Ders Kodu FIZ183 Ders Adı Genel Fizik I Yarıyıl 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ders Kodu FIZ183 Ders Adı Genel Fizik I Yarıyıl 1"

Transkript

1 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ %30 İNGİLİZCE MÜFREDATINDAKİ DERSLERİN İÇERİKLERİ 1. YARIYIL Ders Kodu MAT183 Ders Adı Matematik I Yarıyıl 1 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 4 Bu ders sayılar, mutlak değer, eşitsizlikler, tümevarım, koordinatlar. Fonksiyon kavramı ve fonksiyon çeşitleri. Bazı özel fonksiyonlar çeşitleri ve tanım kümeleri. Fonksiyonların limiti, sürekliliği. Sürekli fonksiyonların özellikleri. Türev kavramı. Değişme hızı, ortalama değer teoremi ve uygulamaları. Maksimum ve minimum bulma ve uygulamaları. Hiperbolik fonksiyonlar ve türevleri, kapalı ve ters fonksiyon türevleri, parametrik denklemler ve bunların türevi ve eğri çizimleri. Kutupsal koordinatlar konularını kapsar. Ders Kodu FIZ183 Ders Adı Genel Fizik I Yarıyıl 1 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 4 Birimler, Fiziksel nicelikler ve vektörler, Doğrusal hareket, İki ve üç boyutta hareket, Newton hareket yasaları, Newton yasalarının uygulaması, İş ve kinetik enerji, Potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, Doğrusal momentum, itme ve çarpışmalar, Katı cisimlerin dönme hareketi, Dönme hareketinin dinamiği, Denge ve esneklik, Kütle çekimi Ders Kodu BMM101 Ders Adı Biyomedikal Mühendisliğine Giriş Yarıyıl 1 Üniversite, fakülte ve bölümün tanıtımı. Biyomedikal mühendisliğinin tarihçesi; tıp, mühendislik ve temel bilimlerle ilişkileri; günümüzde ana çalışma alanları. Ders Kodu BMM103 Ders Adı Teknik Resim Yarıyıl 1 Teori 2 Pratik 2 Kredi 3 AKTS 5 Mühendislikte temel teknik resim, çizim araç ve gereçleri, resim kâğıtlarının hazırlanması, teknik yazı, bilgisayar destekli tasarım (CAD) platformu, izdüşüm prensipleri, tasarı geometri prensipleri, temel görünüşlerin oluşturulması, yardımcı görünüşler, kesit görünüşler, perspektif resimler, temel makine parça çizimleri, montaj resmi, ölçülendirme, tolerans ve yüzey kalite sembolleri, örnek uygulamalar.

2 Ders Kodu AIT181 Ders Adı Atatürk İlkerleri ve İnkılap Tarihi I Yarıyıl 1 Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde Fikir Hareketleri, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Mondros Mütarekesi ve İşgaller, Milli Mücadele Hareketinin Doğuşu ve Milli Teşkilatlar, Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun' a Çıkışı ve Anadolu'daki durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mîsak-ı Milli'nin İlanı, Büyük Millet Meclisi'nin Açılması, Kurtuluş Savaşı, Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşması. Ders Kodu TUR181 Ders Adı Türk Dili I Yarıyıl 1 Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki konumu, Türk dilinin gelişimi ve tarihi devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, Türkçenin yapım ve çekim ekleri, Türkçenin kelime türleri ve kelime grupları, cümlenin öğeleri. Ders Kodu YDL181 Ders Adı Yabancı Dil I Yarıyıl 1 Dersin içeriği İngilizce dilinin temel dilbilgisi konularını öğretmek için tasarlanmıştır. Bu konular: To be, there is/are, have/has got, tenses, modals, passives, conditionals, noun clauses, reported speech, gerunds/infinitives konularıdır. Ders Kodu BME151 Ders Adı General Chemistry I Yarıyıl 1 Madde: Elementler, Bileşikler, Karışımlar, Ölçmeler ve Mol Kavramı, Kimyasal Reaksiyonlar ve Maddelerin Değişimi, Asit-Baz Reaksiyonları, Redoks Reaksiyonları, Reaksiyon Stokiyometrisi, sulu çözelti tepkimeleri, Gazlar, Gazların Özellikleri, Gaz Kanunları, Moleküler Hareket, Gerçek Gazlar, Termokimya: Enerji, Isı ve Entalpi, Kimyasal Değişim Entalpisi, Tepkime Isıları, Atomun Yapısı, Atom Modelleri, Çok Elektronlu Atomların Yapısı, Atomların Periyodik Özellikleri, Kimya ve Periyodik Sistem, Kimyasal Bağlar: İyonik Bağlar, Kovalent Bağlar, Poliatomik Türlerin Yapıları, Oktet Kuralının İstisnaları, Lewis Asit ve Bazları, İyonik ve Kovalent Bağların Karşılaştırılması, Moleküller: Şekil Boyut ve Bağ Kuvveti: Molekül ve İyonların Şekilleri, Moleküllerde Yük Dağılımı, Moleküller: Şekil Boyut ve Bağ Kuvveti: Bağların Kuvvetleri ve Uzunlukları, Orbitaller ve Bağ Oluşumu, Sıvı ve Katı Maddeler: Moleküller Arası Kuvvetler, Sıvı Yapısı, Katı Yapıları, Faz Değişimleri.

3 Ders Kodu BME153 Ders Adı Computer Programming I Yarıyıl 1 Teori 2 Pratik 2 Kredi 3 AKTS 5 Algoritma Geliştirme ve Akış Diyagramları; MATLAB ve Programlama Ortamı; MATLAB de Diziler; disp ve fprintf Komutlarıyla Ekrana Mesaj Yazdırma, Döngüler; Matrislerde İşlemler; Fonksiyon M Dosyaları, Uygulamalar; MATLAB de Dosya Yönetimi; MATLAB de Polinom Manipülasyonları; MATLAB de 2 Boyutlu Grafik İşlemleri; MATLAB de Sembolik (Simgesel) Değişkenler ve İşlemler; Uygulamalar.

4 2. YARIYIL Ders Kodu FIZ186 Ders Adı Genel Fizik II Yarıyıl 2 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 4 Elektrik yükü ve elektrik alanları, Gauss yasası, Elektriksel potansiyel, Sığa ve dielektrikler, Akım, direnç ve elektromotor kuvvet, Doğru akım devreleri, Manyetik alanlar ve manyetik kuvvet, Manyetik alan kaynakları, Elektromanyetik indüklenme ve Faraday yasası, İndüktans, Alternatif akım, Elektromanyetik dalgalar. Ders Kodu BMM102 Ders Adı Tıbbi Biyoloji Yarıyıl 2 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 4 Hücre yapısı ve organelleri; insan vücudunu oluşturan hücre türleri; hücre metabolizması; genetik materyal; protein sentezi; enzimler ve biyokimyasal reaksiyonlar; mutasyonlar ve kanser. Ders Kodu MAT186 Ders Adı Matematik II Yarıyıl 2 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 4 Bu ders, Riemann integrali, analizin ve integral hesabının temel teoremleri, kısmi integrasyon ve değişken değiştirme yöntemleri, sayısal integral yöntemleri, hiperbolik ve ters hiperbolik fonksiyonlar, belirli integral, alan, yay uzunluğu, dönel yüzeyin alanı ve hacim hesapları, moment ve ağırlık merkezinin bulunması, Pappus teoremleri, kutupsal koordinatlarda alan ve yay uzunluğu, has olmayan integraller, sonsuz seriler ve seriler için yakınsaklık testleri, mutlak yakınsaklık ve şartlı yakınsaklık, kuvvet serilerinin türevi ve integrasyonu, kuvvet serilerinin yakınsaklığı Taylor ve Maclaurin Serileri konularını kapsar. Ders Kodu MAT192 Ders Adı Lineer Cebir Yarıyıl 2 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 3 Matris Cebiri, Matrisler Üzerinde Elementer Satır İşlemleri, Lineer Denklemlerin Çözümleri, Özel Tip Matrisler, Elementer Matrisler, Denk Matrisler, nxn Determinantlar, Determinant Özellikleri, Vektör Uzayları, Alt Uzaylar, Lineer Bağımsızlık, Taban ve Boyut, Lineer Dönüşümler ve matris gösterimi, Özdeğer ve Özvektör, Köşegenleştirme, İç Çarpım Uzayları. Ders Kodu AIT182 Ders Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Yarıyıl 2 Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, Jeopolitik Kavramı ve Türkiye nin Jeopolitiği.

5 Ders Kodu TUR182 Ders Adı Türk Dili II Yarıyıl 2 Cümlenin ne olduğu, cümlenin öğelerinin neler olduğu, bir cümlenin tahlinin nasıl yapılması gerektiği ve cümle inceleme örnekleri, cümle türleri, genel kompozisyon bilgileri, yazılı kompozisyonda kullanılacak plan, yazılı ve sözlü anlatım türlerinin neler olduğu ve bunların örnekleri, anlatım biçimleri ve paragrafta düşünceyi geliştirme yollarının neler olduğu, anlatım bozuklukları ve uygulaması, bilimsel yazıların uygulanmasında uyulacak kurallar. Ders Kodu YDL182 Ders Adı Yabancı Dil II Yarıyıl 2 Bu dersin içeriği şu şekilde tasarlanmıştır: Adjectives and adverbs, relative clauses, adverbial clauses, pronouns, nouns, quantifiers, articles, causatives, tag questions, prepositions. Ders Kodu BME152 Ders Adı General Chemistry II Yarıyıl 2 Kimyasal kinetik ve denge denklemi, asit ve bazlar, çözünürlük ve kompleks iyon denklemi, entropi ve serbest enerji, elektrokimya, metaller ve ametaller, geçiş metalleri, kompleks iyonlar, nükleer kimya, koordinasyon bileşikleri, organik kimya. Ders Kodu BME154 Ders Adı Computer Programming II Yarıyıl 2 Teori 2 Pratik 2 Kredi 3 AKTS 5 Temel Kavramlar:.NET iskeleti; Değişkenler ve anlatımlar; Operatörler, Blok kontrol deyimleri; Dizi değişkenler, Pointer değişkenler; Math sınıfı, String, tarih ve zaman işlemleri; Sınıflar ve Nesneye yönelik programcılık; Metot hazırlamak; İndexleyiciler, Interface ler, Delegate ler, Struct ve Enum tipi hazırlamak; Hata ayıklmak ve hata yakalamak; Dosya ve klasör işlemleri; Form kontrolleri; Picturbox kontrolü ve resim işlemleri; Grafik ve çizim işlemleri; API fonksiyonları.

6 3. YARIYIL Ders Kodu MAT283 Ders Adı Diferansiyel Denklemler Yarıyıl 3 Diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması Diferansiyel denklemlerin elde edilmesi, Birinci mertebeden diferansiyel denklemler, Yüksek mertebeden lineer diferansiyel denklemler, Laplace dönüşümü. Ders Kodu YDL281 Ders Adı Mesleki Yabancı Dil I Yarıyıl 3 Bilim, teknoloji, mühendislik, mühendis temel kavramları ve tanımları. Mühendislik tarihi. Mühendislik çalışma metodolojisi. Bilimsel çalışma kavramı ve basamakları. Mühendislik tasarım süreci kavramı ve basamakları. Mühendislikte problem çözme teknikleri. Mühendislikte 7 aşamalı problem çözme. Mühendislik çalışma alanları: Uçak mühendisliği, Biyoloji mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Finans Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Materyal Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Askeri Mühendisliği, Nükleer Mühendisliği, Okyanus Mühendisliği Petrol Mühendisliği, Ters Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Güvenlik Mühendisliği. Ders Kodu BMM201 Ders Adı Biyomalzemeler Yarıyıl 3 Biyomalzemelerin tanımı ve özellikleri, malzeme bilimi ve mühendisliğin temel prensipleri, mühendislik malzemelerinin biyomedikal kullanım ve uygulamalarının değerlendirilmesi, biyolojik malzemelerin özelliklerinin araştırılması, biyouyumluluk tanımlanması, çeşitli biyomalzemelerin biyouyumluluğunun değerlendirilmesi Ders Kodu BMM203 Ders Adı Sayısal Analiz ve Algoritmalar Yarıyıl 3 Tanıtım; Algoritma Geliştirme ve Akış Diyagramları; Sayısal yöntemler: Yaklaşımlar ve hatalar, Cebrik denklemlerin kökleri, Açık metotlar, Lineer denklem sistemleri, İteratif çözüm yöntemleri, Lineer olmayan denklem sistemlerinin çözümleri, Eğri uydurma yöntemleri, Newton bölünmüş farklar tablosu ile interpolasyon yöntemi, Lagrange interpolasyonu, Sayısal integrasyon, Sayısal türev, Adi diferansiyel denklemlerin sayısal çözümleri, MATLAB ile başlangıç değer problemlerinin çözümü, Stiff problemler, Mühendislik uygulamaları, Sınır değer problemlerinin tanımı, sınır koşulları, sonlu farklar yöntemi, Sınır değer problemlerinin sonlu farklar yöntemi ile çözümü ve mühendislik uygulamaları.

7 Ders Kodu BMM205 Ders Adı Devre Teorisi Yarıyıl 3 Teori 3 Pratik 2 Kredi 4 AKTS 6 Ohm ve Kirchhoff yasaları, direnç devreleri, devre analiz yöntemleri, Thevenin ve Norton eşdeğer devreleri, işlemsel kuvvetlendiriciler, birinci dereceden dinamik devrelerin analizi, RLC devrelerinin matrislerle analizi, sinüzoidal sürekli hal analizi, Laplace dönüşümü ile devre analizi. Ders Kodu BME251 Ders Adı Biomedical Image Processing Yarıyıl 3 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Görüntü işleme ile ilgili temel kavramlar; Renk kavramı, piksel ve renk uzayları; Görüntünün sıkıştırılması; Görüntü iyileştirme; Görüntü restore etme; Görüntülerde kenar kavramı ve eğim; Görüntü segmentasyonuna giriş; Kenar bulma ve konvolusyon işlemi; MATLAB ile görüntü işleme uygulamaları Ders Kodu BME253 Ders Adı Biotechnology Yarıyıl 3 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Genler ve Genom, Tıbbi Biyoteknoloji, Biyoteknoloji Düzenlemeleri.

8 4. YARIYIL Ders Kodu YDL282 Ders Adı Mesleki Yabancı Dil II Yarıyıl 4 Endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, yöneylem araştırması, bilgisayar mühendisliği, donanım ve şebeke mühendisliği, yazılım mühendisliği, metalürji mühendisliği, demir ve çelik dökümü, seramik mühendisliği, makine mühendisliği, mekatronik ve mekanik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği otomotiv mühendisliği alanlarında temel teknik İngilizce terimler ve kavramlar. Ders Kodu BMM202 Ders Adı Biyomekanik Yarıyıl 4 Teori 4 Pratik 0 Kredi 4 AKTS 5 Biyomekaniğe giriş ve genel anatomi; Hareket, hız, ivme, kuvvet, iş ve enerji kavramları; İskelet-Kas sistem mekaniği; Statik analiz, gerilme-gerinim ilişkisi, Deformasyon çeşitleri, Kayma gerilmesi, yük ve gerilme dönüşümü, dokuların mekanik özellikleri, Kemik, kas ve eklemlerin mekanik ve yapısal analizi; Mekanik sistemlerin dinamiği, Ortopedik araç ve gereçlerin mekanik açıdan incelenmesi, Malzemelerin gerilme ve gerinim deformasyonları, Biyomedikal alanında mevcut problemlerin çözümlerine yönelik yaklaşımlar. Ders Kodu BMM204 Ders Adı Tıp ve Biyolojide Hesaplama ve Yarıyıl 4 Bilişim Biyoinformatiğin temel kavramları. Tıpta veri ve veri kaynakları, Bunların işlenmesi ve otomasyonu, Gauss fomulü, Numerik türev ve integral, Richardson dış kestirimi algoritması, Numerik Integral bulma algoritmaları, Biyoistatistik, Veri madenciliği Ders Kodu BMM206 Ders Adı Elektronik I Yarıyıl 4 Teori 3 Pratik 2 Kredi 4 AKTS 5 Yarıiletken diyotlar, diyot uygulamaları, çift kutuplu transistörler (BJT), BJT'lerin DC ve AC kutuplanması, alan etkili transistörler (FET), FET'lerin kutuplanması, FET yükselticiler. Ders Kodu BMM208 Ders Adı Olasılık ve İstatistik Yarıyıl 4 İstatistiğe giriş; Veri türü, örnekleme ve veri toplama; Frekans tabloları, veri görselleştirme; Merkezi eğilim ve yayılma ölçüleri; Olasılığa giriş; Koşullu olasılık ve bağımsızlık; Olasılık yoğunluk fonksiyonu; Rastgele değişkenler, öngörü, moment oluşturma fonksiyonları; Dağılımlar; Hipotez testi.

9 Ders Kodu BME252 Ders Adı Electromagnetic Fields Theory Yarıyıl 4 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Elektromanyetik alan teorisinin temel varsayımları, elektrostatik, manyetostatik, zamanla değişen alanlar ve elektromanyetizma. Ders Kodu BME254 Ders Adı Clinical Engineering Yarıyıl 4 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Klinik mühendislerinin görev tanımları ve ilgili yasal düzenlemeler, Sağlık hizmeti sunulacak bina donanımları, Sağlık sektöründe yaygın kullanılan cihaz, malzeme ve yazılımlar, Bu ürünlerin alımının planlaması ve yasal süreçler, İşletme süreci; bakım, onarım, kalibrasyon hizmetleri vb., Tıbbi teknolojilerle ilgili danışmanlık, destek ve eğitim hizmetleri, Verimlilik, ARGE faaliyetleri, Akademik roller.

10 5. YARIYIL Ders Kodu BMM399 Ders Adı Endüstri Stajı I Yarıyıl 5 Teori 0 Pratik 0 Kredi 0 AKTS 3 Staj boyunca öğrenilenler, büyük ölçüde aşağıdaki maddeleri kapsamalıdır: İşletmeler için:1.kurumun tarihçesi, endüstrideki yeri ve işlevinin öğrenilmesi, 2. Uygulanan sürecin ve akış çizelgesinin kavranması, 3. Proses akım şeması çizilerek üretim ana hatları ile üzerinde kütle ve enerji denklik hesaplamalarının yapılması, 4. Süreçte yer alan birimlerin işlevi, yapısı, işletme koşulları ve bakımı ile ilgili bilgilerin edinilmesi, 5. Süreç kontrol ve kalite kontrol mekanizmalarının öğrenilmesi,6) ana üretim ünitesine yardımcı diğer tesisler (kazan dairesi, atık su arıtma tesisi, vb.) hakkında bilgi edinilmesi Laboratuvar ve Ar-Ge Merkezleri için: 1) Kurumun veya laboratuvarın genel tanıtımı, 2) mevcut ekipmanlar, 3) yer alan birimlerin işlevi, yapısı, işletme koşulları ve bakımı ile ilgili bilgilerin edinilmesi, 4) yapılan analizler ve bu analizlerle ilgili teori ve ilkelerin anlatılması 5) kuruluş tarafından uygun görülen analiz düzeneklerinin öğrenilmesi, 6) ana üniteye yardımcı diğer tesislerin (kazan dairesi, atık su arıtma tesisi, vb.) incelenmesi. Ders Kodu YDL381 Ders Adı Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma Yarıyıl 5 Konuşma becerisinin ağırlıkta olduğu bir derstir. Bu ders bilgisayar ve internetten kaynak taraması yapma, kendi meslekleriyle ilgili konularda akademik sunum yapma, mesleki alanda İngilizce sunum çalışmaları, grup çalışması, ikili çalışma, rol yapma aktiviteleri, İngilizceyi sözlü kullanma, konuşma, meslek yaşamlarının dışında günlük hayatta da kendilerini yabancı dilde ifade edebilme yeteneğinin oluşturulmasını içerir. Ders Kodu BMM301 Ders Adı Mikroişlemciler ve Yarıyıl 5 Mikrodenetleyiciler Teori 3 Pratik 2 Kredi 4 AKTS 5 İşlenecek konuların kapsamı:80x86 ailesi mimarisi, düşük düzey görevler için 80x86 CPU Assembly dili programlama, bilgisayar organizasyonu, bus yapılar dahil olmak üzere PC mimarisi, bellek, DMA, giriş / çıkış arabirimleri, kesmeleri tanımlamak, ve çevre birimleri. Ders Kodu BMM303 Ders Adı Elektronik II Yarıyıl 5 Teori 2 Pratik 2 Kredi 3 AKTS 3 BJT ve JFET'lerin frekans tepkileri, işlemsel yükselticiler, işlemsel yükselticilerin uygulamaları, güç yükselticileri, geri besleme ve osilatör devreleri, gerilim düzenleyicileri, biyomedikal uygulamalar.

11 Ders Kodu BMM305 Ders Adı Mühendislik Ekonomisi Yarıyıl 5 Gider ve değer mühendislikleri; mühendislik ekonomisi kararları; faiz ile ilgili kavramlar; sermaye içi getiri (verim) oranı kavramı ve faiz ile ilişkisi; projelerle ilgili bugünkü değer, gelecek değer, net bugünkü değer, ve net gelecekteki değer analizleri; yıllık eşdeğer masraf, yıllık eşdeğer kazanç ve yıllık net kazanç metotları; iç karlılık oranı, dış karlılık oranı ve rantabilite; geri ödeme süresi. Ders Kodu BME351 Ders Adı Biomedical Instrumentation I Yarıyıl 5 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Tıbbi cihazların temel kavramları, Temel sensörler ve prensipleri, Yükseltgeçler ve sinyal işleme, Biyopotansiyellerin orjini, Biyopotansiyel Elektrotlar, Biyopotansiyel yükseltgeçler, Kan basıncı ve ses. Ders Kodu BMM311 Ders Adı İnsan Anatomisi Yarıyıl 5 Hücre, doku, organ ve sistem kavramları. İnsan vücudundaki organ sistemleri, bunların yapıları ve genel görevleri. Ders Kodu BMM313 Ders Adı Kardiyovasküler Enstrümantasyon Yarıyıl 5 Kardiyovasküler Sistem anatomi ve fizyolojisi. Kardiyovasküler Sistem patolojileri. Kardiyovasküler tanı cihaz ve teknolojileri. Kardiyovasküler tedavi cihaz ve teknolojileri. Kardiyovasküler biyomalzemeler. Ders Kodu BME371 Ders Adı Digital Design Yarıyıl 5 Dersin amacı ve temel kavramların tanımı; Bool cebrine giriş; Kombinasyonel devre analizi ve uygulamaları; Ardışıl devre analizi ve uygulamaları; CMOS dijital devreler; Analogdijital ve dijital-analog dönüştürücüler; Sadece okuma ve okuma/yazma yapan hafızalar. Ders Kodu BME373 Ders Adı Database Management Systems Yarıyıl 5 Temel veri tabanı kavramları; Veri tabanı tasarımı: Varlık/İlişki modeli, fonksiyonel bağımlılık, haritalama, normalleştirme; İlişkisel cebir ve hesaplama; Tablo yaratma ve özelliklerinin belirlenmesi; İlişkisel cebir ve hesaplama; SQL; View, trigger ve cursor sorguları yazma; Program sorguları yazma; Veri tabanından uygulamaya bağlanma.

12 Ders Kodu BME375 Ders Adı Biochemistry I Yarıyıl 5 Biyokimyaya Giriş, Su, Termodinamik, Aminoasitler, Protein, Protein metodolojisi, Hemoglobin/miyoglobin, Enzimlere giriş, Enzimler ve Kinetikler, Nükleotidler, Karbonhidratlar, Yağlar, Membranlar, Sinyalleme Ders Kodu MSD301 Ders Adı İş Hukuku Yarıyıl 5 Bireysel İş Hukuku: İş Hukukunun Hukukun Dalları Ayrımındaki Yeri / İş Hukukunun Konusu / İş Hukukunun Bölümleri / İş Hukukunun Kaynakları / İş Hukukunun Temel İlkeleri / İş Hukukunun Temel Kavramları: İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Çırak, İşyeri / İşletme / İş Sözleşmesi Kavramı ve Türleri / İş Sözleşmesinin Yapılması. Ders Kodu MSD303 Ders Adı Patent ve Endüstriyel Tasarım Yarıyıl 5 Fikri mülkiyet haklarına giriş. Ürün tasarım ve geliştirmesi. Endüstriyel tasarım. Genel hükümler. Endüstriyel tasarım ve değerlendirmesi için patent başvurusu. Endüstriyel patent tasarımı. Endüstriyel patentin hakları. Endüstriyel tasarım kullanımı. Tasarımcının ve patent sahibinin haklarının korunması. Uluslar arası anlaşmalar. Örnek patentlerin değerlendirilmesi. Örnek patent hazırlanması. Ders Kodu MSD305 Ders Adı Girişimcilik Yarıyıl 5 Bu dersin amacı öğrencileri girişim fikri ve girişimcilik ile ilgili teorik konularda bilgilendirmek ve yardım alabilecekleri kurum ve kuruluşları tanıtarak konuyla ilgili motivasyonlarını artırmaktır. Ders Kodu MSD307 Ders Adı İletişim Becerileri Yarıyıl 5 Sosyal Psikolojideki Teori ve Metotlar, Sosyal Çevreyi Anlama, Kişileri Algılama, Benlik Kavramı, Tutumlar ve Tutum Değişikliği.

13 Ders Kodu MSD309 Ders Adı Uluslararası İletişim Yarıyıl 5 Uluslararası İletişimin Tanımı, Uluslararası iletişimin amaç ve işlevleri, Uluslararası İletişimin kısa Tarihçesi, Ekonomi, kültür, politika gibi temel kurumların uluslararası iletişim ile ilgisi, Küreselleşme süreci ile uluslar arası iletişim sürecinin ilintisi, teknoloji, Hammadde, Örgüt, Yasa ve transferleri. Ders Kodu MSD311 Ders Adı Kritik Analitik Düşünme Teknikleri Yarıyıl 5 Kavramlar ve tanımları, Düşünme organı olarak beyin, Düşünmenin gruplandırılması, İstemsiz düşünme ve özellikleri, İstemli düşünmek, İstemli düşünmenin özellikleri, İstemli düşünmenin yöntemleri, Kritik ve analitik düşünme. Ders Kodu MSD313 Ders Adı Proje Yönetimi Yarıyıl 5 Proje planlama ve kontrolde prensipler ve metotlar. Proje Tanımlama dokümanı. Yönetim temel kavramları ve İnsan kaynakları yönetimi. Proje yönetim teknikleri ve Gant örneği. Proje ağ yönetimi Kritik Yol Metodu (CPM). PERT olay analizi. Etkili ekip çalışması için çalışan motivasyonu, çalışma ortamı ve ücret değerlendirme. Risk yönetimi. Çatışma yönetimi. Zaman Yönetimi. Ders Kodu SOS381 Ders Adı Değerler Eğitimi Yarıyıl 5 Değer-ahlak tanımları, ana hatlarıyla dini ve felsefi açıdan ahlak literatürü, ahlak değerlerin kazanılması süreçleri, değer eğitimi modelleri, okullar ve değerler eğitimi, çocukta ahlak ve karakter gelişimi, Türk Milli Eğitiminin değerleri, okullarda belirli değerlerin öğretilmesi, Türk gençlerinin değerleri, Türk toplumunun değerleri (ampirik araştırmalara göre).

14 6. YARIYIL Ders Kodu YDL382 Ders Adı İş Hayatı için Yabancı Dil Yarıyıl 6 Çeşitli kurumlara ve firmalara iş başvurusu, proje başvurusu yapılması; ticari ilişki kurmak için yazı yazılması; İsteklerin yazıyla belirtilmesi; firmalarla sözlü olarak iş görüşmeleri yapılması, telefonda konuşma; İngilizcenin hâkim olduğu bir çalışma ortamında öğrencilerin nasıl davranacağının belirlenmesi: başvuru, talep, cevap, rapor sunum gibi formların hazırlanması vb. Ders Kodu BMM302 Ders Adı Tıbbi Cihaz Tasarımı Yarıyıl 6 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Tasarım Esasları; Medikal tasarım ve değerlendirme; Mekanik tasarım ve değerlendirme; Elektronik tasarım ve değerlendirme; Yazılım tasarımı ve değerlendirme; Malzeme Seçimi; Ekipman Seçimi; Kalite Kontrol; Ergonomi; Hasta Yalıtımı; Yasal Mevzuat; Optimizasyon; Uygulama Projesi. Ders Kodu BMM304 Ders Adı Biyomedikal Sistemlerin Yarıyıl 6 Modellenmesi Teori 3 Pratik 2 Kredi 4 AKTS 4 Fizyolojik sistemlerin matematiksel modellenmesi ve simülasyonu. Laplace dönüşümü ve durum uzayı gösterimi. Zaman ve frekans domeyni analizi. Lineer sistemlerin kararlılığı. PID kontrol uygulamaları. Fizyolojik sistemlerde parametre belirlenmesi ve optimum kontrol. Kontrol tekniklerinin Cheyne-Stokes solunum, glikoz dengeleme, kan-dolaşım ve insan kas refleks sistemlerine uygulanması. Ders Kodu BMM352 Ders Adı Biomedical Instrumentation II Yarıyıl 6 Teori 3 Pratik 0 Kredi 3 AKTS 5 Akışkan ölçümü ve kan basıncının ölçümü, Solunum sistemi ölçümü, Kimyasal biyosensörler, Klinik laboratuvar aletleri, Tıbbi görüntüleme sistemleri, Tedavi cihazları, Elektrik güvenliği. Ders Kodu BMM312 Ders Adı İnsan Fizyolojisi Yarıyıl 6 Temel Fizyolojik kavramlar ve Homeostazis. Vücut sıvıları ve Madde taşınımı. İnsan vücudundaki organ ve sistemlerin görev ve işleyişleri.

15 Ders Kodu BMM314 Ders Adı Biyolojik Taşınım Modelleri ve Yarıyıl 6 İlkeleri Dolaşım sisteminin madde taşınımı rolü, Epitelyal taşınım, Denge ve dengesizlik termodinamiği, Hücre zarından pasif ve aktif madde taşınım türleri/modelleri, Kontrol ve geri besleme sistemleri, Uyarılabilir hücreler. Ders Kodu BMM316 Ders Adı Radyasyon Fiziği Yarıyıl 6 Modern fiziğe giriş, Coulomb saçılması, Rutherford-Bohr atom modeli, X-ışınların üretimi, radyoaktivite, radyasyonun maddeyle etkileşimi, radyasyon dozu birimleri ve ölçümü, radyasyon detektörleri, radyasyonun biyolojik etkileri, tıpta kullanılan parçacık hızlandırıcıları. Ders Kodu BME372 Ders Adı Signals and Systems Yarıyıl 5 Sinyal ve Sistem Kavramları; Sinyal ve Sistem Çeşitleri ve Özellikleri; Doğrusal Zamanla Değişmeyen Sistemlerin Tanımlamaları; Konvolüsyon; Fourier Serileri ve Dönüşümü; Laplace ve Ters Laplace Dönüşümleri; Z ve Ters Z-Dönüşümleri; Örnekleme ve Modülasyon; Sistem ve Sinyallerin Zaman ve Frekans Karakteristiği; Uygulamalar. Ders Kodu BME374 Ders Adı Selected Topics in Biomedical Yarıyıl 6 Engineering Biyolojik işaretlerin incelenmesi, işaretlerin sınıflandırılması; Tıbbi cihazların kullanımında karşılaşılan sorunlar; Tıbbi cihazlarda gürültü azaltma yöntemleri; EKG işaretlerini değerlendiren diğer düzenler; Kan akış ölçüm sistemleri; Defibrillatörler, kalp pilleri, Biyotelemetri sistemleri; Hastane güç sistemleri, kompanzasyon, hastane genelinde, ameliyathanelerde ve yoğun bakımda topraklama yöntemleri; Hastanelerde izolasyon ve elektriksel güvenlik; IEC standardının grup 2 odalarda uygulama yöntemleri; Tıbbi alanlarda özel tesisat kuralları, koruma yöntemleri; CE standardının tıbbi cihazlarda uygulama yöntemleri; Lazer tanıtımı ve biyomedikalde uygulama yöntemleri. Ders Kodu BME376 Ders Adı Biochemistry II Yarıyıl 6 Metabolizmaya Giriş, Glukometabolizma, Sitrik asit döngüsü, Elektron taşınımı, Chain, Aminoasit metabolizması, Nükleotid metabolizması, Yağ metabolizması, Diyabet

16 Ders Kodu MSD302 Ders Adı Araştırma ve Sunum Teknikleri Yarıyıl 6 1.Bilimsel araştırma ve inceleme teknikleri. 2.Bilimsel araştırma ilkelerine göre veri toplama ve verilerin analizi. 3.Rapor yazma ilkelerine uygun olarak araştırma sonuçlarını rapor etme. 4.Araştırma konularının sunumu. 5.Sunum cihazları ve teknolojilerinin kullanımı. Ders Kodu MSD304 Ders Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Yarıyıl 6 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Örgütlenmesi ve Çevresi, İnsan Kaynakları Plânlaması, İnsan Kaynağını Bulma, Seçme ve Yönlendirme, İnsan Kaynağının Eğitimi ve Geliştirilmesi, İnsan Kaynağının değerlemesi ve Ücretlendirilmesi (Başarı değerleme ve ücretlendirme yöntemleri.), İş İlişkileri, (Etkili iş ilişkileri kurma ve devam ettirme ihtiyacı.) Ders Kodu MSD306 Ders Adı Yönetim Sistemleri Yarıyıl 6 Yönetim tanımı. Yönetim anlayışının tarihsel gelişimi. Organizasyon tanımı, çeşitleri, örgüt şemaları, bölümlere ayırma. Organizasyonlarda bilgi, öğrenme, kültür, yapı, devamlılık, güç ve politika yönetimi. Yönetim etiği. Cinsiyet ve yönetim. Yönetim işlevleri (planlama, örgütleme, yürütme, eşgüdüm, denetleme). Yeni yönetim teknikleri,. Amaçlarla yönetim. İstisnalara göre yönetim. Kalite kontrol çemberleri. Benchmarking. Değişim yönetimi. Stratejik yönetim. Organizasyonlar arası ilişkiler. Ders Kodu MSD308 Ders Adı İş Sağlığı ve Güvenliği Yarıyıl 6 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) hakkında temel kavramlar. Ergonominin temel çalışma alanları. İş Güvenliği kavramı. İş kazalarının sebepleri, önleme modelleri, maliyetlerinin hesaplanması, soruşturması ve raporlanması. Meslek hastalığı kavramı, çeşitleri, önleme yöntemleri. Atölye ve laboratuvarlarda iş güvenliği yöntemleri. Kişisel koruyucular ve makine koruyucuları. Yangın ve patlamaları önleme yöntemleri. İlk yardımın esasları ve hedefleri. İSG Mevzuatı. Ders Kodu MSD310 Ders Adı Kurumsal Davranış Yarıyıl 6 Teknoloji ve sanayinin yapılandırılması. Teknoloji ve rekabet avantajları. Teknolojik seçenekler, stratejiler ve analitik araçlar. Ortaklıklar ve stratejik ittifaklar. Teknoloji ve yapı. Teknoloji ve süreç. Teknoloji ve kültür. Teknoloji ve toplam kalite. Teknoloji transferleri. Yaratıcılık ve değişim, ar-ge yönetimi. Ar-ge verimliliği. Ulusal politikalar ve ar-ge. Teknoparklar ve yenilikçi organizasyonlar. Üniversite - sanayi ar-ge işbirliği. Patentler ve yasal düzenlemeler. Ar-ge eğilimleri.

17 Ders Kodu MSD312 Ders Adı Standardizasyon Yarıyıl 6 Standardizasyona İlişkin Temel Kavramlar, Standardizasyon Çeşitleri, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşları. Ders Kodu MSD314 Ders Adı İletişim Sanatı Yarıyıl 6 İletişim ve sanat, Tasarım kavramı, İletişim Araçları, Medya ve türleri, Yeni medya, Sosyal medya, E-öğretim.

18 7. YARIYIL Ders Kodu BMM499 Ders Adı Endüstri Stajı II Yarıyıl 7 Teori 0 Pratik 0 Kredi 0 AKTS 4 Staj boyunca öğrenilenler, büyük ölçüde aşağıdaki maddeleri kapsamalıdır: İşletmeler için:1.kurumun tarihçesi, endüstrideki yeri ve işlevinin öğrenilmesi, 2. Uygulanan sürecin ve akış çizelgesinin kavranması, 3. Proses akım şeması çizilerek üretim ana hatları ile üzerinde kütle ve enerji denklik hesaplamalarının yapılması, 4. Süreçte yer alan birimlerin işlevi, yapısı, işletme koşulları ve bakımı ile ilgili bilgilerin edinilmesi, 5. Süreç kontrol ve kalite kontrol mekanizmalarının öğrenilmesi,6) ana üretim ünitesine yardımcı diğer tesisler (kazan dairesi, atık su arıtma tesisi, vb.) hakkında bilgi edinilmesi Laboratuvar ve Ar-Ge Merkezleri için: 1) Kurumun veya laboratuvarın genel tanıtımı, 2) mevcut ekipmanlar, 3) yer alan birimlerin işlevi, yapısı, işletme koşulları ve bakımı ile ilgili bilgilerin edinilmesi, 4) yapılan analizler ve bu analizlerle ilgili teori ve ilkelerin anlatılması 5) kuruluş tarafından uygun görülen analiz düzeneklerinin öğrenilmesi, 6) ana üniteye yardımcı diğer tesisler (kazan dairesi, atık su arıtma tesisi, vb.) incelenmesi. Ders Kodu BMM401 Ders Adı Bitirme Projesi I Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 2 Kredi 3 AKTS 6 Proje konusunun seçimi, Proje konusu hakkında literatür taraması, Gerekli olduğu durumlarda laboratuvar çalışmalarının yapılaması, Verilerin değerlendirilmesi ve projenin yazımı. Ders Kodu BMM403 Ders Adı Biyomedikal Laboratuvarı Yarıyıl 7 Teori 1 Pratik 2 Kredi 2 AKTS 2 Deneylerde, piozoelektrik transduserler, fotokuplor sensor, termal sensor ve değişik yüzey elektrotları gibi algılayıcı elemanlar kullanılmaktadır. Her bir ölçüm modülünün farklı kontrol modları bulunmaktadır. Her bir modül, kullanıcıya kazanç ve bant genişliğini değiştirebilme imkanı vermektedir. Bu sayede, öğrencilerin orijinal biyomedikal sinyallerle devreler arasındaki ilişkilerin kavratılması sağlanmaktadır. Ders Kodu BMM411 Ders Adı Fizyolojik Kontrol Sistemleri Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Homeostazis, metabolizma, büyüme-gelişme, Otonom Sinir Sistemi, Neuro-Endokrin Sistem organları, Bunlardan salgılanan hormonlar ve işlevleri, Sinyal yolakları, Geri-besleme mekanizmaları.

19 Ders Kodu BMM413 Ders Adı Web Programlama Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 İstemci-Sunucu Kavramı, HTTP, Tarayıcılar, HTML Etiketleri, HTML ile Metin Biçimlendirme, Listeler, Tablolar, Çerçeveler, Renkler, Resim Ekleme, Bağlantı Ekleme, CSS uygulamaları, Katman Tekniği, Web tasarımı editörleri. ASP Teknolojisine Giriş, Programlamanın Temelleri, Akış Diyagramları, Döngüler, Karşılaştırma Komutları, Değişkenler, Diziler, Dinamik Dizi, Fonksiyonlar, Form Elemanları, Dosyalama, Veri Tabanı Kavramı ve Avantajları, SQL sorguları, Veritabanı İşlemleri, Oturum ve Güvenlik işlemleri, Diğer Teknolojilere Kısa Bakış. Ders Kodu BMM415 Ders Adı Biyoelektrik ve Biyomanyetik Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Giriş. Vektörler, gradyant, diverjans. Elektriksel alan ve matematiksel ilişkileri, Hücre Zarının Biyoelektriksel Özellikleri. Transmembran potansiyeli, İyon kanalları, İyon pompaları, Donnan eşitliği, Goldman eşitliği, Beynin Elektriksel Alanı. Beyindeki potansiyel değişimler. Elektroensefalagrafi (EEG). EEG ölçüm yöntemleri ve özellikleri. Ders Kodu BMM417 Ders Adı Ergonomi Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Ergonomiye giriş; İş ve iş organizasyonu; Fizyolojik açıdan iş yeri düzenleme; Antropometrik açıdan iş istasyonu ve ekipman tasarımı; İş tasarımında ergonomik prensipler; Fiziksel çalışma ortamının ergonomik açıdan düzenlenmesi; İnsan- makine etkileşimi; İşçi sağlığı ve iş güvenliği. Ders Kodu BMM419 Ders Adı Biyosensörler Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 Teori 3 Biyosensör bileşenleri: çevirici ve algılama elemanları, biyonsensörlerin performans etkenleri, elektrokimyasal sensör ve biyosensörler: potansiyometrik/amperometrik/kondüktometrik/alan-etkili transistör sensörleri, fotometrik uygulamalar, piezoelektrik ve termal sensörler, "canlı" biyosensörler, özel sensör uygulamaları. Ders Kodu BMM421 Ders Adı Mikro ve Nanoteknoloji Yarıyıl 7 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Mikro ve nanoteknolojinin temelleri, biomem'ler, nanoteknoloji temelli ilaç teslimi, implant edilebilir nanomalzemeler, mikro ve nanoteknoloji temelli implant edilebilir tıbbi aygıtlar, biyogörüntülemede nanoteknoloji.

20 Ders Kodu BME451 Ders Adı Biomedical Systems Yarıyıl 7 Biyomedikal sinyallere giriş; Eşzamanlı, birleşmiş ve ilintili süreçler; Bozulmalara karşı filtreleme; Olay tespiti; Dalga şekli ve dalga tipi karmaşıklığı; Frekans uzayında betimleme; Biyomedikal sinyallerin modellenmesi; Durağan-olmayan sinyallerin analizi; Örüntü sınıflama ve diyagnostik karar alma. Ders Kodu BME453 Ders Adı Biomedical Signal Proccessing I Yarıyıl 7 Sinyal Kavramı ve Özellikleri; Sistemler Kavramı ve Özellikleri; Temel Dönüşümler; Diğer Lineer Dönüşümler; Özel Dönüşümler; Hızlı Fourier Dönüşümü; Filtreleme, Analog ve Dijital Filtre Yapıları; Ayrık Filtreleme Yapıları; Filtreleme Tasarımı; Filtreleme Uygulamaları; Spektral Analiz; Çok Boyutlu Sinyal işleme; Uygulamalar. Ders Kodu BME455 Ders Adı Medical Imaging Systems Yarıyıl 7 Temel görüntüleme prensipleri, görüntü oluşumu, görüntü kalitesi, radyografik görüntüleme cihazları, nükleer tıp görüntüleme cihazları, ultrason görüntüleme, manyetik rezonans görüntüleme. Ders Kodu BME457 Ders Adı Magnetic Resonance Imaging Yarıyıl 7 Manyetik rezonans görüntülemenin (MRG) fiziği, MR donanım, MR sinyali, 2B ve 3B MR görüntüleme, MR görüntü kalitesi, çeşitli hastalıkların teşhisi için MR klinik uygulamaları.

21 8. YARIYIL Ders Kodu BMM402 Ders Adı Bitirme Projesi II Yarıyıl 8 Teori 3 Pratik 4 Kredi 5 AKTS 10 Proje konusunun seçimi, Proje konusu hakkında literatür taraması, Gerekli olduğu durumlarda laboratuvar çalışmalarının yapılaması, Verilerin değerlendirilmesi ve projenin yazımı. Ders Kodu MUH402 Ders Adı Mühendislik Etiği Yarıyıl 8 Dersin temel amacı öğrenciye, mühendislik etiği ile ilgili bilgileri ve iş hayatında etik değerlere uygun iş yapabilme eğitimini vermektir. Ders Kodu BMM412 Ders Adı Veri Madenciliğine Giriş Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Veri madenciliğine giriş, veri madenciliğinin arkaplanı, veri hazırlama teknikleri, veri ambarları ve OLAP, veri analiz teknikleri, kümeleme metotları, sınıflandırma teknikleri, kestirim teknikleri, karar ağaçları, veri madenciliği problemleri, metin madenciliği, web madenciliği, örnek uygulamalar. Ders Kodu BMM414 Ders Adı Genetik Teknolojisi Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Klinikte genetiğin yeri, Genetik tanı yöntemleri, Genetik araştırma yöntemleri, Genetik tedavi yöntemleri, Kanser genetiği. Ders Kodu BMM416 Ders Adı Biyomedikal Optik Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Optik prensiplerin özeti: elektromanyetik teori, ışık kaynakları, klasik optik, optik etkileşim; ışık-doku etkileşim teorisi; ışık-doku etkileşim mekanizmaları ve uygulamaları: fotofiziksel, fotokimyasal, fotobiyolojik; ışığın terapötik ve tanısal uygulamaları. Ders Kodu BMM418 Ders Adı Biyoakışkanlar Dinamiği Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Fizyoloji ve biyoteknolojide sıvı akışı, Kütlenin temelleri ve ısı taşınımı, Konveksiyon, difüzyon, aktif taşınım, osmoz ve momentum korunumu, kütle ve enerji.

22 Ders Kodu BMM420 Ders Adı Radyasyon ve Nükleer Tıp Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Nükleer tıpta radyasyon fiziğin rolü, radyasyon fiziğin temel süreçleri, nükleer tıpta radyasyon kaynakları ve radyofarmasötikler, tıp uygulamaları için radyasyon detektörlerin, nükleer tıpta yeni ufuklar. Ders Kodu BMM422 Ders Adı Doku Mühendisliği Yarıyıl 8 Teori 2 Pratik 0 Kredi 2 AKTS 3 Doku Mühendisliğinde tanımlar, genel prensipler, tarihçe, Güncel klinik uygulamalar, Dokunun oluşumu yapısı ve organizasyonu, Kök Hücreler, farklılaşma ve hücre göçü, Hücre/mikro-çevre ilişki ve etkileşimleri, Hücre kültürü. Ders Kodu BME452 Ders Adı Prosthetics and Artificial Organs, Yarıyıl 8 Implant Design Sistemler ve ilgili protez/ortez/implantlar, Tasarım, Biyouyumluluk, Diyaliz, Dental protez/ortez/implantlar, Doku mühendisliği. Ders Kodu BME454 Ders Adı Biomedical Signal Proccessing II Yarıyıl 8 Filtreleme; Geri Besleme; Biyoelektrik Sinyaller; Beyin Sinyalleri; Kalp Sinyalleri; Kas Sinyalleri; Gastrointestinal Sinyaller; Akustik Sinyaller; Konuşma Sinyalleri; Görüntü İşleme; Görüntü İşleme Teknikleri; Dalga Şekli ve Karmaşıklığı; Frekans Analizi; Uygulamalar. Ders Kodu BME456 Ders Adı Nanomaterials Yarıyıl 8 Biyomalzemelerin tanımı ve özellikleri, malzeme bilimi ve mühendisliğin temel prensipleri,mühendislik malzemelerinin biyomedikal kullanım ve uygulamalarının değerlendirilmesi,biyolojik malzemelerin özelliklerinin araştırılması, biyouyumluluk tanımlanması, çeşitli biyomalzemelerin biyouyumluluğunun değerlendirilmesi. Ders Kodu BME458 Ders Adı Introduction to Bioenformatics Yarıyıl 8 Biyoinformatiğin Tanımı, Kapsamı ve Tarihçesi; Biyolojik Veritabanları ve Bilgiye Erişim; Önemli Biyoinformatik Merkezlerinin İncelenmesi; Dizi Karşılaştırma Yöntemleri; Proteinlerin sınıflandırılması ve ikincil veritabanlarının taranması; Proteinlerin 3-boyutlu Yapılarının Görüntülenmesi; Primer Tasarlama; Restriksiyon Analizleri.

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0).

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0). I.SINIF-1.YARIYIL TÜRK DİLİ I : Haftalık ders 2 saattir (T-2 ) (U-0) (K-2). Ders İçeriği; % 10 Dil, Diller ve Türk Dili, % 15 Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle % 25 Kelime Türleri % 25 Anlatım Öğeleri ve Anlatım

Detaylı

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ BMAI101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-1 2014 2 0 2 2 Z BMM101 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2014

Detaylı

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS 1. YIL - 1. DÖNEM ADI TEORİK UYGULAMA AKTS MAT175 Matematik I ** 4 0 5 FIZ 115 Genel Fizik I 3 1 5 KIM 115 Genel Kimya 3 1 5 ING 185 İngilizce I 2 0 2 TDI 195 Türk Dili I 2 0 2 EEM 101 Elek.-Elektronik

Detaylı

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2 .11.16 tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BOLOGNA LİSANS EĞİTİM PROGRAMI GÜZ 1. YARIYIL. YARIYIL BAHAR Dersin Kodu Dersin

Detaylı

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma KONTROL ve OTOMASYON TEKNOLOJİSİ DERS İÇERİKLERİ I. Yarıyıl Matematik - I Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma Bilgisayar - I Wındows işletim

Detaylı

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2011-2012 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2011-2012 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2011-2012 1.YARIYIL TUR 181 Türk Dili I 2 0 2 2 Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, Türk dilinin

Detaylı

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü. ( Eğitim-Öğretim Yılı)

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü. ( Eğitim-Öğretim Yılı) Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü (2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı) Biyomedikal Mühendisliği bölümü, tıp, biyoloji mühendislik, fizik, kimya, matematik gibi bilimlerden

Detaylı

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 0.04.017 tarih ve 57 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Ö ĞRETİM PRO GRAMI TABLO SU Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Lisans Programı GÜZ BAHAR DERSİN KO DU VE ADI T P K AKTS ** DERSİN KO DU VE ADI

Detaylı

ECF109 ECZACILIĞA GİRİŞ VE ECZACILIK TERMİNOLOJİSİ Dersin Amacı:

ECF109 ECZACILIĞA GİRİŞ VE ECZACILIK TERMİNOLOJİSİ Dersin Amacı: ECF107 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Biyolojide genel metot ve kavramların, canlıların temel biyolojik özelliklerinin ve insan genetiğinin, kanser biyolojisinin, bağışıklığın biyolojisinin inceleme yöntemleri

Detaylı

11. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

11. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM * Metinlerin Sınıflandırılması Anlatım Türleri Mektup Anı (Hatıra) Biyografi (Hayat Hikayesi) Otobiyografi Gezi Yazısı Ses Bilgisi Zarf (Belirteç) Anlatım Bozuklukları

Detaylı

Murat Kaya / Rehber Öğretmen www.psikorehberim.com 1

Murat Kaya / Rehber Öğretmen www.psikorehberim.com 1 MATEMATİK Sayılar 9 6 7 6 9 8 9 7 8 6 8 9 6 4 5 Üslü-Köklü İfadeler 4 5 4 2 2 1 1 3 2 4 2 4 2 4 2 Oran ve Orantı 1-3 1 1 1 2-1 2 1 1-1 1 Çarpanlara Ayırma 3 3 2 3 1 3-3 1 1 4 4 4 4 1 Denklemler-Problem

Detaylı

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI 1. YIL 1. DÖNEM BİL 103 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 2 0 2 3 Z BİL 113 Bilgisayar

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 1 MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017/2018 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Not 1 : Fransızca Hazırlık sınıfından gelen ve Fransızca seviye tespit sınavında başarısız olan

Detaylı

ABDULKADİR KONUKOĞLU FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BİRİMİ

ABDULKADİR KONUKOĞLU FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BİRİMİ HAZİRAN AYI 1. TÜRKÇE Sözcük Anlamı-Söz Yorumu FEN İ Trigonometri-yönlü açılar 10. sınıf matematik Sıralama Ve Ölçme -Basit Olayların Olasılıkları Fizik Bilimine Giriş- Madde 9.fizik Ve Özellikleri 9.biyoloji

Detaylı

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü. ( Eğitim-Öğretim Yılı)

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü. ( Eğitim-Öğretim Yılı) Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü (2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı) Biyomedikal Mühendisliği bölümü, tıp, biyoloji mühendislik, fizik, kimya, matematik gibi bilimlerden

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS ENDÜSTRİ MÜH. İÇİN SAYISAL YÖNTEMLER FEB-321 3/ 2.YY 3+0+0 3 3 Dersin Dili

Detaylı

MAK 101 Makine Mühendisliğine Giriş. Mühendislik Branşları Örnekleri. Mühendislik. Makine Mühendislerinin İşleri Arasında:

MAK 101 Makine Mühendisliğine Giriş. Mühendislik Branşları Örnekleri. Mühendislik. Makine Mühendislerinin İşleri Arasında: MAK 101 Makine Mühendisliğine Giriş Makine Mühendisliği Konuları Temel Ve Mühendislik Yaklaşımı Mühendislik Engineering(ingenerare) : Yaratmak Mühendislik: Temel Bilimleri kullanarak; yapılar, aletler

Detaylı

Öğretim Dili (2) Temel Bilim Eğitimi (4) 1. Yarıyıl (30 AKTS)

Öğretim Dili (2) Temel Bilim Eğitimi (4) 1. Yarıyıl (30 AKTS) Ek 4: Tam Müfredat Formu (1) (Değişik: G.Ü. Senatosunun 21/3/2018 tarihli, 03 sayılı toplantısı, 2018/31 sayılı karar) Ders kategorisi için kısaltmaları kullanınız: Ders adı, kredisi, önkoşulları, seçmeli

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

TIP MÜHENDİSLİĞİ %30 İNGİLİZCE MÜFREDATINDAKİ DERSLERİN İÇERİKLERİ 1. YARIYIL

TIP MÜHENDİSLİĞİ %30 İNGİLİZCE MÜFREDATINDAKİ DERSLERİN İÇERİKLERİ 1. YARIYIL TIP MÜHENDİSLİĞİ %30 İNGİLİZCE MÜFREDATINDAKİ DERSLERİN İÇERİKLERİ 1. YARIYIL Ders Kodu TPM105 Ders Adı Tıbbi Terminoloji Yarıyıl 1 Anatomik Terimler; Sinir, Solunum, Dolaşım, Sindirim, Ürogenital, Kas-İskelet,

Detaylı

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 Metinlerin Sınıflandırılması 02 Anlatım Türleri Adı 03 Öğretici Metinler / Mektup 04 Öğretici Metinler / Günlük - Anı 05 Ses Bilgisi 06 Anlatım Bozuklukları 07 Zarf (Belirteç) 08 Öğretici

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF 2 Ocak Pazartesi 3 Ocak Salı 4 Ocak Çarşamba 5 Ocak Perşembe 6 Ocak Cuma Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Fransızca I Sınıf: 118-222 Kimya I Sınıf: 118-231-314 BİLGİSAYAR

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II 1. Yarıyıl Adı Kre di AK TS EHB-105 Algoritma ve Programlama 2+2 5 BIL-107 Bilgisayar Mühendisliği in Adı Algoritma ve Programlama 3+1 7 Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I 1+1 2 FIZ-145 Fizik I 3+0

Detaylı

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL TUR 181 Türk Dili I 2 0 2 2 Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, Türk dilinin

Detaylı

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var . 99 // 11. Sınıf Programı - Dil ve Anlatım // 01 Metinlerin Sınıflandırılması 02 Anlatım Türleri 03 Öğretici Metinler (Mektup) 04 Öğretici Metinler (Günlük) DİL ve ANLATIM DİL ve ANLATIM 05 Ses Bilgisi

Detaylı

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL AIT181 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 1 MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Not 1 : Fransızca Hazırlık sınıfından gelen ve Fransızca seviye tespit sınavında başarısız olan

Detaylı

3. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S Dil T+U Saat Kredi AKTS BBP 209

3. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S Dil T+U Saat Kredi AKTS BBP 209 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Planı MYO 101 İLETİŞİM VE ETİK

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1 I. YARIYIL TBP101 Programlama Temelleri Algoritma, Akış

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI 1. YARIYIL Adı Z/S T U L K AKTS 1 0500101 Fizik I Z 4 2 0 5 6 2 0500102 Kimya I Z 3 2 0 4 6 3 0500103 Matematik I Z

Detaylı

Şube Sayısı. Şube Sayısı T P K AKTS T P K AKTS. 2 MTK 302 Kısmi Diferansiyel

Şube Sayısı. Şube Sayısı T P K AKTS T P K AKTS. 2 MTK 302 Kısmi Diferansiyel 11.12.2014 tarih ve 714 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı (Ders dili İngilizce olan şubeler dosyanın

Detaylı

ECF 101 BİYOMEDİKAL FİZİK. Dersin Amacı:

ECF 101 BİYOMEDİKAL FİZİK. Dersin Amacı: ECF 101 BİYOMEDİKAL FİZİK Eczacılık fakültesi 1.sınıf öğrencilerine sağlıkta temel fizik ilke ve yasalarını kullanacakları yerleri öğretmek, öğrencilerin biyolojik sistemlerin daha iyi anlaşılmasında ve

Detaylı

III Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( )

III Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) 4270201 DİFERANSİYEL DENKLEMLER Teori Uygulama Proje/Alan Ulusal Kredi AKTS Kredisi III 3 0 0 0 3 4 Ön Lisans ( ) Lisans Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Fiziksel olayların ve mühendislik problemlerinin modellenmesi,

Detaylı

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 Metinlerin Sınıflandırılması 02 Anlatım Türleri Adı 03 Öğretici Metinler / Mektup 04 Öğretici Metinler / Günlük - Anı 05 Ses Bilgisi 06 Anlatım Bozuklukları 07 Zarf (Belirteç) 08 Öğretici

Detaylı

KARABÜK YENĠCE MESLEK YÜKSEKOKULU BĠLGĠSAYAR TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ BĠLGĠSAYAR PROGAMCILIĞI PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ (BOLOGNA UYUMLU)

KARABÜK YENĠCE MESLEK YÜKSEKOKULU BĠLGĠSAYAR TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ BĠLGĠSAYAR PROGAMCILIĞI PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ (BOLOGNA UYUMLU) KARABÜK YENĠCE MESLEK YÜKSEKOKULU BĠLGĠSAYAR TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ BĠLGĠSAYAR PROGAMCILIĞI PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ (BOLOGNA UYUMLU) I. YARIYIL DERSLERĠ Ders Kodu Ders Adı Ders Ġçeriği Teorik Uygulama AKTS

Detaylı

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Matematik I Sayılar. Cebir. Denklemler ve Eşitsizlikler. Fonksiyonlar. Logaritma. Trigonometri. Geometri. Teknolojinin Bilimsel İlk. Malzeme

Detaylı

AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS

AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL AİT181 ATATÜRK 2 0 0 2 İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet

Detaylı

DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS STA147 TURİZM

DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS STA147 TURİZM ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2012-2013 1.YARIYIL AİT181 ATATÜRK İ.İ. TARİHİ1 2 0 2 2 Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde Fikir

Detaylı

SINIF DERS KONU SORU SAYISI

SINIF DERS KONU SORU SAYISI TÜRKÇE 9. SINIF TEMEL MATEMATİK TOPLAM 0 Tarih Bilimine Giriş 6 İlkçağ Uygarlıkları 8 İslamiyet Öncesi Türk Tarihi 9 Doğa ve İnsan 1 Harita Bilgisi 2 Yerkürenin Şekli ve Hareketleri 3 İklim Bilgisi 3 Yerin

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I 1.SINIF 1. YARIYIL 0507101 Matematik I 4 0 0 4 6 0507102 Fizik I 4 0 0 4 6 0507103 Yabancı Dil I 2 0 0 2 2 0507104 Türk Dili I 2 0 0 2 2 0507105 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 0 2 2 0507106 Bilgisayar

Detaylı

9. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 10.12.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 03 (GDS - 03) KONU DAĞILIMLARI

9. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 10.12.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 03 (GDS - 03) KONU DAĞILIMLARI Paragraf 4 Sözcükte Anlam 3 Edebi Türler 1 Noktalama 2 Dillerin Sınıflandırılması 1 Şiir Bilgisi 9 İletişim 1 Dilin İşlevleri 2 Ses Olayları 1 Dil Dışı Göstergeler 1 TÜRKÇE Yazım Kuralları 2 Dil ve Kültür

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 UNV13107 TEMEL BİLGİ

Detaylı

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN DEĞĠġĠKLĠĞĠ SINAV KONULARI (Bu bölümde görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine iliģkin konulardaki sorular yer almakta olup soru sayısı 50 dir) 1- MAKĠNE MÜHENDĠSĠ

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Genel Kimya EEE120 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zrunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2017 2 0 2 2 Z ENM 101 MATEMATİK-I 2017 4 0 6 6 Z ENM 103 FİZİK-I

Detaylı

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35 BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1 1.1. Semboller, Bilimsel Gösterimler ve Anlamlı Rakamlar 1.2. Cebir 1.3. Geometri ve Trigometri 1.4. Vektörler 1.5. Seriler ve Yaklaşıklıklar 1.6. Matematik BÖLÜM:2 Fizik

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS MATEMATİK-II FEB-121 1/ 2. YY 5+0+0 5 5 Dersin Dili Dersin Seviyesi : Türkçe

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-1 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 6 FİZ11 FİZİK I 1 6 6 KİM11 KİMYA 1 5 5 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, mühendislik metotlarını kullanarak insan vücudunu kapsamlı bir sistem olarak tanımlayabilen, daha etkin

Detaylı

D.Saati AKTS Zorunlu Ders (Z) 23 28 Meslek Dersi (M) 60 62 Seçmeli Ders (S) 13 30 TOPLAM 96 120

D.Saati AKTS Zorunlu Ders (Z) 23 28 Meslek Dersi (M) 60 62 Seçmeli Ders (S) 13 30 TOPLAM 96 120 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. SINIF GÜZ YARIYILI ( I. YARIYIL) 1 6913130 Atatürk

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS III.YARI II.YARI I.YARI 1. SINIF GÜZ YARII ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 MUF16101

Detaylı

I. YARIYIL. BMM105 Biyomedikal Mühendisliğe Giriş 2+2 (AKTS 4)

I. YARIYIL. BMM105 Biyomedikal Mühendisliğe Giriş 2+2 (AKTS 4) MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ I. YARIYIL BMM105 Biyomedikal Mühendisliğe Giriş 2+2 (AKTS 4) Biyomedikal mühendisliğinin tanımı ve ilgilendiği konular. Tıp, mühendislik ve temel

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER MÜHENDİSLİĞİ EABD LİSANSÜSTÜ DERSLERİ PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken Polimerler

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1 TBP101 Programlama Temelleri KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TOBB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Algoritma, Akış

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (MF) DAF NO DERS 2. T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar M2 1 Çarpanlara Ayırma F2 1 Vektör - Kuvvet B 1

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (MF) DAF NO DERS 2. T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar M2 1 Çarpanlara Ayırma F2 1 Vektör - Kuvvet B 1 TÜRKÇE MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ FİZİK 1 FİZİK 2 EKİM 2014 545 60 60 90 78 45 50 1 Çarşamba ARİFE 2 Perşembe KİMYA BİYOLOJİ REHBERLİK 3 Cuma TATİL 85 72 5 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ (2010)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ (2010) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ (2010) 1. SINIF GÜZ YARIYILI 6913130 Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 (2016-17 yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem

Detaylı

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.)

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) (20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS PLANI (2017-2018 eğitim-öğretim

Detaylı

İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.)

İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.) METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I. ve II.Ö.) GÖZETMEN 09.00 Olasılık ve İstatistik 14.00 16.00 İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.) Perşembe 15.00 Fizik I Cuma 09.00 Metralurji ve Malzeme Müh.

Detaylı

KİMYA Kimyasal Tepkimelerde Enerji(Entolpi) (3 Soru) Asit-Baz Çözeltilerin de Denge (4 Soru) Organik Kimya (12 Soru) BİYOLOJİ

KİMYA Kimyasal Tepkimelerde Enerji(Entolpi) (3 Soru) Asit-Baz Çözeltilerin de Denge (4 Soru) Organik Kimya (12 Soru) BİYOLOJİ KİMYA Gazlar (2 Soru) Kimyasal Tepkime Denklemleri(Denkleştirme, Basit Formül, Molekül Formülü) (2 Soru) Kimyasal Tepkimelerde Enerji(Entolpi) (3 Soru) Radyoaktiflik (1 Soru) Asit-Baz Çözeltilerin de Denge

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 4 6 ENM 102 Matematik II 4 0 4 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2006-2007Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2006-2007 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları

Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalkülüs II MATH 152 Güz 4 2 0 5 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Math 151 Kalkülüs I Dersin

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS PROGRAMLAMA BG-213 2/1 2+0+2 2+1 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS SAYISAL YÖNTEMLER FEB-311 3/ 1.YY 2+0+0 2 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI 1. YARIYIL FIZ1111 Fizik 1 Meslek Dersi 6 4 2 0 5 9 MAT1071 Matematik 1 Temel Bilimler 5 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya Temel Bilimler 5 3 0 2 4 5 FIZ1121 Mesleki İngilizce 1

Detaylı

Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları

Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sinyaller ve Sistemler EE 303 Güz 3 0 2 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i EE 206 (FD),

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS Bir Dönemde Okutulan Ders Saati MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1 Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2 Fonksiyonlar,

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2016-2017 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 6 6 ENM 102 Matematik II 4 0 6 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 01 İletişim 6 3 2 1 02 İnsan, İletişim ve Dil 3 1 03 Dil-Kültür İlişkisi 3 1 1 1 04 Dillerin Sınıflandırılması 6 3 1 1 1 05 Türk Dilinin Tarihî

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ I. YARIYIL Adı Teori Uygulama KSU MT101 Analiz I 6 4 2 5 7 MT107 Soyut Matematik I 4 4 0 4 5 MT109 Analitik Geometri I 4 4 0 4 5 FZ173 Fizik I 4 4 0 4 4 OZ101 Türk Dili I 2 2 0 2 2 OZ121 Ingilizce I 2

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-13 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 FİZ11 FİZİK I 3 1 6 KİM11 KİMYA 3 1 6 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

SE Engineering Sciences 30 Mayıs 2011, Pazartesi 13:00 M1-2 İNG 152 -İngilizce II 31 Mayıs 2011, Salı 14:00 Yabancı Diller Binası

SE Engineering Sciences 30 Mayıs 2011, Pazartesi 13:00 M1-2 İNG 152 -İngilizce II 31 Mayıs 2011, Salı 14:00 Yabancı Diller Binası MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİNAL TARİHLERİ 2010-2011 BAHAR DÖNEMİ 1. SINIF Dersin Adı Sınav Tarihi Saat Sınav Yeri TRD 158 / 99 - Türk Dili II 30 Mayıs 2011, 10:00 Mühendislik Amfi SE 104

Detaylı

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE AKTS (ECTS) KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. YIL 1. DÖNEM 0370060001 Algoritma ve

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (MF) 545 T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar G 1 Doğruda Açılar K 1 Kimyanın Gelişimi B 1

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (MF) 545 T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar G 1 Doğruda Açılar K 1 Kimyanın Gelişimi B 1 TÜRKÇE MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ FİZİK 1 FİZİK 2 KİMYA 545 60 60 90 78 45 50 85 BİYOLOJİ REHBERLİK 72 5 1 Cuma Ağustos 2014 2 Cumartesi 3 Pazar 4 Pazartesi SINAVLAR DERSLER DAĞILIMLARI 5 Salı 1.

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2007-2008Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2007-2008 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Fizik 12 1.2. Fiziksel Büyüklükler 12 1.3. Ölçme ve Birim Sistemleri 13 1.4. Çevirmeler 15 1.5. Üstel İfadeler ve İşlemler 18 1.6. Boyut Denklemleri

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015-2016 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön şart* Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön

Detaylı

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3)

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3) Doktora Programı Ders İçerikleri: SHA 600 Seminer (0 2 0) Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANACAK YENİ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI u in Adı T U L K AKTS Ön Şart 1501 EEM-101 EEM ne Giriş 1 0 0 1 2

Detaylı

AKADEMİK YILI 2014-2015 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS

AKADEMİK YILI 2014-2015 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2014-2015 1.YARIYIL AİT181 ATATÜRK 2 0 0 2 İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet

Detaylı

2018 YGS Konuları. Türkçe Konuları

2018 YGS Konuları. Türkçe Konuları 2018 YGS Konuları Türkçe Konuları 1. Sözcük Anlamı 2. Söz Yorumu 3. Deyim ve Atasözü 4. Cümle Anlamı 5. Cümle Yorumu 6. Paragrafta Anlatım Teknikleri 7. Paragrafta Konu-Ana Düşünce 8. Paragrafta Yapı 9.

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ DERS TANITIM FORMU Dersin Kodu / Adı : 088 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Bölüm / Anabilim Dalı : ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ Öğretim Dili : Türkçe Yarıyılı

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS SAYISAL YÖNTEMLER FM-223 2 / 2.YY 2 2+0+0 4 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MAKĠNE VE METAL TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ ELEKTROMEKANĠK

KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MAKĠNE VE METAL TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ ELEKTROMEKANĠK 1 KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MAKĠNE VE METAL TEKNOLOJĠLERĠ BÖLÜMÜ ELEKTROMEKANĠK TAġIYICILAR PROGRAMI 2014-2015 ÖĞRETĠM YILI DERS ĠÇERĠKLERĠ I. YARIYIL KEM101 Doğru Akım Devre Analizi Elektrik

Detaylı

Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları

Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları Kalkülüs II (MATH 152) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalkülüs II MATH 152 Güz 4 2 0 5 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Math 151 Kalkülüs I Dersin

Detaylı

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM 11. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM Metinlerin Sınıflandırılması - I Metinlerin Sınıflandırılması - II Metinlerin Sınıflandırılması (Etkinlik) Öğretici Metinler-1 (Mektup) Öğretici

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI Türk Dili ve Edebiyatına Giriş İletişim Ses Bilgisi Yazım Kuralları Paragraf Bilgisi Bir Tür Olarak Hikâye Şekil Bilgisi ktalama Kuralları Bir Tür Olarak Şiir

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Türkçe Adı: Uygulamalı Matematik Dersin Orjinal Adı: Applied Mathematics Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisansüstü Dersin Kodu:

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim Dil - Kültür İlişkisi İnsan, İletişim ve Dil Dillerin Sınıflandırılması Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi Türkçenin Ses Özellikleri Telaffuz (Söyleyiş)

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2013 / 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ 1. SINIF 1. YARIYIL 107 Matematik-I 3 0 3 3 Sayılar,olasılık ile ilgili temel esasları uygulamak, cebir çözümlerini yapmak, geometri

Detaylı