KONJONKTİVA HASTALIKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONJONKTİVA HASTALIKLARI"

Transkript

1 KONJONKTİVA HASTALIKLARI Konjonktivanın Anatomisi Konjonktiva klinik olarak üç bölüme ayrılır: a. Palpebral konjonktiva: Mukokütanöz birleşimden başlar. Tarsal plakalara sıkıca yapışıktır. b. Forniks konjonktivası: Alttaki dokulara çok gevşek olarak bağlıdır. Bu nedenle çok kolaylıkla katlantılar oluşur. Bulbar konjonktiva: Ön sklerayı örter. Limbus dışındaki bölgelerde alttaki

2 Tenon kapsülüne çok az yapışıklık gösterir. Konjonktivanın Anatomisi Konjonktiva, epitel ve altındaki stromadan meydana gelir. Epitel iki ila beş katlıdır. Stroma damardan zengin bir yapıdadır. Yüzeyel adenoid ve derin fibröz tabakalardan oluşur. Goblet hücreleri, Henle kriptleri ve Manz bezleri konjonktivanın müsin salgılayan yapılarıdır. Goblet hücreleri epitelde yer alır ve alt nazalde yoğunlaşmıştır. Henle kriptleri tarsal konjonktivada, Manz bezleri ise limbus çevresinde bulunurlar.

3 Krause ve Wolfring in aksesuar lakrimal bezleri ise forniks stromasında yer alırlar. Konjonktival Enflamasyon Bulguları Semptomlar: Konjonktivitin semptomları lakrimasyon, irritasyon, batma, yanma ve fotofobidir. Ağrı ve yabancı cisim hissi korneal tutulumu düşündürürken. Kaşıntı allerjik konjonktivitin tipik bulgusudur ancak blefarit ve keratokonjonktivitis sikkayı da akla getirmelidir. Akıntı: Akıntının özelliği ve kıvamı tanıda önem arzetmektedir. Sulu akıntı viral ve allerjik enflamasyonda görülür. Mukoid akıntı vernal konjonktivit ve keratokonjonktivitis sikka için karakteristiktir. Pürülan akıntı bakteriyel bir etiyolojiyi akla getirirken

4 mukopürülan akıntı klamidyal ve hafif bakteriyel enfeksiyon için tipiktir. Konjonktival Enflamasyon Bulguları Konjonktival görünüm: Fornikslerde yoğunlaşan konjonktival enjeksiyon konjonktiviti işaret eder. Beraberinde subkonjonktival kanamanın bulunması viral bir etkeni düşündürmelidir. Ödem şiddetli enflamasyonlara eşlik eder. Şiddetli ödem varlığında forniks konjonktivasında katlantılar görülür, hatta kemotik konjonktiva kapaklar arasından prolabe olabilir.

5 Konjonktival Enflamasyon Bulguları Foliküler reaksiyon özellikle forniks konjonktivasında izlenir. Çok sayıda, hafif kabarık pirinç taneleri gibi görünen lenfoid dokuya ait oluşumlardır. Viral ve klamidyal konjonktivitte, Parinaud un oküloglandüler sendromunda ve topikal ilaçlara hipersensitivite durumlarında görülür. Papiller reaksiyon daha az spesifiktir, tanıya daha az yardımcı olur. İnflamatuar hücrelerin vasküler yapılarda birikimi ile oluşur. Özellikle üst tarsal konjonktivada kaldırım taşı görüntüsü ile tanı konulur. Dev papillalar vernal konjonktivit için tipiktir. Kronik blefarit, bakteriyel ve allerjik konjonktivit, üst limbik keratokonjonktivit, sarkık (floppy) kapak sendromu gibi geniş bir spektrumda görülebilir.

6 Konjonktival Enflamasyon Bulguları Membranlar: Yalancı (pseudo) ve gerçek membranlar olarak ikiye ayrılır. Yalancı membranlar koagüle eksudanın enflame konjonktiva epiteline yapışması sonucu gelişirler. Epitel sağlam kalacak şekilde kolayca soyulabilirler. Ciddi adenoviral, lignöz veya gonokokkal konjonktivit ile Steven- Johnson sendromunda görülürler. Gerçek membranların yüzeyden sıyrılması epitelin parçalanmasına ve kanamalara yol açar. En önemli nedenleri streptokok ve difteriye bağlı enfeksiyonlardır. Lenfadenopati: Konjonktivanın lenfatik akımı preauriküler ve submandibuler

7 bezlere olur. Lenfadenopati viral, gonokokkal ve klamidyal konjonktivit ile Parinaud sendromu için tipiktir. Konjonktival enjeksiyon Konjonktival kemozis Foliküler konjonktivit Papiller konjonktivit Membranöz konjonktivit Bakteryel Konjonktivit Basit bakteryel konjonktivit: Sık görülen ve kendiliğinden iyileşen bir enfeksiyondur. En sık etkenleri Staf. Aureus ve Staf. Epidermidis dir. Ani başlangıçlı kızarıklık, yanma ve akıntı ile ortaya çıkar. Sabah kalkıldığında kapaklar birbirine yapışmıştır. Genellikle her iki göz birlikte etkilenir, nadiren arada bir iki gün fark

8 olabilir. Göz kapakları hafif ödemli olabilir, kirpik diplerinde çapak izlenir. Akıntı sıklıkla mukopürülandır. Konjonktival hiperemi özellikle fornikslerde belirgindir ve yüzeyeldir. Nadiren korneal tutulum da izlenebilir. Tedavisiz gün içerisinde iyileşir, rutin laboratuar araştırmalarına gerek yoktur. Tedaviye başlamadan önce tüm akıntı ve çapakların temizlenmesi önemlidir. Geniş spektrumlu antibiotik damlalar ( siprofloksasin, gentamisin, tobramisin vs) ve geceleri de antibiotikli pomadlar (gentamisin, tetrasiklin, polimiksin vs) kullanılır Bakteryel Konjonktivit Erişkin Gonokokkal Konjonktiviti: Neisseria gonorrhoeae tarafından oluşturulan cinsel yolla bulaşan bir tiptir. Beraberinde sıklıkla ürogenital şikayetler (disuri ve pürülan akıntı) vardır.

9 Olgularda bol miktarda pürülan ve kalın oküler sekresyon bulunur. Hastaneye yatırılarak tedavisi uygundur. Sistemik 3. kuşak sefalosporinler (sefotaksim (i.v.) spektinomisin (i.m.) seftriakson) ve topikal antibiyotik (gentamisin, basitrasin) tedavisi temeldir. Üroloji hekimleri ile işbirliği yapmak gereklidir. Erişkin gonokokkal konjonktiviti: Bakteryel Konjonktivit Yenidoğan gonokokkal keratokonjonktiviti: Anneden normal doğum esnasında bulaşan günümüzde nadir görülen bir konjonktivittir.

10 Doğumdan sonra 2-4. günlerde pürülan sekresyon ile karakterizedir. Sistemik ve topikal penisilin veya sistemik 3. kuşak sefalosporin ile tedavi edilir. Yenidoğan gonokokkal keratokonjonktiviti: Neonatal konjonktivit (oftalmia neonatorum) Viral Konjonktivit Adenoviral keratokonjonktivit: Çok bulaşıcıdır. Hem respiratuar ve oküler sekresyonlarla hem de oftalmik aletlerle kolaylıkla bulaşır. Bulaş siklusunu kırmak için muayene sonrası ellerin ve aletlerin yıkanması çok önemlidir.

11 Olgular sulanma, kızarıklık, rahatsızlık ve fotofobi şikayetleri ile başvururlar. Kapaklar ödemlidir, akıntı sulu kıvamdadır. Kemozis, foliküler reaksiyon, yalancı membranlar ve lenfadenopati saptanabilir. Olguların önemli bir kısmında keratit olaya katılabilir. Tedavi semptomatiktir. İki hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Antiviraller etkisizdir, steroidler ise aktif dönemde kullanılmamalıdır. Epidemik (viral) keratokonjonktivit Viral Konjonktivit Herpetik konjonktivit: Primer herpes simpleks enfeksiyonu olan olgularda görülür.

12 Kapak ve periorbital alanda herpetik veziküllerin görülmesi ile tanı konur. Keratit gelişimini önlemek amacı ile 3 hafta antiviral tedavi uygulanmalıdır. Diğer: Molluscum contagiosum, enterovirüs 70, coxsackie A 24, Epstein Barr virüs ve influenza A da konjonktivit nedeni olabilirler. Herpetik konjonktivit Klamidyal Konjonktivit Erişkin klamidyal keratokonjonktivit: Chlamydia trachomatis in neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Olguların büyük çoğunluğu gençtir ve %50 sinde beraberinde genital enfeksiyon (servisit veya üretrit) vardır.

13 Genellikle otoinokülasyon ile bulaşır. Mukopürülan bir akıntı ile başlar, eğer tedavi edilmezse en az 3-12 ay devam eder. Palpebral konjonktivada görülen papiller reaksiyonu alt forniksteki büyük foliküller takip eder. Ağrısız lenfadenopati görülebilir. Korneal tutulum nadirdir. Uzun süren olgularda konjonktival skar ve/ veya pannus gelişebilir. Tanı için laboratuar araştırmaları gerekli olur. Direkt monoküler flöresan antikor mikroskopisi hem hızlı hem de ucuz yolla tanıya götürür. Tanıda ELISA, PCR ve hücre kültürleri de kullanılabilir. Tedavi için topikal tetrasiklin pomad (4x1, 6 hafta) ve sistemik tetrasiklin (250mgx4, 6 hafta) kullanılır. Klamidyal Konjonktivit Yenidoğan klamidyal konjonktivit: Anneden doğum sırasında bulaşır.

14 İlk bulgular doğumdan 5-14 gün sonra ortaya çıkar. Papiller reaksiyon ile beraber mukopürülan akıntı tipiktir. Tedavide topikal tetrasiklin ve sistemik eritromisin (25mg/ kgx2, 2 hafta) kullanılır Yenidoğan klamidyal konjonktiviti: Klamidyal konjonktivitte stoplazmik inklüzyon cisimcikleri Trahom Chlamydia trachomatis in A, B, Ba ve C serotipleri neden olur. Gelişmemiş ve hijyene dikkat edilmeyen ülkelerin hastalığıdır.

15 Dünyada önlenebilir körlüklerin en önemli nedenidir. İlk bulgular çocukluk çağında görülen foliküler konjonktivittir. Kronik konjonktival enflamasyon sonucunda skar gelişimi (Arlt çizgileri) izlenir. Özellikle üst tarsal tutulum tipiktir. Limbal foliküller ve keratit olaya eşlik edebilir. En son basamakta korneal ülserasyon ve opasifikasyon sonucu körlük yer alır. Tedavisi: tek doz 1gr azitromisin yada tetrasiklin 1,5-2gr/gün 3 hafta. Kişisel hijyen en önemli önleme yoludur. Trahom Allerjik Konjonktivit Allerjik rinokonjonktivit: En sık göz allerjisi formudur. Hava yoluyla dağılan allerjenlere karşı bir aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak karşımıza çıkar.

16 Olgularda sıklıkla hapşırma, sulu nazal akıntı gibi nazal semptomlara da rastlanır. Ani geçici ataklar şeklinde hiperemi, kaşıntı ve sulanma görülür. Göz kapakları ödemlidir. Tarsal papiller reaksiyon saptanır. Tedavide topikal mast hücre stabilizanları (lodoxamide, nedocromil), topikal antihistaminikler (azelastine, levocabastine) veya kombinasyonları kullanılır. Mevsimsel allerjik konjonktivit Allerjik Konjonktivit Vernal keratokonjonktivit: Nadir görülen, çocuk veya genç erişkinleri etkileyen bilateral rekürren oküler enflamasyondur. Erkeklerde daha sıktır. Etiyolojide IgE veya hücresel immün mekanizmalar rol oynar.

17 Olguların üçte ikisinde kendisinde veya ailesinde atopi hikayesi vardır. Periferik kan bakılarında eosinofili ve artmış serum IgE seviyesi vardır. Semptomlar genellikle 5 yaş civarında başlar ve pubertede sonlanır. Adından da anlaşılacağı gibi mevsimsel bir hastalıktır, Nisan- Ağustos ayları arasında özellikle ılık ve kuru iklime sahip yerlerde sık görülür. Ana semptomlar aşırı kaşınma, sulanma, fotofobi, yanma ve yabancı cisim hissidir. Kalın muköz akıntı görülebilir. Vernal keratokonjonktivit Klinik olarak limbal, palpebral ve karışık tipleri vardır. Palpebral tipinde özellikle üst tarsusta yaygın papiller reaksiyon

18 vardır. Bu reaksiyon ilerleyerek dev papillalara yol açabilir. Limbal tipinde ise limbus etrafındaki mukoid nodüller ve Trantas noktaları tipiktir. Korneal tutulum nadir değildir. Tedavide topikal steroidler, mast hücre stabilizanları, topikal siklosporin kullanılmaktadır Vernal keratokonjonktivit Atopik keratokonjonktivit:

19 Atopik dermatiti olan gençleri etkileyen potansiyel olarak ciddi bir hastalıktır. Oküler semptomlar genellikle diğer atopik özelliklerden yıllar sonra ortaya çıkar ve vernal konjonktivite benzerlik gösterir. Kapaklar, konjonktiva ve kornea en sık tutulan bölgelerdir. Tedavide topikal steroidler, mast hücre stabilizanları ve oral antihistaminler kullanılabilir. Mukokutanöz Hastalıklarda Konjonktiva Oküler skatrizan pemfigoid bilateral progresif konjonktival büzülme ile karakterizedir. Kuru göz, semblefaron,

20 ankiloblefaron, sekonder keratopati ve total korneal keratinizasyona neden olabilir. Tedavide topikal ve sistemik steroidler etkilidir. Steven Johnson sendromu akut, ciddi vesikülobüllöz bir hastalıktır. Genellikle genç sağlıklı erkekleri etkiler. Esas lezyon akut vaskülittir ve olguların %90 ında konjonktiva etkilenir. Tedavisinde topikal ve sistemik steroidler kullanılır. Lyell s syndrome (toxic epidermal necrolysis) Stevens Johnson sendromu (erythema multiforme). Konjonktival Dejenerasyonlar

21 Pinguekula: Oldukça sık görülen ve limbusun nazal veya temporal tarafında gelişen sarıbeyaz depozittir. Histolojik olarak konjonktival kollajen liflerin dejenerasyonu ve yüzeyel epitelin incelmesinden ibarettir.

22 Nadiren büyüme gösterir. Cerrahi eksizyona gerek olmaz. Konjonktival Dejenerasyonlar Pterijium: Korneaya uzanan üçgen tarzında fibrovasküler dokudur. Sıcak iklimlerde yaşayan kişilerde kronik kuruma ve güneş ışınlarına cevaben geliştiği öne sürülmektedir. Korneanın kollajen dokusunda elastoid dejenerasyon saptanmıştır. İlk bulgusu nazal korneadaki küçük gri opasitelerdir. Daha sonraları konjonktiva bu opasitelerin üzerinden korneaya uzanır. Lezyon başının önünde korneal epitelde demir birikimi (Stocker hattı) görülebilir. Gerçek pterijium tüm lezyon boyunca alttaki dokulara yapışıktır.

23 Gerek kozmetik gerekse görsel nedenlerle cerrahi eksizyon gerekebilir. Nüks oranı eksizyon sonrası konjonktival transplantasyon yapılması ile %40 lardan %5 lere kadar gerilemiştir. Nüksü önlemek cerrahi modifikasyonlar, beta radyasyon veya Mitomisin-C de kullanılmaktadır. Pterjium Pigmente Konjonktival Lezyonlar Konjonktival Epitelyal Melanozis: İyi huylu bir pigmentasyondur. Tipik olarak siyah ırkı etkiler. Yaşamın ilk yıllarında belirir ve erken erişkinlikte son durumuna erişir. Bilateral olan pigmentasyon limbus bölgesinde yoğunlaşır ve periferik korneaya kadar uzanabilir.

24 Pigmente alan sklera üzerinde serbestçe hareket eder. Konjenital Oküler Melanositozis: Oküler, dermal ve okülodermal formları vardır. Konjonktivada multifokal gri- morumsu pigmentasyon izlenir. Glob yüzeyi üzerinde hareket ettirilemez. Konjonktival Epitelyal Melanozis Konjenital Oküler Melanositozis Pigmente Konjonktival Lezyonlar Ota Nevüsü: Trigeminal sinirin 1. ve 2. dalları boyunca unilateral derin

25 fasyal hiperpigmentasyon vardır. Beraberinde aynı taraf iris hiperkromisi, glokom (%10), iriste memelenmeler ve üveal, orbital, optik sinir başı, deri ve SSS melanomları görülebilir

26 Pigmente Konjonktival Lezyonlar Primer Edinilmiş Melanozis: Beyaz ırkta görülen unilateral bir lezyondur. Atipi ile beraber görüldüğünde 5 yıl içerisinde %50 olasılıkla malign değişim izlenir. Konjonktivanın herhangi bir yerini tutan düzensiz, düz kahverengi pigmentasyon tipiktir. Lezyon sadece epiteli tuttuğundan glob yüzeyi üzerinde kolayca hareket ettirilir. Düz olan lezyon üzerinde nodüllerin belirmesi malign değişimin göstergesidir. Atipi ile beraber görüldüğünde eksizyon, kriyoterapi veya radyoterapi gereklidir.

27 Primer Edinilmiş Melanozis Pigmente Konjonktival Lezyonlar Konjonktival nevüs: Nadir görülen, iyi huylu unilateral bir lezyondur. Genellikle kompound veya subepitelyaldir. Yaşamın ilk iki dekadında ortaya çıkar. Glob yüzeyi üzerinde hareket ettirilebilir. Sadece %30 u pigmentsizdir. Pubertede büyüme gösterebilir veya pigmentasyon artabilir. Palpebral veya forniks konjonktivası gibi anormal yerlerdeki pigmente lezyon varlığı, korneal invazyon, pigmentasyon veya çapta ani artış malign değişimin göstergeleri olarak kabul edilmektedir.

28 Tedavide cerrahi eksizyon yapılmaktadır. Konjonktival nevüs Pigmente Konjonktival Lezyonlar Konjonktival melanom: Nadir bir tümördür. Tüm göz malignitelerinin ancak %2 sini oluşturur. Olguların %50-70 i atipik primer edinsel melanozisden köken alır. Kalan olgular ya nevüsten (%20) ya da kendiliğinden (de novo) gelişir. Altıncı dekatta episkleraya fikse siyah/ gri nodül olarak ortaya çıkar. Pigmentsiz tipleri de olabilir. En sık lokalizasyonu limbal bölgedir. Tutulmamış bölgeyi de içeren geniş eksizyon ve kriyoterapi tercih edilen tedavi yöntemidir. Diffüz tutulumda lokalize nodüllerin eksizyonunu takiben kriyoterapi veya Mitomisin C uygulanır.

29 Beş yıllık mortalite oranı %12 dir. Multifokal tümör, 1mmden kalın tümör, nüks, lenfatik veya orbital yayılım ile forniks, karunkül veya palpebral konjonktiva tutulumu kötü prognoz göstergeleridir. Konjonktival melanom: Pigmente Olmayan Konjonktiva Tümörleri Konjonktival papillom: Saplı veya yassı formda olabilir. Saplı formu insan papilloma virüsü tip 6 ve 11 enfeksiyonu sonucu gelişir. Çocukluk veya erken erişkin yaşta görülür, çoğunlukla birden fazla sayıdadır. Sıklıkla palpebral konjonktiva, forniks ve karünkülde yerleşir.

30 Yassı form enfeksiyöz değildir ve orta yaşta görülür. Bulbar konjonktiva veya juxtalimbal yerleşimlidir. Kesinlikle tek sayıda ve unilateraldir Konjonktival papillom Pigmente Olmayan Konjonktiva Tümörleri Konjonktival intraepitelyal neoplazi: Limbus yakınında başlar, daha sonra forniks ve korneaya yayılır. İnvasiv yassı hücreli karsinomaya değişim nadirdir. İleri erişkin yaşlarda ortaya çıkar. Glob yüzeyi üzerinde rahatça hareket ettirilebilir.

31 Cerrahi eksizyon, kriyoterapi, subkonjonktival interferon veya Mitomisin C ile tedavi edilir. Konjonktival intraepitelyal neoplazi Pigmente Olmayan Konjonktiva Tümörleri Konjonktival yassı hücreli karsinom: Yavaş büyüyen bir tümördür. Sklera ve korneaya yayılıp, globa penetre olabilir. İleri erişkin yaşlarda görülür. Kseroderma pigmentosumlu olgularda sıklıkla ortaya çıkar. Kendiliğinden (de novo) veya intraepitelyal hiperplaziden köken alır. Genellikle limbusa yakın lokalizasyon gösterir.

32 Erken olgularda Mitomisin C kullanılırken, büyük tümörler için cerrahi eksizyon ve kriyoterapi gerekli olur. Konjonktival yassı hücreli karsinom Pigmente Olmayan Konjonktiva Tümörleri Epibulbar koristomlar: Normal dokunun anormal lokalizasyondaki aşırı büyümesine koristom adı verilir. Dermoid ve lipodermoid en sık görülen epibulbar koristomlardır. Kaposi sarkomu: Yavaş büyüyen, düşük malign potansiyelli vasküler bir tümördür. AIDS olgularında sık görülür. Radyoterapiye çok duyarlıdır. Konjonktival lenfoma: Konjonktiva değişik iyi huylu veya malign lenfoid lezyonlar tarafından tutulabilir. Konjonktival tutulum

33 yaygın sistemik tutulumun bir göstergesidir. Tedavide radyoterapi kullanılır. Epibulber dermoid (Goldenhar s syndrome) Konjonktiva lenfoması Kaposi sarkomu Subkonjonktival hemoraji Vitamin-A eksikliğine bağlı konjonktival kserozis Keratinize epitel hücrelerinin ölmesiyle karakterize Bitot lekesi

34 Konjonktiva hemanjiyomu Konjonktiva kisti Konjonktiva papillomu

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS NOTU FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS NOTU FORMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS NOTU FORMU DERSİN ADI: Enfeksiyöz ve Alerjik Konjonktivitler DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ DÖNEM: 5 DERSİN VERİLDİĞİ KLİNİK STAJ: Göz Hastalıkları

Detaylı

KIRMIZI GÖZ DOÇ.DR.ÖZCAN OCAKOĞLU CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ

KIRMIZI GÖZ DOÇ.DR.ÖZCAN OCAKOĞLU CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ KIRMIZI GÖZG DOÇ.DR..DR.ÖZCAN OCAKOĞLU CERRAHPAŞA A TIP FAKÜLTES LTESİ KANLANMA TİPLERİ YÜZEYEL DERİN MİKST LOKALİZASYON PERİFER MERKEZİ YAYĞIN NEDENİ KONJ.DAMARLANMA SİLİYER ARTER HERİKİSİ ETYOLOJİ YÜZEYEL

Detaylı

Şikayetleri - Gözde kızarıklık, - Bulanık görme, ağrı, ışığa hassasiyet (fotofobi) - Kaşıntı, sulanma, çapaklanma - Yanma-batma, yabancı cisim hissi

Şikayetleri - Gözde kızarıklık, - Bulanık görme, ağrı, ışığa hassasiyet (fotofobi) - Kaşıntı, sulanma, çapaklanma - Yanma-batma, yabancı cisim hissi Kırmızı Göz Sibel İnan Kırmızı göz, birinci basamak sağlık kurumlarına gelen hastaların, en yaygın başvuru şikayetlerinden birisidir. Sıklıkla konjonktivit gibi durumlardan ileri gelse de birçok ciddi

Detaylı

Genellikle kırmızı göze neden olan olay, konjonktivit ya da subkonjonktival kanama gibi basit olaylardır.

Genellikle kırmızı göze neden olan olay, konjonktivit ya da subkonjonktival kanama gibi basit olaylardır. Kırmızı Göz Yrd.Doç.Dr. Harun YÜKSEL D.Ü.T.F. Göz Hastalıkları A.D. Genellikle kırmızı göze neden olan olay, konjonktivit ya da subkonjonktival kanama gibi basit olaylardır. Bu gibi durumlar spontan olarak

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Tarihçe Mikrobiyolojik özellikler Epidemiyoloji Patogenez Klinik şekiller Tanı Tedavi 2 Bilinen

Detaylı

Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar genç erişkin (seksüel aktif) çiftlerin hastalığıdır. Tedavi sırasında, çiftlerin hastalığı olduğu hatırlanmalı ve tüm

Detaylı

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm Nadiren met. yapar fakat tedavisiz bırakıldığında invazif davranış göstermesi,lokal invazyon,

Detaylı

GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI

GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI ANATOMİ: Göz kapakları anatomik olarak yedi tabakada incelenir. Deri ve deri altı dokular: Göz kapağı derisi vücudun en ince derisidir, deri altı yağ dokusu barındırmaz. Orbikülaris

Detaylı

Konjonktiva Hastalıkları

Konjonktiva Hastalıkları Alime Güneş ANATOMİ Konjonktiva ince ve saydam müköz bir membran yapısındadır. Konjonktiva gözü korur, gözün serbest hareket etmesine olanak sağlar ve gözyaşı için bir rezervuardır. Aynı zamanda, yapısında

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 3 Ocak 2019 Perşembe Dr. Tuba K. Gök Dr. Tuba K. Gök 03/01/2019 25 günlük erkek bebek G3P3Y3D0

Detaylı

GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI. Yrd.Doç.Dr.Şeyhmus ARI Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI. Yrd.Doç.Dr.Şeyhmus ARI Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı GÖZ KAPAĞI HASTALIKLARI Yrd.Doç.Dr.Şeyhmus ARI Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Göz kapakları anatomik olarak yedi tabakada incelenir Deri ve deri altı dokular: Göz kapağı

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de;

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI LATASOPT % 0.005 Göz Damlası 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; Latanoprost 0.05 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR LATASOPT, açık açılı glokom ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda

Detaylı

Yenidoğan Konjonktiviti

Yenidoğan Konjonktiviti Yenidoğan Konjonktiviti Rahmi Duman, Reşat Duman Şikayetleri - Doğumdan sonra ilk ayda görülür - Tek taraflı ya da iki taraflı Göz kapağı şişliği Sulanma Koyu renkli yada açık renkli göz akıntısı Gözde

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

5 Pratik Dermatoloji Notları

5 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 5 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Vitiligo Eritema Multiforme Ürtiker Uyuz Tahta Kurusu / Pire Isırığı Kaposi Sarkomu 2 Vitiligo 3 Vitiligo

Detaylı

KULLANMA TALİMATI AZYTER

KULLANMA TALİMATI AZYTER KULLANMA TALİMATI AZYTER 15 mg/g Tek Dozluk Göz Damlası Göze Uygulanır. Etkin madde: 1 g çözelti, 14,3 mg azitromisine eşdeğer 15 mg azitromisin dihidrat içerir. 250 mg çözelti içeren tek dozluk flakonda

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

%20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı

%20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı %20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı kaşıntılar (kc, bb, troid) Pemfigoid gestasyones Gebeliğin

Detaylı

PEDİATRİK ENFEKSİYÖZ KONJONKTİVİTLER PEDIATRIC INFECTIOUS CONJUNCTIVITIS

PEDİATRİK ENFEKSİYÖZ KONJONKTİVİTLER PEDIATRIC INFECTIOUS CONJUNCTIVITIS Kamış Ü, Yılmaz M. Pediatrik Enfeksiyöz Konjonktivitler 2013;1(4):288-295 PEDİATRİK ENFEKSİYÖZ KONJONKTİVİTLER PEDIATRIC INFECTIOUS CONJUNCTIVITIS Ümit Kamış, Mevlüt Yılmaz Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D

Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D 03.11.2016 Olgu 22 yaşında, kadın hasta Bacakta nodüler lezyon Son 1 yıl içinde farkediyor. Özgeçmiş: Özellik yok. Klinik ön tanı: Yumuşak doku sarkomu?

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI Üveit nedir? Üveit atağı nedir? Gözün iris (gözün renkli kısmı), siliyer

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

OKÜLER ALLERJ N N MMUNOPATOLOJ S

OKÜLER ALLERJ N N MMUNOPATOLOJ S .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Allerji - Ast m Sempozyumu 6 Mart 1998, stanbul, s. 67-76 ALLERJ VE GÖZ Doç. Dr. Osman Arslan OKÜLER ALLERJ N N MMUNOPATOLOJ S Allerjik hastal

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri DSÖ(2006) sınıflaması Yassı Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Bazoskuamoz Karsinom Melanositik Dermal Nevus Melanom DSÖ DERİ TÜMÖRLERİ SINIFLAMASI

Detaylı

6 Pratik Dermatoloji Notları

6 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 6 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Siğil Skuamöz Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Melanom Lipom Nörofibromatözis 2 Siğil 3 Siğil

Detaylı

Uzm.Dr. Yunus Karaca KTÜ Acil Tıp AD Öğr. Gör.

Uzm.Dr. Yunus Karaca KTÜ Acil Tıp AD Öğr. Gör. Uzm.Dr. Yunus Karaca KTÜ Acil Tıp AD Öğr. Gör. SUNU PLANI Gözün Anatomisi Kırmızı Göz Görmeyi Tehdit Etmeyen Kırmızı Göz Nedenleri Görmeyi Tehdit Eden Kırmızı Göz Nedenleri Ağrılı Göz Ani Görme Kayıpları

Detaylı

GÖZYAŞI SİSTEMİ ve HASTALIKLARI

GÖZYAŞI SİSTEMİ ve HASTALIKLARI GÖZYAŞI SİSTEMİ ve HASTALIKLARI Gözyaşı sistemi iki kısımdan oluşur. A)Gözyaşı sekretuvar sistemi B)Gözyaşı drenaj sistemi SEKRETUVAR SİSTEM l.ana gözyaşı bezi olan glandula lakrimalis 2.Yardımcı gözyaşı

Detaylı

YAYGIN, KAŞINTILI, PAPÜLLÜ DÖKÜNTÜ. Araş. Gör. Dr. Nahide Gökçe ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI

YAYGIN, KAŞINTILI, PAPÜLLÜ DÖKÜNTÜ. Araş. Gör. Dr. Nahide Gökçe ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI YAYGIN, KAŞINTILI, PAPÜLLÜ DÖKÜNTÜ Araş. Gör. Dr. Nahide Gökçe ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI 28.04.2015 34 yaşında erkek hasta 2 gün önce ortaya çıkan kaşıntılı, eritematöz, kaşıntılı, papüler

Detaylı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Deri Layşmanyazisi Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Amaç Hastalığın tanısını koyabilmek Uygun tedaviyi yapabilmek Koruyucu yöntemleri sayabilmek İçerik

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353 23. Aşağıdakilerden hangisi akne patogenezinde rol oynayan faktörlerden biri değildir? A) İnflamasyon B) Foliküler hiperproliferasyon C) Bakteriyal proliferasyon D) Aşırı sebum üretimi E) Retinoik asit

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Tanım Prematüre bebeklerde retina damarlarının gelişim bozukluğu ile karakterize bir hastalıktır.

Detaylı

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İmmünite ile allerji arasında yakın bir ilişki vardır. İmmünite antikorlarla vücudu korumak, Allerji ise, antikorlarla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PRENACİD göz pomadı 5 gr Göze uygulanır. Etkin madde : Desonid disodyum fosfat 5 gr da 12,5 mg Desonid disodyum fosfat içerir.

KULLANMA TALİMATI. PRENACİD göz pomadı 5 gr Göze uygulanır. Etkin madde : Desonid disodyum fosfat 5 gr da 12,5 mg Desonid disodyum fosfat içerir. KULLANMA TALİMATI PRENACİD göz pomadı 5 gr Göze uygulanır. Etkin madde : Desonid disodyum fosfat 5 gr da 12,5 mg Desonid disodyum fosfat içerir. Yardımcı Maddeler : Likit petrolatum, Susuz lanolin, Beyaz

Detaylı

ORBİTA ORBİTA KİTLELERİ 1- LAKRİMAL BEZ KİTLELERİ: - Lenfoid prolefilasyonlar - Epitel kökenli iyi ya da kötü huylu tümörler

ORBİTA ORBİTA KİTLELERİ 1- LAKRİMAL BEZ KİTLELERİ: - Lenfoid prolefilasyonlar - Epitel kökenli iyi ya da kötü huylu tümörler ORBİTA ORBİTA ANATOMİSİ Orbita bulbus okuli, ekstraoküler kaslar, optik siniri içeren yağ ve bağ dokusundan zengin kavitedir.sık rastlanan orbita hastalıkları, tanı ve tedavi yöntemlerinden kısaca bahsedecek

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Malignite ve Transplantasyon Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı -Pretransplant malignitesi olan alıcı -Pretransplant malignitesi olan donör -Posttransplant de

Detaylı

Anormal Kolposkopik Bulgular-1 (IFCPC, 2011)

Anormal Kolposkopik Bulgular-1 (IFCPC, 2011) Anormal Kolposkopik Bulgular-1 Genel Değerlendirme Lezyonun lokalizasyonu T/Z içinde veya dışında Saat kadranına göre yeri Lezyonun büyüklüğü Kapladığı kadran sayısı Kapladığı alan yüzdesi Grade-1(Minör)

Detaylı

Uzm. Dr. Nur Benzonana

Uzm. Dr. Nur Benzonana Uzm. Dr. Nur Benzonana Orf Koyun ve keçi Dudak Burun delikleri Meme Ayak Proliferatif papüloveziküler lezyonlar Bazı ülkelerde endemik Zoonoz Orf Kelime kökeni tam olarak bilinmemekte Hrufa Eski norveççe

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

Çocukluk çağı santral sinir sistemi demiyelinizan hastalıkları. Prof.Dr. Sebahattin VURUCU

Çocukluk çağı santral sinir sistemi demiyelinizan hastalıkları. Prof.Dr. Sebahattin VURUCU Çocukluk çağı santral sinir sistemi demiyelinizan hastalıkları Prof.Dr. Sebahattin VURUCU Santral sinir sistemi demiyelinizan hastalıkları Genetik olarak yatkın kişilerde Çevresel etkenler tarafından tetiklenen

Detaylı

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Basit Guatr Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Amaç Basit (nontoksik) diffüz ve nodüler guatrı öğrenmek, tanı ve takip prensiplerini irdelemek. Öğrenim hedefleri 1.Tanım 2.Epidemiyoloji 3.Etiyoloji ve patogenez

Detaylı

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Çocuklarda: %8.6-15.4 Erişkinde: %20 AKINTI KAŞINTI Allerjik Selam Allerjik Rinit Bulguları AKSIRMA ATAKLARI

Detaylı

her hakki saklidir onderyaman.com

her hakki saklidir onderyaman.com Orşit Orşit, testis içinde ağırlıklı lökositik eksuda ve dışında seminifer tübüllerde tübüler skleroza neden olan testisin inflamatuar lezyonudur. İnflamasyon ağrı ve şişliğe neden olur. Seminifer tübüllerdeki

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALKANS ER TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ ANAL KANSER NEDİR? Vücudumuzdaki normal hücrelerin çoğalması sırasındaki kontrol mekanizmalarının değişmesi (genetik

Detaylı

LENFATİK VE İMMÜN SİSTEM HANGİ ORGANLARDAN OLUŞUR?

LENFATİK VE İMMÜN SİSTEM HANGİ ORGANLARDAN OLUŞUR? LENFOMA NEDİR? Lenfoma, diğer grup onkolojik hastalıklar içinde yaşamın uzatılması ve daha kaliteli yaşam sağlanması ve hastaların kurtarılmaları açısından daha fazla başarı elde edilmiş bir hastalıktır.

Detaylı

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite Fizyopatolojisi İmmün sistem kemoterapötik ya da biyoterapötik

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

Ağızda bulgu veren enfeksiyon hastalıkları. Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Ağızda bulgu veren enfeksiyon hastalıkları. Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ağızda bulgu veren enfeksiyon hastalıkları Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum planı Mantarlar Orofaringeal kandidiyazis Virüsler El-ayak-ağız hastalığı Herpes simpleks

Detaylı

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Çoğunlukla selim karakterde olan bu tümörlerin sadece % 1-2 si habistir. Sinovial kistler, tendon kılıfının dev hücreli tümörü, lipom, enkondrom sık görülen selim oluşumlardır.

Detaylı

Anamnez. Acil Göz Hastalıkları. Acil Göz Hastalıkları. Künt Travma. Travma. Dr. Semra Acer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.D.

Anamnez. Acil Göz Hastalıkları. Acil Göz Hastalıkları. Künt Travma. Travma. Dr. Semra Acer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.D. Acil Göz Hastalıkları Acil Göz Hastalıkları Dr. Semra Acer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.D. TRAVMA en sık KIRMIZI GÖZ ile birlikte olanlar Kapak,gözyaşı yolları enfeksiyonları

Detaylı

Onbir Yıllık Cerrahi Vakalarımızın Histolojik İnceleme Sonuçları

Onbir Yıllık Cerrahi Vakalarımızın Histolojik İnceleme Sonuçları Onbir Yıllık Cerrahi Vakalarımızın Histolojik İnceleme Sonuçları Adil KILIÇ 1, Mustafa KÖSEM 2, Adnan ÇINAL 1, Adem GÜL 1,, Tekin YAŞAR 1, Gülay BULUT 2,Ahmet DEMİROK 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı

Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Herkes İçin Çocuk Kanserlerinde Tanı Sempozyum Dizisi No: 49 Mayıs 2006; s.49-54 Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı Pediatrik

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM NE YAKLAŞIM Prof. Dr. Sibel Güldiken TÜTF, İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji BD PREVALANSI Palpasyon ile %3-8 Otopsi serilerinde %50 US ile incelemelerde %30-70 Yaş ilerledikçe sıklık artmakta Kadınlarda

Detaylı

VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR

VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR Dr. Özlem Erdem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD VULVAR İNFLAMATUAR DERMATOZLAR Terminoloji

Detaylı

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Metastatik Akciğer Tümörleri Giriş İzole akciğer metastazlarına tedavi edilemez gözüyle bakılmamalıdır Tümör tipine

Detaylı

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN BURUN ANATOMİSİ BURUN FİZYOLOJİSİ Burun fonksiyonları Nefes alma Normal nefes alma yolu nazal solunum Yenidoğanlar mutlak burun solunumu yapar (bilateral koanal atrezi

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Soliter Pulmoner Nodül Tanım: Genel bir tanımı olmasa da 3 cm den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, beraberinde herhangi patolojinin eşlik

Detaylı

%5 Her iki ebeveyn atopik

%5 Her iki ebeveyn atopik ALLERJİ TESTLERİ Dr.ALEV ÖKTEM Düzen Laboratuvarlar Grubu Allerji Allerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı, ki bunlara allerjen denir, aşırı

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI CERRAHİ BİRİMLERDE ANTİBİYOTİK PROFLAKSİSİ TALİMATI AMAÇ: Operasyon sırasında potansiyel patojen mikroorganizmaların dokularda üremesini engelleyerek cerrahi alan İnfeksiyonu

Detaylı

KONJONKTĐVA TÜMÖRLERĐNDE TANI VE TEDAVĐ. Dr. Şenay Alieva HASANOVA GÖZ HASTALIKLARI ANABĐLĐM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĐ. DANIŞMAN Prof. Dr.

KONJONKTĐVA TÜMÖRLERĐNDE TANI VE TEDAVĐ. Dr. Şenay Alieva HASANOVA GÖZ HASTALIKLARI ANABĐLĐM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĐ. DANIŞMAN Prof. Dr. TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ KONJONKTĐVA TÜMÖRLERĐNDE TANI VE TEDAVĐ Dr. Şenay Alieva HASANOVA GÖZ HASTALIKLARI ANABĐLĐM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĐ DANIŞMAN Prof. Dr. Kaan GÜNDÜZ

Detaylı

NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N. yasemin sezgin

NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N. yasemin sezgin NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N yasemin sezgin Neoplazi Yeni bir doku oluşmasını ifade eder. Oluşan bu kitleye neoplazm denir. Aslen şişlik anlamına gelen tümör deyimi de neoplazm anlamında kullanılmaktadır.

Detaylı

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan Kemik ve Eklem Enfeksiyonları Dr Fahri Erdoğan KEMİK VE EKLEM ENFEKSİYONLARI Erken tanı ve tedavi Sintigrafi, MRI Artroskopik cerrahi Antibiyotik direnci Spesifik M.Tuberculosis M. Lepra T.Pallidumun Nonspesifik?

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon Granülom / Granülomatoz reaksiyon Non-enfektif granülomatozlar: Sinir sistemi tutulumu ve görüntüleme Küçük nodül Bağışıklık sisteminin, elimine edemediği yabancı patojenlere karşı geliştirdiği ve izole

Detaylı

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM?

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Giriş İnfluenza sendromu genellikle ani başlangıçlı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİRMOL 500 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VİRMOL 500 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VİRMOL 500 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 500 mg famsiklovir içermektedir. Yardımcı madde(ler): Laktoz monohidrat, kroskarmelloz sodyum, krospovidon,

Detaylı

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik: Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Karsinoid Tümörler Giriş Ender görülen akciğer tümörleridirler Rezeksiyon uygulanan akciğer tümörlerinin %0,4- %3 ünü oluştururlar Benign-malign

Detaylı

Kornea Laser Cerrahisi

Kornea Laser Cerrahisi Kornea Laser Cerrahisi Doç.Dr.Dr.. Akif Özdamar Refraktif Cerrahi / Kategori Lameller Keratomileusis Lasik İntrakorneal Ring Segment Refraktif Cerrahi / Kategori İnsizyonel Radyal keratotomi Astigmatik

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde: Her 1 ml de etkin madde olarak 0.5 (%0.05) mg siklosporin

Detaylı

3 Pratik Dermatoloji Notları

3 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 3 Pratik Dermatoloji Notları Tablolarla Cilt Lezyonlarının Tanımlamaları İçindekiler Tanımlayıcı Dermotolojik Testler Lezyon Dizilişini Tanımlayan Terimler Sık Görülen 6 Cilt Hastalığında

Detaylı

EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler. Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli.

EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler. Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli. EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli. Mik AD ATEŞ EtkiliART seçenekleriilehiv hastalarında yıllar içinde nedeni

Detaylı

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir.

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. KULLANIM KILAVUZU KLORHEX ORAL JEL Birim Formülü Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. Tıbbi Özellikleri Klorheksidin

Detaylı

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ Prof. Dr. Şahsine Tolunay Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı 17.10.2015 OLGU 43 yaşında kadın 2 çocuğu var Sol memede ağrı ve kitle yakınması mevcut

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel Radyolüsent GörüntG ntü Veren Odontojenik TümörlerT Dr.Zuhal Tuğsel Ameloblastoma Odontojenik epitelden kökenli yavaş büyüyen, iyi huylu bir tümördür. Herhangi bir yaşta görülür, literatürde sözü edilen

Detaylı

AKUT GRAFT VERSUS HOST HASTALIĞI. Hemş.Birsel Küçükersan

AKUT GRAFT VERSUS HOST HASTALIĞI. Hemş.Birsel Küçükersan AKUT GRAFT VERSUS HOST HASTALIĞI Hemş.Birsel Küçükersan Graft vs Host Hastalığı (GVHH) Vericinin T lenfositlerinin alıcıyı yabancı olarak görmesi ve alıcının dokularına karşı reaksiyon göstermesi Allojenik

Detaylı

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi)

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi) Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi (Nöro-Onkolojik Cerrahi) BR.HLİ.018 Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanan ya

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır.

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır. SİFİLİS Frengi; Lues; Sifilis cinsel yolla bulaşan bulaşıcı mikrobik enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmez ise beyin, sinir, göz ve iç organlarda ciddi hasarlar yaparak ölüme neden olur. Sifilis Treponema

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim vearaştırma Hastanesi Göz Kliniği Şef: Prof.Dr. Ömer Kamil DOĞAN PRİMER PTERJİUM CERRAHİ TEDAVİSİNDE SERBEST KONJONKTİVAL OTOGREFT (Uzmanlık Tezi) Dr.

Detaylı

Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD

Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Primer Sjögren Sendromu (pss) Göz yaşı ve tükrük bezinin lenfositik infiltrasyonuna bağlı ciddi ağız ve göz kuruluğunun yanı sıra sistemik bulgularla

Detaylı