbini döndürmek üzere bırakmak prensibini taşır. Bu esnada hiçbir kayıp veya kirlenme söz konusu değildir. Ancak denetimsiz bırakıldığında, her konuda olduğu gibi, bu konuda da ülkemizde yanlış uygulamalar olmuştur. Dereden alınan su, doğal yaşamı ve halk ihtiyaçlarını etkilemeyecek kadar olmalıdır ve suyun dere yatağına tekrar bırakılması garanti altına alınmalıdır. Uygulamada sorunlar olmakta ve pek çok firma taahhüt ettiği suyu bırakmak yerine başka amaçla kullanmakta veya satmaktadır. Bunun faturası ülkemizde ne yazık ki ağır olmuş, bilinçsiz yapılan HES inşaatlarının doğaya ve canlı yaşama ciddi zararlar verdiği, nesli tükenmeye yüz tutan balık ve bitki türleri olduğu gözlenmiştir. Bu durum HES lere karşı olmak değil, plansız ve denetimsiz HES yapılmasına karşı olmak sonucunu getirmelidir. HES lerden de vazgeçmeyip standart koymak, denetimi arttırmak, uzman yetiştirmek ve kurallara uymayanlara cezalar vermek gereklidir. Bilinçli vatandaş olmanın gereği buradaki denetimi zorlamaktır. Yeşil Çember 05 YAZ

12 Suyun hafızası Irochka - Fotolia.com var mı? Güliz AVCI S on günlerde gündemi meşgul eden konu, suyun sadece bir kimyasal bileşik olmadığı, aynı zamanda bir belleğinin de olup olmadığıdır. Herşeyin sudan yaratılmış olduğu inancı her devirde ortak nokta olmuş. Yaratılış sırlarını anlamaya çalışan bilim insanları suyla ilgili araştırmalarını yıllardan beri yoğun tartışmaları da beraberinde getirerek sürdürmektedirler. Gelin, isterseniz biraz tarih sayfalarını karıştıralım, herşey nasıl başlamış bir bakalım Sümer Efsanesi nde Su: Sümer efsanesine göre evrende ilk olarak Tanrıça Nammu adında büyük uçsuz bucaksız bir su vardı. Tanrıça, o sudan büyük bir dağ çıkarıyor. Oğlu Hava Tanrısı Enlil, onu ikiye ayırıyor. Üstü gök, altı yer oluyor. Bilgelik Tanrısı ile Hava Tanrısı yeri bitkiler, ağaçlar, sularla donatıyor. Tevrat da Su: Benzer bir ifade Tevrat ta yer alıyor Tekvin 1:2-9. Suların yüzü üzerinde Allahın ruhu hareket ediyordu: Allah, Suların ortasında kubbe olsun, suları ayırsın dedi ve Allah kubbeyi yaptı. Altta olan suyu üstte olan sudan ayırdı ve Allah kubbeye gök ve alttaki kuru toprağa yer dedi. İncil de Su: İncil de Petrus, ikinci mektubunda yerin sudan ve su aracılığıyla şekillendiğini anlatırken, Homeros da başlangıç olarak suyu kabul eder, bir disk şeklinde olan yeryüzünün çevresini, Okeanos denilen bir ırmağın kuşattığını söyler. Kuran-ı Kerim de Su: Kuran-ı Kerim Enbiya Suresi 30. Ayeti Kerimesinde: Semaların ve arzın bitişik olduğunu görmediler mi? Sonra Biz, o ikisini ayırdık. Ve her canlı şeyi sudan yarattık diyor. Furkan Suresi 50. Ayeti Kerimesinde ise daha gizemli bir hale getirip suyu Rahmet fazl ve salavat ile birlikte gökten inen rızık olarak tanımlıyor. Suyun anomalisi: Su +4ºC derecede en yüksek yoğunluğa sahiptir. Donma noktasına kadar soğutulursa, genleşecektir. Kışın izole edilmeyen su borularının patlamasının, buzdağlarının suyun üzerinde yüzebilmesinin, bardağımıza attığımız buz parçasının yukarda kalmasının nedeni de budur. Su biyoloji, fizik ve kimyadaki kurallara uymamakta direnir, kırkın üzerinde fiziksel anomali göstermekte ve bunlar bilimsel olarak açıklanamamaktadır. Su molekülünde özel hidrojen bağlarından (H-H) bahsedilir; bu bağların nasıl bir fonksiyonu olduğu bugüne kadar açıklanamamış ve varlıkları bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Suyun Hafızası: Suyun belleği olduğu ile ilgili bilinen ilk tartışmalar 1988 yılında başlamış, Nature dergisinde çalışan Benveniste bilgisayarındaki bir sound kartı ile saf suyla uğraşmaya başlamıştı ve suyun bir ses alma aygıtı gibi moleküllerin bilgilerini kaydedebildiğinden emindi. Stuttgart Üniversitesinden Prof. Kröplin çeşitli bölge ve renkte su örnekleri almış ve cam üzerinde bunların buharlaşmasını sağlamıştı. Bu artıkların resmi çekildiğinde ise oluşan renk cümbüşünü ve her çeşit suyun başka bir görünüşü olduğunu resmederek belirlemişti. Japon bilim adamı Dr. Masaru Emoto ise, suyun kristal düzeninin değişen frekanslara göre farklılaştığını ve onlara değişik tarz müzik dinletip fotoğraflarla belgelemeyi başarmıştır. Zemzem Suyu: Zemzemin mayalama özelliği bulunduğunu, bir bardağının bir kova şebeke suyunu temizlediğini, bu özelliğiyle bile enerji ve şifa kaynağı olduğunu tespit eden Dr. Pfeiffer, Zemzem de büyük bir enerji var, başkasını değiştirir, ama kendi değişmez diyordu. Bilim, suyun davranışlarını açıklama konusunda araştırmalarına devam etmektedir. Su, sadece doğal ve fiziksel bir varlık değildir, aynı zamanda bizler için doğaüstü bir lütuftur 12 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

13 _clipdealer Atık Sudan İçme Suyu H er gün sifonu çekerken ortalama 5 litre değerli içme suyunu kanalizasyona gönderdiğinizi düşündünüz mü hiç? Musluğu açtığınızda akan su nereden geliyor ve tekrar bize nasıl geri dönüyor? Almanya daki hanelerin %96 sı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ne bağlıdır. Bu kanalizasyon sisteminin uzunluğu yaklaşık 500 Bin kilometreyi buluyor bu sayı Berlin de yaklaşık 10 Bin kilometredir. Berlin de altı Atık Su Arıtma Tesisi bulunmaktadır ve burada her gün metreküp civarında kirli su temizlenip tekrar yeni su kaynağı kazanılmış olur. Arıtma aşamalarında önce mekanik bir işlemle suyun içindeki kaba kalıntılar süzülür. Ardından biyolojik işlemler yapılarak kimyasal maddelerden ve bakterilerden temizlenir. Arıtılmış su, doğal döngüye verilmek üzere göllere ve nehirlere gönderilir ve uzun yıllar süren aşamalarda yer altı suyuna karışır ve sonunda bize içme suyu olarak geriye döner. Suyu neler kirletir? Şehirleşmenin ve sanayileşmenin artması sonucu oluşan çevre kirliliği, akarsularımızı da olumsuz etkilemektedir. Atık suların arıtılmadan akarsulara verilmesi sonucu kirlenme oluşur ve sudaki doğal denge bozulur. Bütün bu kirletici maddeler, denize ulaşan akarsularla birlikte denizlere taşınır ve bütün Dünya da sirkülasyon yapar. Sağlıklı bir akarsuda ekolojik bir denge vardır. Dış ortamdan gelen evsel ve endüstriyel atık sularla ortaya çıkan kirlenme, bu dengenin bozulmasına, hatta tamamen yok olmasına neden olur. Başka bir etken ise tarımda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlardır. Ayrıca denizlerde görülen tanker kazaları da feci bir kirliliğe yol açar. Bazı etkenler, doğrudan kirlilik yaratmayıp suyun geçirgenliğini azaltır. Dolayısıyla suyun altındaki oksijen tedarik eden organizmaların güneşle olan kontağı kesilir ve bu kaynak uzun vadede kullanılamaz hale gelir. Su kirliliğine yol açan etkenlerin hepsi insan elinden çıkmaktadır! Su kirliliği, içme suyu kaynaklarında görüldüğünde ishale ve değişik rahatsızlıklara yol açar ve hayati tehlike söz konusudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, her gün binlerce kişi (mecburiyetten) kirli su içtiği için ölmektedir. Su kaynaklarımızı korumak için ne yapabiliriz? Klor, fosfat ve fosfor içermeyen bitkisel tabanlı temizlik malzemeleri kullanmak Bitki özlü doğal şampuanları ve sabunları tercih etmek Atık yağlarınızı bir kavanozda biriktirip, özel toplama yerlerine vermek Tuvalete sigara, hap, atık yağ gibi maddeler atmamak Kimyasal ilaç yerine doğal maddelerle toprağı gübrelemek Tarımsal sulamada damla sulama yöntemini yaygınlaştırmak Doğaya hiçbir çöp atmamak Zehirli maddeleri (ör. piller, enerji lambaları) özel toplama yerlerine vermek 1993 yılından beri 22 Mart Dünya Su Günü kutlanır. Atık Su Arıtma Tesisleri ne düzenlediğimiz gezilere siz de katılabilirsiniz! Yeşil Çember 05 YAZ

14 Christian-Morgenstern İlkokulu Türkçe dersine katılan öğrencilere sorduk: Su senin için ne ifade ediyor? 1. ve 2. sınıf öğrencileri Su olmazsa dünya da olmaz. Su olmazsa ağzımız kurur. Su olmazsa banyo yapamayız, tuvaletimizi yapamayız. Su olmazsa deniz olmaz, balıklar yaşayamaz. 3. sınıf öğrencileri Su olmasa dünyada canlılar olmazdı. Suyu boşa harcarsak dünyada su kalmaz. Birde yüzeceğimiz deniz veya havuz olmazdı. İnsanlar suyu korumalı, yoksa suyumuz tükenir. Suyla bir çok şey yapıyoruz. Örneğin ellerimizi ve yüzümüzü yıkıyoruz, banyo yapıyoruz, suyu içiyoruz, bitkileri suluyoruz sınıf öğrencileri Suyu yanlış kullanmamalıyız... Su olmadan yaşamın sürmesi düşünülemez. İçmesi cok keyif verici ve rahatlatıcı bir İçecektİr. Dünyamızda suyun var olması biz insanlar için büyük bir şanstır, bunu iyi kullanalım; buna göre suyu boşa harcamayalım. 5. sınıf öğrencileri Su bütün canlıların hayatı için gereklidir. Bu nedenle susuz bir DÜNYA düşünülemez. Suyu dikkatli kullanarak, ziyan etmemeliyiz. 6. sınıf öğrencileri Su hayattır. Vücudumuzun %70 i sudan oluşur. Su yaşamımızın sürdürülmesi için gerekli bir besindir. 14 damlaya damlaya... GÖL MÜ? ÇÖL MÜ?

15 Doğa Dostu Bir Hayata Geçerken volkerladwig - Fotolia.com ENERJİ KÜÇÜK & KOLAY ADIMLAR Yıllık elektrik, su ve kalorifer giderlerinizi iyice gözden geçirin (tam anlamıyorsanız, bize yazın) Enerji tüketiminizi en az %5 azaltmaya çalışın Evinizdeki bütün elektronik eşyalarınızı bir sayın Sadece gerçekten ihtiyacınız olanları kullanın Aletlerinizde yanan tüm kırmızı ışıklara dikkat edin Kullanmadığınız zaman tüm aletlerinizi fişten çekin ya da daha kolayı; kapama düğmesi bulunan priz duyu kullanın Şu soruyu cevaplayın: Nükleer enerjiye HAYIR mı diyorsunuz? O zaman hemen doğa dostu bir elektrik şirketine geçin: TÜKETİM Satın aldığınız her ürünü sorgulayın ve çevre etiketlerine dikkat edin: Gerçekten ihtiyacınız var mı? Yerel ve mevsimlik mi? Gereksiz ambalajı var mı? Fairtrade (Adil Ticaret) simgesi var mı? (yiyecek, tekstil ve çiçeklerde) MSC (Sürdürülebilir Balıkçılık) simgesi var mı? (deniz ürünlerinde) Blauer Engel (Mavi Melek) simgesi var mı? (özellikle kağıt ürünlerinde) BDIH ve Natrue (Doğal Kozmetik) simgesi var mı? (kozmetik ürünlerinde) FSC (Sürdürülebilir Ormancılık) simgesi var mı? (tahta mobilyalarda) Eşyaların Hikayesi adlı 21 dakikalık şu filmi izleyin: UCUZA SATIN ALDIKLARIMIZIN GERÇEK DEĞERİNİ KİMLER ÖDÜYOR? Yıllık Karbon Ayak İzinizin kaç ton olduğunu hesaplayın: Bu sayıyı en az %10 azaltmaya çalışın B BALIKLAR AĞLAR MI? Dün yine aktım Düşen yapraklar gibi Yorgun köyümün Yıllara meydan okuyan Azgın derelerinden Yokuş aşağı Menekşe kokan Yaylalarında geçti Çocukluğum. Dar ama gür akan Dere kıyıları Karşılardı beni hep Çocuksu yalnızlığımda Ürperirdi yüreğim Her ıslanışında Kuşlar gibi Karadeniz imin Sahile ıslık çalan Dalgalarına biner Bende gelir giderdim Birlikte Önce köpük sesleri Ardından minik çakıl taşlarının, Şıkırtısıydı bestelerim Al beni götür uzaklara derdim, Dertleşirdim ufkuna bakarak Sonra da sorardım kendi kendime Balıklar ağlar mı? Sahi balıklar ağlar mı? Ahmet TÜTÜNCÜ

16 BAĞIŞ SPENDE Banka : GLS Bank BIC : GENODEM1GLS IBAN : DE Gelin, Yeşil Çember e Siz de Destek Verin! Her küçük bağış ve gönüllü destek çalışmalarımızı devam ettirebilmemiz için çok önemlidir! YEŞİL ÇEMBER E GÖNÜL VERENLER Afife Ahmet Ali Ayça Aysel Ayşe Ayşen Arzu Ayfer Aynur Belgin Belma Beste Bülent Canan Ceylan Derya Didem Dilan Ebru Eda Elif Emine Esra Eslem Eyüp Fatih Gizem Gonca Gönül Gül Gülhanım Gülseren Gülsüm Gülten Güliz Hale Halil Handan Havagül Havva Hediye Hülya Melis Kübra İlhami Meral Medine Haydi Yeşil Çember e SEN de katıl! Mehmet Jülide Meryem Melek Kamile Mesude Mine Nazan Nesrin Nuran Onur Ömer Öykü Özge Özlem Öznur Pınar Rabia Rahime Remziye Sabine Sakine Selçuk Selma Selvihan Semra Serap Seval Sevilay Sevim Sinap Songül Suat Sultan Süheyla Süleyman Şahinde Şehriban Şeyma Şükran Tevide Tülay Türkan Yasemin Zeliha Zeynep Zuhal Zülfiye Lütfen bu dergiyi okuduktan sonra arkadaşlarınıza veriniz!

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ 1923 Ankara da bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor BOYAMA KİTABI İdris GÜLLÜCE Çevre ve Şehircilik Bakanı Çevreye yapılan yatırımın aslında

Detaylı

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI 3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI Su tasarrufu sağlamanın yolları üç grup içerisinde değerlendirilir. Birincisi; musluk suyunun yerine yağmur suyu ve arıtılmış su gibi suların kullanımın sağlanması, ikincisi;

Detaylı

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor İKLİM VİDEO 8 İklim değişikliği hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor. Üf, son model telefon istiyorum! Yazın serin, kışın sıcak bir evde oturmak istiyorum. Uzak yerlere seyahat etmek istiyorum. Yeni

Detaylı

GEVHER HATUN ANAOKULU UÇEP (UYGULAMALI ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ) PROGRAMI

GEVHER HATUN ANAOKULU UÇEP (UYGULAMALI ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ) PROGRAMI GEVHER HATUN ANAOKULU UÇEP (UYGULAMALI ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ) PROGRAMI Nilüfer Kaymakamlığı, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul - kurumlar ile ilgili Kamu Kurum Kuruluşları ve Sivil Toplum

Detaylı

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır.

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. 2017 Dünya Su Günü Bildirisi 2016 yılı, ilk kayıtların tutulduğu 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kayda geçti. 2 yüzyıl, dünya ortalama

Detaylı

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı,

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, GELECEĞİN SORUNLARI SU Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi,

Detaylı

SU VE SU TÜKETİMİ. Dünyanın yıllık yağış ortalaması 1000 mm olup, Türkiye'nin yıllık yağış ortalaması ise 643 mm. dir.

SU VE SU TÜKETİMİ. Dünyanın yıllık yağış ortalaması 1000 mm olup, Türkiye'nin yıllık yağış ortalaması ise 643 mm. dir. SU VE SU TÜKETİMİ Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın

Detaylı

Hava Durumu İKLİM İklim Değişiyor Peki Siz Bunun Farkında mısınız? Sera Etkisi Ve İklim Değişikliği En önemli sera gazları Karbon dioksit (CO2) Metan (CH4) Diazot monoksit(n2o) İklim Değişikliğine Sebep

Detaylı

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği Nedir? Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır.böylece güneş ışınları dünyaya daha fazla

Detaylı

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Kapsam Ayak izi kavramı Türkiye de su yönetimi Sanal su Su ayak izi ve turizm Karbon ayak

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ Hayır, hiç katılmıyorum Katılmıyorum Çok az Katılıyorum Tamamen ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ I. Aşağıda verilen ifadelerden hangisine ne derece katılıyorsanız onunla ilgili kutucukta yer alan kısma işaret

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ Atmosfer de bulunan su buharı başlangıç kabul edilirse buharın yoğunlaşarak yağışa dönüşmesi ve yer yüzüne ulaşıp çeşitli aşamalardan geçtik ten sonra tekrar atmosfere buhar

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA

TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA KONU BAŞLIĞI: ÇÖP VE ATIK TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA EKİM 2016 * Eko okul komitesininoluşturulması. *Eko okul timinin oluşturulması. * Eko Okul panosunun yer tespiti ve içeriğinin belirlenmesi. * Tüm okulun

Detaylı

İKLİM VİDEO 3 Sera etkisi ne demek? Sera gazları hangileri? Sera gazı nedir? karbondioksit metan diazot monoksit

İKLİM VİDEO 3 Sera etkisi ne demek? Sera gazları hangileri? Sera gazı nedir? karbondioksit metan diazot monoksit İKLİM VİDEO 3 Sera etkisi ne demek? Güneşten dünyaya belli bir miktar enerji geliyor. Bu enerji dünyanın atmosferi olmayacak olsa dışarı kaçacak ve dünya şimdi olduğundan çok daha serin olacaktı. Fakat

Detaylı

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Su en temel ihtiyaç maddelerimizden biridir. Susuz hayat olmaz. Küresel ısınmanın, sanayileşmenin ve

Detaylı

Küresel. İklim değişikliği

Küresel. İklim değişikliği Küresel İklim değişikliği ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 nedir? Küresel iklim değişikliği Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır. Böylece güneş

Detaylı

Artan Küresel ısınma bilinci..

Artan Küresel ısınma bilinci.. ENVER Artan Küresel ısınma bilinci.. Enerji ve yiyecek krizinin Türkiye yansımaları.. Hangisi Enerji Tasarruflu ampul? Evinizde 10 adet Ampulünüzü enerji tasarruflu ampul ile değiştirseniz? Yılda 200 YTL

Detaylı

Öğretmenler için Eğitim

Öğretmenler için Eğitim Öğretmenler için Eğitim 24.-25.6.2008 Ankara, Turkey Neden çocuklar için enerji eğitimi veriyoruz? Enerji üretimi ve kullanımı, %80 CO 2 in açığa çıkmasına ve bu da iklim değişikliğine neden olur. Enerji

Detaylı

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN Asitler - Bazlar Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol kâğıdını mavi renge

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma Demografi (nüfus bilimi), sınırları belli olan bir coğrafyanın nüfus yapısını, özelliklerini ve değişimlerini incelemektedir. Doğum, ölümün yanı sıra göç gibi dinamikleri

Detaylı

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: 1. 2. 3. 4. 5. Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Kullanımı Üzerindeki etkileri ASİT YAĞMURLARI

Detaylı

ADANA YÜREĞİR MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. YIL EKO-OKUL 1. DÖNEM SU EYLEM PLANI RAPORU

ADANA YÜREĞİR MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. YIL EKO-OKUL 1. DÖNEM SU EYLEM PLANI RAPORU EYLÜL ADANA YÜREĞİR MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. YIL EKO-OKUL 1. DÖNEM SU EYLEM PLANI RAPORU AYLA R EYLEM ETKİNLİKLER UYGULAYAN. Tüm öğretmen, öğrenci, veli ve çalışan personel

Detaylı

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI Küresel İklim Değişikliği ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Sera etkisi ve İklim Değişikliği Nedir? Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU Tarihi Okulun İsmi Formu Dolduranın Adı Soyadı Formu Dolduranın Asli Görevi : / / : : : Bu form Başka Bir Okul Mümkün Derneği ne protokolle

Detaylı

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi:

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Özlem İkinci Dr, Bilimsel Programlar Başuzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Ekolojik Köyler Büyük şehirlerde yaşayan pek çok kişinin hayalidir köy yaşamı. Gürültüden

Detaylı

24.03.2015. Sevgili Anneciğim,

24.03.2015. Sevgili Anneciğim, Sevgili Anneciğim, Bugün yapmış olduğumuz etkinlikte atık yağların sıvı, katı, erimiş hayvansal yağların olduğunu öğrendik. Mesela tereyağı, fıstık yağı, zeytinyağı, salata sosları, et yağı vb. İşte bu

Detaylı

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Su Kirliliği Tabii sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva ederler. Çoğunlukla, suyu kullanılabilir hale getirmek için bu maddeler

Detaylı

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin.

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin. İklim Değişikliği ile Mücadelede Başrol Kentlerin. Kentler dünya nüfusunun % 54 ünü barındırmaktadır. 2050 yılı itibariyle bu oranın % 66 ya ulaşacağı hesaplanmıştır. Tüm dünyada kentler enerji tüketiminin

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

KONU: Çöp Atık. EYLEM ve ETKİNLİKLER EKİM AYI. Eko-okul Timi oluşturuldu. Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu

KONU: Çöp Atık. EYLEM ve ETKİNLİKLER EKİM AYI. Eko-okul Timi oluşturuldu. Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu KONU: Çöp Atık EKİM AYI EYLEM ve ETKİNLİKLER Eko-okul Timi oluşturuldu Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile iletişime geçildi. Tüm okul personeli

Detaylı

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? Canlıların hareket etme, büyüme ve yaşamlarını sürdürebilmeleri

Detaylı

ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI

ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri. Sohbetler

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri. Sohbetler Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *19-22 Nisan Dünya Kitap Günü hakkında sohbet ediyoruz. *Kitap nedir? *Kitap ne işe yarar? Faydaları nelerdir? *23 Nisan tarihi

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE

SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE 1 DAHA MUTLU BİR CÜZDAN VE ÇEVRE İÇİN SUYU AKILLICA KULLANIN Musluğu açtığımızda, çamaşır yıkadığımızda veya duş aldığımızda,

Detaylı

Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü

Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü Hakkımızda: İstanbul Aydın Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü, çevre kirliliğinin önlenmesi alanında sosyo-ekonomik faktörleri de ele alarak;

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır. Mevcut Dünya topraklarından daha çok verim elde

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri On5yirmi5.com Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri Bir bölgedeki canlı varlıklarla cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe ekosistem denir. Ekosistemdeki canlı ve cansız varlıklar birbiriyle

Detaylı

http://www.haber18.com

http://www.haber18.com http://www.haber18.com Haberin Ayrıntıları: 5 Haziran Dünya Çevre Günü Karatekin Parkı nda Çankırı Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı. Programa Valimiz Vahdettin

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İLKOKULU. Eko - OKULLAR 1. DÖNEM FAALİYET RAPORU

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İLKOKULU. Eko - OKULLAR 1. DÖNEM FAALİYET RAPORU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İLKOKULU Eko - OKULLAR 1. DÖNEM FAALİYET RAPORU Anadolu İlkokulu nu temsilen bu yıl ilk kez eko- okul projesinde görev alacak bir grup olarak büyük bir heyecan ve

Detaylı

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği)

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği) miler Benz İstasy in a onl rı uran a t s r tla Re Ca nkala Ba ullar M'l AV er denc esi e R Ok KÖTÜ KOKULARA SON! ast anel er H r Evler Doğanın Çözümü! Referans edinmiş olduğumuz ilke doğanın kendini temizlemesi

Detaylı

ĞİŞİKLİĞİ. Yeni Mücadele ile Yüzleşmek. Kasım 2006

ĞİŞİKLİĞİ. Yeni Mücadele ile Yüzleşmek. Kasım 2006 İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ Yeni Mücadele ile Yüzleşmek Kasım 2006 WWF Kimdir? WWF 5 kıtada, 50 den fazla ülkede temsilciliği bulunan dünyanın en büyük ve saygın doğa kuruluşlarındandır. 100 den fazla ülkede

Detaylı

Ç E V R E BİLİNCİ. - Sedat PİLE - Çevre Mühendisi - Salih DEMİR - Çevre Mühendisi

Ç E V R E BİLİNCİ. - Sedat PİLE - Çevre Mühendisi - Salih DEMİR - Çevre Mühendisi Ç E V R E BİLİNCİ - Sedat PİLE - Çevre Mühendisi - Salih DEMİR - Çevre Mühendisi Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ortamdır. Çevre hakkı en temel insan

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE SORUMLU BALIKÇILIK PROJESİ DENİZ KORUMA ALANLARI TÜRKİYE DE SORUMLU BALIKÇILIĞA GEÇİŞ DENİZ AMATÖR BALIKÇI, GELENEKSEL KIYI BALIKÇISI, RESTORAN VE TÜKETİCİLERLE EL

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA ÇEVRE Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Çevre Kirlenmesi İnsanoğlu, dünyada 1,5 milyon yıl önce yaşamaya başlamıştır. Oysa yer küre 5,5 milyar yaşındadır. Son 15 yıl içinde insanoğlu, doğayı büyük ölçüde

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

UCPA / KİRKİT HOTEL / HİSARÖNÜ

UCPA / KİRKİT HOTEL / HİSARÖNÜ UCPA / KİRKİT HOTEL / HİSARÖNÜ MAVİ SINIF NEDİR? Hedefler / amaçlar : Öğrencilere farklı bir çalışma ve okul kavramı sunmak. Aynı seviyedeki öğrenci grupları arasında birlik ve dayanışma ruhu oluşturmak.

Detaylı

TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI

TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI FATİH MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ KASIM 2016 Bunları Biliyor Muydunuz? İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen lambaların

Detaylı

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler İçerik Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler ÇEVRE Çevre insanların ortak varlığını oluşturan değerler bütünündür. Bir canlının üzerinde etkili olabilen tüm faktörleri içeren ekosisteme

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE C ÇEVRE SORUNLARI VE ETKİLERİ (5 SAAT) 1 Ekosistemlerin Bozulma Nedenleri (Çevre Sorunları) 2 Çevre Kirliliğine Neden Olan (İnsan Kaynaklı) Faktörler

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ

ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ Zaman ilerledikçe tüm Dünya da artan bir ihtiyaçtır enerji. İnsanlar teknolojinin de ilerlemesiyle daha fazla enerji tüketir hale geldi. Isınmada,

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

AHU HETMAN ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROJESİ 2.DÖNEM RAPORU. KONU: Çevre Bilinci Çöp Atık Geri Dönüşüm

AHU HETMAN ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROJESİ 2.DÖNEM RAPORU. KONU: Çevre Bilinci Çöp Atık Geri Dönüşüm 2018 AHU HETMAN ORTAOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROJESİ 2.DÖNEM RAPORU KONU: Çevre Bilinci Çöp Atık Geri Dönüşüm 29.06.2018 AHU HETMAN ORTAOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR

Detaylı

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011 Araştırmanın amacı, tekniği ve örneklemi Ne kadar yeşil tüketiciyiz? Bu konudaki çalışmalar nasıl algılanıyor? 15 yaş ve üstü yetişkin kentli nüfus temsili 18 Ağustos 16 Eylül 1 487 tüketici Hanelerde

Detaylı

İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri

İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri Sadi SÜRENKS RENKÖK İnşaat Müh. ADASO Yönetim Kurulu Üyesi 20 Aralık 2006 İklim Değişikliğinin Nedenleri Fosil Yakıtlar (kömür, petrol, doğal gaz) Enerji Üretimi

Detaylı

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar.

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Biyolog Bahattin Karlankuş 1 Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Bu eğitimde hjyen olarak tanımlanan sağlık

Detaylı

NDS ÇEVRE ANKETİ SONUÇLARI, NİSAN 2013

NDS ÇEVRE ANKETİ SONUÇLARI, NİSAN 2013 NDS ÇEVRE ANKETİ SONUÇLARI, NİSAN 13 Not aldığım kağıdı yeniden kullanırım. 25 SIK SIK 47 BAZEN 24 NADİR 3 92 7 1 9 8 7 5 3 1 Not aldığım kağıdı yeniden kullanırım. Kopya ya da çıktı alındığında kağıdın

Detaylı

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI BASIN BÜLTENİ 17 Haziran 2015 OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirliliği her geçen gün artıyor ve ülkemiz enerji için

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

2. SINIF TÜRKÇE. Muhammed DURDUBAŞ. www.ilkogretimkalbi.com

2. SINIF TÜRKÇE. Muhammed DURDUBAŞ. www.ilkogretimkalbi.com 2. SINIF TÜRKÇE Muhammed DURDUBAŞ www.ilkogretimkalbi.com Kutunun içinde ne var? Zihinsel Hazırlık * Her sabah aksatmadan yaptığınız neler var? * Gün içerisinde dişlerinizi ne zaman fırçalarsınız? * Vücut

Detaylı

Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler. Dr. Akgün İlhan

Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler. Dr. Akgün İlhan Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler Dr. Akgün İlhan www.suhakki.org Küresel su krizi Dünya nüfusunun dörtte biri temiz suya erişemiyor. 8 saniyede 1 çocuk kirli su içtiği

Detaylı

Nehir Korsanlarıyla. Eser Elementlerin. Yolda. İzinde

Nehir Korsanlarıyla. Eser Elementlerin. Yolda. İzinde Nehir Korsanlarıyla Yolda Eser Elementlerin İzinde Sevgili Çocuklar, Bu küçük kitabı sizlere EMSCHERGENOSSENSCHAFT ve LİPPEVERBAND dernekleri hediye ediyor. Nehir Korsanlarıyla Yolda Eser Elementlerin

Detaylı

Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.

Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Arkadaşlarımızla yorulmadan oynayabilmek, güçlü kas ve kemiklere sahip olmak için dengeli beslenmenin yanında

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

Çorbada tuzunuz olsun Dünyamız kurtulsun

Çorbada tuzunuz olsun Dünyamız kurtulsun ATIK YAĞLAR Atık deyip geçmeyelim Tüm söylenenleri dinleyelim Işıtalım dünyamızı yeniden Kârlı çıksın herkes bu işten Yapamayız demeyin Atmayın biriktirin Çorbada tuzunuz olsun Dünyamız kurtulsun 1 ATIK

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ CADDE VE SOKAKLARI SÜPÜRÜYORUZ Meydan, bulvar, ana caddeler ve sokakları 2 yol süpürme aracı ve 115 süpürgeci işçi ile süpürerek temizliyoruz. Yol süpürme araçları trafik sorunu

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA 1. HAFTA TARİH : 01 MART 2016 04 MART 2016 KONU : YEŞİLAY 1- Yeşilay nedir? Ne işe yara? Faaliyetleri nelerdir? Nefes akciğer yapalım. Vücudumuzu 2- Sigara ve alkolün zararlarını hep birlikte öğrenelim

Detaylı

Devamı4. - portakal,mandalina vb.. narenciye çeşitlerinin gece

Devamı4. - portakal,mandalina vb.. narenciye çeşitlerinin gece - portakal,mandalina vb.. narenciye çeşitlerinin gece tüketilmemesi tafsiye ediliyor. Sebebi gece tüketildiği zaman dişleri sararttığı yönünde,eğer yiyecekseniz üzerinden bir elma yemenizi tafsiye ediyorum.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ 1 2 EK-4: ETKİNLİKLER VE İZLEME DEĞERLENDİRME FORMU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN

Detaylı

MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM UYGULAMA PROGRAMI

MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM UYGULAMA PROGRAMI MAVİ ÇOCUK UTKU ANAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM UYGULAMA PROGRAMI EYLÜL EKİM 1. Okul Beslenme Panosunun Oluşturulması 2. Öğrencilere Temizlik Alışkanlığının Kazandırılması 3.Kahvaltı

Detaylı

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil Tarih 0 Mart 009 Daha fazla bilgi için: Hande Akdağ Kurumsal İletişim Yöneticisi Tel: +90 68 07 00 Fax: +90 68 07 99 E-mail: handeakdag@gfkturkiye.com GfK Türkiye Sıracevizler Cad. Çiftecevizler Deresi

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok benim kahraman dedem Kelimeleri zıt

Detaylı

2014 «Su Gelecektir» Sosyal Sorumluluk Projesi

2014 «Su Gelecektir» Sosyal Sorumluluk Projesi 2014 «Su Gelecektir» Sosyal Sorumluluk Projesi Geberit Hakkında 1874 yılında Albert Geberit tarafından İsviçre de kurulan Geberit; rezervuar, boru gibi duvar arkasındaki teknolojiler konusuna odaklanmış

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

KiŞiSEL. HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR.

KiŞiSEL. HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR. KiŞiSEL HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR. www.egebilimkoleji.com EGEBİLİM KOLEJİ ÇEVREYE DUYARLI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİR TÜRÇEV DEN SAĞLIK NEDİR? Temizlik, yalnızca hastalık ve sağlığın

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı