Dizel Makinelerde Şaft Ve Yatakların İncelenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dizel Makinelerde Şaft Ve Yatakların İncelenmesi"

Transkript

1 Dizel Makinelerde Şaft Ve Yatakların İncelenmesi

2 Çalışmanın İçeriği YATAKLAR YATAKLARIN YAĞLANMASI YATAK TİPLERİ YATAK BOŞLUĞU VE ÖLÇÜLMESİ ŞAFT LANY NIN DA BOZUKLUK KRANK PİN ŞAFT VE KRANK PİN KONTROLÜ BUNLARDA KONİKLİK OVALLİK YATAKLARIN ALIŞTIRILMASI YATAK METALLERİNDE ARANAN ŞARTLAR YATAK ARIZALARI YATAKLARIN YENİLENMESİ KRANKŞAFT KRANKŞAFT EĞRİLİK VE DÜZELTİLMESİ YATAK AŞINTI VE DÜŞÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ

3 Krankşaftın etrafını çevreleyerek şaftın sabit kalmasını sağlayan bedpleyt ve freyme bağlanmak üzere iki parçadan oluşan yuvalara Yatak denir. Krankşaft ı taşıyan yataklara Krankşaft Ana Yatakları Adı verilir.denizciler tarafından Palamar yatağı adı ile bilinirler.bu ana yataklar genel olarak gemi makinelerinde dökme çelikten iki şel oluşturmaktadır.alt yarım parça bedpleyt giderlerine yerleştirilmektedir.üst yarım parça ise freyme bağlanmaktadır. Yataklar görevi dönerek hareket eden motor parçalarının basınçlı bir yağlama sistemi ile şaft ve yatak arasında bir yağ filmi oluşturarak aşınma ve malzeme kaybını önlemektir.

4 Yatak Örneği

5 Yatakların Yağlanması Hareketli parçaların birbiri ile teması sonrasında yüksek sürtünme değerleri sonucu aşınması önlemek ve kolay hareket sağlayabilmesi için yağlama yapılır. Yatakların yağlanmasında sıçratma yada damlama yöntemi ile yağlama yapılırdı.fakat günümüz de yağ pompası tarafından basınçlı yağ ile yağlamaktadır Yağlama motorun ömrü ve verimli bir şekilde çalışması için çok önemli bir ayrıntıdır. Yağlamanın en önemli işlevi hareketli yada hareketsiz bütün parçaların arasında bir yağ filmi oluşturmak ve aşınmayı önlemektir.

6 Teknolojide Kullanılan Yağlama Şekilleri, 1- Hidrodinamik Yağlama, 2- Sıkıştırma Film Yağlaması, 3- Sınır Yağlaması, 1- Hidrodinamik :Bu yağlama da dairevi bir yatakta şaftın dönmesiyle sıvı sürüklenerek metal yüzeyler arasına girer ve ince bir tabaka oluşturur.aradaki sıvıda oluşan yüksek basınç,yüzeylerin birbiri ile temasını önler,aşınmalar ve malzeme kayıpları en aza iner.

7 2-Sıkıştırma Film Yağlaması:Şaft durduğu zaman hemen yatakla temasa geçmez, çünkü yağın sıkışıp uzaklaşması için kısa bir süre gereklidir. Bu kısa süre içerisinde hareket yeniden başlarsa sürtünme katsayısı yine küçük olur. Bu olay sıkıştırma film yağlaması olarak adlandırılır. 3-Sınır Yağlaması:Şaftın dönüş yönünün hep aynı yöne olmadığı ileri geri olduğu durumlarda kullanılan yağlama yöntemi sınırlı yağlamadır.yük şaftın üzerinden kalktığında akışkan sıvı parçaların arasına girer yük bindiğinde sıkışarak yanlara geçer.bu yöntemle birlikte çalışan parçaların aşıntısı engellenir.

8 Gemi yağlama sistemlerinde bağımsız hareketli bir pompa tarafından verilen basınçlı yağ,krankeys içinde ve makine boyunca uzanan bir yağ hederine verilir.rezervuar adı da verilen yağ hederi,bir boru yardımıyla krankşaft ana yataklarına bağlanmıştır.yağ hederindeki basınçlı yağ iştirak borusu yardımıyla yatak üst kepine verilir.böylelikle krankşaft ana yatakları basınçlı yağ ile yağlanırlar.bu yağın basıncı 1.5 ila 6 Bar arasında olmalıdır. Yağlama yağı yataklara ya alttan yada üst tarafından verilir. Yatak basıncının minimum olduğu noktadan yağın verilmesi zor olduğundan üst taraftan verilmesi daha uygundur. Bu tür yağlamanın bir tek sakıncası daha karmaşık bir sistem olmasıdır.

9 Krankpin ve Krankpin Yatağının Yağlanması:Krankşaft ana yataklarında kullanılan basınçlı yağdan yararlanılır.krankşaft içine yağlama kanalları açılmaktadır.bu kanallar yardımıyla ana yataklardan gelen basınçlı yağ,krank pine dolayısıyla krank pin yataklarına iletilir.

10 Piston Pin Yatağının yağlanması:krank pin yatağı yağlandıktan sonra basınçlı yağ,konnektın rodun dikey ekseni boyunca açılmış bulunan kanallardan yükselerek,piston pin yatağına erişir.bu yağ bir taraftan gacin pin yatağını yağlarken fazlası ise çoğu zaman piston kafasına geçerek onun soğutulmasını sağlanır.

11 Kroşed Pin Ve Yataklarının Yağlanması: Yüksek güçlü,kroşedli gemi dizel makinelerinde kroşed pin,kroşed pin yatakları,sliper gayıtlarının yağlanmasında yağlama yağı basınçlı yağ devresinden teleskopik bir boruya verilmekte ve buradan kroşed pin yatağı ve gayıtlara verilmektedir.kroşedi yağlayan yağ bir yandan konnektın rod boyunca uzanan yağ kanalından krankpin yatağına inmekte ve diğer yandan da piston rodun dikey ekseni yönünde ki kanallar yardımıyla piston kafasına verilmektedir.

12 Kamşaft Yataklarının Yağlanması: Yağdanlık veya lubrikeyter,çemberli yağlama,otomatik grosörler kamşaft kapalı krankeys sistemi içinden çarpma etkisi ile ve basınçlı devreden yağlama şeklinde yapılır.

13 YATAK TİPLERİ Genelde kullanılan iki çeşit yatak tipi bulunmaktadır.bunlar ; 1- Döküm Tipi Yataklar 2- Kusunetli Tipi Yataklar 1-Döküm Tipi Yataklar :Döküm tipi yataklar iki parça halinde imal edilirler.büyük metal yatakların montajında şim (Layner) kullanılır.ufak yataklarda şim bulunmaz ve bu yataklar hassas olarak imal edilirler.yatakların çok küçük olanlarına buş adı verilir.( piston pin buşu gibi ).Bronzdan yapılan piston pin buşu pistona presle geçirilir.düşük devirli ve eski model motorlarda kullanılırlar.

14 Döküm Tipi Yataklar

15 2-Kusunetli Tipi Yataklar :Kusunetli tip yataklarda bilyeler sertleştirilmiştir ve genellikle piston pin yatağı,kamşaft regülatör yataklarında kullanılır.yatak yüzeyine metal sıvanmıştır.bu yataklar oldukça sağlam ve değiştirilmesi kolaydır.kusunetli tip yataklar yapım şekillerine göre ikiye ayrılır. 1- Hassas İşlenmiş Yataklar 2- Yarıİşlenmiş ( Kaba İşlenmiş ) Yataklar Kusunetli Tipi Yataklar

16 Kusunetli Tip Yatakların Özellikleri:Yatakların kendilerinden beklenen görevleri tam olarak yapılabilmeleri için, yuvalarına kusursuz olarak oturmaları gerekir.bu nedenle,kusunetlere bazı özellikler verilmiştir.bunlar; 1- Yatak Yaygınlığı :Ana ve biyel yatak kusunetleri şekilde de görüldüğü gibi,kusunet yuvasına göre biraz açık yapılmıştır.yatak yaygınlığı denilen bu özellik,kusunetlerin yuvasına sıkıcı oturmasını sağlar.

17 2-Yatak Kenar Çıkıntısı : Kusunet yuvasına bastırılarak oturtulduğunda,yuvanın tam şeklini alır ve görüldüğü gibi,çıkıntı yapar.yatak kepleri sıkılmadan önce,kusunet çeneleri birbirine temas eder,kep oturma yüzeyleri temas etmez.sıkıldıkça,kusunetler yuvasına iyice oturarak,merkezden çevreye doğru bir basınç meydana getirir.yuvasına kolayca geçmesini sağlar.normal olarak orijinal yataklarda bu çıkıntı 0,1-0,2 mm (0,004 0,008 ) kadar olur.

18 3-Kusunet Tespit Şekilleri :Yatak keplerinin takılması sırasında,kusunetlerin yuvalarında dönmeden çalışabilmeleri için,çeşitli yatak tespit çeşitleri vardır. 4-Yağ Kanalları :Kusunetlerde: bulunan yağ kanalları,yatağa gelen yağın bütün yüzeye taşınarak,muylu ile yatak yüzeyi arasında iyi bir yağ filmi oluşmasını sağlar.ayrıca yağın başka kısımlara gönderilmesine yardım eder. 5-Yağ Delikleri :Yataklarda bulunan yağ delikleri,yataklara yağ girişini ve yatak yüzeylerini yağlamayı sağlar.yağ delikleri her iki kusunette bulunmayabilir.böyle durumlarda,ana yatak kusunetlerinde delik üst karter tarafına takılır ve ana yağ kanalı ile bağlantısı kontrol edilir.biyel kusunetlerindeki yağ deliği,piston piminin ve silindir cıdarlarını yağlanmasını sağladığı için,delikli kusunet üstte ( biyel gövdesine ) takılır ve deliklerin karşılaşıp karşılaşmadığı kontrol edilir.

19 Kusunetli Tip Bir Yatak Çeşiti

20 YATAK BOŞLUĞU Yatakların iç kutu büyüklüğü daima beraber çalıştığı şaftın çapından büyüktür,her ikisinin arasındaki fark yatak boşluğudur.belli bir basınçla yatağa gönderilen yağ burada bir yağ filmi oluşturur. Yatak boşlukları yatak boyunca aynı olmalıdır,aksi halde yük yatak yüzü üzerine muayyen noktalara gelir ve yatak ısınır. Yatak boşlukları şu faktörlere göre hesaplanır, 1-Yatağın boyutları 2-Yatağa gelen basınç 3-Makine veya şaft layn durumu 4-Makine veya şaft devri 5-Yağlama yağı vizkozitesi 6-Yatak yük istikametinde değişme durumu 7-Yağlama sistemi

21 Yatak boşluğu 2 çeşit yöntemle ölçülür. 1- Plastigeyç Yöntemi 2- Filer Geyç Yöntemi 1-Plastigeyiç Yöntemi :Plastigeyiç yağdan etkilenen,onun içinde eriyen renkli plastik malzemeden yapılmış olup,izlenen biçimde uygulanır. a- Yatak kepi çıkarılır;jurnal veya pin ve yataktaki yağ temizlenir. b- Jurnal üzerine, yatak şeli boyunca uzanan ve yağ kanalından korunacak şekilde bir parça plastigeyç konulur,yatak kebi yerine bağlanır ve somunları vira edilir. c- Yatak kepi çıkarılır,yassılmış plastigeyiç ya şele yada jurnale yapışmıştır.bu durumda ki plastigeyiç yerinden çıkarılmaz. d- Yassılmış plastigeyicin en geniş yeri mastar ile ölçülür.mastar üzerindeki sayılar inç yada mm olarak klerensi verir.

22 Filer Geyç ile Ölçüm: Dökümden veya kalın çelik saçtan yapılır.filer geyçler makine ile beraber fabrikası tarafından verilir, yalnız o motorda kullanılır, ya geyç üzerinde veya yatak zarfının üzerinde ilk monte edildiği zamanki geyç ile şaft arasındaki mesafenin ne kadar olduğu ve müsaade edilebilecek azami miktar yazılıdır. Müteakip ölçüler bununla mukayese edilir. 1- Ana yatağın üst kepi ile her iki şeli yerinden çıkarılır. 2- Sekiz yerden alınan ölçüler not edilir.bu değerler izlenen formülde kullanılarak yatak klerensi saptanır.( A-1 A 1 nolu piston üst ölü noktada,b-üst ölü noktayı 90 derece geçiyordu,c- Üst ölü noktayı 180 derece geçiyor,d-üst ölü noktayı 270 derece geçiyor şeklinde ölçüler alınır. )

23 Yatağın Değiştirilme Boşluğu :Küçük: motorlarda yatak boşluğu iki katına çıktığı zamanlarda değiştirilmesi gerekir.fakat büyük motorlarda ise önce boşluk alınmaya çalışılır eğer alınmıyorsa o zaman yatak değiştirilir. YATAĞA VERİLECEK BOŞLUK Şaft çapı D mm olarak alındığın da asgari ve azami boşluk çapın binde si olarak kabul edilir. En az boşluk = D * 0,0005 mm En fazla Boşluk = D * 0,001 mm - Dizaynı mükemmel olan yataklar ile çapı mm yi geçmeyen yatakların boşluğunun hesaplanmasında D * 0,0005 formülü kullanılır. -Şayet çok kalın bir yağlama yağı kullanılıyorsa o zaman ise D * 0,001 mm formülü ile yatak boşlukları hesaplanır. Genel olarak ise yağlama hususuna pek dikkat edilmeden bu iki formülün ortalaması alınarak yatak boşluğu hesaplanır.

24 Bakım ve montajdan sonra yatak verilen boşluğun uygunluğunu anlamak için ise şu işlemler geçekleştirilir. 1- Motor torna çark edilir ve eğer sıkıyorsa boşluğun az olduğu ortaya çıkar. 2- Yağ termometresinde ki yağ sıcaklığı yüksek ise boşluk yine az olduğu anlamına gelir. 3- Yağlama yağı tulumbası basıncı normalden yüksek ise boşluk azdır. 4- Motor çalıştırılıp durdurulduğunda yataklar sıcak ise kullanılan yağ kalın anlamına gelir ve yatak yine ısınır.bu yüzden kullanılan yağın ne olduğu bilinmelidir.

25 YATAK BOŞLUĞUNUN BOZULMASININ SEBEPLERİ Bir yatağın boşluğu ne kadar doğru olursa olsun ve ne kadar düzeltilirse düzeltisin yinede bozulabilir.bunu etkileyen faktörler ise 1-Şaft laynında bozukluk 2- Piston kolunda eğilme veya bükülme 3- Palamar ve krank pimlerde koniklik ve ovallik 4-Şaftta eğiklik Bu faktörler boşluğun çok çabuk bir zamanda bozulmasına neden olur.

26 ŞAFT LAYNINDA BOZUKLUK Şaft yatakları sisteminde bütün yatakların merkezleri bir doğru üzerinde ise sistem laynındadır demektir.yani yatakların oturduğu bedpleyt ve yatak zarfı defermosyona uğramamış durumdadır. Motorun uzun süreli çalışmasından sonra yatakların hepsi aynı miktarda aşınmış olursa bu takdirde şaft muntazam bir şekilde aşağı düşmüş olabilir. Krankpin veya şaft kollarının kırılması olayı genellikle yatakların ayrı miktarda aşınmasından veya bu aşınmaya malzeme yorulmasının da katılması sonucunda meydana gelmektedir. 1- Yatak zarflarının (schell ) deforme olması veya oturduğu yerin bozulması ( bedpleyt ) kirlenmesi, 2- Zarfın içine dökülen metalin aşınması.

27 KRANK ŞAFT VE KRANK PİN KONTROL VE BUNLAR DA OVALLİK VE KONİKLİK Krank şaftın kontrolü, Krank şaftta şu arızalar görülebilir, 1- Krank pin veya palamarda gayri muntazam kanallar 2- Krank pin ve palamarda ovallik 3- Krank pin veya palamarda koniklik 4- Krank pin ve palamarda çatlak kırılma ve kesilme 5-Şaftın sarkması yani kanburlaşması Krankşaftta görülen bu arızalar birçok sebepten ileri gelebilir, belli başlıları şunlardır: 1- Yatak boşluğunun gereğinden fazla veya az oluşu 2- Yağlamanın iyi olmayışı 3- Motor için uygun yağın seçilmeyişi 4- Yanma basıncının normal değerden yüksek oluşu

28 5- Kalite ve dökümü iyi olmayan yatak kullanılması 6- Çalışmada yatak metalinin çalayarak dökülmesi 7-İnce metalli yataklarda aşıntıya rağmen çalıştırılması ve şaftın yatak zarfına temas etmesi 8- Sarmış yatakla çalışmaya devam etmek 9- Yağın içine maden toz ve parçaların karışması 10- Yağın deforme olması 11- Bebpleytin deforme olması 12- Sertleştirilmemiş şaftlarda kurşun-bakır yatak kullanılması,bu yataklar sert olduğu için şaftın üzerinde kanallar meydana gelir.

29 KRANK PİN VEYA PALAMARDA OVALLİK Yanma sonucu meydana gelen darbeler piston kolu vasıtasıyla krank pine geçer ve pin bu darbe tesiriyle yavaş yavaş bir noktada aşınabilir, dolayısı ile pinin dik iki çapı arasında ölçü farkı meydana gelir ki buna ovallik denir. Ovallik ölçülürken pinin her iki ucu başındaki çapları arasında fark olup olmadığına bakılır.çaplar arasındaki fark krank pin konikliğini verir. Ovalliği kontrol etmek için şaftı büyüklük durumuna göre iki veya daha fazla takoz üzerine oturturuz, şaftı iyice temizlenir, 1/100 veya 1/1000 taksimatlı mikrometre saatli ölçü aleti ile krank pin ve palamarlar iki başlarından ve ortalarından olmak üzere üç noktadan her noktada birbirine 90 derece farklı iki ölçü ile ölçülür.bu ölçüler her pin ve palamar için tekrarlanır ve değerler bir cetvele yazılır.aynı noktadan alınan iki ölçü farkı ovalliği,üç nokta arasındaki fark ise konikliği verir.

30 Ovalliğin Giderilmesi : Genel halde ovallik bütün krank pinlerde görülür,bazı hallerde tek pinde de görülebilir,bu durumda o silindirde yanma basıncının çok yüksek olduğu yatağın arızalı olduğu hükmüne varılır.ovallik tek krank pinde ise gaz ve yağ taşı ile alınır,sonra malafa ile pinin yuvarlaklığı temin edilir,yuvarlaklık kontrolü yapılır.ovallik birkaç pinde görülürse şaftın rektifiyesi gerekir.rektifiye edilecekse ve şaft,kurşun - bakır yatakta çalışıyorsa rektifiyeden evvel ve sonra şaftın sertlik muayenesi yapılmalıdır.

31 YATAKLARIN ALIŞTIRILMASI - Beyaz metal şel içine döküldüğü haliyle kullanılmaz. Freze tezgahlarında yağ kanalları ve çamurluklar açılır,sonra beraber çalışacağı şafta alıştırılır. - Fazla klerensler yağın kaçmasına ve yağ basıncının düşmesine dolayısıyla yağlama yağının miktarının azalmasına sebep olunur.bu da yatağın ısınmasına neden olur. - Hassas yatakların alıştırılmasına gerek yoktur. - Alıştırılmada önce krank jurnali üzerine yağ ile karıştırılmış kırmızı veya siyah kurşun,lamba isi,prusya mavisi sürülür,sonra yarım yatak jurnal üzerinde döndürülür,yatak kaldırılır,buluş yapan yerler raspa ile alınır,amerikan bezi ile silinir ve tekrar görüştürülür. - Bu işleme yatak hemen her noktada buluş yapana kadar devam edilir,yatakların hepsi böyle alıştırıldıktan sonra yataklar yerlerine monta edilir ve makine torna çark edilir.

32 YATAK METALLERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER - Yatakların kendilerinden beklenen görevleri yerine getirebilmeleri,seçilen malzemenin cins ve kalitesine bağlıdır. - Malzeme kalitesi uygun olmadığı takdirde,motorun çok önemli iki parçası olan krank ve krank milinin çabuk yıpranmasına neden olur. - Çeşitli motorların özelliklerine göre;değişik cinsten ve uygun yatak malzemesi seçilmektedir.kullanılan yatakların tek ortak yanı,yatak ak sırtlarının çelik şeritlerden olmasıdır.yatak malzemeleri seçilirken başlıca üç husus üzerinde durulmalıdır. 1-Yorgunluğa Dayanımı :Yatak: malzemesinin çatlayıp bozulmadan,belli bir drenç göstererek çalışmasıdır.isıya dayanıklı ve ısı iletkenliği iyi olan yatak malzemesinin,yorgunluğa dayanımı yeterli olur. 2-Yüzey Özelliği :Yatak: malzemeleri kolay işlenebilmeli, işlendikten sonra düzgün bir yüzeyi olmalıdır.sert cisimleri bir dereceye kadar içerisine gömerek yatak ve muyluda mümkün olduğunca az arıza yaptırmalıdırlar.

33 3-Korozyona Dayanımı: Dayanımı:Maddelerin kimyevi olarak aşınmasına korozyon denir.yanma sonucu meydana gelen asit bileşiklerinden etkilenmemelidir. Yatak malzemeleri seçilirken ayrıca şu etkenler unutulmamalıdır; 1- Isı altında yük taşıyabilecek derecede sert darbeye karşı dayanıklı olmalıdır.yumuşak olursa ısı karşısında yığılarak yağ kanallarını doldurur ve dolayısıyla motor yatak sarar. 2- Yatak metalleri yatak zarfı ile iyi bağlanmalıdır.bu bağ sıcaklık sonucunda kesinlikle çözülmemelidir. 3- Erime sıcaklığı işletme sıcaklığının kesinlikle üstünde olmalıdır ve iyi işlenebilir bir özelliğe sahip olmalıdır. 4- Yatak malzemesinin sürtünme katsayısı düşük olmalıdır. 5- Yatak metali ile küçük bir yatak boşluğu oluşturulmalıdır. 6- Yağ içerisinde bulunabilecek talaş,toz vs gibi yabancı maddeleri kendi içerisine gömebilmelidir. 7- Korozyona karşı dayanıklı olmalıdır. 8- Kısa bir süre yağ gelmediğinde yatak sarmadan kendi toleransı olmalıdır. 9- Isı iletme katsayısının ise iyi olmalıdır.

34 YATAK ARIZALARI Yatak Arızalarının Belirtileri : Yatakların aşınıp, arızalandığını gösteren başlıca arıza belirtileri ; 1- Normalden Düşük Yağ Basıncı :Ana: yataklar, biyel başı yatakları ve kam mili yatakları aşınınca,yatak ile muylu arasındaki yağ boşluğu artar.yataklar yağ tutmaz,motorun yağ basıncı belirtilen değerin altına düşer. 2- Fazla Yağ Sarfiyatı : Aşınmış yataklara fazla miktarda dolan yağlar; krank mili dönerken, yatak ile muylu arasındaki ve kartere dönüş yapan yağları,silindir cıdarlarına bol miktarda sıçratır.sıçrayan yağları segmanlar yeteri kadar sıyıramaz ve ve yanma odasına kaçan yağlar yanar.buda motorun yağ yakmasına neden olur. 3- Motorda Vuruntu : Ana ve biyel yatakları vuruntusu olmak üzere iki türlü vuruntu olmaktadır.aşınmış yataklarda yağ boşluğu artacağından, bu boşluğu yağla doldurmak imkansızdır.biyellerde yatak muyluya, ana yataklarda ise muylu yatağa çarparak ses yapar.bu sese yatak vuruntusu denir.

35 Bir makinede veya herhangi bir yatağında arıza görülürse bu arıza şu sebeplerden, ileri gelebilir. 1) Bakım, tutum ve çalıştırmadaki dikkatsizlik, a) - Soğutma suyu yeterli gelmiyordur, b) - Yağlama mükemmel değildir, c) - Yağda kir ve yabancı madde vardır, d) - Yağa su karışmıştır, e) - Yataklar laynda değildir, f) - Yatak boşlukları uygun değil ve iyi alıştırılmamış,

36

37 2) Yatak ve motor dizaynı hatalıdır, a) - Yatak ebatları uygun hesaplanmamıştır, b) - Elverişli yatak metali seçilmemiş ve kullanılmamış, c) - Yağlama iyi değildir, d) - Soğutma iyi değildir, e) - Yatağa uygun yağ kanalları açılmamıştır, f) - Yağa su karışmaktadır ve önlenememiştir. 3) Motora uygun yağ seçilmemiş olduğundan yataklarda korozyon meydana gelmektedir 4) Yatak imalinde malzeme ve işçilik iyi değildir.

38 Yatağın Isınma Sebepleri : 1) Yağlama yağının kifayetsiz oluşu (yağlama yağı basıncı çok düşüktür) 2) Yağda pislik ve yabancı madde bulunması, 3) Yatakların laynda olmayışı, 4) Yatak boşluğunun az oluşu, 5) Yatak ve jurnal üzerinde kanal oluşu, 6) Yataklara fazla yük gelmesi. Yatakların fazla ısındığı görülürse geçici olarak şu tedbirler alınır ve ilk fırsatta yataklar sökülerek arıza giderilir. 1) Yağ miktarı artırılır, 2) Motor alçak devirle çalıştırılır, 3) Soğutma suyu miktarı artırılır, 4) Yatak kep somunları hafif gevşetilir

39 Yatak Arızalarının Nedenleri :Aşınmış: ve arızalanmış bir yatak incelendiğinde,yatağın görünümü arıza nedeni hakkında bir fikir verilebilir.yatak arızalarını şöyle sıralayabiliriz. Normal Çalışma :Motorun: çalışma koşulları, kullanılan yağlama yağı,ağır yük, orta ve hafif yüklerde çalışmasına göre,tecrübeli bir teknisyen veya usta,motor yağının ömrü hakkında fikir verebilir. Yatağın Yorulması Ve Fazla Yük Binmesi :Motorun: çalışması sırasında,fazla ısı ve aşırı yük binmesi sonucu,yatak yüzeyinde merkezden çelik kısma doğru ince çatlaklar oluşur.çatlaklar birbirine ulaşır.kopan parçalar,yatağın arıza yapmasına neden olur.

40 Kusunetlerin Yatak Yuvasına Hatalı Oturması : Kusunetlerin yatak yuvasına hatalı oturmasının nedenleri şunlardır, a) Kusunetli sırtı ile yatak yuvası arasında pislik; b) Kusunet kenar çıkıntılarının eğelenmesi c) Kep oturma yüzeylerinde çapak veya pislik d) Kep çenelerinin eğelenmesi Biyeller eğik veya buruk olursa pistonlar baş ve etek kısmından silindirlere çapraz şekilde sürter.biyel yataklarında muylularına çapraz temas ederek,muylu ve yatakların oval ve konik aşınmasına neden olur. Biyel kepleri sıkılırken merkezlenmez veya uygun olmayan lokmalar kullanılırsa kep bir tarafa kayar.bu arızayı önlemek için, yataklar sıkılırken muylu yüzeyine kalın yağ sürülür,uygun lokma seçilir, yataklar kaydırılmadan azar azar sıkılır Biyellerin Ayarsızlığı :Biyeller: eğik veya buruk olursa Biyel keplerin Kayması :Biyel: kepleri sıkılırken

41 Yağ Boşluğunun Hatalı Oluşu :Motora: yeni yatak takılırken, yağ boşluğunun yetersiz verilmesi yatak arızasına sebep olur.yağ boşluğunun az veya çok olması yatak ile muylu arasında yağ filmi oluşturmasını engeller.yağ boşluğu az olursa,yatağa yeterli miktarda yağ girmez.yağ boşluğu fazla olacak olursa,motorda yağ basıncı düşmesine,yatakların vuruntu yapmasına yağ filminin bozulması yatakların arızalanmasına neden olur. Yağlama Güçlükleri :Karterdeki: yağ seviyesinin düşük oluşu,yağ pompasının arızalı olması yağ basıncı ayar supabının arızalanması,yağ kanallarının tıkanması,yağ filitresinin tıkanması gibi nedenler,yağlama güçlüğü yaratır. Korozyon :Metallerin: kimyevi olarak aşınmasına korozyon denir.

42 YATAKLARIN YENİLENMESİ Yatak boşlukları müsaade edilen değeri aştığı ve şim (Şamata, layner) vs. ile ayar imkanı olmadığı, yatak sardığı veya metali çatladığı zamanlarda yenisi ile değiştirmek gerekir. Önemli bir noktayı unutmamak gerekir, çok az arızalı bir yatağı değiştirmek diğer yatakların da bozulmasına sebep olabilir, onun için yatak değiştirme de bütün yataklar kontrol edilmeli ve karar ona göre verilmelidir. Masuralı ve bilyeli yataklardan masura yada bilyeler biri veya bir kaçı aşındığı zaman yatak komple değiştirilir.

43 Yatakların Yerleştirildiği Bedpleyt

44 Krankşaft: Dizel makineler de silindirlerde oluşturulan işin Pervane veya v elektirik enerjisi üretmek üzere jeneratör yada altarnatörlere aktarılmasını sağlayan mile '' Krankşaft veya krank mili '' adı verilir.krankşaftlar Jurnal,Krank kolu ve Karpinlerden oluşur.

45 Krankşaftların ana yataklarda dönen kısmına Krank Jurnal,iki kol ile onların arasını birleştiren krank pinin tümüne ise KRANK adı verilmektedir.her krank iki krank şaft yatağı tarafından taşınmaktadır.

46 Küçük güçlü makinelerde krankşaftlar tek parça yapılabilir.ancak yüksek güçlü ağır devirli makinelerin çok uzun ve çok ağır krankşaftları olur ve bunları tek parça yapmak doğru değildir.böyle makinelerin krankşaftları ayrı parçalar halinde yapılır ve birbirine flençlerle bağlanır. Gemi dizel makinelerinin kranşaftlarının yapımında dökme çelik en yaygın olarak kullanılan malzemedir.ancak yüksek devirli otomotiv makinelerinde krankşaftlar krom,nikel, çeliklerinden yapılmakta ve krank pinlerin yüzeyi ısıl işlem sonucu sertleştirilmektedir.

47 Krank pin yataklarına verilen yağlama yağı krank kolları ve krank pin içine açılan dairesel kesitli yağ kanalları yardımıyla sağlanmaktadır.krankşaft üzerinde olan ve birbirlerini izleyen kranklar arasındaki açı farkı;makine iki stroklu olduğu zaman 720 derece silindir sayısına bölünerek bulunur.bu bakımdan sökülmüş iki yada dört stroklu bir makineye ait olduğu kolayca anlaşılır.

48 KRANK ŞAFTTA EĞRİLİK Yatakları laynsız olan bir makine uzun süre çalışırsa krank şaftı eğritir.pleyt üzerinde V yataklarına alınarak kontrol edilir.pleytte muayene ediliyorsa V yatakları muntazam ve aynı yükseklikte olmalıdır, Komparatörler şaft bağlanarak eğiklik anlaşılır.

49 Krank Şaft Eğriliğinin Düzeltilmesi : Krank şaft tavlanmadan soğuk olarak düzeltilmelidir.torna tezgahına sarkan kısım aşağı gelmek üzere bağlanır, en fazla sarkmış yerine karşılıklı tahta siğiller vurularak yukarı kalkması sağlanır, siğiller alınır, kontrol edilir tekrarlanır.şaftı aftı düzeltmek için özel presler vardır. YATAK AŞINTI VE DÜŞÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ Yataklardaki aşıntı ve düşüklük aşağıdaki usullerden birini kullanarak kontrol edilir; 1- Krank veblerin alt ve üst ölü nokta konumlarındaki açıklık miktarını ölçmek suretiyle, 2- Yatağın aşınma miktarlarını aşağıdaki ölçme şekillerinden biri ile ölçmek suretiyle, a) Köprü geyiç ( Briç geyç ) kullanarak ölçme, b) Kurşun basarak ölçme, c) Yatakların kalınlığını mikrometre ile ölçerek, d) Piston koluna geyç bağlayarak ölçme, e) Filerle ölçme

50 1- Krank Şaft Vebleri Arasını Ölçerek Aşıntı ve Düşüklük Kontrolü Yatağın düşük veya yüksek olduğunu şöyle anlarız, piston alt ölü noktada iken vebler arasından alınan ölçü piston üst ölü noktada iken vebler arasından alınan ölçüden az ise yatak düşüktür, piston üst ölü noktada iken alınan ölçü alt ölü noktada iken alınan ölçüden az ise son yatak yüksektir. 2- Yatağın Aşınan Miktarının Ölçülmesi Briç Geyiç ile Ölçüm Yöntemi :Yatağın: üst kısmı (Kebi) çıkarılır, şaft temizlenir, geyç alt yatak zarfının iki ucu üzerine oturtulur.damakla şaft arasına bir filer geyç tatlı bir temasla sürülür,filerin kalınlığı geyç üzerinde yazılı olan değerle karşılaştırılır, aradaki fark yatak aşıntısını verir.bu değer müsaade edilen kıymeti geçmiş ise şaftı layne almak gerekir.

51 Briç geyç ile alınan yatak boşlukları bir tablo halinde tespit edilir. Kurşun Basarak Yatak Boşluğunu Ölçmek : Kurşun tel, büyük motorlarda krank pin ve ana yatak boşluğunu ölçmek için kullanılan bir metoddur. Bu metodla ölçü yapılacağı zaman hususlara bilhassa dikkat etmek gerekir: 1- Yatağın bir skeci çizilir, kurşun tellerin konacakları yerler numaralanır, kurşun tellere de ait oldukları yere göre numara verilir. 2- Çok yumuşak ve özel tel kullanılmalıdır, asla sert tel kullanılmamalıdır.

52 3-Tel kalınlığı ölçülecek boşluğun iki misli kadar olmalıdır. 4-Telin şaft üzerinde veya yatak içinde iken kaymaması için gerekli tedbir alınmalıdır. 5-Yatağın büyüklüğüne göre iki, üç veya daha fazla tel şafta dik olarak konmalı. 6-Ana yatak boşluğu ölçülecekse teller yatağın üst parçasının içine veya şaftın üstüne konmalı, krank pin yatak boşluğu ölçülecekse teller yatağın alt parçasının içine konmalı.

53 Ölçme İşlemi :Ana: yatağın üst parçası çıkarılır, yatağın içine veya jurnalin üzerine kurşun teller konur, sonra yatak tekrar simleri ile kapatılır, bütün somunlar sıkılır, tel belli değerden fazla ezilmeyeceğinden somunları fazla sıkmağa lüzum yoktur.sıkıştırma bittikten sonra somunlar yeniden laçka edilir ve yatağın üst yarısı çıkarılır, kurşun teller çıkarılır, numaralarına göre bir kağıt üzerine konur, tel kalınlıkları muhtelif yerlerinden mikrometre ile ölçülür, yatak boyunca çekilen bir hat boyunca kurşun tel kalınlıkları aynı ise yatak uygun boşlukta demektir, şayet bu hat boyunca ölçülen değerler farklı ise yatak boşluğu uygun değildir, tashih edilmelidir.

54 c ) Mikrometre ile Yatak Kalınlığını Ölçerek Boşluğunu Bulmak: Motor bir müddet, çalışıp yatak aşındıktan sonra metal bazı yerlerde incelir, bu incelme yatağa temas eden ucu bilyeli bir mikrometre ile ölçülebilir,bu ölçü ile yatak çalışmaya başlamadan evvel alınan orijinal ölçü ( Yatak Kalınlığı ) arasında ki fark yataktaki aşıntı verir.

55 d)piston Koluna Komparatör Bağlayarak Yatak Boşluğunu Ölçmek: Ölçmek:Boşluğu ölçülecek yatağın krank pini üst ölü nokta konumuna getirilir ve şekildeki gibi bir komparatör kola bağlanır, piston kolu ya bir manivela veya altına takozlar ve siğiller konarak alttan yukarı doğru kaldırılır, ır, bu kaldırmada yatak boşluğu kadar kol yukarı kalkacağından komparatörde okunan iki ölçü farkı yatak boşluğunu verir.

56 e) Filerle Yatak Boşluğunun Ölçülmesi :Filer: yüzeyi düzlem, ölçü alacağımız şaft ve yatak arası dairesel olduğundan filerle aldığımız ölçü boşluğa yakın değerler verir, yatağın iç ta-rafına doğru tatlı bir temasla girip çıkan filer kalınlığının % fazlası yaklaşık olarak yatak boşluğunu verir.

Konnektin Rod İşin krankşafta afta iletilmesinde pistonlara yardımc mcı olan kollara konnektin rod adı verilir.

Konnektin Rod İşin krankşafta afta iletilmesinde pistonlara yardımc mcı olan kollara konnektin rod adı verilir. Konnektin Rodlar Konnektin Rod Konnektin Rodun Arıza Sebepleri Konnektin Rodun Muayenesi Eğrilmiş Kolun Düzeltilmesi Piston Rod Konnektin Rod İşin krankşafta afta iletilmesinde pistonlara yardımc mcı olan

Detaylı

YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK

YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK YATAK HASARLARI (I) Mustafa YAZICI TCK Yataklar makinalarda hareket ve yük iletimini aynı anda sağlayan parçalardır. Makinalarda hareketli ve sabit parçalar arasında yük iletimini sağlamak ve bu parçaları

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ Içten yanmali motorlarda yaglama problemleri yanma odasinda hasil l olan yüksek sicakls cakliklar klar ve bir çevrimdeki genis sicaklik k araliklar klari dolayisi ile birçok

Detaylı

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI SUPAP SİSTEMLERİ 1. Külbütör manivelası ile supap başı arasındaki mesafeyi aşağıdaki parçalardan hangisi ayarlar? A) İtici çubuklar B) Supap ayar

Detaylı

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ GEMİ ŞAFT SİSTEMİ VE EKİPMANLARI Srast yatakları Stern tüyüp Pervane şaftı Ara şaftlar Rulman yataklar Tünel yataklar Pervane Şaftı montajı Ara şaft montajı Ara şaft ve pervane bakımı Yatakların aşırı

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

suretiyle soðutularak sertleºtirilir. Bu yöntemde zamanýn çok kýsa olmasý ve yalnýzca yüzeyden ýsýnma saðlanmasý ile iç gerginlikler meydana gelmez.

suretiyle soðutularak sertleºtirilir. Bu yöntemde zamanýn çok kýsa olmasý ve yalnýzca yüzeyden ýsýnma saðlanmasý ile iç gerginlikler meydana gelmez. KRANK MÝLLERÝ VE YENÝLEªTÝRÝLMESÝ MALZEMESÝ : Genellikle tek parça halinde, döküm veya dökme yöntemi ile bazý hallerde de parçalý olarak imal edilirler. Kalýpta dövülerek imal edilen krank milleri tavlanmýº

Detaylı

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ Gemi dizel motorlarda yakıtın yanması için silindire sevk edilen emiş (dolgu) havası ile motorun ilk hareketi

Detaylı

Silindir Arýzalarý Çalýºma sonucu silindir yüzeyleri aºýnma, parlaklýk, pörtüklenme, çizik, çatlak

Silindir Arýzalarý Çalýºma sonucu silindir yüzeyleri aºýnma, parlaklýk, pörtüklenme, çizik, çatlak SÝLÝNDÝRLER Silindirlerin Yapým Özellikleri Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi KUªÇU Silindir bloklarý, dökme demir ya da alüminyum alaºýmýndan yapýlýrlar. Dökme demirin içine, korozyon ve aºýnmaya karºý

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1.PİSTON BİYEL MEKANİZMASI Piston biyel mekanizması, yanma zamanında meydana gelen, yanmış gaz basıncını krank miline

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir.

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir. RULMANLI YATAKLAR Yataklar iki eleman arasındaki bir veya birkaç yönde izafi harekete minimum sürtünme ile izin veren fakat kuvvet doğrultusundaki harekete engel olan destekleme elemanlarıdır. Dönme şeklindeki

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR?

HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR? HONLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN, NASIL ve NİÇİN YAPILIR? Segman yüzeylerinin işlenmesine yerinde olarak çok fazla önem verili. Birbiri ile sürtünmeli çalışacak herhangi bir parçanın hassas kısmındaki yüzeyden

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-III YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Rulmanların Montajı Tolerans Değerlerinin Belirlenmesi

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER

KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER 1 6 3 5 4 7 3 Anahtarlı Kart Anahtarlı Butonlu 1)DUVAR U PARÇA:Ana gövdeyi duvara bağlayan u şeklinde parçadır. 3 mm kalınlığındadır. Ana gövdenin sağa ve

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

3. ŞASİ HASARLARININ ONARIM METOTLARI 3.1. ŞASİ YAPISINDAKİ DEFORMASYONLAR 1 Şasi çerçevelerinde başlangıçtan bu güne çok değişimler olmuştur.

3. ŞASİ HASARLARININ ONARIM METOTLARI 3.1. ŞASİ YAPISINDAKİ DEFORMASYONLAR 1 Şasi çerçevelerinde başlangıçtan bu güne çok değişimler olmuştur. 3. ŞASİ HASARLARININ ONARIM METOTLARI 3.1. ŞASİ YAPISINDAKİ DEFORMASYONLAR 1 Şasi çerçevelerinde başlangıçtan bu güne çok değişimler olmuştur. Bunda temel amaç şasinin dayanımını artırmaktır. Bu değişimler;

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde

Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde Pratik uygulama için yöntem bilgisi Bizim bilgimiz sizin işinizin hizmetinde S E R V İ S TAVSİYELER & BİLGİLER POSTER İNSİDE Piston hasarları Tanınması ve giderilmesi! Hasar sebepleri giderilmeden, sadece

Detaylı

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil ÖZET ÜRÜN BİLGİSİ EGSAN ürünü Üniversal Tip Susturucu: olumsuz iç ve dış etkenlere ve korozif koşullara dayanıklı, tamamen alüminyum kaplı sac gövde ve borudan oluşur.

Detaylı

DOĞRU AKIM MAKİNELERİNİN ARIZALARI, ONARILMASI VE BAKIMI

DOĞRU AKIM MAKİNELERİNİN ARIZALARI, ONARILMASI VE BAKIMI 1 DOĞRU AKIM MAKİNELERİNİN ARIZALARI, ONARILMASI VE BAKIMI Kutup Sargılarındaki Arızalar (Elektriksel Arıza) Devre kopukluğu Kutup sargılarındaki kopukluk; sarımda dikkatsizlik, sarsıntı, çekme, dışarıdan

Detaylı

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar.

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her Parça Aynı Değildir. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her An Yanınızda Daha İyi Bir Garanti. Genellikle fark yaratan şeyler gözle görülmez. Motor bileşenlerinin spesifikasyonlara uyması gerekir ve

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı

YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Prof.Dr. Salim ASLANLAR

TEMEL İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Prof.Dr. Salim ASLANLAR 1. ÖLÇME TEKNİĞİ Bilinen bir değer ile bilinmeyen bir değerin karşılaştırılmasına ölçme denir. Makine parçalarının veya yapılan herhangi işin görevini yapabilmesi için istenen ölçülerde olması gerekir.

Detaylı

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar MASTARLAR Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar İçerik Giriş Dinamik yük sayısı Eşdeğer yük Ömür Rulman katalogları Konstrüksiyon ilkeleri Örnekler 2 Giriş www.tanrulman.com.tr

Detaylı

Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli

Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli AŞINMA HASARLARI 1 Birbiriyle temas eden yüzeylerde sürtünme kuvvetleri güç kaybına, aşınma ise işleme toleranslarının kötüleşmesine neden olduğundan aşınma çok önemli bir parametredir. 2 Sürtünme: İki

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA PRESLER Sac levhaların kabartma, bükme, oluk açma, kesme vb şekillendirme işlemlerinde işlemin karakteristiğine göre çeşitli türden presler kullanılmaktadır. Bu işlemlerde diğer önemli nokta da belli bir

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER

MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER MEKANİK ATÖLYELERDE KULLANILAN ÖLÇÜ ALETLERİ VE DİĞER YARDIMCI ALETLER Bir parçanın yapımında ve yapıldıktan sonra istenen ölçülerde yapılıp yapılmadığının ölçülmesi, kontrol edilmesi gereklidir. Bu amaçla

Detaylı

Parmak Freze çakıları

Parmak Freze çakıları Parmak Freze çakıları Parmak freze çakısı nedir? Parmak freze, Makine parçaları imalatında, kalıpçılıkta önemli bir yere sahip olan frezeleme işleminde kullanılan, helezonik kesici kenarlara sahip kesici

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Makine Elemanları 2 KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte Radyal Yatak Hesabı

Detaylı

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır.

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır. Mikrometreler Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların kalınlıklarının ölçülmesinde kullanılır.

Detaylı

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER Progresiv bir sistem çalışmaya başladığı zaman blok içerisinde bulunan pistonlar sırayla hareket etmeye başlar ve birbirlerini sırayla tahrik

Detaylı

5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT 5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT Çizgi izleyen robot bu kitapta yer alan yapımı en kolay robottur. Robotlar hakkında temel bilgileri edinebilmek için çizgi izleyen robot uygulamasını yapmak yeterli olacaktır.

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık maddedeki moleküllerin hareket hızları ile ilgilidir. Bu maddeler için aynı veya farklı olabilir. Yani; Sıcaklık ortalama hızda hareket eden bir molekülün hareket (kinetik) enerjisidir.

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

Döküm, Kaba tornalama, Ham dişlinin malafaya alıştırılması, Hassa tornalama işlemi yapılması, vida delikleri delinmesi, Diş açma işlemi yapılması, Çap

Döküm, Kaba tornalama, Ham dişlinin malafaya alıştırılması, Hassa tornalama işlemi yapılması, vida delikleri delinmesi, Diş açma işlemi yapılması, Çap Konik dişli çarklar ekseksenlerinin kesişip kesişmemesine ve profiline göre çeşitli sınıflara ayrılır. Bu sınıfların şematik gösterimi aşağıdaki gibidir ; Konik dişli çarklar Eksenleri kesişen Eksenleri

Detaylı

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA YORULMA Yorulma; bir malzemenin değişken yükler altında, statik dayanımının altındaki zorlamalarda ilerlemeli hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan

Detaylı

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ DÜZ DİŞLİ ÇARK AÇMA Düz Dişli Çarklar ve Kullanıldığı Yerler Eksenleri paralel olan miller arasında kuvvet ve hareket iletiminde kullanılan dişli çarklardır. Üzerine aynı profil ve adımda, mil eksenine

Detaylı

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR?

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? Kombi Bakımı Kombiler her yıl kış aylarına girmeden bakımlarının yapılması gereken sistemlerdir. Kombiler de yapılan bakım sayesinde gaz tüketiminiz düşer ve petekleriniz

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karşı gösterdiği dirençtir. Kayaç malzemesinin darbe ve aşınma gibi etkilere karşı dayanıklılığının

Detaylı

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir.

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir. YATAKLAR Yataklar Genellikle milleri veya aksları destekleyen yataklar, kaymalı ve yuvarlanmalı (rulman) olmak üzere iki gruba ayrılır. Kaymalı yataklarda yüzeyler arasında kayma, rulmanlarda ise yüzeyler

Detaylı

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ Güç Aktarım Elemanları Eğitimi - Seminer Konuları - Güç Aktarım Elemanları Endüstriyel Zincir Zincir Dişli Kayış-Kasnak Konik Kilit (Powerlock) Diğer güç aktarım ekipmanları

Detaylı

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak- 204 Üretim Yöntemleri - II Talaşlı Đmalatta Takım Tezgahları Vargel ve Planya Tezgahı Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Takım Tezgahlarında Yapısal

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 7.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 7.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 7.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1. MOTORLARDA YAĞLAMA SİSTEMİ Yağlama yağı hareket hâlindeki tüm motor parçalarını dolaşarak pislikleri temizlemekte

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas Deney No : M0 Deney Adı : ÖLÇME VE HATA HESABI Deneyin Amacı : Bazı uzunluk ölçü aletlerini tanımak ve ölçme hataları hakkında ön bilgiler elde etmektir. Teorik Bilgi : VERNİYELİ KUMPAS Uzunluk ölçümü

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com KULLANIM KILAVUZU 1) ÜRETİCİ VE SERVİS İRTİBAT BİLGİSİ 2) KULLANIM ALANLARI VE KULLANIM AMACI 3) MONTAJ TALİMATLARI 4) GÜVENLİK ÖNLEMLERİ 5) ÇALIŞTIRMA TALİMATLARI 6) BAKIM VE TEMİZLİK 7) PERİYODİK BAKIM

Detaylı

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik Page 7-1 Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım

Detaylı

Metrik ölçü sistemi İnch (Parmak) Sistemi. Dr. Ferit FIÇICI 5

Metrik ölçü sistemi İnch (Parmak) Sistemi. Dr. Ferit FIÇICI 5 Dr. Ferit FIÇICI 1 Miktarı bilinmeyen bir büyüklüğü, aynı cinsten bir birim büyüklük ile karşılaştırarak kaç katı olduğunu saptamaya ölçme denir. Ölçmeişlemineaşağıdaki sebeplerden dolayı ihtiyaçduyulur:

Detaylı

MAKİNE SOĞUTMA SİSTEMLERİ

MAKİNE SOĞUTMA SİSTEMLERİ MAKİNE SOĞUTMA SİSTEMLERİ Soğutma Sisteminin Gereği ve Önemi: Motorlar ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirirken aynı zamanda çok ısınırlar. İş zamanında yanma odasındaki sıcaklık 2000-2500 C a kadar

Detaylı

A) DENEY NO: HT B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi

A) DENEY NO: HT B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi 10 A) DENEY NO: HT-350-01 B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi C) DENEYİN AMACI: Aynı boyutlarda ve aynı malzemeden yapılmış bir katı çubuk boyunca ısının doğrusal olarak nasıl iletildiğini göstermek,

Detaylı

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin levhadan ayrılması için yapılan işleme kesme denir. Kesme

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 Montaja başlamadan önce bu kılavuzu dikkatlice

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU PRESMAK MAKİNA SAN. İTH. İHC. LTD. ŞTİ Rami Kışla Cad. Gündoğar 1 İş Mrk no:279 Topçular- Eyüp/İSTANBUL TEL.0212 501 77 76-0212 612 81 21 FAX. 0212 612 21

Detaylı

Plazma kesim kalitesinin iyileştirilmesi

Plazma kesim kalitesinin iyileştirilmesi Plazma kesim kalitesinin iyileştirilmesi Aşağıdaki referans kılavuzu kesim kalitesini iyileştirmek için çeşitli çözümler sunar. Göz önünde bulundurulacak farklı birçok faktör olduğundan sağlanan önerileri

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

TURBO GENEL TALIMATLAR

TURBO GENEL TALIMATLAR ADIM 1: TURBOYU DEĞIŞTIRMEDEN ÖNCE Arızanın gerçekten turboşarjdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için motor sisteminde ayrıntılı bir arıza teşhis kontrolü yapmak önemlidir. Güç yetersizliği,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 1. ÜÇGEN VİDA AÇMA

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 1. ÜÇGEN VİDA AÇMA AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 Torna tezgâhında üçgen vida açabileceksiniz ARAŞTIRMA Torna tezgâhlarının olduğu işletmeleri ziyaret ederek, çalışanlardan üçgen vidalar hakkında bilgi alınız

Detaylı

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI 1.1.1. Temel Bilgiler a) Statik Basınç: Statik basınç, sıkıştırılmış havanın 1 m³ ünün serbest kalması halinde meydana çıkacak potansiyel enerjiyi gösterir. Ayrıca vantilatörlerde güç tecrübeleri kaidelerine

Detaylı

Farklı piston yağlayıcılarının ısıl reaksiyonu ve bunun döküm kalitesine etkisi

Farklı piston yağlayıcılarının ısıl reaksiyonu ve bunun döküm kalitesine etkisi TRIBO-CHEMİE 2. Soğuk Kamaralı Döküm Makinelerinin Alüminyum Dozingi için Aalen Uygulama Günlerinde Dünyaca ünlü döküm uzmanı Prof.Dr.Dr.hc.Klein ın desteği ile System Shot Sleeve, Piston Yağlama(kısmı

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

4. İtme- çekme rodlarının bakımında uygulanılan en önemli iki işlem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

4. İtme- çekme rodlarının bakımında uygulanılan en önemli iki işlem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? MODÜL-7 ÖRNEK SORULAR 1. Elektrik tesisat-teçhizatı, elektrikle çalışan cihaz ve aletler ile jeneratörlerde meydana gelen yangınlar hangi yangın sınıfındadır? A) A Sınıfı B) C Sınıfı C) E Sınıfı 2. Yayların

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü KAYMALI YATAKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 1.1. Tasarım... 1 1.2. Makine Tasarımı... 2 1.3. Tasarım Fazları... 2 1.4. Tasarım Faktörleri... 3 1.5. Birimler... 3 1.6. Toleranslar ve Geçmeler... 3 Problemler... 20 2. Bölüm

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı