SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE NOTLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE NOTLARI"

Transkript

1 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE NOTLARI BU KİTAPÇIK KALİTE YÖNETİM BİRİMİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

2 HASTA GÜVENLİĞİ UYGU ULAMALARI İÇİNDEKİLER Sağlık Hizmeti Kalitesinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik Hasta Kimlik Bilgilerinin Tanımlanması Ve Doğrulanması Hastaya Uygulanacak Girişimsel İşlemler İçin Hastanın Rızasının Alınması Sözel Order Uygulaması Hasta Düşmelerinin Önlenmesi İzolasyon Önlemleri Hareket Kısıtlama Kararı Güvenlik Raporlama Sistemi Cerrahi Güvenliğin Sağlanması Advers Etki Bildirimi Beyaz Kod Mavi Kod Pembee Kod Kişisel Koruyucuu Ekipmanlar İlaç Güvenliği

3 Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetinin temini, kaliteli ve verimli sağlık hizmet sunumun sağlanması amacı ile hazırlanan Sağlık Hizmeti Kalitesinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik 06/08/2013 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu Yönetmeliğin amacı, sağlık kurum ve kuruluşlarında kaliteli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla, hasta güvenliği, çalışan güvenliği, hasta memnuniyeti ve çalışan memnuniyetini esas alan sağlık hizmet kalite standartları ile bu standartların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Bu Yönetmelik kapsamındaki sağlık kurumları; a) Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması, b) Hastaya uygulanacak girişimsel işlemler için hastanın rızasının alınması, c) Sağlık hizmeti sunumunda iletişim güvenliğinin sağlanması, ç) İlaç güvenliğinin sağlanması, d) Kan ve kan ürünlerinin transfüzyon güvenliğinin sağlanması, e) Cerrahi güvenliğin sağlanması, f) Hasta düşmelerinin önlenmesi, g) Radyasyon güvenliğinin sağlanması, ğ) Engelli hastalara yönelik düzenlemelerin yapılması, hususlarında gerekli tedbirleri alır ve düzenlemeleri yapar.

4 HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI A)HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI a) Yatışı yapılan her hastada beyaz renkli kimlik tanımlayıcı kullanılmalıdır. Alerjik hastalarda ise sadece kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı kullanılmalı, Kimlik tanımlayıcı barkotlu olmalı, Kimlik tanımlayıcıda; protokol numarası, hasta adı soyadı, doğum tarihi (gün/ay/yıl) bilgileri yer almalı, Tanı ve tedavi için yapılacak tüm işlemlerde hasta kimliği doğrulanmalıdır. b) Psikiyatri klinik hastaları için yeşil renkli kimlik tanımlayıcı hastane tarafından belirlenmiştir.

5 c) Doğum sırasında kız bebeklere pembe, erkek bebeklere mavi kimlik tanımlayıcısı kullanılmalıdır. Aynı seri numaralı anne bebek kimlik tanımlayıcısı kullanılmalı, Annedeki beyaz kimlik tanımlayıcı bebeğin cinsiyetine göre belirlenen kimlik tanımlayıcı ile değiştirilmeli, Bebeğin kimlik tanımlayıcısında; annenin adı soyadı, bebeğin doğum tarihi (gün/ay/yıl) bilgileri ve anne veya bebeğin protokol numarası bulunmalıdır. d) Sağlık çalışanları, kimlik tanımlayıcıların kullanımı ve hasta kimliğinin doğrulanması konusunda eğitilmelidir. Herhangi bir test, girişim veya tedaviden önce, İlaç hazırlama ve uygulamadan önce, Kan ve kan bileşenlerini uygulamadan önce, Klinik testler için örnek almadan önce, Hasta transferinde, Kol bandı el bileğine, uygun değilse ayak bileğine, el ve ayak bileği de uygun değil ise tegaderm ile cildine (göğüs/omuz bölgesine) Yeni doğan bölümlerinde hem anne, hem bebeğe (doğumdan hemen sonra) NICU da ayak bileğine (dışarıdan görülebilecek şekilde) Kol bandı çıkarılmış kopmuş yada silinmiş ise değiştirilmelidir. Kol bandı hastaya takılmadan önce, hastanın kimlik bilgileri (hasta kayıtlarındaki hasta numarası, hastanın adı soyadı ve doğum tarihi hasta/hasta yakınına sorularak doğrulanır. Hastanın yanında yakını yok ve hasta bilgilerini doğrulayacak durumda değil ise iki çalışan hasta kayıtlarından kimlik doğrulama işlemini yapar.

6 AYDINLATILMIŞ ONAM FORMLARI B)HASTAYA UYGULANACAK GİRİŞİMSEL İŞLEMLER İÇİN HASTANIN RIZASININ ALINMASI Sağlık hizmeti alınması sırasında, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi, tedavi esnasında ve sonrasında oluşabilecek her türlü durumdan haberdar olması; doktor hasta, hasta sağlık personeli ilişkisinde güven ortamının oluşması açısından önemlidir. AYDINLATILMIŞ ONAM; Hastanın bilgilendirilmesi, tıbbi karara katılmasının sağlanması ve hekimin hasta ile işbirliğine girmesi anlamını da taşır. Hasta özerkliğine saygı göstermenin en önemli boyutudur. Rızanın Kapsamı; Hastanın rızası hangi konuya ilişkin ise, doktorunda müdahalesini bu konuda gerçekleştirmesi yani verilen rızanın çerçevesinde kalması gerekmektedir. Müdahale sırasında hasta için risk taşımayan fakat yararlı olacak başka bir müdahaleyi dahi hastanın onayı olmadan yapamaz.

7 SÖZEL ORDER UYGULAMASI C)SÖZEL ORDER UYGULAMASI H Sözel istem uygulamasına yönelik düzenleme yapılmalıdır H Sözel istem uygulama sürecinde; İstem, istemi alan kişi tarafından yazılmalı, Yazan kişi tarafından yazılı istem geri okunmalı, Gerektiğinde verilen ilacın adı kodlama yöntemi ile tekrar edilmeli, İstemi veren kişi tarafından istemin doğruluğu sözel olarak onaylanmalıdır H Sözel istem en geç 24 saat içerisinde hekim tarafından tedavi planına yazılmalıdır H Sözel istem uygulaması hakkında hemşire ve hekimlere eğitim verilmelidir.

8 AMAÇ: Sözel order istemine yönelik kuralları tanımlayarak, yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilebilmesidir. Sözel Order Ne Zaman Verilir? 1.Steril girişimler sırasında 2.Hekimin hastanede ya da serviste olmadığı durumlar 3.Acil olarak ilaç verilmesi gerekli olan durumlar Hekim talimatı order kağıdı dışında (hastane içinde olmadığı durumlarda vb.) yazılı olarak yapmış ise; Yazılan order anlaşılır olmalı İlacın dozu Alınış yolu Sıklığı ve verildiği saat Özellikle belirtilmeli ve hekim tarafından imzalanıp kaşelenmeli. Hekim talimatı mesai saatinde ve mesai sonrası telefonla verecek ise; Arayan kişi kendini tanıtır (Adını ve soyadını,servisini v.b.) Hastanın kim olduğunu tanımlar(adını ve Soyadını,yattığı odayı, teşhisini,yaşını v.b.) Sorunu veya iletişimin nedenini açıklar. Verilen Direktifi önce yazar, sonra geri okur ve talimatı veren kişiye onaylatır, lüzumu halinde verilen ilaç adının kodlama yöntemi ile tekrar edilmesi istenir. Telefon Direktifi mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Hekim talimatını 24 saat içinde sözel istem formuna kaydetmesi zorunludur. Hekimin hastanede görevde olmadığı (yıllık izin, rapor, geçici görev v.b.) zamanlarda yerine görevlendirilen hekim tarafından kaydedilir. ÖNEMLİ: Yüksek hata potansiyeli nedeniyle kemoterapi ilaçları ve yüksek riskli ilaçlar listesinde yer alan ilaçlar için(resüsitasyon durumu hariç) sözel telefon talimatı kabul edilemez. Böyle durum ile karşılaşıldığında talimatı alan birinci kişi nöbetçi uzman tabip olup kendisi hastanın dosyasına tedavi istemini yazacaktır.

9 DÜŞMELERİN ÖNLENMESİ D) HASTA DÜŞMELERİNİN ÖNLENMESİ Her hasta için düşme risk değerlendirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında hasta ilk defa ayağa kalkıyorsa hastalara mutlaka eşlik edilmelidir. Hasta hemşire deskine yakın bir odaya alınır. Hasta yalnız bırakılmaz. Saat başı ziyaret edilir. Odasının kapısı açık tutulur. Islak zemin var ise silinmesi sağlanır. Yatak ve tekerlekli sandalyeler kilitlenir. Sedye ve yatak korkulukları çalışır durumda olmalıdır. Merdiven ve koridorlar yeterli aydınlatılmalıdır. Açma kapama düğmeleri kolay bulunmalıdır. Düşmeler neden önemlidir? Düşmeler özellikle sonuçları ve maliyeti açısından önemlidir. Düşmelerin; femur ve kalça kırıkları, düşme korkusu ve bağımsız hareket edebilme yeteneğinin azalması mortalite gibi ağır ve önemli sonuçları olabilmektedir.

10 Yatan hastalar servise kabulde dosyalarda bulunan düşme değerlendirme kısmı doldurulup düşme riski olup olmadığı değerlendirilir. Düşme riski olan hastaların başına dört yapraklı yonca figürü asılır. Hastada düşme riski yoksa haftada bir kez değerlendirme yapılır. Düşme olayı gerçekleşmişse Düşme olayı bildirim formuyla (GN.FR.993) Kalite Birimine bildirilmelidir.

11 İZOLASYON ÖNLEM MLERİ TANIMLAYICI FİGÜRLER TABLOSU

12 E)İZOLASYON ÖNLEMLERİ Temas İzolasyon önlemleri Tek kişilik oda ve kohort uygulaması Hasta ile veya çevresindeki cansız yüzeylerle temas ederken steril olmayan temiz eldiven giyilmesi Hasta ile veya odasındaki yüzeylerle temasın fazla olmasının beklendiği durumlarda, hastada idrar veya gaita inkontinansı olması, ileostomi veya açık drenaj varlığında odaya girerken eldivene ek olarak steril olmayan temiz bir önlük giyilmesi Eldiven ve önlüğün hasta odasını terk etmeden önce veya hasta başından ayrılırken çıkarılması El hijyeni Eldiven ve önlük çıkarılıp el hijyeni sağlandıktan sonra hastanın yakın çevresindeki yüzeylerle temas edilmemesi Odalar veya hastalar arasında eşya ve tıbbi malzeme transferinin önlenmesi Damlacık önlemleri Hasta tek kişilik odaya alınmalıdır Eğer tek kişilik oda yoksa aynı mikroorganizma ile infekte ve başka infeksiyonu olmayan bir hasta ile aynı odayı paylaşabilir Eğer farklı tanılı hastalarla aynı odayı paylaşması gerekiyorsa yataklar arası mesafe en az 1 m olmalıdır. Odaya girerken cerrahi maske takılmalıdır. Özel havalandırma gerekmez. Oda kapısı açık olabilir. Hasta çok gerekmedikçe oda dışına çıkmamalıdır. Oda dışına cerrahi maske ile çıkarılmalıdır. Solunum önlemleri Özel havalandırma ya da ventilasyon sistemi gereklidir. Saatte 6 12 kez hava değişimi sağlanmalı Hava akımı koridordan odaya olmalı (negatif basınç) Odadan çıkan hava sisteme tekrar dönüyorsa veya yakın boşluklara gidiyorsa HEPA filtre kullanılmalı Uygun oda yoksa odası olan bir merkeze hasta gönderilmelidir. Oda kapısı kapalı tutulmalıdır. Çok geçerli nedenler olmadıkça hasta oda dışına çıkarılmaz. Çıkması gerekiyorsa cerrahi maske takılır.

13 KISITLAMA UYGULANAN HASTALARDA GÜVENLİ HASTA BAKIMI F)HAREKET KISITLAMA KARARI Yatan hastalarda hareket kısıtlamasına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hareket kısıtlama kararı hekim tarafından verilmeli, o Hareket kısıtlama kararı tedavi planında yer almalı, o Tedavi planında; Uygulamanın başladığı tarih ve saat, Uygulamanın hangi aralıklarla kontrol edileceği, Uygulamanın sonlandırıldığı tarih ve saat belirtilmelidir. Kısıtlılığın devamı ile ilgili karar en geç 24 saatte bir gözden geçirilmelidir. Yoğun Bakım Ünitelerinde kısıtlama uygulanan hastalarda, kısıtlamaya bağlı oluşabilecek riskleri azaltmak, hastanın kısıtlamadan dolayı zarar görmesini engellemek AMAÇ: Kısıtlamanın hasta bakımı, hasta memnuniyeti, hasta güvenliği ve organizasyon performansı üzerindeki etkilerini kontrol altına almak

14 GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan bir sistemdir. Bu sistem içinde ana öğe, çalışanlar tarafından yaşanan olayların bir daha yaşanmasını engellemek için yapılan BİLDİRİMLERDİR. G) GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN AMACI Hastanelerde kurumsal bir öğrenme sürecinin oluşturulmasıdır. GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ Bu bildirim sistemindee sadece hasta güvenliğini tehtit eden olaylar bildirilecektir. Bu sistemdee ana hedef bireyler değil sistemdir. Bu nedenlee olayın sorumluları ile değil sistemin kendisi odak noktasıdır. Güvenlik raporlama sisteminde düzenlemeler kişiler üzerinden değil, sistem üzerinden yürümektedir. Sistemin iyii işlediği hastanede hastalar için güvenli hizmet sunumu sağlanır. Güvenlik raporlama sistemi hasta güvenliğinii tehtid eden olaylara karşı koruyucu görev üstlenmektedir.

15 GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ ASGARİ; İLAÇ GÜVENLİĞİ TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ CERRAHİ GÜVENLİK İLAÇ GÜVENLİĞİ BİLDİRİM YAPILABİLECEK ÖRNEK OLAYLAR Yanlış ilaç istenmesi Yanlış ilaç uygulanması İlacın yanlış yolla uygulanması İlacın yanlış zamanda uygulanması Eczaneden yanlış ilaç gelmesi Eczaneden ilaçların uygun şartlarda gelmemesi Kayıtların yanlış olması TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ BİLDİRİM YAPILABİ İLECEK ÖRNEK OLAYLAR Hastaa kimlik doğrulamasının yapılmaması Yanlış kan ve/veya kan ürünü Kan ve/veya kan ürününün yanlış etiketlenmesi Kan ve/veya kan ürününün uygun olmayan depolanması Transfüzyon sırasında uygun takip yapılmaması Uygulama sonrası reaksiyon gelişmesi

16 CERRAHİ GÜVENLİK BİLDİRİM YAPILABİLECEK ÖRNEK OLAYLAR Hasta kimlik doğrulamasının yapılmaması Ameliyat taraf işaretleme yapılmaması Yanlış taraf/organ cerrahisi Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi'nin yanlış doldurulm ması Cerrahi işlem sırasında oluşan istenmeyenn olayların gerçekleşmesi (Yanık gelişmesi gibi) FORMLARDA ÖZETLE. Kişi isimlerine asla yer vermeyin. Olayla ilgili kişiler hakkında bilgi verilmesine izin vermeyin. Karmaşık olmasın BİLDİRİM FORMUNA NASIL ULAŞACAĞIZ HBYS otomasyon sistemi üzerinden İndikatör Yönetimi başlığı altında GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ ya da Hastane WEB Sitesi üzerinden BİRİMLERİMİZ/KALİTE BİRİMİ/DÖKÜMANLAR/FORMLAR/BİLDİRİM FORMLARI kısmından doldurabilirsiniz. SONUÇ. İyi işleyen bir GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ ile hastalar için daha güvenli hizmet sunumu sağlanır. Unutmayınız ki her bildirim sorunların çözümüne atılan ilk adımdır. GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ nin işlerliyi hastanemizin güvenlik düzeyinin ve güvenlik kültürünün bir göstergesidir.

17 K)CERRAHİ GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI Ekip; doğru hasta, doğru ameliyat ve doğru taraf cerrahisi yaptığından emin olmalı Ekip, hastayı ağrıdan korurken anestezinin zararlı etkilerinden de korumalı Ekip, hastayı hayatı tehdit eden hava yolu ve solunum kaybından korumalı Ekip, aşırı kan kaybı riskine karşı hazırlıklı olmalı Ekip, hastaya alerjik veya yan etkisi olabilecek ilaçları uygulamamalı Ekip, cerrahi alan enfeksiyon riskini azaltacak tüm önlemleri almalı Ekip cerrahi alanda alet ve/veya spanç kalmasını engellemeli Ekip, ameliyatta ortaya çıkan tüm patolojik numunelerin doğru şekilde isimlendirilmesini sağlamalı Ekip, ameliyatın güven içerisinde başlayıp tamamlanması için sürekli iletişim içinde olmalı Hastanelerden, ameliyat kapasitesi ile bilginin rutin olarak elde edilmesi sağlanmalı Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Cerrahi tedaviyi 4 ayrı aşamaya böler; 1. Klinikten ayrılmadan önce 2. Anestezi verilmeden önce 3. Ameliyat kesisinden önce 4. Ameliyattan çıkmadan önce

18 L) ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ Ciddi ve beklenmeyen advers etkiler(ilaçla ilgili beklenmeyen reaksiyon), advers etki bildirim formuna kaydedilerek hastanemiz farmakoloji Anabilim Dalı öğrt.üyesi olan farmakovijilans sorumlusuna (Yrd.Doç.Dr.Burak Cem Soner) bildirilmelidir. Alerji gelişen hastadan beyaz kimlik renkli tanımlayıcı çıkarılıp kırmızı renkli takılır. M)BEYAZ KOD(1111) AMAÇ Hastanede hasta ve çalışanların fiziksel saldırı, cinsel taciz ve şiddete maruz kalmalarına karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için, bir tehlike anında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilerek oluşan tehdidin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, tüm Beyaz Kod olaylarının bilgilerinin kayıt altına alınması amaçlanmaktadır. BEYAZ KOD SONRASI Uygulama formu doldurulur, Gerekli tutanaklar tutulur, Kişiler ifade verir, Beyaz kod (113) web sitesi girişi yapılır. Hukuksal süreç takip edilir. N) MAVİ KOD (2222) AMAÇ : Hasta, hasta yakınına (hastane çalışanına) en kısa sürede acil tedavi sunmaktır. Solunumsal veya kardiyak arrest durumunda, eldeki çok kısıtlı zamanda hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu sağlamayı amaçlar. MAVİ KOD UYARISI VERİLİNCE Bir doktor Bir sağlık çalışanı Ekipte varsa; Güvenlik Taşıma Personeli MUTLAKA ÜÇ DAKİKADA OLAY YERİNE VARMIŞ VE MÜDAHALEYE BAŞLANMIŞ OLMALIDIR. MAVİ KOD SONRASI Müdahale edilen kişiye ait bilgi Yapılan uygulama (resisütasyon ve uygulanan ilaçlar) Çağrı yapılan yer, müdahale yeri Çağrının yapıldığı zaman (09:05:38) Mavi kod ekibinin ulaştığı zaman (09:07:20) İKİ NÜSHA HALİNDE HAZIRLANIP BİRİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİNE DİĞERİ MAVİ KOD EKİBİNE VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

19 O) PEMBE KOD (3333) ALINACAK TEMEL ÖNLEMLER: Özellikle anne ve bebek hemşire deskine en yakın odaya alınabilir, Odaya giriş çıkışları kontrol altına almak için ziyaret yasaklanabilir, Hastanın transferi yapılması gerekiyorsa personel mutlaka tanıtılmalı, Çocuk/bebek kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır. Nöbet devir teslimlerinde pembe kod olasılığı nöbetçilere teslim edilmelidir. PEMBE KOD SONRASI : Müdahale edilen olayda kişilere ait bilgi (ad soyad tc no) Olaya maruz kalan yenidoğan, bebek veya çocuğa ait bilgi Olay yeri, müdahale yeri Olayın başladığı zaman Olayın bittiği zaman Sonuç İki nüsha olarak hazırlanıp biri pembe kod ekibinde kalır, diğeri güvenlik raporlama ile kalite birimine verilmelidir. Ö) KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR Çalışanlar tarafından kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. o Bölüm bazında kullanılması gereken kişisel koruyucu ekipman belirlenmelidir. o Kişisel koruyucu ekipman çalışma alanlarında ulaşılabilir olmalıdır. o Kişisel koruyucu ekipman kullanımı konusunda çalışanlara eğitim verilmelidir. Kanla, her türlü vücut sıvısı ve ter dışında her tür vücut salgısı ile, Mukoza ile, Bütünlüğü bozulmuş ciltle temas sırasında steril olmayan ELDİVEN giyilmelidir. Temas sonrasında eldiven çıkarıldıktan sonra EL HİJYENİ sağlanmalıdır. Hasta üzerinde kirli bir alandan temiz bir alana geçerken eldivenler değiştirilerek el hijyeni sağlanmalıdır. Vücut sıvı veya salgılarının çevreye sıçrama veya yayılma ihtimali olan durumlarda eldivene ek olarak diğer kişisel korunma malzemeleri (önlük, maske ve gözlük) kullanılmalıdır. Kan ve diğer vücut sıvı/salgılarının çevreye sıçrama/püskürme ihtimali olan durumlarda (endotrakeal aspirasyon, endotrakeal entübasyon, vasküler invaziv girişimler, vb. ) cerrahi maske + gözlük veya siperli maske kullanılmalıdır. Her tür spinal girişim sırasında (miyelogram, lomber ponksiyon, spinal anestezi, vb.) işlemi yapan kişi cerrahi maske takmalıdır.

20 P)İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? İlacın üretiminden uygulama sonrası gözlem aralığına kadar tüm süreçleri içeren, ilacın hastaya ve çalışanlara zarar vermesinii önlemek amacıyla yapılan önleyici faaliyetler ile ilaç kullanımından dolayı meydana gelmiş olaylarla ilgili yapılan düzeltici faaliyetlerin tamamını ifade etmektedir. İLAÇ GÜVENLİĞİNİN AMACI Hasta güvenliğini sağlamak, UYGULAMADAN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜN! Çalışan güvenliğini sağlamak, Ülke genelinde ortak bir dil oluşturmak, Standardizasyonu sağlamaktır H İlaçlarınn güvenli uygulanmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır H İlaçlar, kapalı kaplarda ve kişiye özel olarak hazırlanmalı, o Kaplarda hastaların kimlik tanımlayıcı bilgileri bulunmalıdır H Tedavi planı hekim tarafından yazılmalı, kaşelenmeli ve imzalanmalı, o Tedavi planı; ilacın tam adını, uygulamaa zamanını ve dozunu, uygulama şeklini ve veriliş süresini içermelidir H Hemşire hekimin tedavi planını hemşire gözlem formuna kaydetmelidir H İlaçlar hastaya hemşire tarafından uygulanmalı, o Stajyerlerin ilaç uygulamaları da hemşire gözetiminde olmalıdır.

21 H İlaçların karışmasını engellemeye yönelik düzenleme yapılmalıdır H İlaç isimleri kısaltılarak yazılmamalıdır H Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçların listeleri hazırlanmalı, o Listeler kullanım alanında bulunmalıdır H Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçların dolaplardaki yerleşimi ayrı raflarda yapılmalıdır H Pediatrik dozda kullanılacak ilaçlara yönelik tedbirler alınmalıdır H Pediatrik dozdaki ilaçların listeleri ilgili bölümde bulunmalıdır H Pediatrik dozdaki ilaçların dolaplardaki yerleşimi diğer ilaçlardan ayrı raflarda yapılmalıdır H Acil kullanılabilecek pediatrik ilaçların kilograma göre dozları listelenmeli, o Listeler ilgili bölümde bulunmalıdır Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlara yönelik düzenleme yapılmalıdır Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kilitli alanlarda bulundurulmalıdır Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçların devir teslimi yapılmalıdır. Devir teslim kayıtlarında; o İlacın hangi hastaya kaç adet kullanıldığı, o İlacın kullanıldığı tarih, o İlacı kimin uyguladığı, o Kime kaç adet ilaç teslim edildiği, Teslim alan ve teslim edenlerin imzaları bulunmalıdır.

22 HBTC BAKIM KALİBRASYONU 3.1. PREANALİTİK EVRE: Stribi cihaza düz yönü kendinize gelecek şekilde yerleştirin, cihaz otomatik olarak açılır sn. sonra ekranda kod numarası (code) görülür, kod numarası kutu üzerinde yazan kod ile aynı olmalıdır ANALİTİK DÖNEM: Hastanın kimliği doğrulanır Hastanın parmak ucu alkollü pamuk ile silinir lanset batırılır ve ilk kan silinir arkasında gelen damlayı sitribin emmesi sağlanır Cihaz otomatik olarak geri saymaya başlar, sürenin sonunda ekranda mg/dl cinsinden değer görünür POSTANALİTİK DÖNEM: Strip cihazdan çıkarılarak tıbbi atık kutusuna atılır Sonuç şeker izlem formuna kaydedilir. 3.4.CİHAZI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: Stribin kutusu açılınca üzerine tarih yazınız, stripler 90 günde tüketilmelidir Strib orijinal kutusunda muhafaza edilir Stribe ıslak elle dokunmayınız Strip kutularının kapağı sıkıca kapalı olmalıdır Her yeni kutu açıldığında içindeki kalibrasyon stribi ile muhafaza edilmelidir Arıza durumunda arıza bildirim formu doldurularak sorunun çözümlenmesi için ilgili firmayla iletişime geçilir Cihazı kir, kan bulaşmasını önleyiniz, bulaşması durumunda nemli sabunlu bezle silinir Kalibrasyon için; kalibrasyon stribi cihaza yerleştirilir. Ekranda görülen code numarası ile kutudaki numara ile karşılaştırılır numara aynı ise strib çıkarılır, aynı değilse tekrar deneyiniz. Yine aynı değilse sorumluya haber verilir.

23 KALİTEDEN KISA NOTLAR Kliniklerden ameliyata gidecek hastalarda Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinden Klinikten ayrılmadan önce kısmı doldurulmalıdır (GN.FR.1062) Kimlik doğrulama, Hasta başı test cihazı, Sözel istem, Kişisel koruyucu ekipman ve güvenlik raporlama sistemi konularında mutlaka eğitim almış olmak gerekmektedir. Hasta başı test cihazı (glukometre, pulseoksimetre, kangazı cihazı) temizliği her kullanımda yapılmalı, kalite kontrol testi (GN.FR.1606) ayda bir defa yapılıp, Hasta Başı Test Cihazı Kontrol Kayıt Formuna kaydedilmelidir. HBTC ile çalışılan tüm testler hasta dosyasına kayıt edilmelidir. HBTC ile ilgili eğitim almış olmak gerekmektedir.(imza alınmalıdır) Yatışı yapılan her hastaya beyaz renkli kimlik tanımlayıcı kullanılmalıdır. Alerjik hastalarda ise sadece kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı kullanılmalıdır. Tanı ve tedavi gerektiren tüm işlemlerde hasta kimliği doğrulanır. Tüm çalışanlar kimlik tanımlayıcıların kullanımı ve kimlik tanımlayıcılar konusunda eğitim almalıdır. Hastanın beraberinde getirdiği ilaçlar hemşire tarafından teslim alınmalı, hekimi tarafından kontrol edilmeli, teslim alınan ilaçların miat kontrolü yapılıp miadı geçenler imha edilmelidir ve hastanın beraberinde getirdiği ilaç malzeme formuna (GN.FR.1180) kaydedilmelidir. Hekimin tedavi planı hemşire gözlem formuna kaydedilmeli hemşire tarafından uygulanmalıdır. Stajyerlerin ilaç uygulamaları hemşire gözetiminde olmalıdır. Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaç listesi (GN.FR.958), pediatrik dozdaki ilaçların listesi (GN.FR.959), acil kullanılabilecek pediatrik ilaçların kilograma göre dozları listesi (GN.FR.961), yüksek riskli ilaçlar listesi (GN.FR.1165), ambalaji benzer ilaçlar listesi (GN.FR.1164) birimde ve kullanım alanlarında bulunmalıdır yeri tüm personel tarafından bilinmeli. Ciddi ve beklenmeyen advers etkiler advers etki bildirim formuna kaydedilerek hastanemiz farmakoloji Anabilim Dalı öğrt.üyesi olan farmakovijilans sorumlusuna (Yrd.Doç.Dr.Burak Cem Soner) bildirilmelidir. Alerji gelişen hastadan beyaz kimlik renkli tanımlayıcı çıkarılıp kırmızı renkli takılır. İlaçların zayi olması durumunda (düşüp kırılma vb.nedenlerle) veya yarım ampul/flakon kullanılan ilaçların kalan kısmını imha tutanağı(ky FR.03.02) formu doldurarak eczaneye teslim edilir. Sözel istem, istemi alan kişi tarafından sözlü ve telefonla tabip talimatları formuna (GN.FR.936) yazılmalı, yazan kişi tarafından geri okunmalı, gerektiğinde verilen ilacın adı kodlama yöntemi ile tekrar edilmeli, istemi veren kişi tarafından istemin doğruluğu sözel olarak onaylanmalıdır. En geç 24 saat içerisinde hekim tarafından tedavi planına yazılmalıdır. Yüksek riskli ilaçlar sözel orderla uygulanmaz. (Yüksek riskli ilaçlar listesine bakınız.)sözel istem uygulanması konusunda Hekim ve Hemşirelere eğitim verilmelidir. Transfüzyon süreci: Kan veya kan ürünleri istem formuyla (GN.FR.917 1) istenir. üzerinden Transfüzyon öncesi çapraz karşılaştırma test sonucu, hastanın kimliği, kan ve kan ürünlerinin türü ve miktarı, ürünün planlanan veriliş süresi iki sağlık çalışanı tarafından doğrulanmalı, kan

24 takıldıktan sonra ilk 15 dk. Başından ayrılmadan hasta gözlemlenir, daha sonrasında her 30 dk.bir vital bulgular alınır Kan transfüzyonu takip formuna kaydedilir (GN.FR.811). Hastaların başka servise, yoğun bakıma vs. transferinde sağlık çalışanı eşlik eder ve hasta transfer formu (GN.FR.417) doldurulur. Yatan hastalar servise kabulde dosyalarda bulunan düşme değerlendirme kısmı doldurulup düşme riski olup olmadığı değerlendirilir. Düşme riski olan hastaların başına dört yapraklı yonca figürü asılır. Hastada düşme riski yoksa haftada bir kez değerlendirme yapılır. Düşme olayı gerçekleşmişse Düşme olayı bildirim formuyla (GN.FR.993) Kalite Birimine bildirilmelidir. Hareket kısıtlamasının kararını hekim vermeli, bunu tedavi planına uygulamanın başladığı tarih ve saat, uygulamanın hangi aralıklarla kontrol edileceği ve uygulamanın hangi tarih ve saatte sonlandırılacağı şeklinde yazılmalıdır. Kısıtlılığın devamı ile ilgili karar en geç 24 saatte bir gözden geçirilmelidir. İlk yatışta hasta ve hasta yakınına hastane ve servis hakkında genel bilgiler (kahvaltı ve yemek saatleri, hasta ve yakınının uyması gereken kurallar, ziyaret saatleri ve kuralları, telefon kullanımı, tuvalet ve banyo kullanımı, hemşire çağrı sisteminin kullanımı(varolan klinikler için), hekimin günlük vizitleri konuları) hakkında bilgi verilmeli (GN.FR.940) Kişisel koruyucu ekipmanların yerini ve içeriğini tüm çalışanlar bilmelidir.kişisel koruyucu kullanımı ile ilgili eğitim verilmeli ve imza alınmalıdır (LST.03, 04.25). Riskli girişimsel işlemler öncesi hasta doktoru tarafından bilgilendirilmeli ve rızası (onam) alınmalıdır. Rıza belgesi doktor tarafından imzalanmalıdır. Nöbet teslimleri önce deskte sonra hasta başında yapılmalıdır. Hasta bakım sürecindeki bilgileri kapsamalıdır. Hasta / hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmelidir. BEYAZ KOD: 1111 (şiddet olaylarında) MAVİ KOD: 2222(acil sağlık desteğine ihtiyaç duyulan durumlar) PEMBE KOD: 3333 (bebek kaçırma olayları) tuşlanarak telefon ile çağrı verilir. Güvenlik Raporlama bildirim Formu (GN.FR.950) kalite modülü içerisinden dijital olarak veya form kalite modülünden alınarak doldurulur. İlaç güvenliği, transfüzyon güvenliği, cerrahi güvenlik ile ilgili doldurulur. Bölüm ve kişi ismi verilmez. Personel kimlik kartlarımız devamlı takılı olmalıdır. Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kilitli alanlarda bulunmalıdır. Hasta odalarında 2 yatak için en az bir tane el dezenfektanı olmalıdır. Buzdolaplarının içinde olan malzemeye göre sıcaklık takibi yapılmalıdır (GN.FR.320). Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar listesi olmalıdır.(lst.37) Kliniklerde kullanılan banko başındaki panolarda personel nöbet çizelgeleri, hatırlatıcı notlar asılır. Güncelliği haftalık olarak sorumlu hemşire tarafından sağlanır. Yatan hastalara, tedavi sürecinde eğitim verilmelidir. Kullanacağı ilaçlar, tıbbi cihazlar, beslenmeleri, egzersizleri, kontrol zamanı ve bakıma ilişkin dikkat edilecek hususlar,el hijyeni, Sigara kullanan hastalara sigarayı bırakma tavsiye eğitimi konularını kapsamalıdır Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu sağlanmalıdır. Hastanın bölüme kabulünde hasta/hasta yakını; Kahvaltı ve yemek saatleri, Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, Ziyaret saatleri ve kuralları, Telefon kullanımı, Tuvalet banyo kullanımı, Hemşire çağrı sistemi kullanımı, Hekimin günlük vizitleri konularında bilgilendirilmelidir. Çalışanlar talimatları, birim prosedürlerini ve görev tanımlarını ve nerede muhafaza edildiğini bilmelidirler. Risk düzeyine göre temizlik planı personeller tarafından bilinmelidir.

25 KALİTE DOSYASINDA BULUNMASI GEREKENLER Yazılışı,okunuşu ve ambalajı birbirine benzer ilaç listesi Yüksek riskli ilaçların listesi Pediatrik dozdaki ilaç listesi Aynı ilacın farklı form ve dozları listesi Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar listesi Sözel ve telefonla iletişim formu talimatı Glukometre kullanım talimatı İzolasyon talimatı Düşme riski önleme talimatı Kişisel koruyucu ekipmanların listesi Risk düzeyine göre belirlenmiş temizlik planı Advers etki bildirim formu Işıktan korunması gereken ilaç listesi EĞİTİM VERİLECEK KONULAR Kişisel koruyucu ekipmanlar Hastaların nütrisyonel destek ihtiyacının belirlenmesi, karşılanması ve izlemine yönelik süreçler Yazılı dokümanlar Hasta mahremiyeti Hastaların güvenli transferi Bilgi güvenliği konusunda farkındalık Atık yönetimi İlaçların güvenli transferi ve tehlikeli ilaç kırılmalarına müdahale Hbtc bakım ve kalibrasyonu Hasta kimlik tanımlayıcıların kullanımı Sözel istem uygulaması Advers Etki bildirimi konusunda Renkli kodlar Güvenlik raporlama sistemi ACİL MÜDAHALE SETİNDE ASGARİ OLMASI GEREKEN SARF MALZEME Laringoskop seti ve yedek pilleri (çocuk ve erişkin için ) Balon valf maske sistemi, Değişik boylarda maske Oksijen hortumu ve maskeleri Entübasyon tüpü Yardımcı hava yolu araçları (laringeal maske, airway ya da kombi tüp), Enjektörler, Kişisel koruyucu ekipman bulunmalıdır. Acil müdahale setinde bulunması gereken ilaçlar, bölümün ihtiyacı ve hasta portföyüne göre belirlenmelidir. Ameliyathane, yoğun bakım ve diyaliz bölümlerinde ayrıca acil müdahale seti içindedefibrilatör bulunmalıdır. Kritik Stok Seviyesi: İlaç/malzemenin temini için gerekli işlemlerin başlatılması gerektiğini gösteren miktardır. Minimum Stok Seviyesi: Her zaman mutlaka bulundurulması gereken miktardır. Maksimum Stok Seviyesi: Kurumun ihtiyacı esas alınarak belirlenmiş, gereksiz malzeme stokunu önleyecek en üst miktardır. Hasta Başı Test Cihazları (HBTC): Sağlık Hizmeti sunulan bölümlerde tetkik amacıyla kullanılan (glukometre, kangazı cihazı vb.) test cihazlarıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır.

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinin giriş-çıkış kuralları belirlenmelidir. Tüm yüzeyleri pürüzsüz, yuvarlak köşeli, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir.

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Kadın ve erkek hastalar için ayrı olmak üzere hasta

Detaylı

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI YAYIN TARİHİ: 12/06/2013 PROSEDÜR NO: 071 REV NO: REV TARİHİ: SIRA ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI DEĞERLENDİRME ACİL SERVİS CİHAZ YÖNETİM SORULARI 4

Detaylı

Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır.

Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır. Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır. Rehabilitasyon alanları bulunmalıdır. Sigara içen hastalar için sigara içme alanı bulunmalıdır. Ziyaret için ayrı bir alan bulunmalıdır.

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: KSÜ Sağlık Uygulama

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Sütçü İmam

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GÖZ HASTALIKLARI SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/7 NO AMAÇ PLANLANA 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde hataların en aza indirilmesi 2 Cerrahi güvenliğin Hasta kimlik bilekliklerinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastanesi Göz Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılamasını sağlamak. 2.KAPSAM: Kahramanmaraş

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Genel Pediatri Servisinde bakım ünitesindeki her hastanın bakım ve tedavilerinin en iyi düzeyde yapılmasını amaçlar.

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI Güvenlik raporlama sisteminin amacı; Hastanelerde meydana gelen

Detaylı

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ RADYASYON ONKOLOJİ SAYFA NO 1 / 7 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ HEMOTOLOJİ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM:

Detaylı

PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111

PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111 2 PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111 3 NEDEN RENK ÇALIŞANI HABERDAR ETMEK, RİSK DURUMLARINDA İLETİŞİMİ SAĞLAMAK, İLETİLEN MESAJI KISA VE NET İLETEBİLMEK, ZAMAN KAZANDIRMAK, PANİK HALİNİ ENGELLEMEK, ACİL DURUMA

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Güvenlik Raporlama Sistemi Güvenlik raporlama sistemi; Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU: KLN.PR.04 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1.AMAÇ:

Detaylı

Hastaların Doğru Tanımlanması. Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08.

Hastaların Doğru Tanımlanması. Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08. Hastaların Doğru Tanımlanması Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08.2010 Hastaların Doğru Tanımlanması Sağlık hizmeti sunumunda yaşanan tıbbi

Detaylı

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar.

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar. FTR SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde yapılmasını

Detaylı

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir.

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir. SIK SORULANLAR 00.01.02.05.00 Hasta/hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmelidir. Bu maddeyi karşılamak için hekimlerin ne yapması lazım? Günlük

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞTABİBLİĞİ ÖZ DEĞERLENDİRME YAPILACAK BİRİM : TARİH - SAAT : 06.05.

ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞTABİBLİĞİ ÖZ DEĞERLENDİRME YAPILACAK BİRİM : TARİH - SAAT : 06.05. Revizyon Dikey Boyut Bölüm No Standart No Değerlendirme Ölçütü Puan Sonuç ÖZ DEĞERLENDİRME YAPILACAK BİRİM : TARİH - SAAT : DENETÇİLER İMZA İzzer SELLER 1-2- 3-4- Nurhan DOĞRU Ersin ŞAHİN İzzet SELLER

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN SIRA NO 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA Hasta kimlik bilekliğinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER TABLOSU 1.0 AMAÇ:... 2 2.0 KAPSAM:... 2 3.0 SORUMLULAR:... 2 4.0 TANIMLAR... 2 5.0.UYGULAMA:... 2 5.1 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ BİRİMLERDE YAPILIR?... 2 5.2 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI Amaç Hasta kimliği doğrulama hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim Hedefleri Kol bandı uygulamasının hasta güvenliği açısından önemini açıklayabilme

Detaylı

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniğine alınan her hastanın tedavi ve bakımının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak 2. KAPSAM: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniği çalışanları ve bu

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi Hastanın kimliğinin doğrulanması İlaç kulanım

Detaylı

SHKS EĞİTİMLERİ 00 01 01 10 00 Hasta Başı Test Cihazlarının (HBTC) kullanımı düzenlenmelidir. 15 00 01 01 10 01 HBTC nin kullanıldığı bölümlerde

SHKS EĞİTİMLERİ 00 01 01 10 00 Hasta Başı Test Cihazlarının (HBTC) kullanımı düzenlenmelidir. 15 00 01 01 10 01 HBTC nin kullanıldığı bölümlerde SHKS EĞİTİMLERİ 00 01 01 10 00 Hasta Başı Test Cihazlarının (HBTC) kullanımı düzenlenmelidir. 15 00 01 01 10 01 HBTC nin kullanıldığı bölümlerde sorumlular belirlenmelidir. 00 01 01 10 02 HBTC nin envanteri

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ

HASTA GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ HASTA GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ Hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetinin sağlanmasını esas alan Sağlıkta

Detaylı

2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI 2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI DOKÜMAN NO YÖN.PL.03 YAYIN TARİHİ 06.08.2013 REVİZYON NO 0 REVİZYON TARİHİ 0 SAYFA NO 1/10 Sıra Hedefi Planlanan Faaliyetler Sorumlu Uygulama İzleme Yöntemi 1 Hasta Kimlik

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİNİN DAYANAKLARI Hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetinin sağlanmasını esas alan Sağlıkta Kalite Standartları

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

EĞİTİM PLANI 2016 YILI

EĞİTİM PLANI 2016 YILI KODU: KEY02.PL.01 YAYIN TARİHİ: 13.09.2015 REVİZYON NO:- REVİZYON TARİHİ: - SAYFA: 1 / 5 Sıra No SKS Kod No Eğitimin Konusu Çalışan Hasta/Yakını 1 KKY02.01 2 KDY01.08 3 KGR03 Çekirdek 4 KAD06.01 5 KAD08.04

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI İLAÇ GÜVENLİĞİ Hemşire Rabia Köksal İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

, ,

, , Yürürlük i: 11.10.2012 HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi - İptal Madde No - 3.1.3.2, 3.14.3, 3.16.1-3.1.1.5, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12,

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1 / 13 1. AMAÇ: Hastanemizin tüm kliniklerinde yatan hastalarımızın tanı, tedavi işlemlerini hasta ve çalışan güvenliği kapsamında yapmaktır. 2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak DOKÜMAN NO KU.YD.004 İLK YAYIN TARİHİ 01.01.2014 REV. NO - TARİHİ 01.14.09.2015 Sayfa 1 / 7 1 BOYUT KURUMSAL HİZMETLER BÖLÜMLER Kurumsal Yapı Kalite Yönetimi Amaç: Kurumsal Hizmetlerin İşleyişini Sorunsuz

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GİRİŞ Tüm sağlık çalışanları ve hastane yöneticileri olarak içinde bulunduğumuz olumsuz koşullar nedeniyle yaptığımız

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI

BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI Başhekim Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Pratisyen Hekim HİZMET FAALİYETLERİ VE İŞLEYİŞİ Hekimlerin genel görev, yetki ve sorumluluklarının

Detaylı

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Engelli hastalar için düzenleme yapılmalı, o Hasta koltuğu başlığı (tetiyer) arkaya katlanabilir olmalı,

Detaylı

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir HASTA DÜŞMELERİ 1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir yere ya da nesnelere doğru hareket etmesi

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 208 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Çevre Hastanesinde yatan veya ayaktan girişimsel işlem yapılması planlanan hastalarının kimliklerini doğrulayarak

Detaylı

K.T.Ü. FARABİ HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ FARABİ HASTANESİ EĞİTİM PLANI

K.T.Ü. FARABİ HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ FARABİ HASTANESİ EĞİTİM PLANI EĞİTİM PLANI HKS EĞİTİM KONULARI ANLATILACAK KONU AYRINTILARI 3 Kimlik tanımlayıcıların kullanımı Hasta kimliğinin doğrulanmasına yönelik çalışmalar Kimlik tanımlayıcılar Barkotlu kimlik tanımlayıcılar

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

2017 YILI EĞİTİM PLANI

2017 YILI EĞİTİM PLANI 207 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ YÖN.PR.21 15.01.2014 0 1/6 1.0 AMAÇ: Orhaneli İlçe Devlet Hastanesinde çalışan güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için çalışan güvenliği kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, bunu

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS ÖNCE ZARAR VERME HATA İNSANA ÖZGÜDÜR!! Hasta düşmeleri, tüm Dünya da sağlık bakım kurumlarında önemli bir hasta güvenliği

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ KOD: SİY.PR.05 YAYIN TAR:01.04.2016 REVİZYON TAR:26.09.2017 REVİZYON NO:05 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Hastanemize satın alman ilaçların güvenli depolanması, dağıtılması, hastalara güvenli ilaç uygulamalarının

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI amaç ve hedefi Tarihi veren kişi e katılacaklar i Yöntemi aşamaları yeri süresi i içerik içi gerekli meteryal Etkinlik değerlendirme yöntem Enfeksiyon önlenmesi Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI 206 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri 2 Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: ACİL SERVİS HEMŞİRESİ Oryantasyıon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BEYAZ KOD GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Beyin Ve Sinir Cerrahisi Servisi Sorumlu Hemşiresi

Detaylı

DÜŞME RİSKİNİ DEĞERLENDİRME TALİMATI

DÜŞME RİSKİNİ DEĞERLENDİRME TALİMATI Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.4.5, 1.5-1.2.2 KAPSAM: Klinikler ve yoğun bakımlar Hazırlayan/Kontrol Eden Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Onay Gülsemin ACIOĞLU

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 2018 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa no EY.PL.01 1.10.2015 0 0 1. Adı amaç ve hedefi Tarihi veren kişi e katılacaklar i Yöntemi ş yeri süresi i içerik başlıkları

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.04 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:07 1. AMAÇ:

Detaylı

HASTA KİMLİK TANIMLANMASI VE DOĞRULAMA TALİMATI

HASTA KİMLİK TANIMLANMASI VE DOĞRULAMA TALİMATI 1.0 AMAÇ: Hastalara, tanı ve tedavi hizmeti verilirken hastaya ait kimlik bilgilerinin doğru tanımlanması ve kimlik doğrulanması yapılarak; doğru hastaya, doğru işlem ve doğru tedavi yapılmasını sağlamak.

Detaylı

Hasta Transferi AMAÇ TEMEL İLKELER. Dikkat Edilecek Noktalar

Hasta Transferi AMAÇ TEMEL İLKELER. Dikkat Edilecek Noktalar AMAÇ Hastanın tetkik/ tedavi amacıyla bir klinikten diğerine/ ameliyathaneye, tetkik/ tanı birimlerine veya hastane dışı sağlık kurumuna transferinin var olan sağlık durumunun ve bakımın sürekliliğini

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; birimlerde bulunması gereken ilaç ve sarf malzemelerinin; kritik stok düzeylerini ve son kullanım tarihlerini kontrol altında tutulacak şekilde takibini gerçekleştirmek,

Detaylı

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ Çalışan Güvenliği Genelgesi 14.05.2012 Genelge : 2012 / 23 Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik doğrultusunda; 1) Çalışan güvenliği komitesinin

Detaylı

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1 - AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma hastanesi fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde

Detaylı

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 TARİH:../ /20 Sayfa No: 1/9 00 01 HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 Kalite yönetim direktörü belirlenmelidir.

Detaylı

KURUMSAL HİZMET YÖNETİMİ YÖNETİM HİZMETLERİ

KURUMSAL HİZMET YÖNETİMİ YÖNETİM HİZMETLERİ KURUMSAL HİZMET YÖNETİMİ YÖNETİM HİZMETLERİ 00 01 KURUMSAL HİZMET YÖNETİMİ 00 01 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 940 00 01 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 01 Kalite yönetim direktörü

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI 2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI Eğitim Konusu Eğitimi Veren Birim/Kişi KATILIMCI Eğitim Süresi Eğitim Tarihi Eğitim Yeri Panik Değerler & Panik Değer Bildirimi Laboratuvar Birim Sorumlusu

Detaylı

SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018

SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018 SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018 in Konusu Tarih Yeri ci Katılımcı Süresi in Amaç ve Hedefleri Yöntemi in İçeriğine İlişkin Genel Başlıklar İçin Gerekli Mataryeller Etkinliğini Değerlendirme Yöntemleri 1.

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastane çalışanlarını

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ BÖLÜM UYUM REHBERİ Doküman Kodu Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

HASTA BAKIM HİZMETLERİ

HASTA BAKIM HİZMETLERİ HASTA BAKIM HİZMETLERİ Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu sağlanmalıdır. Hastanın bölüme kabulünde hasta/hasta yakını; o Kahvaltı ve yemek saatleri, o Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, o

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

HASTA GÜVENLİĞİ PLANI 1 2 Hasta Kimlik Tanımlamasının Doğru Yapılması, Oluşabilecek Hataların Engellenmesi İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi Hasta kimlik bilekliklerinin uygun bilgilerle hazırlanması Yatışı yapılan ve gözlem

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ Hemşire Emriye Geçer

HASTA GÜVENLİĞİ Hemşire Emriye Geçer T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI HASTA GÜVENLİĞİ Hemşire Emriye Geçer HASTA GÜVENLİĞİ GÜVENLİ CERRAHİ UYGULAMALARI

Detaylı