Elektrik sayaçlarında RS485 çıkışının kullanılamadığı durumlarda optik port üzerinden elektrik sayacı ile haberleşebilme olanağına sahiptir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik sayaçlarında RS485 çıkışının kullanılamadığı durumlarda optik port üzerinden elektrik sayacı ile haberleşebilme olanağına sahiptir."

Transkript

1 CGG 100 GPRS GATEWAY GEPA GPRS GATEWAY, RS485 Haberleşme çıkışına sahip, enerji analizörü,reaktif güç rölesi,aşırı akım rölesi,elektrik sayacı ve benzeri cihazların (hepsinin birden) ADSL modem üzerinden internet erişimi olanağı bulunmayan yerlerde, GSM Şebekesi üzerinden İnternete erişimlerini sağlamaktadır. CGG 100 GPRS GATEWAY Herhangi bir elektrik tesisinde bulunan reaktif güç rölesi, aşırı akım rölesi,enerji analizörü, elektrik sayacları, kesici ve arıza ihbar sistemini, uzaktan izlemek, kumanda etmek, ayar değerlerini değiştirmek(elektrik sayaçları hariç) Trafo merkezlerinde bulunan aşırı akım rölelerinin kaydettiği arıza kayıtları ve osilografik kayıtları bulunduğunuz yerdeki bilgisayarınızın ekranında görüp incelemek kaydetmek olanağını sağlar. Elektrik sayaçlarında RS485 çıkışının kullanılamadığı durumlarda optik port üzerinden elektrik sayacı ile haberleşebilme olanağına sahiptir. Elektrik sayacı için RS485 çıkışı ya da optik port 'tan hangisi kullanılacaksa,sipariş esnasında, bu iki seçenekten bir tanesi tercih edilir. CGG100 GPRS GATEWAY üzerinden internete bağlanan bu cihazları, internet erişimi olan her yerden izlemek, ölçülen büyüklükleri kaydetmek ve uzaktan kumanda etmek, ayar değerlerini değiştirmek mümkündür. Kullanıma hazırlama: CGG 100 GPRS GATEWAY yardımıyla uzaktan izleme yapabilmek için yapılması gereken işlemler sırası aşağıda ki gibidir. 1.USB-RS485 dönüştürücü temini ve bilgisayara yüklenmesi. 2. GEPA PC SUIT Programının bilgisayara yüklenmesi ve seri port bağlantı ayarları. 3.CGG 100 GPRS GATEWAY ayarları 4.İzlenecek cihazların CGG 100 GPRS GATEWAY'e bağlantısı. 5.GEPA PC SUIT Programının izlenecek cihazlarla ilgili ayarları ve İzlenecek cihazların haberleşme ayarları 6.CGG100 GPRS GATEWAY üzerindeki LED lerin görevleri. 7. ADSL Modemlerde port yönlendirme. CGG 100 GPRS GATEWAY hem "Server" hem de "Client" olarak kullanılabilir. Bu tamamen kullanıcının tercihine kalmıştır. Server olarak kullanımda: CGG 100 GPRS GATEWAY'e ait data hattı için "SABİT IP" adresi gereklidir.server olarak kullanımda aynı anda 3 ayrı yerden izleme yapılabilir. Client olarak kullanımda ise, CGG 100 GPRS GATEWAY'e ait data hattı için "SABİT IP" adresi gerekli değildir. Ancak, İzleme yapılan yerdeki bilgisayarın bağlı olduğu ADSL Modem için hem "SABİT IP" adresi hem de Modemde PORT YÖNLENDİRMESİ gereklidir.

2 1.USB-RS485 dönüştürücü temini ve bilgisayara yüklenmesi. CGG 100 GPRS GATEWAY ayarları için bir adet USB-RS485 dönüştürücüye ihtiyaç vardır.dönüştürücüyü ister piyasadan isterseniz şirketimizden temin edebilirsiniz. Dönüştürücüye ait sürücü yazılımı bilgisayarınıza yüklenir. USB-RS485 dönüştürücünün bilgisayarın hangi COM PORT una yerleştiğini Bilgisayarımızın aygıt yöneticisine bakarak öğrenmemiz gereklidir. (Windows işletim sistemi ile çalışan bilgisayarımızda, Denetim masası / Sistem / Donanım / Aygıt yöneticisi / Bağlantı noktalarına erişilir ve aygıt Yöneticisi penceresi ekrana gelir.) Aşağıdaki örnekte USB-RS485 dönüştürücünün COM 4 'e yerleşmiş olduğu görülmektedir. Bu bilgi bir tarafa kaydedilir. Sizin bilgisayarınızda başka bir COM PORT a yerleşebilir Örnek olarak COM6 olabilir. Daha sonra şekil :1 de görüldüğü gibi CGG 100 GPRS GATEWAY 'in "1" ve "2" no lu klemenslerine sırasıyla,usb/rs485 çeviricinin "B "ve "A "uçları bağlanır.burada bağlantıya dikkat edilmelidir.eğer A,B uçları ters bağlanırsa, GPRS GATEWAY le bağlantı kurulamaz. CGG 100 GPRS GATEWAY in 220V AC besleme girişine, 220V AC gerilim uygulanır. CGG 100 GPRS GATEWAY ayarlanmaya hazırdır.

3 2. GEPA PC SUIT Programının bilgisayara yüklenmesi ve seri port bağlantı ayarları: Gerek CGG 100 GPRS GATEWAY 'in ayarlarını yapmak gerekde RS485 Haberleşme portuna sahip, enerji analizörü, reaktif güç rölesi,aşırı akım rölesi,elektrik sayacı ve benzeri cihazları (hepsini birden) hem Uzaktan hemde yakından izlemek ölçülen büyüklükleri kaydetmek ve uzaktan kumanda etmek, ayar değerlerini değiştirmek için GEPA PC SUIT yazılımına ihtiyaç vardır. GEPA PC SUIT programının en yeni versiyonunu internet adresimizden indirebilirsiniz. GEPA PC SUIT programı bilgisayarınıza kurulup çalıştırılır. Aşağıda görülen sayfa ekrana gelir. Bağlantı menüsünde Bağlantılar simgesi tıklanır.ekrana aşağıdaki pencere gelir.1. Seri-1 yazısı tıklanır.

4 Sonra Düzenle butonuna tıklanır.aşağıda görülen Bağlantı Düzenle penceresi ekrana gelir. Baud 9600, parite çift, COM PORT değeri olarak aygıt yöneticisinden bakılarak öğrenilen COMPORT numarası yazılır. Örnekte COM4 olduğu için resimde COM PORT numarası:com4 olarak görülmektedir.ismi yerine "seri1" yazılır. Sonra "Değiştir" butonuna basılarak yazılan değerler kaydedilir, "seri1" bağlantısı tanımlanmış olur. Böylelikle, GEPA PC SUIT programının seri port ayarları yapılmış olup, Programın yüklü olduğu bilgisayarın USB portuna bağlı USB/RS485 çevirici yardımıyla GPRS GATEWAYin ayarlarını yapabilme olanağına sahip oluruz. 3.CGG 100 GPRS GATEWAY ayarları : CGG 100 GPRS GATEWAY in çalışabilmesi için bir adet data hatlı SIM kartına ihtiyaç vardır.sim kartı cep telefonu operatörlerinden (Turkcell,Avea,Vodafone) temin edilir. Şimdi,Data hatlı SIM kart,cihazın anteninin altındaki dikdörtgen yuvadan, içeriye doğru itilir, kartın yuvaya tam oturduğu çıt sesinin duyulması ile anlaşılır. Kart yuvaya girdikten sonra bir tornavida ile itilerek "çıt" sesi duyulur. Kartı yuvadan çıkartmak için de yine bir tornavida ile içeriye doğru itilip bırakılır.kart kendiliğinden dışarıya çıkar.(kartın takılış yönü yuvanın yanındaki resimde gösterilmiştir.) Bilgisayar, USB/RS485 çevirici ve CGG 100 GPRS GATEWAY şekil 1 deki gibi bağlı iken, GEPA PC SUIT yazılımı ile GPRS GATEWAY'i ayarlamak için, GEPA PC SUIT programında "cihazlar" sütununun altında,direkt bağlantı kümesinde

5 "GPRS GW" yazısı çift tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. CGG 100 GPRS GATEWAY Server olarak kullanılacaksa Server seçeneği işaretlenir. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Bu pencere yardımıyla,seri port ayarları, GPRS ayarları ve Güvenli bağlantı ayarları yapılmaktadır. Seri port ayarları: Adres,Baud ve parite ayarlarıdır.cgg 100 GPRS GATEWAY in RS 485 çıkışının ayarlarıdır. CGG 100 GPRS GATEWAY'in RS485 çıkışından haberleşirken kullandığı ve rölelerin bağlantısını sağlayan ayarlardır.

6 Bu pencere aşağıdaki gibi doldurulur. Adres: 223 Baud: 9600 Parite: çift olarak doldurulur. Röleler üzerinde baud ve parite ayarlarının CGG 100 GPRS GATEWAY 'in varsayılan ayarlarına göre ayarlanması tavsiye edilir.( baud:9600 ve parite çift) Hız performansını artırmak için baud hızı artırılabilir. Seri ayarlar değiştirilirse, PC yazılımı üzerinden GPRS GATEWAY e tekrar bağlanmak için, GPRS GATEWAY için kullanılan seri bağlantı ayarı yeniden yapılıp, PC yazılımı kapatılıp yeniden açılması gerekir. Güvenli bağlantı ayarları: Süreklilik zaman aşımı: Bağlantıların askıda kalmasını önlemek için kullanılmalıdır. Röle veya sayaçların sorgulama peryodundan büyük seçilmelidir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 60 saniyede bir güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 150 saniye girilebilir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 10 saniyede bir yada daha hızlı güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 30 saniye girilebilir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 15 dakikada bir güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 1000 saniye girilebilir. PC programında seçilen otomatik sorgu peryodu, GPRS GATEWAY e kaç saniye de bir sorgu gönderecekse bu sürenin biraz üzerinde bir değer, saniye olarak süreklilik zaman aşımı olarak girilmelidir. En iyi değer izleme sisteminin özelliklerine göre belirlenir. Peryodik yeniden başlatma: Bu ayar değeri ile GPRS GATEWAY in olası kilitlenmelere karşı, belli sürelerde GSM modülü kapatıp açması sağlanır. 0 değeri girilirse bu özellik kapatılmış olur. İşletme deneyimine ve özelliklerine göre kapatılabilir veya 15,60,720 dakika gibi değerlere ayarlanabilir. Girişim zaman aralığı:

7 GEPA PC SUIT programının (veya özel yazılımın) kurulu olduğu bilgisayar sürekli açık olmayacaksa; kapalı olduğu zamanlarda GPRS GATEWAYyin data limitini boşa harcamaması için bu süre istenilen saniye değerine ayarlanabilir. Aylık 100MB kotalı data hatları için girişim zaman aralığı en küçük 30sn seçilmesi tavsiye edilir.süreklilik zaman aşımı: Bağlantıların askıda kalmasını önlemek için kullanılmalıdır. Röle veya sayaçların sorgulama peryodundan büyük seçilmelidir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 60 saniyede bir güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 150 saniye girilebilir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 10 saniyede bir yada daha hızlı güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 30 saniye girilebilir. Örneğin PC programında röle ve sayaçların, 15 dakikada bir güncellenmesi seçilmişse: Süreklilik zaman aşımı 1000 saniye girilebilir. PC programında seçilen otomatik sorgu peryodu, GPRS GATEWAY e kaç saniye de bir sorgu gönderecekse bu sürenin biraz üzerinde bir değer, saniye olarak süreklilik zaman aşımı olarak girilmelidir. En iyi değer izleme sisteminin özelliklerine göre belirlenir. GPRS ayarları: APN, IP ve Port ayarlarıdır. APN: GPRS GATEWAY e takılan "sim kartın" alındığı GSM operatörünün data hattı için verdiği erişim noktası ismidir. Örnek Turkcell data hatları için verilmiştir.turkcell için APN adı "mgbs"dir IP: Data hattının sabit IP si dir. İşte bu IP numarası ne ise o numara IP no: olarak ilgili kutucuğa yazılır. Örnek: gibi Port: Server olarak çalışmada port yönlendirmeye ihtiyaç yoktur. YAZ butonu ile GPRS GATEWAY e yeni ayarlarını göndeririz. Yazma işlemi sonunda İşlem Tamam mesajı ekrana gelir. Yaklaşık 10 saniye sonra OKU butonu ile GPRS GATEWAY in mevcut ayarlarını okuruz ve bağlantıların doğru yapıldığını test ederiz. Artık CGG 100 GPRS GATEWAY' imiz Server olarak kendisine bağlı olan cihazların internet erişimlerini sağlayarak bu cihazları GEPA PC SUIT programının yüklü olduğu ve internet erişimi olan bir bilgisayar üzerinden,dünyanın herhangi bir yerinden izleme ve kontrol etme olanağı sağlar.(aynı anda 3 bilgisayardan izlenebilir. İzleme yapılacak yerde ADSL modem kullanılıyorsa burada port yönlendirme gerekli değildir.sadece GEPA PC SUIT programında bazı ayarlar gereklidir İzleme yapılacak tarafta kullanılan bilgisayarda GEPA PC SUIT programı çalıştırılr. Yukarıdaki şekilde görülen bağlantılar simgesi tıklanır. Aşağıda görülen pencere ekrana gelir.

8 "5. server gprs1 Şeffaf Server" seçeneği işaretlenir. Düzenla Butonu tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Port olarak 5001 değeri IP olarak CGG 100 GPRS GATEWAY e ait data hattının sabit IP adresi ne ise o adres yazılır.örnekte " " değeri yazılmıştır. İsmi yerinede "server gprs1" yazılır Değiştir butonuna tıklanır. Yazılan değerler GEPA PC SUIT programına kaydedilir. Haberleşme için gerekli alt yapı hazır halegelmiştir. Haberleşme uygulamasını anlatmaya başlamadan önce, CGG 100 GPRS GATEWAY' in "Client" olarak kullanımını görelim. CGG100 GPRS GATEWAY' in "Client" olarak kullanılması: GEPA PC SUIT programında "cihazlar" sütununun altında,direkt bağlantı kümesinde "GPRS GW" yazısı çift tıklanır.

9 Açılan pencere "Server" olarak çalışmada anlatıldğı gibi gibi doldurulur.yalnız iki fark vardır. Birincisi IP adresi olup, CGG 100 GPRS GATEWAY "Client" olarak kullanıldığında izlemenin yapılacağı yerdeki ADSL modem için sabit IP adresi ve port yönlendirmesi gerekmektedir. IP: GEPA PC SUIT yazılımının çalıştığı uzaktan izlemenin yapılacağı bilgisayarın global IP si dir. Uzaktan izlemenin yapılacağı bilgisayarın internet erişiminin sabit IP li olması gerekmektedir. İşte bu IP numarası ne ise o numara IP no: olarak ilgili kutucuğa yazılır. Örnek: gibi Port: GEPA PC SUIT yazılımının çalıştığı bilgisayarda GPRS bağlantısı için açılmış ya da yönlendirilmiş port numarasıdır. APN: GPRS GATEWAY e takılan "sim kartın" alındığı GSM operatörünün data hattı için verdiği erişim noktası ismidir. Örnek Turkcell data hatları için verilmiştir.turkcell için APN adı "internet"dir "YAZ" butonuna tıklanarak,gprs GW penceresine yazılan değerler CGG 100 GPRS GATEWAY'e kaydedilir. Kayıt işlemi 5-10 saniye sürer. Kayıt işlemi bittikten sonra "OKU" tuşuna basılır. Yapılan kayıt kontrol edilir. Böylece, CGG100 GPRS GATEWAY "Client" olarak ayarlanmıştır. Artık CGG100 GPRS GATEWAY' imiz "Client" olarak kendisine bağlı olan cihazların internet erişimlerini sağlayarak bu cihazları GEPA PC SUIT programının yüklü olduğu ve internet erişimi olan bir bilgisayar üzerinden,dünyanın herhangi bir yerinden izleme ve kontrol etme olanağını sağlar. İzleme yapılacak yerde ADSL modem kullanılıyorsa burada port yönlendirme gereklidir. Eğer internet erişimi için USB Modem, Kablonet modem,3g Mobil Modem kullanıyorsanız, port yönlendirmesine ihtiyaç yoktur CGG 100 GPRS GATEWAY "Client" olarak kullanıldığında GEPA PC SUIT programında bazı ayarlar gereklidir. İzleme yapılacak tarafta kullanılan bilgisayarda GEPA PC SUIT programı çalıştırılr. Yukarıdaki şekilde görülen, bağlantılar simgesi tıklanır.

10 Aşağıda görülen pencere ekrana gelir. "2. gprs1 Şeffaf GW" satırı işaretlenir. Düzenle butonuna basılır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Açılan pencerede port numarası olarak "5001" yazılır. Ya da sizin atadığınız port numarası. İsmi yerine " gprs1" yazılır. Değiştir butonuna tıklanarak gprs1 bağlantısına ait bilgiler kaydedilir. Bu şekilde gprs1 bağlantısı düzenlenmiş olur.haberleşme için gerekli alt yapı hazır hale gelmiştir.

11 4.İzlenecek cihazların GPRS GATEWAY'e bağlantısı. CGG 100 GPRS GATEWAY ayarları tamamlandıktan sonra artık cihazlarımızı uzaktan izleyebiliriz. Örnek olarak 3 adet ROC 200 aşırı akım rölesini, 3 adet AN96 LH enerji analizörünü 1adet elektrik sayacını 1adet de reaktif güç rölesini uzaktan izlemek isteyelim.(aynı CGG 100 GPRS GATEWAY ile) Bunun için gerekli bağlantı şekil :2 de görülmektedir. 3 adet ROC 200 Aşırı Akım rölesinin,3adet AN96LH enerji analizörünün ve 1 adet RQ30H reaktif güç rölesinin RS 485 haberleşme portlarına ait "A" uçları kendi aralarında birleştirilerek CGG 100 GPRS GATEWAY'in "2" nolu klemensine "B" uçları kendi aralarında birleştirilerek CGG 100 GPRS GATEWAY'in "1" nolu klemensine bağlanır. Elektrik sayacının RS485 haberleşme portuna ait "A" ucu GPRS GATEWAY'in "4" nolu klemensine Elektrik sayacının RS485 haberleşme portuna ait "B" ucu GPRS GATEWAY'in "3" nolu klemensine bağlanır. GPRS GATEWAY'in, RÖLE RS 485 portuna, her 32 cihazda bir kuvvetlendirici kullanmak şartıyla toplam 247 cihaz bağlanabilir. GPRS GATEWAY'in SAYAÇ RS 485 portuna 32 adet sayaç,optik BAŞLIK çıkışına ise 1 adet sayaç bağlanabilir. 5.GEPA PC SUIT Programının izlenecek cihazlarla ilgili ayarları ve İzlenecek cihazların haberleşme ayarları: Yukarıda bağlantısı anlatılan cihazların GEPA PC SUIT yazılımına tanıtılması ve bu cihazların haberleşme ayarlarının yapılması gereklidir. Önce ROC200 aşırı akım rölelerini tanıtalım. GEPA PC SUIT programında "cihazlar" yazısının altındaki beyaz renkli boş bölgeye fare imleci getirilerek fare nin sağ tuşu tıklanır. Açılan pencerede "yeni cihaz ekle satırı tıklanır.cihaz ekle penceresi ekrana gelir.

12 Ekle butonuna basılır.işlem tamam mesajı alınır. Tamam butonuna basılır."cihaz ekleme" işlemi tamamlanmış olur.daha sonra cihaz ekle penceresi kapatılır.

13 GEPA PC SUIT programında "cihazlar" penceresinde yeni eklenen cihazın adı ve simgesi görülecektir. Yukarıdaki örnekte gateway Server olarak seçilmişti Client olarak kullanılsaydı,cihaz ekle penceresinde, "Client Şeffaf GW (GPRS, Ethernet )" seçeneği seçilir. Aşırı akım F1 rölesinin bağlantısında bir değişiklik yapmak gerekirse, GEPA PC SUIT programında "cihazlar" penceresinde AŞIRI AKIM F1 simgesi üzerine önce sol sonra sağ tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. "Cihazı Düzenle" satırı tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Cihaz düzenle penceresi ile,bağlantı şekli, kimlik no değişiklikleri yapılabilir. AŞIRI AKIM F1 olarak kullanılacak röleyi GEPA PC SUIT yazılımının tanıyabilmesi için adı geçen röleye, düğüm adresinin yazılması gereklidir. Yukarıda cihaz ekle sayfasında IEC Node olarak "1" yazmıştık,bu nedenle aşırı akım rölesinin düğüm adresine de "1" yazmalıyız. Bu işlemi yapmak için,aşırı akım rölesi enerjili iken "Set" tuşuna basılır, aşağı veya yukarı tuşları na ekranda "ileri ayarlar" yazısı çıkana kadar basılır. "Set" tuşuna basılarak "ileri ayarlar" menüsüne girilir. Aşağı veya yukarı tuşları na ekranda "haberleşme ayarları" yazısı çıkana kadar basılır. "Set" tuşuna basılarak "haberleşme ayarları" menüsüne girilir. Aşağı veya yukarı tuşları na ekranda aşağıdaki yazı çıkana kadar basılır. P - n o d e : Sonra "Set" tuşuna basılır. Röle şifrenin girilmesini ister. Şifre girilir. şifre kabul edilmişse tekrar "Set" tuşuna basılır. Ekrandaki rakam yukarı tuşuna basılarak 001 yapılır. Tekrar "Set "tuşuna basılarak bilgi kaydedilir.

14 P - n o d e : Daha sonra baud rate :9600 parite çift olarak ayarlanır,ard arda "Sil" tuşuna basılarak menülerden çıkılır. Diğer iki röleden AŞIRI AKIM F2 ye "002", AŞIRI AKIM F3 e "003" düğüm numaraları verilir GEPA PC SUIT programında Yeni cihaz ekle özelliği kullanılarak AŞIRI AKIM F2 ve AŞIRI AKIM F3 "2" ve "3" düğüm numaralarıyla GEPA PC SUIT yazılımına tanıtılır. Kullanılan aşırı akım röleleri daha fazla sayıda ise yukarıda yapılan işlemler benzer şekilde tekrarlanır. Şimdi enerji analizörlerini tanıtalım. GEPA PC SUIT programında "cihazlar" yazısının altındaki beyaz renkli boş bölgeye fare imleci getirilerek fare nin sağ tuşu tıklanır. Açılan pencerede "yeni cihaz ekle satırı tıklanır.

15 Açılan pencere aşağıdaki gibi doldurulur. Ekle butonuna basılır.işlem tamam mesajı alınır.tamam butonuna basılır. "cihaz ekleme" işlemi tamamlanmış olur.daha sonra cihaz ekle penceresi kapatılır. GEPA PC SUIT programında "cihazlar" penceresinde yeni eklenen ANALİZÖR F1 in adı ve simgesi görülecektir. Aynı şekilde ANALİZÖR F2 ve ANALİZÖR F3 yeni cihaz ekleme işlemi ile GEPA PC SUIT programına tanıtılır. Modbus RTU Slave Address olarak sırasıyla, "004", "005", "006" numaraları verilir. Bu tanıtımlardan sonra GEPA PC SUIT programı nın cihazlar bölümünde eklenen tüm cihazlar görülür.

16 GEPA PC SUIT yazılımının Analizörler ile iletişim kurması için Analizörlerin haberleşme ayarları menüsüne Düğüm adreslerinin yazılması gerekir. Bunun için Önce SET tuşuna daha sonra ardarda AŞAĞI tuşuna basılır. Ekranda, mesajı görüldüğünde. tekrar SET tuşuna basılır. Ekranda, değeri görülür. AŞAĞI YUKARI tuşları ile adres istenilen değere ayarlanır. Burada ANALİZÖR F1 için "4" ANALİZÖR F2 için "5 " ANALİZÖR F3 için "6 " değeri ekranda görüldüğünde SET tuşuna basılır. Ekranda, kaydedildi mesajı çıkar ve kaybolur. Adres ayarlanmış demektir.daha sonra baud rate:9600 parite:çift olarak ayarlanır ve menülerden çıkılır. Şimdi de RQ30 Reaktif güç Rölesini GEPA PC SUIT yazılımına tanıtalım. GEPA PC SUIT programında "cihazlar" yazısının altındaki boş bölgeye fare imleci getirilerek fare nin sağ tuşu tıklanır. Açılan pencerede "yeni cihaz ekle satırı tıklanır. Açılan pencere aşağıdaki gibi doldurulur. Ekle butonuna basılır.işlem tamam mesajı alınır.tamam butonuna basılır."cihaz ekleme" işlemi tamamlanmış olur.daha sonra cihaz ekle penceresi kapatılır.

17 GEPA PC SUIT yazılımının RQ30 reaktif güç rölesi ile iletişim kurması için rölenin haberleşme ayarları menüsüne düğüm adresinin yazılması gerekir. İleri ayarlar menüsünde iken aşağı yukarı tuşlarına aşağıdaki mesaj gözükene kadar basılır. H a b e r l e ş m e A y a r l a r ı Bu konumda iken SET tuşuna basılır.ekranda, A d r e s = Yazısı görülür.yukarı tuşuna basılarak ekrandaki rakam 007 yapılır,baud rate :9600 parite çift A d r e s = SET tuşuna basılır seçilen değer kaydedilir. Sil tuşuna ard arda basılarak menülerden çıkılır. RQ30 rölesinin haberleşme ayarı tamamlanmıştır. Şimdi Elektrik sayacını GEPA PC SUIT yazılımına tanıtalım. GEPA PC SUIT programında "cihazlar" yazısının altındaki boş bölgeye fare imleci getirilerek fare nin sağ tuşu tıklanır.açılan pencerede "yeni cihaz ekle satırı tıklanır. Açılan pencere aşağıdaki gibi doldurulur.

18 Ekle butonuna basılır.işlem tamam mesajı alınır.tamam butonuna basılır."cihaz ekleme" işlemi tamamlanmış olur.daha sonra cihaz ekle penceresi kapatılır. Bu tanıtımlardan sonra GEPA PC SUIT programı nın cihazlar bölümünde eklenen tüm cihazlar görülür. Böylelikle, 3adet ROC200 aşırıakım rölesi,3 adet AN96LH Enerji analizörü, 1 adet RQ30 Reaktif güç rölesi,1 adet Elektrik sayacı nın hepsini birden uzaktan izleme için gerekli ayarlar yapılmıştır. Tarama ayarları : Bütün bu ayarlamalardan sonra,söz konusu cihazları uzaktan,bulunduğumuz yerden izleyebiliriz.bunun için önce tarama ayarlarını yapmamız gerekir. GEPA PC SUIT programında,aşağıda görülen, tarama ayarları simgesi tıklanır. Aşağıda görülen pencere açılır.

19 Bu pencerede ismi görülen cihazlardan taramaya dahil edilmek istenenler çift tıklanarak aşağıda görüldüğü gibi taramaya dahil edilirler.tarama aralığı istenen sıklığa göre seçilir. İstenilirse Data logger fonksiyonu işaretlenerek,ölçülen değerler kaydedilir. Kaydedilecek bilgilerin hangi klasöre kaydedileceği "Gözat" butonunun yanındaki kutuya yazılır. Önce "Uygula" sonra "çık" butonuna

20 basılır. Tarama ayarları tamamlanmıştır. Uzaktan izleme: GEPA PC SUIT programında,aşağıda görülen, Taramayı başlat simgesine tıklandığında tarama başlar. GEPA PC SUIT programında sol alt köşede "tarama aktif" mesajı görülür. Tarama listesinde bulunan cihazlar sırayla taranır.eğer herhangi bir sorun yoksa,uzaktan izlenen cihazlarla ilgili bilgiler alınmaya başlar. Şimdi AŞIRI AKIM F1 rölesini izlemek isteyelim. GEPA PC SUIT programında,cihazlar sütunundaki "AŞIRI AKIM F1"Yazısı çift tıklanır,ekranda aşağıdaki pencere açılır. Eğer iletişimde bir sorun yok ve iletişim sağlandıysa,sol alt köşede "İletişim başarılı"mesajı gözükür.ve alınan bilgiler ekranda görülmeye başlar. Aşırı akım rölesi ile ilgili bütün bilgilere,ayarlara,arıza kayıtlarına, sinyallerin durumuna,bu sayfalardan erişilebilir. Benzer şekilde, "AŞIRI AKIM F2", "AŞIRI AKIM F3", yazıları çift tıklanarak bu rölelerle ilgili bilgiler ekrana getirilerek izlenebilir.

21 Şimdide, Cihazlar sütununda "ANALİZÖR F1" yazısına çift tıklayalım. Aşağıda görülen pencere ekrana gelir. Enerji analizörünün ölçtüğü tüm bilgiler ekranda izlenmeye başlar Benzer şekilde"analizör F2" "ANALİZÖR F3" yazıları çift tıklanarak,bu analizörlerle ilgili bilgiler ekrana getirilerek izlenebilir.

22 Benzer şekilde GEPA PC SUIT programında,cihazlar sütununda,"reaktif" yazısı çift tıklanır. Aşağıda görülen pencere ekrana gelir. Bu sayede reaktif güç rölesinin bağlı olduğu şebeke ile ilgili elektriki büyüklükler ve kondansatör kademelerinin değerleri,hangi kademe kaç kere devreye girmiş çıkmış, kaç dakika devrede kalmış,enerji sayaçlarının kaydettiği değerler,akım ve gerilimdeki harmoniklerin yuzdesi,endüktif ve kapasitif reaktif enerilerin aktif enerjiye oranları,her faz için ayrı ayrı ve toplam olarak izlenebilir.istenilirse kondansatör grupları röle manuel mod 'a geçirilerek uzaktan devreye alınıp çıkartılabilir.ayar değerleri değiştirilebilir. Ölçülen büyüklükler, istenilen bir dosyada exel formatında kaydedilebilir. Ledlerin Görevleri: CGG 100 GPRS GATEWAY üzerinde 6 adet Led bulunmaktadır.bunlar: 1."GPRS GW" Ledi Bu LED normalde Flaş yapmaktadır. SAYAÇ LEDİ yandığında bu LED sönmektedir. Cihaz normal çalışırken bu LED sürekli flaş yapacaktır. 2. "SAYAÇ" Ledi Bu LED de normalde Flaş yapmaktadır. GPRS GW LEDİ yandığında ve SAYAÇ OKUNUYOR LEDi yandığında bu LED sönmektedir.cihaz normal çalışırken bu LED sürekli flaş yapacaktır. 3."SAYAÇ OKUNUYOR"Ledi Sayaçla haberleşilirken yanmaktadır. 4."ŞEBEKE" Ledi,GPRS GATEWAY GSM Şebekesi ile iletişim kurmaya başladığında yanmaya başlar ve iletişim sürdüğü sürece yanık kalır. 5."LİNK" Ledi GPRS GATEWAY in İnternet erişimi sağlandığı zaman yanar.gprs GATEWAY GSM şebekesine bağlandığı halde internet erişimi bazen geç sağlanmaktadır.biraz beklemek gerekmektedir. Bazen de hemen bağlanmaktadır. 6."CONNECT"Ledi İzlemenin yapıldığı tarafta GEPA PC SUIT programında tarama aktif iken yanmaktadır.

23 Port Yönlendirme: Port yönlendirme işlemi,çok kullanıcılı ADSL modemlerde gerekli olan bir işlemdir.çok kullanıcılı modemler aynı anda birden fazla bilgisayarın internet erişimlerini sağlarlar. Aynı anda birden fazla bilgisayarın internet erişimlerini "NAT" (Network Address Translation ) özelliği sayesinde sağlarlar. NAT, Ancak, sizin bilgisayarınızdan daha önceden yapılmış bir isteğe cevap olarak gelen veriyi yalnızca sizin bilgisayarınıza aktarır. Eğer dışarıdan gelen bir bağlantı isteği sizin bilgisayarınızdan daha önceden istenilen bir isteğe cevap değilse bu bağlantı isteği sizin bilgisayarınıza aktarılmaz. Çok kullanıcılı modemler kendisine bağlı her bilgisayara bir local IP adresi atar. Bu IP adresini şu şekilde öğrenebiliriz. Uzaktan izlemeyi yapacağımız bilgisayarın internet erişimi var iken,bilgisayar da Windows işletim sisteminde "Başlat" butonuna basılır. Açılan pencerede "Çalıştır" simgesi tıklanır.aşağıdaki pencere ekrana gelir. "cmd" yazılıp tamam butonuna tıklanır. Açılan pencerede "ipconfig" yazılıp ENTER tuşuna basılır. Ekranda aşağıdaki gibi bir pencere açılır Yukarıda IP adres olarak " "değeri görülmektedir.bu adres adsl modeme bağlı olan bizim bilgisayarımızın IP adresidir.port yönlendirmede gerekecektir. ADSL Modemde örnek olarak "5001" no lu portu bizim IP adresli bilgisayarımıza yönlendirdiğimizde, bundan sonra modemimizin 5001 nolu portuna gelen bağlantı isteklerini modemimiz bizim IP adresli bilgisayarımıza iletecektir. Bu GPRS Gateway "Client" olarak kullanıldığında,modemden bilgisayara doğru yapılacak port yönlendirmede kullanılacak IP adresidir. Gprs Gateway "server olarak kullanıldığında port yönlendirme gerekli değildir.

24 Port yönlendirme için modeme verilecek bilgiler port numarası ve IP adresidir. Aynı modeme bağlı birkaç bilgisayar olduğunda,modemin sizin bilgisayarınıza atadığı IP adresi,her açılış kapanışında,farklı olabilir.ip adresinin sabit kalması gerekir bunun için aşağıdaki işlemler yapılır. Denetim masasında,ağ bağlantıları simgesi tıklanır,aşağıdaki pencere açılır, Açılan pencerede Yerel Ağ Bağlantısı simgesi tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır Açılan pencerede Özellikler kutusu tıklanır.

25 Aşağıdaki pencere açılır. Bu pencerede önce, İnternet iletişim Kuralları (TCP/IP) satırı tıklanır Sonra Özellikler kutusu tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır.

26 Bu pencerede "Aşağıdaki IP adresini kullan " yazısının yanındaki kutucuk işaretlenir. Aşağıdaki pencere açılır. Bu pencere aşağıdaki gibi doldurulduktan sonra "Tamam" kutusuna tıklanır.sabit IP işlemi tamamlanmıştır.

27 Şimdi Bir ADSL Modem üzerinde port yönlendirmesinin nasıl yapıldığını inceleyelim. Piyasada çok sayıda marka ve modelde ADSL modem bulunmakla birlikte pek çoğu birbirine benzer özelliktedir.bura da iki farklı marka ve model üzerinde port yönlendirmesi nin nasıl yapılacağı anlatılacaktır. Öncelikle Zoom marka ADSL X5 Modemde port yönlendirmesini inceleyelim. Öncelikle İnternet tarayıcısı çalıştırılır ( İnternet explorer veya firefox) Adres satırına adresi yazılır,enter tuşuna basılır, Açılan pencerede kullanıcı adı : olarak "admin " şifre olarak : "zoomadsl" yazılır, Tamam tuşuna basılır, Aşağıdaki pencere ekrana gelir.

28 Bu pencerede "Advanced Setup" düğmesi tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Bu pencerede "Virtual Server"düğmesi tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır.

29 Açılan bu pencere aşağıdaki gibi doldurulur. "Add This Setting" düğmesi tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir.

30 "Write Settings to Flash and Reboot "Düğmesi tıklanır 5001 no lu port Modemin Flash belleğine kaydedilir,modem kendiliğinden kapanıp yeniden açılır no lu port hizmete açılmıştır. Bundan böyle modem 5001 no lu porta gelen istekleri sizin no lu IP adresli bilgisayarınıza aktaracaktır. Sizin bilgisayarınıza modeminiz hangi IP adresini atadı ise sizin o IP adresini yazmanız gerekir,bunun yanında bu IP adresi önceki bölümlerde anlatıldığı gibi sabit IP olmalıdır.yoksa modeminiz her açılıp kapandığında farklı IP adresleri atayabilir. IP adresi değişincede modeminiz 5001 no lu porta gelen istekleri sizin bilgisayarınıza aktaramayacaktır. Bu port yönlendirme CGG 100 GPRS Gateway Client olarak çalışma durumunda yapılır. Server olarak çalıştığında ise Port yönlendirmeye ihtiyaç yoktur. INCA IM 204 ADSL Modem de Port Yönlendirme Bilgisayarınızın İnternet tarayıcısı çalıştırılır ( İnternet explorer veya firefox) Adres satırına adresi yazılır,enter tuşuna basılır, Açılan pencerede kullanıcı adı : olarak "admin " şifre olarak : "admin"yazılır, Tamam tuşuna basılır,aşağıdaki pencere açılır.

31 Bu pencerede "Gelişmiş" yazısı tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır. Bu pencerede,"sanal sunucu" düğmesi tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır.

32 Bu pencere aşağıdaki gibi doldurulur. Ekle butonuna basılır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir.

33 "Uygula/Yeniden yükle" Düğmesi tıklanır.aşağıda görülen pencere ekrana gelir. "Sistemi Yeniden Yükle" butonu tıklanır. Aşağıdaki dialog kutusu ekrana gelir. Tamam butonuna tıklanır. Aşağıdaki pencere ekrana gelir. Port yönlendirme ile ilgili kayıtlar Modemin belleğine kaydedilir.modem kendiliğinden kapanıp yeniden açılır.

34 5001 no lu port hizmete açılmıştır. Bundan böyle modem 5001 no lu porta gelen istekleri sizin IP adresli bilgisayarınıza aktaracaktır. Sizin bilgisayarınıza modeminiz hangi IP adresini atadı ise sizin o IP adresini yazmanız gerekir,bunun yanında bu IP adresi önceki bölümlerde anlatıldığı gibi sabit IP olmalıdır.yoksa modeminiz her açılıp kapandığında farklı IP adresleri atayabilir. IP adresi değişincede modeminiz 5001 no lu porta gelen istekleri sizin bilgisayarınıza aktaramayacaktır. Bu port yönlendirme CGG 100 GPRS GATEWAY Client olarak çalışma durumunda yapılır. Server olarak çalıştığında ise Port yönlendirmeye ihtiyaç yoktur.

CEG 100 ETHERNET GATEWAY

CEG 100 ETHERNET GATEWAY CEG 100 ETHERNET GATEWAY GEPA CEG 100 ETHERNET GATEWAY, RS485 Haberleşme çıkışına sahip, enerji analizörü,reaktif güç rölesi,aşırı akım rölesi,elektrik sayacı ve benzeri cihazların (hepsinin birden) ADSL

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

AN 96LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ. Enerji analizörünün 6 adet ayarı vardır. Bu 6 ayar:

AN 96LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ. Enerji analizörünün 6 adet ayarı vardır. Bu 6 ayar: AN 9LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ Enerji analizörünün adet ayarı vardır. Bu ayar:. Akım Trafo Oranı ayarı. Gerilim Trafo oranı ayarı. LCD stili ayarı. Adres ayarı. Baud ayarı. Parite ayarı. Akım Trafo

Detaylı

ENERJİ TAKİP YAZILIMI. elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır.

ENERJİ TAKİP YAZILIMI. elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır. ENERJİ TAKİP YAZILIMI elektrometre, elektropan ın tescilli markasıdır. Giriş Değerli Müşterimiz, Yazılımınızı verimli bir şekilde kullanmak için bu kılavuzun tamamını dikkatle okumanızı ve bir başvuru

Detaylı

2012 2012 www.gepaelk.com

2012 2012 www.gepaelk.com 2012 Reaktif Güç Kompanzasyon Röleleri RQ-30 3 Fazlı Reaktif Güç Kontrol Rölesi 575 14 kademe LCD ekran, c/k ayarı yerine akım trafo oranı ayarı. Her fazı ayrı ayrı kompanzasyon yapabilme, bağlantı kontrolu,

Detaylı

KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU

KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU 1 0. GİRİŞ 27 Yıllık tecrübe ve birikimimizle çıktığımız bu yola ürün gamımıza yeni eklediğimiz GPRS Sayaç Haberleşme Modülü ile siz değerli

Detaylı

GSM Kartı. Programlama Butonu

GSM Kartı. Programlama Butonu Teknik Özellikler GSM DIALER KULLANMA KILAVUZU Besleme Gerilimi : 12 Volt Sukunet Akımı : 35 ma. Arama Esnasında Çekilen Akım : 100 ma. Tetikleme Türü : Negatif (-) Tetikleme Bağlantı Şekli GSM Kartı SIM

Detaylı

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu BARAN ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ İçindekiler Ana Ekran... 2 Mail kurulum Ekranı... 3 Cihaz Ekleme ve Otomatik Tarama Ekranı... 4 Manuel Cihaz Ekleme ve Adlandırma...

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Bölüm 4 Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir STH operatörüne gerek

Detaylı

MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI

MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI MBS100E/G/W MODBUS GATEWAY 04 / 2017 MIKRODEV_SM_MBS100_CG İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... 2 Önsöz... 3 Mikrodev i Tanıyalım... 4 UYARI!... 5 1 MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON

Detaylı

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU Bilgisayar üzerinden analog adresli yangın algılama sisteminde bulunan detektörlere yer atama, kontak izleme modülünün senaryo belirtilmesi

Detaylı

www.oncuguvenlik.com.tr

www.oncuguvenlik.com.tr BİLGİSAYARDAKİ YEREL AĞ IP ADRES (LAN IP) AYARLARI Bu kitapçık; 3 farklı işletim sisteminde, bilgisayarınızın otomatik aldığı ip adresini öğrenmeyi ve bilgisayarınıza sabit ip verme işlemlerini göstermektedir.

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

KATES Yazılım Güncelleme Dokümanı

KATES Yazılım Güncelleme Dokümanı KATES Yazılım Güncelleme Dokümanı Yazılım Güncelleme için aşağıdaki işlemler sırasıyla yapılmalıdır. 1. Gerekli Yazılımları ve Dokümanları İndirin 2. KATES i sürekli çalışma moduna alın. 3. Bluetooth bağlantısını

Detaylı

18 Ekim Programlarımız ile Uyumlu Olan Yazar Kasa Modelleri. Profilo VX 680 E-1 Profilo YK-8200 Farex FR-8300 Telestar TLS-8100

18 Ekim Programlarımız ile Uyumlu Olan Yazar Kasa Modelleri. Profilo VX 680 E-1 Profilo YK-8200 Farex FR-8300 Telestar TLS-8100 18 Ekim 2016 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : ÖKC Modülü YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR (E-Data / Profilo) Programlarımızda Ödeme Kaydedici Cihazlar modülünü kullanarak,

Detaylı

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ 1-Akım Trafo Oranı ayarı: Set tuşuna basılır. Ekranda : akım trafo oranı mesajı görülür. Tekrar Set tuşuna basılır. Ekranda önceden ayarlanmış olan akım trafo oranı değeri görülür.yukarı,

Detaylı

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) 1 Genel Bakış Bu dokümanda, robotsan tarafından geliştirilmiş olan idea Kontrol Kartları nın programlanabilmesi için işletim sistemine tanıtılması sırasında yapılması

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 1 Tüm modellerimizde cihazların WEB arayüzlerine erişim sağlayarak konfigurasyonları

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ

AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ ortalama akım değerinin en büyük olanı) 25. 3Faza ait akımların maximum ve minimum değerleri 26. Toplam akımın maximum ve minimum değerleri 27. Her faza ait gerilimlerin maximum

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 3 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir UMTH operatörüne gerek

Detaylı

PLANIZ2009 PLANLA ALARM IZLEME PROGRAMI

PLANIZ2009 PLANLA ALARM IZLEME PROGRAMI PLANIZ2009 PLANLA ALARM IZLEME PROGRAMI KULLANMA REHBERĐ Bu programla binaların,fabrikaların alarm,arıza ve işletmelerini bilgisayardan plan veya mimik diyagram üzerinde canlı olarak izlemek mümkündür.

Detaylı

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ AÇIKLAMALAR-KULLANIM-BAĞLANTILAR Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER SAYFA 1-) Sistemin Genel Tanıtımı 3 2-) Sistemin ÇalıĢma ġekli.4 3-) Sistem Yazılımı 5 4-) Sistemin Elektrik ve Bağlantı

Detaylı

CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU

CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU 12.10.2006 CSA Akaryakıt ve LPG sayaçlarına bağlı BEKO ABÜ (yazarkasa arabirimi) ayarları ----------------------------------------------------------------BEKO

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

2013 2013 www.gepaelk.com

2013 2013 www.gepaelk.com 2013 İçindekiler KOMPANZASYON Trifaze Reaktif Güç Kontrol Röleleri...1 Monofaze Reaktif Güç Kontrol Röleleri...2 ENERJİ ANALİZÖRLERİ...3 HABERLEŞME...4 TRAFO VE HAT KORUMA Aşırı Akım Koruma Röleleri...5

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri

IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri IP AKS Sistemi IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri Özellikleri: Sınırsız kapasite Daireler arası görüşme Çevre birimi olarak sadece switch kullanılır Bloklar birbiriyle switchler üzerinden bağlanır

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

REMOTE IO KONFİGÜRASYON YAZILIMI

REMOTE IO KONFİGÜRASYON YAZILIMI REMOTE IO KONFİGÜRASYON YAZILIMI RIO200 S/E/G/W RIO201 S/E/G/W REMOTE IO 04 / 2017 MIKRODEV_RIO200/RIO201 İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... 2 Önsöz... 3 Mikrodev i Tanıyalım... 4 UYARI!... 5 1 REMOTE IO KONFİGÜRASYON

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI Uyarı:Aşağıdaki satırlarda bahsi geçen ayarlar TTnet servis sağlayıcı baz alınarak anlatılacak olup farklı ülkelerdeki farklı internet servis

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 KÖHLER Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 MERKEZ ADANA BÖLGE TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 İZMİR BÖLGE ANKARA BÖLGE TEL: 0232 459 59 95 TEL: 0312

Detaylı

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ve Windows XP aynı kod tabanını paylaşmaktadırlar. Ancak Server 2003 farklı varsayılan ayarlar nedeniyle

Detaylı

EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI

EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI 1 s 1 EFT-POS özellikli mali yazarkasa kasiyer girişi gerekiyor ekranında iken KASİYER KASİYER GİRİŞİ GEREKİYOR Gelen ekranda kasiyer girişi

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi... 6 Windows-XP

Detaylı

INDEX Standart yazıcı kurulum işlemleri : Sayfa 2 Print server özelliği ile yazıcı kurulum işlemleri : Sayfa 3,4,5,6 Com port dönüştürücü kurulum ve kullanımı : Sayfa 7,8,9,10 Uzman parametreleri ve birlikte

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ

CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ Kablo Bağlantıları ve Slave Node Adresinin Belirlenmesi KM-N2-FLK Modbus Ayarlarının Yapılması PLC Modbus Ayarlarının Yapılması KM-N2-FLK dan 1 Word Okuma İşlemi KM-N2-FLK

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 2 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazlarının kullanım alanlarıyla ilgili olarak

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 1 Programın Kurulumu 2 Programın Kullanımı 2-1 Kullanıcı Girişi ve Şifre Değitirme 2-2 Yeni Proje Oluşturma 2-3 Varolan Proje Üzerinde Değişiklik Yapma

Detaylı

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ZR AUTOMATION KULLANIMI KILAVUZU

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ZR AUTOMATION KULLANIMI KILAVUZU FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ZR AUTOMATION KULLANIMI KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

GEPA. www.gepaelk.com

GEPA. www.gepaelk.com www.gepaelk.com İçindekiler 1. ROC 200C GENEL BİLGİLER... 1 2. ROC 200C NİN YAPISI VE BİLEŞENLERİ... 4 3. ROC 200C MENÜLERİ VE KULLANIMI... 7 3.1. ŞİFRE GİRİŞİ... 7 3.2. MENÜLER... 8 4. BAĞLANTI VE İŞLETMEYE

Detaylı

SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU

SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU Doküman Kodu Yayın Tarihi Versiyon Numarası E1101_KK_TR_v1.0 04.01.11 1.0 Görev Kişi Pozisyon Tarih İmza Hazırlayan Aydoğan Ersöz ARGE Yönetici Yardımcısı

Detaylı

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU Tesisler için Kullanım Kılavuzu 1. Çevre Bilgi Sistemi için sahip olduğunuz ya da Đl Müdürlüğü nden yeni aldığınız kullanıcı kodu ve parolayı kullanarak

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ 300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ Hızlı Kurulum Kılavuzu DN-7059-2 İçindekiler Paket İçeriği... Sayfa 1 Ağ Bağlantılarını Oluşturma... Sayfa 2 Ağ Kurulumu... Sayfa 3 Paket İçeriği Bu yönlendiriciyi

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

GEPA. set. RQ-112B Reaktif Güç Kontrol Rölesi. set. set RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ

GEPA. set. RQ-112B Reaktif Güç Kontrol Rölesi. set. set RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B Serisi reaktif güç röleleri, alçak gerilim elektrik tesislerinin reaktif güç kompanzasyonunda kullanılırlar. Kondansatör gruplarını devreye alan ve çıkaran reaktif

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

EVERTECH. EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi. Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu

EVERTECH. EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi. Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu EVERTECH EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu Uyarılar ve Ana Fonksiyonlar Güç Kaynağı DC12V güç kaynağı kullanılabilir.cihazı bağlamadan önce şehir elektrik şebekenizin

Detaylı

ARG Ses Kayıt Sistemi KURULUM YÖNERGESİ

ARG Ses Kayıt Sistemi KURULUM YÖNERGESİ ARG Ses Kayıt Sistemi KURULUM YÖNERGESİ ARG SES KAYIT SİSTEMİ, Telefon Görüşmelerini Manuel/Otomatik Olarak Dijital Ortama Kayıt Eder. 2, 4, 8 Kanallı Cihazları kullanarak, 2,4 ve 8 in katları Biçiminde

Detaylı

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com . PROGRAMLAMA UTR-VC Windows altında çalışan konfigürasyon yazılımı aracılığıyla programlanır. Programlama temel olarak kalibrasyon, test ve giriş/çıkış aralıklarının seçilmesi amacıyla kullanılır. Ancak

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. TradeMasterFX Meta. Ürün : Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta

Kullanıcı Kılavuzu. Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. TradeMasterFX Meta. Ürün : Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Kullanıcı Kılavuzu TradeMasterFX Meta Ürün : TradeMasterFX Meta Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta Kullanıcı Kılavuzu Gizlilik, Uyarı ve

Detaylı

RS-232 ile Seviye Ölçüm Cihazı Kullanım Talimatnamesi

RS-232 ile Seviye Ölçüm Cihazı Kullanım Talimatnamesi RS-232 ile Seviye Ölçüm Cihazı Kullanım Talimatnamesi......... RS - 232 Cihazın ön görüntüsü. +5V -5V NC 0V +5V Ölçüm Cihazın arka görüntüsü. Cihazın ön yüzündeki RS-232 bağlantısı bilgisayarın seri (COM)

Detaylı

Smartnet PRO-W Kullanım Kılavuzu

Smartnet PRO-W Kullanım Kılavuzu Sayfa 1 / 22 Kutu Đçeriği 1-) Smartnet PRO-W Kablosuz Adsl2+ 1Port Modem 2-) Güç adaptörü 3-) Sesli görüntülü interaktif kurulum CD si 4-) Türkçe Kulanım kitapçığı ve Garanti Belgesi 5-) Ayırıcı Splitter.

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA KAMPÜS DIŞINDAN ERİŞİM REHBERİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA KAMPÜS DIŞINDAN ERİŞİM REHBERİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA KAMPÜS DIŞINDAN ERİŞİM REHBERİ Batman Üniversitesi Kütüphanesi veritabanlarına kampüs dışından erişebilmek için Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl 1. E-imza bulunmayan personelin e-imza alması gerekmektedir. 1.1. https://portal.kamusm.gov.tr/bp/ws.go internet adresine giriniz. 1.2.Girdiğiniz internet sayfasında Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu

Detaylı

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ 1) Kurulumun ilk aşamasında JAVA nın son sürümünün yüklü olması ve bütün yüklemelerin İNTERNET EXPLORER tarayıcısından yapılması gerekmektedir. (https://www.java.com/tr)

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu. Rev 1.08 10/2014

GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu. Rev 1.08 10/2014 GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu Rev 1.08 10/2014 Güvenlik Şartları ve Uyarılar: Cihazı kullanmadan önce kullanma talimatının tamamını okuyunuz. EMG cihazının bağlandığı ağ üzerindeki

Detaylı

CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici

CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici BÖLÜM I Genel Bu kılavuzda, CLR-232-ES seri sunucu kullanılarak, uzaktaki bir otomasyon sistemine nasıl bağlantı kurulacağı anlatılmaktadır. Ethernet ağ üzerinden

Detaylı

DLMS MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI

DLMS MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI DLMS MODBUS GATEWAY KONFİGÜRASYON YAZILIMI MDC100E/G/W DLMS MODBUS GATEWAY 04 / 2017 MIKRODEV_SM_MDC100_CG İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... 2 Önsöz... 3 Mikrodev i Tanıyalım... 4 UYARI!... 5 1 MODC GATEWAY

Detaylı

idealab Kullanım Bilgileri

idealab Kullanım Bilgileri idealab Kullanım Bilgileri Hızlı Başlangıç 1. idea kontrol kartını bilgisayara bağlayın. 2. Kartın gücünü açıp Bağlan tuşuna tıklayarak Modüller Ekranı na geçin. 3. Modüller Ekranı nda kart üzerindeki

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu. Rev 1.07 10/2013

GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu. Rev 1.07 10/2013 GEM-05/10/10SH GPRS/Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu Rev 1.07 10/2013 1.Giriş 1.1 Genel Özellikler ENTES GEM GPRS/Modbus Gateway Modbus protokolü ile haberleşen cihazlarınıza GPRS veya ethernet ağı üzerinden

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

NBG416N. Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N

NBG416N. Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N NBG416N Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N Ürün Bakım ve Muhafaza Ürünü sadece orijinal adaptörü ile çalıştırınız. Ürünün kasasını hiçbir koşulda açmayınız, herhangi bir parçasını sökmeyiniz. Arıza

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

2N Smartgate ve Easygate GPRS TANIMLAMALARI

2N Smartgate ve Easygate GPRS TANIMLAMALARI 2N Smartgate ve Easygate GPRS TANIMLAMALARI Öncelikle Kullanacağımız Smartgate veya Easygate cihazının GPRS Modem olarak bilgisayarımıza tanıtılması gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyerek

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU EYLÜL 2010 BİM UYGULAMA VE GELİŞTİRME DESTEK ŞUBESİ ve KİMLİK YÖNETİMİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ ŞUBESİ İçindekiler

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

AIRTIES MESH NETWORK KURULUMU:

AIRTIES MESH NETWORK KURULUMU: AIRTIES MESH NETWORK KURULUMU: Eğer AirTies RT-210 veya birden fazla AP-300 e sahipsiniz yeni AP- 300 ünüzü Tekrarlayıcı modunda kullanarak AirTies Mesh Networks oluşturur ve kablosuz kapsama alanınızı

Detaylı

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3 İÇİNDEKİLER 1. Zamanbaz Hakkında... 3 2. Zamanbaz Kurulumu... 3 2.1. Zamanbaz Sistem Gereksinimleri... 3 2.2. Zamanbaz Kurulumu... 3 3. Zamanbaz İlk Çalıştırma ve Kullanımı... 6 3.1. İlk Çalıştırma...

Detaylı

KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK

KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SİSTEM VE AĞ YÖNETİMİ KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK 1- TANIMLAR Vekil (Proxy) : Bir ağa, o ağın dışından bağlanmak ve

Detaylı

MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ

MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ Bölüm MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ MYLOGO HESAP AÇMA İŞLEMİ www.mylogo.com.tr sayfasına ulaşılarak ana sayfada bulunan kullanıcı bilgileri girişinin yapıldığı menünün altında "Yeni Hesap" butonu ile

Detaylı