Kontrol: Gökhan BİRBİL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kontrol: Gökhan BİRBİL"

Transkript

1 Doküman Adı: TEKNİK SORUMLU ÇALIŞMA TALİMATI Doküman No.: T Revizyon No: 02 Yürürlük Tarihi: Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY

2 Sayfa 2 / 15 1 AMAÇ Bu talimatın amacı, akreditasyon faaliyetlerinde teknik sorumlu (dosya sorumlusu) olarak görev alan TÜRKAK personelinin görev, yetki ve sorumluluklarını açıklamaktır. 2 KAPSAM Kadrosu ne olursa olsun teknik sorumlu olarak görevlendirilen tüm personeli kapsar. 3 İLGİLİ DOKÜMANLAR T Bilgilerin Gizliliği ve Güvenliği Talimatı T Davranış ve Etik Kurallar Talimatı 4 UYGULAMA Teknik sorumlular, akreditasyon talebinde bulunan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının (UDK) TÜRKAK ile temas noktasını oluştururlar. Teknik sorumluların yürütmesi gereken faaliyetler, akreditasyon sürecinin temel adımlarını içerecek şekilde, aşağıda belirtilmiştir. Bunlar; Başvuru öncesi bilgilendirme, Başvuru, Öndenetim (başvuran kuruluş tarafından talep edildiğinde), Denetim öncesi yapılan hazırlıklar, Akreditasyon denetimi, Denetim sonrası yapılan değerlendirmeler (takip denetimi dahil), Karar Gözetim Yenileme Askıya alma / geri çekme / kapsam değişikliği 4.1 Başvuru Öncesi Bilgilendirme Teknik sorumlular tarafından, başvuru öncesi telefon veya internet yolu ile TÜRKAK tan bilgi talep eden kişi ve kuruluşlara, akreditasyon süreci, başvuru sırasında gerekli olan dokümanlar/belgeler ve başvuru şartları ve süreçler hakkında bilgi verilebilir. Gerekli olduğunda başvuru ücreti, kapsam ücreti ve denetim ücreti konusunda Hizmet Ücretleri Rehberine uygun olarak bilgilendirme yapılabilir. Bilgi almak veya başvuru yapmak için kuruma gelen kişi veya kuruluşlara, akreditasyon prosedürümüzün dışında danışmanlık veya yönlendirme sayılabilecek herhangi bir bilgi verilemez. Belirli bir kişi ve danışmanlık hizmetinin alınması halinde akreditasyonun daha kolay,

3 Sayfa 3 / 15 basit, hızlı veya daha ucuz bir şekilde yapılabileceğini ima edici veya belirtici şekilde hiçbir şey söylenemez. Başvuruya esas teşkil eden standartlar konusunda kişi veya kuruluşlara özel ve çözüm önerici yorumlamalar yapılamaz Başvuru TÜRKAK a yapılan akreditasyon başvuruları Genel Sekreterlik tarafından ilgili Ana Hizmet Birim Başkanlığı na sevk edilir. Ana Hizmet Birim Başkanlığı tarafından bir teknik sorumlu atanır. Teknik sorumlu aşağıda belirtilen hususları dikkate alarak başvuruyu değerlendirir ve değerlendirmenin olumsuz olması durumunda başvurunun reddi yönünde teklifte bulunur. a) Teknik uzman ve denetçi altyapısının yeterliliği, b) Başvuran kuruluşun teknik yeterliliğini değerlendirecek, sektörel çalışma grubunun (Bilirkişi Grubu) mevcudiyetinin gerekliliği, c) Mevcut iş yoğunluğu, d) Başvuran kuruluşun statüsünün ve çalışma tarzının ulusal ve uluslararası kabul görmüş ve TÜRKAK tarafından benimsenmiş politika ve prensiplere uygunluğu, e) Başvuran kuruluşun akreditasyon hizmetine dair beklentilerini karşılayabilme yeteneği. Eğer yukarıda belirtilen değerlendirme sonucunun olumlu olması halinde teknik sorumlu, kuruluşun teslim ettiği dokümanları nicelik yönünden inceler ve tamamlanması gereken eksik belgeler olup olmadığını Başvuruda İstenen Belgeler Form/larını kullanarak kontrol eder varsa eksiklikleri bir yazı ile kuruluşa bildirir. Akreditasyon başvurusunun kabul edilip işleme konulması için başvuran kuruluşun istenen belgeleri eksiksiz olarak TÜRKAK a sunması gerekmektedir. Teknik sorumlubaşvuru formuna göre TÜRKAK Bilgi Yönetim Sistemine (BYS) kuruluşu kayıt eder. BYS her bir başvuru için bir dosya numarası belirler ve bundan sonraki süreçte başvuru hep bu dosya numarası ile işlem görür. BYS üzerinden F Başvuru Kayıt Formu hazırlanır ve başvuru sahibine gönderilir. Bunu takiben Başvuru sahibini bilgilendirerek başvuruda istenen belgeleri TÜRKAK hizmet portalına yüklemesini talep eder Öndenetim Başvuran kuruluş tarafından talep edilmişse öndenetim yapılır. Öndenetim; kapsamı sınırlı, kısa bir denetimdir.

4 Sayfa 4 / 15 Teknik sorumlu, normal şartlarda bir baş denetçi ve gerekli görüldüğünde bir denetçi/teknik uzman dan oluşan bir denetim ekibi belirler ve denetim teklifi başvuran kuruluşa sunularak karşılıklı mutabakat sağlanır. Öndenetim ziyareti sırasında kilit personelin ulaşılabilir olmasının sağlanması için teknik sorumlunun sorumluluğundadır. Baş denetçi öndenetimin tamamlamasından itibaren en geç 15 gün içinde denetim raporunu TÜRKAK a sunar. Teknik sorumlu denetim raporunun bir kopyasını kuruluşa gönderir. Başvuran kuruluş, öndenetimden sonra akreditasyona devam edip etmeyeceğine dair kararını TÜRKAK a yazılı olarak iletmelidir. Kararın olumlu olması halinde akreditasyon sürecine devam edilir. 4.4 Denetim Öncesi Yapılan Hazırlıklar Akreditasyon başvurusunun kayıt edilmesini müteakip Teknik Sorumlu tarafından denetim ekibi oluşturulması çalışmaları başlatılır. Denetçiler, P604 Akreditasyon Denetçilerinin ve Teknik Uzmanların Nitelendirilmesi, Seçimi ve Görevlendirilmesi Prosedürü ne uygun olarak TÜRKAK denetçi havuzuna dahil edilmiş eğitimli ve vasıflı kişiler arasından başvuran kuruluşun talep ettiği akreditasyon kapsamını tam olarak denetleyebilecek uzmanlığa sahip şekilde tespit edilir. Denetçilerin görevlendirildikleri alanla ilgili uzmanlıklarının devam ettiği teknik sorumlu tarafından görevlendirme yapılmadan önce garanti altına alınır. BYS nden kuruluşun sahip olduğu uzmanlık alanlarına göre denetim ekibi sorgulaması yapılır ve denetimi gerçekleştirebilecek en uygun ekip oluşturularak bu durum bir grafik halinde onay için Genel Sekreterliğe sunulur. Denetim ekibi, denetim türüne ve akredite edilecek kapsama göre aşağıdaki şekilde oluşturulur. Baş Denetçi Denetçi (gereken hallerde akreditasyon kapsamına göre) Teknik Uzman (gereken hallerde) Stajyer Denetçi (gereken hallerde) TÜRKAK Görevlisi (gereken hallerde) Denetim ekibi üyeleri belirlenirken, denetlenecek kuruluşla ilişkileri hakkında bilgi talep edilir, özellikle denetlenecek kuruluşla ilgili herhangi bir danışmanlık ilişkisinin olmaması gerekir. Denetim ekibinde gerekli görüldüğü taktirde denetim ekibinin performansını değerlendirmek için görevlendirilmiş değerlendiriciler de bulunabilir.

5 Sayfa 5 / 15 Teknik Sorumlu, denetim ekibinin ve R10.02 Hizmet Ücretleri Rehberi ne göre hazırladığı doküman inceleme ücretinin belirtildiği F Denetim Ekibi Teklifi ni başvuran kuruluşa sunar. Başvuran kuruluşun denetim ekibi üyelerine dair bir itirazının olması halinde teknik sorumlu olabilecek yanlış anlamaları gidermek üzere başvuruyu yapan kuruluşla görüşür ve denetim ekibi üyelerine itiraz gerekçesi sorulur. Başvuran kuruluş bunun sebeplerini TÜRKAK a objektif delillerle açıklamalıdır. Kuruluşun gerekçesi uygun görüldüğü takdirde, teknik sorumlu tarafından başka denetçi adaylarının bulunduğu yeni bir teklif gönderilir. Başvuranın itirazının devam etmesi halinde, konu hakkında P507 Şikayet ve İtiraz Prosedürü ne göre işlem yapılır. Kuruluş yapılan değişikliklere rağmen denetim teklifini kabul etmez veya denetimden vazgeçerse, dosya kapatılmak üzere Genel Sekreterliğin onayına sunulur. Başvuran kuruluş ile denetim ekibi teklifi ve denetim ekibi konusunda mutabakat sağlandığında, F Denetim Sözleşmesi taraflarca imzalanır. Teknik sorumlu, denetimde görev alacak olan denetçilere F Denetim Ekibi Taahhütü alır ve denetçilerden görevin kabulüne dair bir teyid yazısı temin eder. Teknik sorumlu, kuruluş tarafından başvuru sırasında TÜRKAK a iletilen dokümanlar ve kayıtları yerinde yapılacak denetimden önce incelenerek değerlendirilmek üzere denetim ekibi üyelerine iletir. Denetim ekibi tarafından tespit edilen ve yerinde denetime gidilmesine engel teşkil edecek nitelikteki önemli uygunsuzluklar teknik sorumlu tarafından başvuran kuruluşa gönderilir ve bunların giderilmesi için kuruluşla bir tarih üzerinde mutabakata varılır. Uygunsuzlukların başvuran kuruluş tarafından giderilmesinden sonra denetim sürecine devam edilir. Başvuru tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuran kuruluşun hazır olmayışı sebebiyle denetim gerçekleştirilememişse başvuru iptal edilir. Doküman ve kayıt incelenmesi sonucunda yerinde denetime gidilmesine engel bir durum olmaması halinde Baş Denetçi tarafından denetim programını hazırlanır. Bu programın hazırlanmasında gerektiğinde teknik sorumlu tarafından denetim ekibine destek verilir. Denetim programı kuruluşa gönderilir. Hazırlanan denetim programı ışığında teknik sorumlu denetim tarihi ve ücretini belirler. Denetim teklifi başvuran kuruluşa F Denetim Teklif Formu vasıtasıyla sunulur.

6 Sayfa 6 / 15 Denetim teklifi üzerinde mutabakata varıldıktan sonra denetim ekibi tarafından baş denetçinin koordinasyonunda saha denetimi için gerekli hazırlıkların yapılmasına başlanır. Akreditasyon denetim heyetinin oluşturulmasından sonra başvuran kuruluşun kapsam genişletmeyle ilgili herhangi bir talebi olması durumunda bu talep ilgili teknik sorumlu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır. Mevcut denetim ekibi ile genişletme talebinde bulunan kapsamların denetlenip denetlenemeyeceği, Denetim ekibine yeni bir denetçinin/teknik uzmanın dahil edilmesi. Yapılan değerlendirme sonucunda gerekiyorsa Denetim Ekibi Teklifi gözden geçirilerek, yenilenir. Denetim öncesi teknik sorumlu aşağıda belirtilen hususları sağlamakla yükümlüdür; Denetim sırasında kullanılacak tüm TÜRKAK dokümantasyonun son revizyonlarının denetçilerde bulunduğunun garanti altına alınması. Akreditasyon denetimine gidilecek kuruluşun güncel dokümantasyonunun yerinde denetimden önce denetim ekibinin elinde olduğunun teyit edilmesi. Denetim Esnasında Kullanılacak Dokümanlar aşağıda verilmiştir. F Denetim Katılımcı Listesi F Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyet Bildirim Formu F Saha Denetiminde Objektif Delil Kayıt Formu F Denetim Programı F Denetim Sırasında İncelenen Doküman ve Kayıt Listesi Denetlenecek kuruluşla ilgili Kontrol Formu (F ,..,F ) Denetlenecek kuruluşla ilgili Denetim Raporu (F ,..,F ) 4.5. Akreditasyon Denetimi Akreditasyon başvurusunda bulunan uygunluk değerlendirme kuruluşunun yeterliliğinin tespiti için denetim sırasında yeterli sayıda şahit denetim ve kapsam örneklemesi yapıldığının garanti altına alınması için baş denetçi tarafından denetim planı hazırlanırken, teknik sorumlu iletişim içerisinde olması sağlanır Denetim Sonrası Yapılan Değerlendirmeler Raporlama Baş denetçi denetimle ilgili denetim heyeti tarafından hazırlanan denetim raporunu denetim tarihinden itibaren en geç 4 hafta içerisinde teknik sorumluya sunar. Teknik sorumlu denetim raporunu TÜRKAK portalına yükler veya yüklenmesini sağlar.

7 Sayfa 7 / Düzeltici Faaliyetler Akreditasyon denetimde tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili, kuruluş yapacağı düzeltici faaliyet takvimini denetimden sonra en geç 2 hafta içerisinde teknik sorumluya bildirir. Teknik sorumlu önerilen faaliyetlerin uygunluğu ile ilgili olarak denetim ekibi üyelerinin teyidini alır. Kuruluş belirlenen düzeltici faaliyet takvimine göre düzeltici faaliyetleri gerçekleştirir. Kuruluş, ilk akreditasyon denetimi sırasında tespit edilen uygunsuzluklar için yapmış olduğu düzeltici faaliyetleri en geç 3 ay içerisinde TÜRKAK a sunmalıdır. TÜRKAK a sunulan düzeltici faaliyet kayıtları teknik sorumlu tarafından ilgili denetim ekibi üyesine iletilir. Her denetim ekibi üyesi kendisi tarafından tespit edilmiş uygunsuzluklarla ilgili yapılan düzeltici faaliyet kayıtlarını değerlendirir ve değerlendirme sonuçlarını teknik sorumluya iletir. Denetim ekibi tarafından gerekli görülürse Madde e göre takip denetimi yapılabilir Takip Denetimi Takip Denetimi, TÜRKAK veya denetim ekibi gerekli gördüğü durumlarda genellikle uygunsuzlukla ilgili denetçinin gerçekleştirdiği bir ek ziyarettir. Takip denetimi aşağıdaki sebepler veya benzer nedenlerden dolayı başlatılabilir; Düzeltici faaliyetlerin uygulanmasını kontrol etmek için, Akreditasyon denetimi sonucu kuruluşun yeterliliği hakkında tam güven sağlanmamışsa, denetimi yeni kanıtlarla desteklemek için, Laboratuvarlar ve muayene kuruluşları için bir yeterlilik deneyi veya karşılaştırma ölçümlerinde yetersiz bir sonuç alındığı takdirde. Takip Denetimi, ilk akreditasyon denetimi gibi planlanır ancak kapsamı takip denetimine yol açan nedenlerle sınırlıdır ve sadece ilgili denetçi tarafından gerçekleştirilir. Denetim sonrası yapılan tüm değerlendirmelere sonucunda baş denetçi F Denetim Sonuç Raporu nu kullanarak denetimle ilgili denetim ekibinin görüşü ve akreditasyonla ilgili teklifini teknik sorumluya sunar. Teknik sorumlu tüm süreci BYS ye kayıt eder. Denetimin sonuçlandırılması aşamasında BYS tarafından denetim ekibinin değerlendirilmesi için teknik sorumluya anket gönderilir. Teknik sorumlu bu anketi objektif bir şekilde doldurmak zorundadır Akreditasyon Kararı Karar Baş denetçinin denetim raporu ve eklerini teknik sorumluya sunmasından sonra teknik sorumlu aşağıdaki çalışmaları yapar:

8 Sayfa 8 / 15 Tüm dosyayı gözden geçirir ve bütün hususların kapsanıp kapsanmadığını inceler. Denetimin sonucu hakkında AHBB yi bilgilendirir. Önerilecek akreditasyon kapsamı başvuruda talep edilen kapsamdan farklı ise, teknik sorumlu başvuran kuruluşu bu konuda bilgilendirir. Teknik sorumlu, taslak akreditasyon kararını BYS ye girer ve Akreditasyon Karar Formu(F ) nu hazırlar. Teknik sorumlu; taslak akreditasyon kararını, kuruluşla ilgili dosyayı, denetim raporunu ve eklerini karar alınmak üzere Genel Sekretere teslim eder. Akreditasyona taraf olan kuruluş, akreditasyon kararına olası bir itirazını, Şikayet, Anlaşmazlık ve İtiraz Prosedürü(P507) ne göre yapabilir. Akreditasyonun yenilenmesi dışında yeniden düzenlenen akreditasyon sertifikasının geçerlilik tarihi değişmez Akreditasyon Sözleşmesinin Akdi ve Sertifikanın Düzenlenmesi: Akreditasyon kararı alındıktan sonra denetlenen kuruluş teknik sorumlu tarafından bilgilendirilir. Akredite edilen kuruluşlarla TÜRKAK arasında F Akreditasyon Sözleşmesi imzalanır. Akredite edilen kuruluşlara akreditasyon kapsamının da eklerinde belirtildiği bir F Akreditasyon Sertifikası düzenlenir. Akredite edilen kuruluş sertifika kullanma hakkını Akreditasyon Sözleşmesinin imzalanmasından sonra kazanır. Sertifikanın geçerlilik süresi, gözetim denetimlerinin başarılı olması halinde 52 aydır. Akredite kuruluşa gönderilecek bütün dokümanlar hazırlandıktan sonra, F Akreditasyon Belgeleri Alındı Formu, teknik sorumlu tarafından BYS den alınır ve akredite edilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşuna gönderilen dokümanların ön sayfası olarak gönderilir. Dokümanlar alındığı zaman ilgili kuruluş yetkilisi dokümanların içeriğini kontrol ederek, formu onaylar ve teknik sorumluya geri gönderir. Akredite edilen kuruluşlar akredite olduğu kapsamlar belirtilerek TÜRKAK web-sayfasında yayımlanır Gözetim TÜRKAK, akredite edilmiş olan kuruluşun akreditasyonla ilgili tüm kriterlere uygun olarak faaliyet gösterdiğini tespit etmek amacıyla tanımlanmış bir program dahilinde gözetim faaliyetleri ve/veya gözetim denetimi düzenler Gözetim Faaliyetleri Muhtemel gözetim faaliyetleri aşağıda verilen hususları kapsar ve gerektiğinde her zaman uygulanabilir:

9 Sayfa 9 / 15 a) Kuruluşun kalite yönetim sisteminde yer alan dokümantasyonun güncelliğinin sorgulanması, b) Kuruluşun yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin olarak verdiği beyanların gözden geçirilmesi, c) Kuruluşun yaptığı faaliyetler hakkında doküman ve kayıtların talep edilmesi (Denetim raporları, iç kalite kontrol faaliyetleri, şikayetlerle ilgili kayıtlar, yönetimin gözden geçirmesi ile ilgili kayıtlar vs.), d) Kuruluşun performansının denetlenmesi(karşılaştırma ölçümleri dahil) Gözetim Denetimi Yukarıda belirtilen gözetim faaliyetlerine ek olarak, akredite edilen kuruluşa gözetim denetimleri gerçekleştirilir. Akredite kuruluşa ilk akreditasyon denetimi tarihinden itibaren en geç 12 ay içinde ilk gözetim denetimi düzenlenir. İlk gözetimi takip eden rutin gözetim denetimleri 12 ayda bir yapılır. Rutin gözetim denetimlerinde 2 aylık bir sapmaya izin verilebilir. Gözetim denetimi, kalite yönetim sistemi ile birlikte akreditasyon kapsamında yer alan faaliyetlerin akreditasyon süresi içinde en az bir defa denetlenmesini sağlayacak şekilde planlanır. Kalite yönetim sistemi elemanlarından; iç tetkikler, yönetimin gözden geçirmesi ve düzeltici faaliyetlerin değerlendirilmesi her gözetim denetiminin kapsamında yer alır. Birinci gözetim denetiminde mümkünse ilk akreditasyon denetiminde görevlendirilen denetim heyetinde yer alan denetçiler tercih edilirler. Denetim ekipleri oluşturulurken TÜRKAK personeli haricinde görevlendirilen denetçilerin mümkünse bir kuruluşa üst üste iki denetimden fazla görevlendirilmemesi sağlanır. TÜRKAK personeli ise en fazla bir akreditasyon süreci boyunca üst üste aynı kuruluşta denetçi olarak görevlendirilebilir. Akreditasyon yenilenmesi halinde denetim ekibinde yer alamazlar. Gözetim ve akreditasyonun yenilenmesi denetimlerinde ise akredite edilen kuruluş tarafından denetim ekibine yapılan ikinci itiraz veya denetimin istenmemesi durumunda, dosya akreditasyonun askıya alınması veya geri çekilmesi için Genel Sekreterliğe sunulur. Denetim ekibi üyeleri denetim sırasında ilgili standardın maddelerine uygun olarak oluşturulan Gözetim Matrisi ni dikkate alırlar. Gerektiğinde bu matriste yer almayan maddelerde denetime dahil edilebilirler. Teknik sorumlu gözetim denetimini planlarken çeşitli unsurları dikkate alır. Burada önemli olan; daha önceki denetim sonuçları, düzeltici faaliyetler ile ilgili olarak yapılan çalışmalar, personel değişikliği, organizasyon yapısında meydana gelen değişiklikler ve diğer önemli değişikliklerin

10 Sayfa 10 / 15 dikkate alınmasıdır. Laboratuarların gözetimlerinde ise ayrıca yeterlilik deneylerinde alınan sonuçlar dikkate alınır. Gözetim denetimlerinin daha düzenli ve etkin olabilmesi için, dosya sorumlusu olan teknik sorumlu, her kuruluş için kuruluşun akredite olduğu faaliyet alanlarını dikkate alarak bir Gözetim Denetimi Planı oluşturur. Gerçekleştirilen gözetim denetimlerinin sonuçlarına göre gerektiğinde Gözetim Denetimi Planı gözden geçirilir. Akredite kuruluş, gözetim denetimi planı hakkında gözetim denetiminden mümkünse 3 ay önce bilgilendirilir ve kuruluş bünyesinde meydana gelen önemli değişiklikler hakkında bilgi talep edilir. Mümkün olduğunda akredite kuruluşun kapsam genişletme talepleri gözetim denetimi ile birleştirilebilir. Gözetim denetimi sırasında tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili, kuruluş yapacağı düzeltici faaliyet takvimini denetimden sonra en geç bir hafta içerisinde teknik sorumluya bildirir. Kuruluş belirlenen düzeltici faaliyet takvimine göre düzeltici faaliyetleri gerçekleştirir. Teknik sorumlu bu sonuçları denetim ekibine iletir. Her denetim ekibi üyesi kendisi tarafından tespit edilmiş uygunsuzluklarla ilgili yapılan düzeltici faaliyet kayıtlarını değerlendirir ve baş denetçi tüm değerlendirme sonuçlarını teknik sorumluya iletir Düzeltici faaliyet kayıtları gözetim denetiminden itibaren en geç 3 ay içerisinde TÜRKAK a sunulmalıdır. Belirlenen süre zarfında kuruluş tarafından yeterli bir düzeltici faaliyet gerçekleştirilmez ise, akreditasyonun askıya alınması ve/veya geri çekilmesine yönelik işlemler teknik sorumlu tarafından başlatılır Akreditasyonun Sürdürülmesi Kararı : Teknik sorumlu akreditasyon sürdürülmesine yönelik karar taslağını BYS de hazırlar ve karar alınması için dosyayı Genel Sekreterliğe teslim eder. 4.9 Yenileme Akredite edilen kuruluş, akredite edildiği tarihten itibaren 4. yılın bitiminden en az 6 ay önce TÜRKAK a yazılı başvuru yaparak Akreditasyon Sertifikasının yenilenmesini isteyebilir. O takdirde ilk akreditasyon denetimindeki planlama gerçekleştirilir ve bu kez yapılacak denetim Akreditasyon Yenileme Denetimi adını alır. Akreditasyon yenileme denetimlerinde tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili, kuruluş yapacağı düzeltici faaliyet takvimini denetimden sonra en geç bir hafta içerisinde TÜRKAK a bildirir. Kuruluş belirlenen düzeltici faaliyet takvimine göre düzeltici faaliyetleri gerçekleştirir. Teknik sorumlu bu sonuçları denetim ekibine iletir. Her denetim ekibi üyesi kendisi tarafından tespit

11 Sayfa 11 / 15 edilmiş uygunsuzluklarla ilgili yapılan düzeltici faaliyet kayıtlarını değerlendirir ve değerlendirme sonuçlarını teknik sorumluya iletir Düzeltici faaliyet kayıtları denetim tarihinden itibaren en geç3 ayiçerisinde TÜRKAK a sunulmalıdır. Belirlenen süre zarfında kuruluş tarafından yeterli bir düzeltici faaliyet gerçekleştirilmez ise akreditasyonun askıya alınması ve/veya geri çekilmesine yönelik işlemler teknik sorumlu tarafından başlatılır. Kuruluşun akreditasyon yenileme isteği olmaması halinde, akreditasyonun sona erdirilmesi için karar teklifi hazırlanır ve kuruluşun akreditasyon süresinin bitiminden 1 ay önce karar alınması için Genel Sekreterliğe sunulur. Akreditasyon süresinin bitiminde kuruluşun ismi TÜRKAK web-sayfasından çıkartılır yayımlanır. Teknik sorumlular akreditasyon denetimlerinin sürelerinin hesaplanmasında R10-09 Akreditasyon Denetimleri İçin Denetim Sürelerinin (Adam Gün) Hesaplanması Rehberi nde belirtilen süreleri göz önünde bulundururlar Askıya alma / Geri Çekme / Kapsam Değişikliği Akreditasyonun hangi şartlarda askıya alınacağıma, geri çekileceği veya kapsam değişikliğinin hangi şartlarda yapılacağı P702 de belirtilmiştir. Bu şartların oluşması durumunda teknik sorumlu karar alınabilmesi için aşağıdaki çalışmaları gerçekleştirir Kapsam Genişletme Kararı Kapsam genişletme kararında Madde 4.7. de belirtilen akreditasyon kararı ile ilgili süreç geçerlidir Kapsam Daraltma Kararı Kapsam daraltma kararı, kuruluşun başvurusu üzerine veya yapılan denetimlerde tespit edilen uygunsuzlukların zamanında giderilememesi durumda alınır. Her iki durumda da aşağıda belirtilen süreç teknik sorumlu tarafından uygulanır. a) Kuruluşun talep yazısı veya akreditasyon heyetinin bulguları ve teklifini içeren denetim sonuç dokümanlarının düzenlenmesi, b) Karar taslağının hazırlanması, kapsam değişikliğinin BYS ye işlenmesi ve yeni kapsam taslağının BYS den alınması. c) Dosyanın karar için Genel Sekreterliğe sunulması. d) Alınan kararın bildirilmesi ve sertifikanın eski kopyasının kuruluştan talep edilerek güncel halinin yollanması Askıya Alma Kararı

12 Sayfa 12 / 15 Teknik sorumlu; Gözetim denetimi sonucunda akreditasyonun askıya alınmasını gerektiren uygunsuzlukların mevcut olması halinde denetim ekibinin görüşleri doğrultusunda en kısa sürede Genel Sekreteri bilgilendirir. Akreditasyonun askıya alınması ile ilgili kararı hazırlayarak karar alınmak üzere Genel Sekreterliğe teslim eder. Alınan karar en kısa sürede kuruluşa iletilir. Teknik sorumlu, akreditasyonun askıya alınmasına neden olan sebepleri başarılı bir şekilde gideren kuruluşun, ilgili akreditasyon kapsamı hakkındaki askıya alma kararının, kaldırılması için gerekli çalışmaları başlatır. Askıya alınmaya neden olan sebeplerin giderilmesi için yapılan çalışmalar hakkında gerekli belgeleri ve kayıtları (denetim raporu, düzeltici faaliyet kayıtları, vs.) alarak bunları gözden geçirir. Genel Sekreteri bilgilendirir ve gerektiğinde düzeltici faaliyetlere ilişkin kayıtları gerektiğinde görüş almak için Sektör Komitesine sunar. Alınan karar yazılı olarak ilgili akredite kuruluşa bildirilir Geri Çekme Kararı Teknik sorumlu, akredite kuruluşun talebi veya denetim sonucunda bulunan uygunsuzlukların giderilmesi için gerekli düzeltici faaliyetlerin kuruluş tarafından tamamlanamaması ve/veya akreditasyonun geri çekilmesini gerektiren diğer şartların oluşması halinde, TÜRKAK tarafından verilmiş olan akteditasyonun geri çekilmesi için aşağıdaki çalışmaları yapar. Kuruluşun talep yazısı veya denetim ekibinden kuruluşun düzeltici faaliyetlerine ilişkin çalışmaları hakkında gerekli bilgileri alır veya akreditasyonun geri çekilmesini gerektiren diğer şartlarla ilgili kayıtları düzenler. Akredite kuruluşu, akreditasyonun askıya alınmasına neden olan şartların ortadan kalkmadığı ve düzeltici faaliyetlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilemediği hakkında bilgilendirir. Hazırladığı karar tasarısını Genel Sekreterliğe sunar. Alınan karar yazılı olarak ilgili akredite kuruluşa bildirilir Akreditasyon Ücretlerinin Tahsili Teknik sorumlu, akreditasyonla ilgili dokümanları gözden geçirdikten sonra başvuran UDK nın başvuru ve/veya akreditasyon kapsamı ile ilgili olarak ödeyeceği ücreti, BYS üzerinden PİMİM e bildirir. PİMİM bildirilen miktar tutarında bir fatura hazırlayarak ilgili Kuruluşa gönderir. İlgili teknik sorumlu, akreditasyon ve denetim ile ilgili olarak TÜRKAK tarafından gerçekleştirilecek olan; Ön denetim, Akreditasyon denetimi, Kapsam Genişletme denetimi, Gözetim denetimi ve bunlarla ilgili her takip denetimine ait ücretleri ve gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili görev giderlerini, BYS üzerinden PİMİM e bildirilir.

13 Sayfa 13 / 15. PİMİM, UDK tarafından yapılan ödemeler hakkında ilgili Teknik Sorumluyu bilgilendirir. 5 GÖREV VE SORUMLULUKLAR 1. Ana Hizmet Başkanlığı tarafından dosyası kendisine aktarılan başvuru sahibi uygunluk değerlendirme kuruluşunun başvurusunun kayıt edilmesi, başvuru dokümanlarının TÜRKAK tarafından istenen dokümanları sağladığının kontrolünü, eğer eksik evrak varsa bunların uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından teminini sağlamak, 2. Başvuran kuruluşla mutabakat sağlayarak denetim ekibini oluşturmak, 3. Denetim teklifini sunmak ve denetim sözleşmesinin imzalanmasını sağlamak, 4. Görevlendirilen denetim ekibinin akreditasyon sürecindeki tüm denetimleri planlanan şartlarda gerçekleştirebilmesi için tüm kaynakların teminin ve başvuran kuruluşla denetim ekibi arasındaki iletişimi koordine etmek, 5. Denetim planını ve organizasyonunu baş denetçi ile birlikte yapmak, 6. Denetimden önce, denetim sırasında veya denetim sonucunda doğabilecek tüm sorunların, anlaşmazlıkların ve ihtilafların giderilmesini sağlamak, 7. Gerektiğinde TÜRKAK politikaları ve süreçleri hakkında hem başvuru sahibini hem de denetim ekibini bilgilendirmek, 8. Denetim sonucunda denetim ekibi tarafından hazırlanan denetim raporlarını ve düzeltici faaliyet formlarını almak, raporları denetlenen kuruluşun bilgisine sunmak, 9. Denetlenen kuruluş tarafından yapılan düzeltici faaliyet kayıtlarını almak ve faaliyetlerin uygunluğuyla ilgili denetim ekibinin görüşlerine başvurmak, 10. Yönetim Kurulu tarafından alına akreditasyon kararının, düzenlenen akreditasyon sertifikasının ve diğer bilgi dokümanlarının akredite edilen kuruluşa ulaştırılmasını sağlamak, 11. Dosyanın arşivlenmesini sağlamak, 12. Akreditasyonun sürdürülmesi sürecindeki gözetim denetimleri ile şahit olunacak uygunluk değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerinin planını yapmak, 13. Akredite edilmiş kuruluşlarla ilgili TÜRKAK a yapılan şikayetlerde gerekli delilerin ve bilgilerin toplanması için Kalite Yöneticisi ile birlikte çalışma yapmak, 14. Denetim nitelendirme kriterlerinin belirlenmesinde ilgili sektör komitesi ile işbirliği yapmak, 15. Akreditasyon sürecinde görev alan denetçi/teknik uzmanların gözetimini ve izlenmesini gerçekleştirmek, 6 YETKİLERİ 1. Yukarda belirtilen görev ve sorumlulukları yerine getirme yetkisine sahip olmak, 2. Ana Hizmet Başkanlığı tarafından dosyası kendisine aktarılan başvuru sahibi uygunluk değerlendirme kuruluşunun akreditasyon süreci sonuçlanana kadar ve akredite edilen kuruluşlarla da akreditasyon süreci boyunca her türlü iletişimi gerçekleştirmek, akreditasyon sürecini planlamak ve uygulamakla ilgili yetkilere sahip olmak. 7 BU İŞTE ÇALIŞANDA ARANAN NİTELİKLER 1. En az dört yıllık üniversite eğitimi yapmış olmak,

14 Sayfa 14 / Yazılı ve sözlü akıcı bir Türkçe anlatım yeteneğine sahip olmak, 3. En az bir yıllık profesyonel deneyim sahibi olmak, 4. Akreditasyon için TÜRKAK kalite sistemi, prosedürleri, politikaları ve ilgili EA rehber dokümanları hakkında bilgi sahibi olmak.

15 Sayfa 15 / 15 Revizyon Tarihçe: Sayfa Revizyon No: No: Revizyon Nedeni: 8 01 Madde de T Sektör Komitelerinin Toplantı ve Çalışma Esasları Talimatına gönderme yapılmıştır. Tüm 02 Talimatın formatı değişti ve içerik sadeleştirildi.

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞLARI İÇİN AKREDİTASYONUN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE KAPSAM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PROSEDÜR Doküman No.: P702 Revizyon No: 05 Yürürlük Tarihi: 02.01.2012

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK

Detaylı

Doküman No.: P501 Revizyon No: 06 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012

Doküman No.: P501 Revizyon No: 06 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Doküman Adı: DOKÜMAN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 06 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı,

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 06 Yürürlük Tarihi: 08.01.2011 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi R10.02 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 18.08. 2014 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

İTİRAZ / ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ / ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 Revizyon Formu Doküman Adı : Yayın Tarihi : Revize Edilen Bölüm: Doküman No. Yayın No. İlk Revizyon No: Revizyon No Revizyon Tarihi Revizyon Sebebi ve Yeri 01 02 11.11.2009 01.04.2011 TRB YENİ

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi :

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : R10.02 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 15.08. 2016 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Mustafa EROĞLU Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ Bu rehberin amacı; personel belgelendirme faaliyetleri, değerlendirme ve karar süreçleri ile ilgili konularda KAPSAM BELGELENDİRME Kuruluşuna şikâyet ve itirazların nasıl yapılacağına

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.04 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞULARININ AKREDİTASYONU REHBERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.04 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞULARININ AKREDİTASYONU REHBERİ R10.04 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞULARININ AKREDİTASYONU REHBERİ Rev.04 01.2008 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞULARININ AKREDİTASYONU REHBERİ 1 AMAÇ ve KAPSAM Bu Rehber Dokümanın amacı, Uygunluk Değerlendirme

Detaylı

İç Denetim Prosedürü

İç Denetim Prosedürü Sayfa 1 / 5 Revizyon Takip Tablosu Revizyon No Tarih Açıklama 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, (KYS) nin ilgili standart ve yasal şartlara uygun olup olmadığının saptanması, KYS ye uygun çalışılıp çalışılmadığının

Detaylı

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir.

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir. 1.0 AMAÇ Bir müşterinin veya Prosis bünyesinde gerçekleştirilen eğitim katılımcısının PROSİS kararına itiraz etmesi, şikayette bulunması ve anlaşmazlıkların ortaya çıkması halinde yapılacak faaliyetlerin

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim.

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim. Doküman Adı: EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03 2,3 3 Uygulama bölümünde düzenlemeler yapıldı 2 3 Tanımlar çıkarılarak T501-04 na atıf yapıldı 7 2 Yetki

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi (KYS) İç Denetimlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve raporlanması için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür;

Detaylı

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi.

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU Revizyon No Değişiklik No Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Onaylayan 1 1 10.4.2017 T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ Değişiklik Notu Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. anketi İlgili

Detaylı

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ TS EN 15085 & TS EN ISO 3834 Doküman Kodu & Son Rev. No Organizasyon Kodu Doküman Tipi Sıra No Son Revizyon No DKR PRS 1500 01 Revizyon Tarihçesi ve Doküman Kontrol & Onayı Rev. No Tarih Tanım Kontrol

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ R 10.02 AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Rev.03 12-2011 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1. Akreditasyon Bedeli Bileşenleri AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Akreditasyon bedeli, temel olarak aşağıda belirtilen kalemlerden

Detaylı

MUAYENE KURULUŞLARININ AKREDİTASYON SÜRECİ

MUAYENE KURULUŞLARININ AKREDİTASYON SÜRECİ Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 225 MUAYENE KURULUŞLARININ AKREDİTASYON SÜRECİ Hüseyin İKİZOĞLU 1, Ercan GÜNEŞ 2 1 Türk Standardları Enstitüsü, 2 Türk Akretitasyon Kurumu 1 hikizoglu@tse.org.tr, 2 egunes@turkak.org.tr

Detaylı

ŞİKAYET ve İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET ve İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa No. 1/5 1. REFERANSLAR TS EN ISO/IEC 17024 standardı Madde 9.8 ve 9.9 2. AMAÇ Bu prosedür; şikayet ve itirazın alınması, geçerli kılınması, araştırılması ve buna karşın gerçekleştirilecek faaliyetlerin

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları için Akreditasyonun Askıya Alınması, Geri Çekilmesi ve Kapsam Değişikliğine ilişkin Prosedür

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları için Akreditasyonun Askıya Alınması, Geri Çekilmesi ve Kapsam Değişikliğine ilişkin Prosedür P702 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 12.12.2014 Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları için Çekilmesi ve Kapsam Değişikliğine ilişkin Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, akredite edilmiş uygunluk değerlendirme

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME

PERSONEL BELGELENDİRME Sayfa : 1 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, başvuru sahibi, aday, belgelendirilmiş veya belge hakkı verilmeyen kişi ve onların işverenlerinden veya diğer bir kesimden belgelendirme faaliyetlerine yönelik

Detaylı

PROSEDÜR Organizasyon ve Personel Kriterleri Prosedürü

PROSEDÜR Organizasyon ve Personel Kriterleri Prosedürü PROSEDÜR Organizasyon ve Personel Kriterleri Prosedürü Doküman No Revizyon No 05 Revizyon Tarihi 08.06.2018 Yayın Tarihi 02.03.2015 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön. Temsilcisi

Detaylı

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi :

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : R10.11 Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : 28.03.2018 Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN İÇİNDEKİLER Sayfa İçindekiler...

Detaylı

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü Karbon Bölümü Sayfa: 1 / 7 Hazırlayan Anıl Söyler Belgelendirme Müdürü Onaylayan Christian Johannes Genel Müdür Karbon Bölümü Sayfa: 2 / 7 1. Amaç Bu prosedürün hazırlanma amacı, Re Carbon doğrulama hizmetleri

Detaylı

R Şikâyet ve İtirazlar Rehberi. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi :

R Şikâyet ve İtirazlar Rehberi. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : R10.08 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 18. 09. 2014 Şikâyet ve İtirazlar Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Salih YÜKSEL Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AMAÇ ŞİKÂYET VE İTİRAZLAR Bu Rehber

Detaylı

EUROCONT TEKNİK DENETİM ve MÜH. HİZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

EUROCONT TEKNİK DENETİM ve MÜH. HİZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 Meltem KÜÇÜK Murat SÜNBÜL Sayfa No 2 / 5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı, şikayet ve itirazın alınması, geçerli kılınması, araştırılması ve buna karşın gerçekleştirilecek faaliyetlerin kararlaştırılmasına

Detaylı

İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ DEĞİŞİKLİK DURUMU Değişiklik Tarihi Açıklama Değişiklik No - Yeni yayımlandı 0 14.03.2002 Form Değişikliği Yapıldı 1 25.10.2005 Yönetim ve Değişikliği Yapıldı 2 HAZIRLAYAN: Sibel ŞAHİN İMZA ONAYLAYAN:

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu SEÇİLMESİ, GÖREVLENDİRİLMESİ VE EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ. Doküman No.: P602 Revizyon No: 02. Kontrol Onay. İmza.

Türk Akreditasyon Kurumu SEÇİLMESİ, GÖREVLENDİRİLMESİ VE EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ. Doküman No.: P602 Revizyon No: 02. Kontrol Onay. İmza. Doküman Adı: TÜRKAK ADINA KURS VEREN EĞİTMENLERİN SEÇİLMESİ, GÖREVLENDİRİLMESİ VE EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ Doküman No.: P602 Revizyon No: 02 6 2 Akış Şemasında düzenlemeler yapılmıştır. 5 2 Yeki ve Sorumlukluklar

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1 / 6 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 01.10.2002 8 23.09.2013 İtiraz, şikayet ve anlaşmazlık tanımları tekrar gözden geçirilerek tanımlamalar düzenlendi. Gelen başvurunun hangi durumlarda Belgelendirme

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 2 / 6 1. AMAÇ ve KAPSAM Kalite ve Çevre Kurulu nun sunduğu hizmetlerde müşteriler ya da diğer taraflardan alınan şikayetlerin/itirazların/anlaşmazlıkların kabulü, değerlendirilmesi, sonuçlarının ilgili

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ INSPEGO da verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

Hazırlayan: S. DOĞAN Onaylayan: C.PERGEL

Hazırlayan: S. DOĞAN Onaylayan: C.PERGEL Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014 Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Revizyon Revizyon No: Tarihi: Yapılan Değişiklik Değişikliği Yapan Kişi 01 05.01.2016 Alt bilgi kısmındaki adres bilgileri güncellendi. S.DOĞAN

Detaylı

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. CERTIFER bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 ve TS EN ISO/IEC 17065 standardları kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney

Detaylı

PROSEDÜR. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Personel Belgelendirme Mdr. Hazırlayan. Eren İŞMAN Eren İŞMAN

PROSEDÜR. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Personel Belgelendirme Mdr. Hazırlayan. Eren İŞMAN Eren İŞMAN PROSEDÜR Gezici Sınav Prosedürü Doküman No P-170 Yayın Tarihi 02.10.2017 Revizyon No 00 Son Rev.Tarihi - Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Yön. Temsilcisi Personel Belgelendirme Mdr.

Detaylı

İlk Yayın Tarihi 17.08.2009 EĞİTİM PROSEDÜRÜ

İlk Yayın Tarihi 17.08.2009 EĞİTİM PROSEDÜRÜ 1 / 8 1. AMAÇ Balıkesir Gıda Kontrol Laboratuvar lüğü nde yapılan muayene ve analizlerin çeşitli aşamalarında görev alan personelin, görevlerini en iyi şekilde yapabilmeleri amacıyla gerekli eğitimlerin

Detaylı

P R. 0 8 DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU. No Tarih Konusu Talep Sahibi

P R. 0 8 DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU. No Tarih Konusu Talep Sahibi DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU Sayfa No : 1 / 12 No Tarih Konusu Talep Sahibi Madde 2 revize edildi, 2.syf 1 Madde 5.1 revize edildi, 3.syf 02.10.2016 Madde 5.2 revize edildi, 4.syf ŞERİFE KÖŞKER Madde 6 revize

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. OMEKS Sertifikasyon bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney sonuçlarına

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/7 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, OSEM Sertifikasyon A.Ş. (OSEM) tarafından

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ DSB de verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Sayfa: 1 / 6 Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014 Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Revizyon No: Revizyon Tarihi: Yapılan Değişiklik Değişikliği Yapan Kişi Sayfa: 2 / 6 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı 3D INCERTA tarafından

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.08 ŞİKÂYET VE İTİRAZLAR REHBERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.08 ŞİKÂYET VE İTİRAZLAR REHBERİ R10.08 ŞİKÂYET VE İTİRAZLAR REHBERİ Rev.03 01.2012 1. AMAÇ ŞİKÂYET VE İTİRAZLAR Bu Rehber in amacı; TÜRKAK ın akreditasyon faaliyetleri ile akredite ettiği kuruluşların akreditasyon kapsamındaki çalışmalarıyla

Detaylı

PROSES_ÜRÜN BELGELENDİRME AKIŞ ŞEMASI

PROSES_ÜRÜN BELGELENDİRME AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI SayfaNo: 1/6 SÜREÇ ADI SÜREÇ SAHİBİ BAŞLANGIÇ GİRDİLER ÇIKTILAR SON TEDARİKÇİLERİ MÜŞTERİLERİ PERFORMANS PARAMETRELERİ PROSES-ÜRÜN SÜRECİ PROSES-ÜRÜN MÜDÜRÜ/DİREKTİF YÖNETİCİSİ MÜŞTERİ TALEBİ

Detaylı

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; personel belgelendirmesi için başvuruların alınması, değerlendirilmesi, belgelendirme kararının alınması ve belge düzenlenmesi için uygulanacak yöntemleri ve sorumlulukları

Detaylı

Doküman No: 06.PR.İ.03 Yayın Tarihi: Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

Doküman No: 06.PR.İ.03 Yayın Tarihi: Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı EOV AKADEMİ tarafından yürütülen personel belgelendirme faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan alınan itiraz ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

DOKUMAN KONTROL TALİMATI Doküman

DOKUMAN KONTROL TALİMATI Doküman DOKUMAN KONTROL TALİMATI Yayın Yayın Revi. Sayfa Doküman Revizyon Tarihi No Tarihi No TL-02 10.08.2017 01 00 --- 1 / 6 1. AMAÇ: Kalite sistemine ait dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayınlanması,

Detaylı

Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir.

Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir. 2. TANIMLAR İtiraz: Uygunluk değerlendirmesi amaçlı yeniden denetim kararı için, belgelendirme kuruluşu veya akreditasyon

Detaylı

İSMES İSTANBUL MESLEKİ EĞİTİM ÇEVRE DAN. ve HİZM. A.Ş. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

İSMES İSTANBUL MESLEKİ EĞİTİM ÇEVRE DAN. ve HİZM. A.Ş. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ PRS.22 23.02.2017 13.07.2018/02 1 / 5 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, personel belgelendirme hizmetlerinin TS EN ISO / IEC 17024 personel belgelendirme standart şartlarına göre değerlendirilerek

Detaylı

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1.0 Amaç: Bu prosedürün amacı, müşterilerden, belgelendirme faaliyetleri veya muayene faaliyetleri konusunda diğer kesimlerden alınan şikayetler ve itirazlara yapılacak işlemlerin belirlenmesi,

Detaylı

Denetim ve Belgelendirme Prosedürü

Denetim ve Belgelendirme Prosedürü 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı TÜV SÜD / Türkiye ye yönetim sistemi belgelendirmesi için başvuran firmalara; belgelendirme müracaatını nasıl yapacaklarının, belgelendirme denetiminin nasıl gerçekleşeceğinin,

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: MYK Ulusal Yeterliliklerinde mesleki yeterlilik belgesi almak üzere ÇELİK AKADEMİ BELGELENDİRME EĞİTİM LTD. ŞTİ. ye başvuran adaylara başvuru aşamasından belgelendirme aşamasına ve belge yenilenmesine

Detaylı

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi :

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : R10.03 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 20.07.2018 Akreditasyon Faaliyetlerinde Yer Alacak Denetçi ve Teknik Uzmanların Kriterleri Nitelendirilmesi AKREDİTASYON FAALİYETLERİNDE YER ALACAK DENETÇİ VE

Detaylı

ÜRÜN BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

ÜRÜN BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ 1 / 12 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 1 29.08.2017 SKY P53 Belgelendirme prosedürü Ürün ve Yönetim Sistemi olacak şekilde 2 ayrı prosedür olarak düzenlenmiştir. Ürün Belgelendirme Prosedürü olarak revizyon

Detaylı

İÜ İç Denetim Birim Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İÜ İç Denetim Birim Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/6 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR17/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında deney hizmetleri

Detaylı

DENETİM VE BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ. Onaylayan: Kontrol Eden: Bülent ÖZBEY. Oktay KOZANOĞLU

DENETİM VE BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ. Onaylayan: Kontrol Eden: Bülent ÖZBEY. Oktay KOZANOĞLU DENETİM VE BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ Kontrol Eden: Oktay KOZANOĞLU Onaylayan: Bülent ÖZBEY Doküman No: P07-P09/Revizyon No:01/Tarih:01.02.2015 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı CERTURK e yönetim sistemi belgelendirmesi

Detaylı

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUSAL YETERLİLİKLERİN GÜNCELLENMESİ VE YAPILAN GÜNCELLEMELERİN SINAV VE BELGELENDİRME SÜREÇLERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve Kapsam Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SERTİFİKALARIN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE KAPSAM DARALTMA PROSEDÜRÜ

SERTİFİKALARIN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE KAPSAM DARALTMA PROSEDÜRÜ Revizyon No Revizyon Madde No Revizyon İçeriği 01 26.11.2003 3 Sorumluluklar bölümü tamamen değiştirildi. 4.1.1 Belgenin dondurulma süresi 4 ay olarak düzeltildi. 4.1.2 b Düzeltici faaliyet süresi 60 gün

Detaylı

ŞİKÂYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKÂYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ REVİZYON TAKİP TABLOSU Rev. No Revizyon Gerekçesi Tarih 01 4.2.3 denetim Planı eklenmiş, Şikâyet ve İtirazın komitesinin üyelerinin özelliklerinde değişiklik yapıldı. 28.12.2012 02 4.1.2 maddesi revize

Detaylı

PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6

PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6 Doküman No PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6 İtiraz ve Şikayetlerin Gözden Geçirilmesi Prosedürü Son Rev.Tarihi 15/03/2008 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön.

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Pendik / İstanbul VD:... Ticaret Sicil Müdürlüğü / Sicil No:.. OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ Teklif

Detaylı

Müşteri Şikayet ve İtirazları Prosedürü

Müşteri Şikayet ve İtirazları Prosedürü Sayfa : 1 / 7 Hazırlayan Onayı Gözden Geçirme Onayı Yürürlük Onayı Yönetim Temsilcisi Belgelendirme Bölüm Müdürü Genel Müdür 1 Amaç Bu prosedürün amacı, yönetim sistemleri belgelendirmesi kapsamında S&Q

Detaylı

GERİBESLEME PROSEDÜRÜ

GERİBESLEME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 YAYIN TARİHİ 05.05.2010 ONAYLAYAN EA 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, GOLDCERT e gelen şikayet, itiraz, öneri, talep, bildirim, memnuniyet gibi her türlü geribeslemenin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKÂYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKÂYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı DŞ.001 TS EN ISO/IEC 17024:2012 Standardına uygun olarak kalite yönetim sistemini kuran MD Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Ltd. Şti nin tüm faaliyetlerinde,

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili süreçleri tanımlamak, İKS nin uygunluğunu gözden geçirmek amacıyla yürütülecek

Detaylı

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İSTEK, ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İSTEK, ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Bilge Teknik in hizmet ürettiği alanlarda müşterilerden veya diğer ilgililerden gelen muayene sonuçlarına yönelik itirazların veya hizmete yönelik şikayetlerin nasıl yapılacağı,

Detaylı

TALEPLERİN, TEKLİFLERİN VE SÖZLEŞMELERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

TALEPLERİN, TEKLİFLERİN VE SÖZLEŞMELERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ PR22/KYB Sayfa No: 1/4 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; müşteri

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR. YAYIN REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA TARİHİ 03.01.2012 01 04.03.2013 2.SORUMLULUKLAR maddesi Bu prosedürün uygulanmasından Yönetim Temsilcisi, kontrol etmekten Genel Müdür sorumludur. yerine Bu prosedürün

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ Döküman No İlk Yayın Tarihi Rev. No Yürürlük Tarihi PR - 09 04.01.2010 2 17.01.2014 Amaç IEP Belgelendirme Merkezi bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 08 Yürürlük Tarihi : 07 Aralık 2017 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr.

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME TABLOSU NO AÇIKLAMA TARİH HAZIRLAYAN YÖNETİM TEMSİLCİSİ ONAYLAYAN GENEL MÜDÜR 1.AMAÇ ŞİKAYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME TRB nin, muayene süreci veya diğer ilgili herhangi bir konuyla ilgili,

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

ELKİMA TOPLAM KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ <DOC_ADI>

ELKİMA TOPLAM KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ <DOC_ADI> Döküman : Sayfa 1 / 6 1.0.AMAÇ : Elkima Laboratuvarın da müşteri memnuniyetinin artırılması, müşterilere ait bilgilerin gizliliğinin sağlanması ve şikayetlerin değerlendirilmesine yönelik yöntemlerin

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

ŞİKAYET, İTİRAZ VE ANLAŞMAZLIKLAR PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET, İTİRAZ VE ANLAŞMAZLIKLAR PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ USB nin İTU ile ilgili yapmakta olduğu belgelendirme faaliyetlerine ilişkin olarak kuruluşlardan veya ilgili taraflardan gelen yazılı veya sözlü gelen şikayet, anlaşmazlık veya itirazların değerlendirme

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-SS-10001 Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, Oto Yedek Parça ve Servis

Detaylı

PROSEDÜR İtiraz ve Şikayetlerin Gözden Geçirilmesi Prosedürü

PROSEDÜR İtiraz ve Şikayetlerin Gözden Geçirilmesi Prosedürü PROSEDÜR İtiraz ve Şikayetlerin Gözden Geçirilmesi Prosedürü Doküman No Revizyon No 03 Revizyon Tarihi 07.03.2019 Yayın Tarihi 02.03.2015 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön.

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

CE Belgeleri Askıya Alınması ve İptali Prosedürü

CE Belgeleri Askıya Alınması ve İptali Prosedürü Hazırlayan Onayı Gözden Geçirme Onayı Yürürlük Onayı Yönetim Temsilcisi Bölüm Müdürü Genel Müdür İÇERİK 1 Amaç... 1 2 Kapsam... 1 3 Referanslar... 1 4 Tanımlar... 2 5 Sorumluklar ve Personel... 2 5.1 n

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: TÜRKAK IN YENİ AKREDİTASYON ALANLARINA GİRMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No.: P402 Revizyon No: 03 Yürürlük Tarihi: 04.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay:

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ PCA nın denetim, belgelendirme, operasyonel faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve/veya müşterilerle ilgili (belge ve logo kullanma gibi) yazılı veya sözlü gelen şikayet ve itirazların uygun bir

Detaylı

AKREDİTASYON DENETÇİLERİNİN EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ

AKREDİTASYON DENETÇİLERİNİN EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; TÜRKAK ın, akreditasyon süreci içinde görevlendireceği denetçilerin eğitimi ile ilgili kural ve usullerini açıklamaktır. 2. KAPSAM Bu prosedür; baş denetçi,denetçi

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR)

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ (GENEL ŞARTLAR) Yayın i 04.05.2009 Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren

Detaylı

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları Erdinç MALHATUN Türk Akreditasyon Kurumu Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı Başdenetçi 1 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Mustafa Kemal Mahallesi 2125. Sokak No:1 Çankaya/Ankara

Detaylı

Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ. Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387

Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ. Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387 Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğ Tarih: 28.02.2004 Sayı: 25387 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Genel Esaslar ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

ŞİKÂYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDURU

ŞİKÂYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDURU YAYIN TARİHİ REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 03.01.2012 01 04.03.2013 2.SORUMLULUKLAR maddesi -Bu prosedürün uygulanmasından Yönetim Temsilcisi, kontrol etmekten Genel Müdür sorumludur. Yerine -Bu prosedürün

Detaylı

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ Doküman No İlk Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No S.PR.002 01.01.2003 04 30.04.2010 1/10 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ Revizyon No Revizyon Tarihi Madde No Revizyon İçeriği 01 26.11.2003 F 008

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan dokümanlar kontrolsüz dokümandır. İÇ TETKİK PROSEDÜRÜ

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan dokümanlar kontrolsüz dokümandır. İÇ TETKİK PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi gereğince hazırlanan plana göre gerçekleştirilen iç tetkiklere yöntem belirleyerek kalite yönetim sisteminin etkinliğinin, uygulanabilirliğinin

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET PROSEDÜRÜ PR.08 15.07.2010 3/11.06.2014 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetlerin alınması ve değerlendirilmesi için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. TANIMLAR İtiraz: Şikayetlerin itiraza

Detaylı

İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/5 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

Akreditasyon Sürecinde Yer Alan Personelin Nitelendirilmesi Ve Denetçi/Teknik Uzman Havuzunun Oluşturulması Prosedürü

Akreditasyon Sürecinde Yer Alan Personelin Nitelendirilmesi Ve Denetçi/Teknik Uzman Havuzunun Oluşturulması Prosedürü Doküman No Sayfa 1 / 13 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı; TÜRKAK ın akreditasyon sürecinde görevlendireceği, teknik sorumluların(dosya sorumluları), denetçilerin ve teknik uzmanların nitelendirilmesi ve Denetçi

Detaylı

P R. 08. No Tarih Konusu Talep Sahibi DAĞITIM : TÜM BİRİMLERE CİHANGİR AYDEMİR GENEL KOORDİNATÖR ŞERİFE KÖŞKER YÖNETİM TEMSİLCİSİ

P R. 08. No Tarih Konusu Talep Sahibi DAĞITIM : TÜM BİRİMLERE CİHANGİR AYDEMİR GENEL KOORDİNATÖR ŞERİFE KÖŞKER YÖNETİM TEMSİLCİSİ Sayfa No : 1 / 6 No Tarih Konusu Talep Sahibi DAĞITIM : TÜM BİRİMLERE HAZIRLAYAN ONAY ŞERİFE KÖŞKER YÖNETİM TEMSİLCİSİ CİHANGİR AYDEMİR GENEL KOORDİNATÖR Sayfa No : 2 / 6 1. Amaç ve Kapsam Bu prosedürün

Detaylı