CUSHING SENDROMU İnteraktif Vaka Yönetimi. Prof.Dr. Feray GÖKDOĞAN Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi TRABZON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CUSHING SENDROMU İnteraktif Vaka Yönetimi. Prof.Dr. Feray GÖKDOĞAN Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi TRABZON"

Transkript

1 CUSHING SENDROMU İnteraktif Vaka Yönetimi Prof.Dr. Feray GÖKDOĞAN Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi TRABZON

2 Cushing Sendromu Adrenokortikal hormonların biri /tümünün, uzun süreli aşırı salınımı sonucu gelişen hormonal bir bozukluktur. Not: Cushing sendromunu ilk kez Amerikalı ve modern nörocerrahinin babası olarak anılan Harvey Williams Cushing ( ) tanımlamıştır.

3 Adrenal (suprarenal) Böbrek apeksinde, retroperitoneal, yaklaşık 5 gr ağırlığındadır. Bezler

4 Adrenal Bez Yapısal ve işlevsel iki kısımdan oluşur; Adrenal korteks(%90): endokrin bir doku üç farklı hormon salgılar. Adrenal medulla(%10) : nörosekretuar bir dokudur ve farklı hormonlar (epinefrin ve norepinefrin) salgılar ve Santral SS bölümüdür.

5

6 Sempatik SS de epinefrin ve norepinefrini salgılaması nedeniyle adrenal medulla yaşamsal olmamasına karşın, adrenal korteks işlevleri yaşamsaldır. Adrenal korteks işlevlerinin kaybı, tedavi edilmediği takdirde 4 ile 14 gün içinde ölüm görülebilir.

7 1. Mineralokortikoidler Na+ ve K+ düzeyleri ile su dengesinin düzenlenmesinde temel bir rol oynar. Aldosteron sekresyonu, renin-angiotensin mekanizması ve kandaki K+ düzeyi ile düzenlenir. Kan hacmi kan basıncı K+ ve H+ (Aldosteron)

8

9 2. Gonadokortikoidler Adrenal korteksten az miktarda salınan cinsiyet hormonlarıdır (androjen ve östrojen). Androjen hormonu fazla, östrojen miktarı ise önemsizdir. Kadına erkeklik karakteristiklerini verecek miktarda değildir, ancak pubis kıllanması gibi cinsiyet karakteristiklerine yardımcı olabilir.

10 3.Glukokortikoidler (Kortizon-hidrokortizon, kortizon ve kortikostreoid) Kandaki düzeyleri, Hipotalamus-Hipofiz- Adrenal (HPA Aksis) sistemdeki negatif feedback sistemi ile düzenlenir. Hipotalamus: Kortikotropin Hormon (CRH) Hipofiz: Adrenokortikotropin Hormon (ACTH) Adrenal Bez: Kortizol ve diğer steroid hormonlar kana salınır.

11 ACTH Diurnal Ritim ACTH sabahleyin (saat 06:00-08:00) yüksek ve gün sonuna doğru azalır. Bu ritim, gece ve gündüz çalışmaları değişen kişilerde tersine döner. Fiziksel ve psikolojik stresler, endojen depresyon, manik-depresif psikoz, karaciğer hastalıkları ya da kortizol metabolizmasını etkileyen diğer durumlardan etkilenir. Cushing sendromunun en erken bulgularından biri, diurnal CRH ve ACTH salınımının kaybolmasıdır.

12 Glukokortikoidlerin Etkileri Yağlar: Yağ asitlerinin mobilizasyonu ile hücre metabolizması enerji için glikoz yerine yağ asitlerini kullanır. Proteinler: Parçalanmasını hızlandırır. Aminoasitler kc. taşınır ve glikoz yapımında kullanılır (glikoneogenezis). Glikoz: Kc. glikoz yapımı artar, periferik glikoz kullanımı azalır, insuline hafif bir direnç gelişir (Hiperglisemi) (1.metabolik etkileri)

13 Glukokortikoidlerin Etkileri (2.Kan basıncı üzerindeki etkileri) Kortizol, normal kan basıncının sürdürülmesinde esastır. Kanda yeterli miktarda glukokortikoid bulunmadığında, epinefrin ve norepinefrin hormonları kan damarlarında vazokonstrüktör etkilerini yapamaz ve kan basıncı düşer. Glukokortikoidler, norepinefrin ve epinefrinin sahip oldukları etkilerini yerine getirmelerine olanak sağlar.

14 Glukokortikoidlerin Etkileri (3.antiinflamatuar etkileri) Fazla miktarda kortizol, kapiller geçirgenliği azaltarak erken safhada inflamasyonu bloke eder ve lizozom membranlarını stabilize ederek inflamatuar aracı maddelerin salınımını engeller. Azalmış inflamatuar tepki ile birlikte ateşte de düşme olur. İyileşme fazında kortizol, fibroblast aktiviteyi baskılar ve yara oluşumu azalır. Kortizol, aynı zamanda antiinflamatuar eylemin önemli bir kısmından sorumlu prostaglandin sentezini de inhibe eder.

15 Glukokortikoidlerin Etkileri Kortizol, hümoral ve hücresel bağışıklığı azaltarak immun yanıtı baskılar. (3.immun sisteme etkileri) Glukokortikoidlerin kanda yüksek konsantrasyonda olması (eosinopenia) ve lenfatik dokuların (timüs bezi ve lenf nodları) atrofisine neden olur. Kandaki lenfositler ve plazma hücrelerin sayısında ve dolayısıyla antikor oluşumunda azalmaya yol açar.

16 Glukokortikoidlerin Etkileri Emosyonel davranışlarda doğrudan /dolaylı etkileri vardır. Bu hormonlar için beyin dokusunda reseptörler, davranışların düzenlenmesinde önemli rol oynar. Adrenal kortikal hormonlarla tedavi edilen kişilerin davranışlarında hafif bir bozukluktan psikotik davranışlara kadar değişkenlik görülür. (4.Psikolojik etkileri)

17 Glukokortikoidlerin Etkileri (4.Psikolojik etkileri) Vücudun strese karşı yanıta yardımcı olur. (Gebeliğin son üç ayında ve aşırı antreman yapan atletlerde bu hormon düzeyi yüksektir.) Stres tepkisine yanıtta kortizol sekresyonu artar. «Fight or Flight" tepkisinde iskelet kasları için gerekli olan glikozu sağlar. Uzamış stresle kortizolün uzun süre kanda kalması, bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir. Depresyon, alkolizm, malnütrisyon ya da panik bozukluklarda da kortizol düzeyi artmıştır.

18 CUSHİNG SENDROMU TİPLERİ/ NEDENLERİ

19

20 1. Hipofiz Bezi- Cushing Sendromu (Cushing Hastalığı) (%70) 2. Adrenal Bezi- Cushing Sendromu Hipofizde <1 cm küçük benign bir tm (adenom). Çok fazla ACTH ile birlikte adrenal bezler uyarılır ve Adrenal korteksin adenoma (benign) ya da karsinomu (maling) dur. Adrenokortikal karsinomlarda, çok fazla miktarda hormonla semptomlar hızlıca gelişir. kanda kortizol düzeyi artar yaş arasındaki kadınları daha fazla etkiler. Adrenal bez hiperplazisi, kortizol düzeyini arttırır. Adrenal tm. kadınlarda X 4-5 fazla görülür ve başlangıç yaşı 40 yaştır. Bu hastalık ameliyat sonrası iyileşebilir.

21

22 3. Ektopik Cushing Sendromu 4. İyatrojenik Cushing Sendromu Hipofiz dışı (ektopik) aşırı ACTH üreten tümörler nedeniyle görülür. Akciğer tümörleri bu vakaların yarısından fazlasını oluşturur ve erkekler üç katı fazla etkilenir. Timoma, pankreas ada hücreleri tümörleri ve tiroid bezinin medullar karsinomlarıdır. Eksojen steroid hormonların (prednisolone,vb)- astım, RA, lupus, bazı inflamatuar hastalıklar ve CA tedavi etmek ve transplantasyon sonrası organ/doku rejeksiyonu önlemek amacıyla uzun süreli kullanımı; İlaçlara bağlı HPA sistemi baskılanır-adrenal bez atrofisi -ilaçların aniden kesilmesi akut adrenal yetmezliğe- Adrenal bezin normal işlevlerine dönüşü 12 aya kadar uzayabilir.

23 CUSHİNG SENDROMU: TANI

24 öykü fiziksel muayene labarotuvar testleri Tanı tümörlerin yerini belirlemek için adrenal/hipofiz bezinin x-ray yararlı olabilir.

25

26 Tanı: Fizik Muayene (Glukokortikoid Artışı) Kilo alma ve obezite: Servikal, torasik ya/ya da santral obezite Endokrin sistem: Hiperglisemi /aşikar diyabetes mellitus. Hipotiroidizm (reflekslerde yavaşlama) Oftalmoloji: hipofiz bezi tm, optik kiazma üzerine baskı nedeniyle bulanık görme ve görme alanında defekt (bitemporal). GIS: peptik ülser- semptom var ya da yok. Deri: Yüzde kızarıklık, aydede yüzü, stirae (1 cm den daha geniş kırmızı mor striaelar), ekimoz, telenjektazi, purpura, deride atrofi, yüzde kıllanma, akne. Kas-İskelet sistemi: proksimal kaslarda halsizlik, kifoz, boyda kısalma, kemik ağrısı. hastalar genellikle merdivenleri çıkmada, alçak sandalyeden kalkarken ve kollarını yükseltme sırasında güçlük yaşar. çocuklar obez olmaya eğilimlidir, yavaş büyürler ve yaşdaşlarına göre daha kısa boyludur. Mental bozukluklar: ruhsal değişiklikler, psikoz. Depresyon, bilişsel bozulmalar ve emosyonel oynaklık, vb. Enfeksiyonlara yatkınlık. Yara iyileşmesinde gecikme ve enfeksiyonlarda artış. Nöropsikoloji: Yorgunluk. Kortizolün diurnal salınımının bozulmasıyla birlikte uyku bozukluğu.

27 Tanı: Fizik Muayene (Mineralokortikoid Artışı) Kardiyovasküler Sistem: sodyum ve su tutulumuna bağlı hipertansiyon hipernatremi ve hipokalemi kilo alma kan hacminde artış ödem ve kalp yetmezliğine yatkınlık.

28 Tanı: Fizik Muayene (Gonadokortikoid Artışı) Kadınlarda: virilizm (erkekleşme) kıllanma (yüzde ve gövdenin orta kısmında aşırı kıllanma) memelerde atrofi klitoris büyümesi, erkek sesi, libido kaybı, hermafrodit. Menstürasyon siklusunda kesilme: Luteinizan Releasing Hormonun kesilmesiyle birlikte Luteinizan Hormon (LH) ve Folikül Stimülan Hormon (FSH) sekresyonun inhibe olması sonucu amenorea, infertilite ve libidoda azalma görülür. Erkeklerde: Aynı hormonların kesilmesiyle libidoda azalma, testislerde küçülme ve empotans görülür.

29 3. Laboratuvar Testleri Yüksek lökosit sayımı (11.000/mm3) Tam kan sayımında eozinofil sayısında azalma Hiperglisemi Kortizolü yüksek olan hastalarda hipokalemik metabolik alkoloz

30 Biyosentez, Taşınma ve Metabolizma Kortizol, aldosteron ve adrenal androjenler, birbirinden bağımsız şekilde kana salgılanır ve dolaşım sisteminde taşınabilmeleri için; Kortizol: globulin + albumine bağlanır. Aldosteron ve androjenler: albumine bağlanarak dolaşır. Adrenal korteks hormon metabolizması için başlıca alan karaciğerdir; konjugasyon ve suda çözünür hale gelmeden önce çeşitli metabolik dönüşümler gerçekleşir. Daha sonra hem safra hem de idrarla atılır.

31 Laboratuvar testleri Tek bir testle sonuç alınamadığından, genellikle birkaç test uygulanması gerekir. CS tanısı koymak için sık kullanılan üç test; 24 saatlik idrarda serbest kortizol testi geceleyin plazma kortizol düzeyi/gece tükrük kortizolün ölçümü düşük doz dexamethasone baskılama testi. CS diğer aşırı kortizol nedenlerinden ayırt etmek için dexamethasone-kortikotropin releasing hormon testi kullanılır.

32 24 saatlik idrarda serbest Bu testte kişinin 24 saat süreyle idrar toplanır ve idrardaki kortizol düzeyi ölçülür. kortizol düzeyi Yetişkinlerde idrarda 17- hidroksikortikoid ve 17- ketojenik steroidlerin günde/ mikrogramdan fazla olması, CS düşündürür. Normal üst düzeyi, farklı laboratuvarlarda kullanılan tekniğe göre değişkenlik gösterir.

33 Gece yarısı plazma kortizol ve geceleyin tükrük Gece yarısı plazma kortizol testi Kandaki kortizol konsantrasyonunu ölçer. Normalde kortizol yapımı geceleyin düşer, ancak Cushing sendromunda bu baskılanma oluşmaz. kortizol ölçümü Geceleyin ya da yatma zamanı tükrük örneği evde alınarak, daha sonra kortizol düzeyi için test edilebilir. Eğer kortizol düzeyi litrede/50 nanomol den (nmol/l)daha fazlaysa Cushing sendromundan şüphelenilir. Bu test içi, stres nedeniyle yalancı kortizol yüksekliğinden sakınmak için genellikle hastane 48 saat kalınması gerekir. Tanı sınırları, kullanılan tekniğe bağlı olarak değişkendir.

34 Supresyon ve Stimulasyon Testleri HPA feedback sistemin durumunu tanılamada yardımcıdır. Örneğin, adrenal korteksin hipofiz uyarılarına yanıtını tanılamak için ACTH test dozu verilir. Benzer şekilde sentetik glukokortikoid bir ilaç olan dexametazon verilmesi ACTH ın negatif feedback ölçümünü sağlar. Adrenal tümörler ve ektopik ACTH üreten tümörler genelikle dexamatazon aracılığıyla ACTH baskılanmasına tepki vermez. Metirapone, kortizol sentezini son adımda bloke eder ve 11 dehidrokortizol yapımına yol açar ve bu da ACTH inhibe etmez. Bu test, hipofiz bezinin ACTH salınım yeteneğini ölçer.

35 Düşük doz Dexamethasone baskılama testi. Kişiye düşük doz dexamethasone (sentetik glukokortikoid), iki gün boyunca oral yolla her 6 saatte bir verilir. Dexamethasone verilmeden önce idrar toplanır ve test için gün boyunca birkaç kez idrar toplanmaya devam edilir. Kortizol ve diğer glukokortikoid uyarıları. hipofiz bezinden daha az ACTH salgılanmasına neden olur, bu nedenle dexamethasone alındıktan sonra normal tepki olarak kanda idrarda kortizol düzeyi düşecektir. Değiştirilmiş düşük doz dexamethasone testinde, geceleyin bir doz verilerek de uygulanabilir. Eğer kortizol düzeyi düşmezse, Cushing sendromundan şüphelenilir.

36 Düşük doz dexamethanose testi, depresyonu olan, alkolizm, yüksek östrojen düzeyleri, akut hastalık ya da stres gibi durumlarda kortizol düzeyinde düşme görülmez ve yalancı Cushing sendromuna neden olur. Phenytoin ve fenobarbital gibi ilaçlar kortizol düzeyinde düşmeye neden olarak, gerçekte Cushing sendromu varken bu kişide Cushing sendromu olmadığı yönünde yalancı sonuçlara götürebilir. Bu nedene hekim genellikle bu testten en az bir hafta öncesinden bu ilaçların alımını durdurmalıdır.

37 Adrenal kortikal işlevleri - HPA sistemi Plazma Kortizol, Aldosteron ve ACTH Düzeylerinin Ölçülmesi (Radyoimmunoassay teknik) Plazma ACTH 5 pg/ml den daha az ise, primer adrenal tümör düşünülür. ACTH düzeyi 10/20 pg/ml den daha fazla ise ATH bağımlı Cushing sendromundan söz edilir. CS tanısı konulan hastada serum kortizol düzeyinde yükselme göstermeyen plazma ACTH belirlenemiyorsa, ACTH bağımsız CS tanısı konur. ACTH bağımsız CS başlıca nedeni, kortizol üreten adrenal ademonu ya da karsinomudur.

38 Dexamethasone-CRH testi: yalancı Cushing durumlarını ayırt etmek için kullanılır. CRH stimulasyonu ile birlikte 48 saatlik düşük doz dexamethasone baskılama testi birlikte yapılır. Dexamethasone (0.5 mg/her 6 saatte) sabahleyin saat 08:00 de başlanarak 8 kez verilir, son dexamethasone dozundan sonra IV yolla 6 saat CRH uygulanır; Plazma kortizol ve ACTH düzeyleri bir saat boyunca 15 dakikada bir ölçülür. Kortizol düzeyi 50 nmol/l (1.4 mcg/dl) üzerinde ise, Cushing sendromu vardır

39 Radyolojik Görüntüleme Endokrin bezlerin direkt gözlenmesi. Görüntüleme testleri hipofiz bezi ve adrenal bezlerin boyutu ve şeklini ortaya koymaları nedeniyle bir tümörün varlığının belirlenmesine yardımcı olur. En sık kullanılan görüntüleme testleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI). Bilgisayarlı tomografi, vücudun kesitsel görüntü olarak seri halinde x-ray resimleri verir. MRI, iç organların görüntülerini verir, ancak hastanın iyonize radyasyonu sunuk kalmadan bu işi yapar. Görüntüleme teknikleri, bir tanı konduktan sonra tümör olup olmadığını bulmak için uygulanır.

40 CUSHİNG SENDROMUNUN TEDAVİSİ

41 Cushing Sendromunun Tedavi seçenekleri, aşırı kortizolün nedenlerine dayalıdır; cerrahi radyoterapi kemoterapi kortizolü inhibe eden ilaçlar kullanılabilir. Tedavisi Glukokortikoidlerin uzun süreli kullanımına dayalı bir neden ise, en düşük doza ve yeterli düzeye yavaşça düşürülür. Kontrol sağlandığında glukokortikoid hormonların günlük dozu 2x çıkarılabilir ve yan etkilerini azaltmak için bir gün arayla verilir. Bazı vakalarda, kortikostreoid olmayan ilaçlar önerilebilir.

42 Hipofiz bezi- CS Cerrahi tedavisi Transsfenoidal adenomektomi ya da hipofizektomi. Başarı oranı %80 dir. Ameliyattan sonra, ACTH yapımı normalin altına düşer. Doğal ya da geçici düşmelerde hastaya kompanse etmek için hidrokortizon ya da prednisone gibi sentetik kortizol verilir. Çoğu kişide bu replasman tedavisi 1-2 yıldan kısa sürede bırakılabilir, ancak bazılarında yaşam boyu verilmesi gerekebilir. Radyasyon tedavisi Transsfenoidal cerrahi yetersiz kalırsa yada hastanın durumu için cerrahi uygun değilse, radyoterapi uygulanabilir. Hipofiz bezine 6 haftadan daha uzun süre radyasyon verilir. Yetişkinlerin %40-50 sinde ve çocukların %85 inde iyileşme sağlanır.

43 Aşırı kortizol yapımını kontrol altına almak için tek başına /kombine olarak kullanılan ilaçlar şunlardır; ketoconazole mitotane aminoglutethimide metyrapone. Her ilaç tedavisinin yan etkileri de bulunmaktadır. Bilateral adrenalektomi Adrenal bezlerin benign ve kanseröz tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

44 Ektopik ACTH sendromu Aşırı kortizol yapımını tedavi etmek için tüm kanserli dokunun ortadan kaldırılması gerekir. Kanser tedavisinde kanserin tipine ve yayıldığı alana göre cerrahi, radyasyon, immunoterapi ya da bu tedavilerin kombinasyonu kullanılır.

45 KOMPLİKASYONLAR Osteoporozis Enfeksiyonlara yatkınlıkta artış Hirsuitizm Diyabetes mellitus Hipertansiyon Adrenal kriz riski Panhipopituatirizm Diyabetes insipidus

46 HEMŞİRELİK BAKIMI

47 1.Tanılama Aşırı adrenal korteks hormonların, vücuttaki etkileri gözlenir. Hastanın aktivite düzeyi; rutin ve kendine bakım aktiviteleri tanımlanır. Travma, enfeksiyon, deri bütünlüğünün bozulması, çürüme ve ödem yönünden deri gözlenir. Bu değişikliklere karşı hastanın görünümü ve tepkisindeki değişiklikler kaydedilir; hastanın emosyonel durumu ve görünümündeki değişikliklere ilişkin ailesi iyi bir bilgi kaynağıdır. Hastanın mental durumu, ruh hali, sorulara yanıt vermesi, depresyon ve çevresine karşı ilgisi hakkında veri toplanır.

48

49 3. Planlama Başlıca amaçlar; yaralanma riskinin azaltılması enfeksiyon riskinin azaltılması kendine bakım aktivitelerinin arttırılması deri bütünlüğünün iyileştirilmesi beden imajının iyileştirilmesi mental işlevlerin iyileştirilmesi ve komplikasyonların ortadan kaldırılması.

50 4. Hemşirelik Uygulamaları Yaralanma riskinin azaltılması Düşmeleri, kırıklar, kemik ve yumuşak doku yaralanmalarını önlemek için koruyucu çevre oluşturmak Düşmeleri önlemek ve mobilyaları düzenleyerek ayağa kalkmada zayıf olan hastaya yardım etmek Kas zayıflaması ve osteoporozu en aza indirmek için protein, kalsiyum ve D vitamininden zengin gıdaları önermek.

51 4. Hemşirelik Uygulamaları Enfeksiyon riskinin azaltılması Enfeksiyonlu kişilerle gereksiz maruz kalmanın önlenmesi Sık sık enfeksiyonun gizli bulgularının tanılanması (kortikosteroidler, inflamasyon ve enfeksiyon bulgularını gizler) Hastanın ameliyata hazırlanması DM ve peptik ülserlerin sık görülen sorunlar olması nedeniyle kan glikoz düzeyini izlemek ve gaitada kan tanılamak.

52 4. Hemşirelik Uygulamaları Dinlenme ve aktivitelerini düzenlemek Hareketsizliğe bağlı komplikasyonları önlemek ve benlik saygısını yükseltmek için orta düzeyde aktiviteler sağlamak Gün içerisinde dinlenme dönemleri planlamak ve uyku ve dinlenmesi için rahatlatıcı sessiz bir çevre sağlamak. Deri bütünlüğünü sağlamak Hassas ve zedelenebilir deri için özenli deri bakımı uygulamak Deriyi irrite eden ve yırtabilen yapıştırıcı bantlar kullanılmaması Deri ve kemik çıkıntı bölgelerinin sık sık gözlenmesi Hastanın sık pozisyon değiştirmesini sağlamak ve yardımcı olmak.

53 4. Hemşirelik Uygulamaları Beden imajını iyileştirmek Hastanın benlik kavramı üzerinde etkili değişiklikleri ve ilişkileri üzerindeki etkilerini tartışmak. Düşünce sürecinin iyileştirilmesi Hasta ve ailesine emosyonel dengesizliğin nedenini açıklamak ve ruhsal dalgalanmalar, huzursuzluk ve depresyonla baş etmesine yardımcı olmak Kilo alma ve ödem karbonhidrat ve sodyumdan fakir diyet, proteinden zengin diyet bazı sıkıntılı semptomları azaltabilir. Herhangi bir psikotik davranışı bildirmek Hasta ve ailesine duygularını ve düşüncelerini ifade etmesini sağlamak

54 4. Hemşirelik Uygulamaları Komplikasyonları izlemek ve yönetmek Adrenal hipofonksiyon ve addisonian kriz: hipotansiyon; hızlı ve zayıf nabız, hızlı solunum, solukluk ve aşırı halsizlik. Krize yol açabilen faktörleri kaydetmek (stres, travma, cerrahi, vb). Cerrahi ya da tedaviden önce, sırasında ve sonrasında IV sıvı ve elektrolitler ile kortikostreoidleri uygulamak Addisonian krizlerin varlığında dolaşım kollapsı ve şoku izlemek; tam tedavisini yapmak. Laboratuvar değerleri ve kilo takibi ile sıvı ve elektrolit durumunu tanılamak. Kan glikoz düzeyini izlemek ve yükseldiği durumları hekime bildirmek. Akut adrenal kriz, adrenal bezlerden yapılan bir hormon olan kortizolün yeterince yapılmaması durumunda oluşan yaşamı tehdit edici bir durumdur.

55 4. Hemşirelik Uygulamaları Hastaya kendine bakımı konusunda eğitim vermek CS hakkında hasta ve ailesine sözlü ve yazılı bilgi verilir. Endike ise, hasta ve ailesine kortikostreoidlerin aniden ve tıbbi gözlem olmadan kesilmemesinin gerektiği, adrenal yetmezlik ve semptomların yeniden ortaya çıkabileceği anlatılmalıdır. Kortikostreoid tedavisinde doz atlamanın addisonian krize yola açabileceği, bunun için sürekli almasının önemi vurgulanır. Hipertansiyon, hiperglisemi ve kilo alma riski olmadan yeterli düzeyde Ca++ alımını sağlamak için diyet değişiklikleri gerektiği bildirilir.

56 4. Hemşirelik Uygulamaları Hasta ve ailesine kan basıncı, kan glikozu ve kilonun izlenmesi gerektiği konusunda eğitim verilir. CS olduğuna ilişkin diğer sağlık personelini bilgilendirmek için bilezik takılmasının önemi bildirilir. Stresi en aza indirmek ve düşme ve diğer yan etkileri önlemek üzere güvenli bir çevre için gerekirse evde bakım önerilebilir. Düzenli tıbbi izlemin önemi, ilaçların yan ve toksik etkileri konusunda farkındalığı sağlamak için vurgulanır.

57 5. Değerlendirme Hastanın yaralanma riski azalmıştır. Enfeksiyon riski azalmıştır. Hasta kendine bakım aktivitelerine katılır. Deri bütünlüğü sürdürülür Beden imajı iyileşmiştir. Mental işlevlerde iyileşme gösterir. Herhangi bir komplikasyon gelişmemiştir.

58 VAKA ÇALIŞMASI

59 Ayşe Hanım 30 yaşında, bekar, avukat ve büyük bir şehirde, ebeveynlerine yakın bir evde yaşamaktadır. Cushing sendromu tanısı konur ve adrenal korteks tümörünü alınması için (adrenalektomi) hastaneye yatırılır. Kas halsizliği nedeniyle apartmanda merdivenleri çıkmakta güçlük çekmektedir. Uyuma güçlüğü, hipertansiyonu ve düzensiz menstrüel dönemleri vardır. Ayrıca göbek çevresinin yağlanmasından, yüzün yuvarlaklaşması, yüzünde kıllar çıkması ve ciltte çürümeler olduğundan yakınmaktadır.

60 Tanılama Fizik muayenesinde alt ekstremitelerin ince, abdomen bölgesinin geniş, kalça ve göbek çevresinde mor strialar ile aydede yüzü ve kıllanma belirtileri saptanmıştır. Kan basıncı 160/95 mmhg Ayşe Hanım, her zaman yorgun olduğunu ve bazen yatak odasından mutfağa gitmeye halinin olmadığını ifade etmektedir.

61 Laboratuvar Testleri: Glikoz: 186 mg/dl ( mg/dl) Sodyum: 152 meq/l ( meq/l) Potasyum: 3.2 meq/l ( meq/l) Kalsiyum: 4.3 meq/l ( meq/l) Kortizol: 35 mg/dl (sabahleyin 5-23 mg/dl)

62 Hemşirelik Tanıları Ödem ve hipertansiyona neden olan sodyum tutulumu ile ilgili sıvı volüm fazlalığı Genel yorgunluk ve halsizlik ile ilgili yaralanma riski Ödem ve immun yanıtın bozulması ile ilgili enfeksiyon riski Cushing sendroma bağlı fiziksel değişiklikler ile ilgili beden imajı bozukluğu

63 Beklenen Sonuçlar Vücut sıvı dengesi normal kalacak Yaralanma olmayacak Hastalık sürecinin fiziksel etkileri ile görünümündeki istenen değişiklikler ile gerçekçi beklentileri anladığını ifade edecek

64 Planlama ve Uygulama Aynı tartı ile her sabah kilo takibi yapılacak Aldığı-çıkardığı takibi doğru olarak yapılacak Yataktan kalktığında odanın ışıklandırması yeterli olacak, gözlüklerini takacak ve terliklerini giyecek Dinlenme ve aktivite dönemleri için yazılı program geliştirilecek

65 Planlama ve Uygulama Özel bir oda sağlanacak ve ziyaretçiler sınırlanacak Bakım verirken sıkı bir tıbbi ve cerrahi asepsi teknikleri uygulanacak Geçmişte kullandığı başarılı baş etme mekanizmaları tanımlanarak duygularını dile getirmesi sağlanacak ve hastalık ve tedaviyi tartışmak için zaman ayrılacak. Her 2-4 saatte bir spirometre ile derin soluma, öksürme ve dönme egzersizleri yapılacak.

66 Ameliyatta doğru taraf işaret mucidi Temel (Dr.Filiz Avşar dan) Genel cerrah arkadaşım, Karadenizli bir hastasını fıtık ameliyatı yapacaktı. Hastayı ameliyat masasına yatırıp külotunu çıkardığında, kasık üzerinde bir kağıt ve kağıdın üzerinde de bir not görmüş: - Fitiğum sağ taraftadur, hayirli başarilar!

67 İlginiz ve Sabrınız için Teşekkür Ederim.

68

69

70

71

72

73

74

75

76

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ Kortizol süpresyon testi; ACTH süpresyon testi; Deksametazon süpresyon testi Hipotalamus ve hipofiz bezinin kortizole cevabını ölçen laboratuar testidir. Kortizol Hipotalamus

Detaylı

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ Kortizol süpresyon testi; ACTH süpresyon testi; Deksametazon süpresyon testi Hipotalamus ve hipofiz bezinin kortizole cevabını ölçen laboratuar testidir. Kortizol Hipotalamus

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DUMAN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A. D.

Yrd. Doç. Dr. Ali DUMAN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A. D. Yrd. Doç. Dr. Ali DUMAN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A. D. Sunu Planı Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi ve fizyolojisi Etiyoloji Klinik Tanı Tedavi Tanım ve Epidemiyoloji

Detaylı

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi;

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA-s Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA sülfat böbrek üstü bezi tarafından üretilen zayıf bir erkeklik hormonudur ( androjen ). DHEA- sülfat hem kadın hem erkeklerde üretilir. Kadınlarda

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır.

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. ALDOSTERON Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. Aldosteron testi ne için yapılır: Bazı sıvı ve elektrolit metabolizma

Detaylı

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ Adrenal rezerv testi; Synacten stimülasyon testi; ACTH stimülasyon testi adrenal yetmezlik teşhisinde kullanılır. ACTH stimülasyon testi neyi ölçer? ACTH beyinde hipofiz

Detaylı

İntern Dr. Özkan ERARSLAN ADRENAL YETERSİZLİK. ADDİSON HASTALIĞI, BÖBREKÜSTÜ BEZ YETERSİZLİĞİ, SÜRRENAL YETMEZLİK Ekim 2013

İntern Dr. Özkan ERARSLAN ADRENAL YETERSİZLİK. ADDİSON HASTALIĞI, BÖBREKÜSTÜ BEZ YETERSİZLİĞİ, SÜRRENAL YETMEZLİK Ekim 2013 İntern Dr. Özkan ERARSLAN ADRENAL YETERSİZLİK ADDİSON HASTALIĞI, BÖBREKÜSTÜ BEZ YETERSİZLİĞİ, SÜRRENAL YETMEZLİK Ekim 2013 İlk kez 1855 te Thomas Addison tarafından tanımlanmıştır Sıklığı milyonda 60-120

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Hipertiroidi ya da hipertiroidizm, tiroid bezinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkan hastalık tablosudur. Hipertoridizme sebep olan birçok mekanizma

Detaylı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Bu derste amaçlanan öğrencilerle; Glikokortikoid hormonların (GKH) sentez ve salgılanmasını, organizmadaki hücre,

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU CUSHİNG SENDROMU Cushing sendromu uzun zamanda yüksek kortizol hormon

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

CUSHİNG SENDROMU VE CUSHİNG HASTALIĞI SORULARINIZ VE CEVAPLARI

CUSHİNG SENDROMU VE CUSHİNG HASTALIĞI SORULARINIZ VE CEVAPLARI CUSHİNG SENDROMU VE CUSHİNG HASTALIĞI SORULARINIZ VE CEVAPLARI Cushing sendromu ve Cushing hastalığı nedir? Cushing sendromu vücutta gereğinden fazla kortizol hormonun bulunduğu seyrek görülen bir durumdur.

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Cushing Sendromu. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Cushing Sendromu. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Cushing Sendromu Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Harvey Williams Cushing 1869-1939 Eğitim Meslek Yale Üniversitesi Harvard Tıp Fakültesi Cerrah, Nöroşirurjisyen

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Dr. İhsan ESEN. Çocuk Endokrinolojisi

Dr. İhsan ESEN. Çocuk Endokrinolojisi Cushing Sendromu Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Harvey Williams Cushing Doğum Ölüm Eğitim Meslek 08 Nisan 1869 Cleveland, Ohio 7 Ekim1939 (70 yaşında) New Haven, Connecticut,

Detaylı

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 3 4 2 Hipotalamus ve hipofiz Metabolizma, gelişme ve üreme gibi vücut

Detaylı

Konjenital adrenal hiperplazi

Konjenital adrenal hiperplazi . Konjenital adrenal hiperplazi Dr. Đhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Adrenal bez Adrenal korteks fonksiyonları: Mineralokortikoidler sodyum geri alımı ve potasyum atılımını

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

TPOG İSKİP Merkez Çalışma Kodu: Hasta TC Kimlik No Hasta İsim, Soyadı. Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu. Sayın Anne Babalar,

TPOG İSKİP Merkez Çalışma Kodu: Hasta TC Kimlik No Hasta İsim, Soyadı. Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu. Sayın Anne Babalar, TPOG İSKİP 2011 Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu Sayın Anne Babalar, Bu bir klinik araştırma çalışmasıdır. Klinik araştırmalar sadece bu çalışmaya katılmayı seçen hastaların dahil edildiği protokollerdir.

Detaylı

Adrenal Yetmezlik. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Adrenal Yetmezlik. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Adrenal Yetmezlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Adrenal bez Etiyoloji Adrenal yetmezlik Primer adrenal yetmezlik Sekonder adrenal yetmezlik Fizyo-patoloji

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABETES MELLİTUS Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABET YÖNETİMİ Kan şekeri ayarını sağlamaktır. Diyabet tedavisinde hedef glukoz değerleri NORMAL HEDEF AKŞ (mg/dl)

Detaylı

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM 1 ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut işlevlerini kontrol eder ve vücudun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 2 TANIMLAR Vücutta

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

Androjenler ve Anabolik Steroidler

Androjenler ve Anabolik Steroidler Androjenler ve Anabolik Steroidler Sentezleri Androjenler kolesterolden sentezlenirler. Testosteron, testisin interstisyel (leydig ) hücrelerinde, 5-Pregnonolon dan sentezlenir. Testosteron salındıktan

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM ENDOKRİN SİSTEM Prof.Dr. Erdal ZORBA Kontrol sistemleri Sinir sistemi Hızlı, anlık değişim ve yanıtlar Endokrin sistem Saniyelerden aylara kadar süren etki ve yanıt endokrin sistem hormonal iletişim 2

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Bağışıklık sistemini etkileyen (uyaran veya baskılayan) maddeler özellikle kanser ve oto-bağışıklık hastalıklarının sağaltımında kullanılan ilaçlar Organ nakillerinde reddin

Detaylı

Cushing Sendromu. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Cushing Sendromu. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Cushing Sendromu İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Harvey Williams Cushing 1869-1939 Eğitim Meslek Yale Üniversitesi Harvard Tıp Fakültesi Cerrah, Nöroşirurjisyen

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların

Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Bölüm 25 Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Dr. Fevzi DEMİREL Nefesle Alınan Kortizonlu İlaçların Yan Etkileri Astım tedavisinde kullanılan

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR TANIM Ödem sık karşılaşılan ve vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genellikle

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes Mellitus Akut Komplikasyonları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes mellitus akut komplikasyonlar Hipoglisemi Hiperglisemi ilişkili ketonemi

Detaylı

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 11 ÜNİTE 11 ENDOKRİN SİSTEM İç salgı bezleri, endokrin bezler (glandulae endocrinae) olarak tanımlanır. Bu bezlerin oluşturdukları sisteme de Endokrin Sistem adı verilir. Endokrin

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

Yazar Ad 41 Prof. Dr. Haluk ÖZEN Cinsel hayat çocuk yaştan itibaren hayatımızın önemli bir kesimini oluşturur. Yaşlılık döneminde cinsellik ayrı bir özellik taşır. Yaşlı erkek kimdir, hangi yaş yaşlanma

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Konjenital adrenal hiperplazi. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Konjenital adrenal hiperplazi. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Konjenital adrenal hiperplazi (KAH) Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Dersin Amacı KAH patogenezinin öğrenilmesi KAH lı hastaların klinik ve laboratuar bulgularının

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Organizmada bir çok aktivitenin koordinasyonunu ve düzenini sağlayan iki sistemden biri sinir sistemi diğeri endokrin veya hormonal sistemdir. Sinir

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Şubat 09 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 03 Eylül 08 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI RAPOR BÜLTENİ İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI Tarih: 10/09/2015 Sayı : 8 Dünya Lenfoma Farkındalık Günü 15 Eylül 2015 Hazırlayan Neşet SAKARYA Birkaç dakikanızı ayırarak ülkemizde 2011

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Nisan 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 7 Kasım 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 09 Şubat 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

Travma Hastalarında Beslenme

Travma Hastalarında Beslenme Doç. Dr. Onur POLAT Travma Hastalarında Beslenme Normal ve sağlıklı organizma travma veya strese maruz kaldığında kendisini korumaya yönelik bazı fizyolojik mekanizmaları harekete geçirir. Genel amaç organ

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI Prof. Dr. Orhan Turan KAYNAKÇA: 1.Stephen J. McPhee, Gary D.Hammer eds. Pathophysiology of Disease. 6th ed. Mc Graw Hill; 2010. 2.Damjanov I. Pathophisiology. 1st ed. Saunders

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC DİYABETES MELLİTUS Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC İ NORMAL FİZYOLOJİ İnsan vücudu enerji olarak GLUKOZ kullanır Alınan her besin vücudumuzda glukoza parçalanır ve kana verilir Kandaki glukozun enerji kaynağı olarak

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 08 Eylül 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum MENOPOZ Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 MENOPOZ NEDİR?? Son adet(mesntruasyon) periyodudur Oniki aylık bir süre ile menstruasyonun durmasıdır Östrojenin

Detaylı

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır.

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. TİROİD BEZİ Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. Bez, boynun ön kısmında trake ve larinkse dayalı ve onları saran bir konumdadır. Tiroid bezi T3 ve T4 salgılar Thiroid hormonları

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 5 Nisan 09 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal.

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal. 1. HAFTA Volüm dengesi bozuklukları Böbrek hastalıklarında tanısal yöntemler Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal Diabetes mellitus komplikasyonları Sevim Güllü Artritlere

Detaylı

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR!

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR! Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ile, çocuğun doğumundan itibaren vücudunda hangi hormonların ne gibi işlevleri olduğunu, ilk 3 yılın önemini ve ergenlik

Detaylı

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ DR. FZT. AYSEL YILDIZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Talasemi; Kalıtsal bir hemoglobin hastalığıdır. Hemoglobin

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Prof. Dr. Tülin BEDÜK ANKARA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Fakültesi 2016

ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Prof. Dr. Tülin BEDÜK ANKARA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Fakültesi 2016 ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI Prof. Dr. Tülin BEDÜK ANKARA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Fakültesi 2016 Bedenimizde İki Tip Gland Vardır Exokrin Glandlar(Dış Salgı Bezleri):salgılarını

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 05-06 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 07 Eylül 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal 1. HAFTA Volüm dengesi bozuklukları Böbrek hastalıklarında tanısal yöntemler Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal Diabetes mellitus komplikasyonları Sevim Güllü Artritlere

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II V. DERS KURULU (6 HAFTA) 1901205 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet Emin Demirkol Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Bu çalışmada

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Aysen AKALIN GÖRH Pre-Operatif Hastaların Genel

Detaylı

Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır.

Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır. Vücut yağ dokusunun aşırı artışı olarak tanımlanır. Ülkemizde okul çağındaki çocuk ve adolesanlarında obezite oranı % 6-15 dolaylarındadır. Olguların çok büyük bir bölümünde ise obezitenin altında yatan

Detaylı

4 Endokrin Sistem ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

4 Endokrin Sistem ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 4 Endokrin Sistem Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Hipofiz bezi ve hormonlarını, Tiroid bezi ve hormonlarını, Adrenal korteks hormonlarını, Adrenal medulla ve katekolamin salgısını, Seks hormonlarını,

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı