CNC TEZGÂHLARDA KESİCİ TAKIM YÖNETİMİ ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CNC TEZGÂHLARDA KESİCİ TAKIM YÖNETİMİ ÖZET"

Transkript

1 CNC TEZGÂHLARDA KESİCİ TAKIM YÖNETİMİ Alper SOFUOĞLU Gazi Üniversitesi, Maltepe, Ankara Makine Mühendisliği bölümü R. Aykut ARAPOĞLU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü ogu.edu.tr ÖZET Başarılı bir imalat; imalat yöntemi, tezgâhlar ve kesici takımlar olmak üzere 3 unsurun yardımıyla gerçekleşir. Günümüzde kesici takımların doğru seçilmesi başarılı bir imalatın gerçekleşmesi için önem taşımaktadır. Kesici takımların doğru seçilememesi toplam işlem maliyetlerinin artmasına ve atölye içinde aksaklıklara neden olmaktadır. Bu çalışmada, bir kamu kuruluşuna ait bir atölyenin takımhanesi için tezgâhlardaki boş kalmayı önlemek ve toplam kapasiteden maksimum yararlanmak amacıyla matematiksel model kullanılacaktır. Matematiksel model olarak karma tamsayılı programlama kullanılacaktır. Matematiksel model; magazin kapasitesi, takım grubu alternatifi, toplam işlem süreleri ve makine kapasitesi kısıtlarından oluşacaktır. Karar değişkenleri takımlar ve işlem süreleri olacak olup, takım karar değişkeni 0-1 tamsayılı değişken, işlem süreleri karar değişkeni negatif olmayan sürekli değişken olacaktır. Amacımız kapasiteden maksimum şekilde yararlanmak olacaktır. Bu çalışmalar, bilgisayar kontrollü nümerik tezgâhlar(cnc) üzerinde yapılacaktır. Bu modeller sayesinde operasyonlara daha uygun takımlar atanabilecektir. Modelde varsayım olarak işlerin bölünebileceği kabul edilecektir. Modelin çözümü için LINGO 12.0 programından yararlanılacaktır. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Kesici Takım Yönetimi

2 1. GİRİŞ Başarılı bir imalat; imalat yöntemi, tezgâhlar ve kesici takımlar olmak üzere 3 unsurun yardımıyla gerçekleşir. Kesici takımlar, talaş kaldırma işleminin gerçekleştirilmesinde asıl elemanlardır. Günümüzde kesici takımların doğru seçimi başarılı bir imalatın gerçekleşmesi için önemlidir. İmalat yöntemlerindeki ve tezgâhlardaki yenilikler kesici takımların gelişimini zorunlu kılmaktadır. Atölye içerisinde deneme-yanılma yöntemiyle kesici takım seçimi ve yönetimi zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Bunun için kesici takım seçimi ve yönetimini yapacak teknik eleman veya operatörün kesici takımları etkileyen parametreleri iyi bilmesi gerekir. Operatörün deneyim ve tecrübesine dayanılarak yapılan teknik uygulamalar bilimsel bir temele sahip değildir. Bunun için modern yöntemler geliştirilmiştir. Geliştirilen bu modern yöntemlerde problemlerin çözümü için sistematik bir sıra izlenir. Bu çalışmada, işçilerin takım isteklerine zamanında cevap verilememesi nedeniyle makine kapasitelerinden yeterince yararlanılamamasına çözüm olarak karma tamsayılı matematiksel model oluşturulmuştur. Karar değişkenler, takımların tezgahlara atanmasını gösteren 0-1 tamsayılı değişkenler ve takımların makinalardaki işlem sürelerini gösteren sürekli pozitif değişkenleridir. Model; işlem süreleri, makine kapasiteleri, magazin kapasiteleri ve takım alternatifleri kısıtlarından oluşmaktadır. Modelin amacı maksimum olarak makine kapasitelerinden yararlanmaktır. 2. LİTERATÜR TARAMASI Aktürk ve Avcı(1996), kesici takımlar için matematiksel bir model oluşturmuşlardır. En iyi işleme koşullarının ve takım dağıtımının aynı anda sağlanmasıyla üretim maliyetlerinin minimize edilmesini sağlamışlardır. Oluşturdukları yöntemde daha önce yapılan çalışmalarda yer almayan takım sayısı, takım çeşidi ve takım ömrü kısıtlarını dikkate almışlardır. Bu yöntem birçok işlem serisi için uygulanabilir. Gyampah ve Meredith(1996), esnek imalat sistemleri için 3 sezgisel yöntem önermişlerdir. Bunun için simülasyon çalışması yapmışlardır. Takım tahsisinde takım magazin kapasitesinin tam kullanımını amaçlayan yaklaşım, takım değişimlerini en küçüklemeyi amaçlayan yaklaşımdan daha iyi performans göstermiştir. İki amacı birleştiren çözümün daha iyi sonuçlar üreteceğini öngörmüşlerdir.

3 Aktürk ve Önen(1999), toplam üretim maliyetini en küçükleyen yeni bir algoritma geliştirmişlerdir. Bu algoritma ile takım tahsisi, işleme koşulları, parti miktarını belirleme problemlerini aynı anda çözmüşlerdir. Daha önceki çalışmalar, parti miktarını belirleme ve takım yönetimi sorunlarını ayrı ayrı çözerken, bu çalışmada 2 durum birleştirilmiştir. Çalışmalarını CNC tezgâhlar üzerinde yapmışlardır. Lee ve ark.(2003), işlem sırasını ve takım tahsisini aynı anda dikkate alan bütünleşik bir model önermişlerdir. Bu modelde amaç takım bekleme sürelerinin en küçüklenmesidir. Mendes ve ark.(2003), karma tamsayılı doğrusal programlama modeli geliştirmişlerdir. Parti belirleme, takım tahsisi ve işlem planının seçimi problemlerini aynı anda çözmüşlerdir. Net kârın en büyüklenmesi amaç olmuştur. Chan ve Swarnkar(2006), esnek imalat sistemlerinde kesici takımların seçimi ve işlemlerin tahsisi için oluşturulan bulanık hedef programlama modeline karınca kolonisi optimizasyonu yaklaşımını uygulamışlardır. Modelde, takım ömrü, takım magazin kapasitesi ve işleme süresi kısıtlarını kullanmışlardır. Modelde amaç, işleme maliyetlerinin, hazırlık maliyelerinin ve taşıma maliyetlerinin minimize etmektir. Zeballos(2010), esnek imalat sistemleri için kısıt programlama yaklaşımını kullanmışlardır. Model, takım sayısı, takım ömrü, takım magazin kapasitesi, parçaların tamamlanma süreleri ve hazırlık-işlem maliyetleri kısıtlarını içermektedir. Oluşturdukları model ile takım tahsisi, takım planlama, makine atamaları, rotalama gibi problemlerin üstesinden gelmiştir. Wang ve ark.(2011), kesici takım değişimlerini dikkate alan ve maliyeti düşüren bir model geliştirmişlerdir. Tornalama işlemlerini göz önüne alarak yaptıkları çalışmada, çok sık veya çok az takım değiştirmenin takımların verimsiz kullanılmasına neden olduğunu belirtmişlerdir. Reçel ve ark.(2011), özel bir firmada üretime taşınan kesici takımların Milkrun sistemine uygun en kısa ve kapalı çevrim oluşturacak rotayla dağıtılmasını sağlamışlardır. İlk giren ilk çıkar(fifo) sistemine uygun olmayan stok noktalarının FIFO sistemine uygun hale getirmişlerdir. Sonuç olarak optimum stok seviyelerinde üretim ihtiyaçlarına yanıt veren, FIFO prensibiyle çalışan, kanbanla kontrol edilen minimum süreli rota üzerinde otomatik bir araçla takım ve tutucularının tedarik edildiği bir sistem kurmuşlardır.

4 3. ARAŞTIRMA BULGULARI VE SONUÇLAR Bu çalışmada bir kamu kurumundaki imalat sistemi ele alınmıştır. Bilgisayar kontrollü nümerik tezgahlarda toplam kapasitenin artması için matematiksel model kullanılmıştır(bilgin and Azizoğlu, 2006). Bu matematiksel model karma tamsayılı bir modeldir. Problemde n tane işlem, m tane paralel tezgahta yapılacaktır. İşlemler makinelerde bölünebilecektir. Pi, i. işlem için ayrılan üretim süresini saat olarak gösterecektir. Cj, j. makinenin makine kapasitesini gösterecek olup birimi saattir. Makine j nin magazin kapasitesi Sj ile gösterilecektir. Sistemde t takım çeşidi olacak olup, her takım magazinde bir yer kaplayacaktır. Aynı takım grubundan Rk(k=1, t) tane olacaktır. Takım atandıktan sonra işlemler gerçekleştirilecektir. Amacımız toplam kapasiteden maksimum şekilde yararlanmak olacaktır. Bilgin ve Azizoğlu(2006) nun oluşturdukları modelde takımların birer birer tezgâha atanması söz konusu iken oluşturduğumuz bu modelde takım grubunun tezgâha atanması söz konusudur. Karar değişkenlerimiz Xij ve Zkj olup şu şekilde tanımlanmaktadır. Zkj= {1, takımlar grubu k makine j ye atanırsa; 0, dd. Xij= i. işlemin j. makinadaki büyüklüğü (saat) i indisi işlem sayısını gösterir. Modelimizde 5 işlem incelenecektir. Bu işlemler ve iş elemanları şu şekildedir(tablo 1). Tablo 1. Örnek olarak seçilen 5 işlem ve iş elemanları 1.Kovanın 2.Dönüş makarası kapağının 3.Burç 4.Pancar boşaltma konveyörü zincir dişlisinin incelenmesi 5.Vakum hava pompa milinin 1.1.Dış çap 2.1.Alın 3.1.Alın 4.1.Alın 5.1.Boy 1.2.İç çap 2.2.Çap 3.2.Boy 4.2.Boy 5.2.Çap 1.3.Boy 2.3.Delik işleme 3.3.İç çap Dış çap 4.3.Çap - - -

5 EK-1 de model ile ilgili tüm parametreler gösterilmiştir. j indisi makine sayısını gösterir. Modelimizde 2 makine olacaktır. Makineler paralel çalışan bilgisayar kontrollü nümerik tezgahlar olacaktır. k indisi farklı çeşit takım grubu sayısını gösterir. Modelimizde 5 farklı takım grubu olacaktır. Kısıtlar şu şekildedir: İşlemlerin büyüklüğü(saat), o işlemler için atanan toplam süreyi(saat) geçmemelidir. X ij j P i (1) İşlemlerin büyüklüğü makine kapasitelerini aşmamalıdır. i X ij C j (2) Makine j ye atanan takım sayısı tezgahın magazin kapasitesini aşmamalıdır. k T k Z kj S j (3) k. çeşit takım grubunun takımhanede Rk alternatifi vardır. j Z kj R k (4) Gereken takımlar tezgahlara yerleştirildikten sonra işlem gerçekleştirilebilir. iιkεl(i) X ij min { C j, iιkϵl(i) P i }. Z kj (5)

6 İşlem için gerekli takımlar atandığında o işlem için süre atanacaktır. Yani işlem i yi gerçekleştirmek için l(i) takım seti takım magazininde yer almalıdır. İşler makinalara bölünebilir. Xij sürekli negatif olmayan değişkendir. Zkj tamsayılı değişkendir. Xij 0, Zkj ε {0,1} Amaç toplam kapasiteden maksimum yararlanmaktır. Enb i j X ij (6) Modelin kısıtları ve modelin amaç fonksiyonu parametreleriyle birlikte EK-2 de verilmiştir. Model Lingo 12.0 programında çözdürülmüştür. Lingoda modelin kodları EK-3 te verilmiştir. Modelin Lingo çıktıları EK-4 te gösterilmektedir. Tablo 2 de modelden elde edilen sonuçlar gösterilmektedir. Tablo 2. Modelin sonuçları İşlemler 1. makine 2. makine 1.Kovan Dönüş makarası kapağının 0.65 saat 2.55 saat 3.Burç 1.35 saat - 4.Pancar boşaltma konveyörü zincir dişlisinin - 7 saat 5. Vakum hava pompa milinin 8 saat 0.45 saat TOPLAM YARARLANILAN KAPASİTE: 20 saat(amaç fonksiyonunun değeri) 4. SONUÇLAR VE ÖNERİLER Bu çalışmada bir kamu kuruluşunda CNC tezgâhların kapasitelerinden maksimum yararlanmak amacıyla matematiksel model kullanılmıştır(bilgin ve Azizoğlu, 2006). Çalışma seçilen 2 tezgâh, 5 işlem ve iş elemanları için yapılmıştır.

7 Modelin sonuçlarına göre kovan işleminin yapılmamasına karar verilmiştir. Dönüş makarası kapağının ve vakum hava pompa milinin işlemlerinin 2 ye bölünmesi gerektiği, burç işleminin 1. makinada yapılması gerektiği ve pancar boşaltma konveyörü zincir dişlisinin işleminin 2. makinada yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Modele göre vakum hava pompa milinin işlemi tamamlanamamıştır. İleriki çalışmalarda işlemlerin önem sıralarına göre çizelgelenmesi modele ilave edilebilir.

8 5.KAYNAKLAR Aktürk, M., Avcı, S., Tool allocation and machining conditions optimization for CNC machines, European Journal of Operational Research, 94, , (1996). Gyampah, K., Meredith, J., A simulation study of FMS tool allocation procedures Journal of Manufacturing Systems, Vol.15, No.6, (1996). Aktürk, M., Önen, S., Joint lot sizing and tool management in an CNC environment, Computers in Industry, 40, 61-75, (1999). Lee, C., Kim, S., Choi, J., Operation sequence and tool allocation in flexible manufacturing systems under dynamic tool allocation, Computers-Industrial Engineering, 45, 61-73, (2003). Mendes, M., Mikhailov, M., Quassim, R., A mixed integer linear programming model for part mix, tool allocation, and process plan selection in CNC machining centres, International Journal of Machine Tools-Manufacture, 43, , (2003). Bilgin, S. and Azizoğlu, M, Capacity and tool allocation problem in flexible manufacturing systems, Journal of the Operational Research Society, No.57, pp ,(2006). Chan, F., Swarnkar, R., Ant colony optimization approach to a fuzzy goal programming model for a machine tool selection and operation allocation problem in an FMS Robotics and Computer Integrated Manufacturing, 22, , (2006). Zeballos, L., A constraint programming approach to tool allocation and production scheduling in flexible manufacturing systems, Robotics and Computer-Integrated Manufacturing, 26, , (2010). Reçel, S., Balcı, N., Çetin, B., Öztürk, N., Özalp, T., Özbey, H., Bir otomotiv yan sanayi firmasında kesici takımlar için çekme ve milkrun sisteminin uygulanması, Endüstri Mühendisliği dergisi, Cilt 22, Sayı 3, 71-87, (2011). Wang, Y., Chiu, Y., Hung, Y., Optimization of multi-task turning operations under minimal tool waste consideration, Robotics and Computer-Integrated Manufacturing, 27, , (2011).

9 EK-1 Karma Tamsayılı Modelin Parametreleri Tablo 3. İşlemler, takımlar ve makinalar ile ilgili parametreler İş elemanları İşlem süreleri Takım çeşitleri Takım grubu Makinalar Makine alternatif sayıları kapasiteleri 1.1.Dış çap 1 saat T1 CNC Torna 10 saat 1.2.İç çap 1 saat T2 4 CNC Torna 10 saat 1.3.Boy 1,75 saat T3 2.1.Alın 1,2 saat T4 2.2.Çap 1,2 saat T Delik işleme 0,8 saat T6 3.1.Alın 0,32 saat T7 3.2.Boy 0,32 saat T İç çap 0,35 saat T9 3.4.Dış çap 0,35 saat T Alın 3 saat T Boy 1,5 saat T Çap 2,5 saat T Boy 6 saat T Çap 4 saat T15 2

10 EK-2 Matematiksel Modelin Kısıtları ve Amaç Fonksiyonu X1 1+ X1 2 3,75 saat X2 1 +X2 2 3,2 saat X3 1+ X3 2 1,35 saat X4 1+ X4 2 7 saat X5 1+ X saat X1 1+X2 1+X3 1+X4 1+X5 1 10saat X1 2+X2 2+X3 2+X4 2+X saat 3Z1 1+3Z2 1+4Z3 1+3Z4 1+2Z takım 3Z1 2+3Z2 2+4Z3 2+3Z4 2+2Z5 2 8 takım Z1 1+ Z1 2 4 takım Z2 1 +Z2 2 3 takım Z3 1+ Z3 2 3 takım Z4 1+ Z4 2 3 takım Z5 1+ Z5 2 2 takım

11 EK-2 (devam) X Z1 1 X Z1 2 X Z2 1 X Z2 2 X Z3 1 X Z3 2 X Z4 1 X Z4 2 X Z5 1 X Z5 2 X1 1 3,75. Z1 1 X21 3,2. Z2 1 X31 1,35. Z3 1 X41 7. Z4 1 X12 3,75. Z1 2 X2 2 3,2. Z2 2 X3 2 1,35. Z3 2 X42 7. Z4 2 X Z5 1 X Z5 2 Enb (X1 1+X2 1+X3 1+X4 1+X5 1+ X1 2+X2 2+X3 2+X4 2+X5 2)

12 EK-3 Lingo Modelinin Kodları

13 EK-4 Modelin Lingo Çıktıları Global optimal solution found. Objective value: Objective bound: Infeasibilities: Extended solver steps: 0 Total solver iterations: 16 Model Class: MILP Total variables: 20 Nonlinear variables: 0 Integer variables: 10 Total constraints: 35 Nonlinear constraints: 0 Total nonzeros: 90 Nonlinear nonzeros: 0 Variable Value S( 1) S( 2) C( 1) C( 2) P( 1) P( 2) P( 3) P( 4) P( 5) R( 1) R( 2) R( 3) R( 4) R( 5) Q( 1) Q( 2) Q( 3) Q( 4) Q( 5) X( 1, 1) X( 1, 2) X( 2, 1) X( 2, 2) X( 3, 1) X( 3, 2) X( 4, 1) X( 4, 2) X( 5, 1) X( 5, 2) Z( 1, 1) Z( 1, 2) Z( 2, 1) Z( 2, 2) Z( 3, 1) Z( 3, 2) Z( 4, 1) Z( 4, 2) Z( 5, 1) Z( 5, 2)

14

Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu

Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu Tamer Eren Kırıkkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, 71451,

Detaylı

ULUSLARARASI INTERMODAL TAŞIMA AĞINDA OPTIMAL ROTA SEÇİMİ

ULUSLARARASI INTERMODAL TAŞIMA AĞINDA OPTIMAL ROTA SEÇİMİ III. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.df.ULK.2017.005 ULUSLARARASI INTERMODAL TAŞIMA AĞINDA OPTIMAL ROTA SEÇİMİ ÖZET Melis Özdemir, Berker İnkaya, Bilge Bilgen 1 Globalleşen dünyada taşımacılık

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: IND 3907

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: IND 3907 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MATEMATİKSEL MODELLEME ve UYGULAMALARI Dersin Orjinal Adı: MATHEMATICAL MODELING AND APPLICATIONS Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans,

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Safiye Turgay Doç.Dr. İsmail Erol Fulya Türkmen Abant Izzet Baysal Universitesi

Yrd.Doç.Dr. Safiye Turgay Doç.Dr. İsmail Erol Fulya Türkmen Abant Izzet Baysal Universitesi Lojistik Yönetim Sürecinin Analitik Modeli Ve Sektörel Uygulaması Yrd.Doç.Dr. Safiye Turgay Doç.Dr. İsmail Erol Fulya Türkmen Abant Izzet Baysal Universitesi Giriş İş dünyasında uluslar arası düzeyde rekabetin

Detaylı

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL)

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik biçiminde verilmesi durumunda amaca

Detaylı

İleri Yöneylem Araştırması Uygulamaları Tam Sayılı Programlama

İleri Yöneylem Araştırması Uygulamaları Tam Sayılı Programlama İleri Yöneylem Araştırması Uygulamaları Tam Sayılı Programlama Dr. Özgür Kabak 2016-2017 Güz } Gerçek hayattaki bir çok problem } tam sayılı değişkenlerin ve } doğrusal kısıt ve amaç fonksiyonları ile

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Tanıtım Sunumu AĞUSTOS 2017 ANKARA Endüstri Mühendisliği Nedir? o Endüstri Mühendisliği; Hızla ilerlemekte olan teknik ve teknolojiyi;

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü 2017-2018 Bahar Yarıyılı Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 8 Yrd. Doc. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr Tek Modelli Düz MHD Problemlerinin

Detaylı

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR

CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR CETP KOMPOZİTLERİN DELİNMELERİNDEKİ İTME KUVVETİNİN ANFIS İLE MODELLENMESİ MURAT KOYUNBAKAN ALİ ÜNÜVAR OKAN DEMİR Çalışmanın amacı. SUNUM PLANI Çalışmanın önemi. Deney numunelerinin üretimi ve özellikleri.

Detaylı

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR - - - - - Bölüm Seçin - - - - - Gönder Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl 141000000001101 Akademik ve Sosyal Oryantasyon Academic and Social Orientation 1 0 0 1 0 1 TR 441000000001101 Fizik I Physics I

Detaylı

Lisans : İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi (1980-1984) : Kimya Mühendisliği Bölümü

Lisans : İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi (1980-1984) : Kimya Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Demet BAYRAKTAR ın Özgeçmişi Adı, Soyadı : Demet BAYRAKTAR Adresi : İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi Maçka, 34367 ISTANBUL Telefon : (0212) 293 13 00 / 2084 (0212) 296 40 40 Faks

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak TP Çözümü TP problemlerinin çözümü için başlıca iki yaklaşım vardır kesme düzlemleri (cutting planes) dal sınır (branch and bound) tüm yaklaşımlar tekrarlı

Detaylı

COMPUTER AIDED OPTIMISATION OF MACHINING PARAMETERS IN MILLING OPERATIONS

COMPUTER AIDED OPTIMISATION OF MACHINING PARAMETERS IN MILLING OPERATIONS Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 7 Sayı1-2, (2003), 1-14 FREZELEME İŞLEMLERİNDE EKONOMİK İŞLEME ŞARTLARININ OPTİMİZASYONU Metin ZEYVELİ*, Mahmut GÜLESİN** *ZKÜ Karabük Teknik Eğitim

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI

ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI 3. Ulusal Talaşlı İmalat Sempozyumu, 04-05 Ekim 2012, Ankara, Türkiye Özet ROBOTLU HÜCRELERDE YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ KULLANILARAK ROBOT ÇEVRİM ZAMANININ VE VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI Ardan KAYAALTI a,

Detaylı

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI Ömer PEKDUR 1, Can CANDAN 2, Davut AKDAŞ 3, Yaşar AKMAN 4, Sabri BIÇAKÇI 5 1 opekdur@gmail.com 6 ncı Ana Bakım Merkezi Komutanlığı,

Detaylı

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME. Yrd. Doc. Dr. İbrahim KÜÇÜKKOÇ

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME. Yrd. Doc. Dr. İbrahim KÜÇÜKKOÇ 2017-2018 Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME Yrd. Doc. Dr. İbrahim KÜÇÜKKOÇ Web: http://ikucukkoc.baun.edu.tr Email: ikucukkoc@balikesir.edu.tr 1 Genel

Detaylı

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME

Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME 2018-2019 Güz Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM4129 ÇİZELGELEME (Ders Planı, Değerlendirme Kriterleri, Kaynaklar, Giriş) Dr. Öğr. Üyesi İbrahim KÜÇÜKKOÇ Web: http://ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

Doğrusal Programlama ve Excel Çözücü Uygulamasıyla Optimum Rasyon Çözümü

Doğrusal Programlama ve Excel Çözücü Uygulamasıyla Optimum Rasyon Çözümü Doğrusal Programlama ve Excel Çözücü Uygulamasıyla Optimum Rasyon Çözümü MIN maliyet= $1X 1 + $2X 2 Subject to: 1X 1 + 1X 2 >=10 (Kalsiyum) 3X 1 +1X 2 >=15 (Protein) 1X 1 +6X 2 >=15 (Enerji) ve X 1 >=0,

Detaylı

KİNETİK MODEL PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN OPTİMİZASYON TEKNİKLERİNİN KIYASLANMASI

KİNETİK MODEL PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN OPTİMİZASYON TEKNİKLERİNİN KIYASLANMASI KİNETİK MODEL PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN OPTİMİZASYON TEKNİKLERİNİN KIYASLANMASI Hatice YANIKOĞLU a, Ezgi ÖZKARA a, Mehmet YÜCEER a* İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği

Detaylı

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır.

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır. İmalatın amacı, ham madde halinde bulunan herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle dönüştürmektir. İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ KONU BİLDİRİM FORMU

BİTİRME ÖDEVİ KONU BİLDİRİM FORMU Öğretim Elemanın Adı Soyadı: Prof. Dr. Ali KOKANGÜL BİTİRME ÖDEVİ 1 Yalın üretim a, b, c, d 2 Malzeme stok optimizasyonu a, b, c, 3 Yaratıcı düşünce ve fikir üretme a, b, c, d 4 Matematiksel modelleme

Detaylı

Yöneylem Araştırması III

Yöneylem Araştırması III Yöneylem Araştırması III Doç. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III 1 BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA

Detaylı

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ Yöneylem Araştırması III Prof.Dr. Bilal TOKLU btoklu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA HEDEF

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖN-LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖN-LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖN-LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı Dersin adı: CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Dersin Kodu: MAK2123 AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Önlisans Mesleki 4 s/hafta

Detaylı

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük Özet Günümüzde Teknolojinin gelişmesi

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2016-2017 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 6 6 ENM 102 Matematik II 4 0 6 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) TORNA TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) TORNA TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) TORNA TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Bilgisayar Sayısal Kontrollü (CNC)

Detaylı

Üretim Sistemleri (IE 509) Ders Detayları

Üretim Sistemleri (IE 509) Ders Detayları Üretim Sistemleri (IE 509) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Üretim Sistemleri IE 509 Seçmeli 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİNİN VARDİYA BAZINDA ÇİZELGELENMESİ PROBLEMİ İÇİN BİR HEDEF PROGRAMLAMA MODELİ

PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİNİN VARDİYA BAZINDA ÇİZELGELENMESİ PROBLEMİ İÇİN BİR HEDEF PROGRAMLAMA MODELİ Endüstri Mühendisliði Dergisi Cilt: 24 Sayý: 1-2 Sayfa: (12-26) Makale PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİNİN VARDİYA BAZINDA ÇİZELGELENMESİ PROBLEMİ İÇİN BİR HEDEF PROGRAMLAMA MODELİ Serhat KAYA, Tuğba SARAÇ*

Detaylı

Sigma 2006/3 Araştırma Makalesi / Research Article A SOLUTION PROPOSAL FOR INTERVAL SOLID TRANSPORTATION PROBLEM

Sigma 2006/3 Araştırma Makalesi / Research Article A SOLUTION PROPOSAL FOR INTERVAL SOLID TRANSPORTATION PROBLEM Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 6/ Araştırma Makalesi / Research Article A SOLUTION PROPOSAL FOR INTERVAL SOLID TRANSPORTATION PROBLEM Fügen TORUNBALCI

Detaylı

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Kesme Hızının Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin İncelenmesi 1/5 DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 1. AMAÇ Bu deneyin amacı; üretilen parçaların yüzey pürüzlülüğünü belirlemek

Detaylı

KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM

KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME VE İŞGÜCÜ ATAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM * A New Approach For Mıxed Model Assembly Lıne Balancıng And Worker Assıgnment Problem Yusuf KUVVETLİ Endüstri Mühendisliği

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 4 6 ENM 102 Matematik II 4 0 4 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

TALEBİN BELİRSİZ OLDUĞU TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMINDA BULANIK ENİYİLEME YAKLAŞIMI

TALEBİN BELİRSİZ OLDUĞU TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMINDA BULANIK ENİYİLEME YAKLAŞIMI Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 8, Sayı 17, 2012 Int. Journal of Management Economics and Business, Vol. 8, No. 17, 2012 TALEBİN BELİRSİZ OLDUĞU TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMINDA BULANIK

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015-2016 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön şart* Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön

Detaylı

HAZIRLIK FAALİYETLERİ FIRSAT MALİYETLERİNİN ÜRETİM KARARLARINA ETKİSİ

HAZIRLIK FAALİYETLERİ FIRSAT MALİYETLERİNİN ÜRETİM KARARLARINA ETKİSİ HAZIRLIK FAALİYETLERİ FIRSAT MALİYETLERİNİN ÜRETİM KARARLARINA ETKİSİ Adem DURSUN * Yaşar ÖZ ** Özet: Bu çalışmada, hazırlık faaliyetleri fırsat maliyetlerinin üretim kararlarına etkisi araştırılmaktadır.

Detaylı

ZERO-ONE PROGRAMMING MODEL FOR SCHEDULING PROBLEMS OF ORGANIZATIONS THAT HAVE LABOURS WORKING THREE DAYS AWEEK AND HAVE MULTIPLE SHIFTS

ZERO-ONE PROGRAMMING MODEL FOR SCHEDULING PROBLEMS OF ORGANIZATIONS THAT HAVE LABOURS WORKING THREE DAYS AWEEK AND HAVE MULTIPLE SHIFTS 188 HAFTADA ÜÇ GÜN ÇALIŞAN İŞGÖRENLERİ VE ÇOKLU VARDİYALARI OLAN ORGANİZASYONLARIN ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ İÇİN SIFIR BİR PROGRAMLAMA MODELİ ÖZ Banu SUNGUR * Hızlandırılmış çalışma haftası işgörenlerin

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE BİR KOBİ DE HİZMET ÜRETİM PLANLAMASI SERVICES PRODUCTION PLANNING WITH LINEAR PROGRAMMING MODEL: THE CASE OF A SME

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE BİR KOBİ DE HİZMET ÜRETİM PLANLAMASI SERVICES PRODUCTION PLANNING WITH LINEAR PROGRAMMING MODEL: THE CASE OF A SME Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (ERZSOSDE) VIII-II: 139-148 [2015] DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE BİR KOBİ DE HİZMET ÜRETİM PLANLAMASI SERVICES PRODUCTION PLANNING WITH LINEAR

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 5 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 En Erken ve En Gec Istasyon

Detaylı

Afet Yardım Operasyonlarında CBS Tabanlı Acil Müdahale Sistemi

Afet Yardım Operasyonlarında CBS Tabanlı Acil Müdahale Sistemi Afet Yardım Operasyonlarında CBS Tabanlı Acil Müdahale Sistemi Erdinç Bakır 1, Dr. Onur Demir 1 & Dr. Linet Ozdamar 2 1 Bilg. Müh. Bölümü 2 Sistem ve End. Müh. Bölümü Yeditepe University, Istanbul, Turkey

Detaylı

Wichita State University Libraries SOAR: Shocker Open Access Repository

Wichita State University Libraries SOAR: Shocker Open Access Repository Wichita State University Libraries SOAR: Shocker Open Access Repository Mehmet Bayram Yildirim Industrial Engineering Paralel makineli bir üretim sisteminin karinca koloni, Optimizasyonu ile çizelgelenmesi

Detaylı

EĞİTİM KURUMLARINDA KARŞILAŞILAN NÖBET ÇİZELGESİ HAZIRLAMA PROBLEMİNDE KARAR MODELİ KULLANIMI

EĞİTİM KURUMLARINDA KARŞILAŞILAN NÖBET ÇİZELGESİ HAZIRLAMA PROBLEMİNDE KARAR MODELİ KULLANIMI EĞİTİM KURUMLARINDA KARŞILAŞILAN NÖBET ÇİZELGESİ HAZIRLAMA PROBLEMİNDE KARAR MODELİ KULLANIMI Özgür Kakmacı Hv.K.K., Lojistik Plan Koordinasyon Daire Başkanlığı, 06100, Bakanlıklar, Ankara. Servet Hasgül

Detaylı

CNC Freze Tezgâhı Programlama

CNC Freze Tezgâhı Programlama CNC Freze Tezgâhı Programlama 1. Amaç CNC tezgâhının gelişimi ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Başarılı bir CNC programlama için gerekli kısmî programlamanın temellerini anlamak. Hazırlayıcı

Detaylı

Total Contribution. Reduced Cost. X1 37,82 480 18.153,85 0 basic 320 512. X2 22,82 320 7.302,56 0 basic 300 M. Slack or

Total Contribution. Reduced Cost. X1 37,82 480 18.153,85 0 basic 320 512. X2 22,82 320 7.302,56 0 basic 300 M. Slack or HRS şirketi BRN Endüstrileri ile bir anlaşma yapmış ve her ay BRN ye üretebildiği kadar A ürününden sağlamayı garanti etmiştir. HRS de vasıflı ustalar ve çıraklar çalışmaktadır. Bir usta, bir saatte 3

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Lisans Öğretim Planı (Türkçe) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI I. SEMESTER MAT111 Matematik I Calculus I 4 0 4 5 FİZ101 Fizik I Physics I 3

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Emrah B. EDİS

Yrd. Doç. Dr. Emrah B. EDİS Yrd. Doç. Dr. Emrah B. EDİS ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 997-00 Y. Lisans Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

ÖĞRENME VE BOZULMA ETKİLİ TEK MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ LEARNING AND DETERIORATING EFFECTS ON THE SINGLE MACHINE SCHEDULING PROBLEMS

ÖĞRENME VE BOZULMA ETKİLİ TEK MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ LEARNING AND DETERIORATING EFFECTS ON THE SINGLE MACHINE SCHEDULING PROBLEMS ÖĞRENME VE BOZULMA ETKİLİ TEK MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ ÖZET Tamer EREN Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Ankara Yolu 71451 KIRIKKALE tameren@hotmail.com Klasik çizelgeleme problemlerinde

Detaylı

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlamanın Temelleri Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlama Nedir? Bir Doğrusal Programlama Modeli doğrusal kısıtlar altında bir doğrusal ğ fonksiyonun değerini ğ maksimize yada minimize

Detaylı

GECİKEN İŞ SAYISI VE GECİKME ARALIĞI ÖLÇÜTLÜ ZAMANA-BAĞIMLI ÖĞRENME ETKİLİ ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ

GECİKEN İŞ SAYISI VE GECİKME ARALIĞI ÖLÇÜTLÜ ZAMANA-BAĞIMLI ÖĞRENME ETKİLİ ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 27, No 4, 875-879, 2012 Vol 27, No 4, 875-879, 2012 GECİKEN İŞ SAYISI VE GECİKME ARALIĞI ÖLÇÜTLÜ

Detaylı

ATAMA (TAHSİS) MODELİ

ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ Doğrusal programlamada kullanılan bir başka hesaplama yöntemidir. Atama problemleri, doğrusal programlama (simpleks yöntem) veya transport probleminin çözüm

Detaylı

GAMS Kullanım Notları

GAMS Kullanım Notları GAMS Kullanım Notları Dilay Çelebi İstanbul Teknik Üniversitesi 1. Giriş Aşağıdaki DP problemini ele aldığımızı varsayalım. Z min = 4x 1 + 2x 2 + 33x 3 (1) x 1 4x 2 + x 3 12 (2) 9x 1 + 6x 2 = 15 (3) 5x

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Rıfat Gürcan Özdemir. 2. Doğum Tarihi : 07.01.1969. 3. Ünvanı : Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Rıfat Gürcan Özdemir. 2. Doğum Tarihi : 07.01.1969. 3. Ünvanı : Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Rıfat Gürcan Özdemir 2. Doğum Tarihi : 07.01.1969 3. Ünvanı : Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Endüstri Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi 1990

Detaylı

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC)

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) Dersin Modülleri Tornada CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Programı ile Tornalama Frezede CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Frezeleme

Detaylı

BENZETİM İLE KESİCİ TAKIM VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI

BENZETİM İLE KESİCİ TAKIM VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI BENZETİM İLE KESİCİ TAKIM VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI Alper SOFUOĞLU Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Maltepe, Ankara Aykut ARAPOĞLU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK Tezleri Proje Kelimesi Taraması Sonuçları Toplam Çalışma Sayısı 1833 İncelenen 1673 İlgisiz 372 Toplam İncelenen 1301 X Projesi 720 Proje Yönetimi 123 Yatırım Projeleri

Detaylı

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri 3.2.4. Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri Duyarlılık analizinde doğrusal programlama modelinin parametrelerindeki değişikliklerinin optimal çözüm üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Herhangi bir

Detaylı

Zeki Optimizasyon Teknikleri

Zeki Optimizasyon Teknikleri Zeki Optimizasyon Teknikleri Tabu Arama (Tabu Search) Doç.Dr. M. Ali Akcayol Tabu Arama 1986 yılında Glover tarafından geliştirilmiştir. Lokal minimum u elimine edebilir ve global minimum u bulur. Değerlendirme

Detaylı

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY KOMPAKT OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ CONTROLLED BY TYPE #1 Tek makine uygulamaları için mükemmel çözüm Yüksek hızda yükleme & boşaltma 4 kg parça yükleme & boşaltma kapasitesi Torna, freze ve taşlama tezgahları

Detaylı

EMM3208 Optimizasyon Teknikleri

EMM3208 Optimizasyon Teknikleri 2017-2018 Bahar Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM3208 Optimizasyon Teknikleri (GAMS Kurulumu ve Temel Özellikleri, GAMS ile Modellemeye Giriş) 3 Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

İş Sıralama ve Çizelgeleme. Gülşen Aydın Keskin

İş Sıralama ve Çizelgeleme. Gülşen Aydın Keskin İş Sıralama ve Çizelgeleme Gülşen Aydın Keskin 1. Tabu arama 2. Tavlama benzetimi 3. Genetik algoritmalar (GA) 4. Karınca kolonileri 5. Yapay sinir ağları (YSA) 6. Yapay bağışıklık sistemleri 7. Aç gözlü

Detaylı

ProModel ile Modelleme. Benzetim 14. Ders

ProModel ile Modelleme. Benzetim 14. Ders ProModel ile Modelleme Benzetim 14. Ders ProModel Menüleri ProModel temel olarak iki ayrı alandan oluşur, bu alanlar Main Menüler ve Layout Window udur. File menüsü ProModel Menüleri ProModel Menüleri

Detaylı

BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA KESİCİ TAKIMLAR İÇİN ÇEKME VE MILKRUN SİSTEMİNİN UYGULANMASI

BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA KESİCİ TAKIMLAR İÇİN ÇEKME VE MILKRUN SİSTEMİNİN UYGULANMASI Endüstri Mühendisliði Dergisi Cilt: 22 Sayý: 3 Sayfa: (71-87) Ödül Almış Çalışma BİR OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA KESİCİ TAKIMLAR İÇİN ÇEKME VE MILKRUN SİSTEMİNİN UYGULANMASI Seda REÇEL 1, Nurgül BALCI

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/19 İçerik Yöneylem Araştırmasının Dalları Kullanım Alanları Yöneylem Araştırmasında Bazı Yöntemler Doğrusal (Lineer) Programlama, Oyun Teorisi, Dinamik Programlama, Tam Sayılı

Detaylı

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları G şifreleri (kodları) CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 - G99 arasındadır.

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİK TASARIMI BAŞLIK HAZIRLAYAN Adı Soyadı DANIŞMAN Ünvanı Adı Soyadı ARALIK 2017 2 İÇİNDEKİLER İçindekiler Sayfası

Detaylı

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ Özgür ARMANERİ Dokuz Eylül Üniversitesi Özet Bu çalışmada, bir montaj hattı

Detaylı

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin DUYARLILIK ANALİZİ Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin değişmesinin problemin optimal çözümü üzerine etkisini incelemektedir. Oluşturulan modeldeki

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Tanıtımı. Endüstri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Bölüm Başkanı

Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Tanıtımı. Endüstri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Bölüm Başkanı E N D Ü S T R İ M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Tanıtımı Endüstri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Bölüm Başkanı Endüstri Mühendisi

Detaylı

1 Teknolojideki hızlı değişme ve gelişmeler üretim metot ve sistemlerini de hızla değiştirmektedir. Bu değişime ve gelişime bağlı olarak üretimde yeni teknolojiler ve üretim sistemleri kullanılmaktadır.

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Bilgisayar Sayısal Kontrollü

Detaylı

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde :, Üniversitesi 34156, stanbul, {g.karatas, c.catal}@iku.edu.tr Özet. sistematik ebilmek üzere, yöntemlerini in n veri belirlemek, ortaya konulan. IEEE Explorer, ACM Digital Library, Science Direct ve

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI TEZ BAŞLIĞI HAZIRLAYAN Adı Soyadı DANIŞMAN Ünvanı Adı Soyadı MAYIS 2017 2 İÇİNDEKİLER İçindekiler Sayfası

Detaylı

2013-2014 Bahar Y.Y. E-Mühendislik Yönetimi Proje Dersi Danışman Listesi ve İlgi Alanları

2013-2014 Bahar Y.Y. E-Mühendislik Yönetimi Proje Dersi Danışman Listesi ve İlgi Alanları 2013-2014 Bahar Y.Y. E-Mühendislik Yönetimi Proje Dersi Danışman Listesi ve İlgi Alanları Prof. Dr. Orhan TORKUL 1. Bilişim Sistemleri Analiz ve Tasarımı 2. İş Zekası Sistemleri 3. Ortak Çalışma Sistemleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Pınar MIZRAK ÖZFIRAT

Yrd. Doç. Dr. Pınar MIZRAK ÖZFIRAT Yrd. Doç. Dr. Pınar MIZRAK ÖZFIRAT ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 996-000 Y. Lisans Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT LABORATUARI DENEY FÖYÜ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT LABORATUARI DENEY FÖYÜ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İŞLEME HASSASİYETİ (İŞ PARÇASI YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÖLÇÜMÜ) DERSİN

Detaylı

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta:

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: Genetik Algoritmalar Bölüm 1 Optimizasyon Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: adem.tuncer@yalova.edu.tr Optimizasyon? Optimizasyon Nedir? Eldeki kısıtlı kaynakları en iyi biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2015-2016 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME

Detaylı

Üretim Planlama ve Kontrol (IE 307) Ders Detayları

Üretim Planlama ve Kontrol (IE 307) Ders Detayları Üretim Planlama ve Kontrol (IE 307) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Üretim Planlama ve Kontrol IE 307 Güz 3 0 0 3 5.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Pazarlama hakkında genel bilgiler / Mallar ve Hizmetler / Pazarlama İşlevleri / Pazarlama Yönetimi / Dağıtım Kanalları / Fiyat / Pazar Araştırması.

Pazarlama hakkında genel bilgiler / Mallar ve Hizmetler / Pazarlama İşlevleri / Pazarlama Yönetimi / Dağıtım Kanalları / Fiyat / Pazar Araştırması. SEÇMELİ DERSLER END 454 MALZEME AKTARMA SİSTEMLERİ Malzeme aktarma sistemlerine giriş, malzeme aktarma sistemi ilkeleri, malzeme aktarma sistemleri sınıflandırılması, konveyörler, otomatik kılavuzlu araçlar,

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA TEKNİĞİ İLE KÖMÜR DAĞITIM OPTİMİZASYONU COAL DISTRIBUTION OPTIMIZATION BY UTILIZING LINEAR PROGRAMMING

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA TEKNİĞİ İLE KÖMÜR DAĞITIM OPTİMİZASYONU COAL DISTRIBUTION OPTIMIZATION BY UTILIZING LINEAR PROGRAMMING Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XX, S.1, 2007 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XX, No:1, 2007 Makalenin Geliş Tarihi : 17.02.2006 Makalenin Kabul Tarihi : 16.11.2006

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Quadratic Programming Bir karesel programlama modeli aşağıdaki gibi tanımlanır. Amaç fonksiyonu: Maks.(veya Min.) z

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Bu bölümde eşitsizlik kısıtlarına bağlı bir doğrusal olmayan kısıta sahip problemin belirlenen stasyoner noktaları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Metin ZEYVELİ 2. DoğumTarihi : 30 Haziran 1971 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Makine Eğitimi Gazi Üniversitesi

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü. Lisans Öğretim Planı (%30 İngilizce Ağırlıklı) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü. Lisans Öğretim Planı (%30 İngilizce Ağırlıklı) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Lisans Öğretim Planı (%30 İngilizce Ağırlıklı) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI I. SEMESTER MATH111 Matematik I Calculus I 4 0 4 5 PHY101 Fizik

Detaylı

Esnek Hesaplamaya Giriş

Esnek Hesaplamaya Giriş Esnek Hesaplamaya Giriş J E O L O J İ M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ A. B. D. E S N E K H E S A P L A M A Y Ö N T E M L E R İ - I DOÇ. DR. ERSAN KABALCI Esnek Hesaplama Nedir? Esnek hesaplamanın temelinde yatan

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak GAMS Giriş GAMS (The General Algebraic Modeling System) matematiksel proglamlama ve optimizasyon için tasarlanan yüksek seviyeli bir dildir. Giriş dosyası:

Detaylı

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7

Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Balıkesir Universitesi, Endustri Muhendisligi Bolumu 2017-2018 Bahar Yariyili Montaj Hatti Tasarımı ve Analizi - 7 Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Kucukkoc http://ikucukkoc.baun.edu.tr 2 TEK MODELLİ U-TİPİ MONTAJ

Detaylı