YENİ ELEKTRİK PİYASASINDA İLETİM PLANLAMASI. Mehmet KARA TEİAŞ, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. ANKARA-TÜRKİYE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YENİ ELEKTRİK PİYASASINDA İLETİM PLANLAMASI. Mehmet KARA TEİAŞ, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. ANKARA-TÜRKİYE"

Transkript

1 YENİ ELEKTRİK PİYASASINDA İLETİM PLANLAMASI Mehmet KARA TEİAŞ, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. ANKARA-TÜRKİYE ÖZET 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte serbest piyasa yapısına uygun olarak bütün kullanıcıların iletim sistemine erişimini en az maliyetle sağlayacak ve hiçbir iletim darboğazına yol açmayacak yeni bir iletim planlaması metodolojisinin geliştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. İletim sisteminin enterkonnekte olarak çalıştırılması üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinde bir dizi teknik kuralın koordinasyon içerisinde uygulanması ile mümkündür. Elektrik enerjisinin frekans ve geriliminin kalitesi, sistemin stabilitesi ve arzın devamlılığı bu kuralların doğru olarak işletilmesine bağlıdır. Bu bildiride konu sadece iletim sistemi gelişim planları yönüyle ele alınmıştır. 1. İletim Sistemi Tarihçesi Türkiye de ilk elektrik enerjisi üretimi, bölgesel talebi karşılamak üzere, 2 kw kurulu gücündeki su dinamosu ile Tarsus ta 1902 yılında başlamış, ilk santral ise İstanbul Silahtarağa da 1913 yılında kurulmuştur. Ancak iletim sisteminin enterkonnekte yapıya doğru gidişi 1948 yılında Çatalağzı Termik Santralının Batı Karadeniz Bölgesinde kurularak İstanbul u beslemeye başlaması, İstanbul şebekesinin 154 kv iletim hattıyla 1952 yılında güçlendirilmesi ve ilk boğaz atlama hattının 1957 yılında 154 kv olarak tesis edilerek işletmeye alınması ile başlanmıştır. Bugüne gelindiğinde iletim hatlarının uzunluğu 45.8 bin km yi aşmış, trafo merkezi sayısı ise toplam MW kapasite ile 1088 e ulaşmıştır. Detaylı bilgiler Şekil 1 de verilmektedir.

2 Şekil 1: 400 kv Türkiye Elektrik Sistemi

3 2. İletim Sistemi Planlaması İletim sistemi 154 kv ve 380 kv sisteme bağlı üretim tesislerinden itibaren dağıtım sistemine kadar olan ve üretilen enerjinin tüketicilere doğrudan ve/veya dağıtım sistemi üzerinden ulaştırılmasını sağlayan Yüksek Gerilim ve Çok Yüksek Gerilim seviyesindeki tesislerdir. İletim sistemi gelişim planlarında, enerji arzının kalitesinin ve sürekliliğinin en yüksek seviyede tutulması; ekonomik, kolay işletilebilir ve gelişime açık bir sistem tasarlanması, mevcut tesislerin ekonomik ömrü süresince kullanılması ve bunların minimum yatırım maliyeti ile gerçekleştirilmesi temel prensiplerdir. Sistem güvenilirlik kriterleri ülkelerin gelişmişlik düzeyine ve hedeflerine bağlı olarak belirlenmekte olup, Türkiye nin Batı Avrupa Elektrik İleticileri Birliği ne (UCTE) entegrasyonu hedefi doğrultusunda bu sistemlerle uyumlu olacak şekilde iletim sistemi geliştirilmiştir. Bu doğrultuda, iletim sisteminin herhangi bir bileşeninin arıza dolayısıyla devre dışı kalması halinde (Birinci Arızi Durum; N-1); herhangi bir müşterinin kaybedilmemesi, sistemin kararlılığının bozulmaması ve sistemin parçalara bölünmemesi sağlanacak şekilde sistemin gelişimi planlanır. İletim sisteminin iki bileşeninin aynı anda servis dışı olması (ikinci arızi durum; N-2) gibi çok ağır hallerde ise, sistem oturmalarını önlemek amacıyla zaman zaman üretim ve/veya yük atma yöntemlerine başvurulabilmektedir. Yukarıda belirtilen prensipler doğrultusunda bir iletim sisteminin tasarlanması için; Yük Akışı Analizi Kısıtlılık Analizi Kısa Devre Analizi Kararlılık (Stabilite) Analizi gibi bir dizi çalışma yapılmaktadır. TEİAŞ bu analizler için kendini dünya çapında kabul ettirmiş bir yazılımı (PSS/E) kullanmaktadır.

4 İletim Sistemi Analizinde; Mevcut ve plan yılında serviste olması öngörülen iletim tesisleri, Mevcut ve plan yılında servise girmesi beklenen üretim tesisleri ve bunların çalışma rejimleri, İncelenen her senaryo için (yaz puantı, kış puantı ve minimum) trafo merkezi bazında talep tahminleri (MW ve MVar) Trafo merkezi bazında öngörülen toplam talep ile sistem kayıplarını karşılayacak üretim senaryosu dikkate alınarak sistem modellenir ve bu varsayımlarla sistem simülasyonu yapılır. Yapılan analizlerin sonucunda belirli bir üretim-tüketim senaryosu için; gerilim seviyeleri, iletim kayıpları, enerji transfer imkanları, iletim sisteminin yüklenme durumu belirlenir; Yeni İletim sistemi içim yatırım kararı: arızalar sonucu sistemde eksik hat, trafo veya üretim kaynağının sebep olabileceği olumsuzlukların ve çözümlerinin belirlenmesi, teçhizatın kısa devre akımlarına dayanabilirliğinin kontrol edilmesi arıza sonucu sistem elemanlarının devre dışı kalması ile sistem kararlılığının kalitesinin korunması, kısmi veya genel sistem çökmesinin olup olmayacağının tespiti hususları dikkate alınarak alınır. 3. Serbest Piyasa Öncesi İletim Planlama Metodolojisi Serbest piyasa öncesi TEAŞ dikey entegre bir yapıya sahip olup elektrik enerjisinin üretimi ve iletilen enerjinin dağıtımı TEAŞ kontrolünde olup İletim Planlama metodolojisi Üretim ve İletimin birlikte optimizasyonuna dayalı bir yapıya sahipti. Tüketicinin kaliteli enerji ihtiyacı iki tip yatırımla sağlanabilir:

5 1. Yeni İletim tesisi ile 2. Tüketime yakın yeni üretim tesisi ile. Serbest piyasa öncesinde TEAŞ bu yatırım tiplerini birlikte değerlendirerek hangisinin daha optimum bir çözüm olacağını değerlendirme imkanınsa sahipken yeni piyasa yapısında artık böyle bir imkan kalmamıştır. Üretim ve iletim sisteminin bir bütün olarak optimizasyonuna dayalı olarak yapılan iletim sistemi gelişim planlarında; sistem enerji ve puant güç talebine göre belirlenen üretim sistemi kurulu gücü, talebin bölgesel dağılımı, iletim sisteminin özelliklerine göre ilave üretim kapasitesinin yeri ve mevcut üretim tesislerinin optimum işletimi dikkate alınır. 4. Serbest Piyasa Yapısında İletim Sistemi Gelişim Planlarının Yapılmasında Karşılaşılan Sorunlar 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile otoprodüktör ve otoprodüktör grupları tarafından gerçekleştirilen üretim faaliyeti dışındaki elektrik enerjisi üretiminin Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve özel sektör şirketleri tarafından gerçekleştirilmesi, Elektrik Üretim A.Ş. ve özel sektör üretim şirketleri lisansları uyarınca gerçek ve tüzel kişilere elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışı yapabilme hakkı, TEİAŞ a ise iletim sitemine bağlı ve bağlanacak olan serbest tüketiciler dahil tüm sistem kullanıcılarına şebeke yönetmeliği ve iletim lisansı hükümleri doğrultusunda eşit taraflar arasında ayırım gözetmeksizin iletim ve bağlantı hizmeti sunması yükümlülüğü getirmiştir. Bu durumda üretim-iletim sisteminin birlikte optimizasyonu yerine çok sayıda bilinmeyenle sistem gelişiminin sağlanması gerekmektedir. Yeni yapıda İletim Sistemi Planlamasında karşılaşılan temel sorunlar şöyle özetlenebilir:

6 Dağıtım sistemine bağlı üretim gelişiminin Trafo Merkezleri talep tahminini güçleştirmesi, (Tarihsel verilerde gürültü) Dağıtım Şirketlerinin doğru talep tahmini yapabilme yeteneklerinin henüz olmaması, (Talep tahminleri halen TEİAŞ tarafından yapılmaktadır) İlave üretim kapasitesinin yeri, tipi, miktarı ve servise giriş yılının kesinleştirilememesi, İletim sistemi simülasyonlarının temelini oluşturan üretim senaryosundaki belirsizlikler (yükün hangi üretim senaryosu ile karşılanacağı), Özel şirketlerce yeni üretim tesisleri yıl gibi sürelerde tamamlanarak servise alınabildiği halde TEİAŞ ın bir iletim tesisini finansmanı bulunmak kaydıyla 3-5 yılda tamamlayabilmesi. TEİAŞ ın, kanunda tanımlanan yükümlülükleri doğrultusunda sisteme yeni bağlanacak üretim tesisine darboğazlar nedeniyle kısıtlamaya tabi olmayacak iletim kapasitesi sağlanması gerekmektedir. İletim darboğazı oluşması halinde üretici, müşterisinden sözleşmesi kapsamındaki ücreti üretim yapmış gibi almaya devam edecektir. Darboğaz yönetiminin getireceği ilave maliyet Dengeleme Piyasası ndan karşılanacaktır. 5. Serbest Piyasa Yapısında Uygulanmaya Başlanan Yeni Metodolojiler Yeni piyasa yapısında santralin kurulu gücü, tipi vs. ile birlikte tesis edileceği yer de yatırımcılar tarafından önerilmektedir. Yatırımcının iletim sisteminin uygun bölgelerine yönlendirilmesi için en önemli araç bölgesel iletim tarifesi uygulanması ile yer sinyali verilmesi olarak görülmektedir. İletim Ücretleri 4628 sayılı Kanunla belirlenen Bağlantı ücreti, Sistem Kullanım ücreti kalemlerinden oluşmaktadır. Bağlantı ücretleri belli bir kullanıcının iletim sistemine irtibatını sağlayan varlıklarla ilgili maliyetleri yansıtması gerekirken, bağlantı varlıkları teklif edildiği şekliyle

7 tanımlanmamış olup, bu varlıklar sadece iletken, izolatör, hırdavat vs. ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle bağlantı varlıklarının fazla bir önemi bulunmamakta, bütün yatırımlar sistem varlıkları adı altında toplanmaktadır. Bölgesel Sistem Kullanım Ücretleri, mümkün olan bağlantı miktarını belirtmemekle birlikte, yeni üretim tesisi bağlantısı için uygun bölgelere işaret etmektedir. Ancak yatırımcı, serbest elektrik piyasasına geçmiş diğer ülkelerdeki deneyimlerden de bilindiği kadarıyla, yüksek iletim tarifesi ödemeyi göze alıp en pahalı bölge için de bağlantı talep edebilmektedir. EPDK na, Yatırımcıya ve TEİAŞ a yol göstermek üzere bağlantı imkânlarının Sistem Kullanım tarife bölgeleri bazında incelendiği Bağlantı Fırsatları Dökümanı hazırlanmış olup onay aşamasındadır. Bu doküman 5 yıllık bir planlama dönemini içermekte olup bundan sonraki her yıl için güncellenecektir. İlerideki güncellemeler ile planlama dönemi 10 yıla kadar çıkarılacaktır. Serbest piyasa modelinde iletim sistemi gelişimi için alternatif yaklaşımlar; Tüm iletim darboğazlarının yeni iletim yatırımlarıyla çözülmesi, Gerekli yeni iletim yatırımlarına karar vermek için; darboğazları dengeleme piyasasında çözmenin maliyeti ile yeni iletim tesislerinin yatırım maliyetinin karşılaştırılarak optimum iletim yatırımlarının belirlenmesi olarak tanımlanabilir. Birinci yaklaşım, mevcut finansman ve tesis şartlarında her bir iletim tesisi için 3-5 yıl yatırım süresi gerekçesi ve çok büyük iletim yatırımı maliyetleri oluşturması nedeniyle uygulanabilir görülmemektedir. Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliği ile TEİAŞ ın 10 Yıllık İletim Sistemi Gelişim Planı hazırlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Ancak yukarıda açıklanan belirsizlikler nedeniyle ilk aşama olarak 5 yıllık süreci kapsayacak şekilde hazırlanan Bağlantı Fırsatları Dökümanı nda aşağıda açıklanan metodolojiler kullanılmıştır.

8 Sistem güvenilirliği için çalışması zorunlu üniteler dikkate alınarak her bir tarife bölgesindeki üretim artırılmış (herhangi bir iletim kısıtı ile karşılaşılıncaya kadar), incelenen bölgeyi etkilemeyen başka bir bölgeden üretim azaltılmış ve bu suretle bölgedeki üretimin bölge dışına çıkarılıp çıkarılamayacağı incelenmiştir. Bunun için bölge içi ve bölgeler arası hatlarda aşırı yüklenmeler ve limitlerin dışındaki gerilimler tespit edilmektedir. Bir yılda iletim sistemi kısıtı nedeniyle transfer edilemeyen enerji miktarı ve transfer edilemeyeceği için bölgede çalıştırılamayan üretim yerine diğer bölgelerde yapılacak ilave üretim için yıllık maliyet hesaplanmaktadır. Plan yılında bağlantısı incelenen yeni santralın, gerilim regülasyonu ve hatların taşıma kapasitesi yönüyle sisteme destek sağlayan mevcut santralın yerini alması durumunda gerekli olacak yeni iletim tesisi ve reaktif güç kompanzasyonu yatırımları belirlenerek yatırım maliyeti hesaplanmaktadır. Darboğaz yöntemi maliyeti ile iletim tesisi ve reaktif güç kompanzasyonu yatırım maliyeti karşılaştırılarak yatırım kararı alınmaktadır. 6. TEİAŞ ın İletim Sistemi Planlamasının Geliştirilmesi Serbest Piyasa nın yürürlüğe girmesi ile TEİAŞ ın yükümlülükleri de değişmiş, yeni yükümlülüklere rağmen yukarıda açıklanan belirsizlikler artmıştır. Bu belirsizliklerin aşılması için daha önce aynı deneyimi yaşamış İletim sistemi Şirketlerinden danışmanlık alma ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda KEMA danışmanlık şirketinden İletim sistemi Planlamasının Geliştirilmesi konulu danışmanlık hizmeti alınmaya başlanmış olup proje çerçevesinde Hollanda İletim sistemi İşletmecisi TENNET ile birlikte çalışma imkânı doğmuştur. Söz konusu projenin finansmanı Hollanda Hükümeti tarafından karşılanmaktadır. 7. AB Direktifleri ve regülasyonları A. 2003/54/EC Yönetmeliği 26 Haziran 2003 te yürürlüğe giren bu direktif, üye ülkelerdeki üretim, iletim, dağıtım ve elektrik tedariğini düzenlemektedir. Direktif bu amaç için iletim ve dağıtım işletmecilerinin ayrılmasını tedarikçiler için CO2 emisyonları ve radyoaktif atıklar, tedarikçinin yakıt çeşitliliği gibi düzenlemeleri içermektedir.

9 Bu direktif ile bütün üye ve aday ülkeler için aşağıdaki yeni kavramlar getirlmiştir: a) Evrensel hizmet yükümülükleri / en son kaynağın arzı b) Arz güvenliği / Hizmet Kalitesi c) İletim sistemi ve Dağıtım sistemi İşletmecilerinin şirketin ticari kısımlarından ayrılması d) Üçüncü taraf erişimi e) Bağımsız ekonomik regülasyon f) Piyasanın tamamen açılması g) Enerji etiketlenmesi h) Sınır-ötesi ticaret ve doğrudan bağlantı B. 1228/2003 Yönetmeliği Direktif, üye ülkelerin sınır-ötesi ticareti için herhangi bir hüküm içermemektedir. Direktif sadece sınır-ötesi ticaret, anlaşmazlıkların çözümü gibi konularda genel bir çerçeve çizmekte olup, üye ülkelerin iletim tarifleme mekanizması ve enterkonnektörlere erişim konularının ulusal kanun ve yönetmeliklere nasıl yansıtacağı üye ülkelerin kendilerine bırakılmıştır. Bu yaklaşım birbirinden farklı ikili erişim anlaşmalarının doğmasına yol açmıştır. 1228/2003 sayılı yönetmelik ile sınır-ötesi ticaret için adil kurallar oluşturma amaçlanmıştır. Bu yönetmeliğin hedefi sınır-ötesi ticaret ücretlerinin ve emre amade enterkoneksiyon kapasite tahsisinin harmanlanmasıdır. Bu yönetmelik ile Avrupa iç elektrik piyasasının oluşmasına da katkıda bulunulacaktır. Hali hazırda farklı kapasite tahsisine sahip üye ülkelere bu düzenlemeden doğrudan etkilenecektir. C. 2005/89/EC Yönetmeliği Bu direktif elektrik arzının ve altyapı yatırımlarının güvenliği, Arz güvenliği ve elektrik iç pazarının iyi çalışmasını sağlayan hükümleri içerir. Elektrik yönetmeliği üye ülkelerin sınır-ötesi ticareti için herhangi bir hüküm içermemektedir. Bu direktif ile 2003/54/EC yönetmeliği bir adım ileri götürülmüştür. Bu direktifteki hedef yeterli miktarda üretim kapasitesi, uygun bir arz-talep dengesi, üye ülkeler arasında yeterli bir enterkoneksiyon kapasitesini oluşturabilmektir. Diğer bütün direktifler gibi burada da ana hatlar çizilir ve şeffaf, kararlı, taraflar arasında ayrım

10 gözetmeyen bir uygulamanın geliştirilmesi üye ülkelerden beklenir. Bu direktif ile aşağıdaki konular adreslenmiştir: Şebeke İşletme güvenliği Arz-talep dengesi İletim sistemi yatırımı Arz güvenliğinin raporlanarak izlenmesi Önceki 2003/54/EC direktifinden faklı olarak yukarıdaki konular daha ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Raporlama için minimum içerik şebeke işletme güvenliği, 5 yıllık arz-talep dengesi, arz güvenliği için 5-15 yıllık genel bakış, öngörülen iletim sistemi yatırımları konularıdır. Doğal olarak bu raporun İletim Sistemi İşletmecisinin mümkünse komşu sistem işletmecisi ile birlikte hazırlamasıdır. D. UCTE İşletme El Kitabı Türkiye UCTE (Union for Coordination of Transmission of Electricity Elektrik İletimi Koordinasyonu Birliği) üyesi olmamakla birlikte UCTE ye üyelik için çalışmalar devam etmektedir. UCTE İşletme El Kitabı UCTE şebekesine bağlı ülkelerin iletim sistemi işletmecilerinin uymak zorunda olduğu teknik ve organizasyonel kural ve önerileri içerir. UCTE İşletme el kitabı adresinden temin edilebilir. 8. Avrupa da Yeni Piyasa Yapısında İletim Planlaması UCTE Avrupa daki 23 ülkenin iletim sistemi operatörlerinin üyesi olduğu bir kuruluştur. Kuruluşun ana amacı enterkonnekte iletim sisteminin işletme güvenilirliğinin sağlanmasıdır. 50 yıllık ortak aktivite UCTE ye enterkonnekte iletim işletmesinde öncü bir role taşımıştır. Bugün yaklaşık 450 milyon kişiye yıllık 2500 TWh enerji sağlayan bu kuruluş senkron paralel işletme konusunda ortak kuralları ve önerileri belirlemektedir.

11 Yeni serbest piyasa yapısının UCTE enterkonnekte sistemine etkileri son yıllarda daha açık bir şekilde görülmektedir. Yeni yapıda belirsizliklerin artmasıyla sistem işletmeciliğinde karşılaşılan zorluklar ve riskler artmıştır. Örneğin 4 Kasım 2006 saat civarında Almanya nın kuzeyinden başlayan bir dizi olay sonucu UCTE sistemi 3 senkron bölgeye ayrılmış ve özellikle Avrupa nın batısında enerji kesintisine gidilmek zorunda kalınmıştır (yaklaşık 6000 MW). Konuyu incelemek için UCTE içerisinde bir inceleme komitesi oluşturulmuştur. İlk elde edilen sonuçlar şöyle sıralanmıştır: Enerji güvenliği konusunda her ülkenin bir yaklaşımı yerine bütün Avrupa da uygulanacak ortak bir yaklaşımın geliştirilmesi gereklidir. Avrupa daki enterkonnekte sistem güvenliğinin iyileştirilmesi gereklidir. Özellikle yeni piyasa yapısının getirdiği belirsizliklere karşı yeni yaklaşımlar gerekli olmuştur.

12 Ülkemizde de 1 Temmuz 2006 tarihinde bölgesel sistem çökmesi yaşanmış olup yeni iletim sistemi işletmeciliğinde bu tür risklerin bir daha yaşanmaması için piyasadaki belirsizliklerin azaltılması yoluna gidilmelidir. 9. Sonuç ve Öneriler KEMA ile birlikte yürütülen projede de vurgulandığı gibi TEİAŞ AB de yer alan direktif hükümlerini büyük ölçüde yerine getirmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi TEİAŞ yeni piyasa yapısında iletim kısıtlarını iki yaklaşımla ortadan kaldırabilir. Birinci yaklaşımda plan yılı içinde gerçekleşme sürelerine ve transfer edilemeyen enerjiye bakılmaksızın bütün iletim sistemi kısıtlarının yeni iletim tesisi yatırımları ile çözülmesidir. Bu yaklaşım çok yüksek yatırım maliyeti getirmekte, ayrıca planlama çalışmalarındaki varsayımların değişmesi halinde yapılan iletim tesislerin atıl kalma riski bulunmaktadır. İkinci yaklaşım ise iletim kısıtlarından oluşacak darboğazları dengeleme piyasasından çözmenin maliyeti ile yeni iletim tesislerinin yatırım maliyeti karşılaştırılarak yeni iletim tesislerine karar verilmesidir. Oluşacak darboğazların maliyetinin hesaplanabilmesi için bu darboğazın yılda ne kadar süreli ortaya çıkabileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu durum plan yılının kış puantı, yaz puantı, minimum gibi belirli bir zamanın yerine bütün bir yılın modellenmesini gerektirmektedir. 1 Temmuz 2006 tarihindeki bölgesel çökmenin en önemli nedenlerinden birisi Oymapınar HES in Milli Yük Tevzi Merkezinden gelen talimata uymaması, Güneybatı Anadolu bölgesindeki otoprodüktör santrallerin üretimlerini durdurmaları olarak raporlanmıştır. Gerek bu olay, gerekse Avrupa da son yıllarda karşılaşılan bölgesel çökmeler göstermektedir ki İletim Sistemi Güvenilirliğinin yeni piyasa yapısında daha da güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu tecrübeler göstermektedir ki İletim,Üretim ve Dağıtım ın bir bütün olarak ele alınması ve aralarında çok güçlü bir koordinasyonun kurulması, taraflar arasındaki ilişkilerin çok açık ve ayrıntılı kurallara bağlanması gereklidir. Yeni piyasa yapısının getirdiği belirsizlikler İletim Sistemi Planlamasını ve işletmeciliğini güçleştirmiştir. Aynı sorunlar ile karşılaşan Avrupa da yeni eğilim üretim bacağının daha da fazla regüle edilmesi ve birinci önceliğin Arz Güvenliği ve Kalitesine verilmesidir.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Türkiye Elektrik İletim Sistemi Emrah Besci Elektrik - Elektronik Mühendisi (EE 04) Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi http://emrah.besci.gen.tr Emrah@Besci.gen.tr

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 KURULUŞ TARİHİ : 01.10.2001 KURULUŞ KARARI : Tarih: 02.02.2001 No : 2001/2026 (BKK) ANASTATÜ : Tarih: 29.06.2001 No : 24447 (R.GAZETE) İLETİM LİSANSI TARİH 13.03.2003 SERMAYE : 5 Milyar TL PERSONEL SAYISI

Detaylı

Serbest Tüketici Kimdir

Serbest Tüketici Kimdir Kısaca Eren Enerji Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Zonguldak ın Çatalağzı termik santrali toplam 1,6 milyar dolarlık yatırım değerine sahip 3 üniteden oluşmaktadır. Temmuz 2010 dan bugüne faaliyette olan

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı TÜREK, İstanbul Kasım 2013 ANA FAALİYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini yönetmek Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI Ercüment ÖZDEMİRCİ APK Daire Başkanlığı TEİAŞ Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 7-8 Kasım İstanbul ANA FAALİYET KONULARI Türkiye İletim Sistemi

Detaylı

Elektrik Piyasası. Nezir AY. TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı. Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul

Elektrik Piyasası. Nezir AY. TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı. Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul Elektrik Piyasası Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 1 GÜNDEM Elektrik Piyasası

Detaylı

Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği

Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği Nurettin ÇETİNKAYA Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2 Mayıs 2007 ÇARŞAMBA

Detaylı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 )

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 ) Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 ) TÜRKİYE KURULU GÜCÜ 2017 MART SONU TÜRKİYE KURULU GÜCÜNÜN BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARINA GÖRE DAĞILIMI (TOPLAM 79.178,3 MW) KATI+SIVI; 667,1; 0,85%

Detaylı

Mikroşebekeler ve Uygulamaları

Mikroşebekeler ve Uygulamaları Ders 1 Güz 2017 1 Dağıtık Enerji Üretimi ve Mikroşebekeler 2 Başlangıçta... Elektriğin üretimi DC Küçük güçte üretim DC şebeke Üretim-tüketim mesafesi yakın Üretim-tüketim dengesi batarya ile sağlanıyor

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTI YÖNTEMLERİ (GRID INTEGRATION METHODS)

ŞEBEKE BAĞLANTI YÖNTEMLERİ (GRID INTEGRATION METHODS) 143 ŞEBEKE BAĞLANTI YÖNTEMLERİ (GRID INTEGRATION METHODS) Ferit ARSAN 1. RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN ŞEBEKEYE BAĞLANTISI a. Genel Kısıtlamalar Rüzgar enerjisi çok kesintili bir enerji kaynağıdır. Bu rüzgar enerjisini,

Detaylı

TÜRKĐYE ELEKTRĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐNDE RÜZGAR SANTRALI BAĞLANTILARI

TÜRKĐYE ELEKTRĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐNDE RÜZGAR SANTRALI BAĞLANTILARI TÜRKĐYE ELEKTRĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐNDE RÜZGAR SANTRALI BAĞLANTILARI Mevlüt AKDENĐZ, Elif BĐNTAŞ, Mustafa ĐZGEÇ, Gül OKAN, Ercüment ÖZDEMĐRCĐ Türkiye Elektrik Đletim A.Ş (TEĐAŞ) ÖZET Ülkemizde son dönemde Rüzgar

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI. OLGUN SAKARYA / SBF-ANKARA EMO Enerji Birim Koordinatörü 1

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI. OLGUN SAKARYA / SBF-ANKARA EMO Enerji Birim Koordinatörü 1 1954 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI OLGUN SAKARYA 12.05.2016 / SBF-ANKARA EMO Enerji Birim Koordinatörü 1 Türkiye de elektrik üretimi ilk defa 1902 yılında Tarsus'ta bir su değirmeni miline bağlanan

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİNİN UCTE BAĞLANTISI KAPSAMINDA FREKANS KONTROLÜ KALİTESİNİN UCTE STANDARTLARINA ÇIKARILMASI Mustafa BİRCAN Elektrik

Detaylı

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları)

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) TÜRKİYE ELEKTRİK K DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) 26 Kasım 2008 - ANKARA Olgun SAKARYA Elektrik MühendisiM 1 Dağıtım : Elektrik enerjisinin

Detaylı

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI 1 ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI İ. Kürşat BÜLBÜL 1 ÖZET Bu çalışmada; rüzgâr santrallerinin güç sistemlerine entegrasyonu, iletim sistemi operatörünün bakış açısından

Detaylı

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL)

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ GÖRÜNÜMÜ, TARİFE YAPISI VE ALTERNATİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEMİN İMKANLARI 2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) 2016 YILI ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ 20 Ocak 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30307 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

BEDELLERİ. Enerji Uzmanı @Tarifeler Dairesi Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi @ Enerji Uzmanları Derneği

BEDELLERİ. Enerji Uzmanı @Tarifeler Dairesi Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi @ Enerji Uzmanları Derneği OSB DAĞITIM BEDELLERİ Nedim KORKUTATA Nedim KORKUTATA Enerji Uzmanı @Tarifeler Dairesi Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi @ Enerji Uzmanları Derneği OSB lerin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik

Detaylı

Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliği Uygulamaları Reaktif Güç Kontrolü Hizmetine İlişkin Ticari Esaslar

Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliği Uygulamaları Reaktif Güç Kontrolü Hizmetine İlişkin Ticari Esaslar Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliği Uygulamaları Reaktif Güç Kontrolü Hizmetine İlişkin Ticari Esaslar Ankara, 13 Aralık 2010 Gündem Reaktif Güç Kontrol Hizmeti Tedarik Süreci Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ

ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ YUSUF BAYRAK TEİAȘ APK Daire Bașkanlığı 1. GİRİȘ 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve sektörün yeniden yapılanmasından

Detaylı

2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN

2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN 2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN SANTRAL (ÜRETİCİ) ~ OG/YG YÜKSELTİCİ TRAFO YG/OG OG/OG OG/AG TÜKETİCİ -Perakende satış Tarifesi -Dağıtım bedeli -Fon, Pay ve vergiler -İletim bedeli 1, Sistem kullanım (TL/MW-ay,

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2010 2019) Özet

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2010 2019) Özet TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2010 2019) Özet Bu özet, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI tarafından hazırlanan Ekim 2010 tarihli projeksiyonu,

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR 1 TEİAŞ ANA FAALİYETLERİ Türkiye İletim Sistemini işletmek Türkiye İletim Sistemi işletme ve bakımını yapmak Türkiye İletim

Detaylı

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM- DURUMU Yusuf BAYRAK TEİAŞ APK Dairesi Başkanlığı Türkiye elektrik sistemi tümleşik bir sistemdir. Bölgelerin veya illerin coğrafi sınırları ile elektrik sistemi işletme bölgelerinin

Detaylı

Yaz Puantı ve Talep Yönetimi

Yaz Puantı ve Talep Yönetimi Yaz Puantı ve Talep Yönetimi Genel elektrik talebi kış aylarında ısıtma ve aydınlatma, yaz aylarında ise soğutma (klima) ihtiyacına bağlı olarak bölgesel ve mevsimsel farklılıklar oluşturur. modus Enerji

Detaylı

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ PLANLAMA KRİTERLERİ DAHİLİNDE HAVZA PLANLAMALARI VE BU KAPSAMDA SASON HAVZASI PLANLAMASI. Elif CANBEK

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ PLANLAMA KRİTERLERİ DAHİLİNDE HAVZA PLANLAMALARI VE BU KAPSAMDA SASON HAVZASI PLANLAMASI. Elif CANBEK TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ PLANLAMA KRİTERLERİ DAHİLİNDE HAVZA PLANLAMALARI VE BU KAPSAMDA SASON HAVZASI PLANLAMASI Elif CANBEK YÜKSEK LİSANS TEZİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek

Detaylı

HĐDROLĐK SANTRALLERĐN ENTERKONNEKTE SĐSTEM BAĞLANTISINA YÖNELĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐ HAVZA PLANLAMA ÇALIŞMALARI

HĐDROLĐK SANTRALLERĐN ENTERKONNEKTE SĐSTEM BAĞLANTISINA YÖNELĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐ HAVZA PLANLAMA ÇALIŞMALARI HĐDROLĐK SANTRALLERĐN ENTERKONNEKTE SĐSTEM BAĞLANTISINA YÖNELĐK ĐLETĐM SĐSTEMĐ HAVZA PLANLAMA ÇALIŞMALARI Gülden SAMANCIOĞLU, Elif CANBEK, Ercüment ÖZDEMĐRCĐ Türkiye Elektrik Đletim A.Ş (TEĐAŞ) ÖZET Bilindiği

Detaylı

TÜRKĐYE ELEKTRĐK ENERJĐSĐ 10 YILLIK ÜRETĐM KAPASĐTE PROJEKSĐYONU ( )

TÜRKĐYE ELEKTRĐK ENERJĐSĐ 10 YILLIK ÜRETĐM KAPASĐTE PROJEKSĐYONU ( ) TÜRKĐYE ELEKTRĐK ENERJĐSĐ 10 YILLIK ÜRETĐM KAPASĐTE PROJEKSĐYONU (2009 2018) Neşe GENÇYILMAZ Gülçin VAROL Türkiye Elektrik Đletim A.Ş. APK Dairesi Başkanlığı ÖZET 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve

Detaylı

RES İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI VE MEVZUAT SÜREÇLERİ

RES İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI VE MEVZUAT SÜREÇLERİ RES İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI VE MEVZUAT SÜREÇLERİ Ercüment ÖZDEMİRCİ Ar-Ge Müdürü APK Dairesi Başkanlığı 2013 TÜREK İstanbul, 6-7 Kasım 2013 1 İSPANYA RES KURULU GÜCÜ İspanya kurulu gücü 95.043 MW tır.

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) 8. İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ (İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ) HAZIRLAYAN TEMMUZ 2008 Ankara 1 Gönderen: Recep BAKIR recepbakir38@mynet.com ENTERKONNEKTE

Detaylı

Türkiye Elektrik. İbrahim Etem ERTEN. OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon

Türkiye Elektrik. İbrahim Etem ERTEN. OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon Türkiye Elektrik Piyasası ve DUY İbrahim Etem ERTEN Grup Başkanı - Enerji Uzmanı OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon Hızlı talep artışı: Yatırım ihtiyacı ve fırsatlar Rekabetçi piyasaların rolü Yüksek ithalat

Detaylı

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ 10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ KONULAR 1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri 2. Şebeke Çeşitleri 10.1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri Elektrik enerjisini üretmeye,

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2009 2018)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2009 2018) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2009 2018) Haziran 2009 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 2 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları. Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar

Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları. Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Türkiye Elektrik Piyasası Reform Süreci Yan Hizmetlerin

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 3 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28517 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/1/2003 tarihli

Detaylı

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler RÜZGAR SANTRALARINDA ÜRETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNİN PİYASALARDA SATILMASI HULUSİ KARA TÜREB DENETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ TURKISH WIND ENERGY CONGRESS 7-8 KASIM 2012 İSTANBUL İÇERİKİ

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2014 2018)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2014 2018) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2014 2018) HAZİRAN 2014 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 4 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI TARİFELERİ & OSB DAĞITIM BEDELLERİ

ELEKTRİK PİYASASI TARİFELERİ & OSB DAĞITIM BEDELLERİ ELEKTRİK PİYASASI TARİFELERİ & OSB DAĞITIM BEDELLERİ Nedim KORKUTATA Enerji Uzmanı @Tarifeler Dairesi Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi @ Enerji Uzmanları Derneği Sunum Planı 1) Düzenlenen Tarifeler 2) Şebeke

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI İlgili Mevzuat Kurumumuzdan

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 2014 İÇİNDEKİLER 1. Talebe İlişkin Baz Senaryolar 2. Doğal Gaz Şebekesi Arz İmkânlarına

Detaylı

GÜNEYDOĞU AVRUPA BÖLGESEL DENGELEME MEKANĐZMASI ÖZET

GÜNEYDOĞU AVRUPA BÖLGESEL DENGELEME MEKANĐZMASI ÖZET GÜNEYDOĞU AVRUPA BÖLGESEL DENGELEME MEKANĐZMASI Bülent BĐLGE TEĐAŞ Milli Yük Tevzi Đşletme Müdürlüğü Gölbaşı-ANKARA ÖZET Türkiye Elektrik Sistemi ile komşu ülke elektrik sistemleri arasında 154 ve 400

Detaylı

Yüksek Gerilim İşletmeciliği

Yüksek Gerilim İşletmeciliği Yüksek Gerilim İşletmeciliği Halil İbrahim KARADAĞ Yük Dağıtım Takım Yöneticisi Yüksek Gerilim ve Yük Tevzi Tanımı Gerilim seviyesi 1000V üzeri olan gerilimler yüksek gerilim olarak tanımlanır. Yük tevzi

Detaylı

DENGELEME GÜÇ PİYASASI (DGP)

DENGELEME GÜÇ PİYASASI (DGP) DENGELEME GÜÇ PİYASASI (DGP) TEİAŞ MİLLİ YÜK TEVZİ MÜDÜRLÜĞÜ SERHAT METİN ANKARA, 18 EYLÜL 2014 GENEL BAKIŞ Gerçek Zamanlı Dengeleme Türkiye Elektrik Sistemi, Entso-e Bağlantısı sonrası dengeleme, Dengelemenin

Detaylı

LİSANSSIZ RES VE DAĞITIM ŞİRKETİ İLİŞKİSİ 10 EKİM 2015 İZMİR

LİSANSSIZ RES VE DAĞITIM ŞİRKETİ İLİŞKİSİ 10 EKİM 2015 İZMİR LİSANSSIZ RES VE DAĞITIM ŞİRKETİ İLİŞKİSİ 10 EKİM 2015 İZMİR Son günlerde çok cazip hale gelen lisanssız elektrik üretiminde ilk sırayı GES ler almaktadır.yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgar

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2012 2013 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2012 2013 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER 2012 2013 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER 2012 İÇİNDEKİLER 1. Talebe İlişkin Baz Senaryolar 2. Doğal Gaz Şebekesi Arz İmkânlarına Dair Varsayımlar 3. Elektrik

Detaylı

2007 YILI ELEKTRİK ÜRETİMİ KAYNAKLARA GÖRE DAĞILIMI

2007 YILI ELEKTRİK ÜRETİMİ KAYNAKLARA GÖRE DAĞILIMI YENİLENEBİLİR ENERJİ MEVZUATI Elekon ve Otomasyon 2008 Fuarı ANKARA Kapsam 1. Elektrik Kurulu Güç ve Enerji Üretiminin Kaynaklara Göre Dağılımı 2. Yenilenebilir Enerji Mevzuatı ve Sağlanan Teşvikler 3.

Detaylı

Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri. İstanbul, Kasım 2013

Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri. İstanbul, Kasım 2013 Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri İstanbul, Kasım 2013 TÜRKİYE DE RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ Türkiye de ilk Rüzgar Enerji Santrali Otoprodüktör Lisansı ile Üretim EPDK

Detaylı

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ 1 OSB ler için SERBEST TÜKETİCİLİK Elektrik Piyasası Kanunu 2. Madde «g» Fıkrası

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2007 2016)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2007 2016) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2007 2016) TEMMUZ 2007 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 2 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ VE GÜNEŞ SANTRALLARININ BAĞLANTISI

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ VE GÜNEŞ SANTRALLARININ BAĞLANTISI TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ VE GÜNEŞ SANTRALLARININ BAĞLANTISI 1 ANA FAALİYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini yönetmek Türkiye İletim Sistemi işletme ve bakımını yapmak Türkiye İletim Sistemi Genişleme

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU Nuh Enerji Elk.Ürt.A.Ş _ Kocaeli EMO Hazırlayan : Erol YILDIRIM TÜRKİYE DE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ Türkiye Elektrik Üretiminin Özelleşmesi Özel sektör tarafından enerji

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ (4 Eylül 2002 tarihli ve 24866 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve

Detaylı

ERİM ARICI BEREKET ENERJİ ÜRETİM A.Ş. Arz Talep Açısından Yatırımcıların Görüşü

ERİM ARICI BEREKET ENERJİ ÜRETİM A.Ş. Arz Talep Açısından Yatırımcıların Görüşü ERİM ARICI BEREKET ENERJİ ÜRETİM A.Ş. Arz Talep Açısından Yatırımcıların Görüşü Neden yenilenebilir enerji? Halen atmosfere her yıl 116 milyar ton CO2 salınımı gerçekleştiği hesaplanıyor. Dünya bunun 113

Detaylı

Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları

Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları YTL/MWh YTL/MWh SMF Piyasa Takas Fiyatı PTF Miktar MW MW Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları Uygar Yörük Kıdemli Müdür, Deloitte Danışmanlık Deloitte Danışmanlık A.Ş. İstanbul, 22 Mayıs

Detaylı

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT HOŞ GELDİNİZ ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT Tahsin Y. ARMAĞAN 63/65 YTÜ Elektrik Yüksek Mühendisi GİRİŞ (1984 ÖNCESİ) Ülkemizde

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015 ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Aralık 2015 1 Elektrik piyasanın serbestleşmesi yönünde büyük mesafe alınmasına karşın hedeflenen noktaya ulaşılamaması sektörün

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından, 17 Ocak 2018 tarihli ve 30304 sayılı

Detaylı

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin serbest

Detaylı

KURUL KARARI. Karar No : 4476 Karar Tarihi : 26/06/2013

KURUL KARARI. Karar No : 4476 Karar Tarihi : 26/06/2013 Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 4476 Karar Tarihi : 26/06/2013 Piyasası Düzenleme Kurulunun 26/06/2013 tarihli toplantısında; a) şirketleri tarafından dağıtım sistemi ına ve görevli

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2012 2021)

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2012 2021) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2012 2021) ARALIK 2012 (2011 YILI KESİNLEŞMİŞ DEĞERLERİ İLE) İÇİNDEKİLER

Detaylı

GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ

GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ EVK 2015 GÜÇ SİSTEM ANALİZLERİNİN ENERJİ VERİMLİLİĞE ETKİLERİ Turhan Türker Siemens A.Ş. Answers for energy management. Nedir? Güç sistemlerinin normal işletme koşullarında veya arızalarda nasıl çalışacağını

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER 1 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDAKİ YENİLİKLER Lisans sahibi şirketler aralarında

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2006 2015)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2006 2015) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2006 2015) HAZİRAN 2006 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 2 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

ŞEFFAFLIK PLATFORMUNDA YAYIMLANACAK VERİLER LİSTESİ

ŞEFFAFLIK PLATFORMUNDA YAYIMLANACAK VERİLER LİSTESİ ŞEFFAFLIK PLATFORMUNDA YAYIMLANACAK VERİLER LİSTESİ 22.06.2018 Tarihli 7912 Sayılı Kurul Kararı No Veri Sınıfı Rapor Başlığı Verinin Tanımı Veri Paylaşım Yükümlüsü / Verinin Zaman Dilimi Yayımlanma Zamanı

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA İçindekiler G.E.S lerle İlgili Yasal Mevzuat Lisanslı GES Avantaj ve Dezavantajları Lisanssız Elektrik Üretimi Lisanssız

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2013 2017)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2013 2017) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 5 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2013 2017) KASIM 2013 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 4 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ. Ercüment CAMADAN

ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ. Ercüment CAMADAN ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE YANSIMALARI Ercüment CAMADAN 26/03/2012 Sunum Planı 1) Elektrik Piyasasının Yapısı 2) Düzenlenen Tarifeler 3) Şebeke Tarifeleri 4) Perakende Satış Tarifeleri

Detaylı

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011 Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011 Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin 2 Neden Gün Öncesi Piyasası Gün Öncesi Piyasasının Amacı Piyasa katılımcılarına,

Detaylı

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI Enerjide Doğal Gazın Yeri ve Geleceği Paneli Avni ÇEBİ Strateji Geliştirme Direktörü, EPİAŞ 03/11/2017, İSTANBUL İçerik 1.Türkiye Elektrik Piyasasının Genel Görünümü

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları)

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları) TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 3 üncü Türkiye Altyapı Finansmanı Konferansı 23 Ekim 2008 - İstanbul Rakamlarla

Detaylı

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 31.07.2015 İçindekiler Ġçindekiler... 2 Amaç ve Kapsam... 7 1. Yöntem... 8 2. Bölgelerin Değerlendirmeleri ve Sonuçlar... 10 2.1. Akdeniz...

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2008 2017)

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2008 2017) TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ APK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ 10 YILLIK ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONU (2008 2017) TEMMUZ 2008 İÇİNDEKİLER I GİRİŞ... 2 II TALEP GELİŞİMİ...

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI

İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI TÜRKİYE DE RÜZGAR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı Rüzgâr Enerjisi ÇalıĢtayı, TÜREB 27 Mart 2013 ANA FAALĠYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 RES PROJELERİNE İLİŞKİN KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1) TEŞVİKLER 2) İZİNLER 3) ÖLÇÜMLER 4) YENİ BAŞVURULARIN ALINMASI 5) KAPASİTE ARTIŞI 6) BAĞLANTI

Detaylı

TÜREK 2015. RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2015

TÜREK 2015. RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2015 TÜREK 2015 RES lerde Tahminleri ve Elektrik Satışı Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2015 İÇERİK RÜZGAR SANTRALLERİNİN SATIŞ KANALLARI RES lerde ÜRETİM TAHMİNLERİNİN ETKİSİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Detaylı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Reaktif Güç Kontrolü Hizmetinin Uygulanmasına İlişkin El Kitabı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Reaktif Güç Kontrolü Hizmetinin Uygulanmasına İlişkin El Kitabı Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Reaktif Güç Kontrolü Hizmetinin Uygulanmasına İlişkin El Kitabı Aralık 2010 İÇİNDEKİLER 1. GĠRĠġ VE TEMEL KAVRAMLAR... 2 2. REAKTĠF GÜÇ KONTROLÜ HĠZMETĠ... 5 3. SENKRON KOMPANSATÖR

Detaylı

ENERJİ. Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır.

ENERJİ. Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır. ENERJİ Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır. TÜRKİYE HİDROELEKTRİK ENERJİ POTANSİYELİ VE GELİŞME DURUMU Hidroelektrik Santral Projelerinin Durumu HES Adedi Toplam Kurulu Gücü (MW) Ortalam

Detaylı

Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği

Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği 7 Eylül 2005 tarihli ve 25929 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

HAZIRLAYAN HENDİSİ. mehmet.bahadir seyda.ersoy RES SANTRALLARINDAN ÜRETİM TAHMİNİNİN BİLİNMESİNİN ÖNEMİ

HAZIRLAYAN HENDİSİ. mehmet.bahadir seyda.ersoy RES SANTRALLARINDAN ÜRETİM TAHMİNİNİN BİLİNMESİNİN ÖNEMİ 1 RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLARI ÜRETİM M TAHMİNİNİN BİLİNMESİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM M A.Ş. HAZIRLAYAN MEHMET BAHADIR ELEKTRİK K MÜHEND HENDİSİ ŞEYDA ERSOY ELEKTRİK K ELEKTRONİK K MÜHEND HENDİSİ

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Yenilenebilir Enerji Kaynakları YEK Potansiyeli YEK Gelişim YEK Hedefler Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız

Detaylı

YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI

YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI 10 YILLIK TECRÜBENİN ARDINDAN YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI TARİFELER DAİRE BAŞKANLIĞI Deniz Daştan Enerji Uzmanı Ankara Elektrik Piyasası Dairesi 14 Aralık 2010 PİYASA DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 1970

Detaylı

Dağıtım tesislerine iletilen elektrik,orta ve alçak gerilim seviyelerinde taşınarak tüketici tesislerine dağıtılır.

Dağıtım tesislerine iletilen elektrik,orta ve alçak gerilim seviyelerinde taşınarak tüketici tesislerine dağıtılır. Kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer yakıtlardan oluşan geleneksel enerji kaynakları ile su, rüzgar, güneş vb yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak elde edilen elektrik, yüksek gerilim ve/veya orta

Detaylı

ENERJİ STRATEJİLERİ VE YATIRIM PLANLAMA KRİTERLERİ. 01 KASIM 2014 İZMİR N.Bülent DAMAR EMO Enerji Çalışma Grubu Bşk.

ENERJİ STRATEJİLERİ VE YATIRIM PLANLAMA KRİTERLERİ. 01 KASIM 2014 İZMİR N.Bülent DAMAR EMO Enerji Çalışma Grubu Bşk. ENERJİ STRATEJİLERİ VE YATIRIM PLANLAMA KRİTERLERİ 01 KASIM 2014 İZMİR N.Bülent DAMAR EMO Enerji Çalışma Grubu Bşk. ELEKTRİK KULLANIMI BİR İNSAN HAKKIDIR Elektrik günümüzde insan için olmaz ise olmaz bir

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinin. 10.Enerji Kongresine sunduğum tebliğ. (1900 den-2006 yılına kadar)

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinin. 10.Enerji Kongresine sunduğum tebliğ. (1900 den-2006 yılına kadar) Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinin 2006 yılı Kasım ayında Đstanbul da düzenlenen 10.Enerji Kongresine sunduğum tebliğ. TÜRKĐYE DE ELEKTRĐĞĐN TARĐHSEL GELĐŞĐMĐNE ÖZET BAKIŞ (1900 den-2006 yılına

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik

Detaylı

TPIS Değerlendirme Raporu

TPIS Değerlendirme Raporu TPIS Değerlendirme Raporu Fiyat neden «0» çıktı? 2 Temmuz 2012 Fiyat Neden «0» çıktı? 18 Haziran 2012 günü 05 ve 06 saatlerinde Gün Öncesi Piyasasında elektriğin fiyatı 0 olarak gerçekleşmiştir. 1 ve 2

Detaylı

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi İzak Atiyas, Sabancı Üniversitesi Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri Konferansı 22 Mayıs 2008, İstanbul Temel

Detaylı

YİBİTAŞ YOZGAT ÇİMENTO FABRİKASI ENERJİNİN KALİTELİ KULLANIMDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZ ETKİLER

YİBİTAŞ YOZGAT ÇİMENTO FABRİKASI ENERJİNİN KALİTELİ KULLANIMDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZ ETKİLER 1 YİBİTAŞ YOZGAT ÇİMENTO FABRİKASI ENERJİNİN KALİTELİ KULLANIMI VE KULLANIMDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZ ETKİLER 2 HERŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMAYABİLİR BELKİ GÖRDÜKLERİNİZ SİZE SUNULDUĞU VEYA SİZİN ALĞILADIĞINIZ

Detaylı

Fatih Kölmek. ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye

Fatih Kölmek. ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye Fatih Kölmek ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye Türkiye Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Mekanizması Fiyat Tahmin Modelleri Yapay Sinir

Detaylı

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi ISTRADE 2017 Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik Mayıs 2017 Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi Türkiye elektrik piyasasındaki ticaret ortamı istikrarlı bir gelişim sürecinden

Detaylı

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler FASIL 15 ENERJİ Öncelik 15.1 Enerji Topluluğu Antlaşmasına olası üyelik amacı da dikkate alınarak gaz ve elektrik iç piyasası ile elektriğin sınır ötesi ticaretine ilişkin müktesebata uyumun ve ilgili

Detaylı

OSB lerin Elektrik ve Doğalgaz Piyasasındaki Sorunları ve Çözüm Önerileri

OSB lerin Elektrik ve Doğalgaz Piyasasındaki Sorunları ve Çözüm Önerileri KAYSERİ 23.11.2012 OSB lerin Elektrik ve Doğalgaz Piyasasındaki Sorunları ve Çözüm Önerileri www.kos.org.tr Vahit TÜRKYILMAZ Konya OSB Müdürü OSBÜK Doğalgaz Kom. Bşk. Dağıtım Şirketi OSB ler arası belirsizlikler:

Detaylı