MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?"

Transkript

1 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak

2 cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

3 Dikkat : Bu sunumda MRP yönteminin matematiğinin nasıl çalıştığını anlatacağım. Bu sunumu MRP yönteminin tümüne ait bir sunum gibi düşünmemenizi ve MRP konusunun burada anlatılanların ötesinde bir iş sistemi veya çalışma disiplini olduğunu, sadece bir yazılım veya mekanik çalışan bir düzen olmadığını unutmamanızı öneririm. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

4 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Klasik MRP tablosunun satırları neyi gösterir? 1. MRP tablosunun sütunları zaman eksenidir, gün, hafta, ay olabilir, her malzeme veya ürün bu tür bir tabloya sahiptir. 2. Toplam İhtiyaç üretim veya satışın o nesneden o dönem içinde tüketmek istediği miktardır (satış veya üretimde kullanılacak olabilir) 3. Teslimi Beklenen Giriş satırında o nesnenin gelecek zaman içinde depomuza ne zaman gireceğini görürüz, kaynak satınalma veya üretim olabilir 4. Projeksiyonu satırı mevcut stok ile başlayan (parantez içi değer) ve her dönem için giriş çıkış farkı olarak hesaplanan bir satırdır. Bu satır MRP tablosunu süren temel bilgiyi taşır (takip eden sunumda nasıl hesaplandığını izleyeceksiniz)

5 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Klasik MRP tablosunun satırları neyi gösterir? 5. Net İhtiyaç stok projeksiyonu sonrasında elde edilen ve net ihtiyaç miktarını gösteren satırdır 6. Planlanmış Temini Gereken net ihtiyacın parti büyüklüğü veya sipariş politikaları sonucu yorumlanmış halidir. 7. Planlanan Açılacak Sipariş satırı planlanan temini gereken satırının teslim tarihi ile yorumlanmış durumudur ve siparişin hangi dönemde açılarak tedarikçiye bildirileceğiniz gösterir.

6 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP matematiğinin kilit taşı olan Dönem Sonu Kalan nasıl hesaplanır? + Girişler (Teslimi Beklenenler) Dönem, 1 hafta, 1 ay Çıkışlar (Toplam İhtiyaç) - Kalan Şimdi problemi görelim >>>

7 FX-01 isimli bir malzememiz için başlangıç tablomuz aşağıdaki gibi olsun FX-01 nin MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç dönemler Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş İlk satırda her dönem tüketilecek olan miktar, ikinci satırda 2. dönem için açılmış bir sipariş olduğunu ve başlangıç stoğumuzun ise 200 adet olduğu görünüyor. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

8 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? FX-01 için Projeksiyonu MRP tablosu üzerinde Projeksiyonu satırı ilk negatif ile karşılaşıncaya kadar devam eder Dönem Kalan Tablomuzda ilk dönem 200 adet kullanacağımız yazıyordu, elimizde 200 adet vardı ve hepsini bu dönemde kullanmış olacağımız için ilk dönem sıfır stok ile kapanacaktır...

9 FX-01 için Projeksiyonu... İlk dönemin kapanış stoğu ikinci dönemin açılış stoğudur Dönem 2. Dönem Kalan 300 Kalan İkinci dönem 300 adet tüketeceğiz, aynı dönem içinde adet giriş planlanmış (önceden açılmış ve ikinci dönem terminli satınalma siparişi varmış...). Bu sayede kapanış stoğumuz 150 adet oluyor ve MRP açısından henüz bir ihtiyaç gözükmüyor. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

10 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? FX-01 için Projeksiyonu... 3 numaralı dönem 150 adet stok ile başlıyor 1. Dönem 2. Dönem 3. Dönem Kalan 300 Kalan 0 Kalan Üçüncü dönem içinde ne tüketim var ne de planlanmış bir giriş, dolayısı ile başladığı gibi bitiyor.

11 FX-01 için Projeksiyonu... Nihayet negatif stok değeri ile karşılaşıyoruz 1. Dönem 2. Dönem 3. Dönem 4. Dönem Kalan 300 Kalan 0 Kalan 500 Kalan Dördüncü dönemde tüketileceği söylenen rakkam 500 adet, bir giriş ise planlanmamış. Dolayısı ile dönem -350 ile kapanacak. Eksi stok olmayacağına göre bu hafta için bir giriş planlamamız gerekiyor... İşte MRP algoritmasının aksiyon üretmeye başladığı nokta budur. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

12 Projeksiyonu (-) oldu ve Net İhtiyaç Ortaya Çıktı, tablomuz şu anda aşağıdaki gibi ama bizim işimiz bitmedi... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç dönemler 350 Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş projeksiyon satırında negatif belirince bunu kapatmak için Net İhtiyaç satırı sinyalimizi üretti... / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

13 Ne kadar ihtiyacın var ise o kadar temin et... LOT for LOT yolunu izliyor isek... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş dönemler LOT for LOT Planlanmış Temini Gereken (Planlanan Sipariş) Net İhtiyaç ile aynı döneme yazılır, şimdilik miktarı Net İhtiyaç ile aynı (farklı olduğu durumu bir sonraki sayfada işleyeceğiz) / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

14 Lot for Lot yerine Parti Büyüklüğü kullanıyoruz ve Parti Büyüklüğümüz Adet FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç dönemler Parti Planlanmış Temini Gereken = Planlanan Açılacak Sipariş Artık Planlanmış Temini Gereken değerini Parti Büyüklüğü ile hesaplamamız gerektiğini biliyoruz, şimdi hesabımızı tamamlayacağız >>> / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

15 Şimdi hesaplamamıza Planlanmış Temini Gereken ekleniyor, sanki açılmış sipariş gibi... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Devreden 150, girişi planlanmış ve tükenecek olan 500 adet ise kalan 100 olur. Bir sonraki dönemde (5. dönem) kullanım yok, 6 numaralı dönemde ise 300 adetlik ihtiyaç gene adetlik planlanan giriş ile kapatılmalı... / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

16 Tablomuzu tamamlıyoruz çünkü FX-01 için Toplam İhtiyaç satırında değer kalmadı FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş 6 numaralı dönem için devreden 100, gelecek olan ve tüketilecek 400 hesaplamasının sonucunda 150 adet kalacaktır. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

17 Şimdi de son satırımızı hesaplıyoruz, ihtiyacımız olan temin süresi ve diyelim ki FX-01 in temini 2 dönem sürüyor FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Örneğin 4 numaralı dönem için gerekli olan adet ancak 2 numaralı dönemde sipariş edilirse gelecektir. Dolayısı ile son satır bize en geç ne zaman siparişi tedarikçiye iletmemiz gerektiğini söyler. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

18 Hesaplama tamamlandı, şimdi yapmanız gereken 2 ve 4 numaralı dönemlerde (en geç) adetlik siparişleri tedarikçiye iletmek... İletmez iseniz MRP bir sonraki çalışmasında son duruma göre tekrar önermeye devam edecektir... Bu noktada aklınıza siparişler değişir ise ne olacak sorusu geliyordur, MRP tekrar çalıştığında yeni veya iptal et önerileri ile yoluna devam edecektir, asıl konu ise sizin ne yapacağınızdır! / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

19 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Bu sunumda MRP yönteminde temel matematik döngüsünü anlatmaya çalıştım. Daha sonra sizlere farklı örnekler ile hesaplamanın başka detaylarını da aktaracağım. cengizpak.com.tr AV Olmak İstemiyorsanız AVCI Olmayı Öğrenmelisiniz Ancak MRP sadece hesaplamak değildir. MRP tablosunun satırlarına baktığınızda şirketin depo, satınalma, satış ve üretim bölümlerinin tümünün tek bir tabloda toplandığını görürsünüz. Buna ilaveten ihtiyaçların aşağı doğru indirgenmesi için ürün ağacı veya ürün reçetesi denilen, neyin neler kullanılarak yapıldığını gösteren bilgi kümesine de ihtiyacınız olduğunu ve bu senaryo içine mühendislik bölümününde katılması gerektiğini teşhis etmeniz zor olmayacaktır. Bir de işin içine maliyetler konusunu eklerseniz şirketinizin nerede ise bütün operasyonunun bu tablo ile ilişkili olduğu ortaya çıkacaktır. İşte bu yüzden MRP sadece basit bir tablo değil, bir entegrasyon biçimidir.

20 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Genel Katılıma Açık veya Kurum İçi Seminerlerim 1. Tedarik Zinciri içinde Yönetimi, Yöntemleri ve ERP Uygulaması 2. Tedarik zinciri yöneticilerinin başarılı olmak için bilmesi gerekenler : Yöntemler, Teknoloji, Strateji ve Risk 3. MRP Nasıl Çalışıyor, başarılı bir uygulama için yapmanız gerekenler nedir? 4. Başarılı bir ERP uygulaması için Ürün Ağacınızı Nasıl Hazırlamalısınız ( Sektörel Örnek ve Çözümler )? 5. KANBAN Sistemini Nasıl Kuracak, Nasıl Uygulayacaksınız? (Bütün Yönleri ile KANBAN) 6. Profesyonel Bakım Yönetimi, OEE Analizleri ve Bilgisayar Destekli Çalışma Düzeninin Kuruluşu 7. Maliyet ve İsraf Nasıl Azaltılır, Nasıl Yok Edilir Günde Kayıt Doğruluğu Nasıl Sağlanır, Sayım Teknikleri Nelerdir 9. Nasıl Başarılı Maliyet Sistemi Kurabilirsiniz? Fiili ve Standart Maliyet, Hedef ve Kaizen Maliyet Yaklaşımları, Varyans Analizinin Kullanımı 10. Nasıl Başarılı ERP Projesi Gerçekleştirilir ERP Proje Yöneticilerinin Bilmesi Gerekenler 11. Yeni pazarları nasıl bulacaksınız Mavi Okyanus ve Stratejik Haritalama 12. Müşterinin sesini duymayan gideceği yönü bilemez VOC (Voice Of The Customer) Sadece Kurum İçi Yaptığım Çalışmalar 1. Biraz SWOT herkese iyi gelir SWOT WorkShop 2. Stratejik Planlama Vizyon Misyon SWOT Stratejik Haritalama WorkShop 3. ERP Öncesi veya Sonrası Değerlendirme WorkShop 4. Kayıt Doğruluğunun Sağlanması Mikro Proje 5. Maliyet Düzeninin Oluşturulması Mikro Proje 6. OEE Çalışması Mikro Proje 7. İş süreçlerinden fazlalıkların ayrıştırılması ve yalın iş akışı elde etme WorkShop Yukarıda bulunan liste Eylül 2010 tarihlidir, aktif seminer programım veya diğer servislerime ait güncel bilgi için lütfen web sitemi ziyaret ediniz. Kitaplarım OEE Master El Kitabı ERP Serisi 1 : Başarılı Bir ERP Sisteminin Üretim ve Planlaması Hakkında 12 Performans Ölçeği Nedir ve Nasıl Yönetilir? ERP Serisi -2 : ERP Sisteminin Kuruluşu ve ERP Proje Yöneticisinin Bilmesi Gerekenler

21 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Bu sunum Cengiz Pak tarafından hazırlanmıştır. Bu sunum ile ilgili sormak, düzeltmek, eklenmesini önermek istediğiniz bir konu olduğunda lütfen adresine iletiniz. Bu sunumu kişi veya firmalar sadece kendi iç eğitimleri amacı ile olduğu gibi veya değiştirerek kullanabilirler. Bunun dışında çoğaltılması veya dağıtılması yazarın telif haklarına aykırı olacaktır, lütfen bu konuda hassasiyet gösteriniz. ERP ve Stratejik PlanlamaDanışmanlığı E-Posta : cengiz@cengizpak.com.tr

MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? www.temelteknoloji.com.tr / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Hazırlayan : Cengiz Pak www.temelteknoloji.com.tr / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

Detaylı

cengizpak.com.tr >>> FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışıyor FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr

cengizpak.com.tr >>> FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışıyor FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr lendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Nedir? First In First Out / İlk Giren İlk Çıkar işletmeler açısında aslen bir stok kullanma yöntemidir. Bu yönteme

Detaylı

ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör

ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Nihayet

Detaylı

İsraf Ne Değildir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. Hazırlayan : Cengiz Pak

İsraf Ne Değildir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. Hazırlayan : Cengiz Pak İsraf Ne Değildir? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi İsraf Ne Değildir? Değer Katan

Detaylı

İş Sıralama Kuraları -101

İş Sıralama Kuraları -101 / İş Sıralama Kuralları - 101 1 İş Sıralama Kuraları -101 Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / İş Sıralama

Detaylı

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi / Satınalma Tasarruf Listesi 1 Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması

İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması / İş Sıralama Kuralları 201 / Johnson Algoritması 1 Ardışık 2 makinede işler nasıl sıralanır? İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr

Detaylı

SWOT Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir

SWOT Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir / SWOT Analizi Nasıl Yapılır _ 101 1 SWOT - 101 Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / SWOT Analizi Nasıl Yapılır _ 101 2 / SWOT Analizi

Detaylı

Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock)

Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock) >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock) Cengiz Pak, 2010 Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır

Detaylı

Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr

Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Şirketinizin Yaşam Döngüsünün Farkında mısınız? Şirketlerin

Detaylı

Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr

Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Misyon ve Vizyonunuz şirketinizin Stratejik Planlama piramidinin en üstünde yer alır. Misyon

Detaylı

5S için kullanıma hazır 12 itiraz

5S için kullanıma hazır 12 itiraz Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr 5S için kullanıma hazır 12 itiraz Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi 1. Ortalığın derli

Detaylı

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor?

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Stok Nasıl Azaltılır

Stok Nasıl Azaltılır / Stok Nasıl Azaltılır? 1 Stok Nasıl Azaltılır Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / Stok Nasıl Azaltılır?

Detaylı

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi 5S Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Cengiz Pak,2010 Bu sunumu akademik amaçlı veya şirket içi eğitimlerde kaynak belirterek ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. cengizpak.com.tr Avcının Silahı

Detaylı

Üretim yapan firmalar için bir test

Üretim yapan firmalar için bir test Üretim yapan firmalar için bir test ERP Yazılımınız size ne kadar hizmet ediyor veya siz onu ne kadar etkin kullanıyorsunuz? Hazırlayan Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr Tarih Haziran 2010 Aslında bilgisayar

Detaylı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Hazırlayan : Cengiz Pak Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Problem Güvenlik stoğu beklenmedik durumlar ile bizim aramızda yastık görevini görmek üzere oluşturulur. Çünkü talep ile tedarik / üretim

Detaylı

Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi. Hazırlayan : Cengiz Pak. Freedom ERP. www.temelteknoloji.com.tr / Satınalma Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi. Hazırlayan : Cengiz Pak. Freedom ERP. www.temelteknoloji.com.tr / Satınalma Tasarruf Listesi Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi Hazırlayan : Cengiz Pak Bu sunumu bir şirket toplantısında kullanmanızı öneririz. Her adım için -Sayısal Bilgi - Pozitif Yaklaşım - Statükonun Savunulması

Detaylı

Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz

Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz Hazırlayan : Cengiz Pak Stok Nasıl Azaltılır? Stokların biraz şişkin olması iyi mi kötü mü, azaltılmalı mı yoksa azaltılmamalı mı? Bu soruya farklı zamanlarda farklı

Detaylı

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor?

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Hazırlayan : Cengiz Pak EOQ Economic Order Quantity Nedir? EOQ Ekonomik Sipariş Miktarı

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası dinamo Kablo GANT dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası KABLO Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo Kablo GANT Kimin İçin? dinamo Kablo GANT, kablo üretimi yapan,

Detaylı

A Class MRP-II Performans Ölçekleri

A Class MRP-II Performans Ölçekleri diyalog / eğitim yayınları A Class MRP-II Performans Ölçekleri İş Planı Satış Planı Üretim Planı Ana İmalat Planı Malzeme Planı Kapasite Planı Ürün Ağaçları Envanter Yönetimi Üretim Rotası Satınalma Planı

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G GÜÇLÜ. ENTEGRE. AKILLI. ARETE Varlık Yönetimi Çözümüyle, şirket içinde

Detaylı

Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri

Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri Ajanda Perakende Sektöründe Planlama IBM Planlama Çözümleri Merchandise Planlama Çeşitlilik Planlama Kurumsal Karneleme Mağaza Bazında Planlama

Detaylı

% 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN

% 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN % 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN Eskişehir ABİGEM tarafından düzenlenen ve T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Yalın Dönüşüm Sertifika Programı aşağıda

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

2 SAP ERP SISTEMINDE ÜRETIM PLANLAMA VE KONTROL

2 SAP ERP SISTEMINDE ÜRETIM PLANLAMA VE KONTROL İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 SAP TARIHÇESI 1 Temel SAP ERP Yapısı 3 Lojistik Uygulamalar ve Tedarik Zinciri 6 SAP ERP Lojistik Modülleri 8 Malzeme Yönetimi (MM) 8 Satış ve Dağıtım (SD) 8 Üretim Planlama

Detaylı

ERP WorkShop ve Proje Danışmanlığı. ERP WorkShop ve Proje Danışmanlığı. Cengiz Pak. www.cengizpak.com.tr. www.cengizpak.com.tr

ERP WorkShop ve Proje Danışmanlığı. ERP WorkShop ve Proje Danışmanlığı. Cengiz Pak. www.cengizpak.com.tr. www.cengizpak.com.tr ERP WorkShop ve Proje Danışmanlığı Cengiz Pak İçindekiler Yönetici Özeti, ERP Nedir, Ne Bekleyebilirsiniz, Başarılı Bir Proje İçin Dikkat Etmeniz Gereken 5 Nokta WorkShop Seçenekleri ERP Plan : ERP Öncesi

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI xproje Erp Uygulamaları MyArge Bilgi Teknolojileri İletişim = 0 544 413 20 86 bilgi_arge@myarge.com Projelerinizde Teknolojiyi En Üst Seviyede Kullanarak

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

YAZARLARIN ÖZGEÇMİŞİ... İİİ ÖN SÖZ... V İÇİNDEKİLER... Vİİ TABLO LİSTESİ... XV ŞEKİL LİSTESİ... XVİİ

YAZARLARIN ÖZGEÇMİŞİ... İİİ ÖN SÖZ... V İÇİNDEKİLER... Vİİ TABLO LİSTESİ... XV ŞEKİL LİSTESİ... XVİİ İÇİNDEKİLER YAZARLARIN ÖZGEÇMİŞİ... İİİ ÖN SÖZ... V İÇİNDEKİLER... Vİİ TABLO LİSTESİ... XV ŞEKİL LİSTESİ... XVİİ 1. BÖLÜM: LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ... 1 1.1. LOJİSTİK YÖNETİMİ... 1 1.1.1. Lojistik

Detaylı

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2013 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2013 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak 5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hazırlayan Cengiz Pak 5S : Amacı ve Tanımı 5S, beş adımdan oluşan, amacı çalışma ortamının organizasyonu ve israfın yok edilmesine yardımcı olmak

Detaylı

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME TALİMATI

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME TALİMATI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatta; satın alma faaliyetlerinin belirlenmesi, tedarikçilerin tanımlanması, seçilmesi, değerlendirilmesi, yasal kriterlere ve firma; ISO 22000 Satın Alma Şartnamelerine uygun

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI

Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI Göztepe Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nida Kule İş Merkezi No:1 K:7 İstanbul Tel: 0216 468 88 18 - Faks: 0216 468 88 01 info@kargem.com.tr www.kargem.com.tr İŞ BİRLİĞİ

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi ÖN MALİYET Siparişin üretiminden önceki verilerle hesaplanan ilk maliyetidir. Wintex ön maliyet modülü tüm maliyet etkenlerinin doğru ve hızlı girilebilmesine olanak

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Güncellenmiş Faiz Dersi

Güncellenmiş Faiz Dersi Güncellenmiş Faiz Dersi Faiz Nedir Nasıl Hesaplanır? Faiz Nedir? Piyasa açısından bakarsak faizi, tasarruf sahibinin, tasarrufunu, ihtiyacı olana belirli süre için kullandırmasının karşılığı olarak aldığı

Detaylı

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri Cost Modülü Ay sonu İşlemleri - Stokta devir işlemi yapıldığında, devir tarihinden önceki dönemlere işlem yapılamadığından ve modüller arası tam entegrasyon olduğundan, stok ve cost programından da sağlıklı

Detaylı

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma 4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML dosyalarında nasıl bağlantı oluşturulduğunu, Bağ etiketinin ne olduğunu, Yerel dosyalara nasıl bağlantı kurulduğunu, İnternet üzerindeki dosyalara

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5 Sağlık Kurumlarında Tahmini Stok Hesaplamaları (devam) ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Malzeme Yönetimi Uygulama Senaryosu KANAL KURULAMA M.15 Kod Malzemeler Temin KAĞIDI

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

WorkFlow. dinamo Work Flow

WorkFlow. dinamo Work Flow dinamo Work Flow 1 Ön Tanımlar Work Flow /Ön Tanımlar e-mail, sms gönderilecek alanın işaretli olmasıyla ilgili tanımlar yapılır. Her süreç adımı yaratılırken varsayılan değerler için oluşturulan tablodur.

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning)

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) Sipariş verme sistemleri Stok kontrolüne dayalı sipariş verme sistemleri

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI MART EĞİTİMLERİ STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI EĞİTİM PROGRAMLARI Geçmişten geleceğe köprü... MART/ 2010 30 MARTT 2010 SSal lıı STRATEJİK SATINALMA Hedef Katılımcılar Satınalma ve

Detaylı

dinamo KALIP Kalıp Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo KALIP dinamo KALIP Bilgi Dosyası

dinamo KALIP Kalıp Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo KALIP dinamo KALIP Bilgi Dosyası dinamo KALIP dinamo KALIP Kalıp Kalıp Üretim Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı Yazılımı Bilgi Dosyası dinamo KALIP Yazılımı Nedir? dinamo KALIP, kalıp üretimi yapan işletmelerin; - imalat aşamalarını

Detaylı

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 1. Tanım 2. Tedarik Zinciri Nasıl İşler? 3. Mağazalarda Gerçekleştirilen Prosedürler 3.1 Temel Stok Kontrolü 3.2 Envanter Yönetimi 3.3 Miktar ve Hasar Raporları 3.4 Ürünlerin

Detaylı

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir.

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir. www.csharpturk.net Türkiye nin C# Okulu Yazar Yunus Özen Eposta yunus@yunus.gen.tr Tarih 08.04.2006 Web http://www.yunusgen.tr ARİTMETİK OPERATÖRLER VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Bilgisayarlar yapıları gereği,

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6. Program Öğrenme Çıktıları

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6. Program Öğrenme Çıktıları DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Tarih /07/09. Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi

Tarih /07/09. Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi Tarih /07/09 Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi Brunel Üniversitesi Đşletme Fakültesi yüksek lisans öğrencisi olarak Türkiye de tedarik zinciri

Detaylı

TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEMEL LOJİSTİK KAVRAMLARI ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Lojistik Kelimesi ulojistik (Logictics) kelime kökü itibariyle Latin dilinden Logic (mantık) ve statics (istatistik)

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

Karar Destek Sistemi

Karar Destek Sistemi Karar Destek Sistemi Müşteri Seçimi ve Rut Optimizasyonu Üretilen bir mamülün/hizmetin üretici firma ya da pazarlama şirketlerince, satış noktalarına verimli olarak yapılan müşteri ziyaretlerine rut diyebiliriz.

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230

KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230 Mühendislik Sanatları Merkezi RGB Basic Renk ölçümüne en ekonomik başlangıç KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230 Bu kitapçık, ShadeArt RGB Plus isimli Renk ölçme, karşılaştırma yazılımın kullanımını açıklar.

Detaylı

BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL

BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL GTR 2017 SUNUMU 21-03-2017 Kağan SIRDAR Finansman Birim Yön. Döviz Riskine Dair Bazı Kavramlar Döviz Pozisyon Yönetimi Uygulama Esaslarımızdan

Detaylı

3 SAP SISTEMINE GIRIŞ

3 SAP SISTEMINE GIRIŞ İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 SAP 1 Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Sistemlerinin Tarihçesi 2 SAP Tarihçesi 5 SAP Sektörel Çözümler 9 SAP Business Suite 16 SAP Proje Uygulama Planı 17 2 SAP ERP 23 SAP

Detaylı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO KİMDİR? 01 Müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanır, uzun vadeli güvene dayalı ilişkiler kurarız. Müşterilerimiz için değer katacak ve işlerini kolaylaştıracak çözümler

Detaylı

Vera ERP Malzeme İhtiyaçları Modülü Şeması

Vera ERP Malzeme İhtiyaçları Modülü Şeması Konu Başlıkları Vera ERP Malzeme İhtiyaç Planlama Şeması 3 Genel Özellikler 4 Hedefler.6 Kotalardan Hedeflere Aktarım...7 Ana Üretim Planı Oluşturma..8 Malzeme İhtiyacının Belirlenmesi.11 Malzeme İhtiyacını

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR? Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR? İnternet tarayıcınızdan www.deu.edu.tr adresine girip, açılan sayfada Bilişim Servisleri bölümüne

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? 15 yıllık sektör tecrübesi. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren filo ihtiyaçları hakkında bilgi birikimi. Uzmanlığımız; araştırma-geliştirme,

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Lojistik MAN 317 5 3 + 0 3 5. Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili. Türkçe.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Lojistik MAN 317 5 3 + 0 3 5. Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili. Türkçe. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Lojistik MAN 317 5 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Türkçe Lisans Zorunlu Bülent

Detaylı

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER MAĞAZA MAĞAZA Mağaza Yöneticileriniz 2012 ye hazır mı? Hepimiz biliyoruz ki, perakende sektörünün kalbi mağazalarda atar. Müşteri mağazadadır, ürün mağazada görücüye çıkar, en büyük hareketlilik mağazada

Detaylı

LOGO NETSİS WINGS ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ - TEK SEFERLİK 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerlidir.

LOGO NETSİS WINGS ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ - TEK SEFERLİK 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerlidir. LOGO NETSİS WINGS ENTERPRISE FİYAT LİSTESİ - TEK SEFERLİK 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerlidir. GENEL AÇIKLAMALAR 1. listesinde bulunan tüm lisans ve eğitim fiyatları ile eğitim süreleri Logo tarafından

Detaylı

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014 1 Temmuz 2014 Ana Paket Eğitim Fiyatı Eğitim Saati Netsis Standard 2 Temel Set ( 1 Kullanıcı) Satış Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Stok Yönetimi, Finans Yönetimi, Genel Muhasebe, Kalite Kontrol, Esnek yapılandırma,

Detaylı

KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA!

KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA! KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA! Büyümek isteyen her şirkete lazım. mikro.com.tr Sektör bağımsız çalışıyorsanız, birden fazla lokasyonda ya da sektörde faaliyet

Detaylı

Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü

Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü COCA-COLA İÇECEK DAMLA SU Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü 26.02.2015 Önde gelen Coca-Cola Şişeleyicisi 2. en büyük nüfusa sahip şişeleyici 6. en büyük hacme sahip şişeleyici

Detaylı

E Ğ İ T İ M KONU & İÇERİKLERİ 2 0 1 4 2 0 1 5

E Ğ İ T İ M KONU & İÇERİKLERİ 2 0 1 4 2 0 1 5 E Ğ İ T İ M KONU & İÇERİKLERİ 2 0 1 4 2 0 1 5 1. Süreç Yönetimi & Süreçlerle Yönetim 2. Problem Çözme Teknikleri 3. Proje Yönetimi 4. Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi 5. Depo ve Stok Yönetimi 6. Kısıtlar

Detaylı

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler...

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler... i İçindekiler Kullanıcı Giriş Ekranı... 1 Ana Sayfa... 2 1-Projeler... 3 1.1 Yeni Proje... 3 1.2 Proje Düzenle... 3 1.3 Proje Sil... 3 1.4 Listeyi Güncelle.... 3 2-Gruplar... 4 2.1.1 Grup Adı.... 5 2.1.2

Detaylı

www.temelteknoloji.com.tr ERP Projenizin Adımları ile İhtiyaç ve Fark Analizi Atölye Çalışmasının İlişkisi www.temelteknoloji.com.

www.temelteknoloji.com.tr ERP Projenizin Adımları ile İhtiyaç ve Fark Analizi Atölye Çalışmasının İlişkisi www.temelteknoloji.com. ERP Projenizin Adımları ile Atölye Çalışmasının İlişkisi 1. Mevcut sisteminizi baştan sona sorgulayın. 2. Yazılım seçim sürecinizin hedefini belirleyin. Bir ERP Projesi gerçekleştirmek şirketiniz için

Detaylı

Marketing Camp 17 Summer Nedir?

Marketing Camp 17 Summer Nedir? Marketing Camp 17 Summer Nedir? Marketing Camp 17 Summer Türkiye de ilk kez hikayeleştirme, oyunlaştırma ve kullanıcı deneyimi olmak üzere güncel pazarlama disiplinlerini tasarımsal düşünce perspektifiyle

Detaylı

DYNED SİSTEMİNİ AKTİF OLARAK KULLANMAK İÇİN ÖĞRETMEN OLARAK HANGİ İŞLEMLER YAPACAĞIZ AŞAĞIDA ADIM ADIM YAZILMIŞTIR

DYNED SİSTEMİNİ AKTİF OLARAK KULLANMAK İÇİN ÖĞRETMEN OLARAK HANGİ İŞLEMLER YAPACAĞIZ AŞAĞIDA ADIM ADIM YAZILMIŞTIR DYNED SİSTEMİNİ AKTİF OLARAK KULLANMAK İÇİN ÖĞRETMEN OLARAK HANGİ İŞLEMLER YAPACAĞIZ AŞAĞIDA ADIM ADIM YAZILMIŞTIR Öncelikle İngilizce öğretmenlerimizin EBA (Eğitim Bilişim Ağı) web sitesine üye olmaları

Detaylı

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi Biymed Eğitim Eğitime Bedeline Dahil Olanlar Öğle yemekleri Çay-Kahve ve İkramlar Eğitim notu Sertifika Eğitim Saatleri 10.00-11.15 Eğitim 11.15-11.30 Çay-Kahve Arası 11.30-12.30

Detaylı

Kural Motoru. www.paperwork.com.tr

Kural Motoru. www.paperwork.com.tr Kural Motoru www.paperwork.com.tr İş Kuralı Örnekleri Aşağıda iş kurallarına çeşitli örnekler verilmiştir; : İş Kuralı Nedir? T üm işletmeler kural merkezli çalışırlar. Kurallar hangi fırsatların takip

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER YAZARLARIN ÖZ GEÇMİŞİ... İİİ ÖN SÖZ...V İÇİNDEKİLER... Vİİ TABLO LİSTESİ... XV ŞEKİL LİSTESİ... XVİİ 1. BÖLÜM LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ 1.1. LOJİSTİK YÖNETİMİ...1 1.1.1. Lojistik

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Sağlık Lojistiği Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( ) Yüksek Lisans(X) Doktora(X) Eğiti Öğreti Siste i Örgün Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer Dersin

Detaylı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Kurumsallaşma Koçluğu Programı ile Türk aile şirketlerinde sürdürülebilirliği nesiller boyunca sağlamayı hedefliyoruz. 3 aşamadan oluşan Kurumsallaşma

Detaylı

AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı

AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı Programın Kullanımı AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı Genel: Değişik tarihlerdeki vadeleri olan borç ve alacakların ortalama vadelerinin hesaplandığı ve girilen vade farkı oranına göre işlem tarihinde

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler Đçindekiler Đçindekiler...1 1. UYGUN ĐŞ ĐSTASYONU BELĐRLEME...2 1.1 Operasyon Kartı...2 1.2 Üretim Emri...3 1.3 TSY Üretim Kontrol Parametreleri...3 1.4 Çalışma Prensibi...3 2. MPS / MRP GÜNCELLEMELERĐ...6

Detaylı

Üretim Otomasyon Sistemi. Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi. 444 0 262 www.kocsistem.com.tr

Üretim Otomasyon Sistemi. Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi. 444 0 262 www.kocsistem.com.tr Üretim Otomasyon Sistemi Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi 444 0 262 www.kocsistem.com.tr KoçSistem Üretim Otomasyon Sistemi Üretim sistemlerini anlık izlemenizi, Operasyonel verimliliği artırmanızı, Üretim

Detaylı