HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR"

Transkript

1 HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç tedavisi Bu broşürde hipertansiyon tedavisinde ilaç kullanımı hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bu broşürde ilaç tedavisi hakkında genel bilgiler verilmiştir, doktorunuza danışmadan tedavinizde bir değişiklik yapmayınız. Piyasada çok sayıda tansiyon düşürücü ilaç vardır. Günümüzde hipertansiyon hastaları şanslıdır çünkü ilaç alternatifi çoktur. Her ilacın olduğu gibi hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların iki ismi vardır: 1.Ticari isim: İlacın reçeteye yazılan adıdır ve sembolü taşırlar. 2.Jenerik isim: İlacın içindeki etken (aktif) maddeye verilen isimdir. Kutunun üzerine genellikle küçük karakterlerle yazılır. İlaç sınıfları İlacın jenerik ismini öğrendikten sonra yapılması gereken ikinci işlem ilacın hangi sınıfa ait olduğunun araştırılmasıdır. Bir sınıfa ait tüm ilaçların etki mekanizmaları, etkinlikleri, yan etkileri ve kullanılmaması gereken durumlar birbirine benzerlik gösterir. En çok kullanılan ilaç sınıfları Diüretikler Beta blokörler Kalsiyum antagonistleri Anjiotensin konverting enzim inhibitörleri Alfa-1 blokörler Anjiotensin II reseptör antagonistleri Bazı ilaçlar, iki tane jenerik isim yani iki aktif madde içerebilir.

2 Hastaların çoğunda iki ilaç kullanmak gerekir. Doktorum reçetede 1 kutu ilaç yazdı. Kutu bitince ilaç tedavisini bırakacak mıyım? Genellikle hayır. Hipertansiyon tedavisi genellikle ömür boyu sürer, bu nedenle hastaların çoğunda ilaca devam etmek gerekir. Doktorumun verdiği ilaçla tansiyonum hedef değerlere geldi. İlacı bırakabilir miyim? Genellikle hayır, kan basıncınız yeniden yükselebilir. Hedef kan basıncı 140/90 mm Hg dır. Eğer şeker hastalığı veya böbrek hastalığınız var ise hedef kan basıncı büyük tansiyon için 130 mm Hg ve küçük tansiyon için 80 mm Hg dır. İlaç kullanmaya başladım, eski alışkanlıklarıma (bol tuzlu, bol alkol...) dönebilir miyim? Ne yazık ki hayır, ilaç kullanmaya başlayan hastalar yaşam düzeni değişikliğine devam etmelidir. Aslında yaşam düzeni değişiklikleri sağlıklı yaşamdır, hipertansiyonu olsun veya olmasın herkesin uyması gereken kurallardır. Sadece yaşam düzenimi değiştirsem ve ilaç kullanmasam olabilir mi? Bazı hastalar, özellikle hafif hipertansiyonu olan, başka sorunu/hastalığı olmayan hastalar sadece yaşam düzeni değişikliği ile kan basınçlarını kontrol altına alabilirler. Ama, hekimi tarafından ilaç tavsiye edilen bir hasta ilacını mutlaka kullanmalıdır. Bu konuda hasta için en uygun tedavi ancak sağlıklı bir hasta-hekim ilişkisi ile sağlanabilir. Tansiyon düşürücü ilaçlar bağımlılık yapar mı? Hayır.

3 Bu ilaçların yan etkileri var mıdır? Her ilacın yan etkisi olabilir. Günümüzde hipertansiyon hastaları şanslıdır çünkü çok sayıda ilaç vardır ve yan etkileri geçmişe göre azalmıştır ve bu yan etkilerin çoğu hafiftir. Yan etki ortaya çıkarsa ilaç kolaylıkla değiştirilir. Kontrolsüz hipertansiyonun vücuda vereceği zarar unutulmamalıdır. Tedaviye başladıktan sonra aşağıdaki durumlardan birisi ortaya çıkarsa nedeni ilaç olabilir. Bacaklarda şişme Sık idrara gitme Nabız sayısında azalma Baş ağrısı Kan basıncında düşme Öksürük Yukarıda bahsedilen şikayetleriniz varsa bu durumu ilaçlara bağlayıp tedaviyi kesmek doğru değildir. Bu konuyu doktorunuzla paylaşınız. Doktorunuz tedavinizi yeniden düzenleyebilir veya bu şikayetiniz başka bir nedene bağlı ise sizi tedavi edebilir/ilgili hekime yönlendirebilir. 2 gün önce doktora gittim, doktorumun verdiği ilacı kullanıyorum. Tansiyonum düşmedi, ne yapayım? Sabır, ilaçların tam etkisi 2-3 haftada ortaya çıkar. Hangi ilaç daha etkilidir? 160 mg D 1.5 mg F 0.4 mg P 4x500 mg A 16 mg C 10 mg N Hiçbiri, ilaçların etkisini belirleyen dozun miktarı değil içerdiği molekülün özelliğidir.

4 Hangi ilaç daha ağır/güçlüdür? 160 mg D 1.5 mg F 0.4 mg P 500 mg A 16 mg C 10 mg N Hiçbiri, ilaçların gücünü belirleyen dozun miktarı değil içerdiği molekülün özelliğidir. İlaçlarımı düzenli almayı unutuyorum, ne yapayım? İlaçlarınızı günlük işlerinizle birlikte almaya çalışın. Örneğin hergün kahvaltıdan önce alabilirsiniz. Günümüzde ilaçların çoğu günde tek doz kullanılabiliyor. Şanslı olduğunuzu unutmayın ve biraz daha dikkat edin. Birlikte yaşadığınız insanlardan birisi de size hatırlatabilir, eşinizden, çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Günümüzde hipertansiyon hastaları şanslıdır çünkü ilaçların çoğu günde bir kez alınabilir, bu durum da tedavi uyumu kolaylaştırır, tedavinin başarısını arttırır. 5 mg A ilacı kullanıyordum, doktorum dozu 10 mg a çıkardı ve yeni reçete yazdı, elimde 2 kutu 5 mg A ilacı var. Ne yapayım? Aynı anda 5 mg lık A ilacından 2 adet alırsanız toplam 10 mg yapar. İlacı aynı anda alabilirsiniz, günde 2 kez 5 mg almaya gerek yoktur. Sabah almam gereken ilacı öğleden sonra hatırladım. Ne yapayım? İlacı alabilirsiniz. Ertesi gün saatini geçirmemeye dikkat etmeyin unutmayın. Arkadaşım Mehmet Bey A ilacını kullanıyor, kan basıncı kontrol altında ve hayatından memnun. Ben de A ilacını kullansam ne olur? İlaç seçimine kesinlikle doktor karar vermelidir.

5 Hangi hastalara iki ilaç gerekir? Eğer hastanın kan basıncı hedef kan basıncından 20/10 mm Hg veya daha fazla ise tedaviye iki ilaçla başlamak gerekir. Kan basıncım 18/11 cm Hg. Tedaviye kaç ilaçla başlamalıyım? Eğer şeker hastalığı ve kronik böbrek hastalığınız yoksa hedef kan basıncı 140/90 mm Hg dır. Yani sizin kan basıncını hedef kan basıncınızdan 4/2 cm Hg (40/20 mm Hg) daha yüksektir. Bu nedenle iki ilaç kullanmanız gerekir. Eğer şeker hastalığı veya böbrek hastalığınız var ise hedef kan basıncının büyük tansiyon için 13 cm Hg ve küçük tansiyon için 8 cm Hg olduğunu hatırlatırım. Benim doktorum bana tek hap verdi. Tedavim eksik mi? Bunu doktorunuza sorunuz ama günümüzde birden fazla etken madde içeren tansiyon düşürücü ilaç içeren çok sayıda hap vardır. Yani siz tek hap içebilirsiniz ama içtiğiniz hap 2 ilaç içerebilir. İki ilacın avantajı nedir? İki ilaç hem kan basıncını düşürmede daha etkilidir, hem de daha düşük doz kullanıldığı için ilaçlara bağlı yan etkiler azalmıştır. Ülkemizde 2003 yılında yapılmış bir araştırmaya göre yaklaşık 15 milyon kan basıncı yüksek hasta vardır. 6 milyon kişi kan basıncının yüksek olduğunun farkındadır (% 40). 4.5 milyon kişi ilaç kullanmaktadır (%31). Sadece % 8 inde kan basıncı kontrol altındadır (1.2 milyon kişi).

6 PRATİK NOKTALAR 1.Allerjiniz varsa doktorunuzla mutlaka paylaşınız. 2.Daha önce bir yan etki nedeni ile bırakılmış ilacı mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Örneğin A ilacını öksürük nedeni ile bırakmışsanız, doktorunuz aynı ilacı veya benzer ilacı verebilir, öksürük sorunu ile yeniden karşılaşabilirsiniz. 3.İlaçlarınızı mutlaka size önerilen zamanda kullanınız. Örneğin günde bir kez ve sabah almanız gereken bir ilacı her gün saat 9.00 da alabilirsiniz. Mutlaka saat 9.00 da almanız gerekmez, günlük programınıza göre saat 8.00 veya saat da olabilir. 1-2 saatlik oynamalar genellikle sorun çıkarmaz. 4.Başka amaçla kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildiriniz. Kan basıncınız yüksekse veya kontrol altına alınamıyorsa bunun nedeni başka bir amaçla kullandığınız ilaç olabilir. Örneğin bazı ağrı kesiciler, bazı burun damlaları kan basıncının yükselmesine neden olabilir. 5.Daha önce kullandığınız ilaçları mutlaka bir kağıda not edin. Doktora giderken bu kağıdı yanınıza almayı unutmayınız.doktora giderken kullandığınız ilaçlarınızın kutularını da yanınıza alınız. 6.İlacınızı nasıl kullanacağınızı mutlaka öğrenin, anlamadığınız bir konu olursa doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz. 7.Doktorunuz tarafından önerilen ilacı, kendinizi iyi hissetmeniz nedeni ile birkaç gün sonra bırakmayınız. İlacınızı bırakmayı düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza söyleyiniz. 8.Kan basıncı düşürücü ilaçlar genellikle ömür boyu kullanılır. 9.Faydası olmadı diyerek ilacınızı bırakmayınız. Bazı ilaçların etkisinin ortaya çıkması 4-6 haftaya kadar sürebilir. 10.Başkasına tavsiye edilmiş ve yararlı olmuş bir ilacı, tansiyonum yüksek diyerek doktorunuza danışmadan almayınız. Kullandığınız ilacı da başkasına tavsiye etmeyiniz. 11.Doktora gideceğiniz dönemde ilacınızı bırakmayınız, tansiyon düşürücü ilacınızı aksatmayınız. 12.Muayeneye aç karnına gitmek istiyorsanız bile çok az su ile tansiyon düşürücü ilacınızı almayı unutmayınız.

7 SON SÖZ Hipertansiyon ve ilaçlar konusunda yazdıklarımın çoğunun hipertansiyonu olmayan hastalar için de geçerli olduğunu hatırlatmak isterim. Günümüzde birçok hastalıkta ilaçların çoğu günde tek doz kullanılabilmektedir. Şanslı olduğumuzu unutmayıp, ilaç tedavimize biraz daha dikkat edelim. Hangi hastalığımız olursa olsun ilaç dışı tedavi yöntemlerini ihmal etmeyelim. İlaçlarınız için rapor çıkartmayı unutmayınız. İlaçlar düzenli aldığınız sürece etkilidir. İlaç seçimine kesinlikle doktor karar vermelidir. İlaçlara bağlı yan etki ortaya çıkarsa doktorunuzla konuşmadan ilacınızı kesmeyiniz. Yan etki yapan ilacı unutmayınız, kutularını saklayınız, isimlerini kaydediniz. Hipertansiyon tedavisinin yaşam düzeni değişiklikleri kadar önemli bir parçası da ilaçlardır. İlaç alınınca yaşam düzeni değişiklikleri ihmal edilmemelidir. Bu broşürde genel bilgiler yer almaktadır, doktora danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir. Her türlü yayın hakkı saklıdır Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

HİPERTANSİYONLU HASTALARA ANKET BİLGİNİZİ ÖLÇÜN

HİPERTANSİYONLU HASTALARA ANKET BİLGİNİZİ ÖLÇÜN HİPERTANSİYONLU HASTALARA ANKET BİLGİNİZİ ÖLÇÜN Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hipertansiyon tedavisinin başarılı olması alışkanlıkların değiştirilmesi, yaşam düzeni değişikliklerinin önemi büyüktür. Bu anketin

Detaylı

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Uzmanı Liv Hospital-İSTANBUL 20 Ekim 2017 Plan Genel bilgiler Tarihçe Yaşa göre hedef kan

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır?

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır? BÖBREK NAKLİ Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrek nakli modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir ve böbrek yetmezliği olan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir. Hastalar böbrek nakli olsa bile yaşamlarının

Detaylı

Şeker düşürücü ilaçlar

Şeker düşürücü ilaçlar TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES 05 MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ Şeker düşürücü ilaçlar Şeker düşürücü

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler COUMADİN TEDAVİSİ Cerrahi Servisler Coumadin tedavisi hakkında merak ettikleriniz Bu kitapçık Coumadin tedavinizin daha başarılı ve yaşamınızın olabildiğince normal hale gelmesine yardımcı olmak üzere

Detaylı

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek kolesterolde ilaç tedavisi üzerinde çok tartışılan bir konudur. Hangi kolesterol düzeyinde ilaç başlanacağı gerçekten yorumlara açıktır

Detaylı

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için Turkiska HASTA BİLGİLERİ Suliqua kullananlar için Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Suliqua (insülin glarjin + liksisenatid) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Efervesan Tablet Suda eritilerek, ağız yolundan alınır. KALİNOR

KULLANMA TALİMATI. Efervesan Tablet Suda eritilerek, ağız yolundan alınır. KALİNOR KULLANMA TALİMATI KALİNOR Efervesan Tablet Suda eritilerek, ağız yolundan alınır. Etkin maddeler: Bir tablet, 2.17 g potasyum sitrat 1 H2O, 2.0 g potasyum bikarbonat, 2.057g susuz sitrik asit içerir. Suda

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

BÖBREKLERİ Mİ NASIL KORURUM? Dİ YALİ Z HASTASI OLMAKTAN NASIL KURTULURUM? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

BÖBREKLERİ Mİ NASIL KORURUM? Dİ YALİ Z HASTASI OLMAKTAN NASIL KURTULURUM? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT BÖBREKLERİ Mİ NASIL KORURUM? Dİ YALİ Z HASTASI OLMAKTAN NASIL KURTULURUM? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Üresinin, kreatininin yüksek olduğunu öğrenen veya böbrek yetmezliği tanısı alan her hasta haklı olarak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Susuz laktoz, mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat ve magnezyum stearat.

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Susuz laktoz, mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat ve magnezyum stearat. KULLANMA TALİMATI GALVUS 50 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 50 mg vildagliptin içerir. Yardımcı maddeler: Susuz laktoz, mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat ve magnezyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 667 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 667 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI PHOS-NO 667 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde : Kalsiyum Asetat 667 mg (169 mg Ca 2+ ) Yardımcı Maddeler : Sodyum nişasta glikolat (Primojel), Polietilen glikol 8000, Prejelatinize

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. Karvea 150 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: İrbesartan Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kroskarmelloz sodyum, hipromelloz, silikon dioksit,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MUCOLATOR PLUS 600 mg Toz İçeren Saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MUCOLATOR PLUS 600 mg Toz İçeren Saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MUCOLATOR PLUS 600 mg Toz İçeren Saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir saşede, 600 mg asetilsistein Yardımcı maddeler: Aspartam, sorbitol, betakaroten, portakal aroması. Bu ilacı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür

KULLANMA TALİMATI. FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür Yardımcı maddeler: Kroskarmeloz sodyum, mikrokristal selüloz, prejelatinize nişasta, kolloidal anhidr

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MAYFEX 180 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür

KULLANMA TALİMATI. MAYFEX 180 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür KULLANMA TALİMATI MAYFEX 180 mg Film Tablet Ağızdan alınır Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür Yardımcı maddeler: Prejelatinize nişasta, Mikrokristalin selüloz, Sodyum kroskarmeloz, Kolloidal silisyumdioksit,

Detaylı

Bu Kullanım Talimatında:

Bu Kullanım Talimatında: KULLANMA TALİMATI HYDRYLLİN compound şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml sinde 14 mg difenhidramin içerir. Yardımcı maddeler: Mentol, Sodyum sitrat, Şeker, Glasiyel asetik asit, Gliserin, Etil

Detaylı

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi Pocket Cep kitapçığı size ART HIV tedavisi Antiretroviral Tedavi Ocak 2018 Bu cep broşürü HIV tedavisi (ART) hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için hazırlanmıştır. HIV tanısı aldığım için, pek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CARDOPAN 320 mg film tablet. Ağızdan alınır. Etkin madde: Valsartan 320 mg

KULLANMA TALİMATI. CARDOPAN 320 mg film tablet. Ağızdan alınır. Etkin madde: Valsartan 320 mg CARDOPAN 320 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Valsartan 320 mg KULLANMA TALİMATI Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz (PH 102), prejelatinize nişasta, kolloidal silikon dioksit, magnezyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. LİMİTEN 80 mg film tablet Ağız yolu ile alınır.

KULLANMA TALİMATI. LİMİTEN 80 mg film tablet Ağız yolu ile alınır. KULLANMA TALİMATI LİMİTEN 80 mg film tablet Ağız yolu ile alınır. Etkin madde: 80 mg valsartan içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol (E421), krospovidon, sodyum hidrojen karbonat, magnezyum stearat, etil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TEGLİX 60 mg film tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. TEGLİX 60 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI TEGLİX 60 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her film tablet 60 mg nateglinid içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, hidroksipropil selüloz, aglomere alfa-laktoz monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir yumuşak kapsülde 200 mg progesteron Yardımcı maddeler: Araşit yağı, lesitin (soya), jelatin, gliserin, titanyum dioksit

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir enterik kaplı tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir.

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. KULLANMA TALİMATI NETİRA tek doz göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) 1.365 mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. Yardımcı Maddeler

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her film tablet; 5 mg silazapril (5.22 mg silazapril monohidrat a eşdeğer) ve 12.5 mg hidroklorotiyazid içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her film tablet; 5 mg silazapril (5.22 mg silazapril monohidrat a eşdeğer) ve 12.5 mg hidroklorotiyazid içerir. ACEPRİX PLUS 5mg/12.5 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her film tablet; 5 mg silazapril (5.22 mg silazapril monohidrat a eşdeğer) ve 12.5 mg hidroklorotiyazid içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, sodyum karboksimetil selüloz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir.

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir. KULLANMA TALİMATI NEROX-B12 film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BACODERM % 2 Pomad Haricen kullanır. Etkin madde: Her bir gram pomad, 20 mg mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI KONVERİL 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 5 mg enalapril maleat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum bikarbonat, laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI RENITEC 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum bikarbonat, laktoz, mısır nişastası, prejelatinize nişasta, kırmızı

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır.

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 500 mg etambutol HCl. Yardımcı maddeler: Nişasta, jelatin, magnezyum stearat, talk, koloidal silikon dioksit Bu ilacı

Detaylı

Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KOMBEVİT-C draje Ağız yolu ile uygulama içindir. Etkin madde: 15 mg Tiamin mononitrat (Vitamin Bı), 15 mg Riboflavin (Vitamin B2), 10 mg Piridoksin hidroklorür (Vitamin B6), 50 mg Niyasinamid, 25 mg Kalsiyum

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Nipagin M, sodyum sakarin, portakal aroması, gliserin, sorbitol.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. OLMYSAR 20 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. OLMYSAR 20 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. OLMYSAR 20 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir film kaplı tablet 20 mg olmesartan medoksomil içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz PH

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 15 mg butamirat sitrat (3 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, karboksimetilselüloz

Detaylı

Diyabet ve sosyal yaşam

Diyabet ve sosyal yaşam TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 14 Diyabet ve sosyal yaşam Diyabet

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MODET 500 mg Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir kapsül; etkin madde olarak 500 mg kalsiyum dobesilat içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, magnezyum stearat, kırmızı demir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BENEDAY 250/250/1/300 mg Enterik Kaplı Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BENEDAY 250/250/1/300 mg Enterik Kaplı Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI BENEDAY 250/250/1/300 mg Enterik Kaplı Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir enterik kaplı tablet 250 mg B1 vitamini, 250 mg B6 vitamini, 1 mg B12 vitamini ve 300 mg alfa lipoik

Detaylı

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yazar Ad 139 Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz sağlığında değişiklikler veya bozulmalar olabilir. Bu değişikliklerin tümü hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak diğer

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ölçek (5 ml) şurup 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil parahidroksibenzoat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol %70, glukoz, gliserol, sodyum sakarin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Losartan, anjiyotensin-ii reseptör antagonistleri olarak bilinen ilaç grubuna aittir.

KULLANMA TALİMATI. Losartan, anjiyotensin-ii reseptör antagonistleri olarak bilinen ilaç grubuna aittir. KULLANMA TALİMATI SARİLEN 50 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 50 mg losartan içerir. Yardımcı maddeler: Lactose Tablettose, Avicel ph 102, Snowflake, Kroskarmelloz sodyum, Magnezyum

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİPİN kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Her bir kapsül; etkin madde olarak 250 mg Parasetamol ve 15 mg Kafein içermektedir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, Magnezyum Stearat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat ve 20 mg nitrendipin içerir. - Yardımcı maddeler: Sodyum hidrojen karbonat, Mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MULTİ-B 250/250/1 mg efervesan tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MULTİ-B 250/250/1 mg efervesan tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MULTİ-B 250/250/1 mg efervesan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir efervesan tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini, 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı madde (ler):

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol sıvı kristalize olmayan (%70), gliserol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil selüloz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K )

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) KULLANMA TALİMATI OMEGUARD Yumuşak Jelatin Kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) Yardımcı maddeler: Askorbik asit, Sıvı Vitamin

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır.

CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır. CABRAL 400 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablet 400 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: PEG 4000, Mısır Nişastası, Talk, Kollidon 30, Magnezyum Stearat, Hipromelloz,

Detaylı

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz T.C. Sağlık Bakanlığının Onayı ve Desteği ile Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz İstatistik Analiz Raporu (İstanbul) Eylül 2010 Omega Araştırma tarafından hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER Türkiye nin Tansiyonunu

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 160 mg megestrol asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kolloidal silikon

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. Etkin madde: Sulandırılmadan önce; her 100 gram toz, 787 mg trimebutin içerir. Sulandırıldıktan sonra; her

Detaylı

Etkin madde: Her 5 ml de, 50 mg pirvinyum bazına eşdeğer 75 mg pirvinyum pamoat içerir.

Etkin madde: Her 5 ml de, 50 mg pirvinyum bazına eşdeğer 75 mg pirvinyum pamoat içerir. PİROK süspansiyon Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml de, 50 mg pirvinyum bazına eşdeğer 75 mg pirvinyum pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Sukroz, etanol, metil parahidroksibenzoat (E218), propil parahidroksibenzoat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. :Kandesartan sileksetil... 16 mg

KULLANMA TALİMATI. :Kandesartan sileksetil... 16 mg KULLANMA TALİMATI ATACAND 16 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde :Kandesartan sileksetil... 16 mg Yardımcı maddeler: Kalsiyum karmelloz, hidroksipropil selüloz, laktoz monohidrat, magnezyum stearat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Eğer salbutamole veya VENTOLIN in diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa kullanmayınız.

KULLANMA TALİMATI. Eğer salbutamole veya VENTOLIN in diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa kullanmayınız. KULLANMA TALİMATI VENTOLIN 2 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Her tablette 2 mg salbutamol. Yardımcı maddeler: Laktoz (BP), mısır nişastası, magnezyum stearat. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

1. VASTAREL MR 2. VASTAREL MR 3. VASTAREL MR 4. 5. VASTAREL MR

1. VASTAREL MR 2. VASTAREL MR 3. VASTAREL MR 4. 5. VASTAREL MR KULLANMA TALİMATI VASTAREL MR 35 mg Film Kaplı Modifiye SalımTablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: 35 mg Trimetazidin dihidroklorid. Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit (E 171), Kırmızı demir oksid

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu.

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. KULLANMA TALİMATI STABLON 12.5 mg kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. Yardımcı Maddeler: Mısır nişastası, Mannitol, Magnezyum stearat, Talk, Sodyum bikarbonat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. FERRIPROX 100 mg/ml Şurup Ağız yolu ile alınır KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 ml şurup 100 mg deferipron içerir. Yardımcı maddeler: Hidroksietil selüloz, gliserin, hidroklorik asit, sükraloz, yapay kiraz

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GLYNOSE tablet formunda piyasaya sunulmaktadır ve her bir tablet 100 mg akarboz içerir.

KULLANMA TALİMATI. GLYNOSE tablet formunda piyasaya sunulmaktadır ve her bir tablet 100 mg akarboz içerir. KULLANMA TALİMATI GLYNOSE 100 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablette 100 mg akarboz. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, mikrokristalin selüloz, koloidal silikon dioksit, magnezyum stearat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil paraben

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. Etkin Madde : Her bir tablet 250 mg kalsiyuma eşdeğer 1000 mg kalsiyum asetat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum nişasta glikolat, Poliletilen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. LOSARTİL 50 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her tablette 50 mg losartan potasyum içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz, prejelatinize nişasta, koloidal anhidr silika,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. NİMOTOP 30 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 30 mg nimodipin Yardımcı maddeler: Povidon (PVP çözünmeyen), magnezyum stearat, mısır nişastası, mikrokristal selüloz

Detaylı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon HİPERTANSİYON Dr. Hatice ODABAŞ Yüksek Kan Basıncının Nasıl Bir Tehlikesi Vardır?

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. OLMEDAY 10 mg film tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. OLMEDAY 10 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI OLMEDAY 10 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde(ler): 10 mg olmesartan medoksomil içerir. Yardımcı madde(ler): Avisel ph 102, laktoz DC, kroskarmelloz sodyum, hidroksipropil metilselüloz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde :

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : KULLANMA TALİMATI NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. 100 ml de, 0.300 g Netilmisin e eşdeğer 0.455 g Netilmisin sülfat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum klorür, Benzalkonyum

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

METİLER rahmin kasılma yetersizliğine ve gebelikten önceki durumuna dönmesine bağlı düşük, sezaryen ameliyat veya doğum sonrası rahim kanamasının önle

METİLER rahmin kasılma yetersizliğine ve gebelikten önceki durumuna dönmesine bağlı düşük, sezaryen ameliyat veya doğum sonrası rahim kanamasının önle KULLANMA TALİMATI METİLER 0.125 mg Draje Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir draje 0.125 mg metilergonovin maleat içerir. - Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, patates nişastası, jelatin, magnezyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml çözelti 250 µg Palonosetrona eşdeğer Palonosetron hidroklorür içermektedir. (Her

Detaylı

HİPERTANSİYON TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

HİPERTANSİYON TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ HİPERTANSİYON TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ Kan basıncı nedir ve nasıl meydana gelir? Vücudun yapıtaşları hücrelerdir. Hücrelerin beslenmesi ve enerji üretebilmesi için gereken maddeler ve oksijen

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı