Uyku ve Uyanıklık Sırasında Solunum Fonksiyonu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uyku ve Uyanıklık Sırasında Solunum Fonksiyonu"

Transkript

1 TUTD 17. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat - 2 Mart 2014, Belek-ANTALYA Uyku ve Uyanıklık Sırasında Solunum Fonksiyonu Prof.Dr.Sadık Ardıç Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. KARS

2 Solunum Sistemi o Solunum sistemi burun deliklerinde başlar, Alveollerde sonlanır.bu arada solunum sistemi yirmi üç kez dallanır. o Trakeadan terminal bronşiole kadar 17 kez dallanır.bu zona Taşıyıcı Zon denir. o Respiratuvar bronşiaolden sonra 6 kez dallanıp, burada alveol kanalları ve keseleri vardır.burada gaz değiş tokuşu olur.buraya da Solunum Zonu denir.

3 Terminal Bronşial Taşıyıcı Zon Solunum Zonu

4 Solunum Sistemi o Burun deliklerinde başlar, Alveollerde sonlanır.yirmi üç kez dallanır. o Trakeadan terminal bronşiole kadar 17 kez dallanır.bu zona Taşıyıcı Zon denir. o Respiratuvar bronşiolden sonra 6 kez dallanıp, burada alveol kanalları ve keseleri vardır. Burada gaz değiş tokuşu olur. Buraya da Solunum Zonu denir.

5 Terminal Bronşial S o l u n u m Solunum Zonu Z o n u

6 Oksijenlenme o Atmosfer basıncı(deniz kenarı) 760mmHg o Oksijen; Atmosferde 159 mmhg, o Trakeada o Alveollerde o Arter kanında o Periferik dokularda o Mitokondride sahiptir mmhg mmhg 100 mmhg 25 mmhg 18 mmhg parsiyel basınca o Oksijen atmosferden kana, kandan dokulara parsiyel basınç farkı ile geçer.

7 Solunum Sistemi Fonksiyonları o Solunan hava solunum sisteminde; o Filtre edilir. o Isıtılır. o Nemlendirilir. o Mikroorganizmadan ve küçük partiküllerden arındırılır.

8 Solunum Sisteminin Özellikleri o Sağlıklı erişkinde akciğerlerin açılımı kaç metrekaredir(m²)? o Solunum sistemi kapasitesini kaç kat artırabilir? o Sağlıklı erişkinde solunum sisteminin tükettiği oksijenin oranı ne kadardır?

9 Solunum Sistemi o Sağlıklı bireyde akciğerlerin (difüzyon alanı) açılımı 70 ile 100 m² dir. o Solunum sistemi kapasitesini on kat artırma yeteneğine sahiptir.

10 Normal Solunum o Normal bireyde solunum işi, dışardan alınan oksijenin %0,5-2 si ile sağlanır. o İnspriyum aktif, ekspriyum pasif (enerji sakınımı yüksek) olaydır. o Bu nedenle solunum işi organizmanın en ekonomik işidir.

11 Normal Solunum o Gaz alış verişi basit difüzyonla, gazların basınç farkıyla oluşur. o PaO2:95-97mmHg,SaO2:%97, PaCO mmhg dolayındadır.

12

13 Oksijenin Taşınması ve Kullanımı VO 2 QCO 2 Mitokondri VCO 2 QO 2 Solunum Va+Vd=Ve O2 tüketimi ve CO2 oluşumu Kas Aktivitesi

14 Ventilasyon/Perfüzyon ilişkisi Ölü boşluk solunumu Normal Şant V/Q=Sonsuz V/Q=1 V/Q=0

15 Havayolu Alveol Pulmoner Kapiller Normal Ventilasyon/ Perfüzyon

16 Amfizem Pulmoner Emboli Artmış Ventilasyon/ Perfüzyon Damar Spazmı

17 Sekresyon Daralmış Havayolu Azalmış Ventilasyon/ Perfüzyon

18 Normal Uykuda Solunum o Uykuya gitmekle solunum hızı ve derinliği yavaşlar. o Normal bireyde uykuda PaO2 azalır, o PaCO2 (Uykuda artar, 6-8mmHg dolayında). o Sağlıklı erişkinde organizma bu değişiklikleri kompanse eder.

19 Uykuda Solunum Kontrolu o Uykuda oluşan bir çok solunumsal problem, solunum kontrolunun anormal etkilenmesine neden olacaktır.

20 Uykuda Solunum Kontrolu o Solunum sisteminin kontrolündeki hemostatik olay; o Vücuttaki metabolik aktivitelerin normal olarak sürmesini ve organizmanın sağlıklı kalmasını sağlamaktır. o Bu da kan gazlarının normal olarak kalması ile olanaklıdır o (PaO 2 >60mmHg, PaCO 2 <45mmHg, ph= )

21 Uykuda Solunum Kontrolu o Solunum kasları, kalp kaslarında olduğu gibi pacemaker görevi yapmaz. o Solunum sisteminde kaslara pacemaker görevi medullada Respiratuvar merkez, respiratuvar osilatör, Respiratuvar sinyal jeneratörü ve respiratuvar pacemaker denilen bölge yapar.

22 Uykuda Solunum Kontrolu o Santral sinir sistemi; o İstemli kontrol o Otomatik denetim (Medulla oblangata, pons) o Dorsal solunum grubu o Ventral solunum grubu o Pnömotaksik merkez o Apnöstik merkez

23

24 Solunum Kontrolu Akciğer reseptörleri; Gerilim, İrritan ve J reseptörleri Akciğer dışı reseptörler;

25 Uykuda Solunum Kontrolu o Solunum merkezi aldığı uyarıları ve yanıtları üç tip bilgi üzerinde temellendirir. o Bunlar: a) Kimyasal uyarılar (PaO2, PaCO2, ph), o b) Mekanik uyarılar (Akciğer ve göğüs duvarındaki reseptörler), o c) Davranışsal uyarılar (Yüksek kortikal merkezler)

26 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı o Merkezi Reseptörler; ph ve CO2 duyarlı

27 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı o Periferik Kemoreseptörler o Kandaki O2 konsatrasyonuna duyarlıdırlar. a. Carotis cisimciği b.aort cisimciği

28 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı o PaO2 deki değişiklikleri karotid cisimciği algılar, ouyarılar 9.kranial sinir (glossofaringeal) aracılığı ile medullaya iletilir.

29 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı o PaO 2 <60mmHg olduğunda Ventilasyon artar. o PaO 2 nın ani olarak mmhg düşmesi, o Hipoksemi medullada depresyon yapar ve ventilasyon yavaşlar.

30 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı okarotid cisimciği ve medullada santral kemoreseptör alanı CO2 e duyarlıdır. opaco2 artmasına paralel olarak ventilasyon artar.

31 Uykuda Solunum Kontrolu Kimyasal Uyarı oilaca bağlı santral sinir sistemi(cns) depresyonu olursa, solunumun kimyasal uyarısı da deprese olur.

32 Uykuda Solunum Kontrolu Mekanik Uyarı o Akciğerde hastalık varlığında yada solunum sistemin yükünün artmasına bağlı olarak akciğer ve göğüs duvarındaki reseptörler medullaya uyarı gönderir.

33 oakciğerlerde ki reseptörler ; oirritasyon, oinflasyon, Uykuda Solunum Kontrolu Mekanik Uyarı ovolum kaybı o Kan damarlarındaki konjesyona yanıt verirler. obu uyarı VAGUS siniri aracılığı ile taşınır.

34 Uykuda Solunum Kontrolu Mekanik Uyarı o Bu sensörler uyarılınca; o Solunum derinliği (İnspiriyum) sığlaşır, o Soluk hacmi(tidal volum) azalır, o Hızlı ve yüzeyel solunum oluşur.

35 Uykuda Solunum Kontrolu Davranışsal Uyarı o (Yüksek Kortikal Merkezlerin Uyarısı) : o Solunum sistemi, solunum aktivitesi olmayan; o Şarkı söyleme, o Gülme, o Ağlama ve o Konuşma gibi aktiviteleri de yapar. o Bunlar yüksek beyin merkezleri tarafından yapılır. o Bu duyuların efferent yolu medullada geçer.

36

37 Uykuda Solunum Kontrolu Davranışsal Uyarı o (Yüksek Kortikal Merkezlerin Uyarısı) : o Bu solunum aktivitesi olmayan davranışsal olaylar solunum kontrol sisteminin metabolik hemostatik fonksiyonu üzerine biner. o Anormal kimyasal uyarı ile solunumu hızlandırır, bu uyanmaya (arousal) neden olabilir.

38 Uykuda Solunum Kontrolu Uyku Sırasında Hipoksik Solunum Yanıtı o Erişkin insanda uykuda hipoksiye solunum yanıtı azalır. o Erkeklerde hipoksiye solunum yanıtı, N-REM uykuda uyanıklığa göre daha azdır. o Ayrıca erkeklerin uyanıkken hipoksik uyarıya solunum yanıtı kadınlardan daha fazladır.

39 Uykuda Solunum Kontrolu Uyku Sırasında Hipoksik Solunum Yanıtı o Kadınlarda hipoksiye solunum yanıtı uyanıklık ve N-REM uykuda benzerlik gösterir. o Bunun nedeni açıklanamamıştır.

40 Uykuda Solunum Kontrolu Uyku Sırasında Hipoksik Solunum Yanıtı o Oysa REM uykusunda hipoksiye solunum yanıtı erkek ve kadınlarda aynıdır; o Hipoksiye yanıt N-REM uykusuna göre REM uykusunda daha düşüktür.

41 Uykuda Solunum Kontrolu Uyku Sırasında Hiperkapnik Solunum Yanıtı o Erişkinde uykuda hiperkapniye solunum yanıtı baskılanmıştır. o N-REM uykuda, uyanıklıklığa göre hiperkapnik solunum yanıtı azalmıştır. o Uyanıklıktan, N-REM e bu azalmanın % 50 dolayında olduğu ileri sürülmüştür.

42 Uykuda Solunum Kontrolu Uyku Sırasında Hiperkapnik Solunum Yanıtı o Başlangıçta bu düşmenin özellikle derin uykuda olduğu ileri sürülmüşse de, daha sonraki çalışmalar N-REM uyku içerisinde bir farklılığın olmadığını göstermiştir. o Kadın ve erkek arasında fark varlığı ileri sürülmüşse de sonraki çalışmalarda bu gösterilememiştir.

43 Uykuda Solunum Kontrolu (Uykuda Hiperkapnik Solunum Yanıtı) o REM uykusunda hiperkapniye solunum yanıtının, N-REM uykusu ve uyanıklığa göre çok azaldığı bildirilmiştir. o REM de hiperkapniye yanıtın, uyanıklığın % 28 i dolayında olduğu gösterilmiştir.

44 Uykuda Solunum Kontrolu ( Hava Yolu Direnci Artması ve Hava Yolu Daralması) o Uykuda hava yolu daralması ve direnci artmasının N-REM uykuda solunum çabasının giderek daha çok artmasına neden olduğu, o REM uykusunda ise solunumun hızlandığı ve sığlaştığı bildirilmiştir.

45 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları - İsokapnik Hipoksi) o İsokapnik (PaCO2 45mmHg) hipoksi( PaO2 60mmHg), tek başına arousal için zayıf uyarandır. o SaO2 değeri % 70 lere inene kadar uyarı oluşturmamaktadır. o Hem REM, hemde N-REM uykuda arousal eşiği arasında fark olmadığı gösterilmiştir. o Buna karşın OUAS ve asfiksiyal hipokside REM arousal eşiğinin iyice düştüğü bildirilmiştir.

46 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları- Hiperkapni) o Hiperkapni( PaCO2 45mmHg) değişik düzeylerde arousala neden olabilir. o Bir çok hastada arousal eşiği end-tidal CO 2 ın uyanıklık değerinin 15 mmhg üzerine çıkar. o Arousal eşiğinin derin uykuda(n3), N2 ve REM uykusundan 6 mmhg daha yüksek basınca sahip olduğu gösterilmiştir.

47 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları- Hiperkapni) o Başka araştırmacılar arousal eşiği yükselmesinde cins ve uyku evresinin fark etmediğini göstermişler. o Ancak hipoksi varlılığının, arousalın karbodioksit duyarlılığını artırdığı gösterilmiştir.

48 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları- Artmış Rezistans) o Hastanın artmış inspiratuvar direnci arousal eğilimini artırır. o İnspiratuvar direncin artmasının, N 2, N3 ve REM uykusunda arousal sıklığını artırdığı bildirilmiştir. o İnspiratuvar direnç eklendikten sonra, N3 uykudaki arousal sıklığı, REM deki arousal sıklığından daha fazladır.

49 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları - Artmış Rezistans) o Hava yolu oklüzyonundan sonra REM de arousal, N-REM deki arousaldan daha hızlıdır. o Buna karşın REM deki apneler uzundur. o Üst solunum yolu reseptörleri normal bireylerde hava yolu tıkanması sırasındaki basınç değişikliklerine daha duyarlıdır. o Bu duyarlılık uyku apne sendromlu hastalarda yoktur.

50 ÜHY Mekanoreseptör Fonksiyonu (+) ÜHY Miyopati Mukozal İnjuri Uyku Parçalanması (+) (-) (-) ÜHY Daralması ya da Kapanması Artmış İnspiratuvar Çaba Arousal ÜHY ın Tekrar Açılması (+) DIA EMG >>GG EMG Apne Sonrası Hiperventilasyon Merkezi Solunum Kontrolu PaO 2 PaCO 2

51 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları - Artmış Rezistans) o ÜSY reseptörlerinin neden REM uykusunda daha duyarlı olduğu açık değildir. o Uykuda arousal için en sık neden olan mekanizmalar, hipoksi, hiperkapni ve hava yolu rezistansı artmasıdır. o UARS da ciddi hipoksemi ve hiperkapni gelişmeksizin arousal gelişmesi hava yolu rezistansında artma ile açıklanabilir.

52 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousal Yanıtları- Bronş İrritasyonu) o İnsanda uyku, inhaler irritasyona bağlı gelişecek öksürük reaksiyonunu baskılar, öksürük ancak arousaldan sonra oluşur. o Benzer şekilde KOAH ve Kr.Bronşitte uykuda öksürük baskılanır. o Sitrik asit inhalasyonunun da N-REM ve REM uykuda arousal arasında fark yoktur. o Her ikisinde de arousal baskılanmıştır.

53 Uykuda Solunum Kontrolu (Arousala Solunum Yanıtları) o Arousal hangi nedenle oluşursa oluşsun, arousalı takip ederek solunum sayısı hızlanır. o Ancak birey uykuya dalınca solunum yavaşlar.

54 Uykuda Solunum Ritmi Kontrolu o N REM uykuda solunum ritmi düzensizdir. o CO2 basınç değişiklikleri solunum düzensizliğinde önemli rol oynayabilir. o Hipokapni tek başına ya da hipoksi ile birlikte N-REM uykuda solunum düzensizliğine neden olur.

55 Uykuda Solunum Ritmi Kontrolu o Özellikle hava yolu inspiratuvar rezistansı eklenince tıkayıcı apneye gidebilir. o REM uykusunda solunum düzensizliği, hipoksi ve hiperkapni varlığından bağımsız olarak vardır.

56 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Azalmış Bazal Metabolizma ) o Uykuda bazal metabolizma ihtiyacı düşer. o Metabolik hızın düşmesi sonucu ventilasyon ve solunumsal yanıtlar azalır. o Bazal metabolizmanın düşmesi uykuda kimyasal duyarlılığın düşmesi için bir faktör olabileceği ileri sürülmüştür.

57 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Serebral Kan Akımı ve Metabolizma İlişkisi) o Beyin kan akımı uykuda artar. o Uyanıklıkla karşılaştırıldığında beyin kan akımı derin uykuda %4-25 oranında artar. o Beyin kan akımı REM uykusunda çok fazla artar. Bir çalışmada bu oranın % 80 e ulaştığı bildirilmiştir. o Beyin metabolizmasının REM uykusunda ve uyanıklıkla aynı olduğu gösterilmiştir.

58 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Serebral Kan Akımı ve Metabolizma İlişkisi) o REM de beyin kan akımının, metabolizmasına oranı REM deki kimyasal uyarılabilirliği baskılar. o Bu REM deki solunum yanıtlarının azalmasına neden olan faktör olabilir. o Beyin kan akımı ve oksijen metabolizmasının, hem derin uyku hem de REM uykusunda paralellik gösterdiği bilinmektedir.

59 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Uykuda Nörolojik Değişiklikler) o Hipoventilasyon, kimyasal ve mekanik uyarıya duyarlılığın N-REM uykusunda azalması, solunum işinin uykuda azalması olasılığı ile ilişkilidir. o REM uykusu sırasında duyu ve motor fonksiyonların yetmezliği söz konusudur. o Afferent nörönların presinaptik ve postsinaptik inhibisyonu vardır, buna bağlı olarak eksternal uyarılara arousal eşiği artar.

60 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Uykuda Nörolojik Değişiklikler) o Postsinaptik motor nörön inhibisyonu REM uykusunda postural hipotoniye neden olur. o Duyu ve motor fonksiyonların azalmasının ortak sonucu olarak REM uykusunda solunum yanıtının iyice azaldığı gözlenir.

61 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Uykuda Nörolojik Değişiklikler) o REM uykusunda solunum düzensizliği ve solunumsal yanıtın yetmezliği, davranışsal faktörlerin solunum kontrolünü değiştirmesinden dolayı olduğu ileri sürülmektedir. o Kimyasal uyarı artışı REM uykusunda en önemli uyarandır (PaO 2, PaCO 2 vb.) o REM uykusunda Ponto Genikulo Oksipital (PGO) yolun önemli ana yollardan biri olduğudur.

62 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (UYKUDA NÖROLOJİK DEĞİŞİKLİKLER) o REM de solunumun disritmik olması, REM uykusunun kendisinin disritmik olmasındadır. o Bu gözlem tidal volumun REM uykusu sırasındaki hızlı göz hareketlerinin yoğunluğu ile yakın ilişki göstermesi ile doğrulanabilir.

63 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Nörökimyasal Faktörler) o Göğüs Abdomen Hareketleri: o REM uykusunda interkostal kasların hipotonisi nedeniyle solunum yanıtı düşer. o REM uykusunda, interkostal kasların EMG si N-REM e göre düşer. o Bu azalmaya karşın REM uykusunda tidal volüm uyanıklıktaki gibidir.

64 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Nörökimyasal Faktörler) o Azalmış Fonksiyonel Rezidual Kapasite(FRC): o REM uykusunda FRC düşer. o REM uykusunda hipoksiyi artırır. o Volüm azalması, solunum yanıtının azalmasına benzemeyerek, bu yanıtların artmasına neden olur.

65 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Nörökimyasal Faktörler) o Hava Yolu Direnç artışı: o Uykuda hava yolu direnci artar. o Bu N-REM uykuda maksimal boyutuna ulaşır. o REM ise en üst düzeyde direnç artışı söz konusudur. o Burada hava yollarını açık tutmaya çalışan kasların atonisi bu olaya neden olur.

66 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Nörökimyasal Faktörler) o Uyanıklığa göre N-REM uyku arasında solunum yanıtının hafif azalması ÜSY deki direnç değişikliğine bağlıdır, o Bu da hiperkapniye yanıt olarak kapanma basıncından dolayıdır. o N-REM uykuda hiperkapni çok iyi ayarlanmaktadır.

67 Uykuda Sounum Kontrolünü Etkileyen Faktörlar (Nörökimyasal Faktörler) o Karbondioksit düzeyi uyanıklıktan N-REM uykuya doğru yükselme gösterir. o Hiperkapniye tıkanma basınç yanıtı en fazla REM uykusunda azalır. o Bu da nöromuskuler fonksiyonun REM uykusunda azalmasının belirtecidir.

68

69

70

71

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması Dr. Ahmet U. Demir Solunum fizyolojisi Bronş Ağacı Bronş sistemi İleti havayolları: trakea (1) bronşlar (2-7) non respiratuar bronşioller (8-19) Gaz değişimi: respiratuar

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

Uykuda Solunum ve Kardiyovasküler Sistemlerdeki değişiklikler. Prof. Dr. Turan Acıcan AÜTF Göğüs Hastalıkları ABD

Uykuda Solunum ve Kardiyovasküler Sistemlerdeki değişiklikler. Prof. Dr. Turan Acıcan AÜTF Göğüs Hastalıkları ABD Uykuda Solunum ve Kardiyovasküler Sistemlerdeki değişiklikler Prof. Dr. Turan Acıcan AÜTF Göğüs Hastalıkları ABD Uykuda Kardiyovasküler fizyoloji; Santral ve Otonomik Regülasyon Santral sinir sistemi(sss)

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI VE FİZYOLOJİSİ FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlılığın sürdürülebilmesi için vücuda oksijen alınması gerekir. Solunumla alınan oksijen, kullanılarak metabolizma sonucunda karbondioksit açığa

Detaylı

OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU

OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU Dr. Gökhan Kırbaş Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi TORAKS DERNEĞİ UYKU BOZUKLUKLARI ÇALIŞMA GRUBU MERKEZİ KURSLAR

Detaylı

Uykuda solunum ve kardiyovaskuler sistemde değisiklikler. Ahmet Uğur Demir

Uykuda solunum ve kardiyovaskuler sistemde değisiklikler. Ahmet Uğur Demir Uykuda solunum ve kardiyovaskuler sistemde değisiklikler Ahmet Uğur Demir Plan Solunum sistemi Uykuda solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem değişiklikleri Kardiyovasküler sistemde diurnal değişiklikler

Detaylı

Solunum Sistemi Ne İş Yapar?

Solunum Sistemi Ne İş Yapar? Solunum Sistemi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi: Genel Bakış

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Egzersiz sırasında çalışan kaslar, ihtiyaç duydukları enerji için oksijen (O 2 ) kullanır ve karbondioksit (CO 2 ) üretir. Akciğerler, hava ile kanın karşılaştığı ı organlardır.

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi:

Detaylı

Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı

Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Solunum İşlevlerinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Solunum düzenlenmesinde temel amaç; Organizmaya O 2 sağlamak, Metabolizma sonucu oluşan CO 2 i akciğerler aracılığı ile

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kan Gazı Nedir? Kanın a s i t ve b a z d u r u m u n u b e l i r l e m e a m a c ı y l a kan gazı değerlerinin belirlenmesi gerekir. Ortaya çıkan

Detaylı

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar?

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? AKCİĞERLERİN PRİMER GÖREVİ GAZ ALIŞVERİŞİNİ SAĞLAMAKTIR. AKG analizi ile Asit Baz dengesi Oksijenizasyon Gaz alışverişi

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Solunum Sisteminin Temel Anatomisi Burun veya ağız Farinks Larinks Trakea Bronşlar Bronşioller Alveoller İletim bölgesi: gaz değişimine katılmayan ağız, burun, larinks, trakea,

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar)

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Dr. Hikmet YILMAZ XVII. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat-2 Mart 2014 Spice Otel, Belek, Antalya

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN 2 Solunumun amacı, dokulara oksijen sağlamak ve karbon dioksidi uzaklaştırmaktır. Bu amaç gerçekleştirilirken, solunum dört büyük fonksiyonel olaylar

Detaylı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Oksijen tedavisi Prof Dr Mert ŞENTÜRK İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı OKSİJEN TEDAVİSİ Kime uygulanmalı? Endikasyonlar? Kaç litre? Ne şekilde? Kime uygulanmalı? Gereksinimi

Detaylı

SOLUNUM YETMEZLİKLERİ

SOLUNUM YETMEZLİKLERİ SOLUNUM YETMEZLİKLERİ Prof. Dr. Mehmet GÜL Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı KONYA & Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İSTANBUL Giriş Solunum,

Detaylı

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi Uykuda Solunum Olayları Skorlaması Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi Uyku Skorlaması 2003 te Board of Directors of the American Academy of Sleep Medicine 2004-2006 2007 de yayınlandı

Detaylı

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Kan Gazı Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Normal Değerler ph 7.35-7.45 (ort. 7.40) ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz ph

Detaylı

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi)

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Solunum yetmezliği Mustafa Bey (66y) Ayşe Hanım (34 y) ph= 7.24 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 89 mmhg FiO 2 =.33 (Venturi) ph= 7.42 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Ayşe Hanım Sekreter,

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ AMAÇ: Katılımcıların bu sunumun sonunda kan gazı ve asit baz dengesi ile ilgili bilgilerini artırmaları amaçlanmıştır. HEDEFLER:

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR Dr. Sibel Özkurt Pamukkale Üniversitesi Tıp T p Fak. Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Organizmanın çevreyle iletişiminin değişik şiddette uyaranlar

Detaylı

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği VENTİLATÖR KULLANIMI Doç.Dr.Nurdan URAŞ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Mekanik Ventilasyonun Amaçları Yeterli gaz değişimini sağlamak Akciğer hasarı riskini

Detaylı

OVERLAP SENDROMU. Dr. Gökhan Kırbaş. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi

OVERLAP SENDROMU. Dr. Gökhan Kırbaş. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi OVERLAP SENDROMU Dr. Gökhan Kırbaş Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi TORAKS DERNEĞİ UYKU BOZUKLUKLARI ÇALIŞMA GRUBU MERKEZİ KURSLAR 2007 ANKARA

Detaylı

BİLİNÇ. Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu

BİLİNÇ. Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu BİLİNÇ Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu 1 Tanım Belirli bir anda aktif olan düşünce, duygu, algı ve anıların tümüne olan FARKINDALIK hali. İzlenimlerimiz ve eylemlerimiz üzerinde bilgi sahibi olmak Farkındalık

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Solunum Solunum kelimesi iki anlamda kullanılır. Hücresel düzeyde ve Organizma düzeyinde. Hücresel düzeyde hücresel oksidatif metabolizma anlamında kullanılmaktadır.

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder. Çeşitli duyu organlarından milyonlarca

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Neden kan gazı analizi? Oksijenizasyon ve ventilasyonun değerlendirilmesi Asit-baz dengesini değerlendirmek ph / P a CO

Detaylı

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği Uykuda Solunum Olayları Skorlaması Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği Uyku Skorlaması 2003 te Board of Directors of the American Academy of Sleep Medicine 2004-2006 2007

Detaylı

TUTD Teknisyen Sertifikasyon Kursu Solunumsal Skorlama. Dr. Ahmet U. Demir

TUTD Teknisyen Sertifikasyon Kursu Solunumsal Skorlama. Dr. Ahmet U. Demir TUTD Teknisyen Sertifikasyon Kursu Solunumsal Skorlama Dr. Ahmet U. Demir Plan Solunum, ventilasyon, oksijen saturasyonu Solunum olayları, kurallar ve örnekler Çocuklarda solunum olayları, kurallar Kanın

Detaylı

Solunumun yeterli olması için. Solunumda fonksiyonu olan bölümler. Solunum merkezi Ventilasyon, Difüzyon Perfüyonda

Solunumun yeterli olması için. Solunumda fonksiyonu olan bölümler. Solunum merkezi Ventilasyon, Difüzyon Perfüyonda Akut Solunum Yetmezliği nde Takip Parametreleri Doç.Dr. Mehmet Gül Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Solunumun amacı dokular için gerekli olan oksijeni yeterli miktarda sağlamak

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Doç Dr Tunçalp Demir SFT-SINIFLANDIRMA A-)Spirometrik inceleme 1. Basit spirometri 2. Akım-volüm halkası a)maksimal volenter ventilasyon (MVV) b)reversibilite c)bronş provokasyonu

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi. Doç. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com

Solunum Sistemi Fizyolojisi. Doç. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com Solunum Sistemi Fizyolojisi Doç. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com Genel Bilgiler Ders Kaynakları: Guyton Tıbbi Fizyoloji Gannong Physiology Review Vander s Human Physiology Google&Wikipedia... İletişim:

Detaylı

47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor.

47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor. 47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor. Entübe edilen hastaya SVK+ arter katateri takılarak hemodinamik olarak monitorize ediliyor. Ekstübe edilen hasta NIMV

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ

AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ DOÇ. DR. A. SADIK GİRİŞGİN KONYA ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI KONYA-TÜRKİYE Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes

Detaylı

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Dr. Akın Kaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Yoğun Bakım Ünitesinde Obez Hastalar Günümüzde, toplumlarda; Obezite prevelansı yüksek ve artmaya devam ediyor.

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Dayanıklılık ve antrenman

Dayanıklılık ve antrenman Dayanıklılık ve antrenman Çocukların büyüme ile fonksiyonel ve anatomik özelliklerinki gelişme; kalp akciğer, kan ve iskelet kası kapasite ve büyüklükleri de artar. Bu da mak. oksijen kapasitesi artmasında

Detaylı

Santral Uyku Apne Sendromu (SUAS) Dr. Ahmet Uğur Demir

Santral Uyku Apne Sendromu (SUAS) Dr. Ahmet Uğur Demir Santral Uyku Apne Sendromu (SUAS) Dr. Ahmet Uğur Demir 1. SUA tanımı nedir? 10 soruda SUAS Santral apne Ha B T Uyku sırasında üst havayolunda tıkanıklık olmadan tekrarlayan apne tablosu Obstrüktif apne

Detaylı

Uyku ile iliskili hipoventilasyon/ hipoksemik sendromlar (Non-obstruktif ve konjenital )

Uyku ile iliskili hipoventilasyon/ hipoksemik sendromlar (Non-obstruktif ve konjenital ) Uyku ile iliskili hipoventilasyon/ hipoksemik sendromlar (Non-obstruktif ve konjenital ) Doç. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. II. Uykuya Bağlı Hipoventilasyon

Detaylı

ORGANİZMADA KARBONDİOKSİT: KAPNOGRAF

ORGANİZMADA KARBONDİOKSİT: KAPNOGRAF ORGANİZMADA KARBONDİOKSİT: KAPNOGRAF DR. AYŞE HANCI HAMİDİYE ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Kapnograf hipoksinin hızlı ayırıcı tanısında yol gösteren indirek ventilasyon monitörüdür İlk kez

Detaylı

SANTRAL UYKU APNE SENDROMLARI

SANTRAL UYKU APNE SENDROMLARI Prof. Dr. Tansu Ulukavak Çiftçi SANTRAL UYKU APNE SENDROMLARI Uluslararası Uyku Bozuklukları Sınıflaması (International Classification of Sleep Disorders) (ICSD-3) e göre uyku bozuklukları 7 ana başlıkta

Detaylı

Doç. Dr. Merih Çetinkaya. T.C. Sağlık Bakanlığı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümü

Doç. Dr. Merih Çetinkaya. T.C. Sağlık Bakanlığı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümü Doç. Dr. Merih Çetinkaya T.C. Sağlık Bakanlığı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümü Solunum Sisteminin Gelişimi Embriyonik dönem (3-6. hafta) Psödoglandüler dönem (6-16.

Detaylı

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Mekanik Ventilasyon Takibi Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Amaç Bu sunumda; Mekanik ventilasyon (MV) uygulaması sırasında takip edilmesi gereken parametreleri ve ortaya çıkması muhtemel

Detaylı

Perioperatif Hipoksi Tanımı ve Fizyopatolojisi

Perioperatif Hipoksi Tanımı ve Fizyopatolojisi Perioperatif Hipoksi Tanımı ve Fizyopatolojisi Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF ANESTEZİYOLOJİ AD İZMİR TANIM HİPOKSİ Vücut içinde veya dışında herhangi bir yerde oksijen basıncının azalmasıdır HİPOKSEMİ Kanda

Detaylı

Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması

Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Tartışma konuları: Eksternal ve internal solunum Oksijenin kanda taşınması Karbondioksidin kanda taşınması

Detaylı

Solunum Sistemi Dicle Aras

Solunum Sistemi Dicle Aras Solunum Sistemi Dicle Aras Alveollerde gaz değişimi, O 2 ve CO 2 nin kanda taşınması, kaslarda gaz değişimi, pulmoner ventilasyonun düzenlenmesi, solunum enerji metabolizması, performansı kısıtlayan solunum

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Ünlü. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD.

Prof. Dr. Mehmet Ünlü. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. Prof. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. Uyku sırasında solunum şeklinde patolojik düzeydeki değişikliklere bağlı olarak gelişen Hastalarda morbidite ve

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ İnspiratuvar direnci arttıran durumlar: Entübasyon tüpünün bükülmesi Hastanın tüpü ısırması Ekspiratuvar direnci arttıran durumlar: Sekresyonlar Bronkospazm

Detaylı

SPORTİF DALIŞ VE ETKİLERİ HYPERBARIA

SPORTİF DALIŞ VE ETKİLERİ HYPERBARIA SU İÇİ EGZERSİZ SPORTİF DALIŞ VE ETKİLERİ HYPERBARIA Deniz düzeyinden aşağılara inildikçe, yani derinlik arttıkça basınç artar. Suya dalan kimse hem suyun hem de atmosferin basıncına maruz kalır. 10 m

Detaylı

Dr. Oğuz Köktürk. Tablo-1: Uykuda solunum bozuklukları

Dr. Oğuz Köktürk. Tablo-1: Uykuda solunum bozuklukları UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI TANINIZ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDERSİNİZ? Olgu Sunuları Dr. Oğuz Köktürk Uyku vücudumuzun fiziksel ve ruhsal olarak dinlendiği, yenilendiği, yeni bir güne hazırlandığı dönem ve

Detaylı

Akut Solunum Yetmezliği: Tanı ve Tedavi

Akut Solunum Yetmezliği: Tanı ve Tedavi Akut Solunum Yetmezliği: Tanı ve Tedavi Dr. Murat Duman Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Acil Bilim Dalı Sunum planı Solunum işlevi Çocuk havayollarının erişkine

Detaylı

SOLUNUM FİZYOPATOLOJİSİNE GİRİŞ

SOLUNUM FİZYOPATOLOJİSİNE GİRİŞ SOLUNUM FİZYOPATOLOJİSİNE GİRİŞ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Solunum düzensizliklerini saptama yöntemleri Kan gazları ve ph Akciğer işlevi testleri: Statik solunum testleri: Akciğer

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

Aylin Özgen Alpaydın

Aylin Özgen Alpaydın Aylin Özgen Alpaydın 202 Akciğerlerin temel fonksiyonu gaz alış verişi yani dokulara oksijen (O2) temini ve dokularda açığa çıkan karbondioksitin (CO2) uzaklaştırılmasıdır. Ancak akciğerin görevleri gaz

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi)

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) Otonom sinir sitemi iki alt kısma ayrılır: 1. Sempatik sinir sistemi 2. Parasempatik sinir sistemi Sempatik ve parasempatik sistemin terminal nöronları gangliyonlarda

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve FİZYOLOJİSİ. Dr. Ahmet U. Demir

İNSAN ANATOMİSİ ve FİZYOLOJİSİ. Dr. Ahmet U. Demir İNSAN ANATOMİSİ ve FİZYOLOJİSİ Dr. Ahmet U. Demir Anatomi: kelime kökeni olarak kesmek, parçalara ayırmak anlamını taşır. Anatomi kısaca yapının incelenmesidir. Fizyoloji ise bu yapıların işlevinin incelenmesidir.

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

A) Solunumsal uyku hastalıklarında NĐMV cihazları verilme ilkeleri;

A) Solunumsal uyku hastalıklarında NĐMV cihazları verilme ilkeleri; 20.4.15. Non-invaziv mekanik ventilasyon cihazları (NĐMV) A) Solunumsal uyku hastalıklarında NĐMV cihazları verilme ilkeleri; 1. NĐMV cihazı verilecek hastalıklar; Uluslararası uyku bozuklukları sınıflamasına

Detaylı

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER Yükseklik Seviyesi (m.) İrtifa Tanımı 8000 + Ölüm Bölgesi (Death Zone) 7500-5500 Ekstrem Yüksek İrtifa (Extreme High Altitude) 5000-3500 Çok Yüksek İrtifa (Very High Altitude)

Detaylı

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyatın Riski Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Ameliyatın Riski

Detaylı

Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze. Dr. Hikmet Fırat

Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze. Dr. Hikmet Fırat Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze Dr. Hikmet Fırat SB Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğit. ve Araş. Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Kliniği & Uyku Bozuklukları Tanı - Tedavi Merkezi SKORLAMA

Detaylı

Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama

Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama Hikmet Fırat SB Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH, Uyku Bozuklukları Tanı Tedavi Merkezi, Ankara Uykuda solunum bozuklukları skorlamasında temel elektrodlar; Thermistör

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

Solunum Sistemi Dicle Aras

Solunum Sistemi Dicle Aras Solunum Sistemi Dicle Aras Solunum sistemi, solunum yolları anatomisi, akciğerlerin temel anatomisi, akciğer hacim ve kapasiteleri, akciğerlerde gaz değişimi, gazların kısmi basınçları 3.9.2015 1 Solunum

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ Dr. Zeynep Zeren Uçar İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi UYKUDA SOLUNUM BOZUKLULARI OUAS SUAS CSS UHHS Obstrüktif Uyku Apne

Detaylı

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi A. GAZ ALIŞ VERİŞİ Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi Canlılarda hayatsal olayların sürdürülebilmesi için gerekli olan enerji hücresel solunumla elde edilir. Genellikle oksijenli olarak gerçekleşen

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

SOLUNUM DĠLĠMĠ 1. Bu Dilimde, çoktan seçmeli test, beceri labarotuvarında simule hasta uygulaması, yapılandırılmış sözlü sınav vb

SOLUNUM DĠLĠMĠ 1. Bu Dilimde, çoktan seçmeli test, beceri labarotuvarında simule hasta uygulaması, yapılandırılmış sözlü sınav vb SOLUNUM DĠLĠMĠ 1 KATILAN ANABĠLĠM / BĠLĠM DALLARI Anatomi Fizyoloji Histoloji ve Embriyoloji Biyofizik Biyokimya Göğüs hastalıkları-göğüs cerrahisi- Farmakoloji-Patoloji Halk Sağlığı Anestezi SINAMA YÖNTEMLERĠ

Detaylı

Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri

Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri Doç. Dr. Meral Yüksel Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı meralyuksel@gmail.com

Detaylı

AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ. Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006

AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ. Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006 AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006 Genel çerçeve Ölü boşluk tayinleri a)anatomik b) Fizyolojik ölü boşluk Akciğer hacim ve kapasiteleri Fonksiyonel rezidüel kapasite tayini a)açık

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI VE TANIMLAR (ICSD-3) Prof. Dr. Turan Acıcan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI VE TANIMLAR (ICSD-3) Prof. Dr. Turan Acıcan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI VE TANIMLAR (ICSD-3) Prof. Dr. Turan Acıcan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD AASM 2014- ICSD-3 ICSD-3 1. İnsomnia 2. Uyku ilişkili solunum

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Solunum sistemi, kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki gaz değişimi ile hücrelerde

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ Solunum işi-ventilasyon Gaz değişimi Gazların taşınması Solunum kontrolü Solunum Sisteminin Fonksiyonlar Oksijen temin eder. Karbondioksidi atar. Kanın hidrojen

Detaylı

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Giriş ve Amaç

Detaylı

Solunumsal Olayların Skorlanması

Solunumsal Olayların Skorlanması Solunumsal Olayların Skorlanması Dr. Hikmet FıratF SB Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğit & Araş Hast. Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku Bozuklukları Merkezi SOLUNUMSAL OLAYLAR Solunum parametreleri PSG nin vazgeçilmez

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi Doç.Dr.Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Hipokrat Vasküler reorganizasyon teorisi İç organları sıcak tutabilmek

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLER

MEKANİK VENTİLATÖRLER MEKANİK K VENTİLAT LATÖRLER Doç.Dr.Dr.. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları ve Yoğun Bakım m Anabilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı EGZERSİZ Fizyolojisi Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Kaslarda güç, kuvvet ve dayanıklılık Maksimum kasılma kuvveti 3-4 kg/cm2 kesit alanı

Detaylı

MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KONU : OKSİJEN TEDAVİSİ

MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KONU : OKSİJEN TEDAVİSİ DERS : MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KONU : OKSİJEN TEDAVİSİ 1.) Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere, cümlelerde verilen bilgiler ) Oksijenin kimyasal simgesi O2 dir. ) Oksijen, canlıların

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLER

MEKANİK VENTİLATÖRLER MEKANİK K VENTİLAT LATÖRLER Doç.Dr.Dr.. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları ve Yoğun Bakım m Anabilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması

Detaylı

KAN GAZLARININ YORUMLANMASI

KAN GAZLARININ YORUMLANMASI KAN GAZLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Ramazan KÖYLÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği 1 Arter Kan Gazı Analizi Arter kan gazı (AKG) analizi; Hastanın, - ventilasyonu (PaCO 2 ), - oksijenizasyonu

Detaylı