KENTSEL EKONOMĐK BÜYÜMEDE SERBEST BÖLGELER: POLĐTĐK VEYA EKONOMĐK TERCĐH MĐ?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KENTSEL EKONOMĐK BÜYÜMEDE SERBEST BÖLGELER: POLĐTĐK VEYA EKONOMĐK TERCĐH MĐ?"

Transkript

1 KENTSEL EKONOMĐK BÜYÜMEDE SERBEST BÖLGELER: POLĐTĐK VEYA EKONOMĐK TERCĐH MĐ? Lütfü ÖZTÜRK (*) M. Kemal DEĞER (**) Sevg DEĞER (***) Özet: Bu çalışmada, Türkye dek Serbest Bölge (SB) uygulamalarının kentsel büyüme üzerndek etkler araştırılmıştır. Bu çerçevede dönem verlerne sağlıklı br şeklde ulaşılablen 72 l dkkate alınarak, SB'lern bulundukları llere olan ekonomk katkısı ncelenmştr. Đçsel büyüme eştlğnn kullanıldığı çalışmada, nüfus artış hızı, özel yatırımlar, kamu yatırımları ve car harcamalar, altyapı ve coğraf konum gb değşkenlern kentlern ekonomk büyümesne olan etkler de dkkate alınmıştır. Analz sonuçlara göre llern coğraf konumu ve kullanılan kredler, ekonomk büyüme üzernde statstk açıdan anlamlı ve poztf etklere neden olurken, ller arasında gelr yakınsamasına şaret edecek şeklde, kş başına başlangıç gelr düzey le ekonomk büyüme arasında anlamlı ve negatf lşkler bulunmuştur. SB'ler temslen kullanılan gölge değşkenn katsayısı poztf olmakla brlkte statstk açıdan anlamlılık taşımamaktadır. Ancak, denz kenarındak SB'ler dkkate alacak şeklde yenden yapılan kestrmlerde, lgl değşken le llern ekonomk büyümes arasında statstk açıdan anlamlı sayılablecek lşklern yakalanması, SB'lern kuruluş yer terchlernde ekonomk faktörlerden çok syas kararların etkl olduğuna şaret etmektedr. Anahtar Kelmeler: Serbest Bölgeler, Yerel Ekonomk Kalkınma, Kent Ekonomler, Kentsel Ekonomk Büyüme Dnamkler. Abstract: In ths study, t has been examned the affects of Free Zones on local economc growth n Turkey. Contrbutons of Free Zones on economes of provnces where they have been establshed have been estmated by consderng avalable data of 72 provnces. The affects of prvate sector nvestments, publc nvestments, publc current and nfrastructure expendtures, geographcal locaton and the rate of populaton growth on economc growth of provnces have been studed usng endogenous growth equaton. Accordng to results of analyss, geographcal locaton and credts have statstcally sgnfcant and postve affects on economc growth, whle ntal per capta ncome of provnces have statstcally sgnfcant and negatve affects whch ndcate ncome convergence among provnces. Coeffcent of dummy varable used for Free Zones has statstcally nsgnfcant and postve sgn. When the dummy of Free Zones has been reorganzed by consderng whether provnces has seaport or not, results of estmaton ndcate that Free Zones have postve affects on economc growth of provnces whch have seaport. Consequently, t can be sad that the decson of locatonal choce of Free Zone has been made usng poltcal benefts than economc feasbltes. Key Words: Free Zones, Local Economc Development, Urban Economes, Economc Growth Dynamcs, (*) Doç. Dr. Atatürk Ünverstes ĐĐBF Đktsat Bölümü (**) Doç. Dr. Atatürk Ünverstes ĐĐBF Đktsat Bölümü (***) Atatürk Ünverstes, Sosyal Blmler Ensttüsü, Đktsat Bölümü Doktora Öğrencs.

2 364 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER I.Grş 1980 l yıllarda hracata yönelk sanayleşme kapsamında br çok lde Serbest Bölge (SB) kurulmaya başlamıştır. Kuruluş amaçları arasında sthdamı artırmak, yabancı sermaye çekmek, teknk ve yönetmsel blg transfer ve hracatı artırmak gb beklentler bulunan SB ler, öncelkle Đstanbul, Đzmr ve Mersn gb genş hnterlandı ve şlek lmanları bulunan gelşmş llere kurulmuştur. Ancak, popülst poltkaların uygulandığı 1990 lı yıllarda SB ler Erzurum, Mardn ve Rze gb ülkenn nspeten ger kalmış llerne de kurulmaya başlanmış ve bu bölgelern yerel ekonomk kalkınmaya hzmet edeceğ dda edlmştr. Gelşmş llerde kurulan bu tür bölgelern hedeflenen amaçlara ulaşıp ulaşmadığı tartışmalı durumda ken, Erzurum ve Mardn gb llere kurulmuş SB lerde kamu personel dışında çalışanın ve dış tcaret yapan cdd br frmanın bulunmayışı, 1990 lı yıllarda bu bölgeler kurulurken hang krterlern dkkate alındığını da tartışılır kılmaktadır. Bu çalışmada, Türkye dek kentsel büyümenn belrleycler dkkate alınarak SB uygulamalarının kent ekonomlerne olan etks araştırılacaktır. Dğer br deyşle, SB lern kurulduğu llern ekonomk kalkınmasına br katkıda bulunup bulunmadığı test edlecektr. Öncelkle dünyada bu tür bölgelern yerel kalkınmada kullanılışı ele alınacak, daha sonra Türkye dek uygulamalara kısaca yer verlecektr. Çalışmada, yılı verler ve kş başına üretm eştlğ kullanarak Türkye de kentsel büyümeye etk eden değşkenler, SB uygulamaları da dkkate alınarak analz edlmeye çalışılacaktır. Son olarak, elde edlen amprk bulgular değerlendrlerek SB ler hakkında br takım poltka önerlernde bulunulacaktır. II. Yerel Kalkınmada Serbest Bölgelern Kullanılması Serbest bölgeler (SB), br ülkenn syasal sınırları çnde bulunmakla brlkte, özellkle gümrük uygulamaları gb çeştl dış tcaret kısıtlamalarının ve çeştl yasal uygulamaların dışında bırakılmış alanlardır. Bu bölgelerdek frmalara sağlanan gümrük ayrıcalıklarının yanı sıra, çeştl verg muafyetler tanınmakta, dünya standartlarında letşm ve haberleşme gb altyapı olanakları sunulmakta ve hracata yönelk üretm çeştl şekllerde sübvanse edlmektedr. Gelşmekte Olan Ülkelerde (GOÜ) SB ler, hracatın artırılması, yabancı yatırımların özendrlmes, teknoloj ve blg transfer ve yerl şgücüne sthdam olanakları yaratılması gb amaçlarla oluşturulmaktadır. Bu nedenle GOÜ lerdek SB ler genellkle Serbest Üretm Bölgeler (Free Producton Zone) veya Đhraç Đşlem Bölges (Export Processng Zone) olarak tanımlanmaktadır. Gelşmş ülkelerdek (GÜ) SB lerde se tcaret ön plana çıktığından bu bölgeler Serbest Tcaret Bölges (Free Trade Zone) veya Dış Tcaret Bölges (Foregn Trade Zone) olarak adlandırılmaktadır. Türkye dek SB uygulamaları se hem tcaret hem de üretm amacıyla oluşturulduğundan serbest bölge (Free Zone) olarak adlandırılmıştır.

3 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: Ulusal kalkınmaları çn sermaye kıtlığı çeken GOÜ lern, bölgesel ve yerel kalkınma gb kncl sayılablecek poltkalara ayıracak ulusal kaynakları sınırlıdır. Ancak, 1960 lı yıllarda görülen GÜ kaynaklı yabancı yatırımların GOÜ lere doğru akışındak artış, GOÜ hükümetlerne bölgesel ger kalmışlık problemlerne de eğlme fırsatı vermştr. Çünkü, 1970 l yıllarda artış gösteren yabancı yatırımlar, hammadde şlemes yanında düşük ücretler ve bol şgücünden faydalanmak gb dğer güdüler de ön planda tutuyorlardı. Dğer br deyşle, 1960 lı ve 1970 l yıllarda ortaya çıkan yabancı sermaye akımları GOÜ lere, yabancı yatırımları ve bu tür yatırımları ülkelerne çekmekte br araç olarak kullandıkları SB ler bölgesel ve yerel kalkınmada br araç olarak kullanablme fırsatı vermşt (Öztürk, 1998: 99). Bu bağlamda, günümüzde Uzak Doğu dak ülkelerde (örneğn Flpnlerde) yabancı yatırımlar bölgesel kalkınma planlarının belrleyc unsurlarından br olmaktadır. Ntekm 1970 l yıllarda SB ler özellkle Güney Kore ve Tayvan gb ülkelerde ulusal kalkınma poltkalarının tamamlayıcı br aracı olmalarına ek olarak bölgesel kalkınma poltkaların da etkl araçları olmuşlardır (Rondnell, 1990). Asyalı planlamacıların çoğu, SB lern yerl sanaylerde ş bulmakta güçlük çeken nsanları sthdam edeceğ, yerl üretm merkezlernn ve tarımdak vermllkler yüksek olmayan bölgelern kaynaklarını kullanacağı ve çarpan etks yaratarak ulusal kalkınmaya olduğu kadar bölgesel kalkınmaya da yardım eden etkler yayacağı düşüncesndeydler (Rondnell, 1987: 90). Aynı şeklde, SB ler dğer GOÜ planlamacıları tarafından da temelde bölgeye özgü ve büyümeye yardımcı br araç olarak da görülmüşlerdr. Çünkü SB ler, bölgesel ve ulusal karşılaştırmalı üstünlüklern çok etkn br şeklde kullanılmasına zn verrken ve bölgesel ekonomk yapının gelşmn hızlandırırken, bölgesel otortelere br çok açıdan kend dönüşüm stratejlern ve ekonomk öncelklern belrleme fırsatını vereblr. Bu nedenle, br çok GOÜ de, SB lern br ülkenn hracatı çn büyük pazarlar yaratacağı, yerel sanaylerle ler ve ger bağlantılar kuracağı ve böylece çarpan etks yaratarak yerel ekonomler üzernde de olumlu etkler ortaya çıkaracağı umulmuştur (Ahrens ve Meyer-Baudeck, 1995: 88) l yıllardak bu beklentlern gerçek dışı olmadığını br çok ülkedek başarılı SB deneym göstermektedr. Ntekm, Güney Kore dek Masan ve Ir, Flpnler dek Bataan ve Malezya dak SB lern yanısıra, Çn'dek Özel Ekonomk Bölgeler (Specal Economc Zone), br çok ülkede SB lern bölgesel kalkınmayı olumlu yönde etkledğn göstermştr. Öyle k, SB lern kurulduğu yıllarda çoğu küçük br kasaba olan ve geleneksel olarak tarıma dayalı br ekonoms olan ger kalmış bölgeler (örneğn Malezya dak Penang Bölges), SB lern kurulması ve başarılı olmalarından sonra hızlı br büyüme, büyük ölçüde sanayleşme ve ülkenn gelşmş bölgeler arasına grme başarısını göstermştr. Bazı ülkelerde se bu bölgeler, ülkenn sanay ve teknoloj merkezler olmuşlardır (Ahrens ve Meyer-Baudeck, 1995: 95).

4 366 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER Đlk kurulan SB lerden Kandla SB snn (1965) kuruluş aşamalarında Hndstan Hükümet bu bölgenn kurulduğu yörenn (Kutch un) ger kalmış alanları çn br büyüme merkez gb şletleceğn lan etmes gb, brçok GOÜ hükümet bu bölgelern aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da hzmet edeceğn vurgulamıştır (Kumar, 1987: 1310). Ancak, SB ler (dolayısıyla yabancı yatırımları) bölgesel kalkınma amacıyla kullanan ya da bunu açıklayan lk ülke Flpnler olmuştur (Spnanger, 1984: 71). Flpnler'de 1972 yılında kurulan Bataan SB s modern ulaşım olanakları sağlanarak ülkenn görece daha ger kalmış br yöresnde kurulmuş ve bu bölgelerde yatırım yapacak yabancı yatırımcılara yurt çnden uygun borçlanma olanakları sağlanmıştır (Warr, 1987: 224). Böylece, SB ger kalmış br bölgenn sanayleşmes çn başarılı br bçmde kullanılmıştır. Adı geçen SB ler genel kalkınma planının br parçası olarak öncelkle yabancı yatırımların ülkeye çeklmesne hzmet etmştr; ancak, aynı zamanda bu bölgeler, ucuz şgücü fazlası bulunan kırsal bölgelere kurularak bölgesel kalkınmanın da br aracı olarak hzmette bulunmuştur (Ahrens ve Meyer- Baudeck, 1995: 90). Yne bu bölgeler, Çn dek hracata yönelk ulusal poltkaların ve ekonomnn modernleşmes gb amaçların yanı sıra, hracat bazlı bölgesel kalkınma poltkaların da etkl araçları olmuşlardır (Fan, 1997: 623). Uzak Doğudak SB lern bölgesel kalkınmada k olumlu etks dğer GOÜ lerde de bu tür bölgelern bölgesel kalkınma çn araç olarak kullanılmasını gündeme getrmştr. Örneğn, 1989 yılında Polonya'da yalnız bölgesel kalkınma amacıyla yed adet SB kurulmuştur (Ahrens ve Meyer- Baudeck, 1995: 93). GOÜ lerde görülen bu gelşmeler yurt ç kaynaklarının yeterszlğ ve bu kaynakların fırsat malyetlernn yükseklğ nedenyle, yabancı yatırımların veya Çok Uluslu Şrketlern (ÇUŞ) sağlayacağı sthdam gb olumlu ekonomk etklern bölgesel kalkınmada kullanılması fkrne dayanmaktadır. Çünkü, ÇUŞ ler Belçka da olduğu gb ev sahb ülkelern uyguladığı özendrc bölgesel poltkalardan etkleneblrken (Yonnapoulos ve Dunnng, 1976: 390), Njerya nın Bendel Bölges nde olduğu gb bazen öneml sthdam ve gelr etkler yaratarak bölgesel kalkınmada öneml br çarpan etksne de sahp olablmektedrler (Abumere, 1978: 662). Ancak, Yonnapoulos ve Dunnng nde şaret ettğ gb ÇUŞ lern bölgesel poltka özendrclernden etklenmes öncelkle bu şrketlern hem kendlernn, hem de ürünlernn ntelkleryle lşkl br çok faktör bulunmaktadır (Yannopoulos ve Dunnng, 1976: 389). Örneğn, G.L. Rueber, GOÜ lerde uygulanan bölgesel özendrclere hracata yönelk üretm yapan ÇUŞ lern, yurt ç pyasaya yönelk üretm yapan ÇUŞ lerden daha çok lg gösterdğn belrtmştr (Rueber, 1973). SB ler br tür bölgesel poltka aracı olarak ele aldığımızda, bu bölgeler sahp oldukları özendrcler le emek-yoğun ve hracata yönelk üretm yapacak yabancı yatırımları çekeblrler. Ancak, öncelkle ÇUŞ ler tarafından br ülkeye

5 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: yatırım kararı verldkten sonra SB lern yer seçmnde dkkate alınacağı ve ÇUŞ n bu bölgelerde üretmde bulunmakla elde edeceğ mal özendrclerle, yne bu bölgede üretmde bulunmanın neden olacağı naklye malyet gb olumsuzlukları da karşılaştıracağını dkkate almak gerekr. Daha sonra SB bağlamında da ele alınacak olan ÇUŞ şrketlern bölge üzernde öneml br etksnn olması se; kısa dönemde sayılarına, ölçeklerne ve tplerne yan br ölçüde yaratacakları sthdama, uzun dönemde se bölge le kuracakları lerye ve gerye doğru bağlantılara ve neden olacakları dışşal ekonomlere bağlı olacağı söyleneblr (Öztürk, 1998). Bölgesel kalkınma lteratüründe Dışsal Bölgesel Kalkınma olarak da adlandırılan bu tür yaklaşımlar, GÜ lerde de yabancı yatırımların hükümetlerce azgelşmş bölgelere yönlendrlmesnn temeln oluşturmaktadır (Sengenberger, 1993: 319). Örneğn Đngltere de ÇUŞ ler, bu şrketlern ger kamış bölgelerde sağladığı sthdam olanakları dkkate alındığında, bu nedene dayalı bölgesel ekonomk eştszlkler azaltma yeteneğne sahp araçlar olarak görülmektedr (McDermot, 1979: 287). III. Türkye de Serbest Bölge Uygulamaları Türkye de 1920 l yılların sonlarından 24 Ocak 1980 kararlarına kadar yapılan br çok SB kurma grşm çeştl nedenlerden dolayı başarıya ulaşamamıştır (Bakır, 1984: 6). Ancak, hracata yönelk sanayleşme çerçevesnde, 1980 l yılların sonlarına doğru ülkenn öncelkle şlek lmanları olan Mersn, Antalya, Đstanbul, Đzmr, Adana-Yumurtalık ve Trabzon gb br çok yernde Serbest Bölge oluşturulmaya başlanmıştır. Bu bölgelern hracatı artıracağı ve şszlğe çözüm olacağı düşüncesyle hükümetlerce desteklenmştr. Ancak, SB lerde uygulanan gümrük muafyetnn yanı sıra, serbest bölgeden elde edlen her türlü gelre sağlanan verg muafyet bazı kesmlern çeştl llerde serbest bölge kurulması çn taleplernn artmasına neden olmuştur. Bu duruma 1980 sonrası ekonom poltkalarındak değşklkler de öneml etkde bulunmuştur. Ntekm, her le br serbest bölge mantığını yürüten hükümetler dönemnde Erzurum, Mardn ve Rze gb ger kalmış llerde de SB ler oluşturulmuştur (Güllülü, v.d., 2001). Aynı şeklde, Türkye dek SB ler yabancı yatırımlardan çok yerl yatırımcıların lgsn çekerken, brkaç stsna dışında bu bölgeler, dış tcaret yapan yerl frmalar tarafından gümrüksüz antrepo olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dğer br deyşle, Türkye dek SB lerde Uzak Doğu dak SB lern aksne yerl frmaların vergden ve denetmden kaçmak çn sığındıkları lmanlar olmuştur. Ntekm, Tablo 1'de verlen SB lerdek sthdam statstkler, bu bölgelern hang amaçla kurulduğunu ve ne kadar başarılı olduğunun da br göstergesdr.

6 368 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER Tablo 1: Serbest Bölgelerde Đsthdam ( ) Büro Bölgeler Đşç Dğer Toplam Personel Ege Bursa Mersn Kocael Antalya Đstanbul Der Avrupa Menemen Đstanbul AHL Kayser TÜBĐTAK-MAM Đstanbul Trakya Adana-Yumurtalık Gazantep Samsun Denzl Trabzon Rze Mardn Doğu Anadolu Toplam Kaynak: Dış Tcaret Müsteşarlığı, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü. Tablo 1 de görüleceğ üzere sthdam rakamlarının yüksek olduğu SB ler ülkenn görece gelşmş bölgelernde yer alırken, öneml br faalyet görülmeyen SB ler ger kalmış bölgelerde bulunmaktadır. Söz konusu durum bölgelern tcaret hacm ve bölgelerde faalyette bulunan frma sayılarında da benzerlk göstermektedr. SB lern ulusal bazda hracatı artırma, yen teknolojler getrme ve sthdamı artırma gb amaçlarına ne kadar ulaştığı konusu ayrı br çalışma konusunu oluşturmaktadır. Ancak, bölgesel bağlamda SB lern kuruldukları ger kalmış llere br çok açıdan öneml br katkı sağlamadığı görülmektedr. Bu durum SB lern başarılı olma koşulları açısından olağan dışı br durum değldr. Çünkü, SB lern beklenen faydaları sağlayablmes çn gerekl olan br çok krter bulunmaktadır (Öztürk, 2002). Bu krterlern br çoğuna uygun olmayan ve ger kalmış bölgelerde kurulan

7 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: SB lern gerek yerel gerekse ülke ekonomsne br katkı sağlamasını beklemek doğru olmayacaktır. Kısaca, SB lern mevcut durumu bu bölgelern ktsad krterlerden çok, poltk beklentlerden yola çıkılarak kurulduğuna şaret etmektedr. Ntekm, bu çalışmada yapılan analzler de bu yönde değerlendrleblecek bulguları ortaya koymaktadır. IV. Model ve Değşkenler SB lern kuruldukları llere olan etksn araştırmadan önce, llern büyümesne etk eden faktörler dkkate almak gerekmektedr. Bu nedenle kentsel düzeyde yerel büyüme determnantlarını belrlemek çn, kamu yatırımlarının tamamlayıcılığı ve altyapı faktörler üzerne dkkatler çeken çsel büyüme teorsnden hareketle şekllendrlen br üretm fonksyonundan yararlanılmıştır. Bu üretm eştlğ aşağıdak gb br fonksyonel lşk le tanımlanmaktadır. Y = F(L, K, R, G ) (1) Burada Y, toplam üretm; L, toplam şgücünü; K, toplam sermaye stokunu; R, altyapı olanaklarını; G, hükümet harcamalarını ve alt ndste yer alan, ller temsl etmektedr. Bu eştlğn her k tarafı nüfusa (Pt) bölündüğünde, kş başına sermaye stokunun, toplam şgücünün nüfusa oranının, kş başına altyapı olanaklarının ve kş başına hükümet harcamalarının br fonksyonu olan kş başına üretm fonksyonu elde edlr. Bu eştlk se aşağıdak şeklde fonksyonel br formda fade edlr: y = f(l, k, r, g ) (2) Eştlk (2) nn toplam dferansyeller alındığında ve elde edlen eştlğn her k tarafı y le bölündüğünde, aşağıdak gb br büyüme eştlğne ulaşılır: g y & = α 1P & ++ α 2 + α 3 + α 4 L& + + α 5 R& (3) y y Eştlk (3) de P, nüfus artış hızını ve yatırımları temsl ederken, dğer değşkenler daha önceden tanımlandığı gbdr. Eştlk (3), ekonomk büyüme lşklernn anlaşılmasında genel çerçevey sağlamasına rağmen, bu büyüme eştlğ, bazı vekl ve gölge değşkenlern lavesyle genşletlmştr. Eştlk (4), regresyon analzlernde kullanılacak olan nha büyüme eştlğn yansıtmaktadır: y& TC = α + α P& α 2 Y UPGE Y + α Y α R& + α GEO++ α FZ + ε α 8 4 PGE Y + α 5 (4)

8 370 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER SB lern kentsel büyüme üzerndek etkler, dönemnde kurulan veya daha önceden kurulmuş serbest bölgelere sahp llere 1; SB bulunmayan llere 0 verlmek kaydı le oluşturulan br gölge değşken (FZ) yardımıyla ortaya konulacaktır. Bununla brlkte Türkye ekonomsnde belrgn br şeklde kendn hssettren coğraf kutuplaşmanın varlığı, modele başka br gölge değşkenn dahl le belrlenmeye çalışılacaktır. Türkye nn gelşmş ller, coğraf olarak ülkenn batı kesmnde yer almaktadır. Ülkenn batı kesmn oluşturan Ege ve Marmara Bölgeler ndek llere 1; dğerlerne 0 verlmek suretyle oluşturulan gölge değşken GEO sm le modele dahl edlmştr. Bununla brlkte l düzeynde yerl yatırım tutarlarının elde edlememes nedenyle bu değşken yerne llerde kullanılan kredler (TC), temsl br değşken olarak değerlendrlmştr. Ayrıca altyapının çok çeştl boyutları olmasına rağmen, uygulamalı çalışmalarda altyapı değşken yerne sıklıkla kullanılan asfalt yol uzunlukları ( R & ) kullanılmıştır (Buurman ve Retveld, 1999: 45). Çalışmada son olarak kamunun llern ekonomk büyümesnde anlamlı br faktör olup olmadığı, verml (PGE) ve vermsz kamu harcamalarının (UPGE) l GSYĐH çndek payları şeklndek br ayrım le belrlenmeye çalışılmıştır. V. Tahmn Sonuçları Çalışmada 72 ln yıllarına at verlernden hareketle elde edlen ortalamaları dkkate alan yatay-kest regresyon analzler gerçekleştrlmştr. Çalışma dönemnn 2000 yılına kadar sınırlı kalmasının neden, l bazında GSYĐH verlernn 2001 yılından sonra Türkye Đstatstk Kurumu (TÜĐK) tarafından üretlmemesdr. Ayrıca, 2001 yılının krz yılı olması nedenyle çalışma bulgularında sapmalara yol açableceğ düşüncesyle 2001 yılı verler de analz kapsamı dışında tutulmuştur. Tablo 2, model kapsamındak değşkenlere at br takım özet statstkler sunmaktadır. Tablo 2: Değşkenlere At Tanımlayıcı Đstatstkler y& P & TC Y R & PGE Y UPGE Y Y 0 Ortalama Medyan Maksmum Mnmum Standart Sapma Olasılık Đl Sayısı Değşkenlere at tanımlayıcı statstklerden elde edlen sonuçlara göre Türkye de dönem l büyümes %1.9 olarak gerçekleşmştr. Bu dönemde en yüksek büyüme hızına sahp l, %5.6 le Kastamonu olmuşken; -

9 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: %4,6 le Srt en şddetl ekonomk küçülmey yaşayan l olmuştur. Dğer taraftan söz konusu dönemde nüfus artış hızı, %0.8 olarak gerçekleşrken; nüfus artış hızının en yüksek olduğu ller sırasıyla Antalya (%3.9), Kocael (%3.8), Đstanbul (%3.6), Đzmr (%3.4) ve Bursa (%3.2) dır. Bu kentlerde nüfus artış hızının yüksek olmasının altında yatan etken, doğum oranlarının yükseklğnden zyade, ülkenn malat sanay ve hzmetler sektörünün cazbe merkezler konumunda olmaları nedenyle dğer yörelerden yoğun br nsan göçüne maruz kalmalarıdır. Örneğn ortalamalarına dayanan nüfus artış hızı rakamlarına bakıldığında, az gelşmş llern genellkle negatf skorlar kaydettğ ve %5.2 le Tuncel nn en fazla nüfus göçü veren l olduğu anlaşılmaktadır. Dğer taraftan özel sektörün ekonom çndek büyüklüğünü görmek açısından llerde kullanılan toplam kredlern l GSYĐH sı çndek payı, ortalama olarak %13.4 olarak gerçekleşmştr. Bu değşken açısından standart sapmanın oldukça yüksek olduğu dkkat çekmektedr. %145 le Gresun en fazla kred kullanım oranına sahp l konumunda ken, kullanılan kredler aracılığıyla özel sektör büyüklüğünün en düşük boyutlarda kaldığı ller %2 le Şırnak, Batman ve Srt tr. Özel sektör yatırımları açısından önem arz eden temel ulaşım altyapısının varlığı, llerdek kş başına asfalt karayolu uzunluklarıyla ölçülmeye çalışılmıştır. Bu değşkene at ortalama verlerne göre kş başına yol uzunlukları yılda ortalama %6.2 oranında artış göstermştr. Kş başına yol uzunluğu artışında %16.6 le Tuncel en fazla artış yaşayan l konumunda ken, yoğun nüfus göçüne maruz kalan Đstanbul, kş başına yol uzunluklarında yıllık ortalama %2.8 lk br azalış yaşamıştır. Đl ekonomler çnde kamunun büyüklüğünü ölçmek amacıyla kullanılan kamunun vermsz car harcamaları le kamu yatırım harcamalarının l GSYĐH çndek payları se, ortalama olarak %19.4 ve %2.5 olarak gerçekleşmştr. %129 gb l GSYĐH nı aşan br kamu harcamaları payıyla Hakkâr dkkatler çekerken, %11.5 lk br kamu yatırım harcaması payıyla Ankara, kamu yatırımlarından en fazla yararlanan l konumundadır. Tablo 3 de, (4) nolu tahmn eştlğ kapsamındak değşkenler arası korelasyon lşkler verlmektedr. Korelasyon lşklerne bakıldığında, llerdek kş başına gelr büyümes le en yüksek korelasyon lşksne sahp değşkenler, sırasıyla nüfus artış hızı (negatf), kş başına düşen yol uzunlukları (poztf), başlangıç kş başına düşen gelr düzey (negatf), kullanılan kredler (poztf) ve serbest bölgeler (negatf).

10 372 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER Tablo 3: Değşkenler Arası Korelasyon Matrs y& P & TC Y R & PGE Y UPGE Y Y 0 GEO FZ GDPBO NUFBO TKRDP TYOL KYP KHP BGD COG SB Đllern ekonomk büyümeler ve açıklayıcı değşkenler arasındak korelasyon katsayıları, serbest bölgeler değşken dışında teork olarak beklenen şaretler taşımaktadırlar. Serbest bölgeler temslen kullanılan gölge değşken le l büyümes arasındak negatf korelasyon lşks, Türkye dek serbest bölge uygulamalarının beklenen büyüme etklern yaratamadığına şaret etmektedr. Daha açık br fadeyle Türkye de faalyete geçrlen serbest bölgelern kurulduğu lde anlamlı büyüme etkler doğuramadığı yorumu yapılablr. Bununla brlkte k değşken arasındak lşkler yansıtan korelasyon lşkler yanında bütün açıklayıcı değşkenlern ekonomk büyüme üzerndek etklern, regresyon analzler le ortaya koymak mümkündür. Tablo 4: Türkye de Kentsel Büyüme Dnamkler Standart t Değşkenler Katsayılar Olasılık Hata Đstatstğ C P & TC Y R & PGE Y UPGE Y Y GEO FZ R F Đstatstğ Düzeltlmş R Olasılık Durbn-Watson Türkye nn 72 lne at verlerden hareketle yapılan regresyon analz sonuçları, Tablo 4 de verlmştr. Tüm ller kapsayan tahmn sonuçlarına göre coğraf konum ve kullanılan kredlern GSYĐH çndek payı, llern ekonomk

11 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: büyümes üzernde poztf ve statstk açıdan anlamlı etklere sahpken, başlangıç kş başına gelr düzeynn ekonomk büyüme üzernde negatf ve statstk açıdan anlamlı br etkye sahp olduğu bulunmuştur. Dğer taraftan nüfus artış hızı le ekonomk büyüme arasında statstk açıdan anlamlılığa yakın negatf etkler bulunmuşken, kamu yatırım ve car harcamaları, asfalt yol uzunlukları ve SB değşken le Türkye dek kentsel büyüme arasında anlamlı lşkler yakalanamamıştır. Türkye dek llern coğraf konumları ve ekonomk büyümeler arasındak lşkler ortaya koymak amacıyla modele dahl edlen gölge değşkene at tahmn katsayısı, %1 önem sevyesnde statstk açıdan anlamlılık taşımaktadır. Katsayının poztf olması se, ülkenn batısında bulunmanın ekonomk büyüme açısından öneml avantajlar doğurduğuna şaret etmektedr. Elde edlen bu sonuç, kutuplaşmış kalkınma düşüncesyle paralellk göstermektedr. Ülkenn öneml sanay kutupları olan Đstanbul, Kocael, Đzmr ve Bursa gb ller, ülkenn batısında yer almaktadır. Kutuplaşmış kalkınma düşüncesn şekllendren Perroux, alansal ve sektörel gelşme sürecn şu şeklde tanımlamaktadır (Hansen, 1967: 710): Büyüme her yerde ve sadece br kez ortaya çıkan br süreç değldr; büyüme farklı şddetleryle belrl noktalarda veya kalkınma kutuplarında ortaya çıkar; büyüme, ekonomnn tamamı çn değşen merkez etklerle ortaya çıkar ve çeştl kanallarla çevresne yayılır Dolayısıyla çalışmadan elde edlen bulgulardan hareketle, Türkye de kutuplaşmış kalkınma düşüncesne uygun br kentsel gelşme sürecnn bulunduğu ler sürüleblr. Dğer taraftan llerde özel sektör tarafından kullanılan kredlern kentsel büyümey artırdığına dar statstk açıdan anlamlı bulgu, kullanılan kredlern tüketm açısından uygun çarpan etklern doğurduğu ve üretm açısından faz malyetnn üzernde getrlere yol açtığı şeklnde yorumlanablr. Son olarak çalışmadan elde edlen öneml bulgulardan br dğer de, l gelr sevyelernn brbrne yakınsamasıdır. Neoklask düşüncede β yakınsaması olarak da adlandırılan bu duruma göre (Sala- Martn, 1996: ), kaynaklarını büyük ölçüde kullanan ekonomler le eksk kullanan ekonomler arasındak gelr farklılıkları zaman çersnde gderek azalacaktır. Elde edlen bulgular, başlangıç gelr düzey le kent büyümes arasındak negatf lşkler göstermektedr. Bu sonuç, yüksek gelrl kentlern daha yavaş büyüme oranına sahp olacakları ve düşük gelr düzeyl kentlern se daha hızlı büyüme göstereceğ anlamına gelmektedr. Nüfus artış hızının %10 önem sevyesne yakın br düzeyde llern ekonomk büyümes ve refah düzeyn olumsuz etkledğ bulgusu, artan şgücünün üretme dahl edlememesnden kaynaklanmaktadır. Daha açık br deyşle llerdek yüksek nüfus artışı, üretm faalyetler tarafından tamamen massedlemedğ çn llern ekonomk büyümes le nüfus artış hızı arasında negatf lşklern ortaya çıkması beklenen br durumdur. Dğer taraftan

12 374 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER çalışmanın asıl amacını oluşturan SB'lern llern ekonomk büyümes üzerndek etkler ölçmeye yönelk kullanılan gölge değşkenn poztf fakat statstk açıdan anlamsız etklernn bulunması, Türkye de 1990 lı yıllardan sonra hızlı br şeklde tess edlen SB'lern yer seçmnn ekonomk olmaktan çok syas kararlarla belrlenmesnden kaynaklanmaktadır. Daha açık br fadeyle Türkye dek SB'ler, oy kaygısı le kurulmuş olmaları, br bütün olarak SB'lern şlem hacmlernn düşük kalmasına ve beklenen büyüme etklern ortaya çıkaramamasına neden olmaktadır. SB'lern kuruluş amaçlarından en önemls, lgl alandak ucuz şgücü mkanlarından yararlanarak, şlenen ürünlern kolayca hedef pazarlara ulaşmasını sağlamaktır. Bu nedenle Türkye açısından SB'lern ülkenn batı kesmnde veya denz kıyısında kurulmuş olmaları, çok daha anlamlı etklere neden olablecektr. Dolayısıyla çalışmada, en azından ulaşım malyetlernde öneml azalma sağlayacak şeklde denz kenarına sahp llerde kurulmuş SB'lern (lmanların) daha anlamlı etklernn olup olmadığı, denze sınırı olup, SB'ye sahp llere 1; dğer llere 0 verlmek kaydı le araştırılmıştır. Yen gölge değşken çeren büyüme model sonuçları, Tablo 5 de verlmektedr. Tablo 5: Türkye de Kentsel Büyüme Dnamkler Değşkenler Katsayılar Standart t Hata Đstatstğ Olasılık C P & TC Y R & PGE Y UPGE Y Y GEO FZ R F Đstatstğ Düzeltlmş R Olasılık Durbn-Watson Tablo 5 de verlen analz sonuçları, daha önce yapılan analz sonuçlarıyla büyük ölçüde paralellk arz etmektedr. Bununla brlkte lk regresyon analz sonuçlarından farklı olarak denz kenarında bulunan llerde tess edlen SB'ler çn kullanılan gölge değşkenn, %10 a yakın br anlamlılık düzeynde poztf etklernn olması dkkatler çekmektedr. Dğer br deyşle, SB lern kara le çevrl llerde tess edlmes yerne denz kenarında bulunan llerde tess edlmes, SB lern kuruluş amaçları açısından daha anlamlı sonuçlara sebebyet vermektedr.

13 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: VI. Sonuç ve Önerler Bu çalışmada, Türkye de l düzeyndek ekonomk gelşmşlk farklılıklarına etk eden faktörler, çsel büyüme eştlğnden yararlanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. 72 le at ortalama verlern kullanıldığı regresyon analzlernden elde edlen sonuçlarda, llern ekonomk büyümes le coğraf konumu ve kullanılan kredler arasında statstk açıdan anlamlı ve poztf lşkler bulunmuşken; nüfus artış hızı ve başlangıç kş başına gelr düzey le ekonomk büyüme arasında statstk açıdan anlamlı ve negatf lşklern varlığı tespt edlmştr. Bununla brlkte çalışmanın asıl nceleme konusunu çeren SB ler ve ekonomk büyüme lşkler hakkında anlamlı bulgulara ulaşılamamıştır. Elde edlen bu sonuç, SB lern Türkye de beklenen büyüme ve sthdam etklern kent düzeynde doğuramadığına şaret etmektedr. Daha açık br fadeyle Türkye de 1990 lardan sonra tess edlmeye başlayan SB ler, kurulduğu llerde statstk olarak anlamlı büyüme etklerne sahp değldr. Bununla brlkte SB lern kuruluş yer terchnn, beklenen büyüme ve sthdam etklernn ortaya çıkmasında etkl olableceğ düşüncesnden hareketle, regresyon tahmnler denz lmanı olan yerlerde kurulan SB'ler dkkate alacak şeklde yenden yapılmıştır. Çünkü SB ler yerel alandak ucuz şgücü ve hammadde mkanları yanında üretlen ürünler hedef pazarlara (genellkle yurtdışına) kolayca ve düşük malyetlerle ulaştırılablecek yerlere kurulduğu zaman, şlem hacmlernde öneml artışlara mkan vermes beklenr. Dolayısıyla SB lern batı kesmnde ve denz kenarında kurulmasının daha anlamlı büyüme ve sthdam etklerne neden olacağı ler sürüleblr. Çalışmada yapılan regresyon tahmnler de bu görüşü destekler mahyettedr. Elde edlen bulguya göre Türkye de SB lern ulaşım malyetlern azaltacak şeklde denz kenarında kurulmasının, llern ekonomk büyümesnde daha anlamlı etklere sahp olduğu bulunmuştur. Denz kenarındak SB'ler temslen kullanılan gölge değşken, statstk olarak %10 a yakın br anlamlılık düzey le kentlern ekonomk büyümesnde poztf etklere sahptr. Çalışmadan elde edlen bu bulgudan hareketle br bütün olarak SB lere oranla denz kenarında kurulan SB lern, llern ekonomk büyümesne vme kazandırableceğ ler sürüleblr. Sonuç olarak, Türkye dek SB uygulamalarının ekonomk nedenler yanında syas kararlarla belrlenmş olması, bu bölgelerden beklenen büyüme ve sthdam etklernn ortaya çıkmasını öneml ölçüde etklemektedr. Ntekm, çalışmanın sonuçlarına göre kuruluş yer, ulaşım mkanları ve alt yapı gb faktörler dkkate alınmadan ve syas beklentler çn kurulmuş olan SB ler, ne kuruldukları bölgeye ne de ulusal ekonomye öneml br katkı sağlamadıkları görülmektedr. Buna karşılık, gelşmş ve ulaşım olanakları y durumdak llerde kurulan SB ler, bulundukları llere sthdam ve ekonomk canlılık gb öneml katkılar sağlamaktadır. Mevcut bulgular ışığında ger kalmış yörelerde gerekl yatırımlar yapılmadan kurulan SB lern ktsad ölçülerden çok poltk beklentler çn kurulmuş olduğu söyleneblr.

14 376 Lütfü ÖZTÜRK, M.Kemal DEĞER, Sevg DEĞER Kaynaklar Abumere, S. I. (1978), Multnatonals, Locaton Theory and Regonal Development : Case Study of Bendel State of Ngera. Regonal Studes, 12(6), Ahrens, J. ve A. Meyer-Baudeck (1995), Specal Economc Zones : Shortcut or Raound-aboutway Towards Captalsm. Intereconomcs, March/Aprl 1995, Buurman, J. ve P. Retveld (1999), Transport Infrastructure and Industral Locaton: The Case Of Thaland Revew of Urban and Regonal Development Studes, 11 (1), Fan, C.C. (1997), Uneven Development and Beyond : Regonal Development Theory n Post-Mao Chna. Internatonal Journal of Urban and Regonal Research, 21(4), Güllülü, U., Ö.S. Emsen ve L. Öztürk (2001), "Serbest Bölgeler : Doğu Anadolu Serbest Bölges Üzerne Br Değerlendrme", Atatürk Ünverstes, Đktsad ve Đdar Blmler Fakültes Dergs, 15(3/4), Hansen, N. M. (1967), Development Pole Theory n a Regonal Context, Kyklos, 20, Kumar, R. (1987), Performance of Foregn and Domestc Frms n Export Processng Zones. World Development, 15(10/11), McDermott, P.J. (1979), Multnatonal Manufacturng Frms and Regonal Development: External Control n the Scottsh Electroncs Industry. Scottsh Journal of Poltcal Economy, 26 (3), Öztürk, L. (1998), Serbest Bölgeler ve Bölgesel Kalkınmadak Yer, Atatürk Ünverstes, Sosyal Blmler Ensttüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lsans Tez, Erzurum., L. (2002), Serbest Bölgelern Performansını Etkleyen Faktörler: Dünya Uygulamaları Üzerne Br Đnceleme, Vermllk, 2002/4, Rondnell, D.A. (1987), Export Processng Zones and Economc Development n Asa. Amercan Journal of Economcs and Socology, 46 (1), (1990), Polces for Balanced Urban Development n Asa : Concepts and Realty. Regonal Development Dalogue, 11(1), Sprng 1990, Rueber, G.L. (1973), Prvate Foregn Investment n Development, Oxford Unversty Press, London, (Aktaran : Yannopoulos ve Dunnng, 1976: 394). Sala- Martn, X. (1996) Regonal Coheson: Evdence and Theores of Regonal Growth and Convergence, European Economc Revew, 40 (6):

15 Đktsad ve Đdar Blmler Dergs, Clt: 23 Ocak 2009 Sayı: Sengenberger, W. (1993), Local Devolopment and Internatonal Economc Competton. Internatonal Labour Revew, 132(3), Spnanger, D. (1984), Objectves and Impact of Economc Actvty Zones - Some Evdence from Asa. Weltwrtschaftlches Archv, 120, Warr, P.G. (1987), Export Promoton va Industral Enclaves : The Phlppnes Bataan Export Processng Zone. Journal of Development Studes, 23(2), Yannopoulos G.N. ve J.H. Dunnng (1976), Multnatonal Enterprses and Regonal Development: A Exploratory Paper. Regonal Studes, 10, July 1976, s

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225 Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 25, Sayı:, 20 225 FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN ORANLAR VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİ İÇİN İMKB İMALAT SANAYİ

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği Dokuz Eylül Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs, Clt:24, Sayı:1, Yıl:2009, ss.105-122. Kısa Vadel Sermaye Grş Modellemes: Türkye Örneğ Mehmet AKSARAYLI 1 Özhan TUNCAY 2 Alınma Tarh: 04-2008,

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH Dr Türkmen Göksel Ankara Ünverstes Syasal Blgler Fakültes Özet Bu makalede teknoloj sevyesnn pyasa rekabet ve refah sevyes üzerndek etkler matematksel br model le ncelenecektr

Detaylı

LĐTERATÜR. Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlişkisi: OECD Ülkeleri Panel Veri Analizi

LĐTERATÜR. Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlişkisi: OECD Ülkeleri Panel Veri Analizi Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlşks: OECD Ülkeler Panel Ver Analz Mustafa ÖZER * Necat ÇĐFTÇĐ ** Özet: Yen büyüme teorlernn merkeznde Ar-Ge yatırımları vardır. Romer (1990), Grossman-Helpman (1991) ve Aghon-Howtt

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Muhasebe ve Finansman Dergisi Muhasebe ve Fnansman Dergs Ocak/2012 Farklı Muhasebe Düzenlemelerne Göre Hazırlanan Mal Tablolardan Elde Edlen Fnansal Oranlar İle Şrketlern Hsse Sened Getrler Ve Pyasa Değerler Arasındak İlşk Ahmet BÜYÜKŞALVARCI

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ Central Bank Revew Vol. 11 (January 2011), pp.1-9 ISSN 1303-0701 prnt / 1305-8800 onlne 2011 Central Bank of the Republc of Turkey http://www.tcmb.gov.tr/research/revew/ KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON:

Detaylı

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama Anadolu Ünverses Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversy Journal of Socal Scences Kar Payı Polkası ve Yaşam Döngüsü Teors: İMKB İmalat Sektöründe Amprk Br Uygulama Dvdend Payout Polcy and Lfe Cycle Theory:

Detaylı

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ Doç. Dr. M. Başaran ÖZTÜRK * Yrd. Doç. Dr. Kartal DEMİRGÜNEŞ ** Yrd.

Detaylı

Türkiye de Bölgeler Arası Gelir Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Veri Analizi Uygulaması

Türkiye de Bölgeler Arası Gelir Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Veri Analizi Uygulaması Busness and Economcs Research Journal Volume 2. Number 1. 2011 pp. 143-151 ISSN: 1309-2448 www.berjournal.com Türkye de Bölgeler Arası Gelr Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Ver Analz Uygulaması Fatma

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yıl: 2007/2, Sayı: 6 Journal of Suleyman Demrel Unversty Insttue of Socal Scences Year: 2007/2, Number: 6 KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

Devalüasyon, Para, Reel Gelir Değişkenlerinin Dış Ticaret Üzerine Etkisinin Panel Data Yöntemiyle Türkiye İçin İncelenmesi

Devalüasyon, Para, Reel Gelir Değişkenlerinin Dış Ticaret Üzerine Etkisinin Panel Data Yöntemiyle Türkiye İçin İncelenmesi Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 6, Sayı:4, 2004 Devalüasyon, Para, Reel Gelr Değşkenlernn Dış Tcaret Üzerne Etksnn Panel Data Yöntemyle Türkye İçn İncelenmes Yrd.Doç.Dr.Ercan BALDEMİR*

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerini Kullanarak Serbest Bölge Yer Seçimi: Doğu Anadolu Bölgesi Örneği

Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerini Kullanarak Serbest Bölge Yer Seçimi: Doğu Anadolu Bölgesi Örneği Yayın Gelş Tarh: 22.11.2014 Dokuz Eylül Ünverstes Yayın Kabul Tarh: 05.01.2015 İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs Onlne Yayın Tarh: 30.06.2015 Clt:30, Sayı:1, Yıl:2015, ss. 79-113 Çok Krterl Karar Verme

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği Türkye Cumhuryet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI Kalte Artışları ve Enflasyon: Türkye Örneğ Yavuz Arslan Evren Certoğlu Abstract: In ths study, average qualty growth and upward

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş. Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2012-30.09.2012 dönemne

Detaylı

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme I 131 Yolsuzluğun Belrleycler ve Büyüme le İlşkler Assoc. Prof. Dr. Mne Gern (Marmara Unversty, Turkey) Prof. Dr. Ömer Selçuk Emsen (Atatürk Unversty, Turkey) Ph.D. Canddate

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2 Journal of Yasar Unversty 2010 3294-3319 KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ Dr. Al Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selm Adem HATIRLI 2 ÖZET Bu çalışmada, Batı Akdenz Bölges kent merkezlernde

Detaylı

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yayın Gelş Tarh: 18.02.2011 Clt: 13, Sayı: 1, Yıl: 2011, Sayfa: 21-37 Yayına Kabul Tarh: 17.03.2011 ISSN: 1302-3284 ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, 2012 195

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, 2012 195 C.Ü. İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt 13, Sayı 1, 2012 195 TÜRKİYE DE TİCARİ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE REKABET DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (2002-2009) Abdulvahap ÖZCAN * Özet Türkye nn yaşadığı 2000 ve 2001 krzler

Detaylı

Fatih ECER*, Fatih GÜNAY**

Fatih ECER*, Fatih GÜNAY** Anatola: Turzm Araştırmaları Dergs, Clt 25, Sayı 1, Bahar: 35-48, 2014. Copyrght 2014 anatola Bütün hakları saklıdır ISSN: 1300-4220 (1990-2014) Borsa İstanbul da İşlem Gören Turzm Şrketlernn Fnansal Performanslarının

Detaylı

NİTEL TERCİH MODELLERİ

NİTEL TERCİH MODELLERİ NİTEL TERCİH MODELLERİ 2300 gözlem sayısı le verlen değşkenler aşağıdak gbdr: calsma: çocuk çalışıyorsa 1, çalışmıyorsa 0 (bağımlı değşken) Anne_egts: Anne eğtm sevyes Baba_egts: Baba eğtm sevyes Kent:

Detaylı

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Hazırlayan İsmal ŞENTÜRK İktsat Ana Blm Dalı Yüksek Lsans Tez Danışman

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÖZEL BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ. Fatih ECER *

TÜRKİYE DEKİ ÖZEL BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ. Fatih ECER * AİBÜ Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs, Güz 2013, Clt:13, Yıl:13, Sayı:2, 13:171-189 TÜKİYE DEKİ ÖZEL BANKALAIN FİNANSAL PEFOMANSLAININ KAŞILAŞTIILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ Fath ECE COMPAISON OF PIVATE BANKS FINANCIAL

Detaylı

Ege Bölgesi orman işletmelerindeki orman mühendisi dağılımının Atkinson endeksi ile değerlendirilmesi

Ege Bölgesi orman işletmelerindeki orman mühendisi dağılımının Atkinson endeksi ile değerlendirilmesi SDÜ Orman Fakültes Dergs SDU Faculty of Forestry Journal 2011, 12: 110-114 Araştırma makales/research artcle Ege Bölges orman şletmelerndek orman mühends dağılımının Atknson endeks le değerlendrlmes İsmal

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma

Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma Endüstr-ç dış tcaret, patentler ve uluslararası teknolojk yayılma Recep Kök Dokuz Eylül Ünverstes, İktsad ve İdar Blmler Fakültes, İktsat Bölümü, 35160, İzmr, Türkye Nevzat Şmşek Dokuz Eylül Ünverstes,

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler Ünverste Öğrenclernn Kred Kartı Sahplğn Belrleyen Faktörler H. Dlara KESKİN Yrd. Doç. Dr., Karadenz Teknk Ünverstes, İİBF İşletme Bölümü dlarakeskn@yahoo.com Emrah KOPARAN Öğr. Gör., Amasya Ünverstes Merzfon

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Ünverstes Mühendslk Blmler Dergs, Clt 0, Sayı 3, 04, Sayfalar 85-9 Pamukkale Ünverstes Mühendslk Blmler Dergs Pamukkale Unversty Journal of Engneerng Scences PREFABRİK ENDÜSTRİ YAPIARININ ARMONİ

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER İstanbul Ünverstes İktsat Fakültes Malye Araştırma Merkez Konferansları 47. Ser / Yıl 005 Prof. Dr. Türkan Öncel e Armağan HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

Detaylı

ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ

ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMIC FREEDOM, DEMOCRACY AND CORRUPTION IN UPPER-MIDDLE INCOME COUNTRIES

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER Akdenz İ.İ.B.F. Dergs (21) 2011, 17-45 ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER PREVALENCE AND SOCIOECONOMICS DETERMINANTS OF ADULTS OBESITY IN ANTALYA Arş. Gör. F.

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:305-63X Yapı Teknolojler Elektronk Dergs 008 () - TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Başlığın Boru Hattı Etrafındak Akıma Etks Ahmet Alper ÖNER Aksaray Ünverstes, Mühendslk

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI Dr. Ahmet AYDIN ÖZET Bu çalışmanın temel amacı gttkçe önemn artıran Endüstr-ç Tcaret Teorsn (EİT) kullanarak Türkye nn dış tcaret yapısını kapsamlı br

Detaylı

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği Ege Ünv. Zraat Fak. Derg., 2002, 39 (3): 88-95 ISSN 1018-8851 Pamukta Grd Taleb: Menemen Örneğ Bülent MİRAN 1 Canan ABAY 2 Chat Günden 3 Summary Demand for Inputs n Cotton Producton: The Case of Menemen

Detaylı

BAŞLIK: AVRUPA BĐRLĐĞĐ SÜRECĐNDE KIBRIS MESELESĐ VE TÜRKĐYE ĐLE GÜNEY KIBRIS ARASINDAKĐ POTANSĐYEL TĐCARETĐN ÇEKĐM TEORĐSĐ YÖNTEMĐ ĐLE TAHMĐNĐ ÖZET

BAŞLIK: AVRUPA BĐRLĐĞĐ SÜRECĐNDE KIBRIS MESELESĐ VE TÜRKĐYE ĐLE GÜNEY KIBRIS ARASINDAKĐ POTANSĐYEL TĐCARETĐN ÇEKĐM TEORĐSĐ YÖNTEMĐ ĐLE TAHMĐNĐ ÖZET YAZAR ADI-SOYADI: HALĐL UÇAL BAŞLIK: AVRUPA BĐRLĐĞĐ SÜRECĐNDE KIBRIS MESELESĐ VE TÜRKĐYE ĐLE GÜNEY KIBRIS ARASINDAKĐ POTANSĐYEL TĐCARETĐN ÇEKĐM TEORĐSĐ YÖNTEMĐ ĐLE TAHMĐNĐ ÖZET Türkye nn dış lşklernde

Detaylı

Rekabet Gücü ve Ekonomik Büyüme İlişkileri: Orta Asya ve Kafkasya Geçiş Ekonomileri Üzerine Bir İnceleme

Rekabet Gücü ve Ekonomik Büyüme İlişkileri: Orta Asya ve Kafkasya Geçiş Ekonomileri Üzerine Bir İnceleme 140 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 2012 Rekabet Gücü ve Ekonomk Büyüme İlşkler: Orta Asya ve Kafkasya Geçş Ekonomler Üzerne Br İnceleme Prof. Dr. Cevat Gern (Beykent Unversty, Turkey Prof.

Detaylı

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller UYGULAMA 2 Bağımlı Kukla Değşkenl Modeller Br araştırmacı Amerka da yüksek lsans ve doktora programlarını kabul ednlmey etkleyen faktörler ncelemek stemektedr. Bu doğrultuda aşağıdak değşkenler ele almaktadır.

Detaylı

Sabit Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2

Sabit Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2 X Sabt Varyans Y Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = s Eşt Varyans EKKY nn varsayımlarından br anakütle regresyon fonksyonu u lern eşt varyanslı olmasıdır Her hata term varyansı bağımsız değşkenlern verlen değerlerne

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s Akademk Sosyal Araştırmalar Dergs, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s. 193-206 Yayın Gelş Tarh / Artcle Arrval Date Yayınlanma Tarh / The Publshed Date 13.06.2016 17.08.2016 Yrd. Doç. Dr. Nurgün TOPALLI

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

AHP AND GRA INTEGRATED APPROACH IN INNOVATION PERFORMANCE REVIEW PROCESS: AN APPLICATION IN DAIRY INDUSTRY

AHP AND GRA INTEGRATED APPROACH IN INNOVATION PERFORMANCE REVIEW PROCESS: AN APPLICATION IN DAIRY INDUSTRY Dumlupınar Ünverstes Sosyal Blmler Dergs / Dumlupınar Unversty Journal of Socal Scences İNOVASYON PERFORMANSI DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE AHS VE GİA BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI: SÜT ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Detaylı

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES Konut Sahplğnn Belrleycler: Hanehalkı Resler Üzerne Br Uygulama Halm TATLI 1 Özet İnsanların barınma htyacını sağlayan konut, temel htyaçlar arasında yer almaktadır. Konut sahb olmayan ve krada oturan

Detaylı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı Doç.Dr. Ahmet Burçln YEREL! PEGEM - Hacettepe Ünverstes Pyasa Ekonomsn Grşmclğ Gelştrme Merkez Müdürü ve ÖZET Kırıkkale l, kalkınmada öncelkl

Detaylı

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri Asmetr ve Basıklık Ölçüler Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartllere dayanan (Bowley) omentlere dayanan asmetr ve basıklık ölçüler Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr III. Asmetr ve Basıklık

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ DOKTORA TEZİ ALİ RIZA AKTAŞ TEZ DANIŞMANI DOÇ. DR. SELİM

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm EK-1 TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

Prof. Dr. Kemal Yıldırım - Yrd. Doç. Dr. S. Fatih Kostakoğlu

Prof. Dr. Kemal Yıldırım - Yrd. Doç. Dr. S. Fatih Kostakoğlu Anadolu Ünverstes Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversty Journal of Socal Scences Ülkelern Ekonomk Performansı Üzernde Regülasyonun Etkler: Br Dnamk Panel Ver Analz The Impact of Regulaton on Economc Performance

Detaylı

Türkiye deki Đşsizlik Oranının Bulanık Doğrusal Regresyon Analiziyle Tahmini

Türkiye deki Đşsizlik Oranının Bulanık Doğrusal Regresyon Analiziyle Tahmini İstatstkçler Dergs: İstatstk & Aktüerya Journal of Statstcans: Statstcs and Actuaral Scences IDIA 8, 5, -6 Gelş/Receved:6.4.5, Kabul/Accepted: 3.6.5 www.statstkcler.org Türkye dek Đşszlk Oranının Bulanık

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha)

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) Bu Çalışma Devlet Planlama Teşklatının görüşlern yansıtmaz. Sorumluluğu yazarına attr. Yayın ve referans olarak kullanılması Devlet Planlama Teşklatının znn gerektrmez;

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Ekonometr ve İstatstk Sayı:14 2011 62 83 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ

Detaylı

Türkiye de Zeytin Sıkma Tesislerinin Karlılığı ve Etkinliği: Ege Bölgesi Örneği 1

Türkiye de Zeytin Sıkma Tesislerinin Karlılığı ve Etkinliği: Ege Bölgesi Örneği 1 Yıldıztekn ve Tuna Araştırma Makales (Research Artcle) Akın F.OLGUN M. Metn ARTUKOĞLU 3 Hakan ADANACIOĞLU 4 Ege Ünverstes Zraat Fakültes Tarım Ekonoms Bölümü 35100 Bornova/İzmr., e-posta: akn.olgun@ege.edu.tr

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Araştırma Makaleler TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Dr., Dokuz Eylül Ünverstes, İİBF İşletme Bölümü erhan.demrel@deu.edu.tr ÖZET Ekonomk faalyetlern

Detaylı

FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ

FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ M.Ensar YEŞİLYURT (*) Flz YEŞİLYURT (**) Özet: Özellkle uzak verlere sahp ver setlernn analz edlmesnde en küçük kareler tahmnclernn kullanılması sapmalı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI FİRMA ÇEŞİTLENDİRMESİNİN FİRMA DEĞERİ, RİSKİ VE PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Emel YÜCEL DOKTORA TEZİ

Detaylı

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman Farklı Varyans Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Eşt Varyans Y X Farklı Varyans Hata Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Farklı Varyans Zaman Farklı Varyans le Karşılaşılan Durumlar Kest Verlernde. Kar dağıtım

Detaylı

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN İŞLEYİŞ SÜRECİ, BULANIK DAĞITIM PROBLEMİNİN TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL DENEMESİ

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN İŞLEYİŞ SÜRECİ, BULANIK DAĞITIM PROBLEMİNİN TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL DENEMESİ ZKÜ Sosyal Blmler Dergs, Clt 3, Sayı 6, 2007, ss. 109 125. TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN İŞLEYİŞ SÜRECİ, BULANIK DAĞITIM PROBLEMİNİN TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL DENEMESİ Yrd.Doç.Dr. Ahmet ERGÜLEN Nğde

Detaylı

DAĞITIM STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK MODEL OLUŞTURMA: BİR TÜRK FİRMASI ÜZERİNE ÖRNEK UYGULAMA

DAĞITIM STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK MODEL OLUŞTURMA: BİR TÜRK FİRMASI ÜZERİNE ÖRNEK UYGULAMA ZKÜ Sosyal Blmler Dergs, Clt 2, Sayı 4, 2006, ss. 123 145. DAĞITIM STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK MODEL OLUŞTURMA BİR TÜRK FİRMASI ÜZERİNE ÖRNEK UYGULAMA Yrd. Doç. Dr. Ahmet ERGÜLEN Nğde Ünverstes

Detaylı

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi Uluslararası Alanya İşletme Fakültes Dergs Internatonal Journal of Alanya Faulty of Busness Yıl:2014, C:6, S:2, s. 45-54 Year:2014, Vol:6, No:2, s. 45-54 Kayser dek Özel Hastanelerde Malyet Etknlğnn Ver

Detaylı

Türkiye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomik Büyüme: Nasıl Bir İlişki Söz Konusudur?

Türkiye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomik Büyüme: Nasıl Bir İlişki Söz Konusudur? A. ÖZKAYA Türkye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomk Büyüme: Nasıl Br İlşk Söz Konusudur? Ata ÖZKAYA Özet İçsel büyüme teors endüstrlern çnde bulunduğu rekabet koşulları, yürüttükler Ar-Ge faalyetler,

Detaylı

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER Blmn amaçlarından br yaşanılan doğa olaylarını tanımlamak ve olayları önceden tahmnlemektr. Bu amacı başarmanın yollarından br olaylar üzernde etkl olduğu

Detaylı

Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci ve İdeal Çözüme Yakınlığa Göre Sıralama Yapma Yöntemleri ile Tekstil Sektöründe Finansal Performans Ölçümü

Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci ve İdeal Çözüme Yakınlığa Göre Sıralama Yapma Yöntemleri ile Tekstil Sektöründe Finansal Performans Ölçümü Sosyal Blmler 8/1 (010) s 19516 SOSYAL BİLİMLER Yıl : 010 Clt :8 Sayı :1 Celal Bayar Ünverstes S.B.E. Bulanık Analtk Hyerarş Sürec ve İdeal Çözüme Yakınlığa Göre Sıralama Yapma Yöntemler le Tekstl Sektöründe

Detaylı

TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ TRADE OPENNESS AND GOVERNMENT SIZE RELATIONSHIP: PANEL CAUSALITY TEST

TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ TRADE OPENNESS AND GOVERNMENT SIZE RELATIONSHIP: PANEL CAUSALITY TEST Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 27, Sayı: 4, 2013 229 TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ Fatma Zeren (*) Suzan Ergün (**) Özet: Lteratürde ekonomk küreselleşmenn

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

Araştırma-Geliştirme Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Panel Veri Analizi

Araştırma-Geliştirme Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Panel Veri Analizi B. ÖZCAN, A. ARI Araştırma-Gelştrme Harcamaları ve Ekonomk Büyüme İlşks: Panel Ver Analz Burcu ÖZCAN Ayşe ARI Özet Ekonomk büyümenn c gücü olarak değerlendrlen araştırma-gelştrme (Ar-Ge) faalyetler ülke

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİNDEKİ ÖNEMİNİN GİRDİ ÇIKTI ANALİZİYLE İNCELENMESİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİNDEKİ ÖNEMİNİN GİRDİ ÇIKTI ANALİZİYLE İNCELENMESİ Sosyal Blmler Dergs Sayı: 21 2009 ELEKTRİK ELEKTRONİK SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİNDEKİ ÖNEMİNİN GİRDİ ÇIKTI ANALİZİYLE İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Tuncer ÖZDİL Kırgızstan Türkye Manas Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

Doç. Dr. Mersin Üniversitesi, Turizm Fakültesi, **

Doç. Dr. Mersin Üniversitesi, Turizm Fakültesi, ** Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergs The Journal of Internatonal Socal Research Clt: 9 Sayı: 44 Volume: 9 Issue: 44 Hazran 2016 June 2016 www.sosyalarastrmalar.com Issn: 1307-9581 GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ

Detaylı

K-Ortalamalar Yöntemi ile Yıllık Yağışların Sınıflandırılması ve Homojen Bölgelerin Belirlenmesi *

K-Ortalamalar Yöntemi ile Yıllık Yağışların Sınıflandırılması ve Homojen Bölgelerin Belirlenmesi * İMO Teknk Derg, 2012 6037-6050, Yazı 383 K-Ortalamalar Yöntem le Yıllık Yağışların Sınıflandırılması ve Homojen Bölgelern Belrlenmes * Mahmut FIAT* Fath DİKBAŞ** Abdullah Cem KOÇ*** Mahmud GÜGÖ**** ÖZ

Detaylı

KRİZ DÖNEMİNDE KÜRESEL PERAKENDECİ AKTÖRLERİN PERFORMANSLARININ TOPSİS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

KRİZ DÖNEMİNDE KÜRESEL PERAKENDECİ AKTÖRLERİN PERFORMANSLARININ TOPSİS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 25, Sayı: 2, 2011 151 KRİZ DÖNEMİNDE KÜRESEL PERAKENDECİ AKTÖRLERİN PERFORMANSLARININ TOPSİS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Nhan ÖZGÜVEN (*) Özet: Perakendeclk

Detaylı

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/ournal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279 SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme 279 Türkye de Hanehalkı Tüketm Harcamaları: Pseudo Panel Ver le Talep Sstemnn Tahmn The Consumpton Expendture of Households n Turkey: Demand System Estmaton wth Pseudo Panel

Detaylı

Türkiye nin Serbest Ticaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstri-İçi Ticareti Üzerine Bir İnceleme 1

Türkiye nin Serbest Ticaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstri-İçi Ticareti Üzerine Bir İnceleme 1 Aksaray Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs.8 (2).27-41 2016 Aksaray Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes http://bfderg.aksaray.edu.tr Türkye nn Serbest Tcaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstr-İç

Detaylı

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, 21(2), 205 212 ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Yavuz TOPCU

Detaylı

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE BAÜ Fen Bl. Enst. Dergs (6).8. YAYII YÜK İE YÜKENİŞ YAPI KİRİŞERİNDE GÖÇE YÜKÜ HESABI Perhan (Karakulak) EFE Balıkesr Ünverstes ühendslk marlık Fakültes İnşaat üh. Bölümü Balıkesr, TÜRKİYE ÖZET Yapılar

Detaylı

BIST da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulaması

BIST da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulaması EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Clt: 4 Sayı: Ocak 04 ss. 9-9 BIST da Demr, Çelk Metal Ana Sanay Sektöründe Faalyet Gösteren İşletmelern Fnansal Performans Analz: VZA Süper Etknlk ve TOPSIS Uygulaması

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI İMKB DE YÜKSELEN PİYASA VE DÜŞEN PİYASA DÖNEMLERİNDE DURUMSAL İLİŞKİ ANALİZİ YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ TEMMUZ

Detaylı

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ĐKTĐSAT ANABĐLĐM DALI DOKTORA TEZĐ TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ Başak KARŞIYAKALI Danışman Doç. Dr. Đlkn BARAY 2008 YEMĐN

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı