ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ AİLE HEKİMLİĞİ KİOSK ÇÖZÜM ORTAĞI TEKNİK BELGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ AİLE HEKİMLİĞİ KİOSK ÇÖZÜM ORTAĞI TEKNİK BELGESİ"

Transkript

1 ACD BİLGİ İŞLEM URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ AİLE HEKİMLİĞİ KİOSK ÇÖZÜM ORTAĞI TEKNİK BELGESİ DLL Kütüphanesi İle URT-V2 Ve URT-V3 Kontrolü URTV2.DLL İçeriği 1 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

2 DLL Kütüphanesi İle URT-V2 Ve URT-V3 Kontrolü DLL Kütüphaneleri Acd Veri Toplama Sisteminde 3 adet DLL bulunmaktadır. URTV2.DLL VERI.DLL MENU.DLL URTV2.DLL Terminalleri yönetmede kullanılan çekirdek fonksiyonlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda veri toplama merkezi ile sunucu arasında köprü görevi görür. Üretimde kullanılan modeli ile tek farkı veritabanından bağımsız çalışıyor olmasıdır. 2 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

3 DLL Kütüphanelerinin Kurulumu.NET projemizde ilk yapılacak iş DLL leri referans olarak eklemek olacaktır. Sonrasında ise aşağıdaki şekilde kütüphaneleri projemize ekleyeceğiz. using URTV2; Kütüphanerimizi ekledikten sonra projenin ilk yüklendiği (Load) bölümüne aşağıdaki satırları ekleyelim. Load() URTV2.URTV2Control Cihaz = new URTV2Control(); URTV2.DLL in çalışması için gerekli şifreyi girelim Load() Cihaz.DLL_Sifre = " Merkezden gelen veri yakalamak için aşağıdaki olayı oluşturalım. Load() this.cihaz.onurtv2veriaktif += new URTV2.URTV2Control.URTV2VeriAktifEventHandler(this.URTV2GelenVeri); Merkeze seri port vasıtasıyla bağlanmak için aşağıdaki kodları yazalım. Load() if(!cihaz.cihazportaç("com1")) { MessageBox.Show("Com1 Yok Yada Kullanımda","Bağlantı Hatası"); } else { Cihaz.CihazData.SonrakiKomutIzin=false; Cihaz.CihazData.KomutTekrarIzin=true; } 3 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

4 DLL Kütüphanelerinin Kurulumu Merkezden veri yakalamak için oluşturduğumuz olayın işaret ettiği fonksiyonu oluşturalım. private void URTV2GelenVeri(System.Object o, EventArgs e) { //Terminallerden gelen verinin işlememiz için geldiği yer burası Cihaz.SeriPortAlmaAktif=false;//seri port alma işlemi duraklatıldı Cihaz.CihazKontrol.LCD[0] = "TEMİNALE"; Cihaz.CihazKontrol.LCD[1] = "CEVAP GÖNDERİLDİ"; Cihaz.CihazVeriHata(Cihaz.CihazData.CihazIsim); Cihaz.CihazKonumVeriSaklama(); } Cihaz.SeriPortAlmaAktif=true;//seri port alma işlemi devam ettiriliyor Basit anlamda yazdığımız bu programda terminallerden gelen her türlü komuta programımız aşağıdaki uyarıyı verecektir. TEMİNALE CEVAP GÖNDERİLDİ 4 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

5 URTV2.DLL İçeriği URTV2.DLL DEGİŞKENLERİ Genel Değişkenler public public Byte[] data ; //Cihazdan gelen ham data Byte[] tampon ; //Cihaza giden ham data public short[] CihazListe; //istenilen guruba göre cihaz listesi public String Admin;//Cihaz programlama için admin şifresi public String CihazConnectionString; //Veri tabanı için bağlantı cümlesi public String DLL_Sifre; //Genel Kullanım Şifresi public bool SeriPortAlmaAktif;//Seri port alma kontrolü public bool EternetDataAktif;//Eternet alma kontrolü public bool DemoAktif;//Seri port alma kontrolü CihazData Değişkenleri public ref struct CihazData_ { public Short CihazTur; CihazIsim;//iki karakter cihaz ismi CihazGrup;//cihaz grup CihazID;//Cihazın veri tabanındaki kayıt no su CihazGelenKomutID;//gelen komutun veri tabanındaki kayıt no su public String CihazGelenKomut;//cihazdan gelen komut public String CihazGelenKomutIsmi;//Komut ismi CihazKomutAnaGrup;//komutun ana türü (üretim, arıza durus v.s.) CihazKomutAltGrup;//komutun işlevi (başlama bitiş müdehale v.s) CihazDegiskenHaritasi;;//32 bit değişken haritası. //Her bit bir değişkeni ifade eder. Bit true ise değişken alınmıştır. public Short public Short CihazAnalog1;//Terminalin AN1 portundan okunan analog deger CihazAnalog2; // Terminalin AN2 portundan okunan analog deger public String[] DegiskenVeri; // 32 adet değişkenin alınacağı String dizi public bool[] GelenDegisken; //CihazDegiskenHaritasi nın bit'lere ayrılmış dizisi CihazOncekiKomutID; //Terminal için bir önceki işlenmiş KomutID 5 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

6 CihazOncekiKomutAnaGrup; //Terminal için bir önceki işlenmiş KomutAnaGrup CihazOncekiKomutAltGrup; //Terminal için bir önceki işlenmiş KomutAltGrup public bool KomutOncekiAnaGrupGenelIzin; //Terminal için bir önceki işlenmiş KomutAnaGrupGenelIzin public DateTime CihazSonVeriZamani; //Terminalden Son Gelen Veri Zamanı public bool KomutTekrarIzin; //Cihazdan alınan komuta karşılık cevabın gönderilememesi //durumunda terar işlem yapmayı engeller son gönderilen cevabı yeniden gönderir. public bool SonrakiKomutIzin; //menü dizaynındaki senaryoyu kontrol eder. //senaryo dışına çıkılmış ise yeniden kalınan yere döndürür. public bool KomutAnaGrupGenelIzin; Ana Grubun Genel bir yapıya sahip olduğunu belirtir.. Ana grup işlemi tamamlanmadan aynı özelliğe sahip başka bir ana grup işlemi yapılamaz. Mesela bir üretim ve arıza diye iki ana grup tanımlayıp bu özelliği false yaparsak üretim yaptığımız bir terminalde üretimi bitirmeden arıza ana grubuna geçiş yapamayız. Eğer duruş diye bir ana grup tanımlar ve bu özelliği true yaparsak hem üretim hemde arıza içinde duruş ana grubunu kullanabiliriz. Bu tanımlama komut ana grup ( tblkomutanagrup) Ekranında yapılır. public bool KomutGrupTekrarIzin; Bu deger gelen komutun KomutAltGrup özellğidir. KomutAnaGrup içinde tekrar iznini verir. Mesela üretim ana grubu altında iş bitimi tekrar edemez şartı istenecektir. Çünkü iş bitimi üretimi bitirir. public bool KomutGrupIciIzin; Bu deger gelen komutun KomutAltGrup özellğidir. KomutAnaGrup içinde gelen komutun çalışma iznidir. Mesela başlamış olan bir üretimde yeniden üretim başlatılamaz ise Komut ana grup ekranında başlama özelliğinin KomutGrupIciIzin i kapalı olmalıdır. KomutDurumID; //Komutun müdahale açısından durumunu belirtir // Genel,Mudahale,bildirim,Toplu bitiş vs... CihazCevapKomutID;//gelen komuta verilen olumlu cevap public Byte[] CihazKomutCevap;// Cihaza gönderilmek için hazırlanmış olumlu cevap cevap public Byte[] CihazOncekiKomutCevap;// Cihaza gönderilmek için hazırlanmış son olumlu } CihazData_ CihazData; 6 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

7 CihazKontrol Değişkenleri public ref struct CihazKontrol_ { public String[] LCD; // LCD tampon public Byte[] ByteData; // RS232 byte datası public String StringData; // RS232 string data public Byte shortcihazkontrol; // 16 adet Cihaz Kontrol Bitleri public Byte oncekicihazkontrol; // 16 adet bir önceki Cihaz Kontrol Bitleri CihazKontrol_ CihazKontrol; } CihazCevap Değişkenleri public ref struct CihazCevap_ { // tblkomutcevap (Menü dizayn da Cevap Komutlar Ekranı) parametrelerini getirir short CihazCevapFonksiyonID; // tblkomutcevapfonksiyon ile ilişkili //Cevap fonksiyonlarının parametreleri // Bu parametrelercihazcevapfonksiyonid deki fonksiyon içine atılır //örneğin CihazMenuHareket secilmişse // CihazMenuHareket(short CihazIsim,int AnaMenuNo,int MenuNo) // CihazFonksiyonParametre1-> AnaMenuNo // CihazFonksiyonParametre2-> MenuNo // şeklinde tablodan alınarak fonksiyona girilir int CihazFonksiyonParametre1; int CihazFonksiyonParametre2; int CihazFonksiyonParametre3; int CihazBilgiFonksiyonID; //tblbilgifonksiyon ile lişkili String CihazBilgiFonksiyon; //tblbilgifonksiyon tablosundaki BF_FonksiyonIsim alani }; 7 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

8 URTV2 DLL Fonksiyonları public Boolean CihazPortAc(String port) Com portunu açmak için kullanılır. COM 1 den COM 8 e kadar secim yapılabilir. Com port problemsiz olarak açıldığında fonksiyon true döndürür. Com port herhangi bir nedenden açılamamış ise fonksiyon false döndürecektir. CihazPortAc("COM1"); public Boolean CihazPortKapat() Kullanılan Com portu kapatmak için kullanılır. Com port problemsiz olarak kapandığında fonksiyon true döndürür. Com port herhangi bir nedenden kapanmamış ise fonksiyon false döndürecektir. public Boolean DurumYaz(int Tur,String DurumKonum,String Durum) DurumYaz Fonksiyonu DLL işleyişindeki olayları kaydetmek için kullanılmaktadır. Tur kullanıcının isteğine baglı bir degerdir. örnek verilecek olursa hata için 0, uyarı için 1, bilgilendirme için 2 gibi...durumkonum durumun oluştuğu fonksiyonun ismi buraya girilmelidir.durum Oluşan durumla ilgili detayları içerir. ////////////// : ayarlanmadı."); DurumYaz(0,"CihazUretimBaslama","Nesne başvurusu bir nesnenin örneğine tbldurum tablosuna atılan veri CihazUretimBaslama Nesne başvurusu bir nesnenin örneğine ayarlanmadı. public Boolean CihazKanalDegistir(short CihazIsim,Byte Kanal) CihazKanalDegistir fonsiyonu URT-V2 Terminallerinin Radyo Frekans yayın kanalını değiştirir. Kanal arasında istenilen kanal tercih edilebilir. Teminal kanalı istenildiği taktirde terminalden de değiştirilebilir. 8 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

9 public Boolean MerkezKanalDegistir(Byte Kanal) MerkezKanalDegistir fonksiyonu merkez cihazın Radyo Frekans yayın kanalını değiştirir. Kanal arasında istenilen kanal tercih edilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus merkez ve terminalerin konuşabilmesi için aynı kanalı kullanmalır gerekmektedir. public Boolean CihazKonumVeriSaklama() CihazKonumVeriSaklama Fonksiyonu tblmakineozellik Tablosundaki MO_KomutAnaGrup,MO_KomutAltGrup,MO_OncekiAnaGrup,MO_OncekiAltGrup,MO_OncekiKomutAnaGrup GenelIzin,MO_KomutID son gelen veriyle günceller. Bu Terminal cihaz en son hangi işlemi gerçekleştirdiğini bulmamızı sağlar. Programcı veri işlenip cevap gönderildikten sonra bu fonksiyonun çalıştırmalıdır. public Boolean CihazSonCevapSaklama() CihazSonCevapSaklama fonksiyonu Veri gelen terminale gönderilen son cevabı saklamakta kullanılır. Bu fonksiyonun amacı merkezden gnderilen cevabın terminale ulaşmaması dururmunda terminal veriyi tekrar göndereceğinden aynı veriyi defalarca işlemektense kaydedilen hazır cevabın gönderilmesidir. Anlatılan işlemler dll tarından yapılmaktadır. Programcı veri işlenip cevap gönderildikten sonra bu fonksiyonun çalıştırmalıdır. public Boolean CihazVeriAlindi(short CihazIsim) CihazVeriAlindi fonsiyonu teminalin veri göndermesini durdurur. Terminal veri göndermeden önceki konumda kalır. 9 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

10 public Boolean CihazOlumluCevapGonder(short CihazIsim) CihazOlumluCevapGonder fonksiyonu terminale senaryoda belirtilen cevabı gönderir. public Boolean CihazVeriHata(short CihazIsim) CihazVeriHata Fonksiyonu terminaldeki operatore uyarı görüntülemeye yarar. CihazKontrol.LCD[0...3] dizisine girilen 4 satır 20 şer karakter uyarı metni fonksiyon çağrılmadan önce girilmiş olmalıdır. Cihaz.CihazKontrol.LCD[0]="SİSTEM HATASI"; Cihaz.CihazVeriHata(Cihaz.CihazData.CihazIsim); public Boolean CihazVeriHata(short CihazIsim, unsigned char sure ) Boolean CihazVeriHata(short CihazIsim) fonksiyonundan farkı uyarının ne kadar zaman gösterileceğini sure değişkeniyle belirleyebilmemizdir. Cihaz.CihazKontrol.LCD[0]="DİKKAT"; Cihaz.CihazKontrol.LCD[1]="SİSTEM HATASI"; Cihaz.CihazVeriHata(Cihaz.CihazData.CihazIsim,10); Mesaj 10 saniye süreyle gösterilip kaldığı menüye geri dönecektir. 10 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

11 public Boolean CihazBilgiGoster(short CihazIsim,int Sayfa,bool ilkgonderim) Bu fonksiyon ile 80 karakterden uzun metinler sayfa sayfa gösterilir. Tam metin Cihaz.CihazKontrol.LCD[0] a atılır. Sonrasında CihazBilgiGoster fonksiyonu çalıştırlır. Sayfa ilk gösterilecek sayfa numarası ilkgonderim bu deger true olarak kullanılacaktır. false degeri dll tarafından sayfa değiştirmede kullanılır. Cihaz.CihazKontrol.LCD[0]="Asılsız dedikodulara dayandırılarak masa başında üretilen ve yalnızca sansasyon yaratma amacını taşıdığını düşündüğümüz bu tarz haberlere itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatır, bu çarpık habercilik anlayışından kulübümüzü yasal yollara başvurmak zorunda bırakmadan vazgeçilmesini dileriz."; Cihaz.CihazBilgiGoster(9729,1,true); Sayfa değiştirmek için alt ve üst tuşlar kullanılır. public Boolean CihazDegiskenHata(short CihazIsim,int Degisken) CihazDegiskenHata fonksiyonu ile hata tespit ettiğimiz değişkenin hata mesajını terminal kullanıcısına bildiririz. Degisken Değişkenin veritabanındaki ID si Ekran 0 ID'li değişkenin SİCİL NO olduğunu varsayalım. Cihaz.CihazDegiskenHata(9729,0); SİCİL NO HATALI GİRİŞ 11 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

12 public Boolean CihazMenuHareket(short CihazIsim,int AnaMenuNo,int MenuNo) CihazMenuHareket fonksiyonu menüler arası hareketi sağlar. AnaMenuNo gidilecek Ana Menü numarasıdır arasında bir değerdir. MenuNo bu değer 0 ise menü aktif değildir arasında menu aktifdir. public Boolean CihazGenelMesajGoster(short CihazIsim,int MesajNo1,int MesajNo2) CihazGenelMesajGoster fonksiyonu cihazın bellğine yazılmış olan mesajları sadece mesaj numarasını girerek göstermemizi sağlar MesajNo Mesajın ID numarası Cihaz.CihazGenelMesajGoster(9729,0,1); Ekran ACD BİLGİ İŞLEM 12 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

13 public Boolean CihazGirisFonksiyonu(short CihazIsim,int MesajNo1,int MesajNo2) CihazGirisFonksiyonu ekrana mesaj yazdırdıktan sonra kullanıcının giriş tuşuna basması beklenir ve sonrasında otomatik olarak sisteme giriş yapıldı bilgisi gelir. MesajNo Mesajın ID numarası Cihaz.CihazGirisFonksiyonu(9729,0,1); Ekran ACD BİLGİ İŞLEM giriş tuşuna basana kadar bu ekran açık kalır. public Boolean CihazOnayFonksiyonu(short CihazIsim) CihazOnayFonksiyonu ekrana yazılan 3 satır verinin onaylanması ya da ret edilmesi için yazılmış fonksiyondur. Ekran Cihaz.CihazKontrol.LCD[0]="SİCİL NO "; Cihaz.CihazKontrol.LCD[1]="IŞ EMRİ "; Cihaz.CihazKontrol.LCD[2]="URETİM ADEDİ=1000"; Cihaz.CihazOnayFonksiyonu(9729); SİCİL NO IŞ EMRİ URETİM ADEDİ=1000 F1 ONAY F2 RET 13 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

14 public Boolean CihazSecimFonksiyonu(short CihazIsim,int SecimAdet) CihazSecimFonksiyonu ekrana yazılan 4 satır verinin seçilmesi için yazılmış fonksiyondur. Cihaz.CihazKontrol.LCD[0]="F1 ÜRETİM"; Cihaz.CihazKontrol.LCD[1]="F2 DURUŞ"; Cihaz.CihazKontrol.LCD[2]="F3 BAKIM"; Cihaz.CihazKontrol.LCD[3]="F4 ARIZA"; Cihaz.CihazOnayFonksiyonu(9729); public Boolean CihazListeGuncelle(int Grup) CihazListeGuncelle CihazListe dizisi içine gruba ait tüm terminalleri atar. Grup Grup numarası. public Boolean CihazGrupSayacGetir(int Grup) CihazGrupSayacGetir fonksiyonu girilen gruba ait olan tüm terminallerden üretim bilgisini ister. Grup Grup numarası. public Boolean CihazSayacIste(short CihazNo) CihazSayacIste fonksiyonu gruba bakılmaksızın terminalden üretim bilgisini almakta kullanılır. : Cihaz.CihazSayacIste(9729); 14 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

15 public Boolean CihazDegiskenIste(short CihazIsim,int komutno1,int komutno2,int DegiskenHaritasi) CihazDegiskenIste istenilen zamanda terminalden değişkenleri istemede kullanılır. komutno1 ve komutno2 dönüş komutunun son iki hanesini belirler. DegiskenHaritasi istenecek değişkenlerin girildiği değerdir. olarak Terminalden 0 ve 2 ID li değişlkenleri istetelim DegiskenHaritasi 2^0 + 2^2 -> 5 olacaktır. Cihaz.CihazDegiskenIste(9729,1,2,5); Teminalin döndüğü cevap Cihaz.CihazData.CihazGelenKomut="D12" olacaktır Gelen değişkenler ise Cihaz.CihazData.DegiskenVeri[0] Cihaz.CihazData.DegiskenVeri[2] de bulunmaktadır. * 15 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

16 Belgeler 16 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

17 Referanslar 17 Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

18 İletişim ACD Bilgi İşlem LTD ŞTİ Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Piramit 1 Organize Sanayi Bölgesi Eskişehir Tel : Fax: Sürüm ACD Bilgi İşlem LTD. STİ.

ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ. URT-V2 Terminallerinin

ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ. URT-V2 Terminallerinin ACD BİLGİ İŞLEM URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ URT-V2 Terminallerinin Donanım Özellikleri Genel Yetenekleri Terminal Dış Özellikler Montajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Redcode Enterprise [ ] Redcode Standart [ ] Entegre.NET [X] Yeni Fonksiyon 5.0 Uygulama Netsis paketlerinin tüm modüllerinin

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir.

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Başlangıç; Sayfa 1 Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Şifreniz SMS olarak gelecektir. Yönetim ekranı : https://sanalposweb.garanti.com.tr

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ WEB TEKNOLOJİLERİ VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir.

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Başlangıç; Sayfa 1 Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Şifreniz SMS olarak gelecektir. Yönetim ekranı : https://sanalposweb.garanti.com.tr

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

C#(Sharp) Programlama Dili

C#(Sharp) Programlama Dili Değişkenler C#(Sharp) Programlama Dili Program yazarken her zaman sabit verilerle çalışmayız, çoğu zaman programımızda bir verinin kullanıcının davranışına göre değişmesi gerekir. Kullanıcıdan bir metin

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA BULUNACAK KULLANICI TALİMATI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA BULUNACAK KULLANICI TALİMATI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA BULUNACAK KULLANICI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-011 00 14.02.2013 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU Revizyon numarası: 0 Revizyon tarihi: 03.04.2013 Sistek Bilgisayar Yazılım ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. REVİZYON TAKİBİ Revizyon No Tarih Açıklama veya

Detaylı

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 içindekiler Turkcell Hizmetleri...3 Toplu Mesaj Gönderimleri...4 Sicil Kartları Listesi nden SMS Gönderimleri...5 Raporlar...7 Durum Bilgisi...7 Başvurular...9 Turkcell

Detaylı

www.smsmakinesi.com destek@hermesiletisim.net COM API v.1.1 BELGE SÜRÜMÜ : 1.1

www.smsmakinesi.com destek@hermesiletisim.net COM API v.1.1 BELGE SÜRÜMÜ : 1.1 destek@hermesiletisim.net COM API v.1.1 BELGE SÜRÜMÜ : 1.1 1 1. İÇİNDEKİLER 1. İçindekiler 2 2. Bu Belgenin Amacı 3 3. Kullanım Şekli.3 4. Uyarılar.4 5. Hata Kodları.4 6. Kullanıcı Bilgileri Kontrolü..5

Detaylı

Doküman JETSMS XML Mesaj Đşlemleri Yardım Dokümanı Tarih 15.02.2007 Sürüm 1.1.0

Doküman JETSMS XML Mesaj Đşlemleri Yardım Dokümanı Tarih 15.02.2007 Sürüm 1.1.0 HTTP SMS Gönderimi 1. Genel Kullanım Bu fonksiyonu kullanarak; Bir telefon numarasına tek bir mesaj gönderimi Birden fazla telefon numarasına aynı mesaj gönderimi -> tek seferde en fazla 150 telefon numarasına

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA BULUNACAK KULLANICI TALİMATI

SAĞLIK BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA BULUNACAK KULLANICI TALİMATI SAĞLIK BAKANLIĞI BAŞVURU PORTALINDAN SERTİFİKA Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-011 00 14.02.2013 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 00 İlk Çıkış 14.02.2013 TALM-001-011

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu BARAN ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ İçindekiler Ana Ekran... 2 Mail kurulum Ekranı... 3 Cihaz Ekleme ve Otomatik Tarama Ekranı... 4 Manuel Cihaz Ekleme ve Adlandırma...

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)...

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)... Array (Diziler) Array Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. Birden fazla aynı tipteki değerle işlem yapmayı kolaylaştırır. X Y Score1 Score2 40 56 Grade 40 56 80 (0) (1) (2)... (13) Array tanımlama:

Detaylı

Hukuk Parter ile SMS Yönetimi

Hukuk Parter ile SMS Yönetimi Hukuk Parter ile SMS Yönetimi Hukuk Partner ile SMS Yönetimi İÇİNDEKİLER Hukuk Partner ile SMS Yönetimi... 3 SMS Gönderimi ile ilgili Tanımlamalar... 3 SMS Gönderimine ilişkin yetkiler... 3 SMS Hesabı

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

PİLSAY KULLANMA KILAVUZU

PİLSAY KULLANMA KILAVUZU PİLSAY KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Çağrıların Ücretlendirilmesi... 4 Sayaçların Takibi ve Silinmesi... 5 Aranan Numaraların Takibi... 6 Program Moduna Girme...

Detaylı

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon Dinamik Kodlama Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Fusion@6 [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama @6 Serisi ürünlerde, kullanıcı arabirimlerinin her yerine eklenen dinamik kodlama özelliği ile, programın

Detaylı

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak Genel Bilgi Sysmac Studio da Değişkenlerin Oluşturulması Windows Form Oluşturulması Gerekli Dosyaların Referanslara Eklenmesi Form1.cs Dosya Yapısı Genel Bilgi Bu dökümanda

Detaylı

Akademisyen Kullanıcı Kılavuz Dokümanı

Akademisyen Kullanıcı Kılavuz Dokümanı MOS BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Akademisyen Kullanıcı Kılavuz Dokümanı Sayfa 1 / 13 İçindekiler Tablosu 1 Giriş... 3 1.1 Belgenin Amacı... 3 1.2 Belgenin Kapsamı...

Detaylı

ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME

ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME ZEBEX 107X EL TERMİNALLERİNE FIRMWARE YÜKLEME Firmware Nedir. En basit tanımlama ile elektronik bir cihazın herhangi bir yongasında (chip) bulunan yazılımlara (programlara) firmware denilir. Firmware,

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida};

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida}; BÖLÜM 12: Giriş C programlama dilinde programcı kendi veri tipini tanımlayabilir. enum Deyimi (Enumeration Constants) Bu tip, değişkenin alabileceği değerlerin belli (sabit) olduğu durumlarda programı

Detaylı

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını 27 Ekim 2011 / Perşembe Örnek : 2 tane sayfa açıyoruz,1nci ye TextBox1 ve Button ekliyoruz. Şunu istiyoruz,1nci sayfada şifre girilince, Button u tıklayınca

Detaylı

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 İçindekiler Bakım Yönetimi... 4 Bakım Yönetimini Etkileyen Öndeğer ve Parametreler... 4 Tanımlar... 5 Bakım Parametreleri... 5 Parametre Bilgileri... 6 Arıza Kodları... 8

Detaylı

Zaman Ayarlayıcı İşlemler

Zaman Ayarlayıcı İşlemler Zaman Ayarlayıcı İşlemler LOGO Haziran 2008 İçindekiler Logo-GO Zaman Ayarlayıcı İşlemler...3 Zamanlanmış Görevler...5 Zamanlanmış Görev Bilgileri...5 Hatırlatıcı...8 Hatırlatıcı Bilgileri...9 Mesajlar...11

Detaylı

Toplu İleti Gönderimi

Toplu İleti Gönderimi Toplu İleti Gönderimi İK ve Bordro Plus ürünlerinde; personelin doğum günü, işe giriş kutlaması gibi özel tarihlerde çalışanlara e-posta ile kutlama mesajları otomatik olarak gönderilebilir. Bu işlem Sicil

Detaylı

PERSONEL TAKİP SİSTEMİ

PERSONEL TAKİP SİSTEMİ PERSONEL TAKİP SİSTEMİ PERSONEL TAKİP 1.0 1- PROGRAMIN AMACI : Bu Program Personellerin Giriş Çıkışlarını Yorumlayarak Puantaj Oluşturmak için Tasarlanmıştır. Personellerin Giriş Ve Çıkışlarında Yapmaları

Detaylı

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 Programlama Kılavuzu IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 İçindekiler AMAÇ... 3 KARELPORT CİHAZ KAYIT İŞLEMİ... 3 1. Yeni Santral Ekleme... 3 2. Santral Bilgilerinin Girilmesi... 3 3. Lisans Anahtarlarının

Detaylı

TÜİK e-vt. Web Servis Kılavuzu

TÜİK e-vt. Web Servis Kılavuzu TÜİK e-vt Web Servis Kılavuzu Mayıs 2015 ANKARA Versiyon: 1.2 1/12 Versiyon Yayım Tarihi Eklenen/Silinen/Değişen Bölüm 1.0 20.02.2014 ---- Kılavuzun ilk sürümü. 1.1 17.04.2014 Sayfa 13 Hata Kodu Tablosu

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Yapılar ve Birlikler enum Deyimi

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

TARİHÇE. Versiyon Tarih Düzenleyen Açıklama 0.1 04.11.2015 Engin DURMAZ İlk versiyon

TARİHÇE. Versiyon Tarih Düzenleyen Açıklama 0.1 04.11.2015 Engin DURMAZ İlk versiyon İçindekiler 1 GİRİŞ... 2 2 KOD ÖRNEKLERİ... 3 2.1 AÇILIŞTA YAPILMASI GEREKENLER... 3 2.2 ÖKC-HARİCİ CİHAZ EŞLEŞMESİ... 3 2.3 MALİ REFERANS İSTEĞİ... 4 2.4 PROGRAMLAMA BİLGİLERİNİN GÖNDERİLMESİ... 5 2.5

Detaylı

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. SMS Modülü

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. SMS Modülü Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi SMS Modülü 1 Eczanem Otomasyon Sistemi SMS Modülü Eczanem Otomasyon Sistemi Sms Modülü, değişik gönderim seçeneklerine ile her ihtiyaca göre mesaj gönderim

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İçindekiler İş Akış Yönetimi... 3 Görevler... 4 Görev Bilgileri... 5 Mesajlar... 7 Zaman Ayarlayıcı İşlemler... 8 Zamanlanmış Görevler... 10 Zamanlanmış Görev Bilgileri...

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

1. LabVIEW ile Programlama

1. LabVIEW ile Programlama 1. LabVIEW ile Programlama LabVIEW ile programlama mantığı, program kodu yazılan programlama mantığına benzemekle birlikte, kontrol adı verilen nesneler arasında veri yolu bağlantısı ile program akışı

Detaylı

Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri

Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri MERKEZİ KAYDİ SİSTEM KULLANICI KILAVUZU Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri İÇERİK Kapsam... 1 İşleyiş... 1 Hak Kullanım Uygulamaları İşlem Akışı... 2 Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

ÇÖZÜM BİLGİSAYAR KOLAY RANDEVU RANDEVU WEB SERVİSLERİ YAZILIM FİRMALARI ENTEGRASYON KILAVUZU 22.12.2006. Sürüm: 1.0

ÇÖZÜM BİLGİSAYAR KOLAY RANDEVU RANDEVU WEB SERVİSLERİ YAZILIM FİRMALARI ENTEGRASYON KILAVUZU 22.12.2006. Sürüm: 1.0 KOLAY RANDEVU RANDEVU WEB SERVİSLERİ YAZILIM FİRMALARI ENTEGRASYON KILAVUZU 22.12.2006 Sürüm: 1.0 2006-2007 Çözüm Bilgisayar www.cozumbil.com.tr cozum@cozumbil.com.tr İÇİNDEKİLER 1.GİRİŞ...3 1.1 GENEL

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders08/ 1 Yapısal Veri Tipleri C dili genişletilebilen bir dildir. Var olan veri tipleri kullanılarak yeni veri tipleri tanımlanıp kullanılabilir. Programlama

Detaylı

Firma Kullanıcı Kılavuz Dokümanı

Firma Kullanıcı Kılavuz Dokümanı MOS BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Firma Kullanıcı Kılavuz Dokümanı Sayfa 1 / 13 İçindekiler Tablosu 1 Giriş... 3 1.1 Belgenin Amacı... 3 1.2 Belgenin Kapsamı... 3 1.3

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 5. ders notu Örnek program yazılımları İlişkisel operatörler Mantıksal operatörler Şartlı deyimler İf deyimi Kaynak: Dr.Deniz DAL ders sunumları Örnek : Dışarıdan girilen

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

Firma/Gümrük Müşavirliği Giriş Ekranı

Firma/Gümrük Müşavirliği Giriş Ekranı Dış Ticaret Modülü Dış ticaret servisi belge tipine (ATR, EUR. 1, Form A, Mense vs) göre stok yaratılmasını ve bu stokun eritilmesini esas alarak çalışmaktadır. Belge satışı odaca yapıldıktan sonra stoktan

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU İÇINDEKILER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. MESAJ KUTUSU ÖZELLİKLERİ... 4 2.1 Mesaj Kutusu Seçim... 4 2.1.1 Mesaj Dizinleri Listeleme / Mesaj Gösterme... 5 2.1.2 Mesaj Silme...

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

Kullanıcı Ayarları. Resim 89. United Security. Kullanici Adi Seviye Etkin. No.

Kullanıcı Ayarları. Resim 89. United Security. Kullanici Adi Seviye Etkin. No. Kullanıcı Ayarları kayıt cihazınız 1 adet tam yetkili yönetici (Admin) ve buna ilaveten 6 adet kullanıcıyı desteklemektedir. Kullanıcıları görüntülemek için; Cihazınızın [Ana Menü] => [Sistem] =>[Kullanıcılar]

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür.

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür. Programlama Temelleri Trim: metnin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır. Trim( Selam ) Selam şeklinde çıkar Split: metin içinde ayırma işlemi yapar. Split( ) Metni boşluklarını diziye atar. oşluk

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Genel Açıklama: Bu çalışmanın kullanıcılarıma yararlı olmasını temenni ederiz. Saygılarımızla, 15 Ekim 2012 Datasoft Yazılım

Genel Açıklama: Bu çalışmanın kullanıcılarıma yararlı olmasını temenni ederiz. Saygılarımızla, 15 Ekim 2012 Datasoft Yazılım Datasoft Yazılım Personel Bordrosu Programı Kanuni Raporlar Menüsünde Aynı Đşyeri Đçin Birden Fazla Aylık Prim ve Hizmet Belgesi XML Dosyasını Bir Defada Hazırlayıp, SGK E-Bildirge Sitesine Gönderilmesini

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx Durum Yönetimi Bu gün dersimizde durum yönetimine (state management) değineceğiz. Önce adı DurumYonetimi isimli yeni bir site oluşturalım. Burada programın otomatik olarak oluşturacağı Default.aspx dosyasını

Detaylı

Koşuyolu, Asmadalı Sk No:29 Kadıköy Tel :444-3282 Faks: (216)325-5664 www.datasoft.com.tr

Koşuyolu, Asmadalı Sk No:29 Kadıköy Tel :444-3282 Faks: (216)325-5664 www.datasoft.com.tr Değerli Datasoft Kullanıcısı; Datasoft Yazılım, Genel Muhasebe Programı, Đşletme Defteri Programı ve BBS (Büro Bilgi Sistemi) Serbest Meslek Defteri programı KDV Beyannamesi menüsüne, KDV Beyannamesinin

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

VERİ GÖNDERME PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU (Tesisler tarafından kullanılacak)

VERİ GÖNDERME PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU (Tesisler tarafından kullanılacak) Giriş VERİ GÖNDERME PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU (Tesisler tarafından kullanılacak) AKBS, 4 modülden oluşmaktadır. Merkez Uygulaması, Veri Gönderme Sistemi, Veri Karşılama Sistemi ve Veri İşleme Sistemi.

Detaylı

Çözüm Bilgisayar. Çözüm SIRAMATİK

Çözüm Bilgisayar. Çözüm SIRAMATİK Çözüm Bilgisayar Çözüm SIRAMATİK Çözüm Sıra Sistemi Amaç : Hastanelerde çeşitli birimlerde oluşan hasta sıralarının (poliklinik müracaat, poliklinik hasta kabul, ssk eczane vb.) bankolar önünden uzaklaştırılarak,

Detaylı

KILAVUZ. AloMKK Sesli Yanıt Sistemi Kullanım Kılavuzu

KILAVUZ. AloMKK Sesli Yanıt Sistemi Kullanım Kılavuzu KILAVUZ AloMKK Sesli Yanıt Sistemi Kullanım Kılavuzu İçindekiler GİRİŞ... 3 MENÜ YAPISI... 5 1-HESAP... 6 2-BLOKAJ İŞLEMLERİ... 7 1- Blokaj koyma... 7 2- Blokaj Çözme... 11 3- Otomatik Blokaj koyma...

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

Misafir Anne Web Servisi Projesi

Misafir Anne Web Servisi Projesi Misafir Anne Web Servisi Projesi Amaç : Misafir Anne web servisi projesinin temel amacı, bu hizmete ihtiyaç duyan gebelere talep işlemlerinin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı sunucularında çalışan bir

Detaylı

KRİPTOANALİZ DERSİ FİNAL ÖDEVİ. PSO ile TRANSPOSITION CIPHER ÇÖZÜMÜ

KRİPTOANALİZ DERSİ FİNAL ÖDEVİ. PSO ile TRANSPOSITION CIPHER ÇÖZÜMÜ KRİPTOANALİZ DERSİ FİNAL ÖDEVİ PSO ile TRANSPOSITION CIPHER ÇÖZÜMÜ 1 Uygulama Hakkında PSO kullanılarak şifreli metnin çözümü gerçekleştirilmiştir. Metin dosyadan okunmuştur. Okunan metin rastgele üretilen

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ AD SOYAD: TESLİM TARİHİ: OKUL NO: TESLİM SÜRESİ: 2 hafta ÖDEV NO: 5 1- BANKA

Detaylı

FAZLA ÇALIŞMA MODÜLÜ UYGULAMA KILAVUZU

FAZLA ÇALIŞMA MODÜLÜ UYGULAMA KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAZLA ÇALIŞMA MODÜLÜ UYGULAMA KILAVUZU NİSAN-2009 BİM PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA DESTEK ŞUBESİ Kamuda farklı kanunlara tabi olarak, -Memur -Kadro karşılığı

Detaylı

TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API

TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API İçindekiler 1. Bu Belgenin Amacı... 3 2. Belge Sürümleri... 3 3. Sistem Gereksinimleri... 3 4. Kullanım Şekli... 3 4.1. Genel... 3 4.2. Uyarılar... 3 4.3. Hata Kodları...

Detaylı

İşe Giriş/Çıkış Bildirgesi ve E-bildige nin Sgk Web Sitesine Aktarımında Yenilik. 1.1 Sgk Kullanıcı Adı ve Şifresinin Programda Tanımlanması

İşe Giriş/Çıkış Bildirgesi ve E-bildige nin Sgk Web Sitesine Aktarımında Yenilik. 1.1 Sgk Kullanıcı Adı ve Şifresinin Programda Tanımlanması İşe Giriş/Çıkış Bildirgesi ve E-bildige nin Sgk Web Sitesine Aktarımında Yenilik Ürün Grubu [ ] RcEnterprise [ ] RCStandard [ ] Entegre.Net Kategori [ ] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu 5.0.10 Onaylı Versiyon

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 içindekiler İş Akış Yönetimi...3 İş Akış Rol Tanımları...4 İş Akış Rol Tanımı...5 Sicil İş Akış Rol Tanımları...6 İş Akış Rol Tanımı...7 İş Akış Kartları...8 İş Akışı...9

Detaylı

TAI STAJYER MÜHENDİS BAŞVURU SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU

TAI STAJYER MÜHENDİS BAŞVURU SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. TAI STAJYER MÜHENDİS BAŞVURU SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU BU DOKÜMAN TAI AİLESİNE KATILMAK İÇİN BAŞVURU YAPMAK İSTEYEN ADAYLARIMIZ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. TUSAŞ, nın

Detaylı

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti.

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti. Çağrı Takip Sistemi Bilin Çağrı Takip Sistemi ne, Internet Explorer adres sahasına http://www.bilin.com yazarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Çağrı Sistemine girebilmeniz için gerekli olan Kullanıcı

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

// hataları işaret eden referans

// hataları işaret eden referans System sınıfı java.lang.object java.lang.system public final class System extends Object System sınıfı, java.lang paketi içindedir. Platformdan bağımsız olarak sistem düzeyindeki eylemleri belirleyen dingin

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı