SNF FLOERGER ZAC de Milieux Andrézieux Cedex FRANCE Tel: + 33 (0) Faks: + 33 (0)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SNF FLOERGER ZAC de Milieux Andrézieux Cedex FRANCE Tel: + 33 (0) Faks: + 33 (0)"

Transkript

1 SNF FLOERGER KİMYA SAN. TİC. ve LTD. ŞTİ İnönü Mah. Muammer Aksoy Caddesi 37/B Sefaköy-Küçükçekmece İSTANBUL/ TÜRKİYE Tel: Faks: SNF FLOERGER ZAC de Milieux Andrézieux Cedex FRANCE Tel: 33 (0) Faks: 33 (0) GUTENBERG ON LINE REGIONS - Tél / Bu broşürdeki bilgi iyi niyetle sağlanmıştır. Bilgimiz dahilinde gerçeği yansıtır.

2 KOAGÜLASYON FLOKÜLASYON

3 2 Editoryal Dünya çapında, atıksu arıtmak için kullanılmakta olan pek çok yöntem mevcuttur. En çok kullanılan fiziko-kimyasal yöntem ise Koagülantlar ve Flokülantlar içerir. Bu broşürde verilen bilgiler siz değerli çözüm ortaklarımıza yardımcı olabilmek amacıyla iyi niyet kuralları ve yıllara dayanan bilgi birikimimiz ve deneyimlerimiz sonucunda elde edilmiştir. Verilen bilgilerin gerçeği yansıttığına inanıyoruz. SNF Floerger Türkiye olarak geniş, kaliteli, doğa dostu ürün stoğumuz, modern laboratuarımız ve deneyimli kadromuz ile karşılaşabileceğiniz tüm Koagülasyon ve Flokülasyon problemlerinizde sizlere bir telefon kadar yakınız. Bizi arayınız problemlerinize en ekonomik çözümleri birlikte geliştirelim. SNF Floerger Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ŞUBAT İSTANBUL

4 3 DİZİN 1 2 Koagülasyon ve flokülasyona genel bakış: Koagülasyon: Koagülasyonun temel ilkeleri: Koloidal partiküller: Koagülasyon mekanizması: Koagülantlar: Flokülasyon: KFlokülasyonun temel ilkeleri: OKararsız hale getirilen partiküller: Flokülasyon mekanizması: Flokülantlar:...8 Fiziko-kimyasal su arıtma yöntemleri: Fiziko-kimyasal yöntemine ilişkin genel şema: Su arıtma ekipmanları: Koagülasyon ve flokülasyon tankları: Çökeltme tankları: Flotasyon birimleri: Filtreler: SÜrün seçimini etkileyen parametreler: Atıksu özellikleri: Çalışma şartları: Elde edilecek sonuçlar: d i z i n 3 Laboratuar testleri: Örnekleme: Arıtılacak suyun örneklemesi: Polimerler örneklemesi: Laboratuar ekipmanı: Test prosedürleri: Sonuçların takibi ve yorumlaması için parametreler: Endüstriyel testler: Testin ayarlanması: Sonuçların takibi ve yorumlaması için parametreler: Sorun giderme: Laboratuarda: Sahada:... 19

5 4 1 K O A G Ü L A S Y O N - Koagülasyon ve flokülasyona genel bakış Koagülasyon ve flokülasyon, atıksuyun fiziko-kimyasal arıtımı sürecinde kullanılan farklı iki aşamadır Koagülasyon: genel bakış Koloidal partiküllerin (en fazla 1 mikrometre çapa sahip kürelere benzer) kararsız hale getirildikleri aşamaya koagülasyon adı verilir Koagülasyonun temel ilkeleri: Koagülasyon kelimesi Latince «coagulare» kelimesinden gelir ve «topaklanma» anlamını taşır. Su arıtımında, su süspansiyonlarına kimyasal reaktiflerin ilave edilmesi işlemine koagülasyon denir. Bu aşamada dağılmış koloidal partiküller topaklanır veya mikro topaklar adı verilen yığınlarla toplanırlar. KOAGÜLASYON ŞEMASI Kararlı kolloidler Kararsız kolloidler Mikro topak formasyon Koagülasyon bir ara aşamadır ancak su ve atıksu sürecinde yer alan fiziko-kimyasal arıtımının vazgeçilmesi güç bir parçasıdır. Bu, kolloidal partiküllerinin bertaraf edilmesinde atılan ilk adımdır ve asıl amacı partikülleri kararsız hale getirmektir. Bu kararsızlaştırma süreci partikülün yüzeyinde bulunan elektriksel yükü temel olarak nötralize etme işlemidir; böylece kolloidlerin topaklanması kolaylaşır.

6 F L O K Ü L A S Y O N Kolloidal partiküller: Kolloidler suda asılı bulunan ve çözülmeyen partiküllerdir. Sahip oldukları küçük boyutlar (1 mikron'dan daha az) nedeniyle bu partiküller çok kararlıdır. Değişik maddelerden kaynaklanabilirler: l Mineral: mil, kil, kum, hidroksitler ve metalik tuzlar... l Organik: humik ve fulvik asitler, renk, surfaktan... Not: Bakteri, plankton, su yosunu ve virüsler gibi mikroorganizmalar da koloidiler olarak kabul edilir Koagülasyon mekanizması: Asılı partiküllerin kararlılığı ve kararsızlığı farklı çekim ve itme kuvvetlerine bağlı bir faktördür: l Van der Waals kuvvetleri l Elektrostatik kuvvetler l Yer çekimi l Brown devinimi Koagülasyon hem fiziksel hem de kimyasal bir süreçtir. Partiküller ve koagülant arasında meydana gelen reaksiyon, yığınların ve takip eden çökelmenin oluşumunu sağlar. Katyonik koagülantlar, kolloidlerin negatif yükünü nötr hale getirir ve mikro topaklar adı verilen bir süngerimsi kütle oluşturur. Koagülasyon mekanizması iki adımla özetlenebilir: 1- Yük nötralizasyonu: koloidler üzerinde bir itme etkisine sahip elektrik yüklerin düşürülmesi anlamına gelir. genel bakış 2- Partiküllerin yığılması Koagülantlar: Günümüzde kullanılan iki ana koagülant tipi mevcuttur: a - Mineral koagülantlar: Bunlar genel olarak Demir tuzları (FeCl 3, Fe(SO 4 ) 2, ) ya da Alüminyum tuzları (PAC, Alum, ) temellidir. Bunlar en çok kullanılan koagülantlardır. Katyonik yük, metallik iyonlar Fe 3 ya da Al 3 ile gelir ve su ile temas ettiklerinde Demir hidroksitleri Fe(OH) 3 veya Alüminyum hidroksitleri Al(OH)3 oluşturur. Benzer koagülantların başlıca avantajları arasında geniş uygulama imkanı ve düşük fiyat yer alır.

7 6 K O A G Ü L A S Y O N - b - Organik koagülantlar: Katyonik yük, uzun bir polimer zinciri üzerinde bulunan dörtlü amonyum işlevi ile getirilir. POLİAMİNLER POLYDADMAC CH 3 CH 2 CH CH CH 2 genel bakış N Cl- CH 2 CH 2 CH 3 CH OH Günümüz piyasasında dört ana koagülant ailesi bulunmaktadır: l Poliaminler (FLOQUATTM FL 17, FLOQUAT TM FL 28 P2,...) l Polydadmac (FLOQUATTM FL 45 C, FLOQUAT TM FL 45 CLV,...) l Disyandiamid reçineler (FLOQUAT TM DEC 50,...) l Melamin-formaldehit reçineler (FLOQUAT TM FL 42, FLOQUAT TM FL 61) n Başlıca avantajlar arasında daha düşük miktar ve hacimde çamur üretimi yer alır (hidroksit yoktur). Ayrıca, bu koagülantlar ph değerini veya sertlik titrasyonunu (TH) etkilemez. CH 2 N CH 3 CH 3 CH 2 Cl - n c - Mineral ve organik koagülantlar karışımları: Bu karışımlar sayesinde hem organik hem de mineral koagülantların avantajlarını barındıran tek bir ticari ürün sağlanmaktadır. Bu karışımlarda en sık kullanılan koagülant PAC'dır.(Poly Aluminyum Klorür)

8 F L O K Ü L A S Y O N Flokülasyon: Kararsız hale getirilmiş koloidal partiküllerin (veya koagülasyon aşaması sırasında şekillendirilmiş partiküllerin) yığınlara toplandıkları aşamaya flokülasyon adı verilir Flokülasyonun temel ilkeleri: Flokülasyon aşaması, sadece partikülleri kararsız hale getirilmiş olan su/atıksu üzerinde uygulanabilir. Koagülasyonu takip eden mantıksal aşamadır. FLOKÜLASYON ŞEMASI Kararsız koloidler Köprüleme genel bakış Topak formasyonu

9 8 K O A G Ü L A S Y O N Kararsız hale getirilen partiküller: Kararsız hale getirilen partiküllerin kökeni çok değişkendir ve genel olarak arıtılacak suya göre değişiklik gösterir. Bunlar önceden uygulanmış bir koagülasyon aşamasından gelebilir. Flokülantın beraberinde getirdiği yük ( or -), suda bulunan ve kararsız hale getirilen partiküllerin yapısına göre seçilir. Seçim, genel olarak aşağıdaki modele göre yapılır: l Mineral partiküller için anyonik flokülant (-) l Organik partiküller için katyonik flokülant () genel bakış Flokülasyon mekanizması: Çok yüksek molekül ağırlığa (uzun monomer zinciri) ve yüklere sahip flokülantlar, kararsız hale getirilen partikülleri sabitler ve polimer zinciri boyunca yığınlar. Bunu, flokülasyon aşaması sırasında, su fazında bulunan partiküllerin büyüklük artışı ve topak formasyonu izler. Kararsız hale getirilen partiküller ve flokülant arasındaki bağ türleri esas olarak iyonik bağlar ve hidrojen bağlarıdır Flokülantlar: FLOPAM TM aralığında yer alan 800 farklı flokülant iki ana flokülant kategorisine ayrılabilir: 1 - Ortama negatif (-) yükler getiren Anyonik ve Non-iyonik flokülantlar. ANYONİK VE İYONİK OLMAYAN POLİAKRİLAMİDLER Akrilamid ve akrilik asit kopolimerler n CH 2 = CH m CH 2 = CH NaOH CH 2 CH CH 2 CH C=O C=O C=O C=O NH 2 OH NH 2 n O - Na m Akrilamid Akrilik Asit Kostik Not: m = 0 olduğunda, poliakrilamid iyonik değildir Anyonik poliakrilamid anyonik yük (-)

10 F L O K Ü L A S Y O N 9 Çeşitli ticari formları mevcuttur : l Katı hal: FLOPAMTM AN 900 Serileri l Emülsiyon hali : FLOPAM TM EM 3 Serileri 2 - Ortama pozitif () yükler getiren katyonik flokülantlar. KATYONİK POLİAKRİLAMİDLER Akrilamid kopolimerler ve kloro-metilat monomer n CH 2 = CH m CH 2 = C = O NH 2 R I C I C = O I O CH 3 I CH 2 - CH 2 - N - CH 3, CL - CH 3 CH 2 Çeşitli ticari formları mevcuttur : l Katı hal: FLOPAM TM FO 4000 Serileri l Emülsiyon hali: FLOPAM TM EM 4 Serileri CH C=O NH 2 n CH 2 R I C I C = O I CH O 3 I CH 2 - CH 2 - N - CH 3, CL - CH 3 anyonik yük () Akrilamid Kloro-metilat monomer Katyonik poliakrilamid Not: R = H olduğunda ADAM ( dimetilaminetil akrilat ) R = CH3 olduğunda MADAM ( dimetilaminetil metakrilat m genel bakış

11 10 fiziko-kimyasal yöntemler 2K O A G Ü L A S Y O N - 2 Fiziko-kimyasal su arıtma yöntemleri Bu yöntemler aşağıdaki gibi sınıflandırılır: l Kirliliği oluşturan partiküllerin kararsız hale getirilmesi ve boyutlarının arttırılması için kullanılan kimyasal reaktifler. l Takiben, katı maddelerin sıvı fazında fiziksel ayrıştırılması. Bu ayrıştırma esas olarak çökelme, yüzdürme veya filtreleme ile elde edilir. A R I A T WI L WM A M T I ŞE R S U 2.1. Fiziko-kimyasal yöntemine ilişkin genel şema: ORGANIC ORGANIK COAGULANT KOAGÜLANT (polyamine,polydadm (poliamin, polydadmac) AC) MINERAL MİNERAL COAGULANT KOAGÜLANT (AI 3,Fe, Fe 3 ) 3 ) Koagülasyon Coagulation tankı (hızlı karıştırma) tank (flash mixing) FLOCCULANT FLOKÜLANT Flokülasyon Flocculation tankı (yavaş tank karıştırma) (slow mixing) Decantatio Çökelme Flottation Yüzdürme Filtreleme Filtration AT R E I A T T I LE MD I W Ş A T S E U R Yaygın reaktifler arasında şunlar yer alır : mineral ve/veya organik koagülantlar, flokülasyon katkı maddeleri (aktif silika, talk, aktif karbon,...), anyonik veya katyonik flokülantlar ve asit veya baz gibi ph kontrollü reaktifler. Koagülasyon aşaması sırasında belli ağır metal çöktürücüler da ilave edilebilir.

12 F L O K Ü L A S Y O N Su arıtma ekipmanları: Koagülasyon ve flokülasyon tankları: Kararsız hale getirilen partiküllerin kökeni çok değişkendir ve genel olarak arıtılacak Koloidler ve/veya kararsız hale getirilen partiküllerin reaktifler ile tepkimeye girdikleri bu aşama, çeşitli boyut ve şekillerdeki havuz veya tanklarda gerçekleştirilir. Bunlar bazen çökeltme tanklarında da gerçekleştirilir. Belli başlı kurallara uyulması gerekir: l Havuzun hacmi giriş akışının fonksiyonudur. l Her bir reaktifin enjeksiyon noktaları reaktifin özelliklerine göre belirlenir. Örneğin, koagülant daima flokülanttan önce enjekte edilir. l Karıştırma cihazları (boyut ve hız) kullanılan reaktiflere göre belirlenir ve seçilir. Karıştırma, koagülasyon aşaması sırasında yüksek (önerilen karıştırma hızı 1000 devir/ dakika değişken hız) ve flokülasyon aşaması sırasında düşük (100 devir/dakika değişken hız) olmalıdır Çökeltme Havuzları: Çökeltme tanklarının farklı tipleri mevcuttur. Su fazında bulunan katıların çökeltme ile ayrıştırılmasına olanak tanırlar. Partiküllerin çökeltme hızına bağlı olan bir temele göre tasarlanmışlardır. En yaygın olanlar arasında şunlar yer alır: l Sıyırmalı çökeltme havuzu: Atıksu akışı merkezde ve arıtılan suyun savaklanması tüm kanal çevresi boyunca gerçekleştirilir. Sıyırma sistemi, çamurun havuzun eğimlerinde birikmesini önler ve onu alt akışı çıkışına doğru iter. fiziko-kimyasal yöntemler Sıyırmalı çökeltme havuzu akış ( atıksu ) Alt akışı ( çamur ) Çökeltme bölgesi Atıksu dağıtımı Çamur çukuru Duru su kanalı Döner köprü Çamur sıyırıcı

13 12 K O A G Ü L A S Y O N - fiziko-kimyasal yöntemler l Konik silindir çökeltme havuzu (dikey akış): Buna benzer çökeltme tanklarında sıyırma sistemleri bulunmaz ve çamuru çıkış noktasına taşıyan koniğin sahip olduğu eğimdir. atıksu akışı merkezde ve arıtılan suyun savaklanması tüm kanal çevresi boyunca gerçekleştirilir. Lamel çökeltme havuzu Arıtılmamış su iç akışı Arıtılmış su dış akışı Flokülasyon Floküle edilmiş su dağıtma bölgesi La melçökeltme bölgesi Çamur konsantrasyonu Çamur çıkarma işlemi Konik silindir çökeltme tankı Atıksu Inflowakışı Clarif Duru su water l Lamel çökeltme havuzu: Bunlar, dikey yüzeyleri arttırılmış ve üst üste getirilmiş yalın çökeltme tanklarından oluşmaktadır. Çamur, eğimli çıtalar ve yerçekimi sayesinde çökeltme havuzunun dibine iner. l Dikey akışlı çökeltme havuzu: Aynı zamanda, boyuna çökeltme havuzu adı verilen bu havuzlar, arıtılacak suyun dik akışlı olmasıyla karakterize edilir. 60 Çamur Sludge çıkarma extractionişlemi Atıksu akışı Yatay akışlı çökeltme havuzu Duru su

14 F L O K Ü L A S Y O N Flotasyon birimleri: Çökeltme havuzlarının tersine, buradaki katı/sıvı ayrıştırması katı maddelerin yüzeye çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Yüzdürme işlemi hem doğal (partiküllerin yoğunluğu 1'den daha az olduğunda) hem de desteklenerek (partiküllere mikro-kabarcıklar ekleyerek) uygulanabilir. Çamur çıkarma işlemi birimin yüzeyinde gerçekleştirilir. Çözünmüş Hava Flotasyonu birimi (D.A.F.) Partiküllere Micro bubbles eklenen that fixon mikrokabarcıklar the particles Floküle Flocculated edilmiş eff luent atıksu Flotasyona yardımcı olmak için, mikro baloncuklar arıtılacak suya basınç uygulanarak (Doğrudan Flotasyon) ya da daha önce bir kaç bar basınç altında (Dolaylı Flotasyon) doyurulmuş yardımcı su enjekte edilerek (Dolaylı Flotasyon) flotasyonu kolaylaştırırlar Filtreler: Katı-sıvı karışımının bir gözenekli ortamdan geçirildiği ve katı ile sıvının ayrıldığı yönteme Filtreleme adı verilir. Filtreleme teknolojisi, özellikle düşük konsantrasyona sahip atıksularda veya atıksu arıtımının son aşamasında uygulanmak üzere geliştirilmiştir. En yaygın filtreler arasında şunlar yer alır: l Kum filtreleri. l Belt filtreleri veya torba filtreleri. l Kağıt rulo filtreleri. l Emme filtreleri (Disk veya Plaka) l Ultrafiltrasyon, membran. Expansion Genleşme Hava/su Air/W atermix karışımı Kum filtresi Sludge Çamur Clarified Duru su water Waterrecirculat Su devir daimi ion Hava Air Pressure Basınçlı vessel kazan fiziko-kimyasal yöntemler Kum Beton zemin Filtre nozülü Atıksu akışı Geri üfleyici Geri yıkama su girişi ve filtrelenmiş su tahliyesi Çamur tahliyesi

15 14 K O A G Ü L A S Y O N Ürün seçimini etkileyen parametreler: fiziko-kimyasal yöntemler Hem laboratuar hem de nihai endüstriyel seçimlerde koagülantlar ve flokülantları seçmeden önce birçok parametre dikkate alınmalıdır Atıksu özellikleri: l ph l Kuru madde muhtevası (g/l) l İyonik ihtiyacı l Mineral/organik oran l Çalışma şartları: l Hızlı karıştırma kapasitesi l Enjeksiyon noktaları l Karıştırma koşulları l Temas süresi l Çökeltme süresi l Elde edilecek sonuçlar: l Askıda kalmış katı maddeler l Bulanıklık l Renk l COD (kimyasal oksijen ihtiyacı) Çökeltme hızının gerektirdiği kadar : Yüksek High Berraklaştırma Clarifica tion MOLEKÜLER AĞIRLIĞIN ÇÖKELTME HIZI VE INFLUENCE OF THE MOLECUL AR WEIGHT BERRAKLAŞTIRMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ON THE SETTLING SPEED AND THE ARIFICATION CL Yüksek High Settling Çökeltme speed hızı Düşük Low Düşük Low Düşük Low Molecular Flokülant weight moleküler of ağırlığı locculant the f Yüksek High

16 F L O K Ü L A S Y O N 15 3Laboratuar 3 testleri Mevcut ürünler çok geniş bir yelpazeye sahiptir Laboratuar ortamında test edilmesi gereklidir (800'den daha fazla) ve laboratuar testleri aşağıdakileri tespit etmek için tasarlanmıştır: l Endüstriyel teste en uygun ürünü/ürünleri tespit etmek. l Elde edilen performansın bir tahminini sağlamak: Askıda Katı Maddeleri, COD (Kimyasal Oksijen İhtiyacı), Bulanıklık l Gerekli dozajlara ilişkin tahmin sağlamak. l Endüstriyel çalışma koşullarını en iyi hale getirmek : Enjeksiyon Noktaları, Karıştırma... Not: Laboratuar testleri sanayi performansını doğru şekilde hesaplayacak kadar kesin değildir Örnekleme: Arıtılacak suyun örneklemesi: Herhangi bir test gerçekleştirilmeden önce atıksudan temsili bir örnek alınmalıdır. Uygun testleri tamamlamak için yöntem hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak gerekir: l Su kalitesi (ph, SS, DS, Renk, Bulanıklık, COD [Kimyasal Oksijen İhtiyacı], ) l Ortalama ve pik akışlar l Kalite varyasyonları l Kullanılan ekipman l Yöntem ve/veya ekipmana yönelik, yapılacak yatırımlar. Laboratuar testleri Polimer örneklemesi: Mevcut tüm ürünleri test etmek gerekmez, birincil bir inceleme yeterli olacaktır. l Koagülantlar için her seriden birer örnek test edilebilir: poliaminler (FLOQUAT TM FL 17), polydadmac (FLOQUAT TM FL 45 C), Disiyandiamin reçineler (FLOQUAT TM DEC 50), metalik tuz (PAC). l Flokülantlar için aynı moleküler ağırlığa sahip bir dizi ürünü test ederek iyonik yükü seçin: anyonik tozlar için FLOPAM TM AN 900 SH Serisi ve katyonik tozlar için FLOPAM TM FO 4000 SH.

17 16 K O A G Ü L A S Y O N Laboratuar ekipmanı: Fiziko-kimyasal yöntemlerini test etmek için en sık kullanılan yol Jar testidir. Eşzamanlı olarak birkaç beher kabını (genellikle 6) karıştırarak çeşitli ürünlerin verimliliği ya da aynı ürün için farklı dozajlarda karşılaştırılmasına olanak tanır. Gerekli ekipmanlar: şırınga, pipetler... ve karıştırma süresini ölçmek için kronometre. Laboratuar testleri Otomatik Jar testi : Not: Koagülant ve flokülant çözünmesine ilişkin yöntemler için «Organik Polimerlerin Hazırlanması» broşürüne bakın Test prosedürleri: Manuel Jar testi Bu bölümün amacı, belli bir test prosedürünün kullanılmasını sağlamak değil, mevcut tüm prosedürler için gerekli ve ortak olan temel unsurları açıklamaktır. Her laboratuar test prosedürünün amacı, karşılaşılan endüstriyel koşulları yansıtmak ve operasyon yöneticisinin isteklerini karşılamaktır. Bu kriterlere uyulduğu sürece her test özgün olacaktır. l Reaktiflerin enjeksiyonu: karşılaştırılacak reaktiflerin farklı solüsyonları hazırlandıktan sonra uygulanacak enjeksiyonun, eşzamanlı ve önceden belirlenen dozajlarda gerçekleştirilmesi gerekir.

18 F L O K Ü L A S Y O N 17 l Atıksudaki reaktifin karıştırılması: enjeksiyondan sonra reaktifin atıksu içerisinde yayılmasını sağlamak için bir karıştırma fazı uygulanmalıdır. Bu karıştırma fazları süre ve hız farklılıkları gösterebilir. Örneğin : Koagülant için : 2 dk. için 250 dv./dk. ve daha sonra 15 dk. için 40 dv./dk. Flokülant için : 10 sn. için 250 dv./dk. ve daha sonra 5 dk. için 40 dv./dk. l Flok Çökelmesi : Floklar oluştuktan sonra koagülantlar için 20 ve flokülantlar için ortalama 10 dk. olan çökeltme fazı başlar Sonuçların takibi ve yorumlaması için parametreler: Laboratuar testleri sırasında kontrol edilecek ana parametreler aşağıdakilerdir : l Reaksiyon süresi l Flok boyutları l Çökeltme süresi l Berraklaştırma l Karıştırma l Flok mukavemeti Laboratuar testleri Bu parametreler görsel olarak veya SNF laboratuarlarında sürekli olarak bir Jar testi denemesinin bulanıklılığını ölçmek için geliştirilen 6 problu bulanıklık ölçer gibi ekipmanlarla kontrol edilebilir. Probe1 1 NTU NTU Tüm bu veriler sonuçları analiz etmek için gösterilmiştir. 0 00:00:00 00:01:00 00:02:00 00:03:00 00:04:00 00:05:00 00:06:00 00:07:00 00:08:00 00:09:00 00:10:00 SÜRE TIME (dk) (mn) : 1 : Coagulant Koagülant enjeksiyonu tion injecand ve flash hızlı karıştırma mixing 2 : Yavaş karıştırma ( flok boyutu büyümesi ) Slow mixing (Floc ze si grow th ) 3 : Çökeltme 3 : Settling

19 18 K O A G Ü L A S Y O N - 4Endüstriyel 4 testler Endüstriyel testler, elde edilen laboratuar sonuçlarını onaylamalıdır. Endüstriyel testler 4.1. Testin ayarlanması: Test süresince atığın kalitesi ve akışı mümkün olduğunca ortalamaya yakın olmalıdır. Reaktifler eksiksiz şekilde hazırlanmalıdır. Reaktifin hazırlanması, enjeksiyon noktaları,... laboratuar sonuçlarına dayanmalıdır Sonuçların takibi ve yorumlaması için parametreler: Takip edilecek ana parametreler hedeflenen sonuçlara dayanır. Bununla beraber en sık görülenler şunlardır: l Reaktif akışı (l/h, kg/h,...) l Atıksu akışı (m3/h) l Atıksu konsantrasyonu (g/l) l Enjeksiyon noktası l Berraklaştırma l Koyulaştırma Bu sonuçları analiz etmek için, işlenen hacim ve kuru madde ağırlığı başına reaktif tüketimi hesaplamak amacıyla tüm verileri bir çizelge içinde derlemek faydalıdır.

20 F L O K Ü L A S Y O N 19 5Sorun 5 giderme 5.1. Laboratuarda: Laboratuarda ortaya çıkan beklenmedik sonuçlar aşağıdakilerden kaynaklanabilir: l Kötü reaktif karışımı: organik flokülantların yüksek viskozitesi karıştırılmalarını zorlaştırabilir. l Aşırı doz: Belirli dozlarda, atıksuda bulunan iyonik yükler () ya da (-) aşırı yüksektir ve partiküller üzerinde bir itme etkisine neden olacaktır Sahada: Reaktif doz sorununun ortaya çıkması durumunda, her bir noktanın kontrol edilmesi büyük önem taşır. Doz uygulama pompası çalışıyor mu? EVET SU ARITMA DOZU HAYIR Motoru, valfleri, enjeksiyon pompasını vb. kontrol edin Sorun giderme Atıksu kalitesi aynı mı? EVET HAYIR ph değerini ve sıcaklığı kontrol edin. Laboratuar testinden sonraki yeni koşullara ilişkin dozajı ayarlayın. Polimer doğru şekilde hazırlanmış mı? EVET HAYIR Saklama koşulları, hazırlama ekipmanları, polimer konsantrasyonu, ph değeri, seyreltme işlemini vb. kontrol edin Polimer doğru şekilde kullanılıyor mu? EVET HAYIR Atıksu/polimer karışımı, karıştırma koşulları, enjeksiyon noktalarını vb. kontrol edin Polimer atıksuya göre seçilmiş mi? HAYIR Tam bir polimer dizisine laboratuar testi uygulayın.

İçme suyu üretimi Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler Organik koagülantlar Organik flokülantlar...

İçme suyu üretimi Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler Organik koagülantlar Organik flokülantlar... İÇME SUYU 2 3 İÇİNDEKİLER İçme suyu üretimi................................... 4-5 Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler............. 6-7 Organik koagülantlar.................................

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 9 ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 1. Koagülasyon- Flokülasyon Prosesleri 2. Elektrokoagülasyon Prosesi 3. Kimyasal Çöktürme Prosesleri 4. Su Yumuşatma Prosesleri 5. Adsorpsiyon Prosesleri 6.

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 8.Kolloid Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Çapları 10-6 mm 10-3 mm ( 0.001-1μm) arasındadır. Kil, kum, Fe(OH) 3, virusler (0.03-0.3μm) Bir maddenin kendisi için

Detaylı

ÇAMUR SUSUZLAŞTIRMA. SNF FLOERGER ZAC de Millieux Andrézieux Cedex FRANSA Tel : + 33 (0) Faks : + 33 (0)

ÇAMUR SUSUZLAŞTIRMA. SNF FLOERGER ZAC de Millieux Andrézieux Cedex FRANSA Tel : + 33 (0) Faks : + 33 (0) ÇAMUR SUSUZLAŞTIRMA SNF FLOERGER KİMYA SAN. TİC. ve LTD. ŞTİ İnönü Mah. Muammer Aksoy Caddesi 37/B 34295 Sefaköy-Küçükçekmece İSTANBUL/ TÜRKİYE Tel: +90 212 549 96 40 Faks: +90 212 549 96 41 info@snfturk.com

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON Dr. Tamer COŞKUN 20 Mart 2012 Giriş Sularda genellikle bol miktarda askıda ve kolloidal maddeler bulunabilir. Askıda partiküller sudan daha

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ Güncelleme: Eylül 2016 ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ DENEYİN AMACI: Sentetik olarak hazırlanmış bir boya çözeltisinden faydalanılarak elektrokoagülasyon işleminin

Detaylı

VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!!

VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!! VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!! RO-NF-UF-MF MEMBRAN KİMYASALLARI Ters osmoz (RO) membran performansı operasyonlar sırasında

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON. (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır)

P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON. (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır) P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır) P&I DİYAGRAMI ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER Suyun yapısı belirlenmeli, Arıtılabilirlik çalışması yapılmalı (laboratuvar

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI STANDART ÖZELLİKLER Membran kılıfları FRP veya Paslanmaz çelik TFC Spiral sarım membranlar 2,5 ve 4 çap SS304 kalite paslanmaz çelik dikey santrifüj yüksek basınç pompası

Detaylı

T.A.I Dış Ticaret Ltd. ve PROMED International LTD. CO. şirketleri Japon NİKUNİ firmasının KTM pompalarının,

T.A.I Dış Ticaret Ltd. ve PROMED International LTD. CO. şirketleri Japon NİKUNİ firmasının KTM pompalarının, T.A.I DIŞ TİCARET,PROJE,MAKİNA,MÜHENDİSLİK VE ARITMA TEKNOLOJİLERİ LTD.ŞTİ Gülbahçe Mah.Ulubatlı Hasan Bulvarı.Ar-kur Kuzey Han Kat 7,No:707 Osmangazi BURSA TÜRKİYE Tel: +90-224-4437896 PROMED INTERNATIONAL

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER GESU ARITMA ÇEVRE TEKNOLOJ LER arıtmada güven ve tecrübe... Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu Şirket Tarihçesi Dünyada giderek artan nüfusla birlikte gelişen teknoloji ve hızlı sanayileşme,

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

RMF BSFT ATK 11 - Aktif Karbon Filtreleri

RMF BSFT ATK 11 - Aktif Karbon Filtreleri RMF BSFT ATK 11 - Aktif Karbon Filtreleri Aktif karbon filtreleri; sularda bulunan renk, koku, tad, eriyik halde bulunan gazları ve organik maddeleri arıtmakta ve özellikle klor gideriminde kullanılan

Detaylı

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI DÜNYADA yılda 40.000 km³ tatlı su okyanuslardan karalara transfer olmaktadır. Bu suyun büyük bir kısmı taşkın vb. nedenlerle kaybolurken

Detaylı

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Michael Lyko Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner 1 1 Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner Wiesbaden da tam otomatik SPIRA-CEL spiral sarım üretim hattının işletmeye

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. KİMYA SANAYİ Ceyka çevre teknolojileri ve kimya konusunda hizmet veren bir mühendislik, danışmanlık ve dış ticaret firmasıdır. Firmamız konusunda uzman uluslararası firmalarla işbirliği içinde endüstriyel

Detaylı

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Adresi Şehir Posta Kodu : Sistem Sorumlusu ve Görevi Tel. Faks : GSM e-mail : HİKAYESİ Müşteri şimdiki sonuçlardan memnun mu? Evet Hayır Sorunların derecesi

Detaylı

Automatic Self-Cleaning Filters.

Automatic Self-Cleaning Filters. FİLTERLAND OTOMATİK GERİ YIKAMALI FİLTRE Suda bulunan tortu ve partiküller; bulanıklığa, makina ve tesisatlarda tıkanmalara, enerji sarfiyatına ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşumuna neden olmaktadır.

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

0262 239 29 65 destek@cerenmed.com www.cerenmed.com REVERSE OSMOSİS SİSTEMLER Klasik su arıtma cihazlarıyla istenilen hassaslıkta su elde edilemediğinde Ters Osmoz uygulanır. Genellikle deniz suyu arıtımı,

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015 SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI 16.12.2015 E R K A N P E T E K A L ÇEVRE MÜHENDİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1987 epetekal@egeseramik.com EGE SERAMİK GENEL GÖRÜNÜŞ EGE SERAMİK UYDU GÖRÜNTÜSÜ EGE SERAMİK ATIK

Detaylı

sektörün en iyileriyle hep yanınızda...

sektörün en iyileriyle hep yanınızda... sektörün en iyileriyle hep yanınızda... FİLTRASYON SİSTEMLERİ YUMUŞATMA SiSTEMLERi Yüzey borulamalı Multi Yüzey borulamalı Media Filtreler, 20 m 3 / Aktif Karbon filtreler saat ve üzeri kapasitelerde,

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi. Hakan Ünsal

Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi. Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Genel tanımlama İstenmeyen bileşiklerin zararsız bileşiklere dönüştürülmesi veya daha sonraki arıtma işlemleri için uygun

Detaylı

Kimyasal Yumaklaştırma

Kimyasal Yumaklaştırma Kimyasal Yumaklaştırma Kimyasal yumaklaştırma (koagülasyon), sularda bulunan ve kendi ağırlıkları ile çökelemeyen kolloid boyutundaki (10-3 -1 µm) katı parçacıkların çeşitli kimyasallar yardımıyla çökebilir

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ - Kayaların ayrışması + organik maddeler - Su ve hava içerir - Bitki ve hayvanlar barındırır - Mineral maddeler TOPRAKLARI OLUŞTURAN ANA MATERYAL TİPLERİ - Toprak tipi-ana materyalin

Detaylı

HAKKIMIZDA. Saygılarımızla, Öz Doğa Su Arıtma Sistemleri Ltd.Şti. Detaylı bilgi için: www.ozdogasuaritma.com

HAKKIMIZDA. Saygılarımızla, Öz Doğa Su Arıtma Sistemleri Ltd.Şti. Detaylı bilgi için: www.ozdogasuaritma.com HAKKIMIZDA ÖZ DOĞA Su Arıtma Sistemleri, dünya standartlarında en son arıtma teknolojilerini kullanarak kaliteli, güvenilir ve sağlıklı su elde edilmesini sağlayan su arıtma cihazları ve çözümleri, aynı

Detaylı

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir.

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir. ENVİ-CLEAN Sistemi Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenen kriterlere göre tesis atık sularının en iyi şartlara getirildikten sonra alıcı ortama verilmesi gerekmektedir. Bu konuda ülkemiz de Avrupa

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul REACTİVE BLUE 160 BOYARMADDESİ İÇEREN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ BOYAMA PROSESİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITIMINDA İŞLETİM KOŞULLARININ ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ Bahadır K. KÖRBAHTİ, Gül Seren

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Yakup GÜLTEKİN Çevre Yönetim Müdürü 26.05.2016 Hidrolik Kapasite Debi Günlük Ort. m 3 /gün Saatlik Ort. m 3 /h Minimum Kuru Hava m 3 /h Maksimum Kuru

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI 01 03 09 01 03 07 dışındaki alüminyum oksit üretiminden çıkan kırmızı çamur 01 04 10 01 04 07 dışındaki tozumsu ve pudramsı atıklar 01 05 04 Temizsu sondaj ı ve

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER www.tematas.com İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. TEMATAŞ; 20 yılı aşkın tecrübeye sahip teknik kadrosu, profesyonel yönetim anlayışı ile işveren ve çalışan memnuniyetini sağlamayı kendisine

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI SU VE ATIKSU lorem ARITIMI & ipsum GERİ KAZANIMI ekosistem mühendislik Kalıcı çözümler Ekosistem Mühendislik, geniş bir yelpazede Endüstriyel ve Evsel atıksu, içmesuyu, proses suyu arıtma ve geri kazanımı

Detaylı

FLOKÜLASYON YÖNTEMİ İLE ATIKSUDAN ASKIDA TANELERİN GİDERİMİ

FLOKÜLASYON YÖNTEMİ İLE ATIKSUDAN ASKIDA TANELERİN GİDERİMİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXIII, Sayı:1, 2010 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXIII, No:1, 2010

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres (Screw Press)

Detaylı

İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi

İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

SU & ATIKSU GENEL BİLGİLER. Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur.

SU & ATIKSU GENEL BİLGİLER. Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur. SU & ATIKSU Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur. % 97,5 Tuzlu Su % 0,3 kullanılabilir su % 2,5 Temiz Su % 68,9 buzullar % 30,8 yüzey

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları /

Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları / October 2, 2009_HACH LANGE United for Water Quality_page 1 HACH LANGE United for Water Quality Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları / Beispiele von

Detaylı

Kimyasal Fiziksel Arıtma Organik Kontamine. Hakan Ünsal

Kimyasal Fiziksel Arıtma Organik Kontamine. Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Organik Kontamine Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Genel tanımlama İstenmeyen bileşiklerin zararsız bileşiklere dönüştürülmesi veya daha sonraki arıtma işlemleri için uygun

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

Best Water Su Arıtma Sistemleri

Best Water Su Arıtma Sistemleri 2011 Best Water Su Arıtma Cihazı Kurulum [ Best Water ] [ ] [ ] [ TEL: 0212 474 2212 0212 441 6349 ] [ FAX: 0212 474 2242 ] Best Water Su Arıtma Sistemini seçtiğiniz için teşekkür ederiz bu kullanım kılavuzu

Detaylı

AZUD HELİX DİSKLİ FİLTRE

AZUD HELİX DİSKLİ FİLTRE Tam Otomatik Ters Yıkamalı AZUD HELİX DİSKLİ FİLTRE AZUD HELİX OTOMATİK DİSKLİ FİLTRE SİSTEMLERİ AZUD HELĠX OTOMATĠK DĠSKLĠ FĠLTRE ÇALIġMA PRENSĠBĠ Kirli su, filtre kabı içerisine girer ve helix içerisinden

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352 Suyun sertliği, sabunu çökeltme kapasitesinin bir ölçüsüdür. Sabun suda mevcut kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından çökeltilir. Diğer çok değerlikli katyonlar da sabunu çökeltebilir. Fakat bunlar

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

KOKU ARITIMI. Yapmakta olduğumuz başlıca koku arıtma sistemleri aşağıda verilmiştir.

KOKU ARITIMI. Yapmakta olduğumuz başlıca koku arıtma sistemleri aşağıda verilmiştir. KOKU ARITIMI Atıksu Arıtma Tesislerinde görülen kokunun kaynağı, atıksu ile beraber gelen kimyasallar ya da organik maddenin ayrışması sonucu oluşan gazlardır. Atıksulardan kaynaklanan koku sebebi olan

Detaylı

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35160 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks:

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA. 09 Aralık 2013. Doç. Dr. Eyüp DEBİK

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA. 09 Aralık 2013. Doç. Dr. Eyüp DEBİK YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA Doç. Dr. Eyüp DEBİK 09 Aralık 2013 1 Arıtma Çamuru Nedir? Atıksu arıtma işlemleri sonucu oluşan arıtma çamurları, uygulanan arıtma

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ

10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ 10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ MADDE 1 14/12/2011

Detaylı

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar.

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar. ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ 1.1 GENEL BİLGİLER Danelerin yerçekiminin etkisiyle tek tek birbirinden bağımsız olarak hareket ettiği çökelme tipidir. Daneler arasında floklaşma olmaz. Bu yüzden çökelme hızı yükseklikle

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

Harran Üniversitesi Kısa tarihi

Harran Üniversitesi Kısa tarihi Harran Üniversitesi Kısa tarihi 1976 : Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu Kuruldu 1978: Dicle Üniversitesi ne bağlı Ziraat Fakültesi, 1984: Dicle Üniversitesi ne bağlı Mühendislik Fakültesi (İnşaat Mühendisliği

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM SU TÜM CANLILAR İÇİN HAYATTIR AREN AREN ENDÜSTRİYEL ARITIM Endüstriyel işletmelerin prosesleri için gerekli kalitede su ih yaçları

Detaylı

DİĞER ARITMA PROSESLERİ

DİĞER ARITMA PROSESLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİĞER ARITMA PROSESLERİ Oksidasyon Havuzları Oksidasyon Havuzları Sürekli kanal tipinde tam karışımlı uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinin

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Kalsiyum Aluminat Çimentosu Esaslı Reaktif Pudra Harçlar (RPM) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kalsiyum Aluminat Çimentosu Esaslı Reaktif Pudra Harçlar (RPM) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Fiber ve silika füme katkılı kalsiyum aluminat çimento (CAC) esaslı harçların düşük su/çimento oranlarında yüksek performans gösterdiği bilinmektedir. İtalya da gerçekleştirilen

Detaylı

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ Dr.Murat SOLAK Biyolojik Arıtma Yöntemleri Biyokimyasal reaksiyonlar neticesinde atık sudaki çözünmüş organik kirleticilerin uzaklaştırıldığı yöntemlerdir. BİYOPROSESLER

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ATIK KODU ATIK AÇIKLAMASI 16 01 03 Ömrünü tamamlamış lastikler 08 03 19* Dağıtıcı yağ 08 04 17* Reçine yağı KULLANILMIŞ LASTİKLER

Detaylı

PIHTILAŞTIRMA - YUMAKLAŞTIRMA

PIHTILAŞTIRMA - YUMAKLAŞTIRMA PIHTILAŞTIRMA - YUMAKLAŞTIRMA Koagülasyon ve flokülasyon; flok oluşturan kimyasal bir reaktifi, çökelemeyen katılarla birleştirmek ve yavaş çökelen askıda katıları hızlı çökeltmek için su ve atıksuya bu

Detaylı

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Doç. Dr. Atilla Evcin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çözelti Özellikleri Elektro-eğirme sırasında kullanılacak çözeltinin özellikleri elde edilecek fiber yapısını

Detaylı

KEYMETECH CONV-50 FİLTRASYON SİSTEMİ DÖKÜM İŞLEME TEZGÂHLARI İÇİN KEYMA CONV-50 KONVE- YOR KULLANIM ALANI

KEYMETECH CONV-50 FİLTRASYON SİSTEMİ DÖKÜM İŞLEME TEZGÂHLARI İÇİN KEYMA CONV-50 KONVE- YOR KULLANIM ALANI DÖKÜM İŞLEME TEZGÂHLARI İÇİN KEYMA CONV-50 KONVE- YOR KULLANIM ALANI KEYMA CONV-50, Yoğun çalışan ve çelik, bronz, alüminyum döküm işleyen takım tezgâhlarında, çamurlaşan talaşın ortaya çıkardığı hasarları

Detaylı

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ SU YUMUŞATMA SİSTEMLERİ - REÇİNE İLE SERTLİĞİN ALINMASI

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008 BMB Technology İçin Life 2 O Water BMB1000 Serisi Su Arıtma Cihazının Sularda Bakteri ve Kimyasalların Arıtım Performansının Araştırılması Projesi O.D.T.Ü. Danışman Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY RAPOR O.D.T.Ü.

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

ALIGAL. Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler. www.airliquide.com.tr

ALIGAL. Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler. www.airliquide.com.tr ALIGAL Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler www.airliquide.com.tr ALIGAL : AVANTAJLARI Müşteri ve çözüm odaklı bir ürün Gıda dondurucular, azot (N 2 ) ve karbondioksit (CO 2 ) gibi gıda dondurucu

Detaylı

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES

FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES FTALİK ASİT ESTER İÇEREN ATIKSULARDAN TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ İLE SU VE ALKOL GERİ KAZANIMI İÇİN HİBRİT BİR PROSES Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Müh. Böl. Öğretim üyesi

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı