SATINALMA SÜREÇİNDE RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ayhan DAĞ Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SATINALMA SÜREÇİNDE RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ayhan DAĞ Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü"

Transkript

1 SATINALMA SÜREÇİNDE RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ayhan DAĞ Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü

2

3 Satınalma Günümüzün rekabet koşulları, Teknolojinin gelişimi, Dünya pazarlarının yakınlaşması Şirketlerin daha çok farkında olmaları ile Satınalma Fonksiyonunun önemi sürekli olarak artmaktadır.

4 Satınalma Önceleri destek fonksiyonu olarak görülen satınalma, 21.yy da yüksek rekabet ortamında ayakta kalabilmek ve büyüyebilmek için temel fonksiyonlardan birisi olarak görülmektedir.

5 Günümüzde artık esas olan satarken değil alırken kazanmaktır.

6 Menü Planlama Spesifikasyonların Belirlenmesi Tahmin/Envanter kontrolü Depolama Teslim Alma Sipariş - Satın alma Depo Çıkışı Hazırlık-Üretim Servis Maliyet Analizi Satış

7 Satınalma İşletmenin ihtiyaçlarını, müşteri memnuniyetini göz önüne alarak; Doğru ürünün Doğru Doğru kalite tedarikçiden Doğru miktarda Doğru zamanda Doğru biçimde Doğru fiyatla Temin edilmesi amacını taşıyan araştırma, seçme ve satın ve teslim almayla ilgili faaliyetlerdir.

8 Satın Alma Neden Önemlidir? Kaliteli hizmet üretimi, Hizmet etkinliğinin ve sürekliliğin sağlanması, Maliyet ile rekabet avantajı sağlama, Kaynakların verimli kullanımı, Tüketici taleplerinin karşılanması ve tüketici memnuniyetinin sağlanması, Kuruluşun karlılığının sağlanması ve başarısı açısından ETKİN BİR SATIN ALMA ÖNEMLİDİR

9 Tedarik Zinciri Doğru ürünün Doğru zamanda Doğru yerde Doğru fiyata Doğru kalitede mümkün olan en düşük maliyetle teminini sağlayan. Malzeme Bilgi Para akışının entegre yönetimidir

10 Tedarikçi; Bir ürün ya da hizmetin sunulabilmesi için firmaya girdi, hammadde, ürün sağlayan üretici, satıcı, veya yüklenicilerdir

11 SATINALMA ÖNCESİ AKTİVİTELER 1. Menü planlama 2. Gereksinim duyulan hammaddelerin kalite standartlarını belirleme 3. Stok seviyelerini belirleme 4. Sipariş edilecek miktarların tespiti 5. Sipariş belgelerini hazırlama RESMİ SATINALMA 6. Tedarikçilerle iletişim 7. Teklif sürecini başlatmak 8. Teklifleri almak 9. Teklifleri değerlendirmek 10. Tedarikçiyle sözleşme 11. Sevkiyatın alınması 12. Üretim ve depo alanlarına hammaddelerin dağıtımı 13. Gelecekteki anlaşmalar için tedarikçi performansını izlemek 14. Değerlendirme ve takip RESMİ OLMAYAN SATINALMA 6. Tedarikçilerle iletişim 7. Fiyat tekliflerinin alınması 8. Tedarikçinin tespiti 9. Siparişlerin verilmesi 10. Sevkiyatın alınması 11. Üretim ve depo alanlarına hammaddelerin dağıtımı

12 SATIN ALMA AŞAMALARI 1- Menülerin planlanması ve miktar saptama (stok ve/veya satınalınacak miktar), 2- Hammadde spesifikasyonlarının belirlenmesi (teknik, idari şartnameelerin hazırlanması, 3- Tedarikçinin saptanması, 4- Yiyecek siparişi, 5- Yiyeceğin kabulü ve teslim alınışı (kalite ve kantite kontrolü),

13 Satın Alma Aşamaları-1 Envanter Kontrolü Menü Planlama Hammadde ihtiyaçlarının belirlenmesi Satın alma talebi Teknik ve idari şartnamelerinin belirlenmesi Satın alma siparişi Tedarikçinin belirlenmesi

14 Satın Alma Aşamaları-2 Sipariş verme Siparişin takibi Teslim alma Teslim alma prosedürü Teknik ve idari Satın alma siparişi Kantite şartnamelerinin değerlendirilmesi Kabul/Red belirlenmesi Şartnamelere uygunluk Tedarikçinin değerlendirmesi belirlenmesi

15 SATINALMADA RİSK DEĞERLENDİRME Risk, beklenen ama ne zaman olacağı, nasıl meydana geleceği ve ne kadar zarar vereceği bilinmeyen olaylardır. Riskin, olma olasılığı ve olduktan sonra yaratacağı etki gibi iki temel özelliği vardır. OLASILIK ETKİ Bir olayın gün, hafta, ay, yıl gibi bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşme durumunu ifade eder. Tehlikenin oluşması durumunda vereceği zararı, hedef ve faaliyetler üzerindeki etkisini gösterir.

16 SATINALMADA RİSK DEĞERLENDİRME SATINALMADA SATINALMADA Risk değerlendirmede temel amaç; kurumun hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyen önemli riskleri tespit ve analiz etmek, değerlendirmek, alınacak önlemleri belirlemek ve uygulamaktır. Ana faaliyetleri etkileyen riskler periyodik aralıklarla detaylı olarak analiz edilmelidir.

17 SATINALMADA RİSK DEĞERLENDİRME Risklerin ortaya çıkarılması ve yönetilmesi ayrı bir çalışmayı gerektirir. Riskler sabit değildir birimlere ve yürütülen faaliyetlere göre farklılıklar gösterir. Riskleri belirlerken çalışanların görüşlerinin alınması ve sürece katılmalarının sağlanması son derece önemlidir.

18 Satın alma aşamasında ortaya çıkabilecek olası riskler; Malzemelerin işletmeye yüksek maliyetle girmesine, Üretim ve stok maliyetlerinin artmasına, Hizmet kalitesinin düşmesine, Tüketici memnuniyetsizliğine, Kurumun karlılığının düşmesine veya bütçe sınırları içinde kalamamasına, Kontrol sürecinin kesintiye uğramasına neden olacaktır.

19 Riskleri Belirlemede Yardımcı Olacak Sorular Amaca ulaşma yolunda neler yanlış gidebilir? Nerelerde sorun yaşanır? Başarısız olmamıza neden olabilecek işler nelerdir? Hangi alanlarda ya da yerlerde zayıfız? Hangi hammaddeleri daha çok korumalıyız? Hırsızlık veya yolsuzluk alanları neler olabilir?

20 Riskleri Belirlemede Yardımcı Olacak Sorular Faaliyetlerimiz hangi durum ya da olaylar karşısında aksayabilir, durabilir? En kritik bilgi kaynaklarımız nelerdir? En fazla harcama yaptığımız kalemler hangileridir? Takdire dayanan, bir kişi tarafından alınan kritik kararlar nelerdir? Hangi faaliyet veya süreçler daha karmaşıktır?

21 SATINALMADA RİSKLER HANGİ SÜREÇLERDE ORTAYA ÇIKAR? I. İhtiyaç ve pazar analiziyle ilgili riskler II. Satınalma aktivitesine bağlı riskler III. Tedarikçilerle ilgili riskler IV. Siparişle ilgili riskler V. Teslimat ve İade ilgili riskler

22 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER İhtiyaçların analizi; Menünün planlanması (tatil günleri, özel günler vb. göz önünde bulundurulmalı), Yemek sıklıklarının belirlenmesi, Standart tarifelerden ham maddelerin toplam gramajlarının belirlenmesi (Menülerdeki yemeklerin 1 porsiyonlarına giren yiyecek miktarları / Gramajlar, Standart Yemek Tarifeleri, Kuruluşun İaşe Yönetmeliği vb.)

23 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER Kuruluşta yemek yiyen kişi sayısının belirlenmesi ve/veya tahmin edilmesi, Bir önceki yılın harcama, kayıt ve iaşe miktarlarının gözden geçirilmesi, Envanter (stok) kontrolü, İhale miktarlarının belirlenmesi.

24 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER Pazar analizi; Üretilecek yemeklerin hammadde temini için yapılması gereken Pazar analizleri son derece önemlidir. Pazar analizi sağlıklı bir şekilde yapılmadığı takdirde en uygun ürünün, doğru kaynaktan ve doğru fiyata alınabilmesi mümkün olmayacaktır.

25 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER Pazar Analizi: Sistematik şekilde pazardaki değişikliklerin takibi ve bunların ardından gelebilecek tehdit ve fırsatların tahmin ve analizine dayanmaktadır.

26 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER Pazar araştırmaları/analizleri; Fırsatların takip edilmesi Risk ve tehditlerin belirlenerek gerekli politikaların oluşturulması Kaynakların tahsisi Satınalma aktivitelerinin nasıl organize olacağı, işleyeceği ve yönetileceği Fırsatların üzerine nasıl gidileceğinin tanımlanmasıdır.

27 I- İHTİYAÇ VE PAZAR ANALİZİYLE İLGİLİ RİSKLER Hammaddelerin pazarda bulunmasını etkileyen önemli faktörlerden biri de mevsimsel koşullardır. Mevsimsel faktörler dikkate alınmadığında kurum, hem hammadde kalitesi, hem de birim fiyat olarak olumsuz olarak etkilenecektir. Dönemsel hava durumu uygunsuzlukları da bu süreçte pazarı, maliyet ve ürün kalitesini etkileyecek riskler olarak ortaya çıkabilecektir.

28 II- SATINALMA AKTİVİTESİNE BAĞLI RİSKLER 1.Gereksinim duyulan hammaddelerin kalite standartlarını/spesifikasyonları belirleme 2. Stok seviyelerini belirleme

29 II- SATINALMA AKTİVİTESİNE BAĞLI RİSKLER 1. Gereksinim duyulan hammaddelerin kalite standartlarını / spesifikasyonları belirleme Spesifikasyonlar (teknik şartnameler); menüde yer alan yiyecekler için satın alınacak malzemelerin ağırlık, sayı, büyüklük ve kalite özelliklerini kısa ve öz biçimde tanımlayan listelerdir. Spesifikasyonlar tipik olarak, teslimat sırasında ürünün doğrulanması ve tedarikçi ile kolay iletişim sağlanabilecek bilgileri içerir.

30 II- SATINALMA AKTİVİTESİNE BAĞLI RİSKLER 1. Gereksinim duyulan hammaddelerin kalite standartlarını / spesifikasyonları belirleme İşletmenin sürekli aynı kalitede hizmet sunabilmesi için alınacak malzemeler tüm özellikleriyle önceden belirlenmeli ve kalite standardında süreklilik sağlanmalıdır. Bu amaçla kullanılan standart teknik şartnameler/spesifikasyonlar işletme ve satıcı arasındaki sözlü işlemleri ortadan kaldırıp yanlış anlamaları önler, maliyet ve gelir kontrolünü kolaylaştırır.

31 Şartnamelerin Kullanılma Amaçları İşletme için standart bir satın alma prosedürü geliştirme, Alım yapılacak malzemelerle ilgili standartlar hakkında satıcılara bilgi verme Maliyet kontrolünü gerçekleştirme Fiyatta rekabeti sağlama Tesellüm ve depolamanın şartnameye göre yapılmasını sağlama Stoklara fazla yatırım yapılmasını önleme, İşletmenin pazardaki konumunu geliştirme amacıyla uygulanır.

32 II- SATINALMA AKTİVİTESİNE BAĞLI RİSKLER 2. Stok/Envanter seviyelerini belirleme; Envanter; mal stokunun veya mamul ve yarı mamüllerin veya ham madde ve malzemenin sayılarak değerlenmesini ifade eder. Bir başka ifadeyle; firmanın gelecekte kullanmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul yada varlıklardır. Menünün üretiminde kullanılacak hammaddelerin kurum depolarında bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa miktarının tespitidir.

33 II- SATINALMA AKTİVİTESİNE BAĞLI RİSKLER 2. Stok/Envanter seviyelerini belirleme; Üretimde kullanılacak hammadde depoda bulunuyorsa depo mevcutlarının tespitini, Depo mevcudunun menüde kullanılması gereken hammadde miktarını karşılayıp karşılamadığının saptanması, Bu veriler üstünden sipariş edilecek miktarın belirlenmesi sürecini içerir.

34 III- TEDARİKÇİLERLE İLGİLİ RİSKLER Tedarikçilerle güvene dayalı bir işbirliği içinde, rekabet gücünü artıracak girdileri en kaliteli, en ekonomik ve en hızlı şekilde temin etmek amaç olmalıdır. Kalite standardlarında, tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi nin, kuruluşun uygun maliyette, doğru, zamanında ve kaliteli ürün ve hizmet satın almasında en önemli aşama olduğu vurgulanır.

35 III- TEDARİKÇİLERLE İLGİLİ RİSKLER Etkili ve verimli satınalma 5 adet doğrunun biraraya gelmesi ile gerçekleşmektedir; Fiyat Kalite Tedarikçi Zaman Miktar Bu doğrular içerisinde tedarikçi, diğer 4 faktörü de etkilediğinden, en önemli nokta olarak sayılabilir.

36 III- TEDARİKÇİLERLE İLGİLİ RİSKLER Tedarikçi seçimi, tedarik zincirinin en önemli halkalarından birisidir. Satınalma kararı verildikten sonra pazardaki potansiyel tedarikçiler aşağıdaki başlıklara göre analiz edilmelidirler. Kapasite Kalite yönetimi Teknoloji Üretim verimliliği Maliyet analizi Pazardaki yeri Çevre-İSİG anlayışı Referansları Genel yönetimi

37 III- TEDARİKÇİLERLE İLGİLİ RİSKLER Satınalma stratejilerinin önemli bir parçası da tedarikçi ilişkileridir. Yeni yaklaşım ve hedeflenen durum; az sayıda tedarikçi ile birlikte çalışarak değer yaratma ve birlikte gelişimdir.

38 III- TEDARİKÇİ SEÇİM SÜRECİ 1. İhtiyaçları saptamak, spesifikasyonları belirlemek 2. Tedarikçilerle iletişim 3. Teklif sürecini başlatmak 4. Teklifleri almak 5. Teklifleri değerlendirmek ve karar vermek 6. Tedarikçiyle sözleşme 7. Sipariş ve Sevkiyatın alınması 8. Üretim ve depo alanlarına hammaddelerin dağıtımı 9. Gelecekteki anlaşmalar için tedarikçi performansını izlemek 10.Değerlendirme ve takip

39 Tedarikçi Performans Değerlendirmesinde Kullanılan Kriterler Tedarikçilerin performansını ölçerken kullanılan kriterler alım konusuna, şirket kültürüne, coğrafyaya, iklime göre çok çeşitlilik gösterebilir. Kimi alım konusunda ürün gamının genişliği önemliyken, farklı bir konuda ürünün tam istenilen anda hazır olması çok önemlidir. Dolayısıyla yapılan değerlendirmeleri genel bir çerçevede yaparken spesifik konularda özel değerlendirmeler yapmak gerekebilir.

40 EN İYİ TEDARİKÇİYİ SEÇME TEDARİKÇİ SEÇİMİNDE KULLANILAN KRİTER KALİTE ÜRÜN KALİTESİ HATASIZ ÜRÜN MİKTARI FİYAT UYGUNLUĞU FİYAT İSKONTO ÖDEME VADESİ ZAMANINDA TESLİMAT TESLİMAT PAKETLEME KABİLİYETİ SEVKİYAT ŞEKLİ ŞİKAYET POLİTİKASI HİZMET TEKNİK YETERLİLİK ESNEKLİK VE YENİLİKÇİLİK SORUNLARA YAKLAŞIM İLETİŞİM KOLAYLIĞI

41 Tedarikçi seçiminde araştırılması gereken noktalar; 1.Tedarikçi işletmelere ve bunların sattığı malzemelere ait bilgiler, 2. Eski fiyat listeleri, 3. Satın alma şartnamelerine ait detaylar, 4. Tedarikçinin diğer müşterileri, referansları, 5. Ürün numuneleri

42 Tedarikçi Seçimi Tedarikçinin, ölçeği, ürün yelpazesi, üretim yeri ve ulaşım filosunu görmek, yöneticileriyle tanışmak için seçim yapılmadan önce ziyaret edilmesi uygun olur. Bu alıcının zamanını almakla beraber karlı iş ilişkisine girebilmek, istenen nitelik ve miktardaki malzemeyi temin edebilmek, kabul edilebilir fiyatları saptamak için gereklidir. Aynı zamanda kurumun kendi işine ve tedarikçiye verdiği önemi de gösterir

43 ÜRÜN NO TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME FORMU KRİTERLER DOKÜMAN TOTM-FR- NO 100 İLK YAYIN TARİHİ REVİZYON TARİHİ - REVİZYON NO 0 SAYFA NO 1/1 KALİTE YÖNETİM SİSTEM BELGESİNE SAHİP Mİ? Max. 15 ISO 9000 belgesi var ise 10 ISO 9000 belge çalışmaları devam ediyor ise 5 TSE ürün veya hizmet yeterlilik belgesi var ise 5 KALİTE KONTROL FAALİYETLERİ YAPIYOR MU? Max. 10 Kalite kontrol faaliyetleri yapıyor ise 5 Kalite kontrol faaliyetleri yapıyor ve sonuçları gönderiyor ise 5 DEĞERLENDİRME Puan Puan ALTERNATİFİ VAR MI? Max. 5 Puan Alternatif sayısı 3 ve üzeri ise 0 Alternatif sayısı 3'ün altında ise 5 YETERLİ KADROYA SAHİP Mİ? Max. 10 Puan Alınacak ürün konusunda yeterli eğitim görmüş eleman var ise 5 Eğitim alan eleman sayısı 2'nin üzerinde ise 5 YETERLİ ARAÇ, EKİPMAN VE ÜRÜNÜ MUHAFAZA EDEBİLECEK ŞARTLARA SAHİP Mİ? Max. 15 Puan Servis araçları var ise 5 Ürünü muhafaza edebilecek şartlara sahip mi 5 Malzemeler depoya uygun olarak teslim ediliyor mu 5

44 Değerlendirme Tarihi: RED EDİLEN ÜRÜN VAR MI? Max. 10 Puan Red edilen ürünü yok ise 10 Red edilen ürünü var ise 0 MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİYLE İLGİLİ TEDARİKÇİYE AİT KAYIT VAR MI? Max.5 Puan Tedarikçiden kaynaklanan şikayet yok ise 5 Tedarikçiden kaynaklanan şikayet var ise 0 ÇIKAN KRİZ HALLERİNDE PROBLEMLERİ KISA SÜREDE ÇÖZEBİLİYOR MU? Max. 10 Puan Red edilen ürünün iadesi konusunda aynı gün sorunu çözebiliyor mu? 10 Red edilen ürünün iadesi konusu 2 gün içinde çözebiliyor ise 5 Red edilen ürünün iadesi konusunda 2 günün üzerinde çözülebiliyor ise 0 TALEPLERİ KARŞILAYABİLİYOR MU? Max.10 Puan Verilen şikayetleri eksiksiz olarak karşılayabiliyor ise 10 Verilen şikayetleri eksiksiz olarak karşılayamıyor ise 0 TAHSİLAT ŞEKİLLERİ TATMİN EDİCİ Mİ? Max. 10 Puan Tahsilatlarında 1 ay ve daha fazla vade uyguluyor ise 10 Tahsilatlarında 1 ay ve daha fazla vade uygulamıyor ise 0 Bölüm Toplamı 100 Değerlendirmeyi yapan: Satınalma Sorumlusu Değerlendirme Yılı: Tedarikçi Firma:

45 Onaylı/Sertifikalı Tedarikçi Sürdürülebilir kalite yönetimi anlayışının bir devamı olarak yüksek performans sergileyen tedarikçilerin kurum tarafından sertifikalandırılmasıdır.

46 Onaylı/Sertifikalı Tedarikçi Sertifikalandırmada Temel Amaç Etkin, Verimli, Sürdürülebilir, Sistematik bir yaklaşım oluşturarak, Tüm tedarikçilerle karşılıklı güven duygusuna dayalı, Ortak kalite kültürünü yaratmak, İleri dönemde sıfır hatalı malzeme alımını sağlamaktır.

47 IV- SİPARİŞLE İLGİLİ RİSKLER Uygulanacak olan menüde yer alan besin maddelerinin sipariş edilebilmesi için, Yemek yiyecek olan tahmini kişi sayısı Yemeğin içine girecek olan besin maddelerinin doğru tanımlanması, Miktarların bilinmesi, Temin edilecek yerin doğru seçilmesi gereklidir. Kurumda standart yemek tarifeleri kullanılıyorsa, besin maddelerinin tanımlanmasında ve miktarlarının belirlenmesinde herhangi bir sorun oluşmayacaktır

48 IV- SİPARİŞLE İLGİLİ RİSKLER Kişi sayısının doğru tahmin edilmemesi, fazla miktarda ya da az miktarda yemek üretimine neden olur. Gereksinim duyulandan daha fazla yemek üretilmesi, yiyecek maliyetinde artışa neden olur. Az miktarda yemek üretimi ise, müşteri memnuniyetsizliğine ve kaybına yol açar. Her iki durumda da işletmenin kârlılığı düşer veya işletme zarara uğrar.

49 Yiyecek Siparişi Kuruluşun depo koşulları, Yiyeceklerin raf ömrü ve özellikleri, Kuruluşun izlediği politika göz önünde bulundurularak: Yiyeceklerin siparişi; Günlük Haftalık Aylık Daha uzun süreler için yapılabilir.

50 Sipariş edilecek miktarların tespiti Stok miktarının tesipitinin yapılmasını takiben, sipariş edilecek miktarın tespiti yapılmalıdır. Standart tarifeler kullanılarak Kişi yemeğin sayısı/ 1porsiyonuna porsiyon giren sayısı malzeme miktarı Üretim planları (tahminleri) Varsa planlı Envanter /stok Ürünü organizasyonlar, özel günler vb. durumu isteyen birimin görüş/ önerileri

51 Sipariş belgelerinin hazırlanması Satın alma işlemleri merkezileşmiş ise, yiyecek-içecek hizmetleri bölümündeki satın alma görevlisi, sipariş edilecek ürünlerin miktarının saptanması amacıyla ve kalitesi hakkında bilgilendirmek için bir Satın Alma İstek Formu doldurur.

52 Sipariş belgelerinin hazırlanması Satın alma istekleri satın alma birimine gönderilmeden önce, yiyecek-içecek/üretim hizmetleri birimi sorumlusu tarafından onaylanması gerekir. Satın alma isteği, birden çok kopya şeklinde hazırlanmalıdır. En az bir kopyanın yiyecek-içecek/üretim hizmetleri biriminde dosyalanması gerekir.

53 Sipariş belgelerinin hazırlanması Satın alma isteği, Her ürün için tam özellikleri, Satın alma birimi (örneğin adet veya kutu), Her ürünün toplam miktarı Talep edilen gönderi tarihini içermelidir.

54 Sipariş belgelerinin hazırlanması SATIN ALMA İSTEK FORMU İstek No : Bölüm :... Sipariş Tarihi : Gereken Tarih : Sıra No 1 Malzemenin Cinsi Birim Marka Ebat Miktar Birim Fiyat Malzemeyi İsteyen Birim Sorumlusu Onaylayan

55 Sipariş belgelerinin hazırlanması Sipariş Emri belirtilen ürünleri, tedarikçiye belirtilen koşullara uygun olarak gönderme yetkisini veren yasal bir belgedir. Sipariş Emri formları her işletme tarafından standart hale getirilmiştir ve bütün birimler tarafından kullanılmaktadır.

56 Sipariş belgelerinin hazırlanması SİPARİŞ EMRİ FORMU Sipariş No : Bölüm :... Sipariş Tarihi: Tedarikçi:... Gereken Tarih: Teslim Yeri :... Sipariş Tarihi : Sıra No Malzemenin Cinsi Tanımlama Marka Toplam Miktar Maliyet Malzemeyi İsteyen Birim Sorumlusu Onaylayan Toplam Maliyet

57 Sipariş belgelerinin hazırlanması Sipariş Emri kopyalarının sayısı işletmelere göre değişiklik gösterir. Ancak sipariş edilen ürünün kaydı ve gönderilerin alındığını teyit etmek için kullanılan form olduğu için, ürünlerle veya ödeme ile ilgili bütün birimlerin kopyalara ihtiyacı vardır.

58 Sipariş belgelerinin hazırlanması İaşe tabelaları (rasyon) Satın alma ve/veya iaşe memuru tarafından, Menüler uygulanmadan en az 2 gün önce, Yemek yiyen kişi sayısı ve gramajlar göz önünde bulundurarak, En az 2 nüsha olarak hazırlanan ve üretim için gereken yiyeceklerin cins ve miktarlarını gösteren çizelgelerdir. Depolardan hammadde çıkışında, Gerektiğinde depoda mevcut değil ise ilgili ürünün siparişinde de yararlanılan formlardır.

59 V- TESLİMAT/İADE İLE İLGİLİ RİSKLER Hammadde Girişi Tedarikçiye Ödeme Kalite Kontrol -Subjektif -Objektif TESLİM ALMA PROSEDÜRÜ Depolara Sevkiyat -Kuru -Soğuk Kantite Kontrol Mal Kabul

60 V- TESLİMAT/İADE İLE İLGİLİ RİSKLER Yiyeceğin kabulü ve teslim alınışı; Satınalma sürecinde risk açısından dikkat edilmesi gereken en önemli aşamalardan biridir. Besin maddelerinin siparişini takiben satın alınan besin maddelerinin ve diğer malzemelerin teslim alma aşamasında belirlenen şartnamelere uygun olup olmadığının saptanması için; Kalite kontrol Tartım Sayım Fiyat kontrollerinin yapıldığı aşamadır.

61 V- TESLİMAT/İADE İLE İLGİLİ RİSKLER Kalite, miktar ve fiyat kontrollerinin yeterli yapılmaması, Teslim alımda (tesellüm) kullanılan tartım aletleri ve benzeri ölçüm araçlarının bozuk olması, Çabuk bozulabilir malzemelerin dışarıda uzun süre bekletilmesi,

62 V- TESLİMAT/İADE İLE İLGİLİ RİSKLER Potansiyel riskli besinlerin soğuk zincir içinde sevkiyatının ve teslimatının yapılmaması, Hasara uğramış veya ret edilmiş malzemelerin hesaptan düşülmesi için bir sistemin olmaması Maliyet kontrolünün etkinliğini azaltarak maliyetlerin yükselmesine neden olur.

63 V- TESLİMAT/İADE İLE İLGİLİ RİSKLER Depolama, hazırlama, üretim, servis aşamalarında bir takım fireler ve kayıplar doğal olarak oluşmaktadır. Eğer işletme satın alma ve teslim alma aşamalarındaki kontrolleri gerektiği gibi yapmaz ise işletmenin yiyecek maliyetleri yükseleceğinden yöneticilerin bu noktalara konsantre olmaları gereklidir.

64 Teslim Alma Prosedürü Genellikle işletmeler subjektif ve objektif test değerlendirmeleri için, tedarikçilerin ürünlerine ait numuneleri önceden getirmelerini isterler. İstenen kalitenin sağlanıp sağlanamayacağı ve fiyatlarının karşılaştırılması açısından, numune ürünlerin test edilmesi önemlidir. Bu süreçteki en kritik nokta daha önce test için getirilmiş olan numune ile daha sonra sevk edilen ürün özelliklerinin aynı olup olmadığıdır.

65 Teslim Alma Prosedürü Ürünleri değerlendirmek için kullanılan bir yöntem komisyon önünde ürünlerin teşhir edilmesidir. Tedarikçi ürünleri getirir ve ürünler satın alma komisyonu üyeleri tarafından dikkatli bir şekilde teknik şartnamelerde yazılı özelliklere göre değerlendirilir.

66 Teslim Alma Prosedürü Gelen malzemelerin kontrolleri muayene komisyonu tarafından yapıldıktan sonra, süratle ilgili yerlere (mutfak, depo) transfer edilmelidir. Teslim alınan malzemelerle ilgili tesellüm formu tutularak, bir nüshası depo görevlisine, bir nüshası maliyet kontrol biriminde kayıtları tutularak muhasebe birimine, 3. nüsha ise satın alma birimine gönderilir.

67 Tesellüm Formu Örneği Fatura Dağıtım Sipariş Hammadde Miktar Açıklama Birim Fiyat Tutar Tarih No Emri No Mutfak Depo

68 TESLİMATIN ZAMANINDA YAPILMASI Teslimatın belirlenmiş olan gün ve saatte yapılması son derece önemlidir. Zamanında yapılmayan teslimatlar üretimi ve dolayısıyla da yemek servisini olumsuz etkileyeceğinden önemli bir sorun olarak işletmenin karşısına çıkacaktır. Tedarikçiler tarafından yapılacak teslimatların, kurumun istek ve ihtiyaçlarına göre belirli bir program dahilinde yapılması gerekir.

69 TESLİMATIN ZAMANINDA YAPILMASI Teslimatlar son dakikada, sadece bir veya iki ürün için talep edilmiş ise, bu durum yüksek nakliye masrafına neden olacaktır. Ayrıca, zamanında yetişmeyen ürünler, üretim sürecinde ciddi aksaklıklara neden olabilir. Teslimat programı kurumun büyüklüğü, coğrafik durumu, depolama koşulları ve çalışan sayısına bağlıdır.

70 Kabul ve Teslim Alma Kalite ve Kantite Kontrolü Etkin bir maliyetlendirme için kabul ve teslim alma en önemli aşamalardan olup, kalite ve kantite kontrolleri yeterli yapılmadığı taktirde riskin en fazla olduğu basamakların başında gelmektedir. Yeterli kalite ve kantite kontrolünün yapılmaması maliyetleri direkt etkileyeceğinden kurumun verimli çalışmasını ve karlılığını engelleyecektir.

71 Kabul ve Teslim Alma Kalite ve Kantite Kontrolü KALİTE KONTROL Kalite kontrolünde daha önce teknik şartnamelerde belirlenmiş olan kalite kriterleri Subjektif temel alınır. Objektif Sadece renk temiz, taze ve istenen Kimyasal ve özellikte koku, mikrobiyolojik hammaddeler görünüm, işletmeye analizler alınmalı, ve Belirlenen lezzet, spesifikasyonları yöntemler yapı, kullanılarak karşılamayan şekil, maddeler yapılabilir işletmeye alınmamalıdır.

72 Teslim alma ve bu aşamadaki kontrol sistemi işletmenin kontrol ve sorumluluğu altındadır ve bu nokta kritik bir kontrol noktasıdır.

73 Teslim Almada oluşabilecek riskleri elimine etmek için; Yiyecekler güvenilir kaynaklardan satın alınmalı Potansiyel riskli besinler (et,balık,tavuk, süt vb.) 5 ºC ya da daha altında teslim alınmalı, Sıcaklık ölçümleri yapılmalı Yiyeceklerin kuruluşa getiriliş biçimi uygun olmalı, Ambalaj ve paketlerin temiz ve sağlam olmasına dikkat edilmeli

74 Teslim Almada oluşabilecek riskleri elimine etmek için; Yiyecekler sağlam olmalı, ezik, çürük olmamalı, böcek, toz, çamur, küf vb. İçermemeli. Satın almada et, balık, tavuk gibi potansiyel riskli besinlerden herhangi bir sızıntı olmamalı ve bunlar kontrol altına alınmalı. Temizlik ve kalitesi onaylanmayan besinler geri gönderilmeli Dondurulmuş yiyecekler -18 ºC ve daha altında teslim alınmalı Hatalı bir sıcaklıkta getirildiği saptanan donmuş ve işlenmemiş gıdalar işletmeye kabul edilmemeli

75 İADELER Teslim edilmek üzere getirilen malzemelerin kontrolü yapıldıktan (kalite/kantite) sonra malzeme siparişe uygunsa teslim alınır. Aksi halde bir kısmı ya da tamamının iadesi gerekmektedir. Bu aşamada getiren kişinin malzemeyi ısrarla teslim etmek isteyebileceği unutulmamalıdır.

76 İADELER İade yapılırken getiren kişilerle tartışmaya girilmeden, sipariş edilen malzemeyle gelenin aynı olmadığı, malzemelerin bu koşullarda alınamayacağı ya da kısmen alınacağı belirtilerek tutanak tutulmalıdır. Hazırlanan tutanağa malzemenin teslim alınmama nedeni ayrıntılı ve gerekçeli biçimde yazılmalıdır.

77 İADELER Getirilen malzeme kısmen alınacaksa fatura ya da sevk irsaliyesi buna göre yeniden düzenlenmelidir.

78 SONUÇ VE ÖNERİLER Satınalma sürecinde giderek artan rekabet koşullarında; malzeme, ürün ve hizmet fiyatlarının arttığı bir ortamda kalite ve rekabet avantajını yakalamak son derece önemlidir. Bu rekabet ortamında, Satın alma işlemlerini yürüten yöneticilerin ve operatif çalışanların neler yapabileceğininin belirlenmesi, satın alma ile ilgili risklerin tanımlanması başarılı bir satın alma stratejisi için son derece önemlidir.

79 SONUÇ VE ÖNERİLER Günümüzde artık esas olan satarken değil alırken kazanmaktır. Üreticiler veya satıcılar kendi fiyatlarını pazar koşullarına göre belirlemektedir. Bu nedenle Pazar analizleri iyi yapılmalıdır. Risk ekseni spesifik olarak tanımlanmalıdır; teknolojik faktörler, arz durumu, teknik gereklilikler, pazar koşulları, yeterli tedarikçi sayısı, çevre/iklim koşulları gibi...

80 SONUÇ VE ÖNERİLER Teknoloji devriminin (internet) tüm fonksiyonlar gibi satınalma üzerinde de ciddi etkileri olmaktadır. (Enterprise Resource Planning - ERP) Teknoloji kullanımı; işlem maliyetlerinin azaltılması, yüksek verimlilik, daha iyi planlamayı sağlamaktadır.

81 SONUÇ VE ÖNERİLER Sağlıklı işleyen bir tedarik zinciri ile kurumlar maliyet ile rekabet avantajı sağlama, verimli kaynak kullanımı ve yüksek müşteri memnuniyeti gibi faydalar elde edeceklerdir. Satınalma stratejileri şirket ana stratejilerine uyumlu şekilde oluşturulmalıdır. Satınalma, üretim, teknik, satış-pazarlama gibi fonksiyon stratejileri ile birlikte ele alınmalıdır.

82 SONUÇ VE ÖNERİLER Satınalma stratejileri oluşturulurken hedef sadece maliyet değil, aynı zamanda değer odaklılık da olmalıdır. Maliyet gelişimi/değişimi kontrol altında tutulmalı, aynı zamanda kalite, müşteri memnuniyeti, iş güvenliği ve toplam satınalma maliyeti gibi başlıklarda da gelişim hedeflenmelidir.

83 SONUÇ VE ÖNERİLER Sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için, İhtiyaçları belirleyen, Siparişi veren, Teslim alan mutlaka farklı kişiler olmalıdır.

84 Satış ahlakının bir numaralı ilkesi şudur: Alıcıya yarar sağlamayan bir satış, satıcıya zarar getirir. TEŞEKKÜRLER

Yayın Tarihi MAÇKA MYO İK-19 Rev. Tarihi İç Kontrol Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi Rev. No: 1

Yayın Tarihi MAÇKA MYO İK-19 Rev. Tarihi İç Kontrol Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi Rev. No: 1 Standart 6: Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi İdareler, sistemli bir şekilde analizler yaparak amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyebilecek iç ve dış riskleri tanımlayarak değerlendirmeli

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 Kuruluşların, artan belirsizlik ortamında, stratejilerini belirlemeleri ve bu stratejiler doğrultusunda gelişimlerini sürdürmelerinde, yeni

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı - - -

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı - - - Yürürlük i: SATIN ALMA PROSEDÜRÜ Revizyon i: - Sayfa: 1/5 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı - - - KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan: Duygu SIDDIKOĞLU Kalite Yönetim Birimi Sabri YILDIZ

Detaylı

STOK YÖNETİMİ Adem ÖZTÜRK Performans Yönetimi ve Kalite Geliștirme Daire Bașkanlığı 13-14 / 08 / 2009 - Ankara Stok nedir? SUNUM PLANI Stok Yönetiminin amacı Stok Yönetiminin faydaları Stok Yönetim Sisteminin

Detaylı

DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI

DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI Öğr.Gör.İsmail KARAYÜN Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Işılay TALAY DEĞİRMENCİ

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME TALİMATI

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME TALİMATI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatta; satın alma faaliyetlerinin belirlenmesi, tedarikçilerin tanımlanması, seçilmesi, değerlendirilmesi, yasal kriterlere ve firma; ISO 22000 Satın Alma Şartnamelerine uygun

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... vii BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ 1.1 Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları... 8 1.1.1 Üretim... 8 1.1.2 Envanter Yönetimi... 16 1.1.3 Taşıma ve

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 6

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 6 TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 6 ÜNİTE 6 TEDARİK VE SATIN ALMA Satın alma sadece ham madde alımı için geçerli değildir Elektrik, su, yakıt, iletişim, makine, araç gereç, danışmanlık, dış kaynak kullanımı,

Detaylı

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 1. Tanım 2. Tedarik Zinciri Nasıl İşler? 3. Mağazalarda Gerçekleştirilen Prosedürler 3.1 Temel Stok Kontrolü 3.2 Envanter Yönetimi 3.3 Miktar ve Hasar Raporları 3.4 Ürünlerin

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması Murat Özdemir (2.2.2001) İçindekiler Gıda Üretiminin Ahlaki ve Yasal Sorumlulukları... 1 Gıda Güvenliği Yönetimi... 2 Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Kalite Güvencenin Görevleri... 2 Temel Gıda Tehlikeleri...

Detaylı

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA ve İMHA PROSEDÜRÜ

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA ve İMHA PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ KTÜ-YUAM a analiz için getirilen numunelerin; Uygun koşullarda getirildiğinin kontrolünü, Kabulünü, Uygun koşullarda korunmasını /depolanmasını yapabilmek ve Kabulünden raporlamasına

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ 1 KALĠTE YÖNETĠMĠ Bayram ERTEM Makine Mühendisi 2 TEMEL KALĠTE KAVRAMLARI Kalite nedir? Müşteri beklentilerini karşılayabilme derecesi, Bir ürün veya hizmetin belirlenen veya

Detaylı

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde İHALEYE DAVET MEKTUBU Sayın Yetkili Satınalma Adı: Yazılım alımı. Satınalma Numarası: 2014/340-774-01 Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

TALEPLERİN, TEKLİFLERİN VE SÖZLEŞMELERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

TALEPLERİN, TEKLİFLERİN VE SÖZLEŞMELERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ PR22/KYB Sayfa No: 1/4 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; müşteri

Detaylı

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız FİRMA PROFİLİ Akademik Hijyen Ltd. Şti., İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Ergün ün başkanlığında bir grup akademisyen tarafından, her

Detaylı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Temel Perakendeye Giriş Perakende Satış ve Mağazacılığa Giriş Perakendeciliğin ve Mağazacılığın Temel Kavramları Stratejik Perakende Konsepti Nasıl Oluşturulur Segmentesyon

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR SÖZÜMÜZÜ TUTARIZ HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR DERMAN AYDOĞAN 0 530 662 91 88 İŞ GELİŞTİRME DIREKTÖRÜ DERMAN.AYDOGAN@HAVILOG.COM AJANDA HAVI LOJİSTİK HAVI LOJİSTİK HİZMETLERİMİZ MÜŞTERİLERİMİZ

Detaylı

Tedarikçi Bilgi Formları Kurumsal Özgeçmiş mi? Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi Konferansı Kayıtları Devam Ediyor

Tedarikçi Bilgi Formları Kurumsal Özgeçmiş mi? Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi Konferansı Kayıtları Devam Ediyor ISSN 2149-1232 FİYAT 10 TL Satinalma Yıl: 6 Sayı: 70 EKİM 2018 www.satinalmadergisi.com Satınalma ve Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Dergisi www.buyernetwork.net Tedarikçi Bilgi Formları Kurumsal Özgeçmiş

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Verimli İş Ortağınız... KALİTE KONTROL SKOR YAZILIM VE BİLİŞİM POLEN YAZILIM

Verimli İş Ortağınız... KALİTE KONTROL SKOR YAZILIM VE BİLİŞİM POLEN YAZILIM KALİTE KONTROL İÇİNDEKİLER AMAÇ KAPSAM KULLANIM EKRANI SONUÇ AMAÇ Açıklama Kalite Kontrol Hammadde ya da Ürünlerin ölçümlerini saklayarak değerlendiren bir üründür. Ürünlerin istenen kriterlere uygun olanlarını

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 7/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Satınalma ve Depo Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Özel Çevre Hastanesi nin ihtiyacı olan değişik kategorilerdeki malzemelerin ve cihazların

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 Risk kültürü (1/5) Etkin bir risk yönetimi için çok boyutlu düşünme kültürü geliştirilmeli, farklılıklar ve riskler fırsatlara dönüştürülmelidir.

Detaylı

ISO 9001 Kalite Terimleri

ISO 9001 Kalite Terimleri Kalite: Mevcut ve var olan karakteristiklerin şartları karşılama derecesine verilen isimdir (ISO 9000) Kalite Politikası: Kalite ile ilişkili olarak üst yönetim tarafından resmi olarak formüle edilen kuruluşun

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3 Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu Kalitenin Maliyeti Maliyet Öğeleri Kalite ne maliyette? Yüksek maliyette ürünü düşük maliyette indirgemek disiplinler arası bir problemdir.

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI

SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI DOĞRUDAN TEMİN YOLUYLA MAL ALIMI TEMEL SÜREÇ ve ALT SÜREÇLERİ Ortaya çıkan ihtiyaca göre, satın alınması düşünülen mal ile ilgili bilgilerin (katalog, resim, teknik

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ GİRİŞ... 5 1.1. GENEL KAVRAMLAR... 6 1.1.1. Gelir ve Kâr Kavramları... 6 1.1.2. Maliyet, Gider, Harcama ve

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI İç Kontrol Bileşeni: RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Risk değerlendirmesi, kurumun belirlenmiş stratejik amaç ve hedeflere ulaşma yolunda karşılaşabileceği

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

ÜRETİM PLANI 4.1 NACE

ÜRETİM PLANI 4.1 NACE ÜRETİM PLANI 4.1 NACE Kodu: 4.2 Üretim/Hizmet Sunum Sürecinin Aşamaları 4.3 İş Akış Şeması 4.4 Üretim/Hizmet Sunum Teknikleri, Standartlar, Spesifikasyonlar 4.5 Hukuki Gereksinimler (Ruhsat, izin vs.)

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

TABLDOT SERVİSİ GÖREV TANIMLARI

TABLDOT SERVİSİ GÖREV TANIMLARI TABLDOT SERVİSİ Kurumumuz merkez teşkilatı ve Ankara İl Müdürlüğü çalışanlarının tabldot ihtiyaçları ile ilgili öğle yemeklerinin hazırlanması, sunumu, gerekli alet, cihaz, makine, mal ve hizmetlerin satın

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ V KAPSAM: Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulama alanı içinde oluşması muhtemel bütün olası tehlikelerin, Gıda Güvenliği ile ilgili sonuçlarına ve oluşma olasılıklarına göre tanımlanması ve

Detaylı

Yapım İşleri İçin Doğrudan Temin İşlem Süreci

Yapım İşleri İçin Doğrudan Temin İşlem Süreci Samsunlığı Milli Emlak Müdürlüğü Yapım İşleri İçin Doğrudan Temin Süreci İhtiyacının Doğması Yapım İşinin Belirlenmesi Yapım İşinin Ne Şekilde Yapılacağına Karar Verilmesi Yapım İşinin Çevre ve Şehircilik

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 1 NUMUNE ONAYININ ALINMASI DOKUMANTASYONUN FARBA / PPAP GEREKLİLİKLERİNE GÖRE HAZIRLANMASI PROSES DENETİMİ (DENETİM SONUCU 80 PUAN) ÜRÜN ONAYI

Detaylı

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6 SAYFA 1 / 6 AMAÇ Hastanemizde ürünler için yasal şart ve mevzuat gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulamada yanlış kullanımın önlenmesi, hizmet sağlama sürecinde hasta beklentileri ve yasal

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ PROSEDÜRLER

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ PROSEDÜRLER 01.11.2002 07 04.03.2016 1-7 KYS.04 1.0 AMAÇ İşletmenin ihtiyacı olan hammadde/mamul, ekipman, yardımcı malzeme/ambalaj, hizmet ve yatırım satın alımının onaylı tedarikçiler listesinden, en uygun kalite

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz.

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz. OFİS Mikro Perakende Çözümleri 1 MİKRO OFİS SERİSİ Küçük ve orta ölçekteki perakende firmaları için hazırlanan programları, perakende satış noktalarının belkemiği olan satış noktası terminalleri (POSlarla),

Detaylı

İLAÇ TEDARİK ZİNCİRİNDE SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (Satınalma aşaması)

İLAÇ TEDARİK ZİNCİRİNDE SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (Satınalma aşaması) İLAÇ TEDARİK ZİNCİRİNDE SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (Satınalma aşaması) Ecz.Hüseyin Başyiğit 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi Dalaman, 2016 1 Hastaneler için ilaç tedarik zinciri Planlama

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

Dünya standartlarına göre şekillendirilmiş hizmet anlayışımız, türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle birleşince, müşterilerimizin memnuniyeti ile ödüllendirilmekte, sektöre kattığımız lezzet ve kalitenin

Detaylı

TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri: Mal ve hizmetlerin tedarik aşamasından, üretimine ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar birbirini izleyen tüm halkaları kapsar. İş süreçleri açısından bakıldığında,

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME STANDARTLARI Standart 6: Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi RİSK DEĞERLENDİRME 1

RİSK DEĞERLENDİRME STANDARTLARI Standart 6: Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi RİSK DEĞERLENDİRME 1 RİSK DEĞERLENDİRME STANDARTLARI Standart : Risklerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi İdareler, sistemli bir şekilde analizler yaparak amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyebilecek iç ve dış riskleri

Detaylı

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh.

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh. BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi Sayın ELİF KILIÇ tarafından

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanmakta olan tüm süreçleri kapsar. 3.0 TANIMLAR

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI DOK. NO TL-KAL-11 REV. NO 00 YAYIN TAR. REV. TAR. SAYFA 1/9 NO 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatın amacı, fabrikamızda ISO 22000 proseslerinin tanımlanması, etkileşimi ve veri

Detaylı

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 1 4. HAFTA Doç.Dr. Müge Kılıçarslan Rehberde yer alan bazı tanımlar 1: 2 Başlangıç maddesi: Bir farmasötik ürünün üretimde kullanılan ambalaj malzemeleri

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu esasların amacı,

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDE LOJİSTİK KAVRAMI Lojistik, malzemelerin tedarikçilerden işletmeye ulaştırılmasına, işletme içi süreçlerden geçişinden ve müşteriye ulaştırılmasından

Detaylı

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ 2 İÇERİK SATIN ALMA NEDİR? GENEL ÇERÇEVE SATIN ALMA STRATEJİSİ / PLANI SATIN ALMA SÜREÇLERİNİN İZLENMESİ ÖZEL DURUMLAR 3 Satın

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

EGPS Küresel Satın Alma Yönetim Sistemi

EGPS Küresel Satın Alma Yönetim Sistemi EGPS Küresel Satın Alma Yönetim Sistemi EGPS; satınalma planlaması, teklif alma, ihaleye çıkma, teklif değerlendirme, sipariş emri verme, sevkiyat ve lojistik ambar kabulü, stoklama, malzeme çıkışı süreçlerinin

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ SEMİNERİMİZE

SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ SEMİNERİMİZE SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ SEMİNERİMİZE SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ MATERYALLERİN VE SERVİSLERİN SATIN ALINMASI, BUNLARIN ARA MAL VE NİHAİ ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ,

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI HARCAMA YETKİLİSİ GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİSİ

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI HARCAMA YETKİLİSİ GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİSİ T.C SAĞLIK KÜLTÜR SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI HARCAMA YETKİLİSİ GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİSİ SATINALMAVE TAHAKKUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SATINALMA BÜROLARI TAHAKKUK BÜROSU TKKY BÜROSU BÜRO 1 BÜRO 2 MÜBAYAA Gülcay ÇALIŞKAN

Detaylı

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ BAP KOORDİNASYON BİRİMİ İŞ AKIŞ ŞEMASI

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ BAP KOORDİNASYON BİRİMİ İŞ AKIŞ ŞEMASI BAP KOORDİNASYON BİRİMİ İŞ AKIŞ ŞEMASI PROJE ÖNERİSİ PROJE KAYIT VE KONTROL DEĞERLENDİRME RED KABUL SÖZLEŞME SATIN ALMA DEĞİŞİKLİK TALEPLERİ TALEBİN ALINMASI KONTROLÜ VE DEĞERLENDİRMESİ EK SÜRE-EK ÖDENEK

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme

Detaylı

Mehmet BÜLBÜL. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürülüğü Daire Başkanı

Mehmet BÜLBÜL. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürülüğü Daire Başkanı Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürülüğü Daire Başkanı Belirlenen düzenleme, standart ve yöntemler çerçevesinde; planlama, programlama, bütçeleme, uygulama, kontrol etme, muhasebeleştirme

Detaylı

RİZE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ

RİZE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu talimatın amacı, Rize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ne müşteri tarafından elden getirilen, posta veya kargo ile gönderilen numunelerin kabulündeki uygulanacak işlemleri,

Detaylı

PERİYODİK KONTROL TEKLİF FORMU

PERİYODİK KONTROL TEKLİF FORMU Sayfa No 1/5 ADRES/KONUM İLGİLİ KİŞİ BİLGİ / REF. TARİH TELEFON E-MAİL Sn.. Bey/Hanım ; Firmamıza olan güveniniz ve teklif talebinizden dolayı teşekkür ederiz. 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı resmi

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı