Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları. Doç. Dr. Serkan ADA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları. Doç. Dr. Serkan ADA"

Transkript

1 Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları Doç. Dr. Serkan ADA

2 ÖRGÜT KURAMLARI Klasik Dönem Neo-klasik Dönem Modern Dönem Post-modern Dönem YÖNETİM FONKSİYONLARI: PLANLAMA Karar Vermenin Temelleri Planlamanın Temelleri YÖNETİM FONKSİYONLARI: ÖRGÜTLEME Örgütsel Yapı ve Tasarım Değişimi ve Yenilikçiliği Yönetme

3 ÖRGÜT KURAMLARI

4 Örgüt Kuramları Klasik Dönem Neo-klasik Dönem Bilimsel Yönetim Yaklaşımı - Taylor Yönetsel Kuram - Fayol Bürokrasi Kuramı - Weber Davranışsal Yaklaşım İnsan İlişkileri Yaklaşımı Modern Dönem Post-modern Dönem Sistem Yaklaşımı Durumsallık Yaklaşımı İşlem Maliyeti Teorisi Vekalet Teorisi Kaynak Temelli Yaklaşım

5 Örgüt Kuramları Klasik Dönem ( ) Bilimsel Yönetim Yaklaşımı (Taylor): Bir işin verimli olarak yapılabilmesi için «en iyi yol» olarak bilimsel yöntemler kullanılmalıdır. Yönetsel Kuram (Fayol): Yöneticinin görevleri fonksiyonel uzmanlaşma, bölüm yetkisi ve faaliyetlerin koordinasyonu temel alınarak ortaya konulmalıdır. Bürokrasi Kuramı (Weber): Bürokrasi işlerin görülmesini aksatan gereksiz yazışma ve zaman kayıplarına yol açan, bugün git yarın gel uygulamalarını doğuran bir kavramı ifade etmenin aksine, bir örgüt ve yönetim biçimi ve düzenini ifade eder.

6 Örgüt Kuramları Neo-Klasik Dönem (Davranışsal Yaklaşım) Örgüt yapısı içinde çalışan insan unsurunu anlamaya başlanmıştır. Çalışanların duygu ve davranışları önem kazanmıştır. Hawthorne Deneyleri 1924 yılında Western Electric kuruluşunun Hawthorne fabrikalarında yapılmaya başlanmıştır (ışıklandırma deneyleri vb). Bir işçinin verimliliği, onun fiziki değil psikolojik ve sosyal kapasitesine bağlıdır. Aşırı iş bölümü ve uzmanlaşma, iş yaşamında monotonluğa yol açmaktadır, buda işgörenlerde moral bozukluğu ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır.

7 Modern Dönem (Çağdaş Yaklaşımlar) İlk yönetim yaklaşımları, örgüt yapısı içindeki yönetsel sorunlarla ilgilenmiştir. Çağdaş yaklaşımlar örgüt dışındaki dış çevreyi de dikkate almıştır. Sistem Yaklaşımı Örgüt Kuramları

8 Örgüt Kuramları Modern Dönem (Çağdaş Yaklaşımlar) Durumsallık Yaklaşımı, diğer yönetim kuramları ile birlikte ele alınan ve o yaklaşımların hangi durumlarda daha faydalı ve etkili olabileceklerini araştıran bir yaklaşımdır. Teknoloji ve dış çevrenin değişkenliği örgütsel yapıyı etkiler.

9 Post-Modern Dönem Örgüt Kuramları İşlem Maliyeti Teorisi: - İşlem maliyeti, bir işletmenin kendi kendine üretemeyeceği bir şeyi pazardan tedarik etmesinden kaynaklanan maliyettir. - İşi rekabetçi piyasada dışarıdan destek alarak yaptırmak yeni eleman işe almaktan çok daha az maliyetlidir.

10 Post-Modern Dönem Örgüt Kuramları Vekalet Teorisine göre işletme, çıkarını düşünen bireyler arasındaki sözleşmeler bağı olarak görülür. Örneğin, bir müdür yada işletme sahibi kendi adına işleri yürütmesi için çalışanları (vekilleri) işe alır. - Vekalet maliyeti, işletmenin çalışanlarının yönetim maliyetidir. - İşletmeler büyüdükçe vekalet ve koordinasyon maliyetleri de artmaktadır.

11 Post-Modern Dönem Örgüt Kuramları Kaynak Temelli Yaklaşım: Aşağıdaki 4 koşulu sağlayan kaynaklar işletmeye sürdürülebilir rekabet avantajı sağlar. Koşul Değerli olan Nadir olan Taklit edilemeyen İkame edilemeyen Açıklama İşletmenin etkinliğini arttırır. Çok az işletmede mevcuttur. Rakipler hangi faktörün başarıya götürdüğünü ve dolayısıyla neyi taklit edeceklerini bilemezler. Kolayca elde edilebilecek ikame bir kaynak yoktur.

12 YÖNETİM FONKSİYONLARI: PLANLAMA

13 Karar Vermenin Temelleri

14 Karar Verme Süreci Karar verme: Alternatifler arasından seçim yapma.

15 Karar Verme Süreci Karar verme: Alternatifler arasından seçim yapma.

16 Karar Verme Süreci 1. aşama (Sorunun tanımlanması): Sorun, mevcut ve istenen durum arasındaki farklılığa işaret eder (Sahip olunan çalışmayan bir araba ile çalışan bir arabaya duyulan ihtiyaç). 2. aşama (Karar Ölçütleri): Bireyin kendi kararı ile ilgili ölçütler değerlendirilir (Araba alırken göz önünde neleri bulundurmalıyım?) 3. aşama (Ölçüt Ağırlıklarının Belirlenmesi): Listelenen ölçütlere puanlar (ağırlık) verilerek ölçütlerin göreceli öncelikleri belirlenir. 4. aşama (Seçeneklerin Geliştirilmesi): Alternatiflerin listesi yapılır.

17 Karar Verme Süreci 5. aşama (Seçeneklerin Değerlendirilmesi): Alternatifler ifade edilen ölçütler ışığında aldıkları puanlar açısından karşılaştırılır. 6. aşama (Bir Alternatifin Seçilmesi): 5. aşamada en yüksek puanı alan alternatif en iyi alternatiftir. 7. aşama (Alternatiflerin Uygulanması): Karar eyleme dönüştürülmektedir. 8. aşama (Etkinliğin Değerlendirilmesi): Uygulanan alternatif, arzu edilen sonucu karşılamış mıdır?

18 Karar Verme Süreci

19

20

21

22 Temel Karar Verme Hataları Aşırı güven yanlısı olma: Gerçekçi olmayan pozitif değerlendirmeler yapma. Örneğin: Olduğundan daha fazla şey biliyormuş gibi davranma. Acil tatmin yanlısı olma: Maliyetlerden hemen kaçınmak ve ödülleri hemen elde etme. Çapa etkisi: Elde edilen ilk bilgiye odaklanmaları ve daha sonra elde edilen bilgileri kullanmada başarısız olma. Algıda seçicilik yanlısı olma: Olayların kendi yanlı algılamalarına bağlı olarak yorumlanması. Ulaşılabilirlik yanlısı olma: Karar vericilerin hafızalarında taze olan ve son zamanda yaşanmış olayları daha kolay hatırlama eğiliminde olmalarıdır. Kendine hizmet etme yanlısı olma: Başarının kendine, başarısızlıkların dış faktörlere atfedilmesidir.

23

24 Karar Verirken Kullanılabilecek Üç Yaklaşım Rasyonel karar verme: Belirli sınırlar dahilinde, değeri maksimum eden objektif, tutarlı ve mantıklı seçimlerdir. Yöneticilerin tüm alternatifler için bütün bilgileri analiz etmeleri mümkün değildir. Sınırlı rasyonellik, bilgi işleme yeteneklerinin sınırlılığında verilen rasyonel kararlardır. Yeterince iyi olan sonuçları kabul etmedir.

25 Karar Verirken Kullanılabilecek Üç Yaklaşım Sezgisel karar verme: Karar verirken ön sezilerden yararlanılmasıdır. Deneyim, duygular ve önceki yargı birikimlerine dayalı olarak karar verilmesidir.

26 Karar Türleri Programlanmış karar: Rutin bir yaklaşım kullanılarak baş edilebilecek yinelemeli karar. Çözümlerin hâlihazırda belirlenmiş olduğu, basit, yaygın ve sıklıkla ortaya çıkan problemleri kapsar. Programlanmış kararlara örnek olarak ofis malzemelerini yeniden sipariş verme verilebilir.

27 Karar Türleri Programlanmamış karar: Duruma özel çözümler gerektiren benzersiz ve tekrarlanmayan kararlardır. Örgüt için önemli sonuçları olan karmaşık ve benzersiz bir problem ya da fırsatı kapsar. Programlanmamış kararların örnekleri yeni bir pazara girmeyi, bir ürünü hattan çıkarmayı ya da yeni bir ürün geliştirmeyi kapsar.

28

29 Planlamanın Temelleri

30 Planlamanın Temelleri Yönetim geleceğe bakmaktır. Planlama, geleceğin değerlendirilmesi ve ona göre gerekli önlemlerin alınmasıdır. Planlama, neyin ne zaman, nerede ve kim tarafından yapılacağının önceden kararlaştırılması sürecidir.

31 Hiyerarşik düzen açısından plan ve planlama Amaçlar Misyon Hedefler Stratejiler Tekrarlanmayan faaliyetler için Süreksiz planlar Tekrarlanan faaliyetler için Sürekli planlar Programlar Projeler Bütçeler Politikalar Kurallar

32 Amaçlar: Örgütsel faaliyetlerin yönünü belirleyen sonuçlar veya geleceğe ilişkin bekleyişler şeklinde ortaya konabilir. Bunlar örgütün misyon, hedef ve stratejilerinden oluşurlar...

33 Geleneksel Amaç Belirleme Geleneksel amaç belirleme, üst düzey yöneticiler tarafından oluşturularak örgüt boyunca aşağıya doğru aktarılan ve her bir örgütsel alan için alt amaçlar haline gelen amaçlardır.

34

35 Misyon Bir örgütün misyonu, onu benzerlerinden ayıran kapsamlı ve kendine özgü amacı şeklinde ifade edilebilir. Hedefler Bir örgütün sahip olduğu misyonu gerçekleştirmek için başarmak veya ulaşmak durumunda bulunduğu sonuçlar olarak ifade edilir. Stratejiler Strateji, bir rakibin planları dikkate alınarak formüle edilen uzun vadeli plan şeklinde ifade edilebilir. Nereye ve neden gitmek istediğimizi belirtir.

36 Süreksiz planlar Bir defada kullanılmak üzere geliştirilen tek amaçlı planlardır. Bu tür planlar, belirli bir durumda izlenecek hareket tarzını belirlerler ve amaca ulaşınca sona ererler.

37 Program Hedefe ulaşmak için gerekli temel adımları, bu adımlardan her birinden sorumlu olacak birey veya örgütü ve nihayet söz konusu adımların tamamlanmasında izlenecek sıra ve zamanlamayı gösterir. Proje Program kadar fazla faaliyetler dizisini içermeyen ve bir kez kullanılan plan niteliğindedir. Bağımsız bir plan olarak formüle edilip icra edilebileceği gibi, bir programın ayrı ve açık seçik bir parçası olarak da düzenlenip icra edilebilir. Bütçe Gelecek dönemde ulaşılması gereken amaçları rakamla ifade eden planlara bütçe denir.

38 Sürekli planlar İşletmede bir kez ve tek amaçlı olarak kullanılan planlar yanında süreklilik gösteren planlarda kullanılmaktadır. Sürekli planlar, politikalar ve kurallar şeklinde ifade edilebilir.

39 Politikalar Karar verme sürecine yol gösteren genel açıklamaları kapsarlar. Kararların tabi olacağı sınırları belirleyerek, onları amaçlara yöneltirler. İşletmede her faaliyet için bazı politikalar belirlenir. Kurallar Çalışanların davranışlarını etkileyen, belirli bir durumda neyin yapılıp neyin yapılmayacağını kesin olarak belirleyen ifadelerdir. Politikalardan daha dar kapsamlı ve daha kesin ifadelerdir.

40 Planlamanın Temelleri Yöneticiler Neden Biçimsel Plan Yapmalıdır? 1. Planlama çabaların eşgüdümlü olmasını sağlar. 2. Planlama, yöneticileri ileriye bakmaya, değişimi önceden tahmin etmeye, değişimin etkilerini göz önünde bulundurmaya ve uygun tepkiler geliştirmeye zorlayarak belirsizliği azaltır. 3. Planlama, çakışmaları ve savurgan faaliyetleri azaltır. 4. Planlama, denetimi kolaylaştıracak amaçları ya da standartları oluşturur.

41 Planlamanın Temelleri Biçimsel Planlamaya Yönelik Eleştiriler o Planlama katılık yaratabilir. o Biçimsel planlar, sezgi ve yaratıcılığın yerine geçmez. o Planlama, yöneticilerin dikkatini bugünün rekabetine odaklar; yarın ayakta kalmaya değil. o Biçimsel planlama başarıyı kuvvetlendirir, bu da başarısızlığa yol açabilir.

42 Stratejik Yönetim Stratejik yönetim, yöneticilerin bir örgütün stratejilerini geliştirmek için yaptıklarıdır.

43 Stratejik Yönetim Sürecinde Adımlar 1. adım: Örgütün mevcut misyonunun, amaçlarının ve stratejilerinin saptanması Misyon: Amacın ifade edilmesidir. Misyonun tanımlanması, yöneticileri, yapılacak işin içeriğinin ne olduğunu belirlemeye zorlar. 2. adım: Dışsal analiz yapmak Fırsatlar dışsal çevredeki olumlu; tehditler olumsuz eğilimlerdir.

44 Stratejik Yönetim Sürecinde Adımlar 3. adım: İçsel analiz yapmak Kaynaklar, Kabiliyetler, Temel yetenekler Zayıf yönler, örgütün iyi yapmadığı ya da ihtiyaç duyduğu halde elinde bulunduramadağı kaynaklardır. Güçlü yönler, örgütün iyi yaptığı herhangi bir faaliyet ve sahip olduğu benzersiz kaynaklardır. Dışsal ve içsel analizlerin birleşmesine SWOT Analizi denir.

45 Stratejik Yönetim Sürecinde Adımlar 4. adım: Stratejilerin oluşturulması Stratejiler oluşturulduğunda, dışsal çevrenin gerçeklerini, kendi mevcut kaynaklarını ve kabiliyetlerini değerlendirebilirler. 5. adım: Stratejilerin uygulanması 6. adım: Sonuçların değerlendirilmesi Stratejiler örgütün amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmakta ne kadar etkili olmuştur? Ne tür ayarlamalar gerekmektedir?

46 Örgütsel Stratejiler

47 Örgütsel Stratejiler Şirket Stratejisi, bir firmanın hangi işlerde bulunduğunu veya bulunmak istediğini ve bu işlerle neler yapmak istediğini açıkça belirleyen örgütsel bir stratejidir. Şirket stratejilerini 3 temel türü vardır. o Büyüme stratejisi: Bir örgütün hizmet ettiği veya ürün sunduğu pazarların ve bu vasıtayla mevcut işlerin ve yeni işlerin sayısını genişlettiği bir şirket stratejisidir. o İstikrar stratejisi: Bir örgütün devamlı olarak ne yapıyorsa, onu yapmaya devam ettiği bir şirket stratejisidir. o Yenileme stratejisi: Azalan örgütsel performansa yönelik bir şirket stratejisidir.

48 Örgütsel Stratejiler Rekabet Stratejileri, bir örgütün işlerinde nasıl rekabet edeceğine ilişkin örgütsel bir stratejidir. o Stratejik iş birimleri, bir örgütün bağımsız olan ve kendi rekabet stratejilerini oluşturan ayrı ayrı işleridir. o Rakabet üstünlüğü, bir örgütü başkalarından ayıran; onun ayırt edici üstünlüğüdür.

49 Rekabet Stratejileri Örgütsel Stratejiler o Maliyet liderliği stratejisi, bir örgütün kendi endüstrisindeki en düşük maliyete sahip olma temeline göre rekabet etmesidir.

50 Rekabet Stratejileri Örgütsel Stratejiler Farklılaşma stratejisi, bir örgütün müşteriler tarafından oldukça değer verilen benzersiz ürünler sunarak rekabet etmesidir.

51 Rekabet Stratejileri Örgütsel Stratejiler o Odaklanma stratejisi, bir örgütün dar bir segmentte ya da nişte, maliyet odaklı veya farklılaştırma odaklı rekabet etmesidir.

52 Örgütsel Stratejiler İşlevsel Strateji, bir örgütün çeşitli işlevsel bölümlerinde rakabet stretejisini desteklemek için kullanılan stratejidir. Üretim stratejisi Pazarlama stratejisi İnsan Kaynakları stratejisi Bilişim stratejisi Vb.

53 Plan Türleri Stratejik planlar, bir örgütün bütününe uygulanan ve örgütün tüm amaçlarını kapsayan planlardır. Taktik planlar, toplu amaçların nasıl başarılacağının detaylarını belirleyen planlardır. Uzun vadeli planlar, üç yılın üzerinde bir zaman dilemini kapsayan planlardır. Kısa vadeli planlar, bir yıl ya da daha az bir zaman dilimini kapsayan planlardır. Tek kullanımlık planlar, özellikle benzersiz bir duruma özgü ihtiyaçları karşılamak için tasarlanan bir kerelik planlardır. Sürekli planlar, aralıksız gerçekleştirilen faaliyetlere yol gösteren ve devam eden planlardır.

54 Planlama ve Örgütsel Düzey

55 YÖNETİM FONKSİYONLARI: ÖRGÜTLEME

56 Örgütsel Yapı ve Tasarım

57 Örgütsel Yapı ve Tasarım Örgütleme, yönetimin örgütsel yapı yaratma işidir. Örgütleme süreci sonucunda ortaya çıkan yapı, formal örgütsel yapıyı oluşturacaktır. Bu yapı, belirli bir amaç istikametinde önceden planlanmış ve bilinçli olarak oluşturulmuş ilişkiler topluluğu şeklinde ortaya çıkar.

58 Örgütsel Yapının 6 Temel Unsuru Uzmanlaşma Bölümlere ayırma Yetki ve sorumluluk Kontrol alanı Merkezileşme Biçimselleşme

59 ouzmanlaşma, çalışma faaliyetlerinin ayrı görevlere bölünmesidir. İş bölümü olarak da adlandırılır. oçalışanın üretim miktarını artırmak için işin tamamını değil sadece belli bir parçasını yapmasını sağlamıştır.

60 omonotonluk, yorgunluk, stres, düşük verimlilik ve kalite, devamsızlık artışı, personel devir hızı artışı,

61

62 İşlevsel CEO Üretim Pazarlama Finans Personel Gördüğü işlev açısından benzer işler bir araya getirilmektedir.

63 Ürün YÖNETİM KURULU İşler ve faaliyetler her bir ürün için ayrı ayrı gruplandırılmaktadır. GENEL MÜDÜR ÜRETİM PAZARLAMA FİNANS PERSONEL İplik Mamülleri Bölümü Kumaş Mamülleri Bölümü

64 Müşteri Üst Düzey Yönetici (Müdür) İşler ve faaliyetler ilişkili oldukları müşterilere göre gruplandırılmaktadır. Ticari Bankacılık Kurumsal Bankacılık Portföy ve Fonlar Perakende Banka Faaliyetleri ve Bilgi Servisleri Banka İşletmeciliği Uluslar arası Bankacılık Topluluk Bankacılığı Kurumsal Bankacılık Portföy ve Yatırım Bankacılığı Faaliyetler Gayrımenkullar Uluslar arası Fonlar ve Döviz Değişimi Parasal Misyon Bilgi Servisi

65 Coğrafi CEO İşler ve faaliyetler ilgili oldukları coğrafi bölgelere göre gruplandırılmaktadır. Batı Bölgesi Orta Anadolu Doğu Bölgesi *İstanbul *Çanakkale *Bursa *İzmit *Balıkesir *Ankara *Konya *Afyon *Kayseri *Aksaray *Erzurum *Malatya *Diyarbakır *Van *Kars

66 Örgüt Şeması Örgütsel yapıları ifade eden şekiller örgüt şeması olarak adlandırılır.

67 Örgüt Şemalarından Neleri Görebiliriz? Örgüt Şemalarından Neleri Göremeyiz? İşlerin nasıl gruplandığı Kimin kime karşı sorumlu olduğu Mevkiler ve unvanlar Personelin örgüt içindeki yeri İşlerin tanımı Örgütte uygulanan yönetim tarzı Her kademenin sahip olduğu yetki Fiili haberleşme düzeyi

68 Ülkelere Göre Örgüt Şemaları

69 Örgütsel Yapı ve Tasarım Günümüzde bölümlendirmeye çapraz işlevli takımlar perspektifinde bakılmaktadır. Çapraz işlevli takımlar, geleneksel sınırları aşacak biçimde farklı bölümlerden çalışanlardan oluşturulan takımlardır. İşlevsel Ortak işlevsel uzmanlık Çapraz İşlevli Farklı işlevlerden temsilciler Sistem analistleri Yazılımı kodlayanlar Test edenler Yazılım geliştirme takımı

70 Örgütsel Yapı ve Tasarım Emir-komuta zinciri, örgütsel basamaklarda yukarıdan aşağıya doğru inen ve kimin kime rapor vereceğini belirleyen yetki hiyerarşisidir. Emir komuta birliği, örgütsel yapı içine bir astın sadece bir üstten emir almasıdır. «İşimle ilgili olarak kime rapor vereceğim?» «İşimle ilgili bir sorunla karşılaştığımda kime gideceğim?»

71

72 Yetki ve Sorumluluk Yetki, bir yönetsel pozisyona tanınan, emir verme ve emre itaat bekleme hakkıdır. Sorumluluk, verilmiş bir görev ve yetki karşılığında faaliyet gösterme yükümlülüğüdür.

73 Yetki Türleri Yetki Türleri; Komuta yetkisi, yöneticinin kendisine bağlı çalışanlar üzerinde kullandığı yetkidir. Kurmay yetki, hiyerarşik yetkiye sahip yöneticilere destek vermek, yardımcı olmak, önerilerde bulunmak üzere yaratılan örgütsel pozisyonlara verilen yetkidir.

74

75 Yetki ve Güç Yetki, bir haktır ve meşruiyeti, örgütsel pozisyona dayanmaktadır. Güç, bir bireyin örgütsel kararları etkileyebilme kapasitesidir. o Yetki, bir yöneticinin örgütsel yapı içinde dikey olarak bulunduğu pozisyona göre tanımlanırken, o Güç, hem yöneticinin hiyerarşik pozisyonuna hem de yöneticinin örgütsel güç merkezine olan mesafesine göre tanımlanmaktadır.

76

77

78 Örgütsel Yapı ve Tasarım Denetim alanı, bir yöneticinin etkin ve etkili biçimde yönetebileceği ast sayısıdır.

79 Örgütsel Yapı ve Tasarım Merkezileşme ve Adem-i merkezileşme Merkezileşme, karar yetkilerinin üst basamaklarda toplanma düzeyidir. Adem-i merkezileşme, alt düzey yöneticilerin kararlara veri sağlama ya da karar alma süreçlerine katılma düzeyidir. Biçimselleşme, bir işlerin standartlaşma ve çalışanları davranışlarının yazılı kural ve prosedürler tarafından yönelendirilme düzeyidir.

80 Örgüt Türleri Mekanik (bürokratik) örgüt, uzmanlaşma, biçimselleşme ve merkezileşme derecesi yüksek, bürokratik nitelik gösteren örgütsel yapıdır. Organik örgüt, uzmanlaşma, biçimselleşme ve merkezileşme derecesi düşük örgütsel yapıdır.

81

82 Örgütsel Tasarım Örgütsel tasarım, yönetimin örgütsel yapı geliştirme ve değiştirme sürecidir.

83 Geleneksel Örgütsel Tasarımlar Basit yapı; az sayıda bölüm, geniş denetim alanı, tek kişide merkezileşmiş yetkiler ve düşük biçimselleşme düzeyi ile karakterize olan örgütsel bir tasarımdır. İşlevsel yapı, benzer ya da ilişkili mesleki uzmanları bir araya getiren örgütsel bir tasarımdır. Bölümlendirilmiş yapı, birbirinden ayrı iş birimleri ya da bölümlerden oluşan örgütsel yapıdır.

84 Geleneksel Örgütsel Tasarımlar

85 Çağdaş Örgütsel Tasarımlar Takım temelli yapı, bütün örgütün takımlardan oluştuğu örgütsel yapıdır. Matris yapı, bir proje yöneticisi tarafından yönetilen projelerde görevlendirilen ve farklı bölümlerden gelen çalışanlar tarafından oluşturulan takımları esas alan örgütsel yapıdır.

86 Çağdaş Örgütsel Tasarımlar

87

88 Çalışma Türleri Tele çalışma, çalışanların iş faaliyetlerini evden yürüttükleri ve internet ağı üzerinden işletme ile ilişkilendirildikleri iş tasarım biçimidir. Sıkılaştırılmış çalışma haftaları, bireylerin gün içinde daha uzun saatlerle çalıştığı, ancak hafta içinde daha az iş günü kullandığı iş tasarım biçimidir. Esnek çalışma saatleri, çalışanların haftalık çalışma saatlerinin önceden belirlendiği ancak bu çalışma saatlerinin hangi zaman dilimlerinde nasıl kullanılacağının belirli sınırlar içinde bireylerin insiyatifine bırakıldığı iş tasarım biçimdir. İş paylaşımı, tam zamanlı bir işin, iki ya da daha çok çalışan arasında bölünmesini esas alan iş tasarım biçimidir.

89 Değişimi ve Yenilikçiliği Yönetme

90 Örgütsel Değişim Örgütsel değişim, örgütlerdeki insanlarda, örgütün yapısında ya da teknolojisinde yapılan herhangi bir değişikliktir.

91 Örgütsel Değişim

92 Örgütsel Değişime Olan Direnç Değişim, bilineni belirsiz olanla değiştirir. Örn: Yeni bir yazılımın işletmede kullanılmaya başlanması Örn: Yeni bir yöntemin kalite kontrol süreçlerinde kullanılmaya başlanması Direnci azaltma teknikleri

93 Örgütsel Değişime Çalışanların Tepkisi: Stres Stres, kişilerin olağandışı taleplerden, kısıtlamalardan veya fırsatlardan kaynaklanan aşırı baskıya yönelik olumsuz tepkisidir.

94 Örgütsel Stres Yükleyicileri Stres yükleyici (stresör), strese neden olan etkenlerdir. Görev gerekleri, çalışanın iş ile ilgili faktörleridir. Rol gerekleri, çalışanın örgütte yerine getirdiği belli rol ile ilgili üzerinde oluşan baskıdan kaynaklanır. Rol çatışmaları, karşılaması zor iş beklentileridir. Aşırı rol yüklemesi; çalışanın, zamanın izin verdiğinin de ötesinde tamamlayacak işinin olmasıdır. Rol belirsizliği, rol beklentilerinin tam olarak anlaşılamamasıdır. Kişiler arası gerekler, diğer çalışanlar tarafından yaratılan baskılardır. Örgüt yapısı, stresi artırabilir. Örneğin; aşırıya kaçan kurallar.

95 Yenilikçilik-Yaratıcılık Yaratıcılık, yeni ve yararlı fikirleri üretebilme yeteneğidir. Yaratıcı bir örgüt, özgün yöntemler geliştirir, sorunlara alışmadık çözümler sunar. Yenilikçilik, yaratıcı bir fikri alma ve bu fikri kullanışlı mallara, hizmetlere veya çalışma yöntemlerine dönüştürme sürecidir. Yenilikçi örgüt, yaratıcılığı faydalı çıktılara yönlendirebiliyor olmasıyla tanımlanır.

96

97 Örgütleri Yenilikçi Olmaya İten Nedenler Uzun dönemli finansal başarı yeniliğe bağlıdır. Müşteriler yeniliği talep etmektedir. Yeni teknolojiler yeniliklere ortam sağlamaktadır. Rakipler yenilikleri daha iyi kopyalayabilmektedir. İnternet ve e-ticaret uygulamaları yaygınlaşmaktadır. İletişim ve bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak yeni iş modelleri doğmaktadır. Networkler giderek artmaktadır.

98 Yenilik Nedir? Gelecekte başarılı olma orijinal olanı düşünme, yaratma ve orijinal olma yeteneğine bağlıdır. Bugünün gerçeği: Her işletme ya değişime adapte olacaktır ya da gözden kaybolup gidecektir. Ayakta kalabilmenin anahtarı: Yenilik (inovasyon) Yenilik: Yeni şeyler yapmak ya da kurulan herhangi bir şeyde değişiklikler yapmak.

99 Yenilik Nedir? İcat vs. Yenilik İcat bir düşüncenin aktarımıdır. Yenilik, icattan ticari olma ve uygulama yönüyle ayrılmaktadır. Yenilik icadın ekonominin içine aktarılmasıdır.

100 Yenilik Nedir? İcat vs. Yenilik Teorik Kavram Teknik İcat Yenilik Ticari Yayılma

101 Yenilik Türleri Radikal yenilik, radikal fikirler sonucu daha önce denenmemiş ürün, hizmet yada yöntemlerin geliştirildiği büyük atılımlarla oluşan yeniliktir. Mevcut tasarımlar üzerinde iyileştirmeler yapmaktan çok daha fazla çabayı gerçekleştirmeyi içerir.

102 Yenilik Türleri Radikal yenilik (Tarihten örnekler) Telefon 1861 Ampul 1883 TV 1929 Bilgisayar 1946 Disket 1950 CD 1979 WWW 1991 Cep Telefonu 1992 SMS 1994

103 Yenilik Türleri Adım adım yapılan, bir dizi geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerini içeren çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan yenilik kademeli yeniliktir. Kademeli yenilikler mevcut işlem, ürün ve hizmetleri geliştirmek ve genişletme için yapılan küçük iyileştirmelerdir.

104 Yenilik Türleri Sistematik olarak radikal yeniliğin gelişimi, daha sonrasında kademeli yeniliği getirebilmektedir. Örn: Cep telefonu radikal inovasyon iken; mp3 çalarlı, kameralı, değiştirilebilir kapaklı cep telefonları kademeli inovasyondur. Örn: Nescafe radikal inovasyon iken; Gold, 3ü1 arada vb kademeli inovasyondur.

105 Yenilik Türleri Ürün yeniliği: Önceki ürün kuşağıyla karşılaştırıldığında malzemesi, parçaları ve yerine getirdiği işlevler açısından öze ilişkin teknolojik farklar gösteren bir ürünü ifade eder.

106 Ürün yeniliği: Yenilik Türleri

107 Ürün yeniliği: Yenilik Türleri

108 Ürün yeniliği: Yenilik Türleri

109 Ürün yeniliği: Yenilik Türleri

110 Yenilik Türleri Süreç yeniliği: Geleneksel üretim tesislerinde üretilemeyen, yeni ya da geliştirilmiş ürünlerin üretilmesinde veya halen üretilmekte olan ürünlerin yeni tekniklerle üretilmesinde kullanılan yöntemi ifade eder.

111 Süreç yeniliği: Yenilik Türleri

BÖLÜM 3. Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 3. Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 3 Bilişim Sistemleri, Örgütler ve Strateji Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri nin Örgütlere Etkisi Örgüt çevre tarafından sağlanan sermaye ve işgücü (ve bilişim teknolojileri) gibi temel üretim

Detaylı

MBA 507 (11) Örgüt Yapısının Temelleri

MBA 507 (11) Örgüt Yapısının Temelleri MBA 507 (11) Örgüt Yapısının Temelleri Ofis İnsanı Tipleri http://www.youtube.com/watch?v=3ob-kacgfok ÖRGÜT YAPISI Örgüt yapısı bir örgütte görevlerin biçimsel olarak nasıl bölüneceğini, sınıflanacağını,

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 6.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİNİN UYGULANMASI ÖRGÜTSEL YAPI Stratejik yönetim sürecinde; Analiz ve teşhisler aşamasında genel çevre, uluslararası çevre, endüstri çevresi

Detaylı

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Yönetim Kavramı 12 1.1.1Yönetim Kavramının Kapsam ve Önemi 13 1.1.2. Yönetimin Tanımı 15 1.1.3. Yönetim Faaliyetinin

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı

Organize Etme: Temel Unsurlar

Organize Etme: Temel Unsurlar Örgütsel Tasarım Organize Etme: Temel Unsurlar Doç.Dr. A. Barış BARAZ www.barisbaraz.com adresinden indirebilirsiniz. Yönetici Adayı parasını fotokopiciye kaptırmaz Organizasyon UZMANLAŞMA: İşletme içinde

Detaylı

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bölüm 1: YÖNETİM STRATEJİSİ -----------------------------------------------------------------

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. DR.HASAN ERİŞ İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yönetimin temel görevlerinden birisi, örgütü oluşturan

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İçerik Yönetim düşüncesinin gelişimi Yönetim üzerine yapılan çalışmalar Klasik Yönetim Neoklasik Yönetim Modern Yönetim Düşüncesi Çağdaş

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM İnsan Kaynakları Yönetimi Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM Giriş Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş, İletişim ve bilgi işleme teknolojisindeki

Detaylı

11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT

11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT 11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME 1 2 DERS İÇERİĞİ Örgütleme tanımı Örgütleme modelleri ve ilkeleri Örgütleme-planlama ilişkisi Eşgüdümleme Örgütleme süreci 3 ÖRGÜTLEME Örgüt: İnsanların belirli

Detaylı

DURUMSALLIK YAKLAŞIMI

DURUMSALLIK YAKLAŞIMI 1960 lı yıllarda ortaya çıkan ancak 1980 li yıllara doğru kabul gören bir yönetim teorisidir. Prof. Dr. Fatih YÜKSEL Durumsallık yaklaşımının temel savunusu; her yerde ve her koşulda genel geçerli bir

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TEMEL KAVRAMLAR YÖNETİM YÖNETİM FONKSİYONLARI STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM SÜRECİ 2 YÖNETİM Yönetim, sınırları

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ I-II

İŞLETME YÖNETİMİ I-II Editörler Doç.Dr.Ali Erbaşı & Yrd. Doç. Dr. Sezar Karaca İŞLETME YÖNETİMİ I-II Yazarlar Doç.Dr.Ali Erbaşı Yrd.Doç.Dr.Yağmur Özyer Yrd.Doç.Dr.Tolga Gök Dr.Müge Aksu Canan Şeker Eylem Bayrakçı Hakan Kırbaş

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ 1.1. Ağırlama Endüstrisine Giriş... 1 1.1.1. Ağırlama Endüstrisi ve Turizm Endüstrisi

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) İKY Gelişimi İKY Amaçları İKY Kapsamı İKY Özellikleri SYS BANKASI ÖRNEĞİ 1995 yılında kurulmuş bir

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 1: Giriş ve Temel Kavramlar 1/29 NİÇİN STRATEJİK YÖNETİM? İşletmeler olarak hangi koşullarda strateji geliştirmeye ihtiyaç duymayız?

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 Bir Sistem Perspektifi, 8 Rasyonel Sistemler: Bir Makine Modeli,

Detaylı

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin Stratejik Pazarlama 2. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin Bölüm 2 Jenerik Pazarlama Stratejileri ve Rekabet Avantajının Sürdürülebilirliği Strateji Kavramı Strateji kavramı, belirli hedeflere belirli bir

Detaylı

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ 2017 HEDEF KİTLE: Yöneticilik görevine yeni başlayanlar Yönetim pozisyonunda bulunanlar Şirket içi potansiyel yönetici adayları YÖNETİM DAVRANIŞI

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Bu Bölümde Stratejik Planlamanın Aşamaları Şirket seviyesinde Bölüm, ürün ve pazar seviyesinde Şirket Misyonunun belirlenmesi Şirket amaç ve hedeflerinin belirlenmesi

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI Organizasyonsuz yönetici düşünülemez. Organizasyon yöneticinin amaçlarını gerçekleştirmek için kullandığı bir araç tır. Organizasyon aynı zamanda,

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Yönetim Yönetim Yönetim Başkaları aracılığı ile amaçlara ulaşmaktır. İnsanlara iş yaptırma bilim ve sanatıdır. Yönetim Örgüt amaçlarının ekonomik, verimli ve etkili olarak gerçekleştirilmesi

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

ÖRGÜTSEL YAPI VE ÇALIŞANLARIN İŞLE İLGİLİ DAVRANIŞLARI

ÖRGÜTSEL YAPI VE ÇALIŞANLARIN İŞLE İLGİLİ DAVRANIŞLARI 1 ÖRGÜTSEL YAPI VE ÇALIŞANLARIN İŞLE İLGİLİ DAVRANIŞLARI İnsanların işle ilgili davranışlarını etkileyen örgütsel ve sosyal değişkenlerden biri, örgütlerin yapısı ve politikalarıdır. Örgüt yapısının çalışanların

Detaylı

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları 2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 Strateji Nedir? bir kağıt bir belge bir çalışma planı bir yol bir süreç bir ortak yorumlama ufku? 2 Stratejik Düşünme Nedir?

Detaylı

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER KARİYER YÖNETİMİ Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER 7 KARİYER YÖNETİMİ Kariyer, bireyin mesleği ile ilgili pozisyonları, çalışma hayatı boyunca peş peşe kullanması ve organizasyonun üst kademelerine doğru ilerlemesidir.

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Kısım YÖNETİM KAVRAMI VE GELİŞİMİ. 1. Bölüm YÖNETİME GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Birinci Kısım YÖNETİM KAVRAMI VE GELİŞİMİ. 1. Bölüm YÖNETİME GİRİŞ İÇİNDEKİLER Birinci Kısım YÖNETİM KAVRAMI VE GELİŞİMİ 1. Bölüm YÖNETİME GİRİŞ 1.1. Yönetimin Kavramsal İçeriği... 3 1.2. Yönetim İşlevleri... 4 1.3. Yönetim Kademeleri ve Özellikleri... 7 1.4. Yönetsel

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi Sınıfı / Dönemi Dili Düzeyi Türü Kategorisi Kredisi Eğitim Şekli Ön Koşul Dersler Öğretim Üyesi Diğer Öğr. Üyeleri Yardımcılar Ders Saatleri Değerlendirme Ölçütleri Türkçe Lisans Zorunlu İKTİSADİ VE İDARİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ A- ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN YÖNETİMİ... 3 1. Örgütsel Davranışın Tanımı ve Amacı... 5 2. Örgütsel Davranışın Konusu... 6 3. Örgütsel

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v SUNUŞ... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER ve TABLOLAR... xx BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM KAVRAMI VE YÖNETİM SÜRECİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v SUNUŞ... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER ve TABLOLAR... xx BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM KAVRAMI VE YÖNETİM SÜRECİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v SUNUŞ... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER ve TABLOLAR... xx BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM KAVRAMI VE YÖNETİM SÜRECİ 1.1. Yönetim Kavramı... 1 1.2. Yönetici... 3 1.3. Yönetsel Düzeyler... 5

Detaylı

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Çok Uluslu İşletmeler 1 Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Temel Kavramlar: İşletme Ekonomik değer taşıyan (Toplumun ihtiyaçlarını karşılayan) mal ya da hizmetlerin üretildiği/pazarlandığı kuruluş

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN I- Stratejik Yönetime Genel Bakış Tanım, Kapsam, Süreç Stratejik ve Stratejik Yönetim Tanımları Strateji, bir örgütün uzun vadeli hedeflerini tayin etmesi, bunlara ulaşmak

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

Bölüm 9. İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri İş Yönetim Stratejileri/Rekabet Stratejileri KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 9. İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri İş Yönetim Stratejileri/Rekabet Stratejileri KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri İş Yönetim Stratejileri/Rekabet Stratejileri İşletmenin günlük yaşamı ile ilgili olarak, içinde bulunduğu pazarda rakiplerine karşı nasıl hareket

Detaylı

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON Dr. M. Savaş Turhan, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü Yönetim ve organizasyon 2 Yöneticilik, belli bir organizasyon yapısı içinde gerçekleştirilen

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. MIT Sloan School of Management

15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. MIT Sloan School of Management 15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi MIT Sloan School of Management Hedefler Southwest Havayolları vakasından çıkartılan derslerin gözden geçirilmesi Bir şirketin stratejisi ve ana başarı faktörleri

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR Stratejik Yönetimi Öne Çıkartan Gelişmeler İşletmenin Temel Yetenekleri Stratejik Yönetimin Gelişimi Stratejik Düşünme

Detaylı

YAPI İŞLETMESİ VE ŞANTİYE TEKNİĞİ 02. Sistem Yaklaşımı ÇEVRESEL SİSTEM

YAPI İŞLETMESİ VE ŞANTİYE TEKNİĞİ 02. Sistem Yaklaşımı ÇEVRESEL SİSTEM Organizasyonel ve Yönetimsel Kuramlarının Gelişimi Sistem Yaklaşımı Bilimsel Yönetim Yaklaşımıı Bürokrasi Yaklaşımı ÇEVRESEL SİSTEM Hedefler ve Değerler Alt Sistemi Teknik Alt Sistemi Yönetimsel Alt Sistemi

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Yönetimin Fonksiyonları Yönetimin Fonksiyonları Yönetim, evrensel bir süreçtir. Örgütün tipi, büyüklüğü ve faaliyet alanı ne olursa olsun belirli bazı fonksiyonların bilinmesi

Detaylı

Durumsallık Yaklaşımı. Prof.Dr.A.BarışBaraz

Durumsallık Yaklaşımı. Prof.Dr.A.BarışBaraz Durumsallık Yaklaşımı Prof.Dr.A.BarışBaraz 1 Durumsallık Yaklaşımı Ø Durumsallık (Koşul-Bağımlılık); her zaman her yerde geçerli en iyi organizasyon yapısı ve kuralları yoktur. Yönetim ve organizasyonla

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ YÖNETİM TARİHÇESİ VE TEORİLERİ-1 Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN Yönetim, Belirli bir takım amaçlara ulaşmak için başta insanlar olmak üzere parasal kaynakları, donanımı, demirbaşları,

Detaylı

Stratejik Pazarlama 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

Stratejik Pazarlama 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin Stratejik Pazarlama 4. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin İşletme Analizi İşletme Analizi Nedir? İşletme Analizi Neleri Kapsar? Değer Nedir? Değer Yaratma ve Organizasyonel Yetenekler Porter organizasyonel

Detaylı

Kurumsal Eğitimlerimiz

Kurumsal Eğitimlerimiz 2017 Kurumsal Eğitimlerimiz İçindekiler YÖNETİCİLİK ve YÖNETİM BECERİLERİ EĞİTİMLERİ... 11 Yöneticilik ve Liderlik Eğitimi... 11 Finansçı Olmayanlar için Finans Yönetimi Eğitimi... 12 Yönetimde Temel Yaklaşımlar

Detaylı

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM KURUMSAL CHECK UP PAZARLAMA FİNANS ÜRETİM KURUMSAL CHECK UP İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM Kurumsal Check-Up uygulaması ile firmanızın güçlü ve geliştirilmesi gerekli alanlarını, yeteneklerini analiz ederek,

Detaylı

Bölüm 1. Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar. İşletme Yönetimi. Yönetim ve Stratejik Yönetim. Yönetim, bir işletmenin ve örgütün amaçlarını

Bölüm 1. Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar. İşletme Yönetimi. Yönetim ve Stratejik Yönetim. Yönetim, bir işletmenin ve örgütün amaçlarını Bölüm 1 Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar Ülgen & Mirze 2004 Yönetim ve Stratejik Yönetim İşletme Yönetimi Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek

Detaylı

GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ. 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ

GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ. 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ Yönetimde Etkinlik İçin Stratejik Yönetim Günümüz Yöneticilerinin Çalışma Alanları Yöneticilerin Görevleri, Rolleri ve Görev Boyutları Yönetici

Detaylı

Bölüm 7 Yönetim Fonksiyonu

Bölüm 7 Yönetim Fonksiyonu Bölüm 7 Yönetim Fonksiyonu YÖNETİM KAVRAMI Yönetim, önceden belirlenen amaç veya amaçlar dizisine başkalarının ortaklaşa çabalarıyla ulaşma sanatıdır. Bir diğer tanıma göre ise yönetim, bir amaca ulaşma

Detaylı

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İkinci Bölüm: Nitelikli Proje Teklifi hazırlayabilmek için kullanılması gereken belgeler ve dikkat edilmesi gereken hususlar Üçüncü

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 7 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA TAKIM ÇALIŞMASI Takım çalışması, belirli sayıda işgörenin, belirli amaçlarla ve belirli sürelerle bir araya gelip sorunların

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR Giriş İşletmelerin rakiplerinden tek farklı kaynağı insan dır. Günümüz dünyasının insan kaynağının profili İnsan Kaynakları

Detaylı

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları Stratejik Yönetim Süreci Stratejik Yönetim Süreci, İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 2 1. Bütünün kendisini oluşturan parçaların tek başlarına yaratabilecekleri değerlerin toplamından daha fazla bir değer yaratması durumuna sinerji denir. Sinerji ile işletmelerin

Detaylı

Emek, sermaye ve diğer üretim faktörlerini planlı, bilinçli ve sistemli bir biçimde bir araya getirip insan ihtiyaçlarını karşılayan mal veya hizmet

Emek, sermaye ve diğer üretim faktörlerini planlı, bilinçli ve sistemli bir biçimde bir araya getirip insan ihtiyaçlarını karşılayan mal veya hizmet Girişimciliğe Giriş Emek, sermaye ve diğer üretim faktörlerini planlı, bilinçli ve sistemli bir biçimde bir araya getirip insan ihtiyaçlarını karşılayan mal veya hizmet üreten ve amaçlarına ulaşmak için

Detaylı

İçindekiler. Kısım 1 Giriş 2. Tarihin Rolü Yönetimin Geçmişine Kısa Bir Bakış 21. vii. Ön Söz

İçindekiler. Kısım 1 Giriş 2. Tarihin Rolü Yönetimin Geçmişine Kısa Bir Bakış 21. vii. Ön Söz İçindekiler Ön Söz Kısım 1 Giriş 2 Bölüm 1 Yöneticiler ve Yönetim 2 Yöneticiler Kimdir ve Nerede Çalışırlar? 4 Tüm Kuruluşların Paylaştığı Üç Özellik Nedir? 4 Yöneticilerin, Yönetici Olmayan Çalışanlardan

Detaylı

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin!

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin! YAKLAŞIMIMIZ Kuter, yıllardır dünyanın her tarafında şirketlere, özellikle yeni iş kurulumu, iş geliştirme, kurumsallaşma ve aile anayasaları alanlarında güç veren ve her aşamalarında onlara gerekli tüm

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Bölüm 5 Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Çevresel Unsurun Olasılık Derecesi, Çevresel Unsurun İşletmeye Etki Derecesi, Çevresel Unsurun İşletme

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ ORGANİZASYONUN BAŞLICA SORUNLARI. İşbölümü ve Uzmanlaşma. Yöneticiler ve Gerekli Becerileri ORGANİZASYONUN BAŞLICA SORUNLARI

İŞLETME YÖNETİMİ ORGANİZASYONUN BAŞLICA SORUNLARI. İşbölümü ve Uzmanlaşma. Yöneticiler ve Gerekli Becerileri ORGANİZASYONUN BAŞLICA SORUNLARI İŞLETME YÖNETİMİ TEMEL SORUNLARI Prof.Dr.Hayri ÜLGEN 1. İşbölümüne ilişkin sorunlar, (yönetsel ve yürütsel işlerin bölünmesi) İş lerin küçük parçalar (görevlere) ayrılması, Her iş i (görevi) bir kişinin

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK NİYET HİYERARŞİSİ VİZYON-MİSYON AMAÇLAR-HEDEFLER STRATEJİLER, POLİTİKALAR, TAKTİKLER PLANLAR, PROGRAMLAR, BÜTÇELER VİZYON ve MİSYON VİZYON

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA PLANLAMA HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA Planlama, düzenlenecek faaliyetin gerektirdiği bütün işlerin önceden dir. Bir kararlar sistemidir. Arş.Gör. Murat Uygurtaş Planlama, seçilen amaç/amaçlar

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

İşletmelerde Stratejik Yönetim

İşletmelerde Stratejik Yönetim İşletmelerde Stratejik Yönetim Bölüm 1 Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar Yönetim ve Stratejik Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği

Detaylı

ORGANIZASYON TEORILERI

ORGANIZASYON TEORILERI ORGANIZASYON TEORILERI Klasik Organizasyon Teorisi Bilimsel Yönetim Yaklaşımı Yönetim Süreci Yaklaşımı Bürokrasi Yaklaşımı Neo-Klasik Organizasyon Teorisi Beşeri İlişkiler Yaklaşımı Beşeri Kaynakları Yönetme

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları İșletmeler, müșteri gereksinimlerinin karșılanması için hem doğrudan bu

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ. Mustafa Çetinkaya

BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ. Mustafa Çetinkaya BİLGİ SİSTEMLERİ: ÖRGÜTLER VE STRATEJİ Mustafa Çetinkaya Örgütsel Dönüşüm Bilgi sistemleri örgüt yapılarını dönüştürür. Moleküler Matris Örgütlenme Hiyerarşinin Azalması Örgüt Kültüründeki Değişme Demokratik

Detaylı

Maslow (İhtiyaçlar Hiyerarşisi)

Maslow (İhtiyaçlar Hiyerarşisi) Kariyer q Kişinin yaşamı boyunca edindiği ilgili deneyimleridir. q Bir kişinin bütün yaşamı boyunca üstlendiği işlerin tümüdür. q Kişinin yaşamı boyunca sahip olduğu bir dizi iş ve bu işlere katılımı konusundaki

Detaylı

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI 3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE BAŞLATMA BELGESININ OLUŞTURULMASı Proje başlatma belgesinin oluşturulması, projeyi resmi olarak onaylayan

Detaylı

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması 2 Pazarlama Planlaması Planlama Nedir? Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Planlama ise, bir yöneticinin ileriye bakmasına ve kendine açık olan seçenekleri bulmasına yardım

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik ve Spor Yönetimi Spor Yönetim Prensipleri Tarafsızlık Yeterlik (Bireylerin neyi en iyi yapabileceklerini bilmek ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ 1. YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR... 2 1.1. Yönetimin Anlamı ve Tanımı... 3 1.2. Yönetici Tanımı... 5 1.2.1. Yöneticinin Nitelikleri...

Detaylı

A İŞLETME KPSS-AB-PS / 2008. 4. I. Girdi

A İŞLETME KPSS-AB-PS / 2008. 4. I. Girdi 1. Aşağıdakilerden hangisi mal ve hizmetlerin üretim ve satışına yönelik olan temel fayda yaratıcı faaliyetler arasında yer almaz? A) Yer faydası yaratma B) Şekil faydası yaratma C) Kâr faydası yaratma

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ 1 9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ Karar Karar verme (decision making) Karar verme süreci İyi bir kararın özellikleri Yönetimde karar türleri 2 TANIM Karar: düşünme ve usa vurma sonunda verilen hüküm (yargı),

Detaylı