HOŞGELDİNİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HOŞGELDİNİZ"

Transkript

1 HOŞGELDİNİZ

2 Prof.Dr. Mehmet Zeki AYDIN AİLE OKULU SEMİNERLERİ

3

4 Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi TEL:

5 AİLE OKULU SEMİNERLERİ SİVAS VALİLİĞİ İL SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KIZILAY ŞUBE BAŞKANLIĞI AİLE DANIŞMA MERKEZİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ İş birliği ile

6 AİLE OKULU SEMİNERLERİ 19 Nisan-8 Haziran 2006 tarihleri arasında Haftada 2 saat olmak üzere toplam 8 hafta 2 grup/sınıfta yapılmıştır.

7 Ailenin okulu mu olur?

8 NİÇİN AİLE OKULU?

9 NİÇİN AİLE OKULU? Aile Okulu, Aile Eğitimi, Ana-Baba Okulu diye adlandırılan yaygın eğitim programları aile üyelerinin ihtiyaçlarını, taleplerini, sorunlarını karşılamak üzere hazırlanmıştır.

10 NİÇİN EVLENDİK? BİRBİRİMİZİN HAYATINI ZEHİR ETMEK İÇİN Mİ EVLENDİK?

11 EVLİLİKTE MUTLULUK ŞANS MIDIR?

12 Oylamalar Yaptık

13 Filimler İzledik

14 Bu ev mi? Yuva mı?

15 Tiyatro Seyrettik

16 Aile nedir? Nikahla / evlilik sözleşmesiyle bağıyla birbirine bağlı bir erkek ve hanım ve varsa çocuklardan oluşan toplumun en küçük birimine aile denir. Geniş aile Küçük / çekirdek aile

17 ANNE BABA ÇOCUK

18 AİLENİN ÖNEMİ VE İŞLEVLERİ BİR GÜL FİDANI NASIL SUYA, HAVAYA, IŞIĞA VE TOPRAĞA MUHTAÇ İSE; HEPİMİZ DE SEVGİNİN ŞEFKATİN, KARŞILIKLI SAYGININ OLDUGU MUTLU BİR AİLE TOPRAĞINA MUHTAÇTIR. AİLENİN VEREMEDİĞİ VE EKSİK BIRAKTIĞI HUZURU VE EĞİTİMİ, NE OKUL NE DE TOPLUM VEREBİLİR. SİZ ANNELER...! GÜL FIDANLARI YETİŞTİREN, HER TÜRLÜ SAYGIYA LAYIK BAHÇIVANLARSINIZ. EĞER BUGÜN HÂLÂ TOPLUMDA İYİ İNSANLAR VARSA; BUNUN ŞEREFİ, OKULLARDAN ÇOK, O İNSANLARI YETİŞTİREN AİLELERE AİTTİR.

19 EVLİLİK 1.Bir ihtiyaçtır. 2.Sağlıktır. 3.Yardımlaşmadır. 4.Ülkeleri ayakta tutan en önemli kurumlardandır.

20 Evlilik Birliğinde Ortaya Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir? A.MADDÎ SORUNLAR B.İLETİŞİM SORUNLARI 1)Eşler Arası İletişim Sorunları 2)Ebeveynlerle İlgili İletişim Sorunları 3)Çocuklarla İlgili İletişim Sorunları C. ÇEVRESEL SORUNLAR

21 AİLEVÎ SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARI A.Aile İçi Çözüm Yolları B.Aile Dışındaki Çözüm Yolları 1-Profesyonel Yardım Alma 2-Sosyal Çevrenin Çözüme Katkısı: 3-Kanunî Çözüm Yolları:

22 Kimi Zaman Alkışladık

23 İletişim nedir? İletişim, kişiler arasındaki karşılıklı bilgi, duygu, tutum, beceri yani davranışların paylaşılması demektir.

24 Aile içi iletişim denilince,

25 Eşlerin birbirleriyle, varsa çocuklarla ve diğer aile bireyleriyle bilgi ve duygu alış verişini anlıyoruz. Mutlu bir aile için, aile bireylerinin birbiriyle olan iletişiminin iyi olması şarttır.

26 Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati: 1. Onun bakış açısıyla bakmak, 2.Karşıdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamak, 3.Karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anladığını kendisine ifade etmektir. İletişim kurmada, empatinin yanında bir de sempati vardır.

27 Sorunları Tartıştık

28 Aile içi iletişim, sevgi ve saygı üzerine kurulmalıdır. Hoşgörmem ve sabretmem kabul ettiğimden değil,geçinmek içindir.

29 O hâlde çözüm nedir? Nasıl soru sormalıyız? Açık uçlu ve tehdit etmeyen sorular Örneğin: -Bu konuda konuşmak ister misin? -Duyguların ne? -Neler hissediyorsun? -Bu konuda ne düşünüyorsun?

30 İnsanları dinlemek çok önemlidir. Dört temel dinleme becerisi: 1.Pasif dinleme (sessizlik): Sürekli konuşan sizseniz, karşınızdakinin kendi anlatmak istediklerini söylemesi zordur. Bu nedenle, dinlerken sessiz kalarak, karşımızdaki kişiye söz vermek etkili bir dinleme becerisidir. Örneğin şöyle diyebiliriz: -Duygularını duymak istiyorum. -Duygularını kabul ediyorum. -Benimle paylaşmak istediğin konuda, vereceğin karara güveniyorum. -Bu senin sorunun ve sorumlu sensin.

31 Ana babaların tipik cevaplarından bazıları şöyledir: CEVAP Benim oğlum okulu bırakamaz, buna izin vermem. Okulu bırakırsan benden para mara bekleme. Öğrenme herkese nasip ol mayan bir nimettir. Ödevini yapmak için neden bir plân yapmıyorsun? Üniversite mezunu, lise me zunundan yüzde elli fazla ka zanır. Uzak görüşlü değilsin. Dü şüncelerin henüz yeterince olgunlaşmamış. Her zaman gelecek için umut veren iyi bir öğrenci oldun. Hippi gibi konuşuyorsun. Çaba göstermediğin için okuldan hoşlanmıyorsun. Duygularını anlıyorum, ama son sınıfta daha iyi olacak. Eğitimsiz ne yapacaksın? Nasıl geçineceksin? İLETİŞİM BİÇİMİ Emir Verme, Yönlendirme Uyarma, Gözdağı Verme Ahlâk Dersi Verme Öğüt Verme, Çözüm Getirme Nutuk Çekme, Öğretme Yargılama, Eleştirme, Suçlama Övme Ad Takma, Alay Etme Yorumlama, Analiz Etme Güven Verme, Duyguları Paylaşma Sınama, Soru Sorma, Çapraz Sorgulama Yemekte sorun istemiyorum. Konuyu Saptırma

32 Örnek diyaloglar: Diyalog: 1 Çocuk: Çok aptalım. Matematiği hiç öğrenemeyeceğim. Anne baba: Yeteri kadar akıllı olmadığını düşünüyorsun, bunun için öğrenemeyeceğini sanıyorsun. Çocuk: Evet. Diyalog: 2 Çocuk: Hayaletlerle dolu o karanlık odada yatmak istemiyorum. Anne baba: Yatak odanda hayaletler olduğunu düşünüyorsun, bu da seni korkutuyor. Diyalog: 3 Çocuk: İnsanlar ölünce onları ne yaparlar? Anne baba: İnsanların ölünce nereye gittiklerini merak ediyorsun. Çocuk: Evet. Anne baba: Onları bir daha göremeyiz, değil mi?

33 İsteklerimizi ifade ederken sen dili yerine ben dili kullanmak daha etkili ve karşımızdakini daha az incitici olabilir. Örneğin: -Evin içinde bu kadar gürültü varken uyumam mümkün değil. -Telefonda konuşurken, sizin gürültünüzden söylenenleri duymamak beni kızdırıyor.

34 Ve çözümler ürettik

35 Unutmayın! Mutlu Aileler, birbirleriyle en çok konuşabilen ailelerdir. Baba, bir saatte ne kadar kazanıyorsun, hikayesi.

36

37 Hüzünlendik

38 Birbirinizden memnun musunuz?

39 NASIL? Nasıl bir eş, Nasıl bir anne baba, Nasıl bir çocuksunuz?

40 Aile bireyleri birbirlerinin nesidir?

41 Aile bireyleri birbirlerinin nesidir? Birbirlerini, Üzen, bitiren, kusurlarını gören, küçük düşüren Mİ? Birbirlerini, Mutlu eden, geliştiren, kusurlarını örten, yücelten, destekleyen Mİ?

42 dostu, sevgilisi, arkadaşı, sırdaşı, yardımcısı, destekçisi, kendisiyle onur duyduğu eşi, çocuğu, anne babası OLMALIDIR. AİLE BİREYLERİ BİRBİRLERİNİN

43 PAYLAŞTIK

44 Mutlu Bir Yuvanın Temelleri Sevgi Saygı Sorumluluk Şefkat, Merhamet Nezaket, Kibarlık Anlayış Sabır Sadakat

45 ANLAYIŞLI OLMAK Eşinizi anlıyor musunuz? Çocuğunuzu anlıyor musunuz? Anne babanızı anlıyor musunuz? Düşüncelerini, duygularını, sevinçlerini, üzüntülerini, ihtiyaçlarını, isteklerini, beklentilerini

46 Aile İçi İletişimi Öğrendik

47 . Çocuk eğitiminde ilkeler

48 Aile Bireyleri Birlikte Aile Bireyleri Hareket Birlikte Etmelidir. Hareket Etmelidir.

49 Bireysel Ayrılıklar Dikkate Alınmalıdır.

50 Çocuğa İyi Örnek, Model Olunmalıdır.

51 14.Somut Örnekler Gösterilmeli ve Fırsatlar Oluşturulmalıdır

52 .

53 İnsan naziktir, tıpkı şu fidan gibi çabuk kırılır. BİRBİRİMİZİ KIRMAYALIM!

54 BİLİNÇLİ OLMAK NE DEMEK?

55 BİLİNÇSİZ OLMAMAK DEMEKTİR? ŞAŞKIN OLMAMAK DEMEKTİR?

56 Bir başkadır benim memleketimin insanı..! İşinin Ehlidir

57 Kurallara uyar...

58 Çevrecidir...

59 Yenilikçidir...

60 BİLİNÇLİ OLMAK BİLİNÇLİ YAŞAMAK X EZBERE YAŞAMAMAK demektir

61 Dengeli olmak ne demektir? Dengesiz olmamak demektir.

62 Dengeli ve düzenli

63 TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE SAĞLIK, TEMİZLİK VE İYİ BİR TÜKETİCİ OLMA

64 Birlikten kuvvet doğar

65 ANNELER SEMİNERDEYKEN ÇOCUKLAR DA BOŞ DURMADILAR. ZAMAN ZAMAN SÖZ ALDILAR. ZAMAN ZAMAN RESİM YAPTILAR. Örneğin, Erkan, benim resmimi yaptı.

66 .

67 Aysun, bana mektup yazdı.

68 AİLE OKULU SEMİNERLERİ Hedefimiz: Önce, Sivas ta, önümüzdeki Ekim ayında Eşlerle birlikte, sadece erkeklere, sadece bayanlara, bekar gençlere olmak üzere gruplar halinde seminerler düzenlemek. Sonra, bu faaliyetimizi tüm Türkiye ye yaymaktır.

69 TEŞEKKÜRLER

70 Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi TEL:

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir.

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Bilgi ve duygu üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir.

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi www.mehmetzekiaydin.com EMAİL:maydin123@hotmail.com TEL:0506.3446620 1959 yılı, Konya Çumra doğumlu. 1985 de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden

Detaylı

İletişim Teknikleri Konulu Hizmetiçi Eğitim ÖN TEST

İletişim Teknikleri Konulu Hizmetiçi Eğitim ÖN TEST ÖN TEST 1. Aşağıda boş bırakılan yere tanımlanan kavramı yazınız? ortak işaret, sembol ve davranışlar yoluyla belli bir bilgi, duygu ve düşüncenin paylaşılması süreci olarak tanımlanır. 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi HOŞGELDİNİZ www.mehmetzekiaydin.com Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi EMAİL:kitap@mehmetzekiaydin.com TEL:05055194393 HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ Prof.Dr. Mehmet Zeki AYDIN AİLE OKULU SEMİNER

Detaylı

HOŞGELDİNİZ.

HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi www.aileokulu.org EMAİL:kitap@mehmetzekiaydin.com TEL:0506.3446620 AİLE İÇİ İLETİŞİM . EVLİLİKTE MUTLULUK BİR ŞANS MIDIR? NİÇİN

Detaylı

iletişimin kurulamaması

iletişimin kurulamaması İLETİŞİM ENGELLERİ İLETİŞİM NEDİR? Genel anlamda ifade edildiğinde, İletişim iki birim arasındaki bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir. Kişilerarası iletişim bir kişinin bir başkasına ya da başkalarına

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK

2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK 2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK ZAMANI PLANLAMADA İHTİYAÇLARIMIZ Kendi kendine kalabilme ihtiyacı İletişimi Başlatma Birlikte Sohbet Etme Birlikte İş Yapabilmek KENDİ KENDİNE KALABİLME Çocuğun anne babadan,

Detaylı

1. Emir vermek yönlendirmek 2. Uyarmak gözdağı vermek 3. Ahlak dersi vermek 4. Öğüt vermek 5. Öğretme, nutuk çekme, mantıklı düşünceler önerme

1. Emir vermek yönlendirmek 2. Uyarmak gözdağı vermek 3. Ahlak dersi vermek 4. Öğüt vermek 5. Öğretme, nutuk çekme, mantıklı düşünceler önerme 1. Emir vermek yönlendirmek 2. Uyarmak gözdağı vermek 3. Ahlak dersi vermek 4. Öğüt vermek 5. Öğretme, nutuk çekme, mantıklı düşünceler önerme 6. Yargılamak, eleştirmek,suçlamak 7. Övmek, aynı düşüncede

Detaylı

İŞİTME ENGELLİLERDE EVLİLİKTE DAHA AZ SORUN YAŞIYOR! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İŞİTME ENGELLİLERDE EVLİLİKTE DAHA AZ SORUN YAŞIYOR! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim İŞİTME ENGELLİ GÜL USTABAŞ GENÇ İŞİTME ENGELLİLER NORMAL OKULLARDA KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE TABİ OLMALI. İŞİTME ENGELLİLERDE EVLİLİKTE NORMAL İNSANLAR GİBİ HATTA ONLARDAN DAHA AZ SORUN YAŞIYOR SORU-- Kısaca

Detaylı

Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı?

Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı? Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı? Aile EV Gibidir. Baba = Bodrum Anne: 1. Kat. Çocuklar= Üst Katlar Baba ya evin temelidir, ya da içine girilmesi zor karanlık bir bodrum gibidir. Anne,

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Dr. Gülfem E. Çelik Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji BD Oturumun sonunda İletişimin felsefesinin

Detaylı

EĞİTİMCİ - VELİ İLETİŞİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ

EĞİTİMCİ - VELİ İLETİŞİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ 6 Eğitimde iletişim, eğitimin en önemli ögesidir. Bir eğitimcinin görevini iyi yapabilmesi için az da olsa eğitim psikolojisiyle ve iletişim kuramlarıyla ilgili bilgi

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. www.mehmetzekiaydin.com

HOŞGELDİNİZ. www.mehmetzekiaydin.com HOŞGELDİNİZ . TEŞEKKÜRLER ve TEBRİKLER Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN. Marmara Üniversitesi EMAİL:mza@mehmetzekiaydin.com TEL:0506.3446620 Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN AİLEDE ÇOCUK EĞİTİMİ ŞİKAYETNAME şikayetname

Detaylı

Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları

Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Makine Mühendisliğine Giriş ME 102 Bahar 1 0 0 1 2.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Çocukla iyi bir iletişim kurabilmek Anne babalar için önemli bir beceridir. Çocukları ile etkili bir iletişim ve pozitif bir ilişki kurabilen anne babalar anne baba olmaktan

Detaylı

İletişimin Bileşenleri

İletişimin Bileşenleri Düşünce, bilgi ve duyguların; sözcük, yazı ve resim gibi semboller kullanarak anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve etkileşim sağlanmasıdır. İletişim Sürecinde; Dönüt (feedback) sağlanamıyorsa iletişim

Detaylı

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM Sağlıklı iletişim, çocuğun ruhsal gelişimi açısından büyük önem taşır.

Detaylı

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi 80 EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi Sayın İnşaat Mühendisi Adayı, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu, İMO 40. Dönem Çalışma Programı çerçevesinde İMO Yönetim Kurulu nca İnşaat Mühendisliği Eğitimi

Detaylı

S I N I F T A İ L E T İ Ş İ M

S I N I F T A İ L E T İ Ş İ M S I N I F T A İ L E T İ Ş İ M 1 İnsanlar birbirlerinden nefret ediyorlar, Çünkü birbirlerinden korkuyorlar. İnsanlar birbirlerinden korkuyorlar, Çünkü birbirlerini tanımıyorlar. İnsanlar birbirlerini tanımıyorlar,

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU

xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU Test, Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın tarafından geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz. OKUL EV VE AİLE KİŞİSEL ÖĞRENME

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ Özgüven Nedir? Özgüven en basit tanımıyla kişinin kendisine güvenmesidir. Daha geniş anlatımla, kişinin yapabildikleri ve yapamadıklarıyla, olumlu

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Türk Dili II TD 102 2. 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Đyi bir başarı için gerekli olanşartlar Çocuğunu desteklemek isteyen annebabalar için çeşitli tavsiyeler Elisabeth Grammel und Claudia Winklhofer Übersetzung: Abdullah

Detaylı

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü NİSAN Ayın Konusu FARKLILIKLARLA YAŞAMAK İÇİNDEKİLER 1. FARKLILIKLARA SAYGI DUYMA 2. EMPATĠ

Detaylı

SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR

SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR SORUN PENCERESİ { DAVRANIŞLAR KABUL EDİLİR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR Kim daha rahatsız? Kimin ihtiyacı engelleniyor? Sorunu

Detaylı

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz.

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun çözmeye yardımcı olmayan etkisiz iletişim yollarını sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun

Detaylı

ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ

ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ YAġAMIN YANKISI Bir zamanlar bir baba ile oğul dağlık bir bölgede yürüyüşe çıkmışlardı; Bir ara nasıl olduysa çocuğun ayağı kaydı

Detaylı

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim SİVAS BELEDİYESİ İŞARET DİLİ EĞİTMENİ MUSTAFA EPİK. İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR. İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR MUTLAKA BAŞARILI OLACAKTIR SORU- Bize kısaca kendinizi

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İLETİŞİM Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Sunum Planı İletişim tanımı Sözlü iletişim Sözsüz iletişim Aktif dinleme Empati Açık iletişim İletişim

Detaylı

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Öğr.Gör. Sema ÇELİKBAŞ ÜNAK2018 Yeni Nesil Kullanıcılar, Değişen Kütüphaneler 4-6 Ekim 2018,

Detaylı

Makine Teorisi (ME 307) Ders Detayları

Makine Teorisi (ME 307) Ders Detayları Makine Teorisi (ME 307) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Makine Teorisi ME 307 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i ME 202, ME 210 Dersin Dili

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Ana - babaların çocukla olan iletişimi; çocuğun gelişmesini belirlemede etkilidir. Davranış ve karakteri etkiler. Vicdan

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları

Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı I ME 399 Güz 0 0 0 0 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ

ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ GEVŞEK EĞİTİM YETERSİZ SEVGİ AŞIRI SEVGİ SIKI EĞİTİM AİLE SEVGİ Kabullenme, Koruma, Kollama, Sevecenlik, Güven vs. EĞİTİM Öğretilen her şey Verilen bilgiler, beceriler Yasaklar, kurallar,inançlar

Detaylı

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting)

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting) Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting) Programın Amacı Bu program Amerika da Connection Parenting/Çocuklarla El Ele Ebeveynlik kitabının yazarı Pam Leo tarafından anne ve babalar için hazırlanan

Detaylı

Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları

Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları Ders Adı Seramik Malzemeler Ders Kodu MATE 468 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Bölüm kararıyla

Detaylı

İyi bir anaokulu seçimi için nelere dikkat etmeli? Çocuk GelişimUzmanı. Nasrettin Hoca Anaokulu. nasrettinhocaanaokulu nasrettin hoca anaokulu

İyi bir anaokulu seçimi için nelere dikkat etmeli? Çocuk GelişimUzmanı. Nasrettin Hoca Anaokulu. nasrettinhocaanaokulu nasrettin hoca anaokulu İyi bir anaokulu seçimi için nelere dikkat etmeli? Çocuk GelişimUzmanı Nasrettin Hoca Anaokulu nasrettinhocaanaokulu nasrettin hoca anaokulu http://www.nasrettinhocaanaokulu.com nasreddinhocaanaokulu nasreddin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR

HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR Yrd.Doç.Dr.Gülgün DURAT Bir düşüncenin, bir duygunun yüz anlatımı, el, kol, baş hareketleri, konuşma yoluyla ya da yazı, telefon,

Detaylı

KONUŞTUĞUNUN İKİ KATI KADAR DİNLER. Söylediklerinizin etkisi, dinlemeyi bilmenizle orantılıdır. Niyazi Fırat ERES

KONUŞTUĞUNUN İKİ KATI KADAR DİNLER. Söylediklerinizin etkisi, dinlemeyi bilmenizle orantılıdır. Niyazi Fırat ERES KONUŞTUĞUNUN İKİ KATI KADAR DİNLER Söylediklerinizin etkisi, dinlemeyi bilmenizle orantılıdır. Niyazi Fırat ERES Dinlemeyi bilmek, karşılıklı bir konuşmanın temel taşıdır. Dinlemek demek, karşınızdaki

Detaylı

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS İnsanlar, mutlu bir yaşam, mutlu bir aile gerçekleştirme çabası içindedir. 2 DIANNE

Detaylı

Sorgulama Hatları: Değerli Velilerimiz,

Sorgulama Hatları: Değerli Velilerimiz, Değerli Velilerimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı haftada bir iletilecektir. 10 Aralık - 18

Detaylı

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM "Đnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar." atasözü kişiler arası iletişimin önemini vurgulamaktadır. Đletişimin niteliği ve niceliği, geliştirdiğimiz çeşitli sosyal becerilere ve dinleme

Detaylı

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ?

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? Bu araştırma, size sağladığı çeşitli hizmetleri daha da iyi bir hale getirmek amacıyla Götebork Kent Yönetimi

Detaylı

Statik (ME 201) Ders Detayları

Statik (ME 201) Ders Detayları Statik (ME 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Statik ME 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 101 Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE DÖNGÜSÜ SEMİNERİ 07-11.05. 2018 TR4 - DOĞU MARMARA BÖLGESİ 7. MASA ÇALIŞTAYI Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE FİKRİ A EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM ve TAMAMLAMA 1 Ailelerin eğitim düzeyinin

Detaylı

Tek düze düşünmek yerine çok boyutlu düşünebilme.

Tek düze düşünmek yerine çok boyutlu düşünebilme. Drama Yetenekleri Nelerdir? Sabit fikirler yerine yaratıcı fikirler üretebilme. Tek düze düşünmek yerine çok boyutlu düşünebilme. Tek başına karar verebilme. Bilgiyi her yerde kullanabilme. Ezbercilik

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

İLETİŞİM DUYARLI ANNE- BABALARA

İLETİŞİM DUYARLI ANNE- BABALARA İLETİŞİM DUYARLI ANNE- BABALARA Anne-baba ve çocuk arasındaki iletişim yalnızca bilgi alışverişi anlamına gelmez. Bu ilişkide, aynı zamanda karşılıklı duygu ve düşüncelerin aktarımı da söz konusudur. İletişim

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

Mukavemet (ME 210) Ders Detayları

Mukavemet (ME 210) Ders Detayları Mukavemet (ME 210) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mukavemet ME 210 Bahar 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i ME 201 Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Esra Yardım Öğrenciler iletişimi sevmiyorlarsa sadece yerinde sayarlar

Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Esra Yardım Öğrenciler iletişimi sevmiyorlarsa sadece yerinde sayarlar Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Esra Yardım Öğrenciler iletişimi sevmiyorlarsa sadece yerinde sayarlar SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ. ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ

İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ. ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ KAVRAMLAR Birey: Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü

Detaylı

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 1A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 1.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: EVİMİZDE HAT KAZANIMLAR ETKİNLİK VE AÇIKLAMALAR DEĞERLER

Detaylı

EŞLER ARASI SAĞLIKLI. İLETİŞİM Asiye Türkan

EŞLER ARASI SAĞLIKLI. İLETİŞİM Asiye Türkan EŞLER ARASI SAĞLIKLI İLETİŞİM Asiye Türkan Bilinçli ve sağlıklı iletişim; Anlamlı hayat, anlamlı hayat da sakin ve mutmain ruh halinin gelişmesine yol açar. Bunun içinde özgür ortam şarttır. Özgür ortam

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

S I N I F T A D İ S İ P L İ N

S I N I F T A D İ S İ P L İ N S I N I F T A D İ S İ P L İ N 1 Ö ğ r e n c i K a t ı l g a n l ı ğ ı * Açık * Kapalı DEMOKRATİK ORTAM OLUŞTURULMALIDIR. ÖĞRETMEN - ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNDE DENGE ARANMALIDIR. Öğretmen Sorumluluğu Öğrenci

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir?

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? Ebeveynler için Notlar Bu kitapçık, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Şimdi yukarıdaki karikatürden yola çıkarak küçük bir öykü yazın. Hayal gücünüzün derinliklerine inmeye hazır mısınız? Yalnız bazı kurallarımız var!

Şimdi yukarıdaki karikatürden yola çıkarak küçük bir öykü yazın. Hayal gücünüzün derinliklerine inmeye hazır mısınız? Yalnız bazı kurallarımız var! Aşağıdaki karikatürde bir aile tablosu yansıtılmaktadır. Karikatürü iyice inceleyin. Söz konusu durumu sınıfta canlandıracaksınız. Bunun için bir anne, bir baba ve bir çocuğa ihtiyaç var. Gönüllü olan

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 1 YDA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 1 YDA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Çalışması 1 YDA 409 7 2+2 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı.... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı.... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü) Evrak Tarih ve Sayısı: 29/12/2016-E.63586 T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı *BENN3L0T3* Pin: 21791 Sayı :69097877-204- Konu :Yıllık Çalışma Programı... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü) Aile ve Dini Rehberlik

Detaylı

Sınıf Öğretmenlerinin Üstün Yetenekli Öğrencilere İlişkin Görüş ve Uygulamaları

Sınıf Öğretmenlerinin Üstün Yetenekli Öğrencilere İlişkin Görüş ve Uygulamaları Sınıf Öğretmenlerinin Üstün Yetenekli Öğrencilere İlişkin Görüş ve Uygulamaları Dr. Ahmet KURNAZ ahkurnaz@hotmail.com & Cüneyt TÜYBEK & Ümit S. TAŞKESEN ARAŞTIRMANIN AMACI Araştırma ile sınıf öğretmenlerinin

Detaylı

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM "ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUYOR MUSUNUZ? "TABİ ÇOCUĞUMLA KONUŞUYORUM. " ACABA BU KONUŞMANIN NE KADARINDA; EMİR VERMEK, AHLAK DERSİ VERMEK, TEHDİT ETMEK, SORGULAMAK, ELEŞTİRMEK, AD TAKMAK,

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: YASEMİN YILDIR ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA;25.05.2015-29.05.2015 tarihleri arasında uyguladığımız etkinliklerimizin özetini siz değerli

Detaylı

Temel Fransızca becerisi kazandırmak. Temel Fransızca konuları

Temel Fransızca becerisi kazandırmak. Temel Fransızca konuları DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Fransızca I BİS 311 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Genel Fizik II (PHYS 102) Ders Detayları

Genel Fizik II (PHYS 102) Ders Detayları Genel Fizik II (PHYS 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Fizik II PHYS 102 Her İkisi 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum evlilik ayrılma arabuluculuk yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması hamilelik doğum boşanma Aile Biz birlikte yaşıyoruz ama evlenmek istemiyoruz. Bu mümkün müdür? Evet. Belçika da, birçok çift

Detaylı

Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C.

Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C. Liderlik nedir ki? Dünya lideri, eğitim lideri, İzci lideri, Toplum lideri... Liderlik taraftar edinebilme sanatıdır John C. Maxwell Etki Liderliğin seviyeleri Pozisyon İzin Üretim İnsan gelişimi Kişilik

Detaylı

Nükleer Enerji (ENE 306) Ders Detayları

Nükleer Enerji (ENE 306) Ders Detayları Nükleer Enerji (ENE 306) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Nükleer Enerji ENE 306 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ HAZIRLIYAN:CENGİZKARAKUŞ REHBER ÖĞRETMEN

AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ HAZIRLIYAN:CENGİZKARAKUŞ REHBER ÖĞRETMEN AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ HAZIRLIYAN:CENGİZKARAKUŞ REHBER ÖĞRETMEN 1 İLETİŞİM TANIM: İnsanlar arası; Kişilerin bir birlerine bilinçli veya bilinçsiz olarak iletmek istedikleri duygu ve düşüncelerini

Detaylı

Enhancing Vocational Language Skills and Working Culture Awareness of European Construction Professionals (EVLAC) http://evlac.mku.edu.

Enhancing Vocational Language Skills and Working Culture Awareness of European Construction Professionals (EVLAC) http://evlac.mku.edu. Anket 1: Dil eğitimi ihtiyacı olan kişilere yöneliktir. Sayın ilgili, Bu anket çalışmasının çıktıları Avrupa daki inşaat sektörü çalışanlarının dil becerilerini ve çalışma kültürü bilgilerini arttırmak

Detaylı

ZEKA Oyunları Turnuvaları

ZEKA Oyunları Turnuvaları 2013 / 2014 SAYI: 8 Oyunları Turnuvaları ZEKA Oyunları Turnuvaları Haftanın Bazı Başlıkları Uzlaşı Sanatı KOÇ Üniversitesi Okulumuzu Ziyaret Etti ZEKA Oyunları Turnuvaları Beslenme ve Çocuk Semineri ile

Detaylı

MEF İLKOKULU MART-NİSAN AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI

MEF İLKOKULU MART-NİSAN AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI MEF İLKOKULU MART-NİSAN AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen projede mart ve nisan ayı Değerler Eğitimi konusu: Empati Öğrencilerimiz mart ve nisan ayları

Detaylı

Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları

Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları Ders Adı Kompozit Malzemeler Ders Kodu MATE 446 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Bölüm

Detaylı

Bilgisayar Destekli Teknik Çizim I (ME 103) Ders Detayları

Bilgisayar Destekli Teknik Çizim I (ME 103) Ders Detayları Bilgisayar Destekli Teknik Çizim I (ME 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgisayar Destekli Teknik Çizim I ME 103 Güz 2 2 0 3 3 Ön Koşul

Detaylı

Mühendislik Malzemelerinin Kırılması ve Yetmezlik Analizi (MATE 452) Ders Detayları

Mühendislik Malzemelerinin Kırılması ve Yetmezlik Analizi (MATE 452) Ders Detayları Mühendislik Malzemelerinin Kırılması ve Yetmezlik Analizi (MATE 452) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Mühendislik Malzemelerinin Kırılması

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Makine Elemanları II (ME 306) Ders Detayları

Makine Elemanları II (ME 306) Ders Detayları Makine Elemanları II (ME 306) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Makine Elemanları II ME 306 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i ME 305 Dersin

Detaylı

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇALIŞMA ORTAMI Sessiz olmalı. Tv olan veya radyo çalan oda da ders çalışılmamalı. Çalışma masada olmalı. Yatarak uzanarak ders çalışılmamalı. Çalışma masasının etrafında

Detaylı

Mühendislik Mekaniği I (ENE 207) Ders Detayları

Mühendislik Mekaniği I (ENE 207) Ders Detayları Mühendislik Mekaniği I (ENE 207) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mühendislik Mekaniği I ENE 207 Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 101,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu PDR BÜLTENİ Sayı:8 Bülten Tarihi: Mart 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Kardeş Kıskançlığı ve Çözüm Yolları Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Detaylı

Isı Transferi (ME 303) Ders Detayları

Isı Transferi (ME 303) Ders Detayları Isı Transferi (ME 303) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Isı Transferi ME 303 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i ME 203 Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma BIL221 3 4+0 4 4 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu

Detaylı