SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel"

Transkript

1 SUNUM, TARTIŞMA, PANEL Sunum, Tartışma, Panel

2 SUNUM Bilim ve sanat konularında veya herhangi bir konuda dinleyicileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen, bu düzenlemeyi kimi teknolojik aletlerle destekleyerek sunan konuşmalara sunum denir.

3 Sunumda amaç; bilgileri yenilemek ve araştırma sonuçlarını değerlendirerek bilime katkıda bulunmaktır. Konuşmacının sunum öncesi ve sunum sırasında dikkat etmesi gereken birtakım hususlar vardır:

4 SUNUMDAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER Güncel bir konu seçilmelidir. Değişik kaynaklardan faydalanılmalıdır. Sunumun yapılacağı yer önceden görülerek prova yapılmalı ve kullanılacak malzemeler kontrol edilmelidir. Hazırlanan notlar büyük kağıtlar yerine küçük kartlara yazılıp numaralandırılmalıdır. Dinleyici kitlesi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

5 SUNUM SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER Ciddi ve ağırbaşlı bir görünüm sergilenmelidir. Sunum kaygısı kontrol altında tutulmalıdır. Konuşmacı kendisini dinleyicilere tanıtmalıdır. Konuşurken ses tonuna, jest ve mimiklere dikkat edilmeli; Türkçenin doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir.

6 Sahne veya kürsü rahat kullanılmalıdır. Dinleyicilerin tümüne eşit mesafede durulmalıdır. Teknolojik aletlerin kullanımı sırasında dinleyicilere yeterince süre tanınmalıdır. Anlatılan konuyla gösterilen slaytın eş zamanlı yürütülmesine dikkat edilmelidir.

7 SUNUM SONUNDA YAPILMASI GEREKENLER Konu özetlenmelidir. Varsa, dinleyicilerin soruları alınmalıdır. Sorulara dinleyicilerle tartışmaya girmeden, açık bir şekilde cevap verilmelidir. Dinleyicilere teşekkür edilerek sunum sonlandırılmalıdır.

8 TARTIŞMA Önceden belirlenmiş bir konu hakkında birbirine zıt fikirlerin karşılıklı şekilde savunulmasına tartışma denir. Tartışmanın amacı; çeşitli fikir ve düşünceleri ortaya koyarak iyiye, güzele ve doğruya ulaşmak, problemlerin çözümüne katkıda bulunmaktır.

9 TARTIŞMA VE TARTIŞMACININ ÖZELLİKLERİ Konu güncel olup,üzerinde yorum yapılıp tartışılmaya uygun olmalıdır. Dil, göndergesel işlevdedir. Konuşmacılar birbirlerine karşı peşin hükümlü olmayıp; nazik, hoşgörülü ve sabırlı olmalıdır. Tartışmacılar kendilerine verilen sürenin dışına çıkmamaya özen göstermelidirler. Düşüncelerini ifade ederken kendilerini tekrara düşmemelidirler.

10 BAŞKANIN GÖREVLERİ Konuyu sunar. Konuşmacıların konu dışına çıkmalarını ve birbirlerine küfür, hakaret vb. kırıcı sözler söylemelerini engeller. Konuşmacılar sürelerini aştıklarında onları uyarır. Tartışma sonunda konuyu toparlar ve konunun bir raporunu hazırlar.

11 TARTIŞMA TÜRLERİ NELERDİR? Panel Sempozyum Forum Açık oturum Münazara

12 PANEL Panel; bir konunun çeşitli yönlerden aydınlatılması amacıyla, küçük bir dinleyici kitlesi önünde sohbet havasında tartışılmasıyla gerçekleştirilen sözlü anlatım türüdür.

13 PANELİN ÖZELLİKLERİ Panelde amaç; somut sonuçlara varmaktan çok, bir konunun çeşitli yönlerden aydınlatılmasına çalışmaktır. Panelde bir başkan ve en az üç konuşmacı bulunur. Seçilen konunun güncel olup herkesi ilgilendirmesine dikkat edilir. Panel başkanı öncelikle konuyu sunar, konuşmacıları tanıtır. Tüm konuşmacılara sırayla dk. lık süreler vererek tartışmanın düzen içerisinde sürmesini sağlar.

14 NOT Başkan, dilerse konuşmacılara sorular sorabilir. Konuşmaların sonunda panelistler birbirlerine soru sorabilecekleri gibi, izleyiciler de onlara soru sorabilirler. Fakat izleyicilerin bu soru sorma süreleri uzarsa, yani tartışma izleyicilerin arasına yayılırsa o zaman bu, panel olmaktan çıkar ve foruma dönüşür.

15 FORUM Eski Romalılar zamanında Roma ve diğer kentlerde halk toplantılarının yapıldığı alana forum denirdi. Forum; toplumu ilgilendiren sosyal bir konunun bir başkan yönetiminde ve dinleyici kitlesi önünde tartışılması, dinleyicilerin de bu tartışmaya aktif şekilde katılması ile gerçekleşen tartışma türüdür.

16 Forumu da paneli olduğu gibi bir başkan yönetir. Forumun panelden ayrılan yönü ise başkanın dinleyicilere de söz hakkı vermesidir. İzleyiciler tartışmaya aktif şekilde katılırlar. Forum,başkanın genel bir özet yapmasıyla sonlandırılır.

17 AÇIK OTURUM Açık oturum; toplumu ilgilendiren herhangi bir konuda alanında uzman kişilerin bir başkan yönetiminde ve dinleyiciler önünde yaptıkları tartışma çeşididir.

18 AÇIK OTURUMUN ÖZELLİKLERİ Geniş bir salonda dinleyici kitlesi önünde ya da radyo ve televizyonlarda yapılır. Konuşmacılar 3-5 kişiden oluşur. Bir başkan yönetiminde yapılır. Açık oturumların süreleri genellikle 1-1,5 saattir. Açık oturum; seçilen konunun güncel olması, katılımcı sayısı ve tartışmaya seyircilerin katılmaması yönünden panelle benzerlik gösterir. Ancak bazı noktalarda birbirlerinde ayrılırlar. Şimdi bu farklılıkları görelim:

19 AÇIK OTURUM - PANEL FARKI AÇIK OTURUM Ele alınan konu ile ilgili farklı düşünceler dile getirilir. Amaç; bir sonuca varmaktır. PANEL Seçilen konunun sadece bir yönü farklı görüş açılarıyla ele alınır. Amaç; sonuca varmak değil, bir konuyu çeşitli yönlerden aydınlatmaktır.

20 SEMPOZYUM (BİLGİ ŞÖLENİ) Sempozyum; alanında uzman kişilerin, bir konunun farklı yönleri hakkında görüş sunmak amacıyla yaptıkları seri konuşmalardan oluşan toplantı çeşididir. Amaç konuyu tartışmak değil, katılımcıların inceleme ve araştırmalarıyla konuya katkıda bulunmasıdır.

21 SEMPOZYUMUN ÖZELLİKLERİ Diğer tartışma türlerine göre daha bilimseldir. Birkaç gün süren tartışmalar dizisidir. Sempozyumun bölümlerine oturum adı verilir ve her bir oturumda ana konunun belli bir alt bölümü yer alır. Konuşmacılar genellikle akademisyenlerden oluşur. Katılımcılar söz konusu konuyu kendi açılarından ele alırlar. Toplantı bir başkan yönetiminde gerçekleşir.

22 SEMPOZYUMUN ÖZELLİKLERİ Konuşmacı sayısı 3-6 kişidir. Her konuşma yaklaşık 5-20 dk. sürer. Açık oturumda her kesimden seyirci bulunmasına karşılık, sempozyumda sadece belirli alanlarda uzman konuklar bulunur. Sempozyumda konuşulanlar ve alınan kararlar bir bildiri şeklinde kamuoyuna sunulur. Tartışma sonunda oturum başkanı çıkan sonucu toparlayarak seyircilere aktarır.

23 MÜNAZARA İki konuşmacı grubun önceden kararlaştırılan bir konuyla ilgili birbirine zıt iki görüşü bir jüri önünde tartışması esasına dayanan tartışma türüne münazara denir. Münazarada amaç; doğruyu bulmak değil, konuyu iyi savunmaktır.

24 MÜNAZARANIN ÖZELLİKLERİ Genellikle ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında yapılır. Her biri en az üç kişiden oluşan iki gruptan oluşur. Her grubun bir başkanı vardır. Grup üyeleri konuyla ilgili savunmalarını sırayla sunarlar. Grup başkanının iki, diğer üyelerin bir kez konuşma hakkı vardır.

25 Savunmalar yapılırken sağlam delillere ihtiyaç duyulur. Aynı grupta yer alan üyeler, anlatımları sırasında birbirleriyle çelişebilecek sözlere yer vermemeye dikkat etmelidir. Yapılan savunmalarda inandırıcılık yüksek olmalıdır. En az üç kişiden oluşan bir jüri bulunur. İki grubun da sunumları bittikten sonra jüri belli ölçütler dahilinde verdiği puanını açıklayarak galibi belirler.

26 JÜRİNİN PUAN VERMEDE YARARLANDIĞI ÖLÇÜTLER Sunulan delillerle anlatımda ikna edici olma Türkçeyi doğru kullanma Karşı tarafın tezini çürütme Ses tonu, jest ve mimikleri doğru kullanma Metne bağlı kalmama Kendinden emin bir duruş sergileme Süreyi doğru kullanma

MÜNAZARA ONUR BUZUNOĞLU BİLGİSAYAR 1 NURAY GEDİK

MÜNAZARA ONUR BUZUNOĞLU BİLGİSAYAR 1 NURAY GEDİK 2012 MÜNAZARA ONUR BUZUNOĞLU BİLGİSAYAR 1 NURAY GEDİK 06.12.2012 MÜNAZARA... 2 MÜNAZARA NEDİR... 2 GENEL ÖZELLİKLERİ... 3 KAYNAKLAR... 4 1 TOPLU TARTIŞMA TÜRLERİ AÇIK OTURUM PANEL - FORUM SEMPOZYUM MÜNAZARA

Detaylı

SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ

SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir konuyu söz veya yazı ile bildirmeye anlatım denir. İnsan, önce düşünceyi söze dönüştürmüş, sözlü anlatımı bulmuş, sonra yazıyı bularak yazılı anlatımı

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II. Yrd. Doç. Dr. Bahadır GÜCÜYETER. Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II. Yrd. Doç. Dr. Bahadır GÜCÜYETER. Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II İÇİNDEKİLER Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans TÜRK DİLİ II Yrd. Doç. Dr. Bahadır GÜCÜYETER HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Topluluk karşısında yapılan konuşma

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II. Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II. Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans HEDEFLER İÇİNDEKİLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ II Seminer Kongre Sempozyum Forum Telekonferans TÜRK DİLİ II Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Topluluk karşısında yapılan konuşma türlerini bilecek, Sözlü anlatım

Detaylı

Kübra ÇAKMAKTAŞ, Ayşegül BULGU, Gülşah ERTAŞ, Abdulkadir Arslan

Kübra ÇAKMAKTAŞ, Ayşegül BULGU, Gülşah ERTAŞ, Abdulkadir Arslan YAYIN KURULU Hazırlayanlar Kübra ÇAKMAKTAŞ, Ayşegül BULGU, Gülşah ERTAŞ, Abdulkadir Arslan YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: SUNUM TARTIŞMA PANEL KAVRAM ODALARI Bu başlık altında ünite, tablo şeklinde sunulmuştur. Burada görsel anlamda kavram odaları oluşturularak ünitenin hangi kavramları kapsadığı

Detaylı

SÖZLÜ ANLATIM 12. SINIFLAR DİL VE ANLATIM

SÖZLÜ ANLATIM 12. SINIFLAR DİL VE ANLATIM SÖZLÜ ANLATIM 12. SINIFLAR DİL VE ANLATIM SÖZLÜ ANLATIM 1. KONFERANS 2. AÇIK OTURUM 3. SEMPOZYUM 4. FORUM 5. MÜNAZARA 1. KONFERANS Konferans sanat, edebiyat, hukuk, politika gibi çeşitli konularda alanında

Detaylı

TÜRK DİLİ II Yrd. Doç. Cafer ÖZDEMİR

TÜRK DİLİ II Yrd. Doç. Cafer ÖZDEMİR Sözlü Anlatım Türleri Ünite 6 Ortak Dersler TÜRK DİLİ II Yrd. Doç. Cafer ÖZDEMİR 1 Ünite 6 SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR İçindekiler 6.1. SÖYLEV (NUTUK)... 3 6.2. SEMPOZYUM (BİLGİ ŞÖLENİ)...

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı ÖZELLİKLERİ ÖZELLİKLERİ

Detaylı

ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ. Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER

ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ. Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER Sunum İçeriği TEMEL BİLGİLER SUNUMUN PLANLANMASI SÖZLÜ SUNUMUN HAZIRLANMASI SUNUMA HAZIRLANMA SUNUMUN YAPILMASI TEMEL

Detaylı

Konuşmacılarla İlgili Hususlar 1. Konuşmacıların; konu ile ilgisi ve bilgisi olan, konuşma yeteneğine sahip kişilerden seçilmesine özen gösterilir.

Konuşmacılarla İlgili Hususlar 1. Konuşmacıların; konu ile ilgisi ve bilgisi olan, konuşma yeteneğine sahip kişilerden seçilmesine özen gösterilir. Tartışma Konuşmaları; Açık oturum, Sempozyum, Panel, Forum, Münazara. AÇIK OTURUM Toplumu yakından ilgilendiren herhangi bir güncel olayın, bir ülke sorununun, bilim, sanat ve politikayla ilgili önemli

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI Etkili Sunum Teknikleri Öğr. Gör. Murat YAZICI ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Nedir? Bir konuyu, mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Amaç? İletilmek istenilen mesajların

Detaylı

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ Ünite 1 SUNUMUN ÖNEMİ VE Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ SUNUŞ VE ÖNEMİ Eğitim ve/veya meslek yaşamımız boyunca başarımızın önemli bir kısmı, yazılı, sözlü ve görsel iletişimi ne derece iyi yapabildiğimiz ile

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ MÜNÂZARA ETKİNLİKLERİ UYGULAMA ESASLARI Amaç Öğrencilerin; özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplum içinde kendilerini

Detaylı

Panelden amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır.

Panelden amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır. Panel Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır? Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanları tarafında n tartışıldığı konuşmalara panel denir. Açık oturum ile

Detaylı

DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014

DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. DİL VE ANLATIM 10. SINIFLAR ( ORTAK ) B GRUBU 20 Kasım 2014 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM I. YAZILI PUAN. 1. Soru 2. Soru 3. Soru 4. Soru 5. Soru

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ. Konferans Açık Oturum Panel Münazara

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ. Konferans Açık Oturum Panel Münazara HEDEFLER İÇİNDEKİLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ Konferans Açık Oturum Panel Münazara TÜRK DİLİ II Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Topluluk karşısında yapılan konuşma türlerini bilecek, Sözlü anlatım türlerini

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU Etkili Sunum Teknikleri 1 Nuri KUTLU Etkili Sunuş Teknikleri Giriş Sunum kaygısını anlama ve denetleme Sunuma hazırlık Sunumun hazırlanması Görsel ve işitsel araçların seçimi ve kullanımı Uygulama önerileri

Detaylı

AMAÇ. Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak

AMAÇ. Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak AMAÇ 2 Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak İÇERİK 1 Etkili sunum ve önemi Etkili sunum ve interaktif yöntemler Bir sunumda olması gereken

Detaylı

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu 15.04.2014 1 Dinleyici kitlenizi belirleyin. Sunumun ana mesajını belirleyin. Sunumun 1. ve 2. slaytında olması gerekenler.

Detaylı

3ncü Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Eylül Balıkesir

3ncü Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Eylül Balıkesir MUMEYEK VAKFI Sonuç Bildirgesi 07-08 Eylül 2013 - Balıkesir 1nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS 25-26 Ekim 2011 tarihlerinde Sinop ilinde MUMEYEK Vakfı tarafından ve 2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında

Detaylı

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Y.Doç.Dr. Mustafa Sert msert@baskent.edu.tr Bilgisayar Mühendisliğ i Bölümü Baş kent Universitesi Ankara 06810 TÜRKİ YE İçerik 2 Giriş Sunum Kaygısı Sunum Aşamaları Sunum öncesinde

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI KONGRE ve SERGİ YÖNETMELİĞİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI KONGRE ve SERGİ YÖNETMELİĞİ TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI KONGRE ve SERGİ YÖNETMELİĞİ Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Kongre ve Sergi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPONSORLUK PAKETİNİN SUNUMU VE İLETİŞİMİ Nelere değineceğiz? Yazılı sunumda dikkat edilmesi gereken genel kurallar. Sözlü/yüzyüze sunumda dikkat

Detaylı

LYS EDEBİYAT ÖN SÖZ. LYS EDEBİYAT Liselere Yardımcı Ders Kitabı 978-605-4459-69-8. Sevgili Öğrenciler,

LYS EDEBİYAT ÖN SÖZ. LYS EDEBİYAT Liselere Yardımcı Ders Kitabı 978-605-4459-69-8. Sevgili Öğrenciler, II LYS EDEBİYAT LYS EDEBİYAT Liselere Yardımcı Ders Kitabı 978-605-4459-69-8 ÖN SÖZ EDİTÖR Turgut MEŞE YAZAR Hakan KAMAÇ 2012 Baskı Dönemi Tüm hakları DATA Yayınları na aittir. Yayıncının izni olmaksızın,

Detaylı

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı ÖĞRETĠM YÖNTEMLERĠ Yöntem ve Tekniklerin Belirlenmesinde İlkeler -Hedeflere uygun olmalı -Öğrenci özelliklerine uygun olmalı -Konunun özelliklerine uygun olmalı -Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince

Detaylı

Amaç. çözüm bulma. Kapsam. Dayanak. yürütülecektir.

Amaç. çözüm bulma. Kapsam. Dayanak. yürütülecektir. MİLLÎÎ EĞİTİM BAKANLIĞ I Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAMM HATİP LİSELERİ MÜNÂZARA YARIŞMASI ŞARTNÂMESİ Amaç Öğrencilerin; özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplumm içinde kendilerini sözlü

Detaylı

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 015 016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF DİL VE ANLATIM İ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL ÜNİTE I SANAT METİNLERİ ÜNİTE 1 İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR HAFTA HAFTA 8 Eylül-

Detaylı

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Sunum Yapanın Adı-Soyadı Kurumu e-mail Telefon Hedef Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili Power Point hazırlamada ilkeleri bilme KAPSAM Sunumu planlama, Görsel malzeme kullanma,

Detaylı

Hedef SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ. İçerik. Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme

Hedef SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ. İçerik. Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme Hedef Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ İçerik Sunumu planlama, Görsel malzeme kullanma, Sunuyu etkin kılma, Sunum korkusu ve baş

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: KONUŞMA KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma

ÖĞRENME ALANI: KONUŞMA KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma 1. Bir konuşma yapmak için aşağıdaki hazırlıklardan hangisine gerek yoktur? A) Konu seçilir ve sınırlanır. B) Konuyla ilgili bilgi toplanır. C) Konuşmanın amacı belirlenir.

Detaylı

10 Sınıf DİL VE ANLATIM. Serenat Onan. Sibel Vural. Taylan Tatlı. Kıymet Dolaner PALME YAYINCILIK

10 Sınıf DİL VE ANLATIM. Serenat Onan. Sibel Vural. Taylan Tatlı. Kıymet Dolaner PALME YAYINCILIK 10 Sınıf DİL VE ANLATIM Sibel Vural Kıymet Dolaner Serenat Onan Taylan Tatlı PALME YAYINCILIK Ankara, 2013 I PALME YAYINLARI: 819 10. Sınıf Dil ve Anlatım / Sibel VURAL - Serenat ONAN - Kıymet DOLANER

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Bahadır Gücüyeter. Konferans Açık Oturum Panel Münazara

ÜNİTE TÜRK DİLİ II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Bahadır Gücüyeter. Konferans Açık Oturum Panel Münazara HEDEFLER İÇİNDEKİLER SÖZLÜ ANLATIM TÜRLERİ Konferans Açık Oturum Panel Münazara TÜRK DİLİ II Yrd. Doç. Dr. Bahadır Gücüyeter Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Topluluk karşısında yapılan konuşma türlerini

Detaylı

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır.

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. CrystalAcademy İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar,

Detaylı

03.01.2015 ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA. Bunları yapın

03.01.2015 ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA. Bunları yapın ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA Bülent Turan Bunları yapın Siz "keşke ölseydim de bu eziyete katlanmasaydım" diyene kadar bu sunumdaki her kelimeyi yüksek sesle okuyacağım. Konuşmanızı düzenli ve tutarlı bir

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Güncel Öğretim Programı MEB (2009) İlköğretim ve MEB (2015) İlkokul Matematik

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Tartışma Yöntemi Ünite 5 Pedagojik Formasyon ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Bayram ÖZER 1 Ünite 5 TARTIŞMA YÖNTEMİ II Doç. Dr. Bayram ÖZER İçindekiler 5.1. TARTIŞMA YÖNTEMİ... 3 5.1.1. Tartışma Yönteminin

Detaylı

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ FİNAL ÇIKMIŞ SORULAR

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ FİNAL ÇIKMIŞ SORULAR ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ FİNAL ÇIKMIŞ SORULAR TÜRK DİLİ 2 ZAFER FOTOKOPİ SINAVINIZDA BAŞARILAR DİLER. 0.332 353 78 75 Rampalı Çarşı 1 Kat No: 135 Meram/KONYA Sipariş ve Bilgi İçin : www.zaferfotokopi.com

Detaylı

Sponsor Ol Rengini Seç Kendini Göster

Sponsor Ol Rengini Seç Kendini Göster Sponsor Ol Rengini Seç Kendini Göster PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), Türkiye'de çağdaş insan kaynakları yönetimi anlayışlarının yaygınlaştırılmasına ve gelişimine liderlik eden, bu konuda ülkemizin

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur. Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri 12.DERS AKADEMİ K RAPORLARIN SÖZLÜ SUNUMU Gündem Akademik raporların sözlü sunumu Poster hazırlanması 1 Sözlü Sunum Makale vb. yayınlarda deneyin tekrarlanabilirliği,

Detaylı

SayınBakanım, Sayın Valim, Sayın TK Başkanım, Sayın Büyük Şehir Belediye başkanım, Sayın Rektörüm, DeğerliMeslektaşlarım Sayın Basın Mensupları, Ve Sevgili Konuklar, Yıldız Teknik Üniversitesi çatısı altında

Detaylı

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Serkan KAMBER Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Tam isabet Fena değil Daha çok çalışmalısın İnsanlar sizi ve düşüncelerinizi iletişim kurabilme yeteneğinize göre

Detaylı

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları Etkileyici Sunum Yapma Kuralları TEMEL KURALLAR 20 Slayt: Ne daha çok, ne daha az! 5 Dakika: Her slayt 15 saniyede bir otomatik geçecek. Böylece 15 saniye x 20 slayt= 5 Dakika Slaytlarınız İçin Bazı İpuçları

Detaylı

SİHİRLİ ELLER PROGRAMI

SİHİRLİ ELLER PROGRAMI HEDEF KİTLE Potansiyel Hedef Kitle 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın TV. izleyicisi Programın Hedef Kitlesi 14-65 yaş A,B,C,D,E özellikle kadın TV. izleyicisi Potansiyel hedef kitlemizi 14 yaş ve

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözsüz İletişim Beden dilimiz jestler, mimikler,

Detaylı

Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi

Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi 1 Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi sunumunuzun başarısını da belirler. Bu bölümde, sunumunuzu

Detaylı

10. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DERS NOTLARI

10. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DERS NOTLARI I. ÜNİTE SUNUM-TARTIŞMA-PANEL 1. SUNUM İnsan hayatı, bir toplumun içinde mevcuttur. Bu toplumda her an insanlarla iletişim içindeyiz. Konuşurken, yazarken, bakarken her zaman bir iletişimle, bir sunumla

Detaylı

DİNİ HİTABET 8. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI.

DİNİ HİTABET 8. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI. DİNİ HİTABET 8 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com Takdim Konuşması 2 Kısa konuşulmalıdır. Önce topluluk selamlanır. Hoşgeldiniz denilir. Programın ismi ve öneminden bahsedilir.

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU

KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU KONGRE İLE İLGİLİ TANIMLAR Toplantı türleri Kongre tanım Kongreciliğin tarihi Kongreler ve turizm ilişkisi Kongre turizminin diğer turizm türleri ile ilişkisi 2 giriş

Detaylı

EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM

EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM 1 EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ ve İLETİŞİM Öğretim teknolojisi, öğrenmenin amaçlı ve kontrollü olduğu durumlarda öğrenmeyle ilgili sorunların analizi ve çözümünde insanları, yöntemleri,

Detaylı

Rapor Yazma Teknikleri

Rapor Yazma Teknikleri Rapor Yazma Teknikleri Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Celal Bayar Üniversitesi 1 BÖLÜM - 6 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Bu bölümde; Sunum Hazırlarken Nelere Dikkat Etkili Sunum

Detaylı

Ö Z E T K İ T A P Ç I Ğ I

Ö Z E T K İ T A P Ç I Ğ I Ö Z E T K İ T A P Ç I Ğ I *Bu gençlik çalıştayı ücretsiz, katılım belgeli ve sınırlı kontenjana sahip bir eğitim etkinliğidir. Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu Emrah Mah. İncirli, Keçiören/Ankara

Detaylı

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Dil gelişimleri geridir, konuşmalarında akıcılık yoktur. Konuşulanları ve yönergeleri anlamakta güçlük çekerler. Karşılıklı

Detaylı

AÇIK OTURUM. Yrd. Doç. Dr. Nuray Gedik

AÇIK OTURUM. Yrd. Doç. Dr. Nuray Gedik AÇIK OTURUM Yrd. Doç. Dr. Nuray Gedik Bilgisayar Dersi 04.12.2012 İçindekiler TARTIŞMA... 2 TARTIŞMA TÜRLERİ... 3 AÇIK OTURUM... 3 Açık Oturum Örneği... 4 1 TARTIŞMA Bir grubu (veya çoğunluğu) ilgilendiren,

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü, Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Faaliyetleri Ana Tüzüğü uyarınca, Boğaziçi

Detaylı

TÜRK FİZYOLOJİK BİLİMLER DERNEĞİ BİLİM KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar

TÜRK FİZYOLOJİK BİLİMLER DERNEĞİ BİLİM KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar TÜRK FİZYOLOJİK BİLİMLER DERNEĞİ BİLİM KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Türk Fizyolojik Bilimler Derneği (TFBD) Bilim Kurulu nun

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu Şubat 2007 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. RAPOR HAZIRLAMA...

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ I-II DERSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EYLÜL-2017 1-GENEL BİLGİ BATMAN BU KILAVUZUN HER HAKKI SAKLIDIR Araştırma

Detaylı

Hazırlıklı Konuşmalar

Hazırlıklı Konuşmalar Hazırlıklı Konuşmalar Hazırlıklı konuşmalarda dikkat edilmesi gereken hususlar Konuşma Planı Hazırlıklı konuşma çeşitleri Bir topluluk karşısında yapılan sunuş konuşmaları hazırlıklı konuşmalardır. Bir

Detaylı

BİTİRME PROJELERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

BİTİRME PROJELERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ GAZI ÜNI VERSI TESI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BI LGI SAYAR MÜHENDI SLI G I BÖLÜMÜ BİTİRME PROJELERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ. Program. Neler bilmem gerekir?

Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ. Program. Neler bilmem gerekir? Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ 19 Aralık 2015 İdil Şeytanoğlu Program Giriş Dinleyici Analizi Sunum Sunumu Tasarım Görsel Materyal Soru Cevap Hazırlık Bireysel Sunumlar 2 Neler bilmem gerekir?

Detaylı

ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118. Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006

ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118. Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006 ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118 Kaynak;Öğretimi Planlama ve Değerlendirme Yazar;Şeref TAN Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Prof. Dr.

Detaylı

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM İletişim Nedir? Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma süreci iki birim arasındaki mesaj alış-verişi Öğretim Teknolojisinde İletişim Çağdaş eğitim

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA M. DENİZ AYBEY EĞİTİM ŞUBE 2009 1 EĞİTİM İHTİYACI Çalışanların işe girerken beraberlerinde getirdikleri bilgi, beceri ve tutumlar ile işlerinin görev ve sorumluluklarını yerine

Detaylı

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25%

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% TEDU İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI İÇERİK ŞEMASI VE TABLOLAR TEDU EPE 1. Oturum 10.00-12.00 2. Oturum 14.00-16.00 A. Dinleme 25% B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% D. Okuma 25% Dinlerken Cevaplama Kompozisyon

Detaylı

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR TA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR TÜRK DİLİ 2 ZAFER FOTOKOPİ SINAVINIZDA BAŞARILAR DİLER. 0.332 353 78 75 Rampalı Çarşı 1 Kat No: 135 Meram/KONYA Sipariş ve Bilgi İçin : www.zaferfotokopi.com

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

MEDYA METİN TÜRLERİ. Öğr. Gör. Aynur ARSLAN

MEDYA METİN TÜRLERİ. Öğr. Gör. Aynur ARSLAN Ünite 12 MEDYA METİN TÜRLERİ Öğr. Gör. Aynur ARSLAN BASIN BÜLTENİ Basın bültenleri; bir kurumda gerçekleşen etkinlikleri, kurumun stratejilerini, kurumla ilgili olayları ve kurumda haber değeri taşıyan

Detaylı

GÜVENLİK FUARI VE KONFERANSI 2017 KAPANIŞ RAPORU

GÜVENLİK FUARI VE KONFERANSI 2017 KAPANIŞ RAPORU GÜVENLİK FUARI VE KONFERANSI 2017 KAPANIŞ RAPORU ISAF EXCLUSIVE İLK YILINI MUHTEŞEM BİR BAŞARI İLE TAMAMLADI 2017 Marmara Fuarcılık, uzun yıllardır güvenlik sektöründe köklü bir yer edinmiş ve dünyanın

Detaylı

Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP SUNABİLME

Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP SUNABİLME SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İSG 203-SEMİNER DERSİ V Dönem 1702175 Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP

Detaylı

Halkla İlişkiler. Uygulama Alanları. Barış Baraz Hakan Yılmaz

Halkla İlişkiler. Uygulama Alanları. Barış Baraz Hakan Yılmaz Halkla İlişkiler Uygulama Alanları Barış Baraz Hakan Yılmaz Medya İlişkileri Medya ilişkileri PR ın en eski uygulama alanlarından birisidir. Önceki dönemlerde PR, temelde medyayla iyi ilişkiler kurma ve

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri:

Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri: Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Kamu Yönetimi Bölümü DERS TANIM VE ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ 1 2 3 4 5 6 7 Yönetim bilimi, Türk kamu yönetimi

Detaylı

YA S NRA 18. İNSAN YÖNETİMİ KONGRESİ

YA S NRA 18. İNSAN YÖNETİMİ KONGRESİ YA S NRA 18. İNSAN YÖNETİMİ KONGRESİ 6-7 Aralık 2017 18. İNSAN YÖNETİMİ KONGRESİ 06 07.12.2017 PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), Türkiye de çağdaş insan kaynakları yönetimi anlayışlarının yaygınlaştırılmasına

Detaylı

Microsoft Power Point

Microsoft Power Point Microsoft Power Point Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anladığı kadardır... Hz. Mevlana Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan dinleyiciler mi? Sunumun

Detaylı

OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ

OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ AMAÇ Öğrencilerin, özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplum içinde kendilerini sözlü olarak ifade edebilmelerini sağlamak,

Detaylı

2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon

2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon ---- 2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6102 sayılı TTK nun özellikle 01 Ocak 2013 itibari ile başlayacak

Detaylı

MÜDEK Öğrenci Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28 Ocak 2017, MÜDEK Ofisi, İstanbul

MÜDEK Öğrenci Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28 Ocak 2017, MÜDEK Ofisi, İstanbul MÜDEK Akreditasyon Süreci ve Öğrenci Değerlendiricilerin Sürece Katılımı MÜDEK Öğrenci Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28 Ocak 2017, MÜDEK Ofisi, İstanbul Gerekçe 2005 yılında Bergen'de Bologna süreci

Detaylı

Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler

Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler 68 Phibro Hayvan Sağlığı Semineri: Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler Phibro Hayvan Sağlığı, 29 Nisan da Hilton Kozyatağı İstanbul da Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler, IB ve IBD Hastalıklarının Tanı ve

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2 Yüzyüze İlişkiler Yüzyüze ilişkilerde, kararların verilmesinde halktan gelen geri bildirimlerin önemli bir işlevi vardır. Bu tür ilişkilerde

Detaylı

Bilişimle Güçlü Lojistik Mayıs Swissotel Ankara

Bilişimle Güçlü Lojistik Mayıs Swissotel Ankara Bilişimle Güçlü Lojistik 25-26 Mayıs 2017 Swissotel Ankara BİLİŞİMLE GÜÇLÜ LOJİSTİK Lojistik, ürün ve hizmetlerin başlangıç noktasından tüketildiği noktaya kadar olan hareketinin planlanması, uygulanması

Detaylı

METİNLERİ SINIFLANDIRILMASI

METİNLERİ SINIFLANDIRILMASI Türk ve dünya edebiyatında ortaya konan eserler, amaçları ve içerikleri açısından farklı özellikler taşırlar. Bu eserler genel olarak üç ana başlıkta toplanır. Ancak son dönemde bu sınıflandırmaların sınırları

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

ĐŞ BAŞVURULARI VE ĐŞ GÖRÜŞMELERĐ TEKNĐKLERĐ

ĐŞ BAŞVURULARI VE ĐŞ GÖRÜŞMELERĐ TEKNĐKLERĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ĐŞ BAŞVURULARI VE ĐŞ GÖRÜŞMELERĐ TEKNĐKLERĐ Evet Hayır - Mezuniyet tarihi yaklaştıkça daha çok kaygılanıyorum. О О - Nasıl özgeçmiş hazırlayacağımı

Detaylı

5. Hastane Donanımları, Medikal Cihaz ve Sağlık Hizmetleri Fuarı 3. Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi 29 Kasım 02 Aralık

5. Hastane Donanımları, Medikal Cihaz ve Sağlık Hizmetleri Fuarı 3. Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi 29 Kasım 02 Aralık 5. Hastane Donanımları, Medikal Cihaz ve Sağlık Hizmetleri Fuarı 3. Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi 29 Kasım 02 Aralık 2017 Ana Sponsor FUAR SONUÇ RAPORU Sağlık ve Sosyal Alanda Kalite

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur. Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Blog: muratok.wordpress.com Konuşmanın bu kadar önemli olmasına rağmen insanlar bilhassa toplum önünde konuşmaktan neden çekinirler,

Detaylı

EÐLENCE SEKTÖRÜNÜN PARLAYAN YILDIZLARI

EÐLENCE SEKTÖRÜNÜN PARLAYAN YILDIZLARI EÐLENCE SEKTÖRÜNÜN PARLAYAN YILDIZLARI ORGANÝZATÖR Atraxion Magazine & Tureks Uluslararasý Fuarcýlýk YARIÞMANIN AMACI 0 Dünyanýn eðlence anlayýþýný mercek altýna alan Atraxion Magazine, baþarýlý çalýþmalarýn

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL TOPLANTI DÜZENLEMEVE DESTEKLEME İLKELERİ YÖNERGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL TOPLANTI DÜZENLEMEVE DESTEKLEME İLKELERİ YÖNERGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL TOPLANTI DÜZENLEMEVE DESTEKLEME İLKELERİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Başkent Üniversitesinin Fakülte, Meslek Yüksekokulu, Konservatuvar, Enstitü ve Merkezler gibi akademik birimleri

Detaylı

1:1 netbook senaryosu, Nº3

1:1 netbook senaryosu, Nº3 1:1 netbook senaryosu, Nº3 Bir yabancı dil dersinde nanoteknolojinin etik yönlerini tartışma Konular: yabancı dil, bilim, etik Seviye: Ortaöğrenim Süre: +/-120 dakika sınıf çalışması; +/-30 dakika evde

Detaylı

Hafta IX. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Hafta IX. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Hafta IX Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı 08 Eyl. 2016 TOPLUM ÖNÜNDE KONUŞMAKTAN KORKMAK Konuşmanın bu kadar önemli olmasına rağmen insanlar bilhassa toplum önünde konuşmaktan neden

Detaylı