BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE"

Transkript

1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü: Hızlandırılmış Proje Desteği Proje No: 13H Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Oya TEKELİ Proje Konusu: Glokomlu Hastalarda Sensimed Triggerfish Sistemi ile 24 Saatlik Göz İçi Basınç Takibi Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin kesin raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; İstiyorum İstemiyorum /.../ ProjeYöneticisi İmza

2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Glokomlu Hastalarda Sensimed Triggerfish Sistemi ile 24 Saatlik Göz İçi Basınç Takibi Proje yürütücüsü: Prof. Dr. Oya TEKELİ Yardımcı araştırmacılar: Araş. Gör. Dr. Pınar Bingöl Kızıltunç Proje numarası: 13H Başlama tarihi: Bitiş tarihi: Rapor tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2014 "

3 Glokomlu Hastalarda Sensimed Triggerfish Sistemi ile 24 Saatlik Göz İçi Basınç Takibi Özet Amaç: Sensimed Triggerfish Sistemi ile glokom hastaları ve glokom şüphesi olanlarda göz içi basınç değerlerinin (GİB) sirkadyen ritminin değerlendirilmesi Method: Sensimed Triggerfish sistemi 9 hastaya uygulandı. Uygulama öncesi hastalara detaylı göz muayenesi yapıldı. Hastaların grafikleri diurnal varyasyon ve maksimum GİB açısından değerlendirildi. Sonuçlar: Hastaların tanıları psödoeksfoliatif glokom (4 hasta / %44.4), psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi ( 3 hasta / %33.4), primer açık açılı glokom (1 hasta / %11.1) ve pigmenter glokomdu (1hasta / %11.1). İki hastada (%22.2) teknik arıza ve batarya yetmezliği nedeniyle 24 saatlik ölçüm tamamlanamadı. Kontakt lens sistemi uygulamasından sonra, 4 hastanın (%44.4) tedavisi değiştirildi. Tedavisi değiştirilen hastaların hepsinde psödoeksfoliatif glokom vardı. Ayrıca psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi olan 2 (%22.2) hastaya medikal tedavi başlandı. Psödoeksfoliasyonu mevcut olan hastaların hepsinde GİB eğrisi uyku peryodunda artış göstermekle beraber maksimum GİB eğrileri 01:00 ile 09:00 arasında izlendi. Tartışma: 24 saatlik GİB ölçümü glokom tanısında, tedavi modalitesinin belirlenmesinde ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde öneme sahiptir.

4 Follow of 24 Hour Intraocular Pressure with Sensimed Triggerfish Stystem in Glaucoma Patients Abstract Purpose: It was aimed to evaluate the circadian rhythm of IOP in the glaucoma patients and patients with glaucoma suspect by using the Sensimed Triggerfish system. Methods: The Sensimed Triggerfish system was applied to 9 patients. Before the application full ophthalmic examination was performed to all patients. The graphics of patients were evaluated for diurnal variation and peak intraocular pressure (IOP). Results: The diagnosis of patients were pseudoexfoliation glaucoma (4 patients / 44.4%), glaucoma suspect with pseudoexfoliation ( 3 patients / 33.4%), primary open angle glaucoma (1 patient / 11.1%) and pigmentary glaucoma (1 patient / 11.1%). Two patients (22.2%) could not complete the 24 hour measurement. After the application, treatment modalities of 4 (44.4%) patients were changed. All of them had the diagnosis of pseudoexfoliation glaucoma. Also medical treatment was prescribed to 2 (22.2%) glaucoma suspect with pseudoexfoliation patients. Curves of all patients with pseudoexfoliation showed an elevation during the nocturnal period and the peak IOP curves were observed between 01:00-09:00. Conclusions: Twenty four hour IOP measurement has an importance for the diagnosis of glaucoma, selection of treatment modality and evaluating the treatment efficacy.

5 AMAÇ ve KAPSAM Kalıcı körlüğün ana nedenlerinden birisi olan glokom dünyada 70 milyon insanı etkileyen kronik nörodejeneratif bir hastalıktır [1]. Glokom gelişimi ve progresyonunda etkili risk faktörlerinden birisi göz içi basınç (GİB) artışı olup, GİB in düşürülmesi glokom progresyonunun durdurulmasında etkisi kanıtlanmış tek tedavi yöntemdir [2, 3]. Bu nedenle glokom tedavisinde ana hedef GİB in düşürülmesi olmalıdır. GİB diurnal özellik göstermekte olup, sağlıklı gözlerde 3-6 mmhg arasında değişmektedir. Glokom hastalarında ise bu değer 10 mmhg ve daha üzerinde olabilir [4, 5]. Birçok çalışmada farklı glokom tiplerinde GİB değerlerinde sabah saatlerinde artış ve akşam saatlerinde azalma olduğu gösterilmiştir [6, 7]. Ayrıca 24 saatlik GİB i değerlendiren çalışmalar en yüksek GİB değerlerinin sıklıkla uyku peryodunda olduğunu göstermiştir [8, 9]. Bu nedenle glokom tanısında, uygun tedavinin seçiminde ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde tek bir ölçüm yeterli değildir. Bu çalışmada glokom şüphesi ve glokom tanısı olan hastalarda Sensimed Triggerfish sistemi ile 24 saatlik GİB ölçülerek GİB in sirkadyen ritminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

6 MATERYAL ve YÖNTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı nda glokom şüphesi veya tanısıyla takip edilen dokuz hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sensimed Triggerfish sistemi takılarak 24 saatlik GİB değişiklikleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul onayı alınmış ve hastalara aydınlatılmış onam formu imzalatılmıştır. Hastaların hepsi detaylı bir göz muayenesinden geçirilmiştir. GİB değerleri Goldmann aplanasyon tonometrisi (GAT) ile ölçülmüştür. Ayrıca hastalara gonyoskopi ve dilate fundus muayenesi yapılmıştır. Santral kornea kalınlığı (SKK) ultrasonik pakimetri ile ölçülmüştür. (Alcon, OcuScan RxP) Optik sinir ise spektral domain optik koherens tomografi ile değerlendirilmiştir. (Cirrus high-definition OCT; Carl Zeiss, Meditec, Dublin, CA, USA). Görme alanı muayenesi Humphrey 750i Visual Field Analyzer ile yapılmıştır. (SITA- Standard, Carl Zeiss, Meditec, Dublin, CA, USA). Psödoeksfoliatif glokom tanısı; ön segmentte psödoeksfoliasyon varlığı, artmış GİB (>21mmHg), tipik glokomatöz optik sinir değişiklikleri (çentiklenme, nöroretinal rimde incelme, artmış çukurluk/disk (c/d) oranı), ve glokomatöz görme alanı defekti varlığı ile konulmuştur. Primer açık açılı glokom tanısı; artmış GİB (>21mmHg), gonyoskopide açık açı, tipik glokomatöz optik sinir değişiklikleri ve glokomatöz görme alanı defekti varlığı ile konulmuştur. Pigmenter glokomun tanısı ise trabeküler ağda pigmentasyon, Krukenberg mekiği ve midperiferal iris transillüminasyonu varlığı, artmış GİB (>21mmHg), gonyoskopide açık açı, tipik glokomatöz optik sinir değişiklikleri ve glokomatöz görme alanı defekti ile konulmuştur. Sensimed Triggerfish sistemi 24 saatlik GİB ölçümü yapabilen ilk ticari alet olup, bir adet telemetrik kontakt lens sensörü, anten ve taşınabilir kayıt cihazından oluşmaktadır.

7 Yumuşak hidrofilik silikon materyalden yapılmış olan kontakt lens, içinde gömülü olarak bulunan iki adet gerilime duyarlı titanyum-platin gösterge içermektedir. Bu göstergeler korneal-skleral bileşkede oluşan gerilim değişikliklerini algılamaktadır. Bu sinyaller göz çevresine yerleştirilen anten tarafından algılanarak, taşınabilir kayıt cihazına ince esnek bir kablo ile iletilmekte ve bu veriler bilgisayar ortamında grafik şeklinde kaydedilmektedir. Sensimed Triggerfish sistemi uygulamasından önce GAT ile 5 dakika aralıklarla 3 er kez GİB ölçümleri yapılmış, ardından kontakt lens sistemi göze yerleştirilmiştir (Şekil 1). Hastalar işlem sırasında günlük aktivitelerini kaydetmeleri konusunda bilgilendirilmiştir. 24 saat sonra kontakt lens çıkarılmış ve lens çıkarıldıktan 5 dakika sonra GAT yöntemi ile tekrar 5 dakika aralıklarla 3 kez GİB ölçülmüştür. Kayıt cihazındaki veriler bilgisayara aktarılmıştır. Şekil 1: Sensimed Triggerfish kontakt lens sensörü

8 ANALİZ ve BULGULAR Sensimed Triggerfish sistemi 9 hastaya uygulandı. (4 kadın, 5 erkek). Hastaların yaş ortalaması 62.4 tü (52-71 yaş). Hastaların tanıları psödoeksfoliatif glokom (4 hasta / %44.4), psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi ( 3 hasta / %33.4), primer açık açılı glokom (1 hasta / %11.1) ve pigmenter glokomdu (1hasta / %11.1). Psödoeksoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi olan hastalar dışında tüm hastalar antiglokomatöz ilaç kullanmaktaydı. Hastaların hiçbirinde işlem öncesi kuru göz bulgusu yoktu. Hastaların hepsi yüzeysel punktat keratit ve konjonktival hiperemi dışında herhangi bir komplikasyon gelişmeden kontakt lens uygulamasını tolere etti. Bu bulgular ise 24 saat içerisinde kendiliğinden düzeldi. İki hastada teknik arıza ve batarya yetmezliği nedeniyle 24 saatlik ölçüm tamamlanamadı. Bu hastalar için kayıt süresi 9 ve 20 saatti. Hastalardan birinde psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi diğerinde ise psödoeksfoliatif glokom vardı. Kontakt lens sistemi uygulamasından sonra, 4 hastanın (%44.4) tedavisi değiştirildi. Tedavisi değiştirilen hastaların hepsinde psödoeksfoliatif glokom vardı. Psödoeksfoliatif glokomu olan bir hastanın ise 24 saatlik ölçümü tamamlanılamamasına rağmen, kayıt sırasında GİB eğrisindeki artıştan dolayı antiglokomatöz tedavisi değiştirildi. Ayrıca psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi olan 2 (%22.2) hastaya medikal tedavi başlandı. Psödoeksfoliasyonu mevcut olan hastaların hepsinde GİB eğrisi uyku peryodunda artış göstermekle beraber maksimum GİB eğrileri 01:00 ile 09:00 arasında izlendi.

9 SONUÇ ve ÖNERİLER Göz içi basınç sağlıklı gözlerde sirkadiyen ritm gösteren dinamik bir parametre olup diurnal değişim glokom hastalarında daha fazla önem taşımaktadır. Bu değişiklik psödoeksfoliatif glokomlu hastalarda 15mmHg ye kadar çıkabilir. Bu hastalar primer açık açılı glokom hastalarından daha yüksek GİB ortalamasına, maksimum ve minimum GİB değerlerine sahiptir [10]. Bu hastalarda maksimum GİB değerinin klinik muayene saatlerinde değerlendirilememesi antiglokomatöz tedaviye alınan yetersiz cevabın nedeni olabilir. Bu nedenle 24 saatlik GİB ölçümü özellikle psödoeksfoliatif sendrom veya psödoeksfoliatif glokom için gereklidir. Hughes ve ark. diurnal GİB değişimine bağlı olarak glokom hastalarının büyük çoğunluğunda antiglokomatöz tedavinin değiştiğini göstermiştir [11]. Ayrıca GİB dalgalanmasının glokom progresyonunda önemli bir risk faktörü olması diurnal GİB ölçümünü klinik pratikte rutin bir uygulama haline getirmektedir [12]. Günümüzde GİB ölçümünde GAT yöntemi altın standart prosedürdür. Fakat bu uygulamanın en önemli kısıtlaması 24 saatlik GİB değişikliklerini değerlendirmemesidir den günümüze kadar 24 saatlik GİB ölçümü için farklı yöntemler geliştirilmiştir [13-16]. Fakat bu yöntemlerin hiçbiri ticari olarak kullanılmamaktadır. Günümüzde 24 saatlik GİB değerlendirilmesinde en sık kullanılan yöntem diurnal GİB ölçümüdür. Bu yöntemde belirli zaman aralıklarında GİB ölçülmektedir. Fakat bu yöntem için hastanın hastaneye yatırılması ve gece alınacak ölçümler için uyanık olması gerekmektedir. Hastanın uyanması stres kaynağı olarak GİB değerlerinin değişmesine neden olabilir [17]. Ayrıca vücut pozisyonun değiştirilmesi de bu değişiklikte rol almaktadır. Malihi ve Sit sağlıklı kişilerde farklı baş ve vücut pozisyonlarının GİB değeri üzerine olan etkisini değerlendirmiş ve bu değerlerin oturur pozisyona göre yatar pozisyonda daha yüksek olduğunu bulmuştur [18].

10 Bu çalışmada 24 saatlik GİB değişimi Sensimed Triggerfish sistemi ile değerlendirilmiştir. 4 hastanın tedavisi değiştirilip, 2 hastaya da uyku peryodunda GİB değerlerindeki artış nendeniyle antiglokomatöz tedavi başlanmıştır. Tedavi değişikliği yapılan hastaların hepsinde psödoeksfoliatif glokom mevcut olup, antiglokomatöz tedavi başlanan 2 hastada ise psödoeksfoliasyonun eşlik ettiği glokom şüphesi vardı. Bu bulgular 24 saatlik GİB ölçümünün özellikle psödoeksfoliasyonlu hastalarda daha önemli olduğunu göstermektedir. De Moraes ve ark. maksimum GİB değerinin, ortalama GİB değeri ve GİB değerlerindeki dalgalanmadan daha yüksek olduğunu göstermiştir [19]. Bu nedenle GİB değişiminin 24 saatlik görüntülenmesi hastalık yönetiminde daha önemli bir parametre olabilir. Rao psödoeksfoliatif sendromlu hastaların günün geç saatlerinde özellikle 05:00 sıralarında daha yüksek GİB değerine sahip olduğunu göstermiştir [20]. Fakat bu çalışmada GİB değerleri belirli zamanlarda ölçülmüştür. Bu çalışmadan farklı olarak çalışmamızda psödoeksfoliasyonlu hastaların 24 saatlik GİB değişimi değerlendirilmiş ve maksimum değerler uyku peryodunda özellikle saat 01:00 ile 09:00 arasında bulunmuştur. Sensimed Triggerfish sistemi ile hasta uyandırılmadan ve vücut pozisyonu değiştirilmeden GİB değerlerinde en fazla artış izlenen saatlerde hastanın GİB grafiği değerlendirilebilmektedir. Diurnal GİB varyasyonu sadece tedaviye başlama kararında değil, aynı zamanda ilaç seçiminde de büyük bir öneme sahiptir. Antiglokomatöz ilaçların etkisi gündüz ve gece saatlerinde farklılık göstermektedir. Beta blokör ajanlar gündüz saatlerinde etkili olmasına rağmen, gece etkinliğine sahip değillerdir [21]. Gulati ve ark. günde iki defa damlatılan timolol maleat ın, günde iki defa damlatılan dorzolamid hidroklorid in ve günde bir defa damlatılan latanoprost un gündüz ve gece etkinliğini değerlendirmiştir [22]. Bu çalışmada latanoprostun gece GİB değerlerini düşürdüğü gösterilirken, timolol ve dorzolamidin böyle bir etkisi bulunmamıştır. Bu nedenle glokom hastalarında maksimum GİB değerinin izlendiği zaman aralığı seçilecek tedavi için büyük önem taşımaktadır.

11 Farklı çalışmalarda bu sistemin güvenilirliği ve hasta tarafından toleransı incelenmiştir [23-25]. Lorenz ve ark. sağlıklı ve glokomatöz gözlerde benzer güvenlik ve tolerans olduğunu göstermiş, yan etki olarak konjoktival hiperemi, kemozis, epitelyal mikrodefektler ve kapak ödemi bulmuştur [25]. Çalışmamızda da benzer olarak hastalar bu sistemi tolere edebilmiş, komplikasyon olarak sadece yüzeysel punktat keratit ve konjonktival hiperemi izlenmiştir. Fakat bu bulgular 24 saat içinde kendiliğinden gerilemiştir. Bu sistem 24 saatlik GİB değerlendirilmesinde büyük öneme sahip olmasına rağmen, mmhg olarak sayısal değer vermemesi sistemin en önemli dezavantajlarından birisidir. Bu sistem ile sadece kornea kurvatüründeki değişiklikler algılanarak indirekt olarak mv (milivolt) cinsinden GİB değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle hastaların sadece GİB dalgalanması grafik olarak değerlendirilebilmektedir. Başka bir dezavantaj ise işlemin başarıyla tamamlanabilmesidir. Hasta kayıt sırasında günlük aktivitelerini kaydetmeli ve cihazı dikkatli bir şekilde üstünde taşımalıdır. Bu nedenle hasta seçiminde dikkatli olunmalıdır. Uygun hasta seçimine rağmen, çalışmamızda 2 (%22.2) hastada da gözlemlediğimiz batarya eksikliği veya teknik arıza gibi cihaza ait problemler işlemin başarıyla sonuçlanmasını engelleyebilir. Bu sınırlamalara rağmen, Sensimed Triggerfish sistemi özellikle psödoeksfoliatif glokomlu hastaların 24 saatlik GİB varyasyonları hakkında kayda değer bilgiler verebilir ve bu sonuçlar tedavi yönteminin seçimi hakkında yardımcı olabilir. Bu sistemin geniş çalışma gruplarını içeren klinik uygulamalarda daha yaygın kullanılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

12 Geleceğe İlişkin Öngörülen Katkılar Bu çalışma ile 24 saatlik GİB takibinin standart GİB ölçüm yöntemlerine göre glokom tanısının konulmasında, tedavi protokollerinin belirlenmesinde ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde daha etkili olduğu gösterilmiştir. Sağlanan Altyapı Olanakları ile Varsa Gerçekleştirilen Projeler Yok Sağlanan Altyapı Olanaklarının Varsa Bilim/Hizmet ve Eğitim Alanlarındaki Katkıları Göz içi basınç değerleri sınırda olan hastalarda böyle bir yöntem tanı konulmasına yardımcı olabilir.

13 Kaynaklar: 1. Resnikoff S, Pascolini D, Etya'ale D et al. Global data on visual impairment in the year Bull World Health Organ 2004; 82: Leske MC, Connell AM, Wu SY, Hyman LG, Schachat AP. Risk factors for openangle glaucoma. The Barbados Eye Study. Archives of ophthalmology 1995; 113: Sommer A, Tielsch JM, Katz J et al. Relationship between intraocular pressure and primary open angle glaucoma among white and black Americans. The Baltimore Eye Survey. Archives of ophthalmology 1991; 109: Drance SM. The significance of the diurnal tension variations in normal and glaucomatous eyes. Archives of ophthalmology 1960; 64: Katavisto M. The Diurnal Variations of Ocular Tension in Glaucoma. Acta Ophthalmol Suppl 1964; SUPPL 78: De Vivero C, O'Brien C, Lanigan L, Hitchings R. Diurnal intraocular pressure variation in low-tension glaucoma. Eye (Lond) 1994; 8 ( Pt 5): Lee YR, Kook MS, Joe SG et al. Circadian (24-hour) pattern of intraocular pressure and visual field damage in eyes with normal-tension glaucoma. Invest Ophthalmol Vis Sci 2012; 53: Barkana Y, Anis S, Liebmann J, Tello C, Ritch R. Clinical utility of intraocular pressure monitoring outside of normal office hours in patients with glaucoma. Archives of ophthalmology 2006; 124: Liu JH, Zhang X, Kripke DF, Weinreb RN. Twenty-four-hour intraocular pressure pattern associated with early glaucomatous changes. Invest Ophthalmol Vis Sci 2003; 44: Konstas AG, Mantziris DA, Stewart WC. Diurnal intraocular pressure in untreated exfoliation and primary open-angle glaucoma. Archives of ophthalmology 1997; 115: Hughes E, Spry P, Diamond J. 24-hour monitoring of intraocular pressure in glaucoma management: a retrospective review. Journal of glaucoma 2003; 12: Asrani S, Zeimer R, Wilensky J, Gieser D, Vitale S, Lindenmuth K. Large diurnal fluctuations in intraocular pressure are an independent risk factor in patients with glaucoma. Journal of glaucoma 2000; 9: Maurice DM. A recording tonometer. Br J Ophthalmol 1958; 42: Collins CC. Miniature passive pressure transensor for implanting in the eye. IEEE Trans Biomed Eng 1967; 14: Greene ME, Gilman BG. Intraocular pressure measurement with instrumented contact lenses. Invest Ophthalmol 1974; 13: Nissen OI. Continuous recording of the intraocular pressure in human and rabbit eyes with a simple applanating suction cup. Acta Ophthalmol (Copenh) 1977; 55: Liu JH, Weinreb RN. Monitoring intraocular pressure for 24 h. Br J Ophthalmol 2011; 95:

14 18. Malihi M, Sit AJ. Effect of head and body position on intraocular pressure. Ophthalmology 2012; 119: De Moraes CG, Juthani VJ, Liebmann JM et al. Risk factors for visual field progression in treated glaucoma. Archives of ophthalmology 2011; 129: Rao A. Diurnal curve after phacoemulsification in patients with pseudoexfoliation syndrome and cataract. Seminars in ophthalmology 2012; 27: Liu JH, Medeiros FA, Slight JR, Weinreb RN. Comparing diurnal and nocturnal effects of brinzolamide and timolol on intraocular pressure in patients receiving latanoprost monotherapy. Ophthalmology 2009; 116: Gulati V, Fan S, Zhao M, Maslonka MA, Gangahar C, Toris CB. Diurnal and nocturnal variations in aqueous humor dynamics of patients with ocular hypertension undergoing medical therapy. Archives of ophthalmology 2012; 130: Mansouri K, Medeiros FA, Tafreshi A, Weinreb RN. Continuous 24-hour monitoring of intraocular pressure patterns with a contact lens sensor: safety, tolerability, and reproducibility in patients with glaucoma. Archives of ophthalmology 2012; 130: De Smedt S, Mermoud A, Schnyder C. 24-hour intraocular pressure fluctuation monitoring using an ocular telemetry Sensor: tolerability and functionality in healthy subjects. Journal of glaucoma 2012; 21: Lorenz K, Korb C, Herzog N et al. Tolerability of 24-hour intraocular pressure monitoring of a pressure-sensitive contact lens. Journal of glaucoma 2013; 22:

15 EKLER Mali Bilanço ve Açıklamaları Proje çalışmaları için harcama bilgileri Gelir: 9.639,00 TL Gider: 9.315,00 TL Kalan: 324,00 TL Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar Proje kapsamında makine ve teçhizat alınmamıştır. Sarf malzeme kullanılmıştır. Teknik ve Bilimsel Ayrıntılar (varsa Kesim III'de yer almayan analiz ayrıntıları) Yok Sunumlar (bildiriler ve teknik raporlar) (Altyapı Projeleri için uygulanmaz) Sunum yapılmamıştır. Yayınlar (hakemli bilimsel dergiler) ve tezler (Altyapı Projeleri için uygulanmaz) Proje uluslar arası hakemli bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmiştir.

Glokomda tedaviyi yoğunlaştırma kriterleri. Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara

Glokomda tedaviyi yoğunlaştırma kriterleri. Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara Glokomda tedaviyi yoğunlaştırma kriterleri Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara Glokom kronik bir hastalık Progresyon gelişiminde bilinen en önemli risk faktörü

Detaylı

Özgün Araflt rma / Original Article

Özgün Araflt rma / Original Article DO I: 10.4274/tjo.42.30074 Özgün Araflt rma / Original Article Primer Açık Açılı Glokomlu Hastalarda %0,005 Latanoprost /%0,5 Timolol Maleat ile %2 Dorzolamid/%0,5 Timolol Maleat Sabit Bileşimlerinin 24

Detaylı

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir?

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Glokomda OCT Değerlendirmesi Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç; FEBO Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Sunumda adı geçen ruhsat/izin sahipleri

Detaylı

KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE

KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE Oküler Hipertansiyon Tanısı ile Takip Edilen Olguların Klinik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Glokom Gelişen Olgularda Tedaviye Rağmen Progresyonu Etkileyen Risk Faktörlerinin

Detaylı

TİMOLOL/BRİNZOLOMİD KOMBİNASYONU İLE TİMOLOL/DORZOLOMİD KOMBİNASYONUN GÖZ TANSİYONU AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

TİMOLOL/BRİNZOLOMİD KOMBİNASYONU İLE TİMOLOL/DORZOLOMİD KOMBİNASYONUN GÖZ TANSİYONU AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Özgün Makale / Original Article Elbeyli ve Ark. 1 TİMOLOL/BRİNZOLOMİD KOMBİNASYONU İLE TİMOLOL/DORZOLOMİD KOMBİNASYONUN GÖZ TANSİYONU AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Comparison the effect of timolol/brinzolomid

Detaylı

Özgün Araflt rma / Original Article

Özgün Araflt rma / Original Article DOI: 10.4274/tjo.47450 Özgün Araflt rma / Original Article Oküler Hipertansiyon Tanılı Hastalarda Santral Kornea Kalınlığı ile Retina Sinir Lifi Tabakasi Kalınlığı ve Ganglion Hücre Kompleksinin Karşılaştırılması

Detaylı

Tedaviye Başlanması için Temel Kriterlerimiz Nelerdir? Prof. Dr. Ahmet Akman, FACS Başkent Üniversitesi

Tedaviye Başlanması için Temel Kriterlerimiz Nelerdir? Prof. Dr. Ahmet Akman, FACS Başkent Üniversitesi Tedaviye Başlanması için Temel Kriterlerimiz Nelerdir? Prof. Dr. Ahmet Akman, FACS Başkent Üniversitesi Finansal İlinti Beyanı Sunumda adı geçen ruhsat/izin sahipleri veya ürünlerle herhangi bir finansal

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):9-14

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):9-14 Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):9-14 Orijinal Makale Demir ve ark. Ön Kamara Derinliğinin Selektif Lazer Trabeküloplasti Sonrası Değişiminin Değerlendirilmesi The Evaluation

Detaylı

Tek Taraflı Eksfoliasyon Sendromlu Olguların İki Gözleri Arasındaki Korneal Biyomekanik Özelliklerin Karşılaştırılması

Tek Taraflı Eksfoliasyon Sendromlu Olguların İki Gözleri Arasındaki Korneal Biyomekanik Özelliklerin Karşılaştırılması DO I: 10.4274/tjo.42.17894 Özgün Araflt rma / Original Article Tek Taraflı Eksfoliasyon Sendromlu Olguların İki Gözleri Arasındaki Korneal Biyomekanik Özelliklerin Karşılaştırılması Comparison of Corneal

Detaylı

Primer Açık Açılı Glokomlu ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Latanoprost, Bimatoprost ve Travoprostun Etkinliğinin Karşılaştırılması

Primer Açık Açılı Glokomlu ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Latanoprost, Bimatoprost ve Travoprostun Etkinliğinin Karşılaştırılması DOI: 10.4274/tjo.65872 Özgün Araflt rma / Original Article Primer Açık Açılı Glokomlu ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Latanoprost, Bimatoprost ve Travoprostun Etkinliğinin Karşılaştırılması Comparison

Detaylı

Diyabetik Retinopati (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Diyabetik Retinopati (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Diyabetik Retinopati (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hikaye (Anahtar ögeler) Diyabetin süresi (II++, GQ, SR) Geçmişteki glisemik kontrol (Hemoglobin A1c) (II++, GQ, SR) İlaçlar (II, GQ, SR)

Detaylı

Açık Açılı ve Dar Açılı Glokom Olgularında, uzunluk ve kırma kusuru sferik değerlerinin karşılaştırılması.

Açık Açılı ve Dar Açılı Glokom Olgularında, uzunluk ve kırma kusuru sferik değerlerinin karşılaştırılması. ORİJİNAL ARAŞTIRMA / ORIGINAL RESEARCH. Açık Açılı ve Dar Açılı Glokom Olgularında, Aksiyel Uzunluk ve Kırma Kusuru Değerlerinin Karşılaştırılması THE COMPARISON OF AXIAL LENGHT AND REFRACTIVE ERROR OF

Detaylı

Oküler Hipertansiyon ve Açık Açılı Glokom Olgularında Retina Sinir Lifi Kalınlıklarının Analizi

Oküler Hipertansiyon ve Açık Açılı Glokom Olgularında Retina Sinir Lifi Kalınlıklarının Analizi Oküler Hipertansiyon ve Açık Açılı Glokom Olgularında Retina Sinir Lifi Kalınlıklarının Analizi The Analysis of Retinal Nerve Fiber Layer Thickness in Patients with Ocular Hypertension and Open Angle Glaucoma

Detaylı

Glokom. Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik

Glokom. Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik Glokom Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik Tarihçe Glokom terimi eski Yunanca da gri-mavi anlamına gelen (glaukos) kelimesinden türemiştir. Hipokrat, glokomu yaşlı insanlarda görülen ve pupillanın mavimsi bir

Detaylı

ORİJİNAL ARAŞTIRMA. Tuba ÇELİK a. DOI: /ophthal

ORİJİNAL ARAŞTIRMA. Tuba ÇELİK a. DOI: /ophthal Turkiye Klinikleri J Ophthalmol 2017;26(4):227-31 ORİJİNAL ARAŞTIRMA DOI: 10.5336/ophthal.2016-52940 Timolol-Dorzolamid Sabit Kombinasyonu Kullanırken Timolol-Bimatoprost Sabit Kombinasyonu Tedavisine

Detaylı

Hedef GİB Nedir? Nasıl Belirlenmelidir? Dr.Hanife Tuba AKÇAM Mart 2011

Hedef GİB Nedir? Nasıl Belirlenmelidir? Dr.Hanife Tuba AKÇAM Mart 2011 Hedef GİB Nedir? Nasıl Belirlenmelidir? Dr.Hanife Tuba AKÇAM Mart 2011 GLOKOM Tedavi edilebilir körlük nedeni Glokom tedavisinde amaç hastanın hayat kalitesinin arttırılması ya da sürdürülmesidir Glokom

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

OCT de Hata Kaynakları

OCT de Hata Kaynakları OCT de Hata Kaynakları Prof.Dr.Özcan Ocakoğlu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 16 Aralık 2017, Antalya Sunumda adı geçen cihazların üreticisi ve izin sahibi firmalar ile herhangi bir finansal ilişkim yoktur. Glokomda

Detaylı

GİRİŞ-AMAÇ YÖNTEM-GEREÇLER

GİRİŞ-AMAÇ YÖNTEM-GEREÇLER PS1018 Retinal Ven Tıkanıklığı Bulunan Hastalarda Tedavi Başarısını Etkileyen Özellikler Ufuk Adıgüzel, Nurgül Kuş Mersin Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin GİRİŞ-AMAÇ Retina ven tıkanıklıkları

Detaylı

Trabekülektomi Sonrası Optik Sinir Başı Topografisi ve Retina Sinir Lifi Tabakasında Meydana Gelen Değişikliklerin Değerlendirilmesi

Trabekülektomi Sonrası Optik Sinir Başı Topografisi ve Retina Sinir Lifi Tabakasında Meydana Gelen Değişikliklerin Değerlendirilmesi Trabekülektomi Sonrası Optik Sinir Başı Topografisi ve Retina Sinir Lifi Tabakasında Meydana Gelen Değişikliklerin Değerlendirilmesi Evaluation of Optic Nerve Head Topography and Retinal Nerve Fiber Layer

Detaylı

Trabekülektomi Sonrası Göz İçi Basıncındaki Düşüş ile Birlikte Korneal Biyomekanik Parametrede Oluşan Değişimler

Trabekülektomi Sonrası Göz İçi Basıncındaki Düşüş ile Birlikte Korneal Biyomekanik Parametrede Oluşan Değişimler Trabekülektomi Sonrası Göz İçi Basıncındaki Düşüş ile Birlikte Korneal Biyomekanik Parametrede Oluşan Değişimler Changes in Corneal Biomechanics Following Intraocular Pressure Reduction by Trabeculectomy

Detaylı

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Prof. Dr. Hakan Kaynak Uykum Uyku Bozuklukları Merkezi Normal Uyku Uykunun Dönemleri Nasıl Uyuyoruz? Richardson GS: The human circadian system

Detaylı

Açık Açılı Glokom Olgularında Latanoprostun Görme Keskinliği Maküla Kalınlığı ve Volümü Üzerine Kısa Dönem Etkileri

Açık Açılı Glokom Olgularında Latanoprostun Görme Keskinliği Maküla Kalınlığı ve Volümü Üzerine Kısa Dönem Etkileri Klinik Araştırma MN OFTALMOLOJİ Açık Açılı Glokom Olgularında Latanoprostun Görme Keskinliği Maküla Kalınlığı ve Volümü Üzerine Kısa Dönem Etkileri Cemal ÇAVDARLI*, Alper YARANGÜMELİ*, Handan AKIL**, Emine

Detaylı

Büyük ve küçük çaplı optik disklerde HRT ve OCT sonuçlarının karşılaştırılması

Büyük ve küçük çaplı optik disklerde HRT ve OCT sonuçlarının karşılaştırılması Göztepe Tıp Dergisi 24(4):153-158, 2009 ISSN 1300-526X KLİNİK ARAŞTIRMA Göz Hastalıkları Büyük ve küçük çaplı optik disklerde HRT ve OCT sonuçlarının karşılaştırılması Mustafa CİVELEKLER (*), Orhan ATEŞ

Detaylı

Normal ve Glokomlu Olgularda Göz İçi Basınç Değişiminin Oküler Nabız Basıncı Üzerindeki Etkisi*

Normal ve Glokomlu Olgularda Göz İçi Basınç Değişiminin Oküler Nabız Basıncı Üzerindeki Etkisi* Normal ve Glokomlu Olgularda Göz İçi Basınç Değişiminin Oküler Nabız Basıncı Üzerindeki Etkisi* Affect of Intraocular Pressure Change on Ocular Pulse Amplitude in Normal and Glaucomatous Eyes Ebru CÖMERT

Detaylı

Psödofakik Hastalarda Oküler Response Analizör ile Ölçülen Korneal Biyomekanik Özelliklerin Değerlendirilmesi

Psödofakik Hastalarda Oküler Response Analizör ile Ölçülen Korneal Biyomekanik Özelliklerin Değerlendirilmesi Psödofakik Hastalarda Oküler Response Analizör ile Ölçülen Korneal Biyomekanik Özelliklerin Değerlendirilmesi Evaluation of Corneal Biomechanical Properties Measured By Ocular Response Analyzer in Pseudophakic

Detaylı

Primer Açık Açılı Glokom ve Psödoeksfoliatif Glokomda, Mitomisin C li Trabekülektominin Korneal Histerezis Üzerine Olan Etkisinin Kıyaslanması

Primer Açık Açılı Glokom ve Psödoeksfoliatif Glokomda, Mitomisin C li Trabekülektominin Korneal Histerezis Üzerine Olan Etkisinin Kıyaslanması DO I: 10.4274/tjo.42.05658 Özgün Araflt rma / Original Article Primer Açık Açılı Glokom ve Psödoeksfoliatif Glokomda, Mitomisin C li Trabekülektominin Korneal Histerezis Üzerine Olan Etkisinin Kıyaslanması

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):19-23

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):19-23 Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;4(3):19-23 Orijinal Makale Demir ve ark. Pseudoeksfolyatif Sendromlu Olgularda Komplikasyonsuz Katarakt Cerrahisi Sonrası Ön Kamara Derinliği Değişimi

Detaylı

Primer Açık Açılı Glokom (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyon Hastalarında Fonksiyonel ve Yapısal Testlerin Karşılaştırılması

Primer Açık Açılı Glokom (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyon Hastalarında Fonksiyonel ve Yapısal Testlerin Karşılaştırılması KLİNİK ÇALIŞMA/ORİGİNAL ARTICLE Primer Açık Açılı Glokom (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyon Hastalarında Fonksiyonel ve Yapısal Testlerin Karşılaştırılması Comparison of Functional and Structural

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

ARAŞTIRMA. Primer Açık Açılı Glokomda Topikal Sabit Kombinasyon İlaç Tedavilerinin Göz İçi Basınç Üzerinde Etkileri

ARAŞTIRMA. Primer Açık Açılı Glokomda Topikal Sabit Kombinasyon İlaç Tedavilerinin Göz İçi Basınç Üzerinde Etkileri ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Tıp Derg. 2013; 27 (2): 93-97 http://www.fusabil.org rimer Açık Açılı Glokomda Topikal Sabit Kombinasyon İlaç Tedavilerinin Göz İçi Basınç Üzerinde Etkileri Murat Atabey ÖZER 1 Cem

Detaylı

AİLESİNDE GLOKOM HASTALIĞI OLAN SAĞLIKLI BİREYLERDE RETİNA SINIR LİFİ TABAKASI VE GANGLİON HÜCRE TABAKASI

AİLESİNDE GLOKOM HASTALIĞI OLAN SAĞLIKLI BİREYLERDE RETİNA SINIR LİFİ TABAKASI VE GANGLİON HÜCRE TABAKASI AİLESİNDE GLOKOM HASTALIĞI OLAN SAĞLIKLI BİREYLERDE RETİNA SINIR LİFİ TABAKASI VE GANGLİON HÜCRE TABAKASI KALINLIKLARININ ANALİZİ Ali Rıza Cenk Çelebi 1, Ayşe Ebru Kılavuzoğlu 2, C. Banu Coşar 2, U. Emrah

Detaylı

Psödoeksfoliyatif Glokomda Tıbbi Tedavi ve Uzun Dönem Göz İçi Basınç Dalgalanmaları

Psödoeksfoliyatif Glokomda Tıbbi Tedavi ve Uzun Dönem Göz İçi Basınç Dalgalanmaları Psödoeksfoliyatif Glokomda Tıbbi Tedavi ve Uzun Dönem Göz İçi Basınç Dalgalanmaları Medical Treatment and Long Term Intraocular Pressure Fluctuations in Pseudoexfoliation Glaucoma Alper YARANGÜMELİ 1,

Detaylı

Oküler Hipertansiyon ve Erken Evre Glokomda Spektral- Domain Optik Koherens Tomografi Copernicus ile Optik Sinir Başı ve Retinal Sinir Lifi Analizi

Oküler Hipertansiyon ve Erken Evre Glokomda Spektral- Domain Optik Koherens Tomografi Copernicus ile Optik Sinir Başı ve Retinal Sinir Lifi Analizi DOI: 10.4274/tjo.71677 Özgün Araflt rma / Original Article Oküler Hipertansiyon ve Erken Evre Glokomda Spektral- Domain Optik Koherens Tomografi Copernicus ile Optik Sinir Başı ve Retinal Sinir Lifi Analizi

Detaylı

GLOKOM TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTADA HİPOFİZ ADENOMU TESPİTİ DIAGNOSIS OF A PITUITARY ADENOMA IN ONE GLAUCOMA FOLLOW-UP PATIENT

GLOKOM TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTADA HİPOFİZ ADENOMU TESPİTİ DIAGNOSIS OF A PITUITARY ADENOMA IN ONE GLAUCOMA FOLLOW-UP PATIENT İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi,2014;18:52-56 OLGU SUNUMU GLOKOM TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTADA HİPOFİZ ADENOMU TESPİTİ DIAGNOSIS OF A PITUITARY ADENOMA IN ONE GLAUCOMA FOLLOW-UP PATIENT

Detaylı

Primer Açık Açılı Glokom (İlk Değerlendirme)

Primer Açık Açılı Glokom (İlk Değerlendirme) Primer Açık Açılı Glokom (İlk Değerlendirme) İlk Muayenede Hikaye (Anahtar ögeler) Oküler hikaye Irk/ Etnik köken Aile hikayesi Sistemik hikaye Uygun kayıtların gözden geçirilmesi Kullanılan ilaçlar Oküler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :İbrahim ŞAHBAZ

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :İbrahim ŞAHBAZ EK - 4A ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :İbrahim ŞAHBAZ İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail :Üsküdar Üniversitesi.Güney Kampüsü Mahir İz cad.altunizade-üsküdar/istanbul :05322155927 :ibrahim.sahbaz@uskudar.edu.tr

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

Corneal Thickness. Faruk ÖZTÜRK, 1 Tuncay KÜSBECİ, 2 Güliz YAVAŞ, 2 S. Samet ERMİŞ, 3 Ümit KAPLAN, 4 Ümit Übeyt İNAN 3 ABSTRACT

Corneal Thickness. Faruk ÖZTÜRK, 1 Tuncay KÜSBECİ, 2 Güliz YAVAŞ, 2 S. Samet ERMİŞ, 3 Ümit KAPLAN, 4 Ümit Übeyt İNAN 3 ABSTRACT Pascal Dinamik Kontur Tonometre ile Ölçülen Göz İçi Basınç Değerlerinin Goldmann Applanasyon Tonometresi, Non Kontakt Tonometre ve Tonopen ile Karşılaştırılması ve Santral Kornea Kalınlığının Etkisi* Comparison

Detaylı

LASEK Sonrası Steroide Bağlı Göz İçi Basıncı Artışı*

LASEK Sonrası Steroide Bağlı Göz İçi Basıncı Artışı* LASEK Sonrası Steroide Bağlı Göz İçi Basıncı Artışı* Steroid-Induced Intraocular Pressure Elevation After LASEK Nurullah ÇAĞIL 1, Hasan Basri ÇAKMAK 1, Pınar Kutucu ÖZALP 2, Şaban ŞİMŞEK 3 Klinik Çalışma

Detaylı

Eray ESER 1, Esin F. BAŞER 2, Göktuğ SEYMENOĞLU 3 ABSTRACT

Eray ESER 1, Esin F. BAŞER 2, Göktuğ SEYMENOĞLU 3 ABSTRACT Dinamik Kontur Tonometre, Nonkontakt Tonometre, Tonopen ve Goldmann Applanasyon Tonometresi ile Göz İçi Basıncı Ölçümlerinin Santral Kornea Kalınlığı ile İlişkisi The Relationship Between Central Corneal

Detaylı

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Mesut YILDIZ, Sait ALİM, Sedat BATMAZ, Selim DEMİR, Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı

Detaylı

Kan Basıncı Ölçümü: Ofiste mi? Evde mi? Ambulatuvar mı?

Kan Basıncı Ölçümü: Ofiste mi? Evde mi? Ambulatuvar mı? Kan Basıncı Ölçümü: Ofiste mi? Evde mi? Ambulatuvar mı? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT RTS 3 Ekim 2012, ANTALYA Plan Ofiste kan basıncı ölçümü, evde kan basıncı takibi ve ambulatuvar kan basıncı ölçümü nedir

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

Eyyüp KARAHAN 1, Üzeyir GÜNENÇ 2, Gül ARIKAN 1, Mehmet Hilmi ERGİN 2 ABSTRACT

Eyyüp KARAHAN 1, Üzeyir GÜNENÇ 2, Gül ARIKAN 1, Mehmet Hilmi ERGİN 2 ABSTRACT Goldmann Alanasyon Tonometresi ve Pascal Dinamik Kontur Tonometrenin Karşılaştırılması ve Merkezi Kornea Kalınlığının Göz İçi Basıncı Ölçümlerine Etkisi Comarison of Goldmann Alanation Tonometry and Pascal

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Rabia SAĞLAM 2. Doğum Tarihi : 17. 10. 1984 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik Atatürk Üniversitesi 2003-2007 Toplum

Detaylı

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi Orijinal araştırma-original research Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda gözyaşı fonksiyonlarının santral korneal kalınlığa etkisi The effect of tear function on central corneal thickness values in patient

Detaylı

Yeni Tonometreler ve Göz İçi Basıncı Ölçümünde Yeni Tartışma: Korneanın Biyomekanik Özellikleri

Yeni Tonometreler ve Göz İçi Basıncı Ölçümünde Yeni Tartışma: Korneanın Biyomekanik Özellikleri Yeni Tonometreler ve Göz İçi Basıncı Ölçümünde Yeni Tartışma: Korneanın Biyomekanik Özellikleri New Tonometers and the New Disscussion at Intraocular Pressure Measurement: Corneal Biomechanical Properties

Detaylı

Glokom Tedavisinde Prostaglandin Analoglarının Merkezi Kornea Kalınlığına Etkileri

Glokom Tedavisinde Prostaglandin Analoglarının Merkezi Kornea Kalınlığına Etkileri Glokom Tedavisinde Prostaglandin Analoglarının Merkezi Kornea Kalınlığına Etkileri The Effects of Prostaglandin Analogues on Central Corneal Thickness in Glaucoma Treatment Pınar YÜKSEKKAYA 1, Emine ŞEN

Detaylı

Psödoeksfoliyasyon Sendromu, Psödoeksfoliyasyon Glokomu ve Primer Açık Açılı Glokomda Plazma Homosistein Düzeyinin Değerlendirilmesi*

Psödoeksfoliyasyon Sendromu, Psödoeksfoliyasyon Glokomu ve Primer Açık Açılı Glokomda Plazma Homosistein Düzeyinin Değerlendirilmesi* Psödoeksfoliyasyon Sendromu, Psödoeksfoliyasyon Glokomu ve Primer Açık Açılı Glokomda Plazma Homosistein Düzeyinin Değerlendirilmesi* Evaluation of Plasma Homocysteine Levels in Pseudoexfoliation Syndrome,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Araştırma Makalesi / Research Article 12(2), 99-107, 2015 Tavşanlarda Bazı Antiglokomatöz

Detaylı

Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi www.totmdergisi.org

Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi www.totmdergisi.org ORİJİNAL MAKALE/ORIGINAL ARTICLE J Turgut Ozal Med Cent 2014;21(1):27-32 Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi www.totmdergisi.org Primer Açık Açılı Glokomda Topikal Sabit Kombinasyon İlaç Tedavilerinin Tolerabilitelerinin

Detaylı

Antiglokomatöz sabit kombinasyonların etkileri ve hasta uyumunun karşılaştırılması: Dorzolamid-timolol maleat ve latanoprost-timolol maleat

Antiglokomatöz sabit kombinasyonların etkileri ve hasta uyumunun karşılaştırılması: Dorzolamid-timolol maleat ve latanoprost-timolol maleat Dicle Tıp Dergisi / İ. Uzun, K. Çetinkaya. Antiglokomatöz tedaviler 2012; 39 (1): 61-69 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2012.01.0096 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Antiglokomatöz

Detaylı

Primer Açık Açılı Glokomlu (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi*

Primer Açık Açılı Glokomlu (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi* KLİNİK ÇALIŞMA/ORİGİNAL ARTICLE Primer Açık Açılı Glokomlu (Yüksek Basınçlı Glokom) ve Oküler Hipertansiyonlu Hastalarda Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi* Evaluation of Risk Factors in Patients with

Detaylı

YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma

YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma AYDIN N 1, DOĞAN P 1, YAMAN R 2, ÇAĞLAYAN S 2. 1 İstanbul Medipol Üniversitesi, SBF, Hemşirelik

Detaylı

GLOKOM Doç.Dr.Uğur keklikçi

GLOKOM Doç.Dr.Uğur keklikçi GLOKOM Doç.Dr.Uğur keklikçi GLOKOM Glokom, Retina Ganglion Hücrelerinin bir dizi reaksiyon ile hasarlaşması veya ölmesi sonucu gelişen ilerleyici optik sinir hastalığıdır. Glokom bir optik nöropatidir

Detaylı

MİGREN HASTALARINDA MERKEZİ KORNEA KALINLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

MİGREN HASTALARINDA MERKEZİ KORNEA KALINLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ MİGREN HASTALARINDA MERKEZİ KORNEA KALINLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Evaluation of Central Korneal Thickness In Migraine Patients Mehmet COŞKUN ÖZET Karabük Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Karabük

Detaylı

Korneal Arkuslu Olgularda Santral Kornea Kalınlığı ve Göz İçi Basıncı

Korneal Arkuslu Olgularda Santral Kornea Kalınlığı ve Göz İçi Basıncı KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE Korneal Arkuslu Olgularda Santral Kornea Kalınlığı ve Göz İçi Basıncı Central Corneal Thickness and Intraocular Pressure in Patients with Corneal Arcus Selahaddin DEMİRDÜZEN

Detaylı

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer Progresyon Glokom ya da Glokom Şüphesi Tanısı Tedavi Planlanması/Güncellenmesi Progresyon Tespiti/Hızı 2 Görme Alanı Progresyon Analizi Çoğu glokom

Detaylı

Sağlıklı Gözlerde Tomey FT-1000 Non-Kontakt Tonometre ve Canon XT-20 Non-Kontakt Tonometre Güvenilirliklerinin Değerlendirilmesi*

Sağlıklı Gözlerde Tomey FT-1000 Non-Kontakt Tonometre ve Canon XT-20 Non-Kontakt Tonometre Güvenilirliklerinin Değerlendirilmesi* KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE Sağlıklı Gözlerde Tomey FT-1000 Non-Kontakt Tonometre ve Canon XT-20 Non-Kontakt Tonometre Güvenilirliklerinin Değerlendirilmesi* Evaluation on the Reliability of Tomey

Detaylı

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını;

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; EK-11 Sonuç Raporu Formatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Altyapı Projesi (AYP) : 13A4347001 : Doç. Dr. Ayşe

Detaylı

Trabekülektomi cerrahisinin uzun dönem sonuçları

Trabekülektomi cerrahisinin uzun dönem sonuçları JCEI / 2015; 6 (3): 263-268 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2015.03.0530 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Trabekülektomi cerrahisinin uzun dönem sonuçları Long

Detaylı

Fakoemülsifikasyon Cerrahisi Sonrası Erken Dönem Göz İçi Basıncı Kontrolünde Oral ve Topikal Karbonik Anhidraz İnhibitörlerinin Etkinliği

Fakoemülsifikasyon Cerrahisi Sonrası Erken Dönem Göz İçi Basıncı Kontrolünde Oral ve Topikal Karbonik Anhidraz İnhibitörlerinin Etkinliği Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201107304 Fakoemülsifikasyon Cerrahisi Sonrası Erken Dönem Göz İçi Basıncı Kontrolünde Oral ve Topikal Karbonik Anhidraz İnhibitörlerinin Etkinliği Ulviye Yiğit

Detaylı

Keratokonus Hastalarında Kontakt Lens Kullanımının Korneal Biyomekanik Parametreler Üzerine Etkisi

Keratokonus Hastalarında Kontakt Lens Kullanımının Korneal Biyomekanik Parametreler Üzerine Etkisi DO I: 10.4274/tjo.42.07830 Özgün Araştırma / Original Article Keratokonus Hastalarında Kontakt Lens Kullanımının Korneal Biyomekanik Parametreler Üzerine Etkisi The Effect of Contact Lens Usage on Corneal

Detaylı

Uygulamada Selektif Lazer Trabeküloplastiye Karşı Timolol İçeren Fiks Kombinasyonlar: Primer Açık Açılı Glokomda Replasman Çalışması

Uygulamada Selektif Lazer Trabeküloplastiye Karşı Timolol İçeren Fiks Kombinasyonlar: Primer Açık Açılı Glokomda Replasman Çalışması DOI: 10.4274/tjo.87300 Turk J Ophthalmol 2017;47:198-204 Özgün Araflt rma / Original Article Uygulamada Selektif Lazer Trabeküloplastiye Karşı Timolol İçeren Fiks Kombinasyonlar: Primer Açık Açılı Glokomda

Detaylı

Glokom Hastalarında Optik Disk Alanının Moorfields Regresyon Analizi ve Glokom İhtimali Skoru Üzerine Etkisi

Glokom Hastalarında Optik Disk Alanının Moorfields Regresyon Analizi ve Glokom İhtimali Skoru Üzerine Etkisi ORİJİNAL ARAŞTIRMA Glokom Hastalarında Optik Disk Alanının Moorfields Regresyon Analizi ve Glokom İhtimali Skoru Üzerine Etkisi Fatih ULAŞ, a Yasin Yücel BUCAK, b Mehmet BALBABA, c Mesut ERDURMUŞ, a Serdal

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet ALACACIOĞLU

Doç. Dr. Ahmet ALACACIOĞLU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ĠZMĠR KATĠP ÇELEBĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ATATÜRK EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ Ġç Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu: Prof. Dr. Servet AKAR GASTROĠNTESTĠNAL STROMAL TÜMÖRLERDE NÖTROFĠL/LENFOSĠT

Detaylı

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI EĞİTİM SORUMLUSU:PROF.DR.SEFA KELEKÇİ SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM

Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM Yrd.Doç.Dr. RAHŞAN ÇAM Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik 1994-1998 Lisans İstanbul Üniversitesi Bölümü

Detaylı

Amaç: Temel refraksiyon açıklaması ve myopi, hipermetropi ve astigmatizmatizma izahıve nasıl düzeltilebildiklerini anlatmak.

Amaç: Temel refraksiyon açıklaması ve myopi, hipermetropi ve astigmatizmatizma izahıve nasıl düzeltilebildiklerini anlatmak. DÖNEM 3 DERSLERİ.. GÖZÜN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ GÖZ MUAYENE YÖNTEMLERİ KIRMA KUSURLARI VE TEDAVİSİ ŞAŞILIK VE TEDAVİSİ GÖZ YAŞI YAPISI, DRENAJ VE HASTALIKLARI KIRMIZI GÖZ GLOKOM OPTİK SİNİR VE GÖRME YOLLARI

Detaylı

Cinsiyet, Yaş ve Kırma Kusurunun Kornea ve Konjonktivanın Epitel ve Tüm Kalınlığı Üzerine Etkileri

Cinsiyet, Yaş ve Kırma Kusurunun Kornea ve Konjonktivanın Epitel ve Tüm Kalınlığı Üzerine Etkileri JCEI / 2016; 7 (1): 78-82 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2016.01.0574 RESEARCH ARTICLE Cinsiyet, Yaş ve Kırma Kusurunun Kornea ve Konjonktivanın Epitel ve Tüm

Detaylı

Ex-PRESS Mini Glokom İmplant Cerrahisi Sonuçlarımız

Ex-PRESS Mini Glokom İmplant Cerrahisi Sonuçlarımız ORİJİNAL ARAŞTIRMA Ex-PRESS Mini Glokom İmplant Cerrahisi Sonuçlarımız Mehmet OKKA, a Gülfidan BİTİRGEN, a Hürkan KERİMOĞLU, a Banu BOZKURT, b Hanife YUMAK ERKOÇA a a Göz Hastalıkları AD, Necmettin Erbakan

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY İbrahim Taha Dağlı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahpaşa

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK ( )

HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK ( ) HEMODİYALİZ HASTALARINDA HUZURSUZ BACAK SENDROMU, UYKU KALİTESİ VE YORGUNLUK (2.0.20) Gülay Turgay, Emre Tutal 2, Siren Sezer Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diyaliz Programı

Detaylı

Psödoeksfoliasyon Sendromlu Gözlerin Heidelberg Retinal Tomografi İle Değerlendirilmesi

Psödoeksfoliasyon Sendromlu Gözlerin Heidelberg Retinal Tomografi İle Değerlendirilmesi Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201309306 Psödoeksfoliasyon Sendromlu Gözlerin Heidelberg Retinal Tomografi İle Değerlendirilmesi Mehmet Özbaş 1, Süleyman Kuğu 2, İhsan Yılmaz 3, Gürkan Erdoğan

Detaylı

Travoprost le Bimatoprostun Göziçi Bas nc n Düflürmedeki Etkisi ve Tolere Edilebilirli inin Karfl laflt rmal Retrospektif Bir Çal flmas

Travoprost le Bimatoprostun Göziçi Bas nc n Düflürmedeki Etkisi ve Tolere Edilebilirli inin Karfl laflt rmal Retrospektif Bir Çal flmas T. Oft. Gaz. 39, 430-435, 2009 Travoprost le Bimatoprostun Göziçi Bas nc n Düflürmedeki Etkisi ve Tolere Edilebilirli inin Karfl laflt rmal Retrospektif Bir Çal flmas Erdal Yüzbafl o lu (*), Hümeyra Y

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Göz Hastalıkları (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HİZMET ENVANTERİ

İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HİZMET ENVANTERİ SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI KODU ADI TANIMI DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI HİZMETDEN YARARLANANLAR MERKEZİ İDARE TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE DİĞER (ÖZEL SEKTÖR VB.) BAŞVURUDA İSTENEN

Detaylı

Bir Üniversite Kliniğinde Yatan Hastalarda MetabolikSendrom Sıklığı GŞ CAN, B BAĞCI, A TOPUZOĞLU, S ÖZTEKİN, BB AKDEDE

Bir Üniversite Kliniğinde Yatan Hastalarda MetabolikSendrom Sıklığı GŞ CAN, B BAĞCI, A TOPUZOĞLU, S ÖZTEKİN, BB AKDEDE Bir Üniversite Kliniğinde Yatan Hastalarda MetabolikSendrom Sıklığı GŞ CAN, B BAĞCI, A TOPUZOĞLU, S ÖZTEKİN, BB AKDEDE Psikiyatrik hastalığı olan bireylerde MetabolikSendrom (MetS) sıklığı genel popülasyona

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU Mart 2017 İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tarafından Hazırlanmıştır. BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU YAYIN KURULU Istanbul Aydın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Kulübünün çalışmaları

Detaylı

Glokomda Sabit Kombine Tedaviler

Glokomda Sabit Kombine Tedaviler İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2014; 3(1): 33-38 ISSN: 2146-6696 Derleme Glokomda Sabit Kombine Tedaviler Fixed Combination Therapy in Glaucoma Murat Atabey ÖZER Özel Sevgi Hastanesi, Göz

Detaylı

Glokom Hastalarında HRT III Cihazında MRA ve GPS Algoritmalarının Tanısal Değerlerinin Karşılaştırılması

Glokom Hastalarında HRT III Cihazında MRA ve GPS Algoritmalarının Tanısal Değerlerinin Karşılaştırılması DOI: 10.4274/tjo.55476 Özgün Araflt rma / Original Article Glokom Hastalarında HRT III Cihazında MRA ve GPS Algoritmalarının Tanısal Değerlerinin Karşılaştırılması Comparison of Diagnostic Accuracy of

Detaylı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İzmir 2. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Göz Kliniği, Ankara 3

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İzmir 2. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Göz Kliniği, Ankara 3 Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201208404 Fizyolojik Optik Sinir Başı Çukurlaşması Olan Olgularda Optik Sinir Başının Heidelberg Retina Tomografisi ve Optik Koherens Tomografi ile Değerlendirilmesi:

Detaylı

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku-uyanıklık ritmi Sirkadiyen ve homeostatik süreçlerin etkileşimi sonucu uyku ve

Detaylı

Doç.Dr.Uğur keklikçi GLOKOM

Doç.Dr.Uğur keklikçi GLOKOM Doç.Dr.Uğur keklikçi GLOKOM Glokom, Retina Ganglion Hücrelerinin bir dizi reaksiyon ile hasarlaşması veya ölmesi sonucu gelişen ilerleyici optik sinir hastalığıdır. Glokom bir optik nöropatidir. Dünya

Detaylı

Ön Kamara Açısının Spektral Optik Koherens Tomografi ve Scheimpflug-Placido Kombine Sistemi ile Değerlendirilmesi

Ön Kamara Açısının Spektral Optik Koherens Tomografi ve Scheimpflug-Placido Kombine Sistemi ile Değerlendirilmesi KLİNİK ÇALIŞMA/ORIGINAL ARTICLE Ön Kamara Açısının Spektral Optik Koherens Tomografi ve Scheimpflug-Placido Kombine Sistemi ile Değerlendirilmesi Assessment of Anterior Chamber Angle Using Spectral Optical

Detaylı

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?

YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ? Prof. Dr. Tekin AKPOLAT İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Uzmanı Liv Hospital-İSTANBUL 20 Ekim 2017 Plan Genel bilgiler Tarihçe Yaşa göre hedef kan

Detaylı

Sayı 13 AYLIK ARAŞTIRMA GÜNCELLEMESİ YAYIN

Sayı 13 AYLIK ARAŞTIRMA GÜNCELLEMESİ YAYIN Bausch and Lomb un aylık araştırma güncelleme yazısına hoşgeldiniz. Bilhassa ön segment üzerine klinik oftalmik araştırmalar konusundaki deneyimlerimize dayanarak, Bausch and Lomb, bizden, her ay araştırma

Detaylı

Obstrüktif Uyku Apne Sendromlu Olgularda Glokom Prevelansi

Obstrüktif Uyku Apne Sendromlu Olgularda Glokom Prevelansi Obstrüktif Uyku Apne Sendromlu Olgularda Glokom Prevelansi Prevalence of Glaucoma in Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome Neslihan SÜRMELİOĞLU 1, Mustafa Kemal ARICI 2, Ömer Tamer DOĞAN 3, Ayşe

Detaylı

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya...

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... UYKU Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... Sırça tastan sihirli su içilir, Keskin Sırat koç üstünde geçilir, Açılmayan

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

Optik koherens tomografi çıktısının okunması. Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara

Optik koherens tomografi çıktısının okunması. Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara Optik koherens tomografi çıktısının okunması Dr. Oya Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD, Ankara Optik koherens tomografi Teknik ilk olarak 1991 Dr. Huang ve ekibi tarafından tanımlanmıştır

Detaylı

PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM

PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM Dr.Metin Ünlü ARALIK 2010 GLOKOM Glokom önemli global sağlık sorunu 67 milyon primer glokom hastası 6,7 milyon bilateral kör Katarakttan sonra dünyada 2.körlük nedeni ABD de makuler

Detaylı

Glokomlu Hastaların Teşhis, Tedavi ve Periyodik Takip Sonuçları; Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, 1990

Glokomlu Hastaların Teşhis, Tedavi ve Periyodik Takip Sonuçları; Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, 1990 PİRAYE ZEYNEP KÜRKÇÜOĞLU ÖZGEÇMİŞİ Doğum yeri ve tarihi : 27 Mayıs 1962, Erzurum, Türkiye Medeni hal : Bekar Adres : Mesa Koru Sitesi Kamelya Blok No: 64 Çayyolu - Ankara/Türkiye Telefon : +90 532 786

Detaylı

Primer açık açılı glokom tanı ve takibinde bilgisayarlı görme alanı ile optikal koherens tomografinin karşılaştırılması

Primer açık açılı glokom tanı ve takibinde bilgisayarlı görme alanı ile optikal koherens tomografinin karşılaştırılması Dicle Tıp Dergisi / 2016; 43 (3): 441-451 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2016.03.0711 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE 441 Primer açık açılı glokom tanı ve takibinde bilgisayarlı görme

Detaylı

Normal Basınçlı Glokomda Ayırıcı Tanı: İki Olgu Sunumu ve Literatür Tartışması

Normal Basınçlı Glokomda Ayırıcı Tanı: İki Olgu Sunumu ve Literatür Tartışması Normal Basınçlı Glokomda Ayırıcı Tanı: İki Olgu Sunumu ve Literatür Tartışması The Differential Diagnosis of Normal Tension Glaucoma: Two Case Reports and Discussion of the Literature Özlem DİKMETAŞ 1,

Detaylı

KLİNİK ÇALIŞMA/ORİGİNAL ARTICLE

KLİNİK ÇALIŞMA/ORİGİNAL ARTICLE KLİNİK ÇALIŞMA/ORİGİNAL ARTICLE Yüksek Göz İçi Basınca Sahip Gözlerde Goldmann Applanasyon Tonometresi, Dijital Kontur Tonometre ve Tonopenin Karşılaştırılması ve Sentral Korneal Kalınlığın Ölçüm Sonuçlarına

Detaylı

Latanoprost Tedavisi Kullanan Afakik ve Psödofakik Glokomlu Hastalarda Kistoid Maküla Ödemi Gelişimi ve İlişkili Faktörler

Latanoprost Tedavisi Kullanan Afakik ve Psödofakik Glokomlu Hastalarda Kistoid Maküla Ödemi Gelişimi ve İlişkili Faktörler Latanoprost Tedavisi Kullanan Afakik ve Psödofakik Glokomlu Hastalarda Kistoid Maküla Ödemi Gelişimi ve İlişkili Faktörler ÖZET Çiğdem ALTAN*, Şükrü BAYRAKTAR**, Hakan SİVRİKAYA*, Hakan EREN*, Tuğrul ALTAN*,

Detaylı

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda katarakt cerrahisi sonuçlarımız

Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda katarakt cerrahisi sonuçlarımız doi:10.5222/j.goztepetrh.2013.025 KLİNİK ARAŞTIRMA ISSN 1300-526X Oftalmoloji Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda katarakt cerrahisi sonuçlarımız Güzide Akçay (*), Cem Mescİ (*), Asiye Aybar (*), Ayşe

Detaylı

Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi

Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi Op.Dr. Hüseyin Çelik Op.Dr.Sabri Özden Dr.Ahmet Erdoğan Doç.Dr.Barış Saylam Doç.Dr. Mesut Tez Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi,

Detaylı