SON KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN TÜRKİYE SİGORTA SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ İZDÜŞÜMÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SON KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN TÜRKİYE SİGORTA SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ İZDÜŞÜMÜ"

Transkript

1 SON KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN TÜRKİYE SİGORTA SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ İZDÜŞÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yavuz ILGAZ 2007 yılının ortalarında ABD konut piyasasında başlayan ve daha sonra domino etkisiyle gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olanlara doğru büyüyen ve 2008 yılının son çeyreğinde küresel bir boyuta ulaşan bir finansal türbülans yaşanmıştır. Bu finansal türbülans, özellikle gelişmiş ülkelerde önemli bir gayrimenkul finansman sistemi olarak uygulanan Mortgage piyasasında ortaya çıkmış ve daha sonra likidite krizine ve son aşamada da reel krize dönüşmüştür. Söz konusu krizin; şimdiye kadar dünyada görülmüş en büyük kriz sayılan 1929 krizi ile benzer özelikler taşıması, krizin büyüklüğü konusundaki beklentilerin artmasına neden olmuştur. Kredi patlaması, aşırı harcama, talep artışı, bankacılık sektöründe uygulanan yapısal hatalar ve FED in krizler öncesi düşük faiz uygulamalarındaki direnci, krizlerin birbirlerini çağrıştırmasındaki önemli benzerlikleri oluşturmaktadır yılları arasında, küreselleşmenin giderek derinleşmesi ve uluslararası sermaye hareketlerinin artması sonucunda, finansal piyasalarda hızlı gelişmeler yaşanmıştır. Başta türev ürünler olmak üzere yeni yeni finansal araçların yaygınlaşması ve sanayileşmiş ülkelerde faiz oranlarının düşük seviyelerde tutulması sonucunda, uluslararası likidite artmış

2 ve dünya ekonomisinde 2002 yılında başlayan canlanmanın daha da güçlenmesini sağlamıştır döneminde %3,1 oranında büyüyen dünya ekonomisi, özellikle yükselen piyasa ekonomilerindeki hızlı gelişmenin etkisiyle döneminde ortalama %4,7 oranında büyümüştür Ağustos ayına gelindiğinde, ABD gayrimenkul fiyatlarındaki aşırı artışlar (köpükler) ve bunların neden olduğu emlak piyasasındaki sub-prime Mortgage kredilerinin tetiklemesiyle yeni bir kriz başlamıştır Eylül ayında ise ABD nin dördüncü büyük yatırım bankası olan Lehman Brothers ın iflas etmesi sonucunda Global Finansal Krize dönüşmüş, giderek derinleşmiş ve tüm piyasa ekonomilerinin başta finans sektörlerini ardından da reel sektörlerini kuvvetli bir türbülansa sokmuştur. Bu süreçte ve sonrasında yaşanan gelişmeler, 1929 Büyük Buhranından bu yana yaşanan en büyük durgunluk olarak nitelendirilmiştir 2. Kriz başladıktan bir süre sonra, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere krizden etkilenen tüm ülkeler gevşek para politikaları uygulamaya başlamışlardır yılının son üç ayında tüm ülkelerde ekonomik daralmayla birlikte sanayi üretimi, ticaret ve işsizlik gibi reel ekonomik büyüklükleri önemli ölçüde etkilemiştir yılında %5,4 olan dünya hâsılatı büyüme hızı, 2008 yılı sonunda %2,8 e kadar düşmüştür yılında ise büyüme hızı negatif değerlere düşerek %-0,7 olarak gerçekleşmiştir da ise tekrar %5,1 ve 2011 de %4 gibi pozitif rakamlara ulaşılmıştır 3. Krizin temel nedenlerini; Kriz öncesi hızla büyüyen türev ürün piyasaları ve bu piyasaların dünya genelinde yarattığı likidite bolluğu ve bunun sonucu olarak verilen özensiz krediler, aşırı menkul kıymetleştirme, saydamlık eksikliği, derecelendirme kuruluşlarının etkinliğindeki yetersizlik ve düzenleyici ve denetleyici kuruluşların müdahalede gecikmesi olarak sıralandırılmaktadır 4. Kriz sürecinde üç konuda temel değişim yaşanmıştır. Bunlar sırasıyla; temel mal fiyatlarındaki hızlı düşüş, finansal varlıkların değer kaybı(writedowns) ve gelişmekte 1 IMF, World Economic Outlook, April 2009, s Patrick Bajari, Chenghuan S. ve Minjung P: An Emprical Model of Subprime Mortgage Default From 2000 to 2007, NBER Working Paper 14625, (2008), s.2. (Erişim Tarihi: ) 3 IMF, World Economic Outlook, September 2011, s.178). 4 Doğan Alantar, Küresel Finansal Kriz: Nedenleri ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme, (2008);Maliye ve Finans Yazıları Sayı:81, s.1) (Erişim Tarihi: )

3 olan ülkelere yönelik sermaye akımlarındaki gerilemedir 5. Finansal kriz, tüm gelişmekte olan ülke ekonomileri gibi Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilemiş, 2008 yılında %0,7 oranında büyüyen ekonomimiz, krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği 2009 yılında ise %4,7 oranında küçülmüştür. Ülkemizde 2008 yılının son çeyreğinden başlayarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 6,2 oranında gerileyen Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH), 2009 yılının ilk çeyreğinde % 13,8 oranında düşmüştür. Bu dönemde, işsizlik oranı yükselmiş, imalat sanayi ve dış ticaret hızla daralmıştır. Çalışmanın analiz dönemlerini içeren yıllarına ait Grafik:1 incelendiğinde; yılları arasındaki GSYİH deki artışın %12,73 ten %0,21 e düşmesi, krizden önemli ölçüde ve olumsuz olarak etkilendiğimizi ve bu etkinin de ağırlıklı olarak 2009 yılında gerçekleştiğini göstermektedir. Grafik 1: Bir Önceki Yıla Göre Türkiye nin GSYİH nin Değişimi (%) 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0,00 50,74% 16,87% 17,89% 11,18% 12,73% 15,31% 0,21% Kaynak: T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor,2009, 2011, s.4-5. Sigorta en geniş tanımıyla; kanun ve sözleşmelerle belirlenen bir riskin aynı derecede tehdidi altında bulunan çok sayıda ve benzer kişi ve kurumların, rastlantısal olarak ortaya çıkan, para birimi ile ölçülebilen ve istatistikî olarak kavranabilen hasarlarını, birlikte 5 TCMB, Türkiye de Kriz Dönemlerinde Ekonomik Gelişmeler ve Ödemeler Dengesi Uyumu, s.41-43,(çevrimiçi), (Erişim Tarihi: )

4 karşılamak amacıyla bir araya getirilerek oluşturulan bir organizasyondur 6. Sigortacılık, uzun vadeli fon yaratması nedeniyle ekonomide sermaye birikimine ve kredi kapasitesinin genişlemesine önemli katkıları olan bir sektördür. Sigortacılık sektöründe genel anlamda risk; yitirme tehlikesinin varlığı, yitirme olasılığı, belirsizlik, gerçek sonucun beklenen sonuçtan farklı olması olasılığı ve beklenen durumdan başka herhangi bir durumun ortaya çıkma olasılığı olarak tanımlanmaktadır 7. Bu açıdan sigorta, riskin transferini sağlayan bir araç özelliği taşımaktadır. Kuruluşlar için sadece fiziki risklerin değil, aynı zamanda müşteri memnuniyeti, süreç yönetimi marka yönetimi gibi operasyonel risklerin de belirlenmesi ve bu risklere karşı da güvence oluşturulması bir zorunluluktur 8. Ekonomik hayatta rol alan aktörlere teminat vererek, faaliyetlerin kesintisiz olarak yürütülmesini sağlamaktadır. Bu özellikleri nedeniyle de ülke kalkınmasına doğrudan destek veren önemli bir finansal sektördür. Diğer taraftan ekonomik büyüme ve sigortacılığın gelişmesi arasında doğrusal bir bağ bulunmaktadır. Ekonomik büyüme sonucunda teminat verilebilecek yeni sigortacılık alanları ortaya çıkmakta ve var olan kapasiteyi artırmaktadır 9. Bu organizasyonların her biri sigorta şirketi olarak adlandırılmaktadır. Ticari bir işletmenin finansal riskleri çok çeşitlidir. Bunlar arasında; ödünç alma, satışlarda dalgalanma, hammadde fiyatlarında değişiklik, grev olasılığı, ürün modelinin eskimesi, rekabetin artması, likidite yetersizliğine bağlı finansal yükümlülüklerini yerine getirememe ya da iflas etme gibi durumlar ilk sırada yer almaktadır. Bireysel yatırımcı için ise finansal risk, yatırdığı parayı kaybetme olasılığıdır. Günümüzde finansal mühendislik adı altında birleşen risk yönetimi araçları sadece finansal risklerin değil, aynı zamanda diğer tüm risklerin de belirlenmesini ve teminat altına alınmasını gerektirmektedir. 6 Kamuran Pekiner, Sigorta İşletmeciliği, İstanbul, İşletme Fakültesi yayını, No:124, S Abdürrahim Emhan: Risk Yönetim Süreci ve Risk Yönetmekte Kullanılan Teknikler, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:23, sayı:3, 2009, s (Erişim Tarihi: ) 8 M. Akif Özer: Türkiye de Sigorta Sektörü ve Risk Yönetimi, Reasürör Dergisi, sayı:78, Ekim 2010,s (Erişim Tarihi: ) 8 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor 2009, s.3, (Çevrimiçi) (Erişim Tarihi:26.Temmuz.2012).

5 Kriz döneminde dünyanın en hızlı değer yitiren şirketi ABD de bulunan AIG (American International Group) sigorta şirketi olmuştur. Şirket ABD hükümeti tarafından hemen korumaya alınarak iflası önlenmiştir. ABD Merkez Bankası, Lehman Brothers yatırım bankasının iflasına izin verirken AIG nin iflasına izin vermemiştir. Krizi izleyen yıl içinde AIG, 188 milyar dolarlık piyasa değerinden 1,1 milyar dolarlık piyasa değerine düşmüştür. AIG nin bu kadar değer kaybetmesinin arkasında dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca müşterisinin olması, işsizlik sigortaları yapması, banka kredilerinin ödenmemesi rizikosunu ve birçok küresel şirketin tahvil çıkaran şirketlerin tahvil rizikolarını sigortalaması yatmaktadır 10. İflas gerçekleşseydi büyük çaplı bir domino etkisiyle var olan krizin şiddeti geri dönülemez bir noktaya ulaşabilecekti. Şirket kriz ortaya çıktığında bir gecede yaklaşık 50 milyar dolarlık bir nakit açığı ile karşılaşmıştır. Üç kredi derecelendirme kuruluşunun da aynı anda AIG nin kredi notunu 2 kademe birden düşürmesi, söz konusu açığın ikiye katlanmasına neden olmuştur. Yaşanan son küresel finansal krizin, ülkemiz sigortacılık sektörüne ne ölçüde yansıdığı çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır. Krizin etkilerini tam olarak görebilmek amacıyla, kriz öncesi ve kriz sonrası dönemleri kapsayacak şekilde zaman kesiti dikkate alınmıştır. Çalışmanın bundan sonraki kısmında, kriz döneminde; hayat dışı, hayat ve bireysel emeklilik dallarına ilişkin temel ve yapısal göstergeler açıklandıktan sonra finansal tabloların ve teknik göstergelerin ne şekilde değişim gösterdiği analiz edilecektir. 2. Sigortacılık Sektörüne İlişkin Temel Göstergeler Sigortacılık, dünya ekonomisindeki gelişmelerden hızlı ve yüksek oranda etkilenen finansal sektörlerden birisidir. Sektöre ilişkin temel göstergeler; yaratılan yıllık prim üretimi, verilen teminatlar ve ödenen tazminatlar ile bu değişkenlerin GSYİH içindeki payı ve dünya sigortacılık sektörü içindeki yeri olarak incelenebilir. 2.1 Prim Üretimi, Teminatlar ve Ödenen Tazminatlar Ülkemizde prim üretimi; hayat dışı, hayat/emeklilik ve reasürans gruplarında gerçekleştirilmektedir. Hayat dışı sigortalardan elde edilen primler, toplam primlerin önemli 10 Mükerrem Hiç, Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye, Beykent Üniversitesi Yayınları, No:62, İstanbul, 2009, s.6

6 bir yüzdesini oluşturmaktadır dönemleri arasında bu oran ortalama olarak % 85 düzeyinde gerçekleşmiştir. Krizin şiddetlendiği 2008 yılı sonu itibariyle ise yaklaşık % 87 düzeyine ulaşmıştır. Tablo 1:Yıl Ölçeğinde Toplam Prim Üretimi İçinde Hayat Dışı ve Hayat Sigorta Primlerinin Dağılımı (Milyon TL) Toplam Prim Hayat Dışı Payı (%) 85,67 87,82 86,62 85,35 84,57 84,36 Hayat Payı (%) 14,33 12,18 13,38 14,65 15,43 15,64 Kaynak: T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2011, s yılları arasında hayat dalının toplam prim üretimi içindeki payı bir miktar gerilemiş, buna karşılık hayat dışı sigorta primlerinin payı 2007 de % 87 ye çıkmıştır. Bunun nedeni krizin başlamasından çok, bir kısım hayat sigorta fonlarının bireysel emeklilik sigortalarına devridir yılından başlayarak devirlerin sona ermesi ile birlikte tekrar düzenli olarak artmaya başlamış ve 2011 yılının sonuna kadar da artmaya devam etmiştir. Türkiye de reel olarak 2007 yılında üretilen ve sadece sigortalılardan elde edilen primleri ifade eden direkt primlerde % 6,33 artış olurken, 2008 de % 3,55 azalış gerçekleşmiştir. Sigorta gruplarına göre primlerin reel artış/azalış oranlarına bakıldığında, 2007 yılında hayat grubu direkt primleri % 9,53 oranında azalırken, 2008 de % 4,97 artış göstermiştir. Hayat dışı grubu direkt primleri reel olarak 2007 de % 9,05 artarken, 2008 de % 4,75 oranında azalmıştır. Hayat dışı primlerdeki azalışın en önemli nedeni, bu grup içinde yer alan kara araçları dalının 2008 yılı içinde toplam prim üretimi içindeki ağırlığının önemli oranda düşmüş olmasıdır. Diğer taraftan aynı dönem içinde tazminatların en büyük bölümü % 64 lük payla oto kaza sigortalarına ödenmiştir 12. Krizle birlikte şirketler arasında yaşanan yoğun fiyat rekabetinin de etkisiyle ülkemizde sigortacılık sektörü 2008 yılında prim üretimi reel olarak -%3,5 negatif reel büyüme gösterirken, 2009 yılında tekrar pozitif değerlere ulaşmıştır. Bu durum Tablo 2 de gösterilmiştir. 11 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor 2011, s.2, (Çevrimiçi) (Erişim Tarihi:26.Temmuz.2012) 12 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor 2008, s.32, (Çevrimiçi) (Erişim Tarihi:26.Temmuz.2012)

7 Tablo 2: Yıl Ölçeğinde Direkt Prim Üretimleri (Milyon TL) Hayat Dışı Direkt Prim Hayat Direkt Prim Direkt Prim Toplamı Nominal Değişim(%) 21,21 12,95 8,02 5,48 13,36 21,48 Reel Değişim(%) 10,54 6,33-3,55 0,17 7,27 11,84 HD Nominal Değişim (%) 23,05 15,83 6,67 3,76 12,56 21,25 Hayat Nominal Değişim(%) 11,49-3,90 17,56 16,45 17,92 22,74 HD Reel Değişim (%) 12,22 9,05-4,75-1,46 6,51 11,62 Hayat Reel Değişim(%)* 1,68-9,53 4,97 10,60 11,59 12,99 GSYİH Nominal Değişim (%) 16,87 11,18 12,73 0,21 15,35 17,85 Reel Değişim (%) 6,58 4,67 0,66-4,83 9,16 8,49 (*) Reel değişim oranları 1998 sabit fiyatları temel alınarak hesaplanmıştır. Kaynak: T.C. Başbakanlık SDK, "Türkiye'de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2011, s yılında gerçekleştirilen 14,1 milyon TL lik prim üretimi ile nominal olarak bir önceki yıla göre % 13,6 oranında, 2011 yılında da yaklaşık % 21,5 büyüyerek, kriz döneminin kayıplarını bütünüyle karşılamış ve yeniden büyüme eğilimine girmiştir. Ülkemizde finansal risklerden sayılan tahvil sigortacılığının bulunmaması, krizin etkilerini büyük ölçüde sınırlandırmıştır. Sigorta şirketleri tarafından verilen teminatlar, hiç kuşkusuz sigortacılığın önemini gösteren unsurlardan birisidir. Krizin yoğunlaşmaya başladığı 2008 yılından başlayarak, hayat dışı içinde yer alan trafik sigortalarında verilen sakatlanma ve ölüm teminatlarının toplam teminat tutarına eklenmesi, toplam teminatlarda özellikle 2008 yılında %100 e yakın bir artış yaratmıştır ve 2009 yıllarında sakatlanma ve ölüm teminatlarının toplam teminatlar içindeki payı yaklaşık % 40 düzeyinde gerçekleşmiştir. Genel olarak ödenen teminatların büyük bölümünü vefat teminatları oluşturmaktadır 13. Tablo 3: Yıl Ölçeğinde Toplam Teminatlardaki Değişim Milyar TL) Toplam Teminat Hayat Dışı Teminat Hayat Teminatı Kaynak: T.C. Başbakanlık SDK, "Türkiye'de Sigortacılık ve BES Faaliyet Raporu, 2010, 2011, s.1 13 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s.5,

8 Ödenen tazminatlar incelendiğinde, hayat dışı sigorta şirketlerinde ödenen tazminat tutarı 2006 yılına göre 2011 yılında % 57 oranında artmıştır. Hayat ve emeklilik şirketlerinde ise yılları arasında istikrarlı bir artış eğilimi görülmektedir. Genel olarak ödenen tazminatların tamamına yakını vefat teminatlarına aittir. Toplam ödenen tazminatlar içinde hayat dışı şirketlerin payı 2011 itibariyle % 80, hayat ve emeklilik şirketlerinin payı ise 2006 yılında %24 iken 2011 sonu itibariyle %15 seviyelerine gerilemiştir. Geriye kalan %5 lik tutar ise reasürans şirketlerine aittir. Tablo 4: Yıl Ölçeğinde Ödenen Tazminatlardaki Değişim Ödenen Tazminatlar(Milyon TL) 6.207, , , , , ,6 Hayat Dışı Tazminat 4.723, , , , , ,8 Hayat Tazminat 1.484, , , , , ,1 Kaynak: T.C. Başbakanlık SDK, "Türkiye'de Sigortacılık ve BES Faaliyet Raporu, 2010, 2011, s ve 2010 arasında ise önemli bir artış görülmemektedir. Bunun en önemli nedeni de rücu ve sovtaj gelirlerinin ödenen tazminatlar içinde muhasebeleştirilmeye başlanmasıdır 14. Sovtaj geliri; sigorta şirketinin, kısmen zarar görmüş malların sigorta bedelinin tamamını tazmin ettikten sonra, kendi mülkiyetine geçen söz konusu malların satışından elde ettiği gelirleri ifade etmektedir. Sigorta ettiren kimsenin oluşan zarardan dolayı üçüncü şahıslara karşı dava hakkı varsa bu tazmin ettiği bedel oranında sigorta şirketine geçmekte ya da rücu edilmektedir Sigortacılık Sektörü ve GSYİH Ülke ekonomilerinin en önemli göstergesi kabul edilen GSYİH nin arttığı dönemlerde sigortacılık sektörü, GSYİH den daha yüksek oranda büyümekte, tersi durumda ise GSYİH den daha fazla küçülmektedir 16. Ancak 2008 yılında ilk kez GSYİH nin reel olarak 0,66% oranında artmasına karşılık, reel prim üretimi % 3,55 azalmış ve böylece yaşanan ekonomik krize paralel olarak sigortacılık sektörü 2008 yılını reel olarak % 3,55 lük bir negatif büyüme ile kapatmıştır yılında krizin etkilerinin giderek azalmasına karşın, GSYİH % 21 nominal artış gösterse de reel olarak % 4,83 küçülmüş, sigortacılık sektörü ise % 0,17 ile 14 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s sayılı Türk Ticaret Kanunu, 14 Şubat 2011 Tarihli Resmi Gazete, Sayı:27846, Md: Sinan Kuşçu, International Conference on Eruasian Economies 2011, s (Erişim Tarihi:28.Temmuz.2012)

9 yeniden reel büyüme sürecine girmiştir. Buradan da krizin etkilerinin sigortacılık sektörüne neredeyse hemen, GSYİH ye ise gecikmeli olarak yansıdığı söylenebilir yılında GSYİH de % 9,16 artışa karşılık sigortacılık sektörü % 7,27 büyümüş ve 2011 yılında ise GSYİH nin üzerinde bir reel artışla % 11,84 gibi bir oran yakalanmıştır. Diğer taraftan, 2008 yılı sonunda bireysel emeklilik sisteminde biriken fon tutarı GSYİH nin % 67 sine, 2009 da % 96 sına ulaşmış ve 2010 dan itibaren de GSYH yi geçmiştir. Grafik 2: Yıl Ölçeğinde Toplam Teminatların/ GSYİH ye Oranı ,86 26,18 27,9 30,24 14,13 12, Kaynak: T.C. Başbakanlık SDK, "Türkiye'de Sigortacılık ve BES Faaliyet Raporu, 2010, 2011, s.1. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre GSYİH, 2008 yılında cari fiyatlarla Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türk sigortacılık sektöründe Milyon TL prim üretilmiş ve sigortalılara Milyar TL teminat verilmiştir. Buna göre GSYİH nin % 1,24 ü kadar prim üretildiği ve sigortalılara GSYİH nin yaklaşık 24 katı kadar teminat verildiği anlaşılmaktadır yılında ise verilen teminatlar GSYİH nin 30 katına ulaşmıştır 17. Ülkemizdeki sigorta şirketleri tarafından verilen teminatlar 2009 yılında GSYİH nin 26 katına, 2010 da 28 katına ve 2011 de de 30 katına ulaşmıştır. Bu durum sigortacılık sektörünün var olan potansiyelinin halen küçük bir kısmını değerlendirebildiğini ve ekonomimiz için ne derece önemli hale gelebileceğini göstermesi açısından anlamlıdır. 2.4 Türk Sigorta Sektörü nün Dünya Sigorta Sektörü İçindeki Yeri 2008 yılında dünyada yaratılan toplam prim üretimi 4.269,7 milyar dolardır. Bunun yaklaşık %58,3 ü hayat dışı ve %42 lik bölümü de hayat grubuna aittir. Bu dönemde Türkiye 17 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s.8.

10 prim üretiminde 88 ülke arasında 36 ıncı sırada yer alırken, toplam prim üretiminin GSYİH ye oranına göre yapılan sıralamada ise 76 ıncı olmuştur yılında 88 ülkenin yarattığı toplam primin % 88 i sanayileşmiş ülkelerde ve % 12 lik bölümü de gelişmekte olan ülkelerde yaratılmıştır 18. Kişi başına prim üretiminde 2008 yılında 125 $ ile 66 ıncı sırada yer alan ülkemiz, önceki yıla göre yaklaşık %8 lik bir artış gösterirken, 2009 yılında %13 lük bir azalış göstermiştir. Daha sonraki yıllarda ise tekrar artış eğilimine girmiştir. Tablo 5: Yıl Ölçeğinde Kişi Başına Prim Üretimi ($) Dünya Türkiye Kaynak: Swiss Re, Sigma Magazine, World Insurance in 2009 and 2012, No: 3/2009, No 3/2012, (Çevrimiçi), s.38, 01-10Ağustos yılında % 12 ve 2009 yılında % 13 olan gelişmekte olan ülkelerin payı 2010 yılında % 15 e yükselmis ve 2011 yılında da bu oran korunmustur 19. Bu durum bize gelişmekte olan ülkelerin sigortacılık faaliyetlerinin giderek arttığını göstermektedir kriz döneminde Türkiye deki duruma baktığımızda: dünya prim üretimi içindeki toplam payımız 2007 de %0,23 iken, 2008 de %0,18 e gerilemiştir. Reel Prim artış oranlarına bakıldığında, 2008 yılında dünyada hayat dışı dallarda prim artış oranı %0,15 e ülkemizde ise yaklaşık %0,10 a düşmüştür da ise tekrar %0,20 li rakamlara ulaşmıştır Sigortacılık Sektörüne İlişkin Yapısal Göstergeler Sektöre ilişin yapısal göstergeler incelendiğinde; şirket sayıları, istihdam durumu, poliçe ve sözleşme sayıları, şirketlerin sermaye yapıları ve yabancı sermaye payları ön plana çıkmaktadır. 18 SIGMA, World Insurance 2008: Life Insurance Premiums Fall in The Industrialised Countries, Strong Growth The Emergency Economies, Swiss Re, No: , s (Erişim Tarihi: ). 19 SIGMA, World Insurance 2010: Life Insurance Premiums Fall in The Industrialised Countries, Strong Growth The Emergency Economies, Swiss Re, No: , s (Erişim Tarihi: ). 20 SIGMA, World Insurance 2008, a.g.e., s (Erişim Tarihi: ). 21 SIGMA, World Insurance in 2009: Premiums Dipped, But Industry Capital Improved, Swiss Re, No:2/2010, s.6-10, appendix.pdf (Erişim Tarihi: ).

11 3.1 Şirket Sayıları Dünya sigortacılığına paralel olarak ülkemiz yasalarına göre de sigortacılık faaliyetleri hayat ve hayat dışı olmak üzere iki ana gruptan oluşmaktadır. Sigorta şirketleri bu ana gruplardan yalnızca birinde faaliyet gösterebilmektedir. Kriz döneminden sonra 2011 yılı sonu itibariyle ülkemizde sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörlerinde faaliyet gösteren toplam şirket sayısı 62 den 59 a düşmüştür. Bu şirketlerin 35 i hayat dışı sigortalar, 8 i hayat sigortaları, 15 i hayat ve emeklilik, biri de reasürans(ikili sigorta) alanında ruhsat sahibidir. Reasürans hariç tüm sigorta şirketlerinin 53 ü özel, 6 sı ise kamu şirketidir. Özel sigorta şirketlerinin 44 ü Türkiye de Kurulu yabancı ortaklı şirkettir. Halen ruhsat sahibi olup da faaliyet göstermeyen 4 hayat-dışı, 2 hayat ve 1 reasürans şirketi bulunmaktadır. Böylece ruhsat sahibi şirketlerinin sayısı 66 ya ulaşmaktadır Haziran 2007 tarihi itibariyle 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında hayat dışı sigortalar 18, hayat sigortaları ise 7 ana daldan oluşmaktadır tarihi itibariyle sadece üç hayat dışı sigorta şirketi, yeni poliçe düzenlememek koşulu ile hayat sigorta portföylerini devam ettirebilmektedir. Söz konusu yasada yapılan son düzenlemelere göre; hayat sigorta şirketleri, hayat sigortaları grubunun tüm dallarında, emeklilik şirketleri ise hayat sigortaları grubundan hastalık ve sağlık dışında diğer tüm dallarda ruhsat alabilmektedirler. Sigorta şirketinin faaliyete başlamak için ruhsat alabilmesi için, o şirketin finansal sağlamlık, kabiliyet ve bütünlük standartlarını asgari ölçüde sağlaması gerekmektedir İstihdam Düzeyi Ülkemizde sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörlerinde 2011 yılı sonu itibariyle toplam kişi istihdam edilmiştir yılında kişiye ulaşmış olan çalışan sayısı 2009 da ise % 6 oranında düşmüştür. Sektörde en fazla prim üreten sigorta acentelerinin sayısı kriz döneminde %17,2 azalış göstermiş, daha sonra tekrar eski seviyelere 22 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s Muharrem Umut, Neden Sigortacılık Sektörü Düzenlenmeli ve Hangi Alanlarda Düzenleme Yapılmalı?, Reasürör Dergisi, sayı:81, Temmuz 2011, s.21, (Erişim Tarihi: )

12 ulaşmıştır yılı sigortacılık sektörümüzde istihdam açısından küçülmelerin olduğu bir yıl olmuştur. Sigorta sektörünün istihdam durumu Tablo 6 da verilmiştir. Tablo 6: Türkiye Sigorta Sektörünün İstihdam Durumu Toplam Şirket Sayısı(*) Hayat Dışı Sigorta Şirketi Hayat Sigorta Şirketi BES Reasürans Şirketi Personel sayısı Hayat Dışı Sigorta Şirketi Hayat Sigorta Şirketi Bireysel Emeklilik Şirketi Reasürans Şirketi Sigorta Aracıları Broker Sayısı Sigorta Acente Sayısı Bireysel Emeklilik Aracısı Eksper Sayısı Tarım Eksperi sayısı (*) Prim ve katkı payı üretiminde bulunmayan şirketler hariç. Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2010,2011, s yılında sektörde acente ve eksper sayısı azalırken, daha sonraki yıllarda bu aracılarda düzenli artışlar yaşanmıştır. Bireysel emeklilik aracı sayısında özellikle 2007 yılından başlayan önemli artışlar dikkat çekicidir. 3.3 Poliçe ve Sözleşme Sayısı Sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından 2008 yılında hayat dışı dallarda ve hayat grubunda adet olmak üzere toplam adet poliçe düzenlenmiştir. Toplam poliçe sayısı önceki yıla göre %2 lik bir artış gösterirken, 2009 yılında %1, 2010 yılında % 4 ve 2011 yılında ise %7 lik artışa ulaşmıştır yılında toplam poliçe sayısındaki artışın en önemli nedeni, 2010 yılında %33 oranında artan hayat grubunun, 2011 yılında %57 artmasıdır. Hayat grubu benzer bir artışı 2009 yılında da %7 den %31 e artarak göstermiş ancak hayat dışındaki düşüş, bu artışın toplam poliçe sayısındaki artışa yansımasını önlemiştir. Tablo 7 de yıl ölçeğinde toplam poliçe, sözleşme ve katılımcı sayısının son altı yıl içindeki değişimi, hayat dışı, hayat ve bireysel emeklilik sigortaları ayrımında verilmiştir. 24 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s

13 Tablo 7: Yıl Ölçeğinde Toplam Poliçe, Sözleşme ve Katılımcı Sayıları (Milyon TL) TOPLAM POLİÇE SAYISI Hayat Dışı Grubu Poliçe Sayısı Sözleşme sayısı(*) Hayat Grubu Yeni Poliçe/sertifika Sayısı Yürürlükteki Ferdi Poliçe Sayısı , Yürürlükteki Sertifika Sayısı(**) BES Sözleşme Sayısı , BES Katılım Sayısı , (*) Paket poliçe içinde yer alan sözleşmeler dâhildir. (**) 2009 yılından itibaren grup poliçeleri içindeki sertifikalar ayrıca değerlendirilmiştir. Kaynak: T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2010, 2011, s Sigorta Şirketlerinin Sermaye Yapıları Türkiye de sigorta potansiyelinin halen yüksek olması, yabancı yatırımcıların Türk sigorta sektörüne olan ilgisini attırmıştır. Özellikle 2004 yılından itibaren hızlanan bir ivmeyle 2005 yılında 20 ye, 2008 yılında 41 e, 2009 yılında 43 e, 2011 yılı sonu itibariyle de 44 e yükseltmiştir. Grafik 3 de yabancı sermayenin son on yıl içindeki toplam ödenmiş sermaye ve toplam prim üretimi içindeki payları yer almaktadır. Grafik 3: Sigortacılık Sektöründe Yabancı Sermaye Payının Gelişimi (%) Sermaye Payı Prim Üretimi Payı Kaynak: T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2011, s yılı sonu itibariyle yabancı sermayeli şirketlerin toplam prim üretimindeki payları % 55,58 e, yabancı sermayenin ödenmiş sermaye içindeki payları ise % 67,16 ya kadar artmıştır yılının başında 35 hayat dışı sigorta şirketinden 28 i yabancı ortaklıdır.

14 Bu sayı 23 hayat ve emeklilik şirketi içinde 16 dır. Söz konusu şirketlerin 37 adedinde yabancı sermayenin payı hem özsermaye hem de toplam prim üretimi itibariyle özellikle 2008 yılından itibaren % 50 nin üzerine çıkmıştır. 4. Türk Sigorta Sektörünün Finansal Yapısı Türkiye deki finans sektörü bankacılık ağırlıklı bir yapı göstermektedir. Bankacılık sektörünü sırasıyla portföy yönetim şirketleri ile sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörleri izlemektedir. Sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörleri 2007 yılına kadar üçüncü sırada yer almakta iken, 2008 yılında ikinci sıraya yükselmiş ve günümüze kadar da aynı düzeyi korumuştur. Türk finans sektörünün varlık toplamı 2008 yılı sonunda 942,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde bankacılık sektörü, finansal sektör varlıklarının % 78,2 sini (TCMB hariç) oluşturmuştur. Bankacılık sektörüne TCMB varlıkları da ilave edildiğinde oran yaklaşık % 90 a ulaşmaktadır. Aynı dönemde sigortacılık sektörünün finansal varlıklar içindeki payı % 3 tür. Bu pay 2009 yılı sonunda yaklaşık % 3,2 ye yükselmiştir yılı sonunda bankacılık sektörünün varlıklarında %21 gibi önemli bir artış olmasına rağmen sigortacılık sektörünün payı % 2,8 e kadar gerilemiştir. Tablo 8: Yıl Ölçeğinde Türk Finans Sektörü nün Aktif Büyüklükleri (Milyar TL) TCMB 104,4 106,6 113,5 110,0 128,5 146,2 Bankalar 499,5 581,6 732,5 834, , ,6 Sigorta, Reasürans, Emeklilik Şirketleri 18,6 23,4 27,9 33,4 36,8 42,5 Emeklilik Yatırım Fonları 0,0 4,6 6,4 9,1 12,0 14,3 Portföy Yönetim Şirketleri 22,0 26,4 24,0 29,6 33,2 32,2 Finansal Kiralama Şirketleri 10,0 13,7 17,1 14,6 15,7 18,6 Faktöring Şirketleri 6,3 7,4 7,8 10,4 14,5 15,7 Tüketici Finans Şirketleri 3,4 3,9 4,7 4,5 6,0 8,9 Aracı Kurumlar 2,7 3,8 4,2 5,2 7,5 9,6 GYO 2,5 4,1 4,3 4,7 17,2 18,7 Finansal Holding Şirketleri 0,0 3,8 5,0 4,9 5,1 5,5 KGF 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları 0,5 0,7 0,6 0,7 0,8 0,7 Varlık Yönetim Şirketleri 0,0 0,2 0,4 0,4 0,7 0,9 Girişim Sermayesi Yat. Ort. 0,0 0,2 0,1 0,2 0,2 0,6 GENEL TOPLAM 669,9 776,0 942, , , ,2 Kaynak: BDDK, Finansal Piyasalar Raporu Aralık 2011, s (Erişim Tarihi: ) Sigortacılık sektörünün aktif toplamı, 2007 yılında % 25,5 ve 2008 sonu itibariyle de yaklaşık % 20 oranında artmıştır. Sektörün 2009 yılı başına kadar devam eden büyüme trendi

15 aynı yılın sonunda krizin artan etkileri nedeniyle sona ermiş ve prim üretim artışı devam etmesine karşın bu artış enflasyon oranının altında kalmıştır yılının sonlarında sektörün varlık toplamında görülen artış %10 lara kadar gerilerken, 2011 yılı sonu itibariyle tekrar %15 seviyelerini yakalamıştır. 4.1 Cari ve Cari Olmayan Varlıklar Cari ve cari olmayan varlık dağılımında yıllarını kapsayan beş yıllık süreçte sektörde önemli bir değişiklik yaşanmamıştır. Ancak, bireysel emeklilik faaliyetlerinden alacaklar hesabındaki artış nedeniyle, cari varlıklar içinde yer alan ve bir yıl içinde paraya dönüştürülmesi düşünülen sigortacılık ve reasürans işlemlerinden kaynaklanan prim ve komisyon alacaklarının izlendiği Esas Faaliyetlerden Alacaklar Hesabı nın payı, özellikle yılları arasında % 49,4 gibi önemli bir artış göstermiştir. Bunun en önemli nedeni, hayat sigortasından bireysel emeklilik sistemine yapılan devirler nedeniyle bloke varlıkların zaman içinde çözülmesi ve o dönemde bireysel emeklilik faaliyetinde yaşanan artışlardır 25. Bu durum Tablo 9 da görülmektedir. Tablo 9: Türk Sigorta Sektörünün Konsolide Varlık Hesaplarının Dağılımı(Milyon TL) CARİ VARLIKLAR Nakit Varlıklar Finansal Varlıklar Esas Faaliyetlerden Alacaklar Sigortacılık Faal. Alacaklar Emeklilik Faal. Alacaklar Diğer Cari Varlıklar CARİ OLMAYAN VARLIKLAR Esas Faaliyetlerden Alacaklar Emeklilik Faal. Alacaklar Finansal Varlıklar Maddi / Maddi Olmayan Duran Varlıklar Maddi Varlıklar(Net) Maddi Olmayan Varlıklar Diğer Cari Olmayan Varlıklar VARLIK TOPLAMI Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s T.C. Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor , s.17. (Çevrimiçi) (Erişim Tarihi:26.Temmuz.2012)

16 % 2011 yılı itibariyle varlıkların 32,5 milyar TL lik kısmı cari, kalan kısmı ise cari olmayan varlıklardan oluşmaktadır. Cari varlıkların aktif toplamı içinde payı yaklaşık % 77 dir. Diğer cari varlıklarda ise arasını kapsayan yedi yıllık dönemde önemli artışlar olmuştur. Özellikle ve dönemlerinde sırasıyla % 171 ve % 94 e ulaşan artışlar dikkat çekicidir. Bu artışlarda, 2005 yılında finansal varlık grubunda yer alan iştirak niteliğindeki varlıkların elden çıkarılması karşılığında Diğer Cari Varlıklar Hesabı nın kullanılması etkili olmuştur. Sigorta ve emeklilik şirketlerinin varlıklarını oluşturan önemli varlık grubu hesapların toplam varlıklar içindeki yüzde payları aşağıda Grafik 3 te gösterilmiştir. Grafik 3: Varlık Hesaplarının Payları(%) Likit Varlıklar 20,34 21,42 23,54 23,70 22,46 24,69 23,50 Alacaklar 25,08 33,22 36,22 37,49 40,01 45,15 46,82 Bloke Varlıklar 32,99 27,47 23,51 24,59 21,01 19,93 19,00 Sabit Varlıklar 20,29 17,33 16,03 10,08 5,60 5,51 6,81 Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor 2009, 2011, s.18. Grafik 3 den de anlaşılacağı üzere, varlık toplamı içinde alacaklar hesabının payı yıllar itibariyle artarken, sabit varlıklardaki artış 2007 yılının sonundan başlayarak hızlı bir düşüş eğilimine girmiştir. Bunun nedeni iştirak özelliği taşıyan finansal varlıkların elden

17 % çıkarılmasında diğer varlıklar hesabının kullanılmasıdır 26. Ülkemizde toplam varlıklar içinde hayat ve emeklilik şirketlerinin payları, hayat dışı şirketlere göre, grafik 4 den de görüleceği üzere son yıllarda giderek artmıştır. Söz konusu şirketlerin sektör toplam varlıkları içindeki payı 2007 yılında % 46 iken, hayat ve emeklilik şirketlerinin faaliyetlerinin artışı dolayısıyla 2008 de %48 e, 2009 da %51 e, 2010 da %57 ye ve 2011 yılında da % 58 e yükselmiştir. En fazla artış arasında yaşanmıştır yılı itibariyle sektör varlık toplamının % 38 i hayat dışı sigorta şirketlerine, % 58 i ise hayat ve emeklilik şirketlerine aittir. Grafik 4: Hayat Dışı, Hayat -Emeklilik ve Reasürans Şirketlerinin Varlık Toplamları(Milyar TL) 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0, Hayat Dışı 0,51 0,49 0,49 0,47 0,45 0,39 0,38 Hayat ve Emeklilik 0,43 0,45 0,46 0,48 0,51 0,57 0,58 Reasürans 0,06 0,06 0,05 0,05 0,05 0,04 0,04 Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2010, 2011, s yılı sonunda hayat dışı sigorta şirketlerinin varlık toplamı hayat sigorta şirketlerinin gerisinde kalmıştır. Bunun en önemli nedeni ise yılları arasında bireysel emeklilik faaliyetlerinde yaşanan önemli artışlar sonucu hayat emeklilik şirketlerinde görülen büyümedir. Uygulamaya 2003 yılında başlayan bireysel emeklilik sistemi ilk başlardaki dinamizmini 2011 yılı sonuna kadar da artarak devam ettirmiştir yılında bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısının %18 ve biriken fon tutarının yaklaşık %39 oranında arttığı görülmektedir. Böylece aynı yılın ortalarından başlayarak etkili olan ekonomik krize rağmen ulaşılan sonuçlar, sektör temsilcileri ve yasa koyucu tarafından sisteme olan güveni ve sistemin gelişme potansiyeline olan inancı 26 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2010, a.g.e., s.19,

18 % artırmıştır kadar olan süreçte, likit varlıkların payında dikkat çekici bir değişiklik olmazken, duran varlıkların payında azalış yaşanmıştır yılından itibaren hayat sigortasından bireysel emekliliğe geçişler ve bireysel emeklilik faaliyetlerindeki artış dolayısıyla bloke varlıkların oransal değeri azalırken, alacakların oranı artış göstermiştir. Ülkemizde sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketleri yatırımlarını genel olarak finansal varlıklara yapmaktadırlar. Yatırım yapılan finansal varlıklar; devlet tahvili, hazine bonosu, yatırım fonları ve diğer finansal varlıklar olarak çeşitlenmektedir. Finansal varlık yatırımlarında ilk sırayı, 2007 yılından başlayarak devlet tahvilleri ve hazine bonoları almaktadır. Özellikle 2008 yılında devlet tahvilleri ve hazine bonolarına yapılan yatırımların 0,67 den 0,87 ye yükseltilmiş olması, krize karşı alınmış önemli ve isabetli bir önlem olarak görünmektedir. Yapılan yatırım tercihlerinde, kamu borçlanma senetlerinin devlet garantisi altında olmasının ve enflasyon oranının üzerinde getiri sağlamasının önemli rol oynadığı açıktır. Finansal varlık yatırımlarının dağılımı Grafik 5 de verilmiştir. Grafik 5: Finansal Varlık Yatırımlarının Yüzde Dağılımı 0,90 0,80 0,70 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0, DevletTah. / Haz.Bon. 0,01 0,21 0,67 0,87 0,86 0,83 0,81 Hisse Senedi 0,82 0,65 0,20 0,02 0,03 0,04 0,03 Yatırım Fonu 0,01 0,01 0,01 0,02 0,02 0,03 0,02 Diğer Fin. Varl. 0,15 0,13 0,12 0,10 0,09 0,11 0,14 Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2010, 2011, s T.C. Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor 2008, s (Çevrimiçi) (Erişim Tarihi:26.Temmuz.2012)

19 Hisse senetlerine yapılan yatırımlar ise 2005 yılı sonu itibariyle 0,82 iken, 2007 de 0,20 ye ve 2008 de de 0,02 kadar düşürülmüştür. Böylece sektör, kriz sürecinde İMKB de yaşanan düşüşlerden çok fazla etkilenmemiştir. 4.2 Yükümlülükler ve Özsermaye yılları arasında Cari ve Cari Olmayan Varlıklar arasındaki istikrarlı denge, yükümlülük ve özsermaye bileşenleri arasında da görülmektedir. Sigortacılık faaliyetlerinden doğan borçlar grubu içinde yer alan Emeklilik Faaliyetlerinden Borçlar Hesabı 2005 ve 2011 yılları arasında nominal olarak artmış, ancak artış oranı günümüze kadar giderek azalmıştır yılında önceki yıla göre % 131 artmış iken 2011 yılına kadar bu oran sürekli azalarak % 19 a kadar düşmüştür. Yıl ölçeğinde sigorta şirketlerinin konsolide bilançolarının pasif taraflarının dağılımı Tablo 8 de verilmiştir. Tablo 8: Türkiye Sigorta Sektörünün Konsolide Bilançolarının Pasif Dağılımı (Milyon TL) Yükümlülükler Esas Faaliyetlerden Borçlar Sigortacılık Faal. Borçlar Emeklilik Faal. Borçlar Sigortacılık Teknik Karşılıkları (Net) Diğer Yükümlülükler Özsermaye Toplamı Ödenmiş Sermaye Kar ve Sermaye Yedekleri Geçmiş Yıllar Kar / Zararı Dönem Net Karı Toplam Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s.18.

20 Milyon TL Sigortacılık faaliyetlerinden doğan borç ve alacak ilişkisi incelendiğinde, 2009 yılından başlayarak borçlar alacakların önüne geçmiş ve günümüze kadar da aynı seyri izlemiştir. Bu durum Grafik 6 da karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Grafik 6: Esas Faaliyetlerden Doğan Alacaklar ve Borçların Büyüklükleri Esas Faal. Alacaklar Esas Faaliyetlerden Borçlar Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2010, 2011, s.18. Özsermayenin toplam kaynaklar içindeki payı ise 2004 yılı sonunda yapılan enflasyon düzeltmesinin etkisiyle 2005 yılında artmış, yıllarında azalmış ve 2008 yılında tekrar 2004 düzeyine gelmiştir yılında var olan toplam öz sermayenin %70 i hayat dışı şirketlere ait iken, 2009 yılında bu pay %74 e yükselmiş ve 2010 yılında ise % 63 e kadar gerilemiştir. Aynı yıl hayat ve emeklilik şirketlerinin payı ise %19,5 ten %23 e artmıştır. Konsolide bilançolara göre; 2007 yılında başlayan mevzuat değişiklikleri, yükümlülükler içinde yer alan teknik karşılık tutarında yıllar itibariyle yüksek oranda artışlar yaratmıştır yılında % 23 oranında artan teknik karşılıklar tutarı, 2009 yılında % 8 ve 2010 ve 2011 yıllarında da % 14 oranında artış göstermiştir. Sektörün yükümlülük ve özsermaye toplamları ile bu grupları oluşturan önemli alt grup hesapların yükümlülükler içindeki payları Grafik 7 de verilmiştir.

21 % Grafik 7: Yıl Ölçeğinde Yükümlülükler İçindeki Hesap Gruplarının Yüzde Dağılımı Borçlar 13,89 21,64 25,74 28,38 32,25 38,3 40,34 Teknik Karşılıklar 48,61 45, ,86 37,63 38,91 37,37 Özkaynaklar 36,11 31,36 31,2 26,63 27,84 20,45 20,12 Diğer Yükümlülükler 1,39 1,89 2,06 3,13 2,28 2,34 2,18 Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2010, 2011, s.18. Sigortacılık teknik karşılıkları, kazanılmamış primler ve muallak tazminat karşılıkları ile ilgili kanunda yapılan değişiklikle, 2008 yılında, önceki yıla göre % 23 oranında artmış ve daha sonraki yıllarda da istikrarlı bir artış eğilimi göstermiştir. Grafik 7 den de anlaşılacağı üzere, özellikle 2010 yılında bir şirketin yıl içinde yüksek miktarda finansal varlık satışı nedeniyle kâr ve sermaye yedeklerinde %40 lık azalışa karşın, Bireysel Emeklilik Faaliyetlerinden Borçlar Hesabında gerçekleşen %32 lik artış, yükümlülüklerin payını % 78 e yükseltirken, özsermayenin önceki dönemdeki yaklaşık % 8 lik payının da % 20 ye gerilemesine neden olmuştur. Grafik 8: Yıl Ölçeğinde Öz Sermaye ve Yükümlülüklerdeki Yüzde Artış ve Azalışlar 0,40 0,30 0,20 0,10 0,00-0,10-0,20 0,36 0,28 0,25 0,21 0,28 0,18 0,21 0,17 0,05 0,01 0, , Yükümlülükler Özsermaye Toplamı Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s

22 2009 yılında kâr ve sermaye yedeklerindeki yüksek oranlı artış ise finansal varlık değerlemesinden kaynaklanmıştır yılında önceki yıla göre yükümlüklerde %21 artış olurken, öz sermayede % 17 azalış gerçekleşmiştir yılında sektörün özsermaye toplamı % 9 ve yükümlükler de %17 oranında artmıştır. 4.3 Finansal Oranlar Bir sigorta işletmesinin çeşitli riskler karşısındaki durumu değerlendirilirken; Prim/Öz Sermaye, Öz Sermaye/Varlık Toplamı, Öz Sermaye / Teknik Karşılıklar, Prim Alacakları / Öz Sermaye, Yabancı Kaynaklar /Öz Sermaye, Yabancı Kaynaklar /Varlıklar Toplamı, Maddi Duran Varlıklar/Maddi Öz Sermaye, Faiz Karşılama Oranı, Borç Servisi Oran vb. daha birçok oransal değerlendirmeler kullanılmaktadır 29. Bu oransal değerlendirmeler kriz dönemi esas alınarak aşağıda gerçekleştirilmiştir. Sigortacılık sektörüne ilişkin finansal oranlar hayat dışı, hayat ve emeklilik şirketleri ayırımında sektörün aktif ve özsermaye kârlılık oranları, yıl ölçeğinde Tablo 9 da verilmiştir. Buna göre ülkemizde sigorta ve emeklilik şirketleri özsermayelerinin ortalama % 150 si kadar prim üretmektedirler. Yaratılan primlerin de %70 den fazlası acenteler tarafından üretilmektedir 30. Kriz döneminin etkilerinin azalmaya başladığı 2009 yılı sonunda, hayat dışı, hayat ve emeklilik şirketlerinde toplam primlerin öz sermayeye oranı aynı seviyededir. Özellikle 2010 yılında hayat dışı şirketlerde söz konusu oran önceki yıla göre % 60 oranında artmış ve 2011 yılı sonuna kadar da daha düşük oranlarda artışını sürdürmüştür. Toplam primlerin öz sermayeye oranının hayat dışı şirketlerde yükselmesinin nedeni özsermayenin prim üretiminden daha yüksek oranda artmış olmasıdır. Bu durum Tablo 9 da verilmiştir. 28 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2009, a.g.e., s Ahmet Genç: Sigorta Şirketlerinin Mali Analizi, Erken Uyarı Sistemi ve Derecelendirme(Rating), Ankara, Sigorta Araştırma ve İnceleme Yayınları-6, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yayını, Nisan 2006, s T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor , a.g.e., s.27.

23 Tablo 9: Yıl Ölçeğinde Sigortacılık Sektörüne İlişkin Finansal Oranlar (%) Hayat Dışı Şirketler Hayat/Emeklilik Şirketleri Prim / Özsermaye 170,41 185,1 136,64 217,37 246, ,57 138,47 120,72 101,1 Özsermaye / Varlık Toplamı 47, ,39 35,16 32,12 17,69 19,08 21,24 24,42 30,39 Özsermaye / Teknik Karşılıklar 120,85 91,79 112,9 46,32 41,77 23,98 26,23 29,85 34,99 46,85 Prim Alacakları / Özsermaye 47,99 50,52 37,47 56,88 60,07 14,29 12,34 11,86 10,07 7,16 Sermaye Yeterlilik Rasyosu(*) 49,51 52, ,49 128,94 32,18 31,81 32,12 338,06 392,27 Teknik Karşılık Rasyosu(**) - 73,26 73,49 131,11 125,41-82,14 78,81 128,72 130,8 Cari Oran 117,72 117,95 153,18 118,15 116,06 149,22 149,91 154,22 196,94 185,16 Likidite Oranı 63,14 65,51 71,42 69, ,17 124,86 130,84 164,73 157,94 Özsermaye Kârlılığı 10,05 15,2 3,6-1,68 1,18 26,83 27,2 25,14 20,15 16,54 Aktif Kârlılığı 4,95 5,86 1,68-0,7 0,7 4,36 4,72 4,69 3,05 4,41 (*) Gerekli Özsermaye / Mevcut Özsermaye Toplamı (**) Brüt Teknik Karşılıklar / Teknik Karşılıkları Karşılayan Varlıklar Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2010 ve 2011, s.23. Hayat ve emeklilik şirketlerinde 2007 yılından başlayan azalış eğilimi ise hala devam etmektedir. Çünkü hayat dışı şirketlerin aksine bu şirketlerin öz sermayelerindeki artışlar, prim üretimlerindeki artışların altında seyretmektedir yılında 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sigorta şirketlerinin sermaye yapıları, sözleşmelerden doğan yükümlülükleri için ayırmak zorunda oldukları teknik karşılıkları ve aktif yapıları ile denetim alt yapıları güçlendirilmiştir. Böylece sektörün finansal krize güçlü bir sermaye ve sağlam bir alt yapı ile girmesi sağlanmıştır yılında 5684 sayılı kanunda yapılan diğer bir değişiklikle de teknik karşılık oranları daha da yukarı çekilmiştir. Yasal değişiklikler, teknik karşılıklar içinde en yüksek paya sahip olan kazanılmamış primler karşılığı ile muallâk tazminat karşılıklarında etkili olmuştur ve 2010 yıllarında yapılan yasal düzenlemeler sonucu, özellikle hayat dışı sigorta şirketlerinin Teknik Karşılıklar hesabındaki önemli artışlar, doğal olarak Özsermayenin Teknik Karşılıklara oranının, bu yıllarda önemli ölçüde düşmesini sağlamıştır. Gerekli Sermayenin mevcut özsermaye toplamına oranlanması olarak ifade edilen sermaye yeterliliği rasyosuna göre; mevcut özsermaye tutarı hem hayat dışı hem hayat ve emeklilik şirketleri için hesaplanan gerekli özsermaye tutarının oldukça üzerindedir. Dolayısıyla sektörde özsermaye yetersizliği gibi bir durum söz konusu değildir. Sigorta

24 şirketlerinin yeterli miktarda varlığa sahip olup olmadığına ilişkin olarak yapılan analizlerde, teknik karşılıkları karşılayan varlıkların teknik karşılıklara oranın yeterli olduğu görülmektedir. Ancak söz konusu oran hayat dışı şirketlerde azalış, hayat ve emeklilik şirketlerinde ise artış eğilimindedir. Sermaye yeterliliği rasyoları incelendiğinde; var olan özsermaye büyüklükleri her iki sigorta şirketi çeşidi için hesaplanan gerekli özsermaye tutarının üzerinde gerçekleştiğinden sektörde özsermaye sorunu bulunmamaktadır 31. Likidite ve cari oranlar açısından hayat dışı şirketlerde 2009 yılından sonra, hayat ve emeklilik şirketlerinde ise 2010 yılından sonra düşme eğilimi görülmektedir. Vergi öncesi kârın aktif toplamına oranlanmasıyla bulunan aktif kârlılığı 32 ise hayat dışı şirketlerinin bilanço kârlarındaki azalış nedeniyle 2006 yılı sonuna kadar düşmüş ve 2008 yılının sonuna kadar tekrar yükselmiştir. İzleyen üç yılda ise rekabetin etkisiyle de sert düşüşler göstermiştir. Hayat ve emeklilik şirketlerinde ise söz konusu rasyo 2006 yılından sonra hayat dışı şirketlere göre daha istikrarlı bir seyir izlemiştir. Grafik 9: Yıl Ölçeğinde Sigorta Şirketlerinin Aktif Karlılığı(%) ,1 6,3 5,9 4,9 4,7 4,9 4,7 4,4 4,7 4,4 2,2 3,1 2,8 1,7 1,7 2 0,7 0, Hayat Dışı Şirketler Hayat/Emeklilik Şirketleri Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s ve 2006 yıllarında, vergi öncesi dönem kârlarında yaşanan düşme ve enflasyon düzeltmesinin etkisiyle öz sermayede yüksek oranlı artışlar olmuştur. Bu durum beraberinde 31 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2011, a.g.e., s İdris Serdar, Sigorta İşletmelerinin Muhasebesi, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Yayını, Ocak 2004, s

25 özsermaye kârlılığının beklenilenden daha hızlı düşmesi sonucunu doğurmuştur 33 (SDKR, 2008, s.18). Grafik 10: Yıl Ölçeğinde Sigorta Şirketlerinin Özsermaye Karlılığı (%) 50 45,5 Hayat Dışı Şirketler Hayat/Emeklilik Şirketleri ,2 26, ,3 9,1 4,5 12,6 10,1 26,8 27,2 15,2 3,6 25,1 20,1 1,7 1,2 16,5 0 Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s.23. Grafik 10 dan da görüleceği üzere, 2007 yılından itibaren dönem kârının önemli ölçüde artması öz sermaye kârlılığını da arttırmıştır. Bu artış 2008 yılında da devam etmiş, ancak 2009 yılının sonunda krizin etkileriyle birlikte prim artış hızının düşmesi ve sektördeki rekabetin artması sonucu bilanço kârları azalmış ve bu da öz kaynak kârlılığının önemli ölçüde düşmesine neden olmuştur. Sektörün likidite ve tahsilât oranlarında 2009 yılında bir iyileşme görülmesine rağmen, hayat dışı şirketlerin özsermaye ve aktif kârlılıkları giderek azalmıştır. 4.4 Teknik Denge yılları arasını kapsayan kriz döneminin gelir tablolarının eksiksiz analizini yapabilmek için, 2005 yılında Sigortacılık Tek Düzen Hesap Planı ndaki değişikliklerin dikkate alınması gerekmektedir. Söz konusu plânda yapılan değişiklikler sonucu, alınan prim ve ödenen tazminatların net olarak gösterilmesi ve kazanılmamış primler karşılığının teknik gelirler içerisinde düzeltme kalemi olarak yer alması sağlanmıştır. Ancak bunun sonucunda toplam teknik gelir ve teknik gider hesaplarının tutarlarında azalış olmuştur. Aynı durum Tablo 10 dan anlaşılacağı üzere 2006 yılında da görülmektedir yılından başlayarak faaliyet giderlerinin teknik gider olarak kabul edilmesi, 2005 ve 2006 yıllarında gelir-gider 33 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2008, a.g.e., s.18.

26 dengesinin bozulmasına ve bu yıllarda hayat ve emeklilik şirketlerinde teknik zarar oluşmasına neden olmuştur yılında ise hayat dışı, hayat ve emeklilik şirketlerinin teknik kârlarında önemli artışlar gerçekleşmiştir yılında sigortacılık sektörü, reasürans şirketleri dâhil olmak üzere vergi öncesi milyon TL dönem kârı elde etmiştir. Yıllar içinde değişiklik göstermekle birlikte sigortacılık sektöründe yaratılan toplam kârın % 61 i, 2007 de olduğu gibi 2008 de de hayat dışı sigorta şirketlerine aittir döneminde sektörde vergiden önceki en yüksek dönem kârı 972 milyon TL 2008 yılı sonunda gerçekleşmiştir. İzleyen 2009 yılında % 44 düşmüştür. En büyük düşüş ise % 67 ile 2010 da yaşanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise hayat dışı şirketlerin teknik kârlılıklarının sıfırın da altına düşerek negatif teknik denge sağlamış olmalarıdır. Krizin etkilerinin büyük ölçüde ortadan kalktığı 2011 yılı sonunda, sektörde faaliyet gösteren tek reasürans şirketi olan Milli Reasürans TAŞ, ilk kez dönemi 145 milyon TL zararla kapatmıştır. Bu durum sektörde yaratılan vergi öncesi toplam kârın artış ivmesini bütünüyle engellemiştir. Bu durum Grafik 11 de açıkça görülmektedir. Tablo 10: Gelir Gider Dengesi (Milyon TL) Hayat Dışı Şirketler Teknik Gelir Toplamı Teknik Gider Toplamı Teknik Kâr Yatırım Gelirleri Yatırım Giderleri Diğer Gelir./Giderler Karşılıkları Vergi Öncesi Dönem Karı Hayat ve Emeklilik Şirketleri Teknik Gelir Toplamı Teknik Gider Toplamı Teknik Kâr Yatırım Gelirleri Yatırım Giderleri Diğer Gelir./Giderler Karşılıkları Vergi Öncesi Dönem Kârı Reasürans Şirketleri Teknik Gelir Toplamı Teknik Gider Toplamı Teknik Kâr Yatırım Gelirleri Yatırım Giderleri Diğer Gelir./Giderler Karşılıkları(+/-) Vergi Öncesi Dönem Kârı Sektör Vergi Önceki Kâr Toplamı Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, s.26.

27 Grafik 11: Yıl Ölçeğinde Sigorta Sektöründe Yaratılan Toplam Vergi Öncesi Kârın Dağılımı (Milyon TL) Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, s yılında hayat dışı sigorta şirketlerinin toplam kâr içindeki payı yaklaşık %35 e düşmüştür. Bunun en önemli nedenleri; en çok primim üretildiği Kara Taşıtları branşında ödenen tazminat tutarlarının aynı branşta yaratılan primlerin %93 üne ulaşmış olması, faaliyet giderlerindeki yüksek oranlı artışlar ve rekabetin artışı olarak sıralanabilir 34. Hayat dışı, Hayat ve Emeklilik şirketleriyle, reasürans şirketlerinin vergi öncesi dönem kârlarının yıl ölçeğinde dağılımı Grafik 11 de verilmiştir. Grafik 11: Yıl Ölçeğinde Sigorta Şirketlerinin Vergi Öncesi Dönem Kârının Dağılımı (Milyon TL) Hayat Dışı Şirketler Hayat ve Emeklilik Şirketleri Reasürans Şirketleri Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s Uğur Özer, Kasko ve Trafik Sigortaları Kârlılık Değerlendirmesi, Reasürör Dergisi, sayı:76, Nisan 2010, s (Erişim Tarihi: )

28 Milyar TL 2010 yılında faaliyet giderlerinin %20 oranında artması ve yapılan mevzuat değişikliği nedeniyle rücu ve sovtaj gelirlerinin ödenen tazminatlar içinde muhasebeleştirilmeye başlanması sonucu ortaya çıkan zarar, hayat dışı sigorta şirketlerinin toplam kâr içindeki payını bütünüyle eritmiştir yılında ise söz konusu pay yeniden pozitif değerlere ulaşarak yükselişe geçmiştir. Reasürans şirketlerinde ise 2008 yılına kadar artan vergi öncesi dönem kârı, 2009 da gerilemeye başlamış ve 2010 yılında ise sıfıra yaklaşmıştır yılı sonunda ise negatif değerlere düşmüştür. Yıl ölçeğinde sektörde toplam prim üretimi ile ödenen tazminatlar arasındaki ilişki Grafik 12 yardımıyla incelendiğinde; toplam prim üretimi 2011 yılında 2006 yılına göre % 77 artarken, ödenen tazminatlardaki artış % 62 olmuştur. Grafik 12: Yıl Ölçeğinde Toplam Prim Üretimi ve Toplam Ödenen Tazminatlar(Milyar TL) ,2 7,8 9,7 10,9 11,8 12,4 14, ,9 6,2 6,4 7,0 8,6 0 8,7 9, Toplam Tazminat Ödemesi Toplam Prim Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s.25. Sektörde ödenen tazminatların toplam primler içindeki payı, 2007 ve 2008 yılları arasında % aralığında değişirken 2009 da %69 a yükselmiştir yılında 9,5 milyar TL olarak gerçekleşen toplam tazminat ödemeleri, aynı yıl içinde rücu ve sovtaj gelirlerinin Diğer Teknik Gelirler içinde muhasebeleştirilmeye başlamasıyla 8,7 milyar TL ye düşmüştür. Böylece yasal değişiklikten önceki % 67 lik oran, % 61 olarak değişmiştir sonunda ise tekrar % 58 e düşmüştür. Hayat dışı şirketlerin toplam prim üretimi ve ödenen tazminat tutarları kriz döneminde istikrarlı bir artış eğilimi izlemiştir yılına kadar sürekli artış gösteren ödenen tazminatların tutarı, 2011 yılı sonunda 2006 ya göre yaklaşık %78 oranında artmıştır.

29 Grafik 13: Yıl Ölçeğinde Hayat Dışı Şirketlerde Toplam Prim Üretimi ve Ödenen Tazminatlar (Milyar TL) 15,0 10,0 5,0 8,3 9,6 10,2 10,6 11,9 14,5 4,7 5,3 5,8 7,0 7,2 8,3 0, TOPLAM PRİM ÜRETİMİ ÖDENEN TAZMİNATLAR Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s.28. Hayat dışı sigorta şirketlerinde prim üretilen tüm branşların hasar, prim ve teknik kârlılık sonuçlarına göre; üretimde ve ödenen tazminatlar içinde en yüksek paya sahip olan Kara Araçları ve Kara Araçları Sorumluluk branşları, konsolide finansal tablolar üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Bunun nedenleri olarak; ilgili şirketlerin bu branşlarda yapmış oldukları kötü risk seçimi, rekabetten dolayı teknik hesaplamaya dayanmayan yanlış fiyatlandırma ve hasar maliyetlerinin yüksek olmasını sağlayan yanlış hasar yönetimi gösterilmektedir. Bununla beraber küresel ekonomik krizden dolayı yaşanan talep düşüklüğü ve satılan sigorta poliçesindeki azalış prim üretimini düşürmesine rağmen aynı oranda ödenen tazminatlara yansımamıştır. Böylece şirket gelirleri azalırken giderleri artmış ve sonuçta teknik zararların ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur ve 2011 yıllarında ise hızlı bir toparlanma süreci yaşanmıştır yılında toplam ödenen tazminatlar içinde hayat dışı şirketlerin payı % 80, hayat ve emeklilik şirketlerinin payı ise % 20 düzeyinde gerçekleşmiştir. Hayat ve emeklilik şirketlerinin toplam ödenen tazminatlar içindeki payı 2006 yılı sonunda % 27 ile en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bunun nedeni hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlar nedeniyle özellikle iştira ödemelerinde yaşanan yüksek 35 E. Baturalp Pamukçu: Küresel Krizin Sigorta Sektörüne Yansımaları, Reasürör Dergisi, sayı:77, Temmuz 2010, s (Erişim Tarihi: )

30 artıştır yılında da ödenen tazminatlar içerisindeki en büyük payı % 43 ile yine iştira ödemeleri oluşturmuştur 36. Grafik 14 de görüleceği gibi, 2006 yılında ödenen tazminatlar ve toplam prim üretimi arasındaki başa baş denge, 2007 yılında toplam primler lehine bozulmuştur. Ancak bu dönemde iki değişkenden de azalış gerçekleşmiştir. Hayat sigortalarının devredilme işlemlerinin bitimini izleyen 2008 yılından başlayarak, ödenen tazminatlar ve üretilen primler arasında primler lehine artan bir teknik denge yakalanmış ve bu denge günümüze kadar da devam etmektedir. Grafik 14: Yıl Ölçeğinde Hayat ve Emeklilik Şirketlerinde Toplam Prim Üretimi ve Ödenen Tazminatlar (Milyar TL) 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, TOPLAM PRİM ÜRETİMİ ÖDENEN TAZMİNATLAR Kaynak: T.C. Başbakanlık Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor, 2009, 2011, s Sonuç Küresel finansal kriz dünyadaki tüm finans sektörlerini etkilerken, Türkiye nin ve özellikle Türkiye finans sektörünün önemli bir bileşeni olan sigortacılık sektörünün, krizden ne ölçüde etkilendiğini, kriz öncesi ve kriz sonrası dönemleri de içine alacak şekilde analiz etmek amacıyla yaptığımız bu çalışmada çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. 36 T.C. Hazine Müsteşarlığı, Rapor 2007, a.g.e., s.28,

"30.04.2008" Hesap Kodu Hesap Adı YTL

30.04.2008 Hesap Kodu Hesap Adı YTL Tablo Adı BİLANÇO Tablo Kodu 11 Şirket Ünvanı AIG SİGORTA A.Ş. Şirket Kodu 150 Yıl (YYYY) 2008 Tablonun Müsteşarlıkça Sisteme(Portala) Yüklendiği Tarih "30.04.2008" Şirketlerce Tablonun Sisteme(Portala)

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Para Piyasası Likit Emeklilik Yatırım Fonu(KAMU) Emeklilik Yatırım Fonu nun

Detaylı

Hesap Kodu Hesap Adı YTL

Hesap Kodu Hesap Adı YTL Hesap Kodu Hesap Adı YTL 1 Cari Varlıklar 46.722.460,48 10 Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 25.925.242,17 100 Kasa 60.746,12 101 Alınan Çekler 0,00 102 Bankalar 25.861.797,80 103 Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 101,515,283 101,627,844 1- Kasa 14 904 798 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle ayrıntılı konsolide bilanço Varlıklar Dipnot 31 Aralık 2012 31 Aralık 2011 I- Cari Varlıklar A-Nakit ve Nakit

Detaylı

LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ 26.08.2011 23.09.2011

LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ 26.08.2011 23.09.2011 LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ Tablo Adı KONSOLİDE BİLANÇO Tablo Kodu 91 Şirket Ünvanı LİBERTY SİGORTA A.Ş. Şirket Kodu 2340 Yıl (YYYY) 2011 Tablonun Müsteşarlıkça Sisteme(Portala) Yüklendiği

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Geçmiş Cari 31 Aralık 2012 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 169.842.323 155.736.446 1- Kasa 14 568 2.165 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 166.945.028

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar ve konsolide finansal tablolara ilişkin açıklayıcı dipnotlar

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Açıklayıcı Dipnotlar İçindekiler Sayfa Konsolide Olmayan Bilançolar... 1-5 Konsolide Olmayan Gelir

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar İçindekiler Sayfa Konsolide Olmayan Bilançolar... 1-5 Konsolide Olmayan Gelir Tabloları... 6-7 Konsolide Olmayan Nakit

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar 30 Eylül 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 504.064.044 447.814.449

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar 31 Mart 2013 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar ve açıklayıcı dipnotlar İçindekiler Sayfa Konsolide bilançolar... 1-5 Konsolide gelir

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 31 Aralık 2013 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 218.328.596 192.979.883 1- Kasa 14 788 203 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 211.055.473 186.395.687

Detaylı

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Q4 Versiyon 2 Tablo Uyarı Açıklama TAMAM TAMAM 0 31.12.2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar

Detaylı

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 114.597.862,85 97.908.467,33 1- Kasa 14 706,26 2.309,06 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 114.578.347,59

Detaylı

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 135.557.693,98 97.908.467,33 1- Kasa 14 1.504,78 2.309,06 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 135.110.587,67

Detaylı

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q1 Versiyon 1 31.3.2012 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 64.915.153,19 1 Cari

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 447.814.449 394.414.565 1- Kasa 14-142 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 261.688.873 238.263.597

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar 31 Mart 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 450.356.015 447.814.449 1- Kasa 14 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

30 HAZİRAN 2018 VE 31 ARALIK 2017 TARİHLERİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.)

30 HAZİRAN 2018 VE 31 ARALIK 2017 TARİHLERİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Bağımsız 31 Aralık 2017 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12, 14 540.502.996 589.738.443 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12, 14 303.143.981 340.823.953 4-

Detaylı

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.)

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.) 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Geçmiş Önceki 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14,169,311 15,618,483 1- Kasa 2.12, 14 698 123 2- Alınan Çekler 3-

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar Dipnot 30 Haziran 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 455.035.054

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2015 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 511.630.615 400.623.476 1- Kasa 14 539 46 2- Alınan Çekler 3-

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2017 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 963.567.450 948.408.737 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 135,139,181 133,722,404 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 121,417,928 125,778,170 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Dipnot 31 Aralık Aralık 2013

VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Dipnot 31 Aralık Aralık 2013 VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 4 ve 14 147.648.170 127.439.598 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 137.321.333 115.986.832 4- Verilen

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR Not (2.1.6)) Önceki Dönem I- Cari Varlıklar 31 Aralık 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta Anonim Şirketi. 30 Eylül 2014 Tarihinde Sona Eren Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Dipnotları

Yapı Kredi Sigorta Anonim Şirketi. 30 Eylül 2014 Tarihinde Sona Eren Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Dipnotları Yapı Kredi Sigorta Anonim Şirketi 30 Eylül 2014 Tarihinde Sona Eren Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Dipnotları 30 Eylül 2014 Tarihi İtibariyle Konsolide Olmayan Finansal Tablolar

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 314,537,220 299,185,453 1- Kasa 14 401 1,844 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 226,279,431 235,212,090 4- Verilen çekler ve ödeme

Detaylı

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot 30 HAZİRAN 2017 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar 31 Aralık 2016 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 554.636.907 529.124.443

Detaylı

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q3 Versiyon 2 AÇIKLAMA Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 69.003.163 1 Cari Varlıklar 67.337.334 10 Nakit ve Nakit

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Dipnot 30 Haziran Aralık 2013

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Dipnot 30 Haziran Aralık 2013 VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 4 ve 14 132,638,061 127,439,598 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 122,130,270 115,986,832

Detaylı

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot 31 MART 2017 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar 31 Mart 2017 31 Aralık 2016 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 516.739.801

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2014 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2014 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar 31 Mart 2014 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar 31 Mart 2014 Tarihi İtibariyle Ayrıntılı Konsolide Olmayan Bilanço (Para Birimi Aksi Belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) Olarak Gösterilmiştir)

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar ayrıntılı bilanço Varlıklar geçmiş Dipnot 31 Mart 2013 31 Aralık 2012 I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 340,950,876 299,185,453 1- Kasa 2.12, 14 1,486 1,844 2- Alınan Çekler

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 306,276,198 314,537,220 1- Kasa 14 1,957 401 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 203,727,607 226,279,431 4- Verilen çekler ve ödeme

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi Varlıklar Denetimden Dipnot 2013 31 Aralık 2012 I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 326,840,892 299,185,453 1- Kasa 14 1,965 1,844 2- Alınan çekler - - 3- Bankalar 14 242,167,124

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO V A R L I K L A R

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO V A R L I K L A R I- CARİ VARLIKLAR V A R L I K L A R A-Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 10.089.165 5.055.138 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 10.039.100 5.055.138 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) - -

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Denetimden Cari Dönem Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 399.876.679 329.752.725 1- Kasa 14 3.009 2.079 2- Alınan

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş Dipnot 30 Eylül 2015 31 Aralık 2014

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş Dipnot 30 Eylül 2015 31 Aralık 2014 VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 153.735.677 147.648.170 1 Kasa 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 2.12, 14 141.629.618 137.321.333 4 Verilen Çekler ve Ödeme

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş Dipnot 31 Mart 2015 31 Aralık 2014

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş Dipnot 31 Mart 2015 31 Aralık 2014 VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 154.232.766 147.648.170 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12, 14 142.884.508 137.321.333 4- Verilen

Detaylı

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Aksigorta A.Ş. 3.9.216 Tarihi İtibariyle Finansal Tabloları

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 2.914.657.400 2.304.904.212 1- Kasa 14 49.481 18.864 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 2.517.458.090 1.937.834.876 4- Verilen Çekler

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO I- Cari Varlıklar VARLIKLAR Bağımsız Denetimden 30.06.2018 31.12.2017 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.815.809.477 3.504.676.959 1- Kasa 14 45.563 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%)

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%) 4. Cari Denge 211 yılında GSYH nin yüzde 9 una kadar ulaşan cari açık, devam eden dönemde uygulanan makroihtiyati tedbirler ve kredilerdeki yavaşlama neticesinde azalma eğilimine girmiştir (Grafik-4.1).

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 96.149.109 86.360.135 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 90.035.797 81.142.222 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka Garantili

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Nisan Ayı Ödemeler Dengesi Göstergeleri Merkez Bankası tarafından tarihinde yayımlanan 2011 yılı Nisan ayına ilişkin Ödemeler Dengesi bültenine göre; 2010 yılı

Detaylı

VARLIKLAR. Dip Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Yeniden düzenlenmiş (*) I- Cari Varlıklar

VARLIKLAR. Dip Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Yeniden düzenlenmiş (*) I- Cari Varlıklar EGE SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE SOLO BİLANÇO (Tutarlar Türk Lirası ''TL'' olarak ifade edimiştir.) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Not 31.12.2014 31.12.2013 A- Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Geçmiş Önceki Dönem I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 192.979.883 155.736.446 1- Kasa 14 203 2.165 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 186.395.687

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Cari Dönem Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 886,616,489 634,168,416 1 Kasa 14 204 204 2 Alınan Çekler 3 Bankalar

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Karma Borçlanma

Detaylı

VARLIKLAR. I- Cari Varlıklar Dipnot

VARLIKLAR. I- Cari Varlıklar Dipnot AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar 31.12.2012 31.12.2011 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 12.405.410 10.159.873 1- Kasa 2.12, 14 1.699 1.753 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 2.12, 14

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem (31/12/2012) (31/12/2011) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 739.798.890 651.602.160 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot (31/12/2012) (31/12/2011) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 133.722.404 86.360.135 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 125.778.170 81.142.222

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.775.262.937 3.504.676.959 1- Kasa 14 54.840 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.388.494.332 3.105.334.647 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 1.738.269.701 1.606.048.714 1- Kasa 14 53.092 37.347 2- Alınan Çekler 24.966-3- Bankalar 14 1.482.421.204 1.356.733.446 4- Verilen Çekler

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 272,991,104 268,144,617 1- Kasa 14 1,413 830 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 217,335,404 214,427,517 4- Verilen çekler ve ödeme

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO. Dipnot

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO. Dipnot I- Cari Varlıklar VARLIKLAR Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 4.251.332.067 3.504.676.959 1- Kasa 14 41.108 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.827.461.297 3.105.334.647 4- Verilen Çekler

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 4.073.578.282 3.504.676.959 1- Kasa 14 50.393 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.622.011.617 3.105.334.647 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 1.738.269.701 1.606.048.714 1- Kasa 14 53.092 37.347 2- Alınan Çekler 14 24.966-3- Bankalar 14 1.482.421.204 1.356.733.446 4- Verilen

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 771.817.698 739.798.890 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 573.084.935 586.948.648 4- Verilen Çekler

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 904.312.219 739.798.890 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 664.479.204 586.948.648 4- Verilen Çekler

Detaylı

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari BİLANÇO VARLIKLAR I Varlıklar A Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 4,925,810 1 Kasa 14 2 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 14 4,889,175 4 Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri () 5 Diğer Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 2.781.687.233 2.304.904.212 1- Kasa 14 40.837 18.864 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 2.201.116.591 1.937.834.876 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

A-

A- VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 2.364.314.943 2.304.904.212 1- Kasa 14 38.784 18.864 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 1.961.058.269 1.937.834.876 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

A-

A- VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.066.806.799 3.217.463.827 1- Kasa 14 30.243 35.109 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 2.669.454.374 2.795.907.111 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.570.626.911 3.217.463.827 1- Kasa 14 50.931 35.109 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.232.624.099 2.795.907.111 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 2.304.904.212 1.606.048.714 1- Kasa 14 18.864 37.347 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 1.937.834.876 1.356.733.446 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.504.676.959 3.217.463.827 1- Kasa 14 62.857 35.109 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.105.334.647 2.795.907.111 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2009 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2009 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 44,608,349 1- Kasa 14 6,889 2- Alınan çekler - 3- Bankalar 14 8,858,622 4- Verilen çekler ve ödeme emirleri (-) - 5- Diğer nakit

Detaylı

ARACI KURUMLARIN 2014/06 DÖNEMI GÖSTERGE / GÜZ 2014

ARACI KURUMLARIN 2014/06 DÖNEMI GÖSTERGE / GÜZ 2014 GÖSTERGE / GÜZ 2014 ARACI KURUMLARIN 2014/06 DÖNEMI FINANSAL VERILERI 30 Haziran 2014 itibariyle aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 14 milyar TL ye, özkaynakları da 3,5 milyar TL seviyesine çıkmıştır.

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008

Detaylı

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Ekrem Keskin Mayıs 2010 Sunum Uluslararası gelişmeler Türkiye deki gelişmeler Bankacılık sektörüne yansıma Sonuç 2 Yapılanlar Ortak çaba:

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 701.787.908 634.168.416 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 670.263.584 606.968.203

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 329.752.725 192.979.883 1- Kasa 14 2.079 203 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 316.697.160

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 26,323,433 32,870,248 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 24,802,294 32,542,783 4- Verilen

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU Bu rapor Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. Para Piyasası Likit Kamu

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARİYLE VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot (31/12/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 551.303.762 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 374.800.368

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 1.606.048.714 1.153.712.216 1- Kasa 14 37.347 49.256 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 1.356.733.446 901.838.577 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

UNİCO SİGORTA A.Ş. 31 MART 2018 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir.

UNİCO SİGORTA A.Ş. 31 MART 2018 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir. VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 254.400.256 309.881.821 1- Kasa 2.12 ve 14 1.175 19 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 2.12 ve 14 203.368.459 256.721.317 4- Verilen Çekler

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 634.168.416 400.623.476 1- Kasa 14 204 46 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 606.968.203 376.688.815

Detaylı

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Dipnot 30.09.2007 31.12.2006 I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 686.426 548.065 1- Kasa 1.119 772 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 685.307 547.293 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Dipnot 31.03.2007 31.12.2006 I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 467.618 548.065 1- Kasa 1.299 772 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 466.319 547.293 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Bağımsız Bağımsız Dipnot

VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Bağımsız Bağımsız Dipnot 31 MART 2014 ve 31 ARALIK 2013 TARİHLERİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOLAR VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş 31 Mart 2014 31 Aralık 2013 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

TEB SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ

TEB SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ I- Cari Varlıklar VARLIKLAR 63.806.323 1- Kasa 302 2- Alınan Çekler 0 3- Bankalar 61.638.135 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) -6.442 5- Diğer Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.174.329 B- Finansal

Detaylı

Ekteki dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcısıdır.

Ekteki dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcısıdır. VAKIF EMEKLİLİK ANONİM ŞİRKETİ 30 HAZİRAN 2008 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU Cari Dönem Dipnot 30 Haziran 2008 VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar Dipnot 13 15.828.408 1- Kasa

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Ocak- 31 Aralık 2017 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 1,046,857,838 948.408.737 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Dipnot Cari Dönem Cari Dönem I- Cari Varlıklar

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Dipnot Cari Dönem Cari Dönem I- Cari Varlıklar ( ) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 4,14 54.400.683 28.327.786 1- Kasa 2.12,14 5.588 3.924 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12,14 32.366.735 8.595.579 4- Verilen Çekler

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Ocak 31 Aralık 2017 1 Ocak 31 Aralık 2016 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 948.408.737 634.168.416 1 Kasa 14 204 204 2 Alınan

Detaylı

AVİVA SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcı parçasını oluştururlar.

AVİVA SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcı parçasını oluştururlar. VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 296.879.892 254.181.293 1- Kasa 2.12, 14 3.477 1.365 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 2.12, 14 269.437.190 218.701.697 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Cari Dönem Önceki Dönem 31 Aralık 2015 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 466.984.037 400.623.476 1 Kasa 14 247 46 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 14

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2010 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2010 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar geçmiş I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 108,496,514 76,630,825 1- Kasa 14 3,078 1,254 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 71,433,774 38,082,077 4- Verilen çekler ve

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi 1, 2 Eylül 2007

Türkiye Bankacılık Sistemi 1, 2 Eylül 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi 1, 2 Eylül 27 Eylül 27 İtibariyle Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler 1. Genel Değerlendirme Bankacılık sistemi, Temmuz 27 de gerçekleşmiş olan genel seçimler öncesi, likit varlıklarını

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008 dönemine ilişkin

Detaylı

VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Bağımsız Bağımsız

VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Bağımsız Bağımsız VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 320.448.899 326.364.201 1- Kasa 2.12 ve 14 12.152 1.708 2- Alınan Çekler 2.12 ve 14 130.000 205.000

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO. (30/09/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar Kasa 1.396

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO. (30/09/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar Kasa 1.396 AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR (3/9/28) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 47.487.893 1- Kasa 1.396 2- Alınan Çekler - 3- Bankalar 14 47.485.676 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot (31/12/2009) (31/12/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 415,619,719 340,737,486 1- Kasa 646 544 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 399,206,049 321,015,151 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-)

Detaylı