BİYOTEKNOLOJİK ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİNDE KLİNİK DENEYİMLER. Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü İZMİR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİYOTEKNOLOJİK ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİNDE KLİNİK DENEYİMLER. Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü İZMİR"

Transkript

1 BİYOTEKNOLOJİK ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİNDE KLİNİK DENEYİMLER Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü İZMİR

2 Anlatım Planı «Sorumlu Araştırmacı gözüyle» Günlük pratikte «Hemofili Tedavisi» ve «Tedavide güncel standartlar» ve Ege ekibi Biyofarmasötiklerle yapılan Klinik Araştırmalar Klinik Araştırmalarda Ege Deneyimi Biyobenzerlerle yapılan çalışmalarda standartlar ve Batıdan örnekler Klinisyen ve Araştırıcı gözüyle Biyobenzerler Öneriler

3 «Hemophilia Care» Güncel Hemofili bakımı ve Tedavisi HEMOFİLİ x-resesif geçişli hayat boyu süren kanama eğilimi ile karakterize ciddi bir kan hastalığıdır. Yeterince tedavi alamayan hastalar erken yaşlarda hayatlarını kaybedebilir ve kalıcı eklem sakatlıkları gelişebilir. Dünyada Türkiye de kayıtlı Hemofili hastası var. Tedavi maliyeti çok yüksek. Diyaliz sonrası 2. sırada. ÖZEL HEMOFİLİ KARNESİ ile ilaç alabilir.

4 Hemofili «yetim hastalık» (Orphan Disease) YETİM HASTALIK (EU Tanımı); > 1 / (Klinik Araştırma regülasyonları da farklı oluyor) Hemofili Prevalansı: 1 / İnsidansı: Her erkek bebekte 1 yeni hasta

5 Hemofilide Kafa Travmaları ölümcüldür

6 HEMOFİLİDE EKLEM İÇİ KANAMA SAĞ DİZDE HEMARTROZ

7

8 Hemofili Tedavisi Standartları Faktör VIII genindeki kusur nedeniyle FVIII düzeyi % 1 in altında seyretmektedir. Tedavide FVIII konsantreleri kanamaları durdurmak için veya önlemek için verilir. İdeali daha kanama olmadan haftada 3 kez FVIII ilacının IV yolla verilmesidir (Profilaksi). Damar yolu problemleri nedeniyle zor Ev Tedavisi çok önemli (Self-infüzyon eğitimi)

9 Ev Tedavisi için Hemofili Yaz okulunda «Self-Infüzyon Dersleri»

10

11 Tedavide Biyofarmasötikler HEMOFİLİ-A (FVIII eksikliği): Plazma kaynaklı FVIII konsantreleri (10 ayrı ithal ürün) Rekombinant FVIII konsantreleri (2 ayrı ürün; 4 yıldır) BATIDA 1.5 KAT PAHALI OLAN rekombinantlar AYNI FİYATTAN... HEMOFİLİ-B (F IX eksikliği): Plazma kaynaklı F IX (TR de 5 ayrı kan ürünü mevcut) Rekombinant F IX (aynı fiyat bandına rağmen; ruhsat için 3 yıldır bekleyen bir firma var) FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ ve inhibitör tedavisi: Rekombinant F VIIa (NOVO SEVEN) apcc konsantresi (FEIBA)

12 Batı Standartları «kan ürünü» değil «rekombinant faktör konsantreleri» kullanmak (Kobay hücre hattında insan FVIII üretimi) 1. nesil rfviii: RECOMBINATE (20 yıl önce)(fviii + albumin) 2. nesil FVIII: KOGENATE-FS (FVIII + sucrose) 3. nesil FVIII: REFACTO-AF / ADVATE (3 yıl önce)(hayvan proteinlerinden tamamen arındırıldı)(tr de yok) Aynı fiyattan satacağını taahüt ettiği halde 3 yıldır SB da ruhsat ta HİÇBİRİSİ BİYOBENZER İLAÇLAR DEĞİL. TAMAMEN FARKLI İLAÇLAR FVIII ÜRETİMİNDEKİ FARKLILIKLAR VE FVIII BAĞLAMA TEKNİĞİ FARKLI ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ FARKLI

13 Türkiye de Hemofili Merkezleri Sadece 10 merkez «Hemofili Merkezi» Ege Hemofili Merkezi en kapsamlı çalışanı Toplamda 600 hasta ayaktan takip ediliyor. Ağır hastaların % 80 i «Ev Tedavisi» formatında Ege Çocuk Hematoloji Ortopedi Nükleer Tıp koordinatörlüğünde yapılan «eklem içi izotop tedavisinde» referans merkezi Türkiye de Hemofili ilgili dış yayınların % 80 i Ege Üniversitesi Hematoloji bölümünden (Pubmed).

14 Literatürde 3 ayrı «İzmir protokolu» var. Ama «en hayırlısı» Sünnette «İzmir Protokolu»

15 15 Yıllık deneyim 1 profesör 2 doçent 2 uzman 2 hemşire 1 laborant

16 HEMOFİLİDE KLİNİK ARAŞTIRMALARDA MEVZUAT (EMA FDA regulasyonları) Yeni FVIII ilacı adayları (araştırma ürünleri) için; FAZ-1 çalışmalar: Sağlıklı gönüllülerde değil; Hasta grubunda başlar (n=24)(> 18 yaş) Tek doz çalışma ile FARMAKO-KİNETİK bakılır. FAZ-2 / Faz-3 çalışma: Öncelikle erişkin grupta 50 hastada güvenliği ve etkinliği araştırılır. Kanama tedavisinde ve korumada etkin olmalı Yaş sınırı: > 12 yaş (erişkin grup) TEMEL GÜVENLİK KRİTERİ: İNHİBİTÖR GELİŞMESİ Daha sonra: <12 yaş (3-12 yaş) pediatrik çalışma; 50 çocukta en az 6 ay profilakside etkin olması Onay için başvuru ve onay sonrası Faz-4 takipleri PUP çalışması adıyla yeni tanı bebeklerde zorunlu çalışma.

17 BIYOBENZER İLAÇLAR MEVZUATI EMA ve FDA regulasyonları ve TR-Sağlık Bakanlığı Kılavuzu mevcut. HEMOFİLİ de biobenzer çalışma hiç yapılmadı. Regülasyonların temel çerçevesi; Kimyasal moleküllerdeki gibi BE çalışması yetmez. Öncelikle pre-klinik (toksisite) çlş tamamlamalıdır. Ürün öncelikle sağlıklıda tek doz PK-PD yapılmalı Ayrı FAZ-3 çalışmalarda güvenlilik (en az 6 aylık immunojenisite) ve etkililik referans ilaçla karşılaştırılmalı çalışma gerekir. Ayrıca PD çalışma gerekebilir. Faz-4 çalışma planı da yapılmalıdır.

18 BIOBENZER ONAYI ALAN İLAÇLAR (Genellikle Jenerik İlaç şirketleri: Sandoz, Teva, Biocon, Reddy s) EMA 1- Growth Hormon (2006)(Omnitrope)(Sandoz) TÜRKİYE DE DE İLK KEZ ONAY ALAN BİOBENZER İLAÇ ÖRNEĞİ 2- EPO (2007) 3- G-CSF (2008) Kabul edilmeyenler: a-ifn / b-ifn- Insulin FDA 1- Growth Hormon 2- Glukagon 3- Hyaluronidaz YENİ FDA BIOSIMILAR KILAVUZU (9 Şubat 2012)(USA) Hedef: Ucuz biyobenzerler bir an önce piyasaya çıkabilsinler. Rekabet olsun Sağlık Geri ödeme sisteminin yükü azaltılsın.. (PİYASAYA ÇIKABİLME SÜRECİNİN 2 YILDA TAMAMLANABİLMESİ OLASI)

19 «Korsan çalışmalar» ve üretim» RUSYA da bir devlet kuruluşu rfviia (NovoSeven kopyası) üretmeye başladı. Kendi iç piyasasına satıyor). (NO BIOSIMILAR STUDY!) HİNDİSTAN ve ÇİN: Rekombinant FVIII konsantresi üretmeye başlayacaklarını açıkladılar. (NO BIOSIMILAR STUDY!) KORE: rfviii üretimi anonsu ***Dünya nüfusunun 2/3 ünün günümüzde tedavi imkanından mahrum durumda

20 HEMOFİLİDE KLİNİK ARAŞTIRMALAR İNSAN HÜCRE HATTINDA İLK KEZ rfviii: Octapharma (İsviçre): Erişkin faz-3 tamamlandı. Çocuk Faz-3 bitmek üzere. TR den 10 hasta (Ege den 3 hasta kullanıyor) *Uzatma çalışması 6 aydır SB da bekliyor. İLK KEZ SAF FAKTÖR X KONSANTESİ (BPL)(UK): Faz-3 Faktör X çalışmasında Toplam 12 hasta 4 Türk: 1 Ege + 3 Van 100. Yıl Üniversitesinde.

21 HEMOFİLİDE KLİNİK ARAŞTIRMALAR YENİ TREND: UZUN ETKİLİ rfviii ÜRETMEK: «Koruma tedavisinde haftada 1 kez rfviii vermek» A- LİPOZOMAL FVIII (Bayer): Faz-2 aşamasında durdu. Haftada 1 kullanım yetmedi (Ege: 2 hasta) B- PEG-FVIII (Novo Nordisk): Faz-1 aşaması tamamlandı. Ege den 2 hasta alındı (2011). Faz-3 aşaması başladı. 6 aydır SB dan onay bekliyor. 2 hasta hazır C- FVIII-Ig G fuzyonu (Biogen): Erişkin faz-3 çalışması bitmek üzere. Çocuk çalışması başlamak üzere Ege Etik Kurul onayı bekleniyor. D- FVIII ALBUMİN füzyonu (Behring): Almanyada.

22 HEMOFİLİ ALANINDA ÜLKEMİZDE SON 10 YILDA 18 ÇALIŞMANIN 15 İNDE KOORDINATÖR MERKEZ HALEN 6 AYRI SPONSORLE 10 AYRI ÇALIŞMADA TOPLAM 15 HASTA (1-25 Y.) DENEYSEL ÜRÜN (rf VIIa rfviii- rfix F X) KULLANIYOR. SGK NIN YAPTIĞI TASARRUF > 1 MİLYON TL

23 Uluslararası, çok merkezli randomize çift-kör, çapraz geçişli çalışma (Faz 3) Thromb Haemost Apr;95(4): Home treatment of haemarthroses using a single dose regimen of recombinant activated factor VII in patients with haemophilia and inhibitors. A multi-centre, randomised, doubleblind, cross-over trial. Kavakli K, Makris M, Zulfikar B, Erhardtsen E, Abrams ZS, Kenet G; NovoSeven trial (F7HAEM- 1510) investigators. University of Ege, Izmir, Turkey.

24 ULUSLARARASI, ÇOK MERKEZLİ, ÇAPRAZ GEÇİŞLİ, RANDOMİZE, FAZ-4 İLAÇ ARAŞTIRMASI 3 yıl sürdü.türkiye den 3 merkez.2011 de yayınlandı

25 ULUSLARARASI, ÇOK MERKEZLİ, RANDOMİZE, ÇİFT KÖR FAZ-2 İLAÇ ARAŞTIRMASI Journal of Thrombosis and Hemostasis (2012)

26 3 hastada 3 yıl süren Faz-2 (doz bulma) İlaç araştırması Hastaların «deneysel ilaçla» kanama tedavileri hastane şartlarında yapıldı. Kanama olduğunda 3 saat içinde hastaneye geldiler. Personel de gelmek zorundaydı (en az 1 doktor, 1 hemşire ve 1 laborant). 9 saatlik izlem, tedavi ve kan örnekleri 3 yılda 12 ayrı kanama atağı (8 gece yarısı) Ege + Çukurova + Akdeniz ile toplam 6 hasta Dünya da toplam: 51 hasta

27 Faz-3 Çalışması daha maceralı oldu. Faz-3 çalışması 2011 yılında tüm dünyada başladı. Türkiye ye ye 3 merkez ve 5 hasta ayrılmıştı. Ancak «BİYO-BENZER İLAÇ ÇALIŞMASI» olduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı izni 9 ay sürüncemede kaldı Dünyadaki çalışmanın bitmesine tam 3 ay kala onay alındı. 3 merkezde 5 hasta tarandı. Ege 2 hasta ilk tedavilerini aldılar. Artık «Ev tedavisi» oluyor.

28 Klinik Faz-1 Çalışması (2012 de yayınlanacak ) Hemofili hastasında ilk kez PEG-rFVIII uygulaması / Dünyada 24 hastada / 2 Türk Partnerler: Japonya- Almanya-Italya-Isviçre- İngiltere-TÜRKİYE (Sponsor: Novo Nordisk). Başarıyla tamamlandı. Hastalar dozlama sırasında 24 saat süreyle hastanede izlendi. TEK DOZ 25/75 IU/kg PEG-IFN uygulandı (PK). EKİBE DESTEK: Farmakoloji Kardiyoloji Yoğun bakım öğretim üyeleri de katıldı.

29 SB Regülasyonları değişti (2011 sonu) Artık Faz-1 için ruhsat almak zorunlu Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji bölümü olarak 19 Şubat 2012 de başvuru yapıldı. Faz-1 ekibimiz 12 kişiden oluşuyor Sağlık Bakanlığının 3 kişilik ekibi 25 Nisan 2012 tarihinde gün boyu denetlemesini tamamladı. Resmi raporu ve Sonucu bekliyoruz.

30 Sorumlu Araştırıcı ve Ülke Koordinatörlüğünden «Steering Commitee» üyeliğine (Artık protokol tartışmaları) 1-ONE STUDY (NovoNordisk) (Gözlemsel İlaç Araştırması)(Steering Komite üyesi)( ) 2-LEOPOLD-2 ÇALIŞMASI (Bayer) (ULUSLARARASI FAZ-3 İLAÇ ARAŞTIRMASI): Steering Komitesi Bşk. 3- SMART-7 GÖZLEMSEL İLAÇ ARAŞTIRMASI (Novo Nordisk) Steering Komite Başkanı ( )..Henüz TR de SB izni alma süreci devam ediyor.

31 ARAŞTIRICININ SORUNLARI Hemofilide rutin klinik pratikte de Klinik Araştırmalarda da hastalar ve aileleri 24 saat ekibe ulaşabilir. Bütçede iletişim masrafları olamadığı için kişisel yük getiriyor «ARAŞTIRICI ÜCRETİ» mevcut ancak. Araştırıcı net olarak % 30 alıyor. Bu sorun çözülmeli.. Etik Kurul onayları ve Sağlık Bakanlığı izni işlemleri çok uzun sürüyor. Yabancı ortaklarımızın sabrı tükenmek üzere YÖK performans sisteminde araştırma para getirmiyor. Akademik dosyalarda katkı sağlamıyor. Performans aynı SB gibi «ayaktan hasta bakmaya» dayanıyor. Üniversite nin görevi: Eğitim ve Araştırma?

32 Hepinizi bekliyoruz 29 MAYIS 2012 SALI Saat 14:00 16:00 Ege Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi EGE ETİK KURULUN KURULUŞUNUN 20. YILI KUTLAMA TOPLANTISI (İZMİR)( )

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

Hemofili-B ve Profilaksi KAAN KAVAKLI

Hemofili-B ve Profilaksi KAAN KAVAKLI Hemofili-B ve Profilaksi KAAN KAVAKLI Hemofili-B ile Hemofili-A farklı mı? Türkiye -2014 hasta sayıları; HEMOFİLİ-A: 4.369 HEMOFİLİ-B: 819 2015 yılında >5.000 hastamız var. Hemofili-B daha ılımlı bir hastalık

Detaylı

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Etik Kurula yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı ve ilgili kutu işaretlenmelidir. A.1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Detaylı

HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ-ULUSAL KILAVUZ

HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ-ULUSAL KILAVUZ HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ-ULUSAL KILAVUZ 1. Hemofilide İnhibitör Kavramı ve Önemi Hemofili hastalarında tedavide uygulanan FVIII veya FIX proteinine karşı antikor-alloantikor gelişebilir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... xiii I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANI

Detaylı

Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi

Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Üyesi Klinik Araştırma

Detaylı

IV. FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013

IV. FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ IV. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU FAKTÖR VII EKSİKLİĞİ Dr. Tunç FIŞGIN ve THD Hemofili Bilimsel Alt

Detaylı

Gözlemsel Araştırmalar

Gözlemsel Araştırmalar Ocak 2009-1 Klinik Araş+rmalar Derneği Bilgi Kaynağı İlaçla yapılan Gözlemsel Araştırmalar İlaç olmadan yapılan Gözlemsel Araştırmalar Gerekli Dökümanlar Gözlemsel Araştırmalar İçin Nasıl Başvurmalı Türkiye

Detaylı

Doç. Dr. Berna TERZİOĞLU BEBİTOĞLU

Doç. Dr. Berna TERZİOĞLU BEBİTOĞLU Doç. Dr. Berna TERZİOĞLU BEBİTOĞLU Mevzuat Uygun ve güncel başvuru formu İlgili belgeler İmzalar İzin belgeleri Etik kurul: Gönüllülerin hakları, güvenliği ve esenliğinin korunması amacıyla araştırma

Detaylı

MAHIR KAYNAK VEFAT ETTI

MAHIR KAYNAK VEFAT ETTI MAHIR KAYNAK VEFAT ETTI Portal Adres : www.yenisafak.com.tr İçeriği : Gündem : http://yenisafak.com.tr/gundem/mahir-kaynak-vefat-etti-2081631 Tarih : 15.02.2015 1/3 MAHIR KAYNAK VEFAT ETTI 2/3 MAHIR KAYNAK

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Uzm. Meral Demir İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Öğretim Üyesi

Detaylı

Doktor - Hasta İletişimi

Doktor - Hasta İletişimi Doktor - Hasta İletişimi Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji B.D. TPHD 2017, İzmir İletişim nedir? Kişilerin duygu, düşünce ya da fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına

Detaylı

EĞİTİM TARİHİ EĞİTİMİN ADI EĞİTİM YERİ DÜZENLEYEN KURUM/KURULUŞ. 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Eğitimi Edirne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

EĞİTİM TARİHİ EĞİTİMİN ADI EĞİTİM YERİ DÜZENLEYEN KURUM/KURULUŞ. 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Eğitimi Edirne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 9-10 Ocak 2014 Etik Kurul Üyelerine Yönelik Klinik Araştırmalar Malatya 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Edirne 15 Şubat 2014 Etik Kurul Üyelerine Yönelik Klinik Araştırmalar 28 Şubat-01 Mart 2014 Etik

Detaylı

HEMOFİLİ FEDERASYONU ADÖLESAN ÇALIŞTAYI İZLENİMLERİ. Kaan Kavaklı

HEMOFİLİ FEDERASYONU ADÖLESAN ÇALIŞTAYI İZLENİMLERİ. Kaan Kavaklı HEMOFİLİ FEDERASYONU ADÖLESAN ÇALIŞTAYI İZLENİMLERİ Kaan Kavaklı Özgün bir Hemofili Federasyonu aktivitesi Adölesan ve Genç Erişkinler Hayat boyu süren Kronik hst için en sıkıntılı grup Tedaviye uyum oranları

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

Günümüzün tehdidi: İnhibitör riski. Prof.Dr.Nazan Sarper Kocaeli Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı

Günümüzün tehdidi: İnhibitör riski. Prof.Dr.Nazan Sarper Kocaeli Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Günümüzün tehdidi: İnhibitör riski Prof.Dr.Nazan Sarper Kocaeli Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Günümüzde gelişmiş ülkelerde hemofili hastalarının durumu Hemofilide yaşam süresi faktör VIII kullanımı

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım

Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım ETİK KURULLARIN YAPILANMASI İÇİN STANDARDİZASYON GEREKLİLİKLERİ KURSU Dr. Pınar Saip İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü -Tıbbi Onkoloji

Detaylı

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49 İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU (Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ekim 2005) COMPASSIONATE USE Tanım Bu program ülkemizde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir

Detaylı

EĞİTİM TARİHİ EĞİTİMİN ADI EĞİTİM YERİ DÜZENLEYEN KURUM/KURULUŞ. 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Eğitimi Edirne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

EĞİTİM TARİHİ EĞİTİMİN ADI EĞİTİM YERİ DÜZENLEYEN KURUM/KURULUŞ. 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Eğitimi Edirne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 9-10 Ocak 2014 Etik Kurul Üyelerine Yönelik Klinik Araştırmalar Malatya 17 Ocak 2014 Etik Kurul Sekretarya Edirne 15 Şubat 2014 Etik Kurul Üyelerine Yönelik Klinik Araştırmalar 28 Şubat-01 Mart 2014 Etik

Detaylı

Yuvarlak Masa Toplantısı Özet Raporu

Yuvarlak Masa Toplantısı Özet Raporu Halil Özcan 2005 doğumlu Hemofili hastası 17 Haziran 2014, Ankara Yuvarlak Masa Toplantısı Özet Raporu Hemofilide İnovasyon Konulu Yuvarlak Masa Toplantısı Özet Raporu 17 Haziran 2014 günü Danimarka Büyükelçiliği

Detaylı

HEMOFİLİ A ve B. Prof. Dr. Ayşegül ÜNÜVAR. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi BD

HEMOFİLİ A ve B. Prof. Dr. Ayşegül ÜNÜVAR. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi BD HEMOFİLİ A ve B Prof. Dr. Ayşegül ÜNÜVAR İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi BD Dünyada 400.000 hemofili hastası var. Türkiye-Nisan 2013: Hemofili A 4019 Hemofili B 757 X e bağlı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi AVRUPA BİRLİĞİ NDE SAĞLIK TURİZMİ Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık turizmi nedir? hastaların ihraç edilmesi? tıbbi hizmetlerin ithal edilmesi? sağlığın/sağlık hizmetlerinin

Detaylı

Hemofili Tedavisinde Bireyselleştirilmiş Yaklaşımın Önemi. Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji B.D.

Hemofili Tedavisinde Bireyselleştirilmiş Yaklaşımın Önemi. Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji B.D. Hemofili Tedavisinde Bireyselleştirilmiş Yaklaşımın Önemi Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji B.D. Prophylaxis is the "gold standard therapy" in patients with severe hemophilia

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

TÜRK ÜN İNHİBİTÖRLE İMTİHANI Hemofilide en sık ve en ciddi tedavi komplikasyonu: İnhibitör NASIL AZALTABİLİRİZ? Kaan Kavaklı 12.5.

TÜRK ÜN İNHİBİTÖRLE İMTİHANI Hemofilide en sık ve en ciddi tedavi komplikasyonu: İnhibitör NASIL AZALTABİLİRİZ? Kaan Kavaklı 12.5. TÜRK ÜN İNHİBİTÖRLE İMTİHANI Hemofilide en sık ve en ciddi tedavi komplikasyonu: İnhibitör NASIL AZALTABİLİRİZ? Kaan Kavaklı 12.5.2016 Hemofili Alt Komiteleri Ortak Toplantısı (İlk toplantı: 12 Mart 2016

Detaylı

Çocuklarda Klinik Araş0rmalar. Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı - İZMİR

Çocuklarda Klinik Araş0rmalar. Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı - İZMİR Çocuklarda Klinik Araş0rmalar Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı - İZMİR Çocuklar ve Klinik AraşDrmalar Çocuklar Klinik AraşDrmalar açısından çok özel bir gruptur.

Detaylı

HEMOFİLİ BProfilaksi ve. diğer sorunlar. Dr. Nihal Özdemir. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

HEMOFİLİ BProfilaksi ve. diğer sorunlar. Dr. Nihal Özdemir. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi HEMOFİLİ BProfilaksi ve diğer sorunlar Dr. Nihal Özdemir Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi OLGU 1: 8,5 yaşında, erkek Şik/Hik: NSD ile doğmuş 8 aylıkken bir Üniversite Hastanesinde tanı

Detaylı

Jeneriklerin kritik dozları ve klinik etkileri

Jeneriklerin kritik dozları ve klinik etkileri Jeneriklerin kritik dozları ve klinik etkileri Dr. Hüseyin Töz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi TİGED 2013, Çeşme, İzmir Dünya nüfusu ve yaşlı nüfus giderek artmakta Sağlık hizmetine gereksinim artmakta

Detaylı

IV. BÖLÜM HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IV. BÖLÜM HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU IV. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEMOFİLİDE İNHİBİTÖR SORUNU Kaan Kavaklı, Fahri Şahin, Muzaffer

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI)

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) KAMU ARAŞTIRMALARI DESTEK GRUBU (KAMAG) Çağrı Başlığı İnsulin veya

Detaylı

İlaç geliştirme süreci

İlaç geliştirme süreci Hamdi Akan Ankara Tıp Fakültesi, Ankara İlaç geliştirme süreci Pre-Klinik araştırmalar Klinik araştırmalar Onay sonrası Keşif Hayvan/in vitro test Sentez ve formülasyon Kısa süreli Uzun süreli Faz I Faz

Detaylı

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ ITAM Projesi II Toplantısı Tıbbi bitkilerden ilaca giden yol Bezmialem Vakıf Üniversitesi 31 Mayıs 2013 Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu NEDEN ARAŞTIRMA

Detaylı

Biyoterapötik İlaçlar

Biyoterapötik İlaçlar Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu Biyoterapötik İlaçlar Yeni Nesil Tedavileri Anlamak Biyoterapötik ilaçlar ciddi rahatsızlıklar ve hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için modern

Detaylı

TÜRKİYE BÖLGESEL HEMOFİLİ SEMPOZYUMU

TÜRKİYE BÖLGESEL HEMOFİLİ SEMPOZYUMU TÜRKİYE BÖLGESEL HEMOFİLİ SEMPOZYUMU 23 OCAK 2017 - ANTALYA T ürkiye Hemofili Derneğinin (TRHD) düzenlediği Türkiye Bölgesel Hemofili Sempozyumlarının dördüncüsü; Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve Akdeniz

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Edinsel Hemofili Beklenmeyene hazır mısınız?

Edinsel Hemofili Beklenmeyene hazır mısınız? Edinsel Hemofili Beklenmeyene hazır mısınız? NovoSeven - Edinsel Hemofilide Kanama Kontrolü Hızlı 1, etkili 2 ve güvenilir 2,3 Edinsel Hemofili beklenmeyene hazır mısınız? Edinsel Hemofili, şiddetli bir

Detaylı

Dr. Emine TÜRKKAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı EA Hastanesi, İstanbul

Dr. Emine TÜRKKAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı EA Hastanesi, İstanbul Olgu Sunumu: Ağır Hemofili B li Pediatrik Hastada Profilaksi Dr. Emine TÜRKKAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı EA Hastanesi, İstanbul Ağır hemofli olgularında klinik komplikasyonların ve özellikle

Detaylı

GÖZLEMSEL ÇALIŞMALAR BAŞVURU FORMU

GÖZLEMSEL ÇALIŞMALAR BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Klinik Araştırmalar Etik Kuruluna yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı ve ilgili kutu işaretlenmelidir. Türkiye İlaç ve

Detaylı

Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi

Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi Dr. Seyfullah DAĞISTANLI 07 Mayıs 2012 Biyofarmasötikler ve Biyobenzerler Sempozyumu İZMİR Biofarmasötikler, canlı organizmadan üretilen kompleks

Detaylı

EKONOMİ StxCm : 129 www.ieis.org.tr www.biopharma.org.tr www.trpharmaexporters.org.tr EKONOMİ StxCm : 49 EKONOMİ StxCm : 36 ANALİZ TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR 2017 yılında 3,9 milyar TL düzeyinde

Detaylı

Bu yazıda hemofili hastalığının toplumda taşıdığı

Bu yazıda hemofili hastalığının toplumda taşıdığı HEMOFİLİ Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı, İzmir Bu yazıda hemofili hastalığının toplumda taşıdığı önem vurgulandıktan sonra hastalığın tedavisi hakkındaki en

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR)

KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR) KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR) PROF.DR. ÜNAL KUZGUN İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL ÜYESİ ŞİŞLİ ETFAL EAH

Detaylı

Kanamanın durması anlamına gelir. Kanamanın durmasında üç eleman rol alır. Bunlar şunlardır:

Kanamanın durması anlamına gelir. Kanamanın durmasında üç eleman rol alır. Bunlar şunlardır: Hemofili hastalığı dünyanın her tarafında görülebilen bir çeşit kanama bozukluğudur. Hastadaki ana sorun kanamanın durmasındaki gecikmedir. Bu yüzden pıhtılaşma gecikir ve hasta çok kanar. Ciddi organların

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi -

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi - Bu anket çalışması, bir uluslararası araştırma ekibi tarafından bilgilendirilmiş onam alınamayacak kişilerde akut resusitasyon çalışmalarındaki uluslararası kabul edilebilirlik ve düzenleyici durumu tespit

Detaylı

ERİŞKİN HEMOFİLİLERDE KANAMADAN KORUMA TEDAVİSİ ULUSAL KILAVUZU THD HEMOFİLİ BİLİMSEL ALT KOMİTESİ TASLAK -25.02.2012-

ERİŞKİN HEMOFİLİLERDE KANAMADAN KORUMA TEDAVİSİ ULUSAL KILAVUZU THD HEMOFİLİ BİLİMSEL ALT KOMİTESİ TASLAK -25.02.2012- ERİŞKİN HEMOFİLİLERDE KANAMADAN KORUMA TEDAVİSİ ULUSAL KILAVUZU THD HEMOFİLİ BİLİMSEL ALT KOMİTESİ TASLAK -25.02.2012- M. Cem Ar, Muzaffer DEMİR, THD Hemofili Bilimsel Alt Komite Çalışma Grubu Özet 1.

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI)

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) KAMU ARAŞTIRMALARI DESTEK GRUBU (KAMAG) Çağrı Başlığı Monoklonal Antikor

Detaylı

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü T.Teksöz, K.Helvacıoğlu ve Y.Kaya Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI AMAÇ: Anabilim Dalımızda tıpta uzmanlık eğitiminin amacı, temel ve tıbbi biyokimya

Detaylı

Klinik Araştırma Nedir?

Klinik Araştırma Nedir? Klinik Araştırma Nedir? Teşhis, tedavi, profilaksi veya bir fizyolojik fonksiyonun değiştirilmesi için kullanılan ilaçların geliştirilmesinde çok önemli bir süreç ve zorunluluktur. -Kredi kartı mağduru

Detaylı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKANOTU Ocak2013 N201301 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Analist, TEPAV Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Enstitüsü Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının

Detaylı

Fatma Burcu BELEN BEYANI

Fatma Burcu BELEN BEYANI 10.Pediatrik Hematoloji Kongresi Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı Çalıştığı Firma (lar) Danışman Olduğu Firma (lar) Hisse Senedi Ortaklığı Fatma Burcu BELEN BEYANI Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARARLARI

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARARLARI T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARARLARI Tarih : 09 Ağustos 2016 Toplantı Sayısı : 27 Karar:1/1 Prof.Dr.Tamer TETİKER e ait Büyüme Hormonu eksikliği bulunan erişkinlerde 35 hafta süreyle her

Detaylı

Prof. Dr. Ayşen Bulut

Prof. Dr. Ayşen Bulut ETİK KURULA BAŞVURU DOSYALARI, İLGİLİ FORMLAR VE KONTROL LİSTELERİ Prof. Dr. Ayşen Bulut İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Üyesi Araştırma Önerilerini Değerlendirme

Detaylı

Döner Sermaye Ek Ödeme Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi

Döner Sermaye Ek Ödeme Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi Döner Sermaye Ek Ödeme Dr. Mehmet Özkahya Ege Üniversitesi DS Ek Ödeme Ocak 2010 da ilgi yasa (ÜNİVERSİTE VE SAĞLIK PERSONELİNİN TAM GÜN ÇALIŞMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN.

Detaylı

HEM NADİR HEM YETİM...

HEM NADİR HEM YETİM... HEM NADİR HEM YETİM... KARANLIKTAN IŞIĞA AIFD - Araştırmacı Ilaç Firmaları Derneği Yetim İlaç Çalışma Grubu Dr. Haluk Germeyan Alexion AJANDA Nadir Hastalıklar: Tanım ve toplum üzerindeki yükü Yetim İlaçlar:

Detaylı

Hemofili Tedavisinde Profilaksi ve Güvenlik

Hemofili Tedavisinde Profilaksi ve Güvenlik Hemofili Tedavisinde Profilaksi ve Güvenlik Prof. Dr. Saadet Akarsu Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji BD ELAZIĞ 1 HEMOFİLİ TARİHİ Kraliyet Hast.: 19. yüzyıl, İngiltere Kraliçesi Victoria

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2013 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2013 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0 4 191

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMALAR BAŞVURU FORMU

KLİNİK ARAŞTIRMALAR BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Klinik Araştırmalar Etik Kuruluna veya Biyoyararlanım/Biyoeşdeğerlik Çalışmaları Etik Kuruluna yapılacak olan başvurular için aynı form

Detaylı

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ VIII. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KALITSAL FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ Dr. M. Cem Ar ve THD Hemofili Bilimsel

Detaylı

KLİNİK İLAÇ ARAŞTIRMALARI VE HÜKAM

KLİNİK İLAÇ ARAŞTIRMALARI VE HÜKAM KLİNİK İLAÇ ARAŞTIRMALARI VE HÜKAM Dr. Mustafa ERMAN HÜKAM Klinik araştırma fazları Faz I Faz II Faz III Faz IV Doz belirleme İlaç etkililik, güvenlilik ve fizibilitesi Eldeki en iyi tedaviyle karşılaştırma

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI FARMAKOTERAPİ EĞİTİMİNDE GRONİNGEN MODELİ (AKILCI FARMAKOTERAPİ İLKELERİ) Yrd. Doç. Dr. İlker KELLE DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı AKILCI

Detaylı

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri Ahmet Gül İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İTAM Özgün İlaç Keşfi, İlaç Geliştirilmesi ve İstanbul İlaç Sektörü ne Bilgi ve Teknoloji Aktarma

Detaylı

BİYOYARARLANIM- BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARI

BİYOYARARLANIM- BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARI BİYOYARARLANIM- BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARI Doç. Dr. T. Emrah Bozkurt Hace4epe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakoloji AbD İlaca Giden Yol 6. Disiplinlerarası Beyin FırFnası ToplanFsı 20 Aralık 2018

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK İGORTASI Genel Müdürlüğü Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığı Op. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Tıbbi Malzeme Daire Başkanı Ortez ve protezler Tıbbî araç ve gereçler Kişi kullanımına

Detaylı

MÜKEMMELİYET MERKEZİ & KLİNİK ARAŞTIRMA BİRİMLERİ

MÜKEMMELİYET MERKEZİ & KLİNİK ARAŞTIRMA BİRİMLERİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ & KLİNİK ARAŞTIRMA BİRİMLERİ Prof. Dr. Yağız Üresin İÜ Klinik Araştırmalar Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yrd. İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik

Detaylı

İlaçla-İlgili Sorunlar için Sınıflandırma

İlaçla-İlgili Sorunlar için Sınıflandırma İlaçla-İlgili Sorunlar için Sınıflandırma (14.01.2010 da revize edilmiştir) 2003-2010 Pharmaceutical Care Network Europe Foundation Vakıf, sınıflandırmanın kullanım ve validasyon sonuçları konusunda bilgilendirildiği

Detaylı

Konferans. Panelist. Konferans. Konferans. Konferans. Panelist. Panelist. Konferans. Panelist. Panelist. Konferans. Panelist. Konferans.

Konferans. Panelist. Konferans. Konferans. Konferans. Panelist. Panelist. Konferans. Panelist. Panelist. Konferans. Panelist. Konferans. ULUSAL KATILIMLI KONFERANS PANEL No Panel - 1 Yavuz, M. (2001) Organ Transplantasyonu ve Bağışı. E.Ü. Edebiyat Fakültesi 2 Yavuz, M. (2003). Günübirlik Cerrahide Hemşirelik Bakımı. VII. Ulusal Çocuk Cerrahisi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

HEMOFİLİ REHBERİ 2014

HEMOFİLİ REHBERİ 2014 BİLGİLER I HEMOFİLİ REHBERİ 2014 2. Baskı Editör Kaan KAVAKLI İzmir, Temmuz 2014 II AVUKATLIK HUKUKU Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri 87 Sok. No. 4 / A Bornova (0.232) 343 64 54 metabasim@gmail.com İzmir,

Detaylı

Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları. NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD

Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları. NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD Nükleer Tıp Hizmetleri Dünya Genelinde) 10 000 den fazla hastanede NT merkezi

Detaylı

TÜRK. Doku çalışması. Kök hücre. Anket çalışması. Diğer ise, Kontrollü. Kontrollü. Randomize. Körlük

TÜRK. Doku çalışması. Kök hücre. Anket çalışması. Diğer ise, Kontrollü. Kontrollü. Randomize. Körlük TÜRK NEONATOLOJİ DERNEĞİ ARAŞTIRMAA PROJEE ÖDÜLLERİ BAŞVURU FORMU Projeninn açık adı Temel amaç Araştırmanın Türü (Lütfen uygun olan kutu/kutuları işaretleyiniz) İnsanlara yapılan ilk uygulama Deneysel

Detaylı

ÖDEME SÜRECİ. Dr. Akif AKBULAT Fiyat, Mevzuat, Araştırmalar Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

ÖDEME SÜRECİ. Dr. Akif AKBULAT Fiyat, Mevzuat, Araştırmalar Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ÖDEME SÜRECİ Dr. Akif AKBULAT Fiyat, Mevzuat, Araştırmalar Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Neredeyiz? İlaç Düzenlemeleri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Fiyatlandırma

Detaylı

Dr. Kaan Kavakl. Anahtar Sözcükler Hemofili, inhibitör, rfviia, apcc

Dr. Kaan Kavakl. Anahtar Sözcükler Hemofili, inhibitör, rfviia, apcc TÜRK HEMATOLOJ DERNE HematoLog 2012: 2 2 Dr. Kaan Kavakl Ege Üniversitesi, Çocuk Hastanesi, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi; Ege Hemofili Konseyi Koordinatörü; Ege Hemofili Derneği Başkanı; Hemofili

Detaylı

TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA

TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA Portal Adres TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA : www.reklamazzi.com İçeriği : Pazarlama İletişimi Tarih : 26.03.2015 : http://www.reklamazzi.com/turk-henkelde-ust-duzey-atama-145487.htm 1/2 TÜRK HENKEL'DE

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 14 Şubat 2015 Tıp Sağlık Konseyi Toplantısı Yüksek Öğretim

Detaylı

Association of Research Based Pharmaceutical Companies

Association of Research Based Pharmaceutical Companies Türkiye de Klinik Araştırmalar rmalar Farmasötik Endüstri AçısındanA Dr. Emel Tetik Sanofi-aventis aventis Klinik Araştırmalar rmalar Ünitesi MüdürüM AİFD GCP Komitesi YK Başkan kanı 55 KASIM 2009 Association

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ITAM Toplantısı İstanbul, 11 Nisan 2013 Turgut Tokgöz Genel Sekreter İlaç endüstrisinde dinamik bir değişim var Yeni ürün portföyü giderek zayıflıyor. Küçük kimyasal

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMA NEDİR & ETİK KURULLAR NEDEN ÖNEMLİDİR

KLİNİK ARAŞTIRMA NEDİR & ETİK KURULLAR NEDEN ÖNEMLİDİR KLİNİK ARAŞTIRMA NEDİR & ETİK KURULLAR NEDEN ÖNEMLİDİR Prof. Dr. Yağız Üresin İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı ve Klinik Farmakoloji BD İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar

Detaylı

:Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Eyüp Yerleşkesi Eyüp/İstanbul. Derece Alan Üniversite Yıl

:Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Eyüp Yerleşkesi Eyüp/İstanbul. Derece Alan Üniversite Yıl KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Adres :Elif KOYUNCUOĞLU :Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Eyüp Yerleşkesi Eyüp/İstanbul Telefon-GSM : 0 542 435 42 00 e-mail Doğum yeri

Detaylı

ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR?

ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR? ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR? 72 Fotoğraflar: Dünya Gazetesi Fotoğraf Arşivi Türkiye nin ihtiyacı olan yeni büyüme stratejisi için ileri teknolojili sektörlerde rekabet gücünü

Detaylı

Proje Bütçesinin Oluşturulması. Veri Tabanı Kaydı. Dr. M. Cenk Ecevit

Proje Bütçesinin Oluşturulması. Veri Tabanı Kaydı. Dr. M. Cenk Ecevit Proje Bütçesinin Oluşturulması ve Veri Tabanı Kaydı Dr. M. Cenk Ecevit Sunum Planı Tanımlar Bütçe neden yapılmalı Tasarım bütçe bağlantısı Bütçe Bileşenleri Mali/finans kuralları Veri tabanı kaydı Bilimsel

Detaylı

DÖNER SERMAYE KATKI PAYI ve EK ÖDEME ESASLARI. Prof. Dr. Bülent TUNÇÖZGÜR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

DÖNER SERMAYE KATKI PAYI ve EK ÖDEME ESASLARI. Prof. Dr. Bülent TUNÇÖZGÜR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE KATKI PAYI ve EK ÖDEME ESASLARI Prof. Dr. Bülent TUNÇÖZGÜR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Üniversite Hastanesi Tıp Öğrencisi eğitimi Araştırma Görevlisi eğitimi Bilimsel araştırma ve

Detaylı

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010 Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 21 SOSYAL GÜVENLİK REFORMU Nasıl Bir Dönüşüm İçindeyiz? Emeklilik hak ve yükümlülüklerin tüm çalışanlar

Detaylı

ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI

ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI Ülkemizde Hematolojik Kanserlerin Yükü, Coğrafi Dağılımı, Demografik Karakteristiği, İmmünohistokimyasal Özellikleri ve Klinik Davranışı Epidemiyolog Danışman Doç. Dr. Mutlu

Detaylı

Yenidoğanda Kalıtsal Kanama Bozukluklarına Yaklaşım

Yenidoğanda Kalıtsal Kanama Bozukluklarına Yaklaşım Yenidoğanda Kalıtsal Kanama Bozukluklarına Yaklaşım Prof. Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji B.D. 24 Kasım 2018, Ankara HEMOSTAZ Etkin bir Hemostaz için Sağlam damarlar Yeterli

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Lisans Hemşirelik Hacettepe Üniversitesi 2013

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Lisans Hemşirelik Hacettepe Üniversitesi 2013 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ 1. ADI SOYADI: Erdal Ceylan 2. E-MAIL: erdlcyln.ec@gmail.com 3. UNVANI: Araştırma Görevlisi Derece Alan Üniversite Mezuniyet Yılı Lisans Hemşirelik Hacettepe Üniversitesi 2013

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Yılı Dönem III 2. Ders Kurulu Neoplazi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Ders kurulu

Detaylı

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU Eylül 2006 İÇİNDEKİLER Önsöz...3 TÜBİTAK Ar-Ge Anketi Soruları Analizi...4 1. Genel Bilgiler İle İlgili Sorular...4 2. Proje Sunum ve Destekler İle İlgili Sorular...12 3. Üniversite

Detaylı

DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MÜDAHALE ARAŞTIRMALARI Dr. Meltem Şengelen HÜTF Halk Sağlığı AD 12 Şubat 2015 Epidemiyoloji Sağlıkla ilgili tüm sorunların ve hastalıkların kişi-yerzaman özelliklerine göre tanımlanması,

Detaylı

SUNUM AKIŞI o Proje Nedir? o Problemin Tanımı o Niçin Proje Yaparız o TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Akademik Sanayi Kamu

SUNUM AKIŞI o Proje Nedir? o Problemin Tanımı o Niçin Proje Yaparız o TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Akademik Sanayi Kamu SUNUM AKIŞI o Proje Nedir? o Problemin Tanımı o Niçin Proje Yaparız o TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Akademik Sanayi Kamu o ARDEB Araştırma Grupları o Bazı Akademik Araştırma Destek Programları 1001

Detaylı

Proje Yöneticisi Doç.Dr.Kıvanç GÜNHAN

Proje Yöneticisi Doç.Dr.Kıvanç GÜNHAN Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBÜ DEHAM) Proje Yöneticisi Doç.Dr.Kıvanç GÜNHAN Üniversitemiz

Detaylı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı nda 1970 yılından itibaren KLP alanında çalışmalar

Detaylı

Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri

Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Prof. Dr. Ferdi TANIR Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Ç.Ü. İSG Eğitim, Uygulama & Araştırma Merkezi-ÇİSAM/ADANA Üniversitelerde İSG Hizmetleri

Detaylı

AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR. Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013

AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR. Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013 AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013 KEYMEN İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. HAKKINDA Ülkemizin aşılar ve serumlar için ana tedarikçilerinden biri olan ve aynı zamanda

Detaylı

:Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik. Derece Alan Üniversite Yıl

:Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik. Derece Alan Üniversite Yıl KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Unvanı Adres Bölümü İletişim :Elif KOYUNCUOĞLU :Öğretim Görevlisi :Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü : Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı