GÖKOVA KÖRFEZİ NİN BALIK TÜRLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇOKER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÖKOVA KÖRFEZİ NİN BALIK TÜRLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇOKER"

Transkript

1 1 GÖKOVA KÖRFEZİ NİN BALIK TÜRLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇOKER Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Temel Bilimler Bölümü Giriş: Gökova Körfezi, ülkenin güneybatı ucunda Ege ve Akdeniz in kesiştiği noktada yer alan Türkiye nin en büyük körfezlerinden biridir.kerme Körfezi ve İstanköy olarak da bilinir. Doğu batı ekseninde uzunluğu yaklaşık 92 km dir. Ege Denizi nin Muğla il sınırlarında yer alan Gökova Körfezi deniz alanı; 1851 km2, tüm kıyı uzunluğu yaklaşık 500 km dir. Gökova Körfezi tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile hektar alanı kara olmak üzere hektarlık alanı ile Türkiye nin 9 koruma alanından biri olarak ilan edilmiştir. Balıkçılığa kapalı alanlar olgusunun Türkiye de tarihi çok uzun değildir ve Gökova Körfezi bu konuda ülkemizdeki ilk uygulama alanıdır. Gökova Körfezi nde 10 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazete de Muğla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Balıkçılığa Kapatılan Alanlar:a- Akbük Limanı b-akyaka c-çamlı Limanı d- Boncuk Koyu e- İngiliz Limanı ( Değirmen Bükü) e-bördübet Limanı nda her türlü istihsal vasıtası ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıştır.dolayısıyla 521 hektarlık alan balıkçılığa yasaklıdır. Şekil 1. Gökova Körfezi ve Balıkçılığa Yasaklı Alanlar Gökova Körfezi biyolojik çeşitlilik açısından zengindir, Akdeniz ve Avrupa için nesli tehlike altında, endemik veya nadir bir çok canlıyı ve habitatlarını barındırma özelliğine sahiptir. Biyolojik çeşitliliğin en önemli bileşeni kuşkusuz balık faunası ile ilgili belirlemelerdir. Bugüne kadar Gökova Körfezi ne ilişkin çok önemli birkaç proje gerçekleştirilmiştir. *OCEANOS PROJESİ (2006): Gökova Körfezi denizel biyoçeşitliliği üzerine yılında ÖÇKKB tarafından İ.Ü Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ne yaptırılan Gökova ÖÇK Bölgesi Denizel Biyoçeşitlilik Tespiti projesidir. *SMAP III PROJESİ ( ): Avrupa Birliği SMAP III programı kapsamında yürütülen Gökova Projesi Muğla Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiştir.

2 2 *Gökova ÖÇK Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanları Bütünleşik Yönetim Planlaması Projesi ( 2010): 2008 yılında Rubican Vakfı ve SAD-AFAG ortaklaşa bir çalışma ile Gökova Özel Koruma Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanları Bütünleşik Yönetim Planlaması projesini gerçekleştirmiştir. Bir kıyı alanında, kıyı ve deniz alanları bütünleşik yönetim planlamasının yapılması için biyolojik çeşitlilik ve sosyo-ekonomik başlıklarda verilere birlikte sahip olunması gerekir.kıyı alanları bütünleşik yönetim planı Akyaka ve Sedir Adası bölgelerini içerir. GÖKOVA KÖRFEZİ NDE BALIKÇILIKLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR: ERGİN BALIKLARLA İLGİLİ TESPİTLER: Tablo 1. Ergin balık tespitleri ile ilgili yapılan araştırmalar Araştırıcı Çalışma Alanı Çalışma Zamanı Kemikli Balık Kemikli balık/kık ırdaklı Balık Toplam Balık Tür Sayısı Avlanma Aracı Buhan ve ark., 1997 Gökova Körfezi 1 Cihangir ve ark Gökova Körfezi ( 200 m e kadar olan derinlikleri) 1992 (bahargüz),1993 (bahar) 1994 (yazkış),1995 (bahar-yaz 21 21/8 29 Trol örneklemesi Torcu ve Mater, 2000 Gökova Körfezi 2 Trol ve lokal ağlar Zaitsev ve Öztürk, 2001 Gökova Körfezi 6 Bilecenoğlu ve ark., 2001 Öğretmen ve ark.,2005 Gökova Körfezi Akyaka, Taşbükü,Ören, Örenaçığı, Akyar Çevirme ağı / Uzatma ağı ve fanyalı ağ Akyol, Bilecenoğlu ve Kaya, 2006 Karaada nın güneybatısı Poyraz Liman

3 3 Tablo1 in devamı: Araştırıcı Çalışma Alanı Çalışma Zamanı Tür Kemikli Balık Kemikli balık/kıkırdaklı Balık Toplam Balık Tür Sayısı Avlanma Aracı Öziç, 2006 Yediadalar, Tuzla açıkları, Termik Santral açıkları, Çökertme açıkları, alavra açıkları, Armonika Temmuz Mart /15 56 Trol Akyol ve ark., 2006 Gökova Körfezi 15 Mayıs Uzatma ağı, Fanyalı ağ Anonim, 2006 (erginbalık) Gökova Körfezi /4 126 Akyol ve ark Akyaka, Akçapınar Köyü kooperatifleri Eylül Ağustos Uzatma ağı, balıkçı tekneleri Ünal ve ark., 2009 Akyaka, Akbük, Akçapınar balıkçılık kooperatifleri Ocak- Eylül ( Kasımoğlu ve Yılmaz, 2011 Akyaka Haziran Mayıs Fanyalı ağlar, Uzatma ağları Tablo 2. İhtiyoplankton ( Balık Yumurta-Larva) İncelemeleri İle Yapılan Tespitler

4 4 Araştırıcı Çalışma Alanı Çalışma Zamanı Kemikli Balık Gökova Körfezi İhtyoplanktonunda İlk defa kayıt Edilen Toplam Tür Sayısı Anonim, 2006 Gökova Körfezi Haziran 2005, 19 familyaya ait 2 Lesepsiyan Tür (kıyı) Temmuz tür 2013 Gökova Körfezi Ocak Familyaya ait 7 Tür (kıyı ve açık) 28 tayin ( 1 ordo, 4 familya, 5 genus, 15 tür düzeyinde) Balık çalışmaları sonucu Gökova Körfezi nde ergin ve larvası tespit edilmiş familyalar: Tespit Edilen Familyalar Tespit Edilen Tür Sayısı Ergin/Larva Tespit Edilen Tür Sayısı Ergin/Larva ANGUILLIFORMES 4/(2) ATHERINIDAE 3/(2) CONGRIDAE 1/(1) BOTHIDAE 1 CLUPEIDAE 1/(1) CALLIONYMIDAE 2/(1) ENGRAULIDAE 1/(1) CENTROLOPHIIDAE 1/(1) STERNOPTYCHIDAE 2/(1) POMATOMIDAE 1/(1) GADIDAE 5/(2) PEMPHERIDAE 1/(1) MERLUCCIIDAE 1/(1) LABRIDAE 1/(1) SERRANIDAE 10/(3) FISTULARIDAE 1/(1) MORONIDAE 1/(1) CENTROLOPHIDAE 1/(1) CARANGIDAE 9/(2) MYCTOPHIDAE (6) MULLIDAE 4/(2) PHOSICHTHYIDAE (1) SPARIDAE 20/(3) GONOSTOMATIDAE (1) POMACENTRIDAE 1/(1) PARALEPIDIDAE 1/(1) LABRIDAE 15/(4) SCIAENIDAE 1 CENTRACANTHIDAE 3/(1) TRICHIURIDAE 1/(1) URANOSCOPIDAE 1/(1) ARGENTINIDAE 1/(1) SIGANIDAE 2/(2) CONGRIDAE 1/(1) SCOMBRIDAE 8/(1) TRIGLIDAE 4/(1) GOBIIDAE 13/(2) SOLEIDAE 5 BLENNIIDAE 17/(1) MUGILIDAE 6/(1) POMATOMIDAE 3/(2)

5 5 Gökova Körfezi nde sadece ergini tespit edilmiş olan diğer familyalar: Tespit Edilen Familyalar Tespit Edilen Tür Sayısı Ergin Tespit Edilen Tür Sayısı Ergin GONOSTOMATIDAE 1 CAPROIDAE 1 CHAULODONTIDAE 1 APOGONIDAE 1 ARGENTINIDAE 1 LOPHIIDAE 2 AULOPIDAE 1 GOBIESOCIDAE 2 SYNODONTIDAE 2 CYPRINODONTIDAE 1 CHLOROPTHALMIDAE 1 ECHENEIDAE 1 ANGUILLIDAE 1 CEPOLIDAE 1 MURAENIDAE 1 POMATOMIDAE 1 CONGRIDAE 1 CORPYHAENIDAE 1 OPHICHTHIDAE 1 SCIAENIDAE 2 CYPRINODONTIDAE 1 SCARIDAE 1 BELONIDAE 1 TRACHINIDAE 3 CYPRINODONTIDAE 1 XIPHIIDAE 1 MACRORHAMPHOSIDAE 1 SCORPAENIDAE 5 SYNGNATHIDAE 2 PERISTIDIIDAE 1 GASTEROSTEIDAE 1 DACTYLOPTERIDAE 1 MACROURIDAE 2 CITHARIDAE 1 TRACHICHTHYIDAE 1 SCOPHTHALMIDAE 1 HOLOCENTRIDAE 1 PLEURONECTIDAE 1 ZEIDAE 1 SONUÇLAR: Gökova Körfezi nde Balık Tür Sayısı: Ülkemizde bir çok koy ve körfezde balık tür çeşitliliğinin belirlenmesi üzerine çalışmalar eksiktir. Ege Denizi körfezlerinde balık tür çeşitliliğinin belirlenmesine dair Çoker, Akyol ve Cihangir, 2011; İzmir Körfezi, Çoker ve Akyol, 2012; Çandarlı Körfezi nde, Çoker,2012 Gökova Körfezi nde belirlemeler yapmışlardır. Gökova Körfezi nde, Ege Denizi nde belirtilen türlerin %71 i kaydedilmiştir. ( ) yıllarında balık çalışmalarında rapor edilen türlerin derlenmesi sonucu; 14 ordodan 60 familya ya ait 205 tür ergin Kemikli balık (Teleost); yıllarında yapılan İhtiyoplankton (balık yumurta ve larva tespitleri) çalışmalarında; 9 tür olmak üzere Gökova Körfezi nde; 214 kemikli ve 23 kıkırdaklı balık olmak üzere toplam 237 türü kayıt edilmiştir. Henüz körfez sularında kaydedilmemiş türlerle bu sayının daha yüksek olduğu açıktır. Türlerin Habitatlarına Göre Dağılım Yüzdesi: Körfezdeki türlerin %74.8 i bentik, %4.9 semipelajik, %20.1 pelajik ( epipelajik; %13.9, mezopelajik; %2.2,batipelajik; %1.3)dir.

6 6 Türlerin Habitatlarına Göre Dağılım Yüzdesi: Gökova Körfezi nde kaydedilen balıkların; %78.9 u Atlantomediterran, %9.8 Kozmopolit, %7.3 Lesepsiyan, %3.9 u endemik türlerden oluşur. Üreme Alanı: Gökova Körfezi; Carcharhinus plumbeus (Kum-köpekbalıkları) için dünyada bilinen en önemli 2 üreme alanından biridir. Gökova Körfezi,Teleost balıklar için önemli bir yumurtlama-büyüme-gelişme alanıdır. Kadınazmağı ve Akçapınar azamağının ulaştığı iç körfez bölümü Gökova Körfezi nde türlerin en önemli yumurtlama ve larval beslenme alanı olarak tespit edilmiştir (Anonim, 2006) Gökova Körfezi nde Tespit Edilmiş Larvalar: Maurolicus muelleri (Işıldak balığı) Paralepididae Chelonichthys lucerna (Kırlangıç) Callionymus pusillus (Üzgün balığı) Sparus aurata (Çipura) Centrolophus niger (Karabalık) Hygophum spp. Sardina pilchardus (Sardalya)

7 7 Gökova Körfezi nde bulunan ve deniz kirliliğinden etkilenebilecek çeşitli balık gruplarına ait balık yumurtaları: Gökova Körfezi nde Genel Kirlilik Etkileri: Turizm ve tarım faaliyetlerinin etkisi ile yerleşim alanlarında; bakteriyolojik, tarım alanlarında pestisit, Azmak larda; yat faaliyeti olan alanlarda katı atık ve günlük tur teknelerinden kaynaklanan petrol türevi maddelerin oluşturduğu kirliliktir. Demersal Yumurtalar: Denizlerde dibe bağımlı olarak bentik bölgede yaşayan, kumlu, kayalık, algli habitatlara yumurtalarını bırakan köpekbalığı ve kemikli balık türlerin yumurtaları, yaşam ortamlarının bozulması veya kısıtlanması nedeniyle deniz kirliliğinden en fazla etkilenen canlılardır. Balıklarda; embriyonik gelişimlerini, su sütununda asılı kalmadan, zeminde (bentik bölge) veya zemin benzeri (balığın kendi kendi vücudu gibi) bir yapı üzerinde bir yüzeye bağımlı olarak tamamlayan tipteki yumurtalar, demersal yumurtalar olarak isimlendirilir. Denizlerde dibe bağımlı olarak bentik bölgede yaşayan, kumlu, kayalık, algli habitatlara yumurtalarını bırakan köpekbalığı ve kemikli balık türlerin yumurtaları, yaşam ortamlarının bozulması veya kısıtlanması nedeniyle deniz kirliliğinden en fazla etkilenen canlılardır. Köpekbalığı Demersal Yumurtaları Raja miraletus (Vatoz) Raja clavata (İğneli vatoz) Scyliorhinus canicula (Kediköpekbalığı)

8 8 Kıkırdaklı balık grupları içinde 2 familyanın üyeleri Rajiidae (Vatoz), Scyliorhinidae (Kedibalıkları) yumurtalarını deniz dibinde habitata bağlı şekilde gelişmeleri için dış ortama bırakırlar. Rajiidae familyası (Vatoz balıkları) üyeleri ilkbahar ve yaz ayları boyunca bulundukları sahillerin m derinliklerindeki kumlu, ince taşlıklı ve bitkili yörelerin diplerinde, küçük gruplar halinde toplanarak döllenirler. Toplam sayıları; tane kadar, her defasında 4-8 tane olarak bırakılan yumurtalar, köşelerindeki boynuzsu çıkıntı ve ipliksi uzantılar ile diplerde kum, taş, bitki kökü gibi yerlere tutunurlar. Scyliorhinidae familyası ( Kedi balıkları) dört köşeli kalın keratin bir kapsül içinde, dipte kumlu, çakıllı, taşlı bölgelere ve bu bölgelerde bulunan bitkiler üzerine bırakırlar. Yumurtalar, köşelerinin her birinde bulunan uzun keratinimsi iplikler yardımı ile kendilerini dibe, taşlara ve bitkilere sarılarak tuttururlar. Kemikli Balık Demersal Yumurtaları Blenniidae (Horozbina) Gobiidae (Kayabalıkları) Atherinidae (Gümüşbalıkları) Belonidae (Gümüşbalıkları) Kemikli balıkların demersal yumurtaları: Tutunmaya elverişli yapıda olan yumurtalarını ya tek tek serbest, ya zeminde yapışık ya da tespit edilmiş halde ( taşlık, sert zeminler,ölü veya canlı bitkiler, boş bivalv kabukları, cam, tahta gibi yüzeyler veya canlı vücuduna) yapıştırılırlar. Gobiidae (kaya balıkları); Türlere bağlı olarak çapları mikrona kadar değişen ve genelde konik biçimli demersal yumurtalar çok sığ sularda sert substratuma, erkekler tarafından hazırlanmış yuvaya döllenerek filamentleri ile yapıştırılır.

9 9 Blenniidae (Horozbina); Kıyıda m de yumurtlarlar. Yumurtalarını çoğunlukla 80 cm e kadar olan taşlar, kaya çatlakları, beton, taş yapıları üzerinde oluşan oyuklara, boş Mollusk kabuklarına bırakırlar.yuvalar 5-10 m derinlikte de bulunabilir. Belonidae (Zargana); Sahillerin 20 m e kadar olan derin kesimlerindeki su bitkilerine veya yüzmekte olan herhangi bir cisme yapışarak, gelişimlerini sürdürürler. Atherinidae (Gümüşbalıkları); Bu familya üyeleri ilkbahar ve sonbahar mevsimimlerinde üremelerini sürdürmektedirler. Üreme zamanı sürüler halinde toplanarak, sahillerin dipleri kumsal, çakıllık veya ince taşlık olan sığ bölgeleri seçerek üremelerini sürdürmektedirler. Gökova Körfezi nde Genel Kirlilik Etkileri: Turizm ve tarım faaliyetlerinin etkisi ile yerleşim alanlarında; bakteriyolojik, tarım alanlarında pestisit, Azmak larda; yat faaliyeti olan alanlarda katı atık ve günlük tur teknelerinden kaynaklanan petrol türevi maddelerin oluşturduğu kirlilik. Yasak Bölge: 1.Ören burnu (370 01,055 N ,751 E) ile karsısındaki Teke burnunu (360 54,410 N ,921 E) birlestiren hattın doğusunda kalan sahada 2. Mersincik burnu (360 50,161 N ,111 E) ile Gerence burnunu (360 48,093 N ,518 E) birlestiren hattın doğusunda kalan sahada, her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıstır. Av Yasakları: Avlanması Yasak Türler: Avlanması tamamen yasak olan cins ve türler Madde 6 da, Carcharhinus plumbeus türü köpekbalığı yer almıstır. Red list te anılan Epinephelidae (Orfoz-Lahoz) familyası türleri ( Epinephelus aeneus, Epinephelus marginatus, Epinephelus costae) koruma altına alınmıştır. Özellikle lahoz ve sinarite yönelik ve gece ısık ve tüp ile yapılan zıpkınla avcılığın Türkiye karasularında tamamen yasak olmasına karsın çalısma kapsamında bölgede yoğun olarak sürdüğü ve denetim mekanizmalarının güçsüz kaldığı bilinmektedir. Av Aletleri İle İlgili Yasakları: Üçüncü Kısım, Çevirme ağları ile avcılık, Madde 16, f bendinde; Gökova Körfezi nde, Akbük burnu (370 00,971 N ,918 E) ile Kargılı burnunu (370 56,501 N ,822 E) birlestiren hattın doğusunda kalan sahada, gırgır ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıstır. Lesepsiyan Balıkların Etkisi: Gökova Körfezi nin ergin balık kompozisyonunun %7 i Lesepsiyan kökenlidir (Çoker, 2011). Larva kayıtları ile birlikte 22 adet Lesepsiyan balık tespit edilmiştir. Gökova Körfezi nin ergin balık kompozisyonunun %7 i Lesepsiyan kökenlidir (Çoker, 2012). Ege ve Akdeniz sularının

10 10 buluştuğu noktada yer alan Gökova Körfezi son 20 yılda Lesepsiyan tür göçünün önemli bir alanı haline gelmiştir. Halihazırda larva kayıtları ile birlikte 22 adet Lesepsiyan balık tespit edilmiştir. Lesepsiyan göçün en önemli temsilcisi olan balıklar, ekosistemde çoğunlukla olumsuz olmak üzere önemli değişikliklere neden olmaktadır. Özellikle daha öncede yerleşmiş türlerle besin ve alan rekabetine girerek, bu türlerin populasyonlarının azalmasına neden olmaktadırlar. Gökova Körfezi nde Kaydedilen Lesepsiyan Balık Örnekleri Atherinomorus lacunosus Sargocentrum rubrum Upeneus moluccensis Fistularia commersoni Siganus rivulatus Platax teira Lagocephalus sceleratus Pempheris vanicolensis Apogon imberbis Balıkçılık Yapısı: Bölgede gerçekleştirilen balıkçılık tipi; kıyı balıkçılığıdır. Türlerin Geleceği: Gökova Körfezi nde, balık tür çeşitliliği ve bölgedeki Lesepsiyan türlerin sayısı bugüne kadar yapılan çalışmalarla saptanmıştır. Pekçok ekonomik önemli balık türünü barındıran körfez, açık körfez özelliğinde olması nedeniyle, özellikle derin deniz türlerinin üreme alanı olarak önemlidir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 30 kadar türün üreme alanı olduğu belirtilmektedir (Anonim, 2006) yılında bölge balıkçılığa kapatıldıktan sonra bu konuda bir inceleme yapılmamıştır. Bölgede yaşayanların gözlemleri balığın bollaştığı yönündedir. Gökova Körfezi nde özellikle balıkçılığa yasaklı alanda türlerin üremeleri ile ilgili verilerin ortaya konması son dönemde ihtiyaç olan en önemli konudur.

11 11 Balıkların yumurtlama davranışları gözlendiğinde, denizel ortamda kirletici faktörlerin yükselmesi ile üreme ortamlarını değiştirdikleri, o bölgede beslenme aktivitelerini sürdürdükleri halde üremek için daha sağlıklı ortamları tercih ettikleri bilinmektedir. Bölgedeki en önemli sayılabilecek tehdit, türler açısından turizm faaliyetleri ile oluşturulabilecek her tür kirlilik faktörüdür. Gerek katı atıklar, gerek yatların demirleme faaliyetleri ile bozulan habitatlar, gerekse petrol türevi maddelerin su yüzeyini kaplaması ile oluşan kirlilik, denizel ortamın O2 açısından kısıtlanmasına, dolayısıyla balıkların erken evrede ( yumurta ve larval aşamalarında) hayatiyetlerine devam edememesine yol açar. Bu da balık populasyonlarının azalmasına etki eden en önemli faktördür. Balıkların üreme ve gelişme ortamlarının korunması, en önemli oranda kirletici faktörlerin yok edilmesi ile mümkündür. KAYNAKLAR: Akyol, O., Ceyhan, T., İlkyaz, A., Erdem, M, Gökova Körfezi (Ege Denizi) Uzatma Ağları Balıkçılığı Üzerine Araştırmalar. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi.Cilt.8.Sayı Akşiray, F., Türkiye Deniz Balıkları ve Tayin Anahtarı. II.Baskı.811 s. Anonim, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinin Kıyı ve Deniz Alanlarının Biyolojik Çeşitliliğinin Tespiti. T.C çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Başkanlığı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü. Final Raporu. 238 s. Bilecenoğlu, M., Kaya, M., Irmak, E., A New Mesopelagic Fish for Turkish Seas, Lophotus lacepede Giorna, 1809 ( Pisces: Lophotidae). E.U Journal of Fisheries & Aquatic Sciences. Volume.18, Issue (3-4): Bilecenoğlu, M., Kaya, M., A new alien fish in the Mediterranean Sea-Platax teira ( Forsskål, 1775) ( Osteichthyes: Ephippidae). Aquatic Invasions. Volume 1, Issue, 2: Ceyhan, T., Akyol, O., Gökova Körfezi ( Ege Denizi) nde Kullanılan Uzatma Ağlarının Teknik Özellikleri. E.U Journal of Fisheries & Aquatic Sciences. Volume.22, Issue (3-4): Ceyhan, T., Akyol, O., Erdem, M., Length-Weight Relationships of Fishes from Gökova bay, Turkey ( Aegean Sea). Turk. J. Zool. 33: Ceyhan, T., Akyol, O., Erdem, M., Gökova Körfezi ( Ege Denizi) Karides Balıkçılığı. E.U Journal of Fisheries & Aquatic Sciences. Volume.26, Issue (3): Cihangir, B.,Benli, H.A., Cirik, Ş., Ünlüoğlu,A., Sayın, E., Gökova Körfezi nin Biyo_ekolojik Özellikleri. Bodrum Yarımadası Çevre Sorunları Sempozyumu Şubat.

12 12 Çoker, T., Gökova Körfezi Balıkları. E.Ü Fen Fak. Biyoloji Bölümü Ulusal Biyoloji Kongresi.(POSTER). Çoker,T., Akyol,A., Çandarlı Körfezi Balıkları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi. 5(1): 5-9. Çoker,T., Cihangir,B., Akyol, A.,2010 İzmir Körfezi Balıkları. 20. Ulusal Biyoloji Kongresi Haziran2010 Denizli. Bildiriler Kitabı.S.854.(Poster sunumu) Francour, P., Bilecenoğlu, M., Kaya, M.,2007. In situ Observations on new and rare Gobies from the Eastern Mediterranean Sea. Rapp. Comm. İnt. Mer Médit., 38.p.478. Filiz, H., Irmak, E., Mater, S., Occurence of Squatina aculeata Cuvier, 1829 (Elasmobranchii, Squatinidae) from the Aegean Sea, Turkey. Volume. 22. (3-4): Kasımoğlu, C., Yılmaz, F., Gökova Körfezi ( Muğla) nde Yaşayan Topan ( Has) Kefalin ( Mugil cephalus L., 1758) Büyüme ve Üreme özellikleri. 23(1) Öğretmen, F., Yılmaz F., Torcu Koç, H., An ınvestigation on Fishes Of Gökova Bay ( Southern Aegean Sea). BAÜ Fen Bil. Ens. Dergisi.Cilt./.No Öziç, F., Yılmaz, F., Gökova Körfezi Demersal Balıkları Üzerine Bir Araştırma. Ekoloji.15,58, Bilecenoğlu, M., Kaya, M., Akalın, S., Range expansion of silverstripe blaasop, Lagocephalus sceleratus ( Gmelin, 1789), to the northern Aegean Sea. Aquatic Invasions. Volume 1, Issue 4: Torcu, H., Mater, Lessepsian Fishes spreading Along the Coasts of the Mediterranean and the Southern Aegean Sea of Turkey. Turk. J. Zool. 24, Torcu Koç, H., Türker Çakır, D., Başusta, N., A Review of Length-Weigth Relationships of Lessepsian Fishes From Turkish Seas. Natural and Applied Sciences. Volume. 3, Number: 1. Ünal, V., Erdem, M., Göncüoğlu, H., Güçlüsoy, H., Tosunoğlu, Z., Management paradox of groupers ( Epinephelinae) fishing in the Gökova Bay ( Eastern Mediterranean), Turkey. Journal of Food, Agriculture &Environment. Vol. 7. (3-4): Zaitsev, Y., Öztürk, B., Exotic Species in the Aegean, Marmara, Black, Azov and Caspian Sea. Published by Turkish Marine Research Foundation. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı.Publication No: 8.

13 13

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X 5(2): 115-121 (2011) DOI: 10.3153/jfscom.2011014 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2011 www.fisheriessciences.com RESEARCH ARTICLE ARAŞTIRMA MAKALESİ ANTALYA KÖRFEZİ NDE DİP TROLÜ BALIKÇILIĞI

Detaylı

Çandarlı Körfezi (Ege Denizi) Balıkları

Çandarlı Körfezi (Ege Denizi) Balıkları Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5(1): 5-9, 2012 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Çandarlı Körfezi (Ege Denizi) ları Tülin ÇOKER 1 Okan AKYOL 2 1 Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi,

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(10): 834-840, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi İzmir Körfezi (Orta Ege Denizi) nde 2011-2013

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Ünvanı : Yard. Doç. Dr. Adı Soyadı : Cenkmen R. BEĞBURS Doğum Tarihi : 1967 Doğum Yeri : Yabancı Dil : İngilizce Uzmanlık alanı : Avlama Teknolojisi E-posta : begburs@akdeniz.edu.tr

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ SONUÇ (KESİN) RAPORU

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ SONUÇ (KESİN) RAPORU BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ SONUÇ (KESİN) RAPORU DATÇA YARIMADASI NDA BALIKÇILIĞA KAPALI ALANLARDA BULUNAN BALIK TÜRLERİ Proje No : 13/43 Proje Yöneticisi Doç.Dr. Halit FİLİZ Su Ürünleri

Detaylı

KKTC'de Balıkçılık ve Deniz

KKTC'de Balıkçılık ve Deniz KKTC'de Balıkçılık ve Deniz Ata Atun KKTC'de BALIKÇILIK VE DENİZ Koordinasyon Toplantısı Tarih : 22 Mart 1999 Yer : Cumhurbaşkanlığı Tarih : 23 Mart 1999 Yer : Doğu Akdeniz Üniversitesi Organizasyon :

Detaylı

TRABZON KIYILARINDA (DOĞU KARADENİZ) DİP TROLÜ İLE AVLANAN BALIK FAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Orhan AK*, Sebahattin KUTLU, İlhan AYDIN

TRABZON KIYILARINDA (DOĞU KARADENİZ) DİP TROLÜ İLE AVLANAN BALIK FAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Orhan AK*, Sebahattin KUTLU, İlhan AYDIN Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 (1-2) 380-388 (2008) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 TRABZON KIYILARINDA (DOĞU KARADENİZ) DİP TROLÜ İLE AVLANAN BALIK FAUNASI ÜZERİNE BİR

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

KARATAŞ ÖNÜNDE YAŞAYAN (DOĞU AKDENİZ) EKSİ BALIĞI NIN (Leiognathus klunzingeri (STEİNDACHNER, 1898)) BÜYÜMESİ ÜZERİNE BİR ÖN ÇALIŞMA

KARATAŞ ÖNÜNDE YAŞAYAN (DOĞU AKDENİZ) EKSİ BALIĞI NIN (Leiognathus klunzingeri (STEİNDACHNER, 1898)) BÜYÜMESİ ÜZERİNE BİR ÖN ÇALIŞMA 2(5): 672-676 (2008) DOI: 10.3153/jfscom.2008033 Journal of FisheriesSciences.com ISSN 1307-234X 2008 www.fisheriessciences.com SHORT COMMUNICATION KISA BİLGİLENDİRME KARATAŞ ÖNÜNDE YAŞAYAN (DOĞU AKDENİZ)

Detaylı

İzmir Körfezi nde (Ege Denizi) Isparoz (Diplodus annularis L., 1758) un Bir Defada Bıraktığı Yumurta Miktarının Belirlenmesi Üzerine Bir Ön Çalışma

İzmir Körfezi nde (Ege Denizi) Isparoz (Diplodus annularis L., 1758) un Bir Defada Bıraktığı Yumurta Miktarının Belirlenmesi Üzerine Bir Ön Çalışma E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 23 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 23 Cilt/Volume 2, Sayı/Issue (1-2): 25 29 Ege University Press ISSN 13-159 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short Note İzmir

Detaylı

1Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü SAL 2A.Ü.G.V. Öz. Lis. ncek/ankara

1Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü SAL 2A.Ü.G.V. Öz. Lis. ncek/ankara DATÇA BOZBURUN YARIMADALARI DEN Z BALIKLARI ENVANTER N N KORUMA STATÜLER AÇISINDAN DE ERLEND R LMES * SEDAT V. YERL 1, FÜSUN ERK AKAN1, CEVHER ÖZEREN2, EL F MANAV1 1Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü

Detaylı

Yumurtalık Koyu nda Dip Trolü ile Yakalanan Türlerin Mevsimsel Değişimi ve Verimlilik İndeksi

Yumurtalık Koyu nda Dip Trolü ile Yakalanan Türlerin Mevsimsel Değişimi ve Verimlilik İndeksi E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2002 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2002 Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (1-2): 29 34 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Yumurtalık Koyu nda Dip

Detaylı

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ Türkiye'de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi Kaş Pilot Projesi kapsamında hazırlanan bu yayın GEF-SGP Küçük Ölçekli Projeler, MedPAN fon destekleri, SAD ayni ve

Detaylı

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Tiryaki balığı, Boy-Ağırlık İlişkisi, Gökova Körfezi, Ege Denizi.

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Tiryaki balığı, Boy-Ağırlık İlişkisi, Gökova Körfezi, Ege Denizi. GÜNEY EGE DENİZİ'NDE DAĞILIM GÖSTEREN TIRYAKI BALIĞI NIN, Uranoscopus scaber Linnaeus, 1758 (Pisces: Uranoscopidae), BOY-AĞIRLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Bahar BAYHAN, Tuncay Murat SEVER E.Ü. Su Ürünleri

Detaylı

Ichthyoplankton Composition in Yenişakran Coast (Izmir, Aegean Sea)

Ichthyoplankton Composition in Yenişakran Coast (Izmir, Aegean Sea) Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (1): 31-37, 212 ISSN: 138-3961, E-ISSN: 138-261, www.nobel.gen.tr Yenişakran Kıyısı (İzmir, Ege Denizi) İhtiyoplanktonu Tülin ÇOKER 1 * Ertan TAŞKAVAK 2 Burcu TAYLAN

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:7Sayı/No: 1 : 57-63 (2006)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:7Sayı/No: 1 : 57-63 (2006) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:7Sayı/No: 1 : 57-63 (2006) DERLEME/REVIEW TÜRKİYE DENİZLERİNDE BULUNAN LESEPSİYEN GÖÇMEN BALIK

Detaylı

Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi

Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 41-47, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi Mete KUŞAT, Habil

Detaylı

TÜRKİYE DENİZLERİNDE DAĞILIM GÖSTEREN HİNT PASİFİK KÖKENLİ BALIK TÜRLERİ VE ETKİLERİ

TÜRKİYE DENİZLERİNDE DAĞILIM GÖSTEREN HİNT PASİFİK KÖKENLİ BALIK TÜRLERİ VE ETKİLERİ TÜRKİYE DENİZLERİNDE DAĞILIM GÖSTEREN HİNT PASİFİK KÖKENLİ BALIK TÜRLERİ VE ETKİLERİ Deniz Ergüden, Okan Özdemir İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, TR31220 İskenderun,

Detaylı

İzmir Körfezi ndeki Teleost Balık Postlarvalarının Bolluk ve Dağılımı*

İzmir Körfezi ndeki Teleost Balık Postlarvalarının Bolluk ve Dağılımı* E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue 3: 197 202 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ İzmir Körfezi ndeki Teleost

Detaylı

Bölüm V TÜRKİYE KIZILDENİZ GÖÇMEN (LESSEPSIYEN) BALIKLARI. Cemal TURAN Deniz ERGÜDEN Mevlüt GÜRLEK Deniz YAĞLIOĞLU

Bölüm V TÜRKİYE KIZILDENİZ GÖÇMEN (LESSEPSIYEN) BALIKLARI. Cemal TURAN Deniz ERGÜDEN Mevlüt GÜRLEK Deniz YAĞLIOĞLU Bölüm V TÜRKİYE KIZILDENİZ GÖÇMEN (LESSEPSIYEN) BALIKLARI Cemal TURAN Deniz ERGÜDEN Mevlüt GÜRLEK Deniz YAĞLIOĞLU Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Antakya/Hatay Çetin

Detaylı

BuNLarI BiLiYOr muyuz?

BuNLarI BiLiYOr muyuz? BuNLarI BiLiYOr muyuz? D B Turmepa Kimdir? eniztemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Fanyalı Uzatma Ağları ile Dil Balığı Avcılığı*

İskenderun Körfezi nde Fanyalı Uzatma Ağları ile Dil Balığı Avcılığı* E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue 3: 233 237 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short

Detaylı

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI Birleşmiş Milletler Çevre Programı AKDENİZ EYLEM PLANI Özel Koruma Alanları için Bölgesel Eylem Merkezi N 32 / RAC/ SPA / 2011 AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

Detaylı

Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım

Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım Hayalet avcılık; denizlerde ve iç sularda ticari ya da amatör amaçlarla su ürünleri avcılığı yapılırken, zemin yapısı, hava koşulları, dip

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No: Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No: Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Taner YILDIZ Doğum Tarihi/Yeri: 01.04.1984 / Bursa Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli

Detaylı

Gökova Körfezi (Ege Denizi) Karides Balıkçılığı

Gökova Körfezi (Ege Denizi) Karides Balıkçılığı Gökova Körfezi (Ege Denizi) Karides Balıkçılığı 219 E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2009 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009 Cilt/Volume 26, Sayı/Issue 3: 219-224 Ege University Press ISSN 1300-1590

Detaylı

Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de

Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine

Detaylı

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ (13.2.2014 R.G. 33 EK III A.E. 99 Sayılı Tüzük) ÇEVRE YASASI (18/2012 ve 30/2014 Sayılı Yasalar) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu,

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT I EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT PROJE NO: 2012-BİL-032 AKDENİZ VE KARADENİZ DE EAF (EKOSİSTEM YAKLAŞIMLI BALIKÇILIK) UYGULAMASINI

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ 1. Kişisel bilgiler Adı Soyadı :Yalçın Töre Doğum Tarihi, Yeri :13 Haziran 1977, İskenderun Unvanı :Yrd. Doç. Dr. Gsm :0543 761 8181 e-mail :yalcintore@hotmail.com 2.

Detaylı

C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN C.B.U. Journal of Science 5.1 (2009) (2009) 19 26

C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN C.B.U. Journal of Science 5.1 (2009) (2009) 19 26 Dip Trolü ile Farklı Av Sahalarından Avlanan Karagöz İstavrit (Trachurus trachurus, L.) ve Lüfer (Pomatomus saltatrix, L.) Balıklarının Av Verimi ve Boy Kompozisyonlarının Karşılaştırılması C.B.Ü. Fen

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: UĞUR UZER Doğum Tarihi/Yeri: 26.02.1981 / İstanbul Yazışma Adresi: Su Ürünleri Fakültesi Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul Telefon:

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3 (2015) 48-56 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Türkiye nin Kuzeydoğu Akdeniz (İskenderun Körfezi) Sahillerindeki Nesli Tehlike

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ KILIÇ (Xiphias gladius), TULİNA (Thunnus alalunga), YAZILI ORKİNOS (Euthynnus alletteratus) AVCILIĞI

TÜRKİYE DEKİ KILIÇ (Xiphias gladius), TULİNA (Thunnus alalunga), YAZILI ORKİNOS (Euthynnus alletteratus) AVCILIĞI Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., Cilt:2, Sayı:1, 2012, 1-12 Ordu Univ. J. Sci. Tech., Vol:2, No:1, 2012, 1-12 TÜRKİYE DEKİ KILIÇ (Xiphias gladius), TULİNA (Thunnus alalunga), YAZILI ORKİNOS (Euthynnus alletteratus)

Detaylı

Çizelge 5. Edremit Körfezi su ürünleri kooperatifleri ve üye sayıları (Ceyhan ve diğ. 2006) S.S. Altınoluk Su Ür. Koop.

Çizelge 5. Edremit Körfezi su ürünleri kooperatifleri ve üye sayıları (Ceyhan ve diğ. 2006) S.S. Altınoluk Su Ür. Koop. Kış aylarında da hedef türler sardalye, hamsi, istavrit, tekir, barbun, ahtapot, sübye ve kalamar, tesadüfî türler ise çipura, mercan ve akyadır. Tüm türlerin para etmeyecek küçük bireyleri de ıskarta

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) İZMİR KÖRFEZİ NDEKİ TELEOST BALIK POSTLARVALARININ BOLLUK VE DAĞILIMI.

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) İZMİR KÖRFEZİ NDEKİ TELEOST BALIK POSTLARVALARININ BOLLUK VE DAĞILIMI. EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) İZMİR KÖRFEZİ NDEKİ TELEOST BALIK POSTLARVALARININ BOLLUK VE DAĞILIMI Burcu TAYLAN Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu:

Detaylı

BEYMELEK LAGÜN GÖLÜ (ANTALYA) AV VERİMİ VE KOMPOZİSYONU. Çetin SÜMER 1 * İsa TEKŞAM 2.

BEYMELEK LAGÜN GÖLÜ (ANTALYA) AV VERİMİ VE KOMPOZİSYONU. Çetin SÜMER 1 * İsa TEKŞAM 2. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 13,28(1):47-1 Anadolu J Agr Sci, 13,28(1):47-1 doi:.7161/anajas.13.281.47 URL: http://dx.doi.org/.7161/anajas.13.281.47 Araştırma Article BEYMELEK LAGÜN GÖLÜ (ANTALYA) AV VERİMİ

Detaylı

2002-2006 Su Ürünleri Fakültesi Lisans Programı (Çukurova Üniversitesi) (Fakülte İkincisi)

2002-2006 Su Ürünleri Fakültesi Lisans Programı (Çukurova Üniversitesi) (Fakülte İkincisi) Öz Geçmiş SİNAN MAVRUK Arş. Gör. Eylül, 1983 İstanbul Doğumlu EĞİTİM Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, ADANA 2009- Su Ürünleri Temel Bilimleri A.B.D (Çukurova Üniversitesi) Doktora Tez: İskenderun

Detaylı

Finike (Antalya) Körfezi nde Dip Paraketasındaki Farklı İğnelerin Av Verimi

Finike (Antalya) Körfezi nde Dip Paraketasındaki Farklı İğnelerin Av Verimi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1):1-10 (2016) http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/esufd/ Finike (Antalya) Körfezi nde Dip Paraketasındaki Farklı İğnelerin Av Verimi Bülent ÇELİKÖZ 1, Mete KUŞAT

Detaylı

Gökova Körfezi (Muğla) nde Yaşayan Topan (Has) Kefalin (Mugil cephalus L., 1758) Büyüme ve Üreme Özellikleri

Gökova Körfezi (Muğla) nde Yaşayan Topan (Has) Kefalin (Mugil cephalus L., 1758) Büyüme ve Üreme Özellikleri Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Science 23 (1), 47-55, 2011 23 (1), 47-55, 2011 Gökova Körfezi (Muğla) nde Yaşayan Topan (Has) Kefalin (Mugil cephalus L., 1758) Büyüme ve Üreme

Detaylı

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanları Bütünleşik Yönetim Planlaması

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanları Bütünleşik Yönetim Planlaması Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanları Bütünleşik Yönetim Planlaması Cem O. Kıraç (1,2), Canan Orhun (3), Ayhan Toprak (4), N. Ozan Veryeri (1), Dr. Umberto Galli-Orsi (3), Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Dil Balıkları (Solieidae)'nın Marmara Denizi'nde Yaşayan Türlerinin Saptanması ve Dağılımları Üzerinde Bir Araştırma, Doç.Dr.

Dil Balıkları (Solieidae)'nın Marmara Denizi'nde Yaşayan Türlerinin Saptanması ve Dağılımları Üzerinde Bir Araştırma, Doç.Dr. ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Muammer ORAL Doğum Tarihi/Yeri: 1965/Eskişehir Yazışma Adresi: Su Ürünleri Fakültesi Telefon: 212 4555700 /16414 Faks: 212 5140379 E-posta: oral@istanbul.edu.tr 2. EĞİTİM

Detaylı

Gökçeada ve Bozcaada da (Kuzey Ege Denizi) Kullanılan Uzatma Ağlarının Yapısal Özellikleri

Gökçeada ve Bozcaada da (Kuzey Ege Denizi) Kullanılan Uzatma Ağlarının Yapısal Özellikleri GÜFBED/GUSTIJ (2012) 2 (2):104-111 Research/Araştırma 1 Gökçeada ve Bozcaada da (Kuzey Ege Denizi) Kullanılan Uzatma Ağlarının Yapısal Özellikleri Adnan AYAZ 1, Alkan ÖZTEKİN 1,*, Özgür CENGİZ 1 Çanakkale

Detaylı

Gökçeada Civarı İhtiyofaunasının Çeşitlilik ve Verimlilik Yönünden Araştırılması

Gökçeada Civarı İhtiyofaunasının Çeşitlilik ve Verimlilik Yönünden Araştırılması ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Çetin KESKİN Doğum Tarihi/Yeri: 1970/Amasya Yazışma Adresi: İÜ. Su Ürünleri Fakültesi Ordu C. No: 200, 34470 Laleli/İstanbul Telefon: 2124555700/16414 Faks: 2125140379 E-posta:

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Orkide MİNARECİ Ünvanı: Yrd.Doç.Dr. Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Bölümü (Temel ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi 1992

Detaylı

Phaselis in Yeni Konukları ve Phaselislilerin Tüketmediği Balıklar

Phaselis in Yeni Konukları ve Phaselislilerin Tüketmediği Balıklar e-issn: 2149-7826 journal.phaselis.org Volume II (2016) Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi Journal of Interdisciplinary Mediterranean Studies Phaselis in Yeni Konukları ve Phaselislilerin Tüketmediği

Detaylı

MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ PROJE MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Adnan ERTEKEN, SUMAE Projenin temel amacı Scanidae familyasına ait balıklardan mavruşgil

Detaylı

2-TUZ GÖLÜ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ. Nesli Tehdit ve Tehlike Altında Olan Tür ve Habitatların Korunması Peygamber Çiçeği.

2-TUZ GÖLÜ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ. Nesli Tehdit ve Tehlike Altında Olan Tür ve Habitatların Korunması Peygamber Çiçeği. - GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ 00 NA KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN Çevre Eğitimi Yerel Yönetimler 99-Sürekli Eymir ve Mogan Göllerinin Korunmasına Yönelik Jeoloji ve Hidrojeoloji İncelemesi Anadolu Botanik

Detaylı

Görev Yeri Unvanı Sınıf. Biyoloji Manisa Merkez Bilim ve Sanat Merkezi 2005-2007

Görev Yeri Unvanı Sınıf. Biyoloji Manisa Merkez Bilim ve Sanat Merkezi 2005-2007 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Mustafa AKYOL Doğum Tarihi: 05.05.1977 Ünvanı: Yrd Doç Dr Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Lisans Biyoloji Akdeniz Üniversitesi,

Detaylı

An investigation on catch composition of trammel nets used in Ordu

An investigation on catch composition of trammel nets used in Ordu Research Article Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences Volume: 3 Issue: 1 (2017) 15-19 An investigation on catch composition of trammel nets used in Ordu Ordu Kıyı Sularında Kullanılan Fanyalı

Detaylı

SONBAHAR VE KIŞ MEVSİMLERİ İTİBARİYLE YUMURTALIK KIYISAL ZONUNDAN (İSKENDERUN KÖRFEZİ) ÖRNEKLENEN İHTİYOPLANKTERLERİN TANIMSAL ÖZELLİKLERİ*

SONBAHAR VE KIŞ MEVSİMLERİ İTİBARİYLE YUMURTALIK KIYISAL ZONUNDAN (İSKENDERUN KÖRFEZİ) ÖRNEKLENEN İHTİYOPLANKTERLERİN TANIMSAL ÖZELLİKLERİ* SONBAHAR VE KIŞ MEVSİMLERİ İTİBARİYLE YUMURTALIK KIYISAL ZONUNDAN (İSKENDERUN KÖRFEZİ) ÖRNEKLENEN İHTİYOPLANKTERLERİN TANIMSAL ÖZELLİKLERİ* The Diagnostic Characteristics of Ichthyoplanktonic Organisms

Detaylı

Ali Kara, Okan Akyol. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı, Bornova, İzmir

Ali Kara, Okan Akyol. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı, Bornova, İzmir E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2003 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2003 Cilt/Volume 20, Sayı/Issue (3-4): 481 488 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short

Detaylı

İskenderun ve Mersin Körfezi Yabancı Balık Faunasındaki Son Gelişmeler

İskenderun ve Mersin Körfezi Yabancı Balık Faunasındaki Son Gelişmeler Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (1): 17-22, 2013 ISSN: 1308-3961, E-ISSN: 1308-0261, www.nobel.gen.tr İskenderun ve Mersin Körfezi Yabancı Balık Faunasındaki Son Gelişmeler Deniz ERGÜDEN 1 Cemal

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

KARADENİZDE DİP TROLÜ İLE EKİM VE KASIM AYLARINDA AVLANAN LÜFER (Pomatomus saltatrix, L.) BALIĞININ AV VERİMİ VE BOY KOMPOZİSYONUN KARŞILAŞTIRILMASI

KARADENİZDE DİP TROLÜ İLE EKİM VE KASIM AYLARINDA AVLANAN LÜFER (Pomatomus saltatrix, L.) BALIĞININ AV VERİMİ VE BOY KOMPOZİSYONUN KARŞILAŞTIRILMASI 400 Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 400-408 (2009) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 KARADENİZDE DİP TROLÜ İLE EKİM VE KASIM AYLARINDA AVLANAN LÜFER (Pomatomus saltatrix,

Detaylı

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI Vahdettin KÜRÜM Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara. Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanı Giriş Karadeniz de avlanan balıklar

Detaylı

Research Article Journal of Maritime and Marine Sciences Volume: 2 Issue: 2 (2016) 20-35

Research Article Journal of Maritime and Marine Sciences Volume: 2 Issue: 2 (2016) 20-35 Research Article Journal of Maritime and Marine Sciences Volume: 2 Issue: 2 (2016) 20-35 Technical Characteristics of Some Fishing Gears, Used in Small Scale Fisheries in Bodrum Peninsula (Aegean Sea)

Detaylı

Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enst. 2007-2012. (Manisa)

Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enst. 2007-2012. (Manisa) ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Sevilay ULCAY Doğum Tarihi: 25.07.1979 Ünvanı: Araştırma Görevlisi Doktor Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Celal Bayar

Detaylı

Güllük Dalyanı balıkçılığı Fisheries in Güllük Lagoon

Güllük Dalyanı balıkçılığı Fisheries in Güllük Lagoon http://www.egejfas.org Su Ürünleri Dergisi (2015) Ege J Fish Aqua Sci 32(3): 145-149 (2015) DOI: 10.12714/egejfas.2015.32.3.04 ARAŞTIRMA MAKALESİ RESEARCH ARTICLE Güllük Dalyanı balıkçılığı Fisheries in

Detaylı

SU ÜRÜNLERĐ AVCILIĞINDA KULLANILAN AĞLARIN ÖZELLĐKLERĐ VE AVCILIKTA KULLANIM ZAMANLARI GIRGIR AĞLARI

SU ÜRÜNLERĐ AVCILIĞINDA KULLANILAN AĞLARIN ÖZELLĐKLERĐ VE AVCILIKTA KULLANIM ZAMANLARI GIRGIR AĞLARI SU ÜRÜNLERĐ AVCILIĞINDA KULLANILAN AĞLARIN ÖZELLĐKLERĐ VE AVCILIKTA KULLANIM ZAMANLARI GIRGIR AĞLARI Gırgır ağları, Çevirme ağları grubunun ve tüm ağlar içinde pelajik balıkların avlanmasında kullanılan

Detaylı

Bu alanlar, Akdeniz deki tekil deniz dağlarını simgelemektedir. Deniz dağları aynı zamanda önerilen bir çok deniz koruma alanı bölgesini içermektedir.

Bu alanlar, Akdeniz deki tekil deniz dağlarını simgelemektedir. Deniz dağları aynı zamanda önerilen bir çok deniz koruma alanı bölgesini içermektedir. 1. Alboran Denizi Alboran Denizi, Akdeniz in sıcak suları ile Atlas Okyanusu nun soğuk sularının buluşma noktasıdır ve bir çok balık, balina ve yunusun göç rotası üzerinde yer alır. Alboran Denizi, deniz

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X 5(2): 99-106 (2011) DOI: 10.3153/jfscom.2011012 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2011 www.fisheriessciences.com RESEARCH ARTICLE ARAŞTIRMA MAKALESİ TRABZON KIYILARINDA DEMERSAL TÜR DAĞILIMI

Detaylı

Şekil 280. Kuşadası genel görünümü ve balıkçı tekneleri. Şekil 281. S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi İdari Binası

Şekil 280. Kuşadası genel görünümü ve balıkçı tekneleri. Şekil 281. S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi İdari Binası 4.2. AYDIN 4.2.1. KUŞADASI Ege Denizi kıyısında ve İzmir e 95 km uzaklıkta bulunan Kuşadası, Türkiye nin önemli turizm merkezlerindendir (Şekil 280). 2007 yılı nüfus sayımına göre, Aydın a bağlı olan ilçenin

Detaylı

DİP TROLÜ İLE İKİ FARKLI DERİNLİKTE AVLANAN MEZGİT (Gadus merlangus euxinus N. 1840) BALIĞININ AV VERİMİ VE BOY KOMPOZİSYONUNUN DEĞİŞİMİ

DİP TROLÜ İLE İKİ FARKLI DERİNLİKTE AVLANAN MEZGİT (Gadus merlangus euxinus N. 1840) BALIĞININ AV VERİMİ VE BOY KOMPOZİSYONUNUN DEĞİŞİMİ DİP TROLÜ İLE İKİ FARKLI DERİNLİKTE AVLANAN MEZGİT (Gadus merlangus euxinus N. 1840) BALIĞININ AV VERİMİ VE BOY KOMPOZİSYONUNUN DEĞİŞİMİ ÖZET Yakup ERDEM 1, Süleyman ÖZDEMİR 2, Ercan ERDEM 1, Zekiye BİRİNCİ

Detaylı

Çizelge 101. Gürçamlar balıkçılığının genel durumu

Çizelge 101. Gürçamlar balıkçılığının genel durumu 4.3. MUĞLA 4.3.1. GÜRÇAMLAR Muğla nın Milas ilçesine bağlı Gürçamlar Köyünün nüfusu 2007 yılı nüfus istatistiklerine göre 385 dir. Gürçamlar ın geçim kaynağı tarım ve balıkçılık özellikle yetiştiricilik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Gökçen Bilge Doğum Tarihi: 7 Nisan 1977 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Su Ürünleri Ege Üniversitesi 1999 Y. Lisans Su Ürünleri

Detaylı

Gökova da Yürütülen Kıyı Alanları Yönetimi Temelli Projeler Envanteri ve Korumada Verimlilik

Gökova da Yürütülen Kıyı Alanları Yönetimi Temelli Projeler Envanteri ve Korumada Verimlilik Gökova da Yürütülen Kıyı Alanları Yönetimi Temelli Projeler Envanteri ve Korumada Verimlilik Cem O. Kıraç (1,2), Doç. Dr. Vahdet Ünal (1,3), N. Ozan Veryeri (1), Doç. Dr. Harun Güçlüsoy (1,4,5) ve Prof.

Detaylı

Rize İlinde Kullanılan Uzatma Ağlarının Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi

Rize İlinde Kullanılan Uzatma Ağlarının Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Firat Unv. Journal of Science 27(1), 35-48, 2015 27(1), 35-48, 2015 Rize İlinde Kullanılan Uzatma Ağlarının Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Özet Alaylı AY, Erdal DUMAN

Detaylı

Gökçeada (Ege Denizi) Balıkçılığı ve Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Yapısı

Gökçeada (Ege Denizi) Balıkçılığı ve Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Yapısı Gökçeada (Ege Denizi) Balıkçılığı ve Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Yapısı Kadir DOĞAN *, Onur GÖNÜLAL ** * İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü, İstanbul, TÜRKİYE ** İstanbul

Detaylı

GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu)

GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu) GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu) MUĞLA-2012 GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI

Detaylı

İzmir Körfezi Kemikli Balıklarına Ait Pelajik Yumurta ve Larvaların Tür Çeşitliliği, Dağılımı ve Bolluğu

İzmir Körfezi Kemikli Balıklarına Ait Pelajik Yumurta ve Larvaların Tür Çeşitliliği, Dağılımı ve Bolluğu E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2001 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2001 Cilt/Volume 18, Sayı/Issue (1-2): 155-173 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ İzmir Körfezi Kemikli

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com

Journal of FisheriesSciences.com 8(3): 186-193 (2014) DOI: 10.3153/jfscom.201423 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2014 www.fisheriessciences.com ORIGINAL ARTICLE/ORİJİNAL ÇALIŞMA FULL PAPER TAM MAKALE FİNİKE KÖRFEZİ NDE

Detaylı

Şekil 256. Alaçatı coğrafik konumu

Şekil 256. Alaçatı coğrafik konumu 04 güney ege 244 245 246 4. GÜNEY EGE Çalışmanın bu kısmında yine kuzeyden güneye doğru olmak üzere, İzmir in ilçesi Alaçatı dan başlayarak sırasıyla, Aydın ili, Muğla ili ve Bodrum Yarımadası civarındaki

Detaylı

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN ÖZEL EGE L SES BAZI ISKARTA BALIKLARIN (Isparoz, Hani) ETLER NDEN ALTERNAT F GÜBRE YAPIMI VE UYGULANAB L RL HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN

Detaylı

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi DOĞU KARADENİZ DE 2009-2010 AV SEZONUNDA AVLANILAN HAMSİ BALIĞI NIN (Engraulis encrasicolus (L., 1758)), POPULASYON PARAMETRELERİ VE HEDEF DIŞI AV ORANLARI Yaşar GENÇ 1,*, Orhan AK 1, N. Selda BAŞÇINAR

Detaylı

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV 1997 yılında bir gurup bilim adamı, denizci ve doğa sever tarafından Türkiye deniz ve iç sularında bilimsel araştırma yapmak amacıyla kuruldu. Türkiye deniz ve tatlı

Detaylı

SAROZ KÖRFEZİ DİP UZATMA AĞLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ ve YAPISAL FARKLILIKLARI

SAROZ KÖRFEZİ DİP UZATMA AĞLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ ve YAPISAL FARKLILIKLARI 2(): -505 (2008) DOI: 10.15/jfscom.mug.20076 Journal of FisheriesSciences.com ISSN 107-2X 2008 www.fisheriessciences.com SHORT COMMUNICATION KISA BİLGİLENDİRME SAROZ KÖRFEZİ DİP UZATMA AĞLARININ TEKNİK

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Erdoğan ÇİÇEK KARATAŞ (ADANA) AÇIKLARINDA DİP TROLLERİYLE AVLANAN EKONOMİK POTANSİYELE SAHİP TÜRLERİN İNCELENMESİ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI ADANA,

Detaylı

KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi M.Faruk OKUYUCU İMEAK DTO Deniz Turizmi & Kaynakları Birim Yetkilisi İpek BAYRAKTAR SAPMAZ 26-27 Şubat 2016

Detaylı

İzmir Körfezi nde (Ege Denizi) Kullanılan Sürüklenen Pelajik Uzatma Ağlarının Teknik Özellikleri

İzmir Körfezi nde (Ege Denizi) Kullanılan Sürüklenen Pelajik Uzatma Ağlarının Teknik Özellikleri E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2007 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2007 Cilt/Volume 24, Sayı/Issue (1-2): 179 183 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Research

Detaylı

Turkey) on Sea Urchin (Paracentrotus lividus) Fresenius Environmental Bulletin,

Turkey) on Sea Urchin (Paracentrotus lividus) Fresenius Environmental Bulletin, ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Selma KATALAY Doğum Tarihi: 24-10-1967 Ünvanı: Doç.Dr. Öğrenim Durumu Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji/ Hidrobiyoloji Ege Üniversitesi,Fen

Detaylı

KUZEY EGE DENİZİ NDE IŞIKLA BALIK AVCILIĞINA GENEL BİR BAKIŞ

KUZEY EGE DENİZİ NDE IŞIKLA BALIK AVCILIĞINA GENEL BİR BAKIŞ KUZEY EGE DENİZİ NDE IŞIKLA BALIK AVCILIĞINA GENEL BİR BAKIŞ Abdullah Ekrem KAHRAMAN, Tuğrul Zahit ALIÇLI, Didem GÖKTÜRK İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı 34470

Detaylı

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI PROJE PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İlhan AYDIN, SUMAE Pisi balığı Karadeniz ve Akdeniz den Beyaz denize kadar bir alanda dağılım göstermektedir. Eurohalin ve eurotermal olan pisi

Detaylı

Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesi nde Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri

Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesi nde Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2001 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2001 Cilt/Volume 18, Sayı/Issue (1-2): 65-69 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri

Detaylı

DOÇ. DR. ABDULLAH EKREM KAHRAMAN ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı: Abdullah Ekrem KAHRAMAN. Doğum Tarihi/Yeri: 21 Ocak 1969/İstanbul

DOÇ. DR. ABDULLAH EKREM KAHRAMAN ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı: Abdullah Ekrem KAHRAMAN. Doğum Tarihi/Yeri: 21 Ocak 1969/İstanbul DOÇ. DR. ABDULLAH EKREM KAHRAMAN ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Abdullah Ekrem KAHRAMAN Doğum Tarihi/Yeri: 21 Ocak 1969/İstanbul Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim

Detaylı

Edremit Körfezi nde Triglidae Familyası (Kırlangıç Balıkları) na Ait Türlerin Yaş ve Büyüme Özelliklerinin İncelenmesi*

Edremit Körfezi nde Triglidae Familyası (Kırlangıç Balıkları) na Ait Türlerin Yaş ve Büyüme Özelliklerinin İncelenmesi* E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005 Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (3-4): 363 369 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Edremit Körfezi nde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu Algleri Taksonomisi ve Ekolojisi, Limnoloji, Hidrobotanik

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu Algleri Taksonomisi ve Ekolojisi, Limnoloji, Hidrobotanik ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Haşim SÖMEK Doğum Tarihi ve Yeri: 14 Şubat 1980 Zonguldak Medeni Durumu: Evli ve bir erkek çocuk babası Öğrenim Durumu: Doktora Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Eylem AYDEMİR ÇİL 2. Doğum Tarihi : 12.11.1979. Unvanı : Dr. Öğrt. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Derece

Detaylı

İstanbul Kıyı Balıkçılığında Kullanılan Dip Uzatma Ağlarının Teknik Özellikleri

İstanbul Kıyı Balıkçılığında Kullanılan Dip Uzatma Ağlarının Teknik Özellikleri E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2010 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2010 Cilt/Volume 27, Sayı/Issue 1: 19-24 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ İstanbul Kıyı Balıkçılığında

Detaylı

2009 YILI FAALİYETLERİ

2009 YILI FAALİYETLERİ Faaliyetlerimiz 2009 YILI FAALİYETLERİ 1- Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi, Güney Bilim Merkezi The Southern Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences (Rostov-on-Don, Russia) kurumunun talebi

Detaylı

Gökova ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgeleri nde Mevcut Balıkçılık ve Sosyo-ekonomik Araştırmaların İncelenmesi Raporu

Gökova ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgeleri nde Mevcut Balıkçılık ve Sosyo-ekonomik Araştırmaların İncelenmesi Raporu T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Güçlü bireyler. Güçlü toplumlar. Gökova ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgeleri nde Mevcut Balıkçılık ve Sosyo-ekonomik Araştırmaların İncelenmesi Raporu T.C.

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI Türkiye kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı sulara ve denizlere sahiptir. Kültür balıkçılığının geleceği tahminlerin ötesinde bir önem arz etmektedir. Dünyanın

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Galsama ağı, Gelibolu Yarımadası, Kupes, Boops boops

Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Galsama ağı, Gelibolu Yarımadası, Kupes, Boops boops Menba Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Menba Journal of Fisheries Faculty Araştırma/Research Article nda (Kuzey Ege Denizi, Türkiye) Kupes Balığı (Boops boops Linnaeus, 1758) Avcılığında Kullanılan Multifilament

Detaylı

BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE

BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE Portal : www.denizhaber.com.tr İçeriği : Denizcilik/Yelken Tarih : 09.02.2015 Adres : http://www.denizhaber.com.tr/bogazda-30-balik-turu-yok-olmak-uzere-haber-60283.htm

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi- Akdeniz de yerel saat ile

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 14.11.2014 EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/SU ÜRÜNLERİ TEMEL BİLİMLER ANABİLİM DALI (YL)

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 14.11.2014 EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/SU ÜRÜNLERİ TEMEL BİLİMLER ANABİLİM DALI (YL) GÜLEY KURT ŞAHİN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 14.11.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Biyoloji Anabilim Dalı Osmaniye Köyü SİNOP Telefon : 3682715516-4202

Detaylı

2.2. ÇANAKKALE 2.2.1. ÇANAKKALE MERKEZ

2.2. ÇANAKKALE 2.2.1. ÇANAKKALE MERKEZ 2.2. ÇANAKKALE Çanakkale, Marmara Denizi, Boğaz ve Kuzey Ege Denizi olmak üzere üç farklı denizel sistemle ilişkili ve 671 km gibi oldukça uzun bir kıyı hattına sahip önemli bir balıkçılık merkezi durumundadır.

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi- Akdeniz de yerel saat ile

Detaylı

Lisans Biyoloji Ege Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi

Lisans Biyoloji Ege Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: HİLAL AYDIN Doğum Tarihi: 06.04.1966 Ünvanı: Yrd.Doç.Dr. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Ege Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

Doç.Dr. Ahmet DEMIRAK Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

Doç.Dr. Ahmet DEMIRAK Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi DENİZ ÇAYIRLARI (Posidonia oceanica) KULLANILARAK BAZI METAL İYONLARININ BİYOSORPSİYONLA UZAKLAŞTIRILMASI Doç.Dr. Ahmet DEMIRAK Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

Detaylı