Bu kısıtlar sonra aşağıdaki gibi basitleştirilir:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu kısıtlar sonra aşağıdaki gibi basitleştirilir:"

Transkript

1 HEDEF PROGRAMLAMA 8.1 TEK AMAÇLIYA KARŞI ÇOK AMAÇLI PROGRAMLAMA Önceki bölümlerde tanıtılan doğrusal programlama modelleri tek bir amaç fonksiyonunun optimizasyonuyla karakterize edilir. Sistemin çok sayıda (büyük bir olasılıkla çelişen) amaca sahip olabileceği durumlar da söz konusu olabilir. Örneğin, hırslı politikacılar hem iç borcu azaltmayı vaat edip hem de aynı zamanda gelir vergisi oranlarının azaltılması önerisinde bulunabilirler. Böyle durumlarda, çelişen amaçları optimum kılan tek bir çözüm bulmak olanaksız olabilir. Bunun yerine, her amacın önem derecesini temel alan uzlaşık çözümler bulunabilir. Bu bölümde, çok amaçlı modeller için hedef programlama tekniği tanıtılacaktır. Temel düşünce, orijinali çok amaçlı olan problemi tek amaçlı probleme dönüştürmektir. Modelin sonucuna genellikle etkin çözüm adı verilir. Çünkü problemin tüm çelişen amaçlarına uygun çözüm bulunmayabilir. 8.2 HEDEF PROGRAMLAMA FORMÜLASYONU Hedef programlama aşağıda verilen örnekle açıklanmıştır. Örnek Doğaşehir, nüfuslu bir ilçe olup ilçe belediyesi topladığı vergilerle ilgili olarak adil bir düzenleme yapma çabası içindedir. Emlak vergisi için yıllık vergi tabanı 550 milyon pb dir. Çevre ve temizlik için yıllık vergi tabanı sırasıyla 35 milyon ve 55 milyon pb dir. Yıllık yerel doğalgaz tüketiminin ise 7,5 milyon varil olacağı tahmin edilmektedir. Belediye Meclisi, dört ana hedefi temel alan bir vergi oranı belirlemek istemektedir: 1. Vergi gelirleri ilçenin finansal gereksinimlerini karşılamak için en az 16 milyon pb olmak zorundadır. 2. Çevre vergisi toplam verginin %10 unu geçemez. 3. Temizlik vergisi toplam verginin %20 sini geçemez. 4. Doğalgazdan alınacak vergi m 3 başına 2 pb yi geçemez. xe, xç ve xt emlak, çevre ve temizlik için vergi oranlarını göstersin, xd de m 3 başına doğalgaz vergisini belirtsin. Belediye Meclisinin hedefleri aşağıdaki gibi tanımlanabilir: 550 xe 35 xç 55 xt xd 16 (Vergi geliri) 35 xç 0,1 ( 550 xe 35 xç 55 xt xd ) (Çevre vergisi) 55 xt 0,2 (550 xe 35 xç 55 xt xd ) (Temizlik vergisi) xd 2 xe, xç, xt, xd 0 Bu kısıtlar sonra aşağıdaki gibi basitleştirilir: (Doğalgaz vergisi)

2 550 xe 35 xç 55 xt 0,075 xd xe - 31,5 xç 5,5 xt 0,0075 xd xe 7 xç 44 xt 0,015 xd 0 xe, xç, xt, xd 0 xd 2 Modelin her eşitsizliği, Belediye Meclisinin karşılamayı çok istediği bir hedefi gösterir. Bununla birlikte, bu hedefler çelişebilir ve yapabileceğimiz en iyi şey uzlaşık çözüme ulaşmaya çalışmaktır. Hedef programlamayla uzlaşık bir çözüme ulaşmak için izlenecek yol aşağıda verilmiştir. Önce, her eşitsizlik kısıtı, gerekirse kısıtların ihlal edilebileceği bir esnek hedefe dönüştürülür. Doğaşehir modeline göre esnek hedefler aşağıdaki gibi ifade edilir: 550 xe 35 xç 55 xt 0,075 xd s 1 s 1 = xe - 31,5 xç 5,5 xt 0,0075 xd s 2 s 2 = xe 7 xç 44 xt 0,015 xd s 3 s 3 = 0 xe, xç, xt, xd 0 s i, s i 0 i = 1,2,3,4 xd s 4 s 4 = 2 Negatif olamayan s i ve s i, i = 1,2,3,4 değişkenleri sapma değişkenleri diye adlandırılır, çünkü bu değişkenler i. kısıtın sağ tarafının üstündeki veya altındaki sapmaları gösterir. Sapma değişkenleri s i ve s i tanıma bağımlıdır ve dolayısıyla aynı anda temel değişken olamazlar. Bu, herhangi bir simpleks yinelemede iki sapma değişkeninden en çok bir tanesi için pozitif değer varsayılabilir demektir. Orijinal i.eşitsizlik tipindeyse ve sapma değeri s i > 0 ise, i.hedef sağlanacaktır; yok,, s i > 0 ise i.hedef sağlanamayacaktır. Aslında s i ve s i tanımları, hedefi dilediğimiz gibi karşılamamıza ya da ihlal etmemize izin verir. Doğal olarak, iyi bir uzlaşık çözüm, her hedefin ihlal edildiği miktarın minimum kılınmasını sağlamaya çalışan bir çözümdür. Doğaşehir modelinde, ilk üç kısıt tipinde, dördüncü kısıt da tipinde verildiğinde, s 1, s 2, s 3 ve s 4 sapma değişkenleri ihlal edilebilecek hedef miktarlarını gösterir. Böylelikle, uzlaşık çözüm aşağıdaki dört amacı mümkün olduğunca sağlamaya çalışacaktır: Min.G 1 = s 1 Min.G 2 = s 2 Min.G 3 = s 3 Min.G 4 = s 4 Bu fonksiyonlar, modelin kısıt denklemlerine göre minimum kılınır.

3 Olası çelişen hedefleri olan çok amaçlı bir modeli nasıl optimum bir model haline getiririz? Bu amaçla iki yöntem geliştirilmiştir: (1) ağırlıklandırma yöntemi, (2) önceliği koruma yöntemi. Her iki yöntem de çok amacı tek bir amaca dönüştürme esasına dayanır. Bu yöntemlerin ayrıntıları bu bölümün geri kalanında açıklanacaktır. Problem kümesi 8.2a 1. Doğaşehir Belediye Meclisi, doğalgaz vergisi toplam verginin en az %1 ine eşit olmalıdır şeklinde ek bir G 5 hedefi belirlemiş olsun. Bu varsayımla Doğaşehir vergi problemini formüle edin. 2. Dev bir alışveriş merkezi müşteri çekmek için özel etkinlikler düzenlemektedir. Genç, orta yaşlı ve yaşı 60 ın üzerinde olan müşterilere çok cazip gelen iki etkinlik, sergiler ve konserlerdir. Bir serginin ve sevilen bir pop şarkıcısının konserinin maliyeti sırasıyla 1500 pb ve 3000 pb dir. Bu iki etkinliğe ayrılan toplam kesinleşmiş bütçe pb dir. Alışveriş merkezi yöneticisi etkinlikleri izleyenlerin sayısının aşağıdaki gibi olacağının tahmin etmektedir: Etkinlik başına izleyici sayısı Etkinlik Genç Orta yaşlı 60 yaş üzeri Konser Sergi Yönetici minimum izleyici sayısı hedeflerini genç, orta yaşlı ve yaşlılar için sırasıyla 1000, 1200 ve 800 olarak belirlemiştir. Problemi hedef programlama problemi olarak formüle edin. 3. Bir üniversitenin yüksek lisans kayıt komisyonu yeni akademik yıl için (1.sınıf) başvuruları değerlendirmektedir. Başvurular üç grupta toplanmaktadır: Aynı üniversitenin diğer bölümlerinden başvurular, yurt için Deki üniversitelerden başvurular ve yurt dışındaki üniversitelerden başvurular.aynı üniversitenin diğer bölümlerinden başvuranlar ve yurt içindeki üniversitelerden başvurularda erkek-kız öğrenci oranı 1:1 ve 3:2 dir.yurt dışındaki üniversitelerden başvurular için erkek-kız öğrenci oranı 8:1 dir.öğrencilerin LES sınavı puanları yüksek lisansa girişte önemli rol oynamaktadır. Üniversitede tarafından yapılan istatistikler aynı üniversitenin diğer bölümlerinden, yurt içindeki üniversitelerden ve yurt dışındaki üniversitelerden yüksek lisans için başvuruda bulunan öğrencilerin ortalama LES puanlarının 27,26 ve 23 olduğunu göstermektedir. Sınav komisyonu yeni kayıtlar için istenen hedefleri aşağıdaki gibi belirlemiştir: a)toplam öğrenci sayısı en az 1200 dür. b)tüm öğrenciler için ortalama LES puanı en az 25 olmalıdır. c)yurt dışındaki üniversitelerden başvuran öğrencilerin oranı en az %10 olmalıdır. d)kız-erkek öğrenci oranı en az 1:1 olmalıdır. e)yurt içindeki üniversitelerden başvuruda bulunan öğrencilerin oranı en az %20 olmak zorundadır.

4 Bu problemi hedef programlama problemi olarak formüle edin. 4. Kaya çiftliğinin günlük yem gereksinimi 3 tondur. Kireç taşı, mısır ve soya fasulyesinin karışımı olan bu yem aşağıdaki besin gereksinimlerini karşılamak zorundadır: Kalsiyum: en az %0.08,en fazla %1.2 Protein: en az %22 Lif: en az %5 Aşağıdaki tablo yemin besin içeriğini vermektedir. İçeriklerin kg başına ağırlıkları(kg) İçerik Kalsiyum Protein Lif Kireçtaşı Mısır Soya Unu Problemi hedef programla modeli olarak formüle edin ve burada hedef programlamanın uygunluğu konusundaki görüşünüzü belirtin. 5.OYOTO firması, son montajı dört tekerlekle iki koltuktan oluşan oyuncak otomobilleri üretmektedir. Fabrika parçaları günde üç vardiya çalışarak üretmektedir. Aşağıdaki tablo üç vardiyada üretilen parça miktarlarını göstermektedir. Parti başına üretilen miktar Vardiya Tekerlek Koltuk İdeal durumda, üretilen tekerlek sayısı koltuk sayısının tam iki katıdır.(her oyuncağın dört tekerlek ve iki koltuktan oluştuğunu hatırlayın.)bununla birlikte, üretim hızları vardiyadan vardiyaya değiştiğinden üretimin tam olarak dengelenmesi mümkün olmayabilir. OYOTO, her vardiyada parçaların üretimindeki dengesizlikleri minimum kılacak parti miktarlarının belirlenmesiyle ilgilenmektedir. Kapasite limitleri parti miktarlarını 1.vardiya için 4 ve 5;2.vardiya için 10 ve 20; 3.vardiya içinse 3 ve 5 ile kısıtlamaktadır. Bu problemi hedef programlama model olarak formüle edin. 6.Bir imalat firması torna ve pres kullanımı gerektiren dört parça üretmektedir. İki makine günde 10 saat çalışmaktadır. Aşağıdaki tablo her parça için gerekli zamanları dakika cinsinden vermektedir: Parça Torna Pres İki makinenin kullanımının dengelenmesi istendiğinden, makinelerin toplam çalışma zamanları arasındaki farkın 30 dakikayı geçmemesi koşulu getirilmiştir. Pazardaki talep her parçadan üretilecek miktarı en az 10 birimle sınırlandırmaktadır. Ek olarak,1.parçanın sayısı 2.parçanın sayısını geçemeyebilir. Problemi hedef programlama modeli olarak formüle edin. 7.İki ürün sırayla iki makinede imal edilmektedir. Aşağıdaki tablo iki ürün için birim başına makinelerdeki işlem zamanlarını vermektedir.

5 Makine 1.ürün 2.ürün İki ürün için günlük üretim kotası 80 ve 60 birimdir. Her makine bir günde 8 saat çalışmaktadır. İstenmemekle birlikte fazla mesai üretim Kotalarını doldurmak için gerektiğinde kullanılabilir. Problemi hedef programlama modeli olarak formüle edin. 8. Şehir hastanesi, halihazırda boş olan fazla yatakları, kısa süre yatacak hastalara 4 gün öncesinden tahsis etmeyi planlamaktadır. 4 günlük planlama periyodu süresince yaklaşık 35, 25 ve 20 hastanın sırasıyla 1,2 ve 3 gün hastanede kalması gerekecektir. Aynı periyotta yatakların sayısı 20, 20, 24 ve 30 dur. Hedef programlamayı kullanarak, hastanenin kapasitesinin üstünde ve altında hasta kabul etmesi problemine çözüm getirin. 9. Adapazarı nda oturan Bay ve Bayan Genç, Ankara dan aldıkları iş tekliflerini kabul ederek Ankara ya taşınmaya karar vermişlerdir. Yeni evleri için ideal semti bulmak amacıyla aşağıdaki listeyi yapmışlardır: a) Ev, Bayan Genç in işyerine olabildiğince yakın olmalıdır ( 1 km içerisinde) 4 b) Havaalanı gürültüsünden olabildiğince uzak olmalıdır (en az 10 km) c) Alış veriş merkezlerinden birbirine makul bir uzaklıkta olmalıdır ( 1 km civarında) Problemin çözüm hazırlığında, Bay ve Bayan Genç iş, havaalanı ve alış veriş merkezi x ve y koordinatlarını (1, 1), (20, 15) ve (4, 7) olarak belirlemişlerdir. Problemi hedef programlama olarak formüle edin. (Sonuç koordinatlarının doğrusal olmaları gerekmez. ) 10 Ragresyon analizi: Bir laboratuar deneyinde, y i nin İ. bağımlı gözlem değişkeni, X ij nin de bağımsız gözlem değişkenleri olduğunu varsayın: İ=1, 2,,m; J=1, 2,, n, regrasyon katsayıları olsun. Öyle b j değerleri belirlemek gerekiyor ki, gözlemlenen ve tahmin edilen değerler arasındaki mutlak sapmaların toplamı minimum olsun. Problemi hedef programlama modeli olarak formüle edin. 11 Chebyshev problemi: 10. Problemdeki regrasyon modelinin alternetif hedefi, mutlak sapmaların maksimumunu b j üzerinden minimum kılmaktır. Problemi hedef programlama modeli olarak formüle edin. 8.3 HEDEF PROGRAMLAMA ALGORİTMALARI Burada hedef programlama probleminin çözümü için iki algoritma anlatılacaktır. Her iki yöntemde çok sayıda amaç fonksiyonunun tek bir amaç fonksiyonu gibi temsil edilmesine dayanır. Ağırlıklandırma yönteminde, tek bir amaç fonksiyonu, problemin hedeflerini temsil eden fonksiyonların ağırlıklandırılmış toplamı haline getirilir. Öncelik koruma yöntemi, önem derecelerine göre hedeflerin önceliklendirilmesiyle başlar. Model daha sonra, yüksek öncelikli hedefin optimum değerinin düşük öncelikli hedef tarafından kötüleştirilmesine izin verilmeyecek şekilde, her seferinde bir hedefi optimum kılar.

6 Önerilen iki yöntem aynı çözümü üretmez, bu bakımdan birbirinden farklıdır. Bununla birlikte, yöntemlerden her biri belirli karar verme tercihlerini karşılamak için tasarlanmış olduğundan, ikisinden herhangi birinin daha üstün olduğu ileri sürülemez Ağırlıklandırma Yöntemi n hedefli hedef programlama modelinin i. hedefinin aşağıdaki gibi verildiğini varsayalım: min. G i, İ=1, 2,, n Ağırlıklandırma yönteminde kullanılan birleştirilmiş amaç fonksiyonu Min.z=w 1G 1 w 2G 2 w ng n şeklinde tanımlanır. Burada w i, İ=1, 2,, n, her bir hedefin göreceli önemi ile ilgili kararvericinin tercihlerini yansıtan pozitif ağırlıklardır. Örneğin tüm İ ler için w i=1, bütün hedeflerin eşit ağırlık taşıdığını gösterir. Bu ağırlıkların özgül değerlerinin belirlenmesi öznel bir konudur. Nitekim literatürde geliştirilmiş olan karmaşık görünüşlü analitik prosedürler de (örneğin Cohen, 1978),her zaman özel değerlendirmeleri temel almıştır. Örnek Reklam evi, 10 çalışanı olan yeni bir reklam ajansıdır. Ajans yeni bir ürünün reklam kampanyasını üstenmiştir. Ajans reklam kampanyasını radyo ve televizyon aracılığı ile yapabilmektedir. Aşağıdaki tablo, her bir reklam türü (Tv ya da radyo reklamı) ile ulaşılacak insan sayısını, ayrıca maliyeti ve işgücü gereksinimlerini göstermektedir. Reklam dakikası başına veri Radyo Tv Ulaşılan kişi sayısı (milyon) 4 8 Maliyet (1000pb) 8 24 Gereken çalışan sayısı 1 2 Reklam evinin firmayla yaptığı sözleşmede radyo reklamını 6 dakikadan uzun olmayacağı şeklinde bir madde bulunmaktadır. Buna ek olarak radyo televizyon reklamının en az 45 milyon kişiye ulaşması istenmektedir. Reklam evi bu kampanya için pb lik bütçe ayırmıştır. Reklam evi radyo ve televizyonda kaçar dakikalık reklam yapmalıdır? X 1 ve X 2 radyo ve televizyon reklamlarına ayrılan dakikalar olsun. Bu problem için hedef programlama modeli aşağıdaki gibi verilir: Min.G 1=S 1 (Ulaşılan kişi hedefini karşılama) Min.G 2=S 2 - (Bütçe hedefi karşılama) 4x 1 8x 2 S 1 - S 1- =45 (Ulaşılan kişi hedefi) 8x 1 24x 2 S 2 - S 2- =100 (Bütçe hedefi) x 1 2x 2 10 (Çalışan kısıtı) x 1 6 (Radyo kısıtı) x 1, x 2, - S 1, S 1-, S 2,S 2 0 Reklam evi yöneticileri, ulaşılan kişi sayısı hedefinin bütçe hedefinden iki kat önemli olduğunu düşünmektedir. Böylece, birleştirilmiş amaç fonksiyonu

7 Min.Z=2G 1 G 2=2S 1 S 2 - haline gelir. TORA yla bulunan çözüm, Z=10 x 1=5dk, x 2=2.5dk, S 1 =5 milyon kişi şeklindedir. Kalan bütün değerleri sıfırdır. Z nin optimum değerinin sıfır olmaması, en azından bir hedefin karşılanmaması anlamına gelir. Bu problem S 1 =5 şeklindeki çözüm, ulaşılan kişi sayısı hedefinin (en az 45 milyon kişi) 5 milyon kişiyle tutturulamaması demektir. Ama bütçe hedefi ( pb nin aşılamaması) ihlal edilmemiştir, çünkü S 2- =0 dir. Hedef programlama probleme sadece etkin çözümler bulur, bunların mutlaka optimum çözümler olması gerekmez. Örneğin, x 1=6 dakika, x 2=2 dakika olduğunda ulaşılan kişi sayısı (4*68*2=40 milyon kişi); fakat maliyet daha düşüktür (8*624*2=96000 pb). Temelinde doğrulayacak bir çözüm bulmaktır. Optimum çözüme ulaşmadaki bu yetersizliği, hedef programlamanın bir optimizasyon tekniği olarak uygulanabilirliği konusunda sorular uyandırmaktadır. (Daha ayrıntılı bir tartışma için bkz. Örnek8.3-3). Problem kümesi 8.3a 1. Problem 8.2a-1 deki Doğaşehir vergi durumunu ele alın. Problemi bütün hedeflerin aynı ağırlığa sahip varsayarak çözün. Tüm hedeflere ulaşıp ulaşamadığını söyleyin. 2. Problem 8.2a-2 de orta yaşlıları alışveriş merkezlerine çekme hedefinin diğer iki hedef kitleninkinden( genç ve yaşlılar) iki kat daha önemli olduğunu varsayın. Bu duruma uygun çözümü bularak tüm hedeflere ulaşıp ulaşamadığını söyleyin. 3. Problem 8.2a-3 teki üniversitede yüksek lisansa kayıt kabulü için toplam öğrenci sayısı kısıtının mutlaka sağlanması gerektiğini, fakat bunun dışındaki diğer gereksinimlerin esnek hedefler gibi düşünülebileceğini varsayın. Dahası, LES puanı hedefini ağırlığının diğer tüm hedeflerden iki kat fazla olduğunu varsayın. (a) Problemi çözün ve tüm hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını söyleyin. (b) Ek olarak, toplam öğrenci sayısı kısıtının esnek hedef gibi düşünüldüğünü ve LES puanı kısıtı gibi ağırlığının iki katı fazla olduğunu dikkate alarak bu değişikliğin çözümü nasıl etkilendiğini söyleyin. 4. Problem 8.2a-4 teki Demirkaya Çiftliğinde tüm besi gereksinimlerini karşılamak olası mıdır? 5. Problem 8.2a-5 teki çözümü bulun ve tekerleklerle dengelenip dengelenmeyeceğini söyleyin. 6. Problem 8.2a-6 da Pazar talebi hedefinin iki makinenin dengelenmesinden iki kat daha önemli olduğunu ve fazla mesaiye izin verilmediğini varsayın. Problemi çözün ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını belirleyin. 7. Problem 8.2a-7 de, iki ürün için üretim kotasının gereğinden fazla mesai yapılarak mutlaka karşılanması gereğini varsayın. Probleme bir çözüm bulun ve üretim kotasını karşılamak için gereken tabi gerekiyorsa fazla mesai miktarını belirleyin. 8. Problem 8.2a-8 deki hastane probleminde, sadece yatak limitlerinin esnek olarak ele alınabileceğini ve tüm hedeflerin eşit ağırlıklara sahip olduğunu varsayın. Bütün hedeflere ulaşılabilir mi, söyleyin.

8 9. Bir banka, gelir, yaş, eğitim( üniversite lisans, yüksek lisans, doktora gibi derecelerin alınması için geçen zaman) ve deneyim arasındaki ilişkiyi incelemek üzere, beş müşterinin dosyasından aşağıdaki tabloyu derlemiştir. Yaş Eğitim (Yıl) Deneyim (Yıl) Yıllık Gelir (pb) Problem 8.2a-10 daki hedef programlama formülasyonunu kullanarak verileri y =b 0b 1x 1b 2x 2b 3x 3 doğrusal denklemine uygun hale getirin problemi, Problem 8.2a-11 de önerilen Chebyshev yöntemiyle çözün. ÖNCELİĞİ KORUMA YÖNTEMİ Önceliği koruma yönteminde, problemin n sayıda hedefi, karar vericinin değerlendirmesine göre önem sırasına sokulur ve bu, ming 1=p 1 (en yüksek öncelik) ming n=p n (en düşük öncelik) - şeklinde ifade edilir. P i değişkeni i. Hedefi tanımlayan s i veya s i sapma değişkenlerinin bir bileşenidir. - Örneğin; Reklam evi modelinde p 1 = s i ve p 2 = s i dir. Çözüm prosedürü, en yüksek öncelikli G 1 hedefiyle başlayıp en düşük öncelikli G n hedefiyle bitirerek her seferde tek hedefli bir problemi çözer. Süreç öyle gerçekleştirilir ki, düşük öncelikli bir hedefle elde edilen çözüm, yüksek öncelikli hedefler için daha önce bulunmuş çözümleri kötüleştirmez. Bunun anlamı şudur: Tüm i>=1 ler için z(g i) verilen G i hedefinin optimum amaç değeriyse, düşük hadeflerin G j (j>i) optimizasyonu z(g i) değerini kötüleştirecek bir değer üretemez. Hedef programlama literatürü, yüksek öncelikli çözümleri kötüleştirmeyi sağlayan özel bir simpleks yöntem sunmaktadır. Bu yöntem, sütun eleme kuralı denen ve G k1 hedefi optimum kılınmadan önce G k nin optimum tablosundan z j c j =değildir 0 olan x j temeldışı değişkenini elemeyi gerektiren bir kural kullanır. Bu kural, izleyen hedeflerin optimizasyonunda sıfır düzeyinin üzerine çıkıldığında yüksek öncelikli hedefin kalitesini kötüleştirebilecek (ama hiçbir zaman geliştirmeyecek) bazı temel dışı değişkenler saptar. Prosedür, simpleks tablonun modeldeki tüm hedeflere ait amaç fonksiyonlarını taşıyacak şekilde değiştirilmesini gerektirir. Ne yazık ki, önerilen simpleks yöntem değişikliği hedef programlamayı gerçekte olduğundan daha da karmaşık hale getirir. Burada biz daha basit bir şekilde aynı sonuçların alınabileceğini göstereceğiz. 0. Adım Modelin hedeflerini tanımla ve öncelik sırasına göre sırala: G 1 = p 1 > G 2=p 2>.>G n=p n.i =1 olarak belirle. 1. Adım G i yi minimum kılacak i. Doğrusal programlama modelini çöz ve p i sapma değişkeninin optimum değerini p i = p i * olarak belirle. İ = n ise dur; n. Doğrusal programlama modeli, n hedefli programı çözer. Aksi halde, p i nin ileride kötüleştirilmemesini garantilemek için p i = p i * kısıtını G i probleminin kısıtlarına ekle i =i1 olarak belirle. Ve i. Adımı tekrar et. Arka arkaya p i = p i * özel kısıtlarının eklenmesi, kuramsal bakımdan sütun eleme kuralı kadar zarif olmayabilir. Ama tam tamına aynı sonucu verir. Daha önemlisi, anlaşılması daha kolaydır.

9 Sütun ekleme kuralının hesaplama avantajları olduğunu ileri sürenler çıkabilir. Aslında, sütun eleme kuralı değişkenleri çıkararak problemi gitgide küçültür.buna karşılık bizim önerdiğimiz prosedür, yeni kısıtlar ekleyerek problemi büyütür. Bununla birlikte, ek kısıtların (p i = p i* ) yapısını göz önüne alarak simpleks algoritmada değişiklik yapabilir ve p i değişkenini doğrudan yerine koyarak ek kısıtı örtük biçimde uygulayabiliriz. Bu değişiklik sadece p i değişkeninin bulunduğu kısıtı etkiler ve aslında biz bir * * hedeften diğerine ilerledikçe değişkenlerin sayısı azalır. (p i = p i eşitliğini p i < p i ile değiştirerek sınırlandırılmış simpleks yöntemi de kullanabiliriz.) Böyle bakıldığında, sütun eleme kuralının, kuramsal çekiciliği dışında hesaplama açısından özel bir avantajı yok gibi görünüyor. Bununla birlikte, bütünlük sağlamak için sütun eleme kuralının nasıl uygulandığını örneklerle göstereceğiz. 2.doğrusal programlamanın optimizasyonu gerekli değildir, çünkü G 1 probleminin optimum çözümü - s 2 =0 olur. Bu yüzden 1.doğrusal programlamanın çözümü kendiliğinden 2.doğrusal programlamanın optimumu olur. (Bu cevabı 2.doğrusal programlamayı TORA yla çözerek doğru olduğunu gösterin!) Çözüm s 2- =0, G 2 nin karşılandığını göstermektedir. Ek kısıt s 1 =5, ilk kısıtta s 1 nın yerine konmasıyla hesaba katılabilir. Sonuç, ulaşılan kişi sayısı hedefinin sağ tarafına 45 ten 50 ye değişmesidir. Bu da 2,doğrusal programlamayı şu şekle getirir: Min G 2=s - 2-4x 1 8x 2 s 1 = 40 (Ulaşılan kişi sayısı hedefi) 8x 1 24x 2 s 2 = 100 (Bütçe hedefi) X 1 2x 2 10 (Çalışan kısıtı) X 1 6 (Radyo kısıtı) X 1,x 2,s - 1-,s 2,s 2 >=0 Yeni formülasyon 1.doğrusal programlamadakinden bir değişken daha azdır ve bu düşünce sütun eleme kuralında ifade edilenle aynıdır. Bundan sonraki örneğimiz, önceliği koruma yönteminin hedeflere ulaşmak yerine amaçları optimum kılmak için kullanılması durumunda Örnek ve deki problemlere daha iyi bir çözüm bulunabileceğini gösterecektir. Örnek ayrıca, hedef programlama modelinin çözümü için sütun eleme kuralını açıklamamıza da yardımcı olacaktır. Örnek Örnek in hedefleri yeniden oluşturulursa, 1.öncelik : Ulaşılan kişi sayısını maksimum kıl (P 1) 2.öncelik : Maliyeti minimum kıl(p 2) elde edilir. Matematik olarak iki amaç maks. P 1=4x 1 8x 2 (Ulaşılan kişi sayısı) min. P 2=8x 1 24x 2 (Maliyet) şeklinde gösterilir. Örnek ve deki ulaşılan kişi sayısı ve maliyet için belirgin hedef limitleri (45 ve 100) modelden çıkarılır, çünkü bu limitleri optimum olarak belirlemek için simpleks yöntem kullanılacaktır. Böylece yeni problem aşağıdaki gibi oluşturulur: Maks. P 1=4x 1 8x 2 Min.P 2=8x 1 24x 2 x 1 2x 2 <=10

10 x 1 <=6 x 1, x 2>=0 Önce Örnek de açıklanan prosedürü kullanarak problemi çözeriz. 1.adım 1.doğrusal programlama modelini çöz. Maks. P 1=4x 1 8x 2 x 1 2x 2 <=10 x 1 <=6 x 1, x 2>=0 TORA yla bulunan optimum çözüm x 1=0, x 2=5 ve P 1=40 olup, ulaşılan maksimum kişi sayısını 40 milyon olarak alabileceğimizi gösterir. 2.adım G 1 hedefinin kötüleştirilmemesini sağlamak için 4x 1 8x 2 >=40 kısıtını modele ekle. Böylece 2.doğrusal programlama şu şekli alır: Min. P 2= 8x 1 24x 2 x 1 2x 2 <=10 x 1 <=6 4x 1 8x 2 >=40 (Ek kısıt) x 1, x 2>=0 2.doğrusal programlamanın TORA yla bulunan optimum çözümü P 2=96000 pb, x 1=6 dakika ve x 2=2dakikadır. Bu yöntemle aynı sayıda kişiye (P 1=40milyon) daha düşük maliyetle ulaşılır. Hedeflerin optimum kılınmasıyla bulunan bu çözüm, sadece hedeflere ulaşmaya çalışan Örnek deki çözüme göre çok daha iyidir. Biz aynı problemi sütun eleme kuralıyla çözebiliriz. Kural, aşağıda görüleceği gibi simpleks tablodaki tüm hedeflere ait amaç satırlarını ister. 1.doğrusal programlama (ulaşılan kişi sayısının maksimum kılınması): 1.doğrusal programlamanın simpleks tablosu her iki amaç satırını, hem P 1 i hem P 2 yi gösterir. Optimumluk durumu sadece P 1 amaç satırına uygulanır.p 2 satırı 1.doğrusal programlamada pasif bir rol oynar. Fakat 2.doğrusal programlamanın optimizasyonu için hazırlanan simpleks tablonun geri kalanı güncelleştirilmelidir. 1.doğrusal programlama iki yinelemede aşağıdaki gibi çözülür: Temel X1 X2 S1 S2 Çözüm P P S S P P X1 1\2 1 1\2 0 5 X Son tablo,x1=0, X2=5, ve P1=40 optimum çözümünü verir. Sütun eleme kuralı, doğrusal programlama optimum kılınmadan önce, doğrusal programlamanın optimum tablosundan zj-c j=0 olan X j temel dışı değişkenini elemek ister. Bunu yapmasının nedeni, bu değişkenlerin, kontrol edilememeleri durumunda düşük öncelikli optimizasyon

11 problemlerinde pozitif olabilmeleri, böylelikle de yüksek öncelikli çözümlerin kalitesini düşürmeleridir. 2. doğrusal programlama (maliyetin minimum kılınması):sütun eleme kuralı S1 i(zj-cj=4) elimine eder. P2 satırındaki görüleceği gibi, S1,elenmediği taktirde P2 yinelemelerinin başlangıcında giren değişken olacak ve x1=x2=0optimum çözümünü vererekp1probleminin optimum amaç değerini P1=40 tan P1=0 a kötüleştirecektir.(deneyin) P2 problemi minimizasyon problemidir. S1 in elenmesi üzerine, zj-cj=4(>0)olan X1 değişkeni P2 yi iyileştirir. Aşağıdaki tablo2. Doğrusal programlama yinelemesini göstermektedir.p1 satırı, 2. Dogrusal programlamanın amacına artık hizmet etmediği için silinmiştir. Yineleme Temel X1 X2 S1 S2 Çözüm P P X2 1\ S P P X /2 2 X Optimum çözüm, ulaşılan toplam kişi sayısının P1=40, toplam maliyeti P2=96 olarak veren X1=6, X2=2 değerleridir. Bu değerler daha önce bulunan değerlerin aynıdır. Problem kümesi8-3.b 1. Örnek deki bütçe hedefinin pb ye çıkarıldığını varsayın. Ulaşılan kişi sayısı hedefi 45milyon olarak kalır. Önceliği koruma yöntemiyle nasıl çözüme ulaşıldığını gösterin. 2. Problem 8.2a-1 i (Doğaşehir vergi modeli ) hedefler için aşağıdaki öncelik sırasını kullanarak çözün:g1-g2-g3-g4 3. Dev bir alışveriş merkezinde konser ve segiler gibi etkinliklerin düzenlenmesiyle ilgili Problem 8.2a-2 yi ele alarak gençler orta yaşlılar ve 60 yaş üzerindekiler için hedeflerin sırasıyla G1,G2,G3diye gösterildiğini varsayın. Problemleri aşağıdaki öncelik sıraları için ayrı ayrı çözün. a-g1-g2-g3. b-g3-g2-g1 Hedeflere ulaşmanın (veya ulaşamamanın)öncelik sırasının bir fonksiyonu olduğunu gösterin. 4. Önceliği koruma yöntemini kullanarak ve hedeflerin problemdeki aynı öncelik sırasına sahip olduğunu varsayarak üniversite modelini (Problem 8.2a-3)çözün KAYNAK Taha, H.A. Yöneylem araştırması (Baray Ş.A. ve Esnaf Ş. 6.Basımdan çeviri) 2005 Literatür Yayıncılık, İstanbul

Hedef programlama aşağıda verilen örnekle açıklanmıştır.

Hedef programlama aşağıda verilen örnekle açıklanmıştır. HEDEF PROGRAMLAMA 8.1 TEK AMAÇLIYA KARŞI ÇOK AMAÇLI PROGRAMLAMA Önceki bölümlerde tanıtılan doğrusal programlama modelleri tek bir amaç fonksiyonunun optimizasyonuyla karakterize edilir. Sistemin çok sayıda

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - II

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - II YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - II Araş. Gör. Murat SARI 1/35 I Giriş Biri diğerini izleyen ve karşılıklı etkileri olan bir dizi kararın bütünüyle ele alındığı problemler için geliştirilen karar modelleri ve bunların

Detaylı

Yöneylem Araştırması III

Yöneylem Araştırması III Yöneylem Araştırması III Doç. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III 1 BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA

Detaylı

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli)

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I DERS 2 NOTLAR Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) X, karar değişkenlerinin bir vektörü olsun. z, g 1, g 2,...,g m fonksiyonlardır.

Detaylı

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ Yöneylem Araştırması III Prof.Dr. Bilal TOKLU btoklu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA HEDEF

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL)

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik biçiminde verilmesi durumunda amaca

Detaylı

KISITLI OPTİMİZASYON

KISITLI OPTİMİZASYON KISITLI OPTİMİZASYON SİMPLEKS YÖNTEMİ Simpleks Yöntemi Simpleks yöntemi iteratif bir prosedürü gerektirir. Bu iterasyonlar ile gerçekçi çözümlerin olduğu bölgenin (S) bir köşesinden başlayarak amaç fonksiyonunun

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik

Detaylı

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler)

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler) 1*. Bir tekstil firması 3 ebatta (S-M-L) gömlek üretmektedir. Her bir gömleğin üretim maliyeti sırasıyla 3 pb., 4 pb. ve 6 pb. dir. Firmanın Türkiye çapındaki bayileri; haftada en az 2000 adet S, 3000

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY)

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY) DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY) 1 DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA İKİLİK (DUALİTE-DUALITY) Doğrusal programlama modelleri olarak adlandırılır. Aynı modelin değişik bir düzende oluşturulmasıyla Dual (İkilik)

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I /0 İçerik Matematiksel Modelin Kurulması Grafik Çözüm DP Terminolojisi DP Modelinin Standart Formu DP Varsayımları 2/0 Grafik Çözüm İki değişkenli (X, X2) modellerde kullanılabilir,

Detaylı

Matematiksel modellerin elemanları

Matematiksel modellerin elemanları Matematiksel modellerin elemanları Op#mizasyon ve Doğrusal Programlama Maksimizasyon ve Minimizasyon örnekleri, Doğrusal programlama modeli kurma uygulamaları 6. DERS 1. Karar değişkenleri: Bir karar verme

Detaylı

Yöneylem Araştırması II

Yöneylem Araştırması II Yöneylem Araştırması II Öğr. Gör. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr BÖLÜM I: Doğrusal Programlama Tekrarı Doğrusal Programlama Tanımı Doğrusal Programlama Varsayımları Grafik Çözüm Metodu Simpleks

Detaylı

TAMSAYILI PROGRAMLAMA

TAMSAYILI PROGRAMLAMA TAMSAYILI PROGRAMLAMA Doğrusal programlama problemlerinde sık sık çözümün tamsayı olması gereken durumlar ile karşılaşılır. Örneğin ele alınan problem masa, sandalye, otomobil vb. üretimlerinin optimum

Detaylı

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlamanın Temelleri Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlama Nedir? Bir Doğrusal Programlama Modeli doğrusal kısıtlar altında bir doğrusal ğ fonksiyonun değerini ğ maksimize yada minimize

Detaylı

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg)

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) Simplex ile Çözüm Yöntemi Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Doğrusal Programlama Modeli Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) 2 Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Yrd.Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Modelin Standard Hali Maksimizasyon

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

Duyarlılık Analizi, modelde veri olarak kabul edilmiş parametrelerde meydana gelen değişimlerin optimum çözüme etkisinin incelenmesidir.

Duyarlılık Analizi, modelde veri olarak kabul edilmiş parametrelerde meydana gelen değişimlerin optimum çözüme etkisinin incelenmesidir. ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I DERS IV NOTLAR Bağlayıcı Kısıtlar ve Bağlayıcı Olmayan Kısıtlar: Bağlayıcı Kısıtlar, denklemleri optimum çözüm noktasında kesişen kısıtlardır. Bağlayıcı-Olmayan Kısıtlar,

Detaylı

Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/

Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/ Yöneylem Araştırması I Dersi 2. Çalışma Soruları ve Cevapları/25.12.2016 1. Bir deri firması standart tasarımda el yapımı çanta ve bavul üretmektedir. Firma üretmekte olduğu her çanta başına 400TL, her

Detaylı

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma 2 13.1 Normal Dağılımın Standartlaştırılması Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma değerleriyle normal

Detaylı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı 4. Gölge Fiyat Kavramı 4.1. Gölge Fiyat Kavramı Gölge fiyatlar doğrusal programlama modellerinde kısıtlarla açıklanan kaynakların bizim için ne kadar değerli olduklarını gösterirler. Şimdi bir örnek üzerinde

Detaylı

Tek Değişkenli Optimizasyon OPTİMİZASYON. Gradient Tabanlı Yöntemler. Bisection (İkiye Bölme) Yöntemi

Tek Değişkenli Optimizasyon OPTİMİZASYON. Gradient Tabanlı Yöntemler. Bisection (İkiye Bölme) Yöntemi OPTİMİZASYON Gerçek hayatta, çok değişkenli optimizasyon problemleri karmaşıktır ve nadir olarak problem tek değişkenli olur. Bununla birlikte, tek değişkenli optimizasyon algoritmaları çok değişkenli

Detaylı

Çözümlemeleri" adlı yüksek lisans tezini başarıyla tamamlayarak 2001'de mezun oldu.

Çözümlemeleri adlı yüksek lisans tezini başarıyla tamamlayarak 2001'de mezun oldu. Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Mehmet KORKMAZ Özgeçmişi Mehmet KORKMAZ, 1975 yılında Malatya da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi memleketi olan Isparta da tamamladı. 1996 yılında İ.Ü. Orman Fakültesi,

Detaylı

ĐST 349 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 2006

ĐST 349 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 2006 ĐST 49 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 006 Adı Soyadı:KEY No: 1. Aşağıdaki problemi grafik yöntemle çözünüz. Đkinci kısıt için marjinal değeri belirleyiniz. Maximize Z X 1 + 4 X subject to: X

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş Dr. Özgür Kabak Doğrusal Olmayan Programlama Eğer bir Matematiksel Programlama modelinin amaç fonksiyonu ve/veya kısıtları doğrusal değil

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Bu bölümde eşitsizlik kısıtlarına bağlı bir doğrusal olmayan kısıta sahip problemin belirlenen stasyoner noktaları

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ SİMPLEKS TABLONUN YORUMU MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ Şu ana kadar verilen bir DP probleminin çözümünü ve çözüm şartlarını inceledik. Eğer orijinal modelin parametrelerinde bazı değişiklikler

Detaylı

Ders 11. Kısıtlamalı Minimizasyon Problemleri Alıştırmalar 11. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay

Ders 11. Kısıtlamalı Minimizasyon Problemleri Alıştırmalar 11. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay Bölüm 11 Ders 11 Kısıtlamalı Minimizasyon Problemleri 11.1 Alıştırmalar 11 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 1. Soru 1 Aşağıdaki problemlerde, dual problemi yazınız; dual problemi simpleks yöntemi

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/19 İçerik Yöneylem Araştırmasının Dalları Kullanım Alanları Yöneylem Araştırmasında Bazı Yöntemler Doğrusal (Lineer) Programlama, Oyun Teorisi, Dinamik Programlama, Tam Sayılı

Detaylı

ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI (OPERATIONAL RESEARCH) ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SUNUM PLANI Yöneylem araştırmasının Tanımı Tarihçesi Özellikleri Aşamaları Uygulama alanları Yöneylem

Detaylı

ATAMA (TAHSİS) MODELİ

ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ Doğrusal programlamada kullanılan bir başka hesaplama yöntemidir. Atama problemleri, doğrusal programlama (simpleks yöntem) veya transport probleminin çözüm

Detaylı

İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız.

İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız. ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI DERS 3 NOTLAR DP Modellerinin Standart Biçimde Gösterimi: İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız. Gepetto Marangozhanesi için DP modeli

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları Soru ) Aşağıda verilen adım geçiş matrisli Markov Zincirini ele alın..5.5..8 P=.5.75.6. a) Markov Zincirindeki haberleşen sınıfları yazın. b) Markov Zincirinin

Detaylı

Başlangıç Temel Programının Bilinmemesi Durumu

Başlangıç Temel Programının Bilinmemesi Durumu aşlangıç Temel Programının ilinmemesi Durumu İlgili kısıtlarda şartlar ( ) ise bunlara gevşek (slack) değişkenler eklenerek eşitliklere dönüştürülmektedir. Ancak sınırlayıcı şartlar ( ) veya ( = ) olduğu

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI PROJE ADI: TÜRKİYE DEKİ GELECEKTEKİ DOKTOR İHTİYACINI YÖNEYLEM ARASTIRMASI İLE BELİRLEMEK MEV KOLEJİ BASINKÖY OKULLARI

Detaylı

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OYUN TEORİSİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü TANIM ''Oyun Teorisi'', iki yada daha fazla rakibi belirli kurallar altında birleştirerek karşılıklı olarak çelişen olasılıklar

Detaylı

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin DUYARLILIK ANALİZİ Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin değişmesinin problemin optimal çözümü üzerine etkisini incelemektedir. Oluşturulan modeldeki

Detaylı

DETERMİNİSTİK DİNAMİK PROGRAMLAMA. Giriş

DETERMİNİSTİK DİNAMİK PROGRAMLAMA. Giriş DETERMİNİSTİK DİNAMİK PROGRAMLAMA Giriş Biri diğerini izleyen ve karşılıklı etkileri olan bir dizi kararın bütünüyle ele alındığı problemler için geliştirilen karar modelleri ve bunların çözümleri "dinamik

Detaylı

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ Özgür ARMANERİ Dokuz Eylül Üniversitesi Özet Bu çalışmada, bir montaj hattı

Detaylı

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I 4.1. Dışbükeylik ve Uç Nokta Bir d.p.p. de model kısıtlarını aynı anda sağlayan X X X karar değişkenleri... n vektörüne çözüm denir. Eğer bu

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ Örnek (2-5) Güzel-Giyim konfeksiyon piyasaya ceket, etek ve elbise yapmaktadır. Konfeksiyoncu, ceketi, eteği ve elbiseyi kendisinin A1, A2

Detaylı

II DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler)

II DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler) 1. Bir ayakkabı üretim firması 2 tür (kadın ve erkek) ayakkabı üretmektedir. Her bir ayakkabının üretim maliyeti sırasıyla 10 pb. ve 7 pb. dir. Firmanın Türkiye çapındaki bayileri; toplam olarak haftada

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2012-2013 ve 2013-2014 Bahar yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde

Detaylı

KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER Örnek 1: Bir boya fabrikası hem iç hem dış boya üretiyor. Boya üretiminde A ve B olmak üzere iki tip hammadde kullanılıyor. Bir günde A hammaddesinden

Detaylı

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2 OPTIMIZASYON.... Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu.... Türev...3.. Bir noktadaki türevin değeri...4.. Maksimum için Birinci Derece Koşulu...4.3. İkinci Derece Koşulu...5.4. Türev Kuralları...5

Detaylı

28 C j -Z j /2 0

28 C j -Z j /2 0 3.2.6. Dual Problem ve Ekonomik Yorumu Primal Model Z maks. = 4X 1 + 5X 2 (kar, pb/gün) X 1 + 2X 2 10 6X 1 + 6X 2 36 8X 1 + 4X 2 40 (işgücü, saat/gün) (Hammadde1, kg/gün) (Hammadde2, kg/gün) 4 5 0 0 0

Detaylı

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10 Bölüm 10 Ders 10 Simpleks Yöntemine Giriş 10.1 Alıştırmalar 10 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 197 198 BÖLÜM 10. DERS 10 1. Soru 1 1. Aşağıda verilen simpleks tablolarında temel, temel olmayan,

Detaylı

HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR

HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR Kısıtlı ve kısıtsız fonksiyonlar için maksimum veya minimum (ekstremum) noktalarının belirlenmesinde diferansiyel hesabı kullanarak çeşitli

Detaylı

Lineer Programlama. Doğrusal terimi, hem amaç hem de kısıtları temsil eden matematiksel fonksiyonların doğrusal olduğunu gösterir.

Lineer Programlama. Doğrusal terimi, hem amaç hem de kısıtları temsil eden matematiksel fonksiyonların doğrusal olduğunu gösterir. LİNEER PROGRAMLAMA Giriş Uygulamada karşılaşılan birçok optimizasyon problemi kısıtlar içerir. Yani optimizasyon probleminde amaç fonksiyonuna ilave olarak çözümü kısıtlayıcı ek denklemler mevcuttur. Bu

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Hessien Matris-Quadratik Form Mutlak ve Bölgesel Maksimum-Minimum Noktalar Giriş Kısıtlı ve kısıtsız fonksiyonlar için

Detaylı

KONU 13: GENEL UYGULAMA

KONU 13: GENEL UYGULAMA KONU : GENEL UYGULAMA Kahve üretimi apan bir şirket anı zamanda cezve ve fincan üretmektedir. Üretilen cezveler ve fincanlar boama kısmında işlem görmekte ve arıca fincanlar kaplanmaktadır. Bir cezve apımı

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak TP Çözümü TP problemlerinin çözümü için başlıca iki yaklaşım vardır kesme düzlemleri (cutting planes) dal sınır (branch and bound) tüm yaklaşımlar tekrarlı

Detaylı

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir.

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir. 7. Atama Modelleri: Atama modelleri belli işlerin veya görevlerin belli kişi veya kurumlara atanması ile alakalıdır. Doğrusal programlama modellerinin bir türüdür ve yapı itibariyle ulaştırma modellerine

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I Arş. Gör. Murat SARI 1/35 Giriş Tamsayılı doğrusal programlama (TDP), değişkenlerinden bazılarının veya tümünün tamsayılı (ya da kesikli) değerler aldığı bir doğrusal programlama

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Quadratic Programming Bir karesel programlama modeli aşağıdaki gibi tanımlanır. Amaç fonksiyonu: Maks.(veya Min.) z

Detaylı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta:

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: Genetik Algoritmalar Bölüm 1 Optimizasyon Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: adem.tuncer@yalova.edu.tr Optimizasyon? Optimizasyon Nedir? Eldeki kısıtlı kaynakları en iyi biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir.

Detaylı

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok 8.0.0 Şebeke Kavramları BÖLÜM III: Şebeke Modelleri Şebeke (Network) Sonlu sayıdaki düğümler kümesiyle, bunlarla bağlantılı oklar (veya dallar) kümesinin oluşturduğu yapı şeklinde tanımlanabilir ve (N,A)

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

4. Gölge Fiyat Kavramı ve Duyarlılık Analizleri:

4. Gölge Fiyat Kavramı ve Duyarlılık Analizleri: 4. Gölge Fiyat Kavramı ve Duyarlılık Analizleri: 4.1. Gölge Fiyat Kavramı Gölge fiyatlar doğrusal programlama modellerinde kısıtlarla açıklanan kaynakların bizim için ne kadar değerli olduklarını gösterirler.

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ 1 Dr. Mevlüt Camgöz İçerik Tek Endeks / Pazar Modeli Sistematik Risk Sistematik Olmayan Risk Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli (SVFM)

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/71 İçerik n Bulunması Kuzey-Batı Köşe Yöntemi En Küçük Maliyetli Göze Yöntemi Sıra / Sütun En Küçüğü Yöntemi Vogel Yaklaşım Metodu (VAM) Optimum Çözümün Bulunması Atlama Taşı

Detaylı

SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı

SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ENM53 Doğrusal Programlamada İleri Teknikler SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 6 AÇIKLAMA Bu sununun

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

Bu bölüm, tamsayılı programlamanın uygulamalarıyla başlamakta, ardından da TDP algoritmaları sunulmaktadır.

Bu bölüm, tamsayılı programlamanın uygulamalarıyla başlamakta, ardından da TDP algoritmaları sunulmaktadır. TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (TDP) Tamsayılı doğrusal programlama (TDP), değişkenlerinden bazılarının veya tümünün tamsayılı (ya da kesikli) değerler aldığı bir doğrusal programlama problemidir. Son

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Doğrusal Ara Değer Hesabı Lagrance Polinom İnterpolasyonu

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

İbrahim Küçükkoç Arş. Gör.

İbrahim Küçükkoç Arş. Gör. Doğrusal Programlamada Karışım Problemleri İbrahim Küçükkoç Arş. Gör. Balikesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çağış Kampüsü 10145 / Balıkesir 0 (266) 6121194

Detaylı

Üçüncü adımda ifade edilen özel kısıtları oluģturabilmek için iki genel yöntem geliģtirilmiģtir:

Üçüncü adımda ifade edilen özel kısıtları oluģturabilmek için iki genel yöntem geliģtirilmiģtir: TAMSAYILI DOGRUSAL PROGRAMLAMA ALGORİTMALARI TDP Algoritmaları, doğrusal programlamanın baģarılı sonuçlar ve yöntemlerinden yararlanma üzerine inģa edilmiģtir. Bu algoritmalardaki stratejiler üç adım içermektedir:

Detaylı

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir.

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir. T C S D Ü M Ü H E N D İ S L İ K F A K Ü L T E S İ - M A K İ N A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü MAK-307 OTM317 Müh. İstatistik İstatistiği ÖĞRENCİNİN: ADI - SOYADI ÖĞRETİMİ NOSU İMZASI 1.Ö 2.Ö A B

Detaylı

Kısıtsız Optimizasyon OPTİMİZASYON Kısıtsız Optimizasyon

Kısıtsız Optimizasyon OPTİMİZASYON Kısıtsız Optimizasyon OPTİMİZASYON Bu bölümde çok değişkenli kısıtsız optimizasyon problemlerinin çözüm yöntemleri incelenecektir. Bu bölümde anlatılacak yöntemler, kısıtlı optimizasyon problemlerini de çözebilmektedir. Bunun

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ TRANSPORTASYON (TAŞIMA, ULAŞTIRMA) TRANSİT TAŞIMA (TRANSSHIPMENT) ATAMA (TAHSİS) TRANSPORTASYON (TAŞIMA) (ULAŞTIRMA) TRANSPORTASYON Malların birden fazla üretim (kaynak,

Detaylı

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan 1 Ders Planı 1. Karar Problemleri i. Karar problemlerinin bileşenleri ii. Değerler, amaçlar, bağlam iii. Etki diagramları 2. Model Girdilerinde Belirsizlik

Detaylı

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem 3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü 3.2.1. Primal Simpleks Yöntem Grafik çözüm yönteminde gördüğümüz gibi optimal çözüm noktası, her zaman uygun çözüm alanının bir köşe noktası ya da uç noktası

Detaylı

ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI

ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI Doğru yanıtlar kırmızı renkte verilmiştir. 1. Problemlerin her zaman sıradan

Detaylı

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Standart modellerde öncelikle kısıt denklemleri eşitlik haline çevrilmelidir. Öncelikle ilk kısıta bakalım.

Standart modellerde öncelikle kısıt denklemleri eşitlik haline çevrilmelidir. Öncelikle ilk kısıta bakalım. 3. Simpleks Yöntem Doğrusal programlama modelleri grafik yöntem dışında simpleks yöntem adı altında özel bir yöntemle çözülebilir. Bu yöntem Simple Matrix kelimlerinin kısaltmasıdır ve bir çeşit matris

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri 3.2.4. Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri Duyarlılık analizinde doğrusal programlama modelinin parametrelerindeki değişikliklerinin optimal çözüm üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Herhangi bir

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

ii) S 2LW 2WH 2LW 2WH S 2WH 2LW S 3( x 1) 5( x 2) 5 3x 3 5x x Maliye Bölümü EKON 103 Matematik I / Mart 2018 Proje 2 CEVAPLAR C.1) C.

ii) S 2LW 2WH 2LW 2WH S 2WH 2LW S 3( x 1) 5( x 2) 5 3x 3 5x x Maliye Bölümü EKON 103 Matematik I / Mart 2018 Proje 2 CEVAPLAR C.1) C. C.1) x1 x 1 4 4( x1) x 6 4x 4 x 6 x 46 x Maliye Bölümü EKON 10 Matematik I / Mart 018 Proje CEVAPLAR C.) i) S LW WH LW WH S LW WH S W W W S L H W ii) S LW WH WH LW S WH LW S W W W S H L W C.) ( x1) 5(

Detaylı

Rasgele Sayı Üretme. Rasgele Sayıların Özellikleri. İki önemli istaiksel özelliği var :

Rasgele Sayı Üretme. Rasgele Sayıların Özellikleri. İki önemli istaiksel özelliği var : Rasgele Sayı Üretme Rasgele Sayıların Özellikleri İki önemli istaiksel özelliği var : Düzgünlük (Uniformity) Bağımsızlık R i, rasgele sayısı olasılık yoğunluk fonksiyonu aşağıdaki gibi olan uniform bir

Detaylı

VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME

VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME BETİMLEYİCİ İSTATİSTİK VERİ KÜMELERİNİ BETİMLEME Bir amaç için derlenen verilerin tamamının olduğu, veri kümesindeki birimlerin sayısal değerlerinden faydalanarak açık ve net bir şekilde ilgilenilen özellik

Detaylı

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2016-2017 Güz Dönemi Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 2 Tesis Yer Seçimi Problemi (TYSP) TEK AMAÇLI

Detaylı

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 66 Bölüm 6 Ders 06 Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 6.1 Çözümler:Alıştırmalar 06 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay Ön Bilgi: z = f (x, y) fonksiyonu 3-boyutlu uzayda bir yüzeyin denklemidir.

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2 TP Modelleme. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2 TP Modelleme. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 TP Modelleme Dr. Özgür Kabak Çek Tahsilatı Ofisi Örneği Bir Amerikan şirketinin Birleşik Devletlerdeki müşterilerinin ödemelerini gönderdikleri çekler ile topladığını varsayalım.

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI. Prof. Dr. Nezir KÖSE

GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI. Prof. Dr. Nezir KÖSE GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI Prof. Dr. Nezir KÖSE 30.12.2013 S-1) Ankara ilinde satın alınan televizyonların %40 ı A-firması tarafından üretilmektedir.

Detaylı