TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI ve ŞİRKETLERİN MALİ TABLOLARINA ETKİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI ve ŞİRKETLERİN MALİ TABLOLARINA ETKİSİ"

Transkript

1 TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI ve ŞİRKETLERİN MALİ TABLOLARINA ETKİSİ Aykut Halit 12 Ekim, 2011 Grant Thornton Türkiye 2011 Grant Thornton Türkiye.Tüm Tüm hakları saklıdır.

2 Ajanda Giriş Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS Standartlar ve öngörülen temel değişiklikler Sorular ve Cevaplar

3 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS Tüm işletmeler Kayıt Düzeni ve Finansal Raporlama o Büyük şirketler TFRS KOBİ ler KOBİ TFRS

4 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS Tüm sermaye şirketleri Denetim o 2013 Büyük şirketler Denetim Şirketi KOBİ ler SMMM / YMM 2013 ten itibaren, bilanço, gelir tablosu ve mali tablolar TFRS ye göre hazırlanacaktır. Vergi matrahı ise, TFRS ve VUK arasındaki farkların TFRS kar veya zararına eklenmesi veya çıkarılması yoluyla hesaplanacaktır.

5 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS Bilindiği 2012 yılında yeni TTK ile yaşamaya başlayacağız. Yeni TTK na göre işletmeler den itibaren muhasebelerini Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ye göre tutmak zorundadır.

6 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS T.T.K. Madde 88 e göre : Bu düzenlemeler, uygulamada birliği sağlamak ve finansal tablolara milletlerarası pazarda geçerlilik kazandırmak amacıyla Uluslar arası Finansal Raporlama (UFRS) ye tam uyumlu olacak şekilde, yalnız Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) tarafından belirlenir ve yayımlanır. Türkiye Muhasebe Standardı Kurulu, Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ne yayınlanmış bulunmaktadır. TFRS TTK da belirtilen, UFRS ile tam uyum içindedir. Esasen TFRS, UFRS in eksiksiz olarak Türkçe ye tercümesiyle oluşturulmuştur.

7 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS Bu konuşmamızda Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ifadeleri sık sık kullanılacaktır. TFRS ve TMS eş anlamdadır. Bu standartlar kavramı önce TMS olarak başlamış sonra TFRS olarak değiştirilmiştir. Yeni çıkan standartlar TFRS olarak adlandırılmıştır. TMS ler değiştikçe yerlerini TFRS ye bırakacaktır.

8 Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS KOBİLER için KOBİ TFRS adı altında ayrı standartlar getirilmiştir. TFRS de KOBİLER aşağıdaki işletmeler olarak tanımlanmıştır: a) Halka açık olmayan işletmeler b) Dış (3. şahıs) finansal tablo kullanıcıları için genel amaçlı mali tablo hazırlayan işletmeler KOBİ TFRS, halka açıklık durumu olmaması şartıyla, işletmelerin büyüklüğü (personel sayısı, satış tutarı, aktif tutarı gibi) ile ilgili bir sınır getirmemektedir. KOBİ TFRS uygulamalara basitlik ve kolaylık getirmektedir. Dolayısıyla Türkiye de işletmelerin büyük çoğunluğunun KOBİ TFRS yi tercih edecekleri görüşündeyiz. KOBİ tanımına giren işletmeler KOBİ TFRS ye tabi olacaktır ama isteyen şirketler Tam TFRS uygulamasını seçmekte serbesttirler.

9 TMS 16 : Maddi duran varlıklar 1. AMORTİSMAN 1.1. VUK ile tanınmış olan azalan bakiyeler veya hızlandırılmış amortisman yöntemi ortadan kalkacak, normal/doğrusal amortisman yöntemi zorunlu olacaktır Amortisman, MDV kullanıma hazır olduğu tarihten itibaren başlar. VUK daki gibi MDV in aktife girdiği yılın tamamına uygulanması mümkün değildir. 2. MDVin kayıtlara ilk girişi yapıldığında, MDV in PEŞİN fiyatı esas alınır. Fatura fiyatı ile resmi fiyat arasındaki fark finansman giderlerine aktarılır.

10 TMS 16 : Maddi duran varlıklar 3. FİNANSMAN GİDERLERİ Aktifleştirme kullanım tarihine kadar yapılabilir. Halbuki VUK da MDV nin inşaatının tamamlandığı hesap dönemi sonuna kadar aktifleştirme zorunludur. İnşaatın tamamlanmasından sonraki yıllarda VUK ta aktifleştirme devam edebilir, TFRS de bu mümkün değildir. KOBİ UFRS de aktifleştirme hiçbir şekilde mümkün değildir. Finansman giderlerinin tamamı gider yazılır.

11 TMS 16 : Maddi duran varlıklar 4. Gerçeğe Uygun Değer (GUD) uygulaması getirilmiştir. Yaklaşık olarak konuşulur ise GUD piyasa değeri olarak düşünülebilir Tam TFRS de İşletmeler MDV ların : a) maliyet esasından, b) GUD esasından yeniden değerlemeye tabi tutarak gösterebilirler.

12 TMS 16 : Maddi duran varlıklar 4.5. KOBİ TFRS yalnızca maliyet esası yöntemini kabul etmiştir. Yeniden değerleme yoktur. 5. Değer düşüklüğü MDV in kayıtlı değerinin altında bir değere düşmesi sonucunda değer düşüklüğü karşılığı ayrılmalıdır. 6. TFRS da bir MDV varlık edinimi için doğrudan bağlantısı olmayan giderlerin aktifleştirilmesi mümkün değildir. 7. Arsalar Bina ile birlikte alınsa dahi bina maliyeti ayrı, arsa maliyeti ayrı olarak muhasebeleştirilir. - Arsa değeri üzerinden amortisman hesaplanmaz.

13 TMS 16 : Maddi duran varlıklar (1) MDV için sayılan aktifleştirme kuralları, genel olarak, MODV için de geçerlidir. Özel Durumlar (2) Goodwill/şerefiye/marka Dahilde yaratılan (şirket ismi, marka değeri gibi sebeplere dayanarak) bir aktif değer yaratılması TFRS de kabul edilemez.

14 TMS 16 : Maddi duran varlıklar (3) AR-GE giderleri 3.1. Araştırma ve Geliştirme giderlerini ayırt etmek gerekir Araştırma giderleri (örnek, yeni ürün, malzeme, sistem vs. araştırma faaliyeti sonuçlarından elde edilen bilgilerin nerelerde uygulandığını tespit faaliyetlerine ilişkin giderler) AKTİFLEŞTİRİLEMEZ Tam TFRS de geliştirme giderleri aktifleştirilebilir ama bazı kesin kurallara bağlanmıştır. KOBİ TFRS de geliştirme giderlerinin aktifleştirilmesi mümkün değildir, tamamı gider yazılacaktır.

15 TMS 16 : Maddi duran varlıklar (4) Tam TFRS de MODV da Gerçeğe Uygun Değer esasından yeniden değerlemeye tabi tutulabilir. KOBİ TFRS de yeniden değerleme seçeneği yoktur. (5) Amortisman 5.1. Tam TFRS de kullanım ömrü belli olmayan bir MODV (örneğin satın alınan bir marka veya şerefiye) amortismana tabi tutulmaz. ancak her yıl değer düşüklüğü olup olmadığı konusunda incelemeye tabi tutulur ve gerekirse değer düşüş karşılığı ayrılır KOBİ UFRS de şerefiye ile ömrü belirsiz bir MODV tahmini faydalı ömürleri dikkate alınarak amorti edilir, faydalı ömür tespit edilemiyor ise 10 yılda amorti edilir.

16 TMS (UMS) 16 : Stoklar (Aşağıdaki prensiplerle ilgili olarak Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyum içindedir) (1) Stokların Değerlemesi Stoklar genelde maliyet ve net gerçekleşebilir değer esasından değerlenir. VUK ta, Emtia, maliyet bedeli ile değerlenir ifadesi kullanılmıştır.

17 TMS (UMS) 16 : Stoklar (2) Vadeli Alımlar Peşin alım fiyatı ile ödenen fiyat arasındaki fark FAİZ gideri olarak muhasebeleştirilir. edilir. Dönem sonu değerlemesinde stok değerlerindeki faiz gideri elimine VUK ta bu mümkün değil; vadeli fiyatlar maliyete dahil edilir.

18 TMS (UMS) 16 : Stoklar (3) TMS de üretim maliyetine dahil edilemez giderler: - Normalin üstünde gerçekleşen malzeme, işçilik ve diğer üretim giderleri, - Satışa sunulacak ürünlerin depolama giderleri, - Genel yönetim giderleri, - Satış giderleri

19 TMS (UMS) 16 : Stoklar (5) Değerleme Yöntemleri 5.1. Standart maliyet 5.2. Perakende Yöntemi 5.3. Fiili (Spesifik) maliyet 5.4. Birbirleri ile ikame edilebilen büyük miktardaki kalemlerden oluşan stoklar için TMS de ve VUK ta : - FIFO - Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi kullanılabilir.

20 TMS (UMS) 16 : Stoklar (7) Net Gerçekleşebilir Değer (NGD) Satış fiyatı eksi satış giderlerinden sonra kalan birim değer (net gerçekleşebilir değer NGD) birim maliyet değerinin altında ise NGD esas alınır. NGD her birim stok kalemine ayrı ayrı uygulanır. NGD üretimde kullanılmak amacıyla satın alınan stoklar için de uygulanır. Örnek : Stoktaki malzeme maliyeti 100 Mamul duruma getirmek için gerekli dönüşüm giderleri: işçilik + diğer 70 Toplam maliyet 170 NGD Fark = 20 için malzeme stok maliyetinde karşılık ayrılır, yani malzeme maliyeti = 80 olarak gösterilir.

21 TMS (UMS) 16 : Stoklar (8) Faiz ve Kur Farkları 8.1. Tam TFRS Üretimi ve satışa arzedilmesi uzun zaman gerektiren stok maliyetleri finansman giderleri dahil edilebilir. Diğer stoklar için finansman gideri ilave etmek mümkün değildir. Zaten alımların ve dolayısıyla stokların peşin fiyat esasından yansıtılması gerekir KOBİ TFRS de faiz aktifleştirilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. VUK ta a) Stokların iktisabı ile doğrudan ilişkilendirilebilecek finansman giderleri maliyete dahil edilecektir. b) malın iktisabından sonraki süreler için finansman giderlerinin maliyetle ilişkilendirilmesi ihtiyaridir.

22 TMS 11 : İnşaat sözleşmeleri (Yıllara sair işler) Birden fazla hesap döneminde yapılan inşaat taahhüt işlerinde gelir ve giderlerin muhasebeleştirilmesine ilişkindir. İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE NİHAİ KAR/ZARARIN BELİRLENMESİ IAS 11 TAMAMLANMA YÜZDESİ yönteminin kullanılmasına izin verir. Bu yöntemle sözleşme geliri, ulaşılan tamamlanma aşamasına kadar katlanılan inşaat maliyetiyle eşleştirilerek, bitirilen işle orantılı gelir, gider ve karın raporlanması sağlanır.

23 TMS 11 : İnşaat sözleşmeleri (Yıllara sair işler) Samanyolu İnşaat A.Ş. üç yılda tamamlanmak üzere AVM inşaatı için toplam 120,000 TL tutarında sözleşme imzalanmıştır. 1nci yıl sonunda katlanılan maliyetler aşağıdaki gibidir: TL İşçilik 10,000 Malzeme 30,000 Amortisman 5, ,

24 TMS 11 : İnşaat sözleşmeleri (Yıllara sair işler) İnşaatın 3ncü yılda tamamlanması için beklenen gider toplamı 55,000 TL dir. 1nci yıl sonunda muhasebeleştirme: Toplam inşaat maliyeti 45, ,000 = 100,000 Tamamlanma yüzdesi : 45,000/100,000 = %45 1nci yıl gelir/gideri Gelirler 120,000 x %45 54,000 Giderler 100,000 x %45 (45,000) 1nci yıl karı 9,000

25 TMS 11 : İnşaat sözleşmeleri (Yıllara sair işler) GVK md göre bir yıldan fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın karı veya zararı sayılarak vergilendirilir. KOBİ TFRS TMS, KOBİ TFRS ile uyumludur.

26 TMS 28 : İştirakler (1) İştirak : İştirak eden şirketin kontrolü altında olmayan ancak finansal ve işletme politikalarının tespitinde önemli etkisi olan şirketleri kapsar. Joint Venture (iş ortaklıkları) iştirak olarak kabul edilmez. İştirak oranının %20 ve yukarıda olması durumunda önemli etkisinin var olduğu varsayılır. (2) Özkaynak yöntemi, İştirakler deki yatırımlar iştirak eden şirketin mali tablolarından ilk olarak maliyet esasından muhasebeleştirilir ve bilahare iştirakteki kar ve zarar durumu ve diğer özsermaye hesaplarındaki hareketler iştirak tutarına eklenerek (zarar durumunda düşülerek) mali tablolara yansıtılır. Bu yansıtma yöntemine Özkaynak Yöntemi denilmektedir.

27 TMS 28 : İştirakler (3) KOBİ TFRS de, İştirakler aşağıdaki yöntemlerden birisi ile gösterilebilir: a) Maliyet bedeli, b) Özkaynak yöntemi, c) Hisse senetleri borsada işlem görüyorsa GUD esasından

28 TMS 31 : İş ortaklıkları (Joint Ventures) (1) Ortak girişimcinin mali tablolarına yansıtılması zorunludur. (2) Tam TFRS de bu yansıtma işlemi iki yöntemle yapılabilir: bilanço bilanço ayrı bir (a) Özsermaye yöntemi, (b) oransal konsolidasyon yöntemi. İş ortaklığındaki oran esas alınarak iş ortaklığındaki her bir ve gelir tablosu kalemi, ortak girişimcinin mali tablosundaki ayni kalemlere eklenir, veya. İş ortaklığındaki oran esas alınarak iş ortaklığındaki her bir ve gelir tablosu kalemi ortak girişimcinin mali tablolarında satır olarak gösterilir.

29 TMS 31 : İş ortaklıkları (Joint Ventures) (3) KOBİ UFRS de : (a) oransal konsolidasyon yasaklanmıştır, (b) maliyet esası kullanılabilir (c) GUD esası kullanılabilir

30 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) Ödenmesi gereken vergiler Ülke vergi mevzuatına göre ödenmesi gereken vergiler UFRS mali tablolarına aynen yansıtılır. UMS 12 de Ertelenmiş Vergi Borçları ile Ertelenmiş Vergi Alacakları veya Varlıkları diye iki yeni başlık ile karşılaşırız. Bu borç ve alacaklar zamanlama farkından başka bir deyişle, gelir ve gider kalemlerinin vergileme döneminden farklı bir dönemde vergiye tabi tutulmasından doğmaktadır.

31 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) Örneğin, Dava konusu yapılmayan bir alacak ve demode duruma düşmüş stoklar için sırasıyla 1,000 TL ve 2,000 TL karşılık ayrılmış olsun. UMS ye göre yapılan amortisman 3,000 TL, Vergi mevzuatına göre ayrılabilen amortisman ise TL 4,500 dir. Bu karşılıkların gelir tablosu ve bilançoya yansıması şu şekilde olacaktır.

32 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) Gelir Tablosu TL Satışlar 30,000 SMM (Amortisman hariç) (16,000) Amortisman (UMS) 3,500) Ayrılan Karşılık - Şüpheli alacak (1,000) - Demode stok (2,000) Vergi öncesi kar 7,500 Vergiler: 1. Ödenecek vergiler (1,900) 2. Ertelenmiş vergi varlığı Ertelenmiş vergi borcu (200) Vergi sonrası net kar 6,000

33 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) 1) ÖdenecekVergiler Vergi öncesi kar 7,500 KKE Karşılıklar 1,000+2,000 3,000 Ayrılan amortisman (UMS) 3,500 Ayrılabilir amortisman (Vergi) (4,500) K.V. matrahı 9, K.V. vergisi %20 1,

34 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) 2) Ertelenmiş vergi varlığı Ayrılan karşılık 3,000 x % ) Ertelenmiş vergi borcu UMS de ayrılan amortisman farkı 3,500 4,500 = 1,000 x %20 (200)

35 TMS 12 :Gelir ve kurumlar vergisi (Tam TFRS ile KOBİ TFRS uyumludur) BİLANÇO Aktif Pasif Dönen Varlık 25,000 Mali Borçlar 15,000 Duran Varlık 20,000 Ayrılan Karşılık 3,000 Amortisman (UMS) (3,500) K.V. borcu 1,900 Ertelenmiş vergi varlığı 600 Ertelenmiş Vergi borcu 200 Sermaye 13,000 Birikmiş kar 3,000 Dönem karı 6, ,100 42,

36 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) TMS 18 Aşağıdaki gelirleri kapsar: Mal satışları Hizmet satışları Alınan faiz, royalty ve kar payları TMS 18 e dahil bu gelirler gerçeğe uygun değerleri ile ölçülür.

37 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) Mal ve hizmet satışları için GUD peşin satış fiyatıdır. Bir malın veya hizmetin 6 ay vadeli fiyatı TL 120 ve peşin fiyatı TL 110 ise, muhasebeleştirme aşağıdaki şekilde yapılır. B/Müşteri hesabı 120 A/Satışlar A/Finansman gelirleri 7.50 Dönem sonunda, vadeye henüz 4 ay kalmış ise, B/ Finansman gideri 5 A/ Faiz gelir karşılığı 5 Ayrıca, satış faturasına neler dahil olduğuna dikkat edilmelidir.

38 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) MAL SATIŞLARI Mal satışına ilişkin hasılat aşağıdaki tüm koşullar yerine geldiğinde finansal tablolara yansıtılır.

39 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) Örnekler: (1) Perakende mal satışlarında genel olarak müşterinin iade etme ve parasını geri alma hakkı vardır, dolayısıyla UFRS ye göre satış henüz gerçekleşmemiştir. Ancak toplam satış içinde iadeler önemli bir yer tutmadığı ve satıcının muhtemel iade tutarını makul ölçüler içinde tahmin edebildiğinden perakende satışların tamamı hasılat kaydedilir, iadeler fiilen gerçekleştiği zaman gider yazılır. (2) XYZ A.Ş. bir makine satmıştır, sözleşmede makine yeterli bir şekilde çalışmaz ise 3 ay içinde iade hakkı vardır. Satış gerçekleşmemiş sayılır çünkü satıştaki riskler ve getiriler alıcıya devredilmemiş sayılır. (3) XYZ A.Ş. bir makine satmıştır, ancak sözleşmede makinenin montajının XYZ tarafından yapılması gerekmektedir ve montaj için uzunca bir zaman ve işçilik gerekmektedir. Montaj işleri tamamlanıp kabulü yapılmadan hasılat olarak kabul edilemez

40 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) Hizmet Satışı Hizmet satışına ilişkin bir işlemin sonucunun güvenilir biçimde tahmin edilebildiği durumlarda, işlemle ilgili hasılat işlemin raporlama dönemi sonu itibariyle tamamlanma düzeyi dikkate alınarak finansal tablolara yansıtılır. Aşağıdaki koşulların tamamının varlığı durumunda, işleme ilişkin sonuçların güvenilir biçimde tahmin edilebildiği kabul edilir: Diğer örnekler. Üyelik aidatları, okul ücretleri ve benzeri hizmetler sürelerine bağlı olarak hasılat kaydedilir.

41 TMS 18 :Gelirler (KOBİ UFRS ile uyumludur) Faiz, isim hakları, temeddüler Faizler Faiz içeren bir menkul kıymete ilişkin olarak edinim sonrası tahsil edilen faiz, edinim öncesi ve sonrası dönemlere ayrılır ve yalnızca edinim sonrasına ait kısım hasılat olarak finansal tablolara yansıtılır. İsim Hakları Temeddüler (kar payları)

42 TMS (IAS) 8 :Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Muhasebe Hataları 1. Muhasebe politikaları Bir işletme mali tablolarını hazırlarken esas aldığı muhasebe politikalarını açık bir şekilde açıklamalıdır. Çünkü UFRS mali tabloların tanzimi için birden fazla seçenek önerebilmekte ve hangi seçeneğin uygulandığı mali tablo dipnotlarında açık bir şekilde ortaya konmalıdır. Örneğin stok değerlemesi için FIFO mu ortalama maliyet yöntemimi kullanıldığı veya amortisman yöntemi, belirtilmelidir. Seçilen politika yıldan yıla tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır.

43 TMS (IAS) 8 :Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Muhasebe Hataları 2. Muhasebe Tahminlerinde Değişiklik Tahminler finansal raporlamada çok önemli olabilmektedir. Örnekler : - Şüpheli alacak karşılığı - Nispeten uzun vade ile satış yapan şirketlerinde tahsili gecikmiş alacaklar için objektif bir karşılık ayrılması - Demode Stoklar : Demode duruma düşmüş stokların satış fiyatları maliyetinin altında düşmüş olabilir. Dönem sonunda bu stoklar için yeterli karşılık ayrılması gerekir.

44 TMS (IAS) 8 :Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Muhasebe Hataları 3. Muhasebe Hataları Geçmiş dönemlere ilişkin önemli tutarda bir hatanın ortaya çıkması durumunda geçmiş dönem mali tablolarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Geçmiş dönemlere ait hatanın ortaya çıkması durumunda mali tablolarda yapılması gereken açıklamalar: - Hatanın mahiyeti - Hatadan etkilenen bilanço ve kar/zarar kalemleri ve tutarları

45 İletişim Bilgilerimiz İstanbul Ofis Abide-i Hürriyet Caddesi Bolkan Center, No: 211, C Blok, Kat 3 Şişli, İstanbul T : F : Ankara Ofis Eskişehir Yolu No: 6 Armada İş Merkezi, A Blok, Kat: 11, No: Söğütözü, Ankara T : F : Bursa Ofis Y.Yalova Yolu Buttim Plaza, K: 5 No: 1607 Bursa T : F : İzmir Ofis Ege Sun Plaza, A Blok, D: /2 Sokak, No: Bayraklı, İzmir T : F :

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına 1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması durumunda söz konusu gayrimenkulün tamamlanması için yaptığı tüm harcamalar inşaat tamamlandığında hangi hesabın alacağına yazılır? A) Binalar B) Yer altı ve yer

Detaylı

BOBİ FRS Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları. 19 Aralık 2017

BOBİ FRS Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları. 19 Aralık 2017 BOBİ FRS Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları 19 Aralık 2017 29 Temmuz 2017 Ağustos 2014 BOBİ nin bir hikayesi var KAYİK ler için TFRS, diğer işletmlere isteğe bağlı TFRS veya

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir?

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? a. Aylık mizan b. Genel geçici mizan c. Kesin mizan d. Üç aylık mizan e. Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

Konsolide ve Bireysel Mali Tablolar

Konsolide ve Bireysel Mali Tablolar Konsolide ve Bireysel Mali Tablolar UMS 27-28 UFRS 3 Jale Akkaş 12 Ekim, 2011 Grant Thornton Türkiye 2011 Grant Thornton Türkiye.Tüm Tüm hakları saklıdır. Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar Konsolide

Detaylı

DEĞERLEME AÇISINDAN VERGİ MEVZUATI - TFRS KARŞILAŞTIRMASI. Dr. Numan Emre Ergin

DEĞERLEME AÇISINDAN VERGİ MEVZUATI - TFRS KARŞILAŞTIRMASI. Dr. Numan Emre Ergin DEĞERLEME AÇISINDAN VERGİ MEVZUATI - TFRS KARŞILAŞTIRMASI Dr. Numan Emre Ergin ERTELENMİŞ VERGİ 1. Gelir (kurum kazancı) üzerinden ödenen vergiler 2. Giderdir 3. Devletin kardan aldığı paydır IFRS = 1

Detaylı

1. Asgari işçilik uygulamasında ihale konusu işlerde kurumca araştırma ve resen yapılacak işlemlere ilişkin aşağıdakilerden

1. Asgari işçilik uygulamasında ihale konusu işlerde kurumca araştırma ve resen yapılacak işlemlere ilişkin aşağıdakilerden İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Asgari işçilik uygulamasında ihale konusu işlerde kurumca araştırma ve resen yapılacak işlemlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a. İşin kesin kabulünün ya

Detaylı

Yeni Muhasebe Düzeni ve Bağımsız Denetim. Aykut Halit Grant Thornton Türkiye Başkanı aykut.halit@gtturkey.com

Yeni Muhasebe Düzeni ve Bağımsız Denetim. Aykut Halit Grant Thornton Türkiye Başkanı aykut.halit@gtturkey.com Yeni Muhasebe Düzeni ve Bağımsız Denetim Aykut Halit Grant Thornton Türkiye Başkanı aykut.halit@gtturkey.com Ajanda Son düzenlemelere göre muhasebe ve finansal raporlama Bağımsız denetime tabi şirketler

Detaylı

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Headline Verdana Bold BOBİ FRS Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı Gaye Şentürk, Deloitte Türkiye Denetim Hizmetleri Lideri BOBİ FRS ye genel bakış Büyük ve Orta Boy İşletmeler

Detaylı

1AKTİF AKADEMİ. SORU 1: Faaliyet bölümlerine ilişkin yapılacak açıklama ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

1AKTİF AKADEMİ. SORU 1: Faaliyet bölümlerine ilişkin yapılacak açıklama ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? SORU 1: Faaliyet bölümlerine ilişkin yapılacak açıklama ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden A) Borsaya kote işletmenin hem bireysel, hemde konsolide finansal tablosunda açıklama yapılmalıdır. B) Borsaya

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? A) Aylık mizan B) Genel geçici mizan C) Kesin mizan D) Üç aylık mizan E) Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

Finansal Araçlar. UMS 39 Jale Akkaş. 12 Ekim, 2011. Grant Thornton Türkiye

Finansal Araçlar. UMS 39 Jale Akkaş. 12 Ekim, 2011. Grant Thornton Türkiye Finansal Araçlar UMS 39 Jale Akkaş 12 Ekim, 2011 Grant Thornton Türkiye 2011 Grant Thornton Türkiye.Tüm Tüm hakları saklıdır. UMS 39 Finansal Araçlar UMS 39 genel olarak finansal araçlar ile finansal nitelikte

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ.

DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ. Sirküler Tarihi : 11.02.2009 Sirküler No : 750 DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ. Dövizli işlemler önceki yılda yapıldığı halde işlem tutarından

Detaylı

TMS 18 HASILAT 1. KAPSAMI

TMS 18 HASILAT 1. KAPSAMI TMS 18 HASILAT 1. KAPSAMI Bu standart aşağıdaki işlem ve olaylardan kaynaklanan hasılatın a) Mal satışları b) Hizmet sunumları ve c) İşletme varlıklarının başkaları tarafından kullanılmasından sağlanan

Detaylı

ŞİRKETLERDE UFRS YE İLK GEÇİŞ UYGULAMALARI

ŞİRKETLERDE UFRS YE İLK GEÇİŞ UYGULAMALARI ŞİRKETLERDE UFRS YE İLK GEÇİŞ UYGULAMALARI Gökhan Alpman 1 1. GİRİŞ Ülkemizde yakın bir gelecekte yürürlüğe girmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile tüm işletmelere muhasebe ve finansal raporlama

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar.

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar. UMS 7 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Nakit Akım Tablosu Kontrol listesinin bu kısmı nakit akım tablosunun nasıl hazırlaması gerektiğini açıklayan UMS 7 ye yöneliktir.

Detaylı

9. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ

9. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ 9. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ KOBİ FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDINA İLİŞKİN UYGULAMA ÖRNEĞİ Dr. Tuba Şavlı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 17 Ekim 2009 UFRS 2,880 sayfa Karmaşık işlemler Uzun cümleler

Detaylı

İçerik. Giriş Amaç Kapsam Hasılatın Ölçümü İşlemin Ayrıştırılması Mal Satışı Hizmet Sunumu Faiz, İsim Hakkı ve Temettüler Dipnot Açıklamaları Örnek

İçerik. Giriş Amaç Kapsam Hasılatın Ölçümü İşlemin Ayrıştırılması Mal Satışı Hizmet Sunumu Faiz, İsim Hakkı ve Temettüler Dipnot Açıklamaları Örnek TMS 18 HASILAT İçerik Giriş Amaç Kapsam Hasılatın Ölçümü İşlemin Ayrıştırılması Mal Satışı Hizmet Sunumu Faiz, İsim Hakkı ve Temettüler Dipnot Açıklamaları Örnek 2 Giriş TMS 18, ilk defa 09/12/2005 tarihinde

Detaylı

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI TMS-18 HASILAT İçindekiler O Standardın Amacı ve Kapsamı O Standartla İlgili Kavramlar O Standardın Getirdikleri O Hasılatın Ölçülmesinde Genel İlkeler O Mal Satışından Elde

Detaylı

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu VI Çözüm Ortaklığı Platformu Geleceği Hazırlayan Bir Düzenleme: Yeni TTK Tasarısı ve UFRS Uyumlu KOBĐ Muhasebe Standartları Aralık 2007 Burak Özpoyraz, Ortak, Denetim Hizmetleri PwC Slide 2 KAPSAMLI UFRS

Detaylı

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebenin Temel Kavramları Mali tabloların güvenilir bilgiler sunabilmeleri ve gerçeği yansıtabilmeleri hazırlama

Detaylı

UFRS Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Tek Düzen Hesap Planı Arasındaki Farklar

UFRS Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Tek Düzen Hesap Planı Arasındaki Farklar UFRS Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Tek Düzen Hesap Planı Arasındaki Farklar Emre HALİT Partner, SMMM, ACCA Grant Thornton Türkiye Grant Thornton. All rights reserved. UFRS Mali Tablolar

Detaylı

Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem Raporlama Birimi TL TL

Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem Raporlama Birimi TL TL SELKİM SELÜLOZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2013/Yıllık Bağımsız Denetimden Geçmiştir Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem 31.12.2013 31.12.2012

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA FİNANSAL DURUM TABLOSU... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA BİLANÇO... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM

Detaylı

Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1

Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1 Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1 1. TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü değer düşüklüğü zararını doğru bir şekilde ifade etmiştir? A) Bir varlığın kullanım değerinin defter değerini aşan kısmıdır.

Detaylı

PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.12.2015

Detaylı

UTOPYA TURİZM İNŞAAT İŞLETMECİLİK TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

UTOPYA TURİZM İNŞAAT İŞLETMECİLİK TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU UTOPYA TURİZM İNŞAAT İŞLETMECİLİK TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Utopya A.Ş. 20172.Dönem Finansal Tablolar

Detaylı

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR 7. Hafta Ders İçeriği Mali Duran Varlıklar Hesap Grubu (24) Maddi Duran Varlıklar (MDV) Hesap Grubu (25) MDV Hesaplarının İşleyişi MDV lerde Amortisman

Detaylı

2005 e Doğru Uluslararası Finansal Raporlama Standartları

2005 e Doğru Uluslararası Finansal Raporlama Standartları 2005 e Doğru Uluslararası Finansal PwC Raporlama Standartları Program UFRS ilerleme projesi ( improvements project ) Yeni standartlar (UFRS 1,2,3,4,5) UMS 32, UMS 36, UMS 38 ve UMS 39 daki değişiklikler

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA BİLANÇO... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM

Detaylı

Yeni Ticaret Kanunu. Hayati Şahin Birleşik Uzmanlar. Yeni TTK ve UFRS ve Microsoft Dynamics Ax

Yeni Ticaret Kanunu. Hayati Şahin Birleşik Uzmanlar. Yeni TTK ve UFRS ve Microsoft Dynamics Ax Yeni Ticaret Kanunu Hayati Şahin Birleşik Uzmanlar Yasal Düzenlemeler TMSK kuruldu ve TFRS yayınlandı. 2005 Türkiye'de SPK 2005, BDDK ise 2006 yılında TFRS'yi uygulamaya başlamıştır. TTK muhasebe kuralları

Detaylı

TEMEL UFRS. 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi

TEMEL UFRS. 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi TEMEL UFRS 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA 09.15-09.30 Kayıt Prof. Dr. Yıldız Özerhan 9.30-10.30 Kavramsal çerçeve kapsamında

Detaylı

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi

Detaylı

COCA-COLA İÇECEK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

COCA-COLA İÇECEK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU COCA-COLA İÇECEK A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30 Eylül 2016 Tarihli Ara Dönem Özet Finansal Tablolar Finansal Durum

Detaylı

UFRS Bülten. 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Mart 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

NETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

NETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU NETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 Yılı Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi

Detaylı

ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor 216 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 Ocak 3 Haziran 216 ara hesap dönemine ait özet konsolide finansal tablolar Bağımsız

Detaylı

İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ... İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ... 3 1.1.TDHP Uygulaması ve Dayanağı:... 3 1.2.TFRS Uygulaması:...

Detaylı

KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama KORTEKS MENSUCAT SAN VE TİC A.Ş. 2. 3 AYLIK DÖNEM FİNANSAL

Detaylı

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Rönesans Holding A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Haziran 2017 Bağımsız

Detaylı

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 Yılı Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III 1.1. MUHASEBENİN TANIMI... 1 1.2. MUHASEBENİN KURAMSAL YAPISI... 4 1.3. MUHASEBE UYGULAMASINI ZORUNLU KILAN NEDENLER... 5 1.3.1. Yasal Nedenler... 5 1.3.2. İlgili

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30.06.2016 FİNANSAL TABLOLAR Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Raporlar Bağımsız

Detaylı

AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor 2017 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.12.2016 Finansal Durum Tablosu (Bilanço)

Detaylı

ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ESEM SPOR 2017 1.DÖNEM FİNANSAL TABLOLAR Finansal Durum

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR 1.1.ENVANTER İŞLEMLERİ KAVRAMI... 2 1.2.ENVANTER KAVRAMI... 3 1.2.1.Envanter İşlemleri... 4 1.2.1.1.Muhasebe Dışı Envanter... 4 1.2.1.2.Muhasebe

Detaylı

VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 216 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 3.6.216 Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

ÇEMAŞ DÖKÜM SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÇEMAŞ DÖKÜM SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇEMAŞ DÖKÜM SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablo ve Dipnotlar Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.03.2017

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

TEBLİĞ 032 GERÇEĞE UYGUN DEĞER FARKI DİĞER KAPSAMLI GELİRE YANSITILAN MENKUL DEĞERLER - T.P.

TEBLİĞ 032 GERÇEĞE UYGUN DEĞER FARKI DİĞER KAPSAMLI GELİRE YANSITILAN MENKUL DEĞERLER - T.P. 2 Mayıs 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30409 TEBLİĞ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNCE UYGULANACAK TEKDÜZEN HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ

Detaylı

SODA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

SODA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU SODA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama SODA SANAYİİ A.Ş. EYLÜL 2016 MALİ TABLOLAR VE DİPNOAR Finansal Durum Tablosu

Detaylı

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 ocak - 31 mart 2017 ara hesap dönemine ait özet konsolide

Detaylı

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış İncelemeden Bağımsız Denetimden Geçmemiş Geçmiş Cari Dönem Önceki Dönem Notlar 30.09.2013 31.12.2012

Detaylı

Yeni TTK, UFRS ve MBS Çözümleri YAHYA SELVİ BİRLEŞİK UZMANLAR YMM VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

Yeni TTK, UFRS ve MBS Çözümleri YAHYA SELVİ BİRLEŞİK UZMANLAR YMM VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. Yeni TTK, UFRS ve MBS Çözümleri Uluslararası Finansal Raporlama Standartları= Türkiye Finansal Raporlama Standartları GİRİŞ TMSK Tercümelerde IAS (International Accounting Standard) ve IFRS (International

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı TEMEL MALİ TABLOLARIN DÜZENLENME İLKELERİ Temel mali tabloların düzenlenme ilkeleri:

Detaylı

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1. ÇEYREK FR Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

TFRS YE UYUMLU FİNANSAL TABLOLARIN HAZIRLANMASI VE SUNUMU -TFRS 1 : TFRS YE İLK GEÇİŞ-

TFRS YE UYUMLU FİNANSAL TABLOLARIN HAZIRLANMASI VE SUNUMU -TFRS 1 : TFRS YE İLK GEÇİŞ- TFRS YE UYUMLU FİNANSAL TABLOLARIN HAZIRLANMASI VE SUNUMU -TFRS 1 : TFRS YE İLK GEÇİŞ- İSMMMO 5 Kasım 2012 Doç.Dr. Volkan Demir Galatasaray Üniversitesi vdemir@gsu.edu.tr İÇERİK YENİ TTK ve TFRS UYGULAMASINDA

Detaylı

Finansal tabloların gerçeğe uygun sunumu ve UFRS ile uyumu. Muhasebenin tahakkuk esası

Finansal tabloların gerçeğe uygun sunumu ve UFRS ile uyumu. Muhasebenin tahakkuk esası UMS 34 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UMS 1.3 Ara Dönem Finansal Raporlama Kontrol listesinin bu kısmı ara dönem finansal raporlamaya ilişkin muhasebeleştirmeyi belirleyen

Detaylı

NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 216-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Mali Tablo Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun

Detaylı

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 ARA

Detaylı

AFYON ÇİMENTO SANAYİ T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

AFYON ÇİMENTO SANAYİ T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AFYON ÇİMENTO SANAYİ T.A.Ş. Finansal Rapor 216-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 3.6.216 Mali Tablo ve Dipnotları Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK KLİMA SOĞUK HAVA TESİSLERİ İHRACAT İTHALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK KLİMA SOĞUK HAVA TESİSLERİ İHRACAT İTHALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK KLİMA SOĞUK HAVA TESİSLERİ İHRACAT İTHALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 218-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Safkar

Detaylı

KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş

KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş ESKİŞEHİR SMMM ODASI KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş Mustafa UÇKAÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeni TTK KOBİ TFRS Denetim Yeni Düzenlemelerin Etkileri Muhasebede VUK Hükümranlığı Sona Eriyor. Tüm

Detaylı

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 Finansal Rapor Bağımsız Denetçi

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri Yeni Türk Ticaret Kanunu Yeni Türk Ticaret Kanunu (Yeni Kanun), bir çok alanda yeni düzenlemeler getirerek ticari yaşamı önemli ölçüde değiştirecek bir içeriğe

Detaylı

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor 2016 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 1.Çeyrek Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

İşletmelere Özel. TFRS ve KOBİ TFRS. Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı. 2012-2013 programı

İşletmelere Özel. TFRS ve KOBİ TFRS. Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı. 2012-2013 programı İşletmelere Özel TFRS ve KOBİ TFRS Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı 2012-2013 programı TÜRKİYE 2013 YILINA YENİ MUHASEBE STANDARTLARIYLA GİRİYOR Yasal defterlerini vergi kanunlarına göre tutmakta olan

Detaylı

TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Mali Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Cari dönem 31.May.16 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve

Detaylı

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor 216 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 28.2.217 Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31 Aralık 2016 Konsolide Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ÖZAK GYO A.Ş. 31.12.2016 KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR

Detaylı

30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar

30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar www.pwc.com.tr 30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar 30 Haziran 2015 tarihli finansal tabloları hazırlarken dikkat edilecek

Detaylı

ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.03.2017

Detaylı

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Brisa 2016 2.Dönem Finansal Tablolar

Detaylı

KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Sayı : 2016/217 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Sayı : 2016/217 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Sayı : 2016/217 6 Tarih : 05.12.2016 Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 1 I- GİRİŞ İşletmeler ihtiyaç duydukları finansal kaynağı özkaynaklardan veya yabancı kaynaklardan sağlarlar.

Detaylı

Finansal Raporlamaya Bir Bakış

Finansal Raporlamaya Bir Bakış Finansal Raporlamaya Bir Bakış www.pwc.com.tr 15. Çözüm Ortaklığı Platformu UFRS Dünyasındaki değişiklikler Harekete geç Finansal raporlamaya bir bakış Regülasyondaki gelişmeler ve diğer sıcak konular

Detaylı

AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AYEN ENERJİ A.Ş. Finansal Rapor 2018-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama FİNANSAL TABLOLAR Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.12.2017 Finansal Durum

Detaylı

BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Brisa 2017 Birinci Çeyrek Finansal

Detaylı

AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2017 Hesap Dönemine Ait Mali Tablolar ve Dipnotları Hk. Finansal

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem Sınırlı denetimden geçmiş 30 Kasım 2016 Varlıklar Dönen varlıklar

Detaylı

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine 1) Bir inşaat taahhüt işletmesi, taahhüt etmiş olduğu bina inşaatında çalıştırdığı iş makineleri için aldığı yakıtlara 500TL+KDV tutarında ödemede bulunmuştur. Ödemede yakıt bedeli 7/A sisteminde, hangi

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı A Kitapçığı 10. Soru Soru Hatalı Değil. I- Birleşme sözleşmesi genel kurullarca onaylanmadan önce Sermaye Piyasası Kuruluna başvurularak

Detaylı