Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal"

Transkript

1 Malware Analizi Yöntem ve Araçları Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği

2 Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eğitmen, Pentester, Danışman, Okçu, yüzücü, koşucu What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I understand. Kung Fu Tzu (Confucius)

3 Amaç Siber tehdit sıralamasında önem sırasını hiç kaybetmemiş ve kaybetmeyecek olan- zararlı yazılımlar dünyasına temel bir bakış. Bu sunum detay teknik bilgiler içermemektedir!

4 Sunum Ajandası Siber silah, sber savaş kavramları ve günümüzdeki önemi Malware tanımı Malware kullanım amaç ve araçları Malware belirleme ve analiz yöntemleri Malware analizi zorlaştırma yöntemleri

5 Siber Savaş Bilişim sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen ve amacı bir şirkete, bir ülkeye veya bir gruba yönelik maddi, manevi zararlar verme olan faaliyetler Estonya örneği: DDoS saldırılarıyla ülkenin internet sisteminin işlemez hale getirilmesi 2010 Türkiye örneği: Yotube yasağını protesto eden bir grup Hacker Çeşitli bakanlık sitelerine yönelik DDoS saldırıları gerçekleştirdi Türkiye örneği: Anonymous grubunun 22 Ağustos u protesto eden saldırıları Etkilenen kurumlar?

6 Siber Silah Tanımı Klasik dünyadaki silah kavramından farklı olarak siber silah sadece yoketme amacı taşımamaktadır. Yeri geldiğinde yoketme, yeri geldiğinde iz silme ve yeri geldiğinde hedef sistemlerden bilgi kaçırma amaçlı kullanılacak yöntem ve araçlardır. Stuxnet en güncel ve ideal siber silah örneğidir.

7

8 Medyada Malware Anlayışı

9 Genel Kavramlar Virüs Worm Trojan Spyware Bot/BotNet Rootkit Malware Packer Binder Crypter

10 Malware Bilişim sistemlerine bulaşarak bu sistemleri geliştiricisinin amacı doğrultusunda işler için kullanan kötücül yazılımlar. Zararlı yazılımlara verilen genel ad. Virüs, worm, trojan, backdoor, adware, spyware, bot, rootkit

11 Neler yapabilir? Malware Kullanım Amaçları Dinleme, izleme, loglama vs, takip herşey. Bilgisayar, mobil cihazınızdaki hassas bilgileri başkalarına ulaştırabilir. Telefon konuşmalarını, smsleri başkaları tarafından izlenmesini sağlayabilir Bilgisayarınızı DDoS saldırılarında, spam gönderiminde ve benzeri amaçlarla kullanabilir.

12 Malware Geliştirme İki tip malware geliştiricisi vardır: Hazır yazılımları kullananlar Herhangi bir programlama dili bilgisine sahip olup, kendine özel malware geliştirenler Internet üzerinde herhangi bir yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan antivirüslere yakalanmayan malware geliştirmek(yapmak) mümkün.

13 Malware Bulaş(tır)ma Yöntemleri Web üzerinden bulaştırma (Genellikle Browserlardaki güvenlik açıkları kullanılır -Drive By Download) USB - İşletim sistemlerinin Autorun vs gibi özelliklerinin kullanımınetwork üzerinden güvenlik zafiyetlerini kullanarak (Exploit) Sosyal mühendislik kullanarak e-posta ve benzeri sistemler üzerinden bulaştırma. Mobil sistemlere bulaştırma.

14 Malware Uygulamaları Sadece.exe uzantılı dosyalar değildir.

15 Malware Belirleme/Tanımlama Kesin bir belirleme yöntemi yoktur! Malware tanımayı zorlaştırmak için çeşitli yollar denenmektedir Internet üzerinde satışı yapılan malware ler genellikle AV ler tarafından tanınmaz (FUD) Her malware farklı davranışlar sergileyebilir Malware analiz yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bazı yazılımlar ticari malware dir.

16 Zararlı Yazılım Belirleme Yöntemleri Çeşitli yöntemler vardır Temel olarak dinamik ve statik olarak ikiye ayrılabilir. En basit yöntem statik bazı değerleri kontrol etmektir. İmza tabanlı yakalama yöntemş Statik kontrolleri atlatmak kolay olmaktadır. Örnek okumalar:

17 Malware den Korunma! Antivirüs, anti malware sistemleri Malware lerden korunmak için yeterli midir? Hayır. Internet üzerinde tüm güvenlik sistemlerini atlatabilen, ya da atlatmak için kullanılan binlerce yazılım bulunmaktadır ve genellikle bu yazılımlar ücretsiz ya da düşük ücretler 5$- edinilebilmektedir.

18 Malware Tarama Virustotal.com gibi siteler üzerinden elinizdeki malware/normal dosyanın hangi AV ler tarafından tanındığını belirlenebilir.

19 Malware Analizi Nedir, ne amaçla yapılır? Gerekli midir? Zor mudur? Ne seviye bilgi gerektirir? Meslek olarak yapılır mı?

20 Neden Malware Analizi Antivirüs yazılımlarının yetersiz kalması, Adli bilişim analizi amaçlı Güncel davalar Zevk için! Ne amaçla geliştirildiğinin belirlenmesi için Hangi güvenlik zafiyetlerini kullandığının belirlenmesi için Neleri etkileyeceğinin ve hedefinin belirlenmesi için Dns changer Stuxnet

21 Malware Analiz Çeşitleri Malware Analizi Statik Analiz Dinamik Analiz

22 Statik Analiz/Binary Analiz İlgili zararlı yazılımı çalıştırmadan analiz etme yöntemi Kaynak kodu varsa analiz yöntemi kolaylaşacaktır. Kaynak kodu yoksa ikili dosyanın tersine mühendislik (reverse engineering) ile incelenebilir. Uzman seviyesi bilgi gerektirir. Malware içerisindeki statik değerlerin -stringlerin, dosyaların (resim, vs)- belirlenmesi.

23 Dinamik Analiz/Runtime Analysis Yalıtılmıiş bir ortamda(sandbox) zararlı yazılımın çalıştırılarak çalıştırıldığı sistem üzerindeki etkilerinin incelenmesi Network, memory, registry, file system Statik analizden farklı olarak risklidir. Çalıştırıldığında sistemi bozabilir, diski silebilir, başka yerlere sıçramak isteyebilir, internette bir sisteme saldırı düzenleyebilir

24 Malware Analiz Lab. Oluşturma Statik ve dinamik analiz için farklı ihtiyaçlar ve bilgi birikimine ihtiyaç duyulmaktadır. En temel bileşen :merak, sabır Sanal sistemler Vmware, Virtualbox Analiz yazılımları (ticari, açık kaynak kod) Başlangıç için temel kitaplar

25 Örnek Malware Dosyaları Gerçek malware ler üzerinde analiz yapmak için arşiv siteleri Gerçek sistemler üzerinde değil sanal ya da lab ortamlarında çalıştırılması önemlidir. OffensiveComputing Malc0de

26 Malware Analiz İçin Yardımcı Araçlar Dinamik ve statik analiz için farklı araçlar kullanılmaktadır. Regshot, process monitor, peid, lsof, netstat, OllyDbg, Google :)

27 Regshot

28 Process Monitor

29 Wireshark

30 Malware Analizi Zorlaştırma Amaç? Gerçekten bu yöntemler tercih ediliyor mu? % Kaç oranda? Zorlaştırma yöntemleri Anti VM, Anti Sandbox, Anti Debugging, Anti-Disassembly, Packing Zorlaştırma yöntemlerini belirlemek ve üstesinden gelmek konusunda uzman bir analizci için zor olmayacaktır. Daha çok otomatize analiz sistemlerini yanıltmak ve atlatmak için tercih edilir.

31 Güvenlik Korumalarını Aşma

32 Ticari Crypt Servisleri

33

34 Sorular

35 İletişim Bilgileri Blog İletişim

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica mert.sarica@gmail.com

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica mert.sarica@gmail.com mert.sarica@gmail.com Neden zararlı yazılım analizi? Klasik zararlı yazılım analizi Ofansif zararlı yazılım analizi Araçlar üzerine Sonuç http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Mesai saatlerinde...

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 VE YAZILIM 2 3 İÇİNDEKİLER Bilgisayar virüsü nedir? Virüslerin zararı nelerdir? Virüsler bilgisayara nasıl bulaşır? Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr İstemci Tabanlı Saldırı Türleri Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Kayseri 2012 Konuşmacı Hakkında Kıdemli Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ () PenetraPon Tester Blog Yazarı blog.bga.com.tr

Detaylı

Reverse Engineering Bootcamp Eğitim İçeriği

Reverse Engineering Bootcamp Eğitim İçeriği Reverse Engineering Bootcamp Eğitim İçeriği 1. Reverse Engineering - Reverse Code Engineering - Dökümantasyonu Olmayan Bileşenler (Undocumented Functions) - Yazılım Mimarisinin Anlaşılması - Kapalı Kaynak

Detaylı

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Page: 1 Ajanda Page: 2 Kaynaklar Page: 3 The Threat Ecosystem Page: 4 The Threat Ecosystem Page: 5 The Threat Ecosystem Page: 6 Slide 7 Page:

Detaylı

Siber Tehditler, Savunma Yöntemleri ve Hackerların Başarısı. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.

Siber Tehditler, Savunma Yöntemleri ve Hackerların Başarısı. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com. Siber Tehditler, Savunma Yöntemleri ve Hackerların Başarısı Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.tr Konuşmacı Hakkında Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği Danışmanı (iş hayatı)

Detaylı

WebSiteDefender ile Web Uygulama Güvenliği

WebSiteDefender ile Web Uygulama Güvenliği WebSiteDefender ile Web Uygulama Güvenliği Merhabalar. Bu makalemizde, Acunetix firması tarafından web uygulama güvenliği ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için hazırlanmış olan Web Site Defender ı

Detaylı

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili EĞİTİM HİZMETLERİ www.innoverabt.com 01 Şirket Profili İşiniz Bilgi Teknolojilerine bağlıdır. BT, sizin için değerli olan müşteri veritabanı, ERP, CRM, e-ticaret gibi işinizin can damarı olan pek çok

Detaylı

Zararlı Yazılım Analizi

Zararlı Yazılım Analizi Zararlı Yazılım Ha@za Analizi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik EnsAtüsü Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı mag@tubitak.gov.tr TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Ens7tüsü January 13, 2016 Eği7m İçeriği Zararlı

Detaylı

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Mesai saatlerinde... Boş zamanlarımda... http://www.mertsarica.com http://www.guvenliktv.org http://www.mertsarica.com/programlar CISSP, SSCP, OSCP, OPST, CREA NBG Grup şirketlerinden Finansbank ın Bilgi

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının

Detaylı

Web Uygulama Saldırıları ve Klasik Çözümlerin Yetersizliği

Web Uygulama Saldırıları ve Klasik Çözümlerin Yetersizliği Web Uygulama Saldırıları ve Klasik Çözümlerin Yetersizliği Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Huzeyfe.onal@bga.com.tr Web Uygulama Güvenliği Etkinliği / Ankara Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği Danışmanı

Detaylı

Penetrasyon Testi (Pentest) Nedir, Ne Değildir? Kurumlar için Neden Önemlidir? Neden Kurumlar Pentester Arıyorlar? İyi Bir Pentester Nasıl Olunur? Sonuç http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK GIRIŞ Kötü amaçlı programlar bilgisayar kullanıcılarını en çok tedirgin eden günlük sorunların başında geliyor. Bu tür yazılımlar genellikle kullanıcının bilgisi olmadan

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI Bilgisayar Virüsü NEDİR? Veri girişi yoluyla bilgisayarlarda çalıştırıldığında sistemin veya programların bozulmasına, veri

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri. Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr

Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri. Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr Osmangazi Üniversitesi Eskişehir 2011 Ajanda Siber Dünya Siber Güvenlik Siber Tehditler Siber Savaş & Bileşenleri

Detaylı

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO :

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO : 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Konya / Hüyük Hüyük Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Alanı Siber Tehdit İstihbaratı (Cyber Threat Intelligence) Kurs Planı SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler Ders Başlığı İnternette Güvenliğinizi Arttırın Dersin amacı Ders İ zlencesi Bu dersin amacı, katılımcıların İnternet'te karşılaşılabilecek kullanıcı, donanım ve bilgisayar ağı kaynaklı tehditler ve bu

Detaylı

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...)

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) (... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) Programın Özellikleri; En son online tehditlere karşı korunun Endişelenmeden e-posta alıp gönderin, sohbet edin ve web'de gezinin - Norton İtibar Hizmeti:

Detaylı

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ SUNUM 14 Bilgisayarların Fiziki Güvenliği Bilgisayarların Veri Güvenliği Politika ve Prosedürler Donanım ve Yazılım Araçları Bağlayıcı Mevzuat Pearson kaynakları kullanılarak Öğr. Gör. Mustafa ÇETİNKAYA

Detaylı

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur.

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur. Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB Ali YAZICI Ağ Destekli Yetenek (NEC) Tanımı Stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar, bir bilgi ve ağ altyapısı kullanılarak, askeri / sivil harekat ortamının yönetilmesi

Detaylı

Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende

Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende Siber saldırı seviyesinin hiç olmadığı kadar yükseldiği şu günlerde, Sinara Labs sunduğu

Detaylı

Bugün. Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği. Siber Güvenlik ve Farkındalık Eğitimi

Bugün. Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği. Siber Güvenlik ve Farkındalık Eğitimi Bugün Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği Ramazan TERZİ Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ISCTurkey 2014 İçindekiler Temel Kavramlar

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B 13123 Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları. VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgisayar Dersi Öğr. Gör Kağan GÜL Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğr. Gör. Kağan GÜL h4ps://kagan.ahievran.edu.tr Bilgisayara Giriş Bilgisayarların Tarihçesi İlk Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İstiklal Ortaokulu www.istiklalorta.meb.k12.tr Bilgi

Detaylı

Güvenlik Mühendisliği

Güvenlik Mühendisliği Güvenlik Mühendisliği Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.tr Sunum içeriği Güvenlik kavramı Türkiye de güvenliğe yaklaşım Güvenlik bileşenleri Güvenlik konusunda kariyer

Detaylı

Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış

Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Gelişmiş Siber Tehdit (APT) nedir? APT savunma ve tespit yöntemleri

Detaylı

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Ens7tüsü Giriş Zararlı yazılımlar neden oldukları ekonomik zararlar nedeniyle önemli

Detaylı

Internet / Network Güvenlik Sistemleri

Internet / Network Güvenlik Sistemleri Internet / Network Güvenlik Sistemleri v.5 11/2007 Internet den gelen tehditlerin ve Internet güvenliğinin önemini ve ciddiyetini vurgulamak maksadıyla, birkaç çarpıcı tesbit yapalım ; Internet artık Vahşi

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Kurumlarda Siber Güvenlik. Hasan Hüseyin SUBAŞI

Kurumlarda Siber Güvenlik. Hasan Hüseyin SUBAŞI Kurumlarda Siber Güvenlik Hasan Hüseyin SUBAŞI Siber Güvenliğe Kısa Bir Bakış Kurumlarda Siber Güvenlik 2 Kurumsal Seviyede Siber Güvenlik Kurumsal bilgi güvenliği/siber güvenlik politikaları Kurumsal

Detaylı

Exploit.CVE-2012-0003 Analizi

Exploit.CVE-2012-0003 Analizi Exploit.CVE-2012-0003 Analizi Celil ÜNÜVER cunuver [at] signalsec.com www.signalsec.com Hackerların yer altı dünyasında Patch Tuesday, Exploit Wednesday diye bir söz vardır. Microsoft Salı günü yamaları

Detaylı

/pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ

/pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ /pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ Hakkımızda Pi Kalite Danışmanlık ve Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. başta kalite yönetim sistemleri olmak üzere bilişim, eğitim, danışmanlık ve destek konularında

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Web Uygulama Açıklıkları ve Saldırı Engelleme Sistemleri Web uygulama açıklıkları karşısında saldırı engelleme sistemlerinin yetersizliği

Web Uygulama Açıklıkları ve Saldırı Engelleme Sistemleri Web uygulama açıklıkları karşısında saldırı engelleme sistemlerinin yetersizliği Web Uygulama Açıklıkları ve Saldırı Engelleme Sistemleri Web uygulama açıklıkları karşısında saldırı engelleme sistemlerinin yetersizliği Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.tr

Detaylı

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 1 Bu çalışmanın amacı; Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 Giriş - Mobil Cihazlar Mobil İşletim

Detaylı

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015 Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler Burç Yıldırım Mart 2015 Gündem Tehdit Belirleme Güncel Tehditler Kullanıcı Ödeme Sistemleri ATM 2 Tehdit Belirleme 3 Neden? Sayısallaşan teknoloji iş yapış

Detaylı

Ağ Trafik ve Forensik Analizi

Ağ Trafik ve Forensik Analizi Ağ Trafik ve Forensik Analizi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Ağ Forensik Analizi Tanım Bilgisayar ağlarının herhangi saldırıya karşın izlenmesi ve analiz

Detaylı

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security)

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bu bölümde; Bilgi Güvenliği ve Önemi Güvenliğin Sınıflandırılması, Bilgi Güvenliği Tehditleri, İhtiyaç Duyulan Alanlar,

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ. Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü

GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ. Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü 6 Kasım 2012 Gündem Siber Savaşlar Gelişmiş Siber Silahlar (APT) Gelişmiş Siber Silahların Tespiti

Detaylı

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica ETH CAL HACK NG Ethical Hacking Nedir, Ne Değildir? Kurumlar için Neden Önemlidir? Kurumlar Neden Ethical Hacker Arıyorlar? Mesai saatlerinde Mesai saatlerinde ve boş zamanlarımda Bahçeşehir Üniversitesi

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN  Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ M.Selim EKEN www.orta1.com Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

VoIP Pentest NetSEC / Microso3 Türkiye 2012. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

VoIP Pentest NetSEC / Microso3 Türkiye 2012. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr VoIP Pentest NetSEC / Microso3 Türkiye 2012 Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr İstanbul 2012 Konuşmacı Hakkında Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ () PenetraOon Tester Blog Yazarı

Detaylı

Sızma Testlerinde Fiziksel Güvenlik Riskleri

Sızma Testlerinde Fiziksel Güvenlik Riskleri Sızma Testlerinde Fiziksel Güvenlik Riskleri Siber Güvenlik Konferansı 14 Harbiye / İstanbul Konuşmacı Hakkında Ozan UÇAR Kıdemli Bilgi Güvenliği Danışmanı Eğitmen BGA Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ ozan.ucar@bga.com.tr

Detaylı

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES BOA - Trend Micro Zararlı Yazılım Analizi ve APT Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com Zararlı Yazılımlar Virüsler Solucanlar Ransomware Bot Arka Kapılar Fork Bomb

Detaylı

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI 01.11.2013 Koray ATSAN korayatsan@kamusgd.org.tr Derneğimiz hakkında Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılında kuruldu. Temel Amaç : Ülkemizde

Detaylı

BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr

BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr BotNet vs Kurumsal Güvenlik 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr İçindekiler Bir Saldırının Anatomisi Night Dragon 10 Şubat 2011 Night Dragon Anatomisi 1. adım: SQL Injection yaparak, web

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde;

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde; Bilgi Güvenliği Bu bolümde; Bilgi güvenliğinin önemini açıklayacak, Bilgi güvenliğine yönelik tehditleri kavrayacak, Sayısal dünyada kimlik yönetimi konusunda güvenlik acısından yapılması gerekenleri listeleyecek,

Detaylı

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü email: yusuf@netdatasoft.com Siber Teröristlerin Amaçları Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr Bu kılavuz Avira AntiVir Premium Security Suite ürününü hızlı bir şekilde kurmanız için hazırlanmıştır. Ürün ile ilgili ayrıntılı kullanım kılavuzuna www.antivir.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sıkça

Detaylı

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Standart Güvenlik Bileşenleri Herşey gaz ve toz bulutuyken... (C.I.A) Confidentiality Confidentiality Integrity Integrity Availability Availability En

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Pek çok kullanıcı, bilgisayarını virüsten koruma ya da bilgisayarına bulaşmış virüsü temizleme çabaları ile dönülmez zarar noktalarına gelebilmektedir. Bu nedenle; Bilgisayar virüsünün

Detaylı

Sibergüvenlik Faaliyetleri

Sibergüvenlik Faaliyetleri 1 Siber Güvenlik Sibergüvenlik Faaliyetleri Erdoğan OLCAY Bilişim Uzmanı Kasım 2018 BTK Görev ve Yetkileri 5809 sayılı Kanun 60/11 Kurum, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ VERİ: İşletme içinde oluşan olayları temsil eden belirli bir işe yarayan ya da yaramayan ham gerçekler, görüntüler,

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

Web Uygulama Güven(siz)liği 2.0

Web Uygulama Güven(siz)liği 2.0 Web Uygulama Güven(siz)liği 2.0 Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ http://www.bga.com.tr honal@bga.com.tr Güvenlik lüks değil, gereksinimdir! Ben Kimim? Kıdemli bilgi güvenliği uzmanı (İş hayatı) Ağ

Detaylı

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Sunum İçeriği 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Siber Savaş Siber Savaş Siber Saldırı Casusluk Sabotaj Servis Dışı Bırakma (DDOS) Siber Savaş Estonya 2007: DDOS saldırılarıyla ülkenin

Detaylı

Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Ankara 2012 Konuşmacı Hakkında Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ (www.bga.com.tr) Penetration Tester

Detaylı

İçindekiler Önsöz ix Giriş xi 1) Adli Bilimler ve Adli Bilişim 1 2) Adli Bilişimin Aşamaları 17

İçindekiler Önsöz ix Giriş xi 1) Adli Bilimler ve Adli Bilişim 1 2) Adli Bilişimin Aşamaları 17 İçindekiler Önsöz Giriş ix xi 1) Adli Bilimler ve Adli Bilişim 1 i. 1 Adli Bilişim Nedir? 1 1.2 Neden Adli Bilişime İhtiyaç Vardır? 2 1.3 Dijital Delillerin Tanımlanması 3 1.4 Dijital Delil Nedir? 5 1.5

Detaylı

E-DEVLET VE SİBER GÜVENLİK

E-DEVLET VE SİBER GÜVENLİK E-DEVLET VE SİBER GÜVENLİK 02.06.2013 Suzan Şahin - 07110516 Bilgisayar Mühendisi BİL 588 1 İçerik Siber Saldırı ve Amaçları Siber Savaşlar ve Terörizm Türkiye'ye Yapılan Siber Saldırılar Güvenlik Politikaları

Detaylı

Giriş. Bölüm 1 İÇİNDEKİLER

Giriş. Bölüm 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER Giriş Giriş 5 İçindekiler 6 5.Sınıf Düzeyi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Yıllık Plan Örneği 12 6.Sınıf Düzeyi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Yıllık Plan Örneği 17 Bölüm 1 Kazanımlar

Detaylı

Mobil Güvenlik ve Denetim

Mobil Güvenlik ve Denetim Mobil Güvenlik ve Denetim IV. Bilgi Teknolojileri Denetim ve Yönetişim Konferansı Ümit Şen, Ernst & Young 14 Mart 2013 Gündem Mobil veri üretimi ve kullanımına ilişkin sayısal bilgiler Mobil cihazlara

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS Virüsler en genel ifade ile bilgisayarınıza, programlarınıza, dosyalarınıza değişik şekillerde zarar verebilen, düzgün çalışmalarını engelleyen bilgisayar programlarıdır. Virüsler

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör.İnan ÜNAL www.inanunal.com 1 Kötücül yazılım (malware) bulaştığı bir bilgisayar sisteminde veya

Detaylı

KASPERSKY LAB. Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN

KASPERSKY LAB. Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN KASPERSKY LAB Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN K A S P E R S K Y S M A L L O F F I C E S E C U R I T Y Başlarken Kaspersky Lab http://www.kaspersky.com.tr Revizyon : April 2009 İçindekiler

Detaylı

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 8 Bilişim Sistemleri Güvenliği Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri Güvenlik Açıkları Güvenlik bilişim sistemlerine yönelik yetkisiz erişimi, değiştirmeyi, hırsızlığı veya fiziksel hasarları engellemek

Detaylı

Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net. Kullanıcı Tarafı Güvenliği

Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net. Kullanıcı Tarafı Güvenliği Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net Kullanıcı Tarafı Güvenliği Giriş Güvenlik Kuralı : Client Side Security does not Work Neden? Bilgisayarların kullanıcıların kontrolünde olması, Çok sayıda kullanıcı

Detaylı

Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eği3m Dosyası

Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eği3m Dosyası Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eği3m Dosyası www.bga.com.tr egi3m@bga.com.tr @bgakademisi 1 BGA Hakkında 2008 yılında Türkiye'deki bilgi güvenliği sektörüne profesyonel anlamda destek olmak amacıyla yola çıkan

Detaylı

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE Türkiye, finansal amaçlı yapılan saldırıların yanı sıra konumu itibariyle Siber Espiyonaj faaliyetlerinin de hedefi oluyor. Özellikle bölgesel dinamiklerin ve politik

Detaylı

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ BUG RESEARCHER. BUG-BÖCEK SİSTEM ZAYIFLIKLARI RESEARCHER-ARAŞTIRMACI SİSTEM ZAYIFLIKLARINI BULMA WEB UYGULAMALARINDA HATA ARAR SAYFA > 1 BUG RESEARCHER. İYİ NİYETLİ SİSTEM AÇIKLARININ

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

Safetica kurumsal ağa kolayca entegre edilebilen kapsamlı ve çok bileşenli bir DLP programıdır.

Safetica kurumsal ağa kolayca entegre edilebilen kapsamlı ve çok bileşenli bir DLP programıdır. Neden Safetica! Çünkü insanlar hata yapar Safetica kurumsal ağa kolayca entegre edilebilen kapsamlı ve çok bileşenli bir DLP programıdır. Gelişmiş özellikleriyle hassas kurumsal verilerinizin korunmasına

Detaylı

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR SAĞLAMDIR! GÜNÜMÜZDEKİ TEHDİT TRENDLERİ DDOS Saldırıları Phishing / Ransomware Saldırıları Bilgi Sızdırma / Bilgi Hırsızlığı Saldırıları DDOS

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılından beri faaliyet gösteren

Detaylı

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde?

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? İçerik Kötü Amaçlı Yazılımlar Kötü Niyetli Davranışlar Kötü Amaçlı Donanımlar Bilgisayar Kullanıcıları için 11 Altın Kural guvenlik.info

Detaylı

APT Saldırıları Karşısında Güvenlik Sistemlerinin Yetersizliği

APT Saldırıları Karşısında Güvenlik Sistemlerinin Yetersizliği APT Saldırıları Karşısında Güvenlik Sistemlerinin Yetersizliği Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Huzeyfe.onal@bga.com.tr Fireeye APT Etkinliği / Istanbul BGA (BİLGİ GÜVENLİĞİ AKADEMİSİ) BGA.COM.TR

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1. Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1. Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11 1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11 Dünden Bugüne Bilgisayarların

Detaylı

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü VERİ GÜVENLİĞİ Ağ Güvenliği Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Ağ Saldırı Riskleri İnternet üzerindeki bu tür güvenlik açıklıkları kullanıcıları İnternete karşı güvensizleştirebilir. Saldırıyı gerçekleştirenler,

Detaylı

Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo. Genel Amaçları. Seo da Kullanılan Terimler. Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır?

Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo. Genel Amaçları. Seo da Kullanılan Terimler. Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır? Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo Genel Amaçları Seo da Kullanılan Terimler Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır? Sitenizi Google 'a kaydetmek. Meta Tag Meta Tag kullanımları Dinamik yapılı meta tag

Detaylı

SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ

SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ Bahtiyar BİRCAN bahtiyar@uekae.tubitak.gov.tr 6 HAZİRAN 2008 Gündem Neden DPT E-Dönüşüm Eylem Planı 88.madde (UBGP) Günümüz BT sistemlerindeki problemler Motivasyon Çözüm

Detaylı

Trickbot Zararlı Yazılımı İnceleme Raporu

Trickbot Zararlı Yazılımı İnceleme Raporu Trickbot ı İnceleme Raporu trickbot.exe isimli Trojan yazılımı son yıllarda sürekli geliştirilen ve yeni yetenekleri ile karşımıza çıkan bir zararlı yazılımdır. Zararlı olarak çalışma yöntemi Trojan olması

Detaylı

GEODI: Dokümanlarınıza Erişmek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

GEODI: Dokümanlarınıza Erişmek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı GEODI: Dokümanlarınıza Erişmek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı Aradığınız verileri önceden bulun ki Yönetim Kurulu toplantısında zor durumda kalmayın! GEODI: Aradığınızı Sizden Önce Bulan Yazılım! Rakamlar

Detaylı

İNTERNETİN FIRSATLARI

İNTERNETİN FIRSATLARI 1 İNTERNETİN FIRSATLARI 2 TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANIMI 25 20 Genişbant Abone Sayısı (milyon) 20,03 15 10 5 0 14,05 8,56 6,78 5,99 4,61 2,86 1,59 0,02 0,51 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Detaylı

Google Play Zararlısı İnceleme Raporu

Google Play Zararlısı İnceleme Raporu Google Play Zararlısı İnceleme Raporu Günümüzde akıllı telefonlara olan ilginin ve akıllı telefon kullanım oranının artması ile birlikte mobil platformlar saldırganların ilgisini giderek çekmeye başlamıştır.

Detaylı

2. dönem itibariyle ben de Zararlı Yazılım Analizi 101 dersi vererek bu programa katkıda bulunacağım.

2. dönem itibariyle ben de Zararlı Yazılım Analizi 101 dersi vererek bu programa katkıda bulunacağım. Blog'um 4 Yaşında :) 19 Kasım 2009 tarihinde, Huzeyfe ÖNAL ın ısrarı üzerine (sağolsun) açmış olduğum blogum, bugün itibariyle 4. yılını doldurmuş bulunuyor. 4 yıl boyunca göstermiş olduğunuz ilgi, alaka,

Detaylı

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ Burak DAYIOĞLU ve Burç YILDIRIM {bd,by}@dikey8.com Bilişim Güvenliği ve Sorunlar Bilişim sistemlerine bağımlılığımız artıyor Güvenlik ihlalleri her yıl en azından ikiye katlanıyor

Detaylı