TÜRKYE NN THALAT TALEB FONKSYONUNUN SINIR TEST YAKLAIMI LE EBÜTÜNLEME ANALZ :

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKYE NN THALAT TALEB FONKSYONUNUN SINIR TEST YAKLAIMI LE EBÜTÜNLEME ANALZ :"

Transkript

1 Dou Üniversitesi Dergisi, 5 (1) 24, TÜRKYE NN THALAT TALEB FONKSYONUNUN SINIR TEST YAKLAIMI LE EBÜTÜNLEME ANALZ : THE COINTEGRATION ANALYSIS OF TURKEY S IMPORT DEMAND FUNCTIONS WITH BOUNDS TEST : Muammer MEK Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet M.Y.O. Cem KADILAR Hacettepe Üniversitesi, statisti Bölümü ÖZET : Bu çalıma, Türiye nin toplam ithalat talebinin istatistisel analizini içermetedir. Çalımada, 197'den 22'ye adar olan sınırlı bir dönemi apsayan yıllı veriler ullanılmıtır. thalat talebi ile ithalat talebini belirleyen etenler olan gelir ve nispi fiyatlar arasında uzun dönemli iliiyi inceleme amacıyla Pesaran et al. (21)'ın önerdii sınır testi (bounds test) yöntemi ullanılmıtır. Bu testin sonucunda, ithalat hacmi ile gelir ve nispi fiyatların ebütünlei (cointegrated) olduları görülmütür. thalat talebinin gelir ve nispi fiyatlara göre tahmin edilen uzun dönem esnelileri sırayla;.37 ve.67 olara bulunmutur. thalat ve ihracat fiyat esnelilerinin toplamı (-1.1) mutla deer olara birden büyütür. Bu sonuçtan parasal, mali ve döviz uru politialarının yardımcı araçlar olara halen mevcut olan aleyhtei ticaret dengesinin düzeltilmesinde ullanılabilecei anlaılmatadır. Anahtar Kelimeler : thalat talebi, birim ö, ısıtsız hata düzeltme modeli, ebütünleme analizi, sınır testi, riti deer sınırları. ABSTRACT : This study presents a statistical analysis of the aggregated import demand behaviour for Turey. In this study, a small sample of annual data from 197 to 22 were used to investigate the long run relationship between import demand, and its determinants, namely income and relative prices, by the bounds test method of Pesaran et al (21). By the results of this test, it was demonstrated that import volume, income and relative prices were cointegrated. The estimated long term elasticities of import demand with respect to income and relative prices were found as.37 and.67, respectively. As an absolute value, the sum of elasticities of import and export demand (-1.1) is greater than one. Consequently, we deduce that monetary, fiscal and exchange rate policies may be used as substitutive policies to arrange unfavourable trade balance. But they are not sufficient. Key Words : Import demand, unit roots, unrestricted error correction model, cointegration, bounds test, critical value bounds. 1. Giri Türiye nin ithalat talep fonsiyonu, ebütünleme analizi ve hata düzeltme modeli (HDM) ullanılara Kutlar ve ime (21) tarafından incelenmitir. Bu çalımada Türiye nin ithalat talebi baımlı deien, ticari mallar ve dı ticarete onu olmayan malların fiyatı ile yerli malların fiyatı baımsız deienler olara alınmı ve ithalat talebi ile dier deienler arasındai uzun dönem iliisi ebütünleme analizi ile belirlenmitir. Nedenselli iliisinin yönü için de standard Granger nedenselli testine bavurulmutur. Yapılan analizin sonuçları; ithalat talebi ile ithal malların nispi fiyatları arasındai iliinin pozitif ve 1 den üçü olduunu göstermitir.

2 28 Muammer MEK, Cem KADILAR Yani ii deien arasında aynı yönde dorusal bir ilii bulunmutur. Halbui belenen, bu iliinin ters yönlü olmasıdır. Kremers et al. (1992 : ) sınırlı bir döneme iliin verileri apsayan analizde, I(1) olan deienler arasında ebütünleme iliisi olmayabileceini belirtmetedir. Yine Mah (2 : ) de HDM'nin; Johansen (1988) ile Johansen ve Juselius (199) yöntemlerinin, sınırlı bir döneme dayalı verilerle yapılan çalımalar için güvenilir olmadıını iddia etmetedir. Bu çalımanın temel hedefi, Türiye nin ithalat talebi fonsiyonunu; farlı bir model ve daha salam bir tahmin yöntemi ile yeniden deerlendirmetir. Bu amaçla, ısıtsız HDM'ye dayalı olan Pesaran et al. (21)'nin gelitirdii sınır testi (bounds test) yalaımı ullanılacatır. Pesaran et al. (21)'nın yalaımı, yaygın olara ullanılan ebütünleme analiz yöntemlerinden Engle ve Granger (1987), Johansen (1988) ile Johansen ve Juselius un (199) çalımalarına göre ii önemli avantaja sahiptir : Birincisi sınır testi; baımsız deienler ister I() ister I(1) veya arılılı olara ebütünlei olmalarına bamadan uygulanabilmetedir. incisi ise bu yöntem, az sayıda gözleme sahip olan çalımalara da uygulanabilmetedir. Bu çalımanın planı öyledir : zleyen ısımda, Pesaran et al. (21)'in gelitirdii sınır testi yalaımı anlatılmata ve ele alınan verilerle ilgili bazı açılamalar yapılmatadır. Üçüncü ısımda, Türiye nin ithalat talep fonsiyonu için, ısıtsız HDM ve sınır testi yalaımları ullanılara elde edilen ampiri bulgular deerlendirilmetedir. Son ısımda ise politi önlemlere ve vurgulanan sonuçlara yer verilmetedir. 2. Veriler ve Yöntem Bu çalımada, ithalat talebi fonsiyonu için aaıdai model (Houthaer & Magee, 1969 : ; Gafar, 1988 : ) esas alınmatadır : lnm * t = α + α 1 ln Y t + α 2 lnp t + v t (1) Burada; M * t, ithalat talebinin mitarını; Y t, reel GSYH'yı; P t, ithalat fiyat indesi ve iç fiyat düzeyi oranını göstermetedir. Veriler, dönemini apsamatadır. Bu çalımada gözlem mitarı üçü olduu için (32 gözlem), ithalat talep fonsiyonunun ebütünleme iliisi, aaıdai ısıtsız HDM'ye dayanan sınır testi yalaımı ile tahmin edilmetedir : lnm t = α + α 1i lny t-i + α 2i lnp t-i + α 3i lnm t-i + α 4 lnm t α 5 lny t-1 + α 6 ln P t-1 + α 7 t r + v t (2)

3 Türiye nin thalat Talebi Fonsiyonunun Sınır Testi Yalaımı le Ebütünleme 29 Burada; t dönemi, lnm t, lny t ve lnp t sırayla; ithalat talep mitarı, reel GSYH ve nispi fiyat serilerinin logaritmalarının il farlarını, t r trend terimini ve v t de serisel iliiye sahip olmayan hata terimini göstermetedir. DPT, DE ve Dünya Banası aynalarından elde edilen verilerin tanımları öyledir : thalat hacmi, M t ; milyon ABD doları ile ölçülmetedir. Nominal ithalat ($), ithalat fiyat endesi ile (1987 = 1) ile reel hale getirilmetedir. Yani; M t = {Nominal ithalat ($)/ ithalat fiyat endesi ($) }. 1 olmatadır. Reel GSYH, Y t ; milyon ABD doları ile ölçülmete ve dolar cinsinden GDP deflatörü (1987 = 1) ile reel hale getirilmetedir. Nispi fiyat deieni, P t ; her iisi de dolar cinsinden olan, ithalat fiyat endesinin (1987 = 1) GDP deflatörüne (1987 = 1) bölünmesi ile elde edilmetedir. 1 Bu serilerin birlite grafileri aaıda görülmetedir LNPT LNMT LNMT LNYT eil 1. Serilerin Reel thalat Talebi Serisi ile Birlite Grafileri Uzun dönemli iliinin varlıını aratırma için Pesaran et al. (21), Wald veya F istatistiine dayalı sınır testi yalaımını önermetedir. Bu teste göre incelenen baımsız deienlerin; I(), I(1) veya arılılı olara ebütünlei olmalarına aldırmadan, deienler arasında ebütünleme iliisi bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi altında; F istatistiinin asimptoti daılımı standart F daılımına uymamatadır. Test aaıdai gibi uygulanmatadır : (2) numaralı ithalat talebi eitlii en üçü areler (EKK) yöntemiyle önce trendli ve trendsiz olara ii ez tahmin edilmetedir. Sonra uzun dönemli iliinin bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi; (2) numaralı eitlitei lnm t-1, lny t-1 ve lnp t-1 gecimeli deienlerinin atsayılarına sıfır ısıtı getirilere test edilmetedir. Buradai orta anlamlılı testi; biçimsel olara sıfır ve alternatif hipotezlerle ve sırayla trendsiz ve trendli modeller için öyle ifade edilebilir : 1 GDP (GSYH) deflatörü (dolar cinsinden) = {Nominal GDP($) / Reel GDP($)}. 1 den elde edilmitir. Kayna: The World Ban Database. Nominal ithalat, nominal GSYH ve yıllı ortalama ur; DPT, Eonomi ve Sosyal Göstergeler ve DPT Temel Eonomi Göstergelerden; thalat Fiyat Endesi, DE statistii Göstergeler den alınmıtır.

4 3 Muammer MEK, Cem KADILAR H : α 4 = α 5 = α 6 = H : α 4 = α 5 = α 6 = α 7 = H A : α 4 α 5 α 6 ve H A : α 4 α 5 α 6 α 7 Herhangi bir anlam düzeyi (örnein α=.5) için F istatistii eer alt ve üst sınırlardan oluan riti sınır deerlerinin (critical bounds) dıına düerse; o zaman baımsız deienlerin bütünleme (integration)) derecesini hesaba atmasızın esin bir yorum yapılabilir. Örnein, F istatistii; eer riti üst sınır deerinden daha büyüse, o zaman ebütünleme iliisi bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi reddedilmetedir. Buna arılı eer F istatistii riti alt sınır deerinden daha üçüse, bu durumda uzun dönem iliisi bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi abul edilmetedir. F istatistiinin riti sınırların arasına dümesi durumunda ise esin bir yorum yapılamamatadır. Bu durumda herhangi bir sonuç çıarılmadan önce, baımsız deienlerin bütünleme dereceleri ((I(), I(1)) mutlaa bilinmelidir. Tahmin edilen ısıtsız HDM'den; uzun dönem esnelileri öyle elde edilmetedir : Negatif iaretle çarpılan gecimeli baımsız deienlerin atsayısı; bir gecimeli olan (t-1) baımlı deienin atsayısına bölünmetedir. (Bardsen, 1989 : 345-5) Yani uzun dönem nispi fiyat ve gelir esnelileri sırasıyla; -(α 6 /α 4 ) ve -(α 5 /α 4 ) den elde edilmetedir. 3. Ampiri Bulgular Uygun gecime uzunluunu () ve bir deterministi dorusal trende ihtiyaç olup olmadıını belirleme için (2) numaralı model EKK yöntemi ile ii ez tahmin edilmetedir. l tahmin; =1, 2, gecimeleri için dorusal bir zaman trendi dahil edilere, iincisi ise (aynı gecimeler için) trendsiz olara yapılmatadır. Gözlem sayısı sınırlı olduu için, tahminler en ço 6 gecimeli olara yapılabilmitir. Bütün regresyon modelleri, dönemini apsamatadır. Tablo 1'de sırasıyla; Aaie Bilgi Kriteri (AIC), Schwarz Kriteri (SC) ve Lagrange Çarpanları (LM) Testi deerleri gösterilmetedir. Tablo 1. thalat Talebi Eitliinin Gecime Sayısının Seçimi için statistiler Deterministi Trendli Deterministi Trendsiz AIC SC LM(1) AIC SC LM(1) Not:, (2) numaralı modelin gecime sayısını göstermetedir. AIC ve SC; Aaie ve Schwarz Bilgi Kriterleridir. LM deerleri de artıların seri orelasyon testinden elde edilen LM istatistileridir. Tablo 1 incelendiinde AIC ve SC deerlerine göre hem trendli ve hem de trendsiz yapılarda gecime sayısı 6 olan modelin seçilmesi geremetedir. Anca sınır testinin geçerlilii baımından, artılarda seri orelasyonun bulunmaması geretii için LM testi; gecime sayısı 6 olan modellerin uygun olmadıını göstermetedir.

5 Türiye nin thalat Talebi Fonsiyonunun Sınır Testi Yalaımı le Ebütünleme 31 AIC deerleri ve LM testleri birlite deerlendirildiinde en uygun modelin, gecime sayısı 5 olan trendli model olduu anlaılmatadır. 2 Tablo 2, (2) numaralı modelin; dorusal trendli ve atsayılar ısıtlı, trendli ve atsayılar ısıtsız ve bir de trendsiz olara üç farlı senaryo altında, ithalat talebi eitliinin uzun dönem iliisinin varlıının testi için yapılan tahminlerden elde edilen; F ve t istatistilerinin deerlerini vermetedir. Fıv ve Fv sırayla; (2) numaralı modelde deterministi trendli olara; α 4 = α 5 = α 6 = α 7 = ve α 4 = α 5 = α 6 = ısıtlamalarının testinden elde edilmetedir. Tablo 2. Uzun Dönem thalat Talebi Modelinin Anlamlılı Testi için F ve t statistileri Deterministi Trendli Model F IV F V t V a 2.61 a Not: ; (2) numaralı modelde ullanılan gecime sayısıdır. F ıv, (2) numaralı eitlitei, gecimeli düzey deienlerinin ve trend teriminin atsayılarının sıfır ısıtlaması testi (Wald testi) ile elde edilen F istatistiidir. F v, (2) numaralı modeldei gecimeli düzey deienlerin atsayılarının sıfır ısıtlaması (Wald testi) ile elde edilen F istatistiidir. (Yani (2) numaralı modelde deterministi trendli olara; F ıv, α 4 = α 5 = α 6 = α 7 = ısıtlamaları ile elde edilen F istatistiidir. F v ise; α 4 = α 5 = α 6 = ısıtlamaları ile elde edilen F istatistiidir). t v, (2) numaralı eitliin dorusal deterministi trendli modelinin EKK yöntemi ile tahmininden elde edilen sonuçlardai lnm t-1 'in atsayısının (α 4 ) t deeridir. ( a ),.5 anlam düzeyinde ilgili istatistiin; riti üst sınır deerinden daha büyü olduunu göstermetedir. Sonuçların yorumlanabilmesi için Tablo 2'dei istatistilerin; Pesaran ın çalımasında yer alan Tablo C1 ve C2 de verilen riti deer sınırlarıyla arılatırılması geremetedir. (Bz. Pesaran et al. 21, T1-T5). l olara sınır F testini ele alalım. = 5 için; Fıv (15.451) ve Fv (2.61) istatistileri; (.5) düzeyinde sırayla (2.81, 3.76) ve (3.12, 4.25) olan riti deer sınırlarını amata dolayısıyla serilerin I(), I(1) veya arılılı olara ebütünlei olmalarına baılmasızın uzun dönemli iliinin bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi reddedilmetedir. Bir baa anlatımla, bu sonuçlara göre hesaplanan F deerleri, trendli olara sırayla (15.451) ve (2.61); %1 anlam düzeyindei sırayla, (3.76) ve (4.25)'li riti sınır deerlerini amatadır. Bu sonuç ithalatın ve onu belirleyen; Milli Gelir ve nispi fiyatların ebütünlei olduları, yani bu deienler arasında uzun dönemli iliinin bulunduu anlamına gelmetedir. inci olara Tablo 2'de rapor edilen t istatistii; t v ; (2) numaralı eitliin dorusal trendli olara EKK ile yapılan tahmindei α 4 atsayısının t testi deerleridir. (Bz. Tablo C2.v). Bu t testi sonuçlarına göre, = 5 için t deeri; (-6.49) olup ( 4.52) olan riti deer sınırını amatadır. Yani bu sonuca göre de serilerin I(), I(1) veya arılılı olara ebütünlei olmalarına baılmasızın uzun dönemli iliinin bulunmadıını ifade eden sıfır hipotezi trendli modelde reddedilmetedir. 2 (2) numaralı modelin tahmininde, bütün deienler için aynı gecime deerleri ullanılmıtır. Uygun gecime sayılarının belirlenmesinde AIC, SC riterleri ve LM test sonuçları esas alınmıtır.

6 32 Muammer MEK, Cem KADILAR Türiye nin ithalat talep fonsiyonunun ısıtsız hata düzeltme modelinin EKK ile tahmin edilen sonuçları Tablo 3'te verilmetedir. Tablo 3. Türiye nin thalat Talep Fonsiyonunun Kısıtsız Hata Düzeltme Modeli Tahmininin Sonuçları Deienler Katsayılar t istatistileri Trend * Sabit ** ln Y t ** ln Y t * ln Y t ln Y t * ln Y t ln Y t ln P t * ln P t ** ln P t * ln P t * ln P t ** ln P t *** ln M t * ln M t *** ln M t * ln M t ln M t ** ln M t * ln Y t ** ln P t * Not: * %1, **%5, ***%1 anlam düzeyini göstermetedir. Baımlı deien; ln M t'dir. Gözlem sayısı; 27, dönem; 'dir. Tahmin edilen uzun dönemli gelir esnelii ve nispi fiyat esnelii sırayla;.37 ve.67'dir. thalat ve ihracat fiyat esnelilerinin toplamı, -1.1 dir 3. Bu atsayı (-1.1), parasal ve mali politiaların talebi etileme için ullanılabilecei anlamına gelmetedir. Gelir esneli atsayısı; gelir ve ithalat arasında aynı yönlü bir ilii olduunu göstermetedir. Yani eonomi büyüdüçe gelir artaca ve ithalat da artacatır. 4. Sonuç Bu çalımanın temel hedefi; Türiye nin dönemine iliin ithalat talep fonsiyonunu, modeldei deienler arasında bir uzun dönemli iliinin mevcut 3 hracat fiyat esnelii; lnxt = β + β 1i lny t-i+ β 2i lnp t-i + β 3i lnx t-i + β 4 lnx t β 5 lny t-1 + β 6 ln P t-1 + β 7 t r + v t eitliinden elde edilmitir. Ayrıntılı bilgi yazarlardan elde edilebilir.

7 Türiye nin thalat Talebi Fonsiyonunun Sınır Testi Yalaımı le Ebütünleme 33 olup olmadıının belirlenmesi için daha salam bir tahmin yöntemi olan Pesaran et al. (21)'ın gelitirdii sınır testi olara isimlendirilen tahmin yöntemini ullanara yeniden deerlendirmetir. Bu çalımada ele alınan dönem sınırlı olduu için; Engle ve Granger (1987), Johansen (1988) ile Johansen ve Juselius (199)'un yöntemleri gibi lasi ebütünleme tenilerinin ullanılması; uzun dönem ithalat talebi davranıının elde edilmesinde güvenilir sonuçlar vermeyebilirdi. Bu nedenle, Pesaran et al. (21)'ın ço yaın yıllarda gelitirdii sınır testi tenii ullanılara yapılan analizde; ithalat hacmi ile onu belirleyen etenler olan gelir ve nispi fiyatların ebütünlei olduları görülmütür. Kısıtsız HDM'nin tahmininden elde edilen uzun dönem gelir ve nispi fiyat esnelileri de sırayla.37 ve.67 olara bulunmutur. hracat fiyat esnelii (-1.1) dir. Marshall-Lerner ouluna göre; ithalat talebi ile ihracat talebinin fiyat esnelileri toplamının 1 den büyü olması durumunda devalüasyon; uzun dönemde dı ticaret açılarının apatılmasında bir politia aracı olara ullanılabilir. Bu durumda eonomide istirarlı bir döviz uru piyasası mevcuttur. (Salvatore, 1995 : 485). Tahminlerden elde edilen sonuçlara göre; Türiye nin ithalat ve ihracat fiyat esneli atsayılarının toplamı 1 den büyütür. Yuarıdai belirtilen bulgulardan dı ticaret politiasına iliin bazı sonuçlar çıartılabilir : Bunlardan birincisi Marshall-Lerner oulunun, döneminde Türiye için geçerli olmasıdır. Yani nispi fiyatlar; ticaret aıının belirlenmesinde önemli rol oynamatadır. Bu nedenle TL'nin devalüasyonunu desteleyen politialar, Türiye nin dı ticaret dengesizliinin düzeltilmesinde yardımcı politialar olara ullanılabilir. Anca yeterli deildir. Çünü Türiye nin mal ve hizmet ticareti dengesi süreli açı vermetedir. Dengesizliin giderilmesinde üretim ve ihracatın artırılmasının da ço önemli olduu söylenebilir. inci olara tahmin edilen nispi fiyat esnelii; ithalat hacminin üle içi fiyatlardai artılara arı duyarlı olduunu göstermetedir. Böylece üle içi enflasyon oranındai artılar arısında döviz uru yeterince deimedii tatirde, ithalatın da artmasına neden olacatır. Ayrıca, ticaret dengesizliinin düzeltilmesinde ullanılan mali ve parasal politialar; enflasyonu maul bir düzeyde tutulmasına da atıda bulunabilir. Elde edilen sonuçlardan üçüncüsü ithalat talebinin gelir esnelii ile ilgilidir. Gelir artıının ithalatı da artırması nedeniyle elde edilen esneli atsayısı eonomi büyümenin, ticaret dengesi üzerinde negatif bir etiye sahip olacaı anlamına gelmetedir. Bunun üstesinden gelebilme için hüümet politiaları, özellile yerli aynalara dayalı sanayiler bata olma üzere, düü ithal girdi ullanan yerli sanayilerin gelimesini ve artmasını tevi edici olmalıdır. Kaynalar BARDSEN, G. (1989) Estimation of long run coefficient in error correction models, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 51, pp DE. (21) statisti Göstergeler, DPT. (22) Eonomi ve Sosyal Göstergeler, (195-21).. (23) Temel Eonomi Göstergeler.

8 34 Muammer MEK, Cem KADILAR ENGLE, R.F. & GRANGER, C.V.J. (1987) Cointegration and Error Correction : Represantation, Estimation, and Testing, Econometrica, 55, pp GAFAR, J.S. (1988) The determinants of import demand in Trinidad and Tobago : , Applied Economics, 2, pp HOUTHAKKER, H.S. & MAGEE, S.P. (1969) Income and Price Elasticities in World Trade, The Review of Economics and Statistics, 51, pp JOHANSEN, S. (1988) Statistical Analysis of Cointegration Vectors, Journal of Economic Dynamics and Control, 12 (1), pp JOHANSEN, S. & JUSELIUS, K. (199) Maximum Lielihood Estimation and Inference on Cointegration with Application to the Demand for Money, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 52, pp KREMERS, J.J.M., ERICSSON, N.L. & DOLADO, J. (1992) The power of cointegration tests, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 54, pp KUTLAR, A. & MEK, M. (21) Türiye de thalat Talebinin Koentegrasyon Tenileri ile Analizi : 1987(I)-2(II), Çuurova Üniversitesi..B.F. V. Ulusal Eonometri Sempozyumu 2-22 Eylül 21. MAH, J.S.. (2) An empirical examination of the disaggregated import demand of Korea the case of information technology products, Journal of Asian Economics, 11, pp PESARAN, H., SHIN, Y. & SMITH, R.J. (21) Bound testing approaches to the analysis of long run relationships, Journal of Applied Econometrics, 16, pp ( SALVATORE, D. (1995) International Economics, 5 th Ed. Macmillian, New Yor.

GIBSON ÇELİŞKİSİNİN TÜRKİYE VERİLERİ İLE ANALİZİ

GIBSON ÇELİŞKİSİNİN TÜRKİYE VERİLERİ İLE ANALİZİ Sosyal Bilimler Dergisi Sayı: 20 2008 GIBSON ÇELİŞKİSİNİN TÜRKİYE VERİLERİ İLE ANALİZİ Doç. Dr. Muammer ŞİMŞEK Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet M.Y.O., Sivas, msimsek@cumhuriyet.edu.tr Doç. Dr. Cem

Detaylı

TÜRKİYE DE KAMU SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ VERİMLİLİĞİ: SINIR TESTİ İLE EKONOMETRİK BİR YAKLAŞIM, Muammer ŞİMŞEK Cem KADILAR ** ÖZET

TÜRKİYE DE KAMU SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ VERİMLİLİĞİ: SINIR TESTİ İLE EKONOMETRİK BİR YAKLAŞIM, Muammer ŞİMŞEK Cem KADILAR ** ÖZET D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergisi Cilt:20 Sayı:1, Yıl:2005, ss:87-102 TÜRKİYE DE KAMU SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ VERİMLİLİĞİ: SINIR TESTİ İLE EKONOMETRİK BİR YAKLAŞIM, 1963 2002 Muammer ŞİMŞEK Cem KADILAR ** ÖZET

Detaylı

Türkiye de Enflasyon ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2003

Türkiye de Enflasyon ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2003 Türiye de Enflasyon ve Döviz Kuru Arasındai Nedenselli İlişisi: 1984-2003 The Causal Relationship Between Exchange Rates and Inflation in Turey:1984-2003 Yrd.Doç.Dr. Erem GÜL* Yrd.Doç.Dr. Ayut EKİNCİ**

Detaylı

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi Sayı 12 Ocak 2015

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi Sayı 12 Ocak 2015 Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Eletroni Dergisi Sayı 12 Oca 2015 TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME, ENERJİ TÜKETİMİ VE İTHALAT İLİŞKİSİ ÖZET Canan SANCAR 1 Melie ATAY POLAT 2 Bu çalışmada Türiye de eonomi

Detaylı

TÜRKİYE'NİN İHRACAT TALEBİ FONKSİYONUNUN SINIR TESTİ YÖNTEMİ İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

TÜRKİYE'NİN İHRACAT TALEBİ FONKSİYONUNUN SINIR TESTİ YÖNTEMİ İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6 (1) 2005, 144-152 TÜRKİYE'NİN İHRACAT TALEBİ FONKSİYONUNUN SINIR TESTİ YÖNTEMİ İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ THE COINTEGRATION ANALYSIS OF TURKEY'S EXPORT DEMAND FUNCTION BY BOUNDS

Detaylı

Türkiye nin Fasıllara Göre İthalat Talep Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini

Türkiye nin Fasıllara Göre İthalat Talep Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:16.Sayı:2.Aralık 2012 ss.95-110 Türkiye nin Fasıllara Göre İthalat Talep Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini Econometric Estimation of Sectoral Import Demand Function

Detaylı

TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ: ARDL MODELLEME YAKLAŞIMI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ: ARDL MODELLEME YAKLAŞIMI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 9, Sayı 18, 2013 Int. Journal of Management Economics and Business, Vol. 9, No. 18, 2013 TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ:

Detaylı

DI TCARET HADLERNDEK DEMN CAR LEMLER DENGES VE GSYH ÜZERNE ETKLER (1987-2006)

DI TCARET HADLERNDEK DEMN CAR LEMLER DENGES VE GSYH ÜZERNE ETKLER (1987-2006) DI TCARET HADLERNDEK DEMN CAR LEMLER DENGES VE GSYH ÜZERNE ETKLER (-2006) Zafer YÜKSELER Danıman 10 Austos 2007 1. Giri: hracat ve ithalat fiyat endekslerindeki farklı deiimler, yıllar itibariyle dı ticaret

Detaylı

Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (1) 2006, 99-111 THE ANALYSIS OF FISHER EFFECT USING TURKISH DATA

Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (1) 2006, 99-111 THE ANALYSIS OF FISHER EFFECT USING TURKISH DATA Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 () 2006, 99- FISHER ETKİSİNİN TÜRKİYE VERİLERİ İLE TESTİ THE ANALYSIS OF FISHER EFFECT USING TURKISH DATA Muammer ŞİMŞEK Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet M.Y.O. Cem KADILAR

Detaylı

SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455

SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455 SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455 Kırgızistan da Dış Ticaret ve Yurtdışından Transferlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya Etkisi: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı The Effect of Foreign Trade and Remittances

Detaylı

Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi

Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ www.dergipark.gov.tr/turkjans Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi Ergün ŞİMŞEK Amasya Üniversitesi Amasya

Detaylı

Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma

Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma Bünyamin DEMİRGİL 1, Coşkun KARACA 2 Özet Faiz oranları önemli bir makroekonomik fiyat olarak ekonomi üzerinde önemli etkiler meydana getirmektedir.

Detaylı

141 Araştırma Makalesi. Türkiye de Karpuz Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Almon Gecikme Modeli ile İncelenmesi

141 Araştırma Makalesi. Türkiye de Karpuz Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Almon Gecikme Modeli ile İncelenmesi KSÜ Doğa Bil. Derg., 9(), 4-46, 6 KSU J. Nat. Sci., 9(), 4-46, 6 4 Araştırma Maalesi Türiye de Karpuz Üretiminde Üretim-Fiyat İlişisinin Almon Gecime Modeli ile İncelenmesi Nusret ÖBAY *, Şenol ÇELİK Bingöl

Detaylı

TÜRKYE DE KAMU HARCAMALARI EKONOMK BÜYÜME LKS * ktisat, letme ve Finans (ubat 1997), Yıl: 12, Sayı: 131, ss: 5-14

TÜRKYE DE KAMU HARCAMALARI EKONOMK BÜYÜME LKS * ktisat, letme ve Finans (ubat 1997), Yıl: 12, Sayı: 131, ss: 5-14 TÜRKYE DE KAMU HARCAMALARI EKONOMK BÜYÜME LKS * ktisat, letme ve Finans (ubat 997), Yıl: 2, Sayı: 3, ss: 5-4 Nebiye Yamak Yakup Küçükkale 2 I. Giri Kamu sektörünün toplam ekonomik faaliyetler içerisindeki

Detaylı

DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ

DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ Doç. Dr. Utku ALTUNÖZ utkual@hotmail.com ÖZET Çalışmada döviz kuru ile hisse senedi arasındaki ilişki

Detaylı

Y = 29,6324 X 2 = 29,0871 X 3 = 28,4473 y 2 = 2,04 x 2 2 = 0,94 x 2 3 = 2,29 yx 2 = 0,19 yx 3 = 1,60 x 2 x 3 = 1,06 e 2 = 0,2554 X + 28,47 X 3-0,53

Y = 29,6324 X 2 = 29,0871 X 3 = 28,4473 y 2 = 2,04 x 2 2 = 0,94 x 2 3 = 2,29 yx 2 = 0,19 yx 3 = 1,60 x 2 x 3 = 1,06 e 2 = 0,2554 X + 28,47 X 3-0,53 EKONOMETR DERS ÇALIMA SORULARI SORU : 1 1980-1994 y llar aras ndaki Türkiye Özel Yat r m (Y), Reel Mevduat Faiz Oran (X ) ve GSMH (X 3 ) verilerinden hareketle a*a+ daki ortalamadan farklara göre ara sonuçlar

Detaylı

Türkiye de Tarımsal Üretim ile Tarımsal Kredi Kullanımı Arasındaki Nedensellik İlişkisi

Türkiye de Tarımsal Üretim ile Tarımsal Kredi Kullanımı Arasındaki Nedensellik İlişkisi Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 4(1): 67-72, 2014 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURUNU BELİRLEYEN UZUN DÖNEMLİ ETKENLER

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURUNU BELİRLEYEN UZUN DÖNEMLİ ETKENLER TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURUNU BELİRLEYEN UZUN DÖNEMLİ ETKENLER Muammer ŞİMŞEK * Özet Bu çalışma, Türkiye deki reel döviz kurunu belirleyen uzun dönemli temel etkenleri analiz etmektedir. Modeldeki bağımsız

Detaylı

TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ. Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET

TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ. Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET Bu çalışmada 1962-1992 yılları arasında Türk İmalat Sanayiinde

Detaylı

KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*)

KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*) EKONOMİK YAKLAŞlM 71 KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*) Rahmi YAMAK* * Bayram GÜNGÖR * * * GiRiŞ Bir çok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de konut elektrik tüketiminin

Detaylı

Türkiye de Kamu Harcamaları ve Büyüme İlişkisi: Sınır Testi Yaklaşımı

Türkiye de Kamu Harcamaları ve Büyüme İlişkisi: Sınır Testi Yaklaşımı Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2009 13 (1): 301-314 Türkiye de Kamu Harcamaları ve Büyüme İlişkisi: Sınır Testi Yaklaşımı Selim BAŞAR (*) Hayati AKSU (**) M. Sinan TEMURLENK (***)

Detaylı

DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ UZUN DÖNEMLİ NEDENSELLİK ANALİZİ: 2000-2013 DÖNEMİ

DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ UZUN DÖNEMLİ NEDENSELLİK ANALİZİ: 2000-2013 DÖNEMİ İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi Journal of Economic Policy Researches Cilt/Volume:2, Sayı/Issue:1, Yıl/Year: 2015, 32-38 DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ

Detaylı

Türkiye'de Kriz Döneminde Kur-Faiz-Borsa likilerinin Dinamik Analizi Banka-Mali ve Ekonomik Yorumlar, Sayı: 11, ss: 47-56, 2002

Türkiye'de Kriz Döneminde Kur-Faiz-Borsa likilerinin Dinamik Analizi Banka-Mali ve Ekonomik Yorumlar, Sayı: 11, ss: 47-56, 2002 Türkiye'de Kriz Döneminde KurFaizBorsa likilerinin Dinamik Analizi BankaMali ve Ekonomik Yorumlar, Sayı:, ss: 4756, 2002 Osman KARAMUSTAFA * Yakup KÜÇÜKKALE ** Giri Finans literatüründe döviz kurları ile

Detaylı

TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2013, Cilt:9, Yıl:9, Sayı:2, 9:65-77 TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ Şahabettin GÜNEŞ * AN ANALYSIS ON THE EXCHANGE

Detaylı

Türkiye nin İhracat Talebi Fonksiyonunun Farklı Ülke Gruplarına Göre Eşbütünleşme Analizi

Türkiye nin İhracat Talebi Fonksiyonunun Farklı Ülke Gruplarına Göre Eşbütünleşme Analizi Yayın Geliş Tarihi: 05.05.2017 Dokuz Eylül Üniversitesi Yayın Kabul Tarihi: 06.08.2017 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Online Yayın Tarihi: 04.12.2017 Cilt:32, Sayı:2, Yıl:2017, ss. 369-395

Detaylı

TÜRKYE DE SANAYLEME VE EKONOMK BÜYÜME ARASINDAK NEDENSEL LK

TÜRKYE DE SANAYLEME VE EKONOMK BÜYÜME ARASINDAK NEDENSEL LK Dou Üniversitesi Dergisi, 5 () 004, 9-6 TÜRKYE DE SANAYLEME VE EKONOMK BÜYÜME ARASINDAK NEDENSEL LK CAUSAL RELATIONSHIP BETWEEN INDUSTRIALIZATION AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY Harun TERZ ve Sabiha OLTULULAR

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKTİSADİ BÜYÜMESİNDE TURİZM SEKTÖRÜNÜN KATKISI

TÜRKİYE NİN İKTİSADİ BÜYÜMESİNDE TURİZM SEKTÖRÜNÜN KATKISI TÜRKİYE NİN İKTİSADİ BÜYÜMESİNDE TURİZM SEKTÖRÜNÜN KATKISI Harun TERZİ * Uğur Korut PATA ** ÖZ Bu çalışmada Türiye de 1964-2014 dönemi yıllı verilerle, gayri safi yurtiçi hasıla ile üleye gelen turist

Detaylı

TÜRKİYE DE TURİZM VE TİCARİ AÇIKLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TODA VE YAMAMOTO NEDENSELLİK YAKLAŞIMI 1

TÜRKİYE DE TURİZM VE TİCARİ AÇIKLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TODA VE YAMAMOTO NEDENSELLİK YAKLAŞIMI 1 Eonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Yıl 2, Sayı, 206 The International Journal of Economic and Social Research, Vol. 2, Year 2, No., 206 TÜRKİYE DE TURİZM VE TİCARİ AÇIKLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ:

Detaylı

ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ

ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ Gökhan KARHAN 1*, Murat SĠLĠNĠR 2, Mücahit ÇAYIN 1 ve Nihat AYDENĠZ 3 1 Batman Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü, Merkez Yerleşkesi, 72100 Batman 2 Batman

Detaylı

LINEAR AND NONLINEAR COINTEGRATION RELATIONSHIP BETWEEN STOCK PRICES AND EXCHANGE RATES IN TURKEY

LINEAR AND NONLINEAR COINTEGRATION RELATIONSHIP BETWEEN STOCK PRICES AND EXCHANGE RATES IN TURKEY TÜRKİYE DE HİSSE SENEDİ FİYATLARI VE DÖVİZ KURU ARASINDA DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN EŞ BÜTÜNLEŞME İLİŞKİSİ Doç.Dr. Bülent DOĞRU Gümüşhane Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü buldogru@gumushane.edu.tr Arş.Gör.Mürşit

Detaylı

Türkiye nin Dönemi Uluslararası Yayınlarının Ekonometrik Analizi. Prof. Dr. M. Vedat PAZARLIOĞLU. Araş. Gör.

Türkiye nin Dönemi Uluslararası Yayınlarının Ekonometrik Analizi. Prof. Dr. M. Vedat PAZARLIOĞLU. Araş. Gör. Sosyal Bilimler 7/2 (29) s.45-58 SOSYAL BİLİMLER Yıl : 29 Cilt: 7 Sayı :2 Celal Bayar Üniversitesi S.B.E. Türkiye nin 1983 24 Dönemi Uluslararası Yayınlarının Ekonometrik Analizi Prof. Dr. M. Vedat PAZARLIOĞLU

Detaylı

FİNANSAL KALKINMA, TİCARİ AÇIKLIK VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR ANALİZ

FİNANSAL KALKINMA, TİCARİ AÇIKLIK VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR ANALİZ FİNANSAL KALKINMA, TİCARİ AÇIKLIK VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR ANALİZ Salih TÜREDİ * Metin BERBER ** ÖZ Bu çalışmada, finansal alınma ve ticari açılı ile eonomi büyüme ilişisi,

Detaylı

YENİ DÖNEMDE SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNİN GÜÇLÜ FORMDA GEÇERLİLİĞİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

YENİ DÖNEMDE SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNİN GÜÇLÜ FORMDA GEÇERLİLİĞİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2018/2, Sayı:31, s. 91-104 Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences Year: 2018/2, Number:31, p. 91-104 YENİ

Detaylı

TÜRKİYE, KURU İNCİR İHRACATININ EKONOMETRİK ANALİZİ. AN ECONOMETRIC ANALYSIS OF DRIED FIGS EXPORT in TURKEY

TÜRKİYE, KURU İNCİR İHRACATININ EKONOMETRİK ANALİZİ. AN ECONOMETRIC ANALYSIS OF DRIED FIGS EXPORT in TURKEY Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2017, C.22, S.2, s.439-448. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2017,

Detaylı

No: 2013-15 / 04 Haziran, 2013 EKONOMİ NOTLARI. Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1

No: 2013-15 / 04 Haziran, 2013 EKONOMİ NOTLARI. Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1 EKONOMİ NOTLARI Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1 Doruk Küçüksaraç Özgür Özel Abstract: This note explores the interaction between the overnight currency swap rates (Turkish

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE

REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE BİLEŞE LERİ ARASI DAKİ UZU DÖ EM İLİŞKİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin GÜRBÜZ * Yrd.Doç.Dr. Kamil ÇEKEROL ** ÖZET Bu makalede, döviz kuru değişiklikleri ile ticaret hadleri

Detaylı

TÜRKİYE DE ELEKTRİK TÜKETİMİ ÇEŞİTLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMETRİK BİR ANALİZİ

TÜRKİYE DE ELEKTRİK TÜKETİMİ ÇEŞİTLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMETRİK BİR ANALİZİ TÜRKİYE DE ELEKTRİK TÜKETİMİ ÇEŞİTLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMETRİK BİR ANALİZİ Doç.Dr. Muhsin KAR * Arş.Grv. Esra KINIK ** Özet Enerji ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki araştırmacıların

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ BÜTÇE AÇIKLARININ ULUSAL TASARRUFLARA ETKİLERİ

TÜRKİYE DEKİ BÜTÇE AÇIKLARININ ULUSAL TASARRUFLARA ETKİLERİ TÜRKİYE DEKİ BÜTÇE AÇIKLARININ ULUSAL TASARRUFLARA ETKİLERİ Muammer ŞİMŞEK Özet Bu çalışma, Türkiye nin 970-2003 yılları arasındaki döneme ilişkin yıllık verilerini kullanarak; bütçe açıklarının ulusal

Detaylı

4.2. SBM nin Beşeri Sermaye Değişkeni İle Genişletilmesi: MRW nin Beşeri Sermaye Modeli

4.2. SBM nin Beşeri Sermaye Değişkeni İle Genişletilmesi: MRW nin Beşeri Sermaye Modeli 112 4.2. SBM nin Beşeri Sermaye Değişeni İle Genişletilmesi: MRW nin Beşeri Sermaye Modeli MRW, Solow un büyüme modelini, beşeri sermaye olgusunu da atara genişletmetedir. Bu yeni biçimiyle model, genişletilmiş

Detaylı

Türkiye deki Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisinin Analizi: Bayer-Hanck Eşbütünleşme Testi

Türkiye deki Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisinin Analizi: Bayer-Hanck Eşbütünleşme Testi Türkiye deki Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisinin Analizi: Bayer-Hanck Eşbütünleşme Testi Fındık Özlem ALPER 1 Özet oranları ile ki ilişki ve bu ilişkinin yönü iktisat ve finans literatüründeki

Detaylı

ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ

ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ Prof. Dr. Özcan Karahan 1 Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (okarahan@bandirma.edu.tr) Yrd. Doç. Dr. Olcay Çolak

Detaylı

The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation

The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation MPRA Munich Personal RePEc Archive The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation Ilhan Ozturk and Ali Acaravcı 2006 Online at http://mpra.ub.uni-muenchen.de/332/

Detaylı

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2014, Cilt: 7, Sayı: 1, s

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2014, Cilt: 7, Sayı: 1, s Niğde Üniversesi İİBF Dergisi, 2014, Cilt: 7, Sayı: 1, s.1-12 1 SABİT SERMAYE YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ ÖZ Ahmet ŞAHBAZ 1 Bu çalışmada sab sermeye yatırımları ve

Detaylı

TÜRK ÖDEMELER BİLANÇOSUNA PARASAL BİR YAKLAŞIM: GIRTON-ROPER MODELDEN KANITLAR Ψ

TÜRK ÖDEMELER BİLANÇOSUNA PARASAL BİR YAKLAŞIM: GIRTON-ROPER MODELDEN KANITLAR Ψ TÜRK ÖDEMELER BİLANÇOSUNA PARASAL BİR YAKLAŞIM: GIRTON-ROPER MODELDEN KANITLAR Ψ Rahmi YAMAK a Abdurrahman KORKMAZ b Özet Bu çalışma, Ödemeler Bilançosuna Parasal Yaklaşım olarak adlandırılan hipotezin,

Detaylı

TÜRKİYE DE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ GÖRELİ ETKİNLİĞİ: VAR ANALİZİ ÖZET

TÜRKİYE DE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ GÖRELİ ETKİNLİĞİ: VAR ANALİZİ ÖZET TÜRKİYE DE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ GÖRELİ ETKİNLİĞİ: VAR ANALİZİ Dr. Orhan KARACA Doğan Burda Dergi Yayıncılı ve Pazarlama A.Ş., Eonomist Dergisi, (oaraca@eonomist.com.tr) ÖZET Para ve maliye politialarının

Detaylı

DÖVİZ KURU-TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1

DÖVİZ KURU-TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1 ZKU Journal of Social Sciences, Volume 5, Number 9, 2009, pp. 35 57 35 DÖVİZ KURU-TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1 Doç.Dr. Hasan VERGİL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü hvergil@karaelmas.edu.tr

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Deikenlik Ödünlemesi, Bi-variate GARCH (1,1), Enflasyon, Çıktı, stikrar Programları.

Anahtar Kelimeler: Deikenlik Ödünlemesi, Bi-variate GARCH (1,1), Enflasyon, Çıktı, stikrar Programları. Enflasyon-Çıktı Deikenlii Ödünlemesi: Bivariate GARCH(1,1) Bulguları Bu çalıma, DE Aratırma Sempozyumu 2003 Ankara da tebli olarak sunulmutur. Yakup Küçükkale * Özet Makroekonomik etkinliin incelenmesinde

Detaylı

AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ

AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 1, 2011, s. 1-19 AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ Seymur AGHAYEV Öz Çalışmada 1995: 01 2010: 04 dönemine ait aylık

Detaylı

Tüketici ve Üretici Fiyat Endekslerinde Fiyat Geçişkenliği: Alt Sektörler

Tüketici ve Üretici Fiyat Endekslerinde Fiyat Geçişkenliği: Alt Sektörler Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:16.Sayı:2.Aralık 2012 ss.65-81 Tüketici ve Üretici Fiyat Endekslerinde Fiyat Geçişkenliği: Alt Sektörler Price Transmission between Consumer and Producer Price Indices:

Detaylı

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER INTRA-INDEX CORRELATIONS CALCULATED IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE Bekir ELMAS * Öz Hisse senedi endeksleri, borsada işlem gören hisse

Detaylı

TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ CİLT 6, SAYI 2, 207, SS. 4-5 THE SAKARYA JOURNAL OF ECONOMICS, VOLUME 6, NUMBER 2, 207, PP. 4-5 TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Pınar

Detaylı

İktisadi Büyüme ve Kamu Harcamaları Arasındaki Nedensellik İlişkisi

İktisadi Büyüme ve Kamu Harcamaları Arasındaki Nedensellik İlişkisi İktisadi Büyüme ve Kamu Harcamaları Arasındaki Nedensellik İlişkisi Doç. Dr. Murat Nişancı mnisanci@erzincan.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Metin Uçar mucar24@yahoo.com Yrd. Doç. Dr. İlyas Karabıyık ikarabiyik@erzincan.edu.tr

Detaylı

TÜRKĠYE DE HANEHALKI YOKSULLUĞU

TÜRKĠYE DE HANEHALKI YOKSULLUĞU Ege Aademi BaıĢ / Ege Academic Review 0 (2) 200: 627-649 TÜRĠYE DE HANEHALI YOSULLUĞU HOUSEHOLD POVERTY IN TUREY Yrd. Doç. Dr. Tülin CANBAY, Celal Bayar Üniversitesi, Ġtisadi ve Ġdari Bilimler Faültesi,

Detaylı

Sığır Sayısı, Süt Üretimi ve Süt Fiyatı Arasındaki Uzun Dönem İlişkisinin Belirlenmesi: 1980-2013 Dönemi-Türkiye Örneği

Sığır Sayısı, Süt Üretimi ve Süt Fiyatı Arasındaki Uzun Dönem İlişkisinin Belirlenmesi: 1980-2013 Dönemi-Türkiye Örneği Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi http://dergi.siirt.edu.tr/index.php/ziraat Araştırma Makalesi / Research Article Turk J Agric Res (2014) 1: 196-202 TÜTAD ISSN: 2148-2306 Sığır Sayısı, Süt Üretimi

Detaylı

ENFLASYON VE NOMİNAL FAİZ ORANLARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİNİN FİSHER HİPOTEZİ ÇERÇEVESİNDE TEST EDİLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1

ENFLASYON VE NOMİNAL FAİZ ORANLARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİNİN FİSHER HİPOTEZİ ÇERÇEVESİNDE TEST EDİLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1 Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 4, 013 368 ENFLASYON VE NOMİNAL FAİZ ORANLARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİNİN FİSHER HİPOTEZİ ÇERÇEVESİNDE TEST EDİLMESİ: TÜRKİYE

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s. 455-465 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 21.09.2017 13.11.2017 Arş. Gör. Fatma Esra

Detaylı

TÜRKİYE DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ

TÜRKİYE DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2016, C.21, S.3, s.961-969. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2016,

Detaylı

KIRGIZİSTAN VE KAZAKİSTAN DA DIŞ TİCARET, DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ

KIRGIZİSTAN VE KAZAKİSTAN DA DIŞ TİCARET, DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 2016 Cilt: 5 Sayı: 3 MANAS Journal of Social Studies 2016 Vol.: 5 No: 3 KIRGIZİSTAN VE KAZAKİSTAN DA DIŞ TİCARET, DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ Yrd.

Detaylı

TÜRK MALAT SANAYNDE UZUN DÖNEM DENGE LKS: 1950-1993

TÜRK MALAT SANAYNDE UZUN DÖNEM DENGE LKS: 1950-1993 TÜRK MAAT SANAYNDE UZUN DÖNEM DENGE KS: 950-993 Rahmi YAMAK Yakup KÜÇÜKKAE 2 Abstract This study investigates hether the long run equilibrium implied by profit maximization is valid for the Turkish manufacturing

Detaylı

Türkiye nin İthalat Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini

Türkiye nin İthalat Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:16.Sayı:2.Aralık 2012 ss.29-44 Türkiye nin İthalat Fonksiyonunun Ekonometrik Tahmini Econometric Estimation of Import Function of Turkey F.İdil KOÇAK 1 Mehmet ÖZMEN

Detaylı

TURİZM SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE NİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: 1963-2011 THE EFFECT OF TOURISM SECTOR ON THE ECONOMIC GROWTH OF TURKEY: 1963-2011

TURİZM SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE NİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: 1963-2011 THE EFFECT OF TOURISM SECTOR ON THE ECONOMIC GROWTH OF TURKEY: 1963-2011 ÖZ TURİZM SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE NİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: 1963-2011 Nurgün TOPALLI 1 Turizm ülkelerin ekonomik ve sosyal alanlarında önemli bir hizmet sektörü olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın

Detaylı

TÜRKİYE DE BEŞERİ SERMAYE, İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN NEDENSELLİK ANALİZİ

TÜRKİYE DE BEŞERİ SERMAYE, İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN NEDENSELLİK ANALİZİ C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt, Sayı, 200 5 TÜRKİYE DE BEŞERİ SERMAYE, İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN NEDENSELLİK ANALİZİ Muammer ŞİMŞEK * ve Cem KADILAR ** Özet Bu çalışmada,

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( )

REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1997-2015) Yasemin YURTOĞLU Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bölümü Doktora Öğrencisi yaseminyurtoglu@hotmail.com

Detaylı

EBÜTÜNLEME TEKN LE TÜRKYE DE YAKIT TALEBNN ANALZ

EBÜTÜNLEME TEKN LE TÜRKYE DE YAKIT TALEBNN ANALZ EBÜTÜNLEME TEKN LE TÜRKYE DE YAKIT TALEBNN ANALZ Murat NANCI (*) Özet: Bu çalımada, Türkiye de yakıt talebinin kısa ve uzun dönem esneklikleri ebütünleme ve hata düzeltme metodu ile tahmin edilmitir. Süper

Detaylı

TÜRKYE NN TURZM GELRN ETKLEYEN DEKENLER ÇN EN UYGUN REGRESYON DENKLEMNN BELRLENMES

TÜRKYE NN TURZM GELRN ETKLEYEN DEKENLER ÇN EN UYGUN REGRESYON DENKLEMNN BELRLENMES Dou Üniversitesi Dergisi, 6 (2) 2005, 163-174 TÜRKYE NN TURZM GELRN ETKLEYEN DEKENLER ÇN EN UYGUN REGRESYON DENKLEMNN BELRLENMES OBTAINING THE OPTIMUM REGRESSION EQUATION FOR VARIABLES WHICH AFFECT TOURISM

Detaylı

Avrupa Birliği ndeki Ekonomik Yavaşlamanın Türkiye nin Sektörel İhracatı Üzerindeki Etkisi

Avrupa Birliği ndeki Ekonomik Yavaşlamanın Türkiye nin Sektörel İhracatı Üzerindeki Etkisi Kalkınma Bakanlığı Ekonomi Çalışma Tebliğleri Serisi No: 2015/2 Avrupa Birliği ndeki Ekonomik Yavaşlamanın Türkiye nin Sektörel İhracatı Üzerindeki Etkisi Adile Gülin ÖZSAN Ekim 2015 Burada yer alan görüşler

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi: 15 Mart 2015

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi: 15 Mart 2015 Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 2, 2015 407 TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Cüneyt KILIÇ Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü,

Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, ISSN: 2149-9225 Yıl: 2, Sayı: 3, Mart 2016, s. 85-96 Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, erhoca-346@hotmail.com Yrd. Doç. Dr. Dilek ŞAHİN Cumhuriyet

Detaylı

Döviz Kurundaki Değişkenliğin Türkiye İhracatı Üzerine Etkisi: Ampirik Bir Çalışma

Döviz Kurundaki Değişkenliğin Türkiye İhracatı Üzerine Etkisi: Ampirik Bir Çalışma Döviz Kurundaki Değişkenliğin Türkiye İhracatı Üzerine Etkisi: Ampirik Bir Çalışma Ali Acaravcı Araştırma Görevlisi, İktisat Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çukurova Üniversitesi İlhan Öztürk

Detaylı

Döviz Kuru Hareketleri ve Enflasyon Dinamii: Türkiye Örnei

Döviz Kuru Hareketleri ve Enflasyon Dinamii: Türkiye Örnei Döviz Kuru Hareketleri ve Enflasyon Dinamii: Türkiye Örnei Hakan Berument Bilkent Üniversitesi Ankara Tel: + 312 266 2529 Faks: + 312 266 5140 e-posta: berument@bilkent.edu.tr Mart 2002 1. Giri: 1995 Meksika

Detaylı

TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET

TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET Burak GÜRİŞ 1 Makale, 1968-2012 döneminde Türkiye de Feldstein Horioka hipotezinin geçerliliğini,

Detaylı

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 4, 2010 297 PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR

Detaylı

EURO/TL VOLATİLİTESİNİN TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ TİCARET PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: AMPİRİK BULGULAR *

EURO/TL VOLATİLİTESİNİN TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ TİCARET PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: AMPİRİK BULGULAR * Doğuş Üniversitesi Dergisi, 14 (1) 2013, 112-124 EURO/TL VOLATİLİTESİNİN TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ TİCARET PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: AMPİRİK BULGULAR * THE EFFECTS OF EURO/TL VOLATILITY ON THE PERFORMANCE

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi *

Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi * U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, Cilt 22, Sayı 2, 47-56 (Journal of Agricultural Faculty of Uludag University) Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi * Gülistan

Detaylı

Türkiye de Eğitim Harcamaları ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı

Türkiye de Eğitim Harcamaları ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı Türkiye de Eğitim Harcamaları ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: ARDL Türkiye de Eğitim Harcamaları ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı Özet Mürüvvet PAMUK İstanbul Üniversitesi

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU DALGALANMALARININ DIŞ TİCARET ÜZERİNE ETKİSİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

REEL DÖVİZ KURU DALGALANMALARININ DIŞ TİCARET ÜZERİNE ETKİSİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ REEL DÖVİZ KURU DALGALANMALARININ DIŞ TİCARET ÜZERİNE ETKİSİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ: 1996-2006 TÜRKİYE ÖRNEĞİ Ahmet AY * Gülbahar ÜÇLER ** İsmail KOÇAK *** Özet Döviz kuru ulusal paralar

Detaylı

Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü

Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü ULUSLARARASI İKTİSAT Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü Uluslararası İktisat Uluslararası Ticaret Açık Ekonomi Mikro İktisadı Uluslararası Para (Finans) (Ödemeler Bilançosu, Döviz Piyasası vb.)

Detaylı

IS-MP-PC: Kısa Dönem Makroekonomik Model

IS-MP-PC: Kısa Dönem Makroekonomik Model 1 Toplam Talep Toplam Talebin Elde Edilmesi 2 Para Politikası AD Eğrisi 3 4 Eğrisi Toplam Talep Toplam Talebin Elde Edilmesi Keynes (1936), The General Theory of Employment, Interest, and Money Toplam

Detaylı

AZERBAYCAN İÇİN PARA TALEBİ İSTİKRARININ ARDL YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ AN ANALYSIS OF MONEY DEMAND STABILITY IN AZERBAIJAN BY USING ARDL APPROACH

AZERBAYCAN İÇİN PARA TALEBİ İSTİKRARININ ARDL YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ AN ANALYSIS OF MONEY DEMAND STABILITY IN AZERBAIJAN BY USING ARDL APPROACH Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 14, Sayı 1, 2018 Int. Journal of Management Economics and Business, Vol. 14, No. 1, 2018 AZERBAYCAN İÇİN PARA TALEBİ İSTİKRARININ ARDL YAKLAŞIMI İLE

Detaylı

SESSION 6B: Uluslararası Ticaret II 469

SESSION 6B: Uluslararası Ticaret II 469 SESSION 6B: Uluslararası Ticaret II 469 Türkiye nin İhracat Performansı: İhracat Hacminin Temel Belirleyicilerinin İncelenmesi (1995-2012) Turkey s Export Performance: Examining the Main Determinants of

Detaylı

MIXED REGRESYON TAHMİN EDİCİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. The Comparisions of Mixed Regression Estimators *

MIXED REGRESYON TAHMİN EDİCİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. The Comparisions of Mixed Regression Estimators * MIXED EGESYON TAHMİN EDİCİLEİNİN KAŞILAŞTIILMASI The Comparisions o Mixed egression Estimators * Sevgi AKGÜNEŞ KESTİ Ç.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Matemati Anabilim Dalı Selahattin KAÇIANLA Ç.Ü.Fen Edebiyat

Detaylı

Nominal Faiz Oranı-Genel Fiyat Düzeyi İlişkisinin Gibson Paradoksu Çerçevesinde Analizi

Nominal Faiz Oranı-Genel Fiyat Düzeyi İlişkisinin Gibson Paradoksu Çerçevesinde Analizi Nominal Faiz Oranı-Genel Fiyat Düzeyi İlişkisinin Gibson Paradoksu Çerçevesinde Analizi Banu TANRIÖVER * Nebiye YAMAK ** Öz Çalışmada Türkiye ekonomisi için Gibson paradoksunun varlığının sınanması ve

Detaylı

Dışsallık ve Nedensellik Kavramları Üzerine Kısa Bir Bakış

Dışsallık ve Nedensellik Kavramları Üzerine Kısa Bir Bakış Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi International Journal of Alanya Faculty of Business Yıl:2012, C:4, S:3, s. 29-34 Year:2012, Vol:4, No:3, s. 29-34 Dışsallık ve Nedensellik Kavramları Üzerine

Detaylı

Türkiye de Ticaret, Ulaşım, Finans Ve Konut Sektörlerindeki Büyümenin Tarım Sektöründeki Büyümeye Etkisi: Ekonometrik Bir Analiz

Türkiye de Ticaret, Ulaşım, Finans Ve Konut Sektörlerindeki Büyümenin Tarım Sektöründeki Büyümeye Etkisi: Ekonometrik Bir Analiz Türkiye de Ticaret, Ulaşım, Finans Ve Konut Sektörlerindeki Büyümenin Tarım Sektöründeki Büyümeye Etkisi: Ekonometrik Bir Analiz Dr. Yüksel OKŞAK 1 1 Uludağ Üniversitesi İnegöl MYO, yukseloksak@uludag.edu.tr,

Detaylı

Kİ KARE TESTLERİ. Biyoistatistik (Ders 2: Ki Kare Testleri) Kİ-KARE TESTLERİ. Sağlıktan Yakınma Sigara Var Yok Toplam. İçen. İçmeyen.

Kİ KARE TESTLERİ. Biyoistatistik (Ders 2: Ki Kare Testleri) Kİ-KARE TESTLERİ. Sağlıktan Yakınma Sigara Var Yok Toplam. İçen. İçmeyen. Biyoistatisti (Ders : Ki Kare Testleri) Kİ KARE TESTLERİ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Saarya Üniversitesi Tıp Faültesi Biyoistatisti Anabilim Dalı uerormaz@saarya.edu.tr Kİ-KARE TESTLERİ 1. Ki-are testleri

Detaylı

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES ULUSLARARASI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ December 2017, Vol:3, Issue:4 Aralı 2017, Cilt:3, Sayı:4 e-issn: 2149-8377 p-issn: 2528-9942 journal homepage: www.eonomiarastirmalar.org

Detaylı

168 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 2017

168 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 2017 168 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 17 Dış Ticaret Açıklarında Gelir ve Fiyat Etkisinin Sektörel Bazda Ekonometrik Analizi: Türkiye Örneği The Econometric Analysis in the Sectorial Basis

Detaylı

Rebound Effect for Energy Consumption: The Case of Turkey. Enerji Tüketiminde Rebound Etkisi: Türkiye Örneği

Rebound Effect for Energy Consumption: The Case of Turkey. Enerji Tüketiminde Rebound Etkisi: Türkiye Örneği EconWorld2018@Amsterdam 24-26 July, 2018; Amsterdam, Netherlands Rebound Effect for Energy Consumption: The Case of Turkey Recep Ulucak 1 ve Emrah Koçak 2 Abstract Energy plays an important role in economic

Detaylı

KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER İLE OLAN ETKİLEŞİMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER İLE OLAN ETKİLEŞİMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER İLE OLAN ETKİLEŞİMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Doç. Dr. Tuba B. Direkçi Gaziantep Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü Sinan Kaygusuz Defterdarlık Uzman

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ Gülbahar Üçler Ahi Evran Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. gulbahar_boyaci@hotmail.com

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, Kointegrasyon,Granger Nedensellik Analizi

Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, Kointegrasyon,Granger Nedensellik Analizi TÜRKĐYE DE ENFLASYON ĐLE GSYĐH ARASINDAKĐ ĐLĐŞKĐNĐN KOĐNTEGRASYON YÖNTEMĐYLE ĐNCELENMESĐ * ÖZET Bu çalışmada, Türkiye de enflasyon ile GSYĐH arasındaki ilişki kointegrasyon yöntemi kullanılarak 987:2004:3

Detaylı

TÜRKİYE DE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KISA VE UZUN DÖNEM DİNAMİKLERİ

TÜRKİYE DE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KISA VE UZUN DÖNEM DİNAMİKLERİ TÜRKİYE DE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KISA VE UZUN DÖNEM DİNAMİKLERİ Nebiye YAMAK Prof. Dr., Karadeniz Teknik Üniversitesi Sinem KOÇAK Arş. Gör., Karadeniz Teknik Üniversitesi Serkan SAMUT Arş. Gör., Karadeniz

Detaylı

Sanayi Sektörü İş Hacminin Ekonometrik Analizi* Econometric Analysis of Industrial Sector Turnover. Yrd. Doç. Dr. S.

Sanayi Sektörü İş Hacminin Ekonometrik Analizi* Econometric Analysis of Industrial Sector Turnover. Yrd. Doç. Dr. S. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu University Journal of Social Sciences Sanayi Setörü İş Hacminin Eonometri Analizi* Econometric Analysis of Industrial Sector Turnover Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) *

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) * ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) * Doç.Dr.Salih BARIŞIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF

Detaylı

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 2, 2012 1

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 2, 2012 1 C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 2, 2012 1 TÜRKİYE DE KÂĞIT TÜKETİMİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ Ali Rıza SANDALCILAR * Özet Bu çalışmanın

Detaylı

TÜRKİYE DE TİCARİ VE FİNANSAL DIŞA AÇIKLIĞIN BÜYÜMEYE ETKİSİ: DÖNEMİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

TÜRKİYE DE TİCARİ VE FİNANSAL DIŞA AÇIKLIĞIN BÜYÜMEYE ETKİSİ: DÖNEMİ ÜZERİNE BİR İNCELEME ANADOLU ÜNİVERS İTES İ S OS YAL BİLİMLER DERGİS İ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES Cilt/Vol. : 11 - S ayı/no: 2 : 69 80 (2011) TÜRKİYE DE TİCARİ VE FİNANSAL DIŞA AÇIKLIĞIN BÜYÜMEYE ETKİSİ:

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Analiz

Türkiye Ekonomisinde Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Analiz Türkiye Ekonomisinde Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Analiz Şahabettin GÜNEŞ Doç.Dr., Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü gunes_s@ibu.edu.tr Fatih KONUR Yrd.Doç.Dr.,

Detaylı

DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ ( ): TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ ( ): TÜRKİYE ÖRNEĞİ DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ (1968-2003): TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bayram GÜNGÖR (*) Serdar KURT (**) Özet: Bu çalışmada, 1968-2003 dönemini kapsayan yıllık verilerle, Türkiye ekonomisinde dışa açıklık ve kalkınma

Detaylı

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s. 163-172. 163 SAĞLIK GÖSTERGELERİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Ahmet AY* 1 ÖZ Oktay KIZILKAYA** 2 Emrah KOÇAK*** 3 İçsel

Detaylı

An Analysis of the Relationship between the Economic Growth and Unemployment in Turkey: A New Cointegration Test

An Analysis of the Relationship between the Economic Growth and Unemployment in Turkey: A New Cointegration Test Türkiye deki Ekonomik Büyüme ve İşsizlik İlişkisinin Analizi: Yeni Bir Eşbütünleşme Testi Yrd. Doç. Dr. Ayşe ARI Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü aayse@nigde.edu.tr

Detaylı