SAVUNMA SANAYİİ 25 ÇALIŞMASI VE SEKTÖR ÖDÜLLERİ DUYURUSU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAVUNMA SANAYİİ 25 ÇALIŞMASI VE SEKTÖR ÖDÜLLERİ DUYURUSU"

Transkript

1 SAVUNMA SANAYİİ 25 ÇALIŞMASI VE SEKTÖR ÖDÜLLERİ DUYURUSU Türk Savunma Sanayii son yıllarda hızlı bir yükseliş trendi yakalamış ve dikkat çeken bir performans sergilemiştir. Sözkonusu performansın sürdürülebilirliği için bundan sonraki dönemde daha hassas analizlere ve tespitlere ihtiyaç olacağı değerlendirilmektedir. Bu itibarla, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren ve SASAD üyesi olan 45 firmamızdan son 5 yıla ait veriler ile onaylı bilançolar talep edilmiş; 41 firmadan veri toplanmıştır. Alınan veriler çerçevesinde yapılan analizlerin yanı sıra, iki kriter esas alınarak TÜRKİYE NİN ÖNDE GELEN 25 SAVUNMA SANAYİ KURULUŞU (Savunma Sanayii 25) tespit edilmiştir: 1. Ciroları içerisinde savunma ve havacılık payı %20 nin üzerinde olan firmalar savunma sanayiinin karakteristiğini tespit ederken daha sağlıklı sonuçlar verecektir. 2. Firmalar üretimden savunma ve havacılık satışları esas alınarak büyükten küçüğe sıralanmış ve ilk 25 firma listeye alınmıştır. Her yıl aynı kriter çerçevesinde yeniden belirlenecek olan 25 savunma sanayi kuruluşunun verilerine dayanarak savunma sanayinin performansı ölçülecek ve gelişmeler önceki yıllarla mukayese edilebilecektir. Türkiye nin Önde Gelen 25 Savunma Sanayi Kuruluşu: 2009 yılı verileri çerçevesinde, bu yılın ÖNDE GELEN 25 SAVUNMA SANAYİ KURULUŞU üretimden savunma ve havacılık satışlarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır: ASELSAN TAI MKEK OTOKAR TEI FNSS HAVELSAN STM ROKETSAN NUROL MAKİNA ALP HAVACILIK MİKES YONCA-ONUK AYDIN YAZILIM MİLSOFT YALTES KALE HAVACILIK ATEL AÇA OTOMOTİV HTR GİRSAN SDT KOÇ BİLGİ BARIŞ ELEKTRİK ADİK TERSANESİ

2 Temsil oranı: Analizlere esas olan 25 firmanın sektörü hangi oranda temsil ettiği önem taşımakta olup, sektörün tamamını kapsadığı kabul edilen SASAD verileri ile karşılaştırma tablosu aşağıda verilmektedir: 2009 SASAD SEKTÖR VERİLERİ ($) SAVUNMA SANAYİİ 25 ($) KAPSAMA ORANI Dolaysız Savunma Cirosu % Dolaylı Savunma Cirosu % Savunma Ürünleri İhracatı % Havacılık Sanayii İhracatı % Toplam Savunma ve Havacılık İhracatı % Özkaynaktan AR-GE % Dış Finansman ile AR-GE % Toplam AR-GE % Askeri fabrikalar ve TÜBİTAK Enstitüleri gibi önemli kuruluşların -bilanço hazırlama durumunda olmadıkları için- analize dahil edilemedikleri de dikkate alınırsa, tespit edilen 25 firmanın sektörü önemli oranda temsil edebildiği görülmektedir.

3 SAVUNMA SANAYİİ 25 in 2009 yılı Performans Değerlendirmesi: Savunma Sanayii 25 performansına ilişkin bilgiler aşağıda tablolaştırılmıştır: GÖSTERGE 2009 Verisi 1 Net Satışları (Toplam Ciro, $) Büyüme Oranı 2010 yılında hesaplanacaktır. 3 Toplam Savunma Cirosu (Dolaylı ve dolaysız dahil, $) Üretimden Savunma ve Havacılık Satışları ($) Dolaysız Savunma Cirosu ($) Savunma Dışı Havacılık Sanayii Cirosu ($) Toplam Savunma ve Havacılık Cirosu ($) Toplam Cirosu İçerisinde Savunma ve Havacılık Cirosu payı 83% 9 GSYİH İçerisinde Brüt Katma Değeri Payı 0,176% 10 Toplam Ciro İçerisinde Üretimden Satışların Oranı 90% 11 Dönem (2009) Karı ($) Toplam Gelirler İçerisinde Faaliyet Dışı Gelirlerin Oranı 42% 13 Siparişi Alınmış Ancak Henüz Ödeme Alınmamış İş Tutarı (Bekleyen Siparişler, $) Toplam Bekleyen Siparişlerin Ciro ya Oranı 5,33 15 Savunma Dışı Havacılık Sanayii Bekleyen Siparişleri ($) Savunma ve Havacılık Bekleyen Siparişler ($) Savunma ve Havacılık Bekleyen Siparişlerinin Savunma ve Havacılık Cirosuna Oranı 6,08 18 Kişi Başına Ciro (Ortalama, $) Toplam Net Katma Değer ($) İşgücü Verimliliği (Kişi Başına Yaratılan Net Katma Değer, $) Savunma ve Havacılık Net İhracatı (İhracat-İthalat Farkı, $) Savunma ve Havacılık İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 140% 23 Toplam İstihdam Mühendis Sayısı Savunma ve Havacılık Sektörü Çalışan Sayısı Yurtiçi Yan Sanayi Kullanımının Ciroya Oranı 27% 27 Yurtiçi Yan Sanayiye Aktarılan Toplam İşpayı Tutarı ($) Dolaylı Savunma Cirosu ($) Toplam Savunma ve Havacılık Ürünleri İthalatı ($) Savunma Dışı Havacılık Sanayii Ürünleri İthalatı ($) Toplam İhracat ($) Savunma ve Havacılık İhracatı ($) Savunma ve Havacılık İhracatı İçerisinde Offsetin Payı 50% 34 Savunma Dışı Havacılık Sanayii İhracatı ($) Savunma DışıHavacılık Sanayi İhracatı İçerisinde Offsetin Payı 58% 36 Toplam Ar-Ge Harcamaları ($) Özkaynaklarla Gerçekleştirilen Ar-Ge Harcamaları ($) Dış finansman ile Gerçekleştirilen Ar-Ge Harcamaları ($) Toplam Ar-Ge İçerisinde Özkaynak Kullanım Oranı 36% 1 Savunma ve havacılık sektörü çalışan sayısı; firmaların toplam personel sayısının, ciroları içerisindeki savunma ve havacılık payı ile çarpılması ile elde edilmiştir.

4 Sektör Ödülleri: Savunma sanayiinin, SSM stratejik planında öne çıkarılan hedefler çerçevesinde yönlendirilmesi ve teşvik edilmesini teminen, periyodik olarak Türkiye nin Önde Gelen 25 Savunma Sanayii Kuruluşu nun basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması ve düzenlenecek törenle aşağıda belirlenen ödül kategorilerinde plaket verilmesi öngörülmüştür.

5 Kategori 1 - VERİMLİLİK: Firmaların ülke ekonomisi için yarattığı değeri en iyi ölçen gösterge işgücü verimliliği olarak değerlendirilmektedir. Yaratılan Net Katma Değerin İstihdama Oranı olarak formüle edilen işgücü verimliliği, kişi başına yaratılan net katma değerdir. İşgücü verimliliği SSM Dönemi Stratejik Planı nda yer alan; Hedef 2.1: TSK nın sistem ihtiyaçlarının yurtiçi karşılanma oranı (YİKO) artırılacaktır (2010 yılı için % 50 YİKO sağlanacaktır). Hedef 2.2: Sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması ve verimliliğin artırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir (2011 yılında sektörde kişi başı $ ciro ortalamasına ulaşılacaktır). hedeflerini destekleyen ve teşvik eden önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, 2009 yılı verileri ile işgücü verimliliği açısından savunma sanayiinin en başarılı firması FNSS olmuştur. BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. İKİNCİLİK ÖDÜLÜ ASELSAN A.Ş. ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ STM - Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. DÖRDÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ TAI - TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş BEŞİNCİLİK ÖDÜLÜ OTOKAR - Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş.

6 Kategori 2 NET İHRACAT: İhracat, ekonomik anlamda taşıdığı değerin yanı sıra, savunma sanayimizin elde ettiği kazanımları ve yetkinliklerini sürdürebilmesi için de önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. İhracat-ithalat farkı olarak tanımlanan net ihracat, cari dengeyi destekleyici bir rolü de bünyesinde barındırmaktadır. Net ihracat SSM Dönemi Stratejik Planı nda yer alan; Hedef 3.3: Savunma ve havacılık ihracatının artırılması teşvik edilecek ve desteklenecektir (2011 yılında 1 milyar $ savunma&havacılık ihracatı gerçekleştirilecektir). hedefini destekleyen ve teşvik eden önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, 2009 yılı verileri ile net ihracat açısından savunma sanayiinin en başarılı firması TAI olmuştur. BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ TAI - TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş İKİNCİLİK ÖDÜLÜ FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ TEI - TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. DÖRDÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ HAVELSAN A.Ş. BEŞİNCİLİK ÖDÜLÜ NUROL Makina ve Sanayi A.Ş.

7 Kategori 3 - YAN SANAYİ KULLANIMI: Belirli bir olgunluk düzeyine ulaştığı değerlendirilen savunma sanayimizin, bundan sonraki dönemde en fazla gündemini meşgul edecek konuların başında sürdürülebilirlik ve verimlilik yer alacaktır. Bu itibarla, ana yüklenici firmalarımızın nitelikli bir yan sanayi tarafından desteklenmesi ve sektörde derinlik yaratılması büyük önem taşımaktadır. Yan sanayi kullanımı SSM Dönemi Stratejik Planı nda yer alan; Hedef 2.3: Savunma sanayiinde KOBİ ve yan sanayi entegrasyonu geliştirilecektir (Sözleşmeler kapsamında yerli yan sanayiye en az %20 iş payı verilecektir). hedefini destekleyen ve teşvik eden önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede yan sanayi kullanımı açısından 2009 yılı birincisi HAVELSAN firması olmuştur. BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ HAVELSAN A.Ş. İKİNCİLİK ÖDÜLÜ ROKETSAN A.Ş. ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ ADİK Anadolu Tersanesi DÖRDÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ MKEK - Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu BEŞİNCİLİK ÖDÜLÜ ASELSAN A.Ş.

8 Kategori 4 - TEKNOLOJİ-İNOVASYON: Önümüzdeki yıllarda ödül kategorilerine teknoloji ve inovasyon alanının ilave edilmesi öngörülmektedir. Oluşturulmaya çalışılan tasarım kültürü ve ortamı için bu alanda verilecek her türlü teşviğin büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Bu çerçevede 2011 yılından itibaren, sektör temsilcilerinin de katılımıyla oluşturulacak jüri eliyle teknoloji-inovasyon ödülü verilmesi öngörülmüştür. Bununla birlikte, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından ulusal çapta düzenlenen Teknoloji Ödülleri ve Kongresi kapsamında çok sayıda savunma sanayii firmamız teknoloji ödülüne layık görülmüştür. Bu yıl için, bu başarıları sektörle paylaşmakta ve bir kez daha vurgulamakta fayda görülmektedir: 2003 Teknoloji Büyük Ödülü: ASELSAN - Şahingözü Elektro-Optik Sensör Sistemi 2003 Teknoloji Başarı Ödülü: YONCA ONUK Ortaklığı - MRTP (Multi Role Tactical Platform - Çok Amaçlı Taktik Platform) Konsepti 2005 Teknoloji Büyük Ödülü Juri Özel Ödülü: ASELSAN - PRC-9651 Yazılım Tabanlı Telsiz (Software Defined Radio) 2007 Teknoloji Büyük Ödülü: ASELSAN - ASELFLIR-300T, Saldırı Helikopteri Çok Sensörlü Entegre Hedefleme Sistemi 2007 Teknoloji Başarı Ödülü: MİLSOFT - Gemi Komuta Kontrol Sistemi Yazılımı 2009 Teknoloji Büyük Ödülü: SAVRONİK - TDS-300 (Tren Denetim Sistemi) 2009 Yenilik ve Teknoloji Ödülü: TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) - Turboprop Motoru (TEİ-TP-1X)

T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ. Sn. Sedat GÜLDOĞAN Müsteşar Yardımcısı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ. Sn. Sedat GÜLDOĞAN Müsteşar Yardımcısı T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ Sn. Sedat GÜLDOĞAN Müsteşar Yardımcısı 28 Mayıs 2012, Denizli SAVUNMA TEDARİK ÇEVRİMİ İhtiyaç Makamı İhtiyaç SAVUNMA SANAYİİ İCRA

Detaylı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİ Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı 09 Haziran, Konya SAVUNMA TEDARİK SİSTEMİ SAVUNMA TEDARİK ÇEVRİMİ İhtiyaç Makamı İhtiyaç SAVUNMA

Detaylı

2010 Yılı Verileriyle SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU

2010 Yılı Verileriyle  SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU www.ssm.gov.tr 2010 Yılı Verileriyle www.ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU Yapım DC/ANKARA Sanat Yönetmeni Cüneyt Ersöz 2010 Yılı Verileriyle SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU Aralık 2011 Özgürlük

Detaylı

SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI (SİP) (SANAYİ KATILIMI/OFFSET)

SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI (SİP) (SANAYİ KATILIMI/OFFSET) T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI (SİP) (SANAYİ KATILIMI/OFFSET) Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı GÜNDEM 1) OFFSET KAVRAMI 2) TÜRKİYE DE SAVUNMA ALANINDA

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ NDE AR-GE. BTYK Sunumu T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI

SAVUNMA SANAYİİ NDE AR-GE. BTYK Sunumu T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI SAVUNMA SANAYİİ NDE AR-GE BTYK Sunumu Murad BAYAR Savunma Sanayii MüsteM steşarı 22 Haziran 2010, Ankara SUNUM PLANI I. Savunma Sanayiinin Geldiği

Detaylı

Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları,

Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları, Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları, Bugün, ulusal savunmamızın güvencesi ve bölge barışı için en önemli denge ve istikrâr unsuru olan Türk Silahlı Kuvvetleri nin etkinliğini ve

Detaylı

HAVACILIK VE SAVUNMA SANAYİ

HAVACILIK VE SAVUNMA SANAYİ Invest in HAVACILIK VE SAVUNMA SANAYİ Havacılık ve savunma sanayi, genel anlamıyla savunma ya da sivil amaçlarla ihtiyaç duyulan her tür araç ve gerecin özel kuruluşlar ya da kamu tarafından üretilmesi

Detaylı

SASAD Hakkında. Giriş

SASAD Hakkında. Giriş SASAD Hakkında Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği kurulduğu 1990 yılından bugüne kadar sektörün gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlamak misyonu ile Kara, Deniz, Hava, uzay ve güvenlik alanlarında

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ UYGULAMALARI

SAVUNMA SANAYİİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ UYGULAMALARI T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ UYGULAMALARI Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı 10 Haziran 2015 Milli Savunma Bakanı SAVUNMA

Detaylı

Türk Savunma ve Havacılık Sanayii 2012 Yılı Performans Özeti

Türk Savunma ve Havacılık Sanayii 2012 Yılı Performans Özeti 1 Türk Savunma ve Havacılık Sanayii 2012 Yılı Performans Özeti Genel Her yıl olduğu gibi Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Üye firma ve kurum ve kuruluşlardan topladığı veriler ile

Detaylı

2011 Yılı Verileriyle. SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU

2011 Yılı Verileriyle. SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU 2011 Yılı Verileriyle SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU 1 2011 Yılı Verileriyle SAVUNMA SANAYii ANALiZ RAPORU 2 En iyisinin teminatı 3 Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. atatürk 4 5 İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu

Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİİ İMALATÇILAR DERNEĞİ DEFENSE AND AEROSPACE MANUFACTURERS ASSOCIATION Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu 2013 1 İÇİNDEKİLER 1. SASAD HAKKINDA 2. ÖNSÖZ 3. PERFORMANS

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROGRAMI (SAYP)

SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROGRAMI (SAYP) SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROGRAMI (SAYP) DENİZ DEMİRCİ TEKNOLOJİ YÖNETİMİ GRUP MÜDÜRÜ SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ODTÜ, 25 Kasım 2013 SSM AR-GE VE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ Türk Silahlı Kuvvetlerinin

Detaylı

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU Toplantı Gündemi 1. Açılış Konuşması (Meclis Başkanı Sn. Yılmaz KÜÇÜKSEYHAN tarafından) 2. 2016 Yılı Türk Savunma ve Havacılık Sanayii Performansı Sunumu

Detaylı

AR-GE VİZYON SAVUNMA SANAYİİNDE GELİŞMELER (2002-2012)

AR-GE VİZYON SAVUNMA SANAYİİNDE GELİŞMELER (2002-2012) Mayıs 2013 Sayı 3 SAVUNMA GEViZYON AK PARTi Ar-Ge Başkanlığı AR-GE VİZYON AK PARTi Ar-Ge Başkanlığı SAVUNMA İNDE GELİŞMELER (2002-2012) SAVUNMA İNDE GELİŞMELER (2002-2012) Milli sanayimizle güçlenen milli

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

TRAKYA SAVUNMA HAVACILIK ve UZAY SİSTEMLERİ YAN SANAYİ YERLEŞTİRME ZİRVESİ

TRAKYA SAVUNMA HAVACILIK ve UZAY SİSTEMLERİ YAN SANAYİ YERLEŞTİRME ZİRVESİ ve SİSTEMLERİ YAN SANAYİ YERLEŞTİRME ZİRVESİ Türk Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinin tasarım, mühendislik, ar-ge ve üretim, ile ihracat için küresel entegrasyon çalışmalarını desteklemek, uluslar arası

Detaylı

SANAYİ KATILIMI OFFSET UYGULAMALARI. Göknur PİLLİ. Şube Müdürü Offset ve Yerli Katkı Şube Müdürlüğü

SANAYİ KATILIMI OFFSET UYGULAMALARI. Göknur PİLLİ. Şube Müdürü Offset ve Yerli Katkı Şube Müdürlüğü SANAYİ KATILIMI OFFSET UYGULAMALARI Göknur PİLLİ Şube Müdürü Offset ve Yerli Katkı Şube Müdürlüğü Sunum Planı Sanayi Katılımı/Offset Tanımı Sanayi Katılımı/Offset Amaçları Sanayi Katılımı / Offset Yönergesi

Detaylı

Sunum Planı. Sanayi Katılımı/Offset t Amaçları. Deniz Araçları Offset Sözleşmeleri. Gemi İnşa Yan Sanayi Firmaları Offsetten Nasıl

Sunum Planı. Sanayi Katılımı/Offset t Amaçları. Deniz Araçları Offset Sözleşmeleri. Gemi İnşa Yan Sanayi Firmaları Offsetten Nasıl SANAYİ KATILIMI OFFSET UYGULAMALARI Atilla GÜÇLÜ Uzman Offset ve Yerli Katkı Şube Müdürlüğü Sunum Planı Sanayi Katılımı/Offset Tanımı Sanayi Katılımı/Offset t Amaçları Sanayi Katılımı / Offset Yönergesi

Detaylı

Kurumsal Akademi ve Eğitim Çözümleri. TEKİM www.tekim.com.tr 1

Kurumsal Akademi ve Eğitim Çözümleri. TEKİM www.tekim.com.tr 1 Kurumsal Akademi ve Eğitim Çözümleri TEKİM www.tekim.com.tr 1 Tekim Hakkında Sektörel Deneyim: 1982 > Savunma Sanayii Kuruluş: 2005 > Komuta Kontrol ve Silah Sistemleri Askeri ve Sivil Haberleşme Sistemleri

Detaylı

02-03 ŞUBAT 2017 Ortadoğu Fuar Merkezi GAZİANTEP GÜNEY ANADOLU SAVUNMA, HAVACILIK VE UZAY SİSTEMLERİ YERLİLEŞTİRME ZİRVESİ DESTEKLEYENLER

02-03 ŞUBAT 2017 Ortadoğu Fuar Merkezi GAZİANTEP GÜNEY ANADOLU SAVUNMA, HAVACILIK VE UZAY SİSTEMLERİ YERLİLEŞTİRME ZİRVESİ DESTEKLEYENLER GÜNEY ANADOLU SAVUNMA, HAVACILIK VE UZAY SİSTEMLERİ YERLİLEŞTİRME ZİRVESİ DESTEKLEYENLER 02-03 ŞUBAT 2017 Ortadoğu Fuar Merkezi GAZİANTEP ANA SPONSORLAR 02-03 Şubat 2017 Tarihlerinde, Türk savunma havacılık

Detaylı

Bu sayımızda Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayi Hizmetleri Müsteşar

Bu sayımızda Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayi Hizmetleri Müsteşar SSM Sanayi Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Dr. Tüfekçi: 2016, milli ve yerli projelerin çıktılarını Savunma sektöründe teknolojik üstünlük kazandıracak ürünlerin yurtiçinde geliştirilmesi, maliyet etkin

Detaylı

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 MOTOR VE AKTARMA ORGANLARINDA YURT İÇİ ÜRETİM VE KATMA DEĞERİN ARTIRILMASI Otomotiv ana sanayinin motor ve aktarma organları yatırımlarının ülkemize çekilmesine

Detaylı

DOSYA. Hüseyin Baysak Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği-SASAD Genel Sekreteri. Savunma Sanayine Özel Sektör Dinamizm Katıyor

DOSYA. Hüseyin Baysak Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği-SASAD Genel Sekreteri. Savunma Sanayine Özel Sektör Dinamizm Katıyor DOSYA Hüseyin Baysak Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği-SASAD Genel Sekreteri Savunma Sanayine Özel Sektör Dinamizm Katıyor Savunma sanayi sektöründe toplam istihdam sayısının 44.740 seviyesine

Detaylı

aselsan Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014

aselsan Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Satışlar ve İhracat 4. Bakiye Siparişler 5. Marjlar & Oranlar 6. Yatırımcı İlişkileri 7. Yetenek Yönetimi 8. İletişim

Detaylı

11. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI. 09-10-11 MAYIS 2013, USİMP KONGRESİ ve GENEL KURULU, Serkan BÜRKEN, TTGV Uzmanı

11. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI. 09-10-11 MAYIS 2013, USİMP KONGRESİ ve GENEL KURULU, Serkan BÜRKEN, TTGV Uzmanı 11. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI 09-10-11 MAYIS 2013, USİMP KONGRESİ ve GENEL KURULU, Serkan BÜRKEN, TTGV Uzmanı Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu

Detaylı

İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Toplantısı Türkiye nin İlaç Ar-Ge sinde İlerlemesi için Somut Hedefler "

İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Toplantısı Türkiye nin İlaç Ar-Ge sinde İlerlemesi için Somut Hedefler İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Toplantısı Türkiye nin İlaç Ar-Ge sinde İlerlemesi için Somut Hedefler " Dr. Filiz SAYAR Sanayi Genel Müdürlüğü Kadir Has Üniversitesi, İstanbul 19 Aralık 2013

Detaylı

Yarı Finansal ve Operasyonel Veriler

Yarı Finansal ve Operasyonel Veriler 2018 1.Yarı Finansal ve Operasyonel Veriler 1 2 Aselsan hakkında Türk savunma sektörünün vazgeçilmez lideri Savunmadaki yerlilik oranı SSM verilerine göre 2006 da %37 iken 2016 da %69 a yükseldi Türk savunma

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

Savunma Sanayii İhracat Kanunu Çalışmaları. Sektör Ortak Görüş Notu

Savunma Sanayii İhracat Kanunu Çalışmaları. Sektör Ortak Görüş Notu Savunma Sanayii İhracat Kanunu Çalışmaları Sektör Ortak Görüş Notu 20.4.2015 SaSaD HAKKINDA Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği, Milli Savunma Bakanlığı nın desteği ve yönlendirmesi ile 1990 yılında savunma

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Kasım 2012

Yatırımcı Sunumu Kasım 2012 Yatırımcı Sunumu Kasım 2012 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir kuruluşudur. İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Bakiye Siparişler 4. Marjlar & Oranlar 5. Yatırımcı

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları Sanayi Bilgi Notu 1 BÖLÜM 1 Sektörel Yapı ve Önde Gelen Sektörler i. TR41 Bölgesi Sanayi Genel Görünümü Tablo 3.1 İşletme Büyüklükleri (%)

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 33, Ağustos 2012 1 EKONOMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI: SAVUNMA SANAYİİ

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 33, Ağustos 2012 1 EKONOMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI: SAVUNMA SANAYİİ Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 33, Ağustos 2012 1 EKONOMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI: SAVUNMA SANAYİİ Dilek TEMİZ, Yrd. Doç. Dr., Çankaya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies(CEPS) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği ne Üyelik

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği

Üniversite-Sanayi İşbirliği Üniversite-Sanayi İşbirliği Kasım 2013 aselsan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir kuruluşudur. 1/14 Savunma Sanayi Yurtiçi Karşılama Oranı %54 Temel Bilimler Kritik Teknoloji Malzeme Komponent

Detaylı

"HAVACILIK SANAYİİ MEVCUT DURUM, FIRSATLAR, ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ."

HAVACILIK SANAYİİ MEVCUT DURUM, FIRSATLAR, ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ. I. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY (UHUK) KONFERANSI "HAVACILIK SANAYİİ MEVCUT DURUM, FIRSATLAR, ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ." Sedat İ. GÜLDOĞAN SSM Hava Araçları Daire Başkanı sguldogan@ssm.gov.tr 21 Eylül 2006, ANKARA

Detaylı

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU 31.12.2008 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİSİ Harp sanayi tesisatımızı daha ziyade inkişaf ve tevsi için alınan tedbirlere devam edilmeli

Detaylı

SAVUNMA SANAYİNDE SANAYİLEŞME FAALİYETLERİ VE DESTEKLER

SAVUNMA SANAYİNDE SANAYİLEŞME FAALİYETLERİ VE DESTEKLER SAVUNMA SANAYİNDE SANAYİLEŞME FAALİYETLERİ VE DESTEKLER GÜNDEM SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI SANAYİLEŞME FAALİYETLERİ SEKTÖR STRATEJİK YÖNETİMİ SEKTÖR DESTEKLERİ SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI SSM NİN GÖREVLERİ

Detaylı

Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi

Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi Kasım 2016 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşudur. Sunum İçeriği ASELSAN Ar-Ge Faaliyetleri ve Organizasyonu Teknoloji Yönetimi Teknoloji Yol

Detaylı

2007 de SAYILARLA SAVUNMA SANAYİİMİZ

2007 de SAYILARLA SAVUNMA SANAYİİMİZ 2007 de SAYILARLA SAVUNMA SANAYİİMİZ GİRİŞ M. Kaya Yazgan SaSaD Genel Sekreteri Mayıs 2008 Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği, kısa adıyla SaSaD, 11 yıldır yurdumuzda savunma sanayii sektöründe çalışan

Detaylı

T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI YAN SANAYİ BÜTÜNLEŞTİRME ESASLARI

T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI YAN SANAYİ BÜTÜNLEŞTİRME ESASLARI T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI YAN SANAYİ BÜTÜNLEŞTİRME ESASLARI ARALIK 2009 İÇİNDEKİLER TANIMLAR VE KISALTMALAR... 2 1. AMAÇ... 4 2. KAPSAM... 4 3. HEDEFLER... 4 4. GENEL ESASLAR...

Detaylı

Stratejik Plan Özeti

Stratejik Plan Özeti Stratejik Plan Özeti 2017-2021 www.aselsan.com.tr ASELSAN, yenilikçi teknolojilerden, bilimsel yaklaşımlarla kazanılmış birikimden ve etik değerlerden asla ayrılmadan başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak

Detaylı

"Yenileşim ve Gelecek" 9. Kalite Sempozyumu. C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011

Yenileşim ve Gelecek 9. Kalite Sempozyumu. C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011 "Yenileşim ve Gelecek" 9. Kalite Sempozyumu C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011 Küresel Rekabetin Sonucu Apple iphone Globalizasyon ve Glokalizasyon Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkeler için ürün geliştirmesi

Detaylı

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ KONYA TİCARET ODASI SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Etüd-Araştırma Servisi 21 Kasım 2007 Konya SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ I. DÜNYADA SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Son

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri Mayıs 2015 İçindekiler 1 ÇALIŞMANIN PAYDAŞLARI Alt sektör kategorileri için faydalanılan veri kaynakları ve işbirliği yapılan paydaşlar 2 3 ÇALIŞMANIN

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

01.07.2015. ASELSAN Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir kuruluşudur.

01.07.2015. ASELSAN Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir kuruluşudur. 01.07.2015 ASELSAN Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir kuruluşudur. Temmuz 2015 Ortaklarımız ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ A.Ş. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı %84.58 %15.42 2 Organizasyon

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Sivil Havacılıkta Çalışma Alanları, Fırsatlar ve Başarı Örnekleri Hava Aracı ve Komponent Üretimi İtki Sistemleri Talaşlı imalat Hassas döküm Kimyasal

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

teknolojinin yeni adresi

teknolojinin yeni adresi teknolojinin yeni adresi ÜRÜN ve HİZMETLERİMİZ Her türlü döküm, dövme, mekanik hassas ve kaba talaşlı imalat veya kaynak ile imal edilebilecek parçaların üretilmesi, ürettirilmesi, eğer var ise ısıl işlem,

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2015 Pazar Verileri. 31 Mayıs 2016, Istanbul

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2015 Pazar Verileri. 31 Mayıs 2016, Istanbul Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2015 Pazar Verileri 31 Mayıs 2016, Istanbul İçindekiler 1 2 3 4 5 ÇALIŞMANIN PAYDAŞLARI Alt sektör kategorileri için faydalanılan veri kaynakları ve işbirliği yapılan

Detaylı

2017 Yıl Sonu Finansal ve Operasyonel Veriler

2017 Yıl Sonu Finansal ve Operasyonel Veriler 2017 Yıl Sonu Finansal ve Operasyonel Veriler İŞTİRAKLER Yurtiçi MİKROELEKTRONİK MİKROELEKTRONİK Pay: 85% Ortak: İTÜ ETA Vakfı Ortaklık: 2010 (Kuruluş:2006) ASELSAN HASSAS OPTİK Aktif: 2 Mio $ Pay: 50%

Detaylı

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI 2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI Ege Bölgesi Sanayi Odası nın 1982 den beri sürdürmekte olduğu Ege Bölgesi nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma,

Detaylı

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ 1.BÖLÜM TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1 TEKSTİL İMALATI SANAYİ 1.2 TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN KAPSAMI 2.BÖLÜM SEKTÖRÜN GELİŞİMİ

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2015

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2015 Yatırımcı Sunumu Ağustos 2015 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Satışlar ve İhracat 4. Bakiye Siparişler 5. Marjlar & Oranlar 6. Sürdürülebilirlik 7. Yetenek Yönetimi 8. İletişim

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE Süfyan EMİROĞLU Genel Müdür Sanayi Genel Müdürlüğü İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Açılış Toplantısı, İstanbul 11 Nisan 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 GİTES NİÇİN GEREKLİ? Sorunlar; Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve artışlar, Dünya girdi kaynaklarının geleceğine yönelik belirsizlikler, Girdi tedarik

Detaylı

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR RAPORU 2009 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİSİ Harp sanayi tesisatımızı daha ziyade inkişaf ve tevsi için alınan tedbirlere devam edilmeli ve

Detaylı

Yatırımcı Bilgi Notu Kasım 18

Yatırımcı Bilgi Notu Kasım 18 Yatırımcı Bilgi Notu Kasım 18 ASELSAN, 43 yıllık geçmişi, 6.000'den fazla çalışanı ile hem yerel hem de uluslararası müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan Türk savunma sanayinin elektronik lideridir. ÖNEMLİ

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri Dr. Filiz Sayar Sanayi Genel Müdürlüğü filiz.sayar@sanayi.gov.tr 3 Mayıs 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN/HİZMET BİLGİ YENİ PAZARLAMA YÖNTEMİ UYGULAMA

Detaylı

2-3 EKİM 2018, ANKARA

2-3 EKİM 2018, ANKARA DESTEKLERİYLE ORGANİZATÖR 2-3 EKİM 2018, ANKARA S O N U Ç R A P O R U OPERASYON ve İÇERİK PARTNERİ www.inpps.com ZİRVE HAKKINDA Terörle mücadele, malların dolaşımının kontrolü ve uluslararası sınırlardaki

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Mayıs 2015

Yatırımcı Sunumu Mayıs 2015 Yatırımcı Sunumu Mayıs 2015 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Satışlar ve İhracat 4. Bakiye Siparişler 5. Marjlar & Oranlar 6. Sürdürülebilirlik 7. Yetenek Yönetimi 8. İletişim 2

Detaylı

aselsan Yatırımcı Sunumu Nisan 2014

aselsan Yatırımcı Sunumu Nisan 2014 Yatırımcı Sunumu Nisan 2014 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Bakiye Siparişler 4. Marjlar & Oranlar 5. Yatırımcı İlişkileri 6. İletişim 2 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN

Detaylı

Sektörümüzden toplanan veriler Avrupa Savunma ve Havacılık Sanayicileri Derneği (ASD) ile kendi formatlarında paylaşılacaktır.

Sektörümüzden toplanan veriler Avrupa Savunma ve Havacılık Sanayicileri Derneği (ASD) ile kendi formatlarında paylaşılacaktır. Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu 2015 SSaSaD Hakkında Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği, kurulduğu 1990 yılından bugüne kadar sektörün gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlamak

Detaylı

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİAŞ Kodu: ASELS

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİAŞ Kodu: ASELS İkincil Halka Arz: ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİAŞ Kodu: ASELS I. HALKA ARZA İLİŞKİN BİLGİLER İkincil Halka Arz Öncesi Ödenmiş 1.000.000.000 TL İkincil Halka Arz Sonrası Ödenmiş 1.140.000.000

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim YÖNETİCİ ÖZETİ 2012 yılında En Yüksek ARGE Harcaması yapan uluslararası firmaların sektörlerine bakıldığında en yüksek 10 sektör toplam ARGE harcamalarının %84 ünü karşılamaktadır. Türkiye de yapılan ARGE

Detaylı

TUSAŞ PROJELERİNDEKİ AR-GE İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ

TUSAŞ PROJELERİNDEKİ AR-GE İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI AR-GE YÖNETİMİ TUSAŞ PROJELERİNDEKİ AR-GE İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ TUSAŞ TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI

Detaylı

KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ

KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ Ekim 2013 KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ Ekim 2013 E-mail:cluster@konyacluster.com Konya Kümelenme Merkezi Konya da kümelenme faaliyetleri 2006-2007 yılında Konya

Detaylı

DENİZLİ SANAYİ ODASI ÜYELERİNE TANITIMI ALT YÜKLENİCİLERDEN BEKLENTİLERİN. Dr. Nevzat ÇAĞLAYAN Tedarik Direktörü 28 MAYIS 2012 DENİZLİ

DENİZLİ SANAYİ ODASI ÜYELERİNE TANITIMI ALT YÜKLENİCİLERDEN BEKLENTİLERİN. Dr. Nevzat ÇAĞLAYAN Tedarik Direktörü 28 MAYIS 2012 DENİZLİ ROKETSAN IN DENİZLİ SANAYİ ODASI ÜYELERİNE TANITIMI VE ALT YÜKLENİCİLERDEN BEKLENTİLERİN SUNULMASI Dr. Nevzat ÇAĞLAYAN Tedarik Direktörü 28 MAYIS 2012 DENİZLİ 1/15 ROKETSAN GENEL TANITIMI ROKETSAN, Türkiye'deki

Detaylı

2016 3Ç Finansal ve Operasyonel Veriler

2016 3Ç Finansal ve Operasyonel Veriler 2016 3Ç Finansal ve Operasyonel Veriler 2 Ar-Ge ŞİRKETİ ASELSAN, Türkiye nin en yüksek Ar-Ge harcaması yapan firması olup, Türk savunma sanayii Ar-Ge harcamaları içindeki payı %43 tür. ASELSAN, Ar-Ge teşvikleri

Detaylı

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1966 yılında, Koç Topluluğu, ilk Türk yapımı otomobil Anadol u Otosan A.Ş. fabrikalarında üretti. Büyük bir coşkuyla karşılanan ve üretildiği yıllar

Detaylı

2nd International Defence Industry New Investments & Innovation Conference

2nd International Defence Industry New Investments & Innovation Conference 21 EKİM 2015 / 21 OCTOBER 2015 2. ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİİ YENİ YATIRIMLAR VE İNOVASYON KONFERANSI 2nd International Defence Industry New Investments & Innovation Conference 5*The Green Park Hotel,

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 2015 üretici fiyatlarıyla 16,9 milyar TL lik pazar (6,2 milyar $) 11 binden fazla ürün AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 15 akredite Ar-Ge

Detaylı

2009-2013 İZMİR BÖLGESEL GELİŞME PLANI İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI SANAYİLER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI 10 TEMMUZ 2009 SONUÇ RAPORU

2009-2013 İZMİR BÖLGESEL GELİŞME PLANI İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI SANAYİLER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI 10 TEMMUZ 2009 SONUÇ RAPORU 009-0 İZMİR BÖLGESEL GELİŞME PLANI İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI SANAYİLER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI 0 TEMMUZ 009 SONUÇ RAPORU İzmir Kalkınma Ajansı Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi İzmir Kalkınma Ajansı

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Belgin KAYHAN Bilimsel Programlar Uzmanı 11 Ekim 2011, Koç Üniversitesi TÜBİTAK - BİDEB Destek Programları Doğrudan Destekler Dolaylı Destekler 27 Burs

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları Sanayi Bilgi Notu 1 BÖLÜM 1 Sektörel Yapı ve Önde Gelen Sektörler i. TR41 Bölgesi Sanayi Genel Görünümü Sanayi sicil kayıtlarına göre sanayi

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ AR-GE REFORM PAKETİ Ar-Ge ve Yenilikte Dünya ile Yarışan Bir Türkiye İçin Ülkemizin Kalkınmasına Daha Fazla İvme Kazandıracak ve Yüksek Katma Değerli Alanlara Odaklanan Ar-Ge ve Yenilik Sistemi TASARIM

Detaylı

T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı

T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı SERVO MOTOR GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ İSTEK DOKÜMANI SSM-İSM-BİD-001 Rev.:1.0 Aralık 2012 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. TANIMLAR

Detaylı

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği STRATEJİK PLAN

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği STRATEJİK PLAN Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği STRATEJİK PLAN 2013-2017 1 GÖREVİMİZ Türk Savunma ve Havacılık Sanayii nin gelişimine, güçlenmesine ve rekabet yeteneğine katkıda bulunmak. ÜLKÜMÜZ Türk

Detaylı

SSaSaD Hakkında. GGiriş

SSaSaD Hakkında. GGiriş Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu 2016 SSaSaD Hakkında Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği, kurulduğu 1990 yılından bugüne kadar sektörün gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlamak

Detaylı

KOBİ ler. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler. KOBİ ler Önemlidir! Çünkü:

KOBİ ler. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler. KOBİ ler Önemlidir! Çünkü: KOBİ ler OECD ülkelerindeki KOBİ ler işletmelerin % 85 lik kısmını, istihdamın ise %70 ini oluşturmaktadır. Güçlü ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu, KOBİ lerin güçlendirilmesinden geçmektedir. OECD Kalkınma

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü KASIM 2014 ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI VE EYLEM PLANI

Detaylı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Michael Lally, Ticaret Müsteşarı Berrin Ertürk, Ticaret Ataşe Yardımcısı Nisan 2014 U.S. Commercial Service Ankara, Turkey Amerikan Ticaret Müsteşarlığı Misyonu

Detaylı

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Yavuz EROĞLU Yönetim Kurulu Başkanı 1 10 Eylül 2015 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ; SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTEREN 6500 FİRMA

Detaylı

Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 41 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz Raporu ve 7 adet de Fiili Tüketim

Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 41 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz Raporu ve 7 adet de Fiili Tüketim . Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 41 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz Raporu ve 7 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir. . - Odamızın da desteklediği fuarlardan

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Şubat 2019

Yatırımcı Sunumu Şubat 2019 Yatırımcı Sunumu Şubat 2019 GSYH nin %'si Olarak Askeri Harcamalar GSYH (Milyar $ - cari fiyatlarla) Türkiye ve ASELSAN ın Küresel Savunmadaki Yeri NATO nun en büyük 2. ordusuna sahip olan Türkiye nin

Detaylı

GİTES KİMYA EYLEM PLANI

GİTES KİMYA EYLEM PLANI GİTES KİMYA EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 HEDEF -2 2.1 PETROKİMYA SEKTÖRÜNDE YATIRIM İHTİYACININ KARŞILANMASI Yeni rafineri ve petrokimya entegre yatırımlarının hayata geçirilmesi desteklenecektir. Tüketimin

Detaylı

aselsan Yatırımcı Sunumu Mart 2015

aselsan Yatırımcı Sunumu Mart 2015 aselsan Yatırımcı Sunumu Mart 2015 İÇERİK 1. Küresel Savunma Sektörü 2. ASELSAN Hakkında 3. Satışlar ve İhracat 4. Bakiye Siparişler 5. Marjlar & Oranlar 6. Sürdürülebilirlik 7. Yetenek Yönetimi 8. İletişim

Detaylı

2010 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

2010 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2010 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak 2010 yılına ilişkin bütçe hazırlıkları çerçevesinde 29,1 Milyon TL bütçe tavanı içerisinde kalabilmek amacıyla, harcama

Detaylı

Ramazan KARABULUT (SSM)

Ramazan KARABULUT (SSM) Ramazan KARABULUT (SSM) TÜRKİYE DEKİ UZAY PROJELERİ - 2 SSM Uzay Daire Başkanlığı 16 HABERLEŞME UYDULARI BUGÜN TÜRKSAT-1A; 1994 TÜRKSAT-1B; 1994 TÜRKSAT-1C; 1996 TÜRKSAT-2A; 1/16 TÜRKSAT-3A; 8 TÜRKSAT-4A;

Detaylı

Sanayileşme Daire Başkanlığı

Sanayileşme Daire Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı ENDÜSTRİYEL YETKİNLİK DEĞERLENDİRME ve DESTEKLEME PROGRAMI (EYDEP) 28 Kasım 2017 2/22 AMAÇ EYDEP, savunma sektörü firmalarının endüstriyel yetkinlik envanterinin çıkarılmasını,

Detaylı