Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 39, Ocak 2017, s

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 39, Ocak 2017, s"

Transkript

1 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 39, Ocak 2017, s Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date Yrd. Doç. Dr. Seval SÜZÜLMÜŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Osmaniye Meslek Yüksekokulu sevalsuzulmus@osmaniye.edu.tr FAKÜLTE VE MESLEK YÜKSEKOKULU AÇISINDAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BEKLENTİLERİNİN KARŞILAŞTI- RILMASI (OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) Bu araştırmada Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde okuyan öğrencilerin üniversiteden beklentileri ve alınan puanların bağımsız değişkenlere göre arasındaki farklılık düzeyleri tespit edilmektedir. Bu araştırma Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin üniversiteden beklenti düzeylerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle araştırmanın evrenini Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu amaçla, adı geçen üniversitede çeşitli fakültelerde ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerden oluşan 1191 tane üniversite öğrencisi örneklem olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin Osmaniye Korkut Ata üniversitesinden beklentilerini belirlemek için faktör analizi, geçerlilik ve güvenilirlik hesaplamaları, bağımsız örneklem t- testi, tek yönlü anova testi yapılmıştır. Örneklemin belirlenmesinde olasılığa dayalı grup (küme) örneklem yöntemi kullanılmıştır. Alınan sonuçlara göre de hipotezlerin doğrulaması yapılmıştır. Anahtar kelimeler :Beklenti, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, fakülte, meslek yüksekokulu. Öz

2 UNIVERSITY STUDENTS' EXPECTATIONS IN THE CONTEXT OF FACULTY AND VOCATIONAL SCHOOL (OSMANIYE KORKUT ATA UNIVERSITY SAMPLE) Abstract In this study, it is aimed to determine the university expectancy of the students studying at Osmaniye Korkut Ata University and the level of difference between the scores according to the independent variables. This research aims to determine the university expectation level of university students studying at Osmaniye Korkut Ata University. Therefore, the universe of the research includes the students who study at Osmaniye Korkut Ata University. In this context, 1191 college students from various faculties and vocational colleges were identified as the sample. In determining the sample, a group (cluster) sample based on probability is used. According to the results, the hypothesis was verified. Keywords: expectations, Osmaniye Korkut Ata University, faculty, vocational school. 1. Giriş Kuruldukları bölgede ekonomik kalkınmayı teşvik eden Üniversiteler aynı zamanda toplumun sosyo-kültürel yapısı üzerinde de çeşitli etkilerde bulunmaktadırlar. Üniversiteler, farklı kültürel özelliğe sahip olan öğrencileri ve akademik personeli bir araya getirmekte ve kültürler arasında etkileşimin yaşanmasını sağlamaktadır. Bu süreç üniversitelerin kuruldukları bölgenin sosyo-kültürel yapısında değişimlerin yaşanmasına yol açmaktadır. 259 Misyonu, ülkemizin temel değerlerine duyarlı, özgüven sahibi, sürekli gelişimi hedefleyen liderlik ruhuna sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, akademik ve idari personelin memnuniyet düzeyini artırmak, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma yayım ve danışmanlık hizmetleriyle bulunduğu şehrin, bölgenin ve ülkenin değer yaratma gücünü artırmak; vizyonu ise, nitelikli insan kaynaklarımızla üniversite-sanayi-toplum işbirliğini sürekli hale getirerek, uluslararası düzeyde rekabet edebilen önder bir üniversite olmak olan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Osmaniye de ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 1976 yılında Osmaniye Belediyesine ait bir binada kurulan Osmaniye Meslek Yüksekokulu daha sonra 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun kabulü ile tarihinde Çukurova Üniversitesi ne bağlanmıştır. Çukurova Üniversitesi ne bağlanan Osmaniye Meslek Yüksekokulu şehir merkezine 5 km uzaklıktaki Fakıuşağı Köyü merası olan şimdiki yerleşke alanına hazineden tarihinde tahsis yoluyla elde etmiştir. Burada gelecekte kurulacak olan bir üniversitenin altyapısını oluşturmak üzere sürdürülen faaliyetler sonucunda şimdiki yerleşke alanı meydana gelmiştir. Yerleşke alanının gelişmişliği ve fiziki imkânların durumunu içeren bir başvuru sonucunda Çukurova Üniversitesi ne bağlı olarak tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2006/10546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Mühendislik Fakültesi kurulmuştur. 29 Mayıs 2007 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5662 sayılı Kanunun 84. Ek Maddesi ile de Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi kurulmuştur.

3 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi nin birimleri Osmaniye Fakıuşağı Köyünde bulunan Karacaoğlan merkez yerleşkesi ile Kadirli, Bahçe, Düziçi ve Erzin ilçelerinde yer alan yerleşkelerindedir. Merkezde Mühendislik, Fen Edebiyat, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Osmaniye Meslek Yüksek Okulu, ilçelerde ise Kadirli, Bahçe, Düziçi ve Erzin Meslek Yüksek Okulları yer almaktadır. Ayrıca Kadirli ilçesinde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu da bulunmaktadır ( Kütüphane, 29 Mayıs 2007 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5662 sayılı Kanunun 84. Ek Maddesi ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasıyla birlikte Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı oluşturularak, Merkez Kütüphanesi Yerleşkede mevcut olan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Osmaniye Meslek Yüksek Okulu Kütüphanesi 2009 yılında devralınarak bugünkü temeli atılmıştır. Üniversitemizin eğitim öğretim ve bilimsel faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla; her türlü bilimsel materyali sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmak üzere kurulmuş bir birimdir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere; gereken her türlü bilgi ve belgeyi sağlar, sağlanan bilgi ve belgeleri bütün araştırmacıların ve öğrencilerin kullanımına sunulacak şekilde düzenler ve bilgi kaynaklarından en iyi şekilde faydalanmayı sağlamak amacıyla her düzeydeki kullanıcıya kurum içinde ve dışında hizmet verir ( 260 Tablo 1: Tarihi İtibari İle Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kütüphanelerdeki Kitap Sayısı Basılı Kitap Elektronik Ki- Süreli Yayın tap (Elektronik-EKUAL) Osmaniye Merkez Kadirli 2594 Bahçe 707 Düziçi 2313 Toplam Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKÜSEM), Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın 5 Ocak 2011 tarih ve B.30.0.EÖB sayılı kararı ile kurulmuş ve merkez yönetmeliği 31 Ocak 2011 tarihinde sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Merkezin başlıca amacı; eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sadece belirli bir kesime, zümreye ya da yaş grubundaki insanlara yönelik olmadığı gerçeğinden hareketle yaşam boyu eğitim ve öğretimi desteklemek ve yaygınlaştırmaktır. Bu suretle OKÜSEM; üniversitenin örgün lisans ve lisansüstü programları dışında eğitim verdiği ve araştırma yaptığı tüm alanlarda eğitim, danışmanlık, proje, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri vererek ve bunlarla ilgili yayınlar yaparak üniversitenin kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. OKÜSEM in faaliyet alanları aşağıda maddeler halinde verilmiştir:

4 1) İhtiyaç duyulan çeşitli konularda eğitim ve sertifika programları açmak, 2) Yerleşke içinde ve dışında halkın katılımına açık etkinlikler ve talep edilen konularda kurslar düzenlemek, 3) İnternet yoluyla her yaş için ve çeşitli ilgi gruplarına yönelik elektronik eğitim programları sunmak, 4) Kamu ve özel kuruluşlara yönelik eğitim programları hazırlamak ve düzenlemek, 5) Uzman konuşmacıların katılacakları seminer ve konferanslar organize etmek, 6) İlgili birimlerin verecekleri kurs ve her türlü eğitsel çalışmaların organizasyonunu ilgili birimle işbirliği içinde yapmak, 7) Üniversite dışındaki gerçek ve tüzel kişilere bilimsel danışmanlık hizmetleri sunmak, gerektiğinde bunlarla işbirliği yapmak, 8) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri organize etmek, 9) Üniversite dışı kurum, kuruluş ve kişilerle ortak projeler hazırlamak, uygulamak ve/veya uygulanmasını sağlamak, 10) Üniversite veya Üniversite dışı kurum ve kuruluşların personeli için hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlemek, ) Faaliyet alanları ile ilgili her türlü bilimsel, sosyal ve kültürel yayın yapmak, 12) Sürekli eğitim kapsamında Rektörlükçe önerilen ve/veya Yönetim Kurulunca kararlaştırılan diğer faaliyetleri gerçekleştirmek ( Tüm bunların haricinde Üniversite kampüsu içerisinde kütüphane bünyesinde 24 saat kullanıma açık yaşam merkezi ile kantinler de bulunmaktadır. Yukarıda verilen bilgiler ışığında araştırmada Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin gözünde üniversiteden beklentileri yeterince karşılayıp karşılayamamasında almış olduğu ortalama beklenti puanını tespit etmek araştırmanın temel amacıdır. 1.1.Araştırmanın Amacı Bu çalışmada eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi nde öğrenim gören öğrencilerinin üniversiteden beklentilerini araştırmak amacıyla söz edilen öğrencilerden rassal olarak seçilen 1191 tanesine anket uygulanmıştır. Araştırmanın amacı; Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin üniversiteden beklenti düzeylerini tespit etmektir. Ayrıca yapılacak çalışma neticesinde; Meslek Yüksekokulu ve Fakültelerde öğrenim gören öğrencilerin aldıkları puanlar arasındaki ilişkiyi, Öğrencilerin almış oldukları ortalama beklenti puanlarının cinsiyet, mezuniyet türü, aile aylık gelir dağılımı vb. bağımsız değişkenlere göre anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir.

5 1.2. Araştırmanın Hipotezleri Bu araştırmanın hipotezleri şunlardır: H1: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin beklentileri konusunda aldıkları ortalama puanlar cinsiyete göre farklılık göstermektedir. H2: Ailelerin aylık geliri ile ortalama beklenti puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. H3: Fakültede ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ortalama beklenti puanları arasında bir fark vardır. H4: Öğrencilerin ortalama beklenti puanları ile öğretim türü (birinci öğretim, ikinci öğretim) arasında anlamlı bir fark vardır Araştırmanın Evreni ve Örneklem Araştırmanın evreninde öğrenci olup, %95 güven aralığında ±%3 örnekleme hatası için örneklem büyüklüğümüz formülünden olarak bulunur (Baş, 2006: 47). 262 Bu amaçla, adı geçen üniversitede çeşitli fakültelerde ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerden oluşan 1191 tane üniversite öğrencisi örneklem olarak belirlenmiştir. Örneklemin belirlenmesinde olasılığa dayalı küme örneklemesi kullanılmıştır Araştırmanın Yöntemi Bu araştırmada Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi bünyesinde fakültelerde ve meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin üniversiteden beklentilerini olumlu ve olumsuz yönleriyle sorgulamak; aynı anda birçok kişiye ulaşabilmek amacıyla anket uygulanmıştır Veri Toplama Araçlarının Hazırlanması Bu çalışmada araştırmanın problemini gösteren bağımlı değişken, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğrencilerinin üniversiteden ortalama beklenti düzeyleri iken bağımlı değişkenler; bu düzeylere etkisi olduğu düşünülen öğretim türü, cinsiyet, aylık gelir ve fakültelerdir. Bu amaçla, bu alanda daha önce yapılmış araştırmalar incelenip, örnek sorular ışığında uzman görüşüne başvurarak anket soruları hazırlanmıştır. Anket formundaki veriler bilgisayara işlenmiş, faktör analizi, geçerlilik ve güvenirlik hesaplamaları (Yıldırım, 1999: 96) yapılmıştır. Anket formu iki bölümde toplam 39 maddeden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik ve kişisel bilgiler (14 madde), ikinci bölümde üniversiteden beklentileri ölçen (25 madde) bulunmaktadır. Yöntemlere karşı beklenti puanları, beşli likert tipinde oluşturulmuş ve kişilerin maddelere katılma dereceleri; 1, "Tamamen Katılmıyorum"; 2, "Katılmıyorum"; 3, "Fikrim yok"; 4, "Katılıyorum" ve 5, "Tamamen Katılıyorum" biçiminde derecelendirilmiştir ve aynı şekilde de

6 puanlama yapılmıştır. Olumsuz olarak ankete dahil edilen maddelerde ise ters puanlama yapılarak hesaplanmıştır. Buna göre, sorulara verilen cevaplara alınanen düşük 25, en yüksek 125 puan verilmiştir. 75 ve üstü puanlar üniversiteden ortalama beklenti açısından yüksek puan olarak değerlendirilmektedir Veri Toplama Aracının Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları Üniversite öğrencilerinin üniversitenin olanaklarına karşı beklenti düzeylerini belirlemek için kullanılan ölçeğin geçerlik güvenirlik çalışması ve elde edilen verilerdeki yeterliğinin saptanması için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve verilerin çok değişkenli normal dağılımdan geldiğini belirtmek için Barlett Testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere faktör analizi yapılmış, madde test korelasyonları incelenmiştir. Deneme sonucunda, toplam korelasyonu 0.30'un altında kalan maddeler ölçekten çıkartılmıştır. Ölçeğin güvenilirlik çalışmaları için, bir iç tutarlılık yaklaşımı olan Cronbach Alpha değeri hesaplanmıştır. Buna göre ölçeklerde yapılan geçerlik ve güvenirlik testi sonuçlarına göre Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testine göre yeterlik puanı.913 tür. KMO analizine göre KMO katsayısı 1 e yaklaştıkça verilerin analize uygun, 1 olmasında ise mükemmel bir uyum sağlandığı anlamına gelir (Koyuncuoğlu ve Savaş, 2015: 433). Bu puan sosyal bilimlere göre, elde edilen verilerin yeterliğinin çok iyi bir düzeyi ifade ettiğini göstermektedir. Ayrıca Cronbach s Alpha değeri,.871 olup güvenirliği çok yüksek düzeydedir (Sharma, 1996: 116) Verilerin Analizi ve Değerlendirilmesi Belirtilen beklenti düzeyleri, üniversite öğrencilerinin kendi görüşlerine dayalı olarak Likert tipi beşli derecelendirme ölçeğiyle toplanmıştır. Ortalama beklenti puanının bağımsız değişkenlerine göre farklılaşmalarını belirlemek için iki alt kategorisi olan değişkenlerle "Bağımsız örneklem t-testi" (Green; Salkind, 2010: 175); ikiden fazla alt kategoriye sahip bağımsız değişkenlerle ise "Tek yönlü ANOVA Testi" (Büyüköztürk, 2004: 44) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda grupların almış oldukları ortalama beklenti puanlarının bağımsız değişkenlere göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmışsa, bu farkın kaynağını bulmak için, grupların ortalama puanları arasında en düşük farkları bile belirleyebilmek için "LSD Post-hoc çoklu karşılaştırma testi" ile Scheffe testi kullanılmıştır (Albayrak ve diğerleri, 2005: 116). Bulguların yorumlanmasında ise anlayıcı (Rickman, 2000: 45-72; Mayring, 2000: ; Birand, 1998: 13-78) bir bakış açısı takip edilmiştir. Ayrıca açık uçlu soruların analizi yapılırken verilen cevaplar kümeleme yöntemiyle gruplandırılarak, içerik analizi (Tavşancıl- Aslan, 2001: ) ile de çözümlenmiştir. 2. Bulgular ve Yorumu 2.1. Demografik Bilgiler Tablo 2: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Cinsiyete Göre Dağılımı Cinsiyet N % Erkek ,3 Kız ,7

7 Tablo2 e göre araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin 742 (% 62,3) si erkek öğrenciler olup,449 (% 37,7)'u kız öğrencilerdir. Tablo3: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Türüne Göre Dağılımı N % Öğretim Türü 1. Öğretim ,6 2. Öğretim ,4 Tablo2'de araştırmaya katılan öğrencilerin öğretim türüne göre dağılımı verilmiştir. Tabloya göre 627 (% 52,6) öğrenci birinci öğretimde okurken 564 (% 47,4) öğrenci de ikinci öğretimde okumaktadır. Ayrıca öğrencilerin 331 (% 27,8)'i fakültede öğrenim görürken, MYO'da öğrenim görenlerin sayısı ise 860 (% 72,2)'dır. Tablo 4: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Öğrenim Gördüğü Sınıflara Göre Dağılımı 264 Sınıflar N % 1.sınıf ,4 2.sınıf ,0 3.sınıf 89 7,5 4.sınıf 74 6,2 Araştırmaya katılan öğrencilerin 564 (% 47,4)'ü 1. sınıfta, 464 (% 39,0)'ü 2. sınıfta, 89(%7,5) u 3. sınıfta ve 74 (%6,2) si 4. sınıfta öğrenim görmektedir. Tablo 5: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Mezun Oldukları Okul Türüne Göre Dağılımı Mezuniyet Türü N % Temel Lise ,4 Anadolu Lisesi 89 7,5 Özel Lise 5,4 İmam Hatip Lisesi 52 4,4 Meslek Lisesi ,5 Diğerleri 33 2,8

8 Tablo5 te araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin lise mezuniyet türlerine göre dağılımları verilmiştir. Tabloya göre araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir kısmını meslek lisesi mezunları (578 kişi, % 48,5) ile temel lise mezunları (434 kişi, % 36,4) oluşturmaktadır Diğer Kişisel Bilgiler ve Görüşler Tablo 6: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Ailelerinin Aylık Gelirlerine Göre Dağılımı Aylık Gelir N % TL , TL , TL , TL 112 9, TL 41 3, ve üzeri TL 20 1,7 265 Tablo 7: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Çalışma Durumuna Göre Dağılımı Çalışma Durumu N % Evet ,3 Hayır ,7 Tablo 8: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin İkamet Ettiği Yere Göre Dağılımı İkamet Edilen Yer N % Ailemle ,8 Akrabalarımla 29 2,4 Arkadaşlarımla Birlikte ,4 Yurtta ,1 Evde Tek Başına 40 3,4 Apart ,0 Diğerleri 11,9

9 Tablo 9: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Kardeş Sayısına Göre Dağılımı Kardeş Sayısı N % 0 1, , , , , , , , , , ,5 11 7,6 12 6,5 13 1,1 Tablo 10: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Baba Mesleğine Göre Dağılımı Babanın Mesleği N % İşçi ,8 Memur ,8 Serbest Meslek ,1 Emekli ,5 Diğerleri 46 3,9 Çalışmıyor 11,9 266 Tablo 11: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Anne Mesleğine Göre Dağılımı Annenin Mesleği N % Ev Hanımı ,2 İşçi 7,6 Memur 20 1,7 Serbest Meslek 7,6 Emekli 21 1,8 Diğerleri 1,1 Çalışmıyor 1,1

10 Tablo 12: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Baba Öğrenim Düzeyine Göre Dağılımı Babanın Tahsil Durumu N % Okur-Yazar Değil 22 1,8 İlkokul ,3 Ortaokul ,6 Lise ,2 Üniversite ve üzeri 108 9,1 Tablo 13: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Anne Öğrenim Düzeyine Göre Dağılımı Annenin Tahsil Durumu N % Okur-Yazar Değil 107 9,0 İlkokul ,1 Ortaokul ,8 Lise ,4 Üniversite ve üzeri 33 2,8 267 Tablo 14: Araştırmaya Katılan Üniversite Öğrencilerinin Üniversiteye Geldiği Bölgelere Göre Dağılımı Gelinen Bölge N % Akdeniz ,1 Güneydoğu Anadolu 101 8,5 Doğu Anadolu 22 1,8 Karadeniz 13 1,1 İç Anadolu 36 3,0 Marmara 24 2,0 Ege 12 1,0 Yurtdışı 5,4 Kişisel bilgiler başlığı altında yukarıdaki tablolara bakıldığında araştırmaya katılan öğrencilerin; 644 (% 54,01)'ünün ailesi aylık TL arasında gelir elde etmektedir. Bunu 243 (% 20,4) kişi ile TL arasında geliri olanlar ve 131 (% 11,0) kişi ile 1000 TL'nin altında aylık geliri olanlar izlemektedir. Buradan hareketle öğrencilerin büyük bir kısmı orta gelir düzeyi ve altında olan gruba girdiği düşünülmektedir.

11 985 (% 82,7) öğrenci çalışıyor olmasına rağmen 206 (%17,3)'sı ise herhangi bir işte çalışmamaktadır. Buradan hareketle üniversitede ve üniversite etrafında az da olsa çalışma imkanı olabilecek mekanların olabileceği düşünülmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin 477 (% 40,1)'si yurtta ikamet ederken, onu arkadaşlarıyla birlikte kalan öğrenciler (136, % 11,4) ve apart dairede kalan öğrenciler (119, %10,0) takip etmektedir. Bu veriler bize Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kalmaları için çeşitli seçeneklerin olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin kardeş sayılarına baktığımızda 2, 3, 4 ve 5 kardeşi olanlar çoğunluktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin babaları daha çok serbest meslek sahibi (442, % 37,1) iken emekliler (292, % 24,5) ve işçiler ( 236, % 19,8 ) takip etmektedir. Buna karşın annelerin büyük bir kısmı (1134, % 95,2) ev hanımıdır. Ayrıca anne (728, % 61,1) ve babaların (540, % 45,3) büyük bir bölümü ilkokul mezunudur. Araştırmaya katılan öğrenciler daha çok Akdeniz (978, % 82,1) ve Güneydoğu Anadolu (101, % 8,5) bölgelerinden üniversiteye öğrenim görmeye gelmektedir. Sonucun bu şekilde ortaya çıkmasında Türkiye'de bulunan üniversite sayısının ve her bölgede veya her ilde bir üniversitenin bulunmasının etkili olduğu düşünülmektedir Ölçeklerden Alınan Ortalama Puanlar, t-testi, ANOVA Sonuçları Tablo 15: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Öğretim Türüne Göre Dağılımı 268 Öğretim Türü Birinci Öğretim ,9952 İkinci Öğretim ,2872 N Tablo 16: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Fakülte ve MYO'ya Göre Dağılımı Birim Fakülte ,1088 MYO ,8721 Genel Ortalama N 81,4904 Ayrıca fakülte bazında beklentiye ait alınan ortalama puanlar ise şöyledir: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 76,1984 Mühendislik Mimarlık Fakültesi 78,4925 İlahiyat Fakültesi 82,3043 Fen Edebiyat Fakültesi 89,1413

12 Yukarıda verilen bilgiler ışığında Doğan (2016: 54)'ın yaptığı Üniversite Öğrencilerinin Aidiyet ve Tükenmişlikleri arasındaki ilişki bağlamında aldıkları puanlar ile yapmış olduğumuz araştırmadaki veriler ışığında İlahiyat Fakültesinin genel memnuniyet düzeyi ile almış olduğu puan arasında anlamlı bir ilişki göze çarpmaktadır. Aynı şekilde araştırmamızın sonucunu da destekler mahiyettedir. Tablo 17: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Cinsiyete Göre Dağılımı Cinsiyet N Erkek ,4906 Kız ,6347 Tablo 18: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Aile Aylık Gelirine Göre Dağılımı Aylık Gelir N TL , TL , TL , TL , TL 41 81, ve üzeri TL 20 79,2000 Yukarıdaki tablolarda belirtilen bilgiler ışığında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler genel olarak ortalama civarı puan ( =81,4904) almışlardır. Tablo 19: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Fakülte ve MYO Bağlamında t-testi Sonuçları Birim N S sd t p Fakülte ,1088, , MYO ,8721 1,04689 Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerininüniversiteden beklenti bakımından aldıkları puanların birimlere göre t-testi sonuçlarıyukarıdaki tabloda gösterilmektedir. Tabloya göre, öğrencilerinalmış olduklarıpuanları[t H=-.771, p>.01]olup birimlere göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

13 Tablo 20: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Öğretim Türüne Göre t-testi Sonuçları Öğretim Türü Birinci Öğretim İkinci Öğretim N S sd t p ,9952, , ,2872,89392 Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin üniversiteden beklenti bağlamında aldıkları puanların öğretim türüne göre t-testi sonuçları yukarıdaki tabloda gösterilmektedir. Tabloya göre, öğrencilerin almış oldukları puanları [t H=.797, p>.01] olup öğretim türüne göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Tablo 21: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Cinsiyete Göre t-testi Sonuçları Cinsiyet N S sd t p Erkek ,4906, ,5, Kız ,6347,89342 Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin üniversiteden beklenti bağlamında aldıkları puanların öğretim türüne göre t-testi sonuçları yukarıdaki tabloda gösterilmektedir. Tabloya göre, öğrencilerin almış oldukları puanları [t H=.5,368, p<.01] olup cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu sonuca göre beklenti olarak erkekler ( =83,4906) kızlardan ( =78,6347) daha yüksek puan almışlardır. Yani kızlar erkeklere göre beklentilerinin daha az karşılandığını düşünmektedir. Tablo22: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Ailenin Aylık Gelirine Göre Karşılaştırılmasına İlişkin ANOVA Sonuçları Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F p Aylık Gelir Gruplar 1741, ,308 1,490,120 arası Gruplar içi , ,745 Toplam , Analiz sonuçları, ailelerin aylık geliri bakımından alınan puanlar [F H=1,490, p>.01]arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir.

14 Tablo 23: Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Üniversiteden Beklentiler Konusunda Aldıkları Ortalama Puanların Fakültelere Göre Karşılaştırılmasına İlişkin ANOVA Sonuçları Fakülte Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F p Gruplar 9498, ,132 12,527,000 arası Gruplar içi 82647, ,745 Toplam 92146, Analiz sonuçlarına göre, fakültelerin ortalama beklenti puanları [F H=12,527,p<.01] arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Fakülteler arasındaki farkın hangi gruplar arasında olduğunu bulmak amacıyla yapılan Scheffe testinin sonuçlarına göre ise, Fen Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi beklenti puanları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. 3. Sonuç ve Öneriler Araştırmada birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Buna göre; Öğrencilerin 644 (% 54,01)'ünün ailesi aylık TL arasında gelir elde etmektedir. Bunu 243 (% 20,4) kişi ile TL arasında geliri olanlar ve 131 (% 11,0) kişi ile 1000 TL'nin altında aylık geliri olanlar izlemektedir. Buradan hareketle öğrencilerin büyük bir kısmı orta gelir düzeyi ve altında olan gruba girdiği düşünülmektedir. 985 (% 82,7) öğrenci çalışıyorken 206 (%17,3)'sı ise herhangi bir işte çalışmamaktadır. Buradan hareketle üniversitede ve üniversite etrafında az da olsa çalışma imkanı olabilecek mekanların olabileceği düşünülmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin (477, %40,1)'si yurtta ikamet ederken, onu arkadaşlarıyla birlikte kalan öğrenciler (136, %11,4) ve apart dairede kalan öğrenciler (119, %10,0) takip etmektedir. Bu veriler bize Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kalmaları için çeşitli seçeneklerin olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin kardeş sayılarına baktığımızda 2, 3, 4 ve 5 kardeşi olanlar fazla yer tutmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin babaları daha çok serbest meslek sahibi (442, % 37,1) iken emekliler (292, % 24,5) ve işçiler ( 236, % 19,8 ) takip etmektedir. Buna karşın annelerin büyük bir kısmı (1134, % 95,2) ev hanımıdır. Ayrıca anne (728, % 61,1) ve babaların (540, % 45,3) büyük bir bölümü ilkokul mezunudur. Araştırmaya katılan öğrenciler daha çok Akdeniz (978, % 82,1) ve Güneydoğu Anadolu (101, % 8,5) bölgelerinden üniversiteye öğrenim görmeye gelmektedir. Sonucun bu şekilde ortaya çıkmasında Türkiye'de bulunan üniversite sayısının ve her bölgede veya her ilde bir üniversitenin bulunmasının etkili olduğu düşünülmektedir. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin almış oldukları puanlar [t H=5.368, p<.01]arasında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu sonuca göre öğrencilerin beklentileri konusunda aldıkları ortalama puanlar cinsiyete göre farklılık göstermemektedir hipotezi çürütülmüştür. 271

15 Analiz sonuçları, ailelerin aylık geliri bakımından alınan puanlar [F H=1,490, p>.01]arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Bu sonuç, "Ailelerin aylık geliri ile ortalama beklenti puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. hipotezini çürütmüştür. Öğrencilerinalmış olduklarıpuanları [t H=.441, p>.01] olup birimlere göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Alınan bu sonuca göre, "Fakültede ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ortalama beklenti puanları arasında bir fark vardır" hipotezi çürütülmüş bulunmaktadır. Öğrencilerin almış oldukları puanları [t H=.426, p>.01] olup öğretim türüne göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Buna göre, "Öğrencilerin ortalama beklenti puanları ile öğretim türü (birinci öğretim, ikinci öğretim) arasında anlamlı bir fark vardır" hipotezimiz çürütülmüştür. Alınan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, üniversite öğrencilerinin beklentilerinin karşılanmasında gelir düzeyi, öğretim türü veya hangi bölümde okuduğundan ziyade cinsiyet bağlamında beklentilerin karşılanması daha öne çıkmaktadır. KAYNAKLAR Albayrak, A. S. ve diğerleri (2005). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, (Ed.: Şeref Kalaycı). Ankara: Asil Yayın Dağıtım. Balcı, A. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler, 5. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Baş, T. (2006). Anket.4. Baskı. Ankara:Seçkin Yayıncılık 272 Birand, K. (1998). Manevi Bilimler Metodu Olarak Anlama. Kamiran Birand Külliyatı. Ankara: Akçağ Yayınları. Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, 4. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Doğan, A. (2016). İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Aidiyetleri İle Tükenmişlikleri Arasındaki İlişki.Toplum Bilimleri Dergisi.C.X, Sy. 19, ss Ankara. Green, Samuel B.;Salkind, Neil J. (2010). Using SPSS for Windows and Macintosh: AnalyzingandUnderstanding Data, Sixth Edition. PrenticeHall. Koyuncuoğlu, K. ; Savaş, S. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Jimnastik Dersine Yönelik Tutumları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sy. 13, ss Mayring, P. (2000). Nitel Sosyal Araştırmaya Giriş, (Çev. Adnan Gümüş, M. Sezai Durgun), Adana: Baki Kitabevi. Rickman, H. P. (2000). Anlama ve İnsan Bilimleri, (Çev. Mehmet Dağ), Samsun: Etüt Yayınları. Sharma, S., Applied Multivariate Techniques, USA. Tavşancıl, E.; Aslan, A. Esra (2001). İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayınları.

16 Yıldırım, C. (1999). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, 4. Baskı, Ankara: ÖSYM Yayınları. Tarih: Tarih:

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANALİZİ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANALİZİ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ 07-08 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANALİZİ 07-08 Akademik Yılı itibariyle, Dumlupınar Üniversitesi nin farklı birimlerinde toplam 55.06 öğrenci öğrenim görmektedir. İç

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin eğitim verdiği örgün lisans

Detaylı

Öğrenci Memnuniyet Anketi

Öğrenci Memnuniyet Anketi 1 / 13 15.12.2018 13:20 Sevgili Öğrenciler; Bu çalışmanın amacı, Kalite Değerlendirme Raporu kapsamında, meslek yüksek okulumuzda öğrenim gören öğrencilerin genel memnuniyet düzeylerinin belirlenmesidir.

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ 2016-2017 ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI GİRİŞ Üniversite ortamı, farklı birçok kültürün

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ. Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikleri

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ. Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikleri ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikleri 2017 Tablo 1. Ankete katılan öğrencilerin cinsiyetleri bakımından frekans ve yüzdeleri Cinsiyet N % Kız 1803 30,5 Erkek 4020 67,9 Boş bırakılmış

Detaylı

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI Prof. Dr. Nezih Güven (ODTÜ, Rektör Danışmanı) Doç. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör (ODTÜ,Sosyoloji Blm.) Y. Doç. Dr. Mustafa Şen (ODTÜ, Sosyoloji Bölümü) Bağlantı

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI Bu çalışmanın amacı, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin

Detaylı

DİN HİZMETLERİ BAĞLAMINDA DİN GÖREVLİLERİNİN ALMIŞ OLDUĞU HİZMET İÇİ EĞİTİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

DİN HİZMETLERİ BAĞLAMINDA DİN GÖREVLİLERİNİN ALMIŞ OLDUĞU HİZMET İÇİ EĞİTİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Toplum Bilimleri Dergisi Ahmet DOĞAN (*) DİN HİZMETLERİ BAĞLAMINDA DİN GÖREVLİLERİNİN ALMIŞ OLDUĞU HİZMET İÇİ EĞİTİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA öz Çağımızda meydana gelen pek çok alandaki hızlı gelişmeler,

Detaylı

İlahİyat Fakültesİ Öğrencİlerİnİn

İlahİyat Fakültesİ Öğrencİlerİnİn Toplum Bilimleri Dergisi Ahmet DOĞAN (*) İlahİyat Fakültesİ Öğrencİlerİnİn Aİdİyetlerİ İle Tükenmİşlİklerİ Arasındakİ İlİŞKİ öz Bu çalışma, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin aidiyet, tükenmişlik puanları

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇ RAPORU (15-20 Haziran 2017)

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇ RAPORU (15-20 Haziran 2017) İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇ RAPORU (15-20 Haziran 2017) AMAÇ İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ Hiç yeterli değil Yeterli değil Kararsızım Oldukça yeterli Tamamen yeterli KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ AKADEMİK PERSONEL Aşağıdaki ifadeler

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) Aşağıdaki analizlerde lise öğrencileri veri dosyası kullanılmıştır.

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Güz 2001 Sayı 5 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET Erdoğan GAVCAR * Meltem ÜLKÜ

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 2017 0 ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 4 1. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ İSTATİSTİKLERİ... 6 2.

Detaylı

2023 ÖĞRENCİ VİZYON ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

2023 ÖĞRENCİ VİZYON ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI 223 ÖĞRENCİ VİZYON ANKETİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin 223 yılına ilişkin vizyonlarını ölçmeyi amaçlayan bu çalışma, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Diaverum

HOŞGELDİNİZ. Diaverum HOŞGELDİNİZ 1 HEMODİYALİZ HASTALARININ DİYALİZ KLİNİKLERİNDEN BEKLENTİLERİ Gizem AKYOL¹, Nergiz TEKYİĞİT¹,Ayşegül TEMİZKAN KIRKAYAK¹,Fatma KABAN²,Filiz AKDENİZ²,Tevfik ECDER²,Asiye AKYOL³ 1-Diaverum Özel

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Dr. H. Onur Küçükosmanoğlu N.E.Ü. A.K.E.F. Müzik Eğitimi A.B.D h_onur_k@hotmail.com Arş. Gör.

Detaylı

Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ

Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Ensar Neşriyat a Aittir. ISBN : 978-605-4036-86-8 Kitabın Adı: Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU YENİ KAYIT OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK MEMNUNİYET ANKET SONUÇLARI. Kasım-Aralık 2010, Çankırı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU YENİ KAYIT OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK MEMNUNİYET ANKET SONUÇLARI. Kasım-Aralık 2010, Çankırı ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU YENİ KAYIT OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK MEMNUNİYET ANKET SONUÇLARI Kasım-Aralık 2010, Çankırı 2010-2011 Eğitim Öğretim yılı sonunda Çankırı Karatekin Üniversitesi

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi, 2011-2012

Detaylı

Eleştİrel Düşünmeyİ Gelİştİren

Eleştİrel Düşünmeyİ Gelİştİren Toplum Bilimleri Dergisi Ahmet DOĞAN (*) Eleştİrel Düşünmeyİ Gelİştİren Yöntemler ve Öğrencİlerİn Bu Yöntemlere Karşı Tutumu öz Bu çalışmada eleştirel düşünmeyi geliştiren yöntemlerin nasıl uygulanabileceği

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

Caucasian Journal of Science

Caucasian Journal of Science Caucasian Journal of Science Journal home page: www.cjoscience.com Vol.1 Issue:1 Year: 2016 Received: May 2016 Accepted: June 2016 İLKOKUL VE ORTA OKUL FEN PROGRAMLARINDA YER ALAN HİJYEN KONUSUNDA ÖĞRENCİ-VELİ

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ Kamil AKBAYIR Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi A.B.D., VAN ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2016 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TAKDİM 2006 yılında kurulan ve değer üreten üniversite sloganıyla yeni kurulan üniversiteler arasında

Detaylı

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ. Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikler

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ. Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikler İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ Betimsel ve Çıkarımsal İstatistikler 2017 Tablo 1. İdari personelin çalıştığı kurumlarla ilgili ilgili frekans ve yüzde değerleri Frekans % Devlet Konservatuvarı 7 2,3

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 07 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 07 ISSN: TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNDEN BEKLENTİLERİ Öğr. Gör. Naci Bulur İnönü üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu naci.bulur@inonu.edu.tr Öğr. Gör. Murat Ulaş İnönü üniversitesi Arapgir

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI 996 I.BURDUR SEMPOZYUMU BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI Kemal FİLİZ * Kadir PEPE ** ÖZET Araştırmada, Burdur ilinde aktif spor yapan sporcuların sosyoekonomik profillerinin

Detaylı

STRATEJİK AMAÇLAR-HEDEFLER-PERFORMANS GÖSTERGELERİ

STRATEJİK AMAÇLAR-HEDEFLER-PERFORMANS GÖSTERGELERİ STRATEJİK AMAÇLAR-HEDEFLER-PERFORMANS GÖSTERGELERİ STRATEJİK AMAÇ 1: Eğitim Öğretim Kalitesini Arttırmak HEDEF 1.1. Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin niteliklerini artırmak. HEDEF 1.2. Öğretim

Detaylı

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 12 Eylül 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28763 Namık Kemal Üniversitesinden: YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Üniversite Öğrenci Memnuniyet Anket Sonuçları

Üniversite Öğrenci Memnuniyet Anket Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 11.5.17 Üniversite Öğrenci iyet Anket Sonuçları 1 İÇİNDEKİLER Sayfa Yönetici Özeti 2-3 Öğrenci iyet Anketi Sonuçları 4-28 Öğrenci

Detaylı

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI Hulusi DOĞAN Adnan Menderes Üniversitesi Doç. Dr. Nazilli İİBF Fakültesi hulusidogan@gmail.com

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI 2017 2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kişisel Bilgiler Medeni haliniz 100,00% 21823 Bekâr 95,59% 20860 Dul 0,22%

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİNOP ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SİNOP ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sinop Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı

Detaylı

8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ)

8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ) 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ) Yrd. Doç. Dr. Serkan UMUZDAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ Özlem Bulantekin Düzalan*, Sezgi Çınar Pakyüz** * Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ** Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık

Detaylı

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 31 Ocak 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27832 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: YÖNETMELİK OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖĞRENCİNİN DURUMUNU İZLEME FORMU AİLE BİLGİLERİ.

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖĞRENCİNİN DURUMUNU İZLEME FORMU AİLE BİLGİLERİ. Sınıfı: Tarih Öğrencinin Adı Soyadı: Okul Numarası: Cinsiyeti Kadın Erkek Mezun Olduğunuz Lise ve İli Öğrencinin İletişim Bilgileri: Adres: Medeni Durumunuz: Danışmanın Adı Soyadı: ÖĞRENCİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Ekim 2005 Cilt:13 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 427-436 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Halil Coşkun ÇELİK, Recep BİNDAK Dicle

Detaylı

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Fatma GÖLPEK SARI Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA Doç. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY, Doç. Dr. Soner YILDIRIM, İsmahan ARSLAN, Ali GÖK, Gizem GÜREL,

Detaylı

YÖNETMELİK İPEK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK İPEK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Yönetmelik 22 Eylül 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28773 İpek Üniversitesinden: YÖNETMELİK İPEK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular 5. BÖLÜM: BULGULAR Bu bölümde proje süresince belirlenmiş hedefler ışığında ulaşılan bulgulara yer verilmiştir. Bulgular, yerleşik yabancılar ve halk kütüphaneleri olmak üzere iki farklı bölümde sunulmuştur.

Detaylı

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department 71 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 9, Sayı 17, Haziran 2009, 71-76 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Başarılarına Etki Eden Değişkenler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Detaylı

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Ramazan YİRCİ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uğur ÖZALP Millî

Detaylı

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Fakültesi 2 Giriş Dünyadaki hızlı

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3(1): 191-198 Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Özet Bu çalışmanın amacı, üniversite

Detaylı

Yürütülen bu çalışmada Ankara ili ile ilgili şu spesifik bilgilerin elde edilmesi amaçlanmıştır.

Yürütülen bu çalışmada Ankara ili ile ilgili şu spesifik bilgilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. 1.GİRİŞ Varyans İstatistik Araştırma ve Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından hazırlanan bu çalışmanın ilgi odağı 29.03.2009 tarihinde yapılacak yerel seçim için Ankara ili seçim sonuçlarının istatistiksel

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE AKADEMİK BAŞARILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE AKADEMİK BAŞARILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl : 2005, Sayı 21, Sayfa : 75-88 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE AKADEMİK BAŞARILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2015 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TAKDİM 2006 yılında kurulan ve değer üreten üniversite sloganıyla yeni kurulan üniversiteler arasında

Detaylı

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2016 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TAKDİM 2006 yılında kurulan ve değer üreten üniversite sloganıyla yeni kurulan üniversiteler

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 1 Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 20.10.2017 Başlarken Öğrenme İklimi Örgüt kültürünün eğitim kurumlarına yansımasıdır Okul iklimi; etkili okul kavramları ile ilişkilendirilir

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-12/1/2015-29234) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gebze

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Türk Dünyası Coğrafyasına İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Üniversite Öğrencilerinin Türk Dünyası Coğrafyasına İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi Üniversite Öğrencilerinin Türk Dünyası Coğrafyasına İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi Investigating the Attitudes of University Students About Turkic World Geography in Terms

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s. 547-557 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 15.03.2017 12.05.2017 Sevcan BAYRAK Selçuk

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Öğr. Gör. Kenan KARAGÜL, Öğr. Gör. Nigar KARAGÜL, Murat DOĞAN 3 Pamukkale Üniversitesi, Honaz Meslek Yüksek Okulu, Lojistik Programı, kkaragul@pau.edu.tr

Detaylı

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ Mehmet Akif YÜCEKAYA*, Mehmet GÜLLÜ* 1 İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü* İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

UHUK Murat SEZGİN 1 Uşak Üniversitesi /İletişim Fakültesi, Uşak. Zübeyde KAYA 2 Uşak Üniversitesi/Sivil Havacılık MYO, Uşak

UHUK Murat SEZGİN 1 Uşak Üniversitesi /İletişim Fakültesi, Uşak. Zübeyde KAYA 2 Uşak Üniversitesi/Sivil Havacılık MYO, Uşak VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli SİVİL HAVACILIK MESLEK YÜKSEKOKULUNDA ÖĞRENİM GÖRMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERİN PROGRAMLARI TERCİH ETME NEDENLERİ VE KARİYER

Detaylı

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları PISA ARAŞTIRMALARI ve TÜRKİYE Yrd. Doç. Dr. Ergül Demir Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ankara, 21 Kasım 2015 1 PISA Nedir? Uluslararası eğitim

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMAVE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMAVE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç UYGULAMAVE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları)

Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları) Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları) Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 7 Şubat 2015 SUNUŞ 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu nun 28. maddesi ile ortaöğretim

Detaylı

T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLANI (2015 2019) İÇİNDEKİLER

T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLANI (2015 2019) İÇİNDEKİLER T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLANI (2015 2019) İÇİNDEKİLER 1. DURUM ANALİZİ 5 1.1. TARİHÇE 5 1.2. BUGÜNKÜ DURUM 5 1.3. YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER VE MEVZUAT ANALİZİ 11

Detaylı

VEFA LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN DEMOGRAFİK YAPISI ( ) 26/11/2014

VEFA LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN DEMOGRAFİK YAPISI ( ) 26/11/2014 ÖĞRENCİLERİNİN DEMOGRAFİK YAPISI (1 15) 26/11/14 Uzm. Psk. Dnş.Tarık SEKMENLİ Uzm. Psk. Dnş.Sevda SARIBEYOĞLU PEMPE Toplum bireylerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve toplumsal açık bir sistem

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Altınbaş Üniversitesi Uzaktan Eğitim

Detaylı

Geleceğinize Açılan Kapı

Geleceğinize Açılan Kapı Geleceğinize Açılan Kapı OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİRİMLER Fakülteler 1. Mühendislik Fakültesi 2. İktisadi ve İdari Bilimler Fak. 3. Fen Edebiyat Fak. 4. Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 9.1.17 Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları 1 MEZUN MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI Tablo 1. AYBÜ mezunu olmaktan gurur duyuyorum

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ)

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ) SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ) Yrd. Doç. Dr. Nilgün ULUTAŞDEMİR *, Öğr. Gör. Habip BALSAK ** * Avrasya Üniversitesi,

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİKÎ BİLGİLER BİRİMİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİKÎ BİLGİLER BİRİMİ T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİKÎ BİLGİLER BİRİMİ 2012-2013 MEZUNLARININ ÜNİVERSİTEYE VE MEZUN OLDUKLARI FAKÜLTELERE/YÜKSEKOKULLARA/ MESLEK YÜKSEKOKULLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ KASIM 2013 ESKİŞEHİR 2012-2013

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Anketi Sonuçları

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 9.1.217 Mezun Anketi Sonuçları 1 İÇİNDEKİLER Sayfa Yönetici Özeti 3 Mezun Anketi Sonuçları 4-12 Mezun Anketi 13-14 2 YÖNETİCİ

Detaylı

Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0

Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0 12 Eczacı Profili-1998-2007 II. 1998 ARAŞTIRMASI BULGULARI ll.l.toplumsal VE EKONOMİK ÖZELLİKLER Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0 Tabloda

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MEDENİYET ARAŞTIRMALARI VE DEĞERLER EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (MEDEM) YÖNETMELİĞİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MEDENİYET ARAŞTIRMALARI VE DEĞERLER EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (MEDEM) YÖNETMELİĞİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MEDENİYET ARAŞTIRMALARI VE DEĞERLER EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (MEDEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Pınar

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KARİYER MERKEZİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KARİYER MERKEZİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KARİYER MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kariyer Merkezinin amaçlarına,

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2016 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TAKDİM 2006 yılında kurulan ve değer üreten üniversite sloganıyla yeni kurulan üniversiteler

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) 179 ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) ANALYSIS OF THE ATTITUDES OF TEACHER CANDIDATES TOWARDS TEACHING PROFESSION

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖZÜRLÜLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖZÜRLÜLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖZÜRLÜLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim gören özürlü öğrencilerin öğrenim

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ AN INVESTIGATION OF SCIENCE TEACHERS INTERPERSONAL SELF-EFFICACY BELIEFS IN TERMS OF SOME VARIABLES

Detaylı

İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Okul Aidiyet ve Dinî Tutum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi* 1

İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Okul Aidiyet ve Dinî Tutum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi* 1 Değerler Eğitimi Dergisi Değerler Eğitimi Merkezi Cilt 14, No. 32, 7-38, Aralık 2016 İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Okul Aidiyet ve Dinî Tutum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi* 1 İbrahim AŞLAMACI**

Detaylı

T.C. Niğde Üniversitesi

T.C. Niğde Üniversitesi T.C. Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi (TBTF) Lisans Öğrenci iyet Anketi 2015-2016 Bu veri toplama aracı, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi

Detaylı