DNA Tamir Mekanizmaları. Ismail Bezirganoglu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DNA Tamir Mekanizmaları. Ismail Bezirganoglu"

Transkript

1 DNA Tamir Mekanizmaları Ismail Bezirganoglu

2

3 Mutasyonlar ve DNA hasarı Mutasyon, DNA nın nükleotit dizisindeki değişikliklerin veya delesyonların, insersiyonların yada genomdaki DNA dizilerinin yeniden düzenlenmleri sonucunda oluşurlar. Spontan bir mutasyon, DNA replikasyon hatalarında olduğu gibi hücrelerdeki doğal süreçlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Spontan mutasyonlar, DNA hasarına neden olan dış kaynaklı bir ajan veya mutajen ile DNA nın etkileşiminin bir sonucu olarak indüklenmiş mutasyonlardan ayrılabilirler.

4 Mutasyonların moleküler biyoloji için önemi Mutasyonlar, evrimsel değişimi yönlendiren genetik varyasyonun ana kaynağı olduğu için önemlidir. Mutasyonlar zararlı olabilirler yada bir organizmaya veya onun sonraki nesillerine avantaj sağlayabilirler. Eşey hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar kalıtsal genetik bozukluklara yol açarken, somatik hücrelerde oluşan mutasyon ise kanser veya nörodejeneratif bozukluklar gibi hastalıklara yol açabilirler. Mutant organizmalar, hücresel proseslerde rol alan genlerin karakterize edilmesi açısından moleküler biyologlar için önemli araçlardır.

5 Moleküler seviyede, mutasyonun en basit tipi nükleotit değişimidir ya da nokta mutasyonu olarak adlandırılır. DNA dubleksindeki bir nükleotit çiftinin yerine, farklı bir nükleotit çiftinin geçmesidir. Diğer mutasyon tipleri DNA da daha güçlü değişimlere neden olurlar. Örneğin, trinükleotit tekrarların sayısının artması, geniş insersiyonlar ve delesyonlar ve büyük kromozomal yeniden düzenlemeler. Böylesi değişimler, transposable DNA elementlerinin insersiyonuyla yada hücresel rekombinasyon sürecindeki hatalarla meydana gelebilir. Araştırmacıların belirttiği tuhaf bir durum vardır ki, kromozom üzerinde sıcak nokta adı verilen bazı bölgeler vardır ve bu bölgeler üzerinde mutasyonların oluşma frekansı DNA nın diğer bölgelerine oranla daha yüksektir.

6 Transisyonlar ve transversiyonlar sessiz, yanlış anlamlı veya anlamsız mutasyonlara yol açarlar. Transisyon mutasyonları bir primidin bazının başka bir primidin bazı ile yada bir pürin bazının başka bir pürin bazı ile yer değiştirmesi sonucu oluşurlar. Bunun aksine, transversiyon mutasyonlar ise bir primidin bazının bir pürin bazı ile veya tam tersi olarak bir pürin bazının bir primidin bazıyla yer değiştirmesi şeklinde gerçekleşirler.

7 Transisyon mutasyonu, Primidin primidin T C veya C T Pürin pürin A G veya G A Transversiyon mutasyonu, Primidin pürin T A, T G, C A veya C G Pürin pirimidin A T, A C, G T veya G C

8 Sessiz mutasyonlar protein kodlayan bir gendeki nükleotit değişimi, kodlanan proteindeki aminoasit değiştirilebilir de değiştirmeyebilir de. Aminoasit dizisinin değiştirmeksizin nükleotit dizisini değiştiren mutasyonlar sinonim mutasyonlar yada sessiz mutasyonlar olarak adlandırlırlar. Kodlama yapan bölgelerin dışındaki nükleotitlerde meydana gelen mutasyonel değişiklikler de sessiz olabilirler. Bu nedenle bu tip dizilerdeki mutasyonlar fenotipik etkilere sahip olabilirler.

9 Yanlış anlamlı mutasyonlar protein kodlayan dizilerde, amoniasit dizisinin değişmesine yol açan nükleotit değişimleri ise sinonim olamayan mutasyonlar veya yanlış anlamlı mutasyonlar olarak adlandırılır. Bir proteinin aminoasit dizisinde meydana gelen bir değişiklik ise, o proteinin biyolojik aktivitesini değiştirebilir. Tek amioasit değişikliğinin fenotipik etkisine verilen klasik bir örnek ise, kalıtsal olarak aktarılan insan orak hücre anemisine neden olan subtitisyondur. Orak hücre anemisinin moleküler temeli, A T transversiyonu mutasyonu olup, bu mutasyon hemoglobinin β-globin zincirinin yaban tip glutamik asit kodonunu mutant tip olan valin kodonuna çevirmektedir.

10 Anlamsız mutasyonlar yeni bir stop kodonu oluşturan nükleotit değişimlerine anlamsız mutasyonlar adı verilir. Anlamsız mutasyonlar, protein sentezi esnasında erken zincir sonlanmasına neden olduklarından, oluşan polipeptit parçası çoğu zaman fonksiyonel olamaz.

11 İnsersiyonlar ve delesyonlar, frameshift (çerçeve kayması) mutasyonlarına neden olurlar. DNA da nükleotit insersiyonları yada delesyonları da olabilmektedir fakat bu tip mutasyonların meydana gelme oranları, nükleotit değişimlerine oranla daha azdır. Küçük bir delesyonun fenotipik etkisine klasik bir örnek, insan kalıtsal hastalığı olan kistik fibrozdur. Şayet bir delesyonun yada insersiyonun uzunluğu, tam olarak üç nükleotit yada katları şeklinde değilse, ribozumun üçlü kodonları okuma özelliğinden dolayı okuma çerçevesi kayar ve sonuç olarak mutasyon bölgesinden sonraki bütün aminoasitler değişir. Bu tip mutasyonlar ise mrna daki kodonların okuma çerçevesinin kaymasına neden olduklarından çerçeve kayması mutasyonları olarak adlandırılırlar.

12 Trinükleotit tekrar sayılarının artışı, genetik kararsızlığa sebep olur. DNA nın bazı bölgeleri, trinükleotit tekrarlar nedeniyle olağanüstü bir genetik kararsızlığa sahiptirler. Trinükleotit tekrar artışlarının, üçlü heliks konformasyonuna uyum sağlayabildiği ve müstesna DNA ikincil yapılarını oluşturuduğunun varsayıldığını 2. bölümden hatırlayın. Bu ikincil yapılar, transkripsiyonu ve DNA replikasyonunu engelleyebilmektedirler. Bunun sonucu olarak da trinükleotit tekrarların aktif olarak sayısının artması, Fragile X sendromu, Huntigton hastalığı, Kennedy hastalığı, Friedreich ataksisi, spinoserebellar ataksi tip 1 ve miyotonik distrofi gibi belirli genetik nörolojik bozukluklara yol açmaktadırlar.

13 Tekrarların sayısının artması iki farklı mekanizma ile ortaya çıkar. dengesiz krossing over yada DNA replikasyonu esnasındaki kayma (patinaj) ile. Dengesiz krossing over, mayozdaki rekombinasyon sırasında bir kromozomdaki trinükleotit tekrar kopyasının yerine farklı bir trinükleotit tekrar kopyası ile yanlış hizalanması sonucu ortaya çıkar. Rekombinasyon bir kromoozmdaki tekrar kopya sayısını artırır. bu da dublikasyonla sonuçlanır. Diğer bir kromozomda ise tekrar sayısındaki mutabık bir azalmadan dolayı delesyon oluşur.

14 DNA Hasarının Genel Sınıfları Hermann Muller, ilk olarak 1927 yılında X ışınlarının Drosophila da mutajenik olduğunu göstermiştir. O zamandan beri, mutajenler çok sayıdaki fiziksel ajanın ve kimyasalların DNA da hasara yol açarak mutasyon oranını arttırıldıkları gösterilmiştir. Bir mutajen, spontan mutasyon oranının üzerinde mutasyon oranını arttıran, herhangi bir kimyasal yada fiziksel ajandır. DNA hasarı, olağan ikili sarmal yapıda bozulmaya sebep olacak herhangi bir değişikliktir. Üç büyük DNA hasarı sınıfı vardır. Tek baz değişiklikleri, yapısal bozukluklar ve DNA omurgasının hasarı.

15 Tek Baz Değişiklikleri Tek baz değişimi yada konversiyon, DNA dizisini etkiler fakat DNA nın tüm yapısı üzerine olan etkisi düşüktür. Örneğin, sitozinin amino grubunun oksijenle yer değiştirmesi, sitozini sadece RNA zincirlerinde bulunabilen bir baz olan urasile dönüştürür. Bu tipteki dönüştürme prosesleri ise deaminasyon olarak adlandırılır. Deaminasyon, hidrolitik hasarın en önemlisi ve en sık görüleni, suyun faaliyeti sebebiyle yada kimyasal bir mutajen sebebiyle spontan olarak ortaya çıkabilir. Bir CG baz çifti, UG baz çifti yerine geçerse, bu değişiklik DNA çift sarmalında sadece küçük bir yapısal bozulmaya neden olur. Bu yüzden bu tipteki hasar, replikasyonu yada transkripsiyonu tamamen bloke etmez. Fakat nokta mutasyonu, mutant bir RNA yada proteinin üretilmesine yol açabilir.

16

17 Omurgalı DNA sında sitozin yerine çoğunlukla 5- metilsitozin bulunur. 5-metilsitozinin deaminasyonu timin oluşturduğundan omurgalı DNA sındaki metillenmiş sitozinler spontan mutasyonlar için sıcak noktalardır. Bu durum hasarlı DNA replike olduğunda GC baz çiftinin AT baz çiftine değişmesine sebep olur. Alkilasyon, oksidasyon ve radyasyonda DNA ya hasar verir. Nitrozamin gibi alkilleyici ajanlar O 6 -metilguanin oluşmasına yol açar. Değişikliğe uğramış bu baz sıklıkla timin ile yanlış eşleşir ve hasarlı DNA replike olduğu zaman GC baz çiftinin AT baz çiftine dönüşmesine sebep olur.

18 Yapısal Bozulma Ultraviyole (UV) ışığı, UV ışınlarının seçilerek absorbsiyonundan dolayı, hücreler üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Yaklaşık 260 nm dalga boyuna sahip radyasyon, bazlar tarafından güçlü bir şekilde absorblanır. En sık görülen UV uyarımlı DNA lezyonlarından olan komşu timinlerin 5. ve 6.karbon atomları arasındaki bağlarla bir siklobütan halkası oluşur. Bu halkalara aynı zamanda siklobütan primidin dimerleri de denilmektedir. DNA hasarına interkalasyon ajanları ve baz analogları da neden olabilir. Etidyum bromür gibi interkalasyon ajanları birkaç polisiklik halka içerirler. Bu yasssı halkalar DNA bazları arasına yerleşir. Tıpkı çift sarmal yapıdaki bazlar gibi, bazlar arasına istiflenirler. Çift sarmal yapısının bozulmasından dolayı, interkalasyon ajanları DNA replikasyonu esnasında bir veya daha fazla baz çiftinin insersiyonuna yada delesyonuna neden olabilirler. Baz analogları ise normal bazlar yerine geçebilen bileşiklerdir. Örmeğin, 5- bromourasil, timin bazının analoğudur.

19

20 DNA Omurgasının Hasarı Omurga hasarı, (bir nükleotitteki azotlu bazın kaybolması sonucu oluşan) abazik bölgeleri ve çift zincir DNA kırıkları ifade eder. Abazik bölgeleri, kararsız baz eklentilerinin oluşması nedeniyle spontan olarak oluştururlar. Örneğin, pürin nükleotitlerinde, şeker pürin bağları nispeten kararsızlardır. Suyun etkisiyle pürin bazındaki N-glikozil bağının hidrolizi, DNA daki pürinsiz kalan yerde bir hidroksil (OH) bırakır. Çift zincir kırıkları, iyonize radyasyon ve birçok kimyasal bileşik tarafından indüklenirler. İyonize radyasyon, DNA omurgasındaki deoksriboz şekere doğrudan yada reaktif oksijen türevleri oluşturarak dolaylı olarak saldırabilir. DNA nın her iki zinciri de bozulduğundan, çift zincir kırıkları en ağır DNA hassar tipi olarak değerlendirilir.

21 Lezyon Bypassı Ökaryoktik hücrelerde, normal replikasyon yüksek doğruluklu DNA polimerazları kullandığını bilmekteyiz. Bu yüksek doğruluklu polimerazlar, hasar görmemiş kalıp DNA yı kusursuzca kopyalar fakat DNA sarmalının yapısal bozulmasına neden olan DNA lezyonlarını bypass etme (atlama) yetenekleri yoktur. Özelleşmiş düşük doğruluklu hataya meyilli DNA polimerazlar, kısa süreliğine geçici olarak replikatif polimerazların yerine geçerler ve translezyon sentezi adı verilen bir işlemle hasarlı olan bölgeyi replike ederler.

22 En basit modellerde, DNA daki bir lezyonu bypass edemeyen bir replikatif polimeraz, ya DNA dan ayrılır yada replikasyona devam edebilmek için lezyonun daha ilerisine kayarak replikasyonu sürdürür. Bu durum, PCNA aracılığıyla lezyonu replike etme yeteneğinde olan başka bir DNA polimerazın ortama ilavesini sağlar. DNA replikasyonunun fabrika modeline uygun olarak, hata meyilli polimerazlar ve bunların yardımcı faktörleri, hızlı bir şekilde müdahale için subnükleer bölümlerde depolanırlar. Nihayetinde, replikatif polimeraz replikasyon tamamlanana kadar ya replikasyon engelleyici bir DNA lezyonuyla tekrar karşılana kadar kalıbın kontrolünü tekrar ele alır.

23 Çoğu lezyonun önceden var olan bazların eşleşme özelliklerini tamamen değiştirdiğini hatırlayınız. hataya meyilli polimerazlar bu tip lezyonların hakkında nasıl gelebiliyorlar: bu durumda polimerazlar lezyonların karşısına yanlış nükleotitler sokarlar ve nükleotit değişikliği (substitusyon) mutantları oluştururlar. Alternatif olarak polimerazlar kalıp olarak kullanıdıkları lezyonlu zinciri bırakmadan lezyon bölgesini atlayarak lezyonun ilerisindeki karşı baza doğru baz eklemeye devam ederler fakat frameshift mutasyonu oluştururlar. Hataya meyilli polimerazlarının hataya meyili açısından genel eğilimlerinin önemli bir istisnasını DNA polimeraz η oluşturmaktadır. DNA polimeraz η bir timin dimerinin karşısına iki adet adenin ekleyerek, timin-timin dimerini bypass eder bu durum ise lezyonun hatasız olarak bypassını sağlar.

24 Hataya meyilli DNA polimerazlar, hasarlı DNA kalıplarını müsamahalı ve verimli bir şekilde kopyalayabilirler. Bununla birlikte bu polimerazlar hataya meyilli olduklarından mutasyon üretebilirler. Tipik hata oranı, hasar görmemiş DNA üzerinde baz çifti başına 10-1 ile 10-3 dür. Yapısal çalışmalar bu polimerazların nasıl fonksiyon gösterdiklerinin detaylarının anlaşılmasını sağlamışlardır. Diğer polimerazlar gibi hataya meyilli DNA polimerazlar da el benzeri bir yapıya sahiptirler. Fakat bunların aktif bölgeleri daha geniştir. Halbuki, yüksek doğruluklu polimerazlarda ise parmaklar, yanlış eşleşmeleri kontrol etmek amacıyla yeni oluşmuş baz çiftlerini sıkıca sararlar.

25 DNA polimeraz bunu nasıl yapmaktadır. son çalışmalar göstermektedirlerki, DNA polimeraz ηetanın aktif bölgesi diğer hataya meyilli polimerazlara göre daha da geniştir. Çok geniş olan aktif bölge aynı anda bir yerine iki nükleotiti barındırabilmektedir. Timin- timin dimerlerini özellikle van der Walls kuvvetleri ve hidrojen bağı etkileşimleri tutar. Böylece iki timin her birisi birer adeninle eşleşebilir. Bu sayede DNA polimeraz etanın varlığı hücreleri UV hasarından korur. Translezyon sentezi daha yüksek bir mutasyon riskine rağmen replikasyonun engellenmesiyle ölümcül olabilecek bir durumu ortadan kaldırarak hücrenin hayatta kalmasını mümkün kılmaktadır.

26 Bu sebepten ötürü translezyon polimerazları olan DNA pol IV ve V E colide normal şartlar altında mevcut değildir. Bunların sentezi duruma uygun bir biçimde adlandırılmış olan SOS yanıtı olarak bilinen bir yolağının parçası olarak sadece DNA hasarı oluştuğunda indüklenmektedir.

27

28 Hata-eğilimli DNA pol duran replikasyon makinesine bağlanır

29 Bağlanma şekil değişimini artırır ve replikasyon başlar ve pol eta nt ekler

30 Pol eta ayrılır ve pol iota yanlış bazları hasarlı DNA nın karşısındaki zincire eklemeye devam eder

31 DNA Hasarının Doğrudan Geriye Döndürülmesi DNA hasarını geriye döndürme kabiliyetleri olan DNA tamir enzimleri, bu süreci şaşılacak derecede verimli olan işlemlerle başarırlar. Bunu iki örnek ile açıklayabiliriz. DNA fotoliyazlaz ve DNA metiltransferaz

32 Timin-Timin Dimerlerinin DNA Fotoliyazla Tamiri Çoğu organizmada, DNA da primidin dimerlerinin oluşumuyla sonuçlanan UV radyasyonunun verdiği hasarlar fotoreaktivasyon yada ışık tamiri adı verilen bir işlemle doğrudan tamir edilebilir. Fotoreaktivasyon esnasında ise DNA fotoliyaz enzimi, primidin dimerini bir arada tutan kovalent bağları kırmak için yakın UV den mavi ışığa kadar olan ışık spektrumunun enerjisini kullanırlar.

33 Yapısal çalışmalar DNA fotoliyazların gömülü iki kofaktöre sahip globüler proteinler olduğunu göstermiştir. Bu kofaktörlerden birisi bir pigment olup mavi/yakın UV ışığı absorblarken; diğeri ise tamamen indirgenmiş durumdaki flavin adenin dinükleotittir. enzimin bağlı olduğu timin-timin dimerindeki timinlerin birbirinden ayrılması ise ışıkla uyarılmış FADH den transfer edilen bir elektron ile başlatılır. Timin timin dimerinin enzimin subsrat bağlama cebine girmesi ve timin timin dimerinin kırılması olağanüstü bir olaydır. timin timin dimeri DNA çift sarmalının dışına doğru çevrilir. Böylece FAD kofaktörüne çok fazla yaklaşması sağlanır. Çok kısa sürede FADH - den bir elektron transfer edilir ve dimer ayrılır. Elektron ise daha sonra geçici olarak oluşan flavin radikaline döner; tüm işlem nanosaniyeden daha az bir sürede gerçekleşir. Fotoliyazlar UV nin neden olduğu DNA hasarlarının tamirinde kullanılan en antik ve etkili araçlardan birisi olarak görülürken, insan dahil olmak üzere plasentalı memelilerde fotoreaktivasyon tamir yolağı yoktur.

34 DNA Metiltransferazla Hasarın Tamiri DNA hasarının doğrudan geriye döndürülmesine başka bir örnek, metillenmiş O 6 metilguanin bazının tamiridir. DNA fotoliyazların aksine, metiltransferazlar ise E.coli den insanlara kadar tüm organizmalarda bulunurlar. Oldukça seçici olan bu enzimler, hasarlı guaninden metil grubunun uzaklaştırılmasını katalizler.

35 Enzim DNA çift sarmalının küçük oluğuna bağlanır. enzimin bağlanmasını takiben küçük oluk genişler ve DNA proteinden yaklaşık olarak 15 uzaklaşak şekilde bükülür. Çift sarmalın yapısındaki bu değişiklik hasarlı nükleotitin büyük oluktan aktif bölgeye dönmesini sağlar. Daha sonra aktif bölgedeki bir sistein kalıntısının sülfidril grubu guaninden metil grubunu alır. bu tamir çok verimli bir işlem olmasına rağmen biraz pahalıya mal olur. Metiltransferaz guaninden bir metil grubu aldıktan sonra tekrar kullanılmaz.

36 DNA Hasarının Uzaklaştırılması İle Yapısal Bozuklukların Ve Tek Baz Değişikliğinin Tamiri Hasarlı DNA nın uzaklaştırılmasını içeren tamir sistemleri, tek baz değişimlerinin yapısal bozuklukların ve çift zincirli DNA hasarlarının tamirini kapsamaktadır. Bu yolakların her birinin ana özelliği tamir sisteminde dinamik çoklu protein etkileşimlerinin bulunmasıdır. DNA nın sırayla bir protein yada kompleksten diğerine devredilmesi söz konusudur.

37 DNA tamir proteinleri modüler olup, başka başka biyokimyasal fonksiyonları olan çok sayıdaki yapısal domainlerden oluşmaktadırlar. Aynı zamanda başka tamir proteinleri ile etkileşime geçmeyi sağlayan düşük affiniteli çoklu bağlanma bölgeleri için doğrudan rekabet ile devretmeyi veya allosterik yapısal düzenlemeleri kolaylaştırır. Tek baz değişikliklerinin tamiri için iki temel yolak vardır. Bunlar baz ekzisyonu ve yanlış eşleşme tamiri. Baz ekzisyon tamiri, hasar nedeniyle oluşan tek baz değişikliklerinin düzeltilmesini kapsar. Replikasyon sırasında DNA polimerazın hatalarından kaynaklanan yanlış bozuklukların tamiri için kullanılır. Buna örnek, UV ışınıyla indüklenen timin-timin dimer kabarcıklarıdır.

38 Baz Ekzisyon Tamiri Baz ekzisyon tamiri, DNA glikozilazlar adı verilen bir grup enzim tarafından başlatılır. Bu enzimler deoksiriboz şekerini hasarlı baza bağlayan N- glikozidik bağı keserler. Daha sonra hasarlı baz DNA dan kesilip uzaklaştırılarak (ekzisyon) DNA üzerinde abazik bir bölge oluşturulur. Yükseltgenmiş, indirgenmiş, metillenmiş yada deamine edilmiş bazları tanıyan DNA glikosilatlar varıdr. Örneğin, urasil DNA glikozilaz, UA yada UG baz çiftindeki urasili uzaklaştırırken insan oxog tamir enzimi (hogg1),oxog nin ekzisyonunu katalizler.

39 Yanlış Eşleşme Tamiri Baz ekzisyon hasarlı bazları tamir ederken yanlış eşleşme tamiri ise DNA replikasyonu sırasında oluşan ve DNA polimerazların proofreading aktivitesiyle düzeltilemeyen hataları düzeltir. Yanlış eşleşme tamir yolağının temel özellikleri E. coli den insana kadar korunmuştur fakat bu yolaktaki proteinlerin sadece ikisinin homoloğunun MutS ve MutL- evrim sürecinde korunmuş olduğu görülmektedir. Bu tamir yolağının temel tabiatı çok açıktır. Yanlış eşleşme tamirindeki kalıtsal kusur gen mutasyonlarının miktarını arttırır ve kalıtsal non polipoz kolorektal kanser de dahil olmak üzere bazı kanser tiplerine olan yatkınlığı arttırır.

40 Nükleotit Ekzisyon Tamiri Güneş ışığı Dünya daki yaşam için enerji kaynağı sağlar. Fakat gördüğümüz gibi güneş ışığının UV kısmı DNA tarafından absorblandığında canlı organizmalara büyük ölçüde zarar verebilmektedir. Güneş ışığına sürekli maruz kaldığı için organizmalar UV kaynaklı DNA hasarını tamir etmek için birden fazla tamir yolağı geliştirmişlerdir. Daha önce gördüğümüz gibi hataya meyilli polimerazlar hatayı bypass edebilirler. Bizimde dahil olduğumuz plasentalı memelilerin dışındaki tüm organizmalarda ise DNA fotoliyazlar ise hasarı geri düzeltebilirler. E. coli den insana kadar bütün canlılarda korunmuş olan diğer önemli bir tamir yolu ise nükleotit ekzisyon tamiridir. İnsanın mükemmel bronzluğu elde etme arzusundan dolayı bu tamir yoluna özel bir ilgi duyulmaktadır. Nükleotit ekzisyon tamirindeki kusurlar ise oldukça yüksek deri kanseri riski ve UV ışığına karşı olağandışı yüksek bir duyarlılıkla karakterize edilen ve kalıtsal bir hastalık olan kseroderma pigmentosum nedenidir.

41 Nükleotit ekzisyon tamiri ve transkripsiyon birleşiktir ve tamir işlemi transkribe edilen genler aracılığıyla hızlı bir şekilde ilerler. Transkribsiyona birleşik tamir yolağı aktif olan genlerin transkribe olan kalıp zincirleri üzerindeki lezyonları tanırken, bütün genomdaki lezyonları tanımaktan sorumlu tamir yolağına ise global genom tamiri adı verilir. Bu iki metabolik yolak birlikte genomun bütünlüğünü yeniden sağlamak için çalışır ve organizmaların güçlü güneş ışınlarına rağmen hayatta kalmasını sağlar.

42 DNA Hasarının Uzaklaştırılması İle Çift Zincir Kırıklarının Tamiri Değişik tipteki DNA hasarlarının hücreye en zararlı olanı çift zincir kırıklarıdır. Çift zincir kırıkları genellikle hücre ölümü yada kanserle ilişkilidirler. Hücrelerin ise hayatta kalmayı garantilemek için bu tip hasarlara karşı kompleks çok adımlı cevaparl geliştirmiş olmalarına şaşırmamak gerekir. Reaktif oksijen türleri gibi ajanlar, X ışınları gibi iyonize radyasyonlar ve reaktif oksijen türleri üreten kimyasallar ise DNA da çift zincir kırıklarının oluşumunu teşvik ederler. Çift zincir kırıkları ya homolog rekombinasyonla yada homolog olmayan uç ekleme mekanizmalarıyla tamir edilirler. Homolog rekombinasyon, hasar görmemiş bir homolog kromozomdan genetik bilgiyi geri alarak çift zincir kırıklrini tamir ederler. Bunun aksine homolog olmayan uç ekleme tamir mekanizmasında ise çift zincir kırıklarının tamiri, dizi homolojisine gerek duymadan DNA uçlarının doğrudan doğruya birbirine yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir.

43 Çift zincir kırıklarının tamir mekanizması evrim süresince korunmuş ve hem prokaryotlarda hemde ökaryotlarda kullanılmaktadır. homolog rekombinasyon prokaryotlarda hemde ökaryotlarda çift zincir kırıkların tamirinde önemli bir rol oynarken, çok hücreli ökaryotlarda önemli olmasına rağmen daha küçük rol oynar. Memeli hücrelerinin DNA sındaki çift zincir kırıkları esas olarak homolog olmayan uç ekleme mekanizmasıyla tamir edilirler. Bu tamir yolağı hücre döngüsü süresince fonksiyoneldir. Bunun aksine homolog rekombinasyonun ana fonksiyonu replikasyon çatalındaki çift zincir kırıklarını tamir etmektir.

44 Homolog rekombinasyon Homolog rekombinasyon ökaryotik organizmalarda çok önemli roller oynar. Bu proses mayoz esnasında kromozomların uygun olarak ayrılmasına aracılık ederek genomun bütünlüğünü muhafaza eder. Mayotik rekombinasyon genellikle iki homolog atasal kromozom üzerindeki genler arasında krossing overle sonuçlanır, böylece bir sonraki jenerasyonu geçen gen takımında varyasyonun garantilenmesini sağlar. homolog rekombinasyon aynı zamanda DNA daki çift zincir kırıklarını tamir etmede önemli bir mekanizmadır. Çift zincir kırıkları DNA hasarının ölümcül şeklidir.

45 Örnek: çift zincir kırıklarının tamirindeki kalıtsal kusurlar meme kanserine karşı duyarlılığı artırmaktadır. hücre döngüsünün ilerlemesiyle tamiri koordine etmek için bu türlü hasarlara karşı hücrenin cevabı hızlı ve iyi düzenlenmiş olmalıdır. Hücre çekirdeğinde bulunan ve ATM (ataksi telenjiektazi mutasyonlu) olarak adlandırılan bir serin-treonin kinaz anahtar bir sinyal aktarıcıdır (transdüktör). Hücrelerin iyonize radyasyona veya çift zincir kırığı oluşumuna sebep olan diğer ajanlara maruz kalması, ATM kinaz aktivitesinin artmasını tetikler. ATM kırık bölgede toplanır hücre döngüsü kontrolünde ve DNA tamirinde görev alan bazı proteinleri fosforiller. ATM nin önemli bir hedefide tümör süpressörü p53 proteinidir.

46 ATM si olmayan insanlar ise ataksi telenjiektazi adı verilen bir sendroma sahip olurlar. Bu sendrom ise radyasyona olan aşırı duyarlılık kanser olma eğiliminde artış immün yetmezlik, erken yaşlanma ve nörodejeneratif hastalıklar ile karakterize edilir. Çift zincir kırıklarına hücresel yanıt kırık bölgelerin tamir odaklarında lokalize olmasıyla sonuçlanır. tamir odakları toplanmış olan ATM nin yanında tamir proteini olan Rad 52 nin hücrede bulunan miktarının çoğunluğuna sahiptir. Bu odaklar bir DNA lezyonundan fazlasını bulundurabilir. Müteakiben, Mre11-Rad50-Nbs1 (MRN) kompleksi çift zincir kırık bölgesine birikir ve tamiri başlatır.

47 DNA ilk önce MRN kompleksindeki Mre11 in 3-5 ekzonükleaz aktivitesiyle muamele edilerek tek zincirli kuyruklar oluşturulur. MRN kompleksi ise yapısında bulunan Rad 50 dimerlerinin sarmal bobin domainleri aracılığıyla DNA uçları arasında bir köprü oluşturur. Daha sonra tek zincirli DNA kuyrukları Rad 52 tarafından tanınır. 3 kuyrukların sağlam homolog dizilerle olan istilası ise Rad51 tarafından başlatılır. Rad54, Rad55, Rad57, BRCA1 ve BRCA2 proteinleride homolog rekombinasyonda görev alırlar, fakat bu proteinlerin kesin rolleri tam olarak anlaşılmamıştır. Zincir takası hasarlı ve hasarsız DNA dubleksleri arasında bir bileşik molekül üretir. DNA replikasyon mekanizmasını kullanarak DNA sentezi ile dizi bilgisi tekrar eski haline getirilir. Daha sonra birbirine bağlı olan bileşik moleküller, dal göçü ve holiday bağlantısı ayrışması işlemlerine tabi tutulur ve tamir edilmiş DNA zincirleri ligasyon ile birleştirilir.

48 Holiday bağlantıları Heterodubleks=kiazma benzeri yapı=holiday bağlantısı Heterodubleks DNA: orjinal olarak farklı homologlardan türevlenen tek zincirlerinin rekombinasyon sırasında birleşmesiyle oluşan dubleks DNA dır. holiday bağlantısı bir ara ürün olup, rekombine olmakta olan iki dubleks DNA nın tek zincirleri arasındaki çapraz geçişlerin kovalent olarak birleşmesi ile oluşmaktadır. Holiday bağlantısı rezolvazom denilen bir enzim kompleksiyle iki dublekse ayrışır.

49 Homolog olmayan uç birleştirme Memelilerde DNA daki çift zincir kırıkları öncelikli olarak homolog olmayan uç birleştirme yoluyla tamir edilir. Bunun iyonize radyasyon sebebiyle oluşan çift zincir kırıkların ana tamir yolu olduğu düşünülür. Homolog olmayan uç birleştirmenin kilit enzimatik adımalrı ise nükleolitik etki, polimerizasyon ve ligasyondan oluşmaktadır. memelilerde homolog olmayan uç birleştirme tamir yolağının biyokimyasal olarak daha iyi anlaşılmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirilmiştir. Bu in vitro çalışmalar bu üç kilit enzimatik adım sırasında esnekliğin var olduğuna işaret etmektedir. Örneğin bir zincirdeki ligasyon diğer zincirdeki nükleolitik veya polimerazyon etkisinden önce gelebilmektedir.

50 DNA da çift zincir kırığı oluştuktan sonra, DNA nın kırık uçları Ku70 ve Ku80 heterodimerlerinin ikisi tarafından tanınır. heterodimerler kırık uçları birbirine yakın mesafede tutan bir yapı oluşturarak diğer enzimlerin çalışmasına imkan oluştururlar. Ku heterodimeri hasarlı bölgeye nükleazın (Artemis/DNA-PK CS ) polimerazın (DNA polimeraz μ ve λ) ve ligaz kompleksinin (XRCC4-DNA ligaz IV) toplanmasını sağlar. Endonükleaz artemis ise DNA-bağımlı protein kinazın katalitik alt birimi (DNA-PK CS ) tarafından fosforile dildikten sonra aktive edilir. Daha sonra aktive edilmiş Artemis/DNA-PK CS kompleksi kırık bölgesindeki fazla yada hasarlı DNA yı kırpar. Her homolog olmayan uç birleştirme olayında gerçekleşen 3 veya 5 sarkık uçların uzatılması yada boşlukların doldurulması için DNA polimeraz μ ve λ veya enzin TdT gereklidir. Kırık uçların tekrar birleştirilmesi ise XRCC4 ile irtibatlı DNA ligaz IV tarafından gerçekleştirilir.

51 Çift zincir kırıklarının tamiri genom bütünlüğünün muhafazası için önemlidir fakat tamir işleminin kendisi mutasyona neden olabilir. Örneğin, aynı kromozoma ait olup olmadığına bakılmaksızın iki kırık uç tamir mekanizması tarafından yapıştırılabilir ve homolog olmayan uç birleştirme, kırık bölgesinde genellikle insersiyon ve delesyonla sonuçlanır. hücreler ise hayatta kalmalı ve yaşam devam etmelidir. Bazı mutasyonların birikmesi ise hatalı da olsa tair edilmedikleri takdirde ölümcül olabilen genomdaki kırıklara karşı ödenen bir bedeldir.

52

53

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ GEN MUTASYONLARI Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ Gen mutasyonları 2 temel mekanizma ile gerçekleşir. A. İnsersiyon; Bir veya daha fazla nükleotidin araya girmesiyle B. Delesyon; Bir veya daha fazla nükleotidin

Detaylı

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER DNA TAMİR MEKANİZMALARI Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER Baz kaybı DNA hasarları Baz modifikasyonları Deaminasyon Kimyasal modifikasyon Işık hasarı (UV) Replikasyon hataları Zincirler arası çapraz bağlantıları

Detaylı

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 DNA ONARIMI VE MUTASYON Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 *DNA nın dölden döle değişmeden aktarımı için 2 süreç önemlidir: DNA ONARIMI 1. Replikasyon sürecinin doğru yapılması

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu DNA Tamiri ve Rekombinasyonu Bitkilerdeki 3 genom UV ve radyosyonun diğer formları, kimyasallar, ve diğer streslerle (örneğin oksidatif, ısı vb.) devamlı hasar görür. Bazı proteinler onarımda ve rekombinasyonda

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 6.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 10 MUTASYON Mutasyon; DNA dizilerinde

Detaylı

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden DNA Hasarı ve Onarımı Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden DNA sentezi sırasında sağlamalı okuma ile yanlış nükleotidlerin çıkarılmasına rağmen bazen yanlış eşleşmiş baz içeren nükleotidler kalabilir. Ayrıca çeşitli

Detaylı

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik hücreler, transkripsiyondan sonra RNA yı değişikliğe uğratırlar

Detaylı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Transformasyon: Her hangi bir aracı bulunmaksızın, verici bakteri tarafından ortama bırakılmış olan DNA nın, alıcı bakteri tarafından alınması yoluyla oluşan rekombinasyon

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI

MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI Mutasyon: Genomik yapıda meydana gelen değişikliklerin tümüne denir ve farklı yollarla oluşurlar 1. Baz değişimleri (nokta mutasyonları) Transisyon: pirimidin pirimidin

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar.

Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar. 8.Hafta: Bakteri Genetiği BAKTERİ GENETİĞİ Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar. 1) Yüksek canlılarda çok sayıda kromozom ve onları kontrol eden

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL

ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL 2. Casarett and Doll s Toxicology. The Basic Science of Poisions. KİMYASAL MUTAJENEZİS

Detaylı

GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI

GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI 1 Konular 1. Gen mutasyonlarının sınıflandırılması 1. Mutasyonun nasıl oluştuğuna göre 2. Mutasyonun yerine göre 3. Moleküler değişimin tipine göre 4. Fenotipteki etkisine

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ)

Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ) Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ) DNA REPLİKASYONU Replikasyon genetik materyelin tamamen kendi benzeri yeni bir molekül oluşturma işlemidir. DNA kendini eşleyebilen yegane biyomoleküldür

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

Hafta 7. Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları

Hafta 7. Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 7 Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları Prof. Dr. Hilâl Özdağ Mutasyon Tipleri Baz düzeyinde mutasyon Tek nükleotid etkilenir: UV nin neden olduğu timin dimerleri replikasyon

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

cdna Kitaplık Hazırlanışı

cdna Kitaplık Hazırlanışı cdna Kitaplık Hazırlanışı Uzm.Bio.Veysel Sabri HANÇER İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı 2602043040 Genetik Bilginin İki Kaynağı Vardır; Genomik DNA mrna Ökaryotlardaki

Detaylı

DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları

DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları Bir canlıya ait tüm genetik bilgiyi taşıyan DNA molekülü doğal olarak veya çevresel faktörlerin etkisiyle sürekli hasara maruz kalmaktadır. İnsan hücrelerinde metabolik

Detaylı

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Chapter 10 Lecture Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition 1. DNA Yapısı Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Genetik malzeme nedir? Çoğunlukla genetiğin ikili sarmalın keşfiyle başladığı düşünülür

Detaylı

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI DNA Hasarı ve Onarımı Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI DNA Hasarı DNA molekülünün yapısında meydana gelen bir değişiklik şifrelerinde değişikliğe yol açacağından hatalı protein üretilmesine, çeşitli mutasyonların,

Detaylı

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon DNA moleküllerinin bilgiyi depolama, replikasyon, transkripsiyon ve translasyon etme becerileri genetik fonksiyonlarının temelini oluşturur. Fakat DNA nın hatalar

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 F.8.2. DNA ve Genetik Kod / Canlılar ve Yaşam Bu ünitede öğrencilerin; DNA ve genetik kod ile ilişkili kavramları açıklamaları ve aralarındaki ilişkileri

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Hafta V Translasyon TRANSLASYON

Hafta V Translasyon TRANSLASYON GENETĐK 111-503 Hafta V Translasyon Doç.Dr. Hilâl Özdağ TRNSLSYON 1 Translasyon a. mrn ribozoma bağlanır b. trn lar sitoplazmadaki ilgili aminoasitlere bağlanır c. trn özgül aminoasidini ribozoma taşır

Detaylı

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler. Doç. Dr. Ercan ARICAN

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler. Doç. Dr. Ercan ARICAN Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler Doç. Dr. Ercan ARICAN Mutasyon DNA molekülünün 4 önemli özelliği vardır: replikasyon, depolama, ekspresyon (ifade etme) ve mutasyon. Mutasyon,

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren DNA REPLİKASYONU Dr. Mahmut Cerkez Ergoren Arthur Kornberg 1959 Nobel Ödülü "the mechanisms in the biological synthesis of DNA DNA Replikasyonu Replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN REPLİKASYON (DNA nın Eşlenmesi-Hangi DNA ) nükleer-mitokondrial Nerede? Ne zaman? Neden? DNA Replikasyon Mekanizmasının Özellikleri Özgül

Detaylı

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi GENETĐK 111-503 Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi Doç. Dr. Hilâl Özdağ 1 RNA nın Kendi Kendini Kopyalayabiliyor Olmalıydı Đlkin zamanlardaki RNA dünyasında RNA moleküllerinin kopyalanması. RNA polimerazlar

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ DNA nın Yapısı ve Replikasyonu Biyoloji Ders Notları A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ İlk olarak Friedrich Miescher (1869) akyuvar hücreleri ve balık sperminde yönetici molekülleri tespit etmiştir. Çekirdekte

Detaylı

Mutasyon ve Genetik Sürüklenme

Mutasyon ve Genetik Sürüklenme Mutasyon ve Genetik Sürüklenme Bir popülasyondaki alel frekanslarını değiştiren doğal sebepler Doğal seçilim Mutasyon Genetik sürüklenme Kurucu etki (Founder effect) Popülasyon darboğazı, MUTASYON Genel

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER 11. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI

BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI DIS213 Mikrobiyoloji Ders 10 Doç.Dr. Evrim GÜNEŞ ALTUNTAŞ MUTASYON ve REKOMBİNASYON Mutasyon: Genomun mükleotit baz diziliminde meydana gelen kalıtsal

Detaylı

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon PowerPoint Lecture Presentation for Concepts of Genetics Ninth Edition Klug, Cummings, Spencer, Palladino Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Copyright Copyright 2009

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

Chapter Konu 11 Lecture 11. Konu 11. Concepts of Genetics. Tenth Edition. 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon

Chapter Konu 11 Lecture 11. Konu 11. Concepts of Genetics. Tenth Edition. 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon Chapter Konu 11 Lecture 11 Concepts of Genetics Konu 11 Tenth Edition 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon Konu 11 İçerik 11.1 DNA yarı korunumlu eşlenme ile kopyalanır 11.2 Prokaryotlarda DNA eşlenmesi 11.3

Detaylı

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Genetiğin Basit Temelleri, Kavramlar, Mendel Genetiği, Gen Aktarımı 3. Ders Canlılığı anlayabilmek için moleküler seviyeye inmek gerekir! Hücre Yaşayan organizmaların temel

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *2.Rekombinasyon *Rekombinasyonel mutasyonlarda iki tip rekombinasyon bulunur. Bunlardan ilki karşılıklı parça değişimini içeren krosing-over (Crossing over -Reciprocal recombination),

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA REPLİKASYONU Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA sentezi (replikasyon) DNA çift heliksini oluşturan iki zincir birbirinden ayrıldığında, bu zincirlerden her biri sentezlenecek yeni zincir için kalıp olarak

Detaylı

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması Absorbsiyon İlaç hedefleri Dağılım Hastalıkla ilgili Metabolizma yolaklar Atılım Farmakokinetik

Detaylı

Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo

Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo MUTASYONLAR 1 Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo 2 MUTASYONLAR Populasyonun % 1 inden daha az bir kesimde görülen DNA daki değişiklik Polimorfizm: populasyonun % 1 inden fazla bir kesimde

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

Genetik MühendisliM. hendisliği BYM613. Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları. MUTASYON bir canl. Hacettepe Üniversitesi

Genetik MühendisliM. hendisliği BYM613. Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları. MUTASYON bir canl. Hacettepe Üniversitesi BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Kalıtımın moleküler temeli

Kalıtımın moleküler temeli Kalıtımın moleküler temeli DNA kalıtsal maddedir Birçok protein, DNA replikasyonunda ve DNA nın tamirinde birlikte çalışır Kromozom, proteinlerle birlikte paketlenmiş bir DNA molekülünden oluşur 1856-1865-

Detaylı

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer 1 Genetiğe Giriş Copyright 2006 Pearson Prentice Hall, Inc. 1-Genetiğe giriş 1.1 100 yıldan daha kısa zamanda Mendel den DNA ya 1.2 İkili

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Genetik nedir? Biyolojinin kalıtım ve varyasyonlarla (çeşitlilikle) ilgilenen bilim dalıdır. Genetik yaşayan tüm organizmalarda

Detaylı

Kromozom yapı değişimleri

Kromozom yapı değişimleri Kromozom yapı değişimleri Kromozom yapı değişimleri Nedeni kırıklardır. Kırık kısımlar birbiri ile birleşme eğilimi gösterirler. Kırıklar kimyasal, fiziksel ve biyolojik etmenlerle oluşabilirler. Yapı

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi Bugün gelinen noktada genetik Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi LYS ANAHTAR SORULAR #4 Nükleik Asitler ve Protein Sentezi 1) İncelenen bir nükleotidin DNA ya mı yoksa RNA ya mı ait olduğu; I. Bağ çeşidi II. Pürin bazı çeşidi III. Pirimidin bazı çeşidi IV. Şeker çeşidi

Detaylı

Genetik materyal: DNA replikasyonu

Genetik materyal: DNA replikasyonu Genetik materyal: DNA replikasyonu Umut Fahrioglu, PhD MSc DNA Replikasyonu DNA replikasyonu genomların ve içerdikleri genlerin nesilden nesile aktarılmasında çok önemli bir rol oynar. Hücreden hücreye

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER GİRİŞ Ara Sınav 50 Ödev 30 Performans Görevi (Seminer) 20

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER GİRİŞ Ara Sınav 50 Ödev 30 Performans Görevi (Seminer) 20 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Dersin içeriği Nükleik asitler Hücre parçalama yöntemleri Ayırma ve saflaştırma yöntemleri (filtrasyon, diyaliz, çöktürme santrifüjleme vb) DNA izolasyonu ve analizi

Detaylı

DNA. İzolasyon Kiti. Mısırdan. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu

DNA. İzolasyon Kiti. Mısırdan. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu DNA Mısırdan İzolasyon Kiti Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı j. Deney Sonuçları

Detaylı

24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ

24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ 24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ Radyasyona aşırı duyarlı bazı hücreler kullanılarak hücresel radyasyon cevabının genetik kontrolü ile ilgili önemli bilgiler sağlanmıştır.bu hücreler genellikle

Detaylı

Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki

Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki GENDEN PROTEİNE Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki İngiliz hekim Archibald Garrod (1909), genlerin, enzimler aracılığı ile fenotipi belirlediğini ilk öne süren kişidir. Garrod, doğuştan metabolizma

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI 8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI Bir amino asidin -amino grubu 2. bir amino asidin -karboksil grubuyla reaksiyona girince bir molekül su ayrılarak

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi 2 Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde yatan prensipleri anlamalıdır»

Detaylı

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur NÜKLEİK ASİTLER Nükleik Asitler DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur Genetik bilginin nesiller boyu aktarılması ve bunun proteinlere tercüme edilmesinde görev alırlar Nükleotid ünitelerinden oluşurlar

Detaylı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Prof. Dr. Hilâl Özdağ Genetik materyal ; 1. Kendini eşleyebilmeli 2. Bilgi depolamalı 3. Bu bilgiyi ifade

Detaylı

Nükleik Asitlerin İşlevi

Nükleik Asitlerin İşlevi Nükleik Asitler Nükleik Asitlerin İşlevi n n n n n Metabolik işlemlerde kullanılan enerji (ATP: Adenozintrifosfat) Hücrelerin hormonlara ve diğer hücre dışı uyarılara karşı yanıtında ana bağlantı bileşeni

Detaylı

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN DNA ve RNA NIN YAPISI Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN Bu derste neler öğreneceğiz? Nükleotid tanımı ve yapısı DNA nın primer, sekonder ve tersiyer yapısı RNA çeşitleri ve yapıları Canlılarda, genetik bilginin

Detaylı

GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON

GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON Prof. Dr. Bektaş TEPE GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON 1 DNA nın genetik fonksiyonları Ø Bilgiyi depolama, Ø Eşleme (replike etme), Ø Aktarma ve Ø Deşifre etme becerisi 2 DNA molekülündeki hatalar

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı

Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı 4 Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı 4 Nükleik Asitler ve Yaşamın Başşlangıcı 4.1 Nükleik asitlerin kimyasal yapısı ve görevleri nelerdir? 4.2 Yaşamın küçük molekülleri nerde ve ne zaman ortaya çıktı?

Detaylı

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1 DNA (Deosiribo Nükleik Asit) Kalıtım maddesi hücre çekirdeğinde bulunur. Kalıtım maddesi iğ ipliği (Yumak) şeklinde bir görünümdedir. İğ ipliğindeki kalıtım maddesi

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI NA VE GENETİK KO KAZANIM 4. 1. 1. GEN 3.KROMOZOM 6 2. NA 4.NÜKLEOTİ 5 1 2 ukarıdaki kutucuklarda verilen kavramları basitten karmaşığa doğru sıralayınız? A) 4-3-1-2 B) 2-1-3-4 C) 4-1-2-3 ) 2-1-4-3 3 4

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *DNA, RNA ve Protein Moleküllerinin Yapısı ve Evrimi *Burada Moleküler Biyoloji nin temelini oluşturan DNA-RNA, amino asitler ve proteinler gibi moleküllerin yapılarını hatırlayacağız.

Detaylı

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph NUKLEUS Bir hücrenin tüm yapılarının ve etkinliklerinin kodlandığı kromozomu Ayrıca, DNA sını dublike edecek ve 3 tip RNA yı ribozomal (rrna), haberci (mrna) ve transfer (trna)-sentezleyecek ve işleyecek

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

MOLEKÜLER GENETİK. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr

MOLEKÜLER GENETİK. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr MOLEKÜLER GENETİK Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr Genetik (Kalıtım bilim) Biyolojinin bir dalı olup, canlı organizmalarda kalıtım ve çeşitlilik konularını işler. Canlının sahip

Detaylı